Dijete prehrana u 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

Zdravlje

U drugom mjesecu života, dijete počinje istraživati ​​svijet. Raznolikost okolnih predmeta, glasovi mame i tata, osmijeh ljudi počinju privlačiti dječju bebu. Dobit će oko 800 g tjelesne težine, povećati za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pomicati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da biste ga primili i poslali dječju hranu za 2 mjeseca.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Ali koliko može vaše dijete jesti sada za hranjenje? Ovdje je potrebno uzeti u obzir je li on dojen, miješan ili umjetno hranjen.

Dojenje dojenčadi

Dojenje je najjednostavnija opcija. Uostalom, sama priroda brine se da se količina mlijeka od majke povećava s povećanjem potreba djeteta.

Pediatri govore o potrebi prehrane djeteta "na zahtjev". U tom slučaju, ne trebate se brinuti o količini mlijeka koji se jede. Volumen se tijekom dana može mijenjati, ali dijete će uzeti "svoje" i neće više jesti nego što mu treba, jer je u 2 mjeseca prirodni instinkt prehrane još uvijek prisutan.

To vrijedi ako dijete između hranjenja ne plače, zaspati i budno se približno jednakim vremenskim razmacima, a dobit će dobro. Kada majčino tijelo ne uspije, a mlijeko nije dovoljno proizvedeno, trebali biste potražiti savjet od stručnjaka za dojenje.

Pokušajte isprazniti prsima pravodobno. Dijete nije pilo, - napunite sve do posljednje kapi. Refleks će raditi, a sljedeće hranjenje mlijeko će biti malo više. Samo nemoj paničariti. Uzbuđenje, anksioznost i stres su loši saveznici za mamu.

Dojenje 2-mjesečno kaotično, jer režim nije imao vremena za stjecanje uporišta. Poboljšanje psihološkog stanja djeteta primjenjuje se na prsa što je češće moguće: biti blizu majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i njegu.

Režim za dvuhmesyachnika, u pravilu, uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno s različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća, i nema se čega brinuti.

Mješovita hranjenja

Može se dogoditi da se majčino izraženo mlijeko mora hraniti. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje naporima roditelja. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke, zamrzavanje izraženog mlijeka.

Dopuna s donorskim mlijekom

Vrijedna alternativa prethodnoj metodi nadopunjuje bebu s mamom medicinskom sestrom. Iz mnogih je razloga ova opcija bolja od korištenja dojenačke formule. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dobro razvijena.

Takvo se mlijeko pohranjuje:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad mame i tate, objavljivanje informacija o društvenim mrežama, tražeći prijatelje, slažu se bez posrednika. Ali ovdje je neophodno zapamtiti da se ne samo korisno, već i štetno prenosi mlijeko. Stoga je neovisno traženje mokre medicinske sestre vrlo opasno.

Dodatak mliječnoj formuli

Za dodatak bebe od 2 mjeseca koriste se visoko prilagođene smjese - hidrolizati. Namjerno su manje ukusne od majčinog mlijeka, tako da dijete uopće ne odustane od dojke. Da bi vam pomogao u odabiru takve mješavine trebao bi biti stručnjak.

Kod mješovitog hranjenja održava se nutritivni režim "na zahtjev". Oba grudi daju na početku hranjenja, a tek tada - hidrolizat. Nutricionistička smjesa proizvedena strogo prema režimu: po satu, tijekom dana, uz obaveznu kontrolu uriniranja. Dopuna se daje od šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz boce.

Mama i dalje ima priliku vratiti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za laktaciju ili pedijatar koji je zagovornik dojenja pomoći će vam da popravite dodatak i uklonite je kada nastane prilika.

Prednosti mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom dobiva antitijela;
 • Mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se uvodi kada majka ne može hraniti dijete iz objektivnih razloga (neodgodivost da "pokvari" oblik dojke ili "zabrljati" s bebom se ne odnosi na one). Puno prijelaz na hranjenje smjese treba biti razumno, a argumenti - težak.

Čak i novorođenče mogu piti iz boce. U hitnim slučajevima dijete dobiva cijelo kravlje mlijeko, ali je potrebno odabrati prilagođenu smjesu prema savjetu stručnjaka što je prije moguće. Izračunajte broj porcija i odredite način hranjenja pomoći će pedijatru. No, sami roditelji moraju prikupiti informacije o ovom pitanju.

U početku je bolje hraniti dijete kada traži hranu. Postupno će se stvoriti jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak i najskuplja i najkvalitetnija mješavina apsorbira se više od majčinog mlijeka i traži više vremena za probavu. Stoga, pri prebacivanju na umjetnu prehranu, interval između hranjenja može se povećati na 3-4 sata.

Približan način za bebu u roku od 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 izvora po danu;
 • brzina jednog dijela - 120-150 ml.

Nemojte žuriti da se brinete ako beba ne jede sve tijekom hranjenja. Najvjerojatnije će za 1-2 dana primiti svoju normu. I ne prisilite jesti sili. To može dovesti do pretjeranog rasplodavanja i bolova u trbuhu. Ali ne oklijevajte se posavjetovati s liječnikom ako vam se čini da mrvica jede malo.

Pristaše načela slobodne umjetne hranidbe ne preporučuju da se smanje interval između hranjenja i količinu mješavine koja se nudi na zahtjev djeteta. U pravilu, ovaj način omogućuje dobivanje težine i dobru probavu. Svakom hranom u bocu ulijeva se oko 20 ml više od norme, omogućujući bebin da neovisno odredi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoje mnoge formule za određivanje količine smjese tijekom umjetnog hranjenja.

Pojednostavljeni izračun za dijete do 2 mjeseca. Podijeli trenutačnu težinu djeteta za pet. To će biti približno 600-800 ml na 7-8 hranjenja dnevno uz noćnu pauzu od 5-6 sati. Koliko mililitara dati na vrijeme? Podijelite dnevnu količinu smjese s brojem planiranih hranjenja.

Sjeti se! Sve preporuke su približne. Vaše dijete je poseban, jedinstven. S ljubavlju i razumijevanjem, naći ćete potrebne i korisne samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora odredite optimalnu temperaturu smjese. To je potpuno besplatno i vrlo povoljno!

Znakovi da je dijete gladno

Kao dva mjeseca, on signalizira svoju želju da jede:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • utiskuje jezik koji stvara usne sisati;
 • stisne olovke u kamere i povlači ih u usta;
 • traže majčinu dojku.

Nemojte čekati bebu da plakala. Saznajte kako prepoznati prve znakove gladi prije nego što beba bude uzrujana.

Jednako je važno razumjeti da plakati ne ukazuju uvijek na želju da jedu. Ponekad dijete je hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže majci. Ako je beba cviljela sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite o tome što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebate li vodu?

Ženski mlijeko je 90% vode. Ako beba bude dojena, višak tekućine popunit će dio želuca namijenjen hranjenju majčinog mlijeka. Stoga, kada dojenje ne daju vodu djetetu, nije potrebno. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti za ovaj problem, ali nemojte ga prisiljavati i nemojte ga pustiti iz boce.

Ali kada se hrane mješavine vode trebaju biti prisutne u prehrani djeteta. Ona nudi između hranjenja, i koliko piti - dijete odlučuje za sebe.

Ako je temperatura u prostoriji iznad 24 ° C, dijete mora davati vodu brzinom od 30 ml po kilogramu težine (približne brojke). Način pušenja, možete stvoriti sebe.

Uz štucanje

Postoji mišljenje da bi djetetu trebalo dati vodu dok se štucalo. Hiccup je normalan fenomen, čudan za bebu do godinu dana. Nije povezana s disanjem, ali se pojavljuje s kontrakcijom mišića dijafragme (bebe štucanje u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da se mrvica često i istodobno hvata i kapriciozno mnogo.

Neke majke daju žlicu vode kad štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi su stavili ruku ili toplu pelenu na trbuščić. Odaberite akciju koja neće uplašiti dijete i smiriti vas.

Mamac u djetetovoj prehrani

Vaše dijete ima 2 mjeseca. I vrlo brzo, netko iz unutarnjeg kruga će početi savjetovati: "Vrijeme je da dajete sok za bebe, žumance. Kako će rasti bez vitamina? Ne možete dobiti daleko na jedno mlijeko! "Obično se to može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu odlučeno je početi hraniti sokovima od oko dva mjeseca.

Moderna znanost o dojenčadi ima drugačije mišljenje: nema potrebe davati dodatke prije nego što dijete stari 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca imaju zube). Pripremite se da vaša beba raste u majčinom mlijeku ili u formuli za narednih 4 mjeseca.

Izbjegavajte iskušenje da daju krutu hranu i sokove iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt djeteta još uvijek nije u potpunosti formiran, pa stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati usisavanje i žvakanje pokreta potrebnih za gutanje krute hrane, koju grinja ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane sprečava proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari iz mlijeka ili prilagođene mješavine.

"Ako majka za njegu može priuštiti dobru prehranu, ili ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu prilagođenu mliječnu formulu, nije potrebno hraniti bebu prije nego što navrši 5-6 mjeseci života".

Pročitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na internetu, raspravite svoje probleme s prijateljima i obitelji. Cigla od opeke stvara temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali ćete naučiti najkorisnije stvari od komunikacije s bebom. I neka ljubav i briga biti glavni kriterij za točnost vaših postupaka.

Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Dijete prehrana u roku od 2 mjeseca

Do dva mjeseca većina djece već je formirala prehranu. Budući da je to vrijeme dojenje mlijeko duže, interval između jela postaje dulji - oko 3-3,5 sati, a neke bebe čak odbijaju hraniti noću. Najčešće, majke koje se brinu o dojenju su zabrinute zbog zasićenosti mrvica, nesvjesno je uspoređuju li se s cuddlesom - puno drugih žena. Reći ćemo vam o najvažnijim točkama koje vam mogu pomoći da se nosite sa svim poteškoćama.

Koliko treba beba imati za 2 mjeseca

Stručnjaci vjeruju da je u ovoj dobi dovoljno za bebu oko 800 ml majčinog mlijeka ili prilagođenu mješavinu. Međutim, nemojte se žuriti brinuti ako vaša kćer ili sin piče mnogo manje mlijeka. Jedna od formula za izračunavanje norme prehrane: dnevni volumen bi trebao biti 1/5 mase djeteta. Smatrajte da je ovaj rezultat indikativan: mnogo ovisi o temperamentu djeteta, sadržaju masnoća majčinog mlijeka i apetitu.

One mame koji već imaju kćer i sin će primijetiti da dječaci imaju tendenciju da se jesti aktivnije. Ako je dijete tromo i ne pokazuje zanimanje za hranu, vrijedno je posjetiti pedijatar. Što još treba obratiti pozornost? Ovdje su glavne točke:

 • moćna regurgitacija, što je rezultiralo značajnim dijelom hrane koju je hranio - možda je to kongenitalna patologija probavnog sustava ili drugih poremećaja, ne pokušavajte se sami nositi s tim simptomom, savjetovanje liječnika je obavezno;
 • iznenadni gubitak apetita: jedan od mogućih uzroka je dramatična promjena u ukusu majčinog mlijeka uzrokovanu proizvodom s jakim okusom, pažljivo analizirati majčinu prehranu i iz nje izuzeti, na primjer, češnjak ili drugu hranu;
 • u ekstremnoj vrućini, bebe jedu manje - nemojte pokušavati hraniti dijete snagom ili drugim trikovima, samo mu dajte više normalne vode (ne iz slavine, sjetite se da novorođenčad treba dati čisti proizvod s uravnoteženim mineralnim sastavom).

Ako je beba umjetnik, tijekom prvih tjedana života upotrijebio je jednu mješavinu i zbog nekog razloga mora biti zamijenjen drugom, postupno, nudeći mrvicama mali dio novog proizvoda.

Kako odrediti koliko je majčino mlijeko dijete pilo?

Gotovo sve majke postavljaju ovo pitanje. U stvari, sve je vrlo jednostavno: vagati bebu prije hranjenja, a potom. Izračunajte razliku i saznat ćete koliko je vaše dijete jeli. Ali postoji jedna stvar koju mnogi zaboravljaju: apetite bebe mogu varirati ovisno o raspoloženju ili vanjskim čimbenicima. Stoga, pouzdani rezultat može se postići samo s nekoliko kontrolnih hranjenja.

Budući da većina roditelja nema posebne ljuske za vaganje novorođenčadi, a često nema prilike obići kliniku, predlažemo usredotočiti se na ponašanje djeteta. Vrijedno je zvučati alarm ako se nakon hranjenja ne proširi 3 sata, a dijete vikne s karakterističnim "gladnim" plačem - najvjerojatnije nije jeli dovoljno vremena, a majčino mlijeko ima nisko sadržaj masnoća. Nemojte žuriti da unesete komplementarnu hranu, provjerite hoće li beba biti zasićena u narednim vremenima, voditi brigu o mirnoj atmosferi u kući - neka djeca su osjetljiva na skandale i svađe.

Nedostatak majčinog mlijeka

U životu svake žene sestre ima vremena kad se želite odreći i nastaviti na umjetno hranjenje. Nemojte žuriti! Dajte bebu priliku da dobije svoj imunitet. Pokušajte nekoliko dana da ga hranite češće, istovremeno poduzimajući skup mjera za povećanje laktacije, o čemu smo već pisali u prethodnom članku ovog ciklusa. Ostali savjeti:

 • privremeno smanjiti interval između hranjenja, ako prije svake 3,5 sata dojite dojku, skratite taj interval na 2,5-3 sata;
 • Pokušajte otići na dijetu koja ne sadrži proizvode s oštrim okusom - možda dijete ne usisava majčino mlijeko zbog lošeg okusa;
 • ako je dijete oslabljeno toliko da nije u stanju sisati svoje dojke, izričito mu mlijeko, ali ga ne nudi od boce, nego iz žlice ili šprice.

Ako se situacija ne može normalizirati u roku od 3-5 dana, morat ćemo napustiti prirodno hranjenje. Nemojte se tako ozbiljno odlučiti, budite sigurni da se posavjetujte s pedijatrom.

Oprez, mamac!

Ne biste trebali razmišljati o uvođenju komplementarne hrane za dva mjeseca. Većina poremećaja hrane u toj dobi uzrokovana je željom roditelja, najčešće majki, da prisili stvari. Vrlo često, rano uvođenje komplementarne hrane uzrokovano je "korisnim" savjetom susjeda ili poznanika. Usredotočite se samo na informacije dobivene iz pouzdanih izvora - u vašem slučaju to je liječnik ili specijalizirana literatura. Jedini proizvod koji treba dati bebu osim mlijeka je voda. I mora biti apsolutno čista i bez nečistoća. Ne biste trebali pretpostaviti da je mineralna voda pogodna za bebu - tvari sadržane u njemu mogu negativno utjecati na njegovo zdravlje. Najbolji izbor - pročišćena stolna voda ili posebna, namijenjena djeci.

Budite oprezni

Čest problem je pojava alergija u maloj djeci. Njegovi znakovi mogu se pojaviti i kod umjetnih životinja i djece koja jedu isključivo majčino mlijeko. Glavni znakovi su karakteristična mjesta na obrazima. Kada se pojave, trebali biste odmah analizirati dijetu majke ili prestati uzimati smjesu, što bi moglo uzrokovati sličnu reakciju. Ostali uznemirujući trenuci:

 • izgled sluzi u stolici - ovo može biti manifestacija crijevne infekcije;
 • česte stolice ili zelene boje - jedan od znakova trovanja hranom, nemojte sami liječiti dijete, hitno idite do liječnika;
 • simptomi probavne smetnje - heterogenost stolice, grudice, čudna boja: savjetovanje pedijatru će biti potrebno.

Obratite pozornost na promjene u ponašanju djeteta, koje mogu biti uzrokovane ne samo njegovim emocionalnim stanjem, već i zdravstvenim problemima. U svim sumnjivim slučajevima, suzdržite se od samostalnih odluka - posjetite liječnika, a zatim ćete moći izbjeći probleme uzrokovane samo-liječenjem.

Dijete prehrana u roku od 2 mjeseca

Za bebe od dva mjeseca, najbolje je majčino majčino mlijeko. Unatoč korisnosti krava i koza, majčino mlijeko nije moguće zamijeniti. Jedući dijete u dva mjeseca gotovo je isto kao i hranjenje djeteta u jednom mjesecu. Majčino mlijeko ima idealni sastav, koji uključuje proteine, ugljikohidrate, masti i vitamine. Ako je vaš sin ili kćer dojen, ima dovoljno mlijeka, onda nije potrebno davati vodu. Voda treba dati samo u vrućoj sezoni. One bebe koje se hrane u bocama, moraju se dati voda između hranjenja. Zajedno s majčinim mlijekom, osim hranjivih tvari potrebnih za rast, također dobiva protutijela, hormone, imunoglobuline i enzime. Zato je prehrana djeteta na 2 mjeseca trebala biti prirodna jer imunološki sustav u ovoj dobi još uvijek nije praktički razvijen.

Ako dajete umjetnu mješavinu, vrlo je važno provesti korekciju vitamina, osobito u jesensko-zimskom razdoblju. Možete dati nekoliko kapi sok po danu i biti sigurni da vitamin D za sprečavanje rakom. Doza vitamina D će vam reći pedijatra. To se posebno odnosi na jesensko-zimsko razdoblje, kada nema dovoljno sunčeve svjetlosti. U ljeto su dovoljni vitamini i dovoljno je za majku koja je skrb da jede povrće i voće.

Dijete dijete u roku od 2 mjeseca

Dijete dijete na 2 mjeseca uključuje majčino mlijeko, ako je to moguće, ili umjetne mliječne formule. Tijekom tog perioda, majke često imaju upalne procese mliječnih žlijezda. Razlozi za to ne mogu biti higijena, nepravilno pričvršćivanje na prsa, nepravilno crpljenje ili ne do kraja. Mliječne su formulacije uvedene u prehranu kada nedostaje majčino mlijeko, a ona ne dobiva na težini. Ako je razvoj korespondira s dobi, dovoljno se dodaje težina, nije potrebno uvesti smjesu. Čak i ako želite spavati noću, ne želite hraniti majčino mlijeko iz drugih razloga, pokušajte se prilagoditi činjenici da je to vrlo važno i bez nje jednostavno ne možete.

Majka koja skrbi treba održavati lakta s dobrom hranom, dnevno šetnje na svježem zraku i dovoljno odmora. U roku od 2 mjeseca treba nastaviti princip - dojke na zahtjev i hranjenje nisu ograničene na trajanje i broj hranjenja dnevno. U toj dobi, djeca su također bespomoćna, vrlo su važni stalni bliski kontakt s majkom.

Obavezno vodite dnevnik u kojem ćete zabilježiti vrijeme, datum i broj sokova, voda, smjesu, kao i prirodu stolice, mokrenje. Izračun prehrane u drugom mjesecu života temelji se na tjelesnoj težini, u 1 i 2 mjeseca stopa je 1/5 mase. I od sljedećih mjeseci, dnevna stopa je smanjena, od 2 do 4 mjeseca 1/6 tjelesne težine. U svakom slučaju, način i količina hrane ovisit će o zdravlju i apetitu.

Izbornik beba u roku od 2 mjeseca

U toj dobi ne može biti velika raznolikost, ali u ovom dobu djeca su aktivnija pa se svakodnevna potreba za mlijekom povećava. Izbornik djeteta na 2 mjeseca nije osobito drukčiji od izbornika novorođenčeta. Ako vaše dijete ne dobiva na težini kako se očekuje, svakako se posavjetujte sa svojim pedijatarom. Možda iz nekog razloga prestanete hraniti majčinim mlijekom, tada morate znati točnu količinu prilagođene mliječne formule.

Ne možete koristiti kašu, čak 5%, cijelo kravlje mlijeko, pa su ti proizvodi vrlo agresivni i mogu dovesti do ozbiljnih problema. Ti problemi uključuju atopijski dermatitis, disfunkciju crijeva, poremećaje krvi. Danas tržište dječjih hrane predstavlja širok raspon mliječnih formula. Razlikuju se po sastavu i cijeni, najbolje je kupiti mješavinu inozemne proizvodnje unatoč njihovoj maloj vrijednosti. Možete uzeti "Similak", "Nestozh", "Nutrilon" i "Bon". Djeca ih dobro podnose i rijetko uzrokuju alergijske reakcije. Mogu se dati, počevši od prvog dana života, čak i djeci sklona alergijskim reakcijama na droge, prašinu i hranu.

Hranjenje bebe za 2 mjeseca

U nevoljama, tjeskobama i radosti preletio je prvi mjesec nakon rođenja bebe. Koliko beba može već učiniti. Već se raduje na tvojoj nazočnosti, osmjehuje, čini prve zvukove kada komunicira, drži glavu. Već je veoma velik! Zato je "sazrio" potrebe! Neki roditelji gube na tome da li oni dovode i hrane za bebu ispravno. Nemojte se bojati. Ako volite svoje dijete, sve je u redu. Sada postoji mnogo informacija koje će vam pomoći da se nosite s tim ugodnim problemima. I mi ćemo vam reći o prehrani bebe za 2 mjeseca.

Što je potrebno za punjenje hrane

Vjerojatno znate da svaki mjesec dijete dobiva na težini. Do kraja drugog mjeseca beba doda oko 800 grama i visoka je oko 2,5 centimetara. Glavna hrana za dijete ostaje majčino mlijeko. Ništa ne može potpuno zamijeniti ovaj izuzetni proizvod. Kako dijete raste, sastav majčino mlijeka mijenja, iznenađujuće, kvantitativno i kvalitativno, u skladu s potrebama vašeg djeteta. To znači da je majčino mlijeko savršena hrana za dječaku od dvije mjeseca.

Hranjenje djeteta na 2 mjeseca provodi se, kao i prije, na zahtjev. Nema potrebe nametnuti vlastita pravila djetetu. Od prisile, dijete može postati nervozno, malo je ili obrnuto više od norme, osjećaj neprestane gladi. Za probavu hrane koju dijete uzima dosta je 3,5 do 4 sata. Zatim će se podsjetiti da je došlo vrijeme za njegovo hranjenje. Dvomjesečno dijete u ovom redu jede 6 puta dnevno, usisava oko 800 grama majčinog mlijeka. Kada se hranite, nemojte žuriti da biste odveli dijete iz dojke. U posljednjim dijelovima majčino mlijeko sadrži najviše hranjivih tvari.

Najvjerojatnije je vaše dijete već izgubilo naviku noćnih hranjenja. Ako to nije slučaj, nastavite ga hraniti noću, po potrebi. Ne zaboravite da hranjenje između 4. i 6. ujutro povećava laktaciju.

U toplini ili nakon kupanja možete dati svom djetetu malo čiste čiste vode za održavanje tjelesne ravnoteže vode. Morate vodu iz žlice s malo vode da zadržite refleks sisanja iz prsa.

Ako tijekom hranjenja 2 mjeseca starog djeteta nema dovoljno mlijeka

Nemojte paničariti ako se iznenada ispostavi da beba nema dovoljno majčino mlijeko. Najprije provjerite vašu prehranu. Majka koja bi se brinula trebala bi svakodnevno konzumirati oko 100 grama svježeg sira, oko 200 grama mršavog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Ako majka ne boluje od alergija, a dijete nema dijatezu, moguće je jesti oraha s medom u ograničenim količinama kako bi se povećala laktacija.

Ako vaša prehrana ne riješi problem hranjenja 2 mjeseca starog djeteta, pokušajte dodati voćne sokove na prehranu vaše bebe. Moraju početi od dvije do tri kapi nakon hranjenja. Do kraja drugog mjeseca, možete pokušati ponuditi bebu voćni kašu. Preporučljivo je pripremiti sokove i pire krumpir sami. S ljubavlju i brigom pripremljenim majčinim rukama bit će izvrstan dodatak prehrani djeteta. Za sokove i voćne puree, možete koristiti crne ribizle, jabuke, kruške. Dodajte u hranu pire krumpir također treba biti s pola žličice.

Hranjenje 2 mjeseca starog beba kada se hrani

Kada beba bude hranjena bocama, sve je malo složenije. Dijete tijekom dojenja troši mlijeko onoliko koliko on želi, a istodobno ga višak ne šteti. Kada hranite dijete staro 2 mjeseca, mliječne formule moraju strogo slijediti preporuke svog pedijatara. Tretiranje umjetnih smjesa na želudac djeteta je teže i ako se konzumira, probavni sokovi se ne mogu nositi s ovim radom.

Nastavite davati djetetu acidofilne ili prilagođene smjese. Ako ih nema, možete pripremiti smjesu odrezaka i šećera u kravljem mlijeku. Uz mljevene žitarica lakše je probaviti kravlje mlijeko. Dobre juhe od heljde, riže, zobene pahuljice. Samo nemojte zaboraviti da je zobena kaša slaba, ukloni rižu, a heljda je neutralna.

Uđite u kefir u hrani. Bolje ga je uzeti u dječjoj kuhinji. Ako u neposrednoj okolini nema mliječne kuhinje, sami kuhajte kefir. Postupak nije kompliciran. Ne dajte djetetu kefir kupljenu u trgovini.

Oko mjesec dana u 2, hranjenje beba donekle se mijenja. U svojoj prehrani, morate početi uvoditi voćne sokove i pire krumpir, jer mliječne formule ne mogu u potpunosti osigurati bebinu tijelu potrebne minerale i vitamine.

Proizvodnja mlijeka u tijelu žene kontrolira moždane stanice. Stoga izbjegavajte stresne situacije, nemojte pretjerivati, odmorite što je više moguće. Neka vam vaša obitelj i prijatelji pomognu u tome.

Dojenje u roku od 2 mjeseca uspostavlja neprekinuti kontakt djeteta s majkom. Često, djeca, koja se pričvršćuju na majčinu dojku, ne traže samo hranu, već očekuju majčinsku zaštitu i nježnost.

Dijete prehrana u roku od 2 mjeseca

Dijete 2 mjeseca: sve o prehrani

Drugi mjesec života beba pravi je praznik za roditelje, jer tijekom tog razdoblja počinje aktivnije reagirati na svoju okolinu i osmijeh ljudi. Još uvijek nema moć držati glavu ravno, ali za trening treba mu energiju.

Dakle, u slučaju djeteta koja je dojena, situacija s prehranom je nešto jednostavnija. Tijelo majke prilagođava se apetitu djeteta i osigurava ga mlijekom u traženom iznosu. Ovdje treba promatrati jedno pravilo: hraniti bebu prema njegovoj želji. Dijelovi mogu biti različiti, ali tijekom dana on će u svakom slučaju konzumirati onoliko mlijeka koliko mu je tijelo potrebno. Povjerite se prirodi i ne pogriješite. Ali ne zaboravite izraziti preostalo mlijeko s dojke. To će stvoriti uvjete za njegov veći razvoj za sljedeću sesiju. Dva mjeseca beba nema određenu prehranu, ali u prosjeku 5-7 hranjenja dnevno. Samo u slučaju znakova povećanja tjelesne težine trebali bi kontaktirati pedijatra kako bi odlučili o dodatku.

Kao dodatak, najbolja bi opcija bila majčino izraženo mlijeko. Često roditelji počinju tražiti darivatelja mlijeka među prijateljima. Ovdje trebate biti oprezni jer morate biti potpuno sigurni u zdravlje osobe koju ste pronašli, jer s mlijekom možete prenijeti na bebu korisne i štetne elemente.

Umjetna dopuna

Postoji mogućnost nadopunjavanja djeteta s posebnim hidrolizatima. Takve smjese su manje ukusne od mamina mlijeka. To je namjerno, tako da dijete i dalje pokazuje interes za hranjenje od majke. Ovaj slučaj zahtijeva prethodno savjetovanje s specijalistom, budući da je strogo pridržavanje liječenja potrebno. Dakle, dijete se najprije hrani sa svakom dojkom, a zatim, s injekcijom ili posebnim sustavom, hranjen visoko prilagođenom smjesom. Boca se ovdje ne koristi. Prednosti mješovitog hranjenja su sljedeće:

➢ nema nikakve vjerojatnosti alergijskih reakcija kod bebe;

➢ mama ima priliku vratiti laktaciju;

➢ Mlijeko opskrbljuje tijelo djeteta s protutijelima.

O umjetnom hranjenju

Često mladi „majke” opredjeljuju za umjetno hranjenje u potpuno neopravdanih razloga ne želi igrati s klincem i pokvariti oblik grudi. Ostavite ove argumente na njihovu savjest.

Da bi se dijete dala mješavinom, potrebno je samo na savjet pedijatra koji će razviti ne samo prehranu, već i postaviti volumen dijela. Nemojte zaboraviti da je takav proizvod teže probaviti nego majčino mlijeko. To postaje razlog za potrebu povećanja intervala između obroka u 3-4 sata.

Način rada bebe obično izgleda ovako:

➢ broj hranjenja: 6-7 puta dnevno;

➢ jedno posluživanje od 120-150 ml.

Ako beba nije završila dio, nemojte ga prisiliti. U naknadnim obrocima, on će ispuniti ovaj nedostatak po volji, i to ni na koji način neće utjecati na tijelo u obliku regurgitation ili abdominalne boli. No, ako primijetite da dijete ima slab apetit, posjet pedijatru bit će koristan.

Izračunavanje volumena smjese

Da biste dobili potrebnu količinu mješavine dnevno, trebate podijeliti svoju težinu sa 5. U slučaju 7-8 hranjenja, dnevna stopa će biti 600-800 ml, a noćni san na 5-6 sati. Volumen jednog dijela može se pronaći na sljedeći način: podijelite dnevni volumen brojem obroka tijekom dana. Možete koristiti posebni kalkulator kalkulatora, koji se može pronaći na mreži tematske resurse.

Kako saznati što dijete želi jesti?

➢ glavu na stranu;

➢ vuče uske čeljusti u usta;

➢ usnice suzne, otvara usta.

U ekstremnom slučaju dijete će jednostavno plakati, ali ovo ne biste trebali donijeti. Naučite vidjeti prve znakove gladi. Ne nužno plač može biti uzrok želje za jelom. U ovom dobu beba je osjetljiva na temperaturu u sobi i mirnija je samo kod majke.

Ako dojite bebu, ne biste mu trebali dati pitku vodu. Potrebno je samo u slučaju korištenja smjese.

Savjeti "viši"

Vrlo često nastaju sporovi kad beba ima 2 mjeseca i majka počinje primati savjete kako je vrijeme za prelazak na prikorm. Povjerimo rješenje tog pitanja znanosti, koje preporučuje pokretanje mamca samo za 6-7 mjeseci, jer će tijekom tog razdoblja njegovi zubi već početi prodrijeti.

Sokovi i čvrsta hrana u roku od 2 mjeseca pune su:

➢ razvoj alergija zbog slabo razvijenog gastrointestinalnog trakta;

➢ mišići djeteta još nisu razvijeni kako bi se mogao žvakati;

➢ komplementarna hrana može ometati apsorpciju hranjivih tvari iz majčinog mlijeka.

Svako pitanje zahtijeva opsežnije studije, pa će tematske forume i bolja specijalizirana literatura o njezi bebe pomoći da uspješno prevladaju ovo razdoblje.

Osnove prehrane dojenčadi za 2 mjeseca

To je prošlo drugi mjesec života beba. Razvijao se znatno, puno je naučio, vrlo brzo će moći ugoditi mami s prvim osmijehom i slatkim mramorom. Do sada, za sretan život, treba malo - roditeljsku pozornost, osjećaj suhoće, sigurnosti i sitosti.

Zadnja stavka omogućuje vam da u potpunosti pružite majčino mlijeko, što je jedini važan prehrambeni proizvod 2 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Jedan izbornik - ne više, ni manje

Sretne su one majke koje mogu hraniti svoje mrvice majčinskim mlijekom. Ne moraju trošiti novac na kupnju mješavine, nered s pripremanjem, izračunati optimalnu veličinu dijela i također doživjeti druge neugodnosti koje se roditelji umjetne djece moraju redovito suočavati.

2 mjeseca nakon poroda, neke dojilje uočavaju određeno smanjenje laktacije. Stručnjaci objašnjavaju ovu situaciju s dvije pozicije:

 • Hormonska pozadina se mijenja. U ovom trenutku tijelo se priprema za vraćanje menstrualnog ciklusa pa je vrlo moguće da se vaše razdoblje može uskoro vratiti vašem životu, a s njima će se povećati i rizik od neplanirane trudnoće;
 • Dolazi prva kriza dojenja. Taj je problem cikličan i zbog činjenice da beba počinje jesti malo više nego prije.

U pravilu se promatramo laktaciju "lakta" svakih 1,5-2 mjeseca, ali, zapravo, dijete ih ne primjećuje, pa Mama nema razloga za zabrinutost.

800-900 ml je dovoljno za pružanje punopravnog prehrambenog režima za 2 mjeseca staru bebu. mlijeka. Tijekom vremena, gospodari oko 140 ml. dragocjena tekućina. Primjenjuje se na prsima u ovom dobu, često - svaka 2 sata, iako postoje bebe koje slobodno čekaju 3-4 sata.

Broj noćnih hranjenja za 2 mjeseca je dva do tri, ako 8-9 sati dnevno zaspati.

Takva shema moći može pružiti određenu količinu nelagode majci, jer praktično ne uspijeva pronaći vrijeme za sebe. Ali, bez obzira koliko to bilo teško, ovo teško razdoblje povezano s nedostatkom sna, raspoloženjima, nedostatkom banalne prilike za jesti ukusnu hranu, mora se doživjeti manifestacija postpartumne depresije.

Uskoro će sve žetve života postati dostupne, a mrvica će moći neko vrijeme otpustiti majku i ostati pod nadzorom drugih bliskih srodnika.

Ako hrana 2 mjeseca stara beba "umjetno"

Nažalost, prirodno hranjenje nije dostupno svakom djetetu. Iz određenih razloga maleni stvor je prisiljen jesti mješavinu gotovo od prvih dana života, što naravno nije dobro, ali ne tako loše.

Moderne smjese su što je moguće bliže u sastavu majčinog mlijeka. Imaju sve što vam treba:

Svaka komponenta dječje hrane je uravnotežena, optimizirana i izračunata s točnošću "nakita", tj. U cijelosti se apsorbira gotov proizvod.

Dnevna stopa upotrebe mješavine tijekom drugog mjeseca života djeteta iznosi 700 grama. U jednom trenutku, to će jesti oko 120-150 ml., Dok intervala između feedings će biti 3-4 sata. Jednostavna aritmetika omogućuje vam oduzimanje broja obroka dnevno. To je jednako 5.

Pediatri preporučuju davanje bebe / bocama vode za bebe. U tom slučaju potrebno je osigurati ravnotežu tekućine u tijelu.

Govoreći o smjesi, ne možemo se posvetiti tehnologiji njegove pripreme. Unatoč činjenici da je instrukcija na banci izuzetno informativna, djeca od tada i od tada "izlaze" svoje prekrasne nosove. Možda je to zbog pretjerano visoke temperature vode. Evo nekoliko savjeta o tome:

 • Kuhana voda od 40-50 stupnjeva prikladna je za kuhanje;
 • Rastvaranje praha u vodi, čija je temperatura iznad 50 i ispod 40 stupnjeva, skupljat ćeš masu, gotovo je nemoguće miješati u ravnomjernu konzistenciju;
 • Da biste izračunali "optimalnu" temperaturu vode, bez kuhinjskog termometra, možete je dodirnuti - boca u vašoj ruci ne bi trebala izgorjeti, iz nje bi trebala biti ugodna toplina.

Treba slijediti tehniku ​​hranjenja 2 mjeseca starih beba posljednjih godina

Ne tako davno, oko 20-30 godina, počevši od jednog mjeseca, djeca su počela davati sokove. Jesu li roditelji toga doba u pravu?

Odgovor na to pitanje leži na površini. Probavni organi bebe do 4-6 mjeseci u načelu nisu spremni za složene proizvode. U prirodi, do pojave zuba, mladi predstavnici faune čak ne pristupaju hrani za odrasle, ali strpljivo čekaju njihovu medicinsku sestru.

Pa zašto mi, predstavnici čovječanstva, svaki put zanemarimo zakone prirode, nastojeći poremetiti prirodni tijek događaja.

Zaključak je očigledan, sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci, ne može biti ništa u izborniku, osim:

Približan način dana djeteta u 2 mjeseca (po satu). Savjeti i trikovi

Dnevna rutina dvomjesečnih mrvica trebala bi se sastojati od ispravnog slijeda spavanja, hranjenja i budenja, naizmjenično s provedbom obveznih higijenskih postupaka.

Približna (!) Dnevna rutina bebe koja je dojena

 • 6:00 Prvo hranjenje, jutarnji higijenski postupci (mijenjanje pelene, pranje, čišćenje nosnih prolaza, rezanje marigolda. Čitamo o higijeni novorođene djece);
 • 7: 30-9: 30 Jutarnji san;
 • 9: 30-11: 00 Buđenje, stavljanje djeteta na trbuščić (kako pravilno širiti bebu na trbuhu). Druga hrana (samo hranjena dijete mora zadržati "stupac" kako bi se spriječilo regurgitation). Idemo za šetnju;
 • 11: 00-13: 00 Dnevni san. Bolje za vrijeme hodanja;
 • 13: 00-14: 30 Treće hranjenje;
 • 14: 30-16: 30 Spavanje;
 • 16: 30-17: 30 Četvrti hranjenje. Razvojne aktivnosti: manipulacije zviždukom, fiksiranje pogleda na igračku, popraćene pjesmama, pjesmama, jurišima;
 • 17: 30-19: 30 Spavanje;
 • 19: 30-21: 00 Peti hranjenje. Higijenske procedure: kupanje djeteta (ako temperatura u sobi nije niža od 22 stupnja, ne možete požuriti da obučete novo kupljeno dijete, pet minuta dajući mu priliku da ostane gola);
 • 21: 00-23: 30 Spavanje;
 • 23: 30-00: 00 6. hranjenje;
 • 00: 00-6: 00 Noćni san. Ovaj vremenski interval smatra se idealnim za noćno odmorište od dva mjeseca djeteta, ali, u pravilu, beba se budi noću, ponekad čak i više puta - ne biste ga trebali odreći.

Možete preuzeti i ispisati približan dnevni raspored iz našeg Yandex.Disk - https://yadi.sk/i/Jz8U8o4YoUQUw

Drugi dan režim mogućnosti za djecu od 1 do 3 mjeseca:

Ovaj raspored je podložan korekciji, uzimajući u obzir individualnost djeteta. Oslabljene bebe često trebaju više spavanja. Možete otići na sastanak s djetetom koji je gladan prije određenog vremena (15-20 minuta ne riješi ništa). Dovoljno je ista prilagodba i vrijeme spavanja: kapriciozan i pretjerano dijete može se postaviti rano, a oni koji spavaju mogu dobiti malo više spavanja.

Međutim, sve se to tiče tek manjih odstupanja od rasporeda koji smo predstavili. Neke mlade majke koje ne znaju pravilno protumačiti ponašanje svoje bebe počinju se prilagoditi svakom njegovu nezadovoljanu cvilju. Kao rezultat toga, raspored hranjenja, spavanja i budnosti je izgubljen, dajući način nesustavnim i kaotičnim.

Čak i ako postoje odstupanja u ponašanju djeteta (na primjer, on može zbuniti doba dana, budno budno noću i spavati tijekom dana), mogu i trebaju biti pojednostavljeni. Ako to ne učinite na vrijeme, prekomjerna majčinska toplina dovest će do činjenice da će pogrešno ponašanje djeteta postati norma, čime organizacija obiteljskog načina života može biti neuobičajena za druge članove obitelji.

O načinu dana beba umjetno

Dnevna rutina bebe u roku od 2 mjeseca, hranjena umjetnim formulama, bit će malo drugačija nego za mrvice koje dobivaju majčino mlijeko. To je objašnjeno duljim (u usporedbi s majčinim mlijekom) asimilacijom umjetnog proizvoda. U tom smislu, prekidi između hranjenja trebaju biti najmanje četiri sata, tako da će raspored hranjenja umjetnog umjetnika biti sljedeći: 6:00 | 10:00 | 14:00 | 18:00 | 22:00 | Dva sata

Što se tiče razdoblja buđenja i spavanja - oni ostaju isti kao i za bebe koje jedu majčino mlijeko. Ovisno o individualnim karakteristikama svakog djetetovog tijela, u ovom se načinu mogu poduzeti neke manje prilagodbe.

O važnosti spavanja

Kvaliteta spavanja određuje karakteristike fizičkog i emocionalnog stanja bebe. Ako dobro spava, to znači da će imati dovoljno snage za aktivnu percepciju svijeta, igre i komunikaciju s voljenima, kao i veliki apetit. Ne spava beba će biti apatična i kapriciozna.

Djetinsko dijete mora spavati najmanje 16 sati dnevno, a beba ne treba nikakvu mučninu i poteze mozga. Ako je zdrav, hranjen i položen u krevet na vrijeme - ne bi trebalo biti problema s zaspanjem jer treba fiziološki san.

Ako poremećaji spavanja u 2 mjeseca staroj bebi i dalje postoje, potrebno je razumjeti razlog za ovaj neprirodni fenomen. Dijete možda neće dobro spavati zbog:

 • nedostatak aktivnosti tijekom budnosti;
 • povećana ekscitacija živčanog sustava, koja reagira čak i na slabe podražaje (na primjer, svjetlost u susjednoj sobi, koja dolazi u polje gledišta djeteta);
 • učinci trudnoće u trudnoći (ova vrsta anksioznosti promatra se do oko tri mjeseca);
 • osjećaji nelagode (neugodan krevet, mokre pelene, osjećaji gladi ili prejedanje);
 • previše svijetla svjetlost;
 • bučno okruženje;
 • visoke vlage ili suhog zraka;
 • kršenja temperature u dječjoj sobi (optimalna temperatura je od 20 do 24 stupnja);
 • bol u želucu.

Također čitamo koliko vremena novorođenče spava tijekom dana - http://razvitie-krohi.ru/razvitie-rebenka-do-goda/skolko-spit-novorozhdnaky-rebenok.html

Djeca koja su navikla ljuljanje na svojim rukama mogu imati velike poteškoće u zaspati. Otkrivajući uzrok poremećaja spavanja, potrebno je poduzeti mjere kako bi se uklonili (pustite bebu da se kreće budno, stvoriti mirnu atmosferu prije odlaska na spavanje: prigušiti zvuk televizora, ne dopustiti drugim članovima obitelji da glasno govore u sobi gdje beba spava). Glavni čimbenik koji pridonosi normalizaciji spavanja je postavljanje bebe u isto vrijeme. Nakon navikavanja na režim, on će početi zaspati na svoju vlastitu.

Organizacija spavanja

Za spavanje, dijete treba imati udoban krevet s čvrstim elastičnim madracom (kako odabrati madrac) i ravnim jastukom. Kako bi dijete potpuno spavalo, potrebno je stvoriti optimalne uvjete:

 • dobro prozračite dječju sobu;
 • re-krevetić, pazeći da list ne oblikuje nabore koje mogu uzrokovati nelagodu;
 • ako je soba na sunčanoj strani, potrebno je zasjeniti prozor;
 • mijenjati krevet ili pelenu prije kreveta;
 • hraniti bebu.

Budući da dva mjeseca beba i dalje treba bliski kontakt s majkom, on osjeća njezinu odsutnost čak iu snu. Spavaća beba stavljena u krevet, karakterizirana kratkim trajanjem i prekidima. Mnoge majke to zabilježiti kad napuštaju kratko iz sobe u kojoj dijete spava.

Posve drugačija situacija se promatra ako je majka sljedeća: maca spava čvrsto i dugo. Zato pedijatri savjetuju majke za njegu tijekom dana kako ne bi rastrgali dijete iz dojke tijekom hranjenja i ležali četrdeset minuta da bi ležali pokraj njega. Prednosti su dvosmjerne: majka dobiva priliku da se opustite i odmorite od kućanskih poslova i bebe - da steknete snage za sljedeću budnost.

Neka noć spavate duže i potpunije mogu kupiti, prije dijete beba.

Mnoge majke zainteresirane su za pitanje prikladnosti sklizanja dvomjesečnog beba prije spavanja. U proteklim godinama ta je manipulacija smatrana obveznom. Moderni pedijatri smatraju da to uopće nije potrebno. Iznimke su slučajevi kada maca nemirno spava, mašući rukama. Ponekad loše pletenice pomažu riješiti ovaj problem.

Značajke hranjenja

Dojenje je idealna opcija za pravilan razvoj djeteta, jer majčino mlijeko savršeno apsorbira djetetovo tijelo, sadrži sve potrebne hranjive tvari i protutijela koja štite bebu od učinaka patogenih mikroorganizama.

Nijanse dojenja

Najviše fiziološka se smatra slobodnom dojenju kada dijete dobiva pristup majčinom mlijeku "na zahtjev". Zahtijevajući plač ili anksioznost, koju dijete manifestira, znak su da je gladan.

Unatoč naizgled spontanoj prirodi ovog pristupa, pokazalo se da je potreba da se osvježimo dolazi od mrvica svaka tri sata tijekom dana i četiri noću, tako da je to isto kao i dnevna rutina koju preporučuju moderni pedijatri.

To je režim hranjenja koji većina iskusnih majki prakticira, tvrdeći da ne samo da zadovoljava psihološke i fiziološke potrebe djeteta, već također smanjuje rizik od stagnacije mlijeka (lactostasis). Djeca koja primaju dojke na zahtjev, praktički ne plaču, jer ne osjećaju samo sitost, nego i stanje spokojstva i udobnosti, blizu onoga što su imali tijekom perioda intrauterinalnog razvoja.

Dnevna stopa majčinog mlijeka za bebe od dva mjeseca iznosi približno 900 ml (jednokratna doza - 130 ml). Kako pratiti - da li dijete dobiva normu? Vodič može biti trajanje njegovog boravka na prsima. Prosječno trajanje hranjenja je dvadeset minuta (najaktivnije i jake bebe mogu dobiti dovoljno četvrt sata). Pročitali smo detaljno o tome koliko dojena mlijeka ili formule dijete treba jesti - http://razvitie-krohi.ru/kormlenie-grudyu/skolko-dolzhen-sedat-novorozhdnaky.html

Postoje djeca koja se odmaknu od prsa u roku od pet minuta. Ovaj trenutak nije dovoljan da zadovolji dijete. Obično to čine slabi bebe, koje se hrane isključivo na "lagano" mlijeko koje im ulaze u usta bez ikakve poteškoće sa svoje strane. S prestankom takvog "podnošenja" prestanu sisati. Kako bi se malu lijenost pojela kako se očekuje, stručnjaci preporučuju mama da dekantiraju prvi dio mlijeka. Zatim će mrvica sisati točno onoliko koliko mu treba.

Međutim, s ovom vrstom hranjenja beba može doživjeti nedostatak tekućine, jer "prednje" mlijeko sadrži više tekućine, a "povratno" mlijeko sadrži više masti. Kako bi se isključila vjerojatnost takve neravnoteže, majka se trebala savjetovati s pedijatrom - on će joj pomoći odabrati potrebnu taktiku hranjenja.

Također je nepoželjno zadržati bebu na prsima predugo. Za neke bebe, proces hranjenja traje oko sat vremena. Nakon jela prvih dvadeset minuta, jednostavno drže bradavicu u ustima, ponekad ga sisaju. Mame ovih beba trebaju biti svjesne da to može utjecati na stanje bradavica.

Zbog stalnog mehaničkog udara na njima mogu nastati pukotine koje mogu uzrokovati iznimno bolne osjete tijekom svakog hranjenja. Kako biste to spriječili, pažljivo uklonite bradavicu iz usta već zasićenih mrvica.

Još jedan pokazatelj dovoljne količine dojenja je broj mokrih pelena i pelena koje je zaprljala beba. Dvomjesečno dijete koje dobiva dovoljno mlijeka od majke urinira između 12 i 15 puta dnevno. Način stolice može biti drugačiji. Neke bebe kakao nakon svakog hranjenja, u drugima stolica javlja dva do četiri puta dnevno: to se također smatra normalnim (umjetne životinje to čine rjeđe - ne više od jednom ili dva puta dnevno).

O hranjenju artefakata

Umjetne hrane se hrane samo u određeno vrijeme. To je neophodna mjera, s obzirom da za probavu umjetne smjese, iako je analogno majčinom mlijeku, ali nešto drugačije od njega u sastavu i korisnim svojstvima, potrebno je više vremena.

Dvije mjeseca starije bebe hranjene su s prilagođenom mliječnom formulacijom broj 1. Broj svakodnevnih hranjenja (5-6 puta) i volumena jednog posluživanja (120-140 ml) naveden je na svakom pakiranju. Ne preporučuje se prekoračenje navedenog doziranja i broja hranjenja. Preuranjene bebe i bebe s vrlo malim utezima nalaze se na posebnom režimu hranjenja koji se kontrolira i propisuje pedijatar.

Dok dojenje, dojenčad je davanje beba samo u posebno vrućim danima - za zaustavljanje žeđi (majčino mlijeko je i piće i hrana za njega), onda je to apsolutno neophodno za umjetne tvari. Umjetnu vodu mora se davati pitka voda u pauzama između hranjenja.

Unatoč činjenici da se hranjenje umjetnih žena obavlja iz boce, majke ne smiju biti hranjene ne u krevetiću, već ih drže u rukama: to je koliko je potreban tjelesni kontakt s najdražom osobom.

Nakon hranjenja djece (bebe i umjetnih sredstava), potrebno je držati ih uspravno tri minute, dopuštajući da se dio zraka koji je ušao u želudac ostavio. Prisutnost obilne ("fontane") belchinga je razlog za upućivanje na pedijatra, jer to može ukazivati ​​na neke patologije gastrointestinalnog trakta.

Značajke budnosti

2 mjeseca - vrijeme kada mrvica počinje obraćati pozornost na svijet oko sebe. Ako se ranije njegovo buđenje povezuje samo s potrebom za jelom, sada je sposoban ostati budan za sat i pol.

Kako dijete razvija psiho-emocionalni i mentalni razvoj, njegova se aktivnost također povećava. Osjećajući sposobnost kontrole mišića (zbog slabljenja tonusa flexor mišića), počinje izvoditi mnoge ciljane pokrete. Vid i sluh, poboljšava se iz dana u dan (dječak je u mogućnosti vidjeti objekte koji su udaljen od njega sedam metara), dopustiti mu da prepozna voljene i postupno se orijentira u svemir. To je uglavnom zbog jačanja mišića vrata, dopuštajući mrvicama okretanje glava u smjeru koji mu treba.

Šetnje

Izuzetno je korisno za svako dijete u svježem zraku. Njihovo trajanje u toploj sezoni može biti barem jedan i pol sati. Najbolje vrijeme za ovo je jutro (prije 11) i navečer (nakon 16 sati). Najbolje je hodati u čarobnoj hladovini drveća, štiteći bebu od jakog sunčevog svjetla.

Zimi, šetnje s djetetom od 2 mjeseca moguće su samo na temperaturama iznad -10 stupnjeva. Najbolja odjeća za neaktivne mrvice je polu-odijela obložena prirodnim krznom i donjim dijelom, izrađenim u obliku omotnice.

Waking dijete mora izaći iz kolica, pokazujući mu svijet oko sebe. Šetnja s bebom bi trebala biti na mjestu udaljenom od plinskih autocesta: mirnog parka ili mirnog dvorišta.

Nastava i obrazovne igre

Dva mjeseca je sjajno vrijeme za treniranje vaših osjetila. Kako bi mrvica naučila slijediti pokretne predmete usredotočivši se na njih, potrebno je nabaviti nekoliko vrlo laganih i svijetlih zvečkaka obojenih crvenom, žutom i narančastom, jer sada percipira samo one boje toplog raspona. Zvuk zvijeri ne bi trebao biti zastrašujući, ali ugodan.

 • Uzimajući zvuk, možete doći na stranu bebe i tresti ga trideset centimetara od njega, uzrokujući mrvica okrenuti glavu prema zvuku. Nakon što su igračku prebacili u drugu ruku, na isti način postižu skretanje glave u suprotnom smjeru. Mama može samo pozvati dijete na nježan glas, dolazeći u krevet s različitih strana, tako da on, kao odgovor na zvuk, okreće glavu u pravom smjeru;
 • Zujanje je korisno staviti u ručku djeteta. Slabi prsti mogu ga držati samo trideset sekundi. Ovo je velika vježba koja priprema mišiće ruku za čin grabbing;
 • Možete objesiti žarulju svijetlih zveckanja preko kreveta mrvica, tako da je može doći s rukama ili nogama. Zvuk emitiran od strane vijenca kao odgovor na dodir djeteta donosi ga iznenađenje i oduševljenje, prisiljavajući ga da ljuljačka ruke sve više i više i premjestiti svoje noge;
 • Možete staviti svijetlo zveckanje ispred mrvica položenih na trbuščić (to je bolje to učiniti u krevetiću bez madraca ili u areni). Zdravo dijete treba podići glavu, nasloniti se na podlaktice i podići grudi, pogledati naprijed. Svijetli objekt zasigurno će privući njegovu pažnju i provesti ga neko vrijeme u tom položaju, s obzirom na predmete koji leže pred njim;
 • Da biste razvili motoričke sposobnosti malih mišića, možete igrati s djetetom u magpie-belobok. Okretanjem i masiranjem svakog prsta, potrebno je izgovoriti tekst pjesme.

Trajanje razvojnih aktivnosti s djetetom ne smije biti duže od dvadeset minuta. Potrebno je s njim razgovarati nježno, emocionalno, često mijenjanje intonacije, čitati dječje pjesme, pjevati jednostavne pjesme. Čuvši kako beba "guliti", pozivajući mamu da komunicira, potrebno je odgovoriti na njegov poziv. Inače će se "goolement" uskoro prestati, što će neizbježno dovesti do kašnjenja govora i oslabljenog emocionalnog razvoja.

Gimnastika i masaža

Ujutro je najbolje izvesti gimnastiku:

 • Stavljanje djeteta na leđa, podignite i spustite ruke (prvi naizmjenično, a zatim u isto vrijeme);
 • Širenje ruku, prijeđite ih ispred dojke, ostavljajući lijevu ili desnu ručku na vrhu;
 • Alternativno povucite ručku, oponašajući kretanje boksača;
 • Uzimajući mrvice pete, imitirati noge biciklizmu;
 • Noge savijene na koljenima ili idu u trbuščić ili izravnavaju;
 • Podupirajući mrvicu pod rukama, podignite ga i spustite, prisiljavajući ga da gurne noge s nosača.

Masaža će također pomoći bebi koja pati od plina. Da biste to učinili, trebate staviti dijete na leđa, savijati noge na koljenima iu roku od nekoliko minuta s laganim kružnim pokretima da biste potegnuli trbuh.

Prilikom postavljanja mrvica na trbuhu (barem tri puta dnevno) možete lagano udariti leđa, ruke, noge, stražnjice. Ova masaža pomaže u poboljšanju probave.

Čitamo korisni materijal s video uputama: pravu masažu za dijete u prva tri mjeseca života

kupanje

Kupanje dva mjeseca bebe, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Upotreba posebnih deterdženata dopuštena je najviše jednom tjedno;
 • Za svakodnevno kupanje, mrvice koriste čistu, čistu vodu;
 • U prisutnosti dječje keramike ili pelenskog osipa može se dodati u infuzijama kupelji kamilice i sukcesije;
 • Optimalna temperatura za kupanje djeteta je trideset i sedam stupnjeva;
 • Nije potrebno kupati mrvice prije odlaska na noćni odmor. Ako beba prosvjedi i nestaje, to možete učiniti u popodnevnim ili jutarnjim satima kada se probudi.

Briga za dvomjesečnu mrvicu nije lagana i vrlo odgovorna stvar. Ako se brižna i ljubavna majka stalno pridržava iste dnevne rutine, u budućnosti će moći zaštititi svoju obitelj od problema s kojima se suočavaju roditelji beba podignuti bez ikakvog sustava. Što se prije beba koristi za naredbu - to se lakše prilagođava uvjetima okolnog svijeta.