Učimo dojenčad da pliva i zaroni: kako i kada započeti nastavu s novorođenčadi kod kuće u kadi. Mnoge video upute

Hrana

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

Ljetovanje plivanja kod kuće u kupaonici za bebe

Suvremeni roditelji su ovisni o svim vrstama tehnika, uz pomoć kojih možete početi razvijati svoje dijete od ranog doba. Jedno od najpopularnijih odredišta danas je plivanje djeteta. Kako bi vaše dijete naučilo roniti, nema potrebe kupiti bazen, možete provesti osnovne lekcije kod kuće u kupaonici. Za ovo trebate samo kapu i krug oko vrata. Plivanje za bebe je zabavno, korisno i pomaže u poboljšanju motoričkih sposobnosti.

Pozitivan učinak na tijelo

Mnogo ljudi ne zna da djeca mogu dobro plivati ​​od rođenja. Oni mogu zadržati dah i roniti, prskajući zabavu u kupaonici. Taj trend objašnjava činjenica da beba ima kongenitalni refleks, jer je u majčinoj utrobi proveo 40 tjedana u tekućem mediju.

Sposobnost plivanja nestaje 3 mjeseca nakon rođenja. Pedijatri preporučuju da tijekom kupanja izvodite određene vježbe s djetetom tako da ne izgubi vještine da bi se održao na površini. Osim toga, beba plivanje - to je vrlo korisno za razvoj djeteta.

Kako je kupanje korisno za bebe:

 1. Redoviti tretmani vode su korisni svima, osobito djeci. To olakšava tijelu da nauči kako liječiti ekstremne temperature.
 2. Sustavne vježbe pridonose stvaranju lijepog i glatkog položaja, ojačavaju kralježnicu.
 3. Izvođenje vježbi kod kuće u kupaonici pomaže održavanju normalnih razina hemoglobina.
 4. Ronjenje dovodi do činjenice da mali dio vode prodire u nos djeteta. Ovo je izvrsna prevencija rinitisa, takvo "pranje" također uklanja alergene i bakterije iz sluznice.
 5. Nakon kupanja, bebina otkucaja srca poboljšava se.
 6. Ako poučite dijete da pliva od mladog doba, u budućnosti se neće bojati otvorenih rezervoara.

Preporuke za roditelje

Poučavanje malog djeteta da pliva kod kuće u kupaonici i zaron nije tako težak zadatak za roditelje. Pokušajte se pridržavati prezentiranih preporuka koliko god je to moguće i biti u mogućnosti da biste dobili maksimalnu korist od lekcija.

 1. Ako ste jasno postavili cilj koji želite podučiti dijete da pliva, to bi trebalo započeti odmah nakon pojave pupčane vrpce. Ovo je oko 3-4 tjedna nakon rođenja. U ovom trenutku, reflekti za plivanje nisu nestali, pa će dijete biti lakše.
 2. Nabavite unaprijed atribute poput kapice i kruga oko vrata. Ako naučite da dijete drži vodu kod kuće u kupaonici, mora se obaviti krugom - u sigurnosne svrhe.
 3. Prvih nekoliko treninga na vodi treba provoditi na temperaturi od 35 stupnjeva. Pazite na ponašanje djeteta. Prva minuta nakon ronjenja, beba može plakati, proces plivanja s krugom donosi malu nelagodu. Ako se dugo nije smirio, to znači da nije zadovoljan temperaturom vode.
 4. Plivanje za bebe također je korisno jer ojačava tijelo. Tijekom kupanja, voda počinje da se postupno ohladi - ovo je jako dobro, ne biste ga trebali vratiti na 35 stupnjeva.
 5. Ako planirate trenirati bebu redovito, provjerite je li kupaonica čista. Operite ga jednom tjedno s natrijom, a prije nego što kupite bebu, tretirati sapunom.
 6. Plivanje je vrlo korisno za bebe, ali djeca ponekad mogu biti nestašna. Na primjer, ako ne dobijete dovoljno sna ili bez raspoloženja. Također je vrlo važno trenirati dijete oko sat vremena nakon što je pojede. Tijekom tog razdoblja mlijeko je već apsorbirana, a beba neće imati neugodnosti u želucu.
 7. Ako u apartmanu nema pukotina, pedijatri ne preporučuju da se tijelo beba osuši nakon kupanja. Očistite dijete suhom pelenama, to će biti dovoljno. Dalje treba pažljivo ukloniti kapu i krug oko vrata.
 8. Prije prakticiranja ronjenja, pazite da krug čvrsto drži vrat i kapa pokriva uši. Dijete se mora osjećati ugodno, inače će biti hirovito.

Plivanje u kupaonici kod kuće: vježbe za dojenčad

Mnogi roditelji vjeruju da je učenje ronjenja maloj djeci teško, zahtijeva puno živaca i uopće nije zanimljivo. Valja napomenuti da to nije apsolutno slučaj. Evo nekoliko vježbi.

 1. Tremor. Držite bebu čvrsto, dovesti ga s krugom do ruba kupaonice, tako da nauči gurati.
 2. Obratite dijete na trbuščić. Kapica i krug moraju biti uklonjeni. Držite bebinu bradu, pustite ga da zapljusne.
 3. Sada moramo podučiti dijete da pliva. Polazna pozicija je ista kao u prethodnoj vježbi, bez posebnih atributa (krug). Stavljamo jednu od svojih najdražih igračaka ispred djeteta kako bi to mogao postići.
 4. Nakon što beba već može plivati ​​ravno, morate ga naučiti da promijeni smjer. Ova se vježba može izvesti s ili bez kruga. Za vrijeme kupanja, bojite figuru osam u djetetu.
 5. S glatkim pokretima, spustite dijete gore i dolje, držeći ga pod bradom. Krug vježbanja nije potreban.
 6. Sada idite na ronjenje. Ovo je najteži dio klase. Roditelji se boje da će njihovo dijete ugušiti. Međutim, valja napomenuti da beba od rođenja savršeno može zadržati dah, on samo treba podsjetiti na to. Izradite ključnu riječ, na primjer, "naprijed" i oštro smanjite dijete nekoliko sekundi u vodu. Naravno, beba svibanj plakati za prvih nekoliko dana, ali onda će se koristiti. 10 dana takvog kupanja i biti ćete iznenađeni koliko će djetetova veza s vodom promijeniti.

kontraindikacije

Nažalost, ne može se svako dijete naučiti plutati. Takve vježbe imaju svoje kontraindikacije:

 • kongenitalni problemi srca;
 • razdoblje virusne bolesti;
 • konvulzije i drugi živčani poremećaji;
 • problemi s mišićno-koštanog sustava.

Kao što možete vidjeti, plivanje za bebe je zabavno, edukativno i korisno. Ako ne dopustite da dijete zaboravi ove vještine od djetinjstva, kao odrasla osoba će imati problema sa strahom od vode, on će se osjećati veliko u ovom okruženju.

Prednosti plivanja u kadi za dojenčad. Kako pripremiti dijete za "plivanje"? Osnovna pravila plivanja i vježbanja za pravilan razvoj djeteta. Obrazovni videozapisi

Suvremeni roditelji od rođenja djeteta prakticiraju bebu u kupki. Iako je postotak sumnji u potrebi za ovim postupkom još uvijek velik. Pokušajmo shvatiti trebate li plivati ​​u tako ranoj dobi.

Prednosti plivanja za novorođenčad

Rani plivanje nije samo dnevni higijenski postupak, već i sredstvo za razvoj bebe, pomažući da svladaju određene vještine i oblikuju osjećaj samopouzdanja.

Vodeni okoliš za dojenčad - poznati element. Budući da je u majčinom trbuhu u tekućem mediju, dijete je steklo refleks plivanja, koji traje do tri mjeseca života. Budući da je kupanje ugodna i korisna aktivnost za dijete.

Istraživanja su pokazala da su prednosti djetetovog kupanja kako slijedi:

 1. Dobar tjelesni razvoj: "plutajuća" djeca su manje vjerojatno da će imati hladnoću, prije nego što gospodare puzeći i neovisno hodaju. Postupci vode ojačavaju imunološki sustav, uklanjaju povećani / smanjeni tonovi mišića, sprječavaju raka;
 2. Poboljšanje sustava regulacije termoregulacije. Redovite vježbe za plivanje razvijaju sposobnost održavanja konstantne tjelesne temperature, povećavaju osjetljivost na promjene u vanjskim uvjetima, smanjuju rizik od bolesti;
 3. Povećana hemoglobina u krvi poticanjem oslobađanja crvenih krvnih zrnaca izazvanih poteškoćama disanja i nedostatka kisika tijekom plivanja;
 4. Jačanje pluća, srca i krvnih žila, poticanje protoka krvi i normaliziranje krvnog tlaka;
 5. Formiranje ispravnog lijepog držanja. Iskrcavanje kralježnice i zglobova i djelotvorno djelovanje svih mišićnih skupina u vodi razvijaju snažan mišićni korzet za kralježnicu;
 6. Čišćenje maksilarnih sinusa je dobra prevencija prehlade, pranje nosa i ubijanje štetnih bakterija;
 7. Jačanje nezrelog živčanog sustava. Voda tretmani umiruju, poboljšavaju san, povećavaju izdržljivost, poboljšavaju apetit;
 8. Osposobljavanje za pravilno disanje, promicanje razvoja bronhopulmonalnog sustava i sposobnost zadržavanja daha;
 9. Poboljšanje cirkulacije krvi u krvnim žilama zbog izloženosti koži i malim krvnim žilama pridonosi ranom mentalnom razvoju bebe;
 10. Nježna masaža kože;
 11. Socijalizacija djeteta: strah od vode, uključujući i otvorenu vodu, nestaje, što povećava sigurnost;
 12. Zajednička komunikacija povećava emocionalnu privrženost, uspostavlja topla i povjerljiva odnosa;
 13. Glavna stvar je da u procesu aktivnog kupanja dijete se raduje, osmjehnuje, komunicira s roditeljima, stvara sve vrste zvukova, a onda spava čvrsto i dugo.

Kada početi plivati?

Prirodno pitanje roditelja koji su ozbiljno odlučili svladati trikove plivanja za bebama u kupaonici, s kojim će se vremenom početi kupati u kadi. Stručnjaci savjetuju od 2-3 tjedna. Do tog će vremena dijete odrasti, naviknuti se na nove uvjete i neće izgubiti reflekse za kupanje.

Vodič također može poslužiti kao umbilikalna rana. Čim se iscjeljuje, možete početi plivati ​​s djetetom u kućnoj kupaonici. Nema razloga za zabrinutost roditeljima: voda je prirodno okruženje za novorođenče. Odrasli važno je da ne plašite mrvice, postupno navikavane na vodu i svladavate nove pokrete.

Za samopouzdanje, prije početka nastave, bolje je da se roditelji savjetuju s pedijatrom ili plivajućim trenerom i, ako je moguće, da se prvi plivaju u kućnoj kupelji s instruktorom specijaliziranim za dojenčad. On će davati preporuke roditeljima o tehnici plivanja, naučiti kako držati dijete i pokazati neke jednostavne vježbe.

Priprema kupaonice

Prije početka postupka, pripremite kupelj najprije pranje običnom sredstvom za čišćenje, a zatim s sapunom za pranje rublja i temeljito ispiranjem.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Pediatri ne savjetuju da promatraju prekomjernu sterilnost: treba formirati jak imunitet koji dolazi u dodir s različitim mikroorganizmima.

Temperatura vode

Prosječna temperatura vode kada kupanje treba biti 34-36 ° C, kako se dijete koristi, smanjuje se. Prije početka 3 mjeseca temperatura vode ne može biti manja od 32 ° C. Ako je tijekom kupanja tekućina blago hladno, ne biste trebali dodati toplo i dovesti do prvobitnog stanja. Znači, to bi trebalo biti, postupno smanjenje temperature vode je dobar način da se umiruje tijelo.

Pokazatelj ugodnih stanja bit će ponašanje djeteta:

 • ako ronjenje prati plač, onda je voda previše hladno;
 • ako se aktivno vreli u vodi, temperatura je optimalna;
 • pasivnost i opuštanje pokazatelj prekomjerno topla tekućina.

Novorođenče mora biti hranjeno najmanje jedan sat prije kupanja. Plivanje treba pratiti stalna komunikacija s djetetom.

Masaža, kako se pripremiti za kupanje

Temelj za kupanje u kupelji su položaji na leđima i prsima s ručnom podrškom ili posebnim uređajima i nezavisnim pokretima.

Važno je pripremiti dijete za takve akcije uz pomoć masaže i specijalne gimnastike, koja traje 20-30 minuta. i zahtijeva strogo pridržavanje slijeda izvršenja.

Možete mazati dijete na promjenjivom ili redovitom stolu. Gola beba stavite leđa na tvrdu površinu. Počnite s laganim potezima donjih ekstremiteta (s rukom i nogom) gore. Okrenite se, glačajte leđa i stražnjicu. Ležite na leđima i masažu trbuh, prsa, vrat, glavu. Slično tome, poštujući redoslijed, gnječite tijelo djeteta. Masiranje trbuha trebalo bi biti četiri prsta desne ruke, izvodeći kretnje u krugu u smjeru kazaljke na satu.

Pripremna gimnastika

Nakon masiranja, počnite plivati ​​na kopnu, olakšavajući apsorpciju veslanja.

Da biste to učinili, morate izvršiti na 10 pristupa sljedećim vježbama:

 1. Omotajte ruke oko gležnja djeteta koje leži na leđima i naizmjence pomiče noge gore / dolje;
 2. Savijanje nogu na zglobovima koljena i kuka stavite dijete u žabu. Širite udove na strane, držite se, polako poravnajte i vratite se na polaznu poziciju;
 3. Polaganje beba na leđima, povucite gornje udove na strane. Držite četku, izvodite pokrete slične udarcima. Zatim podignite ruke i počnite ponoviti pokrete, koji podsjećaju na plivanje;
 4. Okrenuvši mrvicu na trbuh, obavljajte akcije dviju prethodnih vježbi.

Nakon završetka masaže i gimnastike, valja se kretati procesu na vodi.

Postupak novorođenčeta

Mnogi stručnjaci savjetuju da se u kupaonici najprije plivaju isključivo kod kuće, a nakon dobi od jedne godine majstora specijaliziranih dječjih bazena.

Temeljna pravila plivanja strogo se pridržavaju postupnog postupka doziranja kako se dijete razvija. Povećanje vremena za svaku sesiju trebalo bi biti 10-15 sekundi. (mjesečna varijacija od 2 -5 minuta), voda ohlađena na 0,5 ° C

Naglasak bi trebao biti na uranjanju glave. Kada vježbate zadržavanje daha kroz nosnu stranu u djetetu od 1-2 mjeseca, uronite u vodu 2-4 sekunde. na usmenom otvaranju. Djetetu od šest mjeseci može biti dopušteno da se s dna kupke dobiju predmeti iz sjedećeg položaja, postupno povećavaju dubinu i potiču glavu da potone na područje oko očiju.

Za dramatično povećanje trajanja postupaka i smanjenje režima temperature strogo je zabranjeno.

Relativno je lako naučiti povratak. Položaj na prsima zahtijeva trening dišnog sustava i pravilno uranjanje.

Nastava bez uređaja

Vježbe su jednostavne za izvođenje i praćene su komentarima glasom ili čitanjem posebnih pjevanja i šala. Baza se sastoji od tri mjesta za plivanje: prtljažnik, figura-osam, križanje s izmjeničnim hodanjem i stojećem stazom.

Evo primjera seta vježbi koje se izvode neposredno nakon masaže i suhe gimnastike:

 1. Uzimajući dijete pod rukama sa leđima u sebe, postupno ući u vodu, počevši od donjih ekstremiteta. Govoreći izraz "stand", držite 15 sekundi. ravno okomito. Brada je fiksirana strogo iznad površine vode;
 2. Na signalu "go" slijedite cijelu kupelj, promatrajući da se dijete prvi put oslanja na noge, a nakon nekog vremena naučio je napraviti korake;
 3. Opet, signaliziramo "stand" i omogućavamo 15 sekundi. na mrvicama za disanje u stojećem položaju. Ovo je neophodan postupak za sprječavanje umora motora;
 4. Držeći se s dvije ruke, stavite bebu na leđa uranjanjem u uši i sternum. Nije zastrašujuće ako može uzeti malo vode;
 5. Izvršite vježbu "Shuttle", krećući se od ruba do ruba kupelji i guranjem nogama. Lagano držite dijete rukama, dajući mogućnost raditi samostalni instinkt. Kao što djetetu sazri, koristite jednostranu podršku koja vam omogućuje da izvodite udarce;
 6. Premjestite novorođenče u vertikalni stalak. Govoreći "stand", držite položaj 15 sekundi, pričvrstite područje vrata iza lijeve ruke. Pravi dio odrasle osobe ispod brade djeteta;
 7. Uhvatite desnu ruku, stavite dijete na prsa. Signal u glasu "mi plutaju" i, držeći se s dvije ruke, izvodimo pokrete oko oboda kupke, uobičajeno crtajući lik osam na vodi. Promatrajući oprez, obavite 6-8 ponavljanja i vratite dijete na vertikalni stalak za 0,25 minuta.
 8. Ne zaboravite komentirati akciju, ponoviti prolaz kroz kupelj i odmoriti se.
 9. Napravite križnu vježbu. Držeći bebu na leđima, polagano polagano dijagonalno ožičenje s jednog kuta u drugi. Zamijenite se stojećem i mirovanom, ponovite 6-8 puta.

Više jasne i detaljne upute možete vidjeti na videozapisu u nastavku.

Zapamtite da ostatak treba biti jednak polovici cijelog postupka plivanja. Tijekom ciklusa (3-4 minute) komunicirajte s djetetom. U prosjeku, dijete će plivati ​​oko pola metra i proći 6 metara u jednoj lekciji. Ne zaboravite na postupni porast trajanja kompleksa.

Ove vježbe mogu se izvoditi zajedničkim kupanjem s djetetom u kupaonici. Odrasla osoba će postati vrsta podrške za dijete. Pogodno je držati ga na krilu, rukama uhvatiti glavu i lagano ga zamahnuti. Dobro je podizati na trbuhu i prsima roditelja, pričvršćivanjem vrha glave.

Dobro je ako je u procesu zapošljavanja beba pila vodu. Kongenitalni refleksi neće joj dopustiti da uđe u dišni sustav, a kašljanje i kihanje pomoći će tijelu da se prirodno oslobađa od neželjenih bakterija. Važno je nastaviti plivati.

Učenje na ronjenje

Postupak ronjenja je težak i neophodan za zdravlje i sigurnost djeteta. Učenje ove vještine treba započeti treningom djeteta glasovnom timu "roniti / zaroniti" i zalijevati čelo i lice vodom.

Stvarno trebate zaroniti u drugom mjesecu ciklusa vodenih postupaka i izvesti je s položaja na prsima. Plivanje "osam", svake tri vježbe, provodi uranjanje, izgovara naredbu i prskajući vodu u lice. U početku, dijete će moći piti mala količina vode, to nije štetno. Kada je refleksno beba spremna (stisne oči, zatvori usta i drži dah), potpuno ga spuštaju pod vodom nekoliko sekundi.

Pribor za kupanje

Ako se bojite držanja djeteta u punoj kupki, možete koristiti posebne alate.

Za domove stane šešir i krug za kupanje.

Kapica s umetnutim blokovima pjene uvelike će olakšati zadatak roditelja, pomažući da se glava zadrži iznad vode. Kada kupujete šešir, odaberite pamučnu tkaninu. Kada plivate, pobrinite se da voda ne uđe u uši.

Krug za novorođenče je komora na napuhavanje s usjekom za bradu i zadržavanjem velcro. Roditelji trebaju samo kontrolirati dijete. Korištenje ove dodatke omogućuje djeci da se kreću neovisno, kako bi pomaknuli svoje udove. Možete ga primijeniti od rođenja.

Da bi kupanje zabavno i korisno, pokrenite razne igračke u kadi.

Ako imate priliku plivati ​​s djetetom u posebnom dječjem bazenu, trebali biste kupiti posebne gaće, rukave.

Glavni uvjet - ne ostavljajte bez nadzora i stalno pratite stanje mrvica.

U kojim se slučajevima treba suzdržati od kupanja u kupki

Prije početka nastave u kupaonici s djetetom, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer postoji niz kontraindikacija za provođenje postupaka za vodu.

Trebali biste se suzdržati od njih ako je dijagnosticirana vaša beba:

 • upalni procesi u akutnom obliku, popraćeni vrućicom; s groznicom;
 • bolesti epidermisa;
 • prisutnost površina rane;
 • gnusne upale;
 • mentalna patologija, konvulzije;
 • kardiovaskularnih poremećaja, kongenitalne bolesti srca;
 • zatajenje bubrega i jetre;
 • infekcija.

Nije nužno provoditi vodene postupke, ako beba plače, nervozna.

Ako distrakcija od strane igračke nije uspjela, a histerija se nastavila, prebacujte vježbu kako biste izbjegli neugodne udruge poslije.

Ne zaboravite da ne možete:

 • baviti se umornim, pospanim, gladnim djetetom;
 • žuriti u stvari, prisiljavajući ih da svladaju nove elemente za koje dijete nije spremno.
 • ostati u lošem stanju uma, nervozan: važno je ostati mirno
 • zaustaviti klase ako prvi postupak ne uspije.

Zapamtite da jednom napravljena pogreška može trajno oduzeti djetetu želje za plivanjem.

Glavni cilj roditelja - zadovoljstvo i zdravlje djeteta.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Sve o plivanju za bebe kod kuće: stručni savjet

Sve više i više roditelja žele svladati osnove plivanja za novorođenčad. To je razumljivo: podučavanje plivanja u dojenčadi korisno je za prevenciju mnogih bolesti, pogodnih kao nježna metoda otvrdnjavanja. Roditelji ovo sredstvo ovladavaju uz pomoć instruktora u bazenu ili kod kuće gdje provode nastavu za bebu.

Sposobnost plivanja je svojstvena djetetu prije rođenja: provodi cijelu trudnoću u amnionskoj tekućini. Sposobnost nenamjerno zadržavanja daha novorođenčad zadržava do tri mjeseca, a zatim se postupno smanjuje. Stoga se savjetuje da pristaše za kupanje dojenčadi počnu što je prije moguće.

Iz ovog članka saznat ćete

Prednosti ranog kupanja

Vodene vježbe su najneugodniji sport, a za novorođenčad je i najpristupačniji. Evo nekoliko razloga zašto plivanje iz kolijevke:

 • Smanjena hipertenzija, tipična za gotovo sve novorođenčadi.
 • Postoji poboljšanje u funkcionalnosti mišićnog i ligamentarnog aparata, u ne-traumatičnom, za razliku od drugih sportova, postavljanje ispravne postaje.
 • Ovo je izvrsna prevencija zakrivljenosti kralježnice i ravnih stopala.
 • Vježbe u vodi pridonose toniranju mišića, te večernjim kupanjem - općim relaksacijama.
 • Razvija se koordinacija kretanja cijelog tijela, što je od najveće važnosti za malo dijete, a negativni fenomeni u području neurologije su izglađeni.
 • Učenje vještine pravilnog dubokog disanja, zadržavanje inhalacije potiče porast crvenih krvnih zrnaca. Terapijski učinak se javlja: prirodna stimulacija opskrbe krvlju. Kao posljedica - jačanje kardiovaskularnog sustava.
 • Tijekom postupaka s vodom, nazofarinksa se čisti od sluzi, prašine, bakterija, drugih vrsta alergena.
 • Plivanje dijete povećava funkcionalnost imunološkog sustava, liječi cijelo tijelo.
 • Plivanje za dijete - povratak na uvjete boravka u majčinom tijelu, blaga prilagodba. Voda smiruje, prekomjerni stres odlazi.
 • Masaža vode ima blagotvoran učinak na probavni sustav djeteta.
 • Vještina kupanja uklanja strah od vodenog okoliša, koji traje tijekom života.

Pogledajte kako kul mala Sophia (4,5 mjeseca) pliva u dječjem bazenu s trenerom.

Moguće kontraindikacije

Prije nego započnete kupanje kod kuće kod kuće, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Postoji nekoliko kontraindikacija za nastavu, ali još uvijek postoje:

 • poremećaja srca i vaskularnog sustava;
 • virusne infekcije;
 • bolesti koje krše cjelovitost kože.

Gdje plivati: kod kuće ili u bazenu

U ovoj tablici jasno smo pokazali prednosti plivanja kod kuće i u bazenu.

Važno je! Studije u Europi pokazale su da česti plivanje u zatvorenom bazenu pridonosi osjetljivosti na alergije i astmu. Kloramine sadržane u vodi i zraku ustanove su otrovne i lako mogu prodrijeti u kožu djece. Klorov oksidi također ulaze u pluća, čineći njihovu površinu podložnijima patogenoj mikroflori.

Rizik prijenosa štetnih mikroorganizama kroz vodu je minimalan zbog kloriranja vode. No, ova vjerojatnost ostaje u kontaktu s drugom djecom, u kontaktu s branicima ili klupe.

U ovom videu, stručnjak za plivanje za djecu Olesya Kochina detaljno će otkriti gdje i kako početi kupati novorođenče.

Plivački pribor

Ostati u kadi bio je ugodno za majku i bebu, moderna industrija predstavlja mnogo uređaja:

 • Za održavanje glave na površini vode možete kupiti ovratnik na napuhavanje oko vrata ili prsluka. Kad beba bude jača, uređaj se može ukloniti.
 • U tu svrhu prikladna i posebna kapica na glavi. U svom dizajnu uključuje pjenu, držeći mrvice na površini vode.
 • Zainteresirani beba može biti poseban sag u kadi. Njegov je ležao na dnu, tako da se mrvica nije skliznula. Stolice se proizvode u obliku životinja ili koriste slike na dječjim temama. Tradicionalno, oni kupuju svijetle gumene igračke za plivanje, a plivanje s njima je puno zabavnije.

Ako se nastave održavaju u bazenu, morat ćete kupiti vodonepropusne pelene. Dijete može ostaviti neočekivano iznenađenje u vodi. Naravno, kod kuće je bolje plivati ​​gola.

Važno je! Neki liječnici, poput telemedicine Komarovsky, pronalaze prsten oko vrata korisnim izumom. Drugi savjetuju da pažljivo podupiru bebu: dugi boravak u šeširu ili ovratnik na napuhavanje može dovesti do mikrotrauma vrata.

Važno je i koliko mjeseci nositi uređaj. Koristite ga nakon što beba nauči da drži glavu, ne prelazi vrijeme kupanja i ne iznenadi pokrete.

Priprema za nastavu

Ostati u vodi bio je udoban i siguran za dijete, poželjno je slijediti nekoliko pravila:

 • Optimalna dob za nastavu je 2-3 tjedna: ranije postoji rizik da infekcija prodire u pupčanu ranu, kasnije dijete može izgubiti sposobnost da se bez daha zadrži dah.
 • Za postupke, možete koristiti kupku ili bazen za djecu. Spremnik se dezinficira soda, sapunom za kućanstvo, koji se lako isprati običnom vodom iz slavine. Pri korištenju tradicionalnih dekocija bilja i kalijevog permanganata, voda se treba izbjegavati u probavnom traktu. Osim toga, zrna kalijevog permanganata, koja nije otopljena u vodi, može uzrokovati opekotine. Moćne kemikalije koje sadrže klor, bolje je ne koristiti, jer je njihova mala količina spremljena i ulazi u vodu.
 • Važno je da je temperatura vode ugodna za bebu, optimalno 32 stupnja. Mali će mu dopustiti da zna hoće li biti udoban: ako plače, može biti hladno. Znak da je voda vruća - tromost bebe. Crying i cvrčanje nije uvijek zbog činjenice da je dijete hladno ili vruće, možda se boji ili ima bol u trbuhu. Tijekom klasa, temperatura vode se po mogućnosti postupno smanjuje.
 • Bolje je nositi se s bebom jedan sat prije ili jedan sat nakon hranjenja. Dijete mora spavati i probuditi se. U slučaju bolesti, bolje je odgoditi nastavu.

Gledaj, kao liječnik na Komarovskyovom programu za kupanje dojenčadi preporuča se početi plivati ​​s bebama.

Svi potrebni pribor moraju biti pripremljeni unaprijed. Ručnik, pelena, šešir i ovratnik trebaju biti pri ruci. Za sigurnost, odrasla osoba za kupanje beba mora staviti gumenu podlogu ispod nogu.

Tehnike i tehnike

Voda iz kolijevke nije nova pojava. U osamdesetima, tijekom razdoblja SSSR-a, knjiga o prednostima plivanja za djecu do jedne godine napisala je liječnik i znanstvenik Zakharia Firsov. Ona je odobrila Ministarstvo zdravstva.

Istodobno se proširila i metoda Vladimira Guterman, s detaljnim opisom učiteljskih beba. Posebno progresivni roditelji usvojili su tešku metodu Igora Charkovskog, koji do danas sumnja.

Trenutno je Gutermannova tehnika prepoznata kao optimalna za dojenčad. Ona pretpostavlja glavnu stvar: klase bi trebale biti ugodne za bebu. Njegova primjena je dizajnirana za četiri faze:

 1. Pripremna. Uključuje masažu, gimnastiku, čiji se elementi najprije koriste iz vode, a zatim u kadi. Priprema počinje petog dana nakon rođenja i završava u dobi od 3 mjeseca. Tijekom tog perioda beba se navikla na vodu oko nje.
 2. Drugo razdoblje: naučiti plivati ​​je da su za tri mjeseca refleksiji za kupanje kao odgovor na majčinu ekipu fiksirani u djetetu. Majstor djeteta uči tehnike kretanja, postupno odvajanje od potpore.
 3. Neovisno plivanje. U šest mjeseci ili kasnije, u roku od 9 mjeseci, uz podršku roditelja ili instruktora, dijete sama pliva i uranja.
 4. Završna faza je konsolidacija vještina. Aktivni jednogodišnji butuz majstori ronjenje mogu plivati ​​po malom prostoru.

Evo kako držati novorođenče dok plivate.

Tehnika uključuje sljedeće vježbe: u početnoj fazi majka vodi dijete uz kupku u naručju u različitim položajima i različitim stupnjevima potpore. Evo osnovnih tehnika:

 • Skokovi i skreće. Držeći bebu rukama, podigni noge prema zidu kupaonice ili bazena. Osjećajući podršku, instinktivno se gura od nje. Ovo će biti poticaj za daljnje kupanje.
 • Prskanje. Za ovu vježbu beba bi trebala biti smještena u položaj licem prema dolje. Jednom rukom, majka drži bradu, ostale mrlje na površini vode, nudeći ponoviti akciju.
 • Plivanje. Položaj bebe, kao u prethodnoj vježbi. Stavite svijetlu igračku ispred sebe i ponudite bebu da ga zgrabite. Ponovite nekoliko puta, stalno povećavajte udaljenost između djeteta i igračke.
 • Zigzag i eights. Nakon svladavanja plivanja u ravnoj liniji, premjestiti na cik-cak način, nacrtati eights. U isto vrijeme izbacite mali plivač na leđa i trbuh. Olakšava zadatak upotrebe kruga napuhavanja.
 • Ljuljačka. Swing gore i dolje, tako da dijete leži na trbuhu tako da se diže i potonuti. Glava djeteta mora biti potpuno iznad površine vode.

Čvrsta dijete šetnje uz dno, odskočiti, dopire do igračke. Ako ispravno slijedite pravila, dijete će moći hodati, plivati ​​i roniti godinu ili ranije.

Pozivamo vas da vidite kako specijalist provodi prvu lekciju u redovitoj kupelji kod kuće s djetetom.

Važni savjeti

U pravilu, roditelji koji su svladali umjetnost plivanja s djetetom prije godine bili su vrlo zadovoljni. Djeca rastu zdravije, ispred svojih vršnjaka u razvoju. Evo nekoliko savjeta majki koje podržavaju bebu:

 • Prvu lekciju troši se u dobi od 5 dana, postepeno se pripisuje djetetu u kadu. Prvo pokušajte vježbati majčino ronjenje s bebom. Čim se beba prilagodi, možete pozvati stručnjaka za pouku.
 • Ako dugo držite bebu dok se kupate u kadi, bolest će vam leđa i vrat, stoga je najbolje da se zamijenite s nekim.
 • Prilikom prakticiranja ronjenja prvo dati zapovijed "Dive!" I puhati u nos tako da dijete će bez daha zadržati dah. Kada se vještina učvrsti, idite na ronjenje i započnite učiti roniti.
 • Koristite slanu vodu za plivanje: otopite 300 grama soli u kupelji u vodi. Takva voda neće uzrokovati iritaciju očiju.
 • U ljeto u dobi od 2-3 mjeseca možete provoditi nastavu na svježem zraku na bazenu na napuhavanje.
 • Nemojte reći nepotrebne riječi u procesu učenja, samo zapovijedi "Radimo s našim nogama!", "Radimo s olovkama!", "Mi zaronimo!", Zasigurno ćemo pohvaliti u slučaju.
 • Kad dijete postane gužve u kadi, možete otići u bazen. Ako ekologija dopušta, nakon šest mjeseci možete plivati ​​u moru ili jezeru s odraslom osobom.

Ali kako podučavati dijete da zaroni kod kuće u kadi.

VAŽNO! * Kod kopiranja materijala iz članka, navedite aktivnu vezu na izvor: https://razvitie-vospitanie.ru/kak_nauchit/grudnichkovoe_plavanie.html

Ako vam se sviđa članak - i ostavite komentar u nastavku. Vaše mišljenje je važno za nas!

Dječja plivanje: teorija i praksa

Svaki roditelj želi da dijete odrasta zdravo i sveobuhvatno razvijeno. Danas postoji mnogo metoda za razvoj dojenčadi, čime se ostvaruje želja u životu. Uključujući plivanje za bebe. Je li doista takva korisna aktivnost ili samo priznanje modi kada možete početi plivati, kod kuće ili u bazenu - ima puno pitanja. Vrijeme je da pronađete odgovore na njih i dajte novim majkama i toljagama sve potrebne informacije, jer svaka pogreška može naštetiti dragoj mrvica.

Što je plivanje za bebe

Kao što znate, u medicini stavovi prema svim vrstama razvojnih aktivnosti su prilično dvosmisleni. To je plivanje nije iznimka. Na području SSSR-a saznali smo o ovoj tehnici zahvaljujući Igor Charkovsky, instruktoru za spašavanje koji je 60-ih godina napravio poseban spremnik za vodene aktivnosti s preranom kćerkom. Do 3 mjeseca beba nije samo pojačavala svoje zdravlje već je znatno nadmašila svoje vršnjake u razvoju. Charkovsky je počeo savjetovati kuće za rodilište o uvođenju djeteta plivati ​​u praksi. Međutim, nakon nekoliko godina, tehnika je prepoznata kao opasna i zabranjena. I tek na kraju sedamdesetih započinje beba, zahvaljujući velikoj mjeri knjizi o plivanju novorođenčadi, koju je izdao predsjednik federacije plivanja, Zakhari Pavlovich Firsov.

Dječje kupanje je vrsta razvojne aktivnosti za bebe.

Koliko godina počinje

Nakon što je preživio uzbuđenje prvih plivanja, vjerojatno ste primijetili da je beba sretno prskanje u kadi. I hrabriji roditelji su i činjenica da, ako se maleni spusti s glavom pod vodom, zadržat će dah i osjećati se ugodno. Objašnjenje za to je kongenitalni refleks, zahvaljujući kojem dijete pamti vrijeme provedeno u majčinom trbuhu, plivajući u tekućini. Međutim, za 3-4 mjeseca, reakcija u vodi će početi padati, pa će biti puno teže trenirati dijete za plivanje. Zaključak: potrebno je započeti satove plivanja s bebom u 3-4 tjedna. To je zbog činjenice da

 • rana na pupku je već zategnuta;
 • butuza će početi povećavati težinu, prilagođavajući se okolini koja još uvijek nije upoznata s njima;
 • kongenitalni refleksi nisu još ugaseni.

Načela plivanja djeteta

Uspjeh nastave ovisi o tome koliko će dobro provesti pripremni rad. Ako sastavite popis načela plivanja s bebama, onda, osim već spomenute, možete početi od 3-4 tjedna, možete odabrati 4 mjesta.

 • Načelo čistoće. Kupaonica ili bazen bi trebao biti savršeno čist. U prvom slučaju, spremnik treba prati bebom ili sapunom za kućanstvo, au drugom morate paziti na poštivanje svih sanitarnih i higijenskih standarda tražeći zaključke relevantnih regulatornih organizacija.

Ako namjeravate sudjelovati u bazenu, svakako pitajte o dostupnosti dokumenata o usklađenosti s higijenskim standardima

Metode učenja za novorođenčad i dojenčad

Plivanje s dojenčadi treba biti sustavno, to jest ne samo redovito, već i prikladno za jednu ili drugu dokazanu metodu. Trenutačno postoje 3 popularna radna sustava, od kojih je svaki testiran na više generacija novorođenčadi.

Ovo je zanimljivo. Postoje mnoge tehnike autorskog prava koje se prakticiraju u određenim wellness centrima. Međutim, svi od njih, do jednog ili drugog stupnja, temelje se na ta tri.

Firsova tehnika

Svrha rada na ovom sustavu je da se godine seljak treba:

 • ostati u vodi 20-30 minuta;
 • roniti plitko (iza igračke ili baš kao što je to);
 • biti u mogućnosti skočiti s niskog mosta u vodu bez panici.

Rad na postizanju tog cilja postupno napreduje. Počinje s objašnjenjem bebe da će plivati, a zatim se dijete spusti u vodu, a nakon što se završi razdoblje prilagođavanja djetetovoj vodi, podupire ga pod trbuhu ili leđima, postavlja se na vodu.

Tehnika Charkovskog vrlo je kontroverzna, budite oprezni!

Važno je napomenuti da je ovaj sustav osposobljavanja namijenjen za prerane bebe, tako da ne mora biti pogodan za djecu rođenu na vrijeme. Načelo Charkovskog u iznenađenjima i oštrini: dijete je brzo uronjeno pod vodu s glavom, a zatim je izvadeno i odmah bez odgađanja ponovno uronjeno. Jedna lekcija traje najmanje 30-40 minuta. U kratkom trenutku ronjenja beba uspijeva udahnuti, ali u to vrijeme, iako nema kisika u tijelu, mozak se hrani intenzivnijim načinom zbog odgovora tijela na opasnost. Takvi napori pomažu u razvoju više fizički i mentalno.

Tehnika je široko kritizirana među stručnjacima zbog opasnosti za mozak - kao rezultat produženog ronjenja, dijete razvija hipoksiju. Samostalno provoditi metodu Charkovskog u praksi je teško i čak opasno za život djeteta.

Tehnika Vladimira Guterman - danas najpopularnija

U šezdesetima i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća autor je radio u najvećem bazenu na otvorenom u Europi, Moskva, gdje je promatrao djecu u terapeutskom i sportskom plivanju. Kasnije je ovo iskustvo sistematizirano u vlastitu metodu. Sastoji se od 4 faze:

 • do 3 mjeseca (masaža, gimnastika, simuliranje plivanja, stvarna okupacija u vodi);
 • od 3 do 6 mjeseci (djetetu se objašnjava kako plivati, pokazati elemente vježbanja, podrške), tako da kažem, razgovorna pozornica;
 • od 6 do 9 mjeseci (djeca plivaju samostalno, roniti);
 • od 9 mjeseci mali plivači plivaju, roniti za igračke.

Prednosti ove aktivnosti za dojenčad

Razmišljajući o plivanju s djetetom, roditelji bi trebali jasno razumjeti: njihov cilj nije podizanje olimpijske pričuve, već jačanje zdravlja djeteta. Plivanje vam omogućuje postizanje vrlo dobrih rezultata u tome:

 • uči djetetu da kapi temperature vode, što pomaže u jačanju imuniteta, i stoga smanjuje rizik od hladnoće;
 • pomaže u oblikovanju korzetu mišića i određuje ispravno držanje u budućnosti;
 • znatno brže (u usporedbi s masažom i udarcima) poboljšava motorni sustav, tj. jača / opušta mišiće na rukama, nogama, leđima i vratu, a to će zauzvrat omogućiti djetetu da sjedne brže, zaputi se i hoda;
 • da apsorbira više kisika, tijelo oslobađa crvene krvne stanice koje povećavaju hemoglobin u krvi;
 • normalizira krvni tlak;
 • se maksilarni sinusi čiste, štetne bakterije i alergeni su isprani, što smanjuje rizik od crijeva;
 • ima smirujući učinak na bebu, on zaspati brže i jače, ne stvarajući dodatnu anksioznost za mama, povezanu s čestim buđenjem noću;
 • u vodi se dijete uči da se izražava gestikulacijama, pokretima, to jest, majka počinje bolje razumjeti njezine mrvice;
 • uči bebu bez straha od vode.

Glavno načelo kupanja s bebom - proces bi trebao biti zabavan

Argumenti protiv: moguće štetu

Svaka medalja ima obratnu stranu, a plivanje nije iznimka.

 • Ako se ne poštuju temperaturne i druge norme, onda dijete može razviti bolesti gornjih i donjih respiratornog trakta. I kad kupanje u bazenu, ta vjerojatnost postaje 4 puta veća od onih tota koji ne plivaju.
 • Postoji rizik od problema s gastrointestinalnim traktom, jer dijete proguta vodu u procesu obuke.

S takvim bliskim kontaktom, voda će u svakom slučaju pasti u probavni trakt djeteta.

Napominjemo da se argumenti odnose na slučajeve u kojima se nastava provodi u skladu sa svim pravilima. I prijenos štetu od plivanja prekršavajući prihvaćene norme može biti beskonačan. To također uključuje i smrtnost djece zbog nemarnog liječenja djeteta u vodi.

Kada je potrebno kupanje

Nažalost, puno tata se rađa s odstupanjima u zdravlju. No, neke od tih kršenja uspješno su ispravljene plivanjima:

 • hipertonija mišića (prekomjerna napetost mišića);
 • mišićna hipotonija (slabost mišićnog sustava);
 • mala težina (manje od 2,5 kg);
 • displasija, artroza zglobova;
 • kongenitalne nedostatke u mišićno-koštanom tkivu;
 • tortikolis;
 • Cerebralna paraliza.

Plivanje je vrlo korisno kod displazije kuka.

Osim toga, plivanje je preporučljivo za bebe rođene nakon carskog rezima.

kontraindikacije

Vrlo je važno obratiti pažnju na situacije u kojima će lekcije za plivanje za dijete pogoršati već ozbiljne zdravstvene probleme:

 • kršenja u radu mišićno-koštanog sustava, pri učvršćivanju ruku i nogu;
 • kongenitalni defekti srca;
 • purulentni dermatitis;
 • napadaji zbog neuroloških poremećaja.

Nije preporučljivo liječiti hladnoću ili virusnu bolest. Međutim, nakon nastavka klasa oporavka.

Raditi kod kuće

Djeca su vrlo osjetljiva na raspoloženje odraslih, tako da počnite razgovore u dobrom raspoloženju. I više: trebali biste biti udobni.

trening

Nemojte očekivati ​​da ćete ostati duže vrijeme, savijati se na kadu, - staviti stolicu. Pripremite čistu pelenu ili meku ručnik kako biste obrisali mali plivač nakon klase.

Ovo je zanimljivo. U nedostatku nacrta, pedijatri se savjetuje da lagano vlaže kožu djeteta i odnesu ga u sobu golom - to je jedan od elemenata otvrdnjavanja.

Tako da mladi roditelji nisu nervozni, možete upotrijebiti životni prsten na napuhavanje ili posebnu kapu s pjenastim jastučićem kao sredstvom sigurnosti. Sve akcije s djetetom u vodi moraju biti popraćene mirnim i samopouzdanim glasom.

Komunikacija s vodom trebala bi početi s uranjanjem ručke, a zatim noge djeteta. I ne zaboravite pratiti sve radnje s vašim komentarima.

Podrška za bebu može se obaviti u dvije verzije: ispod glave (dijete leži na leđima, a odrasla osoba podiže glavu ispod pazuha) i pod bradom (dijete leži na vodi na trbuhu, bradi na dlanu odrasle osobe).

Možete podupirati trbuh, ispod brade i iza glave

vježbe

Zapravo, kupanje kod kuće može biti jednako uzbudljivo kao u bazenu. Samo trebate pronaći odgovarajuće vježbe. Važno je da ih odobri pedijatar.

Sve vježbe plivanja moraju odobriti pedijatar, a po potrebi i kirurg i neurolog.

"Twists i Kicks"

 1. Noge karapuz bliže zidovima kupelji.
 2. Nakon što se beba osjeća pod nogama, odletjet će i onda se prebaciti s leđa u trbuh.

Pomoć roditelja u ovoj vježbi je svedena na minimum: podržati mrvice u procesu guranja i puča.

„Prskanje”

Vježba se izvodi dok leži na vodi na trbuhu. Potpora djetetu za bradu trebate mu pokazati kakvi su se smiješni krugovi na vodi formirani od prskanja.

"Uhvatili smo brodove"

Djeca vole nadoknaditi igračke u vodi.

 1. Stavite dijete na trbuh, poduprite bradu.
 2. Prije nego što dijete otkriva igračku.
 3. Pokušavamo doći do njega, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva, neka je uhvatiti!" S vremenom, možete dodati brzinu i povećati udaljenost do cilja.

"Vosmorochka"

Ova vježba može početi kada beba oduzme pokret u ravnoj liniji.

 1. Širimo dijete na leđima ili trbuščićem, podupirući u skladu s tim.
 2. Podizanjem odgovarajuće brzine simulira se slika brojka 8.

"Mi vozimo na zamahu"

 1. Širimo dijete na trbuh, podupire brade.
 2. Osiguravamo da glava ostaje iznad vode i oponašati plivanje natrag i naprijed, gore i dolje. Da biste to učinili, uronite i podignite dijete glatkim pokretima.

"Uronimo!"

Vježba uzrokuje strah u nekim roditeljima, ali djeca se, u pravilu, ne boji njega, štoviše, neki čak i gledaju prema naprijed.

 1. Počnimo s teoretskom pozornicom. Već 10 dana redovito izgovaramo riječ "Uronimo!" I puhati dijete u lice. Slabo instinktivno zatvara oči i zadrži dah.
 2. Dodajte malo vode: nakon izricanja frazu, dodirnite dijete u lice s malo vode.
 3. Mi izgovaramo ključnu fraza i za 1-2 sekunde spuštamo dijete pod vodom s glavom. Postupno povećajte vrijeme boravka pod vodom na 5-6 sekundi.

Ovo je zanimljivo. Počnimo roniti tek nakon što se dijete već malo okupilo.

Kako naučiti bebu da pliva kod kuće u kadi - video

Plivanje u bazenu

Ovisno o njihovim željama, roditelji odabiru grupe ili pojedinačne klase u bazenu.

trening

Vrlo je važno da je beba pravilno montirana u bazenu. Trebate poduzeti:

 • gaćice za kupanje (za vrlo male ovo može biti posebna pelena za kupanje);
 • ručnik je toplo i veliko;
 • šešir koji stavljate odmah nakon klase, kako ne biste hladi uši;
 • sredstvo za kupanje djece da oprati vodu iz bazena nakon nastave;
 • krug za plivanje (samo za vašu udobnost);
 • igračke za dijete koje voli, dopuštene su u bazenu.

Plivački pribor - foto galerija

Sve što trebate znati o plivanju

Ako je dijete naviklo na trenera, on dobro reagira na njega, tada majka uopće ne može ući u vodu, ali promatrati proces sa strane.

Prve klase najbolje je učiniti s instruktorom.

U prosjeku, lekcija u bazenu traje oko 90 minuta. Od tih, 20-25 idu na masažu predgrijanja bebe. Istina, prva lekcija traje samo 10 minuta, dodano je svako sljedeće vrijeme vježbanja, a za mjesec dana doći ćete u prosječno vrijeme.

Vježbe za trening u bazenu identične su onima koje se koriste u treningu u kupaonici.

Ovo je zanimljivo. Plivanje se može kombinirati s otvrdnjavanjem. Da biste to učinili, neki roditelji ulijevaju hladnu vodu nad učenicima nakon nastave, ali ovaj postupak donosi zadovoljstvo za nekoliko odjela. Stoga liječnici preporučuju jednostavno ostavljanje tele suhe, a ne brisanje, - ovo je također učinkovit način očvršćivanja.