Pazite na svoje zdravlje unaprijed. Kakva cjepiva su potrebna prije trudnoće?

Bol

Planiranje koncepcije uključuje posjet liječnicima, prolaze testove i identificiraju čimbenike rizika koji mogu ometati normalni tijek trudnoće.

Jedan od opasnih čimbenika je infekcije koje mogu ugroziti zdravlje majke i uzrokovati abnormalni razvoj fetusa. Možete se zaštititi od infekcija s pravodobnim cijepljenjem.

Je li moguće učiniti?

Postoji nekoliko vrsta cjepiva:

 • Živi (inficirani mikrobi se uvode). Zabranjeno je za primjenu tijekom trudnoće, cijepljenje s takvim lijekovima mora biti dovršeno najkasnije 4-6 mjeseci prije začeća.
 • Inaktivirano (umetnuti mikrobi se uvode). Cijepljenje mora biti dovršeno 1-2 mjeseca prije začeća. Ponekad se ti lijekovi koriste tijekom trudnoće, ali strogo prema indikacijama.
 • Anatoksini (čestice mikroba se uvode). Dovršite 1 mjesec prije namjeravane trudnoće.
 • Uvedeni su rekombinantni (umjetno sintetizirani dijelovi mikroba). Možete to učiniti najkasnije 1 mjesec prije začeća.

Nakon uvođenja nekih cjepiva treba zaštititi od trudnoće. Točno vrijeme za svako cjepivo navedeno je u uputama. Istodobno, za svaku ženu ovo se razdoblje može promijeniti na velik način u skladu s rezultatima analiza. Postoje vakcine koje se mogu davati u bilo kojem trenutku prije trudnoće, kao i tijekom nje, ako nema kontraindikacija.

Je li planiranje cijepljenja obvezatno za ženu?

Potreba za postupkom ovisi o individualnim karakteristikama svakog bolesnika: kakve bolesti je patila u djetinjstvu i odrasloj dobi, kakva je cijepljenja i za koliko dugo. Preporučljivo je imati svjedodžbu za svaku cijepljenja.

Liječnik vam može savjetovati da obavite krvni test za antitijela. To će pomoći odrediti koje infekcije žena već ima imunitet i, prema tome, koja cijepljenja nisu potrebna.

Pro i kontra

Tijekom trudnoće imunitet žene značajno se smanjuje, a rizik od ugovaranja različitih bolesti se povećava. Mnoge bolesti su opasne i za žene i za nerođenu djecu.

Štoviše, tijekom trudnoće, trudnica ne može uzimati određene lijekove, jer mogu naškoditi razvoju fetusa. Pravodobno cijepljenje štiti majku i dijete od mogućih bolesti i komplikacija.

Cijepljenje tijekom trudnoće je opasno jer postoji opasnost od prijenosa oslabljenog virusa na fetus.

Argumenti protiv cijepljenja temelje se na činjenici da se učinak cjepiva na organizam buduće majke može produžiti na vrijeme i nije moguće predvidjeti posljedice za fetus. Pretpostavlja se da se nuspojave ne mogu pojaviti odmah.

Liječnik će vam pomoći u određivanju čimbenika rizika i savjetovati što treba učiniti cijepljenje, a koje se mogu napustiti. Međutim, konačna odluka o cijepljenju uvijek ostaje za ženu.

obavezan

Postoje bolesti koje su najopasnije tijekom trudnoće, kako za majku tako i za razvoj fetusa. Liječnici preporučuju da se cijepi protiv tih bolesti pri planiranju začeća.

Popis preporučenih cijepljenja:

 • rubeole;
 • od piletina;
 • za hepatitis B;
 • od ospica;
 • od tetanusa;
 • iz difterije;
 • polio;
 • za gripe.

Odrediti shemu cijepljenja može samo liječnik nakon svih potrebnih testova.

Cjepivo protiv rubeole

Rubeola je pokazatelj pobačaja jer dovodi do teških malformacija fetusa (gluhoća, sljepoća, poremećaj kardiovaskularnih i živčanih sustava, itd.).

Da bi se izbjegla infekcija, trudnica bi trebala biti cijepljena prije trudnoće. Preporučljivo je to učiniti 6 mjeseci prije začeća. Cijepljenje se obavlja jednom, a imunitet na ruplu održava se 20-25 godina.

Cjepivo protiv ospica

Ako je žena imala ospice u djetinjstvu ili odrasloj dobi, ili je bila cijepljena, prema nacionalnom kalendaru, cjepivo nije potrebno jer imunitet traje cijeli život. Ako je bolest izbjegnuta, poželjno je cijepiti.

Virus ospice može dugo biti u tijelu, a da se ne pokazuje. Kao rezultat stresa i oslabljenog imuniteta tijekom trudnoće, bolest se može očitovati i uzrokovati komplikacije. Cijepljenje se najbolje obavlja 3-4 mjeseca prije planiranog začeća. Protutijela na mikrobe proizvode se u oko 3 mjeseca.

Mjerodavni pristup planiranju trudnoće i cijepljenja pomoći će u izbjegavanju ozbiljnih zaraznih bolesti, stvaranja i rađanja zdravog djeteta.

Cijepljenje pri planiranju trudnoće

Vi ste odgovorna buduća majka, a prije nego što zatrudnite, želite predvidjeti maksimalne moguće probleme.

Konkretno, ukloniti iz posebno opasnih infekcija koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu za vaše nerođeno dijete. Koje su cijepljenja potrebne kako bi zaštitili vaše nerođeno dijete i sebe od opasnosti od infekcije?

rubeole

Ako niste imali rubelu, tj. nemate potvrdu koja potvrđuje tu činjenicu - bolje se ne oslanjati na sjećanje na roditelje i biti cijepljeno najmanje 2 mjeseca prije početka planirane trudnoće. Ako želite, možete provjeriti imunitet kod rubeole testiranjem antitijela, ali ne nužno. Kao što je pokazalo inozemna i ruska studija, cijepljenje, napravljeno onima koji su u početku imali protutijela na rubelu, siguran je i omogućuje vam jačanje imuniteta na infekciju.

Svi moderni antistatični cjepivi imaju učinkovitost od 95 do 100%, a imunitet koji su im stvorili zadržava se više od 20 godina. Budući da je cjepivo živi virus, cijepljenje se sastoji od samo jednog cijepljenja, tj. Imunitet se stvara odmah, bez ponovne vakcinacije. Drugi pozitivan učinak cijepljenja je prijenos antitijela protiv rubeole s majčinskim mlijekom na nerođeno dijete.

Ni u kojem slučaju ne bi trebalo dati cjepivo protiv rubela tijekom trudnoće zbog teorijske, ali još vjerojatne vjerojatnosti oštećenja fetusa virusom vakcine. To znači da je potrebno zaštititi se najmanje 2 mjeseca nakon cjepiva protiv rubeole.

