Dijete prehrana u 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

Zasnivanje

U drugom mjesecu života, dijete počinje istraživati ​​svijet. Raznolikost okolnih predmeta, glasovi mame i tata, osmijeh ljudi počinju privlačiti dječju bebu. Dobit će oko 800 g tjelesne težine, povećati za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pomicati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da biste ga primili i poslali dječju hranu za 2 mjeseca.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Ali koliko može vaše dijete jesti sada za hranjenje? Ovdje je potrebno uzeti u obzir je li on dojen, miješan ili umjetno hranjen.

Dojenje dojenčadi

Dojenje je najjednostavnija opcija. Uostalom, sama priroda brine se da se količina mlijeka od majke povećava s povećanjem potreba djeteta.

Pediatri govore o potrebi prehrane djeteta "na zahtjev". U tom slučaju, ne trebate se brinuti o količini mlijeka koji se jede. Volumen se tijekom dana može mijenjati, ali dijete će uzeti "svoje" i neće više jesti nego što mu treba, jer je u 2 mjeseca prirodni instinkt prehrane još uvijek prisutan.

To vrijedi ako dijete između hranjenja ne plače, zaspati i budno se približno jednakim vremenskim razmacima, a dobit će dobro. Kada majčino tijelo ne uspije, a mlijeko nije dovoljno proizvedeno, trebali biste potražiti savjet od stručnjaka za dojenje.

Pokušajte isprazniti prsima pravodobno. Dijete nije pilo, - napunite sve do posljednje kapi. Refleks će raditi, a sljedeće hranjenje mlijeko će biti malo više. Samo nemoj paničariti. Uzbuđenje, anksioznost i stres su loši saveznici za mamu.

Dojenje 2-mjesečno kaotično, jer režim nije imao vremena za stjecanje uporišta. Poboljšanje psihološkog stanja djeteta primjenjuje se na prsa što je češće moguće: biti blizu majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i njegu.

Režim za dvuhmesyachnika, u pravilu, uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno s različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća, i nema se čega brinuti.

Mješovita hranjenja

Može se dogoditi da se majčino izraženo mlijeko mora hraniti. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje naporima roditelja. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke, zamrzavanje izraženog mlijeka.

Dopuna s donorskim mlijekom

Vrijedna alternativa prethodnoj metodi nadopunjuje bebu s mamom medicinskom sestrom. Iz mnogih je razloga ova opcija bolja od korištenja dojenačke formule. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dobro razvijena.

Takvo se mlijeko pohranjuje:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad mame i tate, objavljivanje informacija o društvenim mrežama, tražeći prijatelje, slažu se bez posrednika. Ali ovdje je neophodno zapamtiti da se ne samo korisno, već i štetno prenosi mlijeko. Stoga je neovisno traženje mokre medicinske sestre vrlo opasno.

Dodatak mliječnoj formuli

Za dodatak bebe od 2 mjeseca koriste se visoko prilagođene smjese - hidrolizati. Namjerno su manje ukusne od majčinog mlijeka, tako da dijete uopće ne odustane od dojke. Da bi vam pomogao u odabiru takve mješavine trebao bi biti stručnjak.

Kod mješovitog hranjenja održava se nutritivni režim "na zahtjev". Oba grudi daju na početku hranjenja, a tek tada - hidrolizat. Nutricionistička smjesa proizvedena strogo prema režimu: po satu, tijekom dana, uz obaveznu kontrolu uriniranja. Dopuna se daje od šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz boce.

Mama i dalje ima priliku vratiti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za laktaciju ili pedijatar koji je zagovornik dojenja pomoći će vam da popravite dodatak i uklonite je kada nastane prilika.

Prednosti mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom dobiva antitijela;
 • Mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se uvodi kada majka ne može hraniti dijete iz objektivnih razloga (neodgodivost da "pokvari" oblik dojke ili "zabrljati" s bebom se ne odnosi na one). Puno prijelaz na hranjenje smjese treba biti razumno, a argumenti - težak.

Čak i novorođenče mogu piti iz boce. U hitnim slučajevima dijete dobiva cijelo kravlje mlijeko, ali je potrebno odabrati prilagođenu smjesu prema savjetu stručnjaka što je prije moguće. Izračunajte broj porcija i odredite način hranjenja pomoći će pedijatru. No, sami roditelji moraju prikupiti informacije o ovom pitanju.

U početku je bolje hraniti dijete kada traži hranu. Postupno će se stvoriti jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak i najskuplja i najkvalitetnija mješavina apsorbira se više od majčinog mlijeka i traži više vremena za probavu. Stoga, pri prebacivanju na umjetnu prehranu, interval između hranjenja može se povećati na 3-4 sata.

Približan način za bebu u roku od 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 izvora po danu;
 • brzina jednog dijela - 120-150 ml.

Nemojte žuriti da se brinete ako beba ne jede sve tijekom hranjenja. Najvjerojatnije će za 1-2 dana primiti svoju normu. I ne prisilite jesti sili. To može dovesti do pretjeranog rasplodavanja i bolova u trbuhu. Ali ne oklijevajte se posavjetovati s liječnikom ako vam se čini da mrvica jede malo.

Pristaše načela slobodne umjetne hranidbe ne preporučuju da se smanje interval između hranjenja i količinu mješavine koja se nudi na zahtjev djeteta. U pravilu, ovaj način omogućuje dobivanje težine i dobru probavu. Svakom hranom u bocu ulijeva se oko 20 ml više od norme, omogućujući bebin da neovisno odredi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoje mnoge formule za određivanje količine smjese tijekom umjetnog hranjenja.

Pojednostavljeni izračun za dijete do 2 mjeseca. Podijeli trenutačnu težinu djeteta za pet. To će biti približno 600-800 ml na 7-8 hranjenja dnevno uz noćnu pauzu od 5-6 sati. Koliko mililitara dati na vrijeme? Podijelite dnevnu količinu smjese s brojem planiranih hranjenja.

Sjeti se! Sve preporuke su približne. Vaše dijete je poseban, jedinstven. S ljubavlju i razumijevanjem, naći ćete potrebne i korisne samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora odredite optimalnu temperaturu smjese. To je potpuno besplatno i vrlo povoljno!

Znakovi da je dijete gladno

Kao dva mjeseca, on signalizira svoju želju da jede:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • utiskuje jezik koji stvara usne sisati;
 • stisne olovke u kamere i povlači ih u usta;
 • traže majčinu dojku.

Nemojte čekati bebu da plakala. Saznajte kako prepoznati prve znakove gladi prije nego što beba bude uzrujana.

Jednako je važno razumjeti da plakati ne ukazuju uvijek na želju da jedu. Ponekad dijete je hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže majci. Ako je beba cviljela sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite o tome što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebate li vodu?

Ženski mlijeko je 90% vode. Ako beba bude dojena, višak tekućine popunit će dio želuca namijenjen hranjenju majčinog mlijeka. Stoga, kada dojenje ne daju vodu djetetu, nije potrebno. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti za ovaj problem, ali nemojte ga prisiljavati i nemojte ga pustiti iz boce.

Ali kada se hrane mješavine vode trebaju biti prisutne u prehrani djeteta. Ona nudi između hranjenja, i koliko piti - dijete odlučuje za sebe.

Ako je temperatura u prostoriji iznad 24 ° C, dijete mora davati vodu brzinom od 30 ml po kilogramu težine (približne brojke). Način pušenja, možete stvoriti sebe.

Uz štucanje

Postoji mišljenje da bi djetetu trebalo dati vodu dok se štucalo. Hiccup je normalan fenomen, čudan za bebu do godinu dana. Nije povezana s disanjem, ali se pojavljuje s kontrakcijom mišića dijafragme (bebe štucanje u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da se mrvica često i istodobno hvata i kapriciozno mnogo.

Neke majke daju žlicu vode kad štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi su stavili ruku ili toplu pelenu na trbuščić. Odaberite akciju koja neće uplašiti dijete i smiriti vas.

Mamac u djetetovoj prehrani

Vaše dijete ima 2 mjeseca. I vrlo brzo, netko iz unutarnjeg kruga će početi savjetovati: "Vrijeme je da dajete sok za bebe, žumance. Kako će rasti bez vitamina? Ne možete dobiti daleko na jedno mlijeko! "Obično se to može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu odlučeno je početi hraniti sokovima od oko dva mjeseca.

Moderna znanost o dojenčadi ima drugačije mišljenje: nema potrebe davati dodatke prije nego što dijete stari 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca imaju zube). Pripremite se da vaša beba raste u majčinom mlijeku ili u formuli za narednih 4 mjeseca.

Izbjegavajte iskušenje da daju krutu hranu i sokove iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt djeteta još uvijek nije u potpunosti formiran, pa stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati usisavanje i žvakanje pokreta potrebnih za gutanje krute hrane, koju grinja ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane sprečava proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari iz mlijeka ili prilagođene mješavine.

"Ako majka za njegu može priuštiti dobru prehranu, ili ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu prilagođenu mliječnu formulu, nije potrebno hraniti bebu prije nego što navrši 5-6 mjeseci života".

Pročitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na internetu, raspravite svoje probleme s prijateljima i obitelji. Cigla od opeke stvara temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali ćete naučiti najkorisnije stvari od komunikacije s bebom. I neka ljubav i briga biti glavni kriterij za točnost vaših postupaka.

Približan način dana djeteta u 2 mjeseca (po satu). Savjeti i trikovi

Dnevna rutina dvomjesečnih mrvica trebala bi se sastojati od ispravnog slijeda spavanja, hranjenja i budenja, naizmjenično s provedbom obveznih higijenskih postupaka.

Približna (!) Dnevna rutina bebe koja je dojena

 • 6:00 Prvo hranjenje, jutarnji higijenski postupci (mijenjanje pelene, pranje, čišćenje nosnih prolaza, rezanje marigolda. Čitamo o higijeni novorođene djece);
 • 7: 30-9: 30 Jutarnji san;
 • 9: 30-11: 00 Buđenje, stavljanje djeteta na trbuščić (kako pravilno širiti bebu na trbuhu). Druga hrana (samo hranjena dijete mora zadržati "stupac" kako bi se spriječilo regurgitation). Idemo za šetnju;
 • 11: 00-13: 00 Dnevni san. Bolje za vrijeme hodanja;
 • 13: 00-14: 30 Treće hranjenje;
 • 14: 30-16: 30 Spavanje;
 • 16: 30-17: 30 Četvrti hranjenje. Razvojne aktivnosti: manipulacije zviždukom, fiksiranje pogleda na igračku, popraćene pjesmama, pjesmama, jurišima;
 • 17: 30-19: 30 Spavanje;
 • 19: 30-21: 00 Peti hranjenje. Higijenske procedure: kupanje djeteta (ako temperatura u sobi nije niža od 22 stupnja, ne možete požuriti da obučete novo kupljeno dijete, pet minuta dajući mu priliku da ostane gola);
 • 21: 00-23: 30 Spavanje;
 • 23: 30-00: 00 6. hranjenje;
 • 00: 00-6: 00 Noćni san. Ovaj vremenski interval smatra se idealnim za noćno odmorište od dva mjeseca djeteta, ali, u pravilu, beba se budi noću, ponekad čak i više puta - ne biste ga trebali odreći.

Možete preuzeti i ispisati približan dnevni raspored iz našeg Yandex.Disk - https://yadi.sk/i/Jz8U8o4YoUQUw

Drugi dan režim mogućnosti za djecu od 1 do 3 mjeseca:

Ovaj raspored je podložan korekciji, uzimajući u obzir individualnost djeteta. Oslabljene bebe često trebaju više spavanja. Možete otići na sastanak s djetetom koji je gladan prije određenog vremena (15-20 minuta ne riješi ništa). Dovoljno je ista prilagodba i vrijeme spavanja: kapriciozan i pretjerano dijete može se postaviti rano, a oni koji spavaju mogu dobiti malo više spavanja.

Međutim, sve se to tiče tek manjih odstupanja od rasporeda koji smo predstavili. Neke mlade majke koje ne znaju pravilno protumačiti ponašanje svoje bebe počinju se prilagoditi svakom njegovu nezadovoljanu cvilju. Kao rezultat toga, raspored hranjenja, spavanja i budnosti je izgubljen, dajući način nesustavnim i kaotičnim.

Čak i ako postoje odstupanja u ponašanju djeteta (na primjer, on može zbuniti doba dana, budno budno noću i spavati tijekom dana), mogu i trebaju biti pojednostavljeni. Ako to ne učinite na vrijeme, prekomjerna majčinska toplina dovest će do činjenice da će pogrešno ponašanje djeteta postati norma, čime organizacija obiteljskog načina života može biti neuobičajena za druge članove obitelji.

O načinu dana beba umjetno

Dnevna rutina bebe u roku od 2 mjeseca, hranjena umjetnim formulama, bit će malo drugačija nego za mrvice koje dobivaju majčino mlijeko. To je objašnjeno duljim (u usporedbi s majčinim mlijekom) asimilacijom umjetnog proizvoda. U tom smislu, prekidi između hranjenja trebaju biti najmanje četiri sata, tako da će raspored hranjenja umjetnog umjetnika biti sljedeći: 6:00 | 10:00 | 14:00 | 18:00 | 22:00 | Dva sata

Što se tiče razdoblja buđenja i spavanja - oni ostaju isti kao i za bebe koje jedu majčino mlijeko. Ovisno o individualnim karakteristikama svakog djetetovog tijela, u ovom se načinu mogu poduzeti neke manje prilagodbe.

O važnosti spavanja

Kvaliteta spavanja određuje karakteristike fizičkog i emocionalnog stanja bebe. Ako dobro spava, to znači da će imati dovoljno snage za aktivnu percepciju svijeta, igre i komunikaciju s voljenima, kao i veliki apetit. Ne spava beba će biti apatična i kapriciozna.

Djetinsko dijete mora spavati najmanje 16 sati dnevno, a beba ne treba nikakvu mučninu i poteze mozga. Ako je zdrav, hranjen i položen u krevet na vrijeme - ne bi trebalo biti problema s zaspanjem jer treba fiziološki san.

Ako poremećaji spavanja u 2 mjeseca staroj bebi i dalje postoje, potrebno je razumjeti razlog za ovaj neprirodni fenomen. Dijete možda neće dobro spavati zbog:

 • nedostatak aktivnosti tijekom budnosti;
 • povećana ekscitacija živčanog sustava, koja reagira čak i na slabe podražaje (na primjer, svjetlost u susjednoj sobi, koja dolazi u polje gledišta djeteta);
 • učinci trudnoće u trudnoći (ova vrsta anksioznosti promatra se do oko tri mjeseca);
 • osjećaji nelagode (neugodan krevet, mokre pelene, osjećaji gladi ili prejedanje);
 • previše svijetla svjetlost;
 • bučno okruženje;
 • visoke vlage ili suhog zraka;
 • kršenja temperature u dječjoj sobi (optimalna temperatura je od 20 do 24 stupnja);
 • bol u želucu.

Također čitamo koliko vremena novorođenče spava tijekom dana - http://razvitie-krohi.ru/razvitie-rebenka-do-goda/skolko-spit-novorozhdnaky-rebenok.html

Djeca koja su navikla ljuljanje na svojim rukama mogu imati velike poteškoće u zaspati. Otkrivajući uzrok poremećaja spavanja, potrebno je poduzeti mjere kako bi se uklonili (pustite bebu da se kreće budno, stvoriti mirnu atmosferu prije odlaska na spavanje: prigušiti zvuk televizora, ne dopustiti drugim članovima obitelji da glasno govore u sobi gdje beba spava). Glavni čimbenik koji pridonosi normalizaciji spavanja je postavljanje bebe u isto vrijeme. Nakon navikavanja na režim, on će početi zaspati na svoju vlastitu.

Organizacija spavanja

Za spavanje, dijete treba imati udoban krevet s čvrstim elastičnim madracom (kako odabrati madrac) i ravnim jastukom. Kako bi dijete potpuno spavalo, potrebno je stvoriti optimalne uvjete:

 • dobro prozračite dječju sobu;
 • re-krevetić, pazeći da list ne oblikuje nabore koje mogu uzrokovati nelagodu;
 • ako je soba na sunčanoj strani, potrebno je zasjeniti prozor;
 • mijenjati krevet ili pelenu prije kreveta;
 • hraniti bebu.

Budući da dva mjeseca beba i dalje treba bliski kontakt s majkom, on osjeća njezinu odsutnost čak iu snu. Spavaća beba stavljena u krevet, karakterizirana kratkim trajanjem i prekidima. Mnoge majke to zabilježiti kad napuštaju kratko iz sobe u kojoj dijete spava.

Posve drugačija situacija se promatra ako je majka sljedeća: maca spava čvrsto i dugo. Zato pedijatri savjetuju majke za njegu tijekom dana kako ne bi rastrgali dijete iz dojke tijekom hranjenja i ležali četrdeset minuta da bi ležali pokraj njega. Prednosti su dvosmjerne: majka dobiva priliku da se opustite i odmorite od kućanskih poslova i bebe - da steknete snage za sljedeću budnost.

Neka noć spavate duže i potpunije mogu kupiti, prije dijete beba.

Mnoge majke zainteresirane su za pitanje prikladnosti sklizanja dvomjesečnog beba prije spavanja. U proteklim godinama ta je manipulacija smatrana obveznom. Moderni pedijatri smatraju da to uopće nije potrebno. Iznimke su slučajevi kada maca nemirno spava, mašući rukama. Ponekad loše pletenice pomažu riješiti ovaj problem.

Značajke hranjenja

Dojenje je idealna opcija za pravilan razvoj djeteta, jer majčino mlijeko savršeno apsorbira djetetovo tijelo, sadrži sve potrebne hranjive tvari i protutijela koja štite bebu od učinaka patogenih mikroorganizama.

Nijanse dojenja

Najviše fiziološka se smatra slobodnom dojenju kada dijete dobiva pristup majčinom mlijeku "na zahtjev". Zahtijevajući plač ili anksioznost, koju dijete manifestira, znak su da je gladan.

Unatoč naizgled spontanoj prirodi ovog pristupa, pokazalo se da je potreba da se osvježimo dolazi od mrvica svaka tri sata tijekom dana i četiri noću, tako da je to isto kao i dnevna rutina koju preporučuju moderni pedijatri.

To je režim hranjenja koji većina iskusnih majki prakticira, tvrdeći da ne samo da zadovoljava psihološke i fiziološke potrebe djeteta, već također smanjuje rizik od stagnacije mlijeka (lactostasis). Djeca koja primaju dojke na zahtjev, praktički ne plaču, jer ne osjećaju samo sitost, nego i stanje spokojstva i udobnosti, blizu onoga što su imali tijekom perioda intrauterinalnog razvoja.

Dnevna stopa majčinog mlijeka za bebe od dva mjeseca iznosi približno 900 ml (jednokratna doza - 130 ml). Kako pratiti - da li dijete dobiva normu? Vodič može biti trajanje njegovog boravka na prsima. Prosječno trajanje hranjenja je dvadeset minuta (najaktivnije i jake bebe mogu dobiti dovoljno četvrt sata). Pročitali smo detaljno o tome koliko dojena mlijeka ili formule dijete treba jesti - http://razvitie-krohi.ru/kormlenie-grudyu/skolko-dolzhen-sedat-novorozhdnaky.html

Postoje djeca koja se odmaknu od prsa u roku od pet minuta. Ovaj trenutak nije dovoljan da zadovolji dijete. Obično to čine slabi bebe, koje se hrane isključivo na "lagano" mlijeko koje im ulaze u usta bez ikakve poteškoće sa svoje strane. S prestankom takvog "podnošenja" prestanu sisati. Kako bi se malu lijenost pojela kako se očekuje, stručnjaci preporučuju mama da dekantiraju prvi dio mlijeka. Zatim će mrvica sisati točno onoliko koliko mu treba.

Međutim, s ovom vrstom hranjenja beba može doživjeti nedostatak tekućine, jer "prednje" mlijeko sadrži više tekućine, a "povratno" mlijeko sadrži više masti. Kako bi se isključila vjerojatnost takve neravnoteže, majka se trebala savjetovati s pedijatrom - on će joj pomoći odabrati potrebnu taktiku hranjenja.

Također je nepoželjno zadržati bebu na prsima predugo. Za neke bebe, proces hranjenja traje oko sat vremena. Nakon jela prvih dvadeset minuta, jednostavno drže bradavicu u ustima, ponekad ga sisaju. Mame ovih beba trebaju biti svjesne da to može utjecati na stanje bradavica.

Zbog stalnog mehaničkog udara na njima mogu nastati pukotine koje mogu uzrokovati iznimno bolne osjete tijekom svakog hranjenja. Kako biste to spriječili, pažljivo uklonite bradavicu iz usta već zasićenih mrvica.

Još jedan pokazatelj dovoljne količine dojenja je broj mokrih pelena i pelena koje je zaprljala beba. Dvomjesečno dijete koje dobiva dovoljno mlijeka od majke urinira između 12 i 15 puta dnevno. Način stolice može biti drugačiji. Neke bebe kakao nakon svakog hranjenja, u drugima stolica javlja dva do četiri puta dnevno: to se također smatra normalnim (umjetne životinje to čine rjeđe - ne više od jednom ili dva puta dnevno).

O hranjenju artefakata

Umjetne hrane se hrane samo u određeno vrijeme. To je neophodna mjera, s obzirom da za probavu umjetne smjese, iako je analogno majčinom mlijeku, ali nešto drugačije od njega u sastavu i korisnim svojstvima, potrebno je više vremena.

Dvije mjeseca starije bebe hranjene su s prilagođenom mliječnom formulacijom broj 1. Broj svakodnevnih hranjenja (5-6 puta) i volumena jednog posluživanja (120-140 ml) naveden je na svakom pakiranju. Ne preporučuje se prekoračenje navedenog doziranja i broja hranjenja. Preuranjene bebe i bebe s vrlo malim utezima nalaze se na posebnom režimu hranjenja koji se kontrolira i propisuje pedijatar.

Dok dojenje, dojenčad je davanje beba samo u posebno vrućim danima - za zaustavljanje žeđi (majčino mlijeko je i piće i hrana za njega), onda je to apsolutno neophodno za umjetne tvari. Umjetnu vodu mora se davati pitka voda u pauzama između hranjenja.

Unatoč činjenici da se hranjenje umjetnih žena obavlja iz boce, majke ne smiju biti hranjene ne u krevetiću, već ih drže u rukama: to je koliko je potreban tjelesni kontakt s najdražom osobom.

Nakon hranjenja djece (bebe i umjetnih sredstava), potrebno je držati ih uspravno tri minute, dopuštajući da se dio zraka koji je ušao u želudac ostavio. Prisutnost obilne ("fontane") belchinga je razlog za upućivanje na pedijatra, jer to može ukazivati ​​na neke patologije gastrointestinalnog trakta.

Značajke budnosti

2 mjeseca - vrijeme kada mrvica počinje obraćati pozornost na svijet oko sebe. Ako se ranije njegovo buđenje povezuje samo s potrebom za jelom, sada je sposoban ostati budan za sat i pol.

Kako dijete razvija psiho-emocionalni i mentalni razvoj, njegova se aktivnost također povećava. Osjećajući sposobnost kontrole mišića (zbog slabljenja tonusa flexor mišića), počinje izvoditi mnoge ciljane pokrete. Vid i sluh, poboljšava se iz dana u dan (dječak je u mogućnosti vidjeti objekte koji su udaljen od njega sedam metara), dopustiti mu da prepozna voljene i postupno se orijentira u svemir. To je uglavnom zbog jačanja mišića vrata, dopuštajući mrvicama okretanje glava u smjeru koji mu treba.

Šetnje

Izuzetno je korisno za svako dijete u svježem zraku. Njihovo trajanje u toploj sezoni može biti barem jedan i pol sati. Najbolje vrijeme za ovo je jutro (prije 11) i navečer (nakon 16 sati). Najbolje je hodati u čarobnoj hladovini drveća, štiteći bebu od jakog sunčevog svjetla.

Zimi, šetnje s djetetom od 2 mjeseca moguće su samo na temperaturama iznad -10 stupnjeva. Najbolja odjeća za neaktivne mrvice je polu-odijela obložena prirodnim krznom i donjim dijelom, izrađenim u obliku omotnice.

Waking dijete mora izaći iz kolica, pokazujući mu svijet oko sebe. Šetnja s bebom bi trebala biti na mjestu udaljenom od plinskih autocesta: mirnog parka ili mirnog dvorišta.

Nastava i obrazovne igre

Dva mjeseca je sjajno vrijeme za treniranje vaših osjetila. Kako bi mrvica naučila slijediti pokretne predmete usredotočivši se na njih, potrebno je nabaviti nekoliko vrlo laganih i svijetlih zvečkaka obojenih crvenom, žutom i narančastom, jer sada percipira samo one boje toplog raspona. Zvuk zvijeri ne bi trebao biti zastrašujući, ali ugodan.

 • Uzimajući zvuk, možete doći na stranu bebe i tresti ga trideset centimetara od njega, uzrokujući mrvica okrenuti glavu prema zvuku. Nakon što su igračku prebacili u drugu ruku, na isti način postižu skretanje glave u suprotnom smjeru. Mama može samo pozvati dijete na nježan glas, dolazeći u krevet s različitih strana, tako da on, kao odgovor na zvuk, okreće glavu u pravom smjeru;
 • Zujanje je korisno staviti u ručku djeteta. Slabi prsti mogu ga držati samo trideset sekundi. Ovo je velika vježba koja priprema mišiće ruku za čin grabbing;
 • Možete objesiti žarulju svijetlih zveckanja preko kreveta mrvica, tako da je može doći s rukama ili nogama. Zvuk emitiran od strane vijenca kao odgovor na dodir djeteta donosi ga iznenađenje i oduševljenje, prisiljavajući ga da ljuljačka ruke sve više i više i premjestiti svoje noge;
 • Možete staviti svijetlo zveckanje ispred mrvica položenih na trbuščić (to je bolje to učiniti u krevetiću bez madraca ili u areni). Zdravo dijete treba podići glavu, nasloniti se na podlaktice i podići grudi, pogledati naprijed. Svijetli objekt zasigurno će privući njegovu pažnju i provesti ga neko vrijeme u tom položaju, s obzirom na predmete koji leže pred njim;
 • Da biste razvili motoričke sposobnosti malih mišića, možete igrati s djetetom u magpie-belobok. Okretanjem i masiranjem svakog prsta, potrebno je izgovoriti tekst pjesme.

Trajanje razvojnih aktivnosti s djetetom ne smije biti duže od dvadeset minuta. Potrebno je s njim razgovarati nježno, emocionalno, često mijenjanje intonacije, čitati dječje pjesme, pjevati jednostavne pjesme. Čuvši kako beba "guliti", pozivajući mamu da komunicira, potrebno je odgovoriti na njegov poziv. Inače će se "goolement" uskoro prestati, što će neizbježno dovesti do kašnjenja govora i oslabljenog emocionalnog razvoja.

Gimnastika i masaža

Ujutro je najbolje izvesti gimnastiku:

 • Stavljanje djeteta na leđa, podignite i spustite ruke (prvi naizmjenično, a zatim u isto vrijeme);
 • Širenje ruku, prijeđite ih ispred dojke, ostavljajući lijevu ili desnu ručku na vrhu;
 • Alternativno povucite ručku, oponašajući kretanje boksača;
 • Uzimajući mrvice pete, imitirati noge biciklizmu;
 • Noge savijene na koljenima ili idu u trbuščić ili izravnavaju;
 • Podupirajući mrvicu pod rukama, podignite ga i spustite, prisiljavajući ga da gurne noge s nosača.

Masaža će također pomoći bebi koja pati od plina. Da biste to učinili, trebate staviti dijete na leđa, savijati noge na koljenima iu roku od nekoliko minuta s laganim kružnim pokretima da biste potegnuli trbuh.

Prilikom postavljanja mrvica na trbuhu (barem tri puta dnevno) možete lagano udariti leđa, ruke, noge, stražnjice. Ova masaža pomaže u poboljšanju probave.

Čitamo korisni materijal s video uputama: pravu masažu za dijete u prva tri mjeseca života

kupanje

Kupanje dva mjeseca bebe, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Upotreba posebnih deterdženata dopuštena je najviše jednom tjedno;
 • Za svakodnevno kupanje, mrvice koriste čistu, čistu vodu;
 • U prisutnosti dječje keramike ili pelenskog osipa može se dodati u infuzijama kupelji kamilice i sukcesije;
 • Optimalna temperatura za kupanje djeteta je trideset i sedam stupnjeva;
 • Nije potrebno kupati mrvice prije odlaska na noćni odmor. Ako beba prosvjedi i nestaje, to možete učiniti u popodnevnim ili jutarnjim satima kada se probudi.

Briga za dvomjesečnu mrvicu nije lagana i vrlo odgovorna stvar. Ako se brižna i ljubavna majka stalno pridržava iste dnevne rutine, u budućnosti će moći zaštititi svoju obitelj od problema s kojima se suočavaju roditelji beba podignuti bez ikakvog sustava. Što se prije beba koristi za naredbu - to se lakše prilagođava uvjetima okolnog svijeta.

Dijete prehrana u drugom mjesecu života

Prirodna prehrana

Raspored hranjenja

Ne postoji teško i brzo pravilo o broju i važnosti hranjenja; Ponovno tvrdimo da svako dijete ima vlastiti ritam i njegove prehrambene potrebe. Uloga majke i pokroviteljske sestre je identificirati ih i prilagoditi režim u skladu s tim.

Do 4-6 tjedana, većina beba će se naviknuti na režim od 6 (i čak 5) hranjenja dnevno. Ako beba bude dojena, postupno povećava svoj dio mlijeka (sa svakim hranom), jer je sve jače i snažnije sisati.

Iskorišteno dijete također postupno zahtijeva velike količine mlijeka. Mnoge bebe još nemaju redovno hranjenje. Često je to krivnja majke.

Nije neophodno da interval između hranjenja bude točno isti, ali treba postojati uzorak i neka pravilnost u pogledu sati hranjenja, barem nakon 5-6 tjedana.

Hranjenje noću

Mnoge majke pitaju kada beba treba spavati noću kontinuirano, bez noći hranjenja. Nemoguće je dati općeniti odgovor na ovo pitanje i sigurno se ne može sa sigurnošću reći da se to može postići prije drugog mjeseca. Većina beba se navikla na to, a 6-8 tjedana više se ne probudi noću. Neki od njih odbijaju hraniti u početku u 11-12 sati noću, a tek nakon toga hranjenja u 2 sata ujutro.

Kako zaustaviti noćno hranjenje

Većina beba sam odbijaju noću hranjenja. Majka bi trebala osigurati zadovoljavanje večernjih hranjenja. Ako je beba dojena, treba ga usisati s obje dojke. Ako se čini da je majka da s tim hranjenje beba može sisati više, ona bi trebala zatražiti savjet od lokalnog liječnika koji će utvrditi treba li dijete povećati.

Što to znači ako beba sranje samo nekoliko minuta tijekom hranjenja, a zatim počinje plakati nakon 2-3 sata

Možda je progutao puno zraka kada je sisao (i osjetio privremenu sitost), ili nije bio zadovoljan hranjenjem. Ako beba nastavlja sisati snagom, ona bi trebala biti primijenjena na drugu dojku. Sljedeći put kada se hranite, trebalo bi dopustiti da sisati grudi obrnutim redoslijedom.

Ako se, uz ove manifestacije, tijekom tjednog vaganja utvrdi da dijete ne dobiva ili čak gubi na težini, trebate obavijestiti pedijatara i medicinsku sestru kako bi točno odredili količinu usisanog mlijeka u 24 sata. Povećanje se daje na savjet liječnika.

Kako možete spriječiti dijete da guti previše zraka

Kada dijete počinje sisati sporije, majka ga treba odnijeti od dojke i dopustiti mu da se nakuplja, a zatim ga ponovno pričvrsti na prsa. Usisavanje može biti prekinuto 2-3 puta zbog pucanja, ako dijete ne protivi i nastavlja sisati.

Obje grudi trebaju biti ispražnjene na svakom hranjenju.

Prije normalizacije izlučivanja mlijeka, preporuča se grudi ispuštati nekoliko puta dnevno. Dakle, mliječne žlijezde se stimuliraju s obzirom na dobro izlučivanje. Ako se, suprotno očekivanjima, dojku ne isprazni u jednom hranjenju, ostatak mlijeka treba dekantirati rukom ili s kruškom sisa.

Što učiniti ako majka nije kod kuće

U drugom mjesecu života, bebu koja je isključivo dojena, ako majka ikada iz kuće, može se dati umjesto odgovarajućeg dojenja ili čaja ili izražena u apsolutnoj čistoći, majčino mlijeko pohranjeno u hladnjaku i kuhano prije davanja djetetu,

Varijacije apetita

Količina mlijeka koju dijete uzima kod svakog hranjenja može varirati. Sa prva dva hranjenja, beba je gladnija. Varijabilnost apetita nije samo normalna, već sugerira da dijete ima svoj vlastiti ritam prehrane.

dijeta

Obroci propisani pedijatarom ili dani ovdje su samo za smjernice; majka ih ne bi trebala nametnuti na dijete. Stoga, ako je dijete gladno nakon uzimanja propisanog dijela, nema razloga da mu ne daju potrebni porast; ako, s druge strane, ne želi prihvatiti količinu koja mu se nudi, beskorisno je proturječiti mu.

Ako majka doji, već zna kako djelovati. U slučaju da nema dovoljno mlijeka, svjesna je koja od hranjenja bila nedovoljna, bez vaganja bebe prije i nakon svakog hranjenja.

Obično majka ima manje mlijeka u III i IV hranjenju, usred dana, kada zbog jutarnjih opterećenja umorna ili gubi temperaturu. Tijekom ovih dnevnih hranjenja može postati neophodno dati malu, ali postupno povećanu dodatnu povećanja.

Dijete, naviklo na okus majčinog mlijeka i ima snage za sisanje dojke, nije dopušteno odbića, čak i ako dobije 1-2 povećanja mlijeka kroz bočicu. Zauzvrat, majka je dužna dati mu dojku, čak i ako to mlijeko ne čini više od jedne trećine posluživanja.

Pored biološke vrijednosti, tako dobiveno mlijeko ima psihološku vrijednost. Odbijanje dojenja je moguće samo po savjetu liječnika i njegovim uputama kako postupiti u ovom slučaju.

Dijete bi trebalo jesti s užitkom i sa zadovoljstvom. Dojenje i, kasnije, sati hranjenja trenuci su kada beba počinje osjećati i uživati ​​u bliskosti majke i njezine brige za njega. Znajući da se sa svakim pričvršćivanjem na prsa nekoliko njegovih želja ispunjava, on nauči povjeriti majci.

Anksioznost ili napetost u majci ili drugim članovima obitelji sprječava dijete da razvije taj osjećaj sigurnosti i povjerenja.

Hranjenje bebe trebao bi se održati u optimalnim uvjetima.

Majka bi trebala čekati trenutak kada se dijete potpuno probudi kako bi ga počelo hraniti. Počevši od drugog mjeseca, pokazuje želju za jelom: okreće glavu desno i lijevo, kao da traži nešto, pomiče i povlači usta, kao da pokušava sisati, a tek onda počinje plakati.

Očekujući dijete da traži hranu, majka upozorava na poremećaje apetita. Ako se beba napuni u polusnom stanju, sisati će, ali samo automatski i "pasivno", bez gladovanja, bez užitka, bez ikakvog porasta da ovaj izuzetno ugodan trenutak uzrokuje kada je dijete blizu majke.

Dakle, postoji rizik da se spriječi progresivno buđenje apetita, što se događa samo kao rezultat ponovljenih iskustava ugodnog hranjenja i zadovoljne gladi.

Tijekom dojenja, majka bi trebala biti mirna, odustati od drugih zabrinutosti. Trebalo bi ga ukloniti u mirni kut, tako da dijete osjeća sigurnu i percipira hranjenje i prisutnost majke kao radosni trenutak.

Obitelj bi trebala pokušati stvoriti povoljne materijalne i mentalne uvjete za odgovarajuću emocionalnu ravnotežu majke. U drugom mjesecu života, beba sranje mnogo snažnije i brže.

Nakon hranjenja, dok majka drži dijete u naručju, pritiskom svoje glave do prsa na ramenu, da se vrati, trebala bi mu pričati mekom, nježnom glasu.

Nakon cvrčanja, vrućine, topline majčinog tijela, njezin mekani glas brzo smiruje bebu, a nakon nekoliko minuta zaspati, nakon čega ga je pažljivo položio na njegovu stranu, ili bolje na trbuhu. Za dojiljenu bebu i razvoj normalno, nije potrebno nadopuniti prehranu s voćnim sokovima.

2 mjeseca beba: briga i značajke razvoja

Ako vaše dijete ima 2 mjeseca, ovo je pravi trenutak da počnete razvijati svoje vještine i sposobnosti. Prvi postpartumni stres u majci obično prolazi, osjeća se puno bolje, postaje sigurnija u njezinu novopravnu ulogu. A dijete se postupno prilagođava novom svijetu za njega.

Djeca koja su već 2 mjeseca, po emocionalnom i fizičkom razvoju, značajan su napredak u odnosu na trenutak kada su rođeni.

Što može dva mjeseca beba? Kako se brinuti za njega? Kako razviti? Pronađite odgovore u našem članku.

Normalna visina i težina djeteta u 2 mjeseca

Prosječna visina 2-mjesečnog djeteta može varirati u širokom rasponu, ovisno o spolu novorođenčeta, parametrima pri rođenju, kao io nasljednim čimbenicima. Svi ljudi su različiti, ista izjava je također pogodna za djecu. Visoki roditelji rađaju velike djece, a minijaturne majke najčešće roditi bebe s malom visinom i težinom.

Prva 2 mjeseca života smatra se razdobljem intenzivnog rasta. U kratkom vremenu nakon rođenja, dijete može povećati svoju težinu od 600 do 1500 grama, što je obično zbog svoje početne tjelesne težine kada se rodi. Očigledan napredak može se pratiti u rastu djeteta, tijekom tog razdoblja može rasti za 2-3 cm. Pročitajte više o debljanju u djece mlađe od godinu dana →

U dobi od dva mjeseca smatraju se sljedeći fizički parametri:

 • težina 2-mjesečnog djeteta iznosi 4.500 do 6.000 grama;
 • visina djeteta u 2 mjeseca - od 56 do 60 cm.

Pored navedenih parametara, veličina glave određuje se na pedijatrijskom imenovanju u trajanju od 2 mjeseca. U dječaka opseg lubanje je 37-41 cm, kod djevojčica - od 36 do 39 cm.

Način mirovanja

Dijete u roku od 2 mjeseca počinje se postupno prilagođavati svijetu oko sebe, pa se omjer sna i budnosti u usporedbi s neonatalnim razdobljem postupno smanjuje. Ako bi nakon otpusta iz rodilišta beba mogla spavati 18-19 sati dnevno, tada se promjena stanja spavanja bebe koja je navršila 2 mjeseca mijenjala, a redoviti uzorci pojavljuju se u izmjeni čekanja i razdoblja odmora.

Značajke spavanja u ovoj dobi:

 • dva mjeseca beba treba imati 3-4 spavanja dnevno, ukupno 5-6 sati;
 • noćni san traje od 11 do 13 sati, dok je uobičajeno da se mrvice probudite za hranjenje svakih 3-4 sata;
 • ukupno trajanje spavanja od 2 mjeseca iznosi 16-18 sati dnevno.

Mladi roditelji mogu početi razmišljati o formiranju zdravog načina izmjene sna i aktivnosti, jer dijete u dva mjeseca može razviti određene navike i obrede.

hrana

Najvrednija hrana za prvu polovicu godine života za dijete je majčino mlijeko koje pruža potrebne hranjive tvari za svoj razvoj i rast, kao i posebna tijela koja osiguravaju imunitetnu zaštitu. Nije uvijek moguće da majka prilagodi laktaciju, a postoji potreba za dodatnim hranjenjem s mješavinom ili u punom prijelazu na umjetno hranjenje.

Kada novorođenčad ima 2 mjeseca, razmake između hranjenja mogu se povećati - povećava se količina želuca djeteta, što znači da može pojediti više odjednom i ostati duže.

Ako dijete jede smjesu, preporučeni vremenski razmak između obroka iznosi 3 sata. Nakon jela, držite dijete uspravno nekoliko minuta. To će osigurati oslobađanje zraka progutano hranom, što smanjuje vjerojatnost regurgitacije.

Djetinjasto dijete može se aplicirati na prsa svakih 3 sata, ali većina pedijatara i dalje preporučuje hranjenje na zahtjev, što osigurava ispravno funkcioniranje još uvijek neformiranog gastrointestinalnog trakta djeteta. Osim toga, majčino mlijeko za novorođenče nije samo hrana, već i sredstvo za smirivanje, kao i dobra "tableta za spavanje".

Dijete na 2 mjeseca razvoja značajno prelazi razinu koja je bila pri rođenju, pa bi hrana trebala osigurati bebu energiju.

Razvoj djeteta na 2 mjeseca

Mnoge moderne majke pitaju kako razviti dijete u roku od 2 mjeseca. Odgovor se može naći sami, ako točno znate koje vještine i sposobnosti mrvica ima u ovom razdoblju života. Pa što bi beba trebala učiniti za 2 mjeseca?

U prvim danima nakon rođenja, beba spava ili provodi većinu vremena na dojci, ali u dobi od dva mjeseca, mrvice pokazuju izražena razdoblja budnosti koja se može koristiti za edukativne igre s dojenčadi.

Potrebno je voditi razrede u različitim smjerovima, koji osiguravaju puni razvoj bebe:

 • vježbanje i gimnastika;
 • masaža;
 • klase koje osiguravaju razvoj pokretljivosti i osjetila;
 • obavještajne igre;
 • socijalizacija djeteta.

Briga za bebe

Ovisno o dobu godine kada je dijete rođeno, početkom 2 mjeseca novorođenčeta, pedijatar obično preporučuje svakodnevno hodanje na svježem zraku. Malo kiše ili vjetar nije prepreka za šetnje, jer imunitet postaje jači.

Međutim, ne smije se prekoračiti dopušteno vrijeme provedeno na ulici, posebno zimi, budući da prekomjerno hlađenje može dovesti do pojave hladnoće kod bebe.

Preporučeno vrijeme boravka na svježem zraku djeteta na 2 mjeseca života:

 • tijekom toplog razdoblja - 1-2 puta dnevno tri sata, preporuča se i spavanje na otvorenom;
 • u hladnom periodu - najmanje jednu šetnju, trajanje trajanja koja ne prelazi 2 sata.

Tretmani za bebu uključuju sljedeće aktivnosti:

 • Svakodnevno kupanje.
 • Česta promjena pelena, barem svaka tri sata, i nakon svakog pokreta crijeva.
 • Nakon što beba pokes, morate oprati magarca pod toplom tekućom vodom. Ako to nije moguće, možete koristiti vlažne maramice.
 • Dnevna higijenska skrb o nazalnoj šupljini, ušima i očima.

Medicinska promatranja

U prvih šest mjeseci nakon rođenja svakog mjeseca morate posjetiti kliniku za djecu. Na recepciji pedijatar mjeri težinu, visinu, opseg glave i prsnog koša, provodi potpuni pregled, provodi auskultaciju srca i pluća. Pročitajte više o tome koji stručnjaci trebaju ići do 1 mjeseca →

Dva mjeseca beba mora vidjeti liječnike sljedećih specijalnosti:

Zahvaljujući pravovremenim konzultacijama stručnjaka uskog profila, moguće je u ranoj fazi identificirati razvoj patologije i poduzimati mjere za njegovo liječenje.

Uobičajena je pogrešna predodžba roditeljima da ako beba bude mirna i izgleda zdravo, moguće je da ne dođe na zakazane posjete dječjem liječniku. Ovo je mišljenje pogrešno jer nije svaka majka medicinsko obrazovanje i može primijetiti najmanju promjenu u razvoju djeteta.

Stoga, svakako odlazite u pedijatra kada ste dodijeljeni, jer liječnik ne samo da procjenjuje zdravlje malog djeteta, nego daje savjete o njezi, hrani i spavanju djeteta. Ako vam priroda daje punopravno dijete, vaš prvi prioritet je očuvanje njegovog zdravlja.

Kako komunicira dva mjeseca bebe?

Najugodniji trenutak za novoprijelodane roditelje prvi je osmijeh novorođenčeta. Dijete u dobi od 1 mjeseca može se osmijehiti u snu, ali ovo ponašanje nije svjesno. U 2 mjeseca života beba počinje osmijehati razumijevanjem nekoga od obližnjih odraslih osoba.

Psihologija mrvica je takva da, ako je udoban i spokojan, može dati osmijehe svima oko sebe, dok izgovara različite zvukove. No, kada je dijete zabrinuto ili ugroženo, njegovi osjećaji se odražavaju na njegovo lice, a dijete će se osjećati ugodno u rukama svoje majke ili drugog člana obitelji koji mu je poznat.

Motorne vještine

Što dijete može u 2 mjeseca:

 • podignite glavu i držite je na tom mjestu neko vrijeme;
 • dati prednost jednom od igračaka, naglašavajući omiljeni;
 • doći do objekata s ručkama - ovako se razvijaju manipulativne vještine;
 • kratko držite ruke u rukama;
 • u sklonoj poziciji, djevojka ili dječak na 2 mjeseca može podići gornji dio dojke kratko vrijeme s površine;
 • kaotična vitla ekstremiteta postupno nestaju.

Dječji vid, sluh i dodir

Dijete na 2 mjeseca može neko vrijeme držati pogled na objektima, odgovoriti okretanjem glave na zvuk.

vid

Djetešce može slijediti igračku koja se kreće pred njim, pod uvjetom da se nalazi na maloj udaljenosti od lica. Što dijete vidi za 2 mjeseca? On može razlikovati objekte koji se nalaze pokraj njega, dok je u stanju jasno vidjeti osobine svoje majke. Ali objekti koji su na udaljenosti većoj od 1 metra, a beba vidi mutno.

Kako bi dijete trebalo biti 2 mjeseca? Znanstvenici su utvrdili da novorođenčad može razlikovati samo kontrastne boje, uglavnom crno-bijele, jer je njihova vizija jednobojna. Do trećeg mjeseca, dijete počinje primijetiti svijetle objekte, obojane žuto ili crveno.

Beba uči odrediti odakle dolazi zvuk. Ako zazvoni zvono na udaljenosti od 20-30 cm od jednog uha, početno dijete će umrijeti, kao da sluša gdje se pojavio šum, a zatim će okrenuti glavu u pravom smjeru.

Dodir

Nakon 2 mjeseca od rođenja, dijete počinje aktivno pokazati zanimanje za svijet oko sebe i to s rukama. Nudite bebu da osjeti predmete različitih oblika i materijala.

Izbor zabave i aktivnosti za mrvice ovisi o tome što djeca mogu raditi na 2 mjeseca:

 • Pokažite vašem djetetu jasne slike s geometrijskim oblicima, uglavnom crno-bijelim.
 • Stavite zvuk na lice djeteta i uvjerite se da je usredotočen pogled na njega, a zatim uzmi objekt na stranu. Kao odgovor, dijete mora slijediti njezin pogled.
 • Za razvoj taktilne osjetljivosti korisno je dati djetetu da dotakne razne predmete. Naizmjence ponudite meke i tvrde igračke, komade tkanine raznih tekstura, stvari koje imaju glatke i grube površine.
 • Bit će korisno kupiti ili izraditi vlastite narukvice za djecu s zvončićima koji odgovaraju vašim zglobovima. Tijekom kretanja ruku zvoni će zvoniti, što pomaže u razvoju sluha kod djeteta.
 • Za 2 mjeseca, za dijete, preporučuje se osigurati glazbeni mobilni uređaj s igračkama za razvoj osjetilnih organa.

Svakodnevno dijete postaje zrelo, stječe nove vještine i sposobnosti. Čak i jednostavan razgovor s mrvicama pomaže mu da se razvije skladno. Obavezno razgovarajte s djetetom, nemojte misliti da ako vam ne može odgovoriti, on ne može razumjeti o čemu govorite.

Zahvaljujući materinjem glasu, dijete uči da percipira različite intonacije, volumen i pitch, što pozitivno utječe na njegov razvoj.

Dijete raste vrlo brzo. U prvoj godini života, njegovi psihički i fizički parametri intenzivno se poboljšavaju, a kako bi se vještine pravilno oblikovale, mlada majka treba znati sve o razvojnim osobinama djeteta u dobi od 1, 2, 3 mjeseca itd.

Hranjenje bebe za 2 mjeseca

U nevoljama, tjeskobama i radosti preletio je prvi mjesec nakon rođenja bebe. Koliko beba može već učiniti. Već se raduje na tvojoj nazočnosti, osmjehuje, čini prve zvukove kada komunicira, drži glavu. Već je veoma velik! Zato je "sazrio" potrebe! Neki roditelji gube na tome da li oni dovode i hrane za bebu ispravno. Nemojte se bojati. Ako volite svoje dijete, sve je u redu. Sada postoji mnogo informacija koje će vam pomoći da se nosite s tim ugodnim problemima. I mi ćemo vam reći o prehrani bebe za 2 mjeseca.

Što je potrebno za punjenje hrane

Vjerojatno znate da svaki mjesec dijete dobiva na težini. Do kraja drugog mjeseca beba doda oko 800 grama i visoka je oko 2,5 centimetara. Glavna hrana za dijete ostaje majčino mlijeko. Ništa ne može potpuno zamijeniti ovaj izuzetni proizvod. Kako dijete raste, sastav majčino mlijeka mijenja, iznenađujuće, kvantitativno i kvalitativno, u skladu s potrebama vašeg djeteta. To znači da je majčino mlijeko savršena hrana za dječaku od dvije mjeseca.

Hranjenje djeteta na 2 mjeseca provodi se, kao i prije, na zahtjev. Nema potrebe nametnuti vlastita pravila djetetu. Od prisile, dijete može postati nervozno, malo je ili obrnuto više od norme, osjećaj neprestane gladi. Za probavu hrane koju dijete uzima dosta je 3,5 do 4 sata. Zatim će se podsjetiti da je došlo vrijeme za njegovo hranjenje. Dvomjesečno dijete u ovom redu jede 6 puta dnevno, usisava oko 800 grama majčinog mlijeka. Kada se hranite, nemojte žuriti da biste odveli dijete iz dojke. U posljednjim dijelovima majčino mlijeko sadrži najviše hranjivih tvari.

Najvjerojatnije je vaše dijete već izgubilo naviku noćnih hranjenja. Ako to nije slučaj, nastavite ga hraniti noću, po potrebi. Ne zaboravite da hranjenje između 4. i 6. ujutro povećava laktaciju.

U toplini ili nakon kupanja možete dati svom djetetu malo čiste čiste vode za održavanje tjelesne ravnoteže vode. Morate vodu iz žlice s malo vode da zadržite refleks sisanja iz prsa.

Ako tijekom hranjenja 2 mjeseca starog djeteta nema dovoljno mlijeka

Nemojte paničariti ako se iznenada ispostavi da beba nema dovoljno majčino mlijeko. Najprije provjerite vašu prehranu. Majka koja bi se brinula trebala bi svakodnevno konzumirati oko 100 grama svježeg sira, oko 200 grama mršavog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Ako majka ne boluje od alergija, a dijete nema dijatezu, moguće je jesti oraha s medom u ograničenim količinama kako bi se povećala laktacija.

Ako vaša prehrana ne riješi problem hranjenja 2 mjeseca starog djeteta, pokušajte dodati voćne sokove na prehranu vaše bebe. Moraju početi od dvije do tri kapi nakon hranjenja. Do kraja drugog mjeseca, možete pokušati ponuditi bebu voćni kašu. Preporučljivo je pripremiti sokove i pire krumpir sami. S ljubavlju i brigom pripremljenim majčinim rukama bit će izvrstan dodatak prehrani djeteta. Za sokove i voćne puree, možete koristiti crne ribizle, jabuke, kruške. Dodajte u hranu pire krumpir također treba biti s pola žličice.

Hranjenje 2 mjeseca starog beba kada se hrani

Kada beba bude hranjena bocama, sve je malo složenije. Dijete tijekom dojenja troši mlijeko onoliko koliko on želi, a istodobno ga višak ne šteti. Kada hranite dijete staro 2 mjeseca, mliječne formule moraju strogo slijediti preporuke svog pedijatara. Tretiranje umjetnih smjesa na želudac djeteta je teže i ako se konzumira, probavni sokovi se ne mogu nositi s ovim radom.

Nastavite davati djetetu acidofilne ili prilagođene smjese. Ako ih nema, možete pripremiti smjesu odrezaka i šećera u kravljem mlijeku. Uz mljevene žitarica lakše je probaviti kravlje mlijeko. Dobre juhe od heljde, riže, zobene pahuljice. Samo nemojte zaboraviti da je zobena kaša slaba, ukloni rižu, a heljda je neutralna.

Uđite u kefir u hrani. Bolje ga je uzeti u dječjoj kuhinji. Ako u neposrednoj okolini nema mliječne kuhinje, sami kuhajte kefir. Postupak nije kompliciran. Ne dajte djetetu kefir kupljenu u trgovini.

Oko mjesec dana u 2, hranjenje beba donekle se mijenja. U svojoj prehrani, morate početi uvoditi voćne sokove i pire krumpir, jer mliječne formule ne mogu u potpunosti osigurati bebinu tijelu potrebne minerale i vitamine.

Proizvodnja mlijeka u tijelu žene kontrolira moždane stanice. Stoga izbjegavajte stresne situacije, nemojte pretjerivati, odmorite što je više moguće. Neka vam vaša obitelj i prijatelji pomognu u tome.

Dojenje u roku od 2 mjeseca uspostavlja neprekinuti kontakt djeteta s majkom. Često, djeca, koja se pričvršćuju na majčinu dojku, ne traže samo hranu, već očekuju majčinsku zaštitu i nježnost.