Planiranje trudnoće: gdje početi?

Bol

Vjeruje se da se obitelj rodila u trenutku kada su se par prvi put odlučili probiti u ulozi mame i tate. Kako započeti planiranje trudnoće? Prije svega, s razumnim i odgovornim pristupom budućem statusu roditelja. Trudnoća je važna za planiranje prije pojave, kako bi se uklonili svi rizici i opasnosti, čime bi se povećale šanse za začeće, razvoj i rođenje zdravog djeteta.

Prije nekoliko godina, čvrsta želja za roditeljstvom bila je da supružnici jednostavno prestanu koristiti kontracepcije pri planiranju bebe. Trenutno to nije dovoljno. Većina supružnika mora poduzeti ozbiljne korake kako bi unaprijedila svoje tijelo, budući da je budućno dijete formirano iz njihovog genetskog materijala.

pramenovi

Kada planirate bebu, budući roditelji trebaju se unaprijed brinuti za svoje zdravlje. Da biste to učinili, trebaju se osloniti na sljedeće ključne točke:

 1. Odbijanje loših navika. Ovo se pravilo odnosi i na oba roditelja. Uklanjanje alkohola i nikotina važna je najmanje 1 mjesec prije početka pokušaja trudnoće. Što se tiče lijekova, tijelo se mora oporaviti nakon njih najmanje 3 godine, bez obzira na to tko je uzimao lijekove - budućeg oca ili majke. Nemoguće je zatrudnjeti u ovom trenutku.
 2. Zdrava hrana. Potpuno prehrana je važna samo za žene. Preporuča se svakodnevno jesti proteinske hrane, povrće i voće, tako da u vrijeme začeća postoji dovoljno elemenata u tragovima i vitamina u tijelu.
 3. Posjet ginekologu za pregled, imenovanje svih vrsta testova i ultrazvučnih pregleda zdjeličnih organa. U slučaju ginekoloških bolesti, spolno prenosivih infekcija i upala u intimnoj sferi, morat će proći kroz odgovarajući tretman.
 4. Cijepljenje. Prije planiranja za trudnoću liječnik može preporučiti cijepljenje protiv potencijalno opasnih infekcija, poput rubeole. Ova bolest može dovesti ne samo na nepravilnosti fetusa, već i na smrt.
 5. Genetičko savjetovanje. Istraživanje genetike nije suvišno u pitanju planiranja djeteta. Specijalist, koristeći krvne pretrage oba roditelja, moći će unaprijed izračunati vjerojatne rizike od abnormalnosti fetusa i na temelju njih dati preporuke za planiranje i nošenje trudnoće.

Kada početi pripremati za začeće?

Možete planirati trudnoću u bilo koje vrijeme, ali stručnjaci preporučuju da se odgovorno pristupi ovom zadatku i počnete pripremati najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije. Pripremne etape moraju proći oba supružnika. Infantilno ponašanje čovjeka, koje se često susreće u ovom slučaju, u budućnosti može negativno utjecati na buduću trudnoću i postati čudesni čimbenik rizika.

Nakon što je stigla trudnoća, planiranje joj logično završava. Ali postoji još jedna točka gledišta. Ako se tijekom pripreme za začeće, mnoge žene ponekad dopuštaju gutljaj vina ili nekoliko pušaka cigarete, a tijekom trudnoće takvi "pauze" trebaju biti zabranjeni. Stoga, čak i nakon završetka planiranja, morate shvatiti da će stil života ostati isti za 9 mjeseci.

Potrebni testovi

Svaka žena koja odluči postati trudna mora biti podvrgnuta sljedećim laboratorijskim testovima:

 • opći i biokemijski krvni testovi;
 • određivanje Rh faktora i vrste krvi (preporučljivo je proći oba supružnika);
 • mokrenje,
 • test krvi i namaz za genitalne infekcije (proći oba supružnika);
 • test krvi za antitijela na klamidiju, herpes, toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirusnu infekciju, hepatitis B i C, HIV, sifilis;
 • krvni test za šećer;
 • koagulacije;
 • kolposkopija.

Preporuča se i ultrazvučni pregled organa zdjelice. Dodatni pregledi za planiranje trudnoće mogu biti:

 • test krvi za spolne hormone, koji je indiciran za sve žene s nepravilnim menstruacijom, probleme s koncepcijom i spontanim pobačajima u povijesti;
 • testovi krvi i urina za hormone štitnjače (ako postoje endokrini problemi);
 • imunološka studija.

Koji lijekovi trebaju?

Moderni liječnici smatraju da tijekom planiranja trudnoće nije potrebno uzimati multivitaminske komplekse. Čak iu hladnoj sezoni i slaboj prehrani, embrij će imati dovoljno vitamina i drugih hranjivih tvari za oblikovanje i rast. Ali primanje nekih elemenata u tragovima i dalje će biti korisno. Razmotrite ih detaljnije.

Folna kiselina

Za potpunu sintezu DNA struktura i staničnu podjelu embrija u tijelu buduće majke trebao bi biti dovoljan element u tragovima topljiv u vodi - folna kiselina. Kada je nedostatan, u fetusu se mogu pojaviti anomalije razvoja neuronske cijevi, spinalne malformacije, rascjep usne šupljine itd.

Nijedan prehrambeni proizvod ne sadrži folnu kiselinu u pravoj količini. Stoga liječnici preporučuju da počnu uzimati sintetiziranu folnu kiselinu barem mjesec dana prije namjeravanog začeća. Nakon trudnoće, lijek se uzima još 4 mjeseca. Možete kupiti folnu kiselinu u ljekarnama. Pročitajte više o upotrebi folne kiseline u planiranju trudnoće →

Kalij jodid

Kalijev jodid je također važan za zdravlje nerođenog djeteta. Sadržava se u takvim pripravcima kao što su Iodomarin, aktivni jod, itd. Prije i poslije začeća preporučuje se uzimanje 200 mcg joda dnevno. Također, liječnik može savjetovati da zamijeni uobičajenu jodiziranu sol.

Ovaj element u tragovima ima ljekoviti učinak. Uzimanje kalij jodida poboljšava stanje ženskog reproduktivnog sustava, čime se povećava vjerojatnost začeća. Osim toga, on sprečava patologiju mentalnog i mentalnog razvoja u nerođenog djeteta, koji se pojavljuje s kroničnim nedostatkom joda u majčinom tijelu.

Vitamin E

Vitamin E ili tokoferol sprečavaju komplikacije trudnoće, uključujući i rani pobačaj. Također, vitamin E ima pozitivan učinak na rad ženskog tijela, pridonoseći sazrijevanju zdravih jaja.

Kod muškaraca tokoferol ima pozitivan učinak na sastav tekućine. Za pojavu učinka da biste je uzeli trebate najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije.

Inofert

Ponekad nije dovoljno samo uzimati vitamine koji bi zamislili bebu. U nekim slučajevima, žena, ako ne može dugo ostati trudna, zahtijeva normalizaciju menstrualnog ciklusa i korekciju hormonalnih razina.

Jedno od sredstava koja se koristi u takvoj situaciji je Inofert. Ovo je ne-hormonski lijek koji regulira ženski menstrualni ciklus. Normalizira proizvodnju prolaktina, luteotropina i testosterona, potrebnog za normalno sazrijevanje jaja.

Inofert se obično preporučuje za žene koje mogu doživjeti razvoj loše kvalitete jajašaca. Na primjer, žene planiraju trudnoću preko 35 godina ili rade u opasnim industrijama.

Ako se to pokazalo nedostatnim za normalizaciju stanja i početak trudnoće, koriste se lijekovi koji sadrže hormon: Duphaston, Utrogestan i drugi. Njihov imenovanje, odabir režima i optimalnu dozu treba liječiti liječnik.

Kako povećati vjerojatnost trudnoće?

Obično, koncepcija se javlja u intervalu između kraja drugog i početka trećeg tjedna menstrualnog ciklusa. U ovom trenutku većina žena ovulira normalno. Pročitajte više o metodama za određivanje ovulacije →

2-3 dana prije ovulacije, preporuča se odmoriti se u intimnim odnosima, odreći alkoholna pića, posjetiti kupku, pa čak i uzeti vruću kupku. Nije nepoželjno doživjeti stres, sukob s vašim supružnikom. Muške reproduktivne stanice - spermijske stanice mogu izgubiti svoju prirodnu aktivnost čak i na pozadini svjetlosnog faktora stresa, ali alkohol najčešće utječe na njih, što smanjuje šanse za začeće za 15 puta!

Nemoguće je izvesti vaginalni douching prije seksa, jer to može promijeniti kiselost sluznice. Kao rezultat toga, spermatozoa može umrijeti bez postizanja cilja, ako kemijski sastav medija ne odgovara normi. Na primjer, čak i slina djeluje negativno na njih.

Nakon ejakulacije, žena može povećati vjerojatnost začeća, ako ostane neko vrijeme u ležećem položaju, s jastukom pod njezinim bedemom.

Planiranje trudnoće za budućeg oca

Zdravlje budućeg oca nije manje važno za dijete nego mama. Nažalost, reproduktivno zdravlje muškaraca je uključeno u izuzetne slučajeve, osobito ako žena nema problema s začećem.

Treba imati na umu da muška sperma može ne samo oploditi nego i sadržavati različite patogene mikroorganizme, uključujući patogene genitalnih infekcija. Nisu svi ljudi znaju da pate od kroničnog prostatitisa, budući da se ta bolest dugo odvija u latentnom obliku.

Neke patologije koje dječaci doživljavaju kao tinejdžera mogu nepovoljno utjecati na reproduktivno zdravlje.

Isto tako, u suvremenim muškarcima, opće i reproduktivno zdravlje gotovo je 75% ovisno o ekološkoj situaciji, načinu života, ekonomskim i socijalnim uvjetima, što zajedno često ostavlja mnogo želje. Preostalih 25% su medicinski aspekti, uključujući ljudsku genetiku. Pročitajte više o uzrocima neplodnosti kod muškaraca →

Zato bi muškarac trebao pregledati urolist ili andrologist prije planiranja trudnoće sa suprugom. Osim toga, poželjno je da muškarac izradi spermogram - potpunu analizu sperme, koja omogućuje procjenu sposobnosti čovjekova oplodnje.

Također, budući otac bi svakako trebao odreći alkohol i pušiti u svakodnevnom životu. Nikotin i toksini alkoholnih pića nepovoljno utječu na kvalitetu sperme. Odbijanje mora biti unaprijed, jer je potrebno najmanje 3 mjeseca ažurirati sastav sjemenske tekućine.

Kada planirate trudnoću, potrebno je započeti pripreme za to mnogo prije implementacije planova. Točno rješenje je razumni pristup koncepciji, uključujući temeljito ispitivanje zdravlja obaju supružnika.

Ako buduće roditelje teško razumiju pitanja planiranja trudnoće, možete potražiti pomoć stručnjaka. Liječnici koji rade u klinici za majčinstvo ili centru za planiranje obitelji pomoći će paru da se pripremi za začeće i rođenje željenog djeteta.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Planiranje trudnoće: 5 nužne aktivnosti

Planiranje trudnoće je proces pripreme bračnog para za zdravo dijete.

Uključuje svjesnu odluku o djetetu, cjelovit pregled budućeg majčinskog tijela (i, ako je potrebno, oca), identifikaciju i liječenje bolesti koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje budućeg djeteta ili majčinu sposobnost da rađaju i roditi dijete.

Tijekom trudnoće i porođaja, žensko tijelo doživljava značajna opterećenja svih vitalnih organa. Srce, bubrezi, jetra rade dvostruko sile, živčani, imuni, endokrini sustavi doživljavaju veliku napetost. Zato se poželjno pripremiti za trudnoću unaprijed, najbolje - 2-3 mjeseca prije navodnog začeća.

Planiranje trudnoće izbjegava mnoge zdravstvene probleme i povećava šanse za bebu i općenito zdravu bebu. U idealnom slučaju, žena treba posjetiti ginekologa, zubara, liječnika opće prakse, ENT liječnika i, ako je potrebno, uske stručnjake unaprijed identificirati i liječiti kronične bolesti. Osim toga, ona bi trebala biti testirana na "skrivene" infekcije koje prolaze nezapaženo, ali mogu naštetiti djetetu, ispitati hormonalni status, napraviti ultrazvuk zdjelice i podvrgnuti se drugim potrebnim istraživanjima. U nekim slučajevima, nekoliko mjeseci prije planirane trudnoće, žena se preporučuje da se cijepi (najčešće protiv rubele i hepatitis B) kako bi izbjegli probleme tijekom nošenja djeteta.

Istovremeno, ne biste trebali brinuti mnogo ako je trudnoća neplanirana. U prvih deset dana fetus još nije pričvršćen na zid maternice i nije se pridružio majčinoj cirkulaciji krvi - dakle, štetne tvari koje ulaze u njenu krv (alkohol, droga itd.) Ne primaju dijete. Odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće, žena treba kontaktirati ginekologa i podvrgnuti se potpunom ispitivanju kako bi identificirala (i, ako je moguće, uklonila) zdravstvene probleme i pripremila se za rođenje zdravog djeteta.

Posjet stručnjaka

Trebate početi s planiranjem trudnoće posjetom ginekologu. Liječnik će pregledati medicinsku iskaznicu žene, saznati sve o prethodnim trudnoćama, abortusima, metodama kontracepcije, bolesti prošlosti i sadašnjosti. Nakon pregleda, ginekolog će dati žene upute za testove i preglede, a ako sumnjate na zdravstveni problem, savjetovat će vam da posjetite relevantne stručnjake (endokrinolog, kirurg, allergist itd.).

Nadalje, preporučljivo je posjetiti terapeuta čiji je zadatak dijagnosticirati i liječiti kronične bolesti koje mogu komplicirati tijek trudnoće. Da biste identificirali i rehabilitirali žarišta kronične infekcije, potrebno je konzultirati liječnika ENT-a i posjetiti stomatologa.

Ako je u obitelji bilo nasljednih bolesti (Downova bolest, mišićna distrofija, Alzheimerova bolest, Huntingtonova koreja itd.) Ili slučajevi mrtvorođenja, treba se konzultirati genetičar. Genetičar može provoditi posebne studije za identifikaciju genetskih abnormalnosti, kako bi predvidio rođenje zdravog djeteta.

Analize i ankete

Preporučamo sve žene koje namjeravaju zatrudnjeti dijete:

 • opći i biokemijski krvni testovi;
 • analiza za određivanje vrste krvi i Rh faktora (za oba supružnika);
 • mokrenje,
 • testovi i testovi krvi za genitalne infekcije - PCR (klamidija, ureaplasmoza, mikoplazmoza, gonoreja, kandidijaza (mrena) - u oba supružnika;
 • krv za antitijela na rubelu, toksoplazmu, herpes, CMV, klamidiju, HIV, RW, viruse hepatitisa B i C;
 • krvni test za šećer;
 • koagulogram (pokazatelji zgrušavanja krvi);
 • kolposkopija (za procjenu stanja vagine i cerviksa);
 • Ultrazvuk zdjeličnih organa (za procjenu stanja maternice i jajnika).
 • Ako je menstrualni ciklus nepravilan, problemi s koncepcijom i prethodnim pobačajima, propisan je krvni test za spolne hormone.
 • Prema svjedočanstvu endokrinologa, mogu se propisati testovi za hormone štitnjače, nadbubrežne žlijezde itd.
 • U slučaju pobačaja i neplodnosti, može se propisati definicija antikoagulansa lupusa, antitijela na korionski gonadotropin, protutijela na fosfolipide, TPO antitijela, protutijela na TSH receptore i druga ispitivanja.
 • Imunološko ispitivanje.

cijepljenje

Ako žena ne pati od rubeole i nema protutijela na ovu infekciju, preporučuje se cijepljenje (najmanje 3 mjeseca prije planiranog začeća). To je zbog činjenice da je infekcija s rubelom tijekom trudnoće ispunjena formiranjem fetalnih malformacija i drugih poremećaja.

Osim toga, preporučuje se cijepljenje hepatitisa B.

Osim toga, možete se cijepiti protiv difterije i tetanusa, kao i protiv gripe.

Mjerenje osnovne temperature

Za nekoliko mjeseci, preporučuje se ženi da izmjeri osnovnu tjelesnu temperaturu. Sva mjerenja su zabilježena na grafikonu koji treba biti prikazan ginekologu. Prema ovom rasporedu, liječnik može dijagnosticirati niz kršenja i, ako je potrebno, propisati dubinski pregled.

Odmah prije zamišljanja

Ako se sve ispostavilo da je u redu, možete započeti izravnu pripremu za začeće. Par se savjetuje da ne piju drogu 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom, da ne puše (u ekstremnim slučajevima - smanjiti broj cigareta, prebaciti na lakše cigarete), ne piti alkoholna pića (više od 100 ml vina dnevno ), nemojte zloupotrebljavati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite na kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti.

Žene tri mjeseca prije navodne koncepcije moraju početi uzimati vitamine s folnom kiselinom.

Sada možete prestati zaštititi sebe i početi zatrudnjeti. Prema statistikama, zdravi par, koji se seksaju 2-3 puta tjedno bez kontraceptiva, obično traje od nekoliko mjeseci do godinu dana da bi zatrudnio. Dakle, ne brinite ako prvi put niste uspjeli. To može biti posljedica nedavnog uzimanja hormonskih kontracepcijskih tableta, stresa, promjena načina života itd.

Ako nakon godinu dana nije došlo do trudnoće, potrebno je konzultirati ginekologa. Moderna medicina liječi mnoge slučajeve neplodnosti žena i muškaraca. U ekstremnim slučajevima, možete koristiti metode umjetne oplodnje (IVF, ICSI, itd.).

Što liječnici trebaju prije trudnoće?

Planiranje trudnoće

1. Pitanje: Ako živite seksualno često sperma ima vremena za oblik? I vjerojatnost začeća smanjuje se?

Odgovor: Spermatozoa s čestim seksualnim životom ima vremena oblikovati. Vjerojatnost začeća se ne smanjuje. Pri planiranju trudnoće ne trebate se pridržavati bilo kakvih ritmova i pravila. Ljubav je potrebna samo kada želite.

2. Pitanje: Kako ispitati prije planiranja trudnoće? Kakve liječnike trebate proći? Koje testove treba proći?

Morate proći sljedeće liječnike: terapeuta, stomatologa.

Dajte slijedeća cijepljenja: cjepivo protiv difterije i rubeole (ako nema imuniteta na njega). Nakon cijepljenja protiv difterije, jedan mjesec bi trebao biti zaštićen, nakon cijepljenja protiv rubela - 3 mjeseca. Potom ponovno odrediti titar protutijela protiv rubeole kako bi se potvrdilo da se pojavio imunitet protiv rubeole.

2) ultrazvuk zdjeličnih organa - dva puta po ciklusu (prije i poslije menstruacije),

3) TSH, identificirati protutijela na štitnjaču,

4) provjeriti zgrušavanje krvi i protutijela na fosfolipide, kao i lupus antikoagulant i antitijela na hCG;

5) prolaze opća ispitivanja krvi i urina;

6) krv za PB, HIV, hepatitis B i C, protutijela na herpes, CMV, toksoplazmoza - IgM i IgG, s titrom. Uz pogoršanje tih infekcija, trudnoća se ne može planirati.

7) Također je potrebno proći PCR za "skrivene infekcije" - klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, CMV. I na skrivenom streptokoku, trichomoniasis, gonorrhea. Ako su ove infekcije otkrivene, liječenje se daje oba partnera. Cijelo razdoblje liječenja zaštićeno je kondomom.

Tijekom planiranja trudnoće potrebno je stalno mjeriti rektalnu temperaturu kako bi se razumjeli neki aspekti:

s odgođenim menstruacijom - da saznate jeste li trudni,

dajte liječniku podatke potrebne ako ne zatrudnite;

kako bi se izračunale dane pogodne za začeće.

3. Pitanje: Kakve preglede trebate proći nakon propuštenog pobačaja (pobačaj)?

1) histologiju uklonjenih tkiva (koje mogu samo pokazivati ​​znakove specifične virusne infekcije, recimo, herpes);

3) ultrazvuk zdjeličnih organa - dva puta po ciklusu (prije i poslije menstruacije);

5) donirati krv za zgrušavanje, protutijela na fosfolipide, lupus antikoagulant; na PB, HIV, hepatitis B i C; antitijela na herpes, CMV, toksoplazmoza - IgM i IgG, s opcijama. Ako se otkrije pogoršanje, liječimo se.

6) predajemo uobičajenu mrlju na floru i, ako je potrebno, sjetimo s određivanjem osjetljivosti na antibiotike i antifungalne lijekove.

7) provjera PCR-om za "skrivene infekcije" - klamidija, mikoplazma, ureaplazma, CMV. I na skrivenom streptokoku, trichomoniasis, gonorrhea. S vašim supružnikom liječimo akutne infekcije. Cijelo razdoblje liječenja zaštićeno je kondomom.

8) svakako donosite krv za hormone 5-7 dana ciklusa: LH, FSH, estradiol, prolaktin, DHEA-C, testosteron.

9) s ponavljanim pobačajima - potrebna vam je in-dubina genetskog pregleda.

Istraživanje se provodi kako bi se identificirale infekcije, skrivene bolesti, vidi opće stanje tijela. Sve dolechit i eliminirati.

4. Pitanje: Kako se pripremiti za planiranu trudnoću nakon pregleda?

1) uzimati multivitaminske komplekse za trudne i majke koje dojiljuju.

2) Za žene koje planiraju trudnoću, dnevna doza joda treba biti 200 mikrograma. Ako jod nije dovoljno multivitamina, morate dodatno uzeti kalijev jodid. Također treba jesti iodiziranu sol. Od otprilike 5 tjedana razvoja djeteta u maternici, položi se intelekt nerođenog djeteta. U ovom trenutku, uz multivitaminske pripravke, potrebno je uzeti folnu kiselinu 2-4 mg dnevno za oba supružnika. Prihvaćanje folne kiseline od strane oba supružnika smanjuje učestalost razvojnih poremećaja živčanog sustava u nerođenog djeteta.

3) smanjiti ukupno vrijeme na računalu,

4) tijekom radnog dana često uzimaju pauze, odustaju od noćnih smjena, kao i prekovremeni rad;

5) voditi zdrav stil života, jesti pravu, često hodati na svježem zraku.

6) Također je dobro ići na godišnji odmor.

5. Pitanje: Je li potrebno poništiti vježbu, odlaziti u bazen dok planirate trudnoću?

Odustani samo trebate vježbe snage i ab vježbe. A u bazenu morate se prijaviti za grupu za trudnice.

6. Pitanje: Trudnoća nije došla u roku od godinu dana. Što da radim?

Neplodnost se dijagnosticira ako se trudnoća ne pojavi unutar 13 ciklusa nezaštićenih ovulacija tijekom redovitog seksualnog života. Nakon isteka razdoblja planiranja trudnoće, ako nije došlo, potrebno je ispitati - napraviti ultrazvuk, da prođe razmaz. I naravno od samog početka planiranja trudnoće potrebno je mjeriti rektalnu temperaturu tako da liječnik ima sve potrebne informacije o vama.

7. Pitanje: Koja je preporučena učestalost seksualnog života?

Preporuča se ljubav za dan ili dva. 2-3 puta tjedno, oni se smatraju normom, ali ako se dogode vikendom, to je nepravilno. Ipak, bolje je imati seks u redovitim razmacima, tj. 2. dan. Ali, nije potrebno pri planiranju trudnoće prisiliti partnera i sebe da se seksaju kada nema želje.

8. Pitanje: Mogu li planirati spol djeteta prije začeća?

Ne. Samo IVF, ICSI. Ove metode trebaju se koristiti u nasljednim bolestima kada je nepoželjno rođenje, na primjer dječak, jer vjerojatnost njegove bolesti je veća od djevojčica (na primjer, u hemofiliji).

Moguće je otkriti spol dijete samo u ranoj fazi, na primjer, metodom amniocenteze, tj. (i proučavanje njegovih kromosoma) iz amnionske tekućine koja okružuje embrij. No, ova metoda ponekad uzrokuje pobačaj. Ova metoda se koristi samo iz medicinskih razloga.

9. Pitanje: Što je rezusni sukob? Koji je sukob krvi? Kako to utječe na budući fetus? Kako se manifestira nekompatibilnost krvne grupe?

Ako žena ima Rh "-" i muškarac ima "+", nerođeno dijete može imati Rh "+" ili Rh "-". Rhesus je specifičan protein na površini ljudskih krvnih stanica. Ako takve stanice uđu u krv osobe koja ih nema, tvori protutijela koja uništavaju stanice drugih ljudi. Ovo je suština rhesusa. Krvne stanice nastaju u nerođenoj bebi od sedmog tjedna. Od ovog tjedna, buduća mama s rhesusom "-" mora svaki mjesec provjeravati prisutnost protutijela u krvi. Isto tako, provođenje takvog istraživanja potrebno je prije planirane trudnoće.

Ako se otkrivaju antitijela, oni moraju biti uklonjeni iz krvi plazmoferezom, također možete pokušati zaustaviti njihovu sintezu hormonskim lijekovima.

Ponekad postoji sukob oko skupina krvi. Na primjer, ako žena ima prvu skupinu krvi (0), i čovjeka - drugi (t.e.prisutstvuyut antitijela na protein A), treći (sadašnje protutijelo protein C), četvrti (i sadašnji protutijelo protein A i protein B ); ako žena ima drugu vrstu krvi, a muškarac ima treći ili četvrti; ako žena ima treću vrstu krvi, a muškarac ima drugi ili četvrti. U ovom slučaju, u sedam tjedana trudnoće, također je potrebno utvrditi razinu antitijela na krvne grupe.

10. Pitanje: Želio bih znati koje bi razdoblje trebalo proći između prve i druge trudnoće tijekom prirodnog porođaja i nakon češkog dijela?

Odgovor: u slučaju prirodnog porođaja, dvije godine, nakon carskog dijela, po mogućnosti tri do četiri godine. I nakon pobačaja - od tri do šest mjeseci.

