Perinatalni screening 1 trimestr

Rođenja

Trudnoća se ne događa uvijek u pozadini potpune dobrobiti. Da bi što prije moguće identificirale moguće patologije i poduzele odgovarajuće mjere, sve trudnice ne bi trebale zanemariti registraciju i posjete liječnicima. Jedna od anketa predviđenih za buduće majke je screening. Ovo je naziv moderne opsežne dijagnostičke metode koja daje liječniku podatke o zdravlju djeteta i tijeku trudnoće. Prvi perinatalni screening se provodi u 1 trimestru u periodu od 10-14 tjedana, a najbolje vrijeme se smatra od 11 do 12 tjedana. Screening uključuje ultrazvuk, kao i test krvi. Svrha ove metode je identificirati moguće genetske abnormalnosti u fetusu.

Indikacije za perinatalni probir tijekom prvog tromjesečja

Ovo ispitivanje nije uključeno u popis obveznih za sve trudnice i treba imenovati prema indikacijama, a sve druge buduće majke su ograničene samo ultrazvučnim dijagnostikom. No, najčešće liječnici preporučuju da ga prosljeđuju svim ženama kako bi se isključili teški prekršaji u razvoju fetusa.

Indikacije za perinatalni probir za prvo tromjesečje su sljedeći čimbenici:

 • povijest žena imalo je propušteni pobačaj, pobačaj, mrtvo dijete;
 • netko od rođaka supružnika ima genetsku bolest;
 • u prvih tjedana trudnoće, žena je bila bolesna, uzela lijek;
 • starost majke iznad 35 godina;
 • jedan od supružnika u svom životu pao je pod utjecaj zračenja.
Ultrazvučni screening od 1 trimestra

Prvi je korak prolaz ultrazvučne dijagnostike, koji provodi genetičar. Liječnik će ispitati sljedeće parametre:

 • dužina embrija (veličina pariške veličine kože);
 • veličina ovratnika, što je u ovom trenutku važan marker patologija;
 • glava i nosna veličina;
 • simetrija moždanih polutki;
 • duljina kosti;
 • veličina trbuha, srca;
 • usklađenost s mjestom unutarnjih organa njihovih mjesta.

Nakon pažljivog proučavanja svih podataka, liječnik može sumnjati u prisutnost brojnih genetskih bolesti, na primjer, Downov sindrom ili Edwardsov sindrom ili njegov nedostatak.

Perinatalni biokemijski screening za 1. trimestir

Druga faza je analiza venske krvi. Perinatalni biokemijski screening se također naziva "dvostruki test". To uključuje proučavanje takvih placentarskih proteina kao PAPP-A i slobodnog b-hCG. Zatim se podaci obrađuju u računalnom programu na temelju rezultata ultrazvuka. Ostali podaci se koriste za obradu, na primjer, kao što je dob žena, prisutnost IVF-a, dijabetesa i loših navika.

Tumačenje perinatalnog pregleda 1 trimestr

Najbolje je povjeriti dijagnozu rezultata nadzornom liječniku, a ne pokušavati samostalno izvući zaključke. Rezultati perinatalnog pregleda 1 trimestrima nakon obrade u računalnom programu izdaju se u obliku posebnog zaključka. Pokazuje rezultate studije i izračun rizika patologija. Glavni pokazatelj će biti posebna vrijednost, koja se naziva MoM. Opisuje kako odstupaju vrijednosti od norme. Iskusni stručnjak koji proučava oblik rezultata istraživanja moći će vidjeti ne samo rizik od genetskih poremećaja već i vjerojatnost drugih patologija. Na primjer, vrijednosti posteljice proteina može odstupati od normi 1. tromjesečju prenatalnog probira kao u ugroženih abortus, eklampsija, fetalne hipoksije i drugih akušerski patologija.

Ako je anketa pokazala visoki rizik od Downovog sindroma ili neku drugu abnormalnost, onda se to još ne može smatrati preciznom dijagnozom. Ginekolog definitivno će izdati uputnicu za razjašnjavanje dijagnoze.

Metode probira za prenatalnu dijagnozu

sadržaj:

Trenutno se mnogo pažnje posvećuje ranoj dijagnozi kongenitalnih malformacija (CDF) i nasljednih kromosomskih bolesti. Za to se provode projekcije - masovni screening svih trudnica odabranih ili odabranih prema određenim parametrima.

Informacije Glavna svrha istraživanja je stvaranje visokorizičnih skupina za rođenje djece s nasljednom patologijom za dodatne analize.

Razlikuju se sljedeće vrste peer screeninga:

 • Ultrazvučni pregled. Sve trudnice, bez iznimke, primjenjuju se tri puta: kod 10-14, 20-24 i 32-34 tjedana trudnoće.
 • Biokemijski pregled marker proteina u krvi trudnice. Studija se imenuje ako postoje naznake ili ako su tijekom ultrazvučnog ispitivanja otkrivene bilo kakve abnormalnosti. "Dvostruki" test se provodi u 10-14 tjedana, a "trostruko" test na 16-20 tjedana.
 • Citogenetski pregled provodi genetičar. Izračunava se vjerojatnost da se dijete s nasljednom patologijom temelji na obiteljskoj povijesti i prisutnosti određene bolesti u jednom od roditelja. Najpovoljnije je obratiti genetici u fazi planiranja trudnoće.
 • Molekularni probir. Istražiti je DNA potencijalnim roditelja za identifikaciju pacijenata i asimptomatski presimptomatic heterozigota najčešće monogenskih bolesti (cistična fibroza, fenilketonuriju, DMD, hemofilija A i B, adrenogenitalni sindrom, i drugi). Također se održava prije trudnoće.
 • Imunološki pregled. Obaviti sve trudnice prilikom registracije. Uključuje definiciju Rh i krvne grupe obaju roditelja i TORCH-kompleksne infekcije, potencijalno ometajući intrauterni razvoj fetusa. To uključuje: toksoplazmozu, rubinu, piletinu, cytomegalovirus i infekcije herpes virusom.

Pregled ultrazvuka

Tijekom prvog ultrazvuka (10 - 14 tjedana) uspostaviti gestacijsku dob, prirodu i tijek i broj fetusa u maternici. Odrediti veličinu trtica-parijetalni (CTE) fetusa, priroda njegovog srca, a posebno je veza jajašca u stijenku maternice. U ovoj fazi, presudno je važno dijagnosticirati bruto fetalne malformacije (anencefalija, akranija, odsustvo udova). Označava se kromosomska patologija: povećanje debljine oklopnog prostora (TBP) i hipoplazije nosne kosti (NC). Na temelju tih podataka i dobi žene, izračunava se rizik razvoja Downovog sindroma.

Osim toga, ukoliko se otkrije bilo koja nepravilnost, žena je poslana na dodatno ispitivanje centru za prenatalnu dijagnozu ili medicinsko-genetički centar. Tu se provodi detaljniju studiju bilo anatomskih abnormalnosti i, zajedno s genetičari pedijatriju i dječju kirurgiju proizvesti optimalnu strategiju daljnjeg upravljanja trudnoće.

