Prvi pregled tijekom trudnoće

Bol

Probiranje se odnosi na studije koje provodi sveobuhvatno definirana skupina pojedinaca, u ovom slučaju, trudnica u različito vrijeme. Probira za prvo tromjesečje uključuje ultrazvučnu dijagnostiku i biokemijske krvne pretrage. Studija ima za cilj identificirati moguće genetske abnormalnosti, kao i patologije fetalnog razvoja.

Kako je studija iu koje vrijeme?

U prvom tromjesečju, screening, koji uključuje planirani ultrazvuk, provodi se u 11-13 tjedana trudnoće, što se smatra optimalnim razdobljem za studij. Ako napravite ultrazvuk prije tog razdoblja ili, naprotiv, kasnije, tumačenje rezultata može biti nepouzdano.

Naravno, žena može napisati odbijanje provođenja istraživanja, iako je naredba Ministarstva zdravstva Ruske Federacije na snazi ​​od 2000. godine, ali takva bi odluka bila izuzetno rizična, pa čak i nepažljiva u odnosu ne samo na njezino zdravlje već i na zdravlje njezinog budućeg djeteta.

Pregled za prvo tromjesečje uključuje dvije vrste istraživanja:

 1. Ultrazvučna dijagnoza.
 2. Biokemijski test krvi.

Ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće zahtijeva određenu pripremu. Provođenje studije na uobičajenom (površinskom) načinu, kada senzor aparata klizi po trbuhu buduće majke, mokraćni mjehur mora biti pun, što zahtjeva oko pola litre čiste ne-karbonirane vode 1-1.5 sati prije početka postupka. 4 sata prije nego što ultrazvuk ne urinira.

Ako liječnik obavlja postupak na transvaginalni način, kada se posebni senzor uređaja umetne u vaginu, tada nije potrebna posebna obuka. Trudnice bi trebale ići na zahod prije postupka.

Biokemijski pregled krvi je druga faza skeniranja i provodi se tek nakon ultrazvuka. Ovo stanje je važno jer rezultati dobiveni uvijek ovise o trajanju trudnoće i mijenjaju se svaki dan, a moguće je samo datum uz pomoć ultrazvučnog skeniranja utvrditi točan datum. Taj uvjet mora biti zadovoljen kako bi se dobio ispravni prijepis pokazatelja i uspostavio usklađenost s potrebnim standardima.

U vrijeme uzimanja uzoraka krvi za analizu, ženske ruke trebaju imati gotove rezultate iz prvog dijela studije, gdje će biti naznačeno točno trajanje trudnoće. Ako je postupak ultrazvuka provjerio regresiju trudnoće ili njenog blijeđenja, onda nema smisla provoditi drugi dio pregleda.

Biokemijska istraživanja zahtijevaju obuku kako bi liječnik mogao dobiti točne pokazatelje i utvrditi njihovu usklađenost s normama. Uzorkovanje krvi iz vene odvijalo se isključivo na prazan želudac.

Približno 2-3 dana prije posjeta sobi za liječenje potrebno je: uklanjanje slatkiša, dimljenog mesa, pržene i masne hrane, kao i proizvoda koji su potencijalni alergeni, kao što su orašasti plodovi, čokolada, agrumi i morski plodovi iz prehrane.

Nepoštivanje ovih uvjeta često rezultira nepouzdanim rezultatima istraživanja.

Što možete naučiti od screeninga?

Da bi ultrazvuk transkripta bio pouzdan i informativan, postupak treba provesti najranije u trajanju od 11 tjedana trudnoće, ali ne kasnije od 13.

Položaj fetusa treba biti prikladan za pregled i mjerenje. Ako položaj djeteta ne dopušta ultrazvučni postupak, ženu se traži da se uključi, hoda, uzme nekoliko čučnjeva ili kašalj, tako da se dijete okrene.

Pokazatelji koji se trebaju istražiti tijekom ultrazvuka u prvoj trećini trudnoće:

 1. Veličina Kopchik-parietala (KTR). Mjerenje se izvodi od parietalne točke glave do tailbonea.
 2. Biparetalna veličina (BDP) je udaljenost između krakova parietalne zone.
 3. Opseg glave.
 4. Udaljenost od vrata do frontalne zone.
 5. Struktura mozga, simetrija mjesta hemisfere, zatvaranje lubanje.
 6. Debljina područja ovratnika (TVP).
 7. Otkucaji srca (HR).
 8. Veličina srca, kao i najveća plovila.
 9. Duljina kostiju ramena, kukova, nogu i podlaktica.
 10. Debljina placente, njegova struktura i mjesto u maternici.
 11. Mjesto pupčane pupkovine i broj plovila u njemu.
 12. Volumen amnionske tekućine.
 13. Ton maternice.
 14. Stanje cerviksa i njezin unutarnji os.

Kada ultrazvučno skeniranje izvodi ispred vremena, liječnik ne može procijeniti veličinu nosne kosti, fetalni CTE je između 33 i 41 mm, što nije dovoljno za provođenje odgovarajuće studije. Broj otkucaja srca tijekom tog razdoblja kreće se od 161 do 179 otkucaja, TVP je od 1,5 do 2,2 mm, a BPR 14 mm.

Norme kod dekodiranja indikatora na ovom pojmu:

 1. U 11. tjednu vidljiva je nosna kost fetusa, ali njegova veličina nije uvijek moguće procijeniti. CTR od mrvica je od 42 do 50 mm, BPR je 17 mm, TVP je 1,6 do 2,4 mm, a broj otkucaja srca iznosi 153 do 177 otkucaja.
 2. U 12. tjednu, veličina nosne kosti je 3 mm ili nešto više. KTP je u rasponu od 51-59 mm, BPR je 20 mm, TVP od 1,6 do 2,5 mm, i broj otkucaja srca od 150 do 174.
 3. Kod 13 tjedana veličina kostiju nosa je veća od 3 mm. KTR je u rasponu od 62 do 73 mm, BPR je 26 mm, TVP je od 1,7 do 2,7, a brzina otkucaja srca od 147 do 171 otkucaja u minuti.

Biokemijsko probira određuje niz važnih pokazatelja, od kojih je jedan humani korionski gonadotropin β-hCG proizveden fetalnom membranom. To je ovaj hormon koji vam omogućuje da odredite prisutnost trudnoće u najranijim razdobljima kada koristite posebnu test traku.

Od početka trudnoće sa svojim normalnim tijekom, razina β-hCG postupno raste, dostižući maksimalnu vrijednost do 12. tjedna, nakon čega se smanjuje. Tijekom druge polovice pojma, razine β-hCG ostaju nepromijenjene.

Stopa pokazatelja β-hCG je:

 • Tjedan 10: od 25,80 do 181,60 ng / ml;
 • 11 tjedana od 17,4 do 130,3 ng / ml;
 • 12 tjedana od 13,4 do 128,5 ng / ml;
 • Tjedan 13 od 14,2 do 114,8 ng / ml.

Povišene vrijednosti opažene su u Downovom sindromu u fetusu u razvoju ili kada trudna majka ima teški oblik toksikoze, kao i dijabetes.

Niski pokazatelji mogu ukazivati ​​na placentarnu insuficijenciju, prijetnju pobačaja, prisutnost intrauterine trudnoće (koja se u pravilu utvrđuje tijekom ultrazvučnog pregleda) ili da fetus ima Edwardsov sindrom.

Drugi važan pokazatelj je protein-A (PAPP-A), koji je povezan s trudnoćom, budući da je taj protein proizveden od posteljice i odgovoran je za njegovo pravilno funkcioniranje i razvoj.

Normalni pokazatelji PAPP-A su podaci:

 • Od 10 do 11 tjedana od 0,45 do 3,73 MU / ml;
 • Od 11 do 12 tjedana od 0,78 do 4,77 IU / ml;
 • Od 12 do 13 tjedana od 1,03 do 6,02 MDU / ml;
 • Od 13 do 14 tjedana od 1,47 do 8,55 IU / ml.

Ako su brojke ispod normalne, to može ukazivati ​​ne samo na prijetnju pobačaja, već i na prisutnost sindroma Edwards, Down ili Cornelia de Lange u fetusu. U nekim slučajevima dolazi do povećanja pokazatelja razine proteina, ali to nema značajan dijagnostički i klinički značaj. Pročitajte više o razvoju djeteta u 12. tjednu →

Izračun MoM koeficijenta

Izračun ovog pokazatelja izrađuje se prema rezultatima istraživanja. Njegova vrijednost ukazuje na stupanj odstupanja rezultata ispitivanja od utvrđenih prosječnih stopa, koje se kreću od 0,5 do 2,5 u jednoj trudnoći i do 3,5 kada je trudnoća višestruka.

