Mješovita hrana: pro i kontra

Rođenja

Prilikom odlučivanja koja je metoda hranjenja poželjna, miješana ili umjetna, zasigurno je vrijedno odabira u korist prve. Adaptirana mješavina je još uvijek daleko od pravih majčinog mlijeka, a mješovito hranjenje omogućuje hranjenje djeteta s jedinstvenim majčinskim mlijekom. Novorođenče dobiva sve prednosti majčinog mlijeka, koje se nadopunjuje malom količinom pomoćne prehrane.

Ako majka ima priliku barem hraniti mrvice majčinim mlijekom, trebala bi to učiniti. Čak i najbolja umjetna mješavina neće moći potpuno ponovno stvoriti jedinstveni sastav majčinskog mlijeka.

Načela mješovitog hranjenja

Maria Gudanova, stručnjak udruge AKEV i konzultantica o pitanjima dojenja, predlaže sljedeća načela koja će biti relevantna prilikom dopunjavanja djeteta s prilagođenom smjesom:

 • Najbolja "hrana" je majčino mlijeko. Mješavina bi trebala pomoći u popunjavanju nedostatka majčino mlijeka, ali nikad ga nikada ne bi zamijenila. Samo majčino mlijeko može potpuno zadovoljiti sve potrebe djetetovog tijela, a ni najskuplja mješavina to ne može učiniti.
 • Smjesa je privremena pojava. Uvođenje prehrane provodi se samo nekoliko mjeseci. Kada beba dosegne dob od 6 mjeseci, umjetni dio prehrane zamijenjen je dodatnom hranom. Uz majčino mlijeko, dijete dobiva povrće, žitarice i sokove.
 • Spremite i produžite laktaciju. Mama mora biti sigurna da mlijeko u prsa stalno stiže. Najučinkovitiji alat je česta primjena. Aktivna stimulacija mliječnih žlijezda pomoći će u proizvodnji više mlijeka. U ovom slučaju, moguće je nepridržavanje režima kako ne bi dopustila laktaciju nestati. Dijete mora biti dojena u bilo koje vrijeme: u vrijeme spavanja, nakon spavanja, ali iu aktivnoj potrazi za temom sisanja. Nemojte zamijeniti dojku s pacifierom. Feed noću češće, a posebno nakon 3 ujutro - u ovom trenutku hormon prolaktin je dobivanjem snage, čiji je cilj povećati laktaciju.

Kada uvesti smjesu?

Nedostatak majčinog mlijeka u mami (hipogalaktika) glavni je razlog za prijelaz na miješano hranjenje. Hipogalaktika može biti primarna (događa se odmah nakon porođaja) i sekundarna (koja se očituje kasnije). Nakon što nije postigao pozitivne rezultate iz mjera usmjerenih na povećanje proizvodnje mlijeka, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete s prilagođenom smjesom (preporučujemo čitanje: kako se mješavina hrani tijekom dojenja?). To je učinjeno kako bi se nadoknadili nedostatak hrane, nedostatak vitamina i minerala.

Nedostatak majčinog mlijeka određuje se sljedećim značajkama:

 • Dijete ponaša nemirno tijekom sisanja ili odmah nakon jela.
 • Tijekom sisanja majka osjeća da su njezine grudi potpuno prazne.
 • Mala količina mokrenja: pomoću ispitivanja "mokre pelene" možete saznati. Dobra tri mjeseca starog djeteta trebala bi špricati prosječno 12 puta dnevno. Taj će iznos biti kontrola.
 • Dijete ne dobiva dobro, a vidljiva je kašnjenja u tjelesnom i mentalnom razvoju (preporučujemo čitanje: zašto dijete ne dobiva dobro na umjetnom hranjenju i što treba učiniti)?

Utvrdivši prisutnost ovih znakova, ne biste trebali odmah kupiti smjesu. Bolje je započeti savjetovanjem s pedijatrom koji bi podržao ideje za dojenje ili se obratite specijalistu za laktaciju za pomoć. Iskusni liječnici uvijek će tražiti pravi način rješavanja problema i odgovoriti na pitanje kako održavati laktaciju.

Ponekad ideja za početak procesa mješovitog hranjenja novorođenčadi posjećuje mlade majke tijekom razdoblja "mliječnih kriza". Takvi vremenski intervali karakteriziraju niska proizvodnja mlijeka u usporedbi s potrebama djeteta. Problem je riješen jednim pouzdanim i pouzdanim sredstvima - privatnim privicima na prsima. Nakon 2-3 dana laktacija će opet biti dovoljna. Nemojte pogriješiti, nemojte žuriti da biste uveli smjesu.

Tehnika hranjenja

Miješano hranjenje novorođenčadi uključuje besplatan raspored prehrane. To ima svoje pro i kontra. Dijete dobiva dojku na zahtjev u bilo kojem trenutku - to je nužno za povećanje proizvodnje mlijeka.

Količina prilagođene mješavine, izračunata za cijeli dan, podijeljena je u 5 "doza" - majka hrani dijete tijekom dana u obrocima, a noću samo dijete se nudi djetetu. Na taj će način prehrambeni režim bebe provesti mješovito hranjenje.

Dodatna hrana nije potrebna djetetu - za dan dijete jede smjesu pet puta u približno jednakim količinama. Njegova majka mora unaprijed izračunavati, ali ne morate pripremati hranu za budućnost - svaki puta kada se napravi svježi dio.

Kako odrediti količinu smjese?

Jedno od glavnih pitanja u organizaciji mješovitog hranjenja je količina mješavine koja je potrebna djetetu. Ruski pedijatri pridržavaju vaganje bebe prije i nakon primjene na dojku. Glasnoća koju je dijete trebalo oduzeti od ukupnog iznosa potrebnog za jedan puni feed.

Liječnici iz drugih zemalja smatraju ovu metodu kao neinformativnu. Oni to objašnjavaju rekavši da dijete može svaki put unijeti različite količine majčinog mlijeka. Pronalaženje količine mješavine djeteta, kada mješovita hranjenja ponovno pomaže testu za "mokre pelene".

Sljedeći volumen smjese može nadoknaditi jedan nedostatak mokrenja:

 • 30 ml smjese u dobi od 3 mjeseca;
 • 40 ml smjese u dobi od 4 mjeseca;
 • 50 ml smjese u dobi od 5 mjeseci;
 • 60 ml smjese u dobi od 6 mjeseci.

Kako odabrati smjesu?

Ako se dijete osjeća dobro i nema kontraindikacija, možete odabrati bilo koju od tih smjesa: "Humana", "NAN", "Nestozhen", "Nutrilon", "Hainz", "Hipp" ili "Mamex" (preporučujemo da pročitate: asortiman smjesa Nutrilon). Dijete s teškim simptomima konstipacije, kolike, nepravilne stolice ili u opasnosti od razvoja infekcije trebalo bi hraniti smjesom "Nan fermentirano mlijeko 1", namijenjeno djeci do 6 mjeseci.