U drugoj fazi ultrazvuka (20 - 24 tjedna gestacije) proveli detaljnu procjena fetusa anatomske strukture za otkrivanje je malformacije, kromosomskih markera patologije, rani oblici intrauterinog usporavanja rasta, patologije placente i pupčana vrpca, abnormalne količine amnionske tekućine. Ako se otkrije bilo kakva kršenja, trudnica se također šalje na drugu i treću razinu dijagnoze, gdje proučavaju funkcionalne poremećaje pogođenog organa. Posebna se pozornost posvećuje anomalijama srca, mozga i posteljice. Vrlo je informativna uporaba mapiranja Doppler u boji.

Prilikom izvođenja trećeg ultrazvuka (u dobi od 32 do 34 tjedna) procijenite brzinu rasta fetusa, sukladnost njegove veličine s gestacijskim razdobljem, kao i identificiranje razvojnih nedostataka s kasnijom manifestacijom. U ovom razdoblju vrlo je važno procijeniti stanje krvotoka u sustavu majke-placente-fetus za ranu dijagnozu placentalne insuficijencije i fetalne hipoksije. Ako se u ovoj fazi otkrivaju anomalije razvoja, već je moguće predvidjeti mogućnost kirurške korekcije manjka i odrediti taktiku isporuke.

Biokemijski pregled

Biokemijski pregled omogućuje vam formiranje visoko rizične skupine za rađanje djece s kongenitalnim malformacijama i kromosomskim bolestima. Metoda se temelji na određivanju serumskih markera u krvi žene. Koncentracija ovih tvari mijenja s povećanjem gestacijskog doba i krši fetus.

Indikacije za biokemijski pregled:

 • Dob mame iznad 35 godina;
 • Krvni brak;
 • Prisutnost supružnika kromosomskog preuređivanja, nasljedne bolesti ili malformacije;
 • Rođenje djeteta s nasljednom bolesti ili malformacijom;
 • Povijest spontanih pobačaja, mrtvorođenih, primarna amenoreja, primarna neplodnost kod supružnika;
 • Štetni učinci čimbenika okoliša u ranoj fazi trudnoće (izloženost zračenju, udisanje praškastih otrova itd.);
 • Uzimanje embriotoksičnih lijekova u ranoj fazi trudnoće;
 • Ispitivanje rendgenskim zrakama u ranoj fazi.

Dvaput test

10 - 14 tjedna trudnoće provodi takozvani „double test” - određivanje razine u plazmi količinu slobodne P - podjedinica humanog korionskog gonadotropina (β - hCG) i protein trudnoće PAPP-A (trudnoće povezana na proteine ​​plazme ili povezana s trudnoća plazma protein A),

Informacije Za analizu vensku krv uzima se ujutro na prazan želudac, a 30 minuta prije studije potrebno je isključiti fizički i emocionalni stres.

Protein povezan s trudnoćom-A (PAPP-A) proizvodi placentu i ulazi u krvotok trudnice. PAPP-A u krvi žene veže heparin i inhibira granulocitnu elastazu, modulira imunološki odgovor organizma majke i osigurava normalni rast i razvoj fetusa. S kromosomskim abnormalnostima fetusa, dolazi do značajnog smanjenja koncentracije proteina u krvi od 8 do 14 tjedana trudnoće.

Tablica: Trudna koncentracija proteina PAPP-A u krvi tijekom normalne trudnoće:

Razlozi za smanjenje koncentracije:

 • Downov sindrom (trisomija 21. par kromosoma)
 • Edwardsov sindrom (trisomija 18. par kromosoma);
 • Patauov sindrom (trisomija 13-tog para);
 • Sindrom Cornelia de Lange;
 • Aneuplodii i triplodija na spolnim kromosomima;
 • Fetalna hipotrofija;
 • Prijetnja prestanka trudnoće;
 • Bolesti majke (dijabetes, hipertenzija).

Razlozi povećanja koncentracije:

 • Višestruka trudnoća;
 • Nisko mjesto placente;
 • Teška toksikoza u majci.

Chorionic gonadotropin (hCG) proizvodi syncytiotrophoblasts od rastućih chorion (hranjiva ljuska embrija, koji se zatim transformira u placente). Β-podjedinica hormona može se otkriti u krvi žene u roku od 7 do 9 dana nakon oplodnje. Uobičajeno, svaka dva dana postoji dvostruko povećanje koncentracije hormona u krvi i dostigne maksimum za 8 do 10 tjedana trudnoće, a zatim lagano opada. Fiziološka uloga hCG je stimuliranje razvoja korpus luteuma (privremene endokrine žlijezde trudnoće), kako bi se održala željena razina progesterona i estrogena. Također, hCG stimulira proizvodnju testosterona od gonada u muškim fetusima i ima učinak na adrenalinski korteks embrija. Dodatne informacije o β-hCG potražite u odgovarajućem članku.

Koncentracija PAPP-A procjenjuje se zajedno s količinom hCG u krvi. Za tumačenje biokemijskih podataka o screeningu koristi se općenito prihvaćena oznaka razine serumskih markera, koja se izračunava kao omjer koncentracije proteina u krvi određene žene do srednje vrijednosti sadržaja ovog proteina tijekom normalne trudnoće ovog razdoblja u velikom uzorku žena. Za svaku zemlju, a ponekad i za zasebnu regiju, izračunava se vlastiti pokazatelj. Mnoštvo medijana eksprimirano je u MM (Multiples of median). Dopuštene fluktuacije u razinama proteina od 0,5 do 2,0 MM.

"Triple" test

Serumski markeri otkriveni u drugom tromjesečju trudnoće uključuju Alphafetoprotein (AFP), korionski gonadotropin (hCG) i slobodni estriol.

Alfa-fetoprotein (AFP) je fetalni protein. Počinje se sintetizirati od 5-6 tjedana embrionalnog razvoja u zdjelici žuči fetusa, a zatim jetra preuzima glavnu funkciju sinteze. Također, mala količina proteina sintetizirana je u gastrointestinalnom traktu fetusa. Maksimalna koncentracija AFP u fetalnoj krvi određena je u 12-14 tjedana trudnoće. Bjelančevina se izlučuje bubrega pluća u amnionskoj tekućini, iz koje ulazi u majčinu krv. U krvi majke AFP se pojavljuje u 12-13 tjedana trudnoće i doseže maksimum za 32-33 tjedna. Detalje potražite u članku "AFP".

Određivanje nekonjugiranog (slobodnog) estriola u krvi

Pod utjecajem korionskog gonadotropina (hCG), korpus luteum aktivno počinje proizvoditi estriol, koji priprema uterus za rast fetusa. Međutim, oko 90% estriola je voćnog podrijetla. Predhodnik estriola, dehidroepiandrosterona (DEA), sintetiziran je u nadbubrežnom korteksu fetusa, odakle ulazi u fetalnu jetru i posteljicu, gdje se proizvodi estriol. Estriol, sintetiziran u posteljici, zove se slobodan, nevezan, nekonjugiran. Koncentracija hormona povećava se paralelno s trajanjem trudnoće. Njegova razina mijenja se tijekom dana i doseže najviše do 14.00-15.00.

Korionski gonadotropin (hCG) (opisan u "dvostrukom testu" i u posebnom članku).

Tablica: Čimbenici koji utječu na rezultate biokemijskih ispitivanja:

Što je perinatalni probir?

Perinatalni probir trebao bi biti učinjen svakoj ženi koja radi u cilju zaštite bebe unaprijed od raznih malformacija. Istodobno, perinatalni screening uključuje ne samo ultrazvučnu, ali i biokemijsku analizu.

Dekodiranje riječi "prenatal" je prenatalno, no nedavno je ultrazvučno skeniranje prije porođaja i ultrazvučno skeniranje nakon porođaja također uključeno u prenatalni screening. I to ima smisla, jer prvi prenatalni screening u rijetkim slučajevima može propustiti bolest fetusa.

Drugi pregled omogućuje vam potvrdu ili odbijanje rezultata koji su pokazali prvo. U ovom članku ćemo detaljno raspravljati o tome što, kako i kada prenatalna dijagnoza fetusa.

Opće informacije o postupku

Prenatalni screening, kao što je već spomenuto, uključuje ultrazvuk (ultrazvuk prije rođenja) i biokemijsku metodu analize. I potrebno je provesti ove dvije metode istraživanja, budući da nisu neovisne, već se međusobno nadopunjuju.

Trebate dvaput obavljati prenatalni screening: tijekom prvog tromjesečja i tijekom drugog tromjesečja. Ponekad također čine integralni izračun rizika (dijagnostički kompleks prve i druge studije).

Prvi pre-natalni screening za prvi trimestar se obavlja kada gestacijska dob bude 11-13 tjedana (+ 6 tjedana). Drugi pregled drugog tromjesečja obavlja se kada je gestacijska dob 16-18 tjedana.

Istodobno se obavlja biokemijska analiza. Za njega je tijekom prvog tromjesečja analizirana količina slobodnog hCG i PAPP-A (transkripta: plazma protein A). Tijekom drugog tromjesečja pregledavaju se ukupni hCG (transkripta: humani korionski gonadotropin), slobodni hCG i estriol, kao i inhibin A i AFP (transkripti: alfa-fetoprotein).

Tumačenje rezultata dobivenih tijekom pregleda provodi dijagnostičar i liječnik. Pacijent može uzeti dobivene rezultate na digitalnom mediju (flash disk ili CD).

Priprema za dijagnostiku

Priprema za biokemijsku komponentu perinatalne dijagnoze uključuje prehrambene ograničenja tri dana prije početka postupka. Iz prehrane treba isključiti:

 1. Začinjena hrana.
 2. Bilo masti i pržene posude.
 3. Začini i dimljeni meso.
 4. Čokolada.
 5. Agrumi.

Istodobno biokemijska istraživanja provode se na praznom želucu. To je, jednostavno rečeno, ne biste trebali jesti 6 sati prije postupka. Mogu se koristiti samo male količine vode bez plina.

U smislu ultrazvučne komponente perinatalnog pregleda, pravila prehrane su ista kao u slučaju biokemijske analize. Također se preporuča uzimati "Espumizan" u odgovarajućoj dobi dana dan prije operacije.

Potrebno je smanjiti količinu crijevnih plinova. Oni napuhnu crijeva, zbog čega stezaju mnoge organe trbušne šupljine. To, kao rezultat, često iskrivljuje rezultate perinatalnog probira.

Detektirajuće patologije

Prenatalni pregled omogućuje vam izračunavanje vjerojatnosti djeteta da razvije različite genetske bolesti. Njihov potpuni popis je kako slijedi:

 • Downov sindrom (otkriven prvi i drugi pregled);
 • Edwardsov sindrom (otkriven prvi i drugi pregled);
 • anencefalija (defekti u razvoju neuronske cijevi), ova patologija je otkrivena samo na drugom screeningu;
 • Sindrom Cornelia de Lange (otkriven tijekom prvog tromjesečja);
 • Smith-Lemli-Opitz sindrom (otkriven tijekom prvog i drugog tromjesečja);
 • ne-molarna triploidija (otkrivena tijekom drugog tromjesečja);
 • Patauov sindrom (otkriven tijekom prvog i drugog tromjesečja).

U tom slučaju, perinatalni probir može se ponoviti i uz dodatne metode istraživanja. To je neophodno ako roditelji bebe imaju čimbenike rizika za nepovoljnu trudnoću. To uključuje:

 • profesionalne i ekološke opasnosti;
 • obiteljska povijest prethodnih pobačaja;
 • prisutnost ozbiljnih virusnih infekcija u vrijeme koncepcije (osobito rubela);
 • starost majke preko 35 godina;
 • alkoholizam ili ovisnost o drogama u jednom ili oba roditelja;
 • prisutnost u obitelji djeteta s bilo kojom kongenitalnom patologijom;
 • prisutnost nasljednih patologija u obitelji (generičke bolesti);
 • uzimanje moćnih lijekova u vrijeme začeća;
 • blisko srodni brakovi.

Ultrazvučna dijagnoza

Perinatalni ultrazvučni screening za 10-14 tjedana omogućava otkrivanje jake defekte u razvoju djeteta. Zato možete lako identificirati anencefaliju, omfalocel, različite vrste cervikalnih higroma i drugih bolesti.

Štoviše, čak iu tako ranom razdoblju, perinatalna ultrazvučna dijagnostika određuje markere kromosomskih, pa čak i ne-kromosomskih abnormalnosti formiranja fetusa. Tako, na primjer, debljina svemirskog prostora (TVP) podvrgava se vizualnoj dijagnostici. Normalno, ne smije prelaziti 3 milimetra.

U razdoblju od 20 do 24 tjedna, ultrazvučni pregled može otkriti veliku većinu mogućih anatomskih anomalija formiranja fetusa. Tako se lako prepoznaju defekti mozga i leđne moždine, bolesti bubrega i rascjep lica (tzv. Rascjep usna) i srčane greške.

Genetska istraživanja omogućuju procjenu brzine rasta djeteta, kako bi se potvrdila prisutnost širenja ventrikula mozga (tzv. Ventrikulomegalija). Lako se identificiraju i ciste i druge neoplazme svih organa djeteta.

Na dodatnom screeningu od 30 do 32 tjedna trudnoće, moguće je otkriti oštećenja srca, opstrukcije (snažno sužavanje) mokraćnog sustava i fetalni hydrocephalus. Ali kad su otkriveni, liječenje nije propisano, operacija se izvodi tek nakon rođenja djeteta.

Provesti prenatalni probir (video)

Biokemijska dijagnostika

Perinatalni biokemijski screening uključuje analizu hormona (tzv. Ispitivanje trisomije). Zbog toga je u ranoj fazi moguće otkriti veliki broj genetskih abnormalnosti.