U različitim laboratorijima, pri ispitivanju istog uzorka krvi, pokazatelji se mogu razlikovati, stoga je nemoguće samostalno procijeniti rezultate, samo to može učiniti liječnik.

Prilikom izvođenja koeficijenta, uzimaju se u obzir ne samo ispitivanja, već i starost očekivanih majki, prisutnost kroničnih bolesti, dijabetes, loše navike, težina trudne žene, broj fetusa koji se razvijaju i način na koji je nastala trudnoća (prirodno ili pomoću IVF-a). Rizik razvoja patologija u fetusu smatra se visokim u omjeru ispod 1: 380.

Važno je ispravno razumjeti značenje ovog odnosa. Na primjer, ako zaključak kaže "1: 290, visoki rizik", to znači da je za 290 žena s istim podacima samo jedno dijete imalo genetsku patologiju.

Postoje situacije kada se prosječni pokazatelji odstupaju od norma iz drugih razloga, na primjer:

 • ako žena ima prekomjernu težinu ili ozbiljnu razinu pretilosti, tada je razina hormona često povišena;
 • s IVF-om, PAPP-A će biti niži od ukupnog prosjeka, a β-hCG, za razliku od toga, bit će veći;
 • može se primijetiti povećanje normalne razine hormona čak i kada je trudna majka dijabetes mellitus;
 • prosječne stope nisu utvrđene za višestruke trudnoće, ali razina β-hCG je uvijek veća nego kod razvoja jednog fetusa.

Provođenje istraživanja u prvom tromjesečju omogućuje uspostavljanje prisustva (odsutnosti) u razvoju fetusa mnogih patologija, na primjer:

 1. Meningocele i njegove sorte (patologija razvoja neuronske cijevi).
 2. Down sindrom. Trisomija kromosoma 21 nalazi se u jednom slučaju od 700 ispitivanja, no zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi, porođaj bolesnih beba smanjio se na 1 od 1100 slučajeva.
 3. Pupčana kila. S ovom patologijom formira se sojka na prednjem trbušnom zidu fetusa, u koju pada dio unutarnjih organa.
 4. Edwardsov sindrom je trisomija kromosoma 18. Pojavljuje se u jednom od 7.000 slučajeva. Češće je kod beba čije majke imaju više od 35 godina u vrijeme trudnoće. Tijekom ultrazvuka, fetus ima omphalocele, smanjenje brzine otkucaja srca, a nema nazalnih kostiju. Osim toga, identificiraju se kršenja strukture pupčane vrpce u kojoj umjesto dvije arterije postoji samo jedna.
 5. Patauov sindrom, koji je trisomijski 13 kromosom. Vrlo je rijetko, oko jedan slučaj po 10.000 novorođenčadi i, u pravilu, oko 95% beba s ovim sindromom umrijeti tijekom prvih mjeseci života. Kod provođenja ultrazvuka u tim slučajevima, liječnik bilježi usporavanje razvoja cjevastih kostiju i mozga, omfalocela i povećane brzine otkucaja srca u fetusu.
 6. Triploidija, koja je genetska abnormalnost karakterizirana trostruko skupom kromosoma, što je popraćeno pojavom mnogih razvojnih poremećaja.
 7. Smith-Opitzov sindrom. Kršenje je genetska bolest autosomne ​​recesivne prirode u kojoj postoji kršenje metabolizma. Kao rezultat toga, razvoj fetusa ima mnoge nedostatke i patologije, autizam, mentalnu retardaciju. Sindrom se javlja u jednom slučaju od 30.000.
 8. Sindrom Cornelia de Lange, koji je genetska abnormalnost koja uzrokuje mentalnu retardaciju u nerođenog djeteta. Pojavljuje se u jednom slučaju od 10.000.
 9. Fetalni anencefalija. Ta se razvojna patologija rijetko događa. Dojenčad s takvim poremećajem može se razviti unutar maternice, ali ne može živjeti i umrijeti odmah nakon rođenja ili se nalaziti u utrobi u kasnijim razdobljima. S ovom anomalijom, fetus nema mozak i kosti lubanje.

Probira u prvom tromjesečju omogućava prepoznavanje mnogih kromosomskih bolesti i poremećaja u razvoju kod nerođenog djeteta u ranoj trudnoći. Screening omogućuje smanjenje postotka rođenja bebe s kongenitalnim anomalijama, kao i uštedu mnogih trudnoća u kojima postoji opasnost od raskida putem pravodobnih mjera.

Autor: Irina Vaganova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

1 probira. zabrinut sam. Ja se pripremam. Pronašao je zanimljiv članak.

Screening za 1. trimestar je dijagnostička studija koja se provodi za trudnice u opasnosti od 10 do 14 tjedana.

To je, prva od dva promatranja promatranja, omogućava s velikom točnošću utvrditi koliko je visok rizik od rađanja bolesnog fetusa.

Ovaj ispit sastoji se od dva dijela: donacija krvi iz vene i ultrazvučna ispitivanja. Na temelju tih, uzimajući u obzir mnoge vaše pojedinačne čimbenike, genetičar donosi svoju presudu.


Vrlo je važno da sljedeće žene:

sastavljen s ocem u uskoj vezi brakeu koji je imao dva ili više spontana pobačaja (prijevremeni porod) je propustila pobačaj ili mertvorozhdeniezhenschina pretrpio virusnu ili bakterijsku bolest tijekom beremennostiest srodnika koji pate od genetskih patologiyamiu par već ima dijete sa sindromom Patau, dolje ili drugimibyl epizode liječenja lijekove koji se ne mogu koristiti tijekom trudnoće, čak i ako su propisane za životne pokazatelje trudnoće više od 35 godina Itel želite provjeriti vjerojatnost pacijenta ploda.Chto rođendan gleda na prvi ultrazvučni pregled u trudnoći


Što se gledalo na prvi screening? Procijenite duljinu embrija (to se naziva kopchiko-parietal size - KTP), veličina glave (njegov opseg, biparietalni promjer, udaljenost od čela do zatiljka).

Prvi pregled pokazuje simetriju hemisfere mozga, prisutnost nekih njegovih struktura koje su obvezne u ovom razdoblju. Pogledajte i 1 prikaz:

duge kosti, izmjeri dužinu ramena, kuka, podlaktice i goleninahoditsya li želudac i srce posebno za ovu mestahrazmery srca i iz njih sosudovrazmery zhivota.Kakuyu patologije ovo istraživanje otkriva

Prvi pregled trudnoće je informativan u smislu otkrivanja:

CNS patologija pupoljak - živčani trubkisindrom Patauomfalotsele - pupčane kila, kada je različit broj unutarnjih organa koji se nalaze izvan abdomen i u hernijskoj vreći preko kozheysindrom Daunatriploidiya (trostruko set kromosoma umjesto dvostruke) Edvardsasindrom Smith Opittsasindrom sindrom de Lange.Sroki studije

Kada trebam napraviti prvi pregled? Uvjeti dijagnoze za prvo tromjesečje su vrlo ograničeni: od prvog dana od 10. do 6. dana 13. tjedna. Bolje je napraviti prvi prikaz u sredini tog raspona, u 11-12 tjedana, jer pogreška u proračunu značajno smanjuje točnost izračuna.

Vaš liječnik mora ponovno skrupulozno i ​​temeljito, ovisno o datumu posljednje menstruacije, izračunati koliko dugo trebate napraviti prvu studiju ove vrste.

Kako se pripremiti za studij

Probira prvog tromjesečja izvodi se u dvije faze:

Prvo se radi o ultrazvučnom pregledu. Ako se to provede http://uzilab.ru/mochepolovoy-apparat/transvaginalnoe-uzi.html, tada nije potrebna priprema. Ako je http://uzilab.ru/zheludochno-kishechnyiy-trakt/abdominalnoe-uzi.html metoda, onda je potrebno da je mjehur pun. Da biste to učinili, pijte pola litre vode pola sata prije studija. Usput, http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/vtoroy-skrining-pri-beremennost.html tijekom trudnoće obavlja transabdominalnu, ali trening nije trebuet.http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/biohimicheskiy-skrining- pri-beremennosti.html. Ta se riječ naziva uzorak krvi iz vena.

