Planiranje trudnoće: gdje početi?

Zasnivanje

Vjeruje se da se obitelj rodila u trenutku kada su se par prvi put odlučili probiti u ulozi mame i tate. Kako započeti planiranje trudnoće? Prije svega, s razumnim i odgovornim pristupom budućem statusu roditelja. Trudnoća je važna za planiranje prije pojave, kako bi se uklonili svi rizici i opasnosti, čime bi se povećale šanse za začeće, razvoj i rođenje zdravog djeteta.

Prije nekoliko godina, čvrsta želja za roditeljstvom bila je da supružnici jednostavno prestanu koristiti kontracepcije pri planiranju bebe. Trenutno to nije dovoljno. Većina supružnika mora poduzeti ozbiljne korake kako bi unaprijedila svoje tijelo, budući da je budućno dijete formirano iz njihovog genetskog materijala.

pramenovi

Kada planirate bebu, budući roditelji trebaju se unaprijed brinuti za svoje zdravlje. Da biste to učinili, trebaju se osloniti na sljedeće ključne točke:

 1. Odbijanje loših navika. Ovo se pravilo odnosi i na oba roditelja. Uklanjanje alkohola i nikotina važna je najmanje 1 mjesec prije početka pokušaja trudnoće. Što se tiče lijekova, tijelo se mora oporaviti nakon njih najmanje 3 godine, bez obzira na to tko je uzimao lijekove - budućeg oca ili majke. Nemoguće je zatrudnjeti u ovom trenutku.
 2. Zdrava hrana. Potpuno prehrana je važna samo za žene. Preporuča se svakodnevno jesti proteinske hrane, povrće i voće, tako da u vrijeme začeća postoji dovoljno elemenata u tragovima i vitamina u tijelu.
 3. Posjet ginekologu za pregled, imenovanje svih vrsta testova i ultrazvučnih pregleda zdjeličnih organa. U slučaju ginekoloških bolesti, spolno prenosivih infekcija i upala u intimnoj sferi, morat će proći kroz odgovarajući tretman.
 4. Cijepljenje. Prije planiranja za trudnoću liječnik može preporučiti cijepljenje protiv potencijalno opasnih infekcija, poput rubeole. Ova bolest može dovesti ne samo na nepravilnosti fetusa, već i na smrt.
 5. Genetičko savjetovanje. Istraživanje genetike nije suvišno u pitanju planiranja djeteta. Specijalist, koristeći krvne pretrage oba roditelja, moći će unaprijed izračunati vjerojatne rizike od abnormalnosti fetusa i na temelju njih dati preporuke za planiranje i nošenje trudnoće.

Kada početi pripremati za začeće?

Možete planirati trudnoću u bilo koje vrijeme, ali stručnjaci preporučuju da se odgovorno pristupi ovom zadatku i počnete pripremati najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije. Pripremne etape moraju proći oba supružnika. Infantilno ponašanje čovjeka, koje se često susreće u ovom slučaju, u budućnosti može negativno utjecati na buduću trudnoću i postati čudesni čimbenik rizika.

Nakon što je stigla trudnoća, planiranje joj logično završava. Ali postoji još jedna točka gledišta. Ako se tijekom pripreme za začeće, mnoge žene ponekad dopuštaju gutljaj vina ili nekoliko pušaka cigarete, a tijekom trudnoće takvi "pauze" trebaju biti zabranjeni. Stoga, čak i nakon završetka planiranja, morate shvatiti da će stil života ostati isti za 9 mjeseci.

Potrebni testovi

Svaka žena koja odluči postati trudna mora biti podvrgnuta sljedećim laboratorijskim testovima:

 • opći i biokemijski krvni testovi;
 • određivanje Rh faktora i vrste krvi (preporučljivo je proći oba supružnika);
 • mokrenje,
 • test krvi i namaz za genitalne infekcije (proći oba supružnika);
 • test krvi za antitijela na klamidiju, herpes, toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirusnu infekciju, hepatitis B i C, HIV, sifilis;
 • krvni test za šećer;
 • koagulacije;
 • kolposkopija.

Preporuča se i ultrazvučni pregled organa zdjelice. Dodatni pregledi za planiranje trudnoće mogu biti:

 • test krvi za spolne hormone, koji je indiciran za sve žene s nepravilnim menstruacijom, probleme s koncepcijom i spontanim pobačajima u povijesti;
 • testovi krvi i urina za hormone štitnjače (ako postoje endokrini problemi);
 • imunološka studija.

Koji lijekovi trebaju?

Moderni liječnici smatraju da tijekom planiranja trudnoće nije potrebno uzimati multivitaminske komplekse. Čak iu hladnoj sezoni i slaboj prehrani, embrij će imati dovoljno vitamina i drugih hranjivih tvari za oblikovanje i rast. Ali primanje nekih elemenata u tragovima i dalje će biti korisno. Razmotrite ih detaljnije.

Folna kiselina

Za potpunu sintezu DNA struktura i staničnu podjelu embrija u tijelu buduće majke trebao bi biti dovoljan element u tragovima topljiv u vodi - folna kiselina. Kada je nedostatan, u fetusu se mogu pojaviti anomalije razvoja neuronske cijevi, spinalne malformacije, rascjep usne šupljine itd.

Nijedan prehrambeni proizvod ne sadrži folnu kiselinu u pravoj količini. Stoga liječnici preporučuju da počnu uzimati sintetiziranu folnu kiselinu barem mjesec dana prije namjeravanog začeća. Nakon trudnoće, lijek se uzima još 4 mjeseca. Možete kupiti folnu kiselinu u ljekarnama. Pročitajte više o upotrebi folne kiseline u planiranju trudnoće →

Kalij jodid

Kalijev jodid je također važan za zdravlje nerođenog djeteta. Sadržava se u takvim pripravcima kao što su Iodomarin, aktivni jod, itd. Prije i poslije začeća preporučuje se uzimanje 200 mcg joda dnevno. Također, liječnik može savjetovati da zamijeni uobičajenu jodiziranu sol.

Ovaj element u tragovima ima ljekoviti učinak. Uzimanje kalij jodida poboljšava stanje ženskog reproduktivnog sustava, čime se povećava vjerojatnost začeća. Osim toga, on sprečava patologiju mentalnog i mentalnog razvoja u nerođenog djeteta, koji se pojavljuje s kroničnim nedostatkom joda u majčinom tijelu.

Vitamin E

Vitamin E ili tokoferol sprečavaju komplikacije trudnoće, uključujući i rani pobačaj. Također, vitamin E ima pozitivan učinak na rad ženskog tijela, pridonoseći sazrijevanju zdravih jaja.

Kod muškaraca tokoferol ima pozitivan učinak na sastav tekućine. Za pojavu učinka da biste je uzeli trebate najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije.

Inofert

Ponekad nije dovoljno samo uzimati vitamine koji bi zamislili bebu. U nekim slučajevima, žena, ako ne može dugo ostati trudna, zahtijeva normalizaciju menstrualnog ciklusa i korekciju hormonalnih razina.