Najopasniji od njih su Downovi sindromi, Patau i Edwards. Također je lako odrediti prisutnost Downovog sindroma. Već na prvom prozoru mogu se vidjeti njegove karakteristike (ali samo u kombinaciji s ultrazvučnim pregledom):

 • abnormalno visoke razine hCG;
 • zadebljanje prostora ovratnika;
 • nedostatak vizualizacije nove kosti na 11. tjednu trudnoće.

U drugom tromjesečju, dijagnoza "Down sindroma" je postavljena prema nekoliko drugih kriterija. Postoji niska razina AFP, dok je razina hCG značajno povećana.

Ako automatski izračun razvoja genetske patologije daje rezultat manji od 1: 380, trudnica bi trebala dovršiti niz dodatnih testova za konačnu potvrdu dijagnoze. To uključuje invazivne (prodorne) dijagnostičke tehnike - amniocentezu i cordocentezu.

Dok se invazivna dijagnoza ne dovrši, konačna dijagnoza nije napravljena i ostaje upitna. Općenito, na temelju rezultata jednog biokemijskog pregleda, dijagnoza nikada nije napravljena. Ova vrsta dijagnoze zahtijeva uvijek potvrdu ultrazvukom ili invazivnim pregledom.

1 probira. zabrinut sam. Ja se pripremam. Pronašao je zanimljiv članak.

Screening za 1. trimestar je dijagnostička studija koja se provodi za trudnice u opasnosti od 10 do 14 tjedana.

To je, prva od dva promatranja promatranja, omogućava s velikom točnošću utvrditi koliko je visok rizik od rađanja bolesnog fetusa.

Ovaj ispit sastoji se od dva dijela: donacija krvi iz vene i ultrazvučna ispitivanja. Na temelju tih, uzimajući u obzir mnoge vaše pojedinačne čimbenike, genetičar donosi svoju presudu.


Vrlo je važno da sljedeće žene:

sastavljen s ocem u uskoj vezi brakeu koji je imao dva ili više spontana pobačaja (prijevremeni porod) je propustila pobačaj ili mertvorozhdeniezhenschina pretrpio virusnu ili bakterijsku bolest tijekom beremennostiest srodnika koji pate od genetskih patologiyamiu par već ima dijete sa sindromom Patau, dolje ili drugimibyl epizode liječenja lijekove koji se ne mogu koristiti tijekom trudnoće, čak i ako su propisane za životne pokazatelje trudnoće više od 35 godina Itel želite provjeriti vjerojatnost pacijenta ploda.Chto rođendan gleda na prvi ultrazvučni pregled u trudnoći


Što se gledalo na prvi screening? Procijenite duljinu embrija (to se naziva kopchiko-parietal size - KTP), veličina glave (njegov opseg, biparietalni promjer, udaljenost od čela do zatiljka).

Prvi pregled pokazuje simetriju hemisfere mozga, prisutnost nekih njegovih struktura koje su obvezne u ovom razdoblju. Pogledajte i 1 prikaz:

duge kosti, izmjeri dužinu ramena, kuka, podlaktice i goleninahoditsya li želudac i srce posebno za ovu mestahrazmery srca i iz njih sosudovrazmery zhivota.Kakuyu patologije ovo istraživanje otkriva

Prvi pregled trudnoće je informativan u smislu otkrivanja:

CNS patologija pupoljak - živčani trubkisindrom Patauomfalotsele - pupčane kila, kada je različit broj unutarnjih organa koji se nalaze izvan abdomen i u hernijskoj vreći preko kozheysindrom Daunatriploidiya (trostruko set kromosoma umjesto dvostruke) Edvardsasindrom Smith Opittsasindrom sindrom de Lange.Sroki studije

Kada trebam napraviti prvi pregled? Uvjeti dijagnoze za prvo tromjesečje su vrlo ograničeni: od prvog dana od 10. do 6. dana 13. tjedna. Bolje je napraviti prvi prikaz u sredini tog raspona, u 11-12 tjedana, jer pogreška u proračunu značajno smanjuje točnost izračuna.

Vaš liječnik mora ponovno skrupulozno i ​​temeljito, ovisno o datumu posljednje menstruacije, izračunati koliko dugo trebate napraviti prvu studiju ove vrste.

Kako se pripremiti za studij

Probira prvog tromjesečja izvodi se u dvije faze:

Prvo se radi o ultrazvučnom pregledu. Ako se to provede http://uzilab.ru/mochepolovoy-apparat/transvaginalnoe-uzi.html, tada nije potrebna priprema. Ako je http://uzilab.ru/zheludochno-kishechnyiy-trakt/abdominalnoe-uzi.html metoda, onda je potrebno da je mjehur pun. Da biste to učinili, pijte pola litre vode pola sata prije studija. Usput, http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/vtoroy-skrining-pri-beremennost.html tijekom trudnoće obavlja transabdominalnu, ali trening nije trebuet.http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/biohimicheskiy-skrining- pri-beremennosti.html. Ta se riječ naziva uzorak krvi iz vena.

S obzirom na dvostupanjsku studiju, priprema za prvu studiju uključuje:

punjenje mokraćnog mjehura - prije nego što se probijanje ultrazvuka digne najmanje 4 sata prije izlijevanja krvi iz vena.

Osim toga, prije dijagnoze prvog tromjesečja potrebna vam je prehrana kako bi test krvi dao točan rezultat. To je uklanjanje primanja čokolada, morskih plodova, mesa i masne hrane dan prije namjeravate posjetiti http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skriningovoe-uzi-pri-beremennosti.html tijekom trudnoće.

Ako planirate (i to je najbolja opcija za perinatalnu dijagnostiku prvog tromjesečja) podvrgnuti ultrazvučnoj dijagnostici i donirati krv iz vena u jednom danu, trebate:

cijeli prethodni dan upuštati u alergenih namirnica: agrumi, čokolada, moreproduktahisklyuchit potpuno masne i pržene hrane (1-3 dana prije studija) prije studije (obično krv screening 12 tjedana proći 11:00) ujutro ići na WC, a zatim - ili mokrenje 2-3 sata ili jedan sat prije postupka piju pola litre vode bez plina. To je nužno ako se studija provodi se kroz zhivotesli dijagnostici je vaginalni senzor, priprema za jedan tromjesečju probir u neće uključivati ​​sadržaj mokraćnog puzyrya.Kak provedeno istraživanje


Kako u 1-trimestru studije o malformacijama?

Ona, kao i ispitivanje od 12 tjedana, sastoji se od dvije faze:

Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Može se izvesti vaginalnom metodom ili abdomena. Osjećam se kao da se ne razlikuje od ultrazvuka u 12 tjedana. Razlika je u tome što ga izvode sonolozi, koji se specijaliziraju za prenatalnu dijagnozu, na opremu visoke klase. Uzimanje uzoraka krvi iz vena u količini od 10 ml, koje se mora obaviti na prazan želudac iu specijaliziranom laboratoriju.

Kako je dijagnostika pregleda prvog tromjesečja? Prvo prolazite kroz http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/pervoe-uzi-pri-beremennosti.html. Obično se izvodi transvaginalno.

