Kako napraviti izbornik za beba s umjetnom hranom za 4 mjeseca: savjeti i tjedni grafikon

Liječenje

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Trebam bebu hranu za 4 mjeseca?

Glavna hrana novorođenčeta je majčino mlijeko. Ako je iz bilo kojeg razloga nemoguće dati ju mrvicama, prilagođena smjesa postaje glavna hrana za bebu. No, kako beba raste, postoje pitanja o tome kada možete početi davati djetetu drugu hranu. Je li moguće početi hraniti u dobi od 4 mjeseca i kako to ispravno?

Majčino mlijeko - najbolje za bebu

Majčino mlijeko je najbolja hrana za svako dijete. Dojilica je savršeno uravnotežena smjesa hrane, koja se razlikuje od svake majke, ovisno o potrebama njezine bebe.

U majčinom mlijeku ne postoje samo proteini, ugljikohidrati, vitamini i masti koje svaka prilagođena mješavina može dati djetetu. Sadrži i posebne biološke supstance za sazrijevanje crijeva, enzime, hormone, imunoglobuline i mnoge druge vrijedne spojeve. Zato je vrijedno pokušati hraniti bebu majčinim mlijekom barem za prvih mjeseci života.

Kako razumjeti da je dijete spremno za mamac?

Prvi znak spremnosti malenih da isprobaju nešto novo, osim mlijeka, je izumiranje refleksnog izbacivanja. Dijete koje je ušla u ustima više ne gura jezik van.

Ostali znakovi kojima možete procijeniti spremnost kikirikija su:

 • Povećajte aktivnost bebe.
 • Udvostručenje težine djeteta u odnosu na masu s kojom je beba rođena.
 • Beba je veliki interes za ono što odrasli jedu.
 • Češće čekanje na prsima (beba je prestala popunjavati).

Tko bi trebao dobiti dodatke već 4 mjeseca?

Dijete bi trebalo početi davati nova jela u takvim situacijama:

 • Dijete ima umjetno hranjenje.
 • Dojenje djeteta, ali majčino mlijeko nije dovoljno (dijete ne jede dovoljno i ne dobiva na težini).
 • Dijete želi aktivno zanimati hranu za odrasle.
 • Dijete ima anemiju, rakove ili česte konstipacije.

Dopunska pravila hranjenja

 1. Novo jelo za dijete trebalo bi se ponuditi na početku hranjenja, nakon čega se treba hraniti s uobičajenom prehranom (majčino mlijeko ili formulom).
 2. Istovremeno ne možete dati više vrsta proizvoda, jer će vam biti teško odrediti reakciju na nova jela. Svi proizvodi prvi se uvode u jednu komponentu.
 3. Pokušavajući započeti novi proizvod s mikrodozama - četvrtine ili pola žličice. S normalnom tolerancijom, sljedeća se doza udvostručuje. Tako i dalje daju isti proizvod, promatraju ponašanje i zdravlje djeteta dok ne dostignu standarde dobi. Tek tada se sljedećem proizvodu može dati bebu, ponovo počevši od mikro doza.
 4. Dopunsko hranjenje se ne uvodi ako je mrvica bolesna ili se cijepljenje planira u nadolazećim danima. Ako se na unesenoj posudi pojavi neželjena reakcija, odmah se otkazuje i dojenčad se dokazuje liječniku. Uzorak hrane treba nastaviti kada prođu sve manifestacije alergija ili poremećaja probavnog trakta.
 5. Kako bi hrana bila ugodnija i poznata djetetu, mogu se razrijediti majčinim mlijekom ili mješavinom. Također će proizvod učiniti tekućim, što će olakšati i poboljšati probavu.

Koliko treba beba jesti?

Ukupna količina hrane koja se jede po danu četveromjesečne bebe izračunava se na temelju težine bebe. Tjelesnu težinu djeteta treba podijeliti sa 7. Rezultat će pokazati dnevnu količinu hrane koju je trebala beba. Podijeljen je brojem hranjenja. U prosjeku, 4 mjeseca staro dijete jede 800-900 ml hrane dnevno i 140-150 ml po hranjenju.

Koje proizvode mogu dati dijete?

Kao prvi obrok, većina pedijatara savjetuje odabir krumpira od povrća. Samo bebe koje ne dobivaju težinu trebale bi početi ulaziti u kašu za 4 mjeseca.

Povrće za prvi uzorak preporučuje tikvice, brokule ili cvjetaču. Za prvu kašu, koja se može dati malom djetetu, trebate odabrati heljde, kukuruz ili rižu.

Način rada napajanja

Četverogodišnje dijete jede prosječno 6 puta dnevno u intervalima od oko 3,5 sata. Približne sate hranjenja bebe ovog doba mogu biti:

Neke bebe u toj dobi samostalno se prebacuju na pet obroka dnevno, a interval između hranjenja se produžuje na 4 sata.

Raspored snage

Dijete koja je hranjena formulom ili beba, koja je odlučila ubrizgati dodatnu hranu prije šest mjeseci iz dobrih razloga, hrani se za četiri mjeseca ovako:

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca i koliko?

Svaki novi mjesec života malog čovjeka je čitava epoha. Samo razmisli što je potrebno za samo godinu dana. Neposredno bespomoćno stvorenje točno ispred očiju, iz dana u dan postaje pametnije, zrelo, jače i jače.

To je prirodni proces koji sama vodi sama priroda, iako ne bez aktivnog sudjelovanja roditelja. Ali nemojmo mnogo govoriti, ali prijeđimo na važan problem koji je danas važan - prehrana 4 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Osnovna prehrana djeteta u 4 mjeseca

Prateći svjetsku praksu hranjenja dojenčadi, u dobi od 4 mjeseca, glavna vrsta prehrane ostaje majčino mlijeko (ili formula za umjetne životinje). Njegova dnevna količina unosa povećava se na 800-900 grama, a interval između hranjenja iznosi 3-4 sata.

To znači da će u jednom danu mrvica biti primijenjena na prsa najmanje 6 puta, i jesti u jednom sjedenju oko 120-140 grama mlijeka. Ova je količina prilično dovoljna da osigura brzo rastući organizam s kompleksom vitamina, minerala, proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako, iz nekih razloga, majčino mlijeko nije dovoljno, više ne može zadovoljiti apetit svoje bebe, ili pedijatrici dijagnosticiraju znakove anemije, trebali biste razmotriti metode za poboljšanje laktacije ili uvođenje komplementarne hrane.

Mamac za 4 mjeseca. Već je moguće!

Mnoge mame ne oklijevaju ponuditi pire krumpira ili sok za 4 mjeseca starog djeteta i hraniti ga isključivo prilagođenom smjesom koja nije posve razumna, jer je dijete već sasvim spremno za upoznavanje novih proizvoda. Ključni argument u ovom slučaju je fiziologija.

Do 4 mjeseca dijete praktički ne kontrolira kretanje vlastitog jezika i zapravo ne zna kako progutati. To znači da je teško nositi se sa čvrstom hranom. Čak i neka voda iz žlice ide u ovom trenutku s teškoćama i mrvica se bori da gurne tekućinu iz usta.

Ali nakon 4 mjeseca slučaj stječe nove značajke, a dijete postupno uči jesti. Zapravo zbog toga, ne treba se bojati uvođenja komplementarne hrane kao dodatne hrane u ovom dobu. Ako sve dobro obavljaš, beba će brzo svladati potrebnu vještinu.

Kako i što je dopušteno hraniti dijete u 4 mjeseca

Sada kada su sve sumnje raspršene, možemo početi razmotriti popis proizvoda koji su prihvatljivi kao hrana za 4 mjeseca staru bebu. To uključuje:

 • pire od povrća;
 • pire od voća;
 • sok;
 • sir;
 • kaša;
 • mješavina mlijeka.

Strašna raznolikost, zar ne? No, ipak, nužno je postepeno i lagano ponuditi novu hranu.

Stručnjaci preporučuju početak mamca s povrćem homogeniziranim pire krumpirom od:

Nežirajuće povrće ne smije odmah moliti dijete koje je naviklo na okus slatkog mlijeka ili formule, pa stoga traže roditeljsku ustrajnost i strpljenje.

Kada beba pokuša povrće (to traje oko 5-7 dana da se prilagodi), on može ponuditi voće sjeckan do kave poput konzistencije:

Najvjerojatnije, dijete će se poduzeti s više lova za ove proizvode, nego, bez sumnje, molim majke.

Što se tiče žitarica, u 4 mjeseca najprikladnija prehrambena opcija bit će topljivi instant kikiriki bez glutena:

 • riže;
 • heljda;
 • kukuruz.

Prvi sok koji 4-mjesečno dijete može pokušati jest jabuka. U trenutku istraživanja ovog proizvoda, bolje je razrijediti s kuhanom vodom, otprilike 1: 1, i ponuditi više od žličice, postupno povećavajući dozu.

Prilagođeni sir za bebe poželjno je uvesti drugo u količini od 1-2 čajne žličice u obliku masne krme, razrijeđene majčinim mlijekom ili smjesom.

Koliko

Sada dajemo nekoliko preporuka o količini hrane:

 • Piletina od povrća / voćnih krumpira (u gramima): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 90-100, sedmi - 120. Posljednjeg dana jedna komplementarna hrana može zamijeniti jedno hranjenje,
 • Kaša (gram): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 80, sedmi - 100-120.
 • Sok: u roku od tjedan dana njegova količina od žličice se dovede do 40-50 ml.

Uvođenje komplementarne hrane, ne zaboravite da je bolje da ga davati ujutro i poslijepodne, a majčino mlijeko ili formula nalaze se u trenutnom volumenu (800-900 gr.). Najmanji alergijski poremećaji i prekomjerno labavi / skupi stolci razlog su otkazivanja novog proizvoda i traženja njegove zamjene od raspoložive sorte.

Što se može dati djetetu od 4 mjeseca od hrane: dijeta i jelovnik tijekom umjetnog i dojenja

U prvim mjesecima života djeteta, majčino mlijeko ili prilagođena mliječna formula u potpunosti omogućuju dijete sa svim potrebnim vitaminima i hranjivim tvarima. Međutim, kako dijete raste, povećavaju se njegove potrebe, a prethodno uobičajena hrana već 4-6 mjeseci nije dovoljan izvor energije i minerala. Potrebno je proširiti prehranu i uvođenje dodatnih elemenata u njega, što će povećati njegov kalorijski sadržaj.

Za mnoge roditelje važno je podučiti bebu da jede, ali je li moguće početi u četiri mjeseca?

Što bi trebalo biti dijeta u 4 mjeseca?

Bilo koji način uključuje san, hranu, buđenje, šetnje. Svako dijete je individualno i ima svoje osobitosti razvoja koje treba uzeti u obzir pri zakazivanju dana. Ispod je tablica opće dnevne rutine i prehrane za 4 mjeseca starog djeteta:
(više detalja u članku: pravilan razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca)

Privremeni pokazatelji su približni i mogu se razlikovati u oba smjera. Važno je hraniti dijete u ovom rasporedu i da su interni između obroka bili 3,5 - 4 sata.

Koliko treba beba jesti?

U izborniku djeteta u trajanju od 4 mjeseca glavna komponenta je majčino mlijeko s HB, prilagođenu formulu za umjetno hranjenje ili kombinaciju mješovitog hranjenja. Jedan obrok je obično 150-170 ml, što rezultira dnevnim volumenom koliko dijete treba jesti u rasponu od 900 do 1200 ml.

Dijeta i njezine komponente

Kada HBV tijekom 4 mjeseca nije uveden mamac. Prema WHO preporukama u dojenčadi na HB, treba početi u dobi od šest mjeseci. Preporučljivo je hraniti dijete i uvesti nove proizvode u prehranu u samo 4 mjeseca samo ako je mrvica već prenesena u umjetno hranjenje ili je miješana (više u članku: prvo hranjenje s umjetnim hranjenjem od A do Z). Međutim, postoje ograničenja u situaciji s umjetnicima. Provođenje ekspanzije izbornika nije vrijedno ako mališana:

 • postoji tendencija alergije;
 • postoje bolesti probavnog sustava;
 • je cijepljen u nedavnoj prošlosti ili će biti cijepljeni u bliskoj budućnosti.

Rani dodatci, koji pada na dob od četiri mjeseca, odnose se na djecu koja su u opasnosti. To su bebe koje pate od nedovoljnog povećanja težine ili funkcionalnih probavnih poremećaja, kao i kod onih koji razviju anemiju nedostatka željeza.

Postoje dvije mogućnosti za početak hranjenja. To su povrće ili prasadi. Uz povrće, oni počinju mamiti djecu koja pate od zatvora ili brzo udebljati. Iza njih, žitarice su prirodno uvedene. Dječje žitarice, obogaćene mikronutrijentom, idealne su za hranjenje beba s nestabilnim pokretima crijeva, slabim povećanjem težine ili visokom vjerojatnošću anemije, a već su iza njih povrće.

povrće

Treba unijeti prvo mjesto među povrćem:

 • tikvice;
 • bilo koje vrste kupusa, osim bijele;
 • krumpir.

Ti se proizvodi smatraju najmanjim alergenom. Nakon njih možete pokušati raznoliti izbornik povrća s mrkvom, repe ili rajčicama.

Moderni proizvođači dječje hrane nude širok izbor različitih povrća. Ovisno o stupnju mljevenja, postoje tri vrste pire krumpira:

 1. Homogenizirane. Dizajniran za djecu od 4,5 mjeseci.
 2. Pire. Djeca mogu jesti u 6-9 mjeseci.
 3. Krupnoizmelchennye. Za djecu u dobi od 9 do 12 mjeseci.

Nije potrebno kupiti gotove pire od krumpira, lako ga možete napraviti od svježeg ili zamrznutog povrća. Prvo, odabrano povrće treba kuhati, a zatim ispeći kaša običnim tolkushkom ili miješalicom. U gotovom kaši možete dodati povrće ili rastopljeni maslac ne više od 3-4 grama. Istodobno s povrćem i žitaricama, ulje se uvodi u dodatke kao novi proizvod. Dječjim uljem beba se može uvesti već 4,5 mjeseca, a s vrhnjem uljem ne prije 5-6 mjeseci. Ulje daje dijete hranjivim tvarima, vitaminima topivim masnoćama A, D, E i potrebnom količinom energije.

Načela ulaska kaše slična su pravilima uvođenja bilo kojeg novog proizvoda. Najprije morate upoznati dijete s jednom od vrsta žitarica. Nakon nekog vremena počnite davati drugu vrstu. Nakon normalnog poznanstva s nekoliko vrsta žitarica možete se prebaciti na njihove mješavine.

napici

Čim djetetu počne mamiti, voda bi se trebala pojaviti u njegovoj prehrani, ako se mrvice nisu hranile prije. Djeca koja su pili mlijeko prije hranjenja samo nauče piti novu hranu 1-2 mjeseca. Za razliku od onih koji su pili vodu prije ulaska u mamac. Oni uživaju u pitkoj vodi na kraju svakog hranjenja. Standardni dnevni unos vode koji preporučuje pedijatri ne smije prelaziti 100 ml po kilogramu tjelesne težine.

Što se tiče sokova, njihovo uvođenje je bolje odgoditi sve dok mrvica već nije okusila žitarice, povrće, voće i meso. Sadrže vitamine i minerale u malim količinama i stoga ne igraju najvažniju ulogu u rastu i razvoju djeteta.

Dnevne stope hranjenja za 4 mjeseca

Režim prehrane djeteta koji ima 4 mjeseca ima svoje osobine i norme. Tablica u nastavku prikazuje prehranu 4 mjeseca starog djeteta i koliko bi trebao jesti za hranjenje:

Hranjenje bebe na 4 mjeseca s umjetnom hranom

Dječja hrana 4 mjeseca umjetno

Idealna hrana za dojenčad je majčino mlijeko, au slučaju njegove odsutnosti, visoko prilagođene prehrambene mješavine. Ova prehrana za dijete koje je hranjeno majčinskim mlijekom dovoljno je do šest mjeseci i za umjetnog umjetnika samo do 4 mjeseca. Nadalje, detaljno ćemo opisati što bi trebao biti uzoran izbornik djeteta u dobi od 4 mjeseca koji je na umjetnom hranjenju.

Nutricionizam djeteta u 4 mjeseca na umjetno hranjenje

U 4. mjesecu života, aktivnost djeteta raste: spava manje, pokretljivost se brzo razvija (dijete se okreće na svojoj strani, uzima igračke). To znači da je došlo vrijeme kada je vrijeme da se beba približi običnim proizvodima. Prvi obrok u 4 mjeseca staroj bebi hranjenoj bebi je pire od povrća. Potrebno je u prvoj polovici dana uvesti dodatnu hranidbu kako bi se promatrala kako će se dijete ponašati nakon kušanja nove posude.

Treba reći da morate kuhati pire od povrća bez soli, začina i ulja. Za pripremu takvog pireg krumpira treba uzeti povrće koje ne uzrokuje alergije (ne svijetle) i ne uzrokuju povećanje stvaranja plina u crijevima (nemojte koristiti mahunarke). A kad se tijelo beba prilagodi unosu takve hrane, može se lagano slati i dodati nekoliko kapi ulja.

Ne smijete odmah zamijeniti cijeli obrok s povrćem kave, dovoljno je dati 1-2 žlica prvog dana, a zatim hraniti bebu s mješavinom. Ako dijete dobro uzme novu hranu, sljedeći dan možete dati 4 žlice. Svako novo jelo mora se uvesti u roku od 2 tjedna.

Što hraniti dijete na 4 mjeseca na umjetnom hranjenju?

I kako hraniti dijete na 4 mjeseca na umjetnom hranjenju, kada je povrće pire već uvedeno u prehranu?

Druga posuda je kaša od mlijeka, koju možete sami kuhati ili kupiti suhu smjesu u trgovini, koju trebate samo napuniti toplom vodom. Sada se pire od povrća treba prebaciti na treći obrok, a kašu za mlijeko treba uvesti tijekom drugog obroka. Princip uvođenja u prehranu mlijeka kaša je isti kao i pire od povrća.

Dakle, do 5. mjeseca života u djetetu koje se hrani bocama, 2 obroka zamjenjuju se običnom hranom. Dijete treba hraniti žlicom, a ne iz boce. Ako dijete nije zdravo u trenutku uvođenja komplementarne hrane, ne biste mu trebali dati novu hranu, bolje je čekati bebu da se oporavi. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne bi trebalo prisiliti dijete da jede, hranu treba pohvaliti i preporučiti djetetu da probati novo ukusno jelo.

Izbornik prehrane za bebe do 4 mjeseca je monoton, ali izuzetno koristan za dijete. Do tog vremena, mala ventrikula nije spremna za obradu teških ugljikohidrata, ali se bez lakih problema nosi s laktozom. Mama mlijeko zadovoljava sve potrebe mrvica, jača imunološki sustav i promiče pravilan razvoj. A samo rok djeteta ima potrebu za drugim tvarima, što znači da je vrijeme da postupno proširite svoju prehranu.

Način i prehrana djeteta 4 mjeseca

Dijete i dalje jede 5-6 puta dnevno, a težina koju jede beba trebao bi biti oko 1/6 težine tijela (to je oko 900 g). Jedini dio mlijeka (ili mliječne formule) je oko 200 ml.

No postupno se beba upoznava s novim proizvodima. Prvi u jelovniku djeteta tijekom 4 mjeseca jest dodavanje povrća kvasca. Liječnici "stara škola" preporučuju voćne sokove. ali sve više i više stručnjaka ih stavlja sve do kasnije - kao proizvod s visokom vjerojatnošću alergija. Svako novo posuđe uvedeno je u male dijelove i redovito tako da se želudac navikne na proizvod.

Na kraju, nakon navikavanja na pire krumpira, dnevna dijeta djeteta izgledala bi ovako:

 • Prvo hranjenje. Majčino mlijeko - 200 ml (ako je beba na umjetnom hranjenju, zatim jednaka količina mliječne formule);
 • 2. hranjenje. Pire od povrća - 150-200 g. Četvrti dio povrća pire može se zamijeniti voćem. Nakon nekog vremena, dodajte kuhani žumanjak na povrće (pola kokoš ili koko prepelice) i malo biljno ulje;
 • 3. hranjenje. Majčino mlijeko ili dojenčeta - 200 ml. Ako ste "otišli" od voćnih sokova, zamijenite ih s 25 ml. Prve mrvice od sokova - jabuka. Nakon nekog vremena, dodajte oko 20 g pržene na ovaj unos;
 • 4 i 5 hranjenje - majčino mlijeko ili dojenčeta - 200 ml.

Kao što vidite, dijeta četveromjesečne bebe gotovo je u potpunosti načinjena od majčinog mlijeka. Dosad mu daje gotovo sve što mu treba. Konačno - nekoliko savjeta:

 • interval između dnevnih hranjenja iznosi oko 3,5 sata, između noćnih hranjenja - do 8 sati. Ako se dijete napuni u bocu, interval između hranjenja je duži, a dijelovi hrane su manji;
 • slijedite strogi režim hranjenja tako da se mrvice trbuha prilagode što je prije moguće;
 • mamac beba s žlicom. Da, upravo sada. Neka djeteta izgleda kao svinja nakon jela, ali uči pravilno jesti.

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca i koliko?

Svaki novi mjesec života malog čovjeka je čitava epoha. Samo razmisli što je potrebno za samo godinu dana. Neposredno bespomoćno stvorenje točno ispred očiju, iz dana u dan postaje pametnije, zrelo, jače i jače.

To je prirodni proces koji sama vodi sama priroda, iako ne bez aktivnog sudjelovanja roditelja. Ali nemojmo mnogo govoriti, ali prijeđimo na važan problem koji je danas važan - prehrana 4 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Osnovna prehrana djeteta u 4 mjeseca

Prateći svjetsku praksu hranjenja dojenčadi, u dobi od 4 mjeseca, glavna vrsta prehrane ostaje majčino mlijeko (ili formula za umjetne životinje). Njegova dnevna količina unosa povećava se na 800-900 grama, a interval između hranjenja iznosi 3-4 sata.

To znači da će u jednom danu mrvica biti primijenjena na prsa najmanje 6 puta, i jesti u jednom sjedenju oko 120-140 grama mlijeka. Ova je količina prilično dovoljna da osigura brzo rastući organizam s kompleksom vitamina, minerala, proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako, iz nekih razloga, majčino mlijeko nije dovoljno, više ne može zadovoljiti apetit svoje bebe, ili pedijatrici dijagnosticiraju znakove anemije, trebali biste razmotriti metode za poboljšanje laktacije ili uvođenje komplementarne hrane.

Mamac za 4 mjeseca. Već je moguće!

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, poželjno je uvesti komplementarnu hranu najranije 6 mjeseci života bebe. Međutim, za liječničke recepte, to se može dogoditi ispred vremena.

Mnoge mame ne oklijevaju ponuditi pire krumpira ili sok za 4 mjeseca starog djeteta i hraniti ga isključivo prilagođenom smjesom koja nije posve razumna, jer je dijete već sasvim spremno za upoznavanje novih proizvoda. Ključni argument u ovom slučaju je fiziologija.

Do 4 mjeseca dijete praktički ne kontrolira kretanje vlastitog jezika i zapravo ne zna kako progutati. To znači da je teško nositi se sa čvrstom hranom. Čak i neka voda iz žlice ide u ovom trenutku s teškoćama i mrvica se bori da gurne tekućinu iz usta.

Ali nakon 4 mjeseca slučaj stječe nove značajke, a dijete postupno uči jesti. Zapravo zbog toga, ne treba se bojati uvođenja komplementarne hrane kao dodatne hrane u ovom dobu. Ako sve dobro obavljaš, beba će brzo svladati potrebnu vještinu.

Kako i što je dopušteno hraniti dijete u 4 mjeseca

Sada kada su sve sumnje raspršene, možemo početi razmotriti popis proizvoda koji su prihvatljivi kao hrana za 4 mjeseca staru bebu. To uključuje:

Strašna raznolikost, zar ne? No, ipak, nužno je postepeno i lagano ponuditi novu hranu.

Stručnjaci preporučuju početak mamca s povrćem homogeniziranim pire krumpirom od:

Ako beba pati od nedostatka tjelesne težine ili nestabilne stolice, onda je bolje početi s žitaricama.

Nežirajuće povrće ne smije odmah moliti dijete koje je naviklo na okus slatkog mlijeka ili formule, pa stoga traže roditeljsku ustrajnost i strpljenje.

Kada beba pokuša povrće (to traje oko 5-7 dana da se prilagodi), on može ponuditi voće sjeckan do kave poput konzistencije:

Najvjerojatnije, dijete će se poduzeti s više lova za ove proizvode, nego, bez sumnje, molim majke.

Što se tiče žitarica, u 4 mjeseca najprikladnija prehrambena opcija bit će topljivi instant kikiriki bez glutena:

No, uz proso, zobene pahuljice, ječam i ražpu, bolje je čekati jer sadrže gluten - protein koji uzrokuje težinu i nadutost u karapuzovu.

Prvi sok. koji mogu probati 4-mjesečnu bebu - jabuku. U trenutku istraživanja ovog proizvoda, bolje je razrijediti s kuhanom vodom, otprilike 1: 1, i ponuditi više od žličice, postupno povećavajući dozu.

Prilagođeni sir za bebe poželjno je uvesti drugo u količini od 1-2 čajne žličice u obliku masne krme, razrijeđene majčinim mlijekom ili smjesom.

Koliko

Sada dajemo nekoliko preporuka o količini hrane:

 • Piletina od povrća / voćnih krumpira (u gramima): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 90-100, sedmi - 120. Posljednjeg dana jedna komplementarna hrana može zamijeniti jedno hranjenje,
 • Kaša (gram): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 80, sedmi - 100-120.
 • Sok: u roku od tjedan dana njegova količina od žličice se dovede do 40-50 ml.

Uvođenje komplementarne hrane, ne zaboravite da je bolje da ga davati ujutro i poslijepodne, a majčino mlijeko ili formula nalaze se u trenutnom volumenu (800-900 gr.). Najmanji alergijski poremećaji i prekomjerno labavi / skupi stolci razlog su otkazivanja novog proizvoda i traženja njegove zamjene od raspoložive sorte.

Podržite projekt - podijelite vezu, hvala!

Izvori: http://womanadvice.ru/menyu-rebenka-v-4-mesyaca-na-iskusstvennom-vskarmlivanii, http://my-sunshine.ru/pitanie-4-mesyachnogo-rebenka, http: // moy- kroha.info/pitanie-rebenka-v-4-mesyatsa

Još nema komentara!

Prehrana djeteta 4 mjeseca na umjetno hranjenje. Umjetno hranjenje. JabuduMamoj.ru

Idealna hrana za dojenčad je majčino mlijeko, au slučaju njegove odsutnosti, visoko prilagođene prehrambene mješavine. Ova prehrana za dijete koje je hranjeno majčinskim mlijekom dovoljno je do šest mjeseci i za umjetnog umjetnika samo do 4 mjeseca. Nadalje, detaljno ćemo opisati što bi trebao biti uzoran izbornik djeteta u dobi od 4 mjeseca koji je na umjetnom hranjenju.

Nutricionizam djeteta u 4 mjeseca na umjetno hranjenje

U 4. mjesecu života, aktivnost djeteta raste: spava manje, pokretljivost se brzo razvija (dijete se okreće na svojoj strani, uzima igračke). To znači da je došlo vrijeme kada je vrijeme da se beba približi običnim proizvodima. Prvi obrok u 4 mjeseca staroj bebi hranjenoj bebi je pire od povrća. Potrebno je u prvoj polovici dana uvesti dodatnu hranidbu kako bi se promatrala kako će se dijete ponašati nakon kušanja nove posude.

Treba reći da morate kuhati pire od povrća bez soli, začina i ulja. Za pripremu takvog pireg krumpira treba uzeti povrće koje ne uzrokuje alergije (ne svijetle) i ne uzrokuju povećanje stvaranja plina u crijevima (nemojte koristiti mahunarke). A kad se tijelo beba prilagodi unosu takve hrane, može se lagano slati i dodati nekoliko kapi ulja.

Ne smijete odmah zamijeniti cijeli obrok s povrćem kave, dovoljno je dati 1-2 žlica prvog dana, a zatim hraniti bebu s mješavinom. Ako dijete dobro uzme novu hranu, sljedeći dan možete dati 4 žlice. Svako novo jelo mora se uvesti u roku od 2 tjedna.

Što hraniti dijete na 4 mjeseca na umjetnom hranjenju?

I kako hraniti dijete na 4 mjeseca na umjetnom hranjenju, kada je povrće pire već uvedeno u prehranu?

Druga posuda je kaša od mlijeka, koju možete sami kuhati ili kupiti suhu smjesu u trgovini, koju trebate samo napuniti toplom vodom. Sada se pire od povrća treba prebaciti na treći obrok, a kašu za mlijeko treba uvesti tijekom drugog obroka. Princip uvođenja u prehranu mlijeka kaša je isti kao i pire od povrća.

Dakle, do 5. mjeseca života u djetetu koje se hrani bocama, 2 obroka zamjenjuju se običnom hranom. Dijete treba hraniti žlicom, a ne iz boce. Ako dijete nije zdravo u trenutku uvođenja komplementarne hrane, ne biste mu trebali dati novu hranu, bolje je čekati bebu da se oporavi. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne bi trebalo prisiliti dijete da jede, hranu treba pohvaliti i preporučiti djetetu da probati novo ukusno jelo.

Izbornik beba u 4 mjeseca

Osnova prehrane djeteta u četvrtom mjesecu života je majčino majčino mlijeko ili umjetna formula. Također u ovom dobu, beba može početi upoznati s drugim proizvodima. Do tog vremena djetetovo tijelo je prilično snažno, a svježe kuhana hrana pomoći će mu da raste i razvija se ispravno. Četrnaestogodišnji dijete sadrži žumanjku, voćnu i povrtnu kugu.

Kada se prirodno hrani, broj hranjenja uglavnom ovisi o potrebama djeteta. Kada umjetno hranjenje treba slijediti određeni raspored.

Izbornik beba u 4 mjeseca

Ispravan izbornik dnevnog djeteta na 4 mjeseca sastoji se od sljedećih hranjenja.

 • Prvo hranjenje oko šest ujutro trebalo bi se sastojati isključivo od majčinog mlijeka ili umjetne formule.
 • Druga hrana oko deset sati uključuje mlijeko ili mješavinu voćnog soka. Za takvu hranu, bolje je koristiti sok od jabuke ili kruške.
 • Ručak za dijete oko jedan u popodnevnim satima trebao bi uključivati ​​mliječnu formulu ili majčino mlijeko i pire od povrća. Za bebu od 4 mjeseca, možete koristiti tikvice, brokule, cvjetače.
 • Četiri sata hranjenja sadrži mlijeko ili mješavinu i voćni kašu. Puree se mogu samostalno ili kupiti u trgovinama. Kao prvo voće, preporučljivo je koristiti jabuku i krušku.
 • Dva sljedeća hranjenja u osam i deset uvečer sastoje se isključivo od prilagođene formule ili majčinog mlijeka.

Dakle, dječji meni u 4 mjeseca uključuje šest jela u intervalima od tri do četiri sata.

Kada se dijete koristi za nove proizvode i dobro ih prenese, možete mu dati četvrtinu žumanjaka od piletine. Korisno je za razvoj cijelog organizma.

Uvođenje komplementarne hrane na dječji meni u 4 mjeseca vrlo je važan korak, a prije toga je potrebno konzultirati se s pedijatrom.

Savjeti za mlade majke

 1. Novi proizvod treba pažljivo uvesti u malim obrocima, uz istovremeno posvećivanje pozornosti djetetovoj reakciji.
 2. Ako se na tijelu djeteta pojavljuju promjene, na primjer, mrlje, osip, crvenilo, hranjenje će se odmah zaustaviti.
 3. Istovremeno se ne preporuča dati dva nova proizvoda.
 4. Pedijatri savjetuju između dva nova proizvoda da se odmori najmanje tjedan dana.

Ukupni volumen svih proizvoda koji dijete dobiva tijekom dana ne bi smjelo prelaziti tisuću mililitara. Isključeni su samo sokovi koji spadaju u kategoriju pića.

Pročitajte više:

 • Dijete dijete od 10 mjeseci

Ako su sve hrane i prehrambene dodatke uvedene prema dobi, onda dijeta od 10 mjeseci od djeteta je već prilično široka. Glavni zadatak majke u tom razdoblju je pružiti raznolikost okusa i pa.

 • Dijete prehrana u roku od 2 mjeseca

  Početkom drugog mjeseca beba počinje formirati uzorke hranjenja i spavanja. U dvogodišnjem djetetu, prehrana je obično šest puta, s intervalom od tri i pol sata, s noćnim spaw.

 • 8 mjeseci režima hrane za bebe

  Do dobi od osam mjeseci dnevna prehrana djeteta već se mora razlikovati od raznolikog unosa hrane, a samo jedna trećina sastoji se od majčinog mlijeka. U prehrani djeteta 8 mjeseci, najprije postupno.

  Umjetno hranjenje po mjesecu

  Umjetno hranjenje dojenčadi do jedne godine starosti je metoda hranjenja u kojoj je volumen majčinog mlijeka zamijenjen suhim ili tekućim formulama za više od 2/3. Potreba za takvom zamjenom može se pojaviti samo iz medicinskih razloga ili kada nema dovoljno mlijeka za dobru prehranu.

  Nemoguće je novorođenčad hraniti majčinim mlijekom: majčino tijelo regulira učestalost dojenja i volumen mlijeka. Dijete dobiva tekuće mlijeko kako bi ugasilo njihovu žeđ, i grubo - da se zasiti.

  Međutim, hranjenje s mješavinama zahtijeva pažljivo pridržavanje pravila, jer pretjerana prehrana dovodi do gastrointestinalnih poremećaja, pretilosti i drugih neugodnih posljedica.

  Stol za umjetno hranjenje djece do godinu dana

  Umjetno hranjenje

  Broj hranjenja po danu

  Tijekom dana beba može piti prokušanu vodu, količina vode ne mora biti uključena u dnevnu stopu smjese.

  Ukupna potrošnja mješavine mora biti pravilno podijeljena brojem prijema.

  Na primjer, ako dijete ima 3 mjeseca i tjelesnu težinu je 4.500 kg, treba dnevno 750 ml / 7 hranjenja = 107 ml ili 95 ml svaki dan, ali za 8 hranjenja dnevno.

  Umjetno hranjenje djeteta na 2 mjeseca trebalo bi se sastojati samo od mliječne formule (bez naznaka za uzimanje lijekova bez mliječne bez laktoze) i kuhane vode, dodaju se voćni sokovi u 3 mjeseca, strogo prema uputama dječjega pedijatara, a kod 4 mjeseca uvodi se prva komplementarna hrana - 30 ml dnevno.

  Umjetni organizam dojenčadi uzima dodatke puno lakše, stoga je moguće diverzificirati prehranu bebe već od 4,5 do 5 mjeseci.

  Umjetno hranjenje za 5 mjeseci

  Vrijeme uvođenja komplementarne hrane trebalo bi odrediti pedijatar pojedinačno, no od oko 5 mjeseci dječja prehrana sastoji se od sljedećih proizvoda:

 • dojenčeta - do 750 ml;
 • voćni sok - do 50 ml;
 • pire od voća - do 50 ml;
 • krumpir s jednim komponentama od povrća - do 150 ml;
 • biljno ulje - do 3 ml.

  Unos mamaca treba započeti s minimalnim iznosom: 2-3 žličice. Ako se unutar 4 dana od uzimanja novog proizvoda ne pojavljuju alergijske reakcije (osip, piling, stenozni kašalj), tada se dozu proizvoda može povećati.

  Da biste promijenili prehrambene navike djeteta, bolje je odabrati dnevno hranjenje: od 11:00 do 14:00 sati.

  Pire od voća i povrća ne smije sadržavati velike komade. S njima je bolje čekati dok se prvi zubi ne pojave.

  Umjetno hranjenje za 6 mjeseci

  Nakon šest mjeseci prehrana djeteta dnevno je:

  • dojenčeta - do 450 ml;
  • sok od voća - do 60 ml;
  • pire od voća - do 60 ml;
  • krumpir s jednim komponentama od povrća - do 150 ml;
  • mlijeko kašu - do 150 ml;
  • gutljaj - do 40 g;
  • kolačići - do 5 g;
  • povrće i maslac - 3 ml.

  Kukuruzni sir je neophodno da dijete obogati tijelo kalcijem i bezbolno zalijevanjem. Međutim, nemojte zloupotrebljavati ovaj proizvod: u velikim količinama stavlja opterećenje na bubrege.

  Za prvu kašu mlijeka možete koristiti heljde, rižu, kukuruz, krupicu i zobene pahuljice. Pedijatri preporučuju da počnu hraniti kašu za bebama nakon 7 mjeseci.

  Uvođenje komplementarne hrane trebalo bi pratiti 5-dnevni režim hranjenja, dok beba treba više tekućine. Često nudite jednostavnu vodu djetetu.

  Pravila za umjetno hranjenje

  Prehladiti bebu znači mu naštetiti. Pridržavajte se normi koncentracije smjese, namočite prekide između hranjenja. Ako s vremenom smjesa postane neprikladna za dijete, to ćete shvatiti promjenama u njegovu ponašanju:

  1. nakon hranjenja beba neće zaspati;
  2. bit će razdražljiva i hirovita;
  3. njegov san postaje uznemirujući i kratak.

  Prije mijenjanja smjese, obavezno se posavjetujte sa svojim pedijatarom. Povjerite zdravlje svoje bebe samo profesionalcima!

  Izvori: http://womanadvice.ru/menyu-rebenka-v-4-mesyaca-na-iskusstvennom-vskarmlivanii, http://ledy-life.ru/menyu-rebenka-v-4-mesyaca, http: // gynecologist.com.ua/wiki/iskusstvennoe-vskarmlivanie-po-mesyatsam/

  Još nema komentara!

  Približni dnevni režim za dijete u trajanju od 4 mjeseca. Savjeti i trikovi

  Iza leđa četveromjesečne bebe ostao je još jedan mjesec života. Za to vrijeme bio je vrlo jak, odrastao i naučio mnogo. Prilagođavajući se novim potrebama i mogućnostima djeteta, njegova će se svakodnevna rutina također promijeniti. Nastavit će se sastojati od izmjeničnih hranjenja, razdoblja sna i budnosti, ispunjenih razvojnim igrama, gimnastikom i higijenskim postupcima, samo će trajanje ovih razdoblja promijeniti.

  • 6: 00-8: 00 Jutarnje buđenje, prvi obrok, skup higijenskih postupaka (uz obavezno pranje i mijenjanje pelene), uzimanje zračnih kupki u kombinaciji s jutarnjim vježbama, razdoblje aktivne budnosti.
  • 8: 00-10: 00 Jutarnji san.
  • 10: 00-12: 00 Drugi objed, aktivan odmor (vježba, lagana masaža, komunikacija s prijateljima, edukativne igre).
  • 12: 00-14: 00 Šetnja u kombinaciji s spavanjem na otvorenom (oko prvih šetnji).
  • 14: 00-16: 00 Treći obrok, obilazak stana, aktivne igre, edukativne aktivnosti.
  • 16: 00-18: 00 Večernja šetnja, poznanstvo sa svijetom, spavanje.
  • 18: 00-21: 00 Četvrti obrok, igre i edukativne aktivnosti s članovima obitelji, mrvice za kupanje.
  • 21: 00-22: 30 Priprema za krevet.
  • 22:30 Noćni obrok.
  • 23: 00-6: 00 Noćni san.

  Dodatna opcija (izborno):

  Moms bi trebao shvatiti da je predložena dnevna rutina približna i ne bi trebala otići s puta kako bi je pratila iz minute u minutu. Pojedinačne osobine svakog djeteta neizbježno će izvršiti vlastitu prilagodbu.

  Međutim, za svako podešavanje četveromjesečnih mrvica na dan, sljedeće točke trebaju ostati nepromijenjene:

  • interval između jela mora biti najmanje četiri sata;
  • ukupno trajanje dnevnog sna, što je oko šest sati (preporučljivo je podijeliti ih u tri razdoblja).

  hrana

  Redoslijed koji regulira život 4 mjeseca starog djeteta ne daje šest, ali pet puta hranjenje. To je njegova glavna razlika od režima u prethodnom mjesecu. Moderne majke imaju mogućnost prehraniti svoju djecu na jedan od tri načina: dojkama, umjetnim i mješovitim hranjenjem.

  • Četrnaestogodišnja beba koja je dojena još ne osjeća potrebu za dodatnim hranjenjem jer je hranjiva vrijednost majčinog mlijeka dovoljna za njega. Smanjenje broja obroka uzrokovano je činjenicom da stariji i jači dijete skoči više mlijeka za jedan hranjenje, a ostatak je pun;
  • Svakodnevna potreba za majčinim mlijekom u djeteta u trajanju od 4 mjeseca iznosi 900-1000 ml, pa je lako izračunati da volumen jednog serviranja bude oko 200 ml. Dijete koje je na umjetnom hranjenju prima bocu s takvom količinom mliječne formule.

  Pročitali smo detaljno o tome koliko dojena mlijeka ili formule dijete treba jesti - http://razvitie-krohi.ru/kormlenie-grudyu/skolko-dolzhen-sedat-novorozhdnaky.html

  Jedan važan događaj se događa u životu djece umjetne djece: od ovog mjeseca počinju primati prvu komplementarnu hranu. Što se tiče prirode proizvoda s kojima trebate započeti komplementarnu hranidbu, stavovi pedijatara su podijeljeni. Neki od njih vjeruju da je najbolja opcija glatka bez mliječnih kašica, dok drugi preporučuju hranjenje mrvica s jogurtom od jogurta i sjemenjem. Velika većina stručnjaka savjetuje postupno uvođenje povrća i sokova, a zatim voća, u dječju prehranu.

  Crumbova reakcija na komplementarne hrane je važna: on bi trebao hranu. Počevši od čajne žličice, količina novog proizvoda dnevno se povećava za jednu žlicu. Nakon deset dana količina komplementarne hrane treba biti najmanje 150 ml. Čim se to dogodi, jedna osoba koja se hrani novim proizvodom pojavljuje se u djetetovoj prehrani, a ostala četiri hranjena su uobičajenom mliječnom formulom.

  Dopunska hrana uvodi se u prehranu 4 mjeseca starih beba, zbog potrebe za mješovitim hranjenjem. Obično se koriste majke koje proizvode nedovoljnu količinu majčinog mlijeka. S takvom prehranom dijete treba 500 ml majčinog mlijeka, 400 ml mliječne formule i 150 ml komplementarne hrane.

  Srodni članak: prvo hranjenje djece

  U djetetu od 4 mjeseca potreba za spavanjem je još uvijek visoka. Kao i prethodnog mjeseca, treba spavati najmanje šesnaest sati dnevno, međutim, povećano trajanje dnevne budnosti dovodi do promjene u uzorku spavanja.

  U idealnom scenariju, mrvica mora spavati najmanje deset sati noću i šest tijekom dana. Umjesto četiri razdoblja dnevnog odmora, ima tri.

  Naravno, ovaj način nije pogodan za svako dijete. Neke bebe još trebaju četiri dana spavanja, dok su druge u redu s jednom. Neki spavaju dobro cijelu noć, dok se drugi čak i budu noću svaka tri sata i zahtijevaju pojačanje. U ovom dobu već je moguće razumjeti tko će biti "rana ptica" i tko će biti "sova".

  U svakom pojedinom slučaju, inteligentna i brižna majka trebala bi izgraditi način djetetovog dana na takav način da mu omogući uvjete za pravilan razvoj, a to je moguće samo uz razumnu izmjenu razdoblja sna i budnosti. Loše spava beba će djelovati, odbiti igrati i jesti, a spavanje će postati previše energična. Dakle, ovdje je važna zlatna sredina.

  Sa zamišljenim pristupom, možete se prilagoditi svakoj pojedinačnoj osobini svakog djeteta, prisiljavajući ga da se navikne na ispravnu rutinu. Ako maca ne spava dobro noću, ne dopuštajući svojim voljenima spavati, ima smisla žrtvovati prvi dio svog noćnog odmora i staviti ga u krevet malo kasnije nego obično. Morat ćemo pokazati neke genijalnosti, zabavljati kapriciozno dijete, ali nakon toga odmah će zaspati, a ne probuditi se do jutra.

  Kako podučiti bebu da spava cijelu noć / naš dnevni režim od 4 mjeseca:

  Organizacija, trajanje i broj šetnje s djetetom ostaju isti kao u prethodnom mjesecu: potrebno ga je svježem zraku odvesti 1,5 do 2 sata dva puta dnevno. Naravno, ako to nije otežano lošim vremenskim uvjetima: jake mraz, vjetar ili nepodnošljiva vrućina.

  Ne smijemo zaboraviti da početak šetnje treba biti informativan za dijete koje je počelo aktivno zanimati svijet koji ga okružuje, stoga mu je potrebno reći o svemu što se događa na putu: o biljkama, životinjama i pticama koje se vide, prolaznicima i prolazima vozila.

  Ostatak hoda, dijete će mirno mirno spavati u kolicima: zahvaljujući priljevu svježeg zraka koji zasićuje stanice mozga s kisikom, taj će san biti osobito dug i koristan za njega.

  Obrazovne igre

  Budući da je dijete osam sati probudilo 4 mjeseca, ovaj put mora biti ispunjen velikim brojem obrazovnih igara.

  • Vrlo korisno za bebe šetnje, obilaske apartmana. Putujući u rukama odraslih, postaje upoznat s imenom i svrhom predmeta u njemu. Sve primljene informacije pohranjene su u njegovu sjećanju. Nakon nekog vremena možete vidjeti ovo. Nazovite nekakav poznati objekt i vidjet ćete da će mrvica okrenuti glavu u njegovu smjeru;
  • Za razvoj taktilnih osjeta, korisno je dati bebne svijetle igračke s različitim površinskim teksturama. Mogu biti tvrde i meke, glatke i grube, neravan i imaju rupe. Boje igračaka trebaju biti monofoni, ili sadržavati najviše dvije ili tri boje. Granice prijelaza u boji trebaju biti jasne;
  • Četiri mjeseca - plodno vrijeme za korištenje obrazovnih tepiha, zabavnih centara i mobitela. Promicanje razvoja sluha, vida i malih osjetilnih osjeta koje probudaju tjelesnu aktivnost djeteta, sve su ove igračke vrlo korisne za njega, ali ne biste trebali ponuditi nekoliko predmeta vašem djetetu: trebao bi se usredotočiti na jednu stvar;
  • Korisno je za bebe slušati ritmičku glazbu. Glaveći ruke prema ritmu glazbe, majka će pridonijeti formiranju ritma u bebi. Možete uzeti bebu u svoje ruke i glatko kružiti s njim na lijepu melodiju;
  • Dijete treba ispričati bajke, pjevati dječje pjesme, recitirati pjesme i obrede. Već u ovoj dobi, djeci treba podučavati gledati slike i čitati knjige;
  • Djeca imaju vrlo korisne i voljene igre s rukama i nogama, igračima prsta poput "Četrdeset Raven", "Ladushki", "Goat Horned" (+10 igara koje omogućuju bebu). Ubiranje i masiranje malenih prstiju pogoduje ne samo razvoju osjetila, nego i aktivaciji središta mozga odgovornog za govor.

  Znajući da su sve igračke i predmeti koji pada u ruke bebe, sigurno će biti u njegovim ustima, potrebno je pratiti njihovu čistoću. Igračke treba svakodnevno oprati s kuhanom vodom, a ostatke podvrgnuti periodičnom pranju.

  Čvrsta beba treba više tjelesne vježbe, stoga, osim jutarnjih vježbi, potrebno je uključiti se u jačanje i razvoj mišića tijekom dana. Pet minuta opterećenja koja će se izvoditi ujutro, podne i navečer biti će optimalna.

  • Djeca ove dobi počinju bez valjanja na trbuhu. Da bi im se olakšao ovaj zadatak, jačanje mišića leđa i trbušnih mišića, vrlo je korisno igrati se u "peku". Pažljivo valjanje djeteta s leđa u trbuščić (i suprotno) na velikom krevetu, možete pratiti svoje radnje s veselim komentarom da je mrvica pretvorena u gumenu kuglu ili u kantu koja bježi od svojih progonitelja;
  • Za jačanje kralježnice i ruke, majka može dati mrvicama zgrabiti za svoje indeks prstima, a zatim povucite prema sebi. Ova vježba će biti priprema za vještine neovisnog sjedenja (kada će beba početi sjesti?);
  • Kada postavljate dijete (leži na podu) na trbuhu, korisno je staviti ruku pod pete. Gurajući joj noge, beba će napraviti prvi pokušaj da se udalji. Za te pokušajima da budu uspješni, pod ne smije biti sklizak. Najbolja opcija je da ima tepih prekriven tankim pokrivačem.

  ČITATI ISTAK: razvoj djeteta u 4 mjeseca i ono što bi dijete trebalo biti u 4 mjeseca: vještine u 4 mjeseca

  Kako se umiriti za bebu

  4 mjeseca je vrlo pogodna dob za pokretanje postupaka kaljenja. Pod uvjetom da se redovito izvode, omogućit će bebu da uvijek ostane zdrava.

  • Početak stvrdnjavanja učinjen je u prvim mjesecima djetetovog razvoja, budući da su zračne kupke i šetnje na svježem zraku također pripadaju kategoriji postupaka otvrdnjavanja. Trajanje zračnih kupki u sobi s temperaturom od 22 stupnja za dijete trebalo bi biti najmanje deset minuta. Treba ih izvoditi najmanje dva puta dnevno;
  • Jedno od najpoželjnijih postupaka procijepljenosti s vodom je trljanje. Prije nego što prijeđete na mokro brisanje, provesti suho. Nježna dječja koža je obrisana rukavicom od frotirne tkanine. To treba učiniti vrlo pažljivo, na blagi crvenilo kože. Nakon 7-10 dana, kada se trljanje upozna, možete početi koristiti mokro rukavice. Zagađujte ga s toplom vodom (36 stupnjeva) i dobro se stisnite, najprije brisnite samo dijete. Nakon nekoliko sesija, površina rubdown postupno se povećava, čime se potpuno brisanje cijelog tijela. Trajanje postupka je najviše dvije minute. Nakon svake tri procedure, temperatura vode se smanjuje za jedan stupanj (trebate ga dovesti do 30 stupnjeva).

  ČITANJE: Kako započeti otvrdnjavanje novorođenčeta. Pravila i metode otvrdnjavanja

  Kompleks higijenskih postupaka za dijete ostaje isti, uključujući postupak jutarnjeg pranja, obavezno ispiranje pri svakoj promjeni pelene i večernjim kupanjem.

  Slijedeći predložene preporuke i prilagođavajući ih individualnim karakteristikama svoje četveromjesečne bebe, svaka majka koja brine će moći stvoriti takvu dnevnu rutinu potrebnu za uspješan intelektualni i fizički razvoj djeteta.

  ← dnevni način rada u 3 mjeseca svakodnevnog načina rada u 5 mjeseci →

  VIDEO VODIČ: Kako organizirati skrb o djeci u 4 mjeseca? Hranjenje. Briga. pramenovi

  Stvorite pravi izbornik i dijete za dijete u 4 mjeseca

  Od rođenja, prehrana beba nije osobito raznolika - hrane novorođenčad s majčinskim mlijekom ili prilagođenom mliječnom formulom ili koriste drugu kao dodatnu hranu za dojenčad, ako postoji takva potreba. Izbornik djeteta u trajanju od 4 mjeseca ne razlikuje se od brojnih jela, a obično djeca jedu iste stvari kao i prije. No, mnogi roditelji odluče nadoknaditi prehranu djeteta s novim proizvodima u toj dobi. Da, i bake inzistiraju na uvođenju prirodnih sokova, počevši od 2 mjeseca. No, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se ne počne hraniti dok dijete ne bude pola godine.

  Kako razumjeti da je već moguće upoznati bebu s novom hranom?

  Po nekim znakovima moguće je utvrditi je li dijete spremno za prikorma ili ne

  Postoji nekoliko ključnih točaka koje jasno govore da je beba spremna za uvođenje hrane:

  1. Nedostatak gag refleksa kada se hrani iz žlice. Kod djece do 4 do 6 mjeseci, povećani refleks povraćanja, tj. Napad povraćanja, javlja se kada se kruti predmet pada na sredinu jezika. Iako ovaj refleks neće nestati, uvođenje novih proizvoda je besmisleno.
  2. Interes hrane. U četveromjesečnoj bebi, vjerojatno se neće pojaviti takvi interesi, ali se pojavljuju rijetke iznimke. Zanimanje hrane znači da kada dijete vidi svoje roditelje kako jede, dopire do hrane, pokreće žvakanje ili otvara usta.
  3. Nema dovoljno težine. Jednostavno rečeno, beba nije hranjena s istom količinom majčinog mlijeka ili formule. U pravilu, beba će biti nemirna, često se probuditi noću, a da ne dobije težinu.
  4. Trudnost do konstipacije, nedostatak željeza u krvi (anemija). Kako ne bi mučili dijete s lijekovima, plinskim cijevima i svijećama, uvedeni su novi prehrambeni proizvodi koji će pomoći u prevladavanju tih problema.

  Međutim, ako roditelji žele napuniti bebu novim proizvodima tako rano, a beba je prestala hraniti majčino mlijeko, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći da odaberete mješavinu koja se može hraniti djetetu. A onda se može početi punopravni mamac u šest mjeseci koje preporučuje WHO.

  Bez obzira na to je li beba na umjetnom ili dojenju, ako nema posebnih razloga za rano popunjavanje prehrane s odraslom hranom, beba dobiva na težini, razvija se po dobi, onda ne biste trebali žuriti da se upoznate s novim proizvodima.

  Gdje početi?

  Mišljenja pedijatara o ovoj temi često se ne slažu - neki tvrde da biste trebali početi s žitaricama, drugi su sigurni da ćete svakako trebati s voćem, dok drugi kažu da su povrće idealni za susret s djetetom s odraslom hranom. I apsolutno sve ove prosudbe su istinite, osim toga, one se lako mogu objasniti. Uostalom, pedijatri preporučuju određenu vrstu prve hranjenja za pojedino dijete, temeljeno na problemima koje rano rješavanje novih proizvoda treba riješiti.

  Ako je dijete na umjetnoj vrsti hranjenja, a ima problema s prekomjernom težinom, tada će biti korisno uvesti dodatke u roku od 4 mjeseca. Bolje je započeti s povrćem jer su manje kalorični i ne utječu na povećanje težine.

  U nedostatku problema s umjetnim sredstvom s težinom, možete početi hraniti bilo povrćem ili žitaricama, po vlastitom nahođenju roditelja. Kada dijete ima izražen nedostatak težine, dijete se često noću probudi od gladi, a zatim treba početi s žitaricama.

  Ista načela upoznatosti s novom hranom primjenjuju se na djecu koja su dojena. Ako je do 4 mjeseca dojenčad primljeno kao mješavina dodataka, nakon dostizanja ove dobi možete ju zamijeniti kašom. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da prestanak dojenja beba je još uvijek nemoguće.

  Počevanje prikorm s voćem potrebno je samo s tendencijom stvaranja konstipacije. Posebno dobro pomaže šljunak, koji se može uključiti u izbornik djeteta u ovom dobu. U drugim slučajevima, uvođenje prvog voća može igrati okrutnu šalu s roditeljima - ponekad dijete ne želi jesti svježe povrće nakon njih.

  Kakve se proizvode mogu dati?

  Domaći pire tikvice za prvo hranjenje beba

  Ne mogu se koristiti svi povrće, voće i žitarice u prehrani djeteta. Popis takvih povrća je mali:

  Ovo povrće je manje alergijsko i lakše je probaviti u želucu od drugih. Što se tiče žitarica, za prvu hranu koristite ne-mliječne žitarice koje ne sadrže gluten:

  Smetnje 4 mjeseca starog djeteta mogu se mijenjati s voćem - prvi se obično daje probati jabukovače, a zatim možete dodati šljive, kruške ili breskve.

  Napunimo prehranu: što da i koliko?

  Ako ne poznajete glavna pravila uvođenja novih proizvoda u prehranu četveromjesečnog djeteta, možete izazvati pojavu alergija, koliku ili stolicu. Prva stvar koju treba zapamtiti je da beba u dobi od 4 mjeseca ne može jesti meso, ribu, egzotične i agrume, crveno povrće, slastice i čokoladu. Točno, to ne znači da se ostatak proizvoda može dati bebu u neograničenim količinama.

  • Ako nadopunjavanje prehrane započinje pirećim krumpirom, bilo voćem ili povrćem, važno je zapamtiti da se moraju sastojati od jedne komponente.
  • Kashi je bolje odabrati bez mlijeka i ne uključuje nikakve dodatke.
  • Multikomponentni kvas i kašica uvedeni su u dijete nakon 6 mjeseci.
  • Prvo hranjenje mora biti u polu-tekućem obliku i ponuditi djetetu iz žlice.

  Od posebne je važnosti vrijeme ulaska novog proizvoda. Najbolje je probati novi u vrijeme ručka prije glavne hrane, tj. Prije dojenja ili mješavine. I prvi dan je pravo ponuditi bebu ne više od 1 žličice. Svakim sljedećim danom dio se povećava za 2 puta dok količina hrane koju dijete ne pojede ne dosegne 100 do 120 grama i zamijeni jedan puni hranjenje. Tek nakon što je jedan proizvod u potpunosti uveden može se početi uvoditi sljedeći, a ta shema je prikladna za svaki proizvod. Tako će izbornik djeteta u 4 mjeseca postati raznolik svaki tjedan.

  Što je bolje: kupiti ili kuhati?

  Dječja čista jabuka FrutNYANYA za hranjenje djeteta od 4 mjeseca

  Sami možete napraviti pire krumpir ili kašu, ili ih možete kupiti u specijaliziranom odjelu. Ako roditelji odlučuju pripremiti hranu za dijete, onda je bolje koristiti povrće i voće samostalno uzgojeno. Kupljeni, posebno oni koji su kupljeni tijekom hladne sezone, vjerojatno su "punjeni" kemikalijama. Isto vrijedi i za kupljene smrznute povrće i mješavine povrća.

  Dječja hrana ne smije biti masna, ne začinjena, ne slana i slatka. Zabranjeno je i prženje i pečenje jela za djecu. Prilikom pripreme pire krumpira za četveromjesečno dijete, biljno ulje i posebno maslac ne mogu se koristiti. To se može učiniti za nekoliko mjeseci, kada se bebino tijelo navikne na "drugu" hranu.

  Svi se povrće i voćni kaše pripremaju prema jednom receptu:

  • 100 grama sirovih povrća;
  • 2 tbsp. l. vode, majčinog mlijeka ili formule.

  Povrće ili voće kuha se do kuhanja, nije ni zastrašujuće probaviti (to će biti lakše mljeti). Također možete parati, ovdje je već više prikladan za roditelje. Nakon toga, dodajte tekućinu na povrće ili voće i samljeti s mješalicom (ili ga pržiti sa vilicom) sve dok homogena, gnjevna stanje.

  Sol, papar i dodati šećer na jela za četveromjesečne bebe ne mogu. Receptori okusa u djeteta još nisu isti kao kod odraslih osoba. Zanemarujući ovo pravilo, sami roditelji ugrađuju netočne prehrambene navike u svom djetetu.

  Način rada napajanja

  Dojenčadi prehrane i umjetnost, u pravilu, vrlo su različiti. WHO preporučuje do 4 mjeseca da hrani dijete isključivo majčinim mlijekom i samo na zahtjev djeteta. Iako su prije 20 godina žene u bolnicama majki učile da hranjenje treba provesti prema režimu, postoji prekid tri sata između hranjenja. I umjetnici jedu u intervalima od 3,5 do 4 sata.

  Približna shema prehrane, budnosti i spavanja bebe u 4 mjeseca: