Planiranje trudnoće: gdje početi?

Rođenja

Vjeruje se da se obitelj rodila u trenutku kada su se par prvi put odlučili probiti u ulozi mame i tate. Kako započeti planiranje trudnoće? Prije svega, s razumnim i odgovornim pristupom budućem statusu roditelja. Trudnoća je važna za planiranje prije pojave, kako bi se uklonili svi rizici i opasnosti, čime bi se povećale šanse za začeće, razvoj i rođenje zdravog djeteta.

Prije nekoliko godina, čvrsta želja za roditeljstvom bila je da supružnici jednostavno prestanu koristiti kontracepcije pri planiranju bebe. Trenutno to nije dovoljno. Većina supružnika mora poduzeti ozbiljne korake kako bi unaprijedila svoje tijelo, budući da je budućno dijete formirano iz njihovog genetskog materijala.

pramenovi

Kada planirate bebu, budući roditelji trebaju se unaprijed brinuti za svoje zdravlje. Da biste to učinili, trebaju se osloniti na sljedeće ključne točke:

 1. Odbijanje loših navika. Ovo se pravilo odnosi i na oba roditelja. Uklanjanje alkohola i nikotina važna je najmanje 1 mjesec prije početka pokušaja trudnoće. Što se tiče lijekova, tijelo se mora oporaviti nakon njih najmanje 3 godine, bez obzira na to tko je uzimao lijekove - budućeg oca ili majke. Nemoguće je zatrudnjeti u ovom trenutku.
 2. Zdrava hrana. Potpuno prehrana je važna samo za žene. Preporuča se svakodnevno jesti proteinske hrane, povrće i voće, tako da u vrijeme začeća postoji dovoljno elemenata u tragovima i vitamina u tijelu.
 3. Posjet ginekologu za pregled, imenovanje svih vrsta testova i ultrazvučnih pregleda zdjeličnih organa. U slučaju ginekoloških bolesti, spolno prenosivih infekcija i upala u intimnoj sferi, morat će proći kroz odgovarajući tretman.
 4. Cijepljenje. Prije planiranja za trudnoću liječnik može preporučiti cijepljenje protiv potencijalno opasnih infekcija, poput rubeole. Ova bolest može dovesti ne samo na nepravilnosti fetusa, već i na smrt.
 5. Genetičko savjetovanje. Istraživanje genetike nije suvišno u pitanju planiranja djeteta. Specijalist, koristeći krvne pretrage oba roditelja, moći će unaprijed izračunati vjerojatne rizike od abnormalnosti fetusa i na temelju njih dati preporuke za planiranje i nošenje trudnoće.

Kada početi pripremati za začeće?

Možete planirati trudnoću u bilo koje vrijeme, ali stručnjaci preporučuju da se odgovorno pristupi ovom zadatku i počnete pripremati najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije. Pripremne etape moraju proći oba supružnika. Infantilno ponašanje čovjeka, koje se često susreće u ovom slučaju, u budućnosti može negativno utjecati na buduću trudnoću i postati čudesni čimbenik rizika.

Nakon što je stigla trudnoća, planiranje joj logično završava. Ali postoji još jedna točka gledišta. Ako se tijekom pripreme za začeće, mnoge žene ponekad dopuštaju gutljaj vina ili nekoliko pušaka cigarete, a tijekom trudnoće takvi "pauze" trebaju biti zabranjeni. Stoga, čak i nakon završetka planiranja, morate shvatiti da će stil života ostati isti za 9 mjeseci.

Potrebni testovi

Svaka žena koja odluči postati trudna mora biti podvrgnuta sljedećim laboratorijskim testovima:

 • opći i biokemijski krvni testovi;
 • određivanje Rh faktora i vrste krvi (preporučljivo je proći oba supružnika);
 • mokrenje,
 • test krvi i namaz za genitalne infekcije (proći oba supružnika);
 • test krvi za antitijela na klamidiju, herpes, toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirusnu infekciju, hepatitis B i C, HIV, sifilis;
 • krvni test za šećer;
 • koagulacije;
 • kolposkopija.

Preporuča se i ultrazvučni pregled organa zdjelice. Dodatni pregledi za planiranje trudnoće mogu biti:

 • test krvi za spolne hormone, koji je indiciran za sve žene s nepravilnim menstruacijom, probleme s koncepcijom i spontanim pobačajima u povijesti;
 • testovi krvi i urina za hormone štitnjače (ako postoje endokrini problemi);
 • imunološka studija.

Koji lijekovi trebaju?

Moderni liječnici smatraju da tijekom planiranja trudnoće nije potrebno uzimati multivitaminske komplekse. Čak iu hladnoj sezoni i slaboj prehrani, embrij će imati dovoljno vitamina i drugih hranjivih tvari za oblikovanje i rast. Ali primanje nekih elemenata u tragovima i dalje će biti korisno. Razmotrite ih detaljnije.

Folna kiselina

Za potpunu sintezu DNA struktura i staničnu podjelu embrija u tijelu buduće majke trebao bi biti dovoljan element u tragovima topljiv u vodi - folna kiselina. Kada je nedostatan, u fetusu se mogu pojaviti anomalije razvoja neuronske cijevi, spinalne malformacije, rascjep usne šupljine itd.

Nijedan prehrambeni proizvod ne sadrži folnu kiselinu u pravoj količini. Stoga liječnici preporučuju da počnu uzimati sintetiziranu folnu kiselinu barem mjesec dana prije namjeravanog začeća. Nakon trudnoće, lijek se uzima još 4 mjeseca. Možete kupiti folnu kiselinu u ljekarnama. Pročitajte više o upotrebi folne kiseline u planiranju trudnoće →

Kalij jodid

Kalijev jodid je također važan za zdravlje nerođenog djeteta. Sadržava se u takvim pripravcima kao što su Iodomarin, aktivni jod, itd. Prije i poslije začeća preporučuje se uzimanje 200 mcg joda dnevno. Također, liječnik može savjetovati da zamijeni uobičajenu jodiziranu sol.

Ovaj element u tragovima ima ljekoviti učinak. Uzimanje kalij jodida poboljšava stanje ženskog reproduktivnog sustava, čime se povećava vjerojatnost začeća. Osim toga, on sprečava patologiju mentalnog i mentalnog razvoja u nerođenog djeteta, koji se pojavljuje s kroničnim nedostatkom joda u majčinom tijelu.

Vitamin E

Vitamin E ili tokoferol sprečavaju komplikacije trudnoće, uključujući i rani pobačaj. Također, vitamin E ima pozitivan učinak na rad ženskog tijela, pridonoseći sazrijevanju zdravih jaja.

Kod muškaraca tokoferol ima pozitivan učinak na sastav tekućine. Za pojavu učinka da biste je uzeli trebate najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije.

Inofert

Ponekad nije dovoljno samo uzimati vitamine koji bi zamislili bebu. U nekim slučajevima, žena, ako ne može dugo ostati trudna, zahtijeva normalizaciju menstrualnog ciklusa i korekciju hormonalnih razina.

Jedno od sredstava koja se koristi u takvoj situaciji je Inofert. Ovo je ne-hormonski lijek koji regulira ženski menstrualni ciklus. Normalizira proizvodnju prolaktina, luteotropina i testosterona, potrebnog za normalno sazrijevanje jaja.

Inofert se obično preporučuje za žene koje mogu doživjeti razvoj loše kvalitete jajašaca. Na primjer, žene planiraju trudnoću preko 35 godina ili rade u opasnim industrijama.

Ako se to pokazalo nedostatnim za normalizaciju stanja i početak trudnoće, koriste se lijekovi koji sadrže hormon: Duphaston, Utrogestan i drugi. Njihov imenovanje, odabir režima i optimalnu dozu treba liječiti liječnik.

Kako povećati vjerojatnost trudnoće?

Obično, koncepcija se javlja u intervalu između kraja drugog i početka trećeg tjedna menstrualnog ciklusa. U ovom trenutku većina žena ovulira normalno. Pročitajte više o metodama za određivanje ovulacije →

2-3 dana prije ovulacije, preporuča se odmoriti se u intimnim odnosima, odreći alkoholna pića, posjetiti kupku, pa čak i uzeti vruću kupku. Nije nepoželjno doživjeti stres, sukob s vašim supružnikom. Muške reproduktivne stanice - spermijske stanice mogu izgubiti svoju prirodnu aktivnost čak i na pozadini svjetlosnog faktora stresa, ali alkohol najčešće utječe na njih, što smanjuje šanse za začeće za 15 puta!

Nemoguće je izvesti vaginalni douching prije seksa, jer to može promijeniti kiselost sluznice. Kao rezultat toga, spermatozoa može umrijeti bez postizanja cilja, ako kemijski sastav medija ne odgovara normi. Na primjer, čak i slina djeluje negativno na njih.

Nakon ejakulacije, žena može povećati vjerojatnost začeća, ako ostane neko vrijeme u ležećem položaju, s jastukom pod njezinim bedemom.

Planiranje trudnoće za budućeg oca

Zdravlje budućeg oca nije manje važno za dijete nego mama. Nažalost, reproduktivno zdravlje muškaraca je uključeno u izuzetne slučajeve, osobito ako žena nema problema s začećem.

Treba imati na umu da muška sperma može ne samo oploditi nego i sadržavati različite patogene mikroorganizme, uključujući patogene genitalnih infekcija. Nisu svi ljudi znaju da pate od kroničnog prostatitisa, budući da se ta bolest dugo odvija u latentnom obliku.

Neke patologije koje dječaci doživljavaju kao tinejdžera mogu nepovoljno utjecati na reproduktivno zdravlje.

Isto tako, u suvremenim muškarcima, opće i reproduktivno zdravlje gotovo je 75% ovisno o ekološkoj situaciji, načinu života, ekonomskim i socijalnim uvjetima, što zajedno često ostavlja mnogo želje. Preostalih 25% su medicinski aspekti, uključujući ljudsku genetiku. Pročitajte više o uzrocima neplodnosti kod muškaraca →

Zato bi muškarac trebao pregledati urolist ili andrologist prije planiranja trudnoće sa suprugom. Osim toga, poželjno je da muškarac izradi spermogram - potpunu analizu sperme, koja omogućuje procjenu sposobnosti čovjekova oplodnje.

Također, budući otac bi svakako trebao odreći alkohol i pušiti u svakodnevnom životu. Nikotin i toksini alkoholnih pića nepovoljno utječu na kvalitetu sperme. Odbijanje mora biti unaprijed, jer je potrebno najmanje 3 mjeseca ažurirati sastav sjemenske tekućine.

Kada planirate trudnoću, potrebno je započeti pripreme za to mnogo prije implementacije planova. Točno rješenje je razumni pristup koncepciji, uključujući temeljito ispitivanje zdravlja obaju supružnika.

Ako buduće roditelje teško razumiju pitanja planiranja trudnoće, možete potražiti pomoć stručnjaka. Liječnici koji rade u klinici za majčinstvo ili centru za planiranje obitelji pomoći će paru da se pripremi za začeće i rođenje željenog djeteta.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Planiranje trudnoće

Trudnoća je iznimno važan korak koji zahtijeva planiranje, psihološku spremnost obaju partnera, niz mjera usmjerenih na poboljšanje zdravlja budućeg oca i majke.

Prvo, supružnici koji odluče postati roditelji moraju proći sveobuhvatni pregled, a drugo, potrebno je priprema za začeće, nazvano pregravidary.

Ove aktivnosti, koje su sastavni dio planiranja trudnoće, značajno povećavaju šanse za njegovo sigurno strujanje i rođenje zdravog djeteta.

Opće informacije

Planiranje trudnoće je skup mjera za pripremu bračnog para za koncepciju zdravog djeteta. Postoje takve komponente planiranja:

 • svjesna želja da dijete dade život i brine se za njega;

 • sveobuhvatni medicinski pregled kako bi se identificirali problemi koji bi mogli smanjiti šanse za uspješno začeće, komplicirati tijek trudnoće i nepovoljno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta;

 • kompleks zdravstvenih postupaka, liječenje identificiranih bolesti i sprečavanje mogućih promjena u načinu života;

 • određivanje najpovoljnijeg razdoblja za koncepciju i provedbu brojnih preporuka koje povećavaju njegovu vjerojatnost.
 • Idealno, priprema za pregradu trebala bi započeti šest mjeseci ili godinu dana prije namjeravanog začeća, a prvi korak je ispitivanje oba supružnika.

  Provedeno je u sljedećim pravcima:

  1. Ispitivanje muškog reproduktivnog sustava od strane urologa, po mogućnosti spermagrama.

 • Korak po korak pregled ženskog pregleda i ultrazvučnog pregleda genitalnih organa, testova hormona i krvi, osobito na razini željeza i hemoglobina, njegove koagulabilnosti, protutijela, ispitivanja endokrinog sustava, otkrivanja autoimunih patologija.

 • Ispitivanje oba partnera za infekcije, krvne pretrage i genitalnu mikroflora, sanitiranje identificirane infekcije.

 • Medicinsko genetsko savjetovanje. Preporučuje se svima, ali je potrebno ako bilo tko u obitelji ima slučajeve nasljednih bolesti, kao i tijekom rane i kasne trudnoće - povećava se rizik od genetskih poremećaja u djece starijih roditelja, ako trudna majka još nije 18, to je također znak za genetsku analizu.
 • Oba supružnika, u pripremi za začeće, moraju voditi zdrav stil života, a trudna majka treba posebno paziti na njezino zdravlje.

  Sve operacije, ako je potrebno, trebaju se provesti prije trudnoće. Potrebna je posjet stomatologu i uklanjanje svih postojećih problema.

  Potrebno je iz prehrane izuzeti nezdrave hrane i obogatiti ga zdravom hranom.

  Također su potrebne sljedeće mjere:

  • potpuno odbijanje alkohola, pušenje;
  • ukidanje hormonskih kontraceptiva i spirale;
  • izbjegavati dodir s otrovnim tvarima;
  • prevencija prehlade, infekcija, hipotermija;
  • ograničavanje zabave na računalu i televiziji;
  • jačanje imuniteta, otvrdnjavanje, hodanje na svježem zraku;
  • puni san;
  • tjelesna aktivnost koja promiče normalnu opskrbu krvlju zdjeličnih organa;
  • ako su radni uvjeti štetni za zdravlje, morat ćete žrtvovati posao.

  Preporučuje se poseban skup vježbi za jačanje trbušnih mišića, prsnog krova, leđa i kukova, joge, plivanja, aqua aerobika.

  Pozitivan stav, samopouzdanje, nedostatak panike je vrlo važan, stoga, među ostalim stručnjacima, trebali biste posjetiti psihologa.

  Što se tiče mogućnosti obučavanja muškaraca, osim uklanjanja kroničnih infekcija, odbijanja loših navika, prebacivanja na zdravu prehranu i povećanu tjelesnu aktivnost, treba slijediti ova pravila:

  • od posljednjeg radiografskog pregleda do začeća trebalo bi trajati najmanje mjesec dana, a poželjno 2-2,5;

 • vruće kupke se ne preporučuju tijekom perioda pripreme; kupelj - pregrijavanje testisa smanjuje kvalitetu sperme;

 • iz istih razloga morate napustiti skučeni rublje.
 • ovulacija

  Od početka pripreme za trudnoću preporučuje se primjena mehaničkih metoda kontracepcije, a kada se ispitivanje i priprema završi, par prestaje biti zaštićen i nastavlja se do pokušaja koncepcije.

  Obično takvi pokušaji traju od jednog mjeseca do jedne godine, ali ako se trudnoća ne pojavi tijekom cijele godine, iako supružnici nisu zaštićeni, planiranje ulazi u novu fazu.

  Potrebno je detaljnije ispitivanje, provjeravajući plodnost muških i ženskih zametnih stanica.

  Ponekad je potrebno posegnuti za umjetnom oplodnjom, ali ako se ne pronađe ozbiljna odstupanja, preporučljivo je izračunati najpovoljnije dane za začeće.

  Šanse za trudnoću tijekom ovulacije su najviši kada zrelo jaje napusti trbušnu šupljinu. Postoje različite metode za određivanje trenutka ovulacije, od kojih su neke dostupne kod kuće, a druge zahtijevaju promatranje u klinici:

 • promatranje simptoma (moguća bol u donjem dijelu trbuha, blagi krvarenje);

 • ovulacijske testove zasnovane na promjenama razine određenih hormona u mokraći;

  Planirajte spol djeteta

  Izračunavanje trenutka ovulacije je također važno za planiranje spola nerođenog djeteta, mnogi roditelji sanjaju o dječaku ili djevojčici. Postoji niz metoda koje omogućuju predvidjeti spol budućeg djeteta s više ili manje visokom vjerojatnosti.

  Dječak je vjerojatnije da će biti zatrudnjen pravilno u vrijeme ovulacije, ali ako se spolni odnos dogodi dan prije ovulacije ili u narednim danima nakon nje, djevojka će izaći.

  Izračun spola djeteta prema datumu rođenja roditelja i ciklusima ažuriranja njihove krvi, prema krvnoj grupi, ne primjenjuje se službenom medicinom.

  Također se vjeruje da prehrana roditelja, doba dana i doba godine kada dođe do začeća, okolina u vagini (kisela ili alkalna), intenzitet seksualnog života utječe na spol nerođenog djeteta.

  Realno je točno odrediti spol već zamišljenog djeteta u roku od 6-9 tjedana trudnoće, nakon provođenja krvi ili urina buduće majke.

  Razgovarajmo o poteškoćama

  Ponekad pregled uoči planirane trudnoće može otkriti prepreke za zatrudnjeti, nositi i roditi zdravo dijete.

  U pravilu, ovo nije presuda o neplodnosti, već samo predviđanju poteškoća s kojima će se suočiti u pripremi za trudnoću.

  Takvi čimbenici otežavaju planiranje trudnoće:

 • Dob žene je 35 godina ili više, pogotovo ako je planirana trudnoća prva;

 • prisutnost bolesti reproduktivnog sustava, osobito kronični endometritis, kao i prethodne operacije na ovom području, uključujući pobačaj;

 • latentne infekcije koje zahtijevaju dugotrajno liječenje;

 • kronične bolesti različitih organa, koje se tijekom trudnoće mogu pogoršati;

 • nedostatak psihološke spremnosti, strah od trudnoće.
 • medicina

  U tijeku planiranja trudnoće potrebno je savjetovanje o dopustivosti uzimanja određenih lijekova za pogoršanje bolesti u vrijeme kada će žena čekati dijete.

  Možda će stručnjak preporučiti profilaktički tijek terapije kako bi se smanjio rizik od pogoršanja.

  Neki lijekovi su kontraindicirani tijekom trudnoće i tijekom pripreme za začeće, dok se drugi preporučuju kako bi najbolje pripremili žensko tijelo za nadolazeće opterećenje.

  Hormonska kontracepcijska sredstva tijekom planiranja trudnoće trebaju biti otkazana, ali stručnjak može propisati steroidne lijekove kako bi ispravio hormonsku neravnotežu koja sprječava začeće.

  Prikazuje se primanje lijekova koji jačaju imunološki sustav - bolje je voditi brigu o sprječavanju infekcija nego liječenju zaraznih bolesti tijekom trudnoće.

  Nakon terapije antibioticima, poželjno je odgoditi koncepciju od najmanje 3 mjeseca.

  Potrebno je tijekom razdoblja pripreme za trudnoću ukloniti nedostatak folne kiseline, joda, drugih vitamina i mikroelemenata.

  Što se tiče prijama bilo kojeg lijeka treba konzultirati stručnjaka. Ako žena pati od kronične bolesti koja zahtijeva stalnu uporabu određenih lijekova, liječnik će vam pomoći da odaberete najbolje benigne lijekove koji ne utječu negativno na fetus.

  vitamini

  Vitamini, vitaminski i mineralni kompleksi, kao i svi drugi lijekovi, u fazi pripreme za trudnoću treba propisati liječnik.

  Neki vitamini i elementi u tragovima buduće majke (i oca također) jednostavno su potrebni, drugi mogu naškoditi nerođenoj djeci.

  Najbolje je uzimati hranu s vitaminima i drugim hranjivim tvarima, ali i njihove farmaceutske pripravke.

  Vitamini skupine B, posebice B9, poznatiji kao folna kiselina, vrlo su važni za siguran tijek trudnoće, koncepcija zdravog djeteta, prevenciju raznih patologija fetusa.

  Vitamin C (askorbinska kiselina) nužan je za jačanje imunološkog sustava. Vitamin E (tokoferol) doprinosi uspješnoj trudnoći i normalnoj formiranju fetusa.

  Vitamin D će štititi buduće mame kosti i zube od gubitka kalcija. Vitamin A se mora uzimati s oprezom, a višak za trudnice je opasniji od nedostatka jer može uzrokovati različite patologije fetusa.

  Za razdoblje pripreme za začeće razvijene su brojne posebne komplekse vitamina:

  • Pregnoton je kompleks vitamina i minerala koji hrani tijelo s tvarima potrebnim za formiranje fetusa, normalizira menstrualni ciklus i blagotvorno djeluje na reproduktivni sustav;

 • Vitex - lijek za normalizaciju hormonskog ciklusa, što povećava šanse za začeće;

 • Spemamon je kompleks za muškarce koji potiče proizvodnju sperme i poboljšava njihove karakteristike.
 • Uostalom, čak i neplanirana trudnoća može napredovati i biti riješena prilično sigurno, glavna stvar je da to bude željeno.

  Planiranje trudnoće: 5 nužne aktivnosti

  Planiranje trudnoće je proces pripreme bračnog para za zdravo dijete.

  Uključuje svjesnu odluku o djetetu, cjelovit pregled budućeg majčinskog tijela (i, ako je potrebno, oca), identifikaciju i liječenje bolesti koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje budućeg djeteta ili majčinu sposobnost da rađaju i roditi dijete.

  Tijekom trudnoće i porođaja, žensko tijelo doživljava značajna opterećenja svih vitalnih organa. Srce, bubrezi, jetra rade dvostruko sile, živčani, imuni, endokrini sustavi doživljavaju veliku napetost. Zato se poželjno pripremiti za trudnoću unaprijed, najbolje - 2-3 mjeseca prije navodnog začeća.

  Planiranje trudnoće izbjegava mnoge zdravstvene probleme i povećava šanse za bebu i općenito zdravu bebu. U idealnom slučaju, žena treba posjetiti ginekologa, zubara, liječnika opće prakse, ENT liječnika i, ako je potrebno, uske stručnjake unaprijed identificirati i liječiti kronične bolesti. Osim toga, ona bi trebala biti testirana na "skrivene" infekcije koje prolaze nezapaženo, ali mogu naštetiti djetetu, ispitati hormonalni status, napraviti ultrazvuk zdjelice i podvrgnuti se drugim potrebnim istraživanjima. U nekim slučajevima, nekoliko mjeseci prije planirane trudnoće, žena se preporučuje da se cijepi (najčešće protiv rubele i hepatitis B) kako bi izbjegli probleme tijekom nošenja djeteta.

  Istovremeno, ne biste trebali brinuti mnogo ako je trudnoća neplanirana. U prvih deset dana fetus još nije pričvršćen na zid maternice i nije se pridružio majčinoj cirkulaciji krvi - dakle, štetne tvari koje ulaze u njenu krv (alkohol, droga itd.) Ne primaju dijete. Odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće, žena treba kontaktirati ginekologa i podvrgnuti se potpunom ispitivanju kako bi identificirala (i, ako je moguće, uklonila) zdravstvene probleme i pripremila se za rođenje zdravog djeteta.

  Posjet stručnjaka

  Trebate početi s planiranjem trudnoće posjetom ginekologu. Liječnik će pregledati medicinsku iskaznicu žene, saznati sve o prethodnim trudnoćama, abortusima, metodama kontracepcije, bolesti prošlosti i sadašnjosti. Nakon pregleda, ginekolog će dati žene upute za testove i preglede, a ako sumnjate na zdravstveni problem, savjetovat će vam da posjetite relevantne stručnjake (endokrinolog, kirurg, allergist itd.).

  Nadalje, preporučljivo je posjetiti terapeuta čiji je zadatak dijagnosticirati i liječiti kronične bolesti koje mogu komplicirati tijek trudnoće. Da biste identificirali i rehabilitirali žarišta kronične infekcije, potrebno je konzultirati liječnika ENT-a i posjetiti stomatologa.

  Ako je u obitelji bilo nasljednih bolesti (Downova bolest, mišićna distrofija, Alzheimerova bolest, Huntingtonova koreja itd.) Ili slučajevi mrtvorođenja, treba se konzultirati genetičar. Genetičar može provoditi posebne studije za identifikaciju genetskih abnormalnosti, kako bi predvidio rođenje zdravog djeteta.

  Analize i ankete

  Preporučamo sve žene koje namjeravaju zatrudnjeti dijete:

  • opći i biokemijski krvni testovi;
  • analiza za određivanje vrste krvi i Rh faktora (za oba supružnika);
  • mokrenje,
  • testovi i testovi krvi za genitalne infekcije - PCR (klamidija, ureaplasmoza, mikoplazmoza, gonoreja, kandidijaza (mrena) - u oba supružnika;
  • krv za antitijela na rubelu, toksoplazmu, herpes, CMV, klamidiju, HIV, RW, viruse hepatitisa B i C;
  • krvni test za šećer;
  • koagulogram (pokazatelji zgrušavanja krvi);
  • kolposkopija (za procjenu stanja vagine i cerviksa);
  • Ultrazvuk zdjeličnih organa (za procjenu stanja maternice i jajnika).
  • Ako je menstrualni ciklus nepravilan, problemi s koncepcijom i prethodnim pobačajima, propisan je krvni test za spolne hormone.
  • Prema svjedočanstvu endokrinologa, mogu se propisati testovi za hormone štitnjače, nadbubrežne žlijezde itd.
  • U slučaju pobačaja i neplodnosti, može se propisati definicija antikoagulansa lupusa, antitijela na korionski gonadotropin, protutijela na fosfolipide, TPO antitijela, protutijela na TSH receptore i druga ispitivanja.
  • Imunološko ispitivanje.

  cijepljenje

  Ako žena ne pati od rubeole i nema protutijela na ovu infekciju, preporučuje se cijepljenje (najmanje 3 mjeseca prije planiranog začeća). To je zbog činjenice da je infekcija s rubelom tijekom trudnoće ispunjena formiranjem fetalnih malformacija i drugih poremećaja.

  Osim toga, preporučuje se cijepljenje hepatitisa B.

  Osim toga, možete se cijepiti protiv difterije i tetanusa, kao i protiv gripe.

  Mjerenje osnovne temperature

  Za nekoliko mjeseci, preporučuje se ženi da izmjeri osnovnu tjelesnu temperaturu. Sva mjerenja su zabilježena na grafikonu koji treba biti prikazan ginekologu. Prema ovom rasporedu, liječnik može dijagnosticirati niz kršenja i, ako je potrebno, propisati dubinski pregled.

  Odmah prije zamišljanja

  Ako se sve ispostavilo da je u redu, možete započeti izravnu pripremu za začeće. Par se savjetuje da ne piju drogu 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom, da ne puše (u ekstremnim slučajevima - smanjiti broj cigareta, prebaciti na lakše cigarete), ne piti alkoholna pića (više od 100 ml vina dnevno ), nemojte zloupotrebljavati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite na kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti.

  Žene tri mjeseca prije navodne koncepcije moraju početi uzimati vitamine s folnom kiselinom.

  Sada možete prestati zaštititi sebe i početi zatrudnjeti. Prema statistikama, zdravi par, koji se seksaju 2-3 puta tjedno bez kontraceptiva, obično traje od nekoliko mjeseci do godinu dana da bi zatrudnio. Dakle, ne brinite ako prvi put niste uspjeli. To može biti posljedica nedavnog uzimanja hormonskih kontracepcijskih tableta, stresa, promjena načina života itd.

  Ako nakon godinu dana nije došlo do trudnoće, potrebno je konzultirati ginekologa. Moderna medicina liječi mnoge slučajeve neplodnosti žena i muškaraca. U ekstremnim slučajevima, možete koristiti metode umjetne oplodnje (IVF, ICSI, itd.).

  Kako započeti planiranje trudnoće za ženu i muškarca - faze, lijekove i preporuke

  Koncept planiranja trudnoće obuhvaća cijeli niz obveznih mjera koje će vam pomoći pri pripremanju za pojavu djeteta: u ovom trenutku žena ne smije uzimati kontracepcijske lijekove, već traži savjet liječnika. Nakon što se zdravo dijete provjerava zbog prisutnosti infekcija, mogu prestati konzumirati alkohol, pušiti, ukloniti štetnu hranu iz prehrane, pridržavati se režima, disati svježem zraku i potpuno se opustiti. Analize će pokazati trebate li podvrgnuti tijeku liječenja lijekovima.

  Što je planiranje trudnoće?

  Da bi se zdravo dijete rodilo, nekoliko supružnika mora mnogo truda i pravilno se pripremiti za nadolazeću trudnoću. Planiranje aktivnosti pomoći će izbjeći moguće komplikacije, izdržati i roditi zdravu bebu. Stručnjaci će ukloniti čimbenike štetne za par, dati praktične savjete. Mnoge žene imaju šanse za trudnoću. Proces koncepcije promiče:

  • posjeti obaju supružnika;
  • konzultacije s ginekologom za ženu;
  • prikupljene analize;
  • odabrani povoljan trenutak korištenjem koncepcijskog kalendara;
  • uklanjanje infekcija genitalnog trakta.

  Kako planirati trudnoću

  Par mora odlučiti što treba poduzeti kako bi zatrudnio, a dijete je rođeno puno. Kako planirati trudnoću? Planiranje i priprema trebaju započeti s posjetom liječniku, ginekološkom savjetovanju. Liječnički pregled pomoći će otkriti prisutnost infekcija u tijelu, bilo kakvu kroničnu bolest. Ginekolog će pregledati maternicu žene, dati detaljne konzultacije o planiranju. Pravilno planiranje kalendara planiranja pomoći će obitelji da izbjegava pogreške, pouzdano prolazi kroz sve faze pripreme.

  Što trebate znati

  Razumjeti što trebate znati pri planiranju trudnoće. Saznajte:

  • koliko je dobro zdravlje, dobro u trenutku začeća;
  • kako izračunati vrijeme nastanka ovulacije;
  • što cijepljenja učiniti kako bi se izbjegle zarazne bolesti (hepatitis, veslanje, rublja);
  • što biste trebali uzimati vitamini za povećanje otpora tijela;
  • kako potpuno odustati hormone, druge lijekove;
  • koji će vam pomoći ne piti alkoholna pića, a ne pušiti;
  • koje testove treba poduzeti;
  • kako napraviti pravilnu prehranu ispravno, kako biste isključili dijete / izgladnjivanje.

  Gdje početi

  Nakon posjete liječniku potrebno je izraditi opći kalendar planiranja. Poredajte po svemu sve aktivnosti koje obitelj mora provesti kako bi vjerojatnost začeća postala gotovo stotinu posto. Nekoliko mjeseci prije početka trudnoće treba provjeriti sve vitalne unutarnje organe (jetru, bubrege, srce, pluća). Vrijeme je da posjetite liječnike (terapeuta, ginekologa, ENT, zubara), ako vam je potreban stručnjak za zarazne bolesti, psihijatar. Važno je napraviti potrebna cijepljenja na vrijeme. Moguće je zatrudnjeti i nositi zdravo dijete ako roditelji slijede savjet liječnika.

  žena

  Za trudnoću, sigurno rođenje djeteta, žena mora početi sa sljedećim koracima:

  • posjetite ginekologa, naučite korisne preporuke, savjete;
  • donirati krv za opću analizu, biokemiju;
  • provjeriti urin;
  • razmazati za spolno prenosive infekcije;
  • podvrgnuti pregledu zdjeličnih organa ultrazvukom;
  • provjeriti krv za antitijela na virusne bolesti (herpes, rubeola);
  • biti testiran na HIV, hepatitis B i C;
  • donirati krv u razinu šećera u krvi;
  • procijeniti stanje maternice, jajnika;
  • provjerite ženske genitalije.

  čovjek

  Koji koraci treba da čovjek poduzme kako bi njegova sperma bila održiva i potpuna? Poželjno je da čovjek započne:

  • napraviti kompletan broj krvi, urin;
  • provjeriti za bilo koju infekciju, upalne procese;
  • proći selekciju na floru;
  • za visoko kvalitetnu, pokretnu spermu za praćenje temperature u ingvinalnoj regiji (spermatozoidi ne podnose temperature iznad 33-35 stupnjeva);
  • smanjiti na minimum, potpuno napustiti alkoholna pića, pušiti;
  • za sintezu sperme u količini potrebnoj za početak trudnoće, smanjiti seks na 1-2 tjedno.

  Kada planirati

  Najveća šansa da se dijete pojavi dogodi se u zdravom paru. Planiranje koncepcije i dob budućih majki i očeva međusobno su povezani, mladi je tijelo jači, jači i zdraviji. Koncepcija se može planirati kada je u prisustvu kronične bolesti, očekivana majka prošla tijek liječenja, ona je apsolutno zdrava. U idealnom slučaju, oba roditelja napustila su svoje loše navike, potpuno se opustila, mnogi su na svježem zraku, pravo jesti. Nekontrolirana uporaba alkoholnih pića, pušenje, sjedeći način života nanose štetu ženskom tijelu.

  analize

  Postoji određeni popis testova koje žena i muškarac moraju proći u ovom ključnom vremenskom razdoblju. Obje potencijalni roditelji moraju proći obvezno:

  • analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora, kako bi se isključila patologija razvoja fetusa;
  • razmazati, krv za prisutnost genitalnih infekcija;
  • HIV test, hepatitis;
  • opći, biokemijski krvni test koji pokazuje opće stanje zdravlja;
  • biti ispitan za protutijela;
  • OAM (urinska analiza);
  • genetička ispitivanja (ako je potrebno);
  • istraživanje kvalitete i količine proizvodnje spolnih hormona u budućim majkama i očevima.

  Što piti pri planiranju trudnoće

  Planirana trudnoća i porođaj nastavit će se sigurno ako djevojka ozbiljno uzima vitamine. Preporuča se:

  1. Folna kiselina - to će osigurati prevenciju fetalnih anomalija. Ona sintetizira DNA, sudjeluje u procesu stvaranja krvi, stanične diobe, tvori živčani sustav. Prihvaćanje folne kiseline preporučuje se tijekom svih trimestara trudnoće.
  2. Kalij jodid nadoknađuje nedostatak joda u tijelu.
  3. Vitamin E pomaže u zdravom djetetu.

  Planiranje trudnoće za nepravilan ciklus

  Nepravilni menstrualni ciklus značajno smanjuje šanse za dobivanje trudne. Rana toksikoza se smatra znakom trudnoće. Da biste povećali vjerojatnost pojave događaja, trebate:

  • položiti ispit ginekologa;
  • izračunati datum ovulacije;
  • piti decocije origana, lindena, koji normaliziraju ciklus;
  • teško je zamisliti dijete da normalizira vlastitu težinu, mršava ili debela žena;
  • redoviti kvalitetni seks vodi ciklus natrag u normalu;
  • liječiti živčani sustav s umirujućim lijekovima, biljem.

  Planiranje terena

  Često se raspravljalo o tehnikama za planiranje dna budućeg djeteta. Navodi se da se na spol djeteta može utjecati hrana. Ako u dnevnu hranu uključite jela od mesa, gljiva, krumpira, jesti banane, naranče, to će biti dječak. Nastanak djevojaka na podu djeluje na sirovi kupus, orašaste plodove, grah, luk, papriku. Pozitivna povratna informacija i visoka (ne 100% vjerojatnost) metoda je planiranja sortiranja muških i ženskih kromosoma u spermi, s IVF-om. Da biste planirali spol djeteta, pokušajte upotrijebiti izračune za:

  • termin ovulacije;
  • godina rođenja partnera;
  • "Ažuriraj" krv.

  Planiranje za trudnoću nakon trudnoće

  Ako je u prethodnim trudnoćama sve prolazilo sigurno, onda su izgledi za ponovno dobivanje trudnoće vrlo visoki. Optimalni interval između rođenja je dvije godine, za to vrijeme tijelo je potpuno obnovljeno, spremno za rođenje bebe, sljedeća trudnoća dobro napreduje. Razdoblje od manje od godinu dana ima rizik od pobačaja. S propuštenim pobačajem, ako postoji prvi ili drugi pobačaj, tijelo se oporavlja nakon tri do četiri godine. U tijelu trudnice svi se procesi pojačavaju pa se mora odmoriti.

  Kako povećati vjerojatnost trudnoće?

  Planirati vrijeme trudnoće, povećati vjerojatnost pojave tijekom ovulacije, kada se jaje može oploditi u roku od 2 dana. Plodno razdoblje traje od 6 do 8 dana. Česti seks omogućava aktivnost, obnavljanje sperme. Nakon seksa najbolje je da se opustite, mirno ležite na bokovima ili na leđima. Važno je odustati od:

  • od douchinga;
  • od upotrebe toaletnog sapuna, deterdženata.

  Program planiranja trudnoće "Želim bebu"

  Program planiranja trudnoće jedinstvena je prilika da prođe čitav niz ispitivanja i konzultacija bez reda i po niskim cijenama.

  Preporuča se svim parovima da koriste program planiranja trudnoće, čak i ako par smatra da su potpuno zdravi. Uspješna koncepcija, siguran nositelj i rođenje zdravog djeteta ovise o mnogim čimbenicima, uključujući skrivene zdravstvene probleme. Štoviše, takav je program potreban za obitelji u kojima su poznati problemi poznati ili su supružnici već imali problema s prethodnom trudnoćom.

  Program planiranja trudnoće uključuje sve potrebne laboratorijske i instrumentalne testove i stručne savjete, nakon čega možete biti sigurni u uspješan ishod trudnoće.

  Planiranje trudnoće: ispitivanje žena

  Konzultacije specijaliziranih stručnjaka

  • Obstetričar-ginekolog - konzultacije 2 puta;
  • Terapeut - konzultacije jednom.

  Laboratorijska dijagnoza

  • Analiza mokraće;
  • Vrsta krvi, Rh faktor;
  • Ispitivanje krvi;
  • Koagulogram vrijeme trombina, vrijeme zgrušavanja i vrijeme krvarenja, protrombin, fibrinogen, lupus antikoagulant, aPTT;
  • Proteinske frakcije;
  • Krvna biokemija (profil min.): AsAT, AlAT, izravni i ukupni bilirubin, Gamma-GT, ukupni protein, glukoza, kreatinin, alkalna fosfataza, urea, K / Na / Cl, kolesterol;
  • PCR studije o 6 opasnih infekcija (struganje): Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium, Neisseria gonorrhoeae, Citomegalovirus, Herpes virus (tip I, II), DNA (HSV-1,2 DNA);
  • Probiranje za infekciju TORCH: IgM, IgG (antitijela na patogene: rubeola, toksoplazmoza, herpes simplex, cytomegalovirus infekcija);
  • Hormonske studije: Prolaktin, FSH, Estradiol, TSH, progesteron, LH, Testosteron, DEA-SO4, AT-TPO, T4 slobodni;
  • Mikroskopsko ispitivanje nativnog razmaza (Gram);
  • Sjetva na mikrofloru (test), određivanje osjetljivosti na antibiotike;
  • Bolnički kompleks: Sifilis RPR, Antigen i protutijela na HIV 1/2, HbsAg, ukupni anti-HCV;
  • Sjetva na urea-mycoplasma, određivanje osjetljivosti na antibiotike;
  • Citologija cerviksa (Rar-test, Papanicolou bojanje).

  Instrumentalne studije

  • Kolposkopija - jednom;
  • Zdjelični ultrazvuk - jednom;
  • Ultrazvuk štitnjače - jednom;
  • Ultrazvuk jajnika s folikulometrijom - 3 puta;
  • Ultrazvuk mliječnih žlijezda - jednom.

  Planiranje trudnoće: ispitivanje čovjeka

  Konzultacije specijaliziranih stručnjaka

  • Urolog - konzultacija 2 puta;
  • Terapeut - konzultacije jednom.

  Laboratorijska dijagnoza

  • Analiza mokraće;
  • Vrsta krvi, Rh faktor;
  • Ispitivanje krvi;
  • Proteinske frakcije;
  • Krvna biokemija (profil min.): AsAT, AlAT, izravni i ukupni bilirubin, Gamma-GT, ukupni protein, glukoza, kreatinin, alkalna fosfataza, urea, K / Na / Cl, kolesterol;
  • MAR test IgG; MAR test IgA;
  • sjeme;
  • PCR studije o 6 opasnih infekcija (struganje): Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium, Neisseria gonorrhoeae, Citomegalovirus, Herpes virus (tip I, II), DNA (HSV-1,2 DNA);
  • Sjetva na mikroflori, određivanje osjetljivosti na antibiotike (ispuštanje uretre, tajna prostate);
  • Mikroskopsko ispitivanje nativnog razmaza (Gram);
  • Bolnički kompleks: Sifilis RPR, Antigen i protutijela na HIV 1/2, HbsAg, ukupni anti-HCV;
  • Sjetva na urea-mycoplasma, određivanje osjetljivosti na antibiotike.

  Instrumentalne studije

  • TRUS (prostata, mokraćni mjehur) * - jednom.

  Pravodobno privlačenje stručnjaka povećava šanse za nastanak
  nekoliko puta.

  Planiranje trudnoće: 12 stvari koje prave roditelji rade

  Učinite ono što je stvarno potrebno i nemojte bacati novac na beskorisne ispite i vitamine.

  Prva stvar koju treba zapamtiti:

  Trudnoća nije bolest.

  Općenito, zdrava žena se ne može priprema za sve. Ali, prvo, tko zna koliko smo zdravi, a drugo, nema ograničenja za savršenstvo. Stoga se dva ili tri mjeseca života mogu posvetiti pripremi. Tijekom tog vremena možete uhvatiti sve što vam treba.

  1. Prikupiti podatke o trudnoći

  Moramo uvijek početi s informacijama. Shvatite zašto se trudnoća uopće događa, kako prolazi, kako će se fetus razviti i što očekivati ​​od rođenja. Ovo mora biti unaprijed. Onda će barem biti jasno kako će se tijelo ponašati.

  Potrebno je pitati i učiti od stručnjaka, a ne nacionalnih stručnjaka iz foruma. Postoje škole i tečajevi za buduće roditelje koji mogu i trebaju biti nazočni ne samo tijekom trudnoće, nego i prije nje.

  Važno: prikupljanje informacija s partnerom. Ovo nije samo ženska okupacija.

  2. Posjetite terapeuta

  Prvo, morate potražiti liječnika ako imate bilo kakve kronične bolesti. Pitajte što radite kada planirate trudnoću. Možda ćete morati prilagoditi prehranu ili zamijeniti neke lijekove.

  Drugo, ako nema bolesti, morate se pobrinuti za to i barem donirati krv kako biste provjerili razinu šećera.

  3. Idite zubaru

  Još uvijek morate otići zubaru nakon registracije za trudnoću. No, bolje je liječiti zube prije trudnoće, kako ne bi uzimali dodatne lijekove (isti anestetik) i ne budite nervozni. Štoviše, tijekom trudnoće učestalost karijesa i bolesti desni raste.

  4. I ginekologu (i budućem ocu - urologu)

  Ginekolozi i urolozi trebaju provjeriti koliko ste zdrav i spremni ste za trudnoću. Na posljednjem mjestu možete posjetiti liječnike profila. Istodobno proći obvezne testove za spolno prenosive infekcije i standardne smearove.

  Na ovom osnovnom popisu liječnika završava.

  Za genetiku, svatko ne mora trčati.

  Samo oni koji su imali genetske bolesti u obitelji kako bi provjerili postoje li rizici. Inače će genetska ekspertiza sijati bez sumnje, a ne pomoći.

  5. Prođite testove.

  Osim testova za STI, koje će ginekolog i urolist poduzeti, bit će potrebno još nekoliko važnih pregleda. Mogu se kombinirati s izletom na terapeuta ili to učiniti sami.

  I muškarci i žene trebaju znati svoj HIV status i biti testirani na antitijela na hepatitis B. Čak i ako mislite da takve bolesti nikada neće utjecati na vas, ponovno pogledajte ovo.

  Preporučljivo je da žena provjerava je li imuna na rubeola i toksoplazmozu:

  • Rubela je virusna bolest, najopasnija za trudnice. Infekcija dovodi do poroka, zbog čega fetus postaje nepremostiv. Stoga, rubelje treba biti cijepljeno. Nakon postupka trudnoće se preporuča odgoditi tri mjeseca. Ako je žena bila cijepljena ili je imala rubeola u djetinjstvu, nije potrebno ponovno cijepljenje: imunitet već postoji.
  • Toksoplazmoza je zarazna bolest koju mačke šalju. Opasno je ako postanu zaražene tijekom trudnoće. Cijepljenje iz njega ne postoji. Stoga, ako nema imuniteta na njega, tada je cijela trudnoća najbolje držati se dalje od mačkara i uličnih mačaka.

  Mi obično šalju se testirati na bakljama infekcije - screening, što pokazuje prisutnost antitijela za toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus i herpes. Ali, to je vrlo skupo i ne osobito informativan analiza: herpes simplex virus okužen gotovo sve što je citomegalovirus. Zaštitite se od njih ništa nije nemoguće, a možete se zaraziti u svakom trenutku: najmanje jedan dan prije trudnoće, čak i za vrijeme njega. Stoga je bolje testirati ove infekcije prema indikacijama. Priprema za trudnoću.

  6. Počnite uzimati folnu kiselinu

  Folna kiselina je vitamin koji je potreban kako bi budući fetus pravilno oblikovao neuralnu cjevčicu i nije imao nedostatke u živčanom sustavu.

  Kako biste se pripremili za trudnoću, preporučujemo da svakodnevno uzmete 400 μg planiranja folne kiseline za trudnoću. Prijam se nastavlja do 12. tjedna trudnoće. U nekim bolestima, kao što je dijabetes ili epilepsija, doza može biti povećana, ali to se treba raspraviti sa svojim liječnikom.

  No, vitamin E, koji oni također vole propisati pripremiti za trudnoću i u ranoj fazi, nije potrebno. Zapravo, nema uvjerljivih dokaza da ovaj vitamin na neki način sprječava pobačaja ili pomaže da ostane trudna.

  7. Prestanite pušiti

  Pušenje tijekom trudnoće dovodi do velikog broja problema koji mogu utjecati na zdravlje djeteta i smrtno. Na primjer, majke koje puše češće javljaju pobačaj, prijevremeni porod, a djeca imaju veću vjerojatnost da će umrijeti od sindroma prestati pušiti u trudnoći iznenadne dojenačke smrti.

  Zatvori također trebaju biti poučeni da prestanu pušiti u kući: pasivno pušenje utječe i na zdravlje. Potrebno se naviknuti na novi režim bez cigareta prije trudnoće, kako ne bi dijete izložilo opasnosti.

  8. Prestanite piti

  I čak piti - samo u slučaju. Iako nema dokaza da alkohol nekako utječe na majčinska jaja. Ali postoje dokazi da on ima odvratan učinak na dijete. Alkohol prodire kroz placentarnu barijeru, a nerazvijena jetra fetusa ne može ga obraditi. Kao rezultat toga, rizik od pobačaja i prijevremenih poroda raste, a dijete može kasnije patiti od razvojnih poteškoća.

  Rana trudnoća je teško primijetiti. Stoga, ako planirate dijete i rade na tome, odustanite od alkohola. Najvjerojatnije, pola čaše Alkoholno piće dok je trudna šampanjac na zabavi neće učiniti nikakvu štetu. Ali zašto rizik kada jednostavno ne možete piti?

  9. Izgubiti težinu

  Obično, "privući se u oblik" početi nakon porođaja. Ali ako ste pretili ili pretili, poželjno je unaprijed izgubiti težinu. Riječ je o medicinskom problemu, a ne o potrebi ulaska u veličinu odjeće XXS.

  Prekomjerna tjelesna težina započinje kada indeks tjelesne mase bude više od 25, a pretilost - kada je taj pokazatelj više od 30. Općenito, to nije najtočniji parametar, jer svatko ima drugačiji omjer mišićne i masne mase. No, najvjerojatnije, indeks tjelesne mase s približavanjem vrijednosti 30 bit će ili za sportaše (koji pomno prate stanje i znaju imaju li problema s težinom), ili osobe s prekomjernom težinom i pretilosti.

  I to može jako utjecati na trudnoću. Zbog prekomjerne tjelesne težine, trudnice često povećavaju krvni tlak, stvaraju krvne ugruške i razvijaju gestacijski dijabetes. Ovi uvjeti mogu naštetiti majci i djetetu te općenito ugroziti cijelu trudnoću.

  10. Pronađite svoj omiljeni sport

  Tijekom trudnoće, tjelesna aktivnost je vrlo neophodna. No, svaki sport nije dobar za majku i dijete. Zato je bolje unaprijed odlučiti koju opciju želite: plivanje, joge, hodanje. Započnite vježbati više tijekom planiranja, tako da tijekom trudnoće ne dobijete neočekivano teška opterećenja.

  11. Recenzirati proračun

  Trudnoća je skupo. Djeca su skupe. Nije to transcendentalno, ali skupo. Kako ne bi otišlo na dijete i sve povezano s njom:

  • Broji novac. Plaćena ili besplatna klinika za odabir? Koliko košta? Tko ide na rodiljni dopust (naposljetku, ne samo mama ili tata, već čak i baka i djeda može to učiniti po zakonu)?
  • Napravite popis za kupnju. Što morate kupiti, a što ne? Uzmi nove stvari ili kupi one koji se koriste, ali ponekad jeftiniji?
  • Počnite štedjeti novac. Ako biste prije rođenja djeteta mogli priuštiti da živite od plaće do plaće, onda u statusu roditelja takav režim neće raditi. Zračni jastuk bi trebao biti.

  12. Započnite

  Ne pokušavajte zatrudnjeti što prije. Može potrajati nekoliko mjeseci, do godine liječenja neplodnosti. I ovo je sasvim normalno.

  Želja za djetetom ponekad gura roditelje da čine čudne stvari: stalni izračun ovulacije, planirani seks i beskrajan potragu za čudesnim sredstvima i pozama, a najbolji način trudnoće je opuštanje i ljubav redovito. Nemojte se držati obveznog začeća, pročitajte najbolje članke o seksu na Layfhakeri. I neka razdoblje kad ste postali roditelji, imat ćete najbolje uspomene.

  Planiranje trudnoće. Kako započeti ženu?

  Ako želite postati majka, beba bez problema, roditi zdravo dijete koje će se u potpunosti razviti, trudnoću treba planirati unaprijed. Započnite reći da... Međutim, sve kako bi u našem pregledu.

  Danas sve više i više parova radije planiraju trudnoću. To povećava šanse za zdravim djetetom koje će u potpunosti razviti i oduševiti mamu i tatu sa svojim uspjesima i postignućima. Pogrešno je pretpostaviti da se planiranje trudnoće više odnosi isključivo na žene. Zapravo, očevi također ne ometaju prolazak kroz sve faze, poduzimaju potrebne testove i po potrebi poboljšavaju njihovo zdravlje.

  Prvi korak je da provjerite da li su oba jednako snažna želja za djetetom i da su spremni da imaju dovoljno spavati noću, beba plače, redovite posjete na rasporedu check-up i drugim mjestima. Inače će sva pitanja obrazovanja i zdravlja bebe pasti na krhke ramena. Planiranje trudnoće počinje u fazi kada ste obojica ozbiljni o tome da postanete roditelji. Za trudnoću i porođaj nastao bez komplikacija, potrebno je puno truda od budućeg oca i majke.

  Prednosti planiranja

  Važno je da budući roditelji budu spremni da novi član obitelji dođe u kuću ne samo financijski već i moralno. Mnoge žene u fazi nošenja bebe postaju razdražljive, sklone naglim promjenama raspoloženja i nisu spremne za buduće promjene u tijelu. Ako nisu spremni, onda su muškarci još više. Ne mogu se povezati s drugom polovinom razumijevanjem samo zato što su apsolutno daleko od onoga što se zapravo događa sa ženom.

  Roditelji su skloniji sanjati o uređenju dječje sobe, kupnji kolica, o tome kako će beba otići u vrtić ili školu, ali potpuno zaboraviti na moguće probleme koji se odnose ne samo na zdravlje, već i na moguće poteškoće u odnosima.

  Planiranje trudnoće omogućuje pažljivo razmotriti ozbiljan korak, sve moguće rizike i promjene u obiteljskom životu. Čovjek bi trebao shvatiti da će njegova druga polovica sada podijeliti svoju ljubav u njega i na bebu. Žena bi trebala biti blaža budućem ocu i pokušati kontrolirati emocije tijekom trudnoće.

  Pravodobno planiranje također omogućuje budućoj obitelji da razumije i prihvati činjenicu da će se njihov način života promijeniti. Morat ćemo odreći loše navike, možda, promijeniti poslove, razmotriti njihov stil života i mjesto prebivališta. Djeca su nesumnjivo sreća i ogromne promjene, zbog kojih se i otac i majka moraju pripremiti.

  Kada i gdje početi pripremati

  Postoji nekoliko verzija koliko dugo prije koncepcije se pripremaju za trudnoću. Neki vjeruju prije, to bolje. Iako, iskreno govoreći, za naše mlade obitelji koje govore o planiranju trudnoće već je napredak. U europskim zemljama to je već naviklo. Prvo karijeru, zatim kuću, pažljivo planirano vjenčanje i konačno dugo očekivano dijete.

  Poželjno je da se pripremite za začeće u drugoj godini, i ima smisla podvrći specijalističkim liječnicima i testirati se u 3-4 mjeseca. Ako iz nekog razloga ne možete čekati da budete roditelji rano, trebali biste odmah započeti s posjetom stručnjacima, čime se razdoblje pripreme za trudnoću smanjuje na dva mjeseca.

  Svaki par može samostalno odlučiti kada početi pripremati za koncepciju djeteta. Ako govorimo o odraslima koji su dugo zreli očinstvu i majčinstvu, ljudi koji vode zdrav stil života imaju stabilan dohodak, tada se faze planiranja mogu sastojati samo u poduzimanju svih potrebnih testova i medicinskih savjeta.

  Trudnoća: faze planiranja

  Izložit ćemo tri faze za koje se roditelji mogu pripremiti za rođenje djeteta.

  Oporavak. Zdravi roditelji su zdrava djeca. Zato budući otac i majka moraju se izliječiti ako imaju bilo kakve bolesti. Ako govorimo o kroničnim bolestima, onda je poželjno postići trajnu remisiju. Također se preporučuje da budući roditelji budu testirani na Rh faktor i vrstu krvi kako bi bili spremni za eventualnu nekompatibilnost unaprijed. Ako otac ili majka pati od bolesti koja ih sprječava da dijete zasnu, ovaj problem treba riješiti što je prije moguće.

  Priprema tijela. Ova faza priprema ženu za početak trudnoće, a čovjek za začeće. Buduća majka treba mentalno pripremiti za promjene u njenom tijelu. Ona mora prihvatiti i pomiriti s idejom da u svom trbuščiću devet mjeseci će rasti i razvijati najdragocjenije stvorenje čiji je život u potpunosti ovisi o njoj, iz njezine emocije, aktivnosti, misli, prehrani.

  Morat će uzimati komplekse vitamina, uključujući folnu kiselinu i nekoliko drugih. To će omogućiti da izdrži dijete bez neželjenih iznenađenja. Ne treba zanemariti fizičku obuku. Dobro je ako majka redovito vježba jogu, trči, bavi se fitnesom ili drugim sportom.

  Važno je da se usredotočite na skup vježbi za jačanje mišića leđa i trbušnih mišića. Morate imati na umu kako je teško za mame hodati već na kraju drugog i trećeg trimestra trudnoće. Veliko opterećenje na leđima uzrokuje bol. Jačanje trbušnih mišića olakšat će proces poroda i dopustiti trbuščić da se vrati u svoj bivši oblik nakon isporuke. Osim toga, buduća mama, važno je jesti pravilno i biti više na svježem zraku. Ovo je najbolje vrijeme. Poželjno je da se šetnje odvijaju u parkovima daleko od cesta. Pa, ako imate priliku otići iz grada ili na odmor. Osjećajte se kao odmor. Pročitajte knjige koje uzrokuju samo pozitivne emocije, slušanje glazbe, ples, smijeh i planiranje.

  Pored ispitivanja, čovjek mora odreći loše navike. Ako nema dovoljne volje za prestanak pušenja, tada je potrebno smanjiti broj cigareta dimljenog na dan, na minimum. Ako čovjek želi podići zdrave bebe, prestanite konzumirati alkohol. Utječu na rezultat koncepcije i prenesenih naprezanja.

  Koncepcija je konačni proces planiranja trudnoće. Preporučljivo se suzdržati od seksualne aktivnosti dva ili tri tjedna prije začeća. Također se ne preporuča piti alkohol, uključujući pivo, uzeti vruću kupku ili otići u kupku. Vjerojatnost da žena može zatrudnjeti smanjuje se gotovo petnaest puta ako roditelji uzmu alkohol. To je čudna činjenica, ali je također nemoguće da se budući roditelji svađuju. Iz svake stresne sperme gube svoju aktivnost.

  Statistike kažu da ako nekoliko potencijalnih roditelja provede seks dva do tri puta tjedno, bez zaštite, tada će trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana. I to je pod uvjetom da su i potencijalni roditelji potpuno zdravi. Ako trudnoća nije došla nakon dvanaest mjeseci, onda ima smisla da ga pregleda ginekolog.

  Posjet stručnjaka

  Razgovarajmo detaljnije o tome koje bi stručnjake trebalo kontaktirati u prvoj fazi planiranja trudnoće.

  Genetičar. Odgovarajuća analiza omogućit će određivanje prisutnosti kromosomske mutacije kako bi se zaštitila buduća beba od genetskih bolesti. Imajte na umu da je posjet genetskom uredu nužan čak i za apsolutno zdrave roditelje. Posebno je važno ispitivanje u takvim slučajevima:

  • ako je majka ispod osamnaest ili više od 35 godina;
  • potencijalni otac je više od četrdeset;
  • bilo je već djece s patologijama u obitelji.

  Genetičar će provesti potrebne studije koje će otkriti genetske abnormalnosti i omogućiti predviđanje rođenja zdravog djeteta.

  Ginekolog i urolog. Kronični muški problemi često se ne prepoznaju. One utječu na reproduktivno zdravlje i one bolesti koje je prenio muškarac još uvijek u dobi tinejdžera. Žene moraju podvrgnuti ultrazvučnom pregledu zdjeličnih organa u fazi planiranja. Liječnički pregled ginekologa također vam omogućuje da isključite patologiju cerviksa.

  Endokrinolog, allergist, kirurg, ENT, stomatolog. Njihovo će savjetovanje biti potrebno ako ginekolog osumnjičuje neku ženu kako bi nagovijestio druge zdravstvene probleme, poput žarišta infekcije.

  Terapeut. Ako budući roditelji imaju kronične bolesti, potrebno je i savjetovati se s liječnikom opće prakse. Čak i naizgled nerazborit bolest kasnije može postati uzrok komplikacija i problema tijekom nošenja djeteta. Ne zaboravite da je tijelo trudne žene vrlo osjetljivo na sve vrste infekcija. Stoga ih ne možete ostaviti priliku za razvoj.

  Video - planiranje trudnoće - Škola doktora Komarovskog

  Koje testove treba proći kad planirate trudnoću

  Ako ste se temeljito približili planiranju trudnoće, budite spremni za sljedeću seriju testova:

  • određivanje Rh faktora i krvne grupe.
  • kompletan krvni broj i urin.
  • test krvi, koji će odrediti hormonalni status. Potrebno je samo u nekim slučajevima: s masnom kožom, nepravilnim menstruacijskim ciklusom, prekomjernom tjelesnom težinom, tijelom.
  • prisutnost protutijela na klamidiju, herpes, ruplu, toksoplazmu u tijelu.
  • analizu kako bi se identificirale infekcije koje mogu uzrokovati poremećaj normalnog tijeka trudnoće.
  • osnovni temperaturni grafikon koji vam omogućuje da testirate svoje jajnike.
  • analiza koja će odrediti brzinu zgrušavanja krvi. To ovisi o sposobnosti da osigura fetus unos kisika i hranjivih tvari.

  Nemojte odustati ako su rezultati ankete različiti od onoga što ste očekivali. Glavna stvar je da ste sada svjesni da možete poduzeti akciju, izliječiti se, s punim povjerenjem zatrudnjeti i uživati ​​u ležanju s sinom ili kćeri.

  Dijetarne promjene i vitamini

  Poznato je da pravilna prehrana pridonosi zdravlju tijela. Danas je postalo žurno očistiti tijelo prije nego što je dijete zaslijepljeno. To vam omogućuje da uklonite toksine i zasitite tijelo sa svim potrebnim skupom vitamina i minerala.

  Bilo da provede čišćenje prije promjene prehrane je individualna stvar svakog potencijalnog roditelja. Ali popis vitamina koji će pomoći da se mrvice razviju u potpunosti je obavezan:

  Imajte na umu da i folna kiselina i vitamin E imaju sposobnost razgradnje i gube korisna svojstva tijekom toplinske obrade proizvoda. Njihov nedostatak u tijelu opažen je zlostavljanjem kave i čaja, a da ne spominjem alkoholna pića.

  Priprema za začeće, nošenje i djetetu nije vrijeme za eksperimentiranje. U svakom slučaju, nemoguće je zlouporabiti iznos svih gore navedenih proizvoda. A samo liječnik propisuje potrebne doze kompleksa vitamina.

  Planiranje trudnoće će eliminirati neugodna iznenađenja dok nosite dijete i omogućiti vam da rodite zdravu bebu. Velika odgovornost leži ne samo da se osjećaju kao roditelji, već iu učenju da budu dugo prije rođenja novog člana obitelji.