Da biste izvodili studiju, morat ćete se skinuti ispod pojasa, leći na kauču, sagnuti nogu. Liječnik će vrlo pažljivo umetnuti tanki specijalni senzor u kondom u vašu vaginu, a oni će ga malo pomaknuti tijekom testiranja. Ne ozlijedi, ali nakon pregleda ovog ili sljedećeg dana na jastučiću, možete naći malu količinu krvarenja.

Kako se prvi pregled provodi s transabdominalnim senzorom? U tom slučaju, odvojite se do struka ili jednostavno podignite odjeću tako da otvorite trbuh na pregledu. S takvim ultrazvučnim pregledom za prvo tromjesečje, senzor će se kretati kroz abdomen bez da uzrokuje bol ili nelagodu.

Kako je sljedeća faza ankete? S rezultatima ultrazvuka donijet ćete krv. Na istom mjestu ćete odrediti neke podatke koji su važni za ispravno tumačenje rezultata.

Nećete odmah dobiti rezultate, već za nekoliko tjedana. Tako je i prvi pregled trudnoće.

Tumačenje rezultata 1. Normalni ultrazvučni podaci

Dešifriranje prvog pregleda započinje tumačenjem ultrazvučnih podataka. Stope ultrazvuka:

Kopkiko-parijetalna veličina (KTR) voća

Kada se prosije za 10 tjedana, ta se veličina nalazi u tom rasponu: od 33-41 mm prvog dana 10. - 41-49 mm - 6. dana 10. tjedna.

Screening 11 tjedana - stopa KTR: 42-50 mm prvog dana 11. tjedna, 49-58 - 6. dana.

S trudnoćom od 12 tjedana, ta veličina iznosi: 51-59 mm u točno 12 tjedana, 62-73 mm - posljednjeg dana tog razdoblja.

2. Debljina područja vrata

Ultrazvučna stopa trudnoće za ovaj glavni marker kromosomskih patologija:

na 10 tjedana - 1,5-2,2 mm zaslona, ​​11 tjedana predstavlja normu 1,6-2,4, a 12. tjedna taj pokazatelj je 1,6-2,5 mm u 13 tjedana - 1,7-2,7 mm.3. Nasalna kost

Dekodiranje ultrazvuka 1 trimestar nužno uključuje procjenu nosne kosti. To je znak, zahvaljujući kojem možemo pretpostaviti razvoj Downovog sindroma (za to je učinjeno probiranje prvog tromjesečja):

kod 10-11 tjedana ova kost već treba otkriti, ali njegova veličina još nije ocijenjena probirom na tjedan dana, ili se provodi tjedan dana kasnije, pokazuje da ova kost nije manja od 3 mm u normi4. Učestalost kontrakcija srca 10 tjedana - 161-179 otkucaja u minuti 11 tjedana - 153-177 u 12 tjedana - 150-174 otkucaja u minuti 13 tjedana - 147-171 otkucaja u minuti.5. Biparietal veličina

Prva studija screeninga tijekom trudnoće procjenjuje ovaj parametar ovisno o razdoblju:

na 10 tjedana - 14 mmv 11 - 17 mm pregled 12 tjedana trebao bi pokazati rezultat od najmanje 20 mmv 13 tjedana. BPD je u prosjeku 26 mm.

Prema rezultatima ultrazvuka prvog tromjesečja, procjenjuje se postoje li markeri abnormalnosti razvoja fetusa. Također analizira koliko dugo je razvoj djeteta korespondira. Na kraju, zaključuje se je li potreban sljedeći ultrazvuk probira u drugom tromjesečju.

Možete zatražiti ultrazvučno skeniranje prvog tromjesečja. Također imate punu pravu za primanje fotografije, tj. Ispis te slike, koja je ili najuspješnija (ako je sve u redu) ili najočitije pokazuje pronađena patologija.

Koje su norme hormona određuje 1 screening

Probiranje prvog tromjesečja ne samo da procjenjuje rezultate ultrazvučne dijagnostike. Druga, ne manje važna faza po kojoj se fetus ocjenjuje da ima ozbiljne nedostatke je hormonska (ili biokemijska) procjena (ili test krvi u prvom tromjesečju). Obje ove faze predstavljaju genetsko probira.

1. Korionski gonadotropin

Ovo je hormon koji mrlje drugu traku na kućnom testu trudnoće. Ako je screening prvog tromjesečja otkrio smanjenje njegove razine, to ukazuje na patologiju posteljice ili povećan rizik od Edwards sindroma.

Povećana hCG na prvom screeningu može ukazivati ​​na povećani rizik razvoja Downovog sindroma u fetusu. Iako je s blizancima, ovaj hormon je također značajno povišen.

Prvi pregled tijekom trudnoće: brzina krvnog sadržaja ovog hormona (ng / ml):

Tjedan 10: 25.80-181.6011 tjedan: 17.4-130.3 Dekriptiranje perinatalne studije u prvom tromjesečju u 12. tjednu u odnosu na hCG pokazuje brojku od 13.4-128.5. Tjedan 13: 14.2-114.8.2. Protein A povezan s trudnoćom (PAPP-A)

Ovaj protein obično proizvodi placentu. Njegova koncentracija u krvi se povećava s povećanjem gestacijske dobi.

Kako razumjeti podatke


Program, u kojemu se unosi podataka ultrazvučna dijagnoza prvog tromjesečja, kao i razina gore navedenih dva hormona, izračunava analizu učinka. Pozvani su kao "rizici". U ovom slučaju dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja piše u obliku koji nije u razini hormona, već u takvom pokazatelju kao "MoM". Ovo je koeficijent koji pokazuje odstupanje vrijednosti u danoj trudnoj ženi od određenog izračunatog medijana.

Za izračun MoM, pokazatelj hormona podijeli se srednja vrijednost izračunata za određeno mjesto za određeno gestacijsko doba. MOM norme u prvom pregledu su od 0,5 do 2,5 (s blizancima, tripletima do 3,5). Idealno MoM vrijednost blizu "1".

Na indikator MM utječe dobni rizik tijekom pregleda prvog tromjesečja: to jest, usporedba se vrši ne samo s izračunatim medijanom u ovom razdoblju trudnoće, već s izračunatom vrijednošću za određenu dob trudnoće.

Intermedijalni rezultati pregleda prvog tromjesečja obično pokazuju količinu hormona u jedinicama MOM. Dakle, obrazac sadrži unos "HCG 2 MoM" ili "PAPP-A 1 MoM" i tako dalje. Ako MoM - 0,5-2,5 - ovo je normalno.

Patologija je razina kroničnog hepatitisa ispod 0,5 medijanih razina: to ukazuje na povećani rizik Edwardsovog sindroma. Povećanje hCG iznad 2,5 medijan vrijednosti ukazuje na povećanje rizika od Down sindroma. Smanjenje PAPP-A ispod 0,5 MM ukazuje da postoji rizik za oba gore navedena sindroma, ali njegovo povećanje ne znači ništa.

Postoje li rizici u istraživanju?

Normalno, rezultati dijagnoze prvog tromjesečja procjenjuju se stupanj rizika koji se izražava u frakcijama (na primjer 1: 360 za Downov sindrom) za svaki sindrom. Ovaj dio glasi ovako: s 360 trudnoća s istim rezultatima screeninga, samo je jedno dijete rođeno s Downovom patologijom.