Netolerancija kravljeg mlijeka u jednom od roditelja ili rizik pojave u djeteta opravdava upotrebu smjese "Nan hypoallergenic", "Hipp hypoallergenic" ili "Nutralak hypoallergenic" u kojem je prisutan djelomično hidrolizirani protein. Prisutnost identificirane alergije kravljeg proteina određuje izbor hidroliziranih prilagođenih smjesa u kojima su glavni potencijalni alergeni uništeni hidrolizom. U ovom slučaju, roditelji mogu odabrati "Frisopep", "Pregestimil", "Nutramigen", "Nutrilon Pepti TSC", "Damil Pepti", "Nutrilak Pepti STT" i slično. Prije nego što počnete hraniti odabrani proizvod, svakako se posavjetujte sa svojim pedijatrom i saznajte koja će mješavina biti optimalna za bebu.

Što hraniti?

Zbog opasnosti od udisanja dojenja mješovite, preporučujemo da ne žurite da se prebacite u bočicu. Posve je moguće uvesti male dijelove dodataka na druge načine:

 • Žlicu Hranite bebu iz meke silikonske žlice. Skupite mješavinu od 0,5 žlica i lagano sipajte mrvice u usta. Za postavljanje odgovarajuće tehnike možete gledati video trening.
 • Pipeta. Pomoću nje možete jednostavno hraniti bebu malu količinu mješavine. Dovedite napunjenu pipetu u kut usana i ulijte je u usta.

Ako trebate unijeti veliki broj dodatnih mogućnosti hrane s žlicom, pipeta će biti neprikladna. U tom slučaju, pronađite bocu s najzahtjevnijim zubima i malom rupom. Proces sisanja smjese mora biti dugotrajno kao proces prirodnog sisanja dojke. Dijete koje prima "lak plijen" odbiti će dojiti.

pravila

Koje su značajke i pravila ulaska mješavine u kombiniranu vrstu hranjenja? Stručnjaci GW preporučuju pridržavanje sljedećih načela:

 • Prva dojka, a zatim dopuniti. Svako hranjenje treba početi s privrženjem grudi. Prvo, pričvrstite mrvicu na jednu dojku, a zatim na drugu - čim su oba prazna, možete nastaviti s dopunjavanjem iz žlice ili boca.
 • Mama nakon mješavine. Na kraju uvođenja dodataka, budite sigurni da se dijete ponovno priključite na prsa, tako da se može smiriti i zaspati.
 • Praktično hranjenje. Dijete bi trebalo biti udobno dok jede. Nedostatak majčinog mlijeka ne bi trebao biti uzrok nemira i osjećaja djeteta kada se miješaju.
 • Nemojte se hraniti. Budući da dijete ne želi jesti smjesu nakon dojke, nemojte inzistirati. Važno je ne pretjerati - to je vrlo štetno. Uvijek se usredotočite na potrebe djeteta. Zatraži više, otvara usta - hrane, ne - nemojte biti gorljivi i nemojte dodavati uneaten na buduće doze dnevnog hranjenja.

Dr. Komarovsky tvrdi da je važno organizirati česti fizički kontakt između majke i djeteta, koji će potaknuti proizvodnju potrebne količine mlijeka. Lagana masaža, zajednički san, češći trošenje na rukama i redovita vezanost na prsima pomoći će utvrditi laktaciju. Ugodna atmosfera, ljubav i nježnost pomoći će mrvicama da se osigura prirodno hranjenje. Druge mame potvrđuju riječi stručnjaka sa svojim osobnim iskustvom.

Suvremeni pogled na mješoviti hranjenje donosi brojne predrasude:

 • Od mješovitog hranjenja jedan korak do umjetnog. Prijelaz na kombinirani tip hrane zbog nevoljkosti da se uspostavi lakta definitivno će donijeti prijelaz na umjetnu vrstu hranjenja. Ako je režim uveden po potrebi, mama može zadržati laktaciju.
 • Mješoviti beba dobiva manje imunosne zaštite. Prisutnost u prehrani majčinog mlijeka zadovoljava potrebe tijela u zaštitnim sredstvima. Djeca s umjetnom hranom imaju veću vjerojatnost da postanu slaba i bolna od beba koje primaju vrijedno majčino mlijeko, čak iu maloj dozi.

Mama, koja osjeća da nema dovoljno mlijeka za mrvice, nikada ne bi trebala donositi odluku o dodatku samostalno i bez razmišljanja. Obavezno se posavjetujte sa stručnjacima.

Dojenje (prirodno) hranjenje - pregled

Otišli su sve vrste: umjetni, mješani i potpuno dojeni. Pro i kontra na vlastito iskustvo.

Odmah ću naglasiti da su prednosti i nedostatci dojenja u ovom pregledu povezani s čistim domaćim aspektom života, budući da za dijete nema ništa bolje i korisnije od majčinog mlijeka, koje dijete daje barem prvih šest mjeseci života ne samo imunitet (jer majčino mlijeko sadrži zaštitna protutijela ), ali sadrži i skup korisnih supstanci i elemenata koji su stvoreni prirodom samo za ovu bebu (zašto se ne preporučuje davati majčino mlijeko starijoj djeci jer je hormonski prilagođeno određenom djetetu).

Moj je sin rođen hitnim carevima, tako da sam prvih 5 dana mog života ubrizgavao antibiotike. U skladu s tim, nije bilo riječi o privezivanju prsa. Prsa su se ponašala mirno, nije se otvorila, ništa nije propalo. 6. dan im je dopušteno priložiti se prsima (odnosno dijete je svejedno jeli smjesu). Stvarno nije pokazao što da kako. Sutradan smo bili ispušteni. Kod kuće sam odlučio dojiti, pomislio sam da u vrijeme kada su mi pokazali kako je to bilo, shvatio sam kako se prijaviti i da ništa nije teško. Pokazalo se da je sve puno složenije. Dječak s normalno normalnom težinom (2970) rođen je vrlo tanak. Kod kuće, počeo gubiti težinu po težini na iscjedak.

Pedijatar koji je došao u naš dom inzistirao na mješavini i uvjeravao sam da sam imao 2 kapi mlijeka. To me poticalo i odlučio sam svim sredstvima postići punu dojenja.

Dijete je visjelo na prsima, a onda je zaspao. Kakal je previše pristojno. Zato sam mislio da je sve u redu, sve dok ne kupimo vage na savjet liječnika. Ispalo je da dijete gubi na težini!

Pokušali su dati smjesu, on je odbio, samo doveo do očaja.

Proučio sam mnogo informacija o GW-u. Dijete je satima visjelo na prsima (kao da je trebalo stimulirati laktaciju), bradavice do krvi. Zaključujem također da stavljam krivo. Prema uputama na internetu s ovim tiho obrađenim. Postupno su rane na bradavicama izliječene. Mješavina je također, tiho, počela uzimati. Uvela je nešto poput režima za hranjenje nakon 2 sata, a zatim liječnik savjetovao ne nakon 2., ali nakon 3., tako da mlijeko može akumulirati. To je ovaj način koji nam se približio. Od dva mjeseca potpuno su prošli na GV.