Hepatitis B

Iako virus hepatitisa B nema svojstvo oštećenja fetusa, poput virusa rubeole, prenosi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama. Trudnice se podvrgavaju injekcijama, pregledima i manipulacijama. Zapravo rođenje, vjerojatno transfuzije krvi i njenih lijekova - sve to također predstavlja dodatni rizik od infekcije majke i djeteta s virusom hepatitisa B.

Standardni raspored cijepljenja za hepatitis B izgleda kao 0-1-6 mjeseci, tj. odabrani dan (0) - kroz mjesec (1) - kroz 6 mjeseci (3) nakon prvog cijepljenja. U idealnom slučaju, bolje je započinjati cijepljenje na način da ima vremena da se sva tri cijepljenja prije početka trudnoće - to jest za 6 mjeseci. To će osigurati prosječnu zaštitu od 85-90% cijepljenih.

Međutim, u pripremi za planiranu trudnoću u praksi (na žalost, rijetko tko misli o cijepljenju šest mjeseci prije trudnoće), ova će shema vjerojatno izgledati: odabrani dan (0) - kroz mjesec (1) - kroz 6-12 mjeseci (3) nakon prvog. Drugim riječima, dva cijepljenja s intervalom od 1 mjeseca. daju imunitet do jedne godine, treće cjepivo (napravljeno nakon isporuke) tvori imunitet koji traje više od 15 godina. Nedostaci ovog pristupa su činjenica da se zaštita između 2 i 3 cjepiva može zajamčiti za nešto manji broj (75%) cijepljenja.

Postojeći alternativni režim imunizacije protiv hepatitisa B (0-1-2-12 mjeseci) uglavnom se koristi u pogledu indikacija nužde i razlikuje se intenzivnije i pouzdanije formiranje imuniteta dva mjeseca nakon početka cijepljenja. Relativni nedostaci ove sheme trebali bi priznati njezine veće troškove, veći broj cijepljenja i posjete liječniku.

Cjepivo protiv hepatitisa B je samo dio, odnosno samo jedan od proteina virusa. Učinkovitost cijepljenja kod odraslih u prosjeku iznosi 85-90%, a nuspojave su beznačajne - blagi porast temperature (u 2% cijepljenih) i slaba bol u mjestu ubrizgavanja.

Dodatna cijepljenja

 • Cijepljenje protiv difterije i tetanusa je poželjno ako se dogodi sljedeće cijepljenje ili ako ste propustili prethodno cijepljenje. Prema kalendaru, cijepljenje protiv difterije i tetanusa se obavlja svakih 10 godina nakon cijepljenja u dobi od 16 godina, odnosno 26 godina, 36 godina itd. do 60 godina. 90% odraslih se ovo ne sjeća ili ne zna. Dijete nema vlastita antitijela na tetanusovu štapiću, a majka, koja se prenosi s mlijekom u prvih dana hranjenja, pružit će bebu neprocjenjivu uslugu.
 • Obavezno polio cijepljenje za žene koje planiraju trudnoću prakticira se u nekim europskim zemljama. To se objašnjava činjenicom da postoji opasnost od virusne infekcije ako postoji dijete pored trudnice koja je upravo bila cijepljena protiv polio s cjepivom polio vakcina (OPIO). U Rusiji je ovo cjepivo uključeno u plan obveznog cijepljenja. Virus širenja cjepiva u crijevu se cijepa i ispušta u okoliš. Zato je u Francuskoj i nekoliko drugih zemalja prije trudnoće preporučljivo inokulirati (revaccinirati) inaktiviranim cjepivom protiv pioze (IPV).
 • Prije projicirane epidemije, liječnici preporučuju cijepljenje trudnica protiv gripe. Suvremena cijepljenja sadrže inaktivirani (ubijeni) virus influence, pa se vjeruje da je za dijete sigurno. Međutim, ako je vaša trudnoća kraća od 14 tjedana, ne smijete davati ovo cjepivo. Osim toga, treba imati na umu da nikakvo cjepivo protiv gripe ne jamči da ćete se razboljeti. Svejedno, ostaje mala, ali neugodna prilika da izdrže gripa, često u istrošenom obliku.

Sljedeći raspored cijepljenja preporučuje se pri pripremanju za trudnoću.

Koje cijepljenja su potrebne prije trudnoće?

Cijepljenje je važan korak u pripremi za rođenje budućeg djeteta. Liječnici ginekologa propisati cijepljenje prije trudnoće, tako da žensko tijelo može izdržati opasne bolesti, jer u razdoblju nosjenja djeteta imunitet slabi. Mnoge bolesti štetno utječu na zdravlje žena i izazivaju ozbiljne razvojne nedostatke u fetusu. Kako bi se spriječila infekcija, očekivana majka treba prijeći na cijepljenje.

Kada trebate varicella cjepivo?

U djetinjstvu, veslanje se lako podnosi. Žene koje su u ranoj dobi imale veslanje razvijale su cjeloživotno imunitet na bolest. Ako virus po prvi put napade odraslu osobu, moguće su ozbiljne komplikacije. Rak jajeta je posebno opasna tijekom trudnoće. Virus izaziva upalu pluća, defekte udova, vid, sluh i mozak u fetusu. Kod pelenova, postoji rizik od pobačaja ili izbijanja trudnoće.

Cijepljenje protiv chickenpox prije trudnoće

Ponekad, iz raznih razloga, žena se ne sjeća da li je imala kozice kao dijete. U ovom slučaju, propisuje se krvni test za prisutnost imunoglobulina IgG klase. Rezultat pokazuje da li je pacijent imun na virus. Ako nema imunoglobulina, potrebno je cijepiti prije začeća.

Cijepljenje se provodi 4 mjeseca prije planirane gnojidbe. Cijepljenje za vodene kozice vrši se dva puta. Interval između uvođenja živih atenuiranih virusa je 6-10 tjedana. Točan datum cijepljenja propisan od strane liječnika. Koncepcija je dopuštena najmanje 1 mjesec nakon zadnje injekcije. Inače, oslabljeni virus žive može naštetiti fetusu.

Imunizacija se vrši pomoću cjepiva Varilriks i Okavaks. Prvi lijek proizveden je u Belgiji.

 • Varilrix - atenuirano živo cjepivo. Ubrizgava se pod kožu kako bi se proizvela antitijela na masti u tijelu. Kontraindikacije za uporabu su HIV, leukemija, limfom, imunosupresivi, krvna diskripija.
 • Okavaks je japansko napravljeno cjepivo. Lijek doprinosi razvoju dugotrajnog imuniteta na perad. Okavaks se ne mogu koristiti za osobe s imunodeficijencijom. Oba cjepiva su kontraindicirana tijekom trudnoće. Zato žene i prije začeća trebaju saznati što im je potrebno cijepljenje.

