Pneumonija (upala pluća) u trudnica

Liječenje

Mnogi od nas s početkom prehlade ne idu liječnicima, ali počnemo liječiti bolest domaćim lijekovima. Simptomi koji ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju mogu uzrokovati komplikaciju - upalu pluća (upala pluća).

Očekujuće majke trebaju biti osobito pažljive. Ako imate simptome prehlade, savjetujte se s liječnikom što je prije moguće. Posljedice upale pluća u trudnica mogu biti vrlo ozbiljne.

Uzroci pneumonije

Pneumonija je upalni proces plućnog tkiva. Najčešće ima zarazno podrijetlo. Dakle, virusi, gljivice i bakterije često su glavni uzrok upale pluća. Na primjer, upala pluća može biti uzrokovana stafilokokima, pneumokokima, streptokokama, mikoplazmama, Candida gljivama, respiratornim virusima i virusima influence koji su ušli u tijelo kroz kapljice u zraku. S slabim imunitetom, oni utječu na gornji dio dišnog sustava, bronhijalnu sluznicu, tkivo pluća.

Upala pluća rijetko je primarna. Često, upala pluća je komplikacija druge bolesti, koja može biti SARS (rinitis, laringitis, faringitis, bronhitis).

Vjerojatnost upale pluća povećava se s izloženosti faktorima koji izazivaju tijelo. To uključuje:

 • loše navike (pušenje, alkohol, droga);
 • kronična bolest pluća;
 • endokrine bolesti;
 • stanja imunodeficijencije;
 • zatajenje srca;
 • operacija na prsima, abdominalna šupljina;
 • dugi boravak u vodoravnom položaju.

Simptomi bolesti kod trudnica

Znakovi upale pluća ovise o količini oštećenja tkiva u plućima i uzročniku upalnog procesa.

Unatoč tome, možete identificirati zajedničke simptome upale pluća u trudnica:

 • znakove oštećenja dišnog sustava (bol u prsima, suhi kašalj, prolazi nekoliko dana nakon pojave bolesti na mokrom);
 • znakovi respiratornih poremećaja (bljedilo, otežano disanje, cijanoza nasolabijalnog trokuta);
 • znakove opće intoksikacije (mialgija, glavobolja, umor, slabost, groznica, zimice).

Pneumonija kod žena u takvoj situaciji može se pojaviti u bilo kojem trenutku i razviti se u postpartum periodu. Često, nestvarna upala pluća stječe nepovoljan tečaj nakon rođenja djeteta.

Komplikacije pneumonije

Kod pneumonije može doći do ekstrapulmonarnih i plućnih komplikacija. Tečaj, prognoza i ishod bolesti ovisi o njima.

Izvanpulmonarne komplikacije uključuju miokarditis, akutnu kardiopulmonalnu insuficijenciju, endokarditis, psihozu, toksični šok, sepsu, meningitis, meningoencefalititis.

Plućne komplikacije su: exudativna pleurit, gangrena pluća, apsces, akutni respiratorni neuspjeh, opstruktivni sindrom.

Dijagnoza bolesti

Sumnja se na upalu pluća primjećivanjem simptoma upale pluća u trudnica (kašalj, brzi razvoj groznice).

Dijagnoza se potvrđuje nakon:

 • mikroskopski pregled ispljuvka uzeti od bolesnog pacijenta, s mrljom Gram;
 • kultura sputuma na različitim medijima hranjivih tvari;
 • opća i biokemijska analiza krvi;
 • studije sastava plina u krvi.

Druga metoda dijagnosticiranja upale pluća je radiografija prsnog koša. Važno je napomenuti da zračenje može nepovoljno utjecati na fetus. Po dolasku na radiolog, potrebno ga je upozoriti na trudnoću. Kako bi zaštitio bebu, on će izdati poseban metalni zaslon koji ne prenosi zračenje.

Liječenje upale pluća u trudnica

Predstavnici fer spolnog odnosa, očekujući dijete i upalu pluća, prve pomoći trebaju pružiti lokalni liječnici. U teškim oblicima bolesti, uključeni su i drugi stručnjaci, uključujući pulmologe.

Trudnice se pod određenim uvjetima mogu liječiti kod kuće. Prvo, oni ne bi trebali imati kronične bolesti. Drugo, pneumonija treba biti obilježena blagim tečajem. Treće, fer spol mora biti osiguran pravilnom brigom i dnevnim medicinskim promatranjem.

Ako gore navedeni uvjeti nisu ispunjeni, liječenje upale pluća u trudnica treba provesti u bolnici.

U prvoj polovici "zanimljive situacije" pacijenti se upućuju na bolničke bolnice u terapeutskom profilu, a nakon 22. tjedna trudnoće - u bolnice.

U teškim slučajevima, žene su hospitalizirane u ICU (jedinica intenzivne skrbi i jedinica intenzivne njege). Treba pratiti pacijente ne samo terapeut (pulmonologist) nego i ginekolog-opstetričar koji prati trudnoću i procjenjuje stanje fetusa.

Nepotpuna upala pluća ne može biti znak za pobačaj. To je kontraindicirano, jer može uzrokovati pogoršanje trudne žene. Ova bolest također ne zahtijeva prijevremenu isporuku.

U pneumonije liječnici propisuju antibiotike. Može se razlikovati sljedeće značajke antibiotske terapije:

 • lijek se bira ovisno o utjecaju na fetus;
 • opseg i priroda antibiotske terapije određuje liječnik na temelju ozbiljnosti upale pluća, obilježja infekcije, prisutnosti komorbiditeta;
 • lijek je propisan nakon postavljanja kliničke dijagnoze;
 • liječnik propisuje antibiotik u terapeutskim dozama, ukazujući na vremenske intermecije između doza lijeka;
 • 2 dana nakon početka liječenja upale pluća u trudnica, procjenjuje se klinička učinkovitost terapije antibioticima. S pozitivnim rezultatom, liječenje se nastavlja bez promjene primijenjenog lijeka. Ako se, kao rezultat procjene, ispostavilo da antibiotik nije imao učinka, onda se promijeni. U teškim uvjetima, propisana je kombinacija određenih lijekova;
 • u teškim upalu pluća, antibiotik se može davati intravenozno. Nakon 3-4 dana nakon postizanja stabilnog rezultata, oni se prebacuju na oralnu primjenu.

Ako je potrebno, liječnik može propisati imunostimulatori disintoxication terapije, a iskašljavanje mukolitičke droge, antihistaminici, ne-steroidnih i steroidnih protuupalnih lijekova.

Značajka porođaja i postpartum razdoblja s upalom pluća

U trudnica s upalom pluća, rad se provodi kroz rodni kanal. Pacijenti trebaju anesteziju, terapiju kisikom. Za žene u radu trebaju se pridržavati terapeuta (pulmonologist) i opstetričara-ginekologa.

Na vrhuncu bolesti, dojenje je kontraindicirano, jer beba može biti zaražena. Uz normalizaciju stanja majke djeteta, možete dojiti, čak i ako se liječenje nastavi.

Sprječavanje upale pluća

Najbolje preventivne mjere za upalu pluća u trudnica je održavanje racionalnog načina života. Trudnice moraju pravilno jesti, uključivati ​​povrće, voće i sokove u svojoj prehrani.

Nemojte se zaključati tijekom trudnoće u zidovima vlastitog doma. Hodanje na svježem zraku korisno je ne samo za ženu, već i za svoju bebu.

Očekujuće majke zasigurno moraju odreći loše navike. Pušenje, alkohol, lijekovi su predisponirajući čimbenici za upalu pluća. Osim toga, loše navike negativno utječu na fetus. Dijete može biti rođeno s vrlo teškim invaliditetom.

Dobra preventivna mjera za upalu pluća je vježbe disanja. Moraju se obavljati svakodnevno. Zahvaljujući vježbama poboljšava se oksidacija tkiva. Osim toga, oni imaju smirujući i opuštajući učinak. Ispod su nekoliko vježbi disanja za prevenciju raznih bolesti respiratornog sustava.

Vježba broj 1. Ustajte ravno i udišite zrak, stojeći na čarapama. Držite dah nekoliko sekundi. Polagano izdišite zrak kroz nos i potopite do pete.

Vježba broj 2. Ustajte ravno i udišite zrak u tri mala udisaja. S prvim udahom, pružite ruke ispred vas, s drugom - širite na strane na razini ramena, a treći - podignite. Snažno izdišite zrak, otvarajući usta.

Vježba broj 3. Ustajte ravno i podignite prstima na ramenima. Udahnite i zadržite dah. U ovom trenutku, spojite laktove i razrijedite na strane. Učinite to 2-3 puta i izdišite zrak kroz usta.

Vježba broj 4. Ustajte ravno i protežu ruke ispred vas. Udahni. Držite dah nekoliko sekundi. Učinite nekoliko udaraca rukama (poput mlinova) i energično izdišite zrak kroz usta.

Vježba broj 5. Ustajte ravno, ruke ispred vas. Duboko udahni. Držite dah nekoliko sekundi. U ovom trenutku, odvojite ruke na stranu i izvucite ih ispred vas, a zatim ih spustite. Napunite snažnu usta.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da je upala pluća u trudnica ozbiljna bolest. Ako se pojave simptomi, odmah se posavjetujte s liječnikom. Samozdravacija antibiotika može dovesti do disbioze, suzbijanja imunološkog sustava. Bolest može trajati od 2 tjedna do 1 mjeseca.

Uz dugotrajni tijek bolesti može trajati više od 4 tjedna. S pravodobnim i pravilnim tretmanom oporavak je brži. U pravilu, nakon uzimanja antibiotika, crijevna flora se samostalno obnavlja i ne zahtijeva korištenje posebnih preparata.

U pneumonije stečene u zajednici u trudnica

NONHOLODALNA PNEUMONIJA ZAJEDNICE U PREZENTIRANIM ŽENAMA.

Pneumonija - akutne zarazne bolesti, poželjno bakterijske etiologija uz simptoma infekcije donjeg respiratornog trakta (temperatura, kašalj, proizvodnja ispljuvak može gnojni, bol u prsima, otežano disanje), te radioloških znakova „svježeg” žarišne inflitrativni promjena u plućima bez očite dijagnostička alternativa.

klasifikacija
Terapeutica zadužena za trudnice koristi kliničku klasifikaciju upale pluća koju je usvojila Međunarodna klasifikacija bolesti X revizije:

izvanbračnoj zajednici (doma) stečenoj ambulanti;
bolnička bolnica;
protiv pozadine stanja imunodeficijencije;
atipičnu upalu pluća.

U praksi obstetriranja često se morate nositi s prvom grupom upale pluća.

VI - akutna bolest nastale u zajednici (ili bolnica dijagnosticira u prvih 48 sata nakon prijema ili evoluirali u bolesnika nije u uredima produljena medicinski nadzor nad 14 sutok-, popraćena simptomima infekcije respiratornog trakta nižih divizija i radioloških znakova „svježe "Fokalne promjene u plućima.

U 92% slučajeva, pneumonija stečena u zajednici (VP) razvija se u II i III trimestrima trudnoće i komplicira prerano rođenje u 44% slučajeva. 68% trudnica s PFS-om ima teške popratne somatske bolesti i / ili kompliciranu trudnoću.

Pneumonija je krupna kada su zahvaćeni cijeli režanj ili nekoliko režnja pluća, ili žarišni, ako upalni proces uključuje samo lobule, segmente i acini. Posljednjih godina klasični ciklični tijek lobarne upale pluća je rijedak, što je povezano s ranom uporabom antibiotika.

ICD-10 kod. 0.99 Ostale majčinske bolesti razvrstane na drugom mjestu, ali kompliciraju trudnoću, porod i postpartum razdoblje. 0.99.5. Bolesti dišnog sustava, komplikacija trudnoće, porođaja i razdoblje nakon poroda. J.18. Pneumonija bez određivanja patogena. J.18.0. Nespecificirana bronhopneumonija. J.18.1. Lobarska upala pluća, neodređena. J.18.8. Druga upala pluća, patogena nije specificirana. J.18.9. Pneumonija, nespecificirana.

dijagnostika
Dijagnoza se utvrđuje na temelju: pritužbi trudnice; kliničke i laboratorijske metode istraživanja: klinička analiza sjetve krvi i sputuma, radiografija pluća u 2 projekcije (s teškim tijekovima i neučinkovitost terapije).

U oko 20% trudnica, objektivni znakovi EAP mogu se razlikovati od onih tipičnih ili biti potpuno odsutni.

Klinički i biokemijski krvni test dovoljan je za potvrdu kliničke dijagnoze VP i liječenje trudnice na ambulantnoj osnovi. Ove kliničke krvne pretrage ne dopuštaju govoriti o potencijalnom agensu EAP-a. Međutim, leukocitoza od više od 12x109 / l ukazuje na veliku vjerojatnost bakterijske infekcije; leukopenija ispod 3x109 / l ili leukocitoza iznad 25x109 / l su prognostički nepovoljni znakovi. Biokemijska krvna ispitivanja (funkcionalna ispitivanja jetre, bubrega, razine glukoze u krvi itd.) Ne daju nikakve specifične podatke, ali otkrivene abnormalnosti mogu ukazivati ​​na oštećenje određenog broja organa i sustava.

Ispitivanje sputuma u ambulantnim uvjetima nije obavezan jer ona nema značajnog utjecaja na izbor početne terapije.

Provedena je bakterioskopija pacijenta s Gram-mrljim mrljama i kulturama izoliranim tijekom kulture sputuma. Otkrivanje velikog broja gram-pozitivnih ili gram-negativnih mikroorganizama s tipičnom morfologijom u smear može poslužiti kao vodič za empirijsku terapiju. Kultura sputuma izvodi se kada dobiveni uzorci zadovoljavaju citološke kriterije: više od 25 polimorfonuklearnih leukocita i manje od 10 epitelnih stanica na polju gledišta pri niskom povećanju. Kvantitativna procjena mikroflora smatra se neophodnom jer su koncentracije više od 1 milijun mikrobnih tijela u 1 ml sputuma dijagnostički značajne. Rezultati bakteriološkog istraživanja mogu se dobiti u 3-4 dana, tako da se izbor prve linije antibiotika provodi empirijski. Utvrđivanje osjetljivosti na antibiotike mikroflore izolirane iz sputuma, kao i krvi, pleuralna tekućina pomoći će u ispravljanju terapije, posebno kada je propisano liječenje bilo neučinkovito.

Serološka dijagnostika atipičnih HPV patogena nije uzeta u obzir u popisu obaveznih studija.

Posljednjih godina, kako bi se utvrdilo težinu stanja, određuje se C-reaktivni protein, međutim, treba imati na umu da su trudnice pozitivne od rane trudnoće.

Bronhoskopija je indicirana za upalu pluća u imunosupresivnim bolesnicima, sumnja na plućnu tuberkulozu u odsutnosti produktivnog kašlja, raka pluća, aspiracije, bronhijalnog stranog tijela itd.

Biokemijska krvna ispitivanja nužno se provode u slučajevima ozbiljnog zatajivanja kapi, zatajenja bubrega i / ili jetre, dijabetesa, kao i pravovremenog otkrivanja mogućih nuspojava antibiotske terapije.

Ultrazvučno ispitivanje srca i trbušnih organa provodi se s diferencijalnom dijagnozom sepsa i endokarditisa.

Ozbiljna CAP je pokazatelj za sjetvu krvi na aerobima i anaerobima (krv se uzima iz različitih vena u trajanju od 30 minuta).

epidemiologija
Pneumonija je među najčešćim akutnim zaraznim bolestima i jedan je od vodećih uzroka smrti od zaraznih bolesti. Prema službenim statistikama (Središnji institut za istraživanje organizacija i informatizacije zdravstvene zaštite M3 Ruske Federacije), 1999. Godine u Rusiji među onima u dobi od 18 godina zabilježeno je 4,40049 slučajeva bolesti (3,9%), a 2003. dobne skupine, stopa incidencije bila je 4,1%. Prema Ministarstvu zdravstva i socijalnog razvoja Ruske Federacije, 2003. godine 44438 osoba je umrlo od upale pluća u našoj zemlji, što je 31,0 slučajeva na 100 tisuća stanovnika. Smrtnost u pneumoniji je najniža (1-3%) u mladih i sredovječnih ljudi bez popratnih bolesti. Najveća smrtnost od ZPP-a zabilježena je kod muškaraca u radnoj dobi. Žene rijetko pate od upale pluća od muškaraca

Međutim, upala pluća je najčešći ne-opstetrički zarazni uzrok smrtnosti majke. Točna učestalost pneumonije koja komplicira trudnoću nepoznata je, no približni brojevi variraju od 1 slučaja za 1287 rođenih do 1 slučaja za 367 rođenih. Unatoč upotrebi antibiotika širokog spektra, smrtnost od pneumonije u trudnica doseže 4%, a perinatalna smrtnost kreće se od 3 do 12%.

etiologija
Tipični patogeni u trudnu VI su Streptococcus pneumoniae (30-50% slučajeva), udio atipičnih mikroorganizama (Mycoplasma pneumoniae, Chlamidy-om pneumoniae, Legionella pneumophila.) Imaju od 8 do 30% slučajeva: rijetki (3-5%) patogena CAP-ovi uključuju Staphylococcus aureus i Klebsiella, još rjeđe - druge enterobakterije. Često se kod bolesnika s CAP-om otkriva mješovita ili ko-infekcija. Dakle, u 50% trudnica s pneumokoknom etiologijom CAP-a otkriveni su serološki znakovi aktivne mikoplazme ili klamidijske infekcije.

Među ostalim CAP patogena koji se obično naziva respiratornim virusima (virusa gripe tipa A i B, parainfluence, adenovirus i respiratorni sincicijski virus), ali su izravno nanosi štetu i neka vrsta „vodiča” bakterijske infekcije. Takve patološke promjene u plućnom tkivu uzrokovane virusima ne mogu se nazvati upalom pluća.

CAP može biti povezan s novim, prethodno nepoznatim patogenima koji uzrokuju epidemije bolesti, identificiranih posljednjih godina: SARS-povezani koronavirus, virus influence ptica, metapneumovirus.

Zbog ograničene osjetljivosti bakterioloških ispitnih metoda, etiologija CAP ne može se utvrditi u 25-60% slučajeva.

Za neke organizama (Streptococcus viridans, Staphylococcus epidermidis, drugi koagulazanegativnye stafilokoka, Enterococcus spp., Neissera spp., Candida spp) neuobičajeno razvoj bronchopulmonary upale. Njihova izlučevina iz iskašljaja najvjerojatnije ukazuje na kontaminaciju materijala florom gornjeg dišnog trakta, a ne o etiološkom značenju tih mikroba.

patogeneza
Anti-infektivna zaštita donjeg respiratornog trakta tijekom trudnoće, kao i vanjski, mehanički čimbenici vježbanja, kao i mehanizmi nespecifičnih i specifičnih (staničnih i humoralnih) imuniteta.

Postoje 4 patogenetskih mehanizama, s različitom frekvencijom odgovornom za razvoj pneumonije:

aspiracija orofaringealnih sekreta;
udisanje mikroorganizama koji sadrže aerosol;
hematogena širenja iz ekstrapulmonarnog fokusa infekcije (endokarditis tricuspidnog ventila, septički tromboflebitis zdjeličnih vena itd.);
izravno širenje infekcije od susjednih tkiva (na primjer, apsces jetre) ili kao posljedica infekcije s prodornim ranim plućima. Aspiracija sadržaja orofarinksa glavni je put infekcije respiratornog područja pluća, a time i glavni patogenetski mehanizmi razvoja pneumonije, kako zajednice tako i bolnice. Microaspiration of oropharyngeal secretion je fiziološki fenomen promatran u 70% zdravih ljudi tijekom spavanja. Međutim, u normalnim uvjetima, refleks kašlja, dobro koordinirani mehanizam mucociliarnog čišćenja, antibakterijsko djelovanje alveolarnih makrofaga i sekretornih imunoglobulina osigurava uklanjanje zaraženih sekreta iz donjeg respiratornog trakta. U slučajevima oštećenja mehanizama „samočišćenja” traheobronhijalnih, na primjer, virusne respiratorne infekcije koje poremetio funkciju cilija bronhijalne epitela i smanjena fagocita koji djelatnost alveolarnih makrofaga, - stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj upale pluća. Penetracija u respiratorne dijelove pluća čak i pojedinačnih visoko virulentnih mikroorganizama koji su otporni na zaštitne sile mikroorganizma također dovodi do razvoja P.

Udisanje aerosola mikroorganizma je rjeđi put razvoja P. To ima glavnu ulogu u infekciji s obveznim patogenima.

Hematogena i izravna širenja patogena iz izvora infekcije još su manje važni u smislu učestalosti pojavljivanja.

Trudnica se obično ne smatra imunološki "ugroženim" domaćinom. Međutim, trudnoća je povezana s kompleksnim hormonskim i imunološkim promjenama koje mogu izložiti ženi višem riziku teške infekcije. S jedne strane, povećana razina estrogena tijekom trudnoće uzrokuje hiperemiju i edem sluznice, sekrecijom sluzi u gornjih dišnih puteva, čime se smanjuje lokalnu imunost ili više slobodnog prodor infekcije u donjem respiratornom traktu. S druge strane, povećana proizvodnja progesterona i kortizola suzbija staničnu humoralnu imunost, a estrogen povećava rast određenih patogenih mikroorganizama. Pored gore navedenih imunoloških promjena, dišni sustav tijekom trudnoće prolazi kroz značajne fiziološke promjene. Dakle, rastući maternica uzrokuje porast dijafragme za 5 cm do punog termina. Mišićni ton trbušne stijenke se smanjuje, ligamentni aparat rebara opušta, a opseg prsnog koša povećava se za 7 cm, s tim da je smanjenje funkcionalnog ostatnog kapaciteta pluća povezano s prosječno 21% do kraja trudnoće. Pod djelovanjem progesterona na respiratornom centru, manja ventilacija (za 19-48%) povećava kompenzaciju, uglavnom zbog povećanja volumena zraka koji se izmjenjuje tijekom jednog daha; kao i porast respiratorne brzine. Zato je od ranih faza trudnoće žena u stanju hiperventilacije.

Stoga, prezentirane imunološke i fiziološke promjene mogu doprinijeti povećanju učestalosti upale pluća tijekom trudnoće.

klinika
Dijagnoza se vrši na temelju: pritužbi trudnice na akutni napad bolesti sa zimice, laksativna groznica, kašalj s mukopurulentnim iskašenjem, slabost daha u mirovanju i malo napora, slabost, znojenje, glavobolja itd.; klasične objektivne podatke (brzo disanje, lokalno slušljiva bronhijalna disanja, zvučno pijenje ili inspiracijska krepita, kao i simptomi konsolidacije plućnog tkiva sa skraćivanjem udarnog zvuka, povećanog glasnog tremor i bronfofonije). Otprilike 20% trudnica nema akutni napadaj febrila, bol u prsima, kao i objektivni simptomi EAP-a.

Prilikom davanja dijagnoze, liječnik opće prakse, terapeut i opstetričar bi trebali konzultativno odlučiti o tome gdje će se trudnica liječiti, jer se izvanbolničko i pacijentovo liječenje razlikuje u smislu količine dijagnostičkih testova i taktike antimikrobne terapije.

Indikacije za hospitalizaciju trudnica s CAP mogu se podijeliti u 3 skupine:

1 - izravno povezan s teškim CAP: tachypnea više od 30 u minuti, hipotenzija (VRT 40 ° C), leukopenija manja od 4,0 ili leukocitoza više od 20x1000 μl, anemija (HB 30 po minuti, GARDEN

Liječenje upale pluća tijekom trudnoće

Pneumonija je teška plućna patologija koja, ako je preuranjeno liječi liječnik i neadekvatna terapija, predstavlja opasnost za svaku osobu. Štoviše, bolest nosi rizik za trudnicu i fetus. Naš članak će govoriti o tome koliko dugo će pneumonija tijekom trudnoće biti opasna za dijete, a u koje vrijeme za majku, koje su značajke njezina liječenja.

Značajke tijeka bolesti tijekom trudnoće i mogućih komplikacija

Trudnice postaju osjetljivije na virusne bolesti, koje se javljaju u pozadini smanjenog imuniteta. Medicinska statistika tvrdi da se rizik razvoja pneumonije tijekom čekanja dijete povećava za 50%. Komplikacija situacije je da je bolest u ovom razdoblju mnogo složenija zbog prirodnih značajki ovog vremena:

 • od prvog mjeseca, površina pluća, koja je uključena u dišni proces, smanjuje, cijeli dišni sustav mijenja. To se odnosi na proizvodnju progesterona;
 • u žena koje očekuju dijete, potreba za kisikom povećava se za 35%;
 • zbog povećanja maternice podiže se razina dijafragme koja ograničava kretanje daha koje proizvode pluća. Povećanje opterećenja na kardiovaskularnom sustavu;
 • trudnoća ispravlja kemijski sastav krvi, otežavajući dijagnosticirati bolest u odsutnosti povišene temperature.

Upala pluća tijekom trudnoće nije pokazatelj njezinog prekida jer se dobro tretira ako je pravodobno upućena specijalistu.

Kada bolest uhvati malo prije rođenja, liječnici obično pokušavaju odgoditi rođenje djeteta što je više moguće. I time izbjegavajte učinke toksina na srčani sustav majke.

Pneumonija u trudnica je opasna zbog komplikacija koje štetno utječu ne samo na ženu već i na fetus:

 • Bolest koja traje do 12 tjedana najopasnija je za fetus. U ovom trenutku, patogeni mikroorganizmi imaju negativan učinak na bebu, uzrokuju promjene u njegovom razvoju, dovode do infekcije placente, razviju placentarnu insuficijenciju i perinatalnu infekciju;
 • bolest koja se razvija tijekom drugog i trećeg trimestra ne predstavlja opasnost za fetus, ali prijeti komplikacija za buduću mamu i rizik od prerane dostave;
 • rizik od prerane trudnoće povećava, pogotovo ako temperatura raste iznad 39 stupnjeva, ponekad može biti potrebna umjetna ventilacija pluća;
 • carski rezanac ne poboljšava funkciju disanja;
 • nepotpuna upala pluća u vrijeme porođaja, nakon poroda, ne ublažava stanje žene, stječe patološki put i često dovodi do kobnog ishoda majke.

Kada kasni tretman upale pluća može imati negativan utjecaj na fetus, izazvati razvoj različitih patologija tkiva, razvija rizik od propuštenog pobačaja, prijevremenog poroda, male težine u punom trudnoći.

Rizik od razvoja pneumonije i simptoma

Naravno, pneumonija se može razviti tijekom trudnoće u svakoj ženi, budući da ima tendenciju razviti upalu pluća nakon bolesti ARI koja se lako razboli. Međutim, ta se bolest najčešće razvija u:

 1. HIV-om zaraženih bolesnika.
 2. Žene s dijabetesom.
 3. U kroničnim bolestima srca i pluća.
 4. Žene koje su davale hormonske kontraceptive dugo vremena.
 5. Predstavnici ranjenog prsa.
 6. U 3 trimestra trudnoće.
 7. Trudna 30-40 godina.
 8. Pate od anemije.
 9. Zaraženo s gljivicama Candida, stafilokok.
 10. Osobe koje su kasnije zatražile med. pomoći.

Upala pluća koja se razvijaju u trudnica mogu imati različite simptome, ne samo u intenzitetu simptoma, nego iu stopi napretka bolesti. Slijede klasični znakovi bolesti:

 • kašalj;
 • povećanje temperature;
 • groznica;
 • zimice;
 • povećano umor;
 • kratkoća daha.

Trudnice često pokazuju mutne simptome bolesti. Kako ne bi pomiješali pneumoniju s nekom drugom patologijom, potrebno je na prvom znaku što je prije moguće konzultirati liječnika.

Dijagnoza upale pluća u trudnica i način rada

Kada trudnice imaju kašalj, groznicu, groznicu, liječnik obično osumnjičava upalu pluća i propisuje sljedeće dijagnostičke mjere:

 • mokrenje,
 • biokemijska analiza urina;
 • spremnik. kultura sputuma;
 • oximetry;
 • koagulacije;
 • prsima x-zraka.

Naravno, radiografija, koja će pokazati plućni uzorak, tijekom trudnoće je nepoželjan događaj koji negativno utječe na fetus. Kako bi se izbjegao razvoj patologije, potrebno je upozoriti radiologa o trudnoći, izdaje posebnu pregaču ili ekran koji će zaštititi bebu i ne propustiti radijaciju.

Važan uvjet za brzo oporavak je režim koji se temelji na:

 • povećan unos tekućine. Zbog toga je najbolje uzimati voćne napitke, kompotice, čaj s malinama, bujna juha, alkalna mineralna voda koju virusi ne vole;
 • dnevno mