Planiranje trudnoće

Liječenje

Trudnoća je iznimno važan korak koji zahtijeva planiranje, psihološku spremnost obaju partnera, niz mjera usmjerenih na poboljšanje zdravlja budućeg oca i majke.

Prvo, supružnici koji odluče postati roditelji moraju proći sveobuhvatni pregled, a drugo, potrebno je priprema za začeće, nazvano pregravidary.

Ove aktivnosti, koje su sastavni dio planiranja trudnoće, značajno povećavaju šanse za njegovo sigurno strujanje i rođenje zdravog djeteta.

Opće informacije

Planiranje trudnoće je skup mjera za pripremu bračnog para za koncepciju zdravog djeteta. Postoje takve komponente planiranja:

 • svjesna želja da dijete dade život i brine se za njega;

 • sveobuhvatni medicinski pregled kako bi se identificirali problemi koji bi mogli smanjiti šanse za uspješno začeće, komplicirati tijek trudnoće i nepovoljno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta;

 • kompleks zdravstvenih postupaka, liječenje identificiranih bolesti i sprečavanje mogućih promjena u načinu života;

 • određivanje najpovoljnijeg razdoblja za koncepciju i provedbu brojnih preporuka koje povećavaju njegovu vjerojatnost.
 • Idealno, priprema za pregradu trebala bi započeti šest mjeseci ili godinu dana prije namjeravanog začeća, a prvi korak je ispitivanje oba supružnika.

  Provedeno je u sljedećim pravcima:

  1. Ispitivanje muškog reproduktivnog sustava od strane urologa, po mogućnosti spermagrama.

 • Korak po korak pregled ženskog pregleda i ultrazvučnog pregleda genitalnih organa, testova hormona i krvi, osobito na razini željeza i hemoglobina, njegove koagulabilnosti, protutijela, ispitivanja endokrinog sustava, otkrivanja autoimunih patologija.

 • Ispitivanje oba partnera za infekcije, krvne pretrage i genitalnu mikroflora, sanitiranje identificirane infekcije.

 • Medicinsko genetsko savjetovanje. Preporučuje se svima, ali je potrebno ako bilo tko u obitelji ima slučajeve nasljednih bolesti, kao i tijekom rane i kasne trudnoće - povećava se rizik od genetskih poremećaja u djece starijih roditelja, ako trudna majka još nije 18, to je također znak za genetsku analizu.
 • Oba supružnika, u pripremi za začeće, moraju voditi zdrav stil života, a trudna majka treba posebno paziti na njezino zdravlje.

  Sve operacije, ako je potrebno, trebaju se provesti prije trudnoće. Potrebna je posjet stomatologu i uklanjanje svih postojećih problema.

  Potrebno je iz prehrane izuzeti nezdrave hrane i obogatiti ga zdravom hranom.

  Također su potrebne sljedeće mjere:

  • potpuno odbijanje alkohola, pušenje;
  • ukidanje hormonskih kontraceptiva i spirale;
  • izbjegavati dodir s otrovnim tvarima;
  • prevencija prehlade, infekcija, hipotermija;
  • ograničavanje zabave na računalu i televiziji;
  • jačanje imuniteta, otvrdnjavanje, hodanje na svježem zraku;
  • puni san;
  • tjelesna aktivnost koja promiče normalnu opskrbu krvlju zdjeličnih organa;
  • ako su radni uvjeti štetni za zdravlje, morat ćete žrtvovati posao.

  Preporučuje se poseban skup vježbi za jačanje trbušnih mišića, prsnog krova, leđa i kukova, joge, plivanja, aqua aerobika.

  Pozitivan stav, samopouzdanje, nedostatak panike je vrlo važan, stoga, među ostalim stručnjacima, trebali biste posjetiti psihologa.

  Što se tiče mogućnosti obučavanja muškaraca, osim uklanjanja kroničnih infekcija, odbijanja loših navika, prebacivanja na zdravu prehranu i povećanu tjelesnu aktivnost, treba slijediti ova pravila:

  • od posljednjeg radiografskog pregleda do začeća trebalo bi trajati najmanje mjesec dana, a poželjno 2-2,5;

 • vruće kupke se ne preporučuju tijekom perioda pripreme; kupelj - pregrijavanje testisa smanjuje kvalitetu sperme;

 • iz istih razloga morate napustiti skučeni rublje.
 • ovulacija

  Od početka pripreme za trudnoću preporučuje se primjena mehaničkih metoda kontracepcije, a kada se ispitivanje i priprema završi, par prestaje biti zaštićen i nastavlja se do pokušaja koncepcije.

  Obično takvi pokušaji traju od jednog mjeseca do jedne godine, ali ako se trudnoća ne pojavi tijekom cijele godine, iako supružnici nisu zaštićeni, planiranje ulazi u novu fazu.

  Potrebno je detaljnije ispitivanje, provjeravajući plodnost muških i ženskih zametnih stanica.

  Ponekad je potrebno posegnuti za umjetnom oplodnjom, ali ako se ne pronađe ozbiljna odstupanja, preporučljivo je izračunati najpovoljnije dane za začeće.

  Šanse za trudnoću tijekom ovulacije su najviši kada zrelo jaje napusti trbušnu šupljinu. Postoje različite metode za određivanje trenutka ovulacije, od kojih su neke dostupne kod kuće, a druge zahtijevaju promatranje u klinici:

 • promatranje simptoma (moguća bol u donjem dijelu trbuha, blagi krvarenje);

 • ovulacijske testove zasnovane na promjenama razine određenih hormona u mokraći;

  Planirajte spol djeteta

  Izračunavanje trenutka ovulacije je također važno za planiranje spola nerođenog djeteta, mnogi roditelji sanjaju o dječaku ili djevojčici. Postoji niz metoda koje omogućuju predvidjeti spol budućeg djeteta s više ili manje visokom vjerojatnosti.

  Dječak je vjerojatnije da će biti zatrudnjen pravilno u vrijeme ovulacije, ali ako se spolni odnos dogodi dan prije ovulacije ili u narednim danima nakon nje, djevojka će izaći.

  Izračun spola djeteta prema datumu rođenja roditelja i ciklusima ažuriranja njihove krvi, prema krvnoj grupi, ne primjenjuje se službenom medicinom.

  Također se vjeruje da prehrana roditelja, doba dana i doba godine kada dođe do začeća, okolina u vagini (kisela ili alkalna), intenzitet seksualnog života utječe na spol nerođenog djeteta.

  Realno je točno odrediti spol već zamišljenog djeteta u roku od 6-9 tjedana trudnoće, nakon provođenja krvi ili urina buduće majke.

  Razgovarajmo o poteškoćama

  Ponekad pregled uoči planirane trudnoće može otkriti prepreke za zatrudnjeti, nositi i roditi zdravo dijete.

  U pravilu, ovo nije presuda o neplodnosti, već samo predviđanju poteškoća s kojima će se suočiti u pripremi za trudnoću.

  Takvi čimbenici otežavaju planiranje trudnoće:

 • Dob žene je 35 godina ili više, pogotovo ako je planirana trudnoća prva;

 • prisutnost bolesti reproduktivnog sustava, osobito kronični endometritis, kao i prethodne operacije na ovom području, uključujući pobačaj;

 • latentne infekcije koje zahtijevaju dugotrajno liječenje;

 • kronične bolesti različitih organa, koje se tijekom trudnoće mogu pogoršati;

 • nedostatak psihološke spremnosti, strah od trudnoće.
 • medicina

  U tijeku planiranja trudnoće potrebno je savjetovanje o dopustivosti uzimanja određenih lijekova za pogoršanje bolesti u vrijeme kada će žena čekati dijete.

  Možda će stručnjak preporučiti profilaktički tijek terapije kako bi se smanjio rizik od pogoršanja.

  Neki lijekovi su kontraindicirani tijekom trudnoće i tijekom pripreme za začeće, dok se drugi preporučuju kako bi najbolje pripremili žensko tijelo za nadolazeće opterećenje.

  Hormonska kontracepcijska sredstva tijekom planiranja trudnoće trebaju biti otkazana, ali stručnjak može propisati steroidne lijekove kako bi ispravio hormonsku neravnotežu koja sprječava začeće.

  Prikazuje se primanje lijekova koji jačaju imunološki sustav - bolje je voditi brigu o sprječavanju infekcija nego liječenju zaraznih bolesti tijekom trudnoće.

  Nakon terapije antibioticima, poželjno je odgoditi koncepciju od najmanje 3 mjeseca.

  Potrebno je tijekom razdoblja pripreme za trudnoću ukloniti nedostatak folne kiseline, joda, drugih vitamina i mikroelemenata.

  Što se tiče prijama bilo kojeg lijeka treba konzultirati stručnjaka. Ako žena pati od kronične bolesti koja zahtijeva stalnu uporabu određenih lijekova, liječnik će vam pomoći da odaberete najbolje benigne lijekove koji ne utječu negativno na fetus.

  vitamini

  Vitamini, vitaminski i mineralni kompleksi, kao i svi drugi lijekovi, u fazi pripreme za trudnoću treba propisati liječnik.

  Neki vitamini i elementi u tragovima buduće majke (i oca također) jednostavno su potrebni, drugi mogu naškoditi nerođenoj djeci.

  Najbolje je uzimati hranu s vitaminima i drugim hranjivim tvarima, ali i njihove farmaceutske pripravke.

  Vitamini skupine B, posebice B9, poznatiji kao folna kiselina, vrlo su važni za siguran tijek trudnoće, koncepcija zdravog djeteta, prevenciju raznih patologija fetusa.

  Vitamin C (askorbinska kiselina) nužan je za jačanje imunološkog sustava. Vitamin E (tokoferol) doprinosi uspješnoj trudnoći i normalnoj formiranju fetusa.

  Vitamin D će štititi buduće mame kosti i zube od gubitka kalcija. Vitamin A se mora uzimati s oprezom, a višak za trudnice je opasniji od nedostatka jer može uzrokovati različite patologije fetusa.

  Za razdoblje pripreme za začeće razvijene su brojne posebne komplekse vitamina:

  • Pregnoton je kompleks vitamina i minerala koji hrani tijelo s tvarima potrebnim za formiranje fetusa, normalizira menstrualni ciklus i blagotvorno djeluje na reproduktivni sustav;

 • Vitex - lijek za normalizaciju hormonskog ciklusa, što povećava šanse za začeće;

 • Spemamon je kompleks za muškarce koji potiče proizvodnju sperme i poboljšava njihove karakteristike.
 • Uostalom, čak i neplanirana trudnoća može napredovati i biti riješena prilično sigurno, glavna stvar je da to bude željeno.

  Planiranje trudnoće: gdje početi?

  Vjeruje se da se obitelj rodila u trenutku kada su se par prvi put odlučili probiti u ulozi mame i tate. Kako započeti planiranje trudnoće? Prije svega, s razumnim i odgovornim pristupom budućem statusu roditelja. Trudnoća je važna za planiranje prije pojave, kako bi se uklonili svi rizici i opasnosti, čime bi se povećale šanse za začeće, razvoj i rođenje zdravog djeteta.

  Prije nekoliko godina, čvrsta želja za roditeljstvom bila je da supružnici jednostavno prestanu koristiti kontracepcije pri planiranju bebe. Trenutno to nije dovoljno. Većina supružnika mora poduzeti ozbiljne korake kako bi unaprijedila svoje tijelo, budući da je budućno dijete formirano iz njihovog genetskog materijala.

  pramenovi

  Kada planirate bebu, budući roditelji trebaju se unaprijed brinuti za svoje zdravlje. Da biste to učinili, trebaju se osloniti na sljedeće ključne točke:

  1. Odbijanje loših navika. Ovo se pravilo odnosi i na oba roditelja. Uklanjanje alkohola i nikotina važna je najmanje 1 mjesec prije početka pokušaja trudnoće. Što se tiče lijekova, tijelo se mora oporaviti nakon njih najmanje 3 godine, bez obzira na to tko je uzimao lijekove - budućeg oca ili majke. Nemoguće je zatrudnjeti u ovom trenutku.
  2. Zdrava hrana. Potpuno prehrana je važna samo za žene. Preporuča se svakodnevno jesti proteinske hrane, povrće i voće, tako da u vrijeme začeća postoji dovoljno elemenata u tragovima i vitamina u tijelu.
  3. Posjet ginekologu za pregled, imenovanje svih vrsta testova i ultrazvučnih pregleda zdjeličnih organa. U slučaju ginekoloških bolesti, spolno prenosivih infekcija i upala u intimnoj sferi, morat će proći kroz odgovarajući tretman.
  4. Cijepljenje. Prije planiranja za trudnoću liječnik može preporučiti cijepljenje protiv potencijalno opasnih infekcija, poput rubeole. Ova bolest može dovesti ne samo na nepravilnosti fetusa, već i na smrt.
  5. Genetičko savjetovanje. Istraživanje genetike nije suvišno u pitanju planiranja djeteta. Specijalist, koristeći krvne pretrage oba roditelja, moći će unaprijed izračunati vjerojatne rizike od abnormalnosti fetusa i na temelju njih dati preporuke za planiranje i nošenje trudnoće.

  Kada početi pripremati za začeće?

  Možete planirati trudnoću u bilo koje vrijeme, ali stručnjaci preporučuju da se odgovorno pristupi ovom zadatku i počnete pripremati najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije. Pripremne etape moraju proći oba supružnika. Infantilno ponašanje čovjeka, koje se često susreće u ovom slučaju, u budućnosti može negativno utjecati na buduću trudnoću i postati čudesni čimbenik rizika.

  Nakon što je stigla trudnoća, planiranje joj logično završava. Ali postoji još jedna točka gledišta. Ako se tijekom pripreme za začeće, mnoge žene ponekad dopuštaju gutljaj vina ili nekoliko pušaka cigarete, a tijekom trudnoće takvi "pauze" trebaju biti zabranjeni. Stoga, čak i nakon završetka planiranja, morate shvatiti da će stil života ostati isti za 9 mjeseci.

  Potrebni testovi

  Svaka žena koja odluči postati trudna mora biti podvrgnuta sljedećim laboratorijskim testovima:

  • opći i biokemijski krvni testovi;
  • određivanje Rh faktora i vrste krvi (preporučljivo je proći oba supružnika);
  • mokrenje,
  • test krvi i namaz za genitalne infekcije (proći oba supružnika);
  • test krvi za antitijela na klamidiju, herpes, toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirusnu infekciju, hepatitis B i C, HIV, sifilis;
  • krvni test za šećer;
  • koagulacije;
  • kolposkopija.

  Preporuča se i ultrazvučni pregled organa zdjelice. Dodatni pregledi za planiranje trudnoće mogu biti:

  • test krvi za spolne hormone, koji je indiciran za sve žene s nepravilnim menstruacijom, probleme s koncepcijom i spontanim pobačajima u povijesti;
  • testovi krvi i urina za hormone štitnjače (ako postoje endokrini problemi);
  • imunološka studija.

  Koji lijekovi trebaju?

  Moderni liječnici smatraju da tijekom planiranja trudnoće nije potrebno uzimati multivitaminske komplekse. Čak iu hladnoj sezoni i slaboj prehrani, embrij će imati dovoljno vitamina i drugih hranjivih tvari za oblikovanje i rast. Ali primanje nekih elemenata u tragovima i dalje će biti korisno. Razmotrite ih detaljnije.

  Folna kiselina

  Za potpunu sintezu DNA struktura i staničnu podjelu embrija u tijelu buduće majke trebao bi biti dovoljan element u tragovima topljiv u vodi - folna kiselina. Kada je nedostatan, u fetusu se mogu pojaviti anomalije razvoja neuronske cijevi, spinalne malformacije, rascjep usne šupljine itd.

  Nijedan prehrambeni proizvod ne sadrži folnu kiselinu u pravoj količini. Stoga liječnici preporučuju da počnu uzimati sintetiziranu folnu kiselinu barem mjesec dana prije namjeravanog začeća. Nakon trudnoće, lijek se uzima još 4 mjeseca. Možete kupiti folnu kiselinu u ljekarnama. Pročitajte više o upotrebi folne kiseline u planiranju trudnoće →

  Kalij jodid

  Kalijev jodid je također važan za zdravlje nerođenog djeteta. Sadržava se u takvim pripravcima kao što su Iodomarin, aktivni jod, itd. Prije i poslije začeća preporučuje se uzimanje 200 mcg joda dnevno. Također, liječnik može savjetovati da zamijeni uobičajenu jodiziranu sol.

  Ovaj element u tragovima ima ljekoviti učinak. Uzimanje kalij jodida poboljšava stanje ženskog reproduktivnog sustava, čime se povećava vjerojatnost začeća. Osim toga, on sprečava patologiju mentalnog i mentalnog razvoja u nerođenog djeteta, koji se pojavljuje s kroničnim nedostatkom joda u majčinom tijelu.

  Vitamin E

  Vitamin E ili tokoferol sprečavaju komplikacije trudnoće, uključujući i rani pobačaj. Također, vitamin E ima pozitivan učinak na rad ženskog tijela, pridonoseći sazrijevanju zdravih jaja.

  Kod muškaraca tokoferol ima pozitivan učinak na sastav tekućine. Za pojavu učinka da biste je uzeli trebate najmanje 3 mjeseca prije moguće koncepcije.

  Inofert

  Ponekad nije dovoljno samo uzimati vitamine koji bi zamislili bebu. U nekim slučajevima, žena, ako ne može dugo ostati trudna, zahtijeva normalizaciju menstrualnog ciklusa i korekciju hormonalnih razina.

  Jedno od sredstava koja se koristi u takvoj situaciji je Inofert. Ovo je ne-hormonski lijek koji regulira ženski menstrualni ciklus. Normalizira proizvodnju prolaktina, luteotropina i testosterona, potrebnog za normalno sazrijevanje jaja.

  Inofert se obično preporučuje za žene koje mogu doživjeti razvoj loše kvalitete jajašaca. Na primjer, žene planiraju trudnoću preko 35 godina ili rade u opasnim industrijama.

  Ako se to pokazalo nedostatnim za normalizaciju stanja i početak trudnoće, koriste se lijekovi koji sadrže hormon: Duphaston, Utrogestan i drugi. Njihov imenovanje, odabir režima i optimalnu dozu treba liječiti liječnik.

  Kako povećati vjerojatnost trudnoće?

  Obično, koncepcija se javlja u intervalu između kraja drugog i početka trećeg tjedna menstrualnog ciklusa. U ovom trenutku većina žena ovulira normalno. Pročitajte više o metodama za određivanje ovulacije →

  2-3 dana prije ovulacije, preporuča se odmoriti se u intimnim odnosima, odreći alkoholna pića, posjetiti kupku, pa čak i uzeti vruću kupku. Nije nepoželjno doživjeti stres, sukob s vašim supružnikom. Muške reproduktivne stanice - spermijske stanice mogu izgubiti svoju prirodnu aktivnost čak i na pozadini svjetlosnog faktora stresa, ali alkohol najčešće utječe na njih, što smanjuje šanse za začeće za 15 puta!

  Nemoguće je izvesti vaginalni douching prije seksa, jer to može promijeniti kiselost sluznice. Kao rezultat toga, spermatozoa može umrijeti bez postizanja cilja, ako kemijski sastav medija ne odgovara normi. Na primjer, čak i slina djeluje negativno na njih.

  Nakon ejakulacije, žena može povećati vjerojatnost začeća, ako ostane neko vrijeme u ležećem položaju, s jastukom pod njezinim bedemom.

  Planiranje trudnoće za budućeg oca

  Zdravlje budućeg oca nije manje važno za dijete nego mama. Nažalost, reproduktivno zdravlje muškaraca je uključeno u izuzetne slučajeve, osobito ako žena nema problema s začećem.

  Treba imati na umu da muška sperma može ne samo oploditi nego i sadržavati različite patogene mikroorganizme, uključujući patogene genitalnih infekcija. Nisu svi ljudi znaju da pate od kroničnog prostatitisa, budući da se ta bolest dugo odvija u latentnom obliku.

  Neke patologije koje dječaci doživljavaju kao tinejdžera mogu nepovoljno utjecati na reproduktivno zdravlje.

  Isto tako, u suvremenim muškarcima, opće i reproduktivno zdravlje gotovo je 75% ovisno o ekološkoj situaciji, načinu života, ekonomskim i socijalnim uvjetima, što zajedno često ostavlja mnogo želje. Preostalih 25% su medicinski aspekti, uključujući ljudsku genetiku. Pročitajte više o uzrocima neplodnosti kod muškaraca →

  Zato bi muškarac trebao pregledati urolist ili andrologist prije planiranja trudnoće sa suprugom. Osim toga, poželjno je da muškarac izradi spermogram - potpunu analizu sperme, koja omogućuje procjenu sposobnosti čovjekova oplodnje.

  Također, budući otac bi svakako trebao odreći alkohol i pušiti u svakodnevnom životu. Nikotin i toksini alkoholnih pića nepovoljno utječu na kvalitetu sperme. Odbijanje mora biti unaprijed, jer je potrebno najmanje 3 mjeseca ažurirati sastav sjemenske tekućine.

  Kada planirate trudnoću, potrebno je započeti pripreme za to mnogo prije implementacije planova. Točno rješenje je razumni pristup koncepciji, uključujući temeljito ispitivanje zdravlja obaju supružnika.

  Ako buduće roditelje teško razumiju pitanja planiranja trudnoće, možete potražiti pomoć stručnjaka. Liječnici koji rade u klinici za majčinstvo ili centru za planiranje obitelji pomoći će paru da se pripremi za začeće i rođenje željenog djeteta.

  Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
  posebno za Mama66.ru

  Planiranje trudnoće: 5 nužne aktivnosti

  Planiranje trudnoće je proces pripreme bračnog para za zdravo dijete.

  Uključuje svjesnu odluku o djetetu, cjelovit pregled budućeg majčinskog tijela (i, ako je potrebno, oca), identifikaciju i liječenje bolesti koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje budućeg djeteta ili majčinu sposobnost da rađaju i roditi dijete.

  Tijekom trudnoće i porođaja, žensko tijelo doživljava značajna opterećenja svih vitalnih organa. Srce, bubrezi, jetra rade dvostruko sile, živčani, imuni, endokrini sustavi doživljavaju veliku napetost. Zato se poželjno pripremiti za trudnoću unaprijed, najbolje - 2-3 mjeseca prije navodnog začeća.

  Planiranje trudnoće izbjegava mnoge zdravstvene probleme i povećava šanse za bebu i općenito zdravu bebu. U idealnom slučaju, žena treba posjetiti ginekologa, zubara, liječnika opće prakse, ENT liječnika i, ako je potrebno, uske stručnjake unaprijed identificirati i liječiti kronične bolesti. Osim toga, ona bi trebala biti testirana na "skrivene" infekcije koje prolaze nezapaženo, ali mogu naštetiti djetetu, ispitati hormonalni status, napraviti ultrazvuk zdjelice i podvrgnuti se drugim potrebnim istraživanjima. U nekim slučajevima, nekoliko mjeseci prije planirane trudnoće, žena se preporučuje da se cijepi (najčešće protiv rubele i hepatitis B) kako bi izbjegli probleme tijekom nošenja djeteta.

  Istovremeno, ne biste trebali brinuti mnogo ako je trudnoća neplanirana. U prvih deset dana fetus još nije pričvršćen na zid maternice i nije se pridružio majčinoj cirkulaciji krvi - dakle, štetne tvari koje ulaze u njenu krv (alkohol, droga itd.) Ne primaju dijete. Odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće, žena treba kontaktirati ginekologa i podvrgnuti se potpunom ispitivanju kako bi identificirala (i, ako je moguće, uklonila) zdravstvene probleme i pripremila se za rođenje zdravog djeteta.

  Posjet stručnjaka

  Trebate početi s planiranjem trudnoće posjetom ginekologu. Liječnik će pregledati medicinsku iskaznicu žene, saznati sve o prethodnim trudnoćama, abortusima, metodama kontracepcije, bolesti prošlosti i sadašnjosti. Nakon pregleda, ginekolog će dati žene upute za testove i preglede, a ako sumnjate na zdravstveni problem, savjetovat će vam da posjetite relevantne stručnjake (endokrinolog, kirurg, allergist itd.).

  Nadalje, preporučljivo je posjetiti terapeuta čiji je zadatak dijagnosticirati i liječiti kronične bolesti koje mogu komplicirati tijek trudnoće. Da biste identificirali i rehabilitirali žarišta kronične infekcije, potrebno je konzultirati liječnika ENT-a i posjetiti stomatologa.

  Ako je u obitelji bilo nasljednih bolesti (Downova bolest, mišićna distrofija, Alzheimerova bolest, Huntingtonova koreja itd.) Ili slučajevi mrtvorođenja, treba se konzultirati genetičar. Genetičar može provoditi posebne studije za identifikaciju genetskih abnormalnosti, kako bi predvidio rođenje zdravog djeteta.

  Analize i ankete

  Preporučamo sve žene koje namjeravaju zatrudnjeti dijete:

  • opći i biokemijski krvni testovi;
  • analiza za određivanje vrste krvi i Rh faktora (za oba supružnika);
  • mokrenje,
  • testovi i testovi krvi za genitalne infekcije - PCR (klamidija, ureaplasmoza, mikoplazmoza, gonoreja, kandidijaza (mrena) - u oba supružnika;
  • krv za antitijela na rubelu, toksoplazmu, herpes, CMV, klamidiju, HIV, RW, viruse hepatitisa B i C;
  • krvni test za šećer;
  • koagulogram (pokazatelji zgrušavanja krvi);
  • kolposkopija (za procjenu stanja vagine i cerviksa);
  • Ultrazvuk zdjeličnih organa (za procjenu stanja maternice i jajnika).
  • Ako je menstrualni ciklus nepravilan, problemi s koncepcijom i prethodnim pobačajima, propisan je krvni test za spolne hormone.
  • Prema svjedočanstvu endokrinologa, mogu se propisati testovi za hormone štitnjače, nadbubrežne žlijezde itd.
  • U slučaju pobačaja i neplodnosti, može se propisati definicija antikoagulansa lupusa, antitijela na korionski gonadotropin, protutijela na fosfolipide, TPO antitijela, protutijela na TSH receptore i druga ispitivanja.
  • Imunološko ispitivanje.

  cijepljenje

  Ako žena ne pati od rubeole i nema protutijela na ovu infekciju, preporučuje se cijepljenje (najmanje 3 mjeseca prije planiranog začeća). To je zbog činjenice da je infekcija s rubelom tijekom trudnoće ispunjena formiranjem fetalnih malformacija i drugih poremećaja.

  Osim toga, preporučuje se cijepljenje hepatitisa B.

  Osim toga, možete se cijepiti protiv difterije i tetanusa, kao i protiv gripe.

  Mjerenje osnovne temperature

  Za nekoliko mjeseci, preporučuje se ženi da izmjeri osnovnu tjelesnu temperaturu. Sva mjerenja su zabilježena na grafikonu koji treba biti prikazan ginekologu. Prema ovom rasporedu, liječnik može dijagnosticirati niz kršenja i, ako je potrebno, propisati dubinski pregled.

  Odmah prije zamišljanja

  Ako se sve ispostavilo da je u redu, možete započeti izravnu pripremu za začeće. Par se savjetuje da ne piju drogu 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom, da ne puše (u ekstremnim slučajevima - smanjiti broj cigareta, prebaciti na lakše cigarete), ne piti alkoholna pića (više od 100 ml vina dnevno ), nemojte zloupotrebljavati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite na kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti.

  Žene tri mjeseca prije navodne koncepcije moraju početi uzimati vitamine s folnom kiselinom.

  Sada možete prestati zaštititi sebe i početi zatrudnjeti. Prema statistikama, zdravi par, koji se seksaju 2-3 puta tjedno bez kontraceptiva, obično traje od nekoliko mjeseci do godinu dana da bi zatrudnio. Dakle, ne brinite ako prvi put niste uspjeli. To može biti posljedica nedavnog uzimanja hormonskih kontracepcijskih tableta, stresa, promjena načina života itd.

  Ako nakon godinu dana nije došlo do trudnoće, potrebno je konzultirati ginekologa. Moderna medicina liječi mnoge slučajeve neplodnosti žena i muškaraca. U ekstremnim slučajevima, možete koristiti metode umjetne oplodnje (IVF, ICSI, itd.).

  Priprema i planiranje trudnoće

  U većini slučajeva žena sama ili sa svojim partnerom rješava sva pitanja vezana za pripremu za buduću trudnoću. Nažalost, osobe koje namjeravaju zatrudnjeti dijete se upućuju na stručnjake uglavnom kada se pojave određeni problemi.

  U međuvremenu, kako bi se pravilno pripremili za trudnoću, potrebno je uzeti ovo pitanje vrlo ozbiljno i započeti s planiranjem trudnoće dugo prije začeća. Uostalom, trudnoća, koja postaje iznenađenje za ženu, često u prvih tjedana nastavlja sa uobičajenim načinom života žene. Prema tome, trudna majka može piti alkohol, dim, doživjeti ozbiljan stres i dobiti tjelesni napor, koji u konačnici može utjecati na zdravlje djeteta.

  Stoga se koncepcija djeteta mora svjesno približiti primjenom dokazanih kontraceptiva prije samog početka menstrualnog ciklusa, za što je planirano začeće. Idealno, priprema za trudnoću treba nastaviti oko tri do četiri mjeseca neposredno prije začeća.

  Savjetovanje s stručnjacima pri planiranju trudnoće

  Priprema za trudnoću, prije svega, uključuje posjete nekim liječnicima za preglede i konzultacije. Čak i žena koja vjeruje da je potpuno zdrava, mora i dalje osigurati da nema skrivenih bolesti. Prvo biste trebali posjetiti liječnika opće prakse. Čak i većina osnovnih studija, kao što je kontrola krvnog tlaka, proizvod općeg urina i krvnog testa, pomoći će odrediti prisutnost kroničnih bolesti. Žene koje planiraju trudnoću trebaju podvrgnuti fluorografiji. U ženama koje imaju kronične bolesti, iznimno je važno konzultirati se sa specijalistom, planirate li zamisliti dijete. Potrebno je izabrati vrijeme, tako da se razdoblje pogoršanja kronične bolesti ne podudara s trenutkom začeća. Trebali biste također izvijestiti stručnjaka o uzimanju lijekova, budući da su neki lijekovi strogo kontraindicirani tijekom trudnoće. Stoga je potrebno odabrati sigurnije lijekove.

  Ginekolog će vam reći više o tome kako se pripremiti za trudnoću. Osim toga, važna komponenta posjeta ovom specijalistu je potreba za screeningom nekih infekcija. U tu svrhu provode se posebne studije na vaginalnoj mikroflori. Osim toga, ginekolog će odrediti koja bi druga ispitivanja pri planiranju trudnoće trebala biti učinjena ženi. To su studije koje će u pacijentu isključiti ili potvrditi prisutnost rubeole, herpesa, toksoplazmoze, sifilisa i hepatitisa. Uostalom, ove infekcije vrlo često se razvijaju latentno, a samo ih laboratorijski testovi mogu odrediti.

  Unatoč činjenici da se takve infekcije javljaju bez vidljivih simptoma, one mogu imati izrazito negativne posljedice. Ako je žena u djetinjstvu pretrpjela bolest rubeole ili toksoplazmoze, to uopće neće utjecati na tijek trudnoće. Međutim, ako se infekcija s tim bolestima dogodila u procesu nošenja djeteta, onda se na kraju može pojaviti intrauterinska infekcija fetusa. Herpes virus je vrlo opasan u prvih tjedana razvoja embrija.

  Stoga je u nekim slučajevima važno cijepiti. Ako govorimo o rubeoli, žena koja nije prethodno patila od ove bolesti treba cijepiti nekoliko mjeseci prije začeća. Ovo cjepivo preporučuje se za žene koje nisu otkrivena protutijela u krvi. Međutim, ako je žena već trudna, u bilo kojem slučaju ne smije se cijepiti jer virus cjepiva može naštetiti fetusu. Ponekad, u jesensko-zimskom razdoblju, preporučljivo je dobiti i gripu. U nekim slučajevima preporuča se cijepljenje žena protiv hepatitisa B.

  U procesu planiranja trudnoće, neophodno je podvrgnuti stomatološkom pregledu i ukloniti sve probleme sa zubima. To ne samo da će spriječiti mogućnost prenošenja kroničnih infekcija djeci, već i pomoći zadržati zube u zdravom stanju tijekom razvoja fetusa.

  Genetika specijalist konzultacije je bitno za žene koje planiraju zatrudnjeti nakon dobi od 35 godina. Osim toga, na stranici genetika trebaju ljudi koji imaju bliske rođake koji su imali genetske abnormalnosti, kao i ako je trudnica ili otac ikad bili izloženi zračenju ili radioterapijom. Ako zbog određenih faktora, obitelj je vrlo važan spol djeteta, a zatim se konzultirati s genetičar je također potrebno.

  U nekim slučajevima, analize u pripremi za trudnoću uključuju istraživanje spolnih hormona i hormona štitnjače. To će eliminirati prisutnost endokrinih poremećaja. Takve bi preglede svakako trebalo proslijediti ženama koje redovito primjećuju kršenja mjesečnog ciklusa, koji imaju povijest pobačaja. Također, pregled endokrinih poremećaja su žene s hiperandrogenizmom (rast muške vrste kose) i pretilosti.

  Puno ispitivanje u fazi planiranja trudnoće najkompletnija je prevencija pobačaja.

  Istovremeno je čovjek koji će postati otac, također je poželjno vidjeti stručnjaka urologa isključiti urogenitalne infekcije i upale organa zdjelice.

  U procesu pripreme za trudnoću, krvna skupina i Rh su također određena za oba partnera. S pozitivnim Rh faktorom, žena neće imati problema s koncipiranjem i nošenjem djeteta. S negativnim faktorom Rh u žena, potrebno je utvrditi protutijela. Ako se ispostavi da su pozitivni, tada je korekcija nužna za početak trudnoće. Posljedično, koncepcija će morati biti lagano odgođena. S negativnim protutijelima, takva analiza kasnije, od osmog tjedna trudnoće, se ponavlja jednom mjesečno.

  Ako žena ima prvu grupu krvi, a njezin partner ima bilo koju drugu, onda je moguće nekompatibilnost krvnoj grupi. Sve ove točke treba poznavati liječniku, koji će vam reći kako nastaviti, da biste izbjegli komplikacije.

  Ponekad je žena propisana i ultrazvuk zdjeličnih organa za procjenu stanja tih organa i određivanje ovulacije.

  Životni stil pri planiranju trudnoće

  Priprema za trudnoću također uključuje promjenu nekih od načela normalnog načina života. Nekoliko mjeseci prije planiranog začeća, potrebno je pregledati prehranu i pokušati isključiti sve proizvode sa konzervansima, visokim sadržajem boja. Naravno, s modernom stvarnosti, nije uvijek moguće potpuno riješiti ne-prirodne proizvode, ali koliko je zdrave hrane što je više moguće uvesti u prehranu. Alkohol u tom razdoblju također treba biti potpuno napušten. Nije poželjno jesti krumpir koji je pohranjen tijekom zime, jer u njima postoje karcinogeni. Žena koja želi postati majka mora jesti češnjak, luk i limun. Količinu kave poželjno je minimizirana na dvije šalice dnevno. Bolje je sada pokušati se prebaciti na zdrave biljne čajeve.

  Postoje i neke nutritivne smjernice za žene koje žele zatrudnjeti što prije. Takvi proizvodi ne samo da pridonose koncepciji, nego također osiguravaju žensko tijelo s nadopunjavanjem zaliha esencijalnih minerala i vitamina. Dakle, stručnjaci savjetuju da koristite željezne bogate leće, špinat, repa, grah. Mnogo zdravih masti pronađenih maslina i maslinovog ulja, oraha, avokada. Ali rafinirane masti, naprotiv, smanjuju plodnost.

  Ne bismo trebali zanemariti hranu bogatu vitaminom C - paprom, jagodama, breskvama, agrumima, brokuli. Mliječni proizvodi također trebaju biti uvedeni u prehranu. Međutim, naglasak treba biti na običnoj hrani bez mliječne masti. Izvor vitamina E su sjemenke suncokreta, špinat, rajčica. Usput, ovaj vitamin je neophodan ne samo za ženu, nego i za čovjeka koji želi imati dijete. Liječnici također preporučuju korištenje više kupusa, što pridonosi normalizaciji hormonske ravnoteže.

  Također je važno pojednostaviti unutrašnje stanje žene: ona ne bi trebala pasti u depresivno stanje, podvrgnuti teškom stresu. Ako trudna majka radi u poduzeću gdje se odvijaju određeni štetni učinci, onda se ovo mjesto rada treba mijenjati i prije nego što se dogodila koncepcija.

  Posjet mjesta s velikim brojem ljudi trebao bi se svesti na najmanju moguću mjeru, budući da je to puna prijenosnih infektivnih bolesti. Hipotermija, nacrti mogu izazvati pojavu hladnoće, što nepovoljno utječe na stanje djeteta.

  Mjesec dana prije navodnog začeća, žena bi trebala prestati odlaziti u saunu jer se ne preporuča pregrijavanje. Ali svakodnevna gimnastika bi trebala biti učinjena bez uspjeha. Posebna pažnja u ovim mjesecima treba obratiti na trbušne mišiće, vježbe s ciljem jačanja koje treba obavljati svaki dan. U budućnosti, to će pomoći kod porođaja, a isto tako spriječiti pojavu progib trbuha nakon nošenja djeteta.

  Vitamini pri planiranju trudnoće

  Međutim, ne samo da posjećuju liječnike je važno u tako važnoj stvari kao i planiranje trudnoće. Kalendar trudnoće, iz kojeg možete saznati o najvažnijim fazama razvoja djeteta, po mjesecima i tjednima, obavještava vas da žena treba vitamine i minerale u svim fazama nošenja djeteta. Ali skladan razvoj fetusa već ovisi o tome je li dovoljno vitamina u planiranju trudnoće konzumirala trudnu majku.

  Do danas, nekoliko najvažnijih tvari koje izravno utječu na tijek trudnoće, točan rast i razvoj fetusa. Folna kiselina je vrlo važna pri planiranju trudnoće, jer njegov nedostatak može negativno utjecati na rast živčanog tkiva budućeg djeteta. Potrebno je uzeti folnu kiselinu tri mjeseca prije planiranog začeća, kao i tijekom prvih dvanaest tjedana razvoja embrija. Dokazano je da takva preventivna mjera značajno smanjuje rizik od pojave malformacija središnjeg živčanog sustava kod djeteta. Za žene, optimalna doza folne kiseline bit će 400 mikrograma dnevno. Kod razvoja multivitaminskog kompleksa za trudnice primjenjuje se takva doza folne kiseline. Adekvatan unos folne kiseline smanjuje rizik od hidrocefalusa, oštećenja neuralne cijevi i mentalne retardacije. Osim toga, unos folne kiseline nije ni manje korisno za budućeg oca, jer njezin nedostatak može nepovoljno utjecati na spermatogenezu.

  U regijama u kojima je zabilježen nedostatak joda, žena treba nadoknaditi nedostatak tog elementa u fazi planiranja začeća. U ovom slučaju preporuča se svakih dan uzimati 100 μg kalijevog jodida.

  Vitamin E jednako je važan pri planiranju trudnoće. Unatoč činjenici da postoji opažanje da je potrebno uzimati ovaj vitamin u kardiovaskularnim bolestima, visokom kolesterolu, aterosklerozi, žena ne bi trebala trpjeti od nedostatka vitamina E. Prije nego što se pojavi dijete, učinak ovog vitamina na tijelo se temelji na antiupalnim i antioksidativnim učincima, Vitamin E doprinosi poboljšanju cirkulacije krvi u tijelu, povećava otpornost na infekcije. Međutim, takav pozitivan učinak vitamina na žensko tijelo neće biti prekrižen nuspojavama. Ako tijelo ima adekvatnu količinu vitamina E, onda poboljšava funkciju jajnika. A kad je dijete zamišljeno u tijelu trudne žene, neće biti hormonskih skokova. Slijedom toga, rizik od prisilnog pobačaja će se smanjiti. Do danas, postoje studije koje potvrđuju da s nedostatkom ovog vitamina u tijelu, rizik od pobačaja značajno povećava.

  Kasnije, tijekom trudnoće, vitamin E osigurava rast i normalnu aktivnost posteljice, potiče proizvodnju prolaktina - hormona, bez kojih dojenje nije moguće. Osim toga, nedostatak vitamina E može imati štetan učinak na zdravlje novorođenčeta.

  Da bi se dobio vitamin E iz prirodnih izvora, dovoljno je redovito koristiti visokokvalitetno povrće nerafinirano ulje, jaja, jetra, mliječni proizvodi i meso.

  Nakon konzultacija sa svojim liječnikom, možete uzeti Vitamin E tečaj, pridržavajući se dnevne doze propisane pojedinačno. Ovaj vitamin se može uzimati i samostalno i kao dio multivitaminskog kompleksa.

  Ostali aspekti pripreme trudnoće

  Pri pripremi za buduću trudnoću treba uzeti u obzir i druge, jednako važne čimbenike. S pravilnim pristupom problemu planiranja obitelji, supružnici ne samo da traže potrebne informacije, već i pokušavaju naći ginekologa koji će promatrati ženu i prije trudnoće i njezinog procesa. Važno je da trudna majka ne samo da je sigurna u svoje kvalifikacije, već u potpunosti povjerava svom liječniku.

  Prije nego što mislite o začeću, preporučljivo je da žena uzme godišnji odmor i ode na odmor na more ili na drugo mjesto. Uostalom, tijekom trudnoće, klimatske promjene su iznimno nepoželjne, a nakon rođenja djeteta, puni godišnji odmor može biti uređen ne dovoljno dugo.

  Najvažnije je rješavanje pitanja planiranja trudnoće na vrijeme, a onda će cijeli proces proći bez komplikacija i nepredviđenih poteškoća.

  Planiranje trudnoće

  Najvažniji projekt

  Instinkt majčinstva inherentno nas prirodi, a svaka žena, svjesno ili nesvjesno, nastoji ispuniti svoju glavnu svrhu. No, svaka trudnoća, na žalost, ne završava uspješnim rođenjem. Kako bi se to izbjeglo, mora se pažljivo pripremiti ne samo za rođenje, već i za koncepciju djeteta. Planiranje trudnoće - proces pripreme bračnog para za zdravo dijete - uključuje potpuni pregled budućih roditelja, identifikaciju i liječenje bolesti koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje budućeg djeteta ili majčinu sposobnost da rađaju i rađaju bebu. U ovom broju časopisa odlučili smo otvoriti mali ciklus članaka o ovoj temi.

  Oleg Romashov
  Farmakolog 1. kategorije, Cand. med. Znanost, GKB № 7, Moskva

  Prije nego što se precizira na planiranje trudnoće detaljno, buduća majka treba obavijestiti o tome kako su uređeni mehanizmi koji dovode do novog života. A buduće očevi trebaju se prisjetiti osnova biologije. Uostalom, ako roditelji jasno i pravilno zastupaju "što, kako i zašto", oni će svjesno i kompetentno pristupiti takvoj ozbiljnoj odlukama kao rođenje djeteta.

  Kako to ide

  Dakle, prvo ćemo pogledati kako se te stanice formiraju, uređuju i rade, što zapravo stvara ljudski život.

  Oociti su najčudesnija od svih životinjskih stanica: kada su aktivirani, oni mogu dovesti do cijelog novog organizma. Aktivacija je obično rezultat jaja koja se spaja s spermom tijekom gnojidbe; pokreće razvojni program, čiji postupni razvoj dovodi do stvaranja novog pojedinca.

  Jaja se formiraju mnogo prije rođenja. To se događa unutar fetusa djevojke. Na rođenje djevojke, svaki joj jajnici sadrži oko 1 milijun primarnih folikula - stanice iz kojih se naknadno formira jaja; većina njih potom propadne. To znači da se oko 40-godišnjeg reproduktivnog razdoblja od žene oslobađaju samo 400 do 500 jajnih stanica. Preostalih 1,5 milijuna jaja, koje su bile prisutne u tijelu u vrijeme rođenja, umiru. Još uvijek je tajna zašto se veliki broj jaja formira samo da umre u jajnicima. Preostali primarni folikuli i dalje rastu do pojave puberteta.

  Ovulje, kao spermijska stanica, može se smatrati samo polovom stanicom, budući da njegova jezgra sadrži samo polovicu skupova kromosoma. Ako je došlo do oplodnje, jezgre jaja i spermatozoida se stapaju, stvarajući stanicu s diploidnim (dvostrukim) parom kromosoma.

  Sperma, ili sperma, je zrela muška reproduktivna stanica životinja i mnoge biljke. Glavna funkcija sperme jest oplodnja jaja, tj. prijenos genetskog materijala paternalnog organizma u žensku reproduktivnu ćeliju. Spermatogeneza (formacija spermija) nastavlja se u sjemenoj tubuli testisa. Za razliku od žena, u kojima je broj jaja unaprijed određen, čovjekova proizvodnja sperme je u tijeku. Trajanje ovog procesa kod ljudi je 74 dana.

  Spermska stanica je izdužena pokretna stanica čiji su glavni sastojci jezgra koja zauzima glavni volumen glave, a organ kretanja, flagellum, koji oblikuje rep. Motilnost je najkarakterističnija svojstva sperme i provodi se jedinstvenim udarnim udarima repa, rotirajući oko svoje osi u smjeru kazaljke na satu. Trajanje sperme u vagini doseže 2,5 sata, u cerviksu - 48 sati ili više. Jaja stanica je sposobna oploditi samo u roku od 24 sata. Dakle, najpovoljnije razdoblje gnojidbe je 2-5 dana prije ovulacije (otpuštanje jajašca iz jajnika usred menstruacijskog ciklusa) i jednog dana poslije njega. No, neke nedavne studije pokazuju da su fertilizable spermatozoida pronađene u ženskom genitalnom traktu i 7 dana nakon spolnog odnosa.

  Što je to priprema?

  Čini se da je žena veća opasnost, budući da već nosi sve jaja u njemu od rođenja, a štetni čimbenici djeluju neprestano na njih. Čini se da muškarci izgledaju pomalo jednostavnije: nova generacija spermija sazrijeva u prosjeku za 72 dana, ali također mogu biti izložena negativnim utjecajima. U stvari, stanje zdravlja i majke i oca utječe na mogućnost i korisnost začeća. To znači da su i muškarci i žene jednako vrijedni brige o svom zdravlju.

  Dakle, što je uključeno u pojam "priprema za trudnoću"?

  Prije svega, to je pojašnjenje zdravstvenog stanja, ako je potrebno - liječenje. Kako bi se dijete rodilo zdravo, potrebno je u majčinom tijelu osigurati optimalne uvjete za sazrijevanje jaja, u tijelu oca - za formiranje sperme.

  Budući da tijekom trudnoće žensko tijelo doživljava povećano opterećenje, potrebno je izliječiti čak i one bolesti koje uopće ne utječu na začeće prije trudnoće, jer tijekom razdoblja trudnoće dijete može otežati njihovo naravno. Da biste to učinili, žena treba kontaktirati ginekologa - on će napraviti plan za daljnje ispitivanje.

  Budući otac može se pozvati na liječnika opće prakse, koji će također propisati odgovarajuće testove i, ako je potrebno, uputiti ih drugim liječnicima. Zapamtite da pri planiranju trudnoće nije dovoljno razjasniti stanje samo organa reproduktivnog sustava, budući da stanje cijelog organizma utječe na mogućnost začeća i nošenja trudnoće. Obratite pozornost liječnika na rendgenske snimke i tretmane lijekova. Poželjno je da je prošlo 2-3 mjeseca od takvog pregleda i završetka liječenja. Često, osobito kada se pojave problemi, postaje nužno zatrudnjeti tijekom uzimanja lijeka, u svakom slučaju ta se mogućnost mora pojednostaviti. Treba napomenuti da se odbijanje kontracepcije također treba unaprijed razmotriti, jer nakon korištenja takvih kontracepcijskih sredstava kao oralni i intrauterini liječnici preporučuju korištenje metoda barijere za 2-3 ciklusa.

  Drugi medicinski aspekt je zaštita budućih roditelja od zaraznih bolesti. Štoviše, nužna je tzv. Specifična zaštita koja može štititi buduće roditelje od bilo koje specifične bolesti, kao što su gripa, rubeola itd. Da biste to učinili, potrebno je razjasniti što vam je cijepljenje, koji su vremenski rokovi od zadnjeg cijepljenja. Taj problem može riješiti terapeut ili stručnjak za zarazne bolesti. O cijepljenju prije planirane trudnoće, također ćemo reći zasebno u člancima ovog ciklusa.

  Posebna pozornost treba posvetiti uzimanju vitamina. Na prvom mjestu među njima je i folna kiselina (vitamin B 9). Prema istraživanjima 80% anketiranih žena u dobi od 18 do 40 godina ima razine folne kiseline na donjoj granici norme. Folna kiselina je neophodna za normalan razvoj i razvoj fetalnog tkiva.

  Ovaj vitamin pruža potrebnu brzinu rasta i razvoja nerođenog djeteta, posebno u ranoj trudnoći. Da bi se spriječio razvoj poremećaja u zametku, žena bi trebala uzimati najmanje 400-800 mcg (0.4-0.8 mg) folne kiseline (1 tableta 3 puta dnevno uz obroke). Potrebno je što je prije moguće (1-3 mjeseca prije namjeravane trudnoće) započeti profilaktički tijek uzimanja lijeka i nastaviti je tijekom trudnoće. Folna kiselina je propisana svima bez obzira na prirodu prehrane. Treba napomenuti da se folna kiselina apsorbira bolje od njegovog prirodnog porijekla (folata) sadržanog u lisnatog zelenog povrća, graha, šparoga, agruma.

  Prijem drugih vitamina je bolje početi nakon posjeta liječniku (također 1-3 mjeseca prije namjeravanog začeća). Umjesto toga, on će vam propisati isti multivitamini ili vitamin-mineralni kompleks kao i za trudnice. Ti lijekovi se optimalno odabiru u sastavu i nadoknađuju nedostatak vitamina i minerala. Redoviti unos multivitaminskog lijeka pridonosi koncepciji i razvoju zdravog djeteta, pružanjem povećane potrebe majki i fetusa u vitaminima i mineralima prije i tijekom trudnoće, kao i kod dojenja, pomaže u održavanju povoljnog tečaja trudnoće, dobrom stanju i dobrobiti budućih majki.

  U pripremi za trudnoću treba napustiti loše navike. Nikotin i alkohol su narkotičke tvari, uzrokuju mutacije u stanicama (uključujući spol), mogu poremetiti proces diobe stanica i često uzrokuju ozbiljnu bolest bebe, različite komplikacije trudnoće.

  Zdrav stil života, koji se treba uzimati kao pravilo u pripremi za trudnoću, uključuje dovoljno fizičkog napora, racionalan način dana i isključivanje stresa.

  Za ljubitelje kupelji i saune želite naglasiti da visoke temperature mogu izazvati nepravilno oslobađanje jajašca iz jajnika u ženi, a kod muškaraca - česte, a još više - sustavno pregrijavanje testisa može degradirati kvalitetu sperme. Stoga je nužno ograničiti izlete na kupelj ili saunu na 2 - 3 puta mjesečno.

  Ako ste na poslu izloženi štetnim čimbenicima koji mogu utjecati na stanje reproduktivnog sustava (boje koje rade pod uvjetima visoke temperature), tada se kontakt s tim čimbenicima treba svesti na minimum. Na takvim "štetnim" industrijama, u pravilu, zaposlenici imaju dosta dugotrajni redoviti godišnji odmor. Dakle, začeće je bolje planirati neko vrijeme nakon blagdana. Moram reći da je u svim drugim slučajevima planiranja trudnoće, također je bolje koristiti svoj redoviti odmor prije začeća, koji će pomoći tijelu da se opusti, dobije snagu za nošenje bebe. Osim toga, neće biti vremena za odmor tijekom trudnoće i prvog dana djetetova života, stoga je bolje da je to moguće prije trudnoće.

  Društveni aspekti (ovdje možete nositi, proučavati, raditi i poboljšati financijsku situaciju obitelji), naravno, također su važni za planiranje trudnoće. Ali nemojte zaboraviti da možete napraviti karijeru, baviti se profesionalnim samorazumijevanjem, poboljšati životne uvjete vrlo dugo, a dob u kojem možete roditi zdravu bebu bez ugrožavanja vlastitog zdravlja je ograničen.

  Jedi pravo!

  Važna komponenta optimalnog blagostanja i zdravlja jest prehrana. Uravnotežena prehrana prije trudnoće pomoći će fetusu u razvoju dobiti sve potrebne tvari tijekom prvih tjedana ili mjeseci trudnoće. Ako postoji prekomjerna tjelesna težina (ako je dijagnoza "pretilost" koju je utvrdio liječnik), kao i težina, težak majka treba brinuti o smanjenju ili dobivanju težine dugo prije trudnoće. 2-3 mjeseca prije planiranog začeća treba zaustaviti sve dijete. Oni mogu uzrokovati privremeni nedostatak vitamina i minerala u tijelu, nepovoljno utjecati na začeće i trudnoću. Također se preporučuje da ne pijete čaj i kavu više od dvije šalice dnevno: oni sadrže kofein koji negativno utječe na živčani sustav buduće majke i može neizravno ometati proces povezivanja jajašca u uterusu - implantaciju. Bolje je prebaciti na korisne biljne čajeve, voće i povrće: elementi u tragovima koji ih sadrže pomoći će u jačanju imunološkog sustava.