S obzirom na dvostupanjsku studiju, priprema za prvu studiju uključuje:

punjenje mokraćnog mjehura - prije nego što se probijanje ultrazvuka digne najmanje 4 sata prije izlijevanja krvi iz vena.

Osim toga, prije dijagnoze prvog tromjesečja potrebna vam je prehrana kako bi test krvi dao točan rezultat. To je uklanjanje primanja čokolada, morskih plodova, mesa i masne hrane dan prije namjeravate posjetiti http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skriningovoe-uzi-pri-beremennosti.html tijekom trudnoće.

Ako planirate (i to je najbolja opcija za perinatalnu dijagnostiku prvog tromjesečja) podvrgnuti ultrazvučnoj dijagnostici i donirati krv iz vena u jednom danu, trebate:

cijeli prethodni dan upuštati u alergenih namirnica: agrumi, čokolada, moreproduktahisklyuchit potpuno masne i pržene hrane (1-3 dana prije studija) prije studije (obično krv screening 12 tjedana proći 11:00) ujutro ići na WC, a zatim - ili mokrenje 2-3 sata ili jedan sat prije postupka piju pola litre vode bez plina. To je nužno ako se studija provodi se kroz zhivotesli dijagnostici je vaginalni senzor, priprema za jedan tromjesečju probir u neće uključivati ​​sadržaj mokraćnog puzyrya.Kak provedeno istraživanje


Kako u 1-trimestru studije o malformacijama?

Ona, kao i ispitivanje od 12 tjedana, sastoji se od dvije faze:

Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Može se izvesti vaginalnom metodom ili abdomena. Osjećam se kao da se ne razlikuje od ultrazvuka u 12 tjedana. Razlika je u tome što ga izvode sonolozi, koji se specijaliziraju za prenatalnu dijagnozu, na opremu visoke klase. Uzimanje uzoraka krvi iz vena u količini od 10 ml, koje se mora obaviti na prazan želudac iu specijaliziranom laboratoriju.

Kako je dijagnostika pregleda prvog tromjesečja? Prvo prolazite kroz http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/pervoe-uzi-pri-beremennosti.html. Obično se izvodi transvaginalno.

Da biste izvodili studiju, morat ćete se skinuti ispod pojasa, leći na kauču, sagnuti nogu. Liječnik će vrlo pažljivo umetnuti tanki specijalni senzor u kondom u vašu vaginu, a oni će ga malo pomaknuti tijekom testiranja. Ne ozlijedi, ali nakon pregleda ovog ili sljedećeg dana na jastučiću, možete naći malu količinu krvarenja.

Kako se prvi pregled provodi s transabdominalnim senzorom? U tom slučaju, odvojite se do struka ili jednostavno podignite odjeću tako da otvorite trbuh na pregledu. S takvim ultrazvučnim pregledom za prvo tromjesečje, senzor će se kretati kroz abdomen bez da uzrokuje bol ili nelagodu.

Kako je sljedeća faza ankete? S rezultatima ultrazvuka donijet ćete krv. Na istom mjestu ćete odrediti neke podatke koji su važni za ispravno tumačenje rezultata.

Nećete odmah dobiti rezultate, već za nekoliko tjedana. Tako je i prvi pregled trudnoće.

Tumačenje rezultata 1. Normalni ultrazvučni podaci

Dešifriranje prvog pregleda započinje tumačenjem ultrazvučnih podataka. Stope ultrazvuka:

Kopkiko-parijetalna veličina (KTR) voća

Kada se prosije za 10 tjedana, ta se veličina nalazi u tom rasponu: od 33-41 mm prvog dana 10. - 41-49 mm - 6. dana 10. tjedna.

Screening 11 tjedana - stopa KTR: 42-50 mm prvog dana 11. tjedna, 49-58 - 6. dana.

S trudnoćom od 12 tjedana, ta veličina iznosi: 51-59 mm u točno 12 tjedana, 62-73 mm - posljednjeg dana tog razdoblja.

2. Debljina područja vrata

Ultrazvučna stopa trudnoće za ovaj glavni marker kromosomskih patologija:

na 10 tjedana - 1,5-2,2 mm zaslona, ​​11 tjedana predstavlja normu 1,6-2,4, a 12. tjedna taj pokazatelj je 1,6-2,5 mm u 13 tjedana - 1,7-2,7 mm.3. Nasalna kost

Dekodiranje ultrazvuka 1 trimestar nužno uključuje procjenu nosne kosti. To je znak, zahvaljujući kojem možemo pretpostaviti razvoj Downovog sindroma (za to je učinjeno probiranje prvog tromjesečja):

kod 10-11 tjedana ova kost već treba otkriti, ali njegova veličina još nije ocijenjena probirom na tjedan dana, ili se provodi tjedan dana kasnije, pokazuje da ova kost nije manja od 3 mm u normi4. Učestalost kontrakcija srca 10 tjedana - 161-179 otkucaja u minuti 11 tjedana - 153-177 u 12 tjedana - 150-174 otkucaja u minuti 13 tjedana - 147-171 otkucaja u minuti.5. Biparietal veličina

Prva studija screeninga tijekom trudnoće procjenjuje ovaj parametar ovisno o razdoblju:

na 10 tjedana - 14 mmv 11 - 17 mm pregled 12 tjedana trebao bi pokazati rezultat od najmanje 20 mmv 13 tjedana. BPD je u prosjeku 26 mm.

Prema rezultatima ultrazvuka prvog tromjesečja, procjenjuje se postoje li markeri abnormalnosti razvoja fetusa. Također analizira koliko dugo je razvoj djeteta korespondira. Na kraju, zaključuje se je li potreban sljedeći ultrazvuk probira u drugom tromjesečju.

Možete zatražiti ultrazvučno skeniranje prvog tromjesečja. Također imate punu pravu za primanje fotografije, tj. Ispis te slike, koja je ili najuspješnija (ako je sve u redu) ili najočitije pokazuje pronađena patologija.

Koje su norme hormona određuje 1 screening

Probiranje prvog tromjesečja ne samo da procjenjuje rezultate ultrazvučne dijagnostike. Druga, ne manje važna faza po kojoj se fetus ocjenjuje da ima ozbiljne nedostatke je hormonska (ili biokemijska) procjena (ili test krvi u prvom tromjesečju). Obje ove faze predstavljaju genetsko probira.

1. Korionski gonadotropin

Ovo je hormon koji mrlje drugu traku na kućnom testu trudnoće. Ako je screening prvog tromjesečja otkrio smanjenje njegove razine, to ukazuje na patologiju posteljice ili povećan rizik od Edwards sindroma.

Povećana hCG na prvom screeningu može ukazivati ​​na povećani rizik razvoja Downovog sindroma u fetusu. Iako je s blizancima, ovaj hormon je također značajno povišen.

Prvi pregled tijekom trudnoće: brzina krvnog sadržaja ovog hormona (ng / ml):

Tjedan 10: 25.80-181.6011 tjedan: 17.4-130.3 Dekriptiranje perinatalne studije u prvom tromjesečju u 12. tjednu u odnosu na hCG pokazuje brojku od 13.4-128.5. Tjedan 13: 14.2-114.8.2. Protein A povezan s trudnoćom (PAPP-A)

Ovaj protein obično proizvodi placentu. Njegova koncentracija u krvi se povećava s povećanjem gestacijske dobi.

Kako razumjeti podatke


Program, u kojemu se unosi podataka ultrazvučna dijagnoza prvog tromjesečja, kao i razina gore navedenih dva hormona, izračunava analizu učinka. Pozvani su kao "rizici". U ovom slučaju dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja piše u obliku koji nije u razini hormona, već u takvom pokazatelju kao "MoM". Ovo je koeficijent koji pokazuje odstupanje vrijednosti u danoj trudnoj ženi od određenog izračunatog medijana.

Za izračun MoM, pokazatelj hormona podijeli se srednja vrijednost izračunata za određeno mjesto za određeno gestacijsko doba. MOM norme u prvom pregledu su od 0,5 do 2,5 (s blizancima, tripletima do 3,5). Idealno MoM vrijednost blizu "1".