11. Pitanje: Što postavlja za odabir koncepta, tako da sperma ne izlazi iz vagine?

Odgovor: Klasični položaji su najprikladniji - muškarac na vrhu, na strani, a također i poza kada je za vrijeme spolnog odnosa čovjek iza žene. Osim toga, trebate 30 minuta nakon seksa da leži na leđima, strani ili stavljajući jastuk ispod bokova.

12. Pitanje: Ne mogu zatrudnjeti. Prema ovulacijskim planovima - ovulacija je odsutna. Što se može učiniti kako bi stimulirala ovulaciju?

Sve ovisi o tome koliko vremena ne možete zatrudnjeti. Neplodnost se dijagnosticira ako se trudnoća ne pojavi u roku od godinu dana od redovitog nezaštićenog spola. Potrebno je vrlo precizno analizirati grafiku ovulacije, jer Nije neophodno da temperatura u drugoj fazi ovulacije bude veća od 37, svaki organizam je individualan. Možda postoji ovulacija. Uzroci neplodnosti mogu biti različiti. Kada se dijagnosticira neplodnost, potrebno je da vaš partner prođe spermogram.

U nedostatku ovulacije, trebate tražiti razloge za to. Potrebno je prije svega dati krv za 5-7 dana ciklusa hormona LH, FSH, estradiol, DHEA, testosteron, prolaktin, kortizola, TSH. Odstupanja od normalnih razina hormona mogu uzrokovati anovulaciju. A budući da razlozi nedostatka ovulacije mogu biti mnogi, ne možete piti nešto da biste stimulirali. Samo kako bi potaknuli ovulaciju nije dovoljno da biste zatrudnili, trebate i podršku druge faze, a sve to pod strogim nadzorom liječnika. Stimulacija ovulacije je moguća tek nakon što je liječnik uvjeren da su fallopijske cijevi prolazne. To se može naučiti uz pomoć GHA (histerosalpingografija) ili laparoskopije.

13. Pitanje: Reci mi, je li moguće zamisliti blizance nakon otkazivanja COC? A na koji način je moguće zaraziti blizanke?

Sposobnost začeća blizanaca može se naslijediti ako su blizanci bili u vašem gensu ili mužu, ali ponekad se mogu roditi čak i ako nema blizanaca u genima. Možete zaraziti blizance s IVF, ponekad stimuliranjem ovulacije. Ponekad, apstinencija COC može stimulirati ovulaciju. Ali treba imati na umu da je stvaranje blizanaca u jaja genetska osobina, pa je stoga naslijeđeno.

14. Pitanje: Moja maternica je zakrivljena natrag. Mogu li zatrudnjeti? Što je za začeće pogodno za mene?

Ako se maternica odbaci natrag, to je vjerojatno vaša anatomska značajka, ali to ne smije utjecati na trudnoću. Možete pokušati stajati na breznoj pozi ili ležati na trbuhu nakon seksa.

Ako je ranije mjesto maternice bilo drukčije, kada vas pregleda od liječnika, ona vas boli, a bol se pojavljuje tijekom seksa - to može govoriti neizravno ljepljivog procesa u zdjelici. Ponekad se ometa začećem.

15. Pitanje: Koja je godišnja doba prikladnija za planiranje trudnoće?

Odgovor: Pri prenošenju djeteta najprikladnije razdoblje je proljeće - ljeto - jesen. Ali bolje je da se ne usredotočite na ovo. I ne planirajte trudnoću prema dobu godine.

16. Pitanje: Mogu li piti pivo tijekom planiranja trudnoće za mene i moj suprug?

Moguće je, ako ne i sustavno, ali, recimo, jednom tjedno. A ostali se pokušavaju pridržavati zdravog načina života.

17. Pitanje: Koliko dugo trebam spriječiti trudnoću nakon uzimanja antibiotika?

Odgovor: Žena mora biti zaštićena jedan mjesec, a muškarac tri.

18. Pitanje: Je li štetno prestati pušiti tijekom trudnoće?

Ne. Prestanak pušenja odmah je vaš najbolji kladiti se kada planirate trudnoću i zatrudnjeti. Uostalom, nikotin ima jako jak učinak na dijete, uzrokujući hipoksiju (gladovanje kisikom).

19. Pitanje: Tijekom seksa nemam orgazam, to utječe na začeće? 20. Pitanje: Može li se biti cijepljen prije planiranja trudnoće i koliko dugo se treba zaštititi?

rublja (ako krv nije imuna na njega). Možete planirati trudnoću 3 mjeseca nakon cijepljenja;

Preporuča se cijepljenje protiv difterije ako ste stariji od 26 godina;

Također možete cijepiti protiv hepatitisa B (sastoji se od tri cijepljenja u određenom vremenskom razdoblju). Možete planirati trudnoću u mjesec dana nakon 3 cijepljenja.

A koja su cjepiva bolja da se korijenje potakne vašeg liječnika - terapeuta.

21. Pitanje: Koji je najbolji način da se želite provjeriti jesu li fallopijske cijevi prolazne?

Odgovor: GHA metoda je najprikladnija. Naznačen time, da je kontrastno sredstvo puni u svim otvorenim šupljine jajovoda, čime ona postaje vidljivom, a tekućina se distribuira u cijevi i prolazi kroz njega, kao što se vidi oblik cijevi i maternica lumen, složenost prolaska tekućine kroz cijev, na kojem prohodnost je komplicirano, također pokazuje prisutnost ili odsutnost priraslica.

Odvija se na 18-22 dan 28-dnevnog ciklusa. Osjećate se - to je kao prvi dan menstruacije. Možete smanjiti bol, ako se unaprijed pripremate: cijeli tjedan prije GHA piti silikonsko napajanje na 1 tabletu tri puta dnevno, a noću - valerij ili majčinsku. I odmah prije postupka, prick barallin. To je učinjeno kako bi se uklonio grč iz jajovoda, jer Ako je prisutan grč, cijevi se mogu činiti neprohodnim.

Postupak adhezije nakon ovog postupka ne može se razviti. Postupak, u pravilu, ne daje komplikacije. Prije postupka dobiva se mrlje za floru. Ako postoji upalni proces - postupak se ne provodi.

Zašto je testiranje prije zamišljanja tako važno?

Ispitivanje pomaže vašem liječniku da vaše tijelo bude spremno za trudnoću. Preporučljivo je da vas pregleda isti liječnik kojem želite provesti trudnoću. Preporuča se ispitivanje najkasnije šest mjeseci prije navodnog začeća. Naravno, ne znate točno koliko vremena ćete trebati zatrudnjeti, ali dugo ne biste trebali odgoditi posjet ginekologu!