Cjepivo protiv rubeole za trudnice

Virusi čija veličina dopuštaju da prijeđu placentu, nose veću prijetnju fetusu. Posebno je opasno rublja. Ako trudnica nema imunitet patologu patologije, postoji rizik od ugovaranja virusa u ranoj fazi trudnoće. To može dovesti do teških poroka u nerođenoj djeci, uključujući:

 • kongenitalne deformacije;
 • oštećenja ekstremiteta;
 • srčani problemi;
 • gluhoća;
 • demencija;
 • sljepoća.

Cijepljenje prije trudnoće rubeola

Cijepljenje protiv rubela prije trudnoće štiti ženu i njezino buduće bebe od mogućih posljedica patologije. Imunizacija se provodi najmanje 3 mjeseca prije začeća. Ponekad liječnik savjetuje da se cijepaju šest mjeseci prije planirane gnojidbe. Oslabljeni patogeni ubrizgavaju se pod kožu u malim količinama. Virus živi i umnožava se u tijelu žene 2-3 mjeseca. Tijekom tog razdoblja ne možete zatrudnjeti jer su za bebe oslabljeni mikroorganizmi opasni. 3 mjeseca nakon cijepljenja, žena proizvodi antitijela na virus, koja se također prenose na nerođeno dijete.

Trudnice se često bave pitanjem da li je moguće cijepiti protiv rubela u prvom tromjesečju. Ni u kojem slučaju to ne bi trebalo učiniti. Imunizacija treba obaviti strogo prije začeća. Živo cjepivo utječe na fetus baš poput virusa rubeole. Ako se necijepljena žena zarazi u 1 ili 2 tromjesečju, liječnik preporučuje abortus. Kako bi se spriječio prisilni pobačaj, potrebno je prije cijepljenja cijepiti protiv rubela.

Živi atenuirani virusi injicirani su jedanput intramuskularno ili subkutano. Danas se koriste indijska, hrvatska ili francuska cjepiva. Kombiniraju se lijekovi koji štite od 3 bolesti odjednom: rubeola, zaušnjake i ospice. Specifično cjepivo odabire liječnik uzimajući u obzir pojedinačne fiziološke značajke pacijenta.

Cjepivo protiv ospica prije planiranog začeća

Ospice je virusna bolest koja ugrožava zdravlje žena i razvoj fetusa. Patologija se prenosi kapljicama u zraku i manifestira se kao osip. Ako imate bubrege u djetinjstvu, protutijela na virusu traju cijeli život. Međutim, nisu sve žene imune na ovu bolest. Stoga je obvezno liječnicima propisati cjepivo protiv ospica prije trudnoće pacijentu.

Cijepljenje protiv ospica prije trudnoće

Često žene zanima zašto se cijepiti ako je rizik od infekcije mali. Činjenica je da se u razdoblju nošenja imuniteta smanjuje. Virus ospice može dugo biti u tijelu, a da se ne pokazuje. Trudnoća je stres, a tijekom tog razdoblja patogeni počinju množiti i napadati ne samo organa majke, nego i dijete. Cijepljenje protiv cjepiva može zaštititi nerođeno dijete od takvih kršenja kao:

 • hidrocefalus;
 • nerazvijenost nižih ili gornjih ekstremiteta;
 • upala pluća;
 • sljepila;
 • gluhoća;
 • mentalna retardacija;
 • zatajenje srca.

Kako bi žene postale trudne bez opasnosti od komplikacija, ginekolog savjetuje da podvrgne punopravnom cijepljenju, uključujući cjepivo protiv ospica. Živo atenuirano cjepivo primjenjuje se 4 mjeseca prije planirane koncepcije. Nakon posljednjeg cijepljenja, žena ne može zatrudnjeti 3 mjeseca. Liječnik preporučuje da bude zaštićen kako bi se uklonila potreba za abortusom. Živo cjepivo je sigurno za ženu, ali štetno za fetus. Imunitet prema virusu proizvodi se 3 mjeseca nakon primjene oslabljenog cjepiva. Za cijepljenje pomoću uvoznih ili domaćih droga. Učinkovitost svih sredstava jednako je visoka.

Cijepljenje protiv difterije i tetanusa prije trudnoće

Postoje cjepiva kojima je cilj istodobno proizvoditi protutijela na nekoliko bolesti. ADSM se cijepi kako bi zaštitio trudnicu i njeno nerođeno dijete od negativnih učinaka difterije i tetanusa. Prema kalendaru, imunizacija s ovim cjepivom se provodi svakih 10 godina. Ako je proteklo prethodno cijepljenje, prije kože treba staviti atenuirane patogene difterije i tetanusa prije trudnoće. Tijekom razdoblja trudnoće zabranjeno je cijepljenje ove vrste.

Cjepivo ADSM prije trudnoće

Difterija se prenosi kapljicama u zraku. Lako je zaraziti tijekom trudnoće, jer imunološki sustav slabi. Pored toga, necijepljena žena u tijelu ne proizvodi protutijela patogenima patologije - difterijom. Simptomi bolesti su upala nazofarinksa, pogoršanje funkcioniranja srca i živčanog sustava. Doživljava opijenost tijela, što može uzrokovati slabljenje trudnoće, pobačaj ili prerano rođenje. Kako bi se izbjegle opasne posljedice, 1 mjesec prije planiranog začeća potrebno je proći cijepljenje.

Tetanus pucao je također važan. Ova infektivna patologija ima bakterijsko podrijetlo. Za fetus, tetanus je najopasnija bolest, budući da beba umre s vjerojatnošću od 100%. Otrov koji izlučuje patogene patologije prodire se ispod placente i utječe na živčani sustav djeteta u kratkom vremenu. Za trudnicu, tetanus je također opasan. Bolest je teška i teško liječiti. Najviše pati od živčanog sustava. Zaplijenjenost i privremeni gubitak senzacije moguća je. Jedini način da se eliminira mogućnost ugovaranja difterije i tetanusa je dobivanje cijepljenja prije početka trudnoće.

Fotografije gripe

Infekcija prije trudnoće

Ako se 1. i 2. trimestra namjeravane trudnoće spuste u sezonu epidemije zaraznih bolesti, žena bi se trebala brinuti za njezino zdravlje i buduće bebe unaprijed. Cjepivo protiv gripe najsigurnije je od svih. Cjepivo se ažurira svake godine u jesen, budući da se virusi bolesti mijenjaju cijelo vrijeme kako bi prevladali obrambene procese tijela. Cijepljenje se preporučuje 1-3 mjeseca prije planiranog začeća. Najbolje je cijepiti u rujnu ili listopadu.

Svaka osoba prenosi gripe na različite načine. Patologija ovisi o imunitetu i prisutnosti popratnih bolesti. Najbolje je da trudnice ne postanu bolne od gripe. Mnogi učinkoviti lijekovi koji se koriste za liječenje ove patologije zabranjeni su u razdoblju nošenja djeteta. Osim toga, gripa može uzrokovati ozbiljne komplikacije i nepovoljno utjecati na razvoj fetusa. Često postoji intrauterinska infekcija djeteta. Zato liječnik uvijek predlaže podvrgavanje cijepljenju protiv gripe prije planiranog začeća. Najčešće se koristi za cijepljenje lijek Grippol. Djelotvoran je i siguran.

Žene moraju čuvati popis cjepiva prije trudnoće. Kada planirate sljedeću trudnoću, cijepljenje varikele više nije potrebno. Cijepljenje protiv tetanusa i difterije vrijedi 10 godina. Uobičajeni tijek trudnoće i zdravlje nerođenog djeteta mora se brinuti prije začeća. To je jamstvo rođenja zdravog djeteta i osiguranje dobrobiti žene tijekom trudnoće.

Cijepljenje prije trudnoće

Sve je osigurano

Nisu sve žene koje planiraju trudnoću sjetiti važnih događaja kao što su cijepljenje. U međuvremenu, postoje infekcije koje se mogu spriječiti i zamisliti prije začeća.

Elena Trifonova
Opstetričar-ginekolog, Cand. med. Znanosti, FGU SC opstetrika, ginekologiju i perinatologiju. Acad. V.? I. Ministarstvo zdravstva Kulakov, Moskva

Imunitet tijekom trudnoće

Nije tajna da je dobra, kompetentna priprema za to važno za povoljan tijek trudnoće, koji mora biti započet najmanje 6 mjeseci unaprijed. Važna točka takve obuke je prevencija brojnih opasnih bolesti koje mogu nepovoljno utjecati na razvoj fetusa i tijekom trudnoće. S gledišta imunološkog sustava, trudnoća je ozbiljan šok: fetus, kombinirajući majčinska i roditeljska genetska obilježja, pola je stranac majčinom tijelu. Tako da imunološki sustav žene ne odbije bebu i trudnoća se razvija sigurno, tijelo mora uvijek smanjiti obranu. Slijedom toga, trudnoća je uvijek smanjenje imuniteta. U tom stanju, tijelo buduće majke lako je podložno različitim zaraznim bolestima. Potrebno je unaprijed voditi brigu kako biste zaštitili sebe i svoju buduću bebu od najčešćih i opasnih infekcija - da napravite sva potrebna cijepljenja.

Ali kako odlučiti koja su cijepljenja potrebna? Uostalom, žena možda neće znati je li bila bolesna s tom zarazom u djetinjstvu i jesu li ranije bila cijepljena. Ili možda pretrpi latentnu bolest u skrivenom obliku i ni ona ni njezini rođaci to ne pamte. Da pojasnimo situaciju, liječnik prije cijepljenja će ponuditi provesti istraživanje na prisutnost protutijela u krvi na infekcije, kao što su rubeole, ospica i vodenih kozica - „boginja”. Istodobno se u krvi određuju imunoglobulini klasa G i M. To su posebni proteini koji pohranjuju informacije o kontaktu s bilo kojim od virusa ili bakterija. Klasi G imunoglobulini upućuju na to da je žena jednom pretrpjela bolest i imuna na njega.

Imunoglobulini M su proteini koji ukazuju na akutni proces, tj. Da je u vrijeme ispitivanja u ženskom tijelu bolest akutne, aktualne prirode. Ako krvni testovi otkrivaju protutijela klase G bilo kojoj infekciji, onda se ne treba bojati i nema potrebe za cijepljenjem. Ako nema takvih antitijela, cijepljenje će štititi ženu od bolesti u budućnosti.

Osim toga, postoje infekcije koje se mogu cijepiti tijekom djetinjstva (na primjer, poliomijelitis, difterija). Međutim, svakih 10 godina, imunološki sustav treba podsjetiti na te bolesti, jer se zaštita od njih postupno oslabljuje.

Cijepljenje prije trudnoće: rubeola

Najopasniji djetetu tijekom perioda intrauterinog razvoja je virus rubeole. Poznato je da može prodrijeti u posteljicu na fetus i uzrokovati ozbiljne malformacije. Najčešće rubeola bolesna djeca. Virus se širi kroz kapljice u zraku. Inkubacija ili skriveno razdoblje je 2-3 tjedna. Ako žena zarazi bolešću tijekom trudnoće, osobito za do 16 tjedana, posljedice mogu biti tužan: vrlo visoka vjerojatnost prirođenih deformacija, virus rubeole izaziva gubitak sluha i gluhoća, brojne ozljede oka, sljepoću, srčane greške, malformacije razvoja mozga, mentalno zaostalost.

Ako se infekcija pojavljuje u 1 ili 2 tromjesečju - to je znak za pobačaj. U tom slučaju, liječnici reći ženi o mogućim posljedicama i ostaviti za sobom pravo odlučiti što će dalje učiniti. Ako se bolest razvija u kasnijim fazama, kada su već završili stvaranje svih organa i sustava, rizik za dijete će biti minimalan, budući da je u tom razdoblju virusa rubeole nije više u stanju izazvati teške urođene mane.

Možete provjeriti imunitet protiv rubeola otkrivanjem protutijela na ovu infekciju u krvi. Međutim, takav test nije preduvjet za cijepljenje. Ako ne možete darovati krv za protivokrasnushnye imunoglobulina, cjepiva su moguće ako se protutijela u krvi je već tu: cjepivo će samo ojačati tjelesnu obranu.

Cijepljenje se sastoji od samo jednog cijepljenja, osigurava zaštitu od infekcije najmanje 20-25 godina.

Cjepivo protiv rubeole obavlja se 3-6 mjeseci prije namjeravanog začeća. Budući da se za cijepljenje koristi živo cjepivo, oslabljeni virus može neko vrijeme nastaviti živjeti i razvijati se u ženskom tijelu bez uzrokovanja bolesti, ali ima potencijal da zarazi fetus. Stoga, najmanje 3 mjeseca nakon cijepljenja mora biti zaštićeno od trudnoće.

Cijepljenje prije trudnoće: kokošje kozice

Vranska kozica, ili lovorac, je bolest uzrokovana virusom. Najčešće utječe na djecu u dobi od 6 mjeseci do 7-8 godina. U ovom dobu, bolest je blaga. U odrasloj dobi, veslanje se rijetko događa, ali to je vrlo teško. Bolest se prenosi kapljicama u zraku. Razdoblje njegovog skrivenog razvoja je od 7 do 21 dan.

Infekcija s kozjakom dok čeka bebu ne uzrokuje takve negativne posljedice kao i rubeola, međutim, u malom postotku slučajeva kod žena koje su zaražene tijekom prvih 4 mjeseca trudnoće, djeca su rođena s kongenitalnim sindromom peradi, imaju razvojne defekte udova i mozga, oštećenja oka i upale pluća.

Da biste doznali je li žena imunitet na varicelu, također možete donirati krv za imunoglobuline IgG klase za ovaj virus. Ako trudna majka nije imala veslanje, vrijedno je napraviti cjepivo. Cijepljenje se provodi dva puta s intervalom injekcija od 6 do 10 tjedana. Budući da je cjepivo živ i virus varicella-zoster može živjeti u tijelu do mjesec dana, nakon druge injekcije, potrebno je spriječiti trudnoću tijekom mjeseca.

Cijepljenje prije trudnoće: zaušnjaci i ospice

Oštećenje je zarazna bolest uzrokovana virusom. Prebacuje se kapljicama u zraku od bolesne osobe. Razdoblje inkubacije je od 8 do 14 dana. Osip se pojavljuje na 4-5 danu bolesti, prvo na licu, vratu, iza ušiju, sljedeći dan - na tijelu, a 3. dana osipa pokrivaju nabore oružja i poplitealnih područja.

U odraslih osoba, bolest ospica je vrlo teška, često s upala pluća od ospica - upala pluća - i razne komplikacije.

Kada je trudnica zaražena osplinom u ranoj fazi trudnoće, često se javlja spontani pobačaj. Može postojati nepravilnosti fetusa - oštećenje živčanog sustava, smanjena inteligencija, demencija. Kako bi se spriječile negativne posljedice ove bolesti, prije planiranja trudnoće, žena treba testirati na ospice protutijela i ako je potrebno, s obzirom na cjepivo protiv ospica.

Zauška je akutna virusna infekcija koju prenose kapljice u zraku koje utječu na parotidne i submandibularne žlijezde slinovnice. Razdoblje inkubacije je od 11 do 23 dana. Bolest je opasna zbog komplikacija: virus može utjecati na membrane ili tkivo mozga, uzrokujući upalu - meningitis i encefalitis. Također, patogen utječe na tkivo gušterače, zglobove i kod odraslih - jajnika i testisa, što može dovesti do neplodnosti.

Kada su zaražene sa zubima u prvom tromjesečju trudnoće, moguće je spontano pobačaj.

Trudnice se često ne boluju od zaušnjaka, što se obično zove "zaušnjavanje". Za razliku od ospica, veslanja ili rubeole, zaušnjaci su mnogo manje zarazni, pa ni izravni kontakt s pacijentom ne daje stotinu posto šanse da će trudnica također biti razboljela.

Ako nije poznato je li žena prethodno patila od ospica i parotitisa, onda bi trebalo donirati krv za ospice IgG i testove za antitijela na parotitis ili ponovno cijepiti. Ako se antitijela ne otkriju u krvi, cjepivo protiv ospica se provodi dva puta s intervalom od 1 mjeseca. Cjepivo protiv ospica također se primjenjuje i na život, dakle, unutar 3 mjeseca nakon cijepljenja, potrebno je spriječiti trudnoću.

Cijepljenje protiv zaušnjaka se provodi jednom. Nakon toga, kontracepcija je potrebna 3 mjeseca.

Prednost cijepljenja je da se antitijela protiv ospica i zaušnjaka prenose od majke do novorođenčeta i štite je od zaraze tijekom prve godine života. Tijekom cijepljenja potrebno je znati da postoje jedno-komponente cjepiva koja sadrže samo oslabljene viruse ospica ili parotitis, dvokomponentna cjepiva koja istodobno sadrže ospice i epidemijski virus parotitisa, a trokomponentni, što također uključuje i rubelu. Multikomponentna cjepiva se primjenjuju jednom.

Cijepljenje prije trudnoće: hepatitis B

Uzrok uzročnika bolesti je hepatitis B virus koji je iznimno otporan na okoliš. Virus traje dugo tijekom sušenja, zamrzavanja i ključanja. Hepatitis B prenosi se krvlju: tijekom medicinskih manipulacija - injekcija, preko zubnih, manikurnih alata, tijekom transfuzije krvi i njegovih komponenti, kao i lijekova koji se dobivaju na osnovi krvi i seksualno. Postoji rizik od prijenosa virusa majke do djeteta tijekom trudnoće i porođaja.

Hepatitis B je znatno zarazniji od HIV-a. Od trenutka infekcije do pojave simptoma može trajati od 2 do 6 mjeseci. Cijepljenje protiv hepatitisa B prikazano je ne samo prije trudnoće - virus je opasno za bilo koju osobu pa je cijepljenje poželjno za sve. Tijekom trudnoće povećava se učestalost medicinskih postupaka, a time i rizik od infekcije.

Cjepivo protiv virusa hepatitisa B ne sadrži živi virus - stvoren je umjetno uz pomoć genetskog inženjeringa i uključuje samo proteinu omotnice virusne čestice (HBs antigen). Prema standardnoj shemi, cijepljenje protiv hepatitisa B izvodi se tri puta: drugo - mjesec dana nakon prvog i trećeg - šest mjeseci nakon prve. U idealnom slučaju, bolje je započinjati cijepljenje na način da ima vremena da sve tri cijepljenja prije početka trudnoće - tj. 7 mjeseci prije namjeravanog začeća. Ako nije moguće čekati pola godine, ubrzani su cijepljenje, kada je treće cijepljenje učinjeno 1 ili 2 mjeseca nakon drugog. U ovom slučaju, da se stvori jači imunitet, poželjno je napraviti četvrto cjepivo - godinu dana poslije prvog. Ako je prije trudnoće dano samo 2 cijepljenja, treće cjepivo prenosi se u postpartum razdoblje i obavlja se 12 mjeseci nakon prvog cijepljenja.

Trudnoća je moguće mjesec dana nakon cijepljenja protiv hepatitisa B.

Cijepljenje prije trudnoće: gripa

To je akutna zarazna bolest dišnog trakta uzrokovana virusom influence. Ljudi svih dobi su osjetljivi na ovu bolest. Izvor infekcije je bolesna osoba s očiglednim ili izbrisanim oblicima bolesti, koja oslobađa virus kašljem, kihanjem. Razdoblje inkubacije može varirati od nekoliko sati do tri dana, obično je 1-2 dana.

Tijekom trudnoće, gripa je opasna zbog svojih komplikacija. To može dovesti do pobačaja i prijevremenog porođaja. Osim toga, postoji mogućnost zaraze djetetom.

Cijepljenje protiv gripe najbolje je izvršiti mjesec dana prije planirane trudnoće, ako su cjepivi prilagođeni za tekuću sezonu i sadrže ažuriranu kompoziciju antigena dostupni u ovom trenutku: obično se pojavljuju u rujnu.

Cijepljenje prije trudnoće: difterija, tetanus, poliomijelitis

Gotovo sva cijepljenja za ove infekcije nastala su u djetinjstvu. Međutim, ako svakih 10 godina ne podsjećaju na tijelo tih bolesti, imunološki sustav je ubrzano slabljenje.

Polimijelitis je virusna bolest koja utječe na živčani sustav, posebice kralježničnu moždinu, i dovodi do paralize. Prijenos virusa javlja se usmenom i oralnom rutom, tj. Patogen ulazi u crijevo pacijenta kroz tlo, neoprane ruke i hranu kroz usta u tijelo druge osobe, uzrokujući bolest. Moguće zračenje prijenosa bolesti. U Rusiji je posljednji put registriran poliomijelitis prije više od 10 godina, međutim, s obzirom na visoku infektivnost ove bolesti i njegove ozbiljne posljedice, bolje je ponovno cijepiti prije trudnoće.

Postoje žive i inaktivirane cjepiva za polio. Od kada se uvede živo cjepivo, virus može biti dugo u crijevu i postoji potencijalni rizik od infekcije fetusa uz nastanak malformacija, ne preporučuje se korištenje takvog cjepiva prije planirane trudnoće. Najmanje mjesec dana prije trudnoće provodi se cijepljenje s inaktiviranim polio cjepivom. Jedno cijepljenje dovoljno je da "podsjeti" na imunološki sustav postojanja virusa.

Difterija je opasna zarazna bolest uzrokovana bakterijom - difterijom bacilom. Infekcija se prenosi kapljicama u zraku. Bolest se najčešće očituje upalom sluznica roto- i nazofarinksa, kao i simptomi opće intoksikacije, oštećenja kardiovaskularnih, živčanih i ekskretornih sustava.

Tijekom trudnoće, difterija može uzrokovati ozbiljne komplikacije, izazvati prerano rođenje ili pobačaj.

Tetanus je akutna infektivna bolest uzrokovana bakterijama Clostridium. Bolest se prenosi kontaktom i uzrokuje oštećenje živčanog sustava s razvojem napadaja. Patogen čini tetanus toksin - jedan od najjačih bakterijskih otrova, drugi samo botulinum toksin. Tetanični toksini prodiru u placentu i mogu utjecati na fetus - najčešće na živčani sustav. Dijete rođeno s majčinim tetanusom ponekad ima konvulzije prvog dana života. S neonatalnim tetanusom stopa smrtnosti doseže gotovo 100%.

Odstupanje od difterije i tetanusa se provodi s cjepivom ADS-M, koji se sastoji od pročišćenih difterija i tetanus toksina. Cijepljenje se ponavlja svakih 10 godina.

Cijepljenje se provodi najkasnije mjesec dana prije trudnoće. Kako bi se unaprijed brinuli o zdravlju djeteta, očekivana majka tijekom razdoblja planiranja trudnoće trebala bi kontaktirati ginekologa kao i stručnjake centra za cijepljenje o potrebnim i poželjnim cjepivima. Liječnici će vam pomoći da napravite pravi izbor, što znači zatrudnjeti, nositi i roditi zdravo dijete.

Cijepljenje pri planiranju trudnoće

Priprema za nošenje djeteta vrlo je presudno razdoblje u životu svake žene. U ovom trenutku, ona bi trebala štititi sebe i svoje buduće dijete od svih infekcija što je više moguće. Predstavnik slabijeg seksa postaje posebno osjetljiv na bilo kakve vanjske utjecaje. Trudnoća je takav ozbiljan test za njeno tijelo da obrana uvijek ne ostaju dovoljno visoka. Stoga iminacija dolazi do njihove pomoći. Kakva cjepiva pri planiranju trudnoće treba biti učinjena i jesu li potrebne? Shvatimo.

Potreba za cijepljenjem

Svi unutarnji sustavi ženskog tijela prolaze kroz značajne promjene kad postanu trudni. Stoga je značajno smanjena otpornost na različite infekcije.

Mora se aktivno stimulirati cjepivima. Takve mjere su posebno važne za vrijeme planiranja koncepcije, kada se tijelo lako može nositi s tekućim cijepljenjem.

To bi trebalo biti izvršeno unaprijed jer će naknadno biti nemoguće provesti cijepljenje kako ne bi oštetili fetus. Štoviše, apsolutno svaka infekcija, osobito virusna, može mu donijeti nepopravljivu štetu. Zametak još nema razvijen hematopoetski sustav i njene obrane nisu formirane.

S druge strane, unutar posteljice stvara povoljan hranjivi medij za reprodukciju mikroorganizama. Stoga je hitno potrebno zaštititi fetus od bilo kakvih negativnih utjecaja.

Infekcija bilo koje infekcije tijekom trudnoće može dovesti do spontanog pobačaja, ranog porođaja, razvoja abnormalnosti ili propuštenog pobačaja.

Stoga je vrlo važno prije provedbe začeća napraviti glavna cijepljenja.

Imaju svoje kalendarske datume i moraju ih se strogo pridržavati:

 • četiri mjeseca prije moguće gnojidbe provodi se cijepljenje kozjeg mesa;
 • za devedeset dana primjenjuje se prvo cjepivo protiv hepatitisa B;
 • u takvim uvjetima cijepljena rublja;
 • u šezdeset dana obavlja se drugi cijepljenje protiv hepatitisa B;
 • za dva mjeseca - protiv polio;
 • tijekom trideset dana provodi se imunizacija kombinacije s ADS-M;
 • u isto vrijeme se primjenjuje cjepivo protiv gripe.

Ako ne slijedite raspored, tada ovisno o trudnoći trudnoće u kojoj će žena biti izložena patogenoj, posljedice mogu biti vrlo različite.

Infekcija je posebno opasna u ranom stadiju, kada su fetalni organi i tkiva aktivno određeni. Većina virusa je osobito aktivna u njihovoj zarazi.

Infekcije u prvom tromjesečju trudnoće, kada embrij još uvijek prolaze kroz razdoblje formacije, najčešće su ugroženi. Stoga, infekcija u ovom trenutku najčešće vodi do spontanog pobačaja. Nakon toga se smanjuje opasnost, ali se povećava rizik od razvoja nedostataka u fetusu. Međutim, ako se cijepljenje provodi u potpunosti i na vrijeme, obično se rodi potpuno zdravo dijete.

Najvažnije cijepljenje pri planiranju trudnoće

Potrebno je detaljno opisati mjere koje zahtijeva žena koja se priprema postati majka zdravog djeteta u bliskoj budućnosti.

Cijepljenje protiv najozbiljnijih bolesti glavna je komponenta aktivne pripreme za trudnoću. Tijekom cijepljenja zaštitne sile protiv opasnih virusa povećavaju se mnogo puta, a svaki kontakt s nosačem postaje siguran za ženu.

Da joj jamči da se neće slučajno sudariti s patogenom pune devet mjeseci, nitko ne može. Stoga, najštetnije za fetus i slabijeg seksa tijekom trudnoće uključeni su u raspored cijepljenja.

Već nakon rođenja djeteta provodi se i cijepljenje na tijelu. No, dok se još nije rodio, jedna od najpotrebnijih mjera je potpuna imunizacija majke protiv rubeole i vagine.

Posebno je važno cijepiti one koji nisu imali bolest u aktivnom obliku.

U ranom djetinjstvu, dijete je toleriralo rubelu, relativno je jednostavno, ali za trudnice to je velika prijetnja. Ako se predstavnik slabijeg seksa zarazi s njom u prvom tromjesečju, tada je najvjerojatnije očekivana spontani pobačaj. Ako se to dogodi u drugoj ili trećoj, onda se očekuje rođenje djeteta s mogućim razvojnim nedostatkom. Najčešće postaju gubitak sluha ili kardiopatologija.

Statistike pokazuju sljedeće brojke:

 • sedamdeset i pet posto djece pati od oštećenja vida;
 • pedeset se rodi s greškama u srcu ili s kongenitalnom gluhoćom;
 • Petnaest posto zaraženih rubelom u prvom tromjesečju žena doživjelo je pobačaj;
 • sedam - suočeni s ranog porođaja;
 • jedan posto očekuje propušteni pobačaj ili smrt fetusa u kasnijim razdobljima.

Stoga, ako žena ne može sa sigurnošću reći je li patila od rubeole, tada cjepivo još uvijek vrijedi.

Ako postoje imunoglobulini G u krvi, infekcija ne može uzrokovati nikakvu štetu tijelu. Naprotiv, učinkovitost cijepljenja bit će što je moguće bliža stotinu posto pouzdanosti.

Bila je aktivna barem dvadeset godina, tako da će jedna cijepljenja biti dovoljna za ženu tijekom svih godina u kojima planira imati djecu. Rezistentna rezistencija na ovu infekciju događa se neposredno nakon davanja potrebne doze i ne oslabi se tijekom vremena.

Jednako je važno braniti se od vagine. To je osobito zarazna bolest koja utječe na sve one koji nemaju antitijela na njega. Njezini simptomi su osip koji je raširen po tijelu, groznicu, tešku slabost i opću opijenost.

Djeca prilično lako podnose takvu infekciju, ali odrasli pate od toga prilično teško. Za fetus, infekcija s vodenim kozicama može imati najviše katastrofalne posljedice.

Takva bolest također može imati teratogeni učinak. Posebno je opasno u kasnim godinama trudnoće. Razvoj kože najčešće je oštećen, slijepo dijete rodi ili pati od rođenja zakrivljenosti kostiju ili nerazvijenosti mozga.

Sprječavanje rizika od teratogenih učinaka na fetus kroz cijepljenje

Cijepljenje protiv ospica i zaušnjaka obično se obavlja u slučajevima kada žena u djetinjstvu nije pretrpjela takve bolesti ili je u povećanoj zoni rizika, rad u predškolskoj ustanovi, a također i ako je prisustvovala starija djeca koja nisu imala te infekcije.

Obično se infekcija s njima tijekom trudnoće često javlja. Pa ipak, cijepljenje je potrebno zbog previše teških posljedica njihovog utjecaja na fetus.

Cjepivo protiv ospica je vrlo važno. Ova bolest može komplicirati razvoj fetusa i uzrokovati nepovratne promjene u formiranju njegovog tijela. Ako žena ima neku bolest, tada ona stvara snažnu otpornost prema njoj. Ako ne, tada je zaraznoća takve infekcije vrlo visoka, a čak i uz malo kontakta s osobom koja ga utječe, možete postati zaraženi.

Stoga, pri planiranju trudnoće potrebno je podvrgnuti pcr-dijagnostici za prisutnost antitijela na ospice u krvi. To bi trebalo biti učinjeno u točno određeno vrijeme. Ako se cijepljenje provodi tijekom trudnoće, može oštetiti fetus i ženu dok se ne pojavi pobačaj.

Ako se to ne dogodi, najčešće pri rođenju djeteta slijede se sljedeće nepravilnosti:

 • kapi mozga;
 • abnormalnosti kostiju ruku ili nogu;
 • plućna patologija;
 • nedostatak vizije;
 • oštećenje sluha;
 • poteškoće u intelektualnoj formaciji;
 • kongenitalne bolesti srca itd.

Ne manje zahtjevno cjepivo protiv zaušnjaka. Takva blaga infekcija djetinjstva u trudnici može izazvati spontani pobačaj u prvom tromjesečju. U načelu, ona nema puno šanse uhvatiti ovu infekciju, jer nije osobito zarazna za odrasle.

Prilikom planiranja trudnoće, svakako pustite PCR zbog prisutnosti protutijela na zaušnjavanje. Ako rezultati ispitivanja nedostaju dovoljno titra da bi zaključili da je bolest prenesena u aktivnom obliku, tada je potrebna inokulacija.

Odvija se istodobno s cjepivom protiv ospica i provodi se dvaput. Živo tkivo oslabljenog mikroorganizama ubrizgava se u ženu pa joj treba izbjegavati trudnoću tri mjeseca. Visoki titar antruma zauške u krvi može oštetiti fetus.

Cijepljenje protiv opasnih infekcija pri planiranju koncepcije

Imunizacija protiv hepatitisa B uključena je u raspored cijepljenja, a danas je ova bolest postala epidemija, a zaštita od nje je obvezna u pripremi za oplodnju.

Takve mjere postaju osobito važne za one koji su često podvrgnuti medicinskim postupcima, gdje postoji veliki hematološki rizik od zaraze virusom.

Hepatitis B najčešće se prenosi putem kontakta s krvlju zaražene osobe ili slučajnim seksualnim odnosom. Nakon toga se pojavljuje teška upala jetre koja se često pretvara u cirozu ili rak organa.

Za žene u razdoblju trudnoće infekcija infekcijom predstavlja veliku opasnost. Žena može imati zatajenje jetre, što će dovesti do opijenosti i kasnije smrti fetusa.

Ako se to dogodilo u kasnijim razdobljima, vrlo je vjerojatno da će se dijete roditi s tom bolešću. Čak i ako se to ne dogodi, tada se njegova infekcija može ostvariti tijekom prolaska kroz rodni kanal ili tijekom dojenja.

Hepatitis B je cijepljen u dvije faze. Posljednje razdoblje završava šest mjeseci prije navodnog začeća. Takve mjere su potrebne kako bi se u tijelu moglo formirati dovoljno visoka razina protutijela protiv bolesti. Nakon toga se stvara pouzdana imunobrana.

Ni u kojem slučaju se cijepljenje ne smije odgoditi do posljednjeg trenutka. Stručnjaci kažu da učinak cjepiva na fetus nije opasno, a tijekom trudnoće, bolje je da žena izbjegava kontakt s bilo kojim čimbenikom koji je nepovoljan njezinom tijelu i tijelu embrija.

Svi predstavnici slabijeg spola preporučuju se imunizirati i protiv difterije, što je vrlo opasna bolest koja može uzrokovati smrt pacijenta.

To je vrlo zarazna bolest koja se prenosi izravnim kontaktom s osobom. Skriveno razdoblje je oko deset dana. U takvom trenutku, znakovi toga nisu još očigledni, ali pacijent je opasno za druge.

Difterija uzrokuje teške patologije:

 • respiratorni grlo;
 • organi vida;
 • nazalna šupljina;
 • mekih tkiva usne šupljine itd.

Najčešće se manifestira kao izražena groznica, oticanje grla i bronha, teških kašljačkih napada ili gušenja.

Cjepivo protiv difterije obično se daje istodobno s cijepljenjem tetanusa.

Imunizacija se provodi u djetinjstvu, ali prije početka trudnoće postaje posebno važna. Mora se obnoviti svakih deset godina, tj. U šesnaest, dvadeset i šest, trideset i šest i više.

Cijepljenje protiv tetanusa vrlo je neophodno za svaku osobu, jer je ta bolest neizlječiva i osoba umre od nje u najkraćem mogućem roku. Izuzetno je lako zaraziti ih, posebno one koji su u kontaktu s tlom ili koji rade u stočarstvu.

Kada je zaražen fetus, dolazi do neizbježne smrti. Tetanus virus se širi kroz živčani sustav, brzo blokirajući sposobnost življenja.

Dakle, prolazak cijepljenja, ne samo prije planiranja trudnoće, već tijekom čitavog života osobe, stvorit će pouzdanu obranu protiv tako opasne bolesti.

Ništa manje važno je zaštita tijela od polio virusa. Danas ljudi zaraženih s njima rijetko se nalaze, ali bolest je tako teško da cijepljenje iz nje postaje obavezno.

Opasnost za trudnicu predstavljaju djeca koja su cijepljena u prvim godinama života, jer se za ubrizgavanje koristi živa, atenuirana vrsta patogena. Stoga dijete nosi bolest u najblažem obliku.

Cjepivo protiv gripe posebno je za potražnju za ženama koje planiraju zatrudnjeti za izbijanje respiratornih infekcija. Cijepljenje je poželjno za svaku osobu, ali za žene u razdoblju trudnoće, to je hitan zadatak. Nema potrebe brinuti se o njegovoj opasnosti, jer se uvede soja ubijenih mikroorganizama.

Ako žena može uhvatiti gripe u prvom tromjesečju trudnoće, onda joj prijeti slična bolest:

 • patologija posteljice;
 • negativni učinak farmakoloških agensa na vitalnu aktivnost embrija;
 • pojava komplikacija tijekom trudnoće;
 • intrauterinska infekcija fetusa;
 • rano porođaj.

Medicinska statistika kaže da u nedostatku imunizacije tijekom razdoblja pogoršanja bolesti sezonske gripe trudnica je najviše pogođena ovim virusom. Premještena bolest rijetko prolazi potpuno za novorođenčad. Više od polovice njih pate od razvojnih kašnjenja, slabe, imaju nedostatke u govoru ili su osjetljive na alergije.

Dodatna cijepljenja pri planiranju trudnoće

Ne treba misliti da je zaštita od određenih bolesti uobičajena formalna forma koja se može zanemariti. U vrijeme začeća, svaki predstavnik slabijeg spola trebao bi biti svjestan da je učinila sve što je potrebno kako bi zaštitila sebe i svoje nerođeno dijete od bilo kakvih ozbiljnih infekcija.

Stoga se tijekom tog razdoblja provodi cijepljenje protiv toksoplazmoze. Kada planirate trudnoću, ginekolog će svakako savjetovati vas da prođete PCR zbog prisutnosti antitijela na ovu bolest. U odsutnosti, preporuča se provođenje cijepljenja.

Posebno ova mjera opreza je važna za žene u ruralnim područjima koja dolaze u dodir s životinjama i njihovim proizvodima u obliku mesa, jaja ili mlijeka. U tim slučajevima, žena može postati zaražena toksoplazmom. Patogen ima izražen teratogeni učinak koji ugrožava rođenje gluhog ili slijepog djeteta.

Isto tako, oni koji žive izvan grada ili u područjima koja su endemični za encefalitis trebaju se ukorijeniti u njemu, unatoč činjenici da on ne pripada obveznom programu cijepljenja.

Imunizacija treba dati najkasnije 45 dana prije planirane oplodnje. Ovo razdoblje je vrlo važno jer se provođenje cijepljenja odvija u nekoliko faza i vrlo je važno da žena koristi kontracepciju dok sve ne završi.

Ljudi koji rade u stočarstvu najčešće se preporučuju da budu cijepljeni protiv bjesnoće. U svakom slučaju, predstavnik slabijeg spola, koji se priprema da postane majka, dužan je maksimalno zaštititi svoje tijelo od mogućih prijetnji. Tijekom trudnoće cjepivo se ne može izvesti pa je bolje držati ga u pripremi za začeće. Takva je bolest još uvijek neizlječiva do danas i nitko nije štetan za osiguranje protiv njega.

Mlade žene svakako treba biti cijepljeno protiv ljudskog papiloma virusa, koji se može prenijeti djetetu kroz intrauterinski ili kontakt način tijekom procesa rađanja. Štoviše, neki sojevi imaju povećanu kancerogenost, tako da bi svaki član slabijeg spola trebao biti zaštićen od patogena.

Kada se rizik od Rhesus sukoba često provodi poseban cjepivo. To je napravljeno ženama s negativnim pokazateljem koji su u braku s muškarcem koji ima pozitivan rezultat na takvom faktoru.

U takvom slučaju, antitijela se proizvode u majčinom tijelu tijekom trudnoće zbog mogućeg Rh-negativnog stanja embrija. Zatim se može razviti hemolitička žutica, koja često dovodi do fetalne smrti ili smrti novorođenog djeteta. Kako bi se poboljšala tjelesna obrana, ženama se daje imunoglobulin.

Dopušteno je cijepljenje samo u zdravstvenim ustanovama koje imaju odgovarajuće dozvole i potvrde. Preporučljivo je proći kroz njih u klinici, ali je dopušteno odabrati pouzdan i dokazani medicinski centar s iskusnim stručnjacima i svu potrebnu opremu.

Cijepljenje u pripremi za začeće mora se uzeti vrlo ozbiljno. Rizik od zaraze s teškim infekcijama ugrožava ne samo ženu, već i njezino nerođeno dijete. Stoga, kako biste bili sigurni da će se roditi i zdravi, morate pravovremeno popuniti cijeli cijepljenje.