Na indikator MM utječe dobni rizik tijekom pregleda prvog tromjesečja: to jest, usporedba se vrši ne samo s izračunatim medijanom u ovom razdoblju trudnoće, već s izračunatom vrijednošću za određenu dob trudnoće.

Intermedijalni rezultati pregleda prvog tromjesečja obično pokazuju količinu hormona u jedinicama MOM. Dakle, obrazac sadrži unos "HCG 2 MoM" ili "PAPP-A 1 MoM" i tako dalje. Ako MoM - 0,5-2,5 - ovo je normalno.

Patologija je razina kroničnog hepatitisa ispod 0,5 medijanih razina: to ukazuje na povećani rizik Edwardsovog sindroma. Povećanje hCG iznad 2,5 medijan vrijednosti ukazuje na povećanje rizika od Down sindroma. Smanjenje PAPP-A ispod 0,5 MM ukazuje da postoji rizik za oba gore navedena sindroma, ali njegovo povećanje ne znači ništa.

Postoje li rizici u istraživanju?

Normalno, rezultati dijagnoze prvog tromjesečja procjenjuju se stupanj rizika koji se izražava u frakcijama (na primjer 1: 360 za Downov sindrom) za svaki sindrom. Ovaj dio glasi ovako: s 360 trudnoća s istim rezultatima screeninga, samo je jedno dijete rođeno s Downovom patologijom.

Tumačenje norma za screening 1 trimestrima. Ako je dijete zdravo, rizik bi trebao biti nizak, a rezultat testa probiranja trebao bi biti opisan kao "negativan". Svi brojevi nakon frakcije moraju biti veliki (veći od 1: 380).

Loš prvi probir karakterizira "visoki rizik" rekord u zaključku 1: 250-1: 380, a rezultati hormona su manji od 0,5 ili više od 2,5 medijan vrijednosti.

Ako je pregled prvog tromjesečja loš, od vas se traži da posjetite genetičara koji odluči što učiniti:

dodijeliti vam da ponovno proučite u drugom, a zatim - http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skrining-3-trimestra.html da predložite (ili čak inzistirate) na invazivnu dijagnozu (biopsija korionske vilus, cordocentesis, amniocenteza), na temelju kojih i odlučiti hoće li produžiti ovu trudnoću, što utječe na rezultate

Kao u svakoj studiji, postoje lažno pozitivni rezultati prve perinatalne studije. Dakle, s:

IVF: rezultati hCG-a bit će veći, PAPP - 10-15% niži, pokazatelji prvog screening-ultrazvuka povećat će stopu tovnih trudnica: u ovom se slučaju povećavaju razine svih hormona, dok kod niske tjelesne mase, Dvaput: dok su standardi rezultata za takvu trudnoću nepoznati. Stoga je procjena rizika teška; moguće je samo ultrazvučna dijagnostika šećerne šećerne bolesti: prvi će screening pokazati smanjenje razine hormona, što nije pouzdano za tumačenje rezultata. U tom slučaju, screening trudnoće može otkazati amniocentezu: brzina perinatalne dijagnoze nije poznata ako je manipulacija provedena u sljedećem tjednu prije davanja krvi. Moramo pričekati dulje razdoblje nakon amniocenteze prije nego što prođemo prvi perinatalni screening za trudnice. Psihološko stanje trudnice. Mnogi ljudi pišu: "Bojim se prvog pregleda." On također može utjecati na rezultat i nepredvidljiv. Neke značajke patologije

Prvi pregled trudnoće u slučaju fetalne patologije ima neke značajke koje liječnici vide u ultrazvučnoj dijagnozi. Uzmite u obzir perinatalni screening trisomije kao najčešćih patologija otkrivenih ovim istraživanjem.

1. Downov sindrom većina plodova ne pokazuje nosnu kost u razdoblju od 10-14 tjedana od 15 do 20 tjedana, a ova kost je već vizualizirana, ali je kraća nego u uobičajenim konturama lica dopplerometrije (u ovom slučaju je moguće držati čak iu tom razdoblju) ili obrnuto još jedan abnormalni protok krvi u venskom kanalu.2. Sindrom Edwards je trend smanjenja učestalosti otkucaja srca pupčane kile (omphalocele) nije vidljiva kosti nosa, već umjesto 2 pupčane arterije - jedna 3. Patauupochia sindrom u svim srčanim palpitacijama i razvoj mozga razvijenog razvoja fetusa (nedosljednost duljine kosti s trajanjem) oštećenje razvoja određenih područja mozga - pupčana kila.

Gdje pregledavaju za prvo tromjesečje? Mnogi perinatalni centri, medicinski genetički savjetnici i privatne klinike angažirane su u provođenju ove studije. Da biste odabrali gdje trebate proći, provjerite postoji li laboratorij u klinici ili blizu nje. Preporuča se uzeti u takvim klinikama i centrima.

Na primjer, u Moskvi, CIR se nije loše preporučio: provođenje i probir za prvo tromjesečje može se obaviti u ovom centru.

Ultrazvučni pregled prvog tromjesečja: prosječna cijena je 2.000 rubalja. Trošak prve perinatalne studije (s definicijom hormona) je oko 4000-4100 rubalja.

Koliko je screening od 1 trimestra po vrsti analize: ultrazvuk - 2000 rubalja, određivanje hCG - 780 rubalja, analiza za PAPP-A - 950 rubalja.

Recenzije na screeningu 1 trimestr. Mnoge su žene nezadovoljne kvalitetom izračuna: od slučajeva kada se postavlja "visoki rizik", često je zabilježeno rođenje savršeno zdrave bebe. Dame pišu kako je najbolje pronaći stručnjaka visoke klase za perinatalnu ultrazvučnu dijagnostiku koja može potvrditi ili ukloniti sumnje o zdravlju djeteta.

Stoga je screening prvog tromjesečja dijagnoza, koja u nekim slučajevima pomaže identificirati najozbiljniju patologiju fetusa u ranim fazama. Ima vlastitu obuku i ponašanje. Tumačenje rezultata treba provesti uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike žene.

Kada, zašto i kako napraviti 1 screening tijekom trudnoće

Ovo testiranje se provodi na početku trudnoće kako bi se identificirale moguće genetske patologije u fetusu. Prvi pregled uključuje test krvi i ultrazvučni pregled. Samo u kompleksu daju točan rezultat. Kako se pripremiti za postupak, kojemu je prikazano, i može li ga odbiti?

Što je screening tijekom trudnoće?

Ovo je izuzetno važno ispitivanje koje se provodi kod nošenja djeteta. To vam omogućuje procjenu statusa i razvoja nerođenog djeteta. Pri propisivanju pregleda liječnik uzima u obzir obilježja majčinog tijela (težina, visina, loše navike, kronične bolesti), što može utjecati na rezultate ispitivanja.

Ultrazvučni liječnik razmatra razvoj fetusa i određuje postoje li abnormalnosti. Ako se pronađu prekršaji, možete početi s liječenjem na vrijeme.

Ako se preporučuje screening za trudnicu, nakon što je pismeno odbila postupak, žena preuzima svu odgovornost za zdravlje djeteta.

Koliko traje prvi pregled?

Zainteresirani su pacijenti kada prvi pregledaju, i ako postoji vremenski okvir za odgađanje ili ubrzanje testiranja. Datumi koje postavlja ginekolog, vodeći trudnoću. Često se propisuje od 10 do 13 tjedana nakon začeća. Unatoč kratkim razdobljima trudnoće, testovi točno pokazuju prisutnost kromosomskih poremećaja u fetusu.

Obavezno pregledajte 13 tjedana žene u opasnosti:

 • stekli su 35 godina;
 • mlađi od 18 godina;
 • imaju genetske bolesti u obitelji;
 • preživio spontani pobačaj;
 • koji su rodili djecu s genetskim poremećajima;
 • zaražene infektivnom bolešću nakon začeća;
 • stvorio dijete od rođaka.

Screening je propisano ženama koje su imale virusne bolesti u prvom tromjesečju. Često, ne znajući što je na položaju, trudnica se tretira s konvencionalnim lijekovima koji negativno utječu na razvoj embrija.

Što bi trebalo pokazati

Zahvaljujući prvom pregledu, buduća mama i liječnik će točno znati kako dijete razvija i jeste li zdravi.

Biokemijska analiza prvog pregleda tijekom trudnoće ima određene pokazatelje:

 1. Norma hCG - otkriva Edwardsov sindrom, kada su brojke ispod utvrđene. Ako su previsoke, sumnja se na Downov sindrom.
 2. Plazma proteina (PAPP-A), čija je vrijednost niža od utvrđenih normi, ukazuje na sklonost fetusu na bolesti u budućnosti.

Ultrazvučni pregled trebao bi pokazati:

 • kako se fetus nalazi kako bi se eliminirao rizik od ektopične trudnoće;
 • što trudnoća: više ili singleton;
 • da li se fetalni srčani udar zadovoljava razvojnim standardima;
 • dužina embrija, opseg glave, duljina udova;
 • prisutnost vanjskih nedostataka i kršenja unutarnjih organa;
 • debljina svemira. Zdravi razvoj odgovara 2 cm. Ako se promatra zbijenost, vjerojatno je prisutnost patologije;
 • stanje placente kako bi se uklonio rizik od poremećaja.

Ultrazvučni pregled fetusa. Ovisno o intrauterini položaj i ponašanje:

- kroz kožu;

Sveobuhvatna anketa, čiji rezultati pokazuju prvi provedeni screening, omogućuje otkrivanje različitih genetičkih patologija. Ako se potvrdi ozbiljna bolest koja ugrožava kvalitetu života i zdravlje nerođenog djeteta, onda se od roditelja traži da prestanu trudnoću umjetnim sredstvima.

Kako bi točno potvrdila dijagnozu, žena je biopsija i probušila amnionsku membranu kako bi dobila amnionsku tekućinu i ispitala je u laboratoriju. Tek tada možemo sa sigurnošću reći da postoji patologija, a konačna odluka se može donijeti o budućem tijeku trudnoće i sudbini djeteta.

Priprema i provođenje probira

Ginekolog koji vodi trudnoću detaljno navodi ženu kako treba pripremiti pripreme za postupak. Također je svjestan standardnih ispitnih stopa. Sve točke interesa trebaju se raspravljati bez rezervnih informacija. Postoji nekoliko potrebnih nijansi za prvih tjedana probira.

 1. Hormonske pretrage se obavljaju istog dana. Bolje je napraviti prvi pregled u jednom laboratoriju. Buduća mama ne treba brinuti i shvatiti da je izuzetno potrebno da joj donirate krv iz vena. Neugodni osjećaji prilikom donošenja analize brzo će proći, što je najvažnije, da bi dobili rezultat.
 2. Krv se prenosi na prazan trbuh. Možete popiti neku kuhanu vodu s jakom žeđom.
 3. Vaganje. Prije pregleda preporuča se vagati, kao i za postupak važni pokazatelji podataka o težini i visini.

Rezultati testa dobivaju sami liječnik ili trudnica.

Rezultati i standardi istraživanja

Tipično, laboratoriji izdaju obrasce koji pokazuju standardne pokazatelje norme i rezultate trudnica dobivenih u laboratoriju. Buduća mama ih je lako razumjeti.

Norme sadržaja PAPP-A na prvom pregledu

Norme hCG na prvom pregledu

Ovi pokazatelji su normalni i ne ukazuju na postojanje kršenja.

Ultrazvučni dijagnostički pokazatelji

Rezultati mogu odrediti simetriju cerebralne polutke fetusa i pratiti kako se unutarnji organi razvijaju. No, glavna zadaća postupka je identificirati kromosomske patologije i ukloniti rizik njihovog razvoja kasnije.

Stoga vam prikazivanje omogućuje pravovremeno otkrivanje:

 • kromosomske abnormalnosti (triploidija, karakterizirana dodatnim skupom kromosoma);
 • nedostatke u razvoju živčanog sustava;
 • umbilikalna kila;
 • moguće prisutnost Down sindroma;
 • predispozicija za sindrom Patau, koja se očituje dobivanjem embrija 3 trinaestog kromosoma umjesto dva. Većina djece rođena s ovom rijetkom bolesti imaju puno fizičkih abnormalnosti i umiru tijekom prvih godina;
 • de Lange sindrom koji je karakteriziran mutacijama gena. Takva djeca su daleko iza sebe u mentalnom razvoju i imaju značajne fizičke nedostatke;
 • Edwardsov sindrom karakterizira prisutnost dodatnog 18. kromosoma. Takva djeca daleko su iza fizički i psihički, a češće su rođena prerano;
 • Lemli-Opitzov sindrom, kojeg karakterizira teška mentalna i fizička retardacija.

Kada je otkrivena kila herpesa, sumnja se na povredu unutarnjih organa, veliku učestalost srčanih kontrakcija, Patauov sindrom. U nedostatku nosne kosti ili njegove premale veličine, dostupne umbilikalne arterije i niske brzine otkucaja srca, prijeti opasnost od Edwardsovog sindroma.

Kada je vrijeme trudnoće dobro utemeljeno, ali ultrazvuk ne određuje nosnu kost i konture lica se ne izražavaju, to upućuje na Downov sindrom. Dekodiranje prvog pregleda obavlja samo iskusni stručnjak, jer pogrešni rezultati mogu dovesti do jakih osjećaja za buduće roditelje.

Kada početi brinući se trudna majka

Kao što je poznato, ljudski faktor je posvuda, pa čak iu ozbiljnim laboratorijima može doći do pogrešaka. Neispravni rezultati, koji pokazuju biokemiju, zbunjeni su s genetskim defektima. To se događa:

 • kod majki s dijabetesom;
 • za one koji imaju blizanke;
 • u slučaju ranog ili kasnog prvog pregleda;
 • s ectopic trudnoće.

Čimbenici kao što je popraćen neistinitost rezultata:

 • buduća pretilost majke;
 • Koncepcija IVF-om, dok će učinak proteina A biti nizak;
 • iskustva i stresnih situacija koje su se pojavile uoči ispitivanja;
 • liječenje lijekovima čiji je aktivni sastojak progesteron.

Ako PAPP-A pri visokoj stopi čini ga oprezni samo kad su rezultati ultrazvuka nepovoljni, tada nizak sadržaj bjelančevina ukazuje na takve poremećaje kao:

 • smrt fetusa;
 • patologija primarnog oblika živčanog sustava fetusa;
 • visoka vjerojatnost spontanog pobačaja;
 • rizik od preranog početka rada;
 • rhesus sukob mama i djeteta.

Test krvi je točno 68%, a samo u kombinaciji s ultrazvukom možete biti sigurni u dijagnozu. Ako se norme prvog zaslona ne odgovaraju propisanim, moguće je izbjeći strahove na sljedećem testiranju. Mora se provesti u drugom tromjesečju trudnoće. Kada su rezultati prvog pregleda upitni, možete ih pregledati u drugom neovisnom laboratoriju. Ponovljeni prvi pregled važan je za držanje do 13 tjedana trudnoće.

Roditelji će trebati genetsku konzultaciju, koja će preporučiti dodatna istraživanja. Kada ponovno ispitivanje pokazuje da dijete ima predispoziciju za Downov sindrom, to je naznačeno debljinom okvira i analize za hCG i PAPP-A. Ako je PAPP-A viši nego što bi trebao biti, a svi ostali indikatori odgovaraju standardnim, ne brinite se. U medicini postoje slučajevi kada je, unatoč lošoj prognozi prvog, pa čak i drugog pregleda, zdrava djeca rođena.

Prvi pregled tijekom trudnoće: kada i kako to učiniti, dekodiranje rezultata, normi i odstupanja

Svi parovi koji namjeravaju uskoro postati roditelji, želim vjerovati da će imati zdravu bebu. Kako bi im se pružilo takvo povjerenje, liječnici nude postupke koji im omogućuju da vide norme i odstupanja u razvoju djeteta.

To uključuje prenatalni prvi pregled tijekom trudnoće - to je ime cijelog kompleksa medicinskih laboratorija i ultrazvučnih istraživanja s ciljem identificiranja patologija fetusa i posteljice. Nije obvezno, ali preporučljivo za sve.

Glavni cilj prvog pregleda je otkrivanje razvojnih defekata fetusa i placente najranije (do 14 tjedana) trudnoće. Omogućuje vam otkrivanje:

 • stupanj rizika patoloških promjena;
 • genetske abnormalnosti koje nisu podložne korekciji: Downov sindrom, Edwards, Patau, de Lange, Smith-Opitz;
 • umbilikalna kila, omfalocel;
 • patologija neuronske cijevi: meningocele, encefalocele, meningomyelocele;
 • umjesto dvostrukog - trostruki set kromosoma, to jest triploidije;
 • fizioloških nedostataka u formiranju organa i sustava malog organizma.

Prvi pregled ne otkriva specifičnu bolest u fetusu, ali ukazuje na tipične markere, ako ih ima. Na temelju rezultata bez dodatnih istraživanja, tijekom trudnoće nije došlo do dijagnoze. Liječnici mogu imati samo sumnje koje treba potvrditi ili odbaciti invazivnim laboratorijskim tehnikama. Ovaj postupak mora biti propisan ženama u opasnosti.

Terminologija. Medicinski koncept "probira" nastaje od engleske riječi "screening", što znači "odabir, probira i razvrstavanje".

Prije svega, da je trudnoća sigurno i bez komplikacija, vrijedi se prisjetiti osobne higijene.

Buduće mame trebaju biti vrlo pažljive pri odabiru kozmetičkih proizvoda deterdženata i paziti na sastav proizvoda. Ako među komponentama primijetite takve tvari kao što su natrijev lauril / Laureth sulfat, CocoSulfate ili kratice DEA, MEA, TEA - ne biste trebali kupiti takve alate. Takve kemijske komponente vrlo su opasne za zdravlje budućeg djeteta i zdravlje majke. Prolaze kroz pore u krv i uranjaju se u unutarnje organe, uzrokujući slabljenje imunološkog sustava i trovanja.

Većina liječnika preporučuje korištenje kozmetike za intimnu higijenu samo na prirodnoj osnovi bez štetnih nečistoća. Prema istraživanjima stručnjaka iz područja prirodne kozmetologije, najuspješniji izbor su kozmetički proizvodi tvrtke Mulsan Cosmetic (mulsan.ru). Proizvođač ne koristi štetne sastojke, boje i konzervanse u sastavu proizvoda, preferirajući samo prirodne proizvode i vitamine.

svjedočenje

Prvi pregled je izborni postupak. On je imenovan za one buduće majke koje su u opasnosti od razvoja fetalnih patologija. Indikacije za provođenje ovog istraživanja su:

 • dobi nakon 35 godina;
 • prisutnost nasljednih bolesti;
 • virusne bolesti koje su pretrpjele tijekom rane trudnoće;
 • prethodna fetalna smrt, mrtva priroda;
 • blisko povezani brak;
 • uporaba droga i lijekovi zabranjeni tijekom trudnoće;
 • alkoholizam;
 • rođenje prve djece s genetskim abnormalnostima;
 • štetni radni uvjeti;
 • pobačaja, pobačaja u prošlosti.

Prvi se screening također može provesti ako par sami izraziti želju da se osigura da je sve u redu s njihovim djetetom. Postupak uključuje 2 studije trudnoće - ultrazvuk i krvni test (u ovom slučaju, uzima se iz vene).

Prema pismu zakona. U Ministarstvu zdravstva Ruske Federacije postoji broj narudžbe broj 457 iz 2000. godine. Navodi se da se prenatalni screening preporučuje za sve trudnice. Međutim, svatko ima pravo odbiti.

istraživanje

Rezultati prvog pregleda izvedeni su iz ultrazvuka i podataka dobivenih iz biokemije krvi. Obje studije međusobno nadopunjuju i daju veću točnost dobivenih stope trudnoće.

ultrazvučni pregled

Prema rezultatima prvog ultrazvučnog pregleda odrediti:

 • tijelo bebe: jesu li svi dijelovi na mjestu, bez obzira na to jesu li ispravno locirani;
 • opseg glave;
 • duljina nogu, podlaktice, ramena, femura, cijevnih kostiju;
 • rast embrija, koji mora zadovoljavati standarde;
 • stopa fetalnog protoka krvi, rad i veličina srca;
 • volumen vode;
 • simetrija hemisfere mozga i njihove strukture;
 • KTP (tzv. Koccik-parietalna veličina);
 • LZR (čitanje kao veličina fronto-okcipitalne veličine);
 • TVP (ovo je debljina ovratnika);
 • Otkucaji srca (otkucaji srca);
 • BPR (označava biparetalnu veličinu) - jaz između parietalnih humaka;
 • struktura, mjesto, veličina placente;
 • broj pluća pupkovine;
 • stanje cerviksa maternice;
 • njezin hiperton.

Svaki od tih pokazatelja se uspoređuje s normom gestacijske dobi kada se studije provode. Najmanji odstupanja u njima analiziraju liječnici, vodeći računa o karakteristikama organizma, prethodno identificiranim upitnicima. Uz ultrazvuk, prvi screening uključuje analizu biokemije venske krvi.

Ispitivanje krvi

Biokemija krvi iz vene za prvi pregled naziva se dvostruko testiranje, jer vam omogućuje određivanje 2 parametra za trudnoću vrlo su važni:

 • razina plazme proteina (označena kao PAPP-A);
 • sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina (u zaključku treba biti stupac "slobodni β-hCG").

Tako su na prvom pregledu prikazani rezultati dviju glavnih studija - ultrazvuk i biokemijska -. Ovo je jedna od najpristupačnijih metoda za dobivanje pouzdanih podataka u kratkom vremenu uz minimalan trošak.

Korisne informacije. Za trudnoću, vrlo važnu ulogu imaju takvi pokazatelji kao što su TVP i hCG.

datumi

Mnogi mame zabrinuti su koliko dugo rade na prvom pregledu tijekom trudnoće, jer žele imati vremena za pripremu za takav važan događaj. Ginekolog ga obično propisuje za razdoblje koje nije ranije od 10. i najkasnije do 13. tjedna. Točnije - od prvog dana od 10. do petog dana 13. stoljeća.

Najbolje vrijeme za provođenje istraživanja na prvom pregledu je sredina navedenog vremena, tj. Oko šestog dana 11. tjedna. Točnije, datum izračunava liječnik koji propisuje testove i vodi trudnoću.

U nekim slučajevima, razdoblje prvog pregleda može se lagano povećati do 6. dana 14. tjedna, ali će pogreška dobivenih podataka biti opipljivija, a rezultati neće biti potpuno točni.

Zašto takav vremenski okvir? Do 11. tjedna TVP je toliko mali da se ne može mjeriti. Nakon 14. tjedna ovaj prostor može biti popunjen limfnom, što narušava rezultate studije. No, ovaj pokazatelj označava mnoge kromosomske abnormalnosti tijekom trudnoće.

Kako se pripremiti

Ono što priprema za prvi pregled obuhvaća pacijenta treba detaljno objasniti pacijentu.

 1. Ne možete biti nervozni prije postupka jer iskustva mogu utjecati na točnost rezultata. Moramo vjerovati da je dijete dobro.
 2. Istraživanja provedena u okviru prvog pregleda apsolutno su bezbolna pa se ne moraju bojati.
 3. Transvaginalni ultrazvuk trening trudnoće ne zahtijeva.
 4. Sa abdominalnim ultrazvukom poželjno je da trudni mjehur bude pun. Da biste to učinili, nekoliko sati prije studija morate popiti dovoljnu količinu ne-karbonirane, čiste vode i ne ići na zahod.
 5. Krv za biokemijsku analizu uzima se na prazan želudac. Dakle, 4 sata prije analize se ne može jesti.
 6. 2-3 dana prije dvostrukog krvnog testa morat će se popeti na dijetu, tako da je analiza dala točnije rezultate. Ne možete jesti čokoladu, plodove mora, meso, orašaste plodove, masne i dimljene jela.
 7. 2-3 dana prije prvog pregleda liječnici preporučuju suzdržavanje od seksualnog odnosa.

Trebamo se mentalno i fizički pripremiti za prvi prikaz, tako da su rezultati točniji. Za veći mir uma možete unaprijed naučiti što je taj postupak i kako se izvodi.

Mišljenja se divergiraju. Vjeruje se da se ultrazvuk i kemijska krv mogu provesti u jednom danu. Ali ako je ultrazvuk trbušni, morate piti puno vode, što će zauzvrat utjecati na krvni test. Budite sigurni da raspravljate o ovom pitanju sa svojim liječnikom.

Kako

Obično se probiranje prvog tromjesečja provodi u tri faze.

Prethodni pregled

Tjedan dana prije očekivanog datuma prvog pregleda prikupljaju se podaci koji mogu značajno utjecati na rezultate studija. Oni pomažu identificirati značajke tijeka trudnoće i ženskog tijela. Za točnost rezultata su važni pokazatelji kao što su:

 • dob;
 • težina;
 • kronične bolesti identificirane prije trudnoće;
 • loše navike;
 • hormonska pozadina buduće majke;
 • način koncepcije (bio je IVF);
 • analize koje su već podnesene na ovu točku.

Prije prvog pregleda trudnoće, liječnik razgovara s roditeljima budućeg djeteta. Ako su u opasnosti, objašnjava obveznu prirodu ovog postupka. Ako su sami izrazili želju da prođu kompleks istraživanja, on ih obavještava o značajkama istraživanja koje se provode.

ultrazvučni pregled

Ultrazvučna i biokemijska analiza krvi se provode u jednom laboratoriju. Prvo - ultrazvučni pregled koji točno određuje trajanje trudnoće. Na temelju tog pokazatelja laboratorijski tehničari će potom odraditi dekriptiranje dvostrukog testa.

 1. Transvaginalni ultrazvuk uključuje umetanje senzora u vaginu.
 2. S transabdominalnim ultrazvukom, senzor kontaktira abdomen.
 3. Prostorno područje je gelirano gelom radi glatkog prolaza valova, a zatim liječnik vodi senzor kroz tijelo. Slika na monitoru računala omogućuje vam da vidite stanje fetusa i napravite odgovarajuća mjerenja.
 4. Ako položaj djeteta ne dopušta liječniku da poduzme mjerenja, može zatražiti od žena da kašlja, hoda, pomakne se, tako da se fetus okreće kako treba.

Uz pristanak buduće majke, Doppler ultrazvuk može se izvoditi u ovoj fazi trudnoće - studija koja mjeri smjer i brzinu protoka krvi u pupčanu vrpcu. To vam omogućuje da ispravno procijenite stanje fetusa i posteljice. Nakon ultrazvuka, krv se uzima iz vena radi biokemijske analize.

Biokemijski pregled

Kako bi rezultati ispitivanja krvi bili pouzdani, liječnici trebaju znati s maksimalnom točnošću gestacijsku dob kada se obavlja biokemijski pregled. Zato se ultrazvuk obavlja prvo. Uzimanje uzoraka krvi izvodi se pomoću specijalne 5 ml vakuumske cijevi.

Rezultati prvog pregleda mogu biti spremni sljedeći dan. Ako se studije provode u redovitoj bolnici na prvom mjestu, možete pričekati 2-3 tjedna - sve će ovisiti o količini posla u laboratorijskim tehničarima i liječnicima. Ako se testovi provode u privatnoj klinici, roditelji će biti obaviješteni o rezultatima u bliskoj budućnosti. Izračuni su napravljeni računalnim programima koji uspoređuju podatke istraživanja s cijenama određenim za trudnoću.

Korisni savjeti. Ako se bojite donirati krv iz vena, uzmite s vama jednu od rodbine na zaslon screeninga. Psiholozi savjetuju u vrijeme analize da razgovaraju sa bliskom osobom na apstraktnoj temi i ni u kojem slučaju ne gledaju u špricu.

norme

Poznavajući norme prvog pregleda, mladi roditelji mogu samostalno dešifrirati rezultate istraživanja kako bi potvrdili nalaze liječnika o trudnoći i ne brinuti o zdravlju nerođenog djeteta.

Uobičajeno je da rezultati prvog pregleda trudnoće prema ultrazvuku trebaju biti kako slijedi.

CTE

 • Kod 10 tjedana: norma varira od 33 do 41 mm;
 • na 11: 42-50;
 • na 12: 51-59;
 • na 13: 62-73.

TVP

 • 10 tjedana: 1,5-2,2 mm;
 • na 11: od 1,6 do 2,4;
 • u 12: ne manje od 1,6 i ne više od 2,5;
 • na 13: 1,7-2,7.

Broj otkucaja srca (otkucaja po minuti)

 • U 10 tjedana: 161-179;
 • na 11: od 153 do 177;
 • na 12: 150-174;
 • u 13: 147-171.

Nasalna kost

 • 10 tjedana: nemoguće je utvrditi;
 • u 11: nije izmjereno;
 • u 12: više od 3 mm;
 • u 13: više od 3.

BDP

 • Za 10 tjedana: 14 mm;
 • na 1117;
 • u 12:20;
 • u 13:26.

To su ultrazvučne stope za prvi screening, koji bi trebali biti vođeni, vrednovanje rezultata studija za trenutnu gestacijsku dob.

Ispitivanje krvi

Podaci dobiveni analizom krvi za biokemiju također bi trebali biti zadržani unutar normalnog raspona.

HCG (obično izmjereno u med / ml):

 • na 10-11 tjedana trudnoće: donja granica je 20.000, gornja je 95.000;
 • u 12 tjedana: od 20.000 do 90.000;
 • 13-14: ne manje od 15.000 i ne više od 60.000.

Ako je hCG izmjeren u ng / ml, rezultati će biti različiti brojevi:

 • u 10 tjedana: približni okviri 25.8-181.6;
 • na 11: od 17.4 do 130.3;
 • u 12: ne manje od 13,4 i ne više od 128,5;
 • na 13: minimum 14,2, maksimalno 114,8.

Protein, PAPP-A (izmjereno u med / ml):

 • na 10 tjedana: 0,45-3,73;
 • na 11: 0,78-4,77;
 • na 12: 1.03-6.02;
 • na 13: 1.47-8.55.

Test krvi ne može se koristiti za 100% dijagnozu. Dobiveni podaci mogu biti samo razlog za imenovanje dodatnih studija. Potpuno dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja moguće je samo od strane stručnjaka. Usporedit će normu sa stvarnim materijalom i napisati zaključak o prisutnosti ili odsutnosti odstupanja i stupnju rizika.

Tajne dekodiranja. Laboratoriji ukazuju na razinu hCG u različitim jedinicama: može biti mIU / ml - označava milli (međunarodna jedinica) po mililitru; mIU / ml (u međunarodnoj oznaku) - mili-međunarodne jedinice po milimetru (engleski); Med / ml je isti kao mIU / ml, ali Ed je jednostavna jedinica, a ne međunarodna; ng / ml - nanogramima po mililitru; ng / ml - nanogrami po mililitru (engleska kratica). MED / ml je jednak mIU / ml; ng / ml pomnoženo s 21,28 je jednako mU / ml (mIU / ml).

odstupanja

Kada liječnici daju zaključke o abnormalnostima u prvom pregledu trudnoće? To se događa ako se rezultati značajno razlikuju od norme, što ukazuje na prisutnost intrauterinih patologija.

Na ultrazvuku prvog pregleda utvrđuju se fizički nedostaci djeteta. Moguće je da nedostaju dijelovi tijela ili organa, koji se ne nalaze tamo gdje je obično. Neki pokazatelji mogu se podcijeniti, što će upućivati ​​na usporavanje rasta intrauterine. Osim toga, ultrazvuk u ovoj fazi trudnoće može potvrditi sumnju na neku prilično ozbiljnu patologiju.

Cord hernija, omfalocel:

 • unutarnji organi se nalaze ne u peritoneumu, već u hernial sac.

Downov sindrom:

 • nazalna kost nije vidljiva;
 • glatke konture lica;
 • povećao TVP;
 • poremećaji protoka krvi;
 • male veličine maksilarne kosti;
 • megacistis - velika veličina mokraćnog mjehura;
 • tahikardija.

Ako su abnormalnosti u razvoju fetusa vidljive na ultrazvuku golim okom (nedostatak ekstremiteta, deformacija lica, podcijenjena mjerenja), liječnici obavještavaju roditelje o tome i daju preporuke. Najčešće - o pobačaju. Ako su rezultati istraživanja nejasni, a stručnjak nije siguran u njih, konačni zaključci omogućuju test krvi za biokemiju.

Dvostruko ispitivanje

Korionski gonadotropin (također se obično naziva slobodnim β-hCG) glavni je hormon trudnoće. Stoga, odstupanja od norme ovog pokazatelja, tj. Slaba krv na prvom pregledu, ukazuju na sljedeće patologije:

 • smanjili hCG signale o placentalnoj patologiji, Edwardsovom sindromu, ektopičnoj trudnoći, visokom riziku od prijevremenog prekida;
 • visok hCG je pokazatelj dolje sindroma, višestruke trudnoće, teške toksemije i dijabetesa kod majke.

Analiza proteina plazme može pokazati slijedeća odstupanja:

 • nisko PAPP-A povećava rizik od prisutnosti genetskih poremećaja - Downov sindrom, de Lange, Edwards;
 • PAPP-A je povišen, dok su ostale stope trudnoće normalne - nema se čega brinuti.

Rezultati krvnog testiranja za biokemiju nisu konačna dijagnoza, jer kod 100% -tne točnosti ne mogu potvrditi prisustvo kromosomskih bolesti u djeteta. Oni vam omogućuju određivanje samo vjerojatnosti patologije u svakom slučaju. Međutim, na temelju njih izračunava se drugi pokazatelj, vrlo važan za prvi pregled, MoM.

Za rezultate prvog pregleda, također je važan koeficijent MM, što ukazuje na razinu odstupanja. Prilikom određivanja ovog pokazatelja koriste se vrijednosti koje uzimaju u obzir sve značajke tijela budućih majki. Obično MOM norme na prvom screeningu su 0.5-3. Ako je trudnoća višestruka, rezultat se može povećati na 3,5. Ovaj pokazatelj izračunava se pomoću sljedećih formula:

 • MoM slobodni β-hCG = pravi pokazatelj gonadotropina u krvi pacijenata / normalno;
 • MoM PAPP-A = pravi pokazatelj proteina u pacijentovoj krvi / brzini.

Dobivene brojke mogu ukazivati ​​na razvoj sljedećih odstupanja u genetici:

 • Downov sindrom: PAPP-A = 0,41, P-hCG = 1,98;
 • Edwardsov sindrom: PAPP-A = 0,16, P-hCG = 0,34;
 • Triploidija: PAPP-A = 0,75, P-hCG = 0,06;
 • Klinefelterov sindrom: PAPP-A = 0,88, P-hCG = 1,07;
 • Sindrom Shereshevsky: PAPP-A = 0.49, p-hCG = 1.11.

Na temelju dobivenih podataka, izračunavanje rizika izvodi se posebnim računalnim programom PRISCA, koji ne dopušta pogreške. Ako zaključak kaže da je rizik 1: 380, to je norma. Ali ako je manje od tih pokazatelja, to znači da je njegov prag prekoračen. Sada postoji mnogo informacija da projekcije trudnoće ne daju točne rezultate, pa stoga ne biste trebali trošiti novac, živce i vrijeme na njih. Međutim, udio njihove neistine ne prelazi 5%, a većina ih se objašnjava čimbenicima koji liječnik nije uzimao u obzir tijekom početnog ispitivanja.

Još jednom na terminologiji. MoM je engleski izraz "višestruki medijan", što znači "višestruki medij".

Lažne rezultate

Također se događa da prvi pregled može dati lažne rezultate iz raznih razloga, koji bi se trebali uzeti u obzir prilikom izračuna rizika:

 • pretilost u trudnoj ženi koja izaziva pretjeranu razinu hormona;
 • IVF: PAPP-A može biti niži za 10-15%, povećani hCG na prvom screeningu, LZR se povećava;
 • višestruka trudnoća;
 • psihološko raspoloženje žene: panika strah od istraživanja, anksioznost;
 • amniocenteza, provedena 7 dana prije biokemijskog pretraživanja;
 • dijabetes će smanjiti hCG razinu.

Svi ti čimbenici koji utječu na rezultate prvog pregleda trudnoće obično se identificiraju u fazi preliminarnog ispitivanja i uzimaju se u obzir pri izračunavanju MOM i rizika. Daljnja sudbina fetusa ovisit će o tim pokazateljima.

Potrebno je znati! Rezultati prvog pregleda mogu se razlikovati ako su studije provedene u različito vrijeme iu različitim laboratorijima. Osim toga, razine hormona i proteina su izračunate u različitim jedinicama. Liječnici kategorički ne preporučuju dekodiranje testova sami. Samo profesionalni bi trebao raditi ovdje.

Sljedeći koraci

Ako se dobije loš prvi pregled, tj. Rezultati će pokazati visoki stupanj rizika od razvoja patologija, trudnoća će biti pod posebnom kontrolom. Žena će morati proći dodatnu dijagnostiku:

 • potrebno je genetsko savjetovanje;
 • amniocenteza - proučavanje amnionske tekućine za razjašnjenje dijagnoze kromosomskih i genskih patologija;
 • korionska biopsija - proučavanje crvenih vila potvrđuje ili negira prisutnost nasljednih ili kongenitalnih bolesti fetusa;
 • Cordocentesis - Analiza krvi kabela;
 • Obavezno drugi pregled u drugom tromjesečju trudnoće.

Ako je dijagnoza potvrđena, ovisno o težini i mogućnosti prilagodbe, liječnik daje preporuku za pobačaj ili propisuje liječenje kako bi se uklonili razvoj patologija. Ako su roditelji uznemireni nekim pitanjima o prvome screeningu već provedenom ili samo na rasporedu, trebali bi ih svakako pita stručnjaku koji prati trudnoću. Uostalom, smirenost buduće majke jamstvo je zdravlja djeteta.

Trebali biste znati. Amniocenteza, korionska biopsija i cordocenteza invazivne su metode za ispitivanje trudnoće koja može predstavljati prijetnju zdravlju fetusa. Stoga nisu obvezni i nisu uključeni u prvi pregled.

I druge značajke

Žena koja očekuje dijete ne bi trebala biti prestrašena prvim pregledom trudnica, i zbog toga bi trebala znati maksimalne podatke o njemu, kako se ne bi uzalud brinuo. Pokrivenost nekih od najvažnijih pitanja o ovom postupku pomoći će u raspadanju sumnji i shvatiti da ove studije neće uzrokovati štetu ili bol, ali će biti sigurni da će se njezino dijete roditi zdravo.

Je li prvi pregled važan?

To je vrlo važno jer vam omogućuje pravovremeno utvrđivanje patologije trudnoće i poduzimanje odgovarajućih mjera (pobačaj, liječenje). On daje povjerenje budućim roditeljima da je njihova beba potpuno zdrava. Ali psihološka udobnost žene na položaju igra veliku ulogu.

Koji je probir važniji: prvi ili drugi?

Obje su važne, ali većina liječnika vjeruje da je to prva koja je važnija za daljnji uspješan tijek trudnoće. To daje veću točnost rezultata (do 95%) od drugog (jedva do 90%). Ako su rezultati prvog pregleda dobri i nema odstupanja, drugi se ne dodjeljuje.

Koja je razlika između prvog pregleda i drugog?

 1. Prvi screening propisan je od 11. do 13. tjedna, drugi - od 20 do 24 sata.
 2. Prvi uključuje ultrazvučne i krvne testove za određivanje razine PAPP i hCG proteina. Drugi je test krvi za otkrivanje pokazatelja placentnog laktogena, hCG, slobodnog estriola, alfa-fetoproteina. U praksi, oni također zahtijevaju ultrazvuk.
 3. Prvi, prema Zakonu, trebao bi biti slobodan. Drugi roditelji plaćaju roditelji nerođenog djeteta.
 4. Ako pokazatelji prvog pregleda ne uzrokuju sumnju među liječnicima, drugi se ne provodi.

Što se prvo pojaviti tijekom trudnoće?

Označava razne abnormalnosti u prenatalnom razvoju djeteta.

Koliko tjedana je prvi pregled?

Od 10 do 13 tjedana (u iznimnim slučajevima + 6 dana).

Je li to vidljivo na prvom pregledu spola djeteta?

Veličina tijela i orgulje bebe u prvom tromjesečju i dalje su vrlo mala pa je točnost određivanja spola 50 do 50.

Mogu li jesti prije pregleda prvog tromjesečja?

4 sata prije nego se krvni test iz vene ne može pojesti.

Što se ne može jesti prije prvog izbora?

Prije prvog pregleda ne možete jesti čokoladu, matice, plodove mora, meso, masnoće i dimljena jela.

Nemojte odustati od prvog pregleda, čak i ako niste u opasnosti. Trudnoća je često nepredvidljiva, a što prije saznate o svojim patologijama, manje su opasnosti i komplikacije koje ćete imati u budućnosti. Ne zamračujte devet mjeseci čekanja djeteta o tome kako će se roditi: budite uvjereni da je sve u redu s njim, na temelju rezultata provedenih istraživanja.