Neke bolesti i način života mogu utjecati na trudnoću. Oni također mogu utjecati na vašu plodnost i smanjiti vaše šanse za dobivanje trudnoće. Vaš liječnik vam može pomoći da riješite ove probleme (ili vas naučite kako ih kontrolirati) kako biste izbjegli komplikacije tijekom trudnoće.

Ako koristite kontraceptivne lijekove, morat ćete ih prestati koristiti, ali prije toga se preporuča konzultirati se s liječnikom o mogućim "efektima otkazivanja". Najvjerojatnije, liječnik će vas zamoliti da prestanete koristiti hormonske metode kontracepcije nekoliko mjeseci prije nego počnete pokušavati zatrudnjeti. To će omogućiti vašem tijelu da prođe kroz nekoliko normalnih menstrualnih ciklusa prije trudnoće.

Ako čekate barem 2 - 3 normalan ciklus, to će vam pomoći vaš liječnik odrediti kada ovulaciju, a onda kada zatrudnjeti, liječnik će moći točnije izračunati gestacijsku dob i približan datum isporuke.

Što se događa tijekom pregleda?

Tijekom pregleda liječnik će:

 • provjeriti vaše zdravstveno stanje (ako postoje sumnje u vaše zdravstvene probleme, liječnik će propisati niz testova koji će potvrditi ili odbiti dijagnozu);
 • izmjerite visinu, težinu i krvni tlak;
 • prikuplja vašu obiteljsku povijest (bolesti koje su svojstvene članovima vaše obitelji i obitelji vašeg oca nerođenog djeteta);
 • pitajte kakav ste način života (prehrana, pušenje, tjelesna aktivnost itd.);
 • provoditi ginekološki pregled (interni ispit za prsni organi) - ako imate bilo kakvih problema, morat ćete uzeti svoje lijekove prije začeća će se otkriti tijekom inspekcije kako bi se izbjegli problemi u trudnoći. Liječenje također može pomoći ako imate problema s plodnosti (problemi s dobivanjem trudnoće);
 • napraviti PAP test (Pap test, PAP test) - premaz za oncocytology - medicinska analiza, tijekom koje liječnik uzima struganje stanica iz cerviksa. Stanice se provjeravaju za rak;
 • propisati krvni test za određivanje njegove skupine, kao i Rh faktor;
 • provjerite što ste pretilosti ili nedostatkom debljanje, dijabetes, spolno prenosive bolesti (infekcija spolnog prijenosa), posebno u bolestima kao što su HIV / AIDS, genitalni herpes i sifilis, koja se može prenijeti na fetus, i ozbiljno utjecati na njegovo zdravlje.

Kakva pitanja mora biti postavljena ginekologu?

Prije nego što odete na recepciju, napravite popis pitanja od interesa za vas u vezi sa začećem i nošenjem trudnoće. Na ovom popisu potrebno je uključiti sljedeća nekoliko pitanja:

 • "Kada prestati uzimati kontraceptive?"
 • "Kako pratiti ovulaciju? Kako zadržati kalendar ovulacije? "
 • "Kako mogu znati da mogu biti trudna? Koji su prvi znak trudnoće?
 • "Koji testovi i koji liječnici trebaju proći čovjek prije začeća?"

Trebam li biti testirani ako već imate dijete?

Da, trebate. Vaše zdravlje može se značajno promijeniti od prethodne trudnoće. Ako ste imali komplikacija i zdravstvene probleme u svojoj posljednjoj trudnoći, vaš liječnik vam može pomoći da izbjegavate ove probleme u sljedećoj trudnoći.

Pregledi prije trudnoće preporučuju se ženama koje su imale bilo koji od ovih problema u ranijoj trudnoći:

 • pobačaj ili smrt fetusa (mrtvorođenost);
 • prijevremena dostava;
 • rođenje djeteta s poremećajem u porodu.

Utjecaj obiteljske povijesti bolesti na trudnoću

Povijest bolesti vaše obitelji i obitelji supruge može pomoći liječniku da obratite pozornost na zdravstvene probleme koji se često javljaju u vašim obiteljima, a prema tome možda i imate.

Na primjer, ako vaša obiteljska povijest pokazuje da imate visoki rizik da imate dijete s poremećajem rođenja ili genetskom (nasljednom) bolešću, trebali biste se susresti s genetičarom prije nego što zatrudite dijete.

Vaša obiteljska povijest također može pomoći ginekologu:

 • Pronađite uzrok komplikacija koje su se dogodile u prošlom trudnoći. Liječnik može koristiti razne dijagnostičke metode, kao što je krvni test ili ultrazvučni pregled, kako bi pronašao uzrok problema. Liječenje identificiranih problema često smanjuje vjerojatnost razvoja istog problema u drugoj trudnoći.
 • Predajte kronične bolesti prije trudnoće. Neke kronične bolesti mogu dovesti do komplikacija u trudnoći, a ponekad do poremećaja u nastanku. Ako počnete liječenje bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija (i drugih problema uzrokovanih visokim krvnim tlakom), lupus i PKU (Fenilketonurija) prije trudnoće, što će uvelike poboljšati svoje šanse za njegovanje zdrave trudnoće i dijete.

Trebam li stomatološki pregled prije trudnoće?

Dentalni pregledi bi trebali biti redoviti, bez obzira jeste li trudni ili nemate trudnoću. Ali ako planirate zatrudnjeti, onda svakako trebate posjetiti stomatologa!

Neke studije su pokazale vezu između bolesti desni i prijevremenog rada, kao i rođenja malih dojenačkih bolesnica kod tih žena. Ako imate bolesti desni, liječenje tih bolesti prije trudnoće može spriječiti zdravstvene probleme za vas i vaše bebe.

Ako su vam zubi zahvaćenih karijesom ili bilo kakvih drugih problema u usnoj šupljini, zahtijevaju liječenje, ne odgode tretman tek kasnije, i biti sigurni da upozori svog stomatologa da planirate trudnoću, tako da ti je rekao o svim mjerama prevencije dentalnih problema tijekom trudnoće.

Što još treba učiniti prije trudnoće?

Ako uzimate lijekove, pazite da budete sigurni tijekom trudnoće. Neki lijekovi su vrlo štetni za rastuće dijete. Možda ćete morati prestati uzimati lijekove (ili prebaciti na drugi lijek) tijekom trudnoće. Međutim, nemojte prestati uzimati lijek dok ne prođete preliminarnu konzultaciju sa svojim liječnikom! Otkazivanje nekih lijekova (poput lijekova za liječenje astme, depresije i dijabetesa) može biti mnogo štetnije za vas ili vaše dijete od uzimanja lijekova.