Jedno od sredstava koja se koristi u takvoj situaciji je Inofert. Ovo je ne-hormonski lijek koji regulira ženski menstrualni ciklus. Normalizira proizvodnju prolaktina, luteotropina i testosterona, potrebnog za normalno sazrijevanje jaja.

Inofert se obično preporučuje za žene koje mogu doživjeti razvoj loše kvalitete jajašaca. Na primjer, žene planiraju trudnoću preko 35 godina ili rade u opasnim industrijama.

Ako se to pokazalo nedostatnim za normalizaciju stanja i početak trudnoće, koriste se lijekovi koji sadrže hormon: Duphaston, Utrogestan i drugi. Njihov imenovanje, odabir režima i optimalnu dozu treba liječiti liječnik.

Kako povećati vjerojatnost trudnoće?

Obično, koncepcija se javlja u intervalu između kraja drugog i početka trećeg tjedna menstrualnog ciklusa. U ovom trenutku većina žena ovulira normalno. Pročitajte više o metodama za određivanje ovulacije →

2-3 dana prije ovulacije, preporuča se odmoriti se u intimnim odnosima, odreći alkoholna pića, posjetiti kupku, pa čak i uzeti vruću kupku. Nije nepoželjno doživjeti stres, sukob s vašim supružnikom. Muške reproduktivne stanice - spermijske stanice mogu izgubiti svoju prirodnu aktivnost čak i na pozadini svjetlosnog faktora stresa, ali alkohol najčešće utječe na njih, što smanjuje šanse za začeće za 15 puta!

Nemoguće je izvesti vaginalni douching prije seksa, jer to može promijeniti kiselost sluznice. Kao rezultat toga, spermatozoa može umrijeti bez postizanja cilja, ako kemijski sastav medija ne odgovara normi. Na primjer, čak i slina djeluje negativno na njih.

Nakon ejakulacije, žena može povećati vjerojatnost začeća, ako ostane neko vrijeme u ležećem položaju, s jastukom pod njezinim bedemom.

Planiranje trudnoće za budućeg oca

Zdravlje budućeg oca nije manje važno za dijete nego mama. Nažalost, reproduktivno zdravlje muškaraca je uključeno u izuzetne slučajeve, osobito ako žena nema problema s začećem.

Treba imati na umu da muška sperma može ne samo oploditi nego i sadržavati različite patogene mikroorganizme, uključujući patogene genitalnih infekcija. Nisu svi ljudi znaju da pate od kroničnog prostatitisa, budući da se ta bolest dugo odvija u latentnom obliku.

Neke patologije koje dječaci doživljavaju kao tinejdžera mogu nepovoljno utjecati na reproduktivno zdravlje.

Isto tako, u suvremenim muškarcima, opće i reproduktivno zdravlje gotovo je 75% ovisno o ekološkoj situaciji, načinu života, ekonomskim i socijalnim uvjetima, što zajedno često ostavlja mnogo želje. Preostalih 25% su medicinski aspekti, uključujući ljudsku genetiku. Pročitajte više o uzrocima neplodnosti kod muškaraca →

Zato bi muškarac trebao pregledati urolist ili andrologist prije planiranja trudnoće sa suprugom. Osim toga, poželjno je da muškarac izradi spermogram - potpunu analizu sperme, koja omogućuje procjenu sposobnosti čovjekova oplodnje.

Također, budući otac bi svakako trebao odreći alkohol i pušiti u svakodnevnom životu. Nikotin i toksini alkoholnih pića nepovoljno utječu na kvalitetu sperme. Odbijanje mora biti unaprijed, jer je potrebno najmanje 3 mjeseca ažurirati sastav sjemenske tekućine.

Kada planirate trudnoću, potrebno je započeti pripreme za to mnogo prije implementacije planova. Točno rješenje je razumni pristup koncepciji, uključujući temeljito ispitivanje zdravlja obaju supružnika.

Ako buduće roditelje teško razumiju pitanja planiranja trudnoće, možete potražiti pomoć stručnjaka. Liječnici koji rade u klinici za majčinstvo ili centru za planiranje obitelji pomoći će paru da se pripremi za začeće i rođenje željenog djeteta.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Planiranje trudnoće: 5 nužne aktivnosti

Planiranje trudnoće je proces pripreme bračnog para za zdravo dijete.

Uključuje svjesnu odluku o djetetu, cjelovit pregled budućeg majčinskog tijela (i, ako je potrebno, oca), identifikaciju i liječenje bolesti koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje budućeg djeteta ili majčinu sposobnost da rađaju i roditi dijete.

Tijekom trudnoće i porođaja, žensko tijelo doživljava značajna opterećenja svih vitalnih organa. Srce, bubrezi, jetra rade dvostruko sile, živčani, imuni, endokrini sustavi doživljavaju veliku napetost. Zato se poželjno pripremiti za trudnoću unaprijed, najbolje - 2-3 mjeseca prije navodnog začeća.

Planiranje trudnoće izbjegava mnoge zdravstvene probleme i povećava šanse za bebu i općenito zdravu bebu. U idealnom slučaju, žena treba posjetiti ginekologa, zubara, liječnika opće prakse, ENT liječnika i, ako je potrebno, uske stručnjake unaprijed identificirati i liječiti kronične bolesti. Osim toga, ona bi trebala biti testirana na "skrivene" infekcije koje prolaze nezapaženo, ali mogu naštetiti djetetu, ispitati hormonalni status, napraviti ultrazvuk zdjelice i podvrgnuti se drugim potrebnim istraživanjima. U nekim slučajevima, nekoliko mjeseci prije planirane trudnoće, žena se preporučuje da se cijepi (najčešće protiv rubele i hepatitis B) kako bi izbjegli probleme tijekom nošenja djeteta.

Istovremeno, ne biste trebali brinuti mnogo ako je trudnoća neplanirana. U prvih deset dana fetus još nije pričvršćen na zid maternice i nije se pridružio majčinoj cirkulaciji krvi - dakle, štetne tvari koje ulaze u njenu krv (alkohol, droga itd.) Ne primaju dijete. Odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće, žena treba kontaktirati ginekologa i podvrgnuti se potpunom ispitivanju kako bi identificirala (i, ako je moguće, uklonila) zdravstvene probleme i pripremila se za rođenje zdravog djeteta.

Posjet stručnjaka

Trebate početi s planiranjem trudnoće posjetom ginekologu. Liječnik će pregledati medicinsku iskaznicu žene, saznati sve o prethodnim trudnoćama, abortusima, metodama kontracepcije, bolesti prošlosti i sadašnjosti. Nakon pregleda, ginekolog će dati žene upute za testove i preglede, a ako sumnjate na zdravstveni problem, savjetovat će vam da posjetite relevantne stručnjake (endokrinolog, kirurg, allergist itd.).

Nadalje, preporučljivo je posjetiti terapeuta čiji je zadatak dijagnosticirati i liječiti kronične bolesti koje mogu komplicirati tijek trudnoće. Da biste identificirali i rehabilitirali žarišta kronične infekcije, potrebno je konzultirati liječnika ENT-a i posjetiti stomatologa.

Ako je u obitelji bilo nasljednih bolesti (Downova bolest, mišićna distrofija, Alzheimerova bolest, Huntingtonova koreja itd.) Ili slučajevi mrtvorođenja, treba se konzultirati genetičar. Genetičar može provoditi posebne studije za identifikaciju genetskih abnormalnosti, kako bi predvidio rođenje zdravog djeteta.

Analize i ankete

Preporučamo sve žene koje namjeravaju zatrudnjeti dijete:

 • opći i biokemijski krvni testovi;
 • analiza za određivanje vrste krvi i Rh faktora (za oba supružnika);
 • mokrenje,
 • testovi i testovi krvi za genitalne infekcije - PCR (klamidija, ureaplasmoza, mikoplazmoza, gonoreja, kandidijaza (mrena) - u oba supružnika;
 • krv za antitijela na rubelu, toksoplazmu, herpes, CMV, klamidiju, HIV, RW, viruse hepatitisa B i C;
 • krvni test za šećer;
 • koagulogram (pokazatelji zgrušavanja krvi);
 • kolposkopija (za procjenu stanja vagine i cerviksa);
 • Ultrazvuk zdjeličnih organa (za procjenu stanja maternice i jajnika).
 • Ako je menstrualni ciklus nepravilan, problemi s koncepcijom i prethodnim pobačajima, propisan je krvni test za spolne hormone.
 • Prema svjedočanstvu endokrinologa, mogu se propisati testovi za hormone štitnjače, nadbubrežne žlijezde itd.
 • U slučaju pobačaja i neplodnosti, može se propisati definicija antikoagulansa lupusa, antitijela na korionski gonadotropin, protutijela na fosfolipide, TPO antitijela, protutijela na TSH receptore i druga ispitivanja.
 • Imunološko ispitivanje.

cijepljenje

Ako žena ne pati od rubeole i nema protutijela na ovu infekciju, preporučuje se cijepljenje (najmanje 3 mjeseca prije planiranog začeća). To je zbog činjenice da je infekcija s rubelom tijekom trudnoće ispunjena formiranjem fetalnih malformacija i drugih poremećaja.

Osim toga, preporučuje se cijepljenje hepatitisa B.

Osim toga, možete se cijepiti protiv difterije i tetanusa, kao i protiv gripe.

Mjerenje osnovne temperature

Za nekoliko mjeseci, preporučuje se ženi da izmjeri osnovnu tjelesnu temperaturu. Sva mjerenja su zabilježena na grafikonu koji treba biti prikazan ginekologu. Prema ovom rasporedu, liječnik može dijagnosticirati niz kršenja i, ako je potrebno, propisati dubinski pregled.

Odmah prije zamišljanja

Ako se sve ispostavilo da je u redu, možete započeti izravnu pripremu za začeće. Par se savjetuje da ne piju drogu 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom, da ne puše (u ekstremnim slučajevima - smanjiti broj cigareta, prebaciti na lakše cigarete), ne piti alkoholna pića (više od 100 ml vina dnevno ), nemojte zloupotrebljavati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite na kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti.

Žene tri mjeseca prije navodne koncepcije moraju početi uzimati vitamine s folnom kiselinom.

Sada možete prestati zaštititi sebe i početi zatrudnjeti. Prema statistikama, zdravi par, koji se seksaju 2-3 puta tjedno bez kontraceptiva, obično traje od nekoliko mjeseci do godinu dana da bi zatrudnio. Dakle, ne brinite ako prvi put niste uspjeli. To može biti posljedica nedavnog uzimanja hormonskih kontracepcijskih tableta, stresa, promjena načina života itd.

Ako nakon godinu dana nije došlo do trudnoće, potrebno je konzultirati ginekologa. Moderna medicina liječi mnoge slučajeve neplodnosti žena i muškaraca. U ekstremnim slučajevima, možete koristiti metode umjetne oplodnje (IVF, ICSI, itd.).

Popis testova (za žene i muškarce) pri planiranju trudnoće

Rođenje djeteta jedno je od najznačajnijih događaja u životu. I mnogi se parovi pripremaju unaprijed. Ako budući roditelji brinu o planiranju obitelji i prođu niz testova, vjerojatnost uspješne trudnoće i rađanje zdravog djeteta povećat će se nekoliko puta.

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Nije tajna da mnoga rođena djeca nisu planirali roditelji. Međutim, svake se godine povećava broj parova koji ozbiljno pristupaju koncepciji djeteta. Bolje pripremljeni potencijalni roditelji, veća je vjerojatnost da će trudna majka lakše podnijeti trudnoću i roditi zdravu bebu. Kako bi se utvrdilo kako su budući roditelji spremni za začeće, potrebno je proći niz testova i posjetiti nekoliko liječnika.

Koje testove treba prijeći ženu prije trudnoće

Planiranje obitelji za ženu započinje posjetom ginekološkog ureda. Znatno će vam pomoći liječniku ako se prisjetite svih vaših bolesti prije recepcije i izračunate trajanje menstrualnog ciklusa. Nemojte zaboraviti zgrabiti medicinsku karticu. Dostavljene informacije pomoći će liječniku da cjelovitu sliku pregleda.

Dakle, popis analiza:

 • Ginekolog - savjetovanje ginekologa vrlo je važno, glavni je liječnik koji će voditi cijelu trudnoću.
 • Zubar - pravodobno ispitivanje usne šupljine i liječenje bolesnih zuba ublažit će opasnost od opasne infekcije.
 • Otorinolaringolog. Bolesti organa ENT-a također su opasne, pa čak iu kroničnom obliku će biti stalni izvor infekcije.
 • Kardiolog. Dodatni stres na kardiovaskularni sustav žene tijekom trudnoće i porođaja može biti štetan ako postoje bolesti ili patologije na ovom području.
 • Alergije.
 • vaginalni razmaz na flori;
 • opći, biokemijski test krvi;
 • mokrenje,
 • struganje od grlića maternice do PCR studije;
 • citologija struganja;
 • hormoni štitnjače;
 • Ultrasonografija mliječnih i štitastih žlijezda, organa malih zdjelica, kako bi se isključila prisutnost patologije;
 • prisutnost protutijela za toksoplazmozu, virus herpesa, rubeola, citomegalovirus, ljudski papilomavirus;
 • antitijela na HIV, sifilis, gonokkam, mycoplasma, gardnerella;
 • antitijela na Escherichia coli, stafilokok;
 • ispitivanje zgrušavanja krvi;
 • analiza hepatitisa B i C;
 • HIV analiza;
 • analiza sifilisa;
 • PCR za latentne infekcije;
 • kolposkopija;
 • PCR studija struganja proizvedenog iz cerviksa - zbog prisutnosti herpes patogena, citomegalovirusa, klamidije, mikoplazmoze, ureaplazmoze;
 • proučavanje razine hormona štitnjače TSH (hormon koji stimulira štitnjaču hipofize, koji regulira funkciju štitne žlijezde), T3 (tiroksin), T4 (triiodotironin).

