Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće

Zasnivanje

Postoji dvosmisleno mišljenje o štetnosti ili prednostima ultrazvuka. No, kakav bi bio stajalište budućih roditelja na takav pregled, potrebno je shvatiti da ona ima više koristi od zla i trebate raditi barem 2 ultrazvuka tijekom trudnoće za svoj vlastiti mir o životu i zdravlju nerođenog djeteta.

Prva Uzi prolaz, u pravilu, u prvom tromjesečju. U razdoblju od 10-12 tjedana s točnosti od 2-3 dana, liječnik određuje očekivani datum isporuke. Dijagnoza kromosomskih bolesti je moguća u ovom trenutku. Prikupljeni podaci se analiziraju, liječnik planira medicinsku taktiku cijele trudnoće.

Nekoliko tjedana nakon prve studije, liječnik propisuje drugi ultrazvučni pregled tijekom trudnoće kako bi dobio informacije o stanju majke i razvoju djeteta.

Važno je da ne propustite ovo razdoblje, a 20 tjedana trudnoće obavlja se ultrazvučna ispitivanja koja bi konačno isključila neformalne procjene ili potvrdila nepovoljne dijagnoze.

Datumi drugog ultrazvuka tijekom trudnoće

Ultrazvuk pomaže pri dobivanju informacija o razvoju embrija, što je nemoguće (ili moguće s određenim pretpostavkama) koje se određuje pomoću drugih dijagnostičkih metoda:

 • točan datum
 • višestruka trudnoća
 • dijagnoza i prevencija pobačaja,
 • patologija razvoja fetusa,
 • spol djeteta, koji je od posebnog interesa za roditelje koji traju 9 mjeseci.

Prema preporukama liječnika, drugi ultrazvuk tijekom trudnoće mora biti donesen najkasnije 22 tjedna. Ovo razdoblje nije postavljeno slučajno. Do 20 tjedana gotovo svi organi i sustavi koji su već bili formirani u zametku, što se još nije moglo razmotriti tijekom prvog ultrazvučnog pretraživanja. U ovom trenutku gotovo je uvijek moguće identificirati nedostatke koji nisu podložni liječenju i donijeti odluku o mogućem pobačaju.

Ponekad, pri obavljanju ultrazvuka u 20-21 tjednu trudnoće, otkriju se embrijne patologije koje mogu dovesti do njegove smrti i prije rođenja ili beba ne živi dugo nakon rođenja.

Patologije za koje se preporučuje pobačaj:

 • duboko onesposobljavanje djeteta
 • bolesti koje zahtijevaju skupe operacije,
 • nedostatak udova
 • nemogućnost postojanja djeteta bez održavanja svoje životne aktivnosti posebnom opremom ili drogom.

Ako se takvi nedostaci otkriju kasnije, na primjer, u 24. tjednu trudnoće, ginekolozi bi trebali prekinuti ovu trudnoću velikim mjerama opreza. U kasnijim razdobljima postoji visok rizik od razvoja komplikacija koje ugrožavaju život trudne žene. Stoga je važno proći drugi ultrazvuk tijekom trudnoće.

Ako liječnik u 20-21 tjednu ima sumnje u dijagnozi, može ponovno dodijeliti drugu studiju u tjednu. Tijekom tog vremena, liječnik može procijeniti stanje fetusa u dinamici, vidjeti da se pogoršava ili poboljšava. Ovo će pojasniti dijagnozu i izvući prave zaključke.

Ako se drugi ultrazvuk proširi na 22 tjedna trudnoće, mogućnosti za utjecaj na razvoj identificiranih patologija ostaju sve manje.

Ono što se istražuje na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Kada ultrazvuk u 20-24 tjednu trudnoće, prije svega, liječnik skreće pozornost na korespondenciju veličine (tjelesnu težinu, duljinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa) fetusa do trajanja trudnoće. Studija je u ovom trenutku vrlo informativna za daljnju trudnoću, u ovom trenutku također se procjenjuje stanje placente i amnionske tekućine.

Svrha ove studije je identificirati patologije fetalnog razvoja. Ako postoje odstupanja, očekivana majka šalje se na konzultacije liječniku - genetici. Rana intervencija i pravilno liječenje obično donose pozitivne rezultate.

Provođenje ultrazvuka u 20. tjednu obvezno je za one expectantne majke koje imaju odstupanja u ranim fazama. Ovo je razdoblje na početku liječenja gdje možete dobiti najviše pozitivnih rezultata identificiranih patologija.

Također morate uzeti u obzir činjenicu da samo do 22 tjedna, zakon vam omogućuje da zakonski prekidate neželjenu trudnoću.

Važni trenuci drugog ultrazvuka

Na ultrazvuku od 20 tjedana trudnoće, videozapis jasno pokazuje prve kretnje embrija, a liječnik, na zahtjev roditelja, može napraviti disk s bebom u glavnoj ulozi.

Kod 20 tjedana započinje aktivni razvoj embrija, formiraju se unutarnji organi, postavljaju se glavni parametri strukture kostiju. U ovom trenutku embrij je dobio obrise malog čovjeka, imao je glavu na glavi i nokte na prstima. Srčani udar fetusa savršeno se zvuči pomoću elektronskog monitora ili slušne cijevi. Uz ultrazvuk u 20-21 tjedana trudnoće, oko 250-300 g i 16-18 cm smatra se normom težine i rasta fetusa.

Polazeći od 20. tjedna, fetus aktivno dobiva težinu, može dobiti težinu do 50 grama tjedno. Sve više i aktivnije počinje funkcionirati svoje unutarnje organe, do 22. tjedna kada su u potpunosti formirani. Od 20-23 tjedna trudnoće, fetus počinje stvarati potkožnu masnoću, koža postaje manje naborana. Također u embriji pojavljuju se hvatajući i sisanje reflekse. Živčani sustav u ovom trenutku je toliko razvijen da fetus može osjetiti dodir. Dijete se aktivno kreće unutra, može uhvatiti pupčanu vrpcu ili privući prst u usta.

Uzi u 22. tjednu će pokazati rad svih unutarnjih organa fetusa, također možete gledati čak i njegove izraze lica. U ovom trenutku, embrij se formirao do te mjere da liječnik može pregledati ne samo udove, veličinu, nego i broj prstiju na svojim rukama i nogama.

U ovom trenutku, s velikom sigurnošću, možete odrediti spol dijete, na zahtjev roditelja, liječnik im može reći vijesti. S ultrazvukom od 22 tjedna trudnoće, težina se smatra oko 350 g i dužine oko 19 cm od krune do sakruma.

Ako iz nekog razloga ultrazvuk ne prođe 20-22 tjedna, 23-24 tjedna trudnoće je krajnji rok intervencije u razvoju fetusa.

Imenovanje ultrazvuka u 25-28 tjedana trudnoće prilično je rijetko i uglavnom zbog samo očitih indikacija: sumnje na propuštenu trudnoću, abnormalnosti u zdravlju trudnice i ostalim nepovoljnim okolnostima trudnoće.

U 28. tjednu trudnoće, ultrazvuk se može propisati za prijevremeni rad, kako bi se procijenilo mjesto fetusa, mjesto mogućeg zagušenja kabela. Od ove točke, dijete ima dovoljno šanse preživjeti u takvom rađanju.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće izgleda

Treba li trudnice podvrgnuti drugom pregledu

Istraživanje se provodi prema istim indikacijama kao u prvom tromjesečju:

 1. budući roditelji su rodbina
 2. došlo je do akutne bakterijske ili virusne bolesti
 3. majka pati od jedne (nekoliko) onih bolesti koje se genetski mogu prenijeti: dijabetes, bolesti mozga-skeletnog sustava, onkopatologija
 4. jedan od budućih roditelja ima genetsku (kromosomsku) bolest u obitelji
 5. bilo je pobačaja ili spontano prerano rođenje ove žene
 6. jedna ili više djece već su rođene s razvojnim abnormalnostima
 7. povijest fetalne smrti prije isporuke.

Probiranje za 2 trimestra također će biti propisano ako:

 1. Prvi ultrazvuk trudnica, koji je učinjen u razdoblju od 14 tjedana i kasnije (iz raznih razloga), otkriva patologiju razvoja fetusa (ako je ovo istraživanje bilo prethodno, žena je poslana za screening od 1 trimestra)
 2. u razdoblju od 14-20 tjedana razvila je akutnu zaraznu bolest
 3. tumor je pronađen u žena nakon 14 tjedana trudnoće.

U posljednjim slučajevima, trudnica se šalje genetičaru koji odlučuje hoće li provesti punu perinatalnu studiju 2. tromjesečja.

Može postojati situacija u kojoj će biti dovoljno provesti ponovljeni ultrazvučni pregled u perinatalnom centru (tj. Biokemijski se screening neće provesti).

Ono što je pregledano ultrazvuk drugog tromjesečja

Ono što pokazuje drugi prenatalni pregled majčinih i privremenih (privremenih) organa:

 1. mjesto placente
 2. strukture i zrelosti placente
 3. broj plovila u pupčanu vrpcu
 4. stanje cerviksa i maternice
 5. stanje maternice.

Na temelju drugog ultrazvuka za screening tijekom trudnoće, zaključuje se postoje li malformacije fetusa ili ne.

Kako se pripremiti za drugu perinatalnu dijagnozu

Više nije potrebno pripremiti se za ultrazvučno ispitivanje u tom razdoblju: crijeva, bez obzira koliko se plinova tamo, guraju trudna maternica. Pun mjehur, koji je služio kao prozor za ultrazvuk, sada je zamijenjen amnionskom tekućinom.

Prije davanja krvi na drugom zaslonu tijekom trudnoće, potrebna je priprema: tijekom prethodnog dana sami sebe odbijete:

Drugi planirani ultrazvuk: vrijeme, dekodiranje, ciljevi

Ultrazvuk je prilika da saznate da je sve u redu s vašim djetetom, da ima dovoljno kisika, da se osjeća dobro, dobro se razvija i nema patologija.

U normalnom tijeku trudnoće izvode se tri planirana ultrazvuka (u 11-12, 19-22, 30-32 tjedana trudnoće). Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće propisan je u 19-22 tjedna trudnoće.

Zašto ultrazvuk u trudnoći od 19 do 22 tjedna?

 • Procijeniti tijek trudnoće
 • Odrediti spol djeteta
 • Za određivanje veličine (tjelesna težina, duljina udova i veličina unutarnjih organa) fetusa tijekom trudnoće. Liječnik uspoređuje rezultate prošlog ultrazvuka s podacima, izračunava stopu rasta pokazatelja. To jest, ako dijete zaostaje u smislu trudnoće ili, obrnuto, ispred njih, to nije katastrofa. U tom slučaju trebate provesti drugu studiju u dva tjedna. Tijekom ova dva tjedna beba također mora rasti i za dva tjedna.
 • Identificirati nepravilnosti ili kromosomske abnormalnosti. Pomoću ultrazvuka možete uzeti u obzir sve moguće probleme u razvoju djeteta u 20-22 tjedana trudnoće. U prvom tromjesečju beba je premala, u kasnijim razdobljima placenta može ometati, a vrijeme liječenja djeteta će biti izgubljeno.
 • Utvrditi stanje amnionske tekućine i posteljice. Prolaze kroz posteljicu da beba prima sve potrebne vitamine i minerale za pravovremeni i potpuni razvoj i rast. Važno je utvrditi ne samo veličinu placente, već i prisutnost rastova u obliku kalcifikacija (taloženja kalcija) ili cista. Određene su i količinom vode, postoje pojmovi poput niske vode i visoke vode. Idealno, količina amnionske tekućine treba biti ocijenjena kao normalna.
 • Za proučavanje unutarnjih organa djeteta, naime bubrega, mokraćnog mjehura, želuca, jetre, pluća, crijeva i žučnog mjehura
 • Proučavanje srca djeteta

Ako je tijekom 20-21 tjedna bilo sumnje u dijagnozi, drugi je ultrazvuk zakazan za tjedan dana. U tom slučaju, možete procijeniti stanje razvoja bebe u dinamici. Stoga je važno podvrći drugi ultrazvuk prije 22 tjedna, jer nakon tog razdoblja postaje sve teže utjecati na otkrivene patologije fetalnog razvoja. Ako se razvojne patologije identificiraju na vrijeme, točan tretman obično ima pozitivan učinak na daljnji tijek trudnoće i razvoj djeteta. Ovaj tretman propisuje genetičar kojemu se očekuje da će se trudna majka uputiti na konzultacije u prepoznavanju razvojnih poremećaja u djeteta.

Što liječnik procjenjuje tijekom ultrazvuka? Postupak pregleda.

 • Broj fetusa u maternici, prisutnost srca i njihov položaj.
 • Pažljivi pregled svih dijelova tijela i unutarnjih organa fetusa (njihova struktura i položaj).
 • Procjena količine amnionske tekućine.
 • Inspekcija pupkovine i placente (struktura se ispituje, patologije su isključene, procjenjuje se položaj posteljice i stupanj zrelosti - stupanj 2 do 32 tjedna).

Kod ultrazvuka u 20-21 tjednu trudnoće, oko 250-300 grama smatra se normom težine, 16-18 cm rasta se smatra normalnim. U 22 tjedna trudnoće težina je oko 350-400 grama, duljina od krune do krunice - 19 cm.

Ultrazvuk transkripta

Na vaše ruke nakon ultrazvuka, dobit ćete studijski protokol, čiji je glavni dio uvjet vašeg djeteta. Evo što možete naučiti iz ovog dokumenta:

3d, 4d ultrazvuk (34 tjedna)

 1. Plod. Količina i njihovo stanje.
 2. Prezentacija - glava, zdjelica, poprečna, kosa, nestabilna. Do 30 tjedana prezentacija nije velika stvar jer se dijete neprestano kreće, gužva i okreće se. Ali bliže 30. tjednu dijete bi trebalo uzeti glavobolju za pravilno prirodno porođaj. Međutim, dijete često uzima zdjelicu, što se obično vrši u carski rez. Iako uvijek postoji vjerojatnost da će se beba približiti rođenju.
 3. Fetometrija fetusa.

1) Izmjereno BPR (BPD) (biparetalna veličina ili veličina između vremenskih kostiju), LZR (OFD) (frontal-okcipitalna veličina ili udaljenost od čela do zatiljka) i OG (HC) (opseg glave), J (ABD) (promjer abdomen ) ili OJ (AC) (abdominalni opseg), DB (FML) (duljina femura), PC - veličinu srca i PM - cerebelum, DGrK (promjer prsa).

2) Podaci se unose i na procijenjenu masu fetusa, njezin rast.

3) Napisano je razdoblje na koje odgovaraju ove vrijednosti, rast fetusa iz prethodnog ultrazvuka,

4) otkrivene ili ne otkrivene znakove hipotrofije fetusa.

5) Trajanje trudnoće pogrešno je postavljeno. Svaka žena ima drugačiji menstrualni ciklus, netko ima 28 dana, a netko ima 35. Stoga, ovulacija se ne javlja uvijek 14. dana ciklusa.

6) Ustavna obilježja strukture fetusa. U fetometriji fetusa, pogreška se može koristiti, jer svako dijete može imati individualni ritam svog razvoja (proučavan u dinamici), a također uzima u obzir strukturu organizama roditelja.

7) Dijete se naglo razvija. To je norma na kraju drugog početka trećeg trimestra trudnoće.

4. Kongenitalne malformacije. Jedi / ne

5. Udubljenje vrata od pupčane vrpce. Ovo je sasvim uobičajeno. Zapravo prije porođaja.

6. Otkucaji srca ili otkucaji srca. Stopa je 110-180 otkucaja u minuti. Što je duže razdoblje trudnoće, to je rjeđe beba srca (120-160 otkucaja u minuti)

Mjesto placente:

 • prednja - placenta pričvršćena na prednju stijenku maternice
 • stražnja - placenta pričvršćena na stražnji dio maternice
 • previa - placenta preklapa cerviks. Ovo stanje je opasno. Žena se mora pomaknuti što je moguće manje, otkazati sva putovanja.

Iz ovog članka smo saznali za koje vrijeme (19-22 tjedna trudnoće) trebate napraviti drugi planirani ultrazvuk, dešifrirati ultrazvučni protokol i odrediti ciljeve ultrazvučnog skeniranja u ovoj gestacijskoj dobi.

Važno je podvrgnuti zakazanom ultrazvučnom skeniranju u određeno vrijeme, kako bi se izuzeli neželjeni podaci, ako je potrebno, imaju vremena provesti drugi ultrazvučni pregled radi proučavanja rezultata u dinamici i propisivanja pravovremenog liječenja.

Želim vam sve dobre rezultate ultrazvuka! Neka djeca budu zdravi!

 • patologija razvoja fetusa,
 • spol djeteta, koji je od posebnog interesa za roditelje koji traju 9 mjeseci.

Prema preporukama liječnika, drugi ultrazvuk tijekom trudnoće mora biti donesen najkasnije 22 tjedna. Ovo razdoblje nije postavljeno slučajno. Do 20 tjedana gotovo svi organi i sustavi koji su već bili formirani u zametku, što se još nije moglo razmotriti tijekom prvog ultrazvučnog pretraživanja. U ovom trenutku gotovo je uvijek moguće identificirati nedostatke koji nisu podložni liječenju i donijeti odluku o mogućem pobačaju.

Ponekad, pri obavljanju ultrazvuka u 20-21 tjednu trudnoće, otkriju se embrijne patologije koje mogu dovesti do njegove smrti i prije rođenja ili beba ne živi dugo nakon rođenja. Patologije za koje se preporučuje pobačaj:

 • duboko onesposobljavanje djeteta
 • nedostatak udova
 • nemogućnost postojanja djeteta bez održavanja svoje životne aktivnosti posebnom opremom ili drogom.

Ako se takvi nedostaci otkriju kasnije, na primjer, u 24. tjednu trudnoće, ginekolozi bi trebali prekinuti ovu trudnoću velikim mjerama opreza. U kasnijim razdobljima postoji visok rizik od razvoja komplikacija koje ugrožavaju život trudne žene. Stoga je važno proći drugi ultrazvuk tijekom trudnoće.

Ako liječnik u 20-21 tjednu ima sumnje u dijagnozi, može ponovno dodijeliti drugu studiju u tjednu. Tijekom tog vremena, liječnik može procijeniti stanje fetusa u dinamici, vidjeti da se pogoršava ili poboljšava. Ovo će pojasniti dijagnozu i izvući prave zaključke. Ako se drugi ultrazvuk proširi na 22 tjedna trudnoće, mogućnosti za utjecaj na razvoj identificiranih patologija ostaju sve manje.

Ono što se istražuje na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Kada ultrazvuk u 20-24 tjednu trudnoće, prije svega, liječnik skreće pozornost na korespondenciju veličine (tjelesnu težinu, duljinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa) fetusa do trajanja trudnoće. Studija je u ovom trenutku vrlo informativna za daljnju trudnoću, u ovom trenutku također se procjenjuje stanje placente i amnionske tekućine. Svrha ove studije je identificirati patologije fetalnog razvoja. Ako postoje odstupanja, očekivana majka šalje se na konzultacije liječniku - genetici. Rana intervencija i pravilno liječenje obično donose pozitivne rezultate.

Provođenje ultrazvuka u 20. tjednu obvezno je za one expectantne majke koje imaju odstupanja u ranim fazama. Ovo je razdoblje na početku liječenja gdje možete dobiti najviše pozitivnih rezultata identificiranih patologija.

Također morate uzeti u obzir činjenicu da samo do 22 tjedna, zakon vam omogućuje da zakonski prekidate neželjenu trudnoću.

Važni trenuci drugog ultrazvuka

Na ultrazvuku od 20 tjedana trudnoće, videozapis jasno pokazuje prve kretnje embrija, a liječnik, na zahtjev roditelja, može napraviti disk s bebom u glavnoj ulozi.

Kod 20 tjedana započinje aktivni razvoj embrija, formiraju se unutarnji organi, postavljaju se glavni parametri strukture kostiju. U ovom trenutku embrij je dobio obrise malog čovjeka, imao je glavu na glavi i nokte na prstima. Srčani udar fetusa savršeno se zvuči pomoću elektronskog monitora ili slušne cijevi. Uz ultrazvuk u 20-21 tjedana trudnoće, oko 250-300 g i 16-18 cm smatra se normom težine i rasta fetusa.

Polazeći od 20. tjedna, fetus aktivno dobiva težinu, može dobiti težinu do 50 grama tjedno. Sve više i aktivnije počinje funkcionirati svoje unutarnje organe, do 22. tjedna kada su u potpunosti formirani. Od 20-23 tjedna trudnoće, fetus počinje stvarati potkožnu masnoću, koža postaje manje naborana. Također u embriji pojavljuju se hvatajući i sisanje reflekse. Živčani sustav u ovom trenutku je toliko razvijen da fetus može osjetiti dodir. Dijete se aktivno kreće unutra, može uhvatiti pupčanu vrpcu ili privući prst u usta.

Uzi u 22. tjednu će pokazati rad svih unutarnjih organa fetusa, također možete gledati čak i njegove izraze lica. U ovom trenutku, embrij se formirao do te mjere da liječnik može pregledati ne samo udove, veličinu, nego i broj prstiju na svojim rukama i nogama.

U ovom trenutku, s velikom sigurnošću, možete odrediti spol dijete, na zahtjev roditelja, liječnik im može reći vijesti. S ultrazvukom od 22 tjedna trudnoće, težina se smatra oko 350 g i dužine oko 19 cm od krune do sakruma.

Ako iz nekog razloga ultrazvuk ne prođe 20-22 tjedna, 23-24 tjedna trudnoće je krajnji rok intervencije u razvoju fetusa.

Imenovanje ultrazvuka u 25-28 tjedana trudnoće prilično je rijetko i uglavnom zbog samo očitih indikacija: sumnje na propuštenu trudnoću, abnormalnosti u zdravlju trudnice i ostalim nepovoljnim okolnostima trudnoće.

U 28. tjednu trudnoće, ultrazvuk se može propisati za prijevremeni rad, kako bi se procijenilo mjesto fetusa, mjesto mogućeg zagušenja kabela. Od ove točke, dijete ima dovoljno šanse preživjeti u takvom rađanju.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće: što gledaju

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće obično se izvodi u razdoblju od 20 do 22 tjedna, a rjeđe se dodjeljuje za 24 tjedna. Ovo se odnosi na rutinsko istraživanje na drugom zaslonu. Ali često je slučaj da se drugi ultrazvučni pregled izvodi ranije, ako, na primjer, postoji sumnja na cervikalnu insuficijenciju ili "blijeđenje" trudnoće. Kasnije se ispitivanje može provesti, u pravilu, zbog krivnje žene.

No ipak je regulirano vrijeme drugog ultrazvuka tijekom trudnoće. A to je zbog činjenice da je 20 tjedana - ovo je razdoblje u kojem se prvi put mogu otkriti opasne patologije i nepravilnosti fetusa. Pa, za ženu, ovaj ultrazvuk je tako lijepo da možete snimati fotografije u kojima će beba biti gotovo potpuno vidljiva. Ipak, drugi pregled ultrazvuka tijekom trudnoće pomaže u određivanju spola djeteta.

Dakle, liječnik prema svom mišljenju mora navesti sljedeće pokazatelje.

Veličina glave, donje noge, ramena i podlaktice. Dimenzije manje od određene norme mogu ukazivati ​​na usporavanje rasta intrauterine ili pogrešno određenu gestacijsku dob. Iz tih podataka možete grubo utvrditi težinu fetusa.

Vidljivi su srce, kralježnica, trbuh, bubrezi, crijeva, mokraćni i žučni mjehur. Dakle, moguće je odrediti markere kromosomske abnormalnosti, koje su razlog invazivne dijagnoze, najčešće - amniocenteza (genetska analiza). Kada se promatra drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće, propisan je u svakom protokolu probira.

3. Amnionska tekućina, pupčana vrpca i placenta. Potrebno je odrediti indeks amnionske tekućine na temelju kojega je moguće procijeniti postoji li visoka ili niska voda, ako je tako, umjerena ili izražena. Indeks ovisi o tome koliko dugo drugi ultrazvuk radi tijekom trudnoće, a njezine norme variraju od tjedna do tjedna. Liječnik također pregledava strukturu posteljice, njegovu debljinu. I na temelju dobivenih mjerenja i drugih znakova stavlja stupanj zrelosti posteljice. Ako je znatno više od norme za određeno razdoblje trudnoće, oni govore o preranoj sazrijevanju. A to u teškim slučajevima može dovesti do gladovanja kisika fetusa i poteškoća pri dobivanju hranjivih tvari. Osim toga, određuje se visoka placenta koja se nalazi iz unutarnjeg otvaranja maternice, bez obzira na to postoji li djelomični ili potpuni prikaz nje. Djelomična placenta previa je nešto što liječnik posvećuje pažnju. Međutim, s takvom patologijom postoji visoka vjerojatnost povoljnog ishoda, budući da se "beba sjedi" migrira s povećanjem trajanja trudnoće i povećava se u maternici. Cjelokupna prezentacija je veliki rizik od placentalnih abrupcija i stoga teškog krvarenja i smrti djeteta. Ova trudnica pažljivo se promatra i dostavlja carskim rezom. S punim previzima placenta nikad ne prelazi na sigurnu razinu. Umbilikalna vrpca se ispituje za prisutnost plovila u njemu. Uobičajeno postoje 3. No, kod nekih žena 2. Ovo može biti znak patogena kromosoma ili pojedinačna značajka koja ne uzrokuje štetu.

Osim toga, liječnik mjeri duljinu cerviksa. Ako je manji od 3 cm - postoji opasnost od preranog rođenja. Ženama se preporučuje da stavite šavove na grlić maternice ili nosite pessary prsten. To neće dopustiti da se dodatno skrati i razvije. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da možete točno mjeriti duljinu cerviksa samo tijekom ultrazvuka pomoću transvaginalnog senzora. Dok se u drugom i trećem tromjesečju, ultrazvuk češće vrši abdominalno - oni se vode do trbušne stijenke trudne žene. Obično one žene koje su imale slučajeve preranog rođenja zbog cervikalnog zatajenja obično traže transvaginalno.

Često liječnici u svom zaključku također pišu o lokalnom tonu miometrija. Ovaj pokazatelj ne bi smio smetati. Ovo nije faktor rizika za prijevremeni rad, već reakciju miometrija (mišićni sloj maternice) na pretvarač koji provodi na abdominalnom zidu.

Jeste li imali san? Tumači ga!

Intrauterni razvoj fetusa je dinamičan proces, pa se ultrazvučno skeniranje mora provesti u terminima koji daju maksimalne informacije o anatomiji fetusa.

Rusko ministarstvo zdravstva Reda 01.11.2012 №572n „o odobrenju postupka medicinske skrbi na profilu” Obstetrics i Gynecology „” Ultrazvuk u normalnoj trudnoći provodi 3 puta. Nema potrebe za ultrazvučnim pregledom svaki mjesec ili svaki put kad trudni liječnik posjeti antenatalnu kliniku, osim ako nema razloga sumnjati da postoji patologija koja zahtijeva dinamično praćenje. Na primjer, kada je pobačaj, broj ultrazvuka povećava se za kontrolu dinamike razvoja fetusa.

Ultrazvuk tijekom trudnoće obavlja se u svakom tromjesečju:

 • u prvom tromjesečju - u razdoblju od 11-14 tjedana;
 • u drugom tromjesečju - u trajanju od 18 do 21 tjedna;
 • u trećem tromjesečju - za razdoblje od 30-34 tjedana.

Optimalni vremenski rokovi za trostruko selekciju su 12, 22 i 32 tjedna. Ako sumnjate na komplikaciju trudnoće (krvarenje, bol, itd.), Ultrazvučno skeniranje može biti propisano neplanirano.

Ultrazvuk u ranoj trudnoći (u prvom tromjesečju trudnoće)

Uz transvaginalnu ultrazvučnu metodu pomoću vaginalnog senzora, trudnoća se može postaviti na 4-5 tjedana. S transabdominalnim ultrazvukom (preko abdominalnog zida), trudnoća se može uspostaviti 2-2.5 tjedna kasnije.

U ranim fazama dijagnoza trudnoće postavkama, temelji na određivanju u maternice šupljinu jajašca, žumanjčana vreća embrija otkucaja srca, a kasnije - zbog fetalnog slike (ili fetusa u višestruke trudnoće).

Prva ultrazvučna scena preporučuje se za trudnu majku u ranoj fazi - od 11 do 14 tjedana. U nekim slučajevima, prvi ultrazvuk tijekom trudnoće može se izvesti ranije:

 • za potvrdu trudnoće. Visoke razine hCG u krvi ili urinu ukazuju na moguće trudnoće, što može biti potvrđeno ultrazvukom. Otkrivanje hCG-a u krvi žene bez ultrazvuka i kliničkih znakova nije apsolutna potvrda trudnoće. Transvaginalni ultrazvuk je u stanju otkriti trudnoću u ranoj fazi (već u petom tjednu trudnoće), kada je veličina vrećice vrećice samo 2-3 mm, odnosno menstruacija od 1-3 dana.
 • kako bi se razjasnilo mjesto jajeta (za potvrdu normalne ili ektopične trudnoće). Ako se na razini hCG-a više od 750-1000 IU fetusna vrećica ne može otkriti u maternici, ili ako se fetalna vrećica detektira izvan maternice, to znači da postoji ektopična (ektopična) trudnoća. Detekcija vrećice žumanjaka ultrazvukom u maternici potvrđuje normalnu trudnoću maternice.
 • da se isključi mjehurić skliznuti - opasna komplikacija u kojoj postoji povećana maternica sa ili bez jajeta, ali se normalni razvoj embrija ne pojavljuje, a korionske sile rastu u obliku mjehurića napunjenih tekućinom.
 • za potvrdu održivosti embrija. Srce embrija počinje opadati 23. dana razvoja (tj. Polazeći od šestog tjedna trudnoće), koji se zabilježi na monitoru. U ovom trenutku, fetalni broj otkucaja srca obično iznosi 90-100 u minuti. Nakon 8. tjedna trudnoće, fetalna srčana frekvencija uvijek treba odrediti.
 • odrediti trajanje trudnoće. Prije nego što je embrij vidljiv, gestacijsko doba određuje prosječni unutarnji promjer jajovoda. Pojavom embrija od 7. tjedna do 14. tjedna, gestacijska dob (gestacijska dob) određena je veličinom parietala koktela (CTE) embrija ili fetusa. Ako menstrualni ciklus nije bio nepravilan prije trudnoće ili datuma posljednje menstruacije nije točno poznat, razdoblje trudnoće može se pouzdano utvrditi ultrazvukom obavljenim u prvom tromjesečju kada se mjeri CTE.
 • identificirati više beba. U slučaju višestrukih trudnoća u najranijim razdobljima, možete vidjeti zasebno smještene dvije ili više gestacijskih jajašaca.
 • s prijetnjom pobačaja. U prisustvu krvarenja vrlo je važno procijeniti održivost fetusa (otkucaja srca, motorička aktivnost). Ultrazvuk s prijetnjom pobačaja jedan je od glavnih i važnih dijagnostičkih metoda. Tijekom ultrazvuka, glavni znak prijetnje prekida je lokalno zadebljanje mišića maternice (hipertonija miometrija), kao i povećanje promjera unutarnjeg ždrijela. U većini slučajeva, hipertonični miometrij je praćen boli u donjem dijelu trbuha.

Kod 11-14 tjedana trudnoće, prikazan je prvi trimestar. Probira za prvo tromjesečje je kompleks sljedećih studija:

 • mjerenje debljine svemirskog prostora (TVP) embrija pomoću ultrazvuka.
 • "Dvostruki test" (krvni test za hCG i PAPP-A (PAPP-A)).

Ne preporučuje se provjera Doppler (boja) u prvom tromjesečju trudnoće, bez razloga za to.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

Drugi ultrazvuk se izvodi u periodu od 20-24 tjedna. Glavni cilj drugog ultrazvuka, koji se provodi u drugom tromjesečju trudnoće, treba pažljivo procijeniti anatomiju fetusa kako bi dijagnosticirala najveći broj kongenitalnih malformacija fetusa (CDF) kako bi bila prenatalna detekcija.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju za trudnice najvažniji je i dugo očekivani jer u ovom razdoblju možete saznati spol djeteta. Određivanje spola djeteta nije znak za ultrazvuk, osim u slučajevima kada postoji nasljedna bolest povezana s seksom u rodu (na primjer, hemofilija, koja se javlja samo kod dječaka).

Također u drugom tromjesečju obavlja se neometana fetometrija - određivanje ultrazvuka fetalnih veličina. Izmjerite parametre fetusa: biparetal size (BPR), duljinu kuka (DB), opseg abdomena (OJ), opseg glave (OG) i druge. Uspoređujući dobivene vrijednosti s fetometrijskim tablicama, liječnik donosi zaključak o tome koliko dugo gestacija odgovara veličini fetusa i da li postoji intrauterinska usporenost rasta (IUGR).

Osim toga, tijekom drugog ultrazvuka, dijagnostici također određuju:

 • Otkrivanje fetalnih malformacija. Polazeći od drugog tromjesečja, moguće je pretpostaviti kašnjenje u razvoju fetusa. U slučaju sumnje na IUGR, ultrazvuk se ponavlja u intervalima od 2-3 tjedna.
 • Dužina nosne kosti. Procjena duljine nazalne kosti fetusa trenutno se smatra vrlo osjetljivim markerom (simptomom) kromosomskih abnormalnosti (prvenstveno Downovog sindroma). U genetskoj patologiji, nosna kost fetusa je skraćena u odnosu na pokazatelje za određeno razdoblje trudnoće (hipoplazije) ili potpuno odsutan (aplasia).
 • Količina amnionske tekućine određuje se izračunavanjem indeksa amnionske tekućine (IAG). Utvrditi nisku vodu ili visoku vodu.
 • Karakteristike placente - njegova debljina, položaj i stupanj zrelosti. Ako se placenta nalazi blizu cerviksa, oni govore o niskoj postopcenciji. A ako posteljica djelomično ili potpuno blokira izlaz iz maternice - to se zove djelomična ili potpuna placenta previa. Važan pokazatelj stanja posteljice je njegova debljina. Razrjeđivanje ili zadebljanje placente ukazuje na vjerojatnost placentalne insuficijencije.
 • Stanje cerviksa. Cerviks mora ostati zatvoren tijekom trudnoće do isporuke. Ako se počinje skratiti i otvarati prerano, postoji rizik od pobačaja. U tom slučaju potrebne terapijske mjere - nametanje pessara ili posebnih šavova.
 • Pupčana vrpca. Ultrazvuk može otkriti upadanje pupčane vrpce oko glave fetusa. No, jedan ili dvostruki zaplet u drugom tromjesečju ne bi trebao uzrokovati alarm - dijete je u stalnom pokretu i može se "odvijati" u suprotnom smjeru. Glavna stvar je da zaplet ne bi trebao biti neposredno prije porođaja (to će biti poznato krajem trećeg trimestra).

3 ultrazvuk tijekom trudnoće

Treći planirani ultrazvuk provodi se u razdoblju od 32 do 34 tjedna i obvezan je, što mora proći očekivana majka. Ultrazvučno ispitivanje u kasnim razdobljima omogućuje ne samo određivanje razvoja fetusa u ovoj fazi, već i procjenu točnosti položaja placente, položaja fetusa u maternici kako bi konačno odredili taktiku isporuke - prirodnog rođenja ili isporuke carskim rezom.

Tijekom trećeg ultrazvuka, dijagnostici određuju:

 • Predstavljanje fetusa. Na ultrazvuku možete vidjeti koji je dio na izlazu iz maternice - glava djeteta ili dijete leži dolje. Najbolja opcija za prirodni porod - prezentacija glavobolje. Zdjelica ili poprečna prezentacija mogu biti znak za carski rez.
 • Fetometrija fetusa. Kao iu drugom tromjesečju, pokazatelji razvoja fetusa određeni su ultrazvukom: BPR, OG, OJ, duljina udova. Prema dobivenim podacima i izračunu trudnoće. Norme trećeg ultrazvuka tijekom trudnoće mogu biti 1-2 tjedna prije ili zaostaju za standardnim pokazateljima za ovu gestacijsku dob. To je zbog činjenice da dijete raste i razvija se naglo. Na temelju rezultata ultrazvuka izračunava se težina fetusa.
 • Interni organi fetusa. Treći ultrazvuk ispituje ispravnost strukture unutarnjih organa: organa trbušne šupljine (želuca, jetre, slezene), bubrega, srca, pluća, mozga, strukture lica. Na trećem ultrazvuku spol djeteta obično je jasno vidljiv, pod uvjetom da dijete ne prelazi noge.
 • Motorna aktivnost fetusa. Uobičajeno, u 3 ultrazvuka tijekom trudnoće, treba vidjeti da fetus aktivno pomiče ruke i noge, udovi su napola savijeni, a prsti se stisnu u kamere. Opušteni mišići govore o hipoksiji (gladovanje kisikom). Pokret bi trebao biti najmanje dva ili tri po pola sata inspekcije.
 • Posteljica. Treći planirani ultrazvuk tijekom trudnoće vrlo pažljivo ispituje posteljicu. Danas se ovo tijelo može teško nositi s rastućim potrebama fetusa, zbog čega dijete može osjetiti gladovanje kisikom. Ultrasonografija procjenjuje parametre kao što su lokalizacija, debljina, struktura, stupanj zrelosti placente.
 • Dopplerova sonografija, kada se procjenjuje protok krvi u krvnim žilama fetusa, maternice i pupčane vrpce. Studija uteroplacentalnog protoka krvi omogućuje procjenu i sprečavanje stanja hipoksije (nedostatka kisika) u fetusu i identificiranje patologije posteljice (na primjer, njegovo odstranjivanje). Proučavanje pluća pupkovine omogućilo je saznati ima li dovoljno hrane za bebu, kako bi se utvrdilo da je pupčana pupčana napetost prije isporuke. Doppler nije dodijeljen svim ženama, već prema indikacijama.

Je ultrazvuk opasan tijekom trudnoće?

Ultrazvuk je osnova za prenatalnu dijagnozu različitih fetalnih bolesti, najsigurnija i pristupačnija metoda.

Strani su studiji pokazali da ultrazvuk u standardnom, tzv. B-modu je siguran za fetus. Ultrazvuk se može izvoditi tijekom trudnoće onoliko puta koliko je potrebno za dobivanje važnih informacija. Jedino je pitanje koje su vremenske linije najsigurnije. Beskonačan broj ultrazvuka koji se provodi većina trudnica, u načelu, je bezopasna, ali često ne nose dodatne informacije o fetusu, stoga su beznačajni.

Vodeći inozemni i domaći stručnjaci za ultrazvučnu dijagnostiku tijekom ultrazvučnih pregleda tijekom trudnoće vode načelo "što je manje potrebno".

3D i 4D ultrazvuk

Posljednjih godina razvijene su nove ultrazvučne tehnologije temeljene na trodimenzionalnoj ekografiji (3D) i stvarnom vremenu (4D). Sada ultrazvuk može biti dvodimenzionalan, trodimenzionalan i četverodimenzionalan. S dvodimenzionalnim ultrazvukom, vidljivi su obrisi fetusa u crnoj i bijeloj boji na monitoru. Trodimenzionalni - 3D ultrazvuk je trodimenzionalna slika u boji. 4D ultrazvuk pokazuje fetus u pokretu u realnom vremenu.

Trodimenzionalni ultrazvuk kao dijagnostička metoda se najčešće koristi samo za posebne indikacije propisane od strane liječnika i nije preporučljivo za standardni pregled u svakom slučaju trudnoće, a još više za dobivanje slika fetusa bez medicinskih indikacija. Uostalom, znanstvenici još uvijek nisu bili u stanju dokazati je li ultrazvuk štetan za fetus (bilo dvodimenzionalni, 3D ili 4D) ili ne, osobito u ranim fazama kada su organi i tkiva djeteta samo položeni.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće: što gledaju

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće obično se izvodi u razdoblju od 20 do 22 tjedna, a rjeđe se dodjeljuje za 24 tjedna. Ovo se odnosi na rutinsko istraživanje na drugom zaslonu. Ali često je slučaj da se drugi ultrazvučni pregled izvodi ranije, ako, na primjer, postoji sumnja na cervikalnu insuficijenciju ili "blijeđenje" trudnoće. Kasnije se ispitivanje može provesti, u pravilu, zbog krivnje žene.

No ipak je regulirano vrijeme drugog ultrazvuka tijekom trudnoće. A to je zbog činjenice da je 20 tjedana - ovo je razdoblje u kojem se prvi put mogu otkriti opasne patologije i nepravilnosti fetusa. Pa, za ženu, ovaj ultrazvuk je tako lijepo da možete snimati fotografije u kojima će beba biti gotovo potpuno vidljiva. Ipak, drugi pregled ultrazvuka tijekom trudnoće pomaže u određivanju spola djeteta.

Dakle, liječnik prema svom mišljenju mora navesti sljedeće pokazatelje.

1. Fetometrija fetusa. Veličina glave, donje noge, ramena i podlaktice. Dimenzije manje od određene norme mogu ukazivati ​​na usporavanje rasta intrauterine ili pogrešno određenu gestacijsku dob. Iz tih podataka možete grubo utvrditi težinu fetusa.

2. Anatomija fetusa. Vidljivi su srce, kralježnica, trbuh, bubrezi, crijeva, mokraćni i žučni mjehur. Dakle, moguće je odrediti markere kromosomske abnormalnosti, koje su razlog invazivne dijagnoze, najčešće - amniocenteza (genetska analiza). Kada se promatra drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće, propisan je u svakom protokolu probira.

3. Amnionska tekućina, pupčana vrpca i placenta. Potrebno je odrediti indeks amnionske tekućine na temelju kojega je moguće procijeniti postoji li visoka ili niska voda, ako je tako, umjerena ili izražena. Indeks ovisi o tome koliko dugo drugi ultrazvuk radi tijekom trudnoće, a njezine norme variraju od tjedna do tjedna. Liječnik također pregledava strukturu posteljice, njegovu debljinu. I na temelju dobivenih mjerenja i drugih znakova stavlja stupanj zrelosti posteljice. Ako je znatno više od norme za određeno razdoblje trudnoće, oni govore o preranoj sazrijevanju. A to u teškim slučajevima može dovesti do gladovanja kisika fetusa i poteškoća pri dobivanju hranjivih tvari.
Osim toga, određuje se visoka placenta koja se nalazi iz unutarnjeg otvaranja maternice, bez obzira na to postoji li djelomični ili potpuni prikaz nje. Djelomična placenta previa je nešto što liječnik posvećuje pažnju. Međutim, s takvom patologijom postoji visoka vjerojatnost povoljnog ishoda, budući da se "beba sjedi" migrira s povećanjem trajanja trudnoće i povećava se u maternici. Cjelokupna prezentacija je veliki rizik od placentalnih abrupcija i stoga teškog krvarenja i smrti djeteta. Ova trudnica pažljivo se promatra i dostavlja carskim rezom. S punim previzima placenta nikad ne prelazi na sigurnu razinu.
Umbilikalna vrpca se ispituje za prisutnost plovila u njemu. Uobičajeno postoje 3. No, kod nekih žena 2. Ovo može biti znak patogena kromosoma ili pojedinačna značajka koja ne uzrokuje štetu.

Osim toga, liječnik mjeri duljinu cerviksa. Ako je manji od 3 cm - postoji opasnost od preranog rođenja. Ženama se preporučuje da stavite šavove na grlić maternice ili nosite pessary prsten. To neće dopustiti da se dodatno skrati i razvije. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da možete točno mjeriti duljinu cerviksa samo tijekom ultrazvuka pomoću transvaginalnog senzora. Dok se u drugom i trećem tromjesečju, ultrazvuk češće vrši abdominalno - oni se vode do trbušne stijenke trudne žene. Obično one žene koje su imale slučajeve preranog rođenja zbog cervikalnog zatajenja obično traže transvaginalno.

Često liječnici u svom zaključku također pišu o lokalnom tonu miometrija. Ovaj pokazatelj ne bi smio smetati. Ovo nije faktor rizika za prijevremeni rad, već reakciju miometrija (mišićni sloj maternice) na pretvarač koji provodi na abdominalnom zidu.

Glavne značajke i značaj drugog planiranog ultrazvuka tijekom trudnoće: vrijeme i ciljevi studije

Ultrazvučna dijagnostika se, u pravilu, provodi nekoliko puta tijekom trudnoće, kako bi se pratila i pratila intrauterini razvoj bebe.

Zahvaljujući istraživanju, moguće je odrediti točan pojam rođenja i utvrditi očekivani datum rođenja.

Osim toga, ultrazvuk je važan alat za upravljanje trudnoćom jer je pomoću ove dijagnostike liječnici razjasnili kako se formiraju i razvijaju unutarnji organi i osnovni sustavi bebe, eliminiraju prisutnost patologija ili nedostataka, sprečavaju moguće komplikacije itd.

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, žena tretira rutinsku dijagnozu ultrazvučnog skeniranja tri puta. Svaka je studija vrlo važna, jer svi oni rješavaju različite probleme i obavljaju mnoge funkcije.

Glavne značajke i vrijednost drugog planiranog ultrazvuka

Na prvom pregledu liječnici i dalje ne mogu vidjeti apsolutno sve procese rastućeg organizma, pa se takva misija prebacuje na drugi planirani ultrazvuk, kada su unutarnji organi i sustavi bebe već formirani i gotovo završeni njihov razvoj.

Koliko dugo drugi ultrazvuk tijekom trudnoće?

Do nedavno su sve trudnice bile propisane ultrazvukom u drugom tromjesečju od 22 do 24 tjedna. Međutim, prije nekoliko godina ovaj je vremenski okvir pomaknut.

Ako tijekom prve studije screeninga nije bilo abnormalnosti ("dvostruki test"), liječnici preporučuju samo zakazani ultrazvuk drugog tromjesečja u trajanju od 18 do 22 tjedna (ali ne kasnije od 22 tjedna).

Ovo razdoblje određuje Svjetska zdravstvena organizacija, jer se sada dijete počinje smatrati potencijalno održivim, što znači da umjetno ukidanje trudnoće postaje neprihvatljivo.

Ali postoji pad. Mnogi stručnjaci za ultrazvučne dijagnostike kažu da do 22 godine nije moguće dijagnosticirati neke malformacije kardiovaskularnog sustava fetusa. Najbolje je procijeniti rad beba srca od 23-24 tjedna trudnoće.

Što će vam pomoći u određivanju dijagnoze?

Budući da se u djetetovom tijelu ne samo da je postavljanje u tijeku već i stvaranje glavnih organa i sustava, liječnik će moći vidjeti moguće anatomske nedostatke, razvojne anomalije i druge komplikacije, koje se potom pretvaraju u ozbiljne bolesti.

Osim toga, u prvom tromjesečju liječnik jednostavno ne može rješavati bilo kakve probleme jer je mrvica još uvijek vrlo mala, a kasnije će izgubiti dragocjeno vrijeme.

Neki problemi s pravodobnim otkrivanjem mogu se ispraviti u uteri. Međutim, neke patologije mogu dovesti do duboke invalidnosti ili smrti djeteta. Nažalost, liječnici će inzistirati na pobačaju.

To se također može raspravljati kada se otkrije nedostatak udova u bebi, ako se otkriju nedostaci, što će zahtijevati dugoročne i skupo poslovanje s nemogućnošću vitalne aktivnosti djeteta bez korištenja posebne opreme ili medicinskih pripravaka. Naravno, sama će odluka donijeti sama žena.

Zatim će liječnik dati procjenu veličine djeteta: on će pogledati tjelesnu težinu, dužinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa i druge parametre kako bi ih usporedio s općeprihvaćenim normama i procijenio odgovaraju li se tim pokazateljima. Stopa rasta svih pokazatelja oduzima se u usporedbi s rezultatima prethodne studije.

Vrlo često, u ovom trenutku, roditelji imaju priliku saznati tko će se roditi: dječak ili djevojčica, budući da su već tada formirani spolni organi spolnih organa.

Međutim, valja istaknuti da ponekad sve ovisi o raspoloženju bebe: ako se ne želi "pokazati" i okreće se ili zatvori rukama, njegov će spol ostati tajna za vas (barem do sljedećeg postupka).

Nakon dijagnoze, liječnik će detaljno opisati protokol o stanju djeteta (posebna pažnja posvećena je višestrukim trudnoćama): kako se nalazi (prezentacija u ovoj fazi nema istu vrijednost kao na kraju trudnoće, ali podaci se i dalje bilježe), koje značajke funkcioniranja njegovih unutarnjih organa, koliko su ispravni, itd. Razvoj djeteta također se procjenjuje u odnosu na gestacijsku dob (tj. Termin je redefiniran).

Osim djeteta, liječnik će pažljivo ispitati stanje maternice i fetalnog mjesta (tj. Placentu, amnionsku tekućinu i pupčanu vrpcu).

Što gleda ultrazvuk drugog tromjesečja?

Za razliku od prvog izleta na ultrazvuk, sada se ne morate posebno pripremiti za dijagnozu (na primjer, piti vodu).

Osim toga, negdje od 16 do 17 tjedana, liječnik neće moći u potpunosti popraviti dijete na zaslonu jer je postalo toliko veliko da se jednostavno ne uklapa u potpunosti. Sada liječnik će ispitati zauzvrat: glava, zatim trbuh, a zatim leđa mrvica itd.

Tijekom tog razdoblja, moći ćete promatrati prve zasebne pokrete vaše bebe. Ako želite dobiti video ili fotografiju za memoriju, prije postupka zatražite od liječnika (za bolju sliku, idite na trodimenzionalni ili četverodimenzionalni ultrazvuk).

Da bi se utvrdio razvoj malog čovjeka određeni su posebni fetometrijski pokazatelji.

Standardna mjerenja su:

 • pokazatelji biparetalne veličine ili promjera između vremenskih kostiju (BPR);
 • pokazatelji veličine fronte-okcipitalne (LZR);
 • parametri opsega glave (OG) i trbuha (OJ);
 • veličine dugih kostiju (femoralna, tibija, tibija, tibija).

Dodatno propisana mjerenja srca i malog mozga, kosti podlaktice itd.

Ove brojke pomažu liječniku da procijeni trajanje trudnoće. Međutim, činjenica je da se s obzirom na pojedinačne karakteristike organizma, svatko može razviti na svoj način (veličina glave, duljina ruku i nogu), a to se manifestira već u prenatalnom razdoblju.

Liječnik također mora saznati radi li se o takvoj različitosti ili je znak zaostajanja u razvoju.

Intrauterinsko usporavanje rasta može biti simetrično - VZRP (ako su sve veličine smanjene u istim omjerima) ili asimetrične.

Također se detaljno proučavaju anatomske značajke svih unutarnjih organa djeteta, opisane su njihovo oblikovanje, lokalizacija, struktura, veličina, struktura (pluća, srce, želudac, bubrezi, mjehur, jetra, crijeva, slezena, lice, srce, genitalije, kralježnice, mozak). itd.) kako bi se isključila prisutnost bilo kakvih bolesti ili nedostataka.

Stope pokazatelja o parametrima razvoja i stanja fetusa na drugom planu ultrazvuka:

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće važan je korak za mamu

Nakon prvog ultrazvučnog pregleda nakon nekoliko tjedana ginekolog usmjerava trudnicu na drugi planirani ultrazvuk koji će joj omogućiti da procijeni stanje majke i djeteta.

Važnost drugog ultrazvuka tijekom trudnoće

Ni u kom slučaju ne biste trebali preskočiti studiju ultrazvukom kroz razdoblje od 20-24 tjedna.

Zašto? Ovo razdoblje dopušta konačno isključiti prisutnost bilo kakvih nedostataka u razvoju fetusa ili potvrditi njihovu prisutnost.

Njegov je odlomak obvezan za one koji su već na ranijem datumu imali odstupanja ili sumnje o njima.

Osim toga, ako se konačno preporuča izvršiti prekid, zakon dopušta ispunjenje do 22 tjedna.

Pomoć drugog planiranog ultrazvučnog pregleda neprocjenjiva je jer osim statusa djeteta, studija pomaže u dijagnosticiranju uzroka:

 • bolna senzacija u donjem trbuhu žene;
 • krvarenje, koje uopće ne bi trebalo biti;
 • vodeni iscjedak, slično amnionskoj tekućini;
 • brži ili sporiji rast maternice, u usporedbi s normom.

I nakon provođenja Dopplerove studije cerebralnih žila, moguće je utvrditi da li beba dobiva dovoljno kisika.

Drugi planirani ultrazvuk: glavne razlike od prvog

Glavna svrha prvog ultrazvučnog pregleda je utvrditi kako se embrij nalazi, kako bi se vidjeli velike malformacije. Također se provodi mjerenje zone ovratnika, a njezina neusklađenost s normom može ukazivati ​​na prisutnost nekih genetskih bolesti.

U usporedbi s prvim, drugi ultrazvuk će omogućiti određivanje onoga što je već formirano nakon njega: u strukturi mozga, razvoju udova i organa. Uzimajući u obzir ultrazvuk, liječniku će lakše izračunati stopu rasta bebe, kako bi se utvrdilo da li je ispred norme ili, naprotiv, zaostaje za njima.

Ako su razlike mala, onda će za dva tjedna biti potrebno proći drugu studiju, a tijekom tog perioda beba će malo rasti. Zato svaki planirani ultrazvučni pregled zahtijeva odgovorni stav od roditelja.

Vrijeme drugog rasporeda ultrazvuka

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće obavlja se u razdoblju od 20 do 24 tjedna, a studija pomaže da se najviša procjena stupnja razvoja fetusa, kao i:

 • odrediti trajanje trudnoće;
 • za procjenu ispravnosti strukture unutarnjih organa;
 • odrediti količinu amnionske tekućine;
 • dijagnosticiraju moguće patologije;
 • procijeniti rizike koji mogu prouzročiti pobačaj;
 • saznajte spol djeteta.

Rok za donošenje drugog ultrazvuka je 22-24 tjedna, nije samo instaliran. Na koncu tog razdoblja dolazi do pojave formiranja svih organa i sustava fetusa, stupanj njihovog razvoja.

Moguće je utvrditi prisutnost anomalija koje se ne mogu izliječiti i koje mogu dovesti do fetalne smrti u maternici, preranog rođenja ili kratkog života nakon poroda.

Prekinuti trudnoću ako je dijete pronašlo:

 • duboko onesposobljavanje;
 • rijetke genetske bolesti koje će zahtijevati vrlo skupe operacije;
 • nedostatak udova;
 • ako se vitalna aktivnost djeteta ne može održavati bez posebne opreme i lijekova.

Kasnija definicija ovih nedostataka dovest će do brojnih negativnih posljedica - nemogućnosti prekida trudnoće ili provođenja s najvećom prijetnjom ženskom životu.

A ako liječnik ima neke sumnje vezane uz točnost utvrđene dijagnoze, drugi će ultrazvuk biti zakazan za tjedan dana.

Uspoređuju se rezultati oba, procjenjuje se dinamika stanja beba (poboljšanje / pogoršanje).

Kako se pripremiti za ultrazvuk?

Ultrazvučni pregled izvodi se abdominalno, tako da nema potrebe za pripremom na poseban način. Punjenje mjehura također nije potrebno - valovi će proći kroz amnionsku tekućinu.

Što gleda na drugi planirani ultrazvuk

Abdominalni ultrazvuk izvodi se na sljedeći način:

 • Ženama će se tražiti da ode u ured, leže na kauču i izlaže trbuh. Na njemu će se nanijeti poseban gel.
 • Liječnik koji koristi senzor će se kretati po cijeloj površini trbuha kako bi dobio podatke o fetusu. Osim unutarnjih organa, također će se analizirati stanje majčinih organa.

U procesu ultrazvuka, liječnik kaže da vidi i može na monitoru prikazati sliku oružja, nogu i glavu. Može se izvesti kao video na disku i snimanje djeteta na fotografiji.

Prva stvar koju liječnik obraća pažnju je veličina fetusa, njegova masa, duljina nogu, ruke, broj prstiju, nožne prste i također:

 • Pregledali su unutarnje organe, njihov razvoj prema trajanju trudnoće. Aktivno razvija fetus postavlja temelje skeletnog sustava. U kontekstu, već izgleda kao mali čovjek s malo vegetacije na glavi i nokte na prstima. Postoji razvoj prenapučenog refleksnog usta. Što se tiče živčanog sustava, već je razvio dovoljno da bi osjetio dodir. Dijete je u takvom razdoblju kada se može slobodno kretati unutra, uhvatiti pupčanu vrpcu i povremeno sisati prst.
 • Stanje kože. Između 20 i 23 tjedna formira se sloj potkožnog masnog tkiva, a sama koža postaje sve naborana.
 • Izražen otkucaji srca - srčani udar može se čuti kroz slušnu cijev ili elektronički monitor. Stopa je od 110 otkucaja u minuti do 180, s povećanjem gestacijske dobi, frekvencija se postupno smanjuje.
 • Stanje posteljice pažljivo se pregledava, a cirkulacija nije oštećena jer je dobavljač svih potrebnih vitamina, minerala i kisika. Istodobno se proučava i pupčanu vrpcu, nije dobro ako je vrlo kratko i kada je predugo.
 • Amnionska tekućina - odrediti njihov broj. Očito nedostatak vode kao visoke vode je opasno. U prvom slučaju, to može biti prisutnost bilo kakve infekcije, u drugom - stupanj zapletenosti s pupčanu vrpcu i druge probleme.

Uspoređujući sve čimbenike, liječnik zaključuje. Glavna svrha studije je identificirati patologije u razvoju.

Ako se nađu, pacijent je poslan na daljnje genetsko ispitivanje kako bi sastavio ispravnu terapiju.

Rezultati drugog ultrazvuka i tumačenja pokazatelja

Protokol - oblik dokumenta u kojem se bilježe rezultati ultrazvuka.

Osim broja plodova, opisane su karakteristike unutarnjih organa bebe, majke, kao i privremene (posteljica, pupak, amnionska tekućina).

Označava veličinu glave, trbuha, prsa, kao i duljinu cjevastih kostiju.

Normalne vrijednosti u razdoblju od 20. do 21.-og tjedna: a težina 250-300 g visine može biti od 16 do 18 cm Sljedeća debljanje ne bi trebao biti manji od 50 g po tjednu.. Što se tiče ostalih pravila, oni su (u mm):

 • BPR (veličina biparient) - udaljenost između vremenskih kostiju - od 49 do 55;
 • LZR (frontalni-occipitalni) - od 60 do 73;
 • Rashladno sredstvo (abdominalni opseg) - od 136 do 181;
 • OG (opseg glave) - od 166 do 200;
 • duljina femura je od 32 do 42;
 • dužina humera - od 29 do 35;
 • duljina nogu - od 29 do 37;
 • duljina podlaktice - od 24 do 32.

Ako beba izmjerenih vrijednosti su puno manji nego što bi trebao biti, to je dokaz razvoja intrauterinog (VZRP) - asimetričan (u odnosu na glavi i udovima, malo tijelo) i koja je simetrična (proporcionalno smanjena ravnomjerno sve veličine).

Osim toga, pažljivo proučiti mjesto, oblik, veličinu i strukturu: lice, gornju usnu, srce, kralježnicu, ventrikula, crijeva, bubrege, mjehur, genitalije.

Što se tiče privremenih organa i materinskih organa, njihove su norme navedene u nastavku:

 • Debljina placente na 20. tjednu bi trebala biti 16,70 - 28,6 mm, a 24. tjedna - 19,6 - 33 mm. Protokol također ukazuje na stupanj zrelosti - "0" (normu), položaj (idealno, ako je stražnji zid) 7 cm od izlaza.
 • Indeks amnionske tekućine određuje količinu amnionske tekućine. Ograničite svoju izvedbu 20. tjedna - od 86 do 230 mm, a 24. - od 90 do 238 mm.
 • U normalnom pupčanu vrpcu treba postojati dvije arterije i jedna vena, i ne smije biti omotana oko vrata fetusa. Ali ako je upletenost još uvijek prisutna, pacijent je poslan za Dopplerov pregled.
 • Cervikalni kanal mora biti zatvoren, a veličina cerviksa mora biti najmanje 30 mm. Pozornost se posvećuje tonu njezinih zidova i stanju šavova nakon carskog rezanja.

Predstavljanje fetusa je indikator koji je od posebne važnosti nakon 30. tjedna, kada već zauzima stabilnu poziciju. A u razdoblju od 20-24 tjedna beba se aktivno kreće, neprekidno se okreće, tako da prezentacija može biti, kao glava, zdjelica i kosa, poprečna.

Vrijedno je razmotriti činjenicu da se svako dijete razlikuje po svom razvoju, pa su ti standardi prosječne vrijednosti. A kod fetometrije fetusa koristi pogrešku, u okviru koje je proučavanje dinamike njegova rasta.

Važnost drugog planiranog ultrazvučnog ispitivanja nedvojbena je. Zahvaljujući njemu, moguće je procijeniti prenatalni razvoj djeteta, njegovo stanje i veličinu prema gestacijskoj dobi.

Vrlo je važno da tijekom tog razdoblja vidite prisutnost svih nepravilnosti, genetskih abnormalnosti i drugih problema.

Ultrazvuk u trudnoći imenovan u ranijoj fazi ne mogu vidjeti bilo nedosljednosti u strukturi, jer fetus je premali, a rasprava je kasnije, ipak, i definirati ih, ali za liječenje bilo kojeg prekida će biti izgubljen.

Zato se pravovremeno identificirane patologije omogućuju genetičaru propisivanje odgovarajućeg liječenja.