Provjerite imate li sva potrebna cijepljenja u svoje vrijeme i da vaša cijepljenja još uvijek imaju učinak. Neke infekcije, kao što su perad i rublja, mogu ozbiljno oštetiti bebu tijekom trudnoće i dovesti do njezinog prestanka. Stoga je najbolje napraviti sve nestalna cjepiva prije trudnoće. Nakon cijepljenja, prije nego što pokušate zatrudnjeti, trebate čekati barem jedan mjesec.

Popis testova (za žene i muškarce) pri planiranju trudnoće

Rođenje djeteta jedno je od najznačajnijih događaja u životu. I mnogi se parovi pripremaju unaprijed. Ako budući roditelji brinu o planiranju obitelji i prođu niz testova, vjerojatnost uspješne trudnoće i rađanje zdravog djeteta povećat će se nekoliko puta.

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Nije tajna da mnoga rođena djeca nisu planirali roditelji. Međutim, svake se godine povećava broj parova koji ozbiljno pristupaju koncepciji djeteta. Bolje pripremljeni potencijalni roditelji, veća je vjerojatnost da će trudna majka lakše podnijeti trudnoću i roditi zdravu bebu. Kako bi se utvrdilo kako su budući roditelji spremni za začeće, potrebno je proći niz testova i posjetiti nekoliko liječnika.

Koje testove treba prijeći ženu prije trudnoće

Planiranje obitelji za ženu započinje posjetom ginekološkog ureda. Znatno će vam pomoći liječniku ako se prisjetite svih vaših bolesti prije recepcije i izračunate trajanje menstrualnog ciklusa. Nemojte zaboraviti zgrabiti medicinsku karticu. Dostavljene informacije pomoći će liječniku da cjelovitu sliku pregleda.

Dakle, popis analiza:

 • Ginekolog - savjetovanje ginekologa vrlo je važno, glavni je liječnik koji će voditi cijelu trudnoću.
 • Zubar - pravodobno ispitivanje usne šupljine i liječenje bolesnih zuba ublažit će opasnost od opasne infekcije.
 • Otorinolaringolog. Bolesti organa ENT-a također su opasne, pa čak iu kroničnom obliku će biti stalni izvor infekcije.
 • Kardiolog. Dodatni stres na kardiovaskularni sustav žene tijekom trudnoće i porođaja može biti štetan ako postoje bolesti ili patologije na ovom području.
 • Alergije.
 • vaginalni razmaz na flori;
 • opći, biokemijski test krvi;
 • mokrenje,
 • struganje od grlića maternice do PCR studije;
 • citologija struganja;
 • hormoni štitnjače;
 • Ultrasonografija mliječnih i štitastih žlijezda, organa malih zdjelica, kako bi se isključila prisutnost patologije;
 • prisutnost protutijela za toksoplazmozu, virus herpesa, rubeola, citomegalovirus, ljudski papilomavirus;
 • antitijela na HIV, sifilis, gonokkam, mycoplasma, gardnerella;
 • antitijela na Escherichia coli, stafilokok;
 • ispitivanje zgrušavanja krvi;
 • analiza hepatitisa B i C;
 • HIV analiza;
 • analiza sifilisa;
 • PCR za latentne infekcije;
 • kolposkopija;
 • PCR studija struganja proizvedenog iz cerviksa - zbog prisutnosti herpes patogena, citomegalovirusa, klamidije, mikoplazmoze, ureaplazmoze;
 • proučavanje razine hormona štitnjače TSH (hormon koji stimulira štitnjaču hipofize, koji regulira funkciju štitne žlijezde), T3 (tiroksin), T4 (triiodotironin).

1. Prije svega bit ćete pregledani na stolici i imat će kolposkopiju. Ovo je dijagnostički pregled uz upotrebu posebnog uređaja - kolposkopa. Korištenjem ovog postupka i uzimanjem citoloških testova, procjenjuje se stanje maternice. Glavni zadatak prije planiranja djeteta je uklanjanje izvora infekcija i uzrok upalnih bolesti. Stoga ćete napisati nekoliko smjera za testiranje i prolaz ultrazvučne dijagnostike.

2. Standardni popis testova prije trudnoće uključuje opću analizu urina i krvi. Prva analiza odražava opće stanje tijela i omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog sustava. Test krvi određuje razinu hemoglobina i pomaže u praćenju upalnih procesa koji se javljaju u tijelu. Također je potreban test krvi za šećer, biokemijski test krvi, koji omogućuje procjenu rada najvažnijih organa i koagulograma. Posljednja analiza određuje zgrušavanje krvi.

3. PCR dijagnoza infekcija je jedan od najvažnijih postupaka. Ovo je krvni test za mnoge opasne infekcije koje predstavljaju značajnu opasnost za razvoj i život fetusa.

Jedna od najvažnijih komponenti pripreme za začeće je provjeriti tijelo zbog prisutnosti TORCH infekcija. Kratica TORCH je formirana od najopasnijih zaraznih bolesti za dijete: toksoplazmoza (toksoplazma), rubeola (rublja), citomegalovirus (cytomegalovirus) i genitalni herpes (herpes). Ako je žena tijekom trudnoće otkrivena barem jedan od tih patogena, onda je najvjerojatnije morala imati abortus. A ako trudnoća još nije došla, koncepcija treba odgoditi do oporavka.

Rezultati PCR dijagnostike će razjasniti jeste li bolesni i druge bolesti:

Ako niste sigurni da ste imali rubeola u djetinjstvu, svakako poduzmite analizu kako biste razjasnili postoji li rizik od infekcije tijekom trudnoće. Bolest može dovesti do fetalnih malformacija. Ako ste već pretrpjeli rubelu, možete sigurno planirati dijete. Ako nikada niste bili bolesni s tim, bolje je cijepiti kako biste izbjegli zaraze tijekom trudnoće. Trudnoća je dopuštena tri mjeseca nakon uvođenja cjepiva.

4. Ultrasonografija zdjeličnih organa otkriva bolesti i patološke procese koji sprečavaju koncepciju i normalnu trudnoću. Studija je zakazana za 5-7 i 21-23 dana ciklusa. U prvoj fazi se odvija procjena općeg stanja zdjeličnih organa.

U drugoj fazi, određena je transformacija endometrija i prisutnost korpus luteuma (bilo da je došlo do ovulacije). Tijekom ultrazvučnog pregleda, liječnici često dijagnosticiraju probleme koji zahtijevaju kirurški zahvat: cista jajnika, mioma maternice, polip polipeptičnog maternice.

5. Vaša krv će biti provjerena za takve opasne bolesti kao hepatitis B (HbSAg), hepatitis C (HCV), HIV i sifilis (RW).

6. Potrebno je otkriti skupinu i Rh faktor u krvi žene i njezina muža. Pozitivni Rh faktor u supruzi i negativ u mužu ne izazivaju zabrinutost. Ali ako je, prema rezultatima pretrage krvi, pronađena negativna rhesus u trudnoj majci, a pozitivan je pronađen kod muškarca, tada je u početku trudnoće Rh-sukob moguć.

To se posebno odnosi na žene koje su ikada imale transfuzije krvi, trudnoću, pobačaj ili druge kirurške operacije, jer se povećava vjerojatnost formiranja specifičnih protutijela u njihovoj krvi. Rh-konflikt se može pojaviti između Rh-pozitivne bebe i Rh-negativne majke, što dovodi do imunoloških komplikacija, kao što je hemolitička bolest novorođenčeta.

S negativnim rezom žene, pozitivni rhesus muškarca i u odsutnosti titra Rh antitijela, prije trudnoće, provodi Rh imunizacija. Konflikt preko krvi manje je uobičajen, ali liječnici moraju uzeti u obzir tu činjenicu.

7. Sljedeći važan kriterij za procjenu ženske reproduktivne sposobnosti je određivanje koncentracije hormona u njezinoj krvi. Testovi hormona su neobavezni. Ispitivanje se može propisati za menstrualne poremećaje, prekomjernu tjelesnu težinu, neuspješne pokušaje da dijete djeteta za više od godinu dana i prethodne trudnoće s neuspješnim ishodom.

Specifičan popis hormona za koje ćete morati testirati vaš će liječnik odrediti na temelju vaših okolnosti i zdravstvenog stanja. Većina hormona se testira na dan 5-7 i na dan 21-23 ciklusa. Na ovom popisu mogu biti:

 • prolaktin, koji utječu na ovulaciju;
 • testosteron, čija visoka stopa može uzrokovati pobačaj;
 • DGEA sulfat, na kojem ovisi aktivnost jajnika;
 • progesteron, odgovoran za održavanje trudnoće;
 • estradiol, koji određuje razvoj uterusa, jajovoda i endometrija;
 • prolaktin, koji je odgovoran za proces ovulacije;
 • hormoni štitnjače koji reguliraju metabolizam;
 • luteinizirajućeg hormona (LH), koji utječe na ovulaciju.

8. Priprema za koncepciju djeteta bit će nepotpuna bez istraživanja potencijalne buduće majke o čimbenicima pobačaja. Da bi to učinili, oni poduzimaju testove koji određuju sadržaj antitijela na kardiolipin, korionski gonadotropin, fosfolipide i otkriti lupus antikoagulant.

9. Sveobuhvatni pregled završava posjetom ENT liječniku, stomatologu i terapeutu. Liječnik ENT-a će utvrditi imate li kronične bolesti grla, nosa i uha. Ne možemo dopustiti da teško prebačena majka ORZ i ARVI ne ometaju razvoj živčanog sustava fetusa.

Tijekom trudnoće teško je provoditi puni zubni tretman, a istodobno infekcije usne šupljine izazivaju upalne procese. Stoga, za rješavanje zubnih problema idealno je potrebno prije nego što je žena na položaju.

Treba pokazati liječnicima opće urinske i krvne pretrage. Na temelju provedenih studija i pregleda stručnjak će donijeti zaključak o vašem zdravstvenom stanju. Možda vam je dodijeljena dodatna dijagnoza i odgovarajući tretman.

Koje testove treba poduzeti čovjek

Nosi buduće dijete da bude žena. Ipak, polovica genetskog materijala koju prima beba pripada muškarcu. Nisu svi muževi vole posjetiti liječnike, tako da žena može uvjeriti svog supruga da muškarac provodi testove i posjete klinici puno brže i lakše.

Što trebate proći budućem ocu:

 1. Opća analiza krvi i urina, određivanje stanja zdravlja, prisutnost infektivnih i upalnih bolesti u tijelu.
 2. Određivanje tipa krvi i Rh faktora kako bi se utvrdila mogućnost Rh-sukoba između majke i fetusa.
 3. Test krvi za spolno prenosive bolesti. Ako je čovjek zaražen infekcijom, treba ga izliječiti prije začeća.
 4. Dodatne studije koje je odredio liječnik. To može uključivati ​​hormonske krvne pretrage, spermogram (test sperme) i analizu lučenja prostate. Ako su svi testovi normalni, a trudnoća se nikada ne događa, čovjek će morati proći test kompatibilnosti za supružnike.

U kojim slučajevima možda trebate posjetiti genetičara

Prolazak genetskih testova trebao bi biti bračni parovi:

 • koji su naslijedili bolesti u obitelji (duševna bolest, hemofilija, Duchenneova miopatija, dijabetes i drugi);
 • gdje su muškarac i žena u odrasloj dobi, jer starenje stanica kromosoma povećava rizik od patologije u formiranju embrija;
 • rodbine koje pate od mentalne i tjelesne retardacije bez vidljivih vanjskih uzroka;
 • koji su već imali dvije ili više regresivnih trudnoća;
 • u kojem dijete ima nasljednu bolest.

Ako postoji dobar razlog za genetsko istraživanje, ne biste trebali zanemariti posjet genetičara. Zapamtite da se nasljedne bolesti mogu manifestirati kroz nekoliko generacija u vašem djetetu.

Ako su rezultati ispitivanja bili normalni, možete sigurno početi pripremati za začeće. Svi budući roditelji se savjetuju da ne puše nekoliko mjeseci, ne piju alkohol, ne uzimaju lijekove, ne idu u kupalište i štite njihovo zdravlje. Jedite zdravo i uzmite vitamine. Planiranje trudnoće znači brigu o svom nerođenom djetetu!

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Video: Priprema za trudnoću

Obstetrician detaljno govori o pripremanju žena za trudnoću. Popis testova koji moraju biti prošli prije trudnoće: spolno prenosive bolesti, infekcije baklji, hormoni, vaginalna kandidijaza. Također morate posjetiti stomatologa, ginekologa, terapeuta, itd. Slijedite pravila osobne higijene i vodite zdrav stil života.

Gdje trebate početi planirati roditelje trudnoće kako bi smanjili rizik od nezdravog djeteta? Morate početi sa sobom, sa svojim životnim stilom. Optimalno je proći liječnički pregled 2-3 mjeseca prije planiranog začeća. Opseg istraživanja u fazi planiranja trudnoće odabire se pojedinačno, na temelju dobi roditelja, prisutnosti kroničnih bolesti, nasljednosti i tako dalje. Stoga je plan pregleda pri planiranju trudnoće odabran pojedinačno.