1. Prije svega bit ćete pregledani na stolici i imat će kolposkopiju. Ovo je dijagnostički pregled uz upotrebu posebnog uređaja - kolposkopa. Korištenjem ovog postupka i uzimanjem citoloških testova, procjenjuje se stanje maternice. Glavni zadatak prije planiranja djeteta je uklanjanje izvora infekcija i uzrok upalnih bolesti. Stoga ćete napisati nekoliko smjera za testiranje i prolaz ultrazvučne dijagnostike.

2. Standardni popis testova prije trudnoće uključuje opću analizu urina i krvi. Prva analiza odražava opće stanje tijela i omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog sustava. Test krvi određuje razinu hemoglobina i pomaže u praćenju upalnih procesa koji se javljaju u tijelu. Također je potreban test krvi za šećer, biokemijski test krvi, koji omogućuje procjenu rada najvažnijih organa i koagulograma. Posljednja analiza određuje zgrušavanje krvi.

3. PCR dijagnoza infekcija je jedan od najvažnijih postupaka. Ovo je krvni test za mnoge opasne infekcije koje predstavljaju značajnu opasnost za razvoj i život fetusa.

Jedna od najvažnijih komponenti pripreme za začeće je provjeriti tijelo zbog prisutnosti TORCH infekcija. Kratica TORCH je formirana od najopasnijih zaraznih bolesti za dijete: toksoplazmoza (toksoplazma), rubeola (rublja), citomegalovirus (cytomegalovirus) i genitalni herpes (herpes). Ako je žena tijekom trudnoće otkrivena barem jedan od tih patogena, onda je najvjerojatnije morala imati abortus. A ako trudnoća još nije došla, koncepcija treba odgoditi do oporavka.

Rezultati PCR dijagnostike će razjasniti jeste li bolesni i druge bolesti:

Ako niste sigurni da ste imali rubeola u djetinjstvu, svakako poduzmite analizu kako biste razjasnili postoji li rizik od infekcije tijekom trudnoće. Bolest može dovesti do fetalnih malformacija. Ako ste već pretrpjeli rubelu, možete sigurno planirati dijete. Ako nikada niste bili bolesni s tim, bolje je cijepiti kako biste izbjegli zaraze tijekom trudnoće. Trudnoća je dopuštena tri mjeseca nakon uvođenja cjepiva.

4. Ultrasonografija zdjeličnih organa otkriva bolesti i patološke procese koji sprečavaju koncepciju i normalnu trudnoću. Studija je zakazana za 5-7 i 21-23 dana ciklusa. U prvoj fazi se odvija procjena općeg stanja zdjeličnih organa.

U drugoj fazi, određena je transformacija endometrija i prisutnost korpus luteuma (bilo da je došlo do ovulacije). Tijekom ultrazvučnog pregleda, liječnici često dijagnosticiraju probleme koji zahtijevaju kirurški zahvat: cista jajnika, mioma maternice, polip polipeptičnog maternice.

5. Vaša krv će biti provjerena za takve opasne bolesti kao hepatitis B (HbSAg), hepatitis C (HCV), HIV i sifilis (RW).

6. Potrebno je otkriti skupinu i Rh faktor u krvi žene i njezina muža. Pozitivni Rh faktor u supruzi i negativ u mužu ne izazivaju zabrinutost. Ali ako je, prema rezultatima pretrage krvi, pronađena negativna rhesus u trudnoj majci, a pozitivan je pronađen kod muškarca, tada je u početku trudnoće Rh-sukob moguć.

To se posebno odnosi na žene koje su ikada imale transfuzije krvi, trudnoću, pobačaj ili druge kirurške operacije, jer se povećava vjerojatnost formiranja specifičnih protutijela u njihovoj krvi. Rh-konflikt se može pojaviti između Rh-pozitivne bebe i Rh-negativne majke, što dovodi do imunoloških komplikacija, kao što je hemolitička bolest novorođenčeta.

S negativnim rezom žene, pozitivni rhesus muškarca i u odsutnosti titra Rh antitijela, prije trudnoće, provodi Rh imunizacija. Konflikt preko krvi manje je uobičajen, ali liječnici moraju uzeti u obzir tu činjenicu.

7. Sljedeći važan kriterij za procjenu ženske reproduktivne sposobnosti je određivanje koncentracije hormona u njezinoj krvi. Testovi hormona su neobavezni. Ispitivanje se može propisati za menstrualne poremećaje, prekomjernu tjelesnu težinu, neuspješne pokušaje da dijete djeteta za više od godinu dana i prethodne trudnoće s neuspješnim ishodom.

Specifičan popis hormona za koje ćete morati testirati vaš će liječnik odrediti na temelju vaših okolnosti i zdravstvenog stanja. Većina hormona se testira na dan 5-7 i na dan 21-23 ciklusa. Na ovom popisu mogu biti:

 • prolaktin, koji utječu na ovulaciju;
 • testosteron, čija visoka stopa može uzrokovati pobačaj;
 • DGEA sulfat, na kojem ovisi aktivnost jajnika;
 • progesteron, odgovoran za održavanje trudnoće;
 • estradiol, koji određuje razvoj uterusa, jajovoda i endometrija;
 • prolaktin, koji je odgovoran za proces ovulacije;
 • hormoni štitnjače koji reguliraju metabolizam;
 • luteinizirajućeg hormona (LH), koji utječe na ovulaciju.

8. Priprema za koncepciju djeteta bit će nepotpuna bez istraživanja potencijalne buduće majke o čimbenicima pobačaja. Da bi to učinili, oni poduzimaju testove koji određuju sadržaj antitijela na kardiolipin, korionski gonadotropin, fosfolipide i otkriti lupus antikoagulant.

9. Sveobuhvatni pregled završava posjetom ENT liječniku, stomatologu i terapeutu. Liječnik ENT-a će utvrditi imate li kronične bolesti grla, nosa i uha. Ne možemo dopustiti da teško prebačena majka ORZ i ARVI ne ometaju razvoj živčanog sustava fetusa.

Tijekom trudnoće teško je provoditi puni zubni tretman, a istodobno infekcije usne šupljine izazivaju upalne procese. Stoga, za rješavanje zubnih problema idealno je potrebno prije nego što je žena na položaju.

Treba pokazati liječnicima opće urinske i krvne pretrage. Na temelju provedenih studija i pregleda stručnjak će donijeti zaključak o vašem zdravstvenom stanju. Možda vam je dodijeljena dodatna dijagnoza i odgovarajući tretman.

