Prvi pregled tijekom trudnoće

Hrana

Probiranje se odnosi na studije koje provodi sveobuhvatno definirana skupina pojedinaca, u ovom slučaju, trudnica u različito vrijeme. Probira za prvo tromjesečje uključuje ultrazvučnu dijagnostiku i biokemijske krvne pretrage. Studija ima za cilj identificirati moguće genetske abnormalnosti, kao i patologije fetalnog razvoja.

Kako je studija iu koje vrijeme?

U prvom tromjesečju, screening, koji uključuje planirani ultrazvuk, provodi se u 11-13 tjedana trudnoće, što se smatra optimalnim razdobljem za studij. Ako napravite ultrazvuk prije tog razdoblja ili, naprotiv, kasnije, tumačenje rezultata može biti nepouzdano.

Naravno, žena može napisati odbijanje provođenja istraživanja, iako je naredba Ministarstva zdravstva Ruske Federacije na snazi ​​od 2000. godine, ali takva bi odluka bila izuzetno rizična, pa čak i nepažljiva u odnosu ne samo na njezino zdravlje već i na zdravlje njezinog budućeg djeteta.

Pregled za prvo tromjesečje uključuje dvije vrste istraživanja:

 1. Ultrazvučna dijagnoza.
 2. Biokemijski test krvi.

Ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće zahtijeva određenu pripremu. Provođenje studije na uobičajenom (površinskom) načinu, kada senzor aparata klizi po trbuhu buduće majke, mokraćni mjehur mora biti pun, što zahtjeva oko pola litre čiste ne-karbonirane vode 1-1.5 sati prije početka postupka. 4 sata prije nego što ultrazvuk ne urinira.

Ako liječnik obavlja postupak na transvaginalni način, kada se posebni senzor uređaja umetne u vaginu, tada nije potrebna posebna obuka. Trudnice bi trebale ići na zahod prije postupka.

Biokemijski pregled krvi je druga faza skeniranja i provodi se tek nakon ultrazvuka. Ovo stanje je važno jer rezultati dobiveni uvijek ovise o trajanju trudnoće i mijenjaju se svaki dan, a moguće je samo datum uz pomoć ultrazvučnog skeniranja utvrditi točan datum. Taj uvjet mora biti zadovoljen kako bi se dobio ispravni prijepis pokazatelja i uspostavio usklađenost s potrebnim standardima.

U vrijeme uzimanja uzoraka krvi za analizu, ženske ruke trebaju imati gotove rezultate iz prvog dijela studije, gdje će biti naznačeno točno trajanje trudnoće. Ako je postupak ultrazvuka provjerio regresiju trudnoće ili njenog blijeđenja, onda nema smisla provoditi drugi dio pregleda.

Biokemijska istraživanja zahtijevaju obuku kako bi liječnik mogao dobiti točne pokazatelje i utvrditi njihovu usklađenost s normama. Uzorkovanje krvi iz vene odvijalo se isključivo na prazan želudac.

Približno 2-3 dana prije posjeta sobi za liječenje potrebno je: uklanjanje slatkiša, dimljenog mesa, pržene i masne hrane, kao i proizvoda koji su potencijalni alergeni, kao što su orašasti plodovi, čokolada, agrumi i morski plodovi iz prehrane.

Nepoštivanje ovih uvjeta često rezultira nepouzdanim rezultatima istraživanja.

Što možete naučiti od screeninga?

Da bi ultrazvuk transkripta bio pouzdan i informativan, postupak treba provesti najranije u trajanju od 11 tjedana trudnoće, ali ne kasnije od 13.

Položaj fetusa treba biti prikladan za pregled i mjerenje. Ako položaj djeteta ne dopušta ultrazvučni postupak, ženu se traži da se uključi, hoda, uzme nekoliko čučnjeva ili kašalj, tako da se dijete okrene.

Pokazatelji koji se trebaju istražiti tijekom ultrazvuka u prvoj trećini trudnoće:

 1. Veličina Kopchik-parietala (KTR). Mjerenje se izvodi od parietalne točke glave do tailbonea.
 2. Biparetalna veličina (BDP) je udaljenost između krakova parietalne zone.
 3. Opseg glave.
 4. Udaljenost od vrata do frontalne zone.
 5. Struktura mozga, simetrija mjesta hemisfere, zatvaranje lubanje.
 6. Debljina područja ovratnika (TVP).
 7. Otkucaji srca (HR).
 8. Veličina srca, kao i najveća plovila.
 9. Duljina kostiju ramena, kukova, nogu i podlaktica.
 10. Debljina placente, njegova struktura i mjesto u maternici.
 11. Mjesto pupčane pupkovine i broj plovila u njemu.
 12. Volumen amnionske tekućine.
 13. Ton maternice.
 14. Stanje cerviksa i njezin unutarnji os.

Kada ultrazvučno skeniranje izvodi ispred vremena, liječnik ne može procijeniti veličinu nosne kosti, fetalni CTE je između 33 i 41 mm, što nije dovoljno za provođenje odgovarajuće studije. Broj otkucaja srca tijekom tog razdoblja kreće se od 161 do 179 otkucaja, TVP je od 1,5 do 2,2 mm, a BPR 14 mm.

Norme kod dekodiranja indikatora na ovom pojmu:

 1. U 11. tjednu vidljiva je nosna kost fetusa, ali njegova veličina nije uvijek moguće procijeniti. CTR od mrvica je od 42 do 50 mm, BPR je 17 mm, TVP je 1,6 do 2,4 mm, a broj otkucaja srca iznosi 153 do 177 otkucaja.
 2. U 12. tjednu, veličina nosne kosti je 3 mm ili nešto više. KTP je u rasponu od 51-59 mm, BPR je 20 mm, TVP od 1,6 do 2,5 mm, i broj otkucaja srca od 150 do 174.
 3. Kod 13 tjedana veličina kostiju nosa je veća od 3 mm. KTR je u rasponu od 62 do 73 mm, BPR je 26 mm, TVP je od 1,7 do 2,7, a brzina otkucaja srca od 147 do 171 otkucaja u minuti.

Biokemijsko probira određuje niz važnih pokazatelja, od kojih je jedan humani korionski gonadotropin β-hCG proizveden fetalnom membranom. To je ovaj hormon koji vam omogućuje da odredite prisutnost trudnoće u najranijim razdobljima kada koristite posebnu test traku.

Od početka trudnoće sa svojim normalnim tijekom, razina β-hCG postupno raste, dostižući maksimalnu vrijednost do 12. tjedna, nakon čega se smanjuje. Tijekom druge polovice pojma, razine β-hCG ostaju nepromijenjene.

Stopa pokazatelja β-hCG je:

 • Tjedan 10: od 25,80 do 181,60 ng / ml;
 • 11 tjedana od 17,4 do 130,3 ng / ml;
 • 12 tjedana od 13,4 do 128,5 ng / ml;
 • Tjedan 13 od 14,2 do 114,8 ng / ml.

Povišene vrijednosti opažene su u Downovom sindromu u fetusu u razvoju ili kada trudna majka ima teški oblik toksikoze, kao i dijabetes.

Niski pokazatelji mogu ukazivati ​​na placentarnu insuficijenciju, prijetnju pobačaja, prisutnost intrauterine trudnoće (koja se u pravilu utvrđuje tijekom ultrazvučnog pregleda) ili da fetus ima Edwardsov sindrom.

