PMS ili trudnoća? Koje su sličnosti i razlike?

Rođenja

Rani znakovi trudnoće vrlo su slični PMS-u. Stoga mnoge žene, osjećajući nelagodu, ne znaju što ga uzrokuje.

PMS ili trudnoća? Koja je razlika između PMS i trudnoće? Takva se pitanja pojavljuju u djevojkama svaki mjesec.

Dolazak trudnoće vrlo je lako zbuniti s predmenstrualnim sindromom. To se posebno odnosi na prvu trudnoću.

Djevojke koje žive seksualno trebaju pratiti svoj menstrualni ciklus, obraćajući pažnju na kašnjenja. Ali ne smijemo zaboraviti da se potonji mogu povezati ne samo sa začećem, već i sa smanjenom funkcijom jajnika.

Da bi zanimljiva situacija bila nevjerojatna otkrića za vas 2 mjeseca nakon začeća, morate slušati svoje tijelo.

Što je premenstrualni sindrom ili PMS?

Većina zločina počinju žene pod utjecajem PMS-a. U tom je razdoblju fer seks postao krivac nesreće. Najniže ocjene primaju studenti sveučilišta u predmenstruacijskom razdoblju.

Najčešće, predmenstrualni sindrom nastaje kod žena koje imaju oštećenje zdravlja. Smanjeni imunitet, kronične bolesti, loš stil života - žene s takvim simptomima obično imaju predmenstrualni sindrom. PMS su podložni onima koji stalno doživljavaju veliki mentalni stres.

Koji su uzroci PMS-a?

Razne ginekološke bolesti, operacije ili neuspješna kontracepcija mogu dovesti do ovog sindroma. Svi ti uzroci uzrokuju hormonalne poremećaje u tijelu.

Ženski progesteron smanjuje, što uzrokuje PMS. To je, glavni razlog zbog kojeg stručnjaci vjeruju u neravnotežu između progesterona i estrogena.

Što uzrokuje neravnotežu? Liječnici ne daju točan odgovor na ovo pitanje. Sve može biti razlog. Uostalom, hormonski sustav je fina struktura tijela. Smanjivanje odgovarajućeg funkcioniranja vrlo je jednostavno. Čak i nepravilna prehrana može dovesti do neravnoteže hormona.

Glavni znakovi predmenstrualnog sindroma

Najčešće su žene zabrinute zbog ukupnosti simptoma.

Najčešći simptomi su:

 • oticanje mliječnih žlijezda nekoliko dana prije početka menstruacije;
 • nagging bol u abdomenu;
 • povlačenje boli u lumbalnom području;
 • glavobolje;
 • promjene raspoloženja;
 • pospanost;
 • razdražljivost i suzavost;
 • mučnina i povraćanje;
 • osip kože (akne);
 • preosjetljivost na mirise.

Svi ovi simptomi nastaju zbog hormonske neravnoteže između estrogena i progesterona. Neugodna senzacija može se kombinirati na različite načine.

Neke žene imaju blage PMS simptome. Na primjer, blago povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha. Postoje djevojke koje pate od teške nelagode.

Simptomi u ovom slučaju su destruktivni. Djevojka može doživjeti napade panike, nesanicu, depresiju, misli o samoubojstvu. Najčešće su takvi uvjeti karakteristični za žene koje su imale psihičku ili fizičku traumu.

Ukidanje takvog mučenja s pojavom menstruacije. Za mnoge predstavnike fer spolnog odnosa, nelagoda nestaje tek nakon završetka menstruacije.

Simptomi PMS su slični znakovima početka trudnoće. Nakon začeća, razine progesterona počinju se povećavati u tijelu. Ovaj hormon je potreban da bi se spasila trudnoća. Stoga su vanjske manifestacije zanimljive situacije i ICP vrlo slične.

Znakovi rane trudnoće:

Općenito, mnoge žene na tom položaju imaju iste simptome kao kod PMS-a. Stoga je teško razumjeti što se točno događa tijelu.

Najsigurniji način za određivanje uzroka bolesti

Da biste utvrdili što uzrokuje slabo zdravlje, moramo pričekati sljedeću menstruaciju. Ako zatrudnite, ona neće doći.

U slučaju kada nema dovoljno strpljenja da pričekate, možete proći analizu za određivanje korionskog gonadotropina (hCG). Za proučavanje će trebati krv. To će vas sigurno obavijestiti ako je došlo do oplodnje.

Analiza daje gotovo sto posto odgovora već 10. dan nakon začeća. Tako ćete odmah saznati što uzrokuje bolesti: PMS ili trudnoću.

Testovi za određivanje trudnoće, koji se prodaju u ljekarnama, trebali bi se koristiti samo kada se menstruacija odgađa. Standardni test je osjetljiv na povišene razine hCG-a u urinu. U toj tekućini hormon se pojavljuje kasnije nego u krvi.

Liječnik će procijeniti stanje maternice ispitivanjem njegovog oblika i konzistencije. Tijekom palpacije, stručnjak može odrediti trudnoću. Ako sumnjate na zanimljivu situaciju, bit ćete poslani na ultrazvuk kako bi potvrdili prisutnost fetusa.

PMS ili trudnoća: kako odrediti?

Premenstrualni sindrom (PMS) je kompleks psiholoških i fizičkih manifestacija koji se javljaju tijekom određenog vremenskog razdoblja prije početka menstruacije.

Ali, možete osjetiti iste znakove kada postanete trudni, upravo u trenutku kada jaje uđe u maternicu. U takvim slučajevima, teško je odrediti razliku: PMS ili trudnoću, ali još uvijek neki od simptoma su osebujni.

Promjene koje su svojstvene PMS-u i trudnoći:

U predmenstrualnom razdoblju i za vrijeme trudnoće, promjene se javljaju u vašem stanju. Simptomi PMS i trudnoća:.

 • mijenjanje ponašanja u prehrani, povećanje količine konzumirane hrane, konstantna želja za jelom;
 • abnormalnosti u probavnom sustavu (mučnina, žgaravica, nadutost);
 • povećanje veličine dojke, povećana osjetljivost;
 • izgled umora;
 • grčevi u donjem dijelu trbuha (pročitajte članak: Bol u trbuhu - znak trudnoće >>>);
 • bol u kralježničnoj regiji;
 • brzo promjene raspoloženja.

Razlike u državama žena

Kada se gore navedene promjene pojave, postavlja se pitanje: kako razlikovati PMS od trudnoće. Ipak, postoje neki znakovi PMS i trudnoće, koji imaju razlike u fiziološkim promjenama:

 1. Odnos s hranom;
 • Kada PMS povećava želju za većim unosom hrane;
 • Nakon začeća postoji žudnja za novim ukusima i proizvodima;
 • Može postojati posebna želja za slanom hranom i neobičnom hranom. Taj je fenomen zbog želje tijela da napuni nedostatak vitamina i minerala;
 • Možda pojava averzije hrane povezane s pojavom toksikoze, koja se ne nalazi u PMS-u (članak na temu: Mučnina - prvi znak trudnoće >>>).
 1. Kod PMS-a može doći do konstipacije ili proljeva, zatvor je inherentan trudnoći (vidi članak Zatvor za vrijeme trudnoće >>>)
 2. Povećanje grudi dolazi zbog promjene hormonske ravnoteže. Po ovoj značajki nemoguće je razlikovati, ali to se može postići trajanjem fenomena;
 • S PMS-om, veličina dojke mijenja se za nekoliko dana, nakon što - zauzme svoje uobičajeno stanje;
 • Tijekom trudnoće ovo povećanje postaje trajno. Stoga, ako se dojka ne vrati u svoje uobičajeno stanje, takav porast je najvjerojatnije zbog trudnoće;
 • Povećanje je popraćeno bolnom osjetljivošću, ovaj simptom je inherentan u oba stanja.
 1. Umor se javlja tijekom PMS-a i trudnoće zbog povećanja količine progesterona. S prvim danima menstruacije, stanje umora ide dalje. U slučaju rane trudnoće, umor se osjeća periodicno.

Važno je! Nemojte otpisati osjećaj umora pri koncepciji, jer je često znak drugih bolesti, s kroničnim umorom, morate obratiti pozornost na svoju prehranu i dobiti savjet od liječnika.

 1. Pojava boli u donjem abdomenu;
 • S PMS, sluznica unutar maternice počinje odvojiti, uzrokujući bol. Takve boli karakteriziraju teže grčeve, a sve pojedinačno za svaku ženu. Za neke, grčevi su jači, drugi su slabiji;
 • U ranoj fazi nakon začeća, bol je također moguć. No, priroda boli je blaža i kratkotrajnija (vidi članak Povlačenje donjeg trbuha - znak trudnoće >>>).
 1. Povlačenje bolova u leđima;

Oni su tipični za PMS, jer takve boli tijekom trudnoće uglavnom se događaju bliže drugom tromjesečju, kada rastući fetus počinje stvarati pritisak na kralježnicu i povećanom opterećenju na stupu za podršku.

 1. Promjena raspoloženja žene javlja se pod utjecajem promjene hormonalnih razina. Iako je ova pojava inherentna u obje države, još uvijek postoje razlike.
 • U PMS žena doživljava više negativnih emocija: ranjivost, razdražljivost, ljutnja, nesigurnost, ljutnja;
 • S početkom menstruacije, stabilnost raspoloženja se vraća, vrućina senzualnih osjećaja prestaje, kako se hormonska ravnoteža obnavlja;
 • Tijekom trudnoće dolazi do promjena izraženih i pozitivnih i negativnih emocija. Razdražljivost i kapricioznost dugo traju;

Promjene koje su svojstvene ranoj trudnoći

Reći s 100% sigurnost što su razlike između PMS i trudnoće neće raditi.

U ranoj fazi trudnoće, tijelo se navikne na novu državu, odvija se vrsta fetusa koja odgovara vašem tijelu.

Ako se tijekom začeća dogodila pogreška ili neuspjeh, tijelo će se riješiti fetusa.

Taj mehanizam pomaže da se samo zdravo dijete.

Kako mogu razlikovati PMS od trudnoće do kašnjenja?

Pogledamo situaciju i vaše osjećaje šire. Pokušavamo pronaći simptome svojstvene trudnoći. Što bi moglo biti?

 1. Povećana učestalost mokrenja;

Takva je manifestacija karakteristična i za kasne i za ranih pojmova. To je uzrokovano promjenama u metaboličkim procesima i hormonskoj ravnoteži, posebno proizvodnji hormonskog korionskog gonadotropina.

Pod utjecajem hormona, došlo je do promjene u tonu zidova mokraćnog mjehura, što je posljedica povećanog poriva za mokrenjem.

 1. Toksikoza - reakcija tijela od trudnoće do kašnjenja, što razlikuje trudnoću od PMS;

Njegov izgled je moguć odmah nakon pričvršćivanja jaja. Nakon prvog tjedna, možda ćete već primijetiti znakove toksične (pročitajte: Toksikoza u ranoj trudnoći >>>). Kada je PMS takav fenomen isključen.

S PMS-om ili trudnoćom, razlike ove vrste su značajne.

 • Ako se takav iscjedak dogodi između mjeseca - to može biti znak trudnoće;
 • Oni se razlikuju od izbijanja tijekom menstruacije u volumenu i boji. Imaju slabiji, mutniji karakter i dulji period (od tjedan dana do dva tjedna);
 • Oni nalikuju ispuštanju prvih ili posljednjih dana menstruacije;
 • Također se razlikuje u boji: može biti blijedo ružičasto ili smeđe, za razliku od skrletnih sekreta, tijekom menstruacije.
 1. Pojava vrtoglavice. To je uzrokovano promjenama hormonske ravnoteže i volumena krvi. U pravilu se ne pojavljuje prije kašnjenja, ali je karakteristično za treći i četvrti tjedan začeća;
 2. Osjećaj gladi više od nekoliko dana;
 3. Povećana osjetljivost na mirise;
 4. Pojava promjene uobičajenog disanja. Pojava kratkoće daha;
 5. Pojava neobičnog okusa u ustima. Fenomen nije uobičajen, ali je moguć.

Dvosmislenost simptoma

Dijagnoza u ranoj fazi trudnoće je vrlo teška. Izraženi simptomi trudnoće postaju vidljivi nakon kašnjenja, a znakovi koji se pojavljuju prije početka menstruacije vrlo su dvosmisleni.

 • Simptomi PMS javljaju se nekoliko tjedana prije početka menstruacije i nestaju kada se pojave. Neki od znakova koji uzrokuju trudnoću ne nestaju;
 • Također, svi navedeni pokazatelji ne pojavljuju se kao složeni, samo se neki mogu pojaviti.

Postoji bolji način da sami odredite trudnoću - test. Po mogućnosti s velikom osjetljivošću (pročitajte članak Najosjetljiviji test trudnoće >>>).

Svaka žena je pojedinac, a nitko drugi osim sebe ne može osjetiti specifičnosti promjena u organizmu. S PMS-om, promjena stanja je obična i ponavljiva, možete uhvatiti pristup menstruacije.

Za zamišljanje zdravog djeteta i razumijevanje načina života prvog mjeseca trudnoće bez štete budućem djetetu, pogledajte online tečaj Želim dijete: tajne pripreme za željenu trudnoću >>>

PMS ili trudnoća: razlike prije kašnjenja u ranoj fazi

Žena koja ostaje u reproduktivnoj dobi i nema ozbiljnih problema na području ginekologije, s redovitim seksualnim životom ima priliku da zatrudni 1: 4. Znajući to i počevši planirati za stjecanje potomstva, djevojke su toliko ovisne o procesu čekanja ("pokazalo se - nije uspjelo") da zbunjuju PMS simptome s prvim znakovima trudnoće. Posebno je lako zbuniti te stanja, ako se prethodno ICP nije izgovarao, i ovog su mjeseca hormoni odjednom odlučili "pobuniti se". PMS ili trudnoća: koja je razlika prije kašnjenja - stvarno je teško odrediti.

sadržaj

 • Što je premenstrualni sindrom i njezini uzroci
 • Je li moguće trudnoće s PMS-om
 • Razlika između ranih znakova trudnoće i simptoma predmenstrualnog sindroma
 • Razlike u kašnjenju
 • Usporedba simptoma PMS i trudnoće u tablici
 • Znakovi prije početka ciklusa
 • Može li se tijekom trudnoće pojaviti premenstrualni sindrom
 • Kako shvatiti je li došlo do začeća

Što je PMS

Rijetke sretne žene primjećuju da početak "kritičnih dana" ide glatko: ne povlače donji trbuh prije menstruacije, nema pojave osipa na licu, opće stanje je snažno i aktivno. Češće, 3-4 dana, ili čak 10 dana prije dolaska sljedećeg mjesečnog ciklusa, žena doživljava bolesti:

Prsa se osuše, natečene i bolne, tako da je nemoguće dirati. Trbuh povećava volumen, ne može se privući, morate nositi labavu odjeću. Povremeno ima bolnih bolova. Na licu je posuta, kao što je to primijetila: uoči mjesečnice pojavljuje se akne.

Malo je energije, želim spavati, žena primjećuje razdražljivost ili suzu. To je snažan predmenstrualni sindrom, tj. Promjene u tijelu koje signaliziraju neposredan dolazak menstruacije. Na ovaj ili onaj način znakovi su poznati većini žena. One su uzrokovane povećanim koncentracijama progesterona i prolaktina. Bez obzira na to završava li ciklus - menstruacija ili začeća, tijelo se priprema za trudnoću.

Mogu li zatrudnjeti s PMS-om?

Premenstrualni sindrom nije prepreka normalnoj koncepciji. Upravo je to u nekim ljudima hormonski sustav funkcionira jasnije i "točno", a prag boli je visok; drugi, na promjenu omjera hormona u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, reagiraju više osjetljivo. Stoga se promjene u hormonalnoj pozadini manifestiraju u takvim neugodnim senzacijama, naglim promjenama raspoloženja, pojavom edema i povećanjem apetita.

Kako odrediti trudnoću i razlikovati od PMS-a

Bol u donjem dijelu trbuha, nelagoda u prsima, pospanost i letargija simptomi PMS-a. Ali napokon, nešto slično je tipično za prve dane trudnoće, prema jamstvima iskusnih prijatelja.

Znakovi PMS i trudnoća: koja je razlika? Je li moguće čak i prije prvog dana kašnjenja razumjeti iz vlastitih osjećaja da ovaj put neće biti odbijanja jaja, jer se iz njega razvija novi život?

Do kašnjenja

Svaki ginekolog će reći da su subjektivni osjećaji prije začeća, očekivani na kalendaru - neinformativni. Čak i test koji se provodi uoči očekivanog prvog dana menstruacije pokazat će lažan rezultat jer je koncentracija hCG niska, kako bi se odredila testom trudnoće. Stoga razlika između PMS i rane trudnoće nije uvijek moguća. Samo ako žena dobro poznaje svoje tijelo, shvatit će da se ovaj put događa "izvan okvira".

Teško je razlikovati simptome, međutim, postoji razlika. Tijekom trudnoće nema predmenstrualnog sindroma, ali majčino tijelo čini se da odgovara na hormonsko preuređivanje koje je počelo.

Simptomi PMS i trudnoća: razlike za usporedbu u tablici

Pogledajmo tablicu koja sadrži rane nespecifične znakove trudnoće i predmenstrualnog sindroma.

Tablica 1. Razlike u PMS i trudnoći

Pojava boli kod mokrenja govori o pogoršanju zaraznih bolesti

Kao što možete vidjeti, u ranoj fazi trudnoće, prvi znakovi nalikuju PMS-u. Jednostavno ih je zbuniti.

Početak mjeseca

Prvi dan početka novog ciklusa karakterizira pogoršanje nelagode ako žena pati od PMS-a. Simptomi PMS-a i trudnoće: postoje razlike, ali one su također zamagljene. Prema pregledima ginekologa, jasno je: čak i ako žena ima slabu "zamku", to ne znači uvijek početak kritičnih dana.

Potrebno je upozoriti sljedeće:

 • svako kašnjenje koje prethodi "mjesečnom" (uključujući 1-2 dana);
 • jaka bol ("trzaj");
 • mala količina krvi, "daub", u trajanju dulje od 1 dan;
 • pretjerano krvarenje;
 • vrtoglavica;
 • mučnina.

Ovi znakovi mogu signalizirati da žena doživljava prve dane trudnoće, a PMS nema nikakve veze s tim. Tužan scenarij također nije isključen: početak pobačaja. Morate napraviti kućni test i donirati krv za hCG. Tako će rezultati biti točni.

Kako ne biste propustili prve znakove trudnoće nakon 45 godina

S dobi, simptomi PMS mogu postati življi ako žena često pati od njih. Usporeno izumiranje funkcije jajnika nakon 45 godina često je neujednačeno, s praskama, što uzrokuje pogoršanje PMS-a. Razlike između PMS-a i prvih znakova trudnoće budućih majki "starijih" definirane su na isti način kao i kod mladih. No, trebaju biti pažljivi prema sebi, kako ne bi zbunili prva "zvona" nadolazeće menopauze (odgođena menstruacija, slabo iscjedak) i ranu trudnoću. Koncepcija je još uvijek moguća, jer ovulacija, iako ne svaki mjesec, ali se javlja sve dok postoji mala količina antralnih folikula.

Upozorenje! Nemojte odgađati posjet liječniku s bilo kojim bolestima.

Se PMS događa tijekom trudnoće

Pitanje je li se PMS događa tijekom trudnoće brine mnoge trudnice. Iznenađeni su: "mislio sam - predmenstrualni sindrom, pokazalo se da je trudnoća".

U stvari, to su u osnovi različite države, samo su manifestacije slične, jer na kraju ciklusa i kada je fetus fiksiran, tijelo doživljava snažan učinak istih "ženskih" hormona. Dakle, na primjer, ako bol u leđima boli - je li PMS ili trudnoća? Točan odgovor neće dati liječnika bez krvnog testa za hCG.

PMS i trudnoća: što bi trebalo biti taktika

Jeste li zatrudnili ili ne? Kako razumjeti ovo? Prije svega, morate se smiriti i analizirati stanje. Nema uobičajenih simptoma PMS-a? Prsa su mirna, raspoloženje je ujednačeno, trbuh ne povrijedi? Ako se kombinira malo kašnjenje s ovim, to je razlog za napraviti kućni test.

I upravo suprotno, ako PMS nikada nije mučio, ali ovaj put se iznenada pokazao da je, vrijedi se pobrinuti da kupi test trudnoće.

No, najprecizniji datum smatra se metodom određivanja krvi humanog korionskog gonadotropina ili, jednostavnim riječima, krvnim testom za hCG. Uz to, možete dijagnosticirati trudnoću s sto posto vjerojatnosti. Samo da to učiniš bolje prvog dana zakašnjenja, a ne ranije - tako da vas rezultat neće pustiti.

Kako razlikovati PMS od trudnoće?

Čak i žena koja je rodila ponekad bi mogla zbuniti simptome predmenstrualnog sindroma manifestiranjem trudnoće, što sama po sebi ne iznenađuje. Uostalom, na prvi pogled, vrlo su slični. Ali ako padneš dublje, razlike između PMS i znakova trudnoće su značajne.

Sadržaj članka:

Što je PMS

Premenstrualni sindrom je ciklički kompleks sindroma uzrokovanih hormonalnim poremećajima. Pojavljuje se nekoliko dana prije početka menstruacije. Pate samo 80% žena, onih koji su već rađali ili imaju abortus.

Nemojte zbuniti znakove PMS-a ili trudnoće pomoći će održati ženski kalendar. U njoj, gospođa bi svakog mjeseca trebala slaviti kritične dane.

Može li PMS nedostajati kao znak trudnoće?

PMS se ne nalazi u djevojčicama koje rađaju. Navedeni razlozi za ovu pojavu su sljedeći:

 • • Neodgovarajuće odabrane kontraceptive.
 • • zarazne bolesti.
 • • Neuropsihijatrijski poremećaji ili, jednostavno, stres.

Ali precizniji uzroci predmenstrualnog sindroma i danas ostaju misterij. Grupa žena / djevojaka koje brinu o svom zdravlju (fizičkom i psihološkom) s premenstrualnim sindromom nije poznato. Stoga, ne treba uzeti u obzir odsutnost PMS-a kao znak trudnoće. PMS se danas uspješno liječi hormonskim lijekovima, farmakoterapijom i drugim nefarmakološkim tretmanima.

Je li moguće zatrudnjeti tijekom PMS-a

Mogu li zatrudnjeti tijekom PMS-a? Da, možete. U nekim slučajevima, koncepcija je moguća i kod početka menstruacije. Sve ovisi o nekoliko čimbenika:

 • • Pojedinačna razdoblja ovulacije.
 • • postojanost sperme.
 • • Broj jaja sazrijevao za oplodnju.
 • • Ovo se posebno odnosi na osobe s nepravilnim menstruacijskim ciklusima.

Može li se PMS tijekom trudnoće?

U načelu to je moguće. Uostalom, u prvim mjesecima trudnoće, neki mogu doživjeti hemofagiju, nalik menstrualnom toku, u danima navodne regulacije. Ljudi kažu o ovom fenomenu, "dijete pere". Ova kategorija dama često svjesna svoje zanimljive pozicije već 3-4 mjeseca. tj kada se menstrualni protok zaustavi.

Kako razlikovati PMS od trudnoće do kašnjenja

Da biste saznali kako razlikovati PMS od trudnoće, čak i prije kašnjenja, morate točno znati koliko dugo trajati menstrualni ciklus, dan ovulacije, trajanje menstruacije itd.

Ako je menstrualni ciklus standard (28-30 dana), ovulacija se javlja 12-16 dana prije menstruacije, a sama menstruacija traje 3-7 dana, nemoguće je razlikovati PMS od trudnoće do kašnjenja. Ovdje je prvi pokazatelj zanimljive situacije upravo kašnjenje. Budući da se najraniji znakovi trudnoće počinju pojavljivati ​​tek nakon 5-6 tjedna. tj 14 dana nakon začeća.

PMS ili trudnoća: razlike

Osjetljivost dojki. Točno utvrditi predmenstrualni sindrom ili trudnoću osjetljivost na prsa vjerojatno neće uspjeti. Ovaj simptom je karakterističan i za PMS i za trudnoću.

Mjenjanje raspoloženja. Također se ne može smatrati znakom događaja. Iako mnogi tvrde da je priroda emocionalnih eksplozija u oba slučaja različita. Kod PMS-a žene se često češće razdraže, a tijekom trudnoće može doći do širenja raspoloženja u pozitivnom smjeru. Ali s ovim se možete raspravljati.

Donja bol u trbuhu. Još jedan znak koji se odnosi na trudnoću i PMS. Tada će pomoći odgovoriti na pitanje: kako razlikovati PMS od prvih znakova trudnoće. PMS karakterizira teška i produljena bol. U trudnoći, slabiji, trajan 2-3 dana. Oni ukazuju da je oplođeno jaje uspješno pričvršćeno na maternicu.

Promjene u preferencama ukusa. Promjena prehrambenih navika u hrani jasan je pokazatelj zanimljivosti. Ovdje se pojavljuje samo prije 5-6 tjedna. To znači da on nema nikakve veze s PMS ili prvim znakovima trudnoće. Ovo je psihološka strana. Često se povećava apetit i promjena u ukusu hrane tijekom ICP razdoblja u žena koje sanjaju o začeću.

Bol u leđima. Ali ovo je simptom PMS-a. Budući da tijekom trudnoće, listopad počinje povrijediti tek posljednjih mjeseci. Naravno, postoje slučajevi kada se bolovi u leđima u žena u ranoj trudnoći, ali su povezani s prijetnjom pobačaja.

Kako se riješiti PMS sebe

Kako ne bi podnijeli pitanje: kako razlikovati simptome PMS od trudnoće, možete pokušati riješiti simptome PMS sebe. Za to vam je potrebna:

 1. Dobiti dovoljno sna. Uvijek umorna tijela sklona razdražljivosti.
 2. Kupujte s aromatičnim uljima, po mogućnosti s umirujućim svojstvima.
 3. Sport i fitnes. Fizička aktivnost - izvrstan alat za borbu protiv nesanice.
 4. Uzmi vitamin B6. Pomaže u ublažavanju anksioznosti i stresa, borbe protiv nesanice i pomaže u uspostavljanju srčanog ritma.
 5. Jedi dobro. To će pomoći uspostaviti metabolizam.

Ako svejedno slijedite ove preporuke, onda pitanje: kako razlikovati simptome PMS od trudnoće će nestati sam po sebi.

Kako razlikovati PMS od početka trudnoće?

U tijelu žene prije početka menstruacije može se pojaviti neobična senzacija. Žena često ima pitanje: što je to - PMS ili trudnoća? Uostalom, neki znakovi predmenstrualnog sindroma u njihovoj manifestaciji vrlo su slični ranijim znakovima nedavne koncepcije.

Predmenstrualni sindrom

Da biste shvatili što se zapravo događa u tijelu, trebate obratiti pažnju ne samo na slične znakove ovih dviju država, već i na uočavanje njihovih karakterističnih razlika.

PMS - predmenstrualni sindrom je poseban uvjet koji prati određene fizičke i psihološke manifestacije. Malaksalost se javlja nekoliko dana, a ponekad i tjedana prije menstruacije. Simptomi PMS-a slični su početku trudnoće.

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje što se točno događa u tijelu tijekom predmenstrualnog razdoblja. Ako je odgovor na ovo pitanje poznat, onda je lako razlikovati PMS od prvih znakova trudnoće.

Sličnosti i razlike

Prije početka menstruacije žena ima promjenu hormonalnih razina. Ova činjenica utječe ne samo na njezino stanje uma, već također izgleda izvana. Također je potrebno znati razlikovati PMS od prvih znakova trudnoće.

grudi

Glavni simptom PMS je da se žene grudi nabubri. Mogu postati malo bolni. Isti je uvjet za "zanimljivu poziciju". No tijekom predmenstruacijskog razdoblja dojka se povećava za samo nekoliko dana, a tijekom trudnoće ovo stanje traje cijelo vrijeme.

Raspoloženje

Hormonske kapi mogu utjecati na žensko raspoloženje. Brzo se umorila, neugodno zbog nečega. Čim se otvore krvarenje, stanje žene stabilizira. Mnogo teže je slučaj s trudnom ženom, dramatična raspoloženja raspoloženja će joj pratiti tijekom cijelog razdoblja.

U prvom tromjesečju, vagaries i razdražljivost većine djevojaka su jači nego tijekom predmenstrualni sindrom. Obično se pojavljuje razdoblje prije nego što je menstruacija relativno mirna, ali sada imate oči na vlažnom mjestu i "sve je bijesno"? Možda je došlo do začeća.

Reakcija na miris i okus

Nije tajna da trudnica mijenja svoje sklonosti okusu. Buduća majka može doživjeti nepodnošljive cravings za sve slane ili slatke. Okus uobičajenih jela ne odgovara njoj. Često iste žudnje nastaju prije početka menstrualnog ciklusa.

No, uporna averzija prema ovoj ili onoj hrani je tipična samo za trudnu majku. Tijekom PMS-a, žena neće biti bolesna od vrste proizvoda, to je znak trudnoće.

A ovo je jasna razlika između ove dvije države. Ali želja za probati nešto novo može se objasniti nedostatkom vitamina ili mikroelemenata. Takav se problem može pojaviti tijekom trudnoće i PMS.

toksikoza

Za trudnicu, toksikoza je karakterističan znak kojim se može odrediti trudnoća. Kada počinje toksičnost nakon začeća? Mučnina i drugi neugodni simptomi počinju se očitovati (ako počnu uopće) samo dva do četiri tjedna nakon začeća. Stoga, sve dok zakašnjenje mjesečne mučnine neće. A ako jest, onda razlog nije u nedavnoj gnojidbi, već u nekim drugim medicinskim ili psihološkim čimbenicima.

Bol u trbuhu

Grčevi u trbuhu mogu se pojaviti prije menstruacije. Ova činjenica ima dosta objašnjen razlog: maternica se priprema za oplodnju, zidovi su prekriveni debelim slojem sluznice, koji se počnu bacati prije menstruacije, uzrokujući bol. Te boli su različite u intenzitetu i trajanju, oni ne mogu uzrokovati mnogo problema, ali u drugim slučajevima, oni su zabrinuti za žene tijekom menstruacije.

U ranoj fazi trudnoće moguća su neobična senzacija, ali imaju drugačiju prirodu. U pravilu, bolni osjećaji u donjem abdomenu tijekom normalnog tijeka trudnoće se ne manifestiraju intenzivno. U suprotnom slučaju, ta činjenica govori o određenoj bolesti.

Bol u leđima

Bol u donjem dijelu leđa i leđima može poremetiti ženu prije menstruacije, no za trudnice takve se manifestacije obično razvijaju do kraja razdoblja. Iako se u nekim slučajevima takvi osjećaji mogu pojaviti nekoliko tjedana nakon začeća zbog hormonske prilagodbe.

vrtoglavica

Kao i prije menstruacije, iu prvom tromjesečju, žene mogu imati vrtoglavicu. Ta slabost povezana je s hormonalnim promjenama, kao i povećanjem volumena krvi. Ali prije nego što se kašnjenje vrtoglavice obično ne dogodi, može se pojaviti u trećem ili četvrtom tjednu nakon začeća.

brljanje

S pojavom menstruacije žena izgleda krvavo. Ali u prvim tjednima nakon začeća, takav fenomen je također moguć. Istina, tijekom trudnoće iscjedak će biti vrlo rijedak i lagan. Dok je menstruacija obilježena obilnom svijetlo crvenom bojom.

Ponekad postoji trudnoća kroz menstruaciju. Ali u većini slučajeva, ako je krvarenje teške, to ukazuje na patologiju.

mokrenje

Restrukturiranje hormona u tijelu buduće majke dovodi do promjene u funkcioniranju mnogih unutarnjih organa. Ako je žena trudna, zbog povećane koncentracije progesterona hormona, zid mjehura je opušteno i žena je zabrinuta zbog čestog urina. To se događa ne sa svim trudnicama, ali često se sastaje. Za PMS, ovaj fenomen nije tipičan.

Zbog igre hormona prije menstruacije, postoje vidljive edeme koje prolaze drugi ili treći dan menstruacije. Žena može čak i povećati težinu za 1-1,5 kg. prije menstruacije. U prvim danima nakon začeća može doći do oticanja, ali to se ne događa rijetko. Obično, naprotiv, višak tekućine odlazi.

Kako ih razlikovati?

Dijagnoza rane trudnoće je puna poteškoća. Znakovi koji se javljaju prije početka očekivanih menstruacija, mogu se tumačiti nejasno i ne mogu uvijek ukazivati ​​na pojavu trudnoće.

Rana trudnoća ima implicitne simptome. Nije uvijek moguće prepoznati ga u prvim danima ili čak tjednima. Ponekad mlade žene uzimaju znakove PMS-a za ranu manifestiranost prvih simptoma trudnoće. Suprotno se događa, očekujući početak menstruacije, žena ne primjećuje da se novi život počinje pojavljivati ​​u njenom tijelu, a bolesti koje ona doživljava prvi su simptomi nove trudnoće.

PMS i trudnoća mogu imati iste simptome. Da ne bi bilo pogrešno i na vrijeme otkriti pojavu oplodnje, postoji nekoliko metoda.

Prije svega, trebate redovito održavati kalendar menstruacije. Takvi savjeti ne daju ginekolozi svojim pacijentima. Poznavajući dan početka menstruacije, možete brzo otkriti kašnjenje i činjenicu trudnoće.

Kako sigurno znati

Možete se provjeriti kod kuće. Da biste to učinili, trebate kupiti brzi test u apoteku. Postoje testovi koji mogu odrediti trudnoću u najranijim uvjetima, već jedan do dva dana prije odgode menstruacije. No, najtočniji rezultat, pokazat će sve isto nakon odgode. Njezino djelovanje temelji se na određivanju hormona HCG (humani korionski gonadotropin), koji se javlja samo u trudnica.

Da biste konačno bili sigurni da simptomi koji gnjaviti ženu prije menstruacije, razgovarati o trudnoći, možete otići do liječnika. Specijalist će propisati testove koji potvrđuju ili negiraju pojavu trudnoće.

Krvni test za hCG (korionski gonadotropin) je najsigurnija metoda za dijagnosticiranje trudnoće. Tijelo počinje proizvoditi hCG hormon samo kada se fetalni jaje pojavi u maternici. Svakodnevno se povećava količina ovog hormona.

Iskusni ginekolog može odrediti trudnoću čak iu ranoj fazi uporabom rutinskog ginekološkog pregleda. Ako je potrebno, može propisati laboratorijske pretrage i ultrazvuk. Kada je trudnoća vidljiva na ultrazvuku? Uz pomoć transvaginalnog ultrazvuka, trudnoća je već određena u trećem ili četvrtom tjednu od dana začeća. Ali ne idite na ovo istraživanje na vlastitu inicijativu! Za postupak moraju biti strogi pokazatelji.

S godinama, žena će naučiti prepoznati signale koje daje tijelo. Primijetit će i ispravno protumačiti promjene koje će se dogoditi u njemu. I iako simptomi PMS-a i trudnoće su slični, jedna pažljiva djevojka će ih razlikovati.

Kako razlikovati trudnoću od PMS-a

Kratica PMS čim se ne iskoriste i čim se ne dešifriraju. Od svih simptoma koji su karakteristični za ovaj fenomen, samo se razdražljivost i promjene raspoloženja fiksiraju u javnom mnijenju. Naravno, gledano sa strane to je raspoloženje koje je najočitije. Žena mora proći puno neugodnijih trenutaka, među kojima postoji bol.

I ako je to samo tako, većina simptoma PMS-a vrlo je slična ranim simptomima trudnoće. I kako razumjeti točno što se žena bavi u konkretnom slučaju?

PMS ili rani znakovi trudnoće?

Pokušajmo otići na mjesto gdje se pojavljuju ti ili drugi osjećaji u oba slučaja. Na kraju članka izradit ćemo sažetak tablice koja će pomoći u određivanju što će biti: PMS ili trudnoća.

Jesti promjenu

"Na malo slanom? Jeste li trudni? "Ovaj gotovo tradicionalni izraz poznat je svima, a često je upravo promjena u ukusu hrane, žudnja za novim proizvodima i averzija prema običajima koji se nazivaju jednim od prvih znakova trudnoće. I predmenstrualni sindrom. Doista, tijekom PMS-a i ranih razdoblja žene se mogu naslanjati na slatko ili slano. Ali ovdje su sličnosti završene.

Aversion na hranu, koja je često doživjela buduće majke uzrokovane ranom toksikozom, i ovaj simptom se rijetko nalazi prije odgode menstruacije. Toksikoza obično počinje (ako počinje uopće) u 5-6 tjedana. Povezan je s životom fetusa. Sustav izlučivanja njegovih otpadnih proizvoda još se ne uklanja, upadaju izravno u krv majke, što uzrokuje laganu opijenost. Reljef dolazi do 4 mjeseca kada placenta sazrijeva.

Što se tiče tradicionalno nejestivih proizvoda ili proizvoda koje žena nikada nije voljela, kao i njihovih nestandardnih kombinacija, ona je povezana s potrebom tijela za tim ili vitaminima i elementima. Štoviše, ovo stanje je također karakteristično za kasnija razdoblja.

Dakle, ponašanje prehrane ne može se koristiti kao pokazatelj PMS-a ili trudnoće. Razlike, iako očite, karakteristične su za kasnije termine.

Povećanje grudi i osjetljivost

Razlog promjene koje se javljaju kod mliječnih štapića je promjena hormonalnih razina. Budući da su ove promjene karakteristične za oba stanja, gotovo je nemoguće utvrditi je li simptom trudnoće ili PMS osjetljiva na dojku. Jedina stvar koju možete pokušati usredotočiti na trajanje ovog fenomena. U slučaju PMS, grudi čine 1-2 dana, a tijekom trudnoće ovaj osjećaj prati žena gotovo cijelo vrijeme. I to je lako razumjeti, jer se grudi aktivno pripremaju za dojenje tijekom svih 9 mjeseci.

Stalni zamor

Uzrok umora u ranoj trudnoći je povećanje razine progesterona. U kombinaciji s smanjenjem šećera u krvi i niskim tlakom, to se događa. Očigledno, prije menstruacije, razina tog hormona u ženskom tijelu je usporediva s prvim danima trudnoće, pa stoga umor je mjesto za biti. S početkom menstruacije, razine progesterona pada i umor se smanjuje.

Nažalost, stalni zamor ne može odgovoriti na pitanje kako razlikovati PMS od trudnoće. Međutim, to nije razlog da ne obraćate pažnju na nju. Na kraju, umor može biti simptom brojnih bolesti, od kojih su većina nekako povezani s hormonskim poremećajima. Ali takve bolesti ne bi trebale biti pokrenute.

Donja bol u trbuhu

U sredini ciklusa, maternica se počinje pripremati za implantaciju jajne stanice, tj. Sluznica raste na njegovim zidovima. I prije menstruacije, višak sluzi počinje postupno ljuštiti sa stijenki maternice, što uzrokuje bol u donjem trbuhu s predmenstrualnim sindromom.

U ranoj fazi trudnoće može se osjetiti bol, ali to je zbog obrnutog procesa: jajnik je pričvršćen na stijenku maternice, "burrowing" u sluznici. Dakle, bol u trbuhu je još jedan uobičajeni simptom. Međutim, priroda boli u oba slučaja je različita: tijekom trudnoće bol je vrlo blaga, nenametljiva i kratkotrajna, doslovno 1-2 dana. Tijekom PMS-a bol je vrlo raznolik, individualan za svaku ženu: netko je jači, netko je slabiji, netko ga ima prvoga dana i netko pati do kraja menstruacije.

Bol u leđima

Strogo govoreći, govoriti o bolovima u leđima, kao općem simptom PMS i trudnoći, nije sasvim točna, jer se donji dio trudnoće počinje ozlijediti krajem drugog tromjesečja, kada se opterećenje na kralježnici povećava. Tijekom tog perioda, PMS više nije zbunjen s trudnoćom.

Mjenjanje ljuljačke

Tako smo dobili "problem" za mnoge od simptoma. Nije teško pogoditi prirodu ovog hormonalnog fenomena, to je tipično za PMS i za ranu trudnoću. Međutim, u ovom je trenutku još uvijek značajna razlika.

Za PMS, negativan dio spektra emocija je više tipičan: ljutnja, razdražljivost, suze, a tijekom trudnoće dolazi do česte promjene raspoloženja, preosjetljivosti i snažnije, svjetlijih emocija. To jest, pozitivne emocije također se izražavaju kao negativne.

To može završiti s uobičajenim simptomima. Sada razgovarajmo o razlikama između znakova trudnoće i PMS-a. Sljedeći simptomi, koji su karakteristični samo za ranu trudnoću, i nemaju veze s PM.

Česti mokrenje

Česti mokrenje brine trudnicu dvaput: na kraju i na početku trudnoće. Ali ako je sve jasno s trećim tromjesečjem, postoji povećana maternica koja pritisne na mjehur, onda gdje je taj simptom potekao na početku pojma, nije tako očigledan. Ovdje se pogreška mijenja metabolizam. Bubrezi počinju aktivnije raditi, jer moraju ukloniti otpad dva organizma, a ne samo jedan.

toksikoza

Ovaj znak trudnoće već je spomenut u članku. I vrijedi li puno razgovarati o njemu? Doista, to je jedan od najstarijih znakova trudnoće, međutim, osjeća se malo kasnije, već u pozadini kašnjenja menstruacije.

krvarenje

Strogo govoreći, žensko tijelo "uči" o trudnoći tijekom implantacije jajašca. Do ove točke, oplođeno jaje ne dolazi u dodir s majčinim tijelom. Budući da u procesu implantacije u sluznici jajeta može potpuno oštetiti male krvne žile, u nekim slučajevima, implantacija je popraćena blagim krvarenjem.

Ukratko: simptomi PMS-a i prvi simptomi trudnoće doista se podudaraju na mnoge načine, što otežava dijagnosticiranje potonjeg. I ako uzmemo u obzir da se ne svi ovi simptomi "sabiru", tada postaje teško odlučiti.

Tijelo svake od fer spolova je drugačije, a ne kao ostale. Prema tome, svi reagiraju na različite promjene na različite načine. Netko uopće ne osjeća nikakve promjene, niti tijekom PMS-a ili u ranoj fazi trudnoće, a netko pati mjesecima.

Međutim, ima smisla sastaviti tablicu koja navodi i uspoređuje sve simptome karakteristične za trudnoću i PMS. Pomaže barem malo za kretanje situacijom.

PMS simptoma ili trudnoće

Kako razlikovati trudnoću od PMS-a?

Svaka žena reproduktivne dobi upoznata je s osjećajem da, kada sluša i pokušava razumjeti signale njenog tijela, ne može shvatiti da je to trudnoća ili mjesečni predmenstrualni sindrom. Naravno, najlakši način razlikovanja trudnoće od PMS je kupiti i proći test, ali to nije uvijek istina.

Postoji nekoliko simptoma koji su slični između PMS i prvih znakova "letenja". Osjećajući ih, žena može postati zabrinuta ako je trudnoća nepoželjna ili, naprotiv, biti sretna što će uskoro postati majka. Simptomi su toliko slični da se uklapaju i zbunjuju. Dijagnoza ranog porođaja nešto je teška, jer testovi ne daju uvijek objektivan odgovor. Precizniji simptomi, poput toksikoze, započinju nakon odgađanja menstruacije. I s PMS-om, osjećajući se slabo s početkom "crvenih dana". Kako razlikovati trudnoću od PMS-a, kako se ne bi panici?

Mjenjanje raspoloženja

Naravno, to je pogled koji može uhvatiti ženu, da "nešto nije u redu" s njom. No, ona sama mora doživjeti živopisnije emocije u PMS-u. Štoviše, prije menstruacije i tijekom njih, niz negativnih emocija uglavnom prevladava: razdražljivost, surovost, ljutnja, moodiness. Uobičajeno normalno stanje žene može dramatično promijeniti, a hormoni su krivi za sve.

Trudnoća je karakterizirana preosjetljivosti i čestim promjenama raspoloženja. Olujna radost može naglo biti zamijenjena suzama, dok se pozitivne emocije izražavaju živo kao negativne.

Promjene u ukusu i olfaktorima receptora

Jedna od prvih sumnji u trudnoći može biti žudnja za slanom i kiselom hranom. Ali to se događa kada je kašnjenje u menstruaciji već više nego očito. A ako ne postoje mjesečni jedan ili dva tjedna, onda nema pitanja o PMS-u. Iako, ako žena ima ciklus s nestabilnom pravilnošću, možda će preskočiti trudnoću i odvesti je za PMS. Otpor prema hrani i želja da jede nešto posve nejestivo, događa se u trudnicama kasnije. U slučaju teške toksikoze, obično je teško jesti nešto, posebno zato što nema vremena za uživanje u hrani. Trakcija za deserte i pečenje može se pojaviti kada tijelo intenzivno dobiva težinu, tj. U trećem semestru.

S PMS-om, žene se oslanjaju na slatku i slana jela, dok žudnja za desertima ide ruku pod ruku s drugim simptomima koje će žena uskoro imati kritične dane. Dakle, ovisnost o hrani ili odbacivanje bilo kojeg proizvoda ne mora biti važan znak razlike između trudnoće i PMS.

Nizak ton, umor

Umor, distrakcija, pospanost prate posljednjih dana prije kritičnih dana. To je zbog kršenja omjera progesterona i estrogena, poremećaja srca, bubrega, štitnjače.

Isto povećanje progesterona u kombinaciji s niskim krvnim tlakom, povećano šećer u krvi daje učinak povećanog umora tijekom trudnoće. Razina hormona s početkom mjesečnog smanjenja, stanje iscrpljenosti odlazi. Ako dijete prati toksemija, ovo stanje može trajati do rođenja. Kada pokušavate razlikovati PMS od trudnoće, ne može se ignorirati umor. Može signalizirati bolest povezanu s hormonskim poremećajima, što daje razlog da se obratite specijaliziranom liječniku.

Oticanje dojki povećava njegovu osjetljivost

Povećanje produkcije prolaktina je razlog što nakon ovulacije žlijezde mliječne žlijezde su grublje, pojavljuju se bolovi i preosjetljivost. Promjena hormonalnih razina također je karakteristična za trudnoću. Razlika je samo jedna stvar - s predmenstrualnim sindromom pojavljuje se nekoliko dana prije menstruacije, a prvim danom kritičnih dana svi osjećaji nestaju. I tijekom trudnoće ovaj se stanje napreduje, jer je dojka pripremljena za dojenje svih 9 mjeseci i za to vrijeme može rasti po nekoliko veličina.

Bol u leđima

Govoriti o boli u leđima kao simptomi PMS-a ili trudnoće neće biti potpuno točni. Opterećenje na kralješničkom odjelu je tipično za posljednjih mjeseci nošenja djeteta zbog povećane težine. Bol u bedrima prije menstruacije ima karakteristične bolove, povlačenjem i oštrim, koje su popraćene bolovima u abdomenu.

Bol u donjem dijelu trbuha

Na početku trudnoće može se osjetiti blaga i nenametljiva bol koja traje nekoliko dana. To se javlja kao posljedica vezanja jajašca na stijenku maternice, koja se ulijeva u njegovu mukoznu membranu.

S predmenstrualnim sindromom, bolovi u trbuhu su različiti. Kad se maternica pripremi za implantaciju jaja, sluznica raste na svojim zidovima. Ako nije došlo do oplodnje, višak sluzi počinje se baciti, uzrokujući bol. Neugodna senzacija za svaku ženu je individualna, ali vrlo bolna, a neki trpe do kraja menstruacije. Takav uobičajeni simptom kao bol u donjem abdomenu prati PMS i trudnoću, iako su razlike očite.

Ako žena sumnja, misli da njezine sumnje nisu nerazumne, onda kako možemo razlikovati trudnoću od PMS-a? U tom slučaju izmjerite bazalnu temperaturu. Kada su "kritični dani" na putu gore - temperatura tijela ne mijenja, osim ako je, naravno, žena bolesna od hladnoće. Tijekom gnojidbe, tjelesna temperatura raste nakon ovulacije i traje više od dva tjedna.

Zaključno, valja podsjetiti da je PMS mjesečna pojava, ona teče otprilike na isti način, tako da svaka žena treba znati njeno tijelo. Ako se u ovom "scenariju" pojavilo neobične simptome, neobične "bilješke" - to je razlog da se test trudnoće i posavjetujte s liječnikom, a ne sjedite i mislite kako razlikovati trudnoću od PMS-a.

Povezani videozapisi:

Kako razlikovati trudnoću od PMS-a

Kratica PMS čim se ne iskoriste i čim se ne dešifriraju. Od svih simptoma koji su karakteristični za ovaj fenomen, samo se razdražljivost i promjene raspoloženja fiksiraju u javnom mnijenju. Naravno, gledano sa strane to je raspoloženje koje je najočitije. Žena mora proći puno neugodnijih trenutaka, među kojima postoji bol.

I ako je to samo tako, većina simptoma PMS-a vrlo je slična ranim simptomima trudnoće. I kako razumjeti točno što se žena bavi u konkretnom slučaju?

PMS ili rani znakovi trudnoće?

Pokušajmo otići na mjesto gdje se pojavljuju ti ili drugi osjećaji u oba slučaja. Na kraju članka izradit ćemo sažetak tablice koja će pomoći u određivanju što će biti: PMS ili trudnoća.

Jesti promjenu

"Na malo slanom? Jeste li trudni? "Ovaj gotovo tradicionalni izraz poznat je svima, a često je upravo promjena u ukusu hrane, žudnja za novim proizvodima i averzija prema običajima koji se nazivaju jednim od prvih znakova trudnoće. I predmenstrualni sindrom. Doista, tijekom PMS-a i ranih razdoblja žene se mogu naslanjati na slatko ili slano. Ali ovdje su sličnosti završene.

Aversion na hranu, koja je često doživjela buduće majke uzrokovane ranom toksikozom, i ovaj simptom se rijetko nalazi prije odgode menstruacije. Toksikoza obično počinje (ako počinje uopće) u 5-6 tjedana. Povezan je s životom fetusa. Sustav izlučivanja njegovih otpadnih proizvoda još se ne uklanja, upadaju izravno u krv majke, što uzrokuje laganu opijenost. Reljef dolazi do 4 mjeseca kada placenta sazrijeva.

Što se tiče tradicionalno nejestivih proizvoda ili proizvoda koje žena nikada nije voljela, kao i njihovih nestandardnih kombinacija, ona je povezana s potrebom tijela za tim ili vitaminima i elementima. Štoviše, ovo stanje je također karakteristično za kasnija razdoblja.

Dakle, ponašanje prehrane ne može se koristiti kao pokazatelj PMS-a ili trudnoće. Razlike, iako očite, karakteristične su za kasnije termine.

Povećanje grudi i osjetljivost

Razlog promjene koje se javljaju kod mliječnih štapića je promjena hormonalnih razina. Budući da su ove promjene karakteristične za oba stanja, gotovo je nemoguće utvrditi je li simptom trudnoće ili PMS osjetljiva na dojku. Jedina stvar koju možete pokušati usredotočiti na trajanje ovog fenomena. U slučaju PMS, grudi čine 1-2 dana, a tijekom trudnoće ovaj osjećaj prati žena gotovo cijelo vrijeme. I to je lako razumjeti, jer se grudi aktivno pripremaju za dojenje tijekom svih 9 mjeseci.

Ja sam stalno umoran

Uzrok umora u ranoj trudnoći je povećanje razine progesterona. U kombinaciji s smanjenjem šećera u krvi i niskim tlakom, to se događa. Očigledno, prije menstruacije, razina tog hormona u ženskom tijelu je usporediva s prvim danima trudnoće, pa stoga umor je mjesto za biti. S početkom menstruacije, razine progesterona pada i umor se smanjuje.

Nažalost, stalni zamor ne može odgovoriti na pitanje kako razlikovati PMS od trudnoće. Međutim, to nije razlog da ne obraćate pažnju na nju. Na kraju, umor može biti simptom brojnih bolesti, od kojih su većina nekako povezani s hormonskim poremećajima. Ali takve bolesti ne bi trebale biti pokrenute.

Donja bol u trbuhu

U sredini ciklusa, maternica se počinje pripremati za implantaciju jajne stanice, tj. Sluznica raste na njegovim zidovima. I prije menstruacije, višak sluzi počinje postupno ljuštiti sa stijenki maternice, što uzrokuje bol u donjem trbuhu s predmenstrualnim sindromom.

U ranoj fazi trudnoće može se osjetiti bol, ali to je zbog obrnutog procesa: jajnik je pričvršćen na stijenku maternice, "burrowing" u sluznici. Dakle, bol u trbuhu je još jedan uobičajeni simptom. Međutim, priroda boli u oba slučaja je različita: tijekom trudnoće bol je vrlo blaga, nenametljiva i kratkotrajna, doslovno 1-2 dana. Tijekom PMS-a bol je vrlo raznolik, individualan za svaku ženu: netko je jači, netko je slabiji, netko ga ima prvoga dana i netko pati do kraja menstruacije.

Bol u leđima

Strogo govoreći, govoriti o bolovima u leđima, kao općem simptom PMS i trudnoći, nije sasvim točna, jer se donji dio trudnoće počinje ozlijediti krajem drugog tromjesečja, kada se opterećenje na kralježnici povećava. Tijekom tog perioda, PMS više nije zbunjen s trudnoćom.

Mjenjanje ljuljačke

Tako smo dobili "problem" za mnoge od simptoma. Nije teško pogoditi prirodu ovog hormonalnog fenomena, to je tipično za PMS i za ranu trudnoću. Međutim, u ovom je trenutku još uvijek značajna razlika.

Za PMS, negativan dio spektra emocija je više tipičan: ljutnja, razdražljivost, suze, a tijekom trudnoće dolazi do česte promjene raspoloženja, preosjetljivosti i snažnije, svjetlijih emocija. To jest, pozitivne emocije također se izražavaju kao negativne.

To može završiti s uobičajenim simptomima. Sada razgovarajmo o razlikama između znakova trudnoće i PMS-a. Sljedeći simptomi, koji su karakteristični samo za ranu trudnoću, i nemaju veze s PM.

Česti mokrenje

Česti mokrenje brine trudnicu dvaput: na kraju i na početku trudnoće. Ali ako je sve jasno s trećim tromjesečjem, postoji povećana maternica koja pritisne na mjehur, onda gdje je taj simptom potekao na početku pojma, nije tako očigledan. Ovdje se pogreška mijenja metabolizam. Bubrezi počinju aktivnije raditi, jer moraju ukloniti otpad dva organizma, a ne samo jedan.

toksikoza

Ovaj znak trudnoće već je spomenut u članku. I vrijedi li puno razgovarati o njemu? Doista, to je jedan od najstarijih znakova trudnoće, međutim, osjeća se malo kasnije, već u pozadini kašnjenja menstruacije.

krvarenje

Strogo govoreći, žensko tijelo "uči" o trudnoći tijekom implantacije jajašca. Do ove točke, oplođeno jaje ne dolazi u dodir s majčinim tijelom. Budući da u procesu implantacije u sluznici jajeta može potpuno oštetiti male krvne žile, u nekim slučajevima, implantacija je popraćena blagim krvarenjem.

Ukratko: simptomi PMS-a i prvi simptomi trudnoće doista se podudaraju na mnoge načine, što otežava dijagnosticiranje potonjeg. I ako uzmemo u obzir da se ne svi ovi simptomi "sabiru", tada postaje teško odlučiti.

Tijelo svake od fer spolova je drugačije, a ne kao ostale. Prema tome, svi reagiraju na različite promjene na različite načine. Netko uopće ne osjeća nikakve promjene, niti tijekom PMS-a ili u ranoj fazi trudnoće, a netko pati mjesecima.

Međutim, ima smisla sastaviti tablicu koja navodi i uspoređuje sve simptome karakteristične za trudnoću i PMS. Pomaže barem malo za kretanje situacijom.

 • Recenzije

Uzroci PMS-a - zašto to primijetimo?

Premenstrualni sindrom može se naći u oko 50-80% žena. A to nije fiziološki proces, kao što mnogi žene misle, ali bolest koju karakterizira niz simptoma koji se javljaju 2-10 dana prije početka menstruacije. Ali što su svi isti uzroci nastanka? Postoji nekoliko teorija.

 • U drugoj fazi menstrualnog ciklusa odjednom poremećena omjer progesterona i estrogena povećava estrogena.Kolichestvo hyperestrogenia javlja, te stoga prigušuju žuto funkciju i smanjene razine progesterona. To ima snažan učinak na neuro-emocionalno stanje.
 • Povećava se produkcija prolaktina, a zbog toga dolazi do hiperprolaktinemije. Pod njegovim utjecajem, mliječne žlijezde prolaze kroz značajne promjene. Oni se pojačavaju, progutaju i postaju bolni.
 • Razne bolesti štitne žlijezde, kršenje izlučivanja brojnih hormona koji utječu na žensko tijelo.
 • Oštećena funkcija bubrega utječe na metabolizam vode i sol, što također igra ulogu u razvoju PMS simptoma.
 • Značajan doprinos čine nedostatak vitamina, osobito B6, i elementi u tragovima kalcija, magnezija i cinka - to se zove hipovitaminoza.
 • Genetska predispozicija također ima mjesto za biti.
 • Naravno, česti stres ne prolazi bez ozljeđivanja zdravlja žena. U žena izloženim njima, PMS se pojavljuje nekoliko puta češće, a simptomi se pojavljuju u ozbiljnijem obliku.

Sve te teorije postoje, ali nisu apsolutno dokazane. Ipak, teorija o neravnoteži hormona estrogena i progesterona, ili kombinacije nekoliko razloga, smatra se najpouzdanijim.

Ako ne idete u medicinske uvjete, onda, jednostavnim riječima, PMS je fizička i emocionalna nelagoda koja se javlja uoči menstruacije. Ponekad se takva nelagoda osjeća kao žena tek nekoliko sati, ali obično još nekoliko dana.

Pravi znakovi PMS-a su žene koje dijele svoja iskustva.

Manifestacije su vrlo raznolike i individualne za svaku ženu, osim u različitim ciklusima može se promatrati drugačiji skup simptoma.

Ovdje su glavni susreti:

 • Slabost, distrakcija, umor, letargija, ukočenost u rukama;
 • Nesanica ili, naprotiv, pospanost;
 • Vrtoglavica, glavobolja, nesvjestica, mučnina, povraćanje i nadutost, vrućica;
 • Oticanje mliječnih žlijezda i njihova velika bol;
 • Razdražljivost, suzavost, osjetljivost, nervozna napetost, raspoloženje, anksioznost, nerazuman gnjev;
 • Edem, čak i debljanje;
 • Bol u bolovima ili bol u donjem dijelu leđa i donjem dijelu trbuha, bolna fizička senzacija u zglobovima i mišićima, grčevi;
 • Alergijske reakcije kože;
 • Napadi panike i srčane palpitacije;
 • Promjene u percepciji mirisa i osjeta okusa;
 • Naglo povećanje ili smanjenje libida;
 • Smanjenje imunosti i, posljedično, povećana osjetljivost na različite infekcije, pogoršanje hemoroida.

Sada znate da postoje mnogi simptomi, ali svi se oni, naravno, ne manifestiraju u jednoj ženi. Ne čudi da mnogi ljudi zbunjuju PMS simptome znakovima rane trudnoće, jer su gotovo identični. No tijekom trudnoće hormonska pozadina potpuno je drugačija. Razina estrogena je smanjena, a progesteron se povećava, sprečava početak menstruacije i očuvanje trudnoće. Tako da teorija o uzroku PMS suprotno omjer hormona izgleda vrlo istinito, kao PMS-a tijekom trudnoće potpuno drugačiji kvantitativnim mjerama istih hormona, ali sličnost s velikom razlikom u broju i činjenice da su oba procesa su uglavnom regulirano progesteron:

 • PMS - puno estrogena i malo progesterona;
 • Rana trudnoća je višak progesterona i niske razine estrogena.

Što bi to moglo biti - PMS ili trudnoća?

Nisam ni sumnjao da sam trudna jer, kao i obično, tjedan dana prije mojega razdoblja počela sam se ljutiti i plakati iz bilo kojeg razloga. Tada sam odmah pomislio da je to opet raspon, sve dok nisam shvatio da imam kašnjenje, a moj ICP neće proći. I to uopće nije, kako se ispostavilo. Dakle, ne znam što su znakovi tako rano, obično ih imam svaki mjesec.

Sad sam se sjetio... Svi su znakovi bili uobičajeni menstrualni bol u donjem dijelu trbuha, umor.... Mislio sam svaki dan - pa, danas će sigurno ići, prošao je dan i pomislio sam: dobro, danas... Kasnije, bilo je nekako čudno povući trbuh (ispada da je ton)... napravio test i ti 2 masne trake! To je to! Tako se događa da uopće ne osjećate da ste trudni...

Kad je PMS osjetio strašno, to ne bi moglo biti gore, ali tijekom trudnoće sve je bilo divno - ništa uopće nije povrijeđeno, njezina prsa su bila doista natečena. Pa ipak, iz nekog razloga, bilo je tako super-duper raspoloženje da sam htio zagrliti sve, iako još uvijek nisam znao o trudnoći.

Možda netko kome ste se već naselili. Počela sam usred ciklusa kao i obično i svi su govorili: PMS! PMS! Stoga, nisam napravio testove, kako ne bih bio razočaran. I saznala sam o trudnoći samo 7. tjedna, kada je počela jaka toksikoza. Odgoda je bila povezana s nepravilnim ciklusom na pozadini otkazivanja OK.

A tek kad sam saznala da sam trudna, shvatio sam da je ciklus dogodio potpuno bez uobičajenih PMS jer je vrtio i nije to primijetio, a zatim odgođeno dojke je postao vrlo bolestan, to je jednostavno nemoguće dirati.

Oh, otkrio sam da sam trudna! Uraaaaa! Ali kakav me ICP ovo zbunilo, a test nije, nije razumio ništa. Sve se dogodilo kao i obično - bila je umorna, htjela je spavati, njezina prsa su boljela.

Nisam sumnjala da se sve ispoštalo točno prvi put, obično trbuh bio tjedan dana prije M, prsa su mi ozlijeđena, loše sam spavala, a ovo, kao da se ništa nije dogodilo, nije ništa osjetilo, odmah sam shvatio da nešto nije u redu. Masik naš je već rastao.

I ja sam bio tako... A onda je nekoliko tjedana istovremeno došlo do istih senzacija: prsa su mučila, a želudac potonuo, općenito, sve je bilo prije menstruacije.

Kao što vidite, nije lako razlikovati PMS i ranu trudnoću. Što se može učiniti?

Najlakši način da pričekate nije da se ponovo iritirate, već samo da obavite probni rad ujutro prvog dana kašnjenja. Za mnoge, čak i prije odgode, prikazuje se slaba šipka, ali ne i svima. Ili proći analizu za hCG.

Možete se nadati trudnoći, ako iznenada, čudesno, nemate simptome približavanja menstruaciji, tj. PMS-u.

S početkom trudnoće, bazalna temperatura će biti dosljedno iznad 37 stupnjeva, dok prije menstruacije padne ispod. Pokušajte izmjeriti!

I pored gore navedenog, želio bih dodati: glavno je da nećete prebroditi trudnoću, i sve će se pojaviti prije ili kasnije!

Ako vam se svidio naš članak i imate bilo kakve misli o tome, podijelite s nama! Vrlo je važno da znamo vaše mišljenje!

Objavljeno 30. listopada 2012. u naslovu: Trudnoća

komentari

Uvijek sam imao PMS, osim ciklusa kad sam zatrudnjela. Ništa se nije povrijedilo - ni prsa ni raspoloženje nisu promijenjeni. Sve je počelo tjedan samo od 7-8)

Ali ja ne znam što da mislim, nakon ovulacije, prsa su mi ostala nezdravom i ružnom, često se pojavila mučnina, slabost, temperatura je zadržala 37, imao sam grudi prije PMS tjedan dana prije M. No, sada ne mogu objasniti, sa svojim mužem čekamo kašnjenje

Ni ja nisam imala PMS ili je bio malo izražen. Da, i da trudnoća ne bi pogodila, ako ne i za test. Tada je istina počela dobre manifestacije toksemije, koju ne možete zbuniti ni sa čim. A ipak, kada ste trudni, imat ćete masti krvi koje se mogu zbuniti mjesečno, ali prebrzo završavaju.

Uvijek sam čekao trudnoću, želudac sam se povlačio za vrijeme menstruacije, a nije bilo menstruacije ili trudnoće, a nakon 2 tjedna mog iskustva počelo je menstruacija. liječnik je rekao da je to bila tipična disfunkcija jajnika. Tada sam uzimao lijek kako bi normalizirala faktor ciklusa i vremena. Namjestio je ciklus za mene, a PMS je olakšao. općenito je uspostavio hormonsku pozadinu. 2 mjeseca kasnije, došlo je do trudnoće - zbog čega sam ludo sretan).