U prvom mjesecu života, nevjerojatnim naporima, postigli smo minimalnu stopu od 600 g (onda slučajno vidjeli smo na karti da smo već dobili hipotrofiju kad smo došli u kuću). Onda su stvari otišle uzbrdo s setom, do mjeseca do 5-6. Naša težina na čistom GW-u čak je lagano premašila normu. U roku od 6 mjeseci na rutinskom pregledu, neurolog je čak primijetio da je bio lijen jer je bio sjajan.

Dakle, od 2 do 6 mjeseci bili smo potpuno na GW-u. Zatim, malo po malo, počeli su uvoditi komplementarne hrane. Sada smo skoro godinu i pet mjeseci, malo po malo isključujemo GW, imamo samo 1-2 puta dojilje.

I sada pro i kontra sa čisto domaćeg stajališta:

+ Zgodan, pogotovo ljeti. Hrana je uvijek s vama, ništa se neće pretvoriti u kiselinu, nema potrebe voditi kuću za hranu, barem cijeli dan provesti na ulici i hraniti bebu na istom mjestu.

+ Vrlo je ugodno noću. Nemojte se ustati da razrijedite smjesu. Mnogi od pola spavanja daju prsa.

+ Ekonomski. Nema potrebe trošiti novac na smjesu i boce. Nismo uzeli najjeftiniju smjesu, ali imali smo punu bateriju u našim bocama (opet, uzeli su skupe kinezice), kako bi se mogli sterilizirati u gomili, a ne prije svakog hranjenja.

+ Ako postoji puno mlijeka i postoji prilika za napor za buduću uporabu, možete otići kući da hranite bebu i odlazite na posao.

+ Na kraju, korisno je za mamu. Mnogi nakon GW nestaju ciste u prsima.

+ Neke tantrums mogao biti samo zaustaviti grudi.

- Često majka mora slijediti prehranu, ponekad strogi, ako je dijete alergično. (Imala sam sreću u tom smislu, počeo sam jesti čokoladu i sve ostalo, kad je beba bila 3 mjeseca, nisam dugo odbila ništa, ali poznata djevojka nije si priuštila gotovo ništa, odmah je poškropila dijete)

- Imunitet pada, kosa i zubi se pogoršavaju (iako da budem iskren, nisam primijetio nikakve posebne promjene kod kuće)

- Ako majka nije dobro, većina lijekova se ne može kombinirati s HB (čak i mnogi od onih koji se mogu koristiti tijekom trudnoće)

- Odmor u rasponu (u smislu čaše šampanjca za Novu godinu da ne pije), iako su mnoge djevojke iz mame dopuštale malo. Počeo sam to dopustiti kad je dijete bilo gotovo godinu dana i bilo je manje od 3 sata od trenutka pijenja, a ako naočale nisu bile manje od 6 (ali sa čistim GW-om, bolje je da ne, naravno, prošla posljednja Nova godina i moja godišnjica pod znakom sode)))

- U mom slučaju, više od dva sata nisam mogla napustiti kuću, nisam je mogla dobiti, tako da bi mi prsa trebala biti na pravom mjestu u pravo vrijeme)

PREDNOSTI UMJETNOSTI:

+ Ako je potrebno, možete se sigurno liječiti s bilo kojim lijekom.

+ Za odmor možete si priuštiti malo opuštanje;)

+ Možete napustiti kuću bez razmišljanja o vremenu hranjenja, ostavljajući upute kući.

MOLITI UČINKOVITOG LIJEKOVANJA:

- Mješavine nisu jeftine (ako ih ne hranite s mješavinom, daju mačku hranu u mliječnoj kuhinji)

- Puno je novca ostalo za boce, jer ponekad nije bilo dovoljno vremena za steriliziranje odvojeno, pa sam odmah sterilizirao sve za jedan dan. Usput, ne sve boce koje je volio. Također sam morao potrošiti novac na bojleru (da budem iskren, nije bilo korisno).

- Prije hranjenja potrebno je pripremni postupak (sterilizacija boce, vrelište vode, a zatim hlađenje do željene temperature). Ako morate hraniti izvan kuće, morate uzeti termos s vodom. Gotova mješavina može biti pohranjena ne više od sat vremena. I potrebno je napraviti još dodatnih pola sata nakon mješavine, a djeca uvijek ne uzimaju vodu povoljno.

Najviše vremena i dosadne mješovite hrane. To uključuje dojenje s vaganjem bebe prije i poslije hranjenja, a zatim hranjenje smjese do potrebne količine. Možete ga vagati tri puta i dobiti različite rezultate svaki put. Dakle, sve je na ćud.

Mnogi ljudi kažu da su s GW-om stekli težinu, imam obrnuti uzorak - kožu i kosti, tako da ova stavka nije ništa nosila u minusu.

U svakom slučaju želim mame koji žele dojiti svoje bebe, ali će biti problema, a ne odustati. Nemojte vjerovati da nemate mlijeko (prema stručnjacima u istinskim "ne-mliječnim" ženama, nekoliko posto, a ostatak je moguće popraviti.) Rekli su mi da nema mlijeka, nisam vjerovao i učinio to ispravno Kad naučite pravilno primjenjivati ​​lakta, sve će ići zveckanje i teškoće koje se brzo zaboravljaju.

Pišem svoje probleme zbog nepravilne privrženosti prsima i procesa uspostave laktacije. Dojka treba biti prilagođena djetetu, tijelo mora shvatiti koliko mlijeka treba proizvesti, a to traje puno vremena.

Pa ipak, kažu da su bebe manje vjerojatno da će se razboljeti s HBV, jer su zaštićene majčinskim antitijelima. U našem slučaju, slažem se s tim.

O poteškoćama s odvikavanjem. Na našem forumu većina mama bila je odsutna nakon godinu dana. Nitko nema poteškoća. Za neke je trebalo nekoliko dana, za nekoga najviše tjedan dana. Nisam u žurbi, postupno smo napustili dnevne hrane, potpuno zamijenivši uobičajenu hranu. Teže s polaganjem. Zaspala je na prsima. Isprva je bilo moguće odvojiti od prsa kada se zaspi tijekom dana, a sada se spušta za noć. Dakle, nemojte se bojati, nije tako teško, kao i mnoge plaše.

Ali ako se ispostavilo da je iz nekog razloga GW nemoguće, nemojte očajavati. Sada je smjesa vrlo visoka kakvoća, koja može pružiti bebu sve što vam treba. Oni su toliko blizu sastavu majčinog mlijeka. Tu su i hipopilergični, anti-refluks i kozji mlijeko.

Bez obzira na vaš izbor hranjenja, glavna stvar je da mama ne bi trebala biti nervozna i dati bebu više pozitivnih emocija. Djeca su vrlo osjetljiva na mamu.

Razvijajte zdravo i jedite na zdravlje ♡

I ovdje sam odlučio reći o mom rađanju hitnim carskim rezom

Mješovita hranjenja dojenčadi: bit i temeljna pravila organizacije

Majčino mlijeko je idealna formula za dječju hranu. Preporučljivo je pričvrstiti bebu na prsa u prvih 15-20 minuta nakon rođenja, kada se pušta kolostrum. Samo nekoliko kapi ove tekućine zasićene imunoglobulinom značajno povećava imunološku obranu mrvica, a čin sisanja aktivira adaptivne procese u tijelu i pomaže uspostaviti bliski kontakt s majkom. Na žalost, sve žene ne proizvode dovoljnu količinu mlijeka i moraju unositi dodatak, tj. Prakticirati miješano hranjenje novorođenčadi. Razmotrite prednosti i nedostatke ove vrste hrane, kao i opcije kada se to može izbjeći.

Bit i načela

Mješovita hranjenja novorođenčeta je vrsta hrane u kojoj se dijeta sastoji od majčinog mlijeka i prilagođene mješavine. Istovremeno, umjetna zamjena čini manje od 50% ukupne hrane.

NAŠI ČLANOVI PREPORUČUJU!

Postoji mišljenje da je uvođenje smjese kao dodatak izravna putanja do potpunog prijelaza na umjetno hranjenje. Ovaj rezultat je moguć samo ako se majka ne bori za očuvanje i povećanje laktacije.

Svrha mješovite prehrane je pružanje djeteta s hranjivim tvarima za razdoblje dok žena nema dovoljno mlijeka.

Uz pravi pristup i nedostatak ozbiljnih zdravstvenih problema u roku od 1-2 mjeseca možete potpuno napustiti dodatak.

Načela mješovitog hranjenja:

 1. Glavna i najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Nijedna mješavina ne reproducira potpuno njegov sastav. To je uvedeno ne zamijeniti mlijeko, ali privremeno riješiti problem njene manjkavosti.
 2. Paralelno s uvođenjem dodataka, majka bi trebala poduzeti mjere za povećanje laktacije. Glavna je česta dojenja na zahtjev djeteta. Poticanje bradavica dovodi do povećanja razine hormona odgovornih za proizvodnju mlijeka.

Razlog za ulazak u smjesu

Razlozi za prijelaz na mješovitu hranu:

 • žestoko nedostatak mlijeka u žena;
 • dobitak na težini kod djeteta;
 • nemogućnost stalnog pronalaženja majke i bebe - odlaska na posao, učenje, putovanja;
 • različite patologije kod žena - bolesti bubrega, respiratornih, kardiovaskularnih sustava i tako dalje.

Najčešće, nosač se uvodi tijekom 1-2 mjeseca života. No ponekad se smjesa daju djetetu od prvog dana. To se obično javlja nakon cezariannog dijela, prijevremenog ili višestrukog rađanja.

Često se događa kada se umjetna prehrana koristi nerazumno. Čini se da mama ima malo mlijeka ili dijete ne dobiva dobro.

Lažni znakovi nedovoljne laktacije:

 1. Meka prsa, nema plima. Ove manifestacije ukazuju da se mlijeko izlučuje samo kada stimulira bradavicu, što je znak zrelog dojenja.
 2. Nije moguće izraziti mlijeko. Hormon oksitocin, koji se luči u procesu sisanja dojke, odgovoran je za njegovo izlučivanje. Kao rezultat toga, mnoge žene ne mogu mlijeko izraziti rukama ili uz pomoć posebnih uređaja, čak i kod velikih količina.
 3. Whims of the child tijekom jela. Krikovi i uvijanje u prsima mogu biti uzrokovani različitim razlozima: od prekovremenog rada do crijevne kolike. Trebali biste ih pokušati instalirati i ne okrivljavati sve o nedostatku mlijeka.
 4. "Vješanje" bebe na mamu. Dijete često traži dojku i dugo je sisanje zbog želje da bude blizu majke.
 5. Lag u dobitku težine. Regulatorne granice mase u različitim dobima su vrlo široke. Na primjer, djevojka u trajanju od 2 mjeseca može težiti od 3,6 do 6,6 kg. Sve se vrijednosti mogu naći u tablicama koje je razvio WHO.

Osim toga, mnoge majke dodaju u dijetnu smjesu, jer hranjenje uzrokuje bol zbog napuknutih bradavica. Problem obično događa kada dijete nije ispravno priključeno. Za zacjeljivanje rana možete koristiti posebnu mast ("Bepanten"). Također je potrebno naučiti kako dati bebu dojke tako da obuhvaća areolu oko bradavice.

Najučinkovitiji znak da beba ne prima potrebnu količinu mlijeka je nedovoljna količina mokrenja. Njihov broj možete provjeriti odbacivanjem jednokratnih pelena tijekom jednog dana i brojanjem mokrih pelena. Ako ima manje od 12, morate dodati dopunu.

Prednosti i nedostaci

Ako uspoređujemo umjetno i mješovito hranjenje, potonji sigurno pobjeđuje. Njegove prednosti su:

 1. Dijete prima one vrijedne tvari koje nisu u smjesi, na primjer, imunološki faktori, hormoni, enzimi. Sve će jači i zdraviji.
 2. Održava se kontakt s majkom, što je moguće samo tijekom dojenja. Zahvaljujući tome dijete i majka osjećaju smireniji.
 3. I dalje je prilika da se vrati prirodnoj prehrani. Za očuvanje laktacije čak i kratkotrajnim prijelazom na umjetno hranjenje mnogo je teže.

Neke majke su u iskušenju da dodaju dodatke bez pravih razloga. Tako su dobili priliku slobodno raspolagati svojim vremenom. Ne biste to trebali učiniti, jer miješano hranjenje ima neke nedostatke:

 • mogućnost alergije na smjesu;
 • sklonost konstipaciji i koliku zbog činjenice da je gastrointestinalni trakt novorođenčeta teško probavljivati ​​bilo koji proizvod osim majčinog mlijeka;
 • rizik promjene u crijevnoj mikroflori u smjeru povećanja broja uvjetno patogenih organizama;
 • poteškoće povezane s pripremom i pohranjivanjem smjese.

Izbor i pravila izrade smjese

Izbor dječje hrane kada je miješano hranjenje najbolje je u kombinaciji s pedijatrom. Ako je dijete zdravo, prihvatit će bilo koji proizvod s određenim stupnjem prilagodbe njegovoj dobi. Adaptacija znači približavanje sastava smjese majčinom mlijeku količinom proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina, aminokiselina i drugih tvari. U prvih 4-6 mjeseci preporučuje se hrana s oznakom "1".

Pored standardnih smjesa, postoje terapijski i terapeutski. Imenuje ih liječnik ako beba ima bolesti. Na primjer:

 • u slučaju alergije na kravlje mlijeko - hypoallergenih proizvoda s proteinima kozjeg mlijeka ili soje;
 • s nedostatkom laktaze (enzima koji razgrađuje mliječni šećer) - niske i bez laktoze;
 • s tendencijom za zatvori i nadutost - kiselo mlijeko i antiholicne smjese, kao i hrana s pro- i prebiotikom;
 • s nedostatkom težine ili preuranjenom hranom - s visokim sadržajem proteina.

Terapeutske i terapijske smjese se uvode u dijetu prema shemi koju propisuje liječnik. Ne biste ih sami trebali primjenjivati.

Važno je pravilno pripremiti smjesu koja se često prezentira u obliku suhog praha. Ključne preporuke:

 1. Upotrijebite kuhanu vodu da razrijedi prašak. Slijedite proporcije navedene u uputama.
 2. Slijedite pravila higijene - temeljito oprati i sterilizirati dječja jela, pratiti čistoću ruku. Možete koristiti deterdžent za pranje posuđa za bebe.
 3. Pomiješajte hranu u boci. Prvo sipajte vodu, zatim stavite prah i pomiješajte temeljito 30 sekundi.
 4. Kuhajte smjesu za 1 obrok maksimalno 10-15 minuta prije nje.
 5. Dajte bebu hranu s temperaturom od 37 °. Za grijanje koristite posebne aparate, a ne mikrovalnu.

Po prvi put dijete bi trebalo ponuditi 10-20 ml smjese i pogledati njegovu reakciju. Ako nema alergija ili problema s probavom, doza se može povećati. Istovremeno ne možete unijeti dva nova proizvoda. Također se ne preporučuje često mješanje mješavina.

Organizacija za mješovitu hranidbu

Postoje dvije mogućnosti za organizaciju mješovitog hranjenja. Prva je izmjena, tj. Smjesa u jednoj hrani, majčino mlijeko u drugom. Ova metoda se ne može nazvati optimalnim, ali ako majka mora napustiti kuću, onda je to jedini mogući. Da bi se očuvala laktacija, dojenčad je vrijedno najmanje 3 puta dnevno. U vrijeme spavanja možete ga hraniti mješavinom, a noću ga nanesite na prsa.

Poželjna je druga mogućnost, jer vam omogućuje da postupno povećavate laktaciju. U jednom hranjenju djetetu se nudi prva dojka, a zatim drugo, poslije - dodatno hranjenje, na kraju - dojke. Moguće je da će dijete malo jesti mješavine ili ga odbiti. Nije potrebno inzistirati ako se mrvica odmakne od hrane i ne otvara usta.

Potrebno je postupati prema ovoj shemi od prve jutarnje hrane do zadnje večernje hrane. Noću, djetetu treba ponuditi samo dojku. Posebno je važno hraniti bebu u rasponu od 3 do 6 sati ujutro. Usisavanje tijekom tog razdoblja aktivira proizvodnju prolaktina - hormona koji je odgovoran za dojenje.

Kakav je dodatak djetetu? S malom količinom odgovara:

 1. Meka žličica od silikona. Treba napuniti do ½ i sipati dijete po obrazu. Drugi dio može se dati kada mrvica potpuno proguta prvu.
 2. Pipeta. Potrebno je staviti smjesu u nju, staviti vrh u kut djetetovih usana i iscijediti sadržaj.
 3. Šprica bez igala. Potrebno je usmjeriti je na unutarnju površinu obraza i istisnuti tekućinu, ravnomjerno pritiskajući klip. Dijete može "pomoći" tako što pokreće usisavanje.
 4. Mala čaša s tankim zidovima. Dijete mora biti polagano polagano poduprivo glavom, vratom i leđima. Stavite šalicu tako da tekućina dotakne svoju donju usnicu. On će početi kružiti ili gnjaviti smjesu. Šalicu treba podizati glatko i polako, tako da se razina tekućine ne mijenja. Ne možete mlijeko uliti izravno u grlo bebe.

Ako je volumen dodataka velik ili ako nijedan od metoda ne odgovara, možete koristiti bocu. Važno je da je rupica u bradavici mala. Zbog toga će se beba nastojati dobiti hranu, a rog neće imati prednost nad dojkom. Boca se mora držati tako da je bradavica stalno tekućina, inače će mrvica progutati zrak, a želudac će mučiti.

Volumen hrane i način hranjenja

Omjer domaćih i stranih pedijatara prema načinu hranjenja i količini smjese u mješovitoj hrani razlikuje se. Razmotrite obje mogućnosti.

Domaća praksa

Obroci bi se trebali dogoditi u određenim vremenskim razmacima - 2-3,5 sati. Dijete u prvih 14 dana treba 8-10 obroka dnevno, do 6 mjeseci - 6-7, do 1 godine - 5.

Ukupna dnevna potreba za dječjom hranom:

 • do 2 tjedna - 2% tjelesne težine pomnožen s brojem dana života;
 • 2 mjeseca - 20% težine;
 • do 4 - 17%;
 • do 6 do 14%;
 • do 1 godine - 11-13%.

Da biste saznali koliko dijete treba jesti u isto vrijeme, potrebno je podijeliti dnevnu potrebu s brojem hranjenja. Kako distribuirati ukupni volumen između mlijeka i mješavine? Potrebno je vagati bebu prije i nakon primjene na dojku. Tako možete odrediti količinu mlijeka koju jedu. Iznos koji nije dovoljan za jedan dio treba nadopuniti smjesom.

Međunarodna praksa

Vanjski stručnjaci sugeriraju fokusiranje na mokrenje. Mama bi trebala uzeti mokri pelenski test i odrediti koliko puta dijete mora popucati da dobije standardnu ​​vrijednost (12 puta). Količina hrane koja je potrebna za kompenziranje svake mokrenja ovisi o dobi:

 1. 3 mjeseca - 30 ml;
 2. 4 - 40 ml;
 3. 5 do 50 ml;
 4. 6 - 60 ml.

Na primjer, dijete na 4 mjeseca peče 9 puta dnevno. Uz to, treba 120 ml smjese. Ovaj broj treba podijeliti brojem hranjenja. Razmotrite mokre pelene poželjno 1 put tjedno. To će vam omogućiti da prilagodite količinu dodataka, kao i da je poništite na vrijeme.

Djeca koja primaju majčino mlijeko od prvog dana života manje su vjerojatna da će patiti od zaraznih bolesti i alergijskih reakcija. U slučaju nedovoljne dojenja, ne smijete odmah prenijeti dijete u prilagođenu smjesu, bolje ga je koristiti kao dodatak. Ako ne smanjite broj privitaka na dojku i ne koristite njezine zamjene (boce, dude), prirodno hranjenje može se održavati dulje vrijeme. Nakon ulaska u 6-mjesečno dijete hranjenje u izborniku (povrće, voće, kikirikija), dijelove smjese treba postupno smanjiti, zadržavajući količinu majčino mlijeko.

GV i IW svi su pro i kontra

Možda sam se tuširao s papučama i rajčicama, ali imao sam više okusa IV. Ja sam dojenja do 5 mjeseci i, da budem iskren, živci za sebe. Prvo, bilo je nemoguće ići bilo gdje više od 20 minuta, kao što sam hranio na zahtjev. Drugo, jedva sam mogao jesti ništa bez djeteta koje ima alergiju, konstipaciju ili proljev (iako je bila na strogoj prehrani). Treće: Nisam vjerovao da se emocionalno stanje majke prenosi mlijekom do djeteta dok se ne uvjerim u to. Zbog obiteljskih razloga, previše je bilo nervozno, a dijete je bilo nemirno (moj suprug i ja imali smo slučaj za razvod). Postalo je lakše kad sam počeo hraniti i počeo davati smjesu. Smjesa Nestozhen savršeno nam odgovara: ništa ne boli, nema alergijskih reakcija. Jedan dio mješavine traje 4-4,5 sati, raspoloženje kćeri je izvrsno. Osim toga, dijete može biti ostavljeno s nekim iz obitelji, uz hranjenje bilo kakvih problema. Nisam ni vidio ništa užasno kod kuhanja, i neću reći da moram dugo gnjaviti. Sada, uostalom, izbor mješavina je dovoljno velik i možete sami odabrati prikladnu kvalitetu i cijenu. Imam primjere kada se IW pokazao bolje od dojke. Prijateljica moje male prijateljice prestala je bacati trbuščić i počela bolje spavati nakon što joj je majka prebačena u smjesu. I drugi prijatelj hrani obje kćeri s mješavinom, dobrovoljno odustaju od HB-a. Kaže da uopće ne zna što je kao da ne spava noću zbog djeteta. Od prvog dana moj je mlađi brat bio umjetni umjetnik, tako smo bili sretni s cijelom obitelji: noću nije vikao, bio je uvijek pun i zadovoljan, i nema nikakvih problema s imunitetom. Ne kažem da je potrebno odreći HB, ali u umjetnoj hrani ne vidim ništa strašno.

Ja sam gorljivi podupiratelj GW-a, ali to zahtijeva toliko snage. I mnogo ovisi o majci i djetetu. Imam drugi, također zimski, ovdje nije baš prikladan, da se zbog kolike može pojesti ne prema rasporedu i nije zbiljsko hraniti na ulici zimi. ali je potrebno hodati. Osim toga, stariji (3 godine) sjedi kod kuće, iz vrtića kako ne bi povukao bolest, jer treba staviti cjepiva. Ukratko, nedostatak sna (sve dok se zatrpan zrak ne zaspi, kako spavati i hraniti se ovdje, kada trebate zadržati post kasnije), nemojte spavati tijekom dana zbog starijih, mislim da ću se hraniti do svibnja (6 mjeseci biti) i to je to. Najstariji, do 1,5, jeli Titia, također u svibnju odvojio, preporučiti do ljeta. I neću se smatrati lošom majkom, jer sam se namjerno prebacila na IV i normalnu hranu. Moj poznanik odjednom na IV bio je namjerno jer je ona sama bila ogorčena procesom (ogromne tits, tokovi mlijeka, nema režima, itd.) I ona je voljela miran majka i IV istrychke s GV. Mi smo svi različiti: živčani, mirni, itd., Kao i naša djeca. Netko je mirno, a netko želi piti pivo, ukloniti stres, onda je bolje ne otrovati dijete (znam one koji su hranili loše navike)

Pro i kontra umjetne hranidbe: treba li dijete ponuditi smjesu?

Majčino mlijeko je prioritetna vrsta hranjenja dojenčadi, ali često zbog nekoliko razloga majke su prisiljene zamijeniti ovaj korisni proizvod posebnim mliječnim formulama. Odluku o prijelazu na umjetno hranjenje mora nužno poduzeti pedijatar.

Proces treba pažljiv i korektan pristup jer čak i najskuplje i kvalitetnije mješavine nisu u stanju zamijeniti majčino mlijeko i nadopuniti te tvari i elemente u tragovima koji se prenose od majke do djeteta tijekom prirodnog hranjenja.

Uzroci IW novorođenčadi

Često žene su nerazumno ne žele hraniti dijete prirodno, objašnjavajući to:

 1. želja da brzo odete na posao;
 2. strah da će pokvariti oblik dojke;
 3. nedovoljna laktacija.

Zbog tih predrasuda, dijete izgubi jedinstvenu prehranu i riskira suočavanje s problemima:

 • probavne smetnje;
 • slab imunitet;
 • alergije.

Zato je prijenos novorođenčeta na umjetno hranjenje uvijek dobar razlog.

Postoji nekoliko okolnosti kada pedijatri smatraju da je potrebno prenijeti dijete u posebne smjese:

 1. Prisutnost djeteta bolesti povezanih s metaboličkim poremećajima:
  • fenilketonuriju;
  • galaktozemija;
  • celijakija.
 2. Nedovoljna dojenja u majci ili njezina potpuna odsutnost.
 3. Prihvatite majke lijekove za njegu, kontraindicirane u dojenju.
 4. Bolesti kod žena koje nisu kompatibilne s dojenjem:
  • HIV;
  • gnojni mastitis;
  • hepatitis C i B;
  • sifilis;
  • mentalni poremećaji.
 5. Alkohol ili ovisnost o drogama u majci.

Vrlo često mlade majke čuvaju se kad mlijeko nije dovoljno proizvedeno, osobito u prvim danima beba života. Važno je biti strpljiv i raditi na poboljšanju dojenja, također možete koristiti posebne pripravke koji uspostavljaju normalnu proizvodnju mlijeka. Ako poduzete mjere nisu pomogle i dijete pati od neadekvatne prehrane, slabo raste dobitak, onda postaje neophodno uvesti mješavine.

Prednosti i nedostaci hranjenja smjesa

Prije nego što konačno odlučite o prijelazu na umjetno hranjenje, trebate razmišljati o pozitivnim i negativnim aspektima ove metode hranjenja.

Prednosti uključuju:

 1. Dijete može hraniti ne samo majka nego i rodbina, tako da ima priliku otići na posao i ne brinuti se da beba ostane gladna.
 2. Majka neprestano prati količinu hrane koju jede i može ju pravilno prilagoditi ovisno o djetetovoj dobrobiti.
 3. Postoji prilika da se brzo identificiraju uzroci alergija koje su se pojavile kod dojenčeta, a dojenje je mnogo teže i duže jer će biti nužno temeljito pregledati cijelu prehranu majke koje ga njeguje.
 4. Broj hranjenja dnevno je manji od dojenja, jer je formula digestirana dulje od majčinog mlijeka.

Unatoč prisutnosti tih pozitivnih razloga za umjetno hranjenje, nemoguće je zanemariti minuse. Što nije u redu s IV?

 1. Djeca koja hrane djecu imaju veći rizik od čestih prehlada, zaraznih bolesti i alergijskih reakcija, ne samo u prvim mjesecima života, već iu kasnijim godinama. To je zbog nepostojanja umjetne prehrane enzima koje dijete može dobiti samo od majčino mlijeka.
 2. Umjetni umjetnici češće pate od obilne regurgitacije, abdominalne distenzije i crijevne kolike zbog činjenice da je gastrointestinalni trakt teško probavljiva, osim što se puno gutanja zraka proguta bocu.
 3. Idealno mješavina koja ne uzrokuje negativne reakcije kod bebe teško je pronaći, potrebno je puno vremena i strpljenja.
 4. Boce i bradavice moraju se stalno sterilizirati i redovito navlažiti. Ako se to stanje ne promatra, dijete može dobiti poremećaj crijeva.
 5. Kada putujete ili putujete, roditelji moraju uzeti zasebnu torbu za mješavine, boce, bradavice i druge dodatke, a to je dodatna prtljaga i neugodnosti.
 6. Umjetna prehrana je prilično skupo, štoviše, tijekom vremena dijete sve više i više treba, povećavaju se financijski troškovi.
 7. Smjesa treba biti svježe pripremljena i topla, to stvara nelagodu majci, pogotovo noću. Majčino mlijeko je uvijek pri ruci, idealna je temperatura i uvijek u dovoljnoj količini.

Potrebno je pokušati uspostaviti prirodno hranjenje i, ako je moguće, napustiti mliječnu formulu ili ih koristiti samo u ekstremnim slučajevima.

Posljedice nemasnog mlijeka

Svjetska zdravstvena organizacija snažno preporučuje hranjenje djeteta isključivo s majčinskim mlijekom do pola godine, a zatim pokušajte hraniti, ali istodobno držati dojenje do djetetove dvije godine.

To je posljedica nekih posljedica za novorođenče koje mogu proizaći iz prijelaza na umjetno hranjenje i koje svaka majka mora biti svjesna:

 1. Oslabljeni imunitet, česte bolesti dišnog sustava, alergije, rizik od razvoja astme i upale pluća.
 2. Poremećaj probavnog sustava, crijevne infekcije, proljev.
 3. Povišeni kolesterol u krvi i kardiovaskularne bolesti.
 4. Pretilost i razvoj dijabetesa.
 5. Niža razina intelektualnog razvoja i kognitivnih sposobnosti.
 6. Stvaranje pogrešnog ugriza.

Dijete izgubi radost komuniciranja s majkom tijekom umjetnog hranjenja, navikavanje na bocu ga dijeli od svoje osobe i uništava fizičko "sklonište" ljubavi, brige i zaštite koja je tijesno povezana u njegovu umu s činom hranjenja.

zaključak

Ako je beba prisiljena jesti smjesu iz medicinskih razloga, trebali biste maksimalno paziti na njegovo zdravlje, slijediti sve preporuke stručnjaka, a zatim dijete će odrasti zdravo, snažno i aktivno.

U nedostatku kontraindikacija kod dojenja, neophodno je dati novorođenčadi mogućnost da se dobiju svi jedinstveni i neophodni vitamini, elementi u tragovima i tvari sadržane samo u majčinom mlijeku koje nikakva mješavina ne može zamijeniti.

Sva pravila i tajne mješovitog hranjenja

Prije ili kasnije, mnogi od nas su prisiljeni prebaciti na mješovite hranjenje beba. Ovdje o pravilima mješovitog hranjenja, pro i kontra te mogućim posljedicama takvog hranidbenog režima, razgovarajmo danas. Prije svega: mješovito hranjenje je dječji prehrambeni sustav koji osim dojenja uključuje dodatno hranjenje s prilagođenom mliječnom formulom, čiji volumen ne prelazi 30-50% ukupnog volumena hrane.

Preporučujemo djetetu da mješovita hrana može iskusiti samo profesionalce i uvijek s individualnim pristupom svakom djetetu. Izuzetno je mudro donijeti takvu odluku na vlastitu mladu majku. I sve zato što je majčino mlijeko temelj majčinstva i zdravlja malog organizma, a mješovito hranjenje često dovodi do potpunog prijelaza na umjetno. Ipak, razumijmo pojedinosti.

Prihvatljivi razlozi za prijelaz na miješano hranjenje

Morate jasno razumjeti da samo ako postoje objektivni razlozi, moguće je ponuditi novorođenčadi mješovitu prehranu. To uključuje:

 • prijevremenost;
 • nemogućnost vraćanja lakta za nekoliko dana;
 • teška financijska situacija. Zbog čega je majka prisiljena ići na posao odmah nakon rođenja djeteta;
 • bolest majke skrbništvo i kao rezultat - uzimanje lijekova koji nisu dopušteni tijekom dojenja.

Sve ostalo nije težak razlog prijenosa dojenčadi u mješovito hranjenje. Pogledajmo ove "lažne razloge". Oni su glavni problemi s kojima se možete susresti i odlučite da dijete treba hitnu mješavinu hrane.

1. Neispravno tumačenje činjenica. Neke majke s očitom bilo koje tjeskobe u bebi odmah počinju misliti da dijete gladuje i da treba dodatnu hranu. Ali shvaćate koliko je važno vidjeti pravi uzrok djetetovog uzbuđenja zbog donošenja pravilne odluke. Dakle, nemojte žuriti da hranite bebu mješavinom ako:

 • Čini vam se da prsa nisu ispunjena i ostaju prazna;
 • beba se često odmakne od dojke, ponaša se nemirno oko nje;
 • tijekom izražavanja mlijeka gotovo ne;
 • beba ne dobiva dobro (manje od 600 g);
 • beba je imala osip, mučili su ga bolovi u trbuhu.

Svi ti pokazatelji upućuju na prvo mjesto da trebate konzultirati s odgovarajućim liječnikom, ali uopće ne pokazuju akutni nedostatak majčino mlijeka. Imajući na umu prva tri znaka, trebali biste povećati laktaciju uz pomoć poznatih sredstava: specijalno piće kupljeno od ljekarne, domaćeg čaja s mlijekom itd. (to je pojedinačna stvar, svaki organizam reagira na svoj način, ali kuhani kravlji mlijeko uvijek mi je pomogao). Najčešće se takvi problemi mogu izbjeći organiziranjem odgovarajuće prehrane majke koja njeguje.

2. Pogreške tijekom hranjenja. Vrlo često djeca od samog početka pogrešno oduzimaju bradavicu, zbog čega ne mogu potom sisati sve mlijeko iz grudi i ostati gladni. Ako vidite da beba uzima samo bradavicu u ustima i ne utječe na areolu, odmah ga obnovite. I još bolje - odmah saznajte, čak i kada ga po prvi put hranite. Nepravilan položaj ili hranjenje po satu također može utjecati na količinu mlijeka. Općenito, glavna stvar ovdje - pravilno hranjenje.

3. Napadi na kućnu pedijatriju. Neki liječnici jednostavno prikladni za praćenje prehrane djeteta na umjetnoj hrani. Samo pomislite kako je lako provjeriti količinu smjese koja se pojede na ploči i pratiti sve na vrijeme. Ali samo ovaj pristup ne uzima u obzir glavnu stvar - pojedinačne osobine malog organizma. Dakle, ti, mlada majka, prvo biste trebali bi bili sigurni u nadležnosti pedijatra, analizirati ponašanje njihovih potomaka, uzimajući u obzir gore navedene znakove, a zatim prevesti ga u mješovitim hranjenja.

4. Nesposobnost majke da dojite. Čudno, to je najčešći razlog. Čak i znajući sve prednosti mlijeka, mama ga nesvjesno ne želi ponuditi djetetu. Zašto? Mnogi razlozi. Moja prsa boli, moje bradavice krvare, mene mučila stalna prehrana i druge manje troškove dojenja. Ako primijetite iritaciju živčanog sloma u trenutku podnošenja zahtjeva bebu na grudima i počeo shvaćati da ne želite učiniti više, bolje, dapače, prijeđite na umjetno hranjenje. Nemojte mučiti dojenčad koja hrane "ne čistim srcem". Mješovita hrana nije izlaz iz ove situacije, ona postaje samo prijelazna faza.

Razmišljajući o odluku o prijenosu djeteta na dojenje, obratite pozornost na pro i kontra takve prehrane.

Posljedice prijelaza na miješano hranjenje. Pro i kontra

 1. Unatoč rijetkim hranama za majčino mlijeko, dijete i dalje prima od njega jedinstvene tvari koje čine njegov imunitet i utječu na razvoj organizma u cjelini (kao posljednje sredstvo, možete izraziti majčino mlijeko i hraniti dijete kroz bočicu).
 2. Mama ima priliku dugo ostaviti djeteta s nekim od rođaka, tako da je sama odgoda.
 3. Mama se također može vratiti na posao bez gubitka kontakta s djetetom, što se događa samo kod dojenja (to se postiže pod uvjetom da medicinska sestra stavlja bebu na prsa, barem ujutro i navečer).
 1. U većini slučajeva mješoviti omjer hrane neumoljivo dovodi do umjetnog, ali naravno da znate o njegovim nedostatcima.
 2. U prvim mjesecima života beba se treba prilagoditi novoj hrani, i samo jednoj vrsti. Ako odmah ponudite majčino mlijeko i mliječnu mješavinu, tada će želudac biti iznimno teško podnositi takve kapljice, što onda može utjecati na njegovo zdravlje.
 3. Zbog propuštenih hranjenja, pretrpane grudi mogu povrijediti, često se temperatura povećava, a mokraćom se stagnira. To se može izbjeći redovitim dekantiranjem, ali nije li lakše ostaviti dijete samo dojilje?
 4. Feediranjem mješavina možete propustiti trenutak kada se uspostavlja intimnost između majke i djeteta, što je izuzetno teško vratiti u zrelijoj dobi.

Ako ste uvjereni da je mješovito hranjenje jedini izlaz u vašoj situaciji, pokušajte ga prenijeti što je kompetentnije.

Kompetentni prijelaz na miješano hranjenje.

Prije svega, morate se obratiti liječniku koji ne samo da mora davati osnovne preporuke, već i pomoći u izračunavanju količine mlijeka koje dijete nedostaje u gramima. Nakon što se količine dodataka pojašnjavaju, ravnomjerno ih rasporedite tijekom dana između tri do četiri hranjenja. Zapamtite da je moguće davanje djeteta umjetnom hranom tek nakon što ispraznite obje dojke i vidjet ćete da je nakon toga gladan.

Sada biste trebali riješiti za sebe nekoliko pitanja. Prvo, hoćete li nastaviti prijenos bebe na umjetno hranjenje, ili ćete ipak pokušati zadržati dojenje? Ako ste skloni drugom odgovoru, odmah idite na obnovu laktacije pomoću poznatih metoda. To uključuje ne samo proizvode za laktaciju kao što su pića i čajevi, ali i stalna vezivanja djeteta na dojku (noću i prije zore su najvažnije). Također, pokušajte što je češće moguće da takav kontakt s djetetom bude povezan s vašim tijelima. To jest, pritisnite ga kada dajete smjesu i ne hranite kolicima ili krevetićima. Ako slijedite pravila u nastavku, za 6 mjeseci moći ćete se riješiti dodataka, ostavljajući samo majčino mlijeko i komplementarne hrane.

Drugo pitanje odnosi se na vaše psihičko stanje tijekom mješovitog hranjenja. Jasno je da razumijete - dijete treba majčino mlijeko, stoga morate učiniti sve što je moguće i nemoguće kako biste ga sačuvali. Nemojte se sumnjati, biti nervozan i uplašen. Sve je u tvojim rukama.

Osnovna pravila za miješano hranjenje

 1. Već smo razgovarali o ovome, ali vrijedi ponavljati: dajemo smjesu tek nakon što je beba ispraznila obje dojke pune. To je neophodno iz više razloga. Prvo, na samom početku, dijete će imati dobar apetit i on će sisati grudi do maksimuma, što znači da će dobiti jedinstvene tvari koje čine njegovo tijelo. Ako to učinite suprotno, jednostavno jede smjesu iz boce i ne želi piti majčino mlijeko, što će kasnije dovesti do potpunog prijelaza na umjetno hranjenje. Drugo, nakon prvo dojenja mješavinom, nećete moći odrediti koliko hrane još treba zadovoljiti.

U situacijama gdje je dijete prebačeno na miješano hranjenje zbog dugotrajne odsutnosti majke kod kuće (rad, medicinski postupci itd.), Moguće je davati samo jednu smjesu za hranjenje, a samo mlijeko drugoj. Ali ovo je krajnji slučaj.

 1. Djeca, iako naizgled bespomoćne, čini se lukavima. Stoga nemojte davati bocu dodataka, koristiti za ove šprice ili žlicu. Naravno, ako je volumen smjese dovoljno velik, možete se hraniti iz boce, ali samo onaj koji ima elastičnu bradavicu s malim rupama. Sve je to neophodno, tako da dijete tijekom hranjenja primjenjuje isti napor kao kod sisanja dojke, inače će shvatiti jednostavnost dobivanja takve prehrane i jednostavno odustati od dojke.
 2. Uvijek se pridržavajte slobodnog režima hranjenja na zahtjev. Ako želite učiniti sve sukladno rasporedu, smanjite učestalost dopunskog dodataka.
 3. Sve stavke koje se koriste za hranjenje moraju biti sterilne. Gledajte temperaturu pripremljene smjese. Trebao bi biti jednak 37-38 ° C.
 4. Ne zaboravite da hranjenje mješovitim hranjenim djetetom trebalo biti uvedeno najmanje dva tjedna ranije nego za dijete s dojenčadi.

I posljednji. Ako se, pod težinom okolnosti, ipak moralo prebaciti iz mješovitog hranjenja na umjetno hranjenje, nemojte se obeshrabriti i nemojte paničariti. Da, majčino mlijeko je idealna hrana za bebu, malo je vjerojatno da je nešto što može zamijeniti, čak i kravlje mlijeko. No, nakon svega, svaka je situacija individualna. Učinili ste sve što je moguće da biste održali dojenje, a nakon gubitka vaše bebe nisu pogoršale. On je još uvijek najbolji dijete na svijetu koji treba brigu, ljubav i naklonost. Dajte mu sve ovo!

Usput, jesi li sebi do koje dobi dijete je dojilo? Podijelite komentare na članak.