Koje testove treba poduzeti čovjek

Nosi buduće dijete da bude žena. Ipak, polovica genetskog materijala koju prima beba pripada muškarcu. Nisu svi muževi vole posjetiti liječnike, tako da žena može uvjeriti svog supruga da muškarac provodi testove i posjete klinici puno brže i lakše.

Što trebate proći budućem ocu:

 1. Opća analiza krvi i urina, određivanje stanja zdravlja, prisutnost infektivnih i upalnih bolesti u tijelu.
 2. Određivanje tipa krvi i Rh faktora kako bi se utvrdila mogućnost Rh-sukoba između majke i fetusa.
 3. Test krvi za spolno prenosive bolesti. Ako je čovjek zaražen infekcijom, treba ga izliječiti prije začeća.
 4. Dodatne studije koje je odredio liječnik. To može uključivati ​​hormonske krvne pretrage, spermogram (test sperme) i analizu lučenja prostate. Ako su svi testovi normalni, a trudnoća se nikada ne događa, čovjek će morati proći test kompatibilnosti za supružnike.

U kojim slučajevima možda trebate posjetiti genetičara

Prolazak genetskih testova trebao bi biti bračni parovi:

 • koji su naslijedili bolesti u obitelji (duševna bolest, hemofilija, Duchenneova miopatija, dijabetes i drugi);
 • gdje su muškarac i žena u odrasloj dobi, jer starenje stanica kromosoma povećava rizik od patologije u formiranju embrija;
 • rodbine koje pate od mentalne i tjelesne retardacije bez vidljivih vanjskih uzroka;
 • koji su već imali dvije ili više regresivnih trudnoća;
 • u kojem dijete ima nasljednu bolest.

Ako postoji dobar razlog za genetsko istraživanje, ne biste trebali zanemariti posjet genetičara. Zapamtite da se nasljedne bolesti mogu manifestirati kroz nekoliko generacija u vašem djetetu.

Ako su rezultati ispitivanja bili normalni, možete sigurno početi pripremati za začeće. Svi budući roditelji se savjetuju da ne puše nekoliko mjeseci, ne piju alkohol, ne uzimaju lijekove, ne idu u kupalište i štite njihovo zdravlje. Jedite zdravo i uzmite vitamine. Planiranje trudnoće znači brigu o svom nerođenom djetetu!

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Video: Priprema za trudnoću

Obstetrician detaljno govori o pripremanju žena za trudnoću. Popis testova koji moraju biti prošli prije trudnoće: spolno prenosive bolesti, infekcije baklji, hormoni, vaginalna kandidijaza. Također morate posjetiti stomatologa, ginekologa, terapeuta, itd. Slijedite pravila osobne higijene i vodite zdrav stil života.

Gdje trebate početi planirati roditelje trudnoće kako bi smanjili rizik od nezdravog djeteta? Morate početi sa sobom, sa svojim životnim stilom. Optimalno je proći liječnički pregled 2-3 mjeseca prije planiranog začeća. Opseg istraživanja u fazi planiranja trudnoće odabire se pojedinačno, na temelju dobi roditelja, prisutnosti kroničnih bolesti, nasljednosti i tako dalje. Stoga je plan pregleda pri planiranju trudnoće odabran pojedinačno.

Moderno planiranje trudnoće: kako započeti mladi par?

Rođenje zdravog djeteta je velika odgovornost. Oba potencijalnog roditelja trebaju se svjesno približiti. Planiranje trudnoće uključuje nekoliko faza. Preventivne mjere pomoći će izbjeći mnoge probleme sa začećem, ležajem i porođajem.

Pročitajte u ovom članku.

Kako započeti planiranje trudnoće

Sve veći broj parova počinje shvaćati važnost planiranja začeća. To će pomoći da rodite zdravu bebu. Međutim, ne zna svatko o tome što taj proces implicira, kako to ispravno graditi. Morate početi s posjetom ginekologu ili specijalistu za plodnost.

Danas postoje i posebni centri za planiranje obitelji. S parom će se održati potrebne konzultacije, razgovori. Prema njihovim rezultatima će biti dodijeljeni različiti testovi i studije.

Da biste počeli pripremati za začeće, morate poduzeti sljedeće korake:

 • Prestanite pušiti oba partnera ili smanjiti broj cigareta na minimum. To bi trebalo biti učinjeno najmanje tri mjeseca prije trudnoće.
 • Prestanite piti alkohol i tri mjeseca prije začeća.
 • Smanjite količinu tekućina koje sadrže kofein.
 • Izravno u ciklusu, kada se planira začeće, ne idite na saunu ili kadu.
 • Preporučljivo je da ne napravite oštru promjenu klime i izbjegavajte letenje na avionu.
 • Nemojte dijetu za mršavljenje.
 • Nemojte se baviti aktivnim sportovima, s povećanim rizikom od ozljeda i stresa.
 • Nemojte piti lijekove koji nisu dopušteni od strane liječnika, i nemojte se razboljeti. A ako ste morali koristiti antibiotike, datum začeća morat će se odgoditi za još 1-2 mjeseca.
 • Već šest mjeseci počnite piti vitamin i mineralni kompleks za žene i muškarce.
 • Nakon otkazivanja oralnih kontraceptiva tijekom prva 3 mjeseca povećava se vjerojatnost višestruke trudnoće. Potrebno je pažljivo vagati svoje sposobnosti.
 • Uklonite profesionalne opasnosti - promijenite trgovinu ili čak radite.
 • Slijedite prehranu ili osnove zdrave prehrane. Jedite više hrane koja sadrži takve vitamine kao što su skupina B, A, C, D, cink, magnezij, folna kiselina.
 • Ako postoje lijekovi koje morate stalno piti, trebali biste o tome raspraviti sa svojim liječnikom i razviti strategiju liječenja.

Sve su to opće preporuke za oba partnera. Moraju se pridržavati budućnosti mame i tate. No, postoje specifičnije analize pri planiranju trudnoće za žene i muškarce.

I ovdje više o tome što trebate znati o prvoj trudnoći.

Za djevojke

Pored gore navedenih aktivnosti, djevojke bi trebale dodatno usavršavati. To uključuje:

 • Provjerite koja su cjepiva već prisutna, koje bolesti imaju imunitet i protutijela. To se može obaviti u klinici kod terapeuta i, ako je potrebno, cijepljenje prije trudnoće. Djevojka mora imati antitijela na hepatitis B, difteriju, tetanus i veslanje.
 • Također, nekoliko mjeseci prije začeća potrebno je izmjeriti baznu temperaturu. Podaci se unose u posebni kalendar i prikazuju opažanja prilikom posjete ginekologu. To će vam pomoći da pažljivo planirate svoju trudnoću, kao i izračunati ovulaciju i imat ćete snošaj na pravi dan. Kao rezultat toga, broj pokušaja da se značajno smanji.

Za momke

Nisu svi ljudi još shvatili da se trebaju pripremiti za trudnoću previše. Neki i dalje vjeruju da je glavna priprema ispitati žensko tijelo. Zdravlje muškarca igra jednako važnu ulogu.

Budući otac bi trebao početi pripremati za trudnoću najmanje 3 mjeseca unaprijed, jer je potrebno 90 dana da se formira normalna, aktivna sperma. Ali budući da se začeće ne može dogoditi u prvom ciklusu pokušaja, treba očekivati ​​da je potrebno pridržavati se nekih pravila od šest mjeseci do jedne godine.

Za to vrijeme čovjek bi trebao početi pomnije pratiti svoje zdravlje prije trudnoće:

 • Odustati od loših navika, ako ih ima.
 • Prestanite raditi sa lakovima, bojama i drugim tvarima koje imaju otrovne pare i štetno zračenje.
 • Praćenje prehrane. Prestanite jesti brze hrane, masne, slane, odbijajte proizvode s kemijskim aditivima i bojama.
 • Pratite temperaturne uvjete. Činjenica da se sperma formira u testisima, koji se nalaze u skrotumu. Njegova temperatura je jedan i pol stupnjeva niža od glavne temperature tijela. Ovo je jedan od čimbenika koji utječu na formiranje spermatozoida odgovarajuće strukture. Stoga, tijekom pripreme nije dopušteno posjetiti kupke i saune, preporuča se ne koristiti grijana sjedala, nositi donje rublje i hlače.
 • Također je važno zadržati aktivan stil života, ali istodobno ne uključiti se u traumatične sportove, poput bicikla, borilačkih vještina. Lupanje u području prepona može nepovoljno utjecati na budući proces začeća.
 • Pokušajte izbjeći stres i napetost. Provedite više vremena sa svojom srodnom dušom, naučite slušati jedni druge.
 • Također, intimni odnosi zahtijevaju određeni raspored. Ne biste trebali imati seks češće nego jednom svaka dva ili tri dana. Potrebno je sazrijevanje nove zdrave sperme u pravoj količini.

Nakon 30 - 35 godina

Danas, porođaj nakon 30 godina već se smatra normom. Ljudi ovog doba razumiju što žele od života, ojačaju obiteljske odnose, postaju odgovorniji i spremni postati roditelji. Međutim, postoje neki nedostaci kasne trudnoće. Mnoge žene i muškarci stječu kronične bolesti.

Stoga, priprema za trudnoću nakon 30 godina sastoji se u čišćenju tijela, zasićenosti vitaminom, hranjivim tvarima i temeljitom pregledu. Općenito, planiranje začeća u odrasloj dobi treba iste mjere kao i prije 30 godina. Međutim, to treba učiniti pažljivije.

Pogledajte videozapis za planiranje trudnoće:

Važna istraživanja žena i muškaraca

Priprema za trudnoću prvenstveno znači niz pregleda. Žena i muškarac moraju proći niz općih testova i nekih specifičnih.

Važne analize

Oba partnera moraju proći sljedeće studije:

 • Opća klinička i biokemijska krvna ispitivanja. Oni će pokazati rad unutarnjih organa, upalni procesi, stanje krvi.
 • Krvni test za skupinu i Rh faktor. Zbog neusklađenosti postoji velika vjerojatnost pobačaja i komplikacija u razvoju fetusa.
 • Ispitivanja urina. Iz nje će postati jasno o funkcioniranju bubrega i metabolizma u tijelu.
 • Fluorografski.
 • Detekcija zaraznih bolesti kao što su hepatitis B i C, HIV, herpes, HPV, CMV, rubeola, toksoplazma, sifilis.
 • PCR studija o STD-ovima, uključujući ureaplazmu, mikoplazmu, genitalni herpes, klamidiju, trichomonade i druge.
 • Analiza šećera u krvi pomoći će identificirati njegovu povišenu razinu i spriječiti razvoj dijabetesa.
 • Konzultacije s genetičarom radi utvrđivanja rizika prijenosa nasljednih bolesti tijekom trudnoće.
 • Ispitivanje hormona. Propisuje se kada nakon svih testova i izliječenih bolesti ne dođe do začeća. Pregledajte razine progesterona, testosterona, estrogena, TSH, LH i FSH. Svi ti hormoni imaju muškarca i ženu u različitim omjerima. Oni su odgovorni za proizvodnju jaja i spermatozoida, fiksiranje embrija u endometrij, razvoj maternice i stvaranje posteljice.

Posebne studije

Uz opće analize, koje su gore navedene i koje su potrebne za oba partnera, postoje posebne. Imenuju samo ženu ili muškarca. Očekujuća majka mora proći sljedeće dodatne testove:

 • Smrskajte se na floru. To daje ideju o stanju mikroflore, nazočnosti upalnog procesa. Različite bakterije i drugi patogeni mogu se otkriti.
 • Za određivanje stanja krvi i zgrušavanja potrebna je koagulogram.
 • Ultrazvuk zdjeličnih organa, mliječnih žlijezda i štitnjače.
 • Analiza antitijela na rubelu, hepatitis B, herpes i toksoplazmu.

Čovjek, zauzvrat, mora proći takva ispitivanja:

 • Sjeme. Pokazat će kako su aktivna i zdrava sperma.
 • MAR test za prisutnost protutijela koja napada spermu.
 • Sperma analiza morfologije i strukture.

Posjet stručnjaka

Uz kliničke studije, žena treba posjetiti uske stručnjake kako bi isključio i liječio kronične bolesti. Dakle, prema nekim pokazateljima može se propisati carski rez. Očekuje se majka:

 • oftalmolog,
 • otorinolaringolog,
 • alergije,
 • liječnik opće prakse
 • kardiolog,
 • stomatologa.

Cijepljenje i imunizacija

Ovo je također važna faza pripreme. Mnogo je lakše provjeriti dostupnost i prikladnost svih potrebnih cijepljenja i biti mirno devet mjeseci. Tako će tijelo biti zaštićeno od mnogih opasnih bolesti, jer infekcija s njima znači prijetnju prestanku trudnoće, razvoj deformacija i komplikacija u fetusu.

Obavezna cijepljenja uključuju:

 • rubeole,
 • od hepatitisa B,
 • od difterije i tetanusa.

Usput, budući papa također neće spriječiti njihovo stvaranje. Tako se rizik infekcije smanjuje na nulu.

Značajke planiranja kasne trudnoće za par

U suvremenom svijetu broj parova koji žele imati djecu mlađu od 40 godina raste. To je zbog određenih društvenih i ekonomskih uvjeta života. Netko će rađati samo prvo dijete, a netko odluči na drugom i trećem djetetu. U svakom slučaju, ovo pitanje trebalo bi se pažljivije i odgovorno približiti nego u dobi od 30 godina.

Kada par odluči postati trudna nakon 35 godina, potrebno je, pored gore navedenih testova, proći dodatna istraživanja. Osim toga, povećava se rizik od razvoja patologija i komplikacija tijekom trudnoće, kao i tijekom porođaja.

Vjerojatnost djeteta s Downovim sindromom - 1 od oko 400, ako je u 25 godina bilo 1 do gotovo 1.5 tisuća. To je zbog činjenice da nakon kritične dobi ljudi pate od kroničnih bolesti, postoji "starenje" zametnih stanica, tijelo je zasićeno otrovnim tvarima. Tijekom trudnoće, svaka bolest koja ne uzrokuje probleme za ženu će eskalirati i dosegnuti novu razinu.

Stoga, 3-4 mjeseca prije začeća, potrebno je potpuno i temeljito liječnički pregled. Kao rezultat toga, razjasnit će se vjerojatnost komplikacija i je li bolest kontraindikacija za trudnoću općenito.

Osim toga, par bi trebao posjetiti genetiku, koja predviđa vjerojatnost kršenja u nerođenog djeteta. Naravno, on ne može dati apsolutno jamstvo, ali partneri će moći procijeniti prednosti i nedostatke.

Također u fazi planiranja trudnoće važno je prebaciti se na zdrav stil života, zasititi tijelo hranjivim tvarima i vitaminima. To smanjuje rizik od razvoja patologija i komplikacija.

I ovdje više o trudnoći nakon cezariannog dijela.

Planiranje trudnoće ključna je faza za par koji želi imati dijete. Vrlo je važno ne žuriti, a ne izraditi prijevremene zaključke. Provođenje potpunog istraživanja oba partnera i savjetovanje sa stručnjacima pomoći će vam da postanete sretni roditelji.

Čitaj također

Planiranje trudnoće. Potreba za njom uzrokovana je ne samo materijalnim sposobnostima obitelji., Proces bi trebao početi 2-3 mjeseca prije planirane gnojidbe. To uključuje

Ako se trudnoća dogodila neplaniranom, počnite ga piti odmah nakon što postane svjesna nove situacije. Pogledajte video o planiranju trudnoće: Vitamini za muškarce tijekom planiranja.

Koje su testovi prije planiranja trudnoće? Provođenje pripreme za trudnoću pomaže izbjeći različite probleme povezane s procesom porođaja i zdravljem majke i djeteta. Ovaj problem počinje plaćati.

Planiranje trudnoće. Kako započeti ženu?

Ako želite postati majka, beba bez problema, roditi zdravo dijete koje će se u potpunosti razviti, trudnoću treba planirati unaprijed. Započnite reći da... Međutim, sve kako bi u našem pregledu.

Danas sve više i više parova radije planiraju trudnoću. To povećava šanse za zdravim djetetom koje će u potpunosti razviti i oduševiti mamu i tatu sa svojim uspjesima i postignućima. Pogrešno je pretpostaviti da se planiranje trudnoće više odnosi isključivo na žene. Zapravo, očevi također ne ometaju prolazak kroz sve faze, poduzimaju potrebne testove i po potrebi poboljšavaju njihovo zdravlje.

Prvi korak je da provjerite da li su oba jednako snažna želja za djetetom i da su spremni da imaju dovoljno spavati noću, beba plače, redovite posjete na rasporedu check-up i drugim mjestima. Inače će sva pitanja obrazovanja i zdravlja bebe pasti na krhke ramena. Planiranje trudnoće počinje u fazi kada ste obojica ozbiljni o tome da postanete roditelji. Za trudnoću i porođaj nastao bez komplikacija, potrebno je puno truda od budućeg oca i majke.

Prednosti planiranja

Važno je da budući roditelji budu spremni da novi član obitelji dođe u kuću ne samo financijski već i moralno. Mnoge žene u fazi nošenja bebe postaju razdražljive, sklone naglim promjenama raspoloženja i nisu spremne za buduće promjene u tijelu. Ako nisu spremni, onda su muškarci još više. Ne mogu se povezati s drugom polovinom razumijevanjem samo zato što su apsolutno daleko od onoga što se zapravo događa sa ženom.

Roditelji su skloniji sanjati o uređenju dječje sobe, kupnji kolica, o tome kako će beba otići u vrtić ili školu, ali potpuno zaboraviti na moguće probleme koji se odnose ne samo na zdravlje, već i na moguće poteškoće u odnosima.

Planiranje trudnoće omogućuje pažljivo razmotriti ozbiljan korak, sve moguće rizike i promjene u obiteljskom životu. Čovjek bi trebao shvatiti da će njegova druga polovica sada podijeliti svoju ljubav u njega i na bebu. Žena bi trebala biti blaža budućem ocu i pokušati kontrolirati emocije tijekom trudnoće.

Pravodobno planiranje također omogućuje budućoj obitelji da razumije i prihvati činjenicu da će se njihov način života promijeniti. Morat ćemo odreći loše navike, možda, promijeniti poslove, razmotriti njihov stil života i mjesto prebivališta. Djeca su nesumnjivo sreća i ogromne promjene, zbog kojih se i otac i majka moraju pripremiti.

Kada i gdje početi pripremati

Postoji nekoliko verzija koliko dugo prije koncepcije se pripremaju za trudnoću. Neki vjeruju prije, to bolje. Iako, iskreno govoreći, za naše mlade obitelji koje govore o planiranju trudnoće već je napredak. U europskim zemljama to je već naviklo. Prvo karijeru, zatim kuću, pažljivo planirano vjenčanje i konačno dugo očekivano dijete.

Poželjno je da se pripremite za začeće u drugoj godini, i ima smisla podvrći specijalističkim liječnicima i testirati se u 3-4 mjeseca. Ako iz nekog razloga ne možete čekati da budete roditelji rano, trebali biste odmah započeti s posjetom stručnjacima, čime se razdoblje pripreme za trudnoću smanjuje na dva mjeseca.

Svaki par može samostalno odlučiti kada početi pripremati za koncepciju djeteta. Ako govorimo o odraslima koji su dugo zreli očinstvu i majčinstvu, ljudi koji vode zdrav stil života imaju stabilan dohodak, tada se faze planiranja mogu sastojati samo u poduzimanju svih potrebnih testova i medicinskih savjeta.

Trudnoća: faze planiranja

Izložit ćemo tri faze za koje se roditelji mogu pripremiti za rođenje djeteta.

Oporavak. Zdravi roditelji su zdrava djeca. Zato budući otac i majka moraju se izliječiti ako imaju bilo kakve bolesti. Ako govorimo o kroničnim bolestima, onda je poželjno postići trajnu remisiju. Također se preporučuje da budući roditelji budu testirani na Rh faktor i vrstu krvi kako bi bili spremni za eventualnu nekompatibilnost unaprijed. Ako otac ili majka pati od bolesti koja ih sprječava da dijete zasnu, ovaj problem treba riješiti što je prije moguće.

Priprema tijela. Ova faza priprema ženu za početak trudnoće, a čovjek za začeće. Buduća majka treba mentalno pripremiti za promjene u njenom tijelu. Ona mora prihvatiti i pomiriti s idejom da u svom trbuščiću devet mjeseci će rasti i razvijati najdragocjenije stvorenje čiji je život u potpunosti ovisi o njoj, iz njezine emocije, aktivnosti, misli, prehrani.

Morat će uzimati komplekse vitamina, uključujući folnu kiselinu i nekoliko drugih. To će omogućiti da izdrži dijete bez neželjenih iznenađenja. Ne treba zanemariti fizičku obuku. Dobro je ako majka redovito vježba jogu, trči, bavi se fitnesom ili drugim sportom.

Važno je da se usredotočite na skup vježbi za jačanje mišića leđa i trbušnih mišića. Morate imati na umu kako je teško za mame hodati već na kraju drugog i trećeg trimestra trudnoće. Veliko opterećenje na leđima uzrokuje bol. Jačanje trbušnih mišića olakšat će proces poroda i dopustiti trbuščić da se vrati u svoj bivši oblik nakon isporuke. Osim toga, buduća mama, važno je jesti pravilno i biti više na svježem zraku. Ovo je najbolje vrijeme. Poželjno je da se šetnje odvijaju u parkovima daleko od cesta. Pa, ako imate priliku otići iz grada ili na odmor. Osjećajte se kao odmor. Pročitajte knjige koje uzrokuju samo pozitivne emocije, slušanje glazbe, ples, smijeh i planiranje.

Pored ispitivanja, čovjek mora odreći loše navike. Ako nema dovoljne volje za prestanak pušenja, tada je potrebno smanjiti broj cigareta dimljenog na dan, na minimum. Ako čovjek želi podići zdrave bebe, prestanite konzumirati alkohol. Utječu na rezultat koncepcije i prenesenih naprezanja.

Koncepcija je konačni proces planiranja trudnoće. Preporučljivo se suzdržati od seksualne aktivnosti dva ili tri tjedna prije začeća. Također se ne preporuča piti alkohol, uključujući pivo, uzeti vruću kupku ili otići u kupku. Vjerojatnost da žena može zatrudnjeti smanjuje se gotovo petnaest puta ako roditelji uzmu alkohol. To je čudna činjenica, ali je također nemoguće da se budući roditelji svađuju. Iz svake stresne sperme gube svoju aktivnost.

Statistike kažu da ako nekoliko potencijalnih roditelja provede seks dva do tri puta tjedno, bez zaštite, tada će trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana. I to je pod uvjetom da su i potencijalni roditelji potpuno zdravi. Ako trudnoća nije došla nakon dvanaest mjeseci, onda ima smisla da ga pregleda ginekolog.

Posjet stručnjaka

Razgovarajmo detaljnije o tome koje bi stručnjake trebalo kontaktirati u prvoj fazi planiranja trudnoće.

Genetičar. Odgovarajuća analiza omogućit će određivanje prisutnosti kromosomske mutacije kako bi se zaštitila buduća beba od genetskih bolesti. Imajte na umu da je posjet genetskom uredu nužan čak i za apsolutno zdrave roditelje. Posebno je važno ispitivanje u takvim slučajevima:

 • ako je majka ispod osamnaest ili više od 35 godina;
 • potencijalni otac je više od četrdeset;
 • bilo je već djece s patologijama u obitelji.

Genetičar će provesti potrebne studije koje će otkriti genetske abnormalnosti i omogućiti predviđanje rođenja zdravog djeteta.

Ginekolog i urolog. Kronični muški problemi često se ne prepoznaju. One utječu na reproduktivno zdravlje i one bolesti koje je prenio muškarac još uvijek u dobi tinejdžera. Žene moraju podvrgnuti ultrazvučnom pregledu zdjeličnih organa u fazi planiranja. Liječnički pregled ginekologa također vam omogućuje da isključite patologiju cerviksa.

Endokrinolog, allergist, kirurg, ENT, stomatolog. Njihovo će savjetovanje biti potrebno ako ginekolog osumnjičuje neku ženu kako bi nagovijestio druge zdravstvene probleme, poput žarišta infekcije.

Terapeut. Ako budući roditelji imaju kronične bolesti, potrebno je i savjetovati se s liječnikom opće prakse. Čak i naizgled nerazborit bolest kasnije može postati uzrok komplikacija i problema tijekom nošenja djeteta. Ne zaboravite da je tijelo trudne žene vrlo osjetljivo na sve vrste infekcija. Stoga ih ne možete ostaviti priliku za razvoj.

Video - planiranje trudnoće - Škola doktora Komarovskog

Koje testove treba proći kad planirate trudnoću

Ako ste se temeljito približili planiranju trudnoće, budite spremni za sljedeću seriju testova:

 • određivanje Rh faktora i krvne grupe.
 • kompletan krvni broj i urin.
 • test krvi, koji će odrediti hormonalni status. Potrebno je samo u nekim slučajevima: s masnom kožom, nepravilnim menstruacijskim ciklusom, prekomjernom tjelesnom težinom, tijelom.
 • prisutnost protutijela na klamidiju, herpes, ruplu, toksoplazmu u tijelu.
 • analizu kako bi se identificirale infekcije koje mogu uzrokovati poremećaj normalnog tijeka trudnoće.
 • osnovni temperaturni grafikon koji vam omogućuje da testirate svoje jajnike.
 • analiza koja će odrediti brzinu zgrušavanja krvi. To ovisi o sposobnosti da osigura fetus unos kisika i hranjivih tvari.

Nemojte odustati ako su rezultati ankete različiti od onoga što ste očekivali. Glavna stvar je da ste sada svjesni da možete poduzeti akciju, izliječiti se, s punim povjerenjem zatrudnjeti i uživati ​​u ležanju s sinom ili kćeri.

Dijetarne promjene i vitamini

Poznato je da pravilna prehrana pridonosi zdravlju tijela. Danas je postalo žurno očistiti tijelo prije nego što je dijete zaslijepljeno. To vam omogućuje da uklonite toksine i zasitite tijelo sa svim potrebnim skupom vitamina i minerala.

Bilo da provede čišćenje prije promjene prehrane je individualna stvar svakog potencijalnog roditelja. Ali popis vitamina koji će pomoći da se mrvice razviju u potpunosti je obavezan:

Imajte na umu da i folna kiselina i vitamin E imaju sposobnost razgradnje i gube korisna svojstva tijekom toplinske obrade proizvoda. Njihov nedostatak u tijelu opažen je zlostavljanjem kave i čaja, a da ne spominjem alkoholna pića.

Priprema za začeće, nošenje i djetetu nije vrijeme za eksperimentiranje. U svakom slučaju, nemoguće je zlouporabiti iznos svih gore navedenih proizvoda. A samo liječnik propisuje potrebne doze kompleksa vitamina.

Planiranje trudnoće će eliminirati neugodna iznenađenja dok nosite dijete i omogućiti vam da rodite zdravu bebu. Velika odgovornost leži ne samo da se osjećaju kao roditelji, već iu učenju da budu dugo prije rođenja novog člana obitelji.