Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Hrana

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Koristite bradavice. Pro i kontra

Prednosti korištenja bradavica

Pomoću bradavice možete smiriti dijete kada je to potrebno. Pomaže djetetu tijekom znoja, smanjuje iritaciju kada čekate svoj red da biste vidjeli liječnika, pomažete spavati i preživjeti neugodne trenutke, poput uzimanja krvi za analizu.

Pomoću bradavice možete zaštititi svoje dijete dok hodate tijekom hladne sezone. Dijete može otvoriti usta u snu, a bradavica sprječava ulaz hladnog zraka i pojavu hladnoće.

Nedostatak korištenja bradavica

Dječji psiholozi vjeruju da plač može pomoći djetetu u uklanjanju negativnih emocija. Bradavica sprječava da se oslobodite tih emocija, kao rezultat kojih možete osjetiti psiho-emocionalne probleme.

I teški trenutak, najvjerojatnije, bit će proces odvajanja od bradavice.

Stvaranje pogrešnog ugriza. Zubari vjeruju da zbog dugotrajne uporabe bradavica u djetinjstvu, ugriza se može slomiti. Rizik od lomljenja ugriza tijekom usisavanja dojke znatno je niži nego kada koristite bradavicu.

Zbog povećanog rizika od infekcije kod sisanja bradavica, vjerojatnost razvoja upalnih bolesti usne šupljine, otitisa i stomatitisa je dvostruko veća.

Kada koristite bradavice, laktacija se može smanjiti i potpuno zaustaviti. Uostalom, češće se beba primjenjuje na majčinu dojku, više se stimulira laktacija. Ako često zamjenjujete grudi s bradavicom, mozak majke neće primati signale da dijete treba mlijeko.

Uvjeti korištenja bradavica

 • Pacifier treba mijenjati najmanje jednom svaka dva mjeseca.
 • Ne ostavljajte dude u blizini bateriju, blizu otvorenog plamena i na izravnoj sunčevoj svjetlosti.
 • Za sigurnost djeteta koristite poseban spremnik za pohranjivanje bradavica, kao i lanci s učvršćivačima.
 • Nemojte koristiti pidžicu koja ima rupe, ogrebotine i druge štete.
 • Bradavica može imati samo jednog korisnika, jer to je čisto pojedinačni predmet.

6 korisnih preporuka liječnika o tome kako učiti djetetu pacifieru i hoće li to učiniti

Pitanje kako podučiti dijete na bradavici javlja se kod onih roditelja koji su suočeni s pretjeranom anksioznosti djece. Glup je svojevrsni trik koji vam omogućuje da umirete dijete i ostvari njegov refleks. Međutim, stručna mišljenja o bradavici i potreba za podučavanjem djece podijeljena su. Neki su stručnjaci uvjereni da ništa nije u redu s upotrebom tih uređaja, dok su drugi uvjereni da je lutka nepotrebna i čak štetna stvar.

U članku ćemo pogledati argumente svake strane, saznati kako se pravilno priviknuti djetetu na lutku, kako odabrati ovu dječju opremu i kako se pobrinuti za to kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.

Je li to vrijedno podučiti dijete do pacifiera: prednosti i nedostatke

Refleksno sisanje je najvažnija vještina koju dijete treba preživjeti jer pruža hranu i uspostavlja snažnu psiho-emocionalnu povezanost s majkom.

Ako je dijete dojilo i prve majčinske dojke na prvom zahtjevu, tada je instinkt sisanja potpuno zadovoljan, stoga mu ne treba dud. Osim toga, mnogi naturalisti počinju sami napustiti ovaj uređaj.

Još jedna stvar - beba na umjetnoj hrani ili mrvica, koja prima po majčino mlijeko po satu. Ova djeca trebaju bradavicu, jer je njihova potreba za sisanjem dojke djelomično ili potpuno ne zadovoljna.

Odvojeni fiziološki eksperimenti pokazali su da se, kod odvajanja od majčinske dojke kod beba, otkucaja srca počne povećavati. Ali ako u ovom trenutku ponudite im duhan, onda se kontrakcije srca postupno vraćaju u normalu. To se događa jer lutka ublažava stres i potiskuje ozbiljnost negativnih emocija.

Dakle, stručnjaci, odgovarajući na pitanje zašto je općenito potrebno koristiti bradavicu, daju glavni argument - dijete se smiruje i brzo zaspati zbog potpunog zadovoljstva refleksa usisavanja.

Prednosti bradavica

Poticanje vitalnog i bezuvjetnog refleksivnog ponašanja nije jedina prednost korištenja bradavice. Prema uvjerenjima nekih stručnjaka, dječja beba može izvesti nekoliko korisnih funkcija, među kojima se posebno ističe:

 • pomoć u prevenciji prehlade tijekom hladne sezone;
 • regulacija rasporeda hranjenja;
 • spriječiti sisanje prstiju;
 • rani san i produljenje snažnog sna;
 • smanjenje boli tijekom zubiranja;
 • prevencija sindroma iznenadne smrti kod djece zbog činjenice da se jezik ne potone;
 • smanjenje negativnih osjećaja u bolnim uvjetima;
 • stimuliranje izlaza plinova iz gastrointestinalnog trakta, što vam omogućuje da spasi dijete od kolike;
 • poboljšanje ugriza pri odabiru posebne ortodontske vezanosti.

Nedostatak korištenja pacifiera

Moguće je podučiti bebu bradavici, međutim, mnogi stručnjaci navode argumente protiv ovog procesa, budući da prednosti sisanja mogu biti blokirane negativnim posljedicama.

Stručnjaci pripisuju sljedeće aspekte negativnim aspektima upotrebe dude:

 • nepravilni odabir bradavica je ispunjen pojavom neispravnog ugriza;
 • usisavanje higijenskih sredstava može izazvati neuspjeh djeteta od dojke, što u konačnici rezultira prijelazom na mješovitu ili umjetnu hranu;
 • dijete koje je naviknuto na bradavicu češće je u opasnosti od ugovaranja zaraznih bolesti usana;
 • stvaranje navika usisavanja bradavica, što je rezultiralo da roditelji budu odstranjeni od pacifiera;
 • hvatanje usana mačjaka razlikuje se od sisanja dojke, tako da majka može osjećati nelagodu dok hrani dijete;
 • smanjuje razvoj djeteta, smanjuje interes djeteta u okolnom svijetu.

Mišljenje dr. Komarovskog

Široko poznato i ugledno novinar majke, Ye.O. Komarovsky, uvjereno je da su pozitivna i negativna obilježja lutke pretjerano pretjerana. Osnovno načelo njihova korištenja, prema mišljenju pedijatara, je obvezno pridržavanje higijenskih zahtjeva.

Međutim, Komarovsky ne preporučuje djetetu da podučava bradavicu, ako žena ima određene probleme s količinom izlučivanja mlijeka. Beba, koju će uzdrmati pacifier, bit će manje pogođen majčinim bradavicama, što je ispunjeno ugnjetavanjem laktacije.

Optimalna dob za školovanje

Još jedno često pitanje koje su se pitali za sebe i mamine stručnjake odnosi se na to koliko starom djetetu može dobiti dud. Odgovor će opet ovisiti o vrsti hranjenja.

Dakle, ako je dijete hranjeno smjesama od prvih dana života, tada ćete morati koristiti dude od rođenja. Bit je ovdje da umjetni umjetnik uzima hranu iz boca mnogo brže od bebe na prirodno hranjenje. Zbog toga se refleks usisavanja ne može potpuno realizirati.

Za novorođenče koji jede majčino mlijeko, taj problem nije tipičan. Stoga, žene ne bi trebale žuriti na uvođenje bradavica. Ako postoji potreba za njom, moguće je davati dude za bebu u 1 mjesecu života, ali ne prije 3-4 tjedna.

Poseban slučaj je prerano dijete s slabo razvijenim refleksom usisavanja. U ovom slučaju, mnogi pedijatri se čak savjetuju da bi mrvicama dali zalogaj, tako da s njom uči pravilno sisanje. U takvoj situaciji treba pažljivo odabrati uređaj.

Vrste bradavica za bebe

Moderni proizvođači proizvode lutke različitih tipova. Razlikovati ih materijalom i oblikom. Ovi kriteriji su vrlo važni, jer neke bebe često pljuju jigove samo zato što ne izgledaju poput majčinih bradavica. Razmotrite tipove lutki detaljnije.

Oblik dijela za usisavanje

Prema ovom kriteriju, stručnjaci razlikuju nekoliko osnovnih tipova lutki:

 1. Klasične bradavice. Standardna verzija čašice, čija je glavna značajka mali okrugli bradavica. Ovo podsjeća dijete majčine dojke, što mu omogućava da se pridodaje pacifieru.
 2. Anatomske bradavice. Dio kojeg je dijete uhvatilo razlikuje se u obliku duguljastog i blago ravnog formata. To vam omogućuje da ravnomjerno podijelite pritisak na palatalni dio usta. Moguće je pokupiti takav pacifier ovisno o dobi djeteta.
 3. Ortodontske bradavice. Ovi uređaji su u obliku kapi. Oni su ih izmislili ne tako davno, ali već su postali popularni među svojim roditeljima. Posebna struktura omogućuje vam da smanjite vjerojatnost promjene oblika zuba i čak formiraju pravo ugriza u bebi.

