Savjeti za pravilno uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom od 3 mjeseca

Hrana

Čini se da majka, sa svim željama, ne može hraniti bebu majčinskim mlijekom i on je na umjetnom hranjenju. U ovom trenutku postoji mnogo prilagođenih mliječnih formula. Iako su sada dobre i visoke kvalitete, ali se događa da kiddies nemaju dovoljno hranjivih tvari, a oni početi uvoditi komplementarne hrane već 3 mjeseca.

Ovaj članak govori o tome kako se pravilno hraniti i koja hrana može biti uključena u prehranu bebe za 3 mjeseca.

Indikacije za primjenu

Dijete u dobi od 3 mjeseca uvedeno je u hranu za odrasle samo prema svjedočanstvu pedijatra.

Kada je to potrebno?

 • Potrebno je uvesti bilo kakvo izlijevanje ako je djetetova tjelesna težina nakon rođenja povećana najmanje dvaput. Ako je dijete rođeno ispred vremena, težina bi se trebala povećati najmanje tri puta.
 • Ako je beba rođena s puno težine, a istodobno dobiva dobru težinu, možete dodati dodatke jer hranjivi sastojci dobiveni iz smjese neće biti dovoljni za normalno funkcioniranje.
 • Nemogućnost odabira mješavine. Iako u suvremenom svijetu postoji veliki izbor prilagođenih smjesa, nije uvijek moguće odabrati pravu za dijete. Dijete ima česte alergije, a ne dobiva na težini.
 • Loša financijska situacija roditelja. Postoje takve situacije kada roditelji jednostavno ne mogu kupiti prilagođenu smjesu za bebu i početi hraniti bebu kravljim mlijekom. U tom slučaju možete prethodno unijeti feed.

Moguće poteškoće

Uz uvođenje komplementarne hrane u tako ranoj dobi može doći do velikog broja poteškoća. Najčešći problemi s stolicom u bebi. Mogu promijeniti boju i karakter. I također postoji konstipacija koja će donijeti snažnu nelagodu za dijete. Osim toga, postoje slučajevi alergije, regurgitacije, pa čak i povraćanje. Također, uvođenjem komplementarne hrane u roku od 3 mjeseca dijete može odbiti jesti.

Važno je zapamtiti da se ne preporuča početak uvođenja novih proizvoda bebi na 3 mjeseca. Ovdje je potrebno donijeti odluke zajedno s pedijatrom. Liječnik će savjetovati gdje početi hraniti u određenom slučaju.

Nakon što su majka i stručnjak postigli zajedničko mišljenje na području poznanstva s novom hranom. Potrebno je odabrati povoljan period za uvođenje komplementarne hrane.

Osnovna pravila

  Na početku uvođenja komplementarne hrane dijete mora biti zdravo.
 1. Dijete u tom razdoblju ne smije biti cijepljeno.
 2. Lure se uvede, u pravilu, u jutarnjoj hrani. Potrebno je započeti s malom dozom i postupno povećavati. Također morate paziti na bebu i promatrati reakciju na novi proizvod.
 3. Dijete od 3 mjeseca mora biti ponuđeno u homogenoj tekućoj konzistenciji. Budući da dijete nema vještine za žvakanje.
 4. Za nadopunu morate koristiti samo svježe i dokazane proizvode.
 5. Temperatura hrane koja se nudi mora biti topla i ne nadražujuća.
 6. Vodite vodu tijekom dana.

Shema uvoda

 • Sok. Najčešće, za 3 mjeseca beba je pozvana da ga isprobate. Morate početi s 2-3 kapi i dovesti do 20 ml. Sve to mora biti postupno. Prvi sok za mrvice često je jabuka. Tada može ući kruška i ostale.

Budući da su prije svega nekoliko kapi potrebne, bolje ih je iscijediti od obične jabuke. Ovaj sok će biti prirodan i sadrži više vitamina i minerala. Prvi sok se može razrijediti vodom.

 • Uvođenje pire krumpira. Najčešće, nakon što se sok ubrizgava u voćnu čašu. Obično počnite s jabukom ili kruškom. Prvo, ponudite žličicu, a zatim postupno povećavajte na 30 grama.

  Nije potrebno ponuditi bebu kugu egzotičnog voća poput ananasa i kivija. Pire od krumpira možete napraviti sami ili u trgovini.

 • Pear od povrća. U početku je pripremljen iz jednog proizvoda. Najčešće je tikvice ili brokula. Zatim, kada se dijete navikne na ovo povrće, možete postupno dodati različito povrće i pire krumpir od dvije komponente.

  Nakon 3 mjeseca možete pripremiti pire krumpir od nekoliko proizvoda odjednom. Budući da povrće krumpira nisu slatki, prvi put možete dodati smjesu krumpira povrća na pire od povrća.

 • Kaša. Ona je ponuđena slaboj djeci koja ni na koji način ne mogu udebljati. Također počinju s pola žličice i povećavaju se na 50 grama. Za kuhanje možete kupiti kupljenu kašu u trgovini ili napraviti svoj vlastiti. Kuhajte kuhati u vodi.

  U pravilu, to je heljda ili riža kaša. Ako kupite kašu u trgovini, trebate je razrijediti pomoću uputa. Prilikom samoziranja, prvo morate mljeti žitarice, tako da je beba ugodnija za jesti.

 • Kako uključiti osnovnu hranu u prehranu?

  Nakon što su odlučili o prvom proizvodu, majke trebaju postupno uvesti novu hranu prema shemi iz donje tablice:

  Značajke početka hranjenja sa umjetnom hranom

  Do 4-6 mjeseci, majke počinju misliti da je vrijeme da dijete dobije komplementarnu hranu. Saznajte kada i kako to učiniti, ako je dijete na umjetnom ili mješovitom hranjenju?

  Netko kaže da se dodaci trebaju primjenjivati ​​najkasnije 6 mjeseci, a drugi - kada se pojave prvi zubi. Ipak drugi kažu da je prije nego što su djeci dobili dodatke gotovo 2 mjeseca, a sve je bilo u redu. A kada to učiniti?

  Kada uvoditi komplementarne hrane?

  Zapravo, ne postoji univerzalni odgovor. U svakom slučaju, dob uvođenja komplementarne hrane određuje se pojedinačno. Mnogo ovisi o tome kako brzo dijete dobiva težinu, kako se razvija. Vrsta hrane također igra ulogu.

  Prvo hranjenje umjetnim hranjenjem uvedeno je, u pravilu, ranije nego kod dojenja. To je prije svega zbog činjenice da se probavni sustav takvih beba brže prilagođava stranoj hrani. Samu smjesu ima mnogo nečistoća koje pripremaju crijeva djeteta za novu hranu. Pored toga, ta djeca obično relativno brzo porasti, uvođenje povrća umjesto formule pomoći će normalizaciji tog procesa.

  U prosjeku, komplementarna hrana se uvodi od 4 do 6 mjeseci. Kasno održavanje mamca je ispunjeno zakašnjenjem u razvoju. Dijete će kasnije naučiti žvakati i progutati gustu i gustu hranu.

  Gdje početi?

  Preporuča se unos hrane s umjetnom hranom, počevši od pire krumpira. Zašto je to od njih, a ne s kašom, što je više poznato mnogima? Žitarice, kao i hrana za dojenčad, potiče brzo debljanje, pa se preporučuje za djecu koja su dojena i onih koji imaju manjak u težini. Umjetnici obično nemaju takav problem. Često, naprotiv, postoji pretilost.

  Osim toga, povrće sirovi se lako apsorbiraju dječjim trbuhom, a istodobno sadrže i vitamine i ugljikohidrate, tako nužne za razvoj.

  Međutim, nije svako povrće prikladno za prvo hranjenje. Stručnjaci savjetuju da preferiraju zeleno povrće: tikvice, krumpir, squash, grašak, cvjetača. Žuto, narančasto i posebno crveno povrće može dovesti do alergijske reakcije.

  Mnoge majke zanima što je bolje: pire krumpir ili industrijski? Ovdje svi odlučuju za sebe. Ako namjeravate pržiti svoje povrće, sigurni ste u sigurnost, to je savršeno prihvatljivo. Međutim, povrće u trgovinama često se liječi raznim kemikalijama, što znači da nisu pogodni za djecu. U industrijskom okruženju posebno se uzgajaju povrće za pripremu dječje hrane.

  Zapamtite jednu važnu stvar: nikada ne unesite 2 proizvoda istodobno. Vrlo je važno pratiti stanje djeteta nakon uvođenja novog proizvoda. Može doći do iritacije, osipa i kolike. A onda je bolje odbiti problem proizvod neko vrijeme, nakon što je zamijenio s drugom. I kako saznati koji od dva nova proizvoda za koju dijete reagira, ako ste ih istodobno unijeli?

  Ako vaše dijete nije uzelo neki proizvod: ima osip, koliku bol ili druge poremećaje, to ne znači da beba nikada neće moći jesti. Govorimo samo o nedostupnosti probavnog sustava u ovoj fazi. Najvjerojatnije, u mjesec dana moći ćete smireno uvesti problem jelo u prehranu svoje bebe bez ikakvih komplikacija.

  Požuri i ne vrijedi volumen. Tijelo djeteta mora se naviknuti na novu hranu, tako da ne uzrokuje odbacivanje. Stoga, prvi put pire daju se doslovno pola žličice. Zatim je postupno količina pire krumpira dovedena do punog obroka.

  Dodatno hranjenje s umjetnom hranom se daje prije mješavine. Preporučljivo je odabrati za ovaj jedan od dnevnih hranjenja. To će omogućiti praćenje reakcije bebe. Tako da okus novog jelo ne čini djetetu previše neugodan, nepoznat, može se pomiješati s uobičajenom smjesom. Kada količina pire krumpira dosegne 150 g, smjesa se više ne može hraniti djetetu.

  Kada je jedno hranjenje već zamijenjeno komplementarnom hranom, možete početi zamijeniti drugu. Nakon još 2 tjedna i bit će potpuno zamijenjena. Tako će ujutro i večernje hranjenje djeteta biti preneseno na komplementarnu hranu, a popodne će, kao i prije, dobiti mješavinu.

  Počeli smo. Što je sljedeće?

  U kojoj će se redoslijedu uvesti proizvodi? Formula hranjenja sa umjetnim hranom određuje se pojedinačno kao starost nastanka. Bolje je razgovarati s vašim lokalnim pedijatrom, koji su dobro svjesni obilježja razvoja djeteta i savjetovat će što i kada uvesti.

  Međutim, neke opće preporuke mogu se dati u okviru članka. Prije svega, imajte na umu da između uvođenja dva različita proizvoda treba trajati najmanje tjedan dana.

  Prva kaša za djecu na umjetnom hranjenju unijet će se ne prije šest mjeseci. Međutim, oni bi trebali biti bez glutena. Može biti heljda, riža ili kukuruz. Žitarice koje sadrže gluten (zobeno brašno ili krupica) mogu se upisati tek nakon 8 mjeseci. Opća shema primjene je isto kao da kaše: Počnite s žličicom i postupno dovesti ga na 180-200 g Sjetite se da do godinu dana kuhati kaša može biti samo na vodi. Mlijeko može uzrokovati alergije.

  Rezanci su neophodni izvor kalcija i nekih aminokiselina. Za ulazak u prehrani beba sir može biti od 5-6 mjeseci, ali imajte na umu da dnevni unos sira manja nego kod djece mlađe od jedne '50 godine Inače, prekomjerna sol i opterećenja proteina, omogućit će djeteta jetre.

  Nakon šest mjeseci možete i trebate unijeti žumance u djetetovom izborniku. Treba biti dobro kuhana i mora biti temeljito slomljena. Prvi put djetetu dajemo dosta žumanjaka doslovno na vrh žlice. Tijekom vremena, iznos se može povećati na 12. Svakodnevno nema potrebe dati žumance. Naprotiv, pileća jaja su vrlo alergična. 2 puta tjedno bit će prilično dovoljno.

  Do dobi od sedam mjeseci, beba je želudac sasvim spremna jesti meso. Za početak, naravno, vrijedno je kupiti pire krumpir. Malo je vjerojatno da ćete moći pripremiti jelo od željene dosljednosti. Imajte na umu da ako vaše dijete ima alergijsku reakciju na kravlje mlijeko, onda je govedina i teletina kontraindicirana. Bolje je započeti s puretinom, zečem ili piletinom. Do 9 mjeseci, meso kave zamijenjeno je mesnim okruglicama, a do godine možete hraniti dijete s mesnim kuglama.

  U nekim slučajevima, meso se preporučuje da unesete ranije, na primjer, ako dijete ima anemija. U tom slučaju morate ga unijeti od 5 mjeseci.

  U isto vrijeme možete dodati prehranu morske ribe. Na primjer, kao što su bakalar, morski bass ili oslić. 1-2 puta tjedno s ribom, možete zamijeniti meso. Riba je dobra jer je savršeno uravnotežena i lakše probaviti od mesa. Osim toga, riba sadrži puno vitamina B i minerala potrebnih za razvoj.

  Mliječni proizvodi mogu se konzumirati od 7 mjeseci. Ali puno mlijeko je bolje odgoditi do godinu dana. Do godine ne biste trebali dati dijete voćne sokove. Umjesto toga, bolje je kuhati ga od slada svježeg ili sušenog voća.

  Da je dijete počelo naučiti žvakati, tonirana mišiće, 7 mjeseci, možete početi da ga hraniti krekeri, lagano natopljene u jogurt ili kompot.

  Stolno hranjenje s umjetnom hranom pomoći će vam da kretati po izboru proizvoda za određeno doba.

  Tablica hranjenja uvođenja umjetne hranidbe

  Hranjenje djece na umjetnoj hrani počinje davati ranije od beba. Prvo hranjenje beba na HB preporuča se najranije šest mjeseci od trenutka rođenja, a za IV. Godinu imam oko četiri mjeseca. Artificialists su više potrebni vitamini, minerali i korisni elementi, koje samo majčino mlijeko pruža u cijelosti. Stoga im je potrebna prijevremena prijelaz na odraslu hranu koja će biti u stanju zasićati dječje tijelo što je više moguće.

  Među glavnim razlozima za umjetno hranjenje su unos antibiotika i lijekova opasnih za bebu, potpuni odsutnost majčino mlijeka i dugo razdvajanje djeteta i majke. Ali čak iu takvim slučajevima, liječnici preporučuju da uopće ne prestanu dojenje. Na primjer, kada se liječe i uzimaju lijekovi, majčino mlijeko se može izraziti. Osim toga, dojenje se može nastaviti nakon pauze.

  Kada i zašto se unosi umjetno hranjenje, kako pravilno hraniti bebu s mješavinom, pročitajte ovdje. I u ovom članku ćemo pogledati pravila i značajke prehrane s umjetnom hranom.

  Pravila za hranjenje umjetnim hranom

  • Hranjenje beba na bocama-hraniti početi dati na 4 mjeseca (preporučuje WHO). Ali ponekad se nadovezuje za 3 mjeseca;
  • Prije uvođenja komplementarne hrane obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom;
  • Uvođenje komplementarne hrane ne znači potpuni prijelaz na hranu za odrasle. Dijete treba hraniti dojenačkom formulom. Kako odabrati formulu, pročitajte vezu http://vskormi.ru/bottle-feeding/smesi-dlya-novorozhdennikh/;
  • Možete unijeti mamac samo ako je beba zdrava. Odgoditi unos ako se zubi počinju rezati ili dijete je pod stresom (tijekom dugog odvajanja od majke, pri kretanju itd.). Također se preporuča odbiti mamac u ekstremnoj vrućini;
  • Lure početi s sok od jabuka ili pure. Najprije se uvedu voće, a zatim i povrće (za dojenčad, naprotiv);
  • Prvi dio je 5-10 grama (0,5-1 žličica). Tada se doziranje postupno povećava svaki dan za 10 grama dok se ne vrati u normalu;
  • Ne prisiljavajte bebu da jede silom. Ako dijete ne jede jelo, nudite novu, i vratite se starom u dva tjedna;
  • Nemojte prisiliti dijete da jede cijeli dio odjednom, ako ne želi;
  • Između uvođenja novih proizvoda uzeti pauzu od 3-7 dana kako bi se utvrdila reakcija tijela;
  • Ako primijetite simptome alergije, uklonite proizvod iz prehrane i posavjetujte se s liječnikom;
  • Ponovno uvođenje proizvoda je moguće u jednom do dva mjeseca i samo pod nadzorom stručnjaka;
  • Bolje kuhati jela. Kod kuhanja ne možete koristiti sol, šećer i razne začine;
  • Proizvodi daju bebu samo nakon toplinske obrade (kuhani ili pari) u tekućoj konzistenciji. Malo starijoj djeci može se dati gustija hrana;
  • Ako kupite gotove jela, izgledajte kako ćete odgovarati dobi djeteta. Provjerite prije kupnje datuma isteka, sastav i cjelovitost paketa;
  • Ako dijete ne jede komplementarnu hranu, dodajte majčino mlijeko ili mješavinu za jelo. Za stariju dijete možete koristiti povrće ili maslac;
  • Hranimo se na prazan želudac, a tek tada, ako je potrebno, hranimo mrvice;
  • Stopa potrošnje ovisi o karakteristikama razvoja i potrebama djeteta. Više informacija o pravilima pokazat će tablicu uvođenja komplementarne hrane, prikazane u nastavku.

  Tablica uvođenja komplementarne hrane za djecu na IV

  Uvođenje hranjenja po mjesecima

  Mamac za 3 mjeseca može se pokrenuti samo prema preporukama liječnika. Važno je da je početkom uvođenja komplementarne hrane kolika već završila, a digestiju djeteta stabiliziralo se. Tada se dijete može dati u malim količinama prirodnog voćnog soka, po mogućnosti od zelene jabuke. Počnite s pola žličice i stavite dio u dvije žlice. Sok se proizvodi bez pulpe i pre-razrijeđen na pola s pitkom vodom. Piće bi trebalo biti toplo. Nakon ubrizgavanja jabuke, kruške, marelice i breskve.

  Mamac za 4 mjeseca uključuje uvođenje voćnih sokova, ako nisu prethodno uvedeni, i voćnih purea. Također je uvedena i jabuka, zatim kruška i banana, breskva i marelica. Egzotični i rijetki plodovi, kao što su mango ili kivi, dinja ili lubenica, ne mogu se dati djetetu. Takvi proizvodi su vrlo alergični i opasni. Voće se kuhaju, kuhaju ili kuhaju, a zatim se mljepe i razrjeđuju vodom ili voćnim juhu.

  Nakon umaka od jabuka početi davati povrće kvasac od tikvica. Tikvice su najvrednije i najsigurnije povrće za malu djecu. Potom se uvedu brokule i cvjetača, malo kasnije - krumpir, mrkva, bundeva i zeleni grašak. I rajčice, rajčice i krastavci, repa i kupus ne smiju se davati djeci oko jedne godine.

  Četiri mjeseca dopušteno je dodavanje žitarica bez glutena u vodu. Prije svega je heljda i riža. Ali imajte na umu da riža jača stolicu pa se ova žitarica ne preporučuje djeci koja pate od zatvora. Zatim unesite kukuruzni kašu na vodu. U 3-4 mjeseca mamac daje samo drugo jutro hranjenje u regiji od 9-11 sati. Nakon toga beba se hrani mliječnom formulom.

  Dopunska hrana u 5 mjeseci nadopunjuje biljno ulje, koje se dodaje kašičici i kaši. Hrana u ovom trenutku je pripremljena već gustija i uključuje drugi hranjenje u večernjim hranjenjem. Usput, voćni sok se može zamijeniti s komadićem sušenog voća. Osušeni plodovi imaju mnoštvo korisnih elemenata i vitamina, imaju pozitivan učinak na funkcioniranje probavnog sustava, lako se probavljaju i probavljaju. No, u prvih tjedana kompozicija je također bolje razrijediti vodom sve dok mrvica ne koristi.

  Prikorm u 6 mjeseci karakterizira povećanje doziranja. Dijete se postepeno prenosi u kašu mlijeka. Prvo, mlijeko se polako razrijedi vodom, a zatim se postupno prenese u mlijeko. Osim toga, izbornik uključuje žumanjak jajeta. No, pedijatri ne preporučuju unos proteina prije godine, jer sadrži snažan alergen. Usput, ako je vaše dijete alergično na pileći protein, možete koristiti jaje za prepelice.

  U prehrani od šest mjeseci stari beba uključuju maslac, kefir i sir u minimalnim količinama. Usput, poznati pedijatar Komorowski, rekao je da je mamac treba početi sa sirom i jogurtom, kao mliječni proizvodi su sličan sastav na adaptirano ili majčino mlijeko. Prema tome, prema Komarovskom, prilagodba hrani za odrasle bit će jednostavnija. Ovdje možete pročitati preporuke pedijatara. Međutim, mnogi se doktori ne slažu s tim i savjetujemo vam da počnete hraniti s povrćem i voćnim sirom.

  Lure za 7 mjeseci nadopuniti kravu od mesa. Za kuhanje, odaberite mršavo meso bez masti, kostiju i vene. Prikladna opcija bi bila piletina, puretina, kunić ili govedina. Filete su izrezane na komade, kuhane, pirjane ili pari. Zatim se pomaknite u mesnatoj mljevenju ili umutite u miješalicu. Dobivena masa se pomiješa s kašom ili gotovim pire od povrća. Konzistencija posuđa za ovo doba treba biti umjereno debela. Mesna juha nije preporučljiva za djecu mlađu od dvije do tri godine!

  Mamac za 8 mjeseci može se nadopuniti glutenastim prasadima, uključujući zobene pahuljice i ječam, jabukove i ječam. No, s grizom, bolje je da se ne žuri, pedijatri ne preporučuju da djeci donesu takvo jelo prije godinu dana. Činjenica je da je to vrlo visoko kalorijska, alergična i najmanje korisna kaša. Gljiva sadrži najveću količinu glutena u usporedbi s drugim glutenima. To ima negativan učinak na probavni učinak i često dovodi do alergija. Pored toga, krupna kaša izaziva pojavu prekomjerne težine.

  U ovom dobu, meso se već može dati ne samo u konzistenciji pire krumpira. Pileće mesne kuglice pripremaju se za djecu. U danima hranjenja prvo se jelo dodaje u obliku juha od povrća ili lagane juhe od povrća. Posudica treba sadržavati dobro kuhano i sitno nasjeckano povrće, koje je već uključeno u prehranu djeteta.

  Mamac se u 9 mjeseci širi zbog uključivanja ribljeg pire. Ribe počinju davati sorte s niskim udjelom masti (hake, bakalar, šuga). To bi trebao biti filet bez kostiju, kuhani, kuhani ili pirjani. U početku se, umjesto mesa, daje riblji kaša jednom tjedno, a zatim dvaput. Riba i meso ne mogu se dati u jednom danu! Riblja juha ili juha, poput mesnatog bujona, ne preporučuje se djeci mlađoj od tri godine.

  Prikorm Umjetni u trajanju od 4 do 9 mjeseci bit će kako slijedi:

  Pravila za prvo hranjenje beba koje se hrane u bocama

  Umjetno hranjenje - kompletna zamjena majčinog mlijeka u prehrani djeteta s umjetnim mliječnim smjesama. Uključuju maksimalnu količinu vitamina i elemenata u tragovima potrebnih za normalni razvoj malog čovjeka. Unatoč činjenici da mješavine ove vrste gotovo kopiraju majčino mlijeko, one ne uspijevaju za 100%. Oni utječu na prehranu djeteta u budućnosti. Stoga je mladoj mami vrlo važno znati točno kada (u koliko mjeseci) prvi dopuniti s umjetnom hranom i koje bi se proizvode trebale sastojati.

  Ako mrvica ima zavidan apetit, a mješavina nije dovoljna, vrijeme je da mu ponudi "odrasle" proizvode

  uvjeti

  Smjese koje zamjenjuju bebu s majčinskim mlijekom savršeno su prilagođene za mali organizam. Ipak, uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom trebalo bi započeti ranije nego kod dojenja. To se objašnjava činjenicom da, unatoč korisnosti ove prehrane, ne može pružiti rastući organizam u razvoju sa svim supstancama koje je potrebno. Što se tiče vremena kada se ovo prvo hranjenje treba uvesti u prehranu dojenčadi, čak i među pedijatarima nema konsenzusa.

  1. Neki vjeruju da bi mamac trebao početi od 3 mjeseca. Ta je gledišta široko rasprostranjena u Sovjetskoj Rusiji.
  2. Prema drugom gledištu, rok za provedbu prve odrasla u prehrani beba raspona hrane od 4,5 do 5,5 mjeseci, dok je u dojenčadi (za usporedbu), to je šest mjeseci. Ova uredba čak postavlja standarde WHO-a (suvremena Svjetska zdravstvena organizacija). Smatra se da je rano komplementarne hranjenje (3 mjeseca) je štetno za zdravlje je mali čovjek, kao enzimskog sustava i probavnog trakta u toj dobi još uvijek nije zrela i formirana.

  Kada je uveden u prehrani mrvice prve čvrste hrane umjetnom hranom, roditelji odlučuju, ali iznad svega, oni trebaju konzultirati s pedijatrom, stalno gledajući dijete. Tijelo nekog će biti spremno za uzimanje hrane za odrasle već 4 mjeseca, a nečije zdravlje neće dopustiti da to učini i za pola godine. U ovom slučaju, sve je vrlo individualno, postoje samo opće sheme vremena koje apsolutno ne mogu izjednačiti svu djecu. Čak i reagirati na hranjenje sva djeca neće biti isti.

  Čak i ako se problemi s mamcem nisu pojavili i beba je oduševljena novim jelima, nemojte mu dati previše novog proizvoda.

  Korisni savjeti

  Zašto mala tijela često reagiraju na probavu kod umjetnog hranjenja, probavne smetnje, neodlučnosti i nespremnosti da odbiju uobičajenu smjesu? Možda cijela stvar u nepoštivanju općih pravila ovog odgovornog postupka. Držite se na njih, i taj proces će biti bezbolan za dijete, i za vas - s najmanje tjeskobe i brige.

  1. Prilikom uvođenja novog proizvoda u prehranu djeteta, poduzmite minimalnu količinu: pola žličice. Ako u roku od tri dana od takve doze beba nema alergijske reakcije i poremećaje trbuha, moći će se povećati količina komplementarne hrane u punoj čajnoj žličici.
  2. Povećanje doze komplementarne hrane treba postupno postati. Ne možete ostaviti mrvice odjednom mnogo vašeg omiljenog proizvoda, čak i ako stvarno zatraži.
  3. Postupno unesite svaki novi proizvod. Ne možete upoznati dijete s dvije posude odjednom. Ako dođe do alergije, teško će se utvrditi točno ono što je uzrokovalo. A za mali trbuh, to će biti nepodnošljivi teret.
  4. U prvom hrani prvo dajte malu količinu novog proizvoda, a zatim hranite bebu umjetnom smjesom. Postupno zamijenite jedno hranjenje u potpunosti s redovitom hranom.
  5. Prvo hranjenje s umjetnom hranom uz dopuštenje liječnika samo ako nema odstupanja u zdravlju i općem stanju djeteta. U vrijeme bolesti, u slučaju patologija, bilo kakva odstupanja u razvoju, kao i uoči planiranog cijepljenja, nije moguće uvesti dodatke.
  6. Gutanje reflekse na dijete i dalje slabe, on nije imao ništa za žvakati na, tako da bi roditelji trebali pokušati prvo mamac je udobna za dijete i doveo ga radost. Da pišljivom uguši, svi proizvodi su do 8-9 mjeseci morat će biti pretvorena u nježnim, jednakom gustoćom, mekani pire bez čvrstih čestica i grudica.
  7. Mama bi trebala biti sigurna da su svi proizvodi svježi. Hrana za male treba kuhati u savršeno čistim posudama.
  8. Temperatura hrane pripravljena za dijete trebala bi biti oko 36-37 ° С, tj. Trebala bi biti temperatura ljudskog tijela.
  9. Preporuča se ubrizgavanje prvog hranjenja do otočića u jutarnjim ili popodnevnim satima. Glavna stvar nije u večernjim satima. Noću se beba može razboljeti, što će spriječiti spavanje sa svim zadaćama, mučiti bebu i iscrpljivati ​​roditelje.
  10. Ako dijete odbija prihvatiti hranu koju nudite, nestašno, gura hranu, nemoj inzistirati. Sutradan, pronađite zamjenu za ovaj proizvod ili pokušajte ponovno hraniti bebu.

  Na prvi pogled pravila su jednostavna i lako se mogu realizirati. S druge strane, roditelji u anksioznosti često propuštaju određenu nijansu, i moraju malo patiti. Razmislite nekoliko puta prije uvođenja prvih dodataka u prehranu umjetno hranjene bebe: njezino zdravlje ovisi o tome u budućnosti.

  Mnoge bebe vole pire od banane, ali ovo nije najbolja opcija za prvi obrok: najprije morate pokušati povrće ili žitarice

  proizvodi

  Postoji određena shema hranjenja za bebe koje se hrane u bocama. Preporuka je vodećih pedijatara i eliminira komplikacije ako je dijete zdravo i razvija se u skladu s njihovom dobi. Odobreno od strane stručnjaka, slijed uvođenja različitih proizvoda u prehranu umjetnog umjetnika je kako slijedi:

  1. Pear od povrća.
  2. Cerada nekih vrsta.
  3. Fermentirani mliječni proizvodi.
  4. Sokovi, voće.
  5. Meso, riba.
  6. Žumanjka od jajeta.

  Porridges i mliječni proizvodi, mnogi pedijatri čak staviti na jednu liniju. Ako dijete ima problema s težinom (ne dobiva na normu), preporuča se da počnete hraniti s sivkozama. Ako je sve u redu s prikupljenim kilogramima, možete početi hraniti bebu s kiselim mliječnim proizvodima.

  Prvo hranjenje djeteta koje je na umjetnom hranjenju poznanstvo je s povrćem. Morate odabrati najmanje alergijske: tikvice, cvjetača, bundeve, brokule. Nakon nekoliko tjedana u posudi možete dodati kap ulja - suncokret ili masline.

  Mjesec dana nakon ulaska u prvu hranjenje u obliku biljnih purees dati bebu žitarica (možete mlijeka) određene vrste - riža, zobene pahuljice ili heljda.

  Svježi sir se može uvesti u prehranu djeteta od 8. mjeseca, jogurt - do 10. ili 11. Preporučljivo je ne započeti mamac s trgovinom proizvoda, svježinu i prirodnost koja može biti upitna. Bolje je kupiti specijalizirane bebe fermentirane mliječne proizvode.

  Od 7 mjeseci možete ugoditi bebu s voćnim pureima i svježe stisnutim sokovima (jabuka, banana), koji se nužno razrjeđuju s pola kuhane vode. Možete ih čak kombinirati s sokovima povrća (na primjer, bundeve ili mrkve). Do 9 mjeseci, dopušteno je dodati malo oguljene jabuke u dijete.

  U 7,5-8 mjeseci maleni želuci će biti spremni prihvatiti lagano meso (kunić, piletina, puretina, teletina). Morate početi od pire krumpira, završiti - mesne okruglice i mesne kuglice. Mesna juha do godine dana da ne daju.

  Dva puta tjedno, počevši od 8 ili 9 mjeseci, dodajte mršavoj ribi (bakalar, bakalar, bass) u hranu.

  Žumanjak jajeta uveden je u mamac umjetne bebe od 7 mjeseci. Dva puta tjedno bit će dovoljno.

  Glavna pouka koju bi roditelji trebali poduzeti od svega navedenog nije da počnete hraniti umjetnu bebu bez savjetovanja s pedijatrom s djetetom. Samo će moći predložiti najoptimalniju shemu napajanja, uzimajući u obzir fazu razvoja bebe, njegovu dob i zdravlje. Dnevni prehrambeni raspored svakog djeteta bit će individualan, unatoč postojanju zajedničke sheme standarda za takvu djecu.

  Prvo hranjenje s umjetnom hranom - 9 pravila

  Uvođenje komplementarne hrane je vrlo važan korak za formiranje normalne probave kod djeteta. Neke majke ne znaju da prva prehrana s umjetnim hranjenjem ima određene razlike od hranjenja s prirodnim hranjenjem s majčinim mlijekom.

  Svaka žena koja će zatrudnjeti i imati dijete treba znati o svojstvima hranjenja i brige za dijete.

  Neonatolog i lokalni pedijatar također bi trebali pružiti potrebne savjete mladoj majci.

  Stoga, ako imate pitanja o pravilima hranjenja i brige o djeci, ne ustručavajte se pitati ih kvalificiranim stručnjacima. Neke bebe se hrane u bocama zbog hipogalaktije, teške bolesti jetre, bubrega ili dojke kod žena. Međutim, beba bi trebala dobiti sve hranjive tvari potrebne, tako da uvođenje prve komplementarne hrane u ove djece ima svoje osobine.

  Optimalno vrijeme uvođenja komplementarne hrane

  Postoje točni termini kada uvoditi komplementarne hrane djetetu koji je na umjetnoj hrani prilagođenim mješavinama. Umjetni ljudi se upoznaju s novom hranom 4 tjedna prije nego bebe koje dobiju majčino mlijeko. Stoga je optimalno vrijeme za prvo hranjenje 3,5-4 mjeseci.

  Nakon uvođenja komplementarne hrane, beba bi trebala ići na petodnevnu prehranu, a preporučuje se isti broj hranjenja za bebe koje su dojene. Važno je razumjeti da dodatak treba postupno zamijeniti smjesu s hranom koja je više poznata odrasloj osobi.

  U vrijeme uvođenja nove hrane, enzimski sustav probavnog trakta bebe je potpuno spreman probaviti i apsorbirati drugu hranu, osim uobičajenog majčinog mlijeka ili formule.

  Kada se primjenjuje umjetno hranjenje hranom kako bi se djetetu pružilo potrebnim hranjivim tvarima, vitaminima i elementima u tragovima. Također pridonosi:

  • dobivanje dovoljne količine vlakana potrebne za normalnu pokretljivost crijeva;
  • pravilan razvoj govornog aparata (kroz žvakanje);
  • postupno povlačenje iz mješavine i skladan prijelaz na odraslu prehranu;
  • U procesu rasta djetetovo tijelo sve više treba minerale, koje se nalaze u velikim količinama u povrću.

  Značajke uvođenja prve komplementarne hrane s IV

  Odluka o tome koji proizvod treba ući u prehranu djeteta najprije treba biti sastavljen zajedno s pedijatarom koji ga promatra.

  9 pravila prvog hranjenja s IV

  • 1. Ako težina djeteta zaostaje za normom ili postoji sklonost poremetiti probavu hrane, tada u početku daju kašu, u drugim je slučajevima racionalno davati prvu povrtnu hranu.
  • 2. Dojenčad hranjenom bocom može se hraniti jednom dnevno. Uz pet puta hranjenje za dodatke, unos hrane zamjenjuje se u 10 sati ujutro.
  • 3. Prvi dio kaše ili pire krumpira iznosi 15-20 ml, a ostatak se napuni smjesom.
  • 4. Vrlo je važno pažljivo pratiti stanje mrvica tijekom prvih dana nakon što je pokušao novi proizvod. Prilikom mijenjanja boje kože ili abnormalne stolice trebate se obratiti svom pedijatru i razgovarati s njim o shemi uvođenja nove namirnice u dijete.
  • 5. Drugi dan uvođenja komplementarne hrane, njegova količina treba biti 50 ml, a preostala količina hrane treba biti napunjena smjesom.
  • 6. Trećeg dana beba dobiva 70-80 ml pire krumpira ili kaša, a za 1-2 tjedan drugi obrok je potpuno zamijenjen dodatnom hranom.
  • 7. Bolje je davati pripremljenu hranu djetetu s žlicom, čak i ako dijete u početku odbija ili je nestašno jesti na novi način.
  • 8. Uvjerite se da u hrani nema gruda i velikih komada povrća, postupno nanesite kašu ili pire krumpir gustom.
  • 9. Važno je zapamtiti da hranjenje kada se hrani umjetno počinje samo kada je beba potpuno zdrava. U nazočnosti bilo koje bolesti, uvođenje prve komplementarne hrane treba odgoditi i dogovoriti s pedijatrom.

  Koji proizvodi su bolje odabrati

  Ako beba dobije mamac u obliku pire od povrća, najvažnije je pravilo uvod u dijetu samo jednog povrća istodobno. To je zbog činjenice da ako dijete razvije alergijsku reakciju, majka i pedijatar znat će točno koja je biljka uzrokovala alergiju.

  krumpir

  Obično, prije svega, dijete ima priliku isprobati pire krumpir (krumpir se također može kuhati na povrću bez juha). Nakon 2 tjedna možete postupno (svaka 3-5 dana) dodati jedno povrće krumpira.

  povrće

  Najprikladnije povrće za hranjenje su mrkva, repa, kupus i bundeva. Kada beba ima šest mjeseci, možete dodati nekoliko kapi biljnog ulja u pire i maslac za 7 mjeseci.

  U slučaju da prve dodatke započinju s mliječnim prahom, poželjno je da se odlučite za heljde, rižu ili kukuruznu gritu. Vjeruje se da je bolje ne dati djetetu zobene pahuljice ili krupice, jer sadrže gluten, izazivajući razvoj celijakije.

  Sastav lužnjaka također treba postupno mijenjati:

  • Tijekom prvih 7 dana trebate dati 5% kašu koja se kuha na povrću ili pola mlijeka (50% vode, 50% mlijeka).
  • Od drugog do četvrtog tjedna beba dobiva 8-10% kaše na pola mlijeka.
  • Nakon 4 tjedna možete kuhati 10% kaše u punom mlijeku i dodati 5% šećera i 3% biljnog ulja.
  Treba zapamtiti da tijekom mjeseca dijete treba dobiti samo jednu vrstu žitarice, nakon mjesec dana možete unijeti druge žitarice.

  Uvod u prehranu korisnih dodataka hrani

  U nedostatku medicinskih kontraindikacija, dijete treba unijeti sokove i voćne puree jer su izvor mnogih vitamina, elemenata u tragovima i minerala. Glavni ciljevi uvođenja purea i sokova su:

  • prevencija hipovitaminoze, anemije, rakova;
  • poboljšanje intestinalne sekrecije i motoričke funkcije;
  • pozitivni učinci na crijevnu mikroflora.

  Voćni sok

  Uvođenje voćnog soka počinje 3-3,5 mjeseci, u početku volumen soka ne bi trebao prelaziti 1-3 kapi.

  Treba pomno pratiti stanje djeteta nakon što popije sok, ako je reakcija na novu vrstu hrane normalna, količina soka postupno će se povećavati (do kraja od 4 mjeseca dijete treba primiti 20 ml voćnog soka dnevno).

  Preporučljivo je pripremiti sok odmah prije davanja djetetu i isključivo od povrća koji su pravilno obrađeni. Prvo, za prvu hranu najoptimalniji voće za sok je jabuka.

  Kategorije se ne preporuča da daju sok od grožđa i tropski sok od voća (iznimka je sok od banane od 4 mjeseca). Nešto prije i poslije obroka potrebno je ponuditi sok za dijete, a nemoguće mu je dodati šećer kako bi se poboljšalo okus.

  Pire od voća

  Nakon 2-4 tjedna nakon uvođenja sokova, bebu je dopušteno probati voćni kvasac. Bolje je započeti s pola žličice jabuka, maksimalna količina pire krumpira u prvoj polovici godine iznosi 50 mg.

  Za uvođenje prve hranidbe na umjetno hranjenje treba odabrati samo visoko kvalitetne proizvode. U procesu dobivanja novih proizvoda od bebe nastaje crijevna mikroflora i enzimski sustav, koji imaju veliki utjecaj na funkcioniranje gastrointestinalnog trakta kroz ljudski život.

  Ako dijete ima negativnu reakciju na novu hranu (osip, proljev ili zatvor) ili druge uznemirujuće simptome, potrebno je hitno konzultirati pedijatra koji će ispraviti uvođenje komplementarne hrane vašoj bebi.

  Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

  Prvo hranjenje na umjetno hranjenje: datumi uvoda, tablica proizvoda, mogući problemi

  Dojenje se široko promovira, ima mnogo prednosti, dobre je za dijete, pomaže u rješavanju problema probave i odgađa poznavanje čvrste hrane već duže vrijeme. Uz umjetno hranjenje, krmna smjesa se ubrizgava ranije, ali probavni sustav djeteta nije uvijek spreman prihvatiti hranu za odrasle, stoga je potrebno postupati pažljivo, u skladu s pravilima komplementarne hrane.

  Dob će početi hraniti

  Moderne prilagodene mješavine idealne su za bebu, ali ne mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe rastućeg organizma u razvoju, kao što to čini majčino mlijeko. Sastav se mijenja dok dijete razvije, to je drugačije za svaku ženu. Upravo iz tog razloga, kada se umjetno hranjenje mamac uvodi nešto ranije.

  Zapravo, čak i mišljenja pedijatara razlikuju se. Prema podacima moderne svjetske zdravstvene organizacije, rano hranjenje od 3 mjeseca opasno je za dan zdravlja djeteta. Potrebni enzimi za probavljanje krute hrane počinju se proizvoditi za 4 mjeseca. Zato je poznavanje nove hrane odgođeno do dobi od 4,5 do 5 mjeseci.

  Upozorenje! Čvrsta hrana nije nešto tvrdo, suho, žvakanje. Ovaj pojam se odnosi na sve dječje proizvode, osim majčinog mlijeka i prilagođene mješavine. Prijelaz na normalnu hranu (kaša, pire krumpir, čak kefir) je uvođenje čvrste hrane.

  Znakovi spremnosti djeteta

  Unatoč rokovima, svako dijete treba individualni pristup. Jedna beba već u 4 mjeseca bit će spremna primiti čvrstu hranu, drugi na 5-6 svibanj ne razumiju što žele od njega. To ne znači razvojne kašnjenja, ovdje nema negativnog ključa, nema potrebe koncentrirati se u ovom trenutku. Bolje je pažljivo promatrati dijete, tako da ne propustite pravo vrijeme za početak hranjenja sa umjetnom hranom.

  1. Dijete sjedi uz pomoć roditelja. U 5 mjeseci, možete staviti jastuk tako da je dijete u položaju sagnuti. U horizontalnom položaju kako bi hrana bila nemoguća. Nije neophodno samljeti i razrijediti komplementarnu hranu da bi je dobila iz boce, to je pogrešno. Hranu treba ponuditi samo žlicom.
  2. Zanimalo je hrana. Dječak dopire do hrane svojih roditelja, pokušavajući zgrabiti, dovesti ga u usta. On aktivno reagira na pribor za jelo, slijevaju.
  3. Izgubljeni refleks, koji štiti novorođeno dijete od pada u strane stvari u prvim mjesecima života, nestao je.
  4. Dnevna količina prilagođene smjese dosegla je 800-1000 ml.
  5. Težina djeteta je povećana 2 puta od rođenja. Ako je beba rođena prerano, onda 2,5 puta.

  Kada je dojenje neizravni znak spremnosti djeteta je erupcija prvog zuba. No, za djecu na umjetnoj prehrani, to je nevažno, jer se za većinu beba to događa bliže 6 mjeseci.

  Video: Doktor Komarovsky o mamcu

  Opća načela za uvođenje novih proizvoda

  Prva hranjenja umjetnom hranom ne bi se trebala podudarati s drugim promjenama u djetetovom životu: zublju, bolesti, cijepljenja. Inače, poznanstvo s novim proizvodom može se pretvoriti u puno problema. Potrebno je odabrati najudobniji trenutak.

  1. Prikorm se daje ujutro prije jedne od glavnih jela.
  2. Bez obzira na vrstu proizvoda, prvi dio ne smije prelaziti 0,5 tsp. Ako se tijekom dana ne pojavljuju negativne reakcije, iznos se može povećati za 2 puta.
  3. Svaka vrsta proizvoda treba dati najmanje 7-10 dana. Tek nakon toga počinju se upoznati s još jednim obrokom.
  4. Ne možete istodobno pomiješati nekoliko nepoznatih proizvoda. Ali možete dodati novi sastojak u jelo koje je već došlo na dijete, on ga koristi sa zadovoljstvom.
  5. Do 8 mjeseci, svi proizvodi trebaju imati homogenu konzistenciju, budući da reflekti gutanja i žvakanja još nisu dovoljno razvijeni.

  Važno je obratiti posebnu pozornost na čistu posudu. Preporučljivo je koristiti poseban lonac, dobiti dječju ploču, žlicu. Ako se jelo pripremaju sami, odaberite visoko kvalitetno povrće, voće, meso. Nakon kuhanja trebate ohladiti hranu. Optimalna temperatura je 36-37 ° C, što odgovara tjelesnoj temperaturi.

  Savjet! Da biste odredili temperaturu jela, nije potrebno kupiti termometar za hranu. Dovoljno je ispustiti malu količinu pire na unutarnju stranu zapešća, odmah će postati jasno.

  Mogući problemi i rješenja

  Mnogo je informacija o umjetnom hranjenju, prijelazu na hranu za odrasle, ali ne uvijek pomaže u izbjegavanju problema koji se javljaju ne samo među mladima već i među iskusnim roditeljima. Ne može se utjecati na neke stvari. Glavna stvar - nemoj paničariti. Ako se dogodilo nevolja, trebate se privući, smiriti i pomagati djetetu.

  1. Dijete odbija proizvod. Nije uvijek novo okus i neobična tekstura s užitkom. Nakon 1-2 dana ponuđene dodatke. Ponekad dolazi do 10 pokušaja.
  2. Dijete diže žlicu svojim jezikom. Najvjerojatnije nije još spreman za prvu mamac. Vrijedno je čekati nekoliko dana ili tjedana dok refleks ne nestane.
  3. Alergija. Može se manifestirati na različite načine: osip, svrbež, crvenilo na obrazima, stražnjici, preponskim područjima, bolovi u trbuhu. Potrebno je zaustaviti uvođenje komplementarne hrane, koristiti antihistaminski lijek, posavjetovati se s liječnikom.
  4. Uznemirena stolica. Ovaj problem može ukazivati ​​na nedostupnost probavnog sustava, kao i dokaze o netoleranciji na proizvod. Prvo mamac treba odgoditi još 1-2 tjedna, a zatim pogledati situaciju i dobrobit djeteta.

  Ne možete povećati obroke komplementarne hrane, čak i ako dijete ne želi jesti više. Nakon norme, bebu se hrani mješavinom. Ako odmah ponudite puno nove hrane, tijelo neće moći obraditi proizvod, rizik od razvoja alergija će se povećati nekoliko puta.

  Kako predstaviti glavne proizvode

  Sva hrana za hranjenje može se podijeliti na glavnu i dodatnu. Prva skupina uključuje pire od krumpira, koji će u potpunosti zamijeniti unos hrane, odnosno biti poslužen u punim količinama. Dodatni proizvodi uključuju jaja, ulje, začini, začinsko bilje, pekara i slatkiši. Djeci su ponuđeni za poboljšanje okusa jela, raznovrsnosti jelovnika, obogaćuju jelo vrijednim tvarima, ali tek nakon uvođenja glavne hrane.

  Grafikon uvoda proizvoda

  Naziv proizvoda, g

  Dječja dob u mjesecima

  povrće

  Za prvu komplementarnu hranu odabiru se hipoalergijski, lagani tipovi povrća s niskim sadržajem škroba: tikvice, cvjetača, brokule, bundeve. Kasnije su dodani mrkvu, natopljeni krumpir. Svi proizvodi savršeno se kombiniraju u pire od povrća. Ali ponuditi duet ili trio je potrebno samo nakon individualnog poznanstva sa svakom vrstom.

  voće

  Od 5 mjeseci hranjenja jabuka, krušaka, šljive su uvedeni. Zatim dodajte marelice, breskve, banane, kivi. Do 7-8 mjeseci, možete dodati plodove s niskim stupnjem alergenosti. Djeca poput voćnih purea jer imaju ugodan okus i slatkoću. Riješiti će problem s stolicom. Na primjer, kruška pomaže u borbi s proljevom, a šljiva ublažava zatvor.

  Meso, ptica

  Za komplementarnu hranu koristi se mršavo meso: govedina, kunić, purica, konjsko meso. Potrebno je uvesti pileći s oprezom, jer se odnosi na alergijske proizvode. Meso se može kombinirati s povrćem poznatim djetetu. Nemojte istodobno ulaziti u žumanjak, kako ne biste komplicirali rad trbuha.

  Za komplementarnu hranu koriste se niske masnoće sorti riječne i morske ribe: pollock, hake, bakalar, šuga. Bliže godini, možete dodati u prehranu morske hrane. Puree je pripremljen od njih, koji se kombinira s poznatim povrćem. Svaka riba ima visok stupanj alergenosti, a kada se otkrije neki problem, proizvod se odgađa do godinu dana, ponekad do 2 godine.

  Rezak, kefir

  Fermentirani mliječni proizvodi pomoći će normalizaciji i poboljšanju crijeva, ali je važno uzeti u obzir rok trajanja. Curd je lako otrovati. Postoji i mogućnost kupnje niskokvalitetnog proizvoda. Iz tog razloga, morate odabrati proizvođača dječje hrane. Mnogi roditelji vole kuhati svježi sir samostalno.

  Početni izlet bi trebao biti s žitaricama koje ne sadrže gluten: heljde, rižu, kukuruz. Kasnije možete dodati i druge žitarice. Kuhanje za dijete kuhano u mlijeku ili razrijeđeno odgovarajućom smjesom. Kada je težina, uvođenje žitarica je odgođeno za 1-2 mjeseci.

  Kupljena i domaća hrana: prednosti i mane

  Možete se raspravljati o kupnji i domaćoj hrani beskonačnosti. Zapravo, sve je vrlo jednostavno: i gotova i samozreljena dječja hrana imaju mjesto u prehrani djeteta. Sve ovisi o doba godine, dostupnosti kvalitetnih proizvoda, okus djeteta. Na primjer, nije potrebno oduzimati dijete zdravih cvjetača ili zečjeg mesa ako ih nije moguće kuhati, no u trgovini je lako kupiti pire krumpir. Ali ako je prva lutalica došla na kraju ljeta i jeseni, kada su dostupna visokokvalitetna povrća, najbolje je sami kuhati jela.

  Iznosi kupljene dječje hrane:

  1. Praktičnost. Osobito na samom početku prijelaza iz umjetnog hranjenja na čvrstu hranu. U ovom trenutku dijete jede samo nekoliko žlica, ponekad odbija i vrijeme se troši na kuhanje i hranu.
  2. Raznolikost. Bez obzira na sezonu, možete kupiti apsolutno svaku dječju hranu, uključujući rijetke jela, ne-sezonsko povrće.
  3. Dosljednost. Pripremljeni krumpir pripremljen s dobnim karakteristikama. Za prvu komplementarnu hranu od 4 mjeseca ovo je nježna masa, postupno proizvođači povećavaju gustoću, dodaju grudice, male zrnce.
  4. Kvaliteta. Ne tako davno, prirodni proizvodi su cijenjeni više. Sada se promijenila situacija. Veliku pažnju posvećuje se proizvodnji dječje hrane, održava se stroga kontrola.
  5. Okus. U gotovom obroku međusobno su isti ili slični. U kućnim jelima varira, ovisno o početnim sirovinama, broju začina i vremena kuhanja.

  Nedostaci uključuju troškove. Cijena jednog stakla često je jednaka čitavom kilogramu povrća ili 0,3-0,5 kg mesa, a velika je razlika između žitarica i gotove žitarice. Kako biste spasili, možete postupno ići na normalni obrok. Jedino što ne treba mijenjati - to su dječji mliječni proizvodi. Pronađite visokokvalitetni kravlji sir ili kefir masovnu proizvodnju u trgovini je stvarno teško, djeca robne marke imaju koristi od toga.

  Opća načela izrade kose za bebe

  Budući da umjetno hranjenje djetetu nedostaje vitalnih supstanci, nužno je učiniti svoju prehranu što raznovrsnija. Kod kuće možete napraviti prvu hranu, ako postoje kvalitetni proizvodi. Pire od krumpira pripremljenih od povrća, mesa, ribe, voća. Za mljevenje se koristi miješalica ili cjedilo.

  Opći principi pire krumpira:

  1. Proizvod treba prati, očistiti, poželjno je upijati meso i ribu. Rezati na komade, staviti u tavu.
  2. Izlijte vodu tako da jedva pokriva proizvod, stavite ga na peć.
  3. Nakon kuhanja, juha od ribe, meso se isušuje, zamjenjuje čista kipuća voda. Povrće se kuha u istoj vodi bez zamjene.
  4. Čim se proizvod kuha, postat će mekana, isprazniti višak tekućine u zdjelu, izrezati komade.
  5. Djeca koja se bave umjetnom prehranom u pire od povrća dodaju prilagođenu smjesu, mlijeko. Voće, jela od mesa se razrjeđuju s prethodno uklonjenim izlučevinama, dovodeći do željene konzistencije.

  Preporučljivo je jesti domaću hranu odmah nakon kuhanja. Možete staviti dio posuđa u sterilni spremnik, zatvoriti, pohraniti u hladnjak do 24 sata.

  Savjet! Za pohranu pire krumpira prikladan je za korištenje staklenih posuda iz dječje hrane. Oni su savršeno oprali, sterilizirani, čvrsto zatvoreni, imaju mali volumen.

  Opća načela za izbor gotove hrane za hranjenje

  Na pakiranjima za hranu za bebe naznačeni su ne samo karakteristike proizvoda već i dobni raspon. Za prikorma treba odabrati odgovarajući pire krumpir i kašu. Važno je proučiti sastav koji treba biti iz jednog glavnog proizvoda. Dodavanje soli, ulja je dopušteno, mlijeko se dodaje u gotovu žitnu žitaricu.

  Što tražiti:

  1. Datum isteka. Meso, konzervirana riba bi trebala biti što je svježa, poput mliječnih proizvoda.
  2. Datum proizvodnje. Ne biste trebali odabrati jabukovače, objavljen u ožujku ili siječnju. Bolje je davati prednost ljetnim, jesenskim proizvodima, kada je voće svježe, puno vitamina.
  3. Integritet pakiranja. Ako je poklopac na posudi natečen, kutije su rastrgane, suha smjesa za kašu se budi, ovaj proizvod za hranjenje i za dječju hranu općenito ne može se koristiti.

  Što se tiče troškova, kvaliteta proizvoda nije uvijek povezana s njom. Cijena je formirana iz mnogih čimbenika: transport, ambalaža, skladištenje, brand awareness, oglašavanje. Često, dječja hrana lokalnih proizvođača ni na koji način niža od skupih kolegama.