Tumačenje norma za screening 1 trimestrima. Ako je dijete zdravo, rizik bi trebao biti nizak, a rezultat testa probiranja trebao bi biti opisan kao "negativan". Svi brojevi nakon frakcije moraju biti veliki (veći od 1: 380).

Loš prvi probir karakterizira "visoki rizik" rekord u zaključku 1: 250-1: 380, a rezultati hormona su manji od 0,5 ili više od 2,5 medijan vrijednosti.

Ako je pregled prvog tromjesečja loš, od vas se traži da posjetite genetičara koji odluči što učiniti:

dodijeliti vam da ponovno proučite u drugom, a zatim - http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skrining-3-trimestra.html da predložite (ili čak inzistirate) na invazivnu dijagnozu (biopsija korionske vilus, cordocentesis, amniocenteza), na temelju kojih i odlučiti hoće li produžiti ovu trudnoću, što utječe na rezultate

Kao u svakoj studiji, postoje lažno pozitivni rezultati prve perinatalne studije. Dakle, s:

IVF: rezultati hCG-a bit će veći, PAPP - 10-15% niži, pokazatelji prvog screening-ultrazvuka povećat će stopu tovnih trudnica: u ovom se slučaju povećavaju razine svih hormona, dok kod niske tjelesne mase, Dvaput: dok su standardi rezultata za takvu trudnoću nepoznati. Stoga je procjena rizika teška; moguće je samo ultrazvučna dijagnostika šećerne šećerne bolesti: prvi će screening pokazati smanjenje razine hormona, što nije pouzdano za tumačenje rezultata. U tom slučaju, screening trudnoće može otkazati amniocentezu: brzina perinatalne dijagnoze nije poznata ako je manipulacija provedena u sljedećem tjednu prije davanja krvi. Moramo pričekati dulje razdoblje nakon amniocenteze prije nego što prođemo prvi perinatalni screening za trudnice. Psihološko stanje trudnice. Mnogi ljudi pišu: "Bojim se prvog pregleda." On također može utjecati na rezultat i nepredvidljiv. Neke značajke patologije

Prvi pregled trudnoće u slučaju fetalne patologije ima neke značajke koje liječnici vide u ultrazvučnoj dijagnozi. Uzmite u obzir perinatalni screening trisomije kao najčešćih patologija otkrivenih ovim istraživanjem.

1. Downov sindrom većina plodova ne pokazuje nosnu kost u razdoblju od 10-14 tjedana od 15 do 20 tjedana, a ova kost je već vizualizirana, ali je kraća nego u uobičajenim konturama lica dopplerometrije (u ovom slučaju je moguće držati čak iu tom razdoblju) ili obrnuto još jedan abnormalni protok krvi u venskom kanalu.2. Sindrom Edwards je trend smanjenja učestalosti otkucaja srca pupčane kile (omphalocele) nije vidljiva kosti nosa, već umjesto 2 pupčane arterije - jedna 3. Patauupochia sindrom u svim srčanim palpitacijama i razvoj mozga razvijenog razvoja fetusa (nedosljednost duljine kosti s trajanjem) oštećenje razvoja određenih područja mozga - pupčana kila.

Gdje pregledavaju za prvo tromjesečje? Mnogi perinatalni centri, medicinski genetički savjetnici i privatne klinike angažirane su u provođenju ove studije. Da biste odabrali gdje trebate proći, provjerite postoji li laboratorij u klinici ili blizu nje. Preporuča se uzeti u takvim klinikama i centrima.

Na primjer, u Moskvi, CIR se nije loše preporučio: provođenje i probir za prvo tromjesečje može se obaviti u ovom centru.

Ultrazvučni pregled prvog tromjesečja: prosječna cijena je 2.000 rubalja. Trošak prve perinatalne studije (s definicijom hormona) je oko 4000-4100 rubalja.

Koliko je screening od 1 trimestra po vrsti analize: ultrazvuk - 2000 rubalja, određivanje hCG - 780 rubalja, analiza za PAPP-A - 950 rubalja.

Recenzije na screeningu 1 trimestr. Mnoge su žene nezadovoljne kvalitetom izračuna: od slučajeva kada se postavlja "visoki rizik", često je zabilježeno rođenje savršeno zdrave bebe. Dame pišu kako je najbolje pronaći stručnjaka visoke klase za perinatalnu ultrazvučnu dijagnostiku koja može potvrditi ili ukloniti sumnje o zdravlju djeteta.

Stoga je screening prvog tromjesečja dijagnoza, koja u nekim slučajevima pomaže identificirati najozbiljniju patologiju fetusa u ranim fazama. Ima vlastitu obuku i ponašanje. Tumačenje rezultata treba provesti uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike žene.

Otpuštanje strahova ultrazvučnog pregleda prvog tromjesečja

Screening (od engleskog "Screening") je koncept koji uključuje niz aktivnosti za otkrivanje i sprečavanje bolesti. Na primjer, screening tijekom trudnoće daje liječniku potpune informacije o različitim rizicima nastanka patologija i komplikacija u razvoju djeteta. To omogućuje da se unaprijed poduzmu sve mjere kako bi se spriječile bolesti, uključujući one najozbiljnije.

Tko treba biti prikazan za 1. trimestar

Vrlo je važno da sljedeće žene:

 • u braku s djetetom
 • koji su imali 2 ili više spontanih pobačaja (prijevremeni rad)
 • bilo je smrznute trudnoće ili mrtvorođenost
 • žena je pretrpjela virusnu ili bakterijsku bolest tijekom trudnoće
 • postoje rodbine koji pate od genetskih patologija
 • ovaj par već ima dijete s Patau, Downovim sindromom ili drugima
 • došlo je do epizode liječenja lijekovima koji se ne mogu koristiti tijekom trudnoće, čak i ako su propisani prema vitalnim znakovima
 • trudna više od 35 godina
 • Obje potencijalni roditelji žele provjeriti vjerojatnost da ima bolesni fetus.

Ono što traži tijekom prvog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće

Prvi pregled pokazuje simetriju hemisfere mozga, prisutnost nekih njegovih struktura koje su obvezne u ovom razdoblju. Pogledajte i 1 prikaz:

 • duge cjevaste kosti, izmjerene duljine ramena, femura, podlaktice i kosti nogu
 • je želudac i srce na određenim mjestima
 • veličinu srca i odlaznih plovila
 • veličine trbuha.

Kakva patologija otkriva ovo ispitivanje

Prvi pregled trudnoće je informativan u smislu otkrivanja:

 • patologija pupoljke CNS-a - neuralna cijev
 • patau sindrom
 • omphalocele - umbilikalna kila, kada se nalazi izvanredan broj unutarnjih organa izvan trbušne šupljine, te u hernialnoj vrećici iznad kože
 • Down sindrom
 • triploidija (trostruki set kromosoma umjesto dvostrukog)
 • Edwardsov sindrom
 • Smith opitts sindrom
 • de Lange sindrom.

Datumi studije

Vaš liječnik mora ponovno skrupulozno i ​​temeljito, ovisno o datumu posljednje menstruacije, izračunati koliko dugo trebate napraviti prvu studiju ove vrste.

Kako se pripremiti za studij

Probira prvog tromjesečja izvodi se u dvije faze:

 1. Prvo se radi o ultrazvučnom pregledu. Ako se to učini transvaginalno, tada trening nije potreban. Ako je metoda abdomena potrebno je da je mjehur pun. Da biste to učinili, pijte pola litre vode pola sata prije studija. Usput, drugi pregled tijekom trudnoće je transabdominalan, ali ne zahtijeva pripremu.
 2. Biokemijski pregled. Ta se riječ naziva uzorak krvi iz vena.

S obzirom na dvostupanjsku studiju, priprema za prvu studiju uključuje:

 • punjenje mokraćnog mjehura - prije 1 pregled ultrazvuka
 • postiti najmanje 4 sata prije nego što se krv skupi iz vena.
 • svi prethodni dan odreći sebe alergeni proizvodi: citrusa, čokolade, plodovi mora
 • isključite potpuno masnu i prženu hranu (1-3 dana prije studija)
 • prije testa (obično 12 tjedana prije testiranja), idite ujutro u zahod, a zatim ili ne urinite 2-3 sata, ili sat prije postupka, piti pola litre vode bez plina. Ovo je neophodno ako se studija izvodi kroz abdomen.
 • ako se ultrazvučna dijagnoza vrši vaginalnim senzorom, priprema za probiranje prvog tromjesečja neće uključivati ​​punjenje mjehura.

Kako se provodi studija?

Ona, kao i ispitivanje od 12 tjedana, sastoji se od dvije faze:

 1. Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Može se izvesti vaginalnom metodom ili abdomena. Osjećam se kao da se ne razlikuje od ultrazvuka u 12 tjedana. Razlika je u tome što ga izvode sonolozi, posebno specijalizirani za prenatalnu dijagnozu, na visokokvalitetnoj opremi.
 2. Prikupljanje krvi iz vena u količini od 10 ml, koje treba izvoditi na prazan želudac iu specijaliziranom laboratoriju.
Kako je dijagnostika pregleda prvog tromjesečja? Prvo, prolazite kroz prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Obično se izvodi transvaginalno.

Da biste izvodili studiju, morat ćete se skinuti ispod pojasa, leći na kauču, sagnuti nogu. Liječnik će vrlo pažljivo umetnuti tanki specijalni senzor u kondom u vašu vaginu, a oni će ga malo pomaknuti tijekom testiranja. Ne ozlijedi, ali nakon pregleda ovog ili sljedećeg dana na jastučiću, možete naći malu količinu krvarenja.

Kako se prvi pregled provodi s transabdominalnim senzorom? U tom slučaju, odvojite se do struka ili jednostavno podignite odjeću tako da otvorite trbuh na pregledu. S takvim ultrazvučnim pregledom za prvo tromjesečje, senzor će se kretati kroz abdomen bez da uzrokuje bol ili nelagodu.

Kako je sljedeća faza ankete? S rezultatima ultrazvuka donijet ćete krv. Na istom mjestu ćete odrediti neke podatke koji su važni za ispravno tumačenje rezultata.

Nećete odmah dobiti rezultate, već za nekoliko tjedana. Tako je i prvi pregled trudnoće.

Rezultati dekodiranja

1.Normalni ultrazvučni podaci

Dešifriranje prvog pregleda započinje tumačenjem ultrazvučnih podataka. Stope ultrazvuka:

Kopkiko-parijetalna veličina (KTR) voća

Kada se prosije za 10 tjedana, ta se veličina nalazi u tom rasponu: od 33-41 mm prvog dana 10. - 41-49 mm - 6. dana 10. tjedna.

Screening 11 tjedana - stopa KTR: 42-50 mm prvog dana 11. tjedna, 49-58 - 6. dana.

S trudnoćom od 12 tjedana, ta veličina iznosi: 51-59 mm u točno 12 tjedana, 62-73 mm - posljednjeg dana tog razdoblja.

2. Debljina područja vrata

Ultrazvučna stopa trudnoće za ovaj glavni marker kromosomskih patologija:

 • u 10 tjedana - 1,5-2,2 mm
 • Skeniranje od 11 tjedana predstavlja brzinu od 1,6-2,4
 • u 12. tjednu, ta je brojka 1,6-2,5 mm
 • na 13 tjedana - 1,7-2,7 mm.

3. Nosebone

Dekodiranje ultrazvuka 1 trimestar nužno uključuje procjenu nosne kosti. To je znak, zahvaljujući kojem možemo pretpostaviti razvoj Downovog sindroma (za to je učinjeno probiranje prvog tromjesečja):

 • kod 10-11 tjedana ovu kost već treba otkriti, ali njegova veličina još nije ocijenjena
 • screening u 12 tjedana ili tjedan dana kasnije pokazuje da je ova kost barem 3 mm normalna.

4. Učestalost kontrakcija srca

 • na 10 tjedana - 161-179 otkucaja u minuti
 • na 11 tjedana - 153-177
 • na 12 tjedana - 150-174 otkucaja u minuti
 • na 13 tjedana - 147-171 otkucaja u minuti.

5. Biparietal veličina

Prva studija screeninga tijekom trudnoće procjenjuje ovaj parametar ovisno o razdoblju:

 • u 10 tjedana - 14 mm
 • u 11 - 17 mm
 • Projekcija od 12 tjedana treba pokazati rezultat od najmanje 20 mm
 • u 13 tjedana, BPD je prosječno 26 mm.

Prema rezultatima ultrazvuka prvog tromjesečja, procjenjuje se postoje li markeri abnormalnosti razvoja fetusa. Također analizira koliko dugo je razvoj djeteta korespondira. Na kraju, zaključuje se je li potreban sljedeći ultrazvuk probira u drugom tromjesečju.

Koje su norme hormona određuje 1 screening

Probiranje prvog tromjesečja ne samo da procjenjuje rezultate ultrazvučne dijagnostike. Druga, ne manje važna faza po kojoj se fetus ocjenjuje da ima ozbiljne nedostatke je hormonska (ili biokemijska) procjena (ili test krvi u prvom tromjesečju). Obje ove faze predstavljaju genetsko probira.

1. Korionski gonadotropin

Ovo je hormon koji mrlje drugu traku na kućnom testu trudnoće. Ako je screening prvog tromjesečja otkrio smanjenje njegove razine, to ukazuje na patologiju posteljice ili povećan rizik od Edwards sindroma.

Povećana hCG na prvom screeningu može ukazivati ​​na povećani rizik razvoja Downovog sindroma u fetusu. Iako je s blizancima, ovaj hormon je također značajno povišen.

Prvi pregled tijekom trudnoće: brzina krvnog sadržaja ovog hormona (ng / ml):

 • Tjedan 10: 25.80-181.60
 • Tjedan 11: 17,4-130,3
 • dešifriranje perinatalne studije od 1 trimestra u 12. tjednu u odnosu na hCG ukazuje na vrijednost od 13,4-128,5 u normalnom
 • Tjedan 13: 14,2-114,8.

2. Protein A povezan s trudnoćom (PAPP-A)

Ovaj protein obično proizvodi placentu. Njegova koncentracija u krvi se povećava s povećanjem gestacijske dobi.

Kako razumjeti podatke

Program, u kojemu se unosi podataka ultrazvučna dijagnoza prvog tromjesečja, kao i razina gore navedenih dva hormona, izračunava analizu učinka. Pozvani su kao "rizici". U ovom slučaju dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja piše u obliku koji nije u razini hormona, već u takvom pokazatelju kao "MoM". Ovo je koeficijent koji pokazuje odstupanje vrijednosti u danoj trudnoj ženi od određenog izračunatog medijana.

Za izračun MoM, pokazatelj hormona podijeli se srednja vrijednost izračunata za određeno mjesto za određeno gestacijsko doba. MOM norme u prvom pregledu su od 0,5 do 2,5 (s blizancima, tripletima do 3,5). Idealno MoM vrijednost blizu "1".

Na indikator MM utječe dobni rizik tijekom pregleda prvog tromjesečja: to jest, usporedba se vrši ne samo s izračunatim medijanom u ovom razdoblju trudnoće, već s izračunatom vrijednošću za određenu dob trudnoće.

Intermedijalni rezultati pregleda prvog tromjesečja obično pokazuju količinu hormona u jedinicama MOM. Dakle, obrazac sadrži unos "HCG 2 MoM" ili "PAPP-A 1 MoM" i tako dalje. Ako MoM - 0,5-2,5 - ovo je normalno.

Patologija je razina kroničnog hepatitisa ispod 0,5 medijanih razina: to ukazuje na povećani rizik Edwardsovog sindroma. Povećanje hCG iznad 2,5 medijan vrijednosti ukazuje na povećanje rizika od Down sindroma. Smanjenje PAPP-A ispod 0,5 MM ukazuje da postoji rizik za oba gore navedena sindroma, ali njegovo povećanje ne znači ništa.

Postoje li rizici u istraživanju?

Normalno, rezultati dijagnoze prvog tromjesečja procjenjuju se stupanj rizika koji se izražava u frakcijama (na primjer 1: 360 za Downov sindrom) za svaki sindrom. Ovaj dio glasi ovako: s 360 trudnoća s istim rezultatima screeninga, samo je jedno dijete rođeno s Downovom patologijom.

Tumačenje norma za screening 1 trimestrima. Ako je dijete zdravo, rizik bi trebao biti nizak, a rezultat testa probiranja trebao bi biti opisan kao "negativan". Svi brojevi nakon frakcije moraju biti veliki (veći od 1: 380).

Loš prvi probir karakterizira "visoki rizik" rekord u zaključku 1: 250-1: 380, a rezultati hormona su manji od 0,5 ili više od 2,5 medijan vrijednosti.

Ako je pregled prvog tromjesečja loš, od vas se traži da posjetite genetičara koji odluči što učiniti:

 • dodijeliti vam ponovni studij u drugom, trećem trimestru
 • sugeriraju (ili čak inzistiraju) na invazivnu dijagnozu (biopsija korionske vilus, cordocentesis, amniocenteza), na temelju kojih će se odlučiti pitanje hoće li se ova trudnoća produžiti.

Što utječe na rezultate

Kao u svakoj studiji, postoje lažno pozitivni rezultati prve perinatalne studije. Dakle, s:

 • IVF: rezultati hCG-a bit će veći, PAPP - niži za 10-15%, pokazatelji prvog screening-ultrazvuka povećat će LZR
 • buduće majčinske pretilosti: u ovom slučaju, razina svih hormona povećava, dok s malom tjelesnom težinom, naprotiv, smanjuju se
 • screening za prvi trimestar s dvostrukim: dok su norme rezultata za takvu trudnoću nepoznate. Stoga je procjena rizika teška; moguće je samo ultrazvučna dijagnostika
 • dijabetes melitus: prvi screening će pokazati smanjenje razine hormona, što nije pouzdano za tumačenje rezultata. U tom slučaju, screening trudnoće može otkazati
 • amniocenteza: stopa perinatalne dijagnoze nije poznata ako je manipulacija provedena u sljedećem tjednu prije davanja krvi. Moramo pričekati duže razdoblje nakon amniocenteze prije nego što prođemo prvi perinatalni screening za trudnice.
 • psihološko stanje trudnoće. Mnogi ljudi pišu: "Bojim se prvog pregleda." To također može utjecati na rezultat i nepredvidivo.

Neke značajke u patologiji

Prvi pregled trudnoće u slučaju fetalne patologije ima neke značajke koje liječnici vide u ultrazvučnoj dijagnozi. Uzmite u obzir perinatalni screening trisomije kao najčešćih patologija otkrivenih ovim istraživanjem.

Down sindrom

 1. većina voća nema vidljivu nosnu kost u razdoblju od 10-14 tjedana
 2. 15 do 20 tjedana ova kost je već vizualizirana, ali je kraća od normalne
 3. glatke konture lica
 4. s dopplerometrijom (u ovom slučaju je moguće izvesti čak iu tom razdoblju), primijećeno je obrnuto ili drugo patološko protjecanje krvi u venskom kanalu.

2. Edwardsov sindrom

 1. sklonost smanjenju broja otkucaja srca
 2. postoji umbilikalna kila (omphalocele)
 3. nema vidljivih kostiju nosa
 4. umjesto 2 pupčane arterije - jedan

3. Sindrom Patau

 1. gotovo svi imaju lupanje srca
 2. poremećen razvoj mozga
 3. usporava se razvoj fetusa (neusklađenost dugih kostiju)
 4. oslabljen razvoj nekih dijelova mozga
 5. umbilikalna kila.

Gdje istražiti

Na primjer, u Moskvi, CIR se nije loše preporučio: provođenje i probir za prvo tromjesečje može se obaviti u ovom centru.

Ultrazvučni pregled prvog tromjesečja: prosječna cijena je 2.000 rubalja. Trošak prve perinatalne studije (s definicijom hormona) je oko 4000-4100 rubalja.

Koliko je screening od 1 trimestra po vrsti analize: ultrazvuk - 2000 rubalja, određivanje hCG - 780 rubalja, analiza za PAPP-A - 950 rubalja.

Recenzije na screeningu 1 trimestr. Mnoge su žene nezadovoljne kvalitetom izračuna: od slučajeva kada se postavlja "visoki rizik", često je zabilježeno rođenje savršeno zdrave bebe. Dame pišu kako je najbolje pronaći stručnjaka visoke klase za perinatalnu ultrazvučnu dijagnostiku koja može potvrditi ili ukloniti sumnje o zdravlju djeteta.

Stoga je screening prvog tromjesečja dijagnoza, koja u nekim slučajevima pomaže identificirati najozbiljniju patologiju fetusa u ranim fazama. Ima vlastitu obuku i ponašanje. Tumačenje rezultata treba provesti uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike žene.