Prema materijalu

Danas se dva materijala sve više koriste za proizvodnju dude: silikona i lateksa. Svaka od njih ima svoje osobine, koje treba detaljnije razmotriti.


 • drugačija mekoća, elastičnost;
 • najčešće prozirne ili smeđe boje (potamni kada su izloženi sunčevoj svjetlosti);
 • miriše posebnim;
 • kada je vrenje deformirano;
 • počne se držati zajedno nakon dugotrajne uporabe;
 • Alergijske reakcije nisu isključene.

 • različita elastičnost;
 • nedostatak mirisa i boje;
 • povećana krutost;
 • sposobna izdržati visoke temperature;
 • ne uzrokuje alergijske reakcije.

Druga mogućnost je gumeni proizvodi koji se postupno nestaju u prošlosti. Ali takve bradavice će pomoći u važnom razdoblju, kada dijete ima zube rez. Gumenjak od gume može izdržati dječje ugrize, ključanje i ostale negativne čimbenike.

Kako odabrati pravu bradavicu?

Podučavanje djeteta na bradavici može značajno odgoditi ili potpuno zanemariti ako pokupite pogrešan proizvod. Da biste odabrali najbolju opciju, trebali biste razmotriti čimbenike kao što su:

 • dječja dob;
 • oblik bradavice;
 • čvrstoća uređaja;
 • materijal;
 • proizvodna tvrtka.

Odabir uređaja za sisanje treba pažljivo ispitati dobnu oznaku. Lanci ljekarni i dječja trgovina prodaju dojilje za novorođenčad (do 3 mjeseca), za dojenčad (od 3 do 6 mjeseci) i za stariju djecu (od šest mjeseci).

Morate osigurati da je preklop proizvoda širok i opremljen posebnim zarezima za nos.

To će spriječiti gutanje uređaja i pružiti udobnost djetetu prilikom sisanja. Dodatne rupe u podnožju bradavica mogu olakšati disanje.

Oslobađanje baze sprečava akumulaciju sline ispod poklopca i pojavu osipa na koži. To će omogućiti djetetu navikavanje na higijensku napravu, jer je nelagoda isključena.

Kako podučiti djetetu pacifieru?

Škola umjetnog djeteta na bradavicu prilično je jednostavna, jer je takvo dijete već upoznalo bočicu. No, kako bi se prilagodili djetetu, tko je na dojenju, mnogo je teže. Kako bi se olakšao ovaj proces, pomoći će korisnim preporukama:

 1. Pokušajte ponuditi djetetu mačjeg preljuba na mjestu na kojem ste ga dojili.
 2. Možete dati pacifier u trenutku kada je beba već puna, ali nije zadovoljila refleks sisanja.
 3. Mnogi roditelji savjetuju podmazivanje bradavice s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom. Upoznatog okusa i mirisa olakšat će bebu navikavanje na uređaj.
 4. Prvi eksperiment s bradavicom može se mjeriti do vremena zubiranja. U ovom slučaju, prikladniji gumeni proizvod.
 5. Da bi dijete naviklo na lutku djeteta, koristite bocu s vodom za hranjenje. Nakon što pijete, promijenite kapacitet na običnu bradavicu.
 6. Ako dijete treba dojku da smiruje, a ne zbog gladi, pokušajte ponuditi pacifiera svaki put. Međutim, ne smije ga ostaviti u ustima dugo vremena kako se ne bi formirao snažnu naviku.

Korisne preporuke

Pored kriterija za pravilan izbor, roditelji moraju znati dati djetetu higijensku napravu. Razuman pristup eliminirat će vjerojatnost nepoželjnih posljedica:

 • prije prvog poznanstva djeteta s uređajem, potrebno je kuhati (sterilizirati) dude. Time će se eliminirati razvoj zaraznih bolesti usne šupljine;
 • nakon 4-6 tjedana rada, morate promijeniti stari uređaj na novu. Ako je čašica izrađena od lateksa, ona mora biti zamijenjena češće;
 • Za siguran rad bradavice treba kupiti poseban slučaj. Nemojte nositi dječji dude na vratu djeteta, spajati uređaj vrpcom ili elastičnom trakom;
 • Nemojte lizati dude prije davanja djetetu. Sludija za odrasle sadrži mikroorganizme koji mogu naškoditi djetetovom tijelu.

Problem, kako poučavati dijete na pacifiera, ne vrijedi živce moje majke i djece. Važno je pratiti reakciju djeteta i razumjeti kada je nestašan, a kada - zahtijeva veću komunikaciju s majkom. Dakle, dječja beba je samo majčinska kćer, a ne alternativa roditeljskoj ljubavi i njezi.

Pro i kontra pacifiers: plijen ugriza, ali ne dopušta gušiti

O ovom broju nikada nije postojalo jedinstvo. Kao rezultat toga, svaka majka čini svoj izbor. Ali mi ćemo joj pomoći da razumijemo prednosti i nedostatke sisanja.

Stvarčice

Usisavanje instinkt

U djeci prve godine života instinkt za usisavanje je, može se reći, osnovni i mora biti zadovoljan. To se lako događa ako beba bude dojena na zahtjev. No, često majka nema priliku staviti djetetu na dojku u bilo koje doba dana, a zatim lutka dolazi u spašavanje. Ako je beba napunjena bočicom, tada je fiziološki neophodno nakon svakog hranjenja. A za stvaranje ispravnog ugriza, samo trebate pravilno odabrati ortopedski dud.

zaštita

American Academy of Pediatrics ispituje uzroke smrtnosti novorođenčadi u SAD-u i razvoju otočne države i identificirati uzorak. Na otocima se majke ne brinu za lutke, a broj slučajeva sindroma smrtnosti dojenčadi mnogo je niži nego u najrazvijenijoj zemlji. Razlog tome je što dude ometati jezikom i iznenadni prestanak disanja tijekom spavanja i ne daju dijete gušiti na iznenadne regurgitacije.

diverzija

Ako beba treba podvrgnuti medicinskom zahvatu, primjerice, da se krv prstom prerađuje, lutka će mu pomoći da ga odvratiti i ublažiti bolove iz postupka.

Usta s bravom

Pojavljivanje na javnom mjestu s djetetom u naručju, važno je za majku da se tiho ponaša. U ovom slučaju, ništa ne ostaje samo da doslovno zatvori usta mačem. Ista stvar se ponekad mora obaviti na hladnom ili vjetrovitom vremenu, tako da dijete ne proguta hladni zrak.

kontra

Pogrešan zagriz

Donja čeljust djeteta mnogo je manja od gornje čeljusti, a opterećenje usisava samo uklanja ovu neravnotežu. Ali usisavanje majčinske dojke i dude uključuje različite mišiće, tako da nakon dojenja u djece s dudom, zubi se kreću naprijed, mogu narasti kriviti. Štoviše, ako ne odustanete od pacifiera nakon godinu dana, to će podnijeti pritisak na parodont - mekano tkivo koje drži zube na svom mjestu. U bebama je izuzetno koleban, a stalno opterećenje na njemu čini pogrešan zagriz.

Loša izreka

Govorni terapeuti lako razlikuju djecu koja su zlostavljala pacifiera: zbog nepravilnog ugriza i položaja jezika, postoje problemi s izgovorom nekolicine zvukova.

Sukob grudi i bradavica

Ako je djeteta djeteta dano bebu prije dojenja je potpuno ustanovljena, on može odbiti dojenje. Uostalom, usisavanje pacifiera zahtijeva manje napora.

Infekcije uha

Nekontrolirano usisavanje pacifiera povećava broj infekcija uha za trećinu, posebno ako beba ima zagušljiv nos. Usisavanje pacifiera stvara povećani pritisak u slušnoj cijevi između nosa i uha, što povećava vjerojatnost zaraze.

Problem sterilnosti

Čim dijete uči da se pomakne, moći će podići pali čašu. A ako joj majka najprije ispiče kipuću vodu, dijete ga gura u ustima izravno s poda.

Zamjena pojmova

Majka je potrebna od strane djeteta ne samo za hranjenje, već i za udobnost kada je tužan ili ima nešto bolno za njega. Dajući pacifier u takvim slučajevima, majka "utišava" usta djeteta umjesto da je utješi.

zavisnost

Mjesecima davanja djeteta duda prije spavanja, formiramo ovisnost o njemu, a bez ove "sestre" dijete počinje osjećati neugodu.

Pro i kontra bradavice za dijete

Mnogo se polemika pojavljuje oko davanja djeteta duda ili ne davanja. Postoji mnogo mišljenja, roditelji ponekad ne znaju koga slušati, a ponekad i slučajno kupuju, misleći da oni sami znaju bolje od bilo koga. Stoga je vrijeme da se shvati je li ovo stvar beskorisno ili vrlo nužno, i što je najvažnije, to je štetno ili korisno.

Što je bradavica?

Dummy (ili bradavica, kao što je prikladno nazvati nekoga) bio je izmisljen kako bi zadovoljio refleks sisanja bebe, koji se izgovara od rođenja. Potrebna je pacifija kako bi se mama mogla odmaknuti od djeteta i mirno krenuti u njezino poslovanje. Bradavice su koristili naše bake i bake u antičko doba, međutim, bile su posve drukčije i često su predstavljale komad tkanine umočene u mlijeko ili čaj.

Što je štetna bradavica

Postoje i nedostaci u korištenju pacifiera, prva je kršenje ugriza utvrdeno je da bradavica krši točan zagriz, stoga su stomatolozi uvijek bili protiv pacifiera. Ali vrijeme ne prestaje, pa su anatomski i ortopedski bradavici izmišljeni, što maksimalno ponavlja oblik usne šupljine bebe, osim toga, oni su različiti po veličini i mogu se uskladiti s godinama. A ako je takva lutka ispravno odabrana, veličine, tada neće biti problema s ugrizom.

Još jedan nedostatak pacifiera moguć je problem s dojenjem. Dijete, kada uzme bradavicu, žvače i puše. Kad se naviknete na to, počinje uzeti prsa na pogrešan način. To je kao u plesu - naučite jedan pokret, a onda vam se dade još jedan, što slabo radite, to je novo. A beba je još teža, uzima dojku po bradavici i uzima ga kao što je nekad znao. A mlijeko teče loše, kako bi je dobila od dojke je teška tehnika. Niti svaka mlada majka može odmah utvrditi je li dijete ispravno pričvršćeno na dojku. Stoga, bebe koje su dojene ne mogu dobiti bradavicu od prvog dana života, inače postoje problemi s proizvodnjom mlijeka i sitosti bebe. Tek kad je postupak hranjenja uspostavljen, ima dovoljno mlijeka, dijete dobiva težinu, možete dati bradavicu. To je vrijedno toga ako dijete nije jako smireno, hirovito, loše zaspati i majka treba raditi ili otići u posao.

Kako odabrati lutku

Potrebno je odabrati pacifier prema dobi, ima različite veličine. Također morate vidjeti što se sastoji od: gume, lateksa ili silikona. Silikoni su bolje za bebe prije pojave zuba, a zatim biste se trebali prebaciti na lateks, elastični i dijete ga ne bi moglo gnjaviti. No, njihov nedostatak je da se ne mogu kuhati i moraju se mijenjati češće (deformirani su, zalijepljeni zajedno). Guma je rijetko dostupna, uzrokuju alergije i pojavljuju se najbolji materijali.

Ne biste trebali uzimati jeftine kineske proizvode, u ovom slučaju, uštede su apsolutno opravdane. Nije poznato što je kineska bradavica, pa je bolje da ne riskiramo zdravlje djeteta.

Dummy: pro i kontra

Već dugo nije bila vijest da je jedan od najlakših načina smirivanja djeteta. Ona pomaže da beba spava i umiri plač.

Raspon pacifiera je ogroman. Silikon, lateks, sa i bez ugriza, s prekrasnim dizajnom, sjajnom i za lako pronalaženje u mraku, sjajna, mat.

Pri odabiru bradavice važno je razmotriti dob djeteta. Uostalom, proizvođači proizvode bradavice te veličine, što odgovara veličini djetetovih usta. Također bič treba biti promijenjen na vrijeme. Oko jednom svaka 3 mjeseca.

Pogledajmo što su pro i kontra u pacifiers.

Stvarčice

 1. Umirujuće za bebu
 2. Dummy - izvrsna zamjena za dojku. Također donosi sreću djetetu, ali ne proizvodi endorfine.
 3. Bradavica - Dummy pomaže umjetnim umjetnicima.
 4. Malodobni ljudi koji ne jedu majčinu grudi ne mogu u potpunosti zadovoljiti refleks sisanja, a dijete pomaže u tome.
 5. Dummy smanjuje rizik od iznenadne smrti.

kontra

 1. Bradavica olakšava infekcije.
 2. Može pokvariti ugriz, ako se tijekom vremena ne mijenja
 3. Usisavanje pacifiera također može utjecati na laktaciju.
 4. Usporava rast.
 5. Kada plače, dijete izlijeva svoje osjećaje. Ako neprestano prekrivate usta bradavicom, ostavlja mu emocije, što može negativno utjecati na njegov živčani sustav.

Dakle, zaključujemo:

U djece refleks sisanja traje oko dvije godine, ne može se svaka majka hraniti do te dobi, a ne svako dijete će dugo sisati svoje grudi.

Zahvaljujući bradavici, djeca se vrlo brzo smiruju. Ali bradavica ne može zamijeniti grudi. Usisavanje dojke - ključ za stvaranje ispravnog ugriza, također pomaže u izbjegavanju mnogih neuroloških problema.

Najbolje mjesto za mame o bebama!

Sve o bebama i maloj djeci: prehrana, zdravlje, razvoj i briga za bebe. Članci iz praktičnih nastavnika, psihologa, liječnika i mama.

oglas

Trebam li lutku za novorođenče? Prednosti i štete od pacifiera.

Usta dječje lutke je i stereotip čvrsto utemeljen u modernom svijetu i subjekt beskrajne rasprave o tome treba li se preseliti iz prirodnog na zgodan. Stoga je mladim roditeljima tako teško razumjeti trebaju li upoznati svoju bebu s ovim priborom ili ne. Za mnoge roditelje to je čarobni štapić, a drugi u načelu ne prihvaćaju njegovu upotrebu. Zašto se to događa? Shvatimo.

Trebam li lutku za novorođenče?

Usisavanje je jedan od prvih refleksa bebe upravo rođene. Interakcijom s majčinom dojkom stječe vlastitu hranu i udobnost, pomaže da zaspi i zadovoljava potrebu za komunikacijom. Ali ponekad, iz raznih razloga, dojka je izvan dosega za mrvice, a onda ulazi u arenu - dude.
Trebam li naučiti dijete da sisati dude - to je do roditelja. Pa, ispričat ćemo vam o prednostima i nedostatcima ovog pribora i kako koristiti njegovu upotrebu što udobnije i sigurnije.

Kada podučiti djetetu pacifieru?

Odgovarajući na ovo pitanje, najprije morate shvatiti kako majka planira hraniti dijete. Ako se iz nekog razloga novorođenče hrani iz boce i nema mogućnosti primjene na dojku, u ovom slučaju bradavica se može dati što je prije moguće.
Istim majkama koje se bave dojenjem, preporučujemo da odgodi poznanstvo s pacifierom barem prva četiri tjedna, sve dok se laktacija ne ustanovi i formira se ispravno oduzimanje dojke od djeteta.

Baby's soother: Pro i kontra

Kada dati - shvatio. A što je stvarna korist od korištenja ovog prekrasnog uređaja? Uzmimo bliži pogled na prednosti i nedostatke bradavice kako bi svaka majka mogla izvući zaključke za sebe.
Liječnici i roditelji među pozitivnim učincima mačaka najčešće razlikuju sljedeće:

Upotreba pacifiera za novorođenče.

Lakše je izrasti nego sisati prste. Mnoge majke se boje ponuditi svojoj djeci bebu, zamišljajući kako će biti teško uvjeriti dijete da sudjeluje s njom. Pa, to je istina, ali ako se mrvica umjesto mačjaka koristi za sisanje šakama ili prstima, bit će još teže napustiti ovu naviku. Kako odstraniti bebu od sisanja jednog pacifiera? Pa, uvijek možete varati malo. Na primjer, priča o tome da mali miš ima novorođenog miša ispod kreveta, a oni ne mogu bez lutke, zasigurno će probuditi vašem djetetu želju da pomogne i dijeli;) Prstom taj broj neće raditi, nažalost.

Smanjuje rizik od SIDS-a. Kao rezultat studija koje su 2005. godine proveli američki znanstvenici, pokazalo se da je rizik od razvoja iznenadnog sindroma smrti dojenčadi koji spavaju na trbuhu, kao i na mekom madracu, ali koji je primio umak za noć, smanjen za 90% u usporedbi s djecom koja su spavali su bez pacifiera u istim uvjetima. U svakom slučaju, ne preporučujemo da beba spava na trbuhu, kao i na različitim mekim madracima i jastucima, ili pokriva bebu s dekom na zajedničkom krevetu, jer sve to predstavlja faktor rizika za SIDS!

Brzo se smiruje. Na javnim mjestima ili u sobi za cijepljenje, možda ćete morati smiriti bebu što je prije moguće, u takvoj situaciji korisno je imati praznu prašinu u torbi. Naravno, ako je vaša beba već bila upoznata s njom.
Razvija kružni mišić usta. Godine 1992. švedski časopis Acta Pediatrica objavio je studiju u kojoj se pokazalo da su prerane bebe koje su odmah primile bezbrižnu bolest dobile bržu težinu i zauzele svoje punoljetne vršnjake, jer su zahvaljujući vježbama sisanja s pacifierom mogli učinkovitije dobiti hranu iz prsa ili boca.

Pomoći će u letu. Ako morate putovati s djetetom, dječja bradavica će biti izvrstan partner za bebu jer tijekom podizanja i slijetanja dijete može staviti uši, a sisanje i gutanje sline olakšava to neugodno stanje.

Jao, ako su prednosti korištenja lutke bile ograničene, ovaj članak uopće nije potreban. Nažalost, bradavice imaju niz nedostataka. Ovdje su:

Oštećenje dude za novorođenče

Unatoč činjenici da dummy dobro smiruje i zadovoljava refleks sisanja, to je njegova glavna korist i ograničena. Međutim, kao i svaki umjetni objekt u kontaktu s novorođenim, to može potaknuti neke neželjene događaje. Uglavnom minuse dude povezane su s činjenicom da se lako prljava i, stoga, akumulira infekcije i može uzrokovati trbušne i ENT organe kod djece s bolestima. Evo popisa uobičajenih problema koji se obično povezuju s upotrebom dude:

To zahtijeva pažnju. U početku, dijete još uvijek nema dovoljno ruku, stoga, svaki put kada ispadne bradavica iz usta (i to će se vrlo često dogoditi), budite spremni da se ondje vratite na svoje mjesto.

Može uzrokovati zubne probleme. Dugotrajno korištenje pacifiera ne preporučuje stomatolog, pa na sljedećem pregledu, ne zaboravite provjeriti kod svog liječnika u koje vrijeme za početak odbića.

Uvijek morate imati rezervu. Ako je vaše dijete naviknuto da se smiri samo s pacifier, teško ćete se naći u situaciji u kojoj to nije pri ruci, stoga je važno osigurati da su vam jedan ili nekoliko komada uvijek s vama.

Problemi dojenja. Pacifier je jedan od glavnih neprijatelja pravilnog dojenja, stoga se ne preporuča dati djetetu barem u prvom mjesecu nakon rođenja kako bi se izbjegla zbrka u tehnici sisanja.

Kao što možete vidjeti, čak i takav bezopasni subjekt može imati nuspojave. Budite oprezni!

Ono što biste trebali obratiti pozornost je ako koristite pacifier

Odlučivanje o upoznavanju djeteta s pacifierom ili ne, valja poduzeti pojedinačno. Na primjer, za umjetno hranjene bebe, korištenje bradavica nešto je opravdano od tradicionalno hranjenih beba. U svakom slučaju, bez obzira na to kakva je vaša konačna odluka, korisno je saznati o mjerama opreza pri korištenju ovog uređaja.

Opasnost od gušenja. Svaki put prije nego što djetetu dajte zalogaj, pažljivo ga ispitajte zbog prisutnosti pukotina, osobito kada se prve zube javljaju na mrvicama. Osim toga, proizvođači pozivaju na zamjenu tenka s novim barem jednom mjesečno, bez obzira na stanje.

Nema šećera. Nemojte mazati pacifiera s pekmezom, medom ili bilo kojim drugim proizvodom "odraslog" stola. Djeca prve godine života ne smiju se upoznati sa proizvodima koji sadrže šećer (osim prirodnih šećera sadržanih u voću).

Sigurnost je najvažnija. Upotrijebite posebnu klinu odjeće s lancem, pazite da njezina duljina nije dovoljna da slučajno osjeti vjetar oko grla vaših mrvica.

Neka beba izabere samog pacifiera. Ako ste isprobali nekoliko varijanti dječjih dječjih igara, ali dijete nikad nije bilo u stanju voljeti niti jednu od njih, nemojte inzistirati Na kraju, pacifier nije nužan atribut djetinjstva.

Koji se zaključak može zaključiti iz gore navedenog?

Kao što ste shvatili, bradavica je i korist i šteta djetetu jednako. Bilo da njihova beba treba lutku, roditelji su sami odlučiti, ovisno o specifičnim potrebama djeteta. Svakako može pomoći i olakšati naporan rad brige za dijete, ali morate ga koristiti mudro. Ako je dijete nestašno - ponekad možete pokušati promijeniti položaj u kojem je dijete, pokušajte ga odvratiti ili se uključiti u bilo koju igru. Nemojte koristiti pidu kao sredstvo za prvu pomoć! Nemojte zaboraviti da ovo nije čarobni lijek za sve ćudove, već samo pomoćni pribor.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Pro i kontra bradavica

Prema vašem mišljenju!)

Naša ne preuzima) Ne mogu razumjeti njegove prednosti, a nema posebnih minusa

Naši također ne uzeti, to je zanimljivo))))

Apsolutno zauzima usta i u tišini u kući čak i neko vrijeme

Nedostaci. Ako je izgubljena u snu, zbog toga se može probuditi. I ne vidim ništa loše u tome.

Ne vidim prednosti. Ne vidim nikakvu potrebu za tim. Sva su djeca odrasla bez nje.

S njom dijete je mirnije, a time i majka. I taj veliki plus pokriva sve minuse))

Kada se trzaj pred ulicom može dati bradavici iu automobilu, spava relativno mirniji

Nedostaci su moguć u zaglušivanju i odbića.

Vani u hladnoću možete dati bradavicu, a dijete neće progutati hladni zrak

S njom se smiruje. Pogotovo na vrbi to znači puno. Pa, na GV Tits svugdje ne treba dobiti

Plusevi su nešto što se može uvjeriti na ulicu ili u bebin automobil. A nedostaci su pogrešni ugriz, a kad gubi noću počinje plakati, teško je odstupiti. Moje dijete nije uzelo nikakve bradavice, već s mlađim bratom zbog bradavica koje je moja majka patila

Profesori: možete se smiriti, zrak ne proguta zrak na ulici, itd. Minusi: ako možete bacati tit na GV (pa, kažu, baš kao bočica), a onda može biti teško odstraniti. Iako su sva djeca različita

Moja majka me naučila dugo i bolno, došla do točke da ona kaže: "Katia ste odrasla djevojka, malo dijete leti iz vrane, ona treba sisati" I tako 15sosok vjerojatno))) Pa, nitko zapravo nije naučio i objasnio majci mojoj majci 19,5 godina)

Ne znam zašto su im potrebne. Dijete s gegom u ustima ne izgleda baš dobro.

neki pro i kontra ne mogu ni zamisliti

Ugriz, djevojke, to je nasljedno. I nema bradavica s tim. Naprotiv, dijete koje je malo sisalo, u starijoj dobi ima veću vjerojatnost da će imati pogrešan ugriz - jer su mu čeljusti radile malo :))))
Razgovaram s vama ako nisam najdalje od stomatologije)))

Upravo sada razumijem ono što ljudi ugristi kažu

Dummy: pro i kontra

Bradavica u usnama djeteta je stabilan stereotip. Teško je nadvladati čak i za modernu naprednu majku koja ispunjava preporuke WHO-a. I bake ustrajavaju: bolje je ako mrvica sranje dude od prstiju... Da, i to je pogodno za vas - barem ponekad možete osjetiti "neovisno". Razmotrite prednosti i nedostatke bradavica.

- Miješanje s dobrim zagrizom

Naravno, postoje ortodontske bradavice, ali je rizik nepravilnog ugriza kod djeteta koji sisa još uvijek niži. Glavni problem je da žudnja za pacifier obično raste. I ne samo u bebama, već iu umornim roditeljima. I kao rezultat toga, zamora djeteta mijenja se. Nemojte zlostavljati ovako umirujuće.

+ Umiruje dijete

Dijete je nestašno, ali morate učiniti mnogo više! Dala je pacifier - došlo je dugo očekivani mir... Istina, ona je samo zamjena za dojku. Ako mislite, beba ne želi ovaj silikon, on vam treba! Primajući lažni, osjeća još veći nedostatak pažnje, anksioznost raste, traži smirenost, a to dovodi do usidrenja usisnog refleksa. Štoviše, dijete ne proizvodi endorfine (kao kod sisanja dojke), iako postoje ugodni osjećaji.

- Olakšava infekcije

Vjerodostojni američki magazin Pediatrics izvijestio je da bradavice za sisanje povećavaju rizik od infekcija uha kod beba za 40%. I ne samo uho. Uostalom, daleko je od uvijek moguće kuhati ili barem temeljito oprati čašu, koju mrvica pljune u pijesak, na primjer. Čak i ako uzmete nekoliko za šetnju, nije činjenica da se svi ne prljave. I dijete vikne... U stazi ide gotovo sve što je pri ruci (i mokro maramice i galebovi). A onda dijete ima stomatitis, trovanje...

+ Smanjuje rizik od iznenadne smrti

U istoj pedijatriji objavljeni su rezultati istraživanja: znanstvenici su dokazali da uporaba bradavica kod beba tijekom spavanja smanjuje rizik od sindroma smrti dojenčeta. Prema statistikama, uporaba lutke može spriječiti jednu iznenadnu smrt za 2733 djece.

- Sprječava razvoj

Karapuz istražuje svijet oko nas. Morat će plakati da razgovara o nelagodu, cvileći se od dosade, vikati, ako se mama ili tata iznenada ne poslušaju prvi put. A maleni zatvara usta u svakoj prilici. Ali to nije sve: tijekom sisanja dijete ide u sebe, usredotočuje se na ovu lekciju. A vanjski svijet nije tako zanimljiv.

+ Pomaže umjetnom

Bebe koje su lišene dojenja ne ispunjavaju u potpunosti svoj refleks sisanja. Boca se ne može dati kad god je mrvica ušla u buku. Uostalom, važno je pridržavati se pravila prehrane. A onda se pojavi lutka. Kao u odsutnosti moje majke. Međutim, nemojte zloupotrijebiti ovu metodu sedacije. Mali treba oba mučnina u njezinim rukama i uspavanku...

- Vodi lošu laktaciju

Ako je često djetetova potreba za dojkama zadovoljna dudom, mlijeko postaje manje. Ovo je logično. I onda je bio mali koji je zaboravio kako ispravno uzeti bradavicu. Razlozi za smanjenje proizvodnje mlijeka su očiti. Što učiniti Nemojte davati dude za vrijeme kriza mlijeka (najčešće u 3 mjeseca). I općenito, ponudite ga kao posljednje sredstvo. Neka riječi William i Martha Serz: "Ako je dječak plakala i instinktivno nije dospio za njega, nego iza lutke, bacite je!" - postajete vodič za vas.