Drugi važan pokazatelj je protein-A (PAPP-A), koji je povezan s trudnoćom, budući da je taj protein proizveden od posteljice i odgovoran je za njegovo pravilno funkcioniranje i razvoj.

Normalni pokazatelji PAPP-A su podaci:

 • Od 10 do 11 tjedana od 0,45 do 3,73 MU / ml;
 • Od 11 do 12 tjedana od 0,78 do 4,77 IU / ml;
 • Od 12 do 13 tjedana od 1,03 do 6,02 MDU / ml;
 • Od 13 do 14 tjedana od 1,47 do 8,55 IU / ml.

Ako su brojke ispod normalne, to može ukazivati ​​ne samo na prijetnju pobačaja, već i na prisutnost sindroma Edwards, Down ili Cornelia de Lange u fetusu. U nekim slučajevima dolazi do povećanja pokazatelja razine proteina, ali to nema značajan dijagnostički i klinički značaj. Pročitajte više o razvoju djeteta u 12. tjednu →

Izračun MoM koeficijenta

Izračun ovog pokazatelja izrađuje se prema rezultatima istraživanja. Njegova vrijednost ukazuje na stupanj odstupanja rezultata ispitivanja od utvrđenih prosječnih stopa, koje se kreću od 0,5 do 2,5 u jednoj trudnoći i do 3,5 kada je trudnoća višestruka.

U različitim laboratorijima, pri ispitivanju istog uzorka krvi, pokazatelji se mogu razlikovati, stoga je nemoguće samostalno procijeniti rezultate, samo to može učiniti liječnik.

Prilikom izvođenja koeficijenta, uzimaju se u obzir ne samo ispitivanja, već i starost očekivanih majki, prisutnost kroničnih bolesti, dijabetes, loše navike, težina trudne žene, broj fetusa koji se razvijaju i način na koji je nastala trudnoća (prirodno ili pomoću IVF-a). Rizik razvoja patologija u fetusu smatra se visokim u omjeru ispod 1: 380.

Važno je ispravno razumjeti značenje ovog odnosa. Na primjer, ako zaključak kaže "1: 290, visoki rizik", to znači da je za 290 žena s istim podacima samo jedno dijete imalo genetsku patologiju.

Postoje situacije kada se prosječni pokazatelji odstupaju od norma iz drugih razloga, na primjer:

 • ako žena ima prekomjernu težinu ili ozbiljnu razinu pretilosti, tada je razina hormona često povišena;
 • s IVF-om, PAPP-A će biti niži od ukupnog prosjeka, a β-hCG, za razliku od toga, bit će veći;
 • može se primijetiti povećanje normalne razine hormona čak i kada je trudna majka dijabetes mellitus;
 • prosječne stope nisu utvrđene za višestruke trudnoće, ali razina β-hCG je uvijek veća nego kod razvoja jednog fetusa.

Provođenje istraživanja u prvom tromjesečju omogućuje uspostavljanje prisustva (odsutnosti) u razvoju fetusa mnogih patologija, na primjer:

 1. Meningocele i njegove sorte (patologija razvoja neuronske cijevi).
 2. Down sindrom. Trisomija kromosoma 21 nalazi se u jednom slučaju od 700 ispitivanja, no zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi, porođaj bolesnih beba smanjio se na 1 od 1100 slučajeva.
 3. Pupčana kila. S ovom patologijom formira se sojka na prednjem trbušnom zidu fetusa, u koju pada dio unutarnjih organa.
 4. Edwardsov sindrom je trisomija kromosoma 18. Pojavljuje se u jednom od 7.000 slučajeva. Češće je kod beba čije majke imaju više od 35 godina u vrijeme trudnoće. Tijekom ultrazvuka, fetus ima omphalocele, smanjenje brzine otkucaja srca, a nema nazalnih kostiju. Osim toga, identificiraju se kršenja strukture pupčane vrpce u kojoj umjesto dvije arterije postoji samo jedna.
 5. Patauov sindrom, koji je trisomijski 13 kromosom. Vrlo je rijetko, oko jedan slučaj po 10.000 novorođenčadi i, u pravilu, oko 95% beba s ovim sindromom umrijeti tijekom prvih mjeseci života. Kod provođenja ultrazvuka u tim slučajevima, liječnik bilježi usporavanje razvoja cjevastih kostiju i mozga, omfalocela i povećane brzine otkucaja srca u fetusu.
 6. Triploidija, koja je genetska abnormalnost karakterizirana trostruko skupom kromosoma, što je popraćeno pojavom mnogih razvojnih poremećaja.
 7. Smith-Opitzov sindrom. Kršenje je genetska bolest autosomne ​​recesivne prirode u kojoj postoji kršenje metabolizma. Kao rezultat toga, razvoj fetusa ima mnoge nedostatke i patologije, autizam, mentalnu retardaciju. Sindrom se javlja u jednom slučaju od 30.000.
 8. Sindrom Cornelia de Lange, koji je genetska abnormalnost koja uzrokuje mentalnu retardaciju u nerođenog djeteta. Pojavljuje se u jednom slučaju od 10.000.
 9. Fetalni anencefalija. Ta se razvojna patologija rijetko događa. Dojenčad s takvim poremećajem može se razviti unutar maternice, ali ne može živjeti i umrijeti odmah nakon rođenja ili se nalaziti u utrobi u kasnijim razdobljima. S ovom anomalijom, fetus nema mozak i kosti lubanje.

Probira u prvom tromjesečju omogućava prepoznavanje mnogih kromosomskih bolesti i poremećaja u razvoju kod nerođenog djeteta u ranoj trudnoći. Screening omogućuje smanjenje postotka rođenja bebe s kongenitalnim anomalijama, kao i uštedu mnogih trudnoća u kojima postoji opasnost od raskida putem pravodobnih mjera.

Autor: Irina Vaganova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Prvi pregled tijekom trudnoće: što dijagnostičari gledaju?

Svake godine medicinska istraživanja postaju sve složenija i detaljnija.

Čak i prije 10 do 15 godina, riječ "screening" nije ništa pričalo trudnicama, a sada je taj postupak uključen u obvezni skup ispitivanja svake trudnice u našoj zemlji.

Općenito, pregled u medicini odnosi se na skup mjera usmjerenih na određivanje specifičnih pokazatelja koji su odgovorni za određeno stanje organizma.

Ukupno, tijekom trudnoće, ovaj postupak se provodi dvaput i naziva se, prvo i drugo screening trudnoće.

Skup aktivnosti koje čine ovaj postupak uključuje:

 • ultrazvuk fetusa, namijenjen detaljnom ispitivanju kako dijete razvija;
 • uzimanje krvi iz vena za biokemijsku analizu.

Prvi pregled se smatra najvažnijim za određivanje rizika. Tijekom dijagnostike mjereni su sljedeći parametri:

 • veličinu područja vrata fetusa na ultrazvuku;
 • razine hormona: humani korionski gonadotropin (hCG) i plazma protein (PAPP-A).

Da li prvi pregled?

Naravno, iako su takve studije praktički obavezne pri registraciji na antenatalnu kliniku i vrlo poželjne za pružanje u rodilištu, nitko ne bi prisilio majku da prisilno povuče ultrazvučni pregled i krv neće biti skupljena.

Međutim, prije svega, to je u interesu majke u radu. Zašto?

Provodi se kako bi upozorio na trudnu majku da postotak njezinog djeteta ima kromosomske patologije, kao što je Downova bolest, Edwardsova bolest, nedostatke u strukturi živčanog sustava, leđne moždine ili mozga, što će kasnije dovesti do smrti fetusa ili teške invalidnosti.

Takvi su pregledi posebno važni za sljedeće kategorije trudnica:

 • ispod 18 i starijih od 35 godina. Žene tih dobnih razdoblja najviše su izložene riziku pobačaja djeteta i izrazu kongenitalnih malformacija u fetusu;
 • prije rođenja djece s genetskim patologijama;
 • imaju nasljedne bolesti i genetske patologije u obitelji;
 • povijest pobačaja, propušteni pobačaj;
 • rade u opasnoj proizvodnji ili su prethodno liječene fetotoksičnim (opasnim za fetus) lijekove.

Za ove žene prvi se screening obvezatan jer su u opasnosti; Svi ovi faktori mogu potaknuti abnormalnosti u razvoju djeteta.

Ostatak budućih majki ionako i dalje nudi liječnicima da se taj postupak provede za vlastitu sigurnost. Naposljetku, znajući da je sve u redu s bebom je vrlo dobro za vaše zdravlje, a suvremena ekologija i zdravlje nacije nisu tako dobri da ne idu dalje istraživanje.

Kada napraviti prvi pregled?

Prvi perinatalni prikaz provodi se između 10. i 14. tjedna. Međutim, najtočniji rezultat dobiva se u intervalu od 11. do 13. tjedna, kada možete točno pratiti razinu hormona u krvnom serumu i veličini dječjeg ogrlice, a također možete jasno pratiti njegovu strukturu, razvoj unutarnjih organa i udova pomoću ultrazvučne dijagnostike.

Osim toga, u ovom razdoblju uspostavljena je KTR - veličina fetusa kocciksa-parietalna, koja pomaže u daljnjem razjašnjenju vremena isporuke i korespondencije razvoja djeteta s očekivanim trajanjem trudnoće.

Norme i pokazatelji

Što je to što dijagnostičari traže tijekom screeninga? Budući da se ovaj postupak sastoji od dvije etape, potrebno je svaki od njih posebno reći.

Prvi se dijagnosticira ultrazvučnim strojem. Upućuje:

 • odrediti mjesto embrija u maternici, kako bi se uklonila mogućnost ektopične trudnoće;
 • odrediti broj fetusa (bez obzira jesu li jednostruka ili višestruka trudnoća), kao i vjerojatnost višestrukih ili višestrukih višestrukih trudnoća;
 • odrediti održivost fetusa; u razdoblju od 10-14 tjedana, njegovo srce je jasno vidljivo, kao i kretanje udova, koji određuju održivost;
 • o definiciji gore spomenutog KTR-a. Usporedba je s podacima o posljednjoj menstruaciji trudnice, nakon čega se točnije trajanje trudnoće automatski izračunava. Kod normalnog razvoja fetusa, razdoblje KTR-a će se podudarati s gestacijskom dobi u odrasloj dobi, koja se dostavlja do datuma menstruacije;
 • pregled anatomije fetusa: tijekom tog perioda vizualiziraju se kosti lubanje, kosti lica, udovi, primordija unutarnjih organa, posebice mozga, i odsutnost patologija velikih kostiju;
 • na najvažniju stvar u prvom pregledu - određivanje debljine ovratnika. Obično bi trebalo biti oko 2 milimetra. Zadebljanje nabora može ukazivati ​​na prisutnost genetskih bolesti i nedostataka. Osim toga, kako bi se identificirala patologija, ispitivana je veličina nosne kosti, ona također može pokazati prisutnost genetskih defekata u fetusu;
 • kako bi se utvrdilo stanje placente, njezinu zrelost, način vezanja na maternicu, kako bi se razumjelo moguće prijetnje trudnoće povezane s njegovim poremećajima.

Prema podacima ovog ultrazvuka već su provedena biokemijska ispitivanja krvnog seruma za hormone hCG i PAPP-A. Njihova razina može prikazivati ​​promjene.

Na povišenim razinama hCG može se dijagnosticirati:

 • višestruka trudnoća;
 • dijabetes trudnica;
 • Downova bolest i druge patologije;
 • Nepravilno uspostavljena gestacijska dob.

Niska razina ljudskog korionskog gonadotropina obično ukazuje na ektopičnu trudnoću, moguće kašnjenje razvoja fetusa, prijetnju pobačaju.

Hormon PAPP-A je protein koji je odgovoran za normalno funkcioniranje posteljice.

Njezin pad u odnosu na normu može biti dokaz sljedećih problema:

 • prisutnost Downovog sindroma ili Edwardsa;
 • prisutnost genetskih patologija;
 • propustili pobačaj.

Loše izvedbe

Da biste saznali za lošu izvedbu, naravno, veliki je stres za trudnu majku.

Međutim, upravo je to razlog zašto se screening sastoji od dva stadija: kako bi se ultrazvuk koristio, prije nego šokirao ženu koja je radila s lošim krvnim testom, odbacila mogućnost višestruke trudnoće, netočne uvjete njezinog tijeka, mogućnost ugroženog prestanka ili ektopične trudnoće.

Osim toga, odmah ne pada panika (čak i uz iskreno loše rezultate prvog testiranja). Pored njih, postoji nekoliko metoda za određivanje genetskih patologija tijekom trudnoće. Obično ih propisuje genetičar nakon pregleda podataka.

To mogu biti postupci za uzimanje amnionske tekućine ili placentne biopsije radi razjašnjavanja podataka dobivenih tijekom pregleda. Već se na temelju ovih dodatnih dijagnostičkih metoda može govoriti o jednoj ili drugoj pretpostavljenoj dijagnozi.

Osim toga, drugi metoda probira može poslužiti drugom screeningu, koji se provodi kasnije: u 16. i 20. tjednu trudnoće. Nakon ovih istraživanja, slika će biti što jasnija.

U svakom slučaju, treba imati na umu da prvi perinatalni probir nije konačna dijagnoza za bebu. Namjera je samo izračunati rizike i izgraditi pretpostavke o mogućim kretanjima.

Osim objektivnih pokazatelja, uvijek postoji vjerojatnost netočnosti u istraživanjima i individualnim karakteristikama organizma trudne žene u kojoj će se pokazatelji screeninga razlikovati od norme, no fetus će se razviti sasvim normalno.

Stoga, čak i kod najnepovoljnijih predviđanja, postoji vjerojatnost da neće biti opravdana.

Otpuštanje strahova ultrazvučnog pregleda prvog tromjesečja

Screening (od engleskog "Screening") je koncept koji uključuje niz aktivnosti za otkrivanje i sprečavanje bolesti. Na primjer, screening tijekom trudnoće daje liječniku potpune informacije o različitim rizicima nastanka patologija i komplikacija u razvoju djeteta. To omogućuje da se unaprijed poduzmu sve mjere kako bi se spriječile bolesti, uključujući one najozbiljnije.

Tko treba biti prikazan za 1. trimestar

Vrlo je važno da sljedeće žene:

 • u braku s djetetom
 • koji su imali 2 ili više spontanih pobačaja (prijevremeni rad)
 • bilo je smrznute trudnoće ili mrtvorođenost
 • žena je pretrpjela virusnu ili bakterijsku bolest tijekom trudnoće
 • postoje rodbine koji pate od genetskih patologija
 • ovaj par već ima dijete s Patau, Downovim sindromom ili drugima
 • došlo je do epizode liječenja lijekovima koji se ne mogu koristiti tijekom trudnoće, čak i ako su propisani prema vitalnim znakovima
 • trudna više od 35 godina
 • Obje potencijalni roditelji žele provjeriti vjerojatnost da ima bolesni fetus.

Ono što traži tijekom prvog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće

Prvi pregled pokazuje simetriju hemisfere mozga, prisutnost nekih njegovih struktura koje su obvezne u ovom razdoblju. Pogledajte i 1 prikaz:

 • duge cjevaste kosti, izmjerene duljine ramena, femura, podlaktice i kosti nogu
 • je želudac i srce na određenim mjestima
 • veličinu srca i odlaznih plovila
 • veličine trbuha.

Kakva patologija otkriva ovo ispitivanje

Prvi pregled trudnoće je informativan u smislu otkrivanja:

 • patologija pupoljke CNS-a - neuralna cijev
 • patau sindrom
 • omphalocele - umbilikalna kila, kada se nalazi izvanredan broj unutarnjih organa izvan trbušne šupljine, te u hernialnoj vrećici iznad kože
 • Down sindrom
 • triploidija (trostruki set kromosoma umjesto dvostrukog)
 • Edwardsov sindrom
 • Smith opitts sindrom
 • de Lange sindrom.

Datumi studije

Vaš liječnik mora ponovno skrupulozno i ​​temeljito, ovisno o datumu posljednje menstruacije, izračunati koliko dugo trebate napraviti prvu studiju ove vrste.

Kako se pripremiti za studij

Probira prvog tromjesečja izvodi se u dvije faze:

 1. Prvo se radi o ultrazvučnom pregledu. Ako se to učini transvaginalno, tada trening nije potreban. Ako je metoda abdomena potrebno je da je mjehur pun. Da biste to učinili, pijte pola litre vode pola sata prije studija. Usput, drugi pregled tijekom trudnoće je transabdominalan, ali ne zahtijeva pripremu.
 2. Biokemijski pregled. Ta se riječ naziva uzorak krvi iz vena.

S obzirom na dvostupanjsku studiju, priprema za prvu studiju uključuje:

 • punjenje mokraćnog mjehura - prije 1 pregled ultrazvuka
 • postiti najmanje 4 sata prije nego što se krv skupi iz vena.
 • svi prethodni dan odreći sebe alergeni proizvodi: citrusa, čokolade, plodovi mora
 • isključite potpuno masnu i prženu hranu (1-3 dana prije studija)
 • prije testa (obično 12 tjedana prije testiranja), idite ujutro u zahod, a zatim ili ne urinite 2-3 sata, ili sat prije postupka, piti pola litre vode bez plina. Ovo je neophodno ako se studija izvodi kroz abdomen.
 • ako se ultrazvučna dijagnoza vrši vaginalnim senzorom, priprema za probiranje prvog tromjesečja neće uključivati ​​punjenje mjehura.

Kako se provodi studija?

Ona, kao i ispitivanje od 12 tjedana, sastoji se od dvije faze:

 1. Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Može se izvesti vaginalnom metodom ili abdomena. Osjećam se kao da se ne razlikuje od ultrazvuka u 12 tjedana. Razlika je u tome što ga izvode sonolozi, posebno specijalizirani za prenatalnu dijagnozu, na visokokvalitetnoj opremi.
 2. Prikupljanje krvi iz vena u količini od 10 ml, koje treba izvoditi na prazan želudac iu specijaliziranom laboratoriju.
Kako je dijagnostika pregleda prvog tromjesečja? Prvo, prolazite kroz prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Obično se izvodi transvaginalno.

Da biste izvodili studiju, morat ćete se skinuti ispod pojasa, leći na kauču, sagnuti nogu. Liječnik će vrlo pažljivo umetnuti tanki specijalni senzor u kondom u vašu vaginu, a oni će ga malo pomaknuti tijekom testiranja. Ne ozlijedi, ali nakon pregleda ovog ili sljedećeg dana na jastučiću, možete naći malu količinu krvarenja.

Kako se prvi pregled provodi s transabdominalnim senzorom? U tom slučaju, odvojite se do struka ili jednostavno podignite odjeću tako da otvorite trbuh na pregledu. S takvim ultrazvučnim pregledom za prvo tromjesečje, senzor će se kretati kroz abdomen bez da uzrokuje bol ili nelagodu.

Kako je sljedeća faza ankete? S rezultatima ultrazvuka donijet ćete krv. Na istom mjestu ćete odrediti neke podatke koji su važni za ispravno tumačenje rezultata.

Nećete odmah dobiti rezultate, već za nekoliko tjedana. Tako je i prvi pregled trudnoće.

Rezultati dekodiranja

1.Normalni ultrazvučni podaci

Dešifriranje prvog pregleda započinje tumačenjem ultrazvučnih podataka. Stope ultrazvuka:

Kopkiko-parijetalna veličina (KTR) voća

Kada se prosije za 10 tjedana, ta se veličina nalazi u tom rasponu: od 33-41 mm prvog dana 10. - 41-49 mm - 6. dana 10. tjedna.

Screening 11 tjedana - stopa KTR: 42-50 mm prvog dana 11. tjedna, 49-58 - 6. dana.

S trudnoćom od 12 tjedana, ta veličina iznosi: 51-59 mm u točno 12 tjedana, 62-73 mm - posljednjeg dana tog razdoblja.

2. Debljina područja vrata

Ultrazvučna stopa trudnoće za ovaj glavni marker kromosomskih patologija:

 • u 10 tjedana - 1,5-2,2 mm
 • Skeniranje od 11 tjedana predstavlja brzinu od 1,6-2,4
 • u 12. tjednu, ta je brojka 1,6-2,5 mm
 • na 13 tjedana - 1,7-2,7 mm.

3. Nosebone

Dekodiranje ultrazvuka 1 trimestar nužno uključuje procjenu nosne kosti. To je znak, zahvaljujući kojem možemo pretpostaviti razvoj Downovog sindroma (za to je učinjeno probiranje prvog tromjesečja):

 • kod 10-11 tjedana ovu kost već treba otkriti, ali njegova veličina još nije ocijenjena
 • screening u 12 tjedana ili tjedan dana kasnije pokazuje da je ova kost barem 3 mm normalna.

4. Učestalost kontrakcija srca

 • na 10 tjedana - 161-179 otkucaja u minuti
 • na 11 tjedana - 153-177
 • na 12 tjedana - 150-174 otkucaja u minuti
 • na 13 tjedana - 147-171 otkucaja u minuti.

5. Biparietal veličina

Prva studija screeninga tijekom trudnoće procjenjuje ovaj parametar ovisno o razdoblju:

 • u 10 tjedana - 14 mm
 • u 11 - 17 mm
 • Projekcija od 12 tjedana treba pokazati rezultat od najmanje 20 mm
 • u 13 tjedana, BPD je prosječno 26 mm.

Prema rezultatima ultrazvuka prvog tromjesečja, procjenjuje se postoje li markeri abnormalnosti razvoja fetusa. Također analizira koliko dugo je razvoj djeteta korespondira. Na kraju, zaključuje se je li potreban sljedeći ultrazvuk probira u drugom tromjesečju.

Koje su norme hormona određuje 1 screening

Probiranje prvog tromjesečja ne samo da procjenjuje rezultate ultrazvučne dijagnostike. Druga, ne manje važna faza po kojoj se fetus ocjenjuje da ima ozbiljne nedostatke je hormonska (ili biokemijska) procjena (ili test krvi u prvom tromjesečju). Obje ove faze predstavljaju genetsko probira.

1. Korionski gonadotropin

Ovo je hormon koji mrlje drugu traku na kućnom testu trudnoće. Ako je screening prvog tromjesečja otkrio smanjenje njegove razine, to ukazuje na patologiju posteljice ili povećan rizik od Edwards sindroma.

Povećana hCG na prvom screeningu može ukazivati ​​na povećani rizik razvoja Downovog sindroma u fetusu. Iako je s blizancima, ovaj hormon je također značajno povišen.

Prvi pregled tijekom trudnoće: brzina krvnog sadržaja ovog hormona (ng / ml):

 • Tjedan 10: 25.80-181.60
 • Tjedan 11: 17,4-130,3
 • dešifriranje perinatalne studije od 1 trimestra u 12. tjednu u odnosu na hCG ukazuje na vrijednost od 13,4-128,5 u normalnom
 • Tjedan 13: 14,2-114,8.

2. Protein A povezan s trudnoćom (PAPP-A)

Ovaj protein obično proizvodi placentu. Njegova koncentracija u krvi se povećava s povećanjem gestacijske dobi.

Kako razumjeti podatke

Program, u kojemu se unosi podataka ultrazvučna dijagnoza prvog tromjesečja, kao i razina gore navedenih dva hormona, izračunava analizu učinka. Pozvani su kao "rizici". U ovom slučaju dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja piše u obliku koji nije u razini hormona, već u takvom pokazatelju kao "MoM". Ovo je koeficijent koji pokazuje odstupanje vrijednosti u danoj trudnoj ženi od određenog izračunatog medijana.

Za izračun MoM, pokazatelj hormona podijeli se srednja vrijednost izračunata za određeno mjesto za određeno gestacijsko doba. MOM norme u prvom pregledu su od 0,5 do 2,5 (s blizancima, tripletima do 3,5). Idealno MoM vrijednost blizu "1".

Na indikator MM utječe dobni rizik tijekom pregleda prvog tromjesečja: to jest, usporedba se vrši ne samo s izračunatim medijanom u ovom razdoblju trudnoće, već s izračunatom vrijednošću za određenu dob trudnoće.

Intermedijalni rezultati pregleda prvog tromjesečja obično pokazuju količinu hormona u jedinicama MOM. Dakle, obrazac sadrži unos "HCG 2 MoM" ili "PAPP-A 1 MoM" i tako dalje. Ako MoM - 0,5-2,5 - ovo je normalno.

Patologija je razina kroničnog hepatitisa ispod 0,5 medijanih razina: to ukazuje na povećani rizik Edwardsovog sindroma. Povećanje hCG iznad 2,5 medijan vrijednosti ukazuje na povećanje rizika od Down sindroma. Smanjenje PAPP-A ispod 0,5 MM ukazuje da postoji rizik za oba gore navedena sindroma, ali njegovo povećanje ne znači ništa.

Postoje li rizici u istraživanju?

Normalno, rezultati dijagnoze prvog tromjesečja procjenjuju se stupanj rizika koji se izražava u frakcijama (na primjer 1: 360 za Downov sindrom) za svaki sindrom. Ovaj dio glasi ovako: s 360 trudnoća s istim rezultatima screeninga, samo je jedno dijete rođeno s Downovom patologijom.

Tumačenje norma za screening 1 trimestrima. Ako je dijete zdravo, rizik bi trebao biti nizak, a rezultat testa probiranja trebao bi biti opisan kao "negativan". Svi brojevi nakon frakcije moraju biti veliki (veći od 1: 380).

Loš prvi probir karakterizira "visoki rizik" rekord u zaključku 1: 250-1: 380, a rezultati hormona su manji od 0,5 ili više od 2,5 medijan vrijednosti.

Ako je pregled prvog tromjesečja loš, od vas se traži da posjetite genetičara koji odluči što učiniti:

 • dodijeliti vam ponovni studij u drugom, trećem trimestru
 • sugeriraju (ili čak inzistiraju) na invazivnu dijagnozu (biopsija korionske vilus, cordocentesis, amniocenteza), na temelju kojih će se odlučiti pitanje hoće li se ova trudnoća produžiti.

Što utječe na rezultate

Kao u svakoj studiji, postoje lažno pozitivni rezultati prve perinatalne studije. Dakle, s:

 • IVF: rezultati hCG-a bit će veći, PAPP - niži za 10-15%, pokazatelji prvog screening-ultrazvuka povećat će LZR
 • buduće majčinske pretilosti: u ovom slučaju, razina svih hormona povećava, dok s malom tjelesnom težinom, naprotiv, smanjuju se
 • screening za prvi trimestar s dvostrukim: dok su norme rezultata za takvu trudnoću nepoznate. Stoga je procjena rizika teška; moguće je samo ultrazvučna dijagnostika
 • dijabetes melitus: prvi screening će pokazati smanjenje razine hormona, što nije pouzdano za tumačenje rezultata. U tom slučaju, screening trudnoće može otkazati
 • amniocenteza: stopa perinatalne dijagnoze nije poznata ako je manipulacija provedena u sljedećem tjednu prije davanja krvi. Moramo pričekati duže razdoblje nakon amniocenteze prije nego što prođemo prvi perinatalni screening za trudnice.
 • psihološko stanje trudnoće. Mnogi ljudi pišu: "Bojim se prvog pregleda." To također može utjecati na rezultat i nepredvidivo.

Neke značajke u patologiji

Prvi pregled trudnoće u slučaju fetalne patologije ima neke značajke koje liječnici vide u ultrazvučnoj dijagnozi. Uzmite u obzir perinatalni screening trisomije kao najčešćih patologija otkrivenih ovim istraživanjem.

Down sindrom

 1. većina voća nema vidljivu nosnu kost u razdoblju od 10-14 tjedana
 2. 15 do 20 tjedana ova kost je već vizualizirana, ali je kraća od normalne
 3. glatke konture lica
 4. s dopplerometrijom (u ovom slučaju je moguće izvesti čak iu tom razdoblju), primijećeno je obrnuto ili drugo patološko protjecanje krvi u venskom kanalu.

2. Edwardsov sindrom

 1. sklonost smanjenju broja otkucaja srca
 2. postoji umbilikalna kila (omphalocele)
 3. nema vidljivih kostiju nosa
 4. umjesto 2 pupčane arterije - jedan

3. Sindrom Patau

 1. gotovo svi imaju lupanje srca
 2. poremećen razvoj mozga
 3. usporava se razvoj fetusa (neusklađenost dugih kostiju)
 4. oslabljen razvoj nekih dijelova mozga
 5. umbilikalna kila.

Gdje istražiti

Na primjer, u Moskvi, CIR se nije loše preporučio: provođenje i probir za prvo tromjesečje može se obaviti u ovom centru.

Ultrazvučni pregled prvog tromjesečja: prosječna cijena je 2.000 rubalja. Trošak prve perinatalne studije (s definicijom hormona) je oko 4000-4100 rubalja.

Koliko je screening od 1 trimestra po vrsti analize: ultrazvuk - 2000 rubalja, određivanje hCG - 780 rubalja, analiza za PAPP-A - 950 rubalja.

Recenzije na screeningu 1 trimestr. Mnoge su žene nezadovoljne kvalitetom izračuna: od slučajeva kada se postavlja "visoki rizik", često je zabilježeno rođenje savršeno zdrave bebe. Dame pišu kako je najbolje pronaći stručnjaka visoke klase za perinatalnu ultrazvučnu dijagnostiku koja može potvrditi ili ukloniti sumnje o zdravlju djeteta.

Stoga je screening prvog tromjesečja dijagnoza, koja u nekim slučajevima pomaže identificirati najozbiljniju patologiju fetusa u ranim fazama. Ima vlastitu obuku i ponašanje. Tumačenje rezultata treba provesti uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike žene.

Prvi pregled tijekom trudnoće 1 trimestra. Što je screening

Koja je razlika između screeninga tijekom trudnoće i ultrazvuka?

Prvi screening tijekom trudnoće uključuje ultrazvučni i biokemijski test krvi za hCG i PAPP-A. Naime, pregled je skup postupaka koji su neophodni za provođenje cjelovitog popisa testova za trudnicu.

Zašto prvi pregled za trudnoću?

Prvi pregled tijekom trudnoće provodi se kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi postoji li rizik da dijete ne bude sasvim zdravo. Tijekom prvog pregleda ultrazvuka određuje se simetrija hemisfere mozga fetusa, bilo da sadrži određene strukture karakteristične za trajanje trudnoće u kojoj će se studija provesti. Također se promatra veličina trbuha, srca, položaj trbuha, duljina donje noge, kosti podlaktice i femur. Osim toga, prvi prikaz pokazuje opseg djetetove glave i biparetalni promjer.

Tko treba proći kroz prvi pregled tijekom trudnoće?

Trenutačno postupak provjere nije obavezan. Ali ipak, većina ginekologa vjeruje da je bolje da se igra na sigurnom i provede prvi pregled tijekom trudnoće. Pravo izbora ostaje za trudnicu. Ona je potpuno slobodna odbiti screening. Netko iz budućih mumija želi biti potpuno svjestan kako trudnoća nastavlja i dobiva pravovremene informacije, dok drugi žele tiho uživati ​​u toj ugodnoj državi, nadati se najboljem i napraviti jednostavan skup testova. No ipak postoje žene takozvane grupe rizika, koje bi trebale i dalje proći kroz prvi pregled tijekom trudnoće:

 1. to su žene koje imaju dijete od bliske obitelji;
 2. buduće majke koje su imale više od dva pobačaja;
 3. žene koje imaju djecu s kromosomskim abnormalnostima (Downov sindrom, Patau);
 4. postoje rođaci koji imaju odstupanja od genetskog podrijetla;
 5. ako žena ima virusnu ili bakterijsku infekciju tijekom trudnoće;
 6. trudnica koja je uzimala lijekove zabranjene za ovo razdoblje;
 7. ako mama i tata samo žele biti sigurni da je beba u redu.

Kako se pripremiti za screening, što je potrebno za to?

Prvi pregled tijekom trudnoće uključuje prolaz 2 postupaka. Prvi je ultrazvučni pregled. Prvi pregled ultrazvuka može se izvesti na transvaginalni način i abdominalno. Ako se transvaginalno istraživanje provodi, nema potrebe za posebnim treninzima. Ako ultrazvuk izvodi abdominalno, a zatim pola sata prije postupka, trebate piti najmanje dvije litre vode, a ne ići na zahod.

Drugi dio postupka naziva se biokemijsko probira. Sastoji se od uzimanja krvi iz vena trudnice. Prije ovog postupka, ne smijete jesti ništa barem 4 sata, a dan prije toga ne biste trebali jesti čokoladu, mesne proizvode i morske plodove. Također je nepoželjno biti nervozan prije ili tijekom postupka. Budući da to može utjecati na rezultate pretraživanja. Kontraindikacije za uzimanje uzoraka krvi su virusne i infektivne bolesti, prehlada, vrućica, živčani noga i stres.

Kada trebam dobiti screening tijekom trudnoće (1 trimestar)?

Postoje ograničenja u vremenu prvog pregledavanja. Najbolja opcija je 11-14 tjedana. Ali općenito, vremenski period tijekom kojeg je potrebno provesti studij započinje prvog dana jedanaestoga tjedna i završava šesti dan trinaestog tjedna. Datum pregleda se imenuje s točnim računom zadnjeg mjeseca i trajanjem trudnoće.

Kako je sam postupak?

Prvi pregled se odvija u dvije ankete. Prvo se obavlja ultrazvučni pregled. Nakon toga, krv se uzima iz vena. To se zove biokemijsko probira. Kada su oba rezultata istraživanja spremna, liječnik može točno utvrditi dijagnozu.

Kakvu štetu može probira tijekom trudnoće donijeti fetusu?

Smatra se da je ultrazvuk štetan za dijete, jer ima negativne posljedice za živčani sustav djeteta. Tijekom studija, mrvice pokušavaju pokriti glave rukama. On postaje neugodan i razdražljiv u budućnosti.

Liječnici tvrde da ultrazvuk ne predstavlja nikakvu prijetnju zdravlju bebe. Oprema koja se danas koristi je vrlo moderna i sigurna. Zato većina liječnika inzistira da buduće majke moraju proći ultrazvučno skeniranje. Ovo istraživanje vam omogućuje da vidite moguće probleme tijekom trudnoće, podesite njihove prilagodbe i po potrebi propisati odgovarajući i pravovremeni tretman.

Vrlo je važno prvi pregled ultrazvuka. To se obično odvija na oko 12 tjedana trudnoće. Ovaj izraz omogućuje:

 • Utvrdite koliko je embrija u maternici, koja je njihova održivost;
 • Postavite točno trajanje trudnoće;
 • Isključivanje mogućih malformacija;
 • Izmjerite ovratnik. Norma - ne više od 2,7 milimetara;
 • Istražite je li prisutna nosna kost.

Ne zaboravite da medicinske pogreške još nisu otkazane, a postoji i mogućnost lažno pozitivnog ili lažno negativnog rezultata. Nije neuobičajeno da se budućoj majci kaže da će se dijete roditi s Downovim sindromom i da se rodi potpuno zdravlje. No, teško je zamisliti da žena doživljava cijelu trudnoću i kako je to negativno utjecalo na stanje zdravlja i stanje zdravlja njezine bebe.

Treba jasno shvatiti da rezultati pretrage nisu konačna dijagnoza. Oni pomažu identificirati moguće rizike. Stoga, čak i ako rezultati studije nisu dobri, ne biste trebali biti uzrujani. To je samo razlog da posjetite i posavjetujte se s genetičarom.

Također se mora imati na umu da osim medicinskih pogrešaka mogu postojati pogrešni rezultati pretrage. Studija može pokazati lažne rezultate. To može biti u sljedećim slučajevima:

 1. Pretilost trudnice. U tom slučaju, povećava se količina hormona u krvi, a sa prekomjernom tankoćom, naprotiv, smanjuje se;
 2. IVF može dati netočne rezultate;
 3. Također su netočni rezultati moguć s višestrukim trudnoćama. Budući da su u ovom trenutku nepoznate norme za dvostruko ili trostruko;
 4. Neuropsikološko stanje trudnice. Mnoge se buduće majke boje postupka provjere nečega što nije sasvim ugodno, brinu se i boje se. A to se ne može prikazati na rezultatima studije;
 5. Lažne stope mogu biti u slučaju amniocenteze, ako je izvršeno tjedan ili manje prije davanja krvi;
 6. Kod dijabetesa, screening će pokazati niskim razinama hormona.

Kada se provodi drugi pregled i kratki opis drugog zaslona i koja je svrha?

Drugi pregled je sveobuhvatna dijagnoza, koja se sastoji od ultrazvučnog skeniranja i uzimanja krvi iz vene kako bi se odredili određeni hormonski markeri. Ova studija se provodi za apsolutno sve žene koje su prošle kroz prvi postupak pregleda, kao i za hitnu potrebu za screeningom.

Također, naznake za drugi screening uključuju:

 • bliski odnos budućih roditelja;
 • bolesti majke ili bliskih srodnika genetskog porijekla;
 • virusnih ili infektivnih bolesti tijekom trudnoće;
 • dijabetes u budućoj majci;
 • onkološka bolest kod jednog od roditelja djeteta;
 • problemi s mišićno-koštanog sustava;
 • pobačaj ili propušteni pobačaj.

Drugi se screening provodi na pojam od šesnaestog do dvadesetog tjedna. Prvo se izvodi ultrazvuk, a zatim se krv uzima iz vene kako bi se otkrila razina određenih hormonskih markera. Ultrazvuk se izvodi samo kroz kožu trbuha. Ova se studija naziva abdominalna. Rezultati biokemijske analize proučavaju se posebnim programom, a rezultati su poznati nekoliko tjedana.

U posebnoj pripremi za ultrazvuk nije potrebno. Bez obzira na količinu plina prisutan u crijevu, utroba se gura natrag, a umjesto punog mjehura, amnionska tekućina igra ulogu prozora. Jedan dan prije nego što uzmu vensku krv, neophodno se suzdržati od prehrane čokolade, agruma, pržene i masne hrane. 4 sata prije studija ne može ništa pojesti. Možeš piti vodu, ali ne gaziran. Dopušteno je koristiti najviše 150 ml vode.

Probiranje prvog tromjesečja: zašto i kako to učiniti

Probira za prvo tromjesečje uključeno je u opći skup anketiranja tijekom razdoblja trudnoće radi procjene zdravstvenog stanja djeteta i mogućih prijetnji trudnoće. Projekcije su uobičajena metoda istraživanja, koja se odnosi ne samo na trudnice: preporuka za studije screeninga također je propisana novorođenčadi, kao i svim skupinama stanovništva uključenih u rizičnu skupinu za razvoj bilo koje bolesti, odstupanja, poremećaja.

Studije screeninga mogu odrediti vjerojatnu mogućnost prisutnosti patologije. U prvom tromjesečju trudnoće, screening kombinira ultrazvučni pregled i analizu parametara krvi, dok se rezultati tumače isključivo u sveobuhvatnoj analizi obje vrste istraživanja.

Prvi pregled tijekom trudnoće: razdoblje i vrijeme studija

Tijekom trudnoće, žene se potiču da prolaze kroz tri pregleda kako bi identificirali i ispravili moguće abnormalnosti tijekom trudnoće ili razvoja fetusa u vremenu.

1 screening se obavlja u prvom tromjesečju. Razdoblje trudnoće u klasičnoj verziji utvrđuje se na temelju prebrojavanja opstetrije, pri čemu se prvi dan gestacijskog razdoblja smatra datumom posljednjeg prije početka trudnoće. U kalendarskoj metodi određivanja trajanja trudnoće stručnjaci se odbijaju od dana začeća. Međutim, budući da je fiziološka koncepcija teško odrediti taj datum (dan ovulacije i dan spajanja jaja i sperme može se mijenjati 3-5 dana) preporučuje se pratiti opstetričku tehniku ​​usmjerenu na datum zadnje menstruacije.

Tijekom dugog menstrualnog ciklusa stručnjak može napraviti izmjene datuma screeninga, međutim u prosjeku se prva studija probira između 11 i 14 tjedana trudnoće, ograničavajući gornju granicu na 13 tjedana i 6 dana od datuma početka posljednjeg menstrualnog krvarenja.

Zašto je ovo razdoblje odabrano za prvi prikaz? U 12 porodničkih tjedana, granica između embrionalnih i fetalnih ili fetalnih razdoblja razvoja: buduće dijete kreće se od stadija embrija do fetusa. Prisutnost formiranih struktura i promjena u tijelu dopušta budućem djetetu da dobije novi status u perinatalnoj fazi razvoja.

Također, ovo razdoblje je minimalno, gdje možete identificirati najčešće, ali rijetko nastale odstupanja, kao i reakciju majčinog organizma na razvoj novog života.

Probiranje - dobrovoljno istraživanje ili dužnost?

Budući da je rana dijagnoza mogućih odstupanja omogućuje brzo i učinkovito pomaganje trudnice u ispravljanju mogućih negativnih posljedica, probira za vrijeme trudnoće preporučuje se svim trudnicama bez obzira na dob, zdravstveno stanje i prisutnost zdrave djece. Odstupanja zabilježena tijekom studije mogu se javiti spontano bez korelacije sa zdravljem roditelja, rođaka i životnog stila.

Unatoč činjenici da se screening studija provodi u smjeru ginekologa, može se odstraniti screening. Ovaj postupak je dobrovoljno, iako ga preporučuje Ministarstvo zdravstva kao dio medicinskog održavanja trudnoće za svaku ženu.

Kada odbacujete screening iz jednog ili drugog razloga, potrebno je zapamtiti da je ova studija korisna za sve, a posebno za neke kategorije trudnih majki. Rizične skupine uključuju:

 • buduće majke iznad 35 godina, bez obzira na prethodno iskustvo trudnoće i porođaja. Ova je preporuka povezana s povećanjem broja vjerojatnih kromosomskih abnormalnosti s početkom procesa starenja;
 • žene s dijagnozom stanja koja ugrožavaju spontani pobačaj ili pobačaj, propuštenu, ne-razvojnu trudnoću;
 • povijest zaraznih bolesti (uključujući gripu, ARVI tijekom prvog tromjesečja);
 • roditelji s genetskim poremećajima, žene koje imaju visoki rizik od genetskih abnormalnosti, prisutnost patologija ili djeca rođena s kromosomskim abnormalnostima tijekom prethodnih trudnoća;
 • trudnice koje su prisiljene uzimati lijekove koji su ograničeni ili zabranjeni primati tijekom trudnoće ili neposredno prije nje, određene vrste cijepljenja i medicinske postupke koji su prethodili trudnoći u kratkom vremenu;
 • žene čija je trudnoća proizašla iz bliske veze;
 • žene s ovisnostima: alkohol, ovisnost o drogama itd.

Probna studija ne predstavlja rizik za fetus ili majku, pa je odbijanje dijagnosticiranja, što može otkriti lako ispravljiva odstupanja za određeno razdoblje, barem nerazumno.

Istraživanje se provodi besplatno u javnim klinikama. Izbor se može pregledati na bilo kojoj drugoj klinici, ako je potrebno, možete ponovo provesti cijelu studiju, kao i jednu od njezinih faza, ako to dopušta vrijeme trudnoće.

Što je uključeno u prvi perinatalni screening?

Probiranje u prvom tromjesečju trudnoće ograničeno je na ultrazvučni pregled stanja fetusa i maternice žene, kao i biokemijski pregled krvi trudnice, koji određuje razinu odgovarajućih hormona i prisutnost određenih pokazatelja.

Veličina fetusa, svojstva razvoja dijelova tijela, kosti, prisutnost pojedinih dijelova cirkulacijskog sustava u kombinaciji s rezultatima testa krvi omogućuju potvrdu točnosti djetetovog razvoja i reakcije majčinog tijela, ili sumnju na mogućnost odreĎenih odstupanja.

Kako se pripremiti za prvi screening?

Ultrazvučno ispitivanje fetusa i maternice može se provesti na dva načina: pomoću uređaja s transvaginalnim senzorom ili transabdominalnim vanjskim pregledom pomoću površine peritoneuma.

U prvom slučaju, priprema za proučavanje sastoji se u pražnjenju mokraćnog mjehura neposredno ispred ultrazvuka, u drugom slučaju potrebno je ispuniti mokraćni mjehur prije ispitivanja, što će stvoriti neophodno zatamnjenje i kontrast. Punjenje mokraćnog mjehura vrijedi oko 30 minuta prije početka studije, potrebnog volumena tekućine - od 0,5 do 0,7 litara. Poželjno je koristiti pitku vodu koja nije gazirana, a ne ići u WC, počevši od 4 sata prije dolaska specijalista do kraja ultrazvuka.

Tijekom samog postupka, položaj fetusa važan je čimbenik. Ako dijete leži na takav način da je teško izračunati točne dimenzije nekih dijelova tijela, tada se očekuje da se trudnica može ponuditi hodati, savijati se, naprezati i opustiti trbuh, oponašati kašalj itd. U ovom trenutku ponekad je moguće odrediti spol budućeg djeteta, ali za Za točniji rezultat, bolje je čekati drugi ultrazvučni pregled iznad 20 tjedana.

Krvna biokemija tijekom prvog trimestrinskog pregleda treba provoditi strogo nakon ultrazvuka. Krvna formula u majčinom organizmu tijekom razdoblja trudnoće se svakodnevno mijenja, a bez korelacije s datumom ultrazvuka specijalist neće moći ispravno interpretirati analitičke podatke.

Za najpouzdanije rezultate biokemijskih krvnih testova potrebno je isključiti sve čimbenike koji mogu utjecati na rad različitih organa. Dakle, u pripremi za drugu fazu screeninga uključuje:

 • isključivanje iz prehrane potencijalnih alergena hrane za sve žene (kakaovci, orašasti plodovi, školjke, agrumi, ne-sezonski povrće i voće) i identificirani alergeni za trudnice s alergijskim reakcijama u anamnezi. Prisutnost alergije u vrijeme pregleda ili neposredno prije nego što je potrebno obavijestiti stručnjaka, to će omogućiti točniju procjenu rezultata analize. Nema potrebe da govorimo o potrebi da ne uzmemo alkoholna pića tijekom trudnoće, međutim, prije nego što probiramo ovo pravilo je osobito važno i primjenjuje se čak i na male doze alkohola tijekom praznika;
 • Zadnji obrok trebao bi biti 12 sati prije prikupljanja krvi za studiju, navečer prethodnog dana. Nakon podizanja i prije analize nemoguće je piti;
 • Neposredno prije uzimanja krvi, morate sjediti 15-20 minuta, izbjegavajte stres, tjelesni napor (trčanje iza autobusa, penjanje na duge stepenice itd.).

Nepridržavanje gore navedenih pravila može dovesti do poremećaja u rezultatima testova, što može biti pogrešno tumačeno kao odstupanje u razvoju fetusa ili tijekom trudnoće. Takvi nepotrebni rizici moraju se izbjeći.

Fetalne stope procijenjene ultrazvukom tijekom prvog trimestra

U procesu ultrazvučnog pregleda, stručnjak procjenjuje veličinu fetusa prema različitim pokazateljima, kao i neke parametre djetetovog tijela, posebno razvoj i stanje posteljice i maternice u ovom razvojnom razdoblju.

U rezultatima ultrazvuka na prvom pregledu, vidjet ćete sljedeću notaciju:

 • KTP ili duljina fetusa od krune do koccika: ovako se proces prenatalnog razvoja odnosi na "rast" djeteta, budući da je najkarakterističniji položaj fetusa s nogu savijen i povučen na prsa, naročito u kasnim razdobljima, nije moguće odrediti duljinu cijelog tijela. Puni "rast" može se uvjetno procijeniti na temelju duljine kostiju bedrene kosti koja je, poput duljine kostiju ramena i podlaktice, važan pokazatelj razvoja fetusa;
 • Ispušni plin je mjera veličine glave fetusa, izmjerena u opsegu (izračunata na temelju promjera);
 • BPR je pokazatelj veličine bioparijentne glave između parietalnih kostiju. Ovaj pokazatelj odražava razvoj glave strukture fetusa, au kasnijim razdobljima omogućuje nam pretpostavke o željenom načinu isporuke majke. S velikim volumenom lubanje i suženom zdjelicom, najvjerojatnije će se ponuditi carski rez. Također se mjeri udaljenost od čela do djeteta djeteta;
 • TVP je pokazatelj debljine ovratnika ili cervikalnog nabora fetusa, procjenjuje se samo u prvom tromjesečju. Do 16. tjedna ta se formacija pretvara u nove organe, a u razdoblju prvog pregleda tog indikatora u kombinaciji s markerima krvi, dijagnosticira se odsutnost ili povećana vjerojatnost kromosomskih abnormalnosti;
 • debljina nosne kosti kao vjerojatnog pokazatelja prisutnosti genetskih abnormalnosti mjeri se ultrazvukom u 12-13 tjedana, a ultrazvuk u 11 obstetrijskih tjedana u većini slučajeva omogućuje samo da primijetite njegovu prisutnost i početak formiranja;
 • strukturalne značajke mozga, kosti lubanje: ovaj indikator opisuje kako simetrično i u skladu s normom kranijska kutija i moždano tkivo fetusa razvijaju;
 • Srčana frekvencija, pokazatelj brzine otkucaja srca ili srčanog ritma, procjenjuje se u skladu s dobnom normom. Isto tako, prilikom ispitivanja srca, ako je moguće, specijalisti studiraju veličinu, strukturalne dijelove srčanog mišića. Također se istražuje lokalizacija srca, želuca, velikih arterija i žila;
 • lokalizacija koriona (placente), debljina organa. U kasnijim studijama također će se istražiti prisutnost i broj kalcifikacija - uključenja koja ukazuju na fiziološko starenje posteljice;
 • broj pluća pupkovine;
 • volumen i stanje amnionske tekućine;
 • karakteristike tonus maternice i cerviksa.

Prosječne vrijednosti glavnih parametara u skladu s tjedima trudnoće: