Mješavine za preuranjene i niske bebe srodne težini

Liječenje

Sažetak članka

Mješavine za prerane i niske bebe srodne masi podijeljene su u zasebnu skupinu smjesa, budući da se potreba za hranjivim tvarima i energijom kod ovih beba razlikuje od redovitih novorođenčadi. U preuranjenim dojenčadi djeca su rođena 28-37 tjedana trudnoće, težine 1000-2500 g, čija visina iznosi 34-45 cm. Ovisno o težini djeteta, postoje četiri stupnja prijevremenosti, od kojih je svaka karakterizirana vlastitim metodama i prehrambenim navikama. Niska težina djece je djeca rođena na vrijeme, ali imaju tjelesnu težinu manju od 2500 g. Grudi će biti neodgovorni lider u zdravstvenoj i prehrambenoj vrijednosti za takvu djecu. U slučaju nemogućnosti dojenja koristite posebne mješavine.

Značajke sastava

Mješavine za prerane bebe obično su označene prefiksom u nazivu smjese. Iznimka je Hipp PRE mješavina koja se preporučuje za hranjenje normalnih beba od rođenja. Tvrtka Abbot za prerane bebe proizvedena je mješavina Similac Neoshur i Similac posebne kea.

Mješavine za prerane bebe karakterizirane su povećanim udjelom kalorija u usporedbi sa standardnim mješavinama. Dnevni protein potreba je također veći. Utvrđeno je da što je veći stupanj preuranjenosti djeteta, to više proteina njegovo tijelo treba. Upotreba umjesto specijaliziranih smjese konvencionalnih prilagođenih može dovesti do sporije povećanja mišićne mase od strane djeteta, dok će udio masnog tkiva povećati. Rezultat će biti zaostajanje u brzini i brzini rasta.

Međunarodne preporuke za unos proteina takve djece tijekom dana su 3-4 g / kg tjelesne težine. Više proteina vodi do metaboličkih poremećaja. Jednako je važno sastav proteinske komponente smjese - to bi trebalo biti s dominantnim proteinima sirutke, budući da je kazein zaokupljen preuranjenim bebama i slabo je probavljen, što dovodi do neravnoteže aminokiselina. U suhim mješavinama preNAN-a, Humana 0 NA, a također i u mješavini pripravka preNAN 0, djelomično hidrolizirani protein se koristi umjesto uobičajenog proteina koji omogućava povećanje njegove probavljivosti i smanjenje alergenosti.

Važno je! Visok sadržaj bjelančevina u smjesama za prerane bebe omogućuje vam postizanje velike brzine i brzine rasta.

Optimalna količina masnoća je 6-6,5 g / kg tjelesne težine dnevno. Sastav masne komponente uveo je trigliceride srednjeg lanca, koje tijelo može apsorbirati bez utjecaja probavne enzimske lipaze, čija se aktivnost može smanjiti zbog preraspodjele djeteta. Također su potrebne za primjenu arakidonske i dokozaheksenska masne kiseline.

Smanjena aktivnost enzima laktaze koja razgrađuje laktozu (samo 30% njezine aktivnosti u novorođenčeta rođenog u dobi) čini potrebnim zamijeniti dio laktoze (15-30%) s dekstrin maltozom. Općenito, preporučena količina ugljikohidrata za prijevremene bebe iznosi 10-14 g / kg dnevno.

Posebnost mineralnog sastava takvih smjesa je visok sadržaj željeza i bakra, što omogućuje smanjenje rizika od anemije zbog nedostatka željeza, jer njihovo tijelo nije imalo vremena za odgovarajuću opskrbu tih elemenata. Sadržaj vitamina također je povećan u usporedbi s konvencionalnim prilagođenim smjesama.

Uz uobičajene mješavine za bebe i prerane bebe, nestlé proizvode PreNAN FM85 mast za majčino mlijeko. Omogućuje vam da povećate nutritivnu i energetsku vrijednost. PREANAN FM85 se može koristiti prema standardnoj uzgojnoj shemi ili pojedinačno ako ste prethodno napravili analizu sastava majčinog mlijeka, što je omogućilo da saznate stopu uzgoja za određeno dijete.

Koliko dugo mogu hraniti mješavine za prerane bebe?

Trajanje uporabe smjesa za prerane bebe određuje se količinom proteina u smjesi. U tom slučaju, ako količina proteina ne prelazi 2,2 g / 100 ml smjese, može se koristiti sve dok dijete ne dosegne tjelesnu težinu od 2500 g kao jedinu smjesu. Unos kalorija u isto vrijeme ne bi smio premašiti 130 kcal / kg. Nakon dostizanja navedene mase, dijete postupno počne davati uobičajenu, ali ne i potpuno zamijeniti specijaliziranu, ali zadržavajući ga u iznosu od 30% ukupne količine hrane za nekoliko tjedana ili mjeseci. Ova značajka dovodi do potrebe da se kontrolira prehrana djeteta, ne samo u kalorijama već i proteina, kako ne bi preopteretila djetetovo tijelo. Trajanje takve kombinacije hrane određuje se stupnjem prijevremenosti djeteta. Stoga u prehrani duboko preranih beba upotreba specijalizirane smjese može se održavati do 6-9 mjeseci starosti u iznosu od 1-2 hranjenja dnevno.

Kada je sadržaj proteina više od 2,2g / 100 ml, specijalizirani smjesu koristiti do dijete mase 1800 g. Dodatno prilagođen uvodi uobičajeno smjesa potpunu zamjenu specijaliziranih, jer njihov simultano korištenje dovodi do prelazi maksimalnu dopuštenu količinu proteina tijekom dana.

Koristeći specijalizirane mješavine za nedonoščadi do 6 mjeseci u maloj količini (1 / 3-1 / 4 volumena dnevnoj) je posebno važno za vrlo nedonoščadi, jer im omogućuje da pružaju sve hranjive tvari ubrzati rast i spriječiti razvoj osteopenije (smanjenja gustoće kostiju ).

Popis smjesa za prerane bebe težine do 1800 g

Popis smjesa za prerane bebe težine preko 1800 g

Koja smjesa za preuranjene bebe je bolje odabrati

Mješavine za prerane bebe lako se dijele na suho i tekuće prema stupnju spremnosti za potrošnju. Vjeruje se da su tekuće smjese najsigurnije jer su sterilne i minimiziraju rizik da bakterijske mikroflore ulaze izvana tijekom postupaka pripreme. Stoga, s gledišta mikrobiološke sigurnosti, bolje je koristiti tekuće mješavine za prerane bebe. Ostatak odabira mješavine je individualan u prirodi i uglavnom se određuje stupnjem prijevremenosti djeteta.

2 komentara

Naomi - Odgovor

I mi smo se rodili prerano, i da bismo "stavili dijete na noge" bilo je potrebno hraniti mješavine. U ovoj situaciji, Materna nas je spasila za preranu i rođenu djecu s malom težinom.

Svetlana - Odgovoriti

oh, također smo krenuli od Materne, čini se da je dodatna pažnja pozvana na prerano, tako malo informacija o njemu, a mješavina nas je samo spasila, jer onaj koji je započeo u rodilištu nije se uklopio. Prvo sam naručio isporuku iz Izraela, a zatim se u Moskvi pojavila maternica i tamo je počela kupovati.

Mliječne formule za bebe i prerane bebe

Preuranjene ili male težine zahtijevaju posebnu njegu i prehranu. Takve bebe karakterizira niska pokretljivost i letargija, slaba dobitak težine i niski ton mišića. Osim toga, kod djece postoji tanka koža i crvenkasta naborana koža, neki odgode razvoja.

Prematurno - prerano rođenje prije 37-38 tjedana, a težina bebe ne prelazi 2,5 kilograma. Nakon poroda, prerano beba se ne primjenjuje odmah na dojku, ali se pregledava i smješta u kapuljač s automatskom opskrbom kisikom i održava optimalne uvjete za bebin život. Ako se stanje djeteta postupno stabilizira, dijete se primjenjuje na dojku.

Rano bebe mogu zaostajati u fizičkom i mentalnom razvoju za 1,5-4 mjeseca od djece koja su rođena na vrijeme. No, s pravilnom skrbi i prehranom do godine, mrvica se već susreće s vršnjacima. U ovom članku ćemo pogledati glavne značajke hranjenja prerano ili niske novorođenče. I saznajte koja je mješavina najprikladnija za takve bebe.

Prehrambene značajke preranih beba

U prvim danima života, refleks sisanja i gutanja, kao i probavni sustav u prerane i niske težine, vrlo su loše razvijeni. To čini hranjenje bebe teško. On je dovoljno taman i može odbiti jesti, većinu vremena beba spava. Osim toga, u nekim slučajevima morate hraniti dijete kroz cijev.

U svakom slučaju, poželjno je utvrditi dojenje, jer majčino mlijeko je najbolja prehrana i lijek. Ono jača imunološki sustav i potiče dobivanje težine, daje snagu i ubrzava razvoj djeteta. Ako se prehrana provodi samo kroz sondi ili bočicu, redovito ponudite djetetu dojku da razvije refleks s okusom gutanja.

Liječnik izrađuje individualnu prehranu za svako dijete. U prva dva tjedna života dnevni unos hrane izračunava se pomoću formule Rommel. Za svaku stotinu grama tjelesne težine nalazi se 10 ml mlijeka ili mješavina, na koju morate dodati broj dana života bebe.

Na primjer, za određivanje količine hrane za tjedno novorođenče težine 2 kg primjenjujemo sljedeće izračune: 10 ml + 7 (dani života djeteta) - 17 ml za svaki 100 grama. Stoga, za 2000 g 17 x 20 i dobiti 340 ml.

Broj hranjenja varira između 6-8 puta dnevno. Duboke prerane bebe dobivaju smjesu do deset puta. Važno je ne poduzeti duge stanke između jela, ali i ne prisiljavati dijete da jede sili!

Ponekad majka koja njeguje ne može dojiti dijete. U tom se slučaju morate prebaciti na mješovite ili umjetne hranidbe i mliječne formule za prerane bebe. Pogledajmo što ova dječja hrana predstavlja.

Značajke i sastav smjesa za prerane bebe

Za ovu kategoriju bebe proizvode posebne mliječne formule za preuranjene i male težine s "0" ili "Pre". Sastav takve prehrane sadrži neophodne elemente koji pomažu bebu da se razvije i oporavi, dobije na težini. Adaptirana dječja hrana poboljšava probavni sustav i crijeva, daje snagu djeteta i stabilizira stanje djeteta.

Mješavina za prerane bebe i male bebe uključuje sljedeće komponente:

 • Povećana kalorična i energetska vrijednost doprinose brzom dobivanju težine, zasićuje djetetovo tijelo energijom i daje snagu;
 • Velika količina proteina jača i razvija mišiće, masnu masu;
 • Kazein proteina sirutke potiče brzu i jednostavnu asimilaciju mješavine mlijeka u probavi bebe;
 • Kalcij i fosfor ojačavaju kosti i zube, potiču rast i povećanje težine;
 • Nukleotidi i probiotici poboljšavaju rad probave i tvore zdravu crijevnu mikroflora;
 • Polinezasićene masne kiseline imaju pozitivan učinak na razvoj mentalnih sposobnosti i funkcioniranje živčanih stanica, jačanje imunološkog sustava i poboljšanje vidljivosti;
 • Laktoza - ugljikohidrat, koji se lako i brzo apsorbira, daje puno energije i snage.

Osim toga, sastav uključuje različite vitaminima, makro i mikronutrijentima. To su vitamini A, E, K i vitamini iz skupine B. Također, posebne smjese za niske razine rađanja ili prerane bebe često sadrže željezo, jod, bakar i mangan. Danas proizvođači nude mnogo različitih proizvoda iz ove kategorije. Pogledajmo što je bolje.

Ocjena najboljih mješavina za prerane bebe s naslovima

Mješavina za prerane bebe se hrani prije 37.-38. Tjedna trudnoće. Oni imaju težinu ispod 2500 g. Takve bebe imaju crvenkastu kožu. Njihov refleks usisa slabo je razvijen. Često je njihovo disanje teško. Ova djeca zaostaju u pogledu onih koji se pojavljuju na vrijeme i imaju normalnu težinu.

Prije toga, prerane bebe bile su osuđene. Medicina sada ima kompleks mjera za njegu beba. Uz pravilno hranjenje, oni brzo nadoknaditi svojim vršnjacima. U kasnijem životu, prerane bebe se ne razlikuju od punog roka.

Prehrambene značajke preranih beba

Najbolja hrana za prerane bebe je majčino mlijeko. Ojačava imunološki sustav, doprinosi pravilnoj "kolonizaciji" bakterija u probavnom traktu.

Ali postoje slučajevi kada je nemoguće dobiti dovoljno mlijeka:

 • majka nema laktaciju;
 • refleks usana je slab (beba spava tijekom hranjenja);
 • previše hrapave ili depresivne bradavice u mami (dijete ih ne može držati u ustima).

U tim slučajevima, propisajte sastav za prerane bebe. Ovo je zdrava hrana. Prodaje se u ljekarnama. Nemoguće je samostalno propisati bebu smjesu: pedijatar uzima u obzir osobitosti razvoja djeteta Intervali između hranjenja djece su 3-3,5 sati. Za to vrijeme hrana se potpuno apsorbira, a dijete dobiva gladne.

Cilj prehrambene skrbi za preuranjene bebe je brzo postizanje mišićne mase. Dijete koje je naraslo do 3000 g prenosi se na skladbe za djecu s punim radnim vremenom. Prijelaz se provodi postupno. Shemu određuje liječnik.

Ponekad pedijatar ostavlja 1-2 hranjenja po danu s mješavinom za liječenje. To je zbog karakteristika određenog pacijenta.

Značajke sastava

Proizvođači označavaju proizvode za preuranjene bebe s prefiksom i 0 oznakom. Iznimka je mješavina za pojam djece "Hipp Pre". Sastav uključuje potrebne komponente za obnovu i normalan razvoj mrvica. Mali pacijent brzo će dobiti težinu i nadoknaditi s vršnjacima

Dojenčad formula za slabe bebe je drugačija:

 1. Kalorija veća od uobičajene mješavine. Potrebno je za brzo stvaranje mišićne mase. Dijete jede malo, i zasićeno je energijom u potrebnoj količini.
 2. Ukupni sadržaj proteina je veći. To omogućava mišićima da se razvijaju brzo.
 3. Obavezno prisustvo proteina kazeina omogućuje lako probavu hrane kod malih dojenčadi. Hrana se brzo probavlja i lako se probavlja.
 4. Aktivni rast i dobivanje težine nastaje zbog prisutnosti u sastavu fosfora i kalcija. Ovi elementi osnažuju kosti i zube.
 5. Mješavina mlijeka treba brzo probaviti i potpuno apsorbira tijelo. To osigurava probiotici i nukleotidi. Podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i želudac.
 6. Proizvod sadrži laktozu. Ona se lako probavlja i energično hrani dijete.
 7. Povećani sadržaj polinezasićenih masnih kiselina osigurava razvoj živčanih stanica. Ovo ima pozitivan učinak na aktivnost središnjeg živčanog sustava.
 8. Kompleks vitamina (A, E, K) jača vid. B vitamini ojačavaju živčani sustav.

Neki proizvođači dopunjuju svoje kompozicije s jodom, željezo, mangan i bakar. Ovi elementi ojačavaju bebu i ubrzavaju njegov razvoj.

Gotovo sve smjese se sastoje od palminog ulja. Pomaže bebama da učinkovito dobiju težinu. Nutrilon Pre uključio je strukturirani analog, beta-palmitat. Similak i Enfamil odbili su koristiti palmino ulje.

Kakva je mješavina za prerano dijete bolje?

Cilj bilo kojeg sastava za prijevremene bebe je postizanje mišićne mase i nadoknaditi razvoj njihovih vršnjaka. Prehrana koju je propisao pedijatar, uzimajući u obzir osobine određenog djeteta. Liječnik smatra:

 • težina bebe;
 • opće stanje u trenutku izbacivanja iz rodilišta;
 • Ima li majka djelomično dojena (najmanje 1-2 puta dnevno);
 • Da li mrvice imaju alergiju na hranjive sastojke?

Bolja robna marka ili još gore, određena zasebno u svakom slučaju. Proizvod koji je došao do 100 beba može biti beskoristan na 101. sastanku.

Učinkovitost i sigurnost mliječne formule određit će se nakon nekoliko dana korištenja. Ako osjetite alergiju, odgođena stolica treba odmah obavijestiti pedijatra. Liječnik će pokupiti još jednu marku.

Kako se dodjeljuju ocjene?

Proizvođači mješavina za djecu s preuranjenom i malom brojem rođenja pokušavaju testirati njihova dostignuća u nezavisnim laboratorijima. Te ustanove nalaze se u zemlji porijekla ili izvan nje. Tada proizvođači dobivaju potvrde o kvaliteti i sigurnosti. Ovi dokumenti daju pravo na prodaju roba (mješavina) u tim zemljama ili širom svijeta.

Sljedeći trgovci dolaze u posao. Oni razvijaju strategiju prodaje. Važno mjesto u njoj je oglašavanje. Određuje broj kupovina robe i ocjene.

 1. Ocjenu mliječne formule predvodi Humana 0-VLB. Ovo je mješavina tekućeg mlijeka. Ona je spremna za upotrebu. Sadrži žive bakterije za normalnu funkciju crijeva. Nedostatak: ponekad bebe pate od zatvora.
 2. Nadalje, majke vole Humanu 0. To je suha mješavina za prerane bebe. Savršeno se apsorbira laganim mrvicama. Alergija se javlja vrlo rijetko.
 3. Često je babylonia beba propisala "Nutrilon Pre 0". Suha smjesa ima obogaćenu kompoziciju (kalcij, željezo, vitamini skupine E). Nedostatak: bebe imaju zatvor ili koliku bolest.
 4. Suha mješavina "Nutrilak Pre" je popularna. Sadrži lako probavljive proteine, probiotike i folnu kiselinu. Ovo je izvrsna prevencija karcinoma.
 5. Liječnici propisuju PreNan za njegu koji zahtijevaju brzi dobitak težine. Proizvod sadrži povećanu količinu kazeina.
 6. Za probleme s dišnim sustavom bebe Bellakt Pre je idealan. Sprječava bolesti dišnog sustava.
 7. Za ubrzani i pravilan razvoj živčanih i probavnih sustava pedijatri propisuju "Friso Pres". Smjesa ima bogat set aminokiselina. Ali nema dovoljno željeza i cinka.
 8. Za one koji žele dobiti potpunu zamjenu majčinog mlijeka, "Hipp Pre" je prikladan. U smjesi nema šećera. Ne daje alergije. Djeca nemaju kolik. No proizvod ima sadržaj s niskim sadržajem kalorija.
 9. Alergije sklone bebe propisane su "Similac Neoshur". Sastav omogućuje brzo dobivanje težine. Ne sadrži palmino ulje i šećer.

Hranjenje bebe neće imati jednog dana. Premještanje s jednog pogleda na drugi nije uvijek korisno. Na imenovanje je potrebno razmotriti cjenovnu kategoriju proizvoda.

Pravila za kuhanje i prehranu preranih beba

Za brzo dobivanje težine od prerane bebe i kasnijeg normalnog razvoja, nije dovoljno odabrati pravu hranu. Potrebno je pravilno koristiti.

 1. Za pripremu suhe smjese treba biti strogo prema uputama i neposredno prije uporabe. Tekućina - grijana u vodenoj kupelji ili u posebnoj podlozi za grijanje.
 2. Za razrjeđivanje suhe mješavine potrebno je koristiti kuhanu ili specijaliziranu bebu.
 3. Zabranjeno je davanje mješavine za običnu djecu na prerano dijete. Takav proizvod može imati negativan učinak na tijelo (otrovanja, alergije, probavne smetnje). Mješavine s feedovima formule ponekad sadrže protein soje. Nije apsorbirana tijelom preuranjenog djeteta.

Posude se trebaju prati i sterilizirati. Prilikom uporabe štrcaljki, preporučljivo je dati prednost slobodnom.

Kako hraniti bebu

Često se hrana dodjeljuje mrvicama od rođenja. Dobio je prvi dio umjetne prehrane u rodilištu. Nakon pražnjenja koristite isti brand. Ponekad se oslabljeno dijete napaja kroz cijev odmah nakon rođenja. Kod kuće treba koristiti jednokratnu štrcaljku. Nakon rekonstrukcije refleksa za usisavanje, preporučuje se uporaba boca.

Prvi put trebate dati djetetu najviše 10 ml proizvoda. Zatim morate pogledati reakciju mrvica. Uz negativne učinke, vrijedi obavijestiti pedijatra.

Nemojte lemiti novorođenčad. Mješavine za niske težine i prerane mrvice daju im dovoljno tekućine. Prekomjerna količina vode će preopteretiti bubrege. Nakon postizanja potrebne težine bebe treba prenijeti na hranu za običnu djecu. Ovi proizvodi označeni su "1". One su hranjene do 6 mjeseci.

Mamac počinje ulaziti od 5 mjeseci. Prvo, dati žitarice bez mlijeka.

Koliko dugo treba hraniti bebe mješavine za prerane bebe

Posebna prehrana je potrebna za bebe da dosegnu težinu od 3-3,5 kg. Prijelaz u smjesu za običnu djecu provodi se postupno. Prijelazno razdoblje je mjesec dana. Važno je kontrolirati ukupnu količinu proteina u kompleksnoj prehrani. Prekomjerno će preopteretiti tijelo djeteta.

U nekim slučajevima (jaka prijevremenost, niska tjelesna težina) pedijatar odluči nastaviti hraniti posebnim smjesama do 6-9 mjeseci. Broj prijema: 1-2 dnevno.

Nedostaci smjesa za dijete za dobivanje težine

Posebne formulacije imaju visoku nutritivnu vrijednost i veliku paletu elemenata. To stvara teret na tijelu. Izražava se visoka osmolalnost. Primarno su pogođeni bubrezi. Stoga, nakon postizanja težine 3-3,5 kg, smanjuje se potrošnja posebnih proizvoda.

Pregled i popis najboljih mliječnih formula za bebe i prerane bebe

Od ukupnog broja novorođenčadi, oko 5-10% je prerano. Za ove djecu odabrana je posebna hrana. Tvrtke specijalizirane za prodaju dječje hrane, proizvode posebne mješavine koje mogu poduprijeti tijelo prerane bebe. U članku se opisuju vrste mješavina za prerane bebe, kao i prednosti i nedostatke svakog proizvoda.

Tijelo preranog dojenčadi treba biti poboljšana prehrana, koju osigurava specijalizirana mješavina.

Značajke sastava

Smjese koje koriste prerane i male težine imaju nekoliko kardinalnih razlika od ostalih smjesa - to je objašnjeno ranim pojavljivanjem bebe na svijetu. Tijekom svog vremena u maternici, nije imao vremena za dobivanje tih mikroelemenata i kalorija koje su u potpunosti apsorbirane od strane djece rođene na vrijeme.

Svaka prerana infant formula sadrži:

 1. Puno proteina. Materijal neophodan za izgradnju stanica pomaže novorođenčadi da se jači, kako bi dobio dovoljnu količinu mišićne mase i masnog tkiva.
 2. Kazein - brzo apsorbira tijelo djeteta. Ovaj protein sirutke je lagan i hranjiv.
 3. Maltodekstrin s laktozom - ti ugljikohidrati lako se probavljaju, stimuliraju razvoj moždanih struktura i njeguju dijete s potrebnom energijom u ovom trenutku.
 4. Elementi u tragovima i vitamine. Smjesa sadrži vitamine A, B, E, K. Sastav hranjive otopine sadrži mangan, željezo, bakar i jod. Razvoj skeletnog sustava je zbog prisutnosti fosfora u smjesi i ne manje važno za stvaranje kalcijevog kostura.
 5. Probiotici. Oni su korisni za mikroorganizme probavnog trakta bebe. Zbog toga probavni trakt radi bez prekida, dobiva novu rafiniranu mikroflora.
 6. Polinezasićene kiseline. Oni su važni za vizualni sustav i jačaju imuni sustav.

Zajedno s tim elementima, u smjesu se dodaju nukleotidi koji vraćaju imunitet. Nedavno je sve više izjava koje tvrde da sadržaj palminog ulja u nekim smjesama može uzrokovati zatvor kod djeteta, pa se pažljivo proučava sastav dječje hrane.

Mješavine za prerano dijete: koje su bolje?

Širok izbor prehrambenih rješenja za bebe s malom težinom na tržištu moderne hrane za bebe čini svaki roditelj razmišlja o kupnji određenog proizvoda. Svaki proizvođač nastoji izlagati svoje proizvode u najboljem svjetlu, dajući vrlo opsežne i razumne argumente. Međutim, kvalitetnu smjesu treba odabrati ne po cijeni, već po sastavu. Osim toga, jedno dijete je prikladno za jednu smjesu, a drugo za drugu. Da biste saznali što točno odabrati, upoznat ćemo se s poznatim markama smjesa koje sadrže različite elemente i sposobne su imati blagotvoran učinak na organizam djeteta.

Popis smjesa korištenih za prehranu djece s preuranjenom i malom brojem rođenja:

Koliko količina mješavine treba beba?

Bilo koje prerano dijete mora u kratkom vremenu dobiti tjelesnu težinu i stalno jačati kosti. Mješavine za prerane i niske rodiljne bebe izvode točno ove zadatke. Dijete bebe je pedijatar. Koliko se mješavina treba dati djeci ovisi o njezinoj težini. Svakog dana trebate dati hranjivu otopinu u iznosu do 1/5 mase: na primjer, ako dijete teži 2,4 kg, svaki dan će morati dati 480 g mješavine.

Svaki paket je pisana norma uporabe. Povećanje doze može nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta, jer je smjesa puno hranjivije od majčinog mlijeka.

Razvijena je najoptimalnija shema dojenja:

 1. Tijekom prvog tjedna treba mu dati 60 ml 8 puta dnevno;
 2. Tijekom drugog tjedna, dozu se povećava na 90 ml s režimom hranjenja ne više od 7 puta;
 3. 3-4 tjedna - hranjenje se obavlja 6-7 puta dnevno za 120 ml;
 4. Od kraja prvog mjeseca do kraja drugog, dijete treba dati 150 ml 5 puta dnevno;
 5. Od 3 do 4 mjeseca djetetu se daje 180 ml 6 puta dnevno;
 6. Od 4 mjeseca do 6 mjeseci, djetetu se preporučuje davati 200 ml 4-5 puta dnevno;
 7. Od šest mjeseci, dijete prima od 240 ml 4-5 puta dnevno.

Poznati liječnik Komarovsky vjeruje kako preopterećenje mrvica pridonosi ranoj pretilosti.

Obično vrijeme između hranjenja ne prelazi 3 sata. Isto vrijedi i za noćno hranjenje. Ako je beba vrlo slaba, intervalima između hranjenja morat će se smanjiti, ali prekomjerno doziranje ne smije biti dopušteno.

Odabir mješavine za bebe i prerane bebe. Vrhunska posebna mliječna hrana

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće smatraju se prijevremenim. Njihov broj je 5-10% od ukupnog broja novorođenčadi. Pretilna težina: 1-2,5 kg, visina - oko 35 cm. Takve mrvice trebaju posebnu hranu. Svi poznati proizvođači mliječne formule imaju u svojoj asortimanu posebne proizvode koji su posebno dizajnirani za takve novorođenče. U članku se nalazi popis naslova i opisa tih smjesa.

Razlike su posebna mliječna hrana

Mliječna hrana za prerane i niske novorođenčadi u osnovi se razlikuju od normalne mliječne formule. Ova je razlika zbog nezrelosti mnogih funkcija i tjelesnih sustava preuranjenih beba, posebice probavnog sustava.

Mješavine za preranu robu imaju sljedeće značajke:

 • Povećan sadržaj proteina. Protein je građevinski materijal za izgradnju stanica. Pomaže prerane bebe brzo dobiti potrebnu masu mišića i masti.
 • Povećana kalorija. U prosjeku - 80 pcal na 100 ml. Ove smjese sadrže lako probavljive ugljikohidrate - laktozu (mliječni šećer) i maltodekstrin. Ove komponente pružaju energiju i potiču razvoj aktivnosti mozga. U slučaju netolerancije na laktozu, trebate odabrati smjesu koja ne sadrži tu komponentu.
 • Sadržaj fosfora i kalcija. Hrana za dojenčad proizvođači pridaju veliku važnost prisutnosti elemenata u tragovima i optimalnom omjeru u mješavini, jer su neophodni za jačanje zubi i kosti djeteta.
 • Sadržaj vitamina i minerala koji pogodno utječu na razvoj hematopoetskih, živčanih i drugih sustava u tijelu djeteta.
 • Prisutnost probiotika koji čine normalnu crijevnu mikroflora i nucliotide koji su uključeni u stvaranje njegove sluznice.
 • Sadržaj polinezasićenih masnih kiselina, pridonoseći pravilnom razvoju živčanog sustava.

Pregled proizvoda od globalnih proizvođača

Sve smjesa za nedonoščadi označena poseban natpis PRE / pre ili broj 0. Iznimka je mješavina HIPP PRE, koji je dizajniran za opskrbu zdrave bebe rođene u tom razdoblju.

Obilje mješavina na domaćem tržištu često zagonetke roditelja. Dojenčad se treba odabrati prema sastavu. Budući da će jedno dijete biti prikladno za jednu osobu, druga je sasvim drugačija. Radi ispravnog i informiranog izbora upoznajte najpopularnije i najpoznatije marke dječje hrane za prerane bebe.

Nutrilac (Nutrilak)

Smjesa je prilagođena za preuranjene bebe. Sastav sadrži dovoljnu količinu lako probavljivih masti. Točan omjer proteina: sadržaj proteina sirutke u kazein 70/30, kao u majčinom mlijeku. Visoke razine folne kiseline i vitamina E sprječavaju anemiju.

Među nedostatcima navodimo:

 • niži sadržaj vitamina i minerala (željezo, kalcij i fosfor) u usporedbi s ostalim smjesama;
 • dostupnost palminog ulja.

Alternativa Nutrilak Premium Pre, koja sadrži samo velike oleinske suncokrete i sojino ulje iz biljnih ulja.

PreNAN (PreNAN)

Ima ugodan okus koji djeca vole. Sadržaj proteina sirutke iznosi 70%, najveći među svim predstavljenim smjesama. Moderna masna komponenta - polinezasićene masne kiseline. Minimalna količina laktoze. Maltodekstrin se koristi kao sladilo.

Nedostaci uključuju:

 • visoke cijene;
 • neuravnoteženi sadržaj cinka i bakra;
 • dostupnost palminog ulja.

Similac (Similac)

Prednost ove smjese je da je većina laktoze zamijenjena maltodekstrinom. Time se smanjuje opterećenje na nerazvijenim mrvice probavnog sustava koji čini ovaj proizvod jedan od najboljih za djecu koji su skloni nadutosti i grčeva. Istovremeno, Similac zadržava slatki okus i energetsku vrijednost.

Optimalna mješavina biljnih ulja u sastavu sprječava zatvor. Ne sadrži palmino ulje, što će biti veliki plus za roditelje koji odaberu proizvod bez ovog sastojka.

Među nedostatcima možemo istaknuti odsutnost galakto-oligosaharida, budući da se te supstance koriste kao prebiotici.

Roditelji napomene:

 • dobra tolerancija mješavine;
 • povoljan omjer cijene i kvalitete.

Prenutrilon (Nutrilon)

Sadrži dovoljno željeza, kalcija i vitamina E, mnogih nukleotida. Polinezasićene masne kiseline koje ulaze u sastav, normalizirati biokemijske procese u živčanom sustavu, regulirati apsorpciju masti topljivih vitamina u crijevima, aktiviranje imune stanice, reguliraju ravnotežu vode.

Od mikroelemenata odabiremo fosfor i kalcij, koji tvore koštano tkivo i magnezij, koji normalizira normalno funkcioniranje srčanog mišića i regulira interakciju kalcija i vitamina D.

Prenutrilon ne uzrokuje alergije, a djeca se manje rjeđe i brzo povećavaju.

Friso (Friso)

Ova smjesa ima uravnotežen sastav aminokiselina, doprinoseći pravilan razvoj živčanog i probavnog sustava, brzina namještanje „san-budno stanje.” Sadrži taurina, karoten, jod, proteina, uključujući kazein, nukleotida, kao i preporučeni ugljikohidratni pripravak.

Među nedostatcima izdvajamo relativno:

 • niski sadržaj željeza i cinka;
 • prisutnost palminog ulja;
 • relativno visoka cijena.

Roditelji ne primjećuju najugodniji okus i miris koji, međutim, ne utječe na apetit djece. Ne uzrokuje alergije, dobre za dobivanje težine. Ne izaziva koliku bol i zatvor. Neke bebe mogu imati regurgitaciju.

Humana O (Humana O)

Prilagođeno djeci s nedostatkom težine. Značajka ovog proizvoda je odsutnost kristalnog šećera u sastavu. Od ugljikohidrata sadrži samo laktozu. Omjer mikro i makro je blizu ideala. Uključeno u prebiotike normalizira rad crijeva i pridonosi formiranju imuniteta.

nedostaci:

 • nije prikladna za bebe s nedostatkom laktoze;
 • visoke cijene.

Bellakt

Širok raspon vitamina i hranjivih tvari pridonosi brzom oporavku oslabljenog dječjeg tijela i sprječavanju bolesti dišnog sustava.

Jeftina cijena. Nedostatak je visok sadržaj maltodekstrina. Ova mješavina je lako probavljiva, ali je slabija od svojih više eminentnih i skupih kolega.

Savjeti liječnika

Kako odabrati i koja je bolja?

Izbor mješavine za prerano dijete treba se približiti s najvećom pažnjom i tek nakon što ga uzme u pedijatru i njegovim preporukama. Opća načela za odabir su:

 1. Koristite samo prilagođene smjese koje su strogo dizajnirane za djecu njihove dobi.
 2. Omjer proteina sirutke u kazein bi trebao iznositi najmanje 50/50. Mješavina mlijeka se digestira bolje, više proteina sirutke.
 3. Obratite pozornost na prisutnost mješavine polinezasićenih masnih kiselina ARA i DHA (kao što je u majčinom mlijeku), što će doprinijeti razvoju mozga i vida djeteta.
 4. Poželjno je da su probioti i prebiotici u mješavini. Prve su korisne bakterije. Drugi stimulira reprodukciju korisne mikroflore u crijevima.
 5. Prisutnost nukleotida.
 6. Obratite pažnju na rok trajanja proizvoda.
 7. Nakon pokretanja smjese za praćenje reakcije bebe.

Korak po korak upute o tome kako naučiti bebu da jede iz boce.

 1. Izračunajte potrebnu količinu smjese.
 2. Uzmi čistu bocu.
 3. Ulijte smjesu u bočicu, zatvarajući je s sterilnom pamučnom lopticom.
 4. Stavite krpu na dno posude i ulijte vodu grijane do 60 stupnjeva u njega.
 5. Stavite bocu u posudu 10 minuta kako bi voda prekrila razinu smjese.
 6. Uzmite bocu i skinite pamučnu kuglu.
 7. Stavite sterilnu bradavicu na bočicu.
 8. Provjerite veličinu rupice u bradavici i temperaturi mješavine: okrenite bocu bradavice dolje i ispustite nekoliko kapi na stražnjoj strani ruke ili podlaktice.
 9. Uzmi dijete na svoju lijevu ruku.
 10. Sjednite na stolicu i stavite pelenu na dječju prsa.
 11. Uzmite bočicu desno odozdo i podignite ga pod kutom od 45 stupnjeva tako da je vrat stalno punjen mješavinom.
 12. Dijete mora čvrsto stisnuti bradavicu usnama.
 13. Na kraju hranjenja izvadite bradavicu iz usta djeteta.
 14. Obrišite dječje usne pelenama.
 15. Držite dijete okomito nekoliko minuta kako biste izbjegli regurgitiranje.
 16. Stavite bebu na bok u krevetiću.

Što je zabranjeno dati takav novorođenčad?

 • Mješavine namijenjene punom radnom vremenu. To može dovesti do porasta masnog tkiva, a ne mišića i kostiju.
 • Mješavine koje uključuju protein soje. To sprječava apsorpciju minerala u crijevima.

Glavno načelo pri odabiru mješavine za preranu robu slično je glavnom medicinskom načelu - nemojte štetiti. Uostalom, zdravlje je glavna stvar.

Korisni videozapis

Pogledajte videozapis o preranoj i maloj količini novorođenčadi:

Kako odabrati djetetovu formulu za bebu s preuranjenom ili nisko-rođenom?

Sadržaj članka:

Preuranjene bebe čine 5-10% od ukupnog broja rođenih beba. Takve bebe trebaju posebnu prehranu. Proizvođači hrane za bebe proizvode posebne formule za prerane bebe. Članak sadrži materijal o tome kakve smjese postoje za prerane bebe i što je posebnost takvih proizvoda. Također pruža tablicu s pregledom najpopularnijih dojenačkih formula za lagane i prerane bebe.

Infant formula za prerane, niske dojenčadi rođenja: značajke sastava

Mješavine za preranu i nisku malodobnu djecu su radikalno različite u sastavu od drugih dojenačkih formula. Ova nevjerojatna razlika je zbog činjenice da preuranjeno rođene bebe trebaju više kalorija i mikroelemenata nego bebe rođene na vrijeme.

Mješavine za prerane bebe sadrže:

 • Velika količina proteina. Ovaj materijal "zgrade" pomoći će bebi da se jača i razvije masu mišića i masti.
 • Kazein je protein sirutke koji se lako i brzo apsorbira u malom tijelu.
 • Maltodekstrin i laktoza. To su lako probavljivi ugljikohidrati koji daju energiju i razvijaju aktivnost mozga.
 • Vitamini i elementi u tragovima. Smjesa mora sadržavati vitamine B, A, E, K, kao i željezo, bakar, jod, mangan. Sadržaj fosfora i kalcija je neophodan za jačanje koštanog tkiva djeteta.
 • Probiotici su korisne bakterije, zahvaljujući kojima gastrointestinalni trakt funkcionira bez prekida i "poboljšava" intestinalnu mikroflora.
 • Polinezasićene kiseline, koje su vrlo važne za stvaranje imuniteta i vida.

Također, specijalizirana mliječna formula ima povećanu energetsku vrijednost za prebrzu zaradu.

Kakve su mješavine za preuranjene bebe bolji - pregled popularnih marki dječje hrane

Danas razne mješavine za male bebe čine roditeljima ozbiljno razmišljanje o kupnji dječje hrane. Svaki proizvođač pokušava napraviti jaki argument kako bi oglašavao svoj proizvod. No kvaliteta mješavine ne ovisi o cijeni, već o njegovu sastavu. Također, različite mješavine mogu biti prikladne za različite djece. Razmotrite popularnu marku, koja uključuje različite komponente koje utječu na tijelo djeteta.

Od nedostataka - visoke cijene.

Cons: sadrži palmino ulje, u mješavini neuravnoteženog omjera cinka i bakra, visoke cijene.

Cons: puno bakra u odnosu na cink.

Cons: sadrži palmino ulje, ne sadrži dovoljno minerala i vitamina. Kalcij, željezo, fosfor sadrži minimalnu količinu.

Minus: visoka cijena.

Od minusa - nizak sadržaj kalcija i fosfora. Također je niskokalorični proizvod (70 kcal). Za prerane bebe ova brojka mora biti najmanje 80 kcal.

Minus - visok sadržaj maltodekstrina.

Mješavina nije dovoljno kalorija, proteina i taurina.

Cons: palmino ulje, rižin škrob nije prikladan za svu djecu.

Cons: visoka cijena, nisko kalorijski sadržaj - 65.

Koliko treba prerano beba jesti?

Važno je da prerane bebe dobiju mišićnu masu i ojačaju koštani sustav. Specijalizirane mješavine usmjerene su na povećanje ovih pokazatelja. Pedijatar koji promatra dijete mora sam napraviti prehranu. Količina mješavine koju dijete treba jesti ovisi o težini. Dnevna stopa smjese je 1/5 mase djeteta. To jest, ako je mrvica, na primjer, 2,4 kg, tada će dnevna stopa za njega biti jednaka 2400/5 = 480 ml. Prema tome, beba će konzumirati 480 ml dnevno, tj. 60 ml po hranjenju.

Ako prerano dijete teži manje od 1,8 kg, dijetna prehrana ukazuje na liječnika, ovisno o situaciji.

Na pakiranju mješavina napisane su standardne doze potrošnje mlijeka. Povećanje doze i hranjenje svakog sata, na primjer, nije preporučljivo, jer je smjesa hranjivije i zasićeno od majčinog mlijeka, a njezin višak može negativno utjecati na djetetovo tijelo.

Postoji optimalan izračun količine mješavine, koji se mora postupno povećavati s rastom i težinom mrvica.

 • Prvi tjedan bebe treba hraniti 8 u rijetkim slučajevima 10 puta dnevno za 60 ml.
 • Drugi tjedan - ne više od 90 ml, dok hranjenje način 6-7 puta.
 • Treći i četvrti tjedan - 120 ml, 6-7 puta dnevno.
 • 1-2 mjeseca - smanjuje unos hrane do 5-6 puta dnevno, povećavajući dozu smjese do 150 ml.
 • 2-4 mjeseca - hranite 5-6 puta na dan, 180 ml istovremeno.
 • U dobi od 4 do 6 mjeseci trebate hraniti bebu 4-5 puta dnevno i davati 200-210 ml mlijeka odjednom.
 • Nakon 6 mjeseci beba treba dati 240 ml mlijeka 4-5 puta dnevno.

Mišljenja stručnjaka o smjesama za prerane bebe

Svetlana Ogorodnikova, pedijatar savjetuje:

Moderne prijevremene mješavine trebaju sadržavati, osim dobro poznatih bjelančevina, masti i ugljikohidrata, komponente poput Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina za podršku razvoju mozga i vida, nukleotida koji pomažu imunološkom sustavu. Nedavno su počeli izvješća da ako je palmino ulje u smjesi, može izazvati zatvor kod djeteta. Stoga, sastav mješavine za umjetnu prehranu djece treba podvrgnuti detaljnoj studiji jer je pravilna ishrana ključ zdravlja i normalnog razvoja djeteta.

Poznati liječnik Komarovsky kaže da nije potrebno prenijeti bebu s mješavinom, jer to može uzrokovati pretvaranje mrvica:

Sada se svim mladim majkama preporučuje hraniti novorođenče kada to zatraži. Ovo je neprihvatljivo s preuranjenim bebama. Uostalom, dijete je tako slabo da neće moći dati majci signal da je gladan. U pravilu, interval između hranjenja ne smije biti duži od tri sata. To se također odnosi i na noćno hranjenje. Ako je beba vrlo slaba, preporuka može uključivati ​​češće hranjenje, ali ne preopterećenje!

Liječnik medicinskih znanosti V.A. Skvortsova:

Sastav najdjelotvornijih za potrebe djeteta suvremenih posebnih smjesa (na primjer Frisopre) uključuje nukleotide, koji pridonose bržem somatskom rastu i jačaju imunološki sustav djece.

Sastav masnih kiselina smjesa za prerane bebe također je iznimno važan, prvenstveno zbog činjenice da imaju ograničenu endogenu sintezu najznačajnijih dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina - arahidonsku i dokozaheksenuensku. Potonji su ugrađeni u neke proizvode (Frisopre, Pre NAS, Humana 0-GA) i igraju značajnu ulogu u strukturi i funkciji bioloških membrana, bitni su sastojci mozga fosfolipida, retinalni fotoreceptori oka.

Sastav masne komponente brojnih proizvoda (Humana 0-HA, Pre-Nutrilak, Frisopre, Pre NAS) uključuje trigliceride srednjeg lanca koji osiguravaju apsorpciju masti bez djelovanja lipaze, veliku apsorpciju masti u crijevima, bolju apsorpciju kalcija i cinka.

U ugljikohidratnoj komponenti, sadržaj laktoze se donekle smanjuje kako bi se izbjeglo prekomjerno opterećenje gastrointestinalnog trakta malih dojenčadi (koje karakterizira ograničena sposobnost apsorpcije mliječnog šećera). Osim laktoze, u brojnim proizvodima (Humana 0-HA, Pre-Nutrilak, Pre NAS) postoji glukoza polimer-dekstrin-maltoza, au nekim polisaharidima u sastavu glukoznog sirupa (Frisopre, Pre-Nutrilon).

Energetska vrijednost mješavina za prerane bebe, u pravilu, je nešto veća i kreće se od 75-80 kcal / 100 ml, iako se predlaže da se neki proizvodi koriste u dva standardna razrjeđenja, a primaju više ili manje koncentrirane prehrane (na primjer, Pre NAS, Enfamil, Frisolak Prematur).

U 21. stoljeću "podizanje prerane bebe na noge" mnogo je lakše i gotovo uvijek pozitivan rezultat. Samo mu treba više temeljita njega i prehrana.

Mješavine za prerane bebe: kako se razlikuju od normalne?

Bebe rođene prije 37. tjedna trudnoće čine 5-10% svih rođenih beba. Mješavine za prerano su komercijalno dostupne, a njihov raspon je prilično širok. Gotovo svi proizvođači dječjih hrane za dojenčad proizvode posebne proizvode namijenjene prehrani takvih novorođenčadi.

Crkve rođene između 28. i 37. tjedna intrauterinog razvoja smatraju se preuranjenima, težina koja je u prosjeku 1-2,5 kg, a visina je oko 35 cm. Ovisno o tjelesnoj težini novorođenčeta, liječnici razlikuju četiri skupine za svako dijete od kojih postoje određeni zahtjevi za hranidbom i sastavom smjese. Više o preuranjenim bebama →

Značajke sastava takvih smjesa

Proizvodi namijenjeni prehrani preranog djeteta mogu se razlikovati zbog prisutnosti oznake "Pre" / "Pre" na pakiranju. Jedina iznimka je mješavina Hipp PRE-a koja se može koristiti za hranjenje zdravih, pravovremeno rođenih beba.

Prehrana za prerane bebe ima značajne razlike u sastavu, jer takve mrvice zahtijevaju više kaloričnih smjesa s većim sadržajem mikroelemenata.

Mješavine za bebe rođene prije roka uključuju:

 • Povećana količina proteina. Protein je glavni građevinski materijal za rastuće tijelo, posebno za novorođenče. Protein pomaže bebi da se jači i uskoro dobije potrebnu masu mišića i masti.
 • Lako probavljiv ugljikohidrati - maltodekstrin i mliječni šećer (laktoza). Međutim, ako dijete ima netoleranciju na laktozu, tada treba odabrati smjese koje ne sadrže ovu komponentu. Pročitajte više o smjesama bez laktoze →
 • Kazeini su proteini sirutke koji se lako apsorbiraju djetetovim tijelom.
 • Vitamin i mineralni kompleksi. Cijeli niz elemenata u tragovima osigurava skladan razvoj djeteta. Preuranjene bebe u djetinjstvu posebno trebaju željezo, bakar, kalcij i fluor, kao i vitamini A, E, K i skupina B.
 • Probiotici su bakterije koje imaju blagotvoran učinak na funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.
 • Polinezasićene masne kiseline. Potrebno za stvaranje imunološke zaštite, kao i za razvoj vidne oštrine.

pregled

Kada se prerano dijete rodi u obitelji, roditelji imaju posebnu odgovornost za organiziranje punog hranjenja djeteta. Razmotrite najpopularnije mješavine za prerane bebe predstavljene na domaćem tržištu.

Frisopre od Frisa

To je prilagođena mliječna formula jer ima maksimalnu sličnost u sadržaju makro i mikronutrijenata na žensko majčino mlijeko zbog čega se lako i brzo apsorbira u još uvijek nepotpuno funkcioniranje crijeva dojenčeta. Sadrži proteine, uključujući kazeine, kao i lipide, ugljikohidrate, vitamine i minerale. "Frisopre" je obogaćen karotenom i taurinom, što ima pozitivan učinak na razvoj i rast beba malog djeteta.

Prosječna cijena je 880 rubalja.

PreNAN

Mješavina "NAS", namijenjena prehrani preuranjenih beba, ima ugodan okus, dakle, poput mrvica. Pored dobrih organoleptičkih svojstava, sastav "PreNAN" sadrži oko 70% proteina sirutke, što je najveći broj među svim predstavljenim smjesama.

Među nedostatcima "PreNAN" mješavine za prerane bebe, prisutnost palminog ulja u sastavu, kao i neuravnotežen sadržaj cinka i bakra može se primijetiti.

Trošak paketa težine 400 grama iznosi oko 870 rubalja.

Nutrilon prije

Mješavina se lako apsorbira u tijelu preuranjenog djeteta, nakon njegove uporabe, roditelji primjećuju smanjenje regurgitacije. To je dobra alternativa za dječju hranu kada je nemoguće utvrditi dojenje. Sadrži potrebnu količinu spojeva željeza, cinka i kalcija, kao i vitamina E. U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti alergije.

Cijena - više od 900 rubalja.

Nutrilac prije

Ova mješavina je prilagodena prehrani preranog djeteta. U svom sastavu postoje lipidi koji se lako apsorbiraju nezrelim djetetovim tijelom. Nutrilac Pre također sadrži folnu kiselinu, dovoljnu količinu proteina i vitamin E, koji je odgovoran za prevenciju anemije.

Među nedostatcima treba zabilježiti sadržaj palminog ulja, kao i minimalnu koncentraciju kalcija, fosfora i željeza.

Trošak je oko 570 rubalja za paket težine 350 grama.

Humana 0

Formulacija za dojenčad koja je pogodna za hranjenje preuranjenog djeteta. Sastav sadrži optimalni omjer makro- i mikronutrijenata. Treba napomenuti da je samo od laktoze prisutno iz ugljikohidrata, a kristalni šećeri potpuno su isključeni. Neprihvatljivo je hraniti ovu mješavinu djece s nedostatkom laktoze. Humana ne uzrokuje poremećaje hranjenja, uključujući crijevnu koliku i alergije. U rijetkim slučajevima se opaža regurgitacija. Prodaje se u obliku tekućine i praha.

Trošak je oko 800 rubalja.

Alprem

Smjesa koju proizvodi Nestlé za prerane bebe obogaćena je željeza. Sadrži i lako probavljive lipide i druge mikroelemente potrebne za povećanje težine i rast. Proizvod dobro podnosi lagane bebe.

Međutim, smjesa nema dovoljno sadržaja kalorija (oko 70 kcal na 100 ml gotovog proizvoda), za prerane bebe, ta brojka ne smije biti niža od 80. Također, iz minusa može se primijetiti nizak sadržaj kalcija i fosfora.

Nedavno, rijetko dostupni, trošak od oko 650 rubalja.

"Bellakt"

Dječja hrana "Bellakt Pre" pogodna je za bebe rođene prije 37 tjedana. Sadrži uravnotežen omjer proteina, masti, ugljikohidrata i mikroelemenata zbog čega dijete brzo dobiva na težini. Nedostatak je prisutnost maltodekstrina u velikim količinama.

Cijena za 400 grama proizvoda je oko 500 rubalja.

„Nadamo”

Drugi predstavnik formula namijenjenih prehrani malih natalnih dojenčadi. Općenito, sastav se ne razlikuje od standardnih zahtjeva, osim male količine proteina i taurina, zbog čega dječja hrana nema dovoljno sadržaja kalorija. Ovo je jedna od najvećih proračunskih opcija.

Cijena - manje od 500 rubalja.

Semper lemolac

Ovaj proizvod se ne preporučuje za hranjenje preuranjenog djeteta. Pogodan je za djecu rođenu na vrijeme, ali ispod težine. Terapijska smjesa prikladna je za bebe koje pate od nadutosti, obilne regurgitacije i kolike. Sadrži palmino ulje, rižin škrob i nedovoljnu količinu željeza. Preporuča se kao dodatak s nedovoljnom količinom majčinog mlijeka u majci ili pored druge mješavine, na primjer, kiselog mlijeka, jer može izazvati zatvor.

Ne bi trebalo biti više od 300 rubalja.

Enfamil Prematura

Prilagođena hrana za novorođenče rođene prerano. U svom sastavu nema palmitata, ona također sadrži potrebnu količinu željeza i vitamina E. Proizvod nema sasvim točan omjer kalcija i fosfora. Enfamil Prematura karakterizira niska osmolarnost koja smanjuje opterećenje bubrega.

Cijena banke iznosi oko 850 rubalja.

Hipp prije

Sastav je sličan majčinom mlijeku, što je osobito važno za hranjenje preuranjenog djeteta. Mješavina je obogaćena mineralima i vitaminima, sadrži korisne bakterije. Prema roditeljima, ta hrana za preuranjene bebe dobro se tolerira od strane bebe, u rijetkim slučajevima uzrokuje alergije, ne izaziva zatvor, smanjenje broja regurgitacije.

Trošak je oko 750 rubalja.

Kako odabrati pravu smjesu?

Prilikom odabira mješavine za prehranu djece s preuranjenom i malom brojem rođenih, nužno je slušati preporuke neonatologa, jer u svakom pojedinom slučaju dijete može zahtijevati određene tvari u većim ili manjim količinama. Obavezno pazite na težinu. Djeca rođena s tjelesnom težinom manjom od 1800 grama, možete kupiti PreNAN, Nutrilon Pre, "Frisopre". Dijete čija je težina pri rođenju premašila 1800 grama može se dati "Bellakt Pre", HIPP Pre, Nutrilac Pre.

Kako hraniti preuranjene bebe s takvim smjesama?

Svako dijete rođeno prije roka mora dobiti težinu i učvrstiti koštani kostur što je prije moguće. Iz tog razloga treba odabrati posebne formulacije za dojenčad za prerane bebe za hranjenje. Pedijatar bi se trebao angažirati u pripremi prehrane na temelju podataka dobivenih tijekom postnatalnih studija.

Količina razrijeđene smjese ovisi o težini novorođenčeta. Svakodnevno treba dati količinu prehrane jednaku jednoj petoj tjelesnoj težini. Na primjer, ako novorođenče teži 2100 grama, onda bi trebao pojesti oko 420 grama dnevno. Ne morate prelaziti normu, jer je smjesa više kalorija nego majčino mlijeko, a prekomjerno povećanje težine može nepovoljno utjecati na sveukupno stanje tijela.

Pedijatri su razvili dijetu za prerane bebe:

 1. U prvom tjednu života potrebno je dati 60 ml smjese 8 puta dnevno.
 2. Tijekom drugog tjedna, veličina dijela hranjenja povećava se na 90 ml, pod uvjetom da dijete ne jede više od 7 puta dnevno.
 3. U trećem i četvrtom tjednu djeteta treba se hraniti 6-7 puta, dajući 120 ml smjese.
 4. Od drugog mjeseca života, dijete bi trebalo jesti pet puta, 150 ml odjednom.
 5. Za 3-4 mjeseca beba se hrani 5 ili 6 puta 180 ml.
 6. Od šest mjeseci, dijete najmanje 5 puta dnevno jede 250 ml smjese.

Koliko dugo daje smjesu preuranjenu?

Od prehrane preranog djeteta, to ovisi o tome koliko brzo će dobiti potrebnu težinu. Liječnici preporučuju trenutačno hranjenje posebnim smjesama dok beba ne dobije najmanje 3 ili 4 kg. Nakon toga, pedijatar treba pregledati bebu i dopustiti prijenos do uobičajene mješavine.

Dopunska hrana za djecu s niskom težinom preporučuje se da ne započne s voćem ili povrćem, već s žitaricama, jer će to pridonijeti bržem rastu djeteta. Pročitajte više o mamcu →

Za prijevremene bebe prvi put je nemoguće davati hranu namijenjenu djeci rođenoj u terminima, budući da im je potrebno povećati težinu povećanjem strukture kostiju i mišića, a ne masnog tkiva.

Nemoguće je jednoznačno utvrditi koja je njihova mješavina najprikladnija za preuranjene bebe, budući da osim medicinskih indikacija za njegovu upotrebu mogu postojati slučajevi individualne netolerancije na prehranu ili pojavu negativnih reakcija tijela kao što su kolik, konstipacija i obilna regurgitacija. Pažljivo pratite stanje djeteta nakon hranjenja, a ako mislite da određena mješavina nije pogodna za vaše mrvice, bolje je zatražiti savjet od pedijatra.

Autor: Violeta Kudryavtseva, liječnica,
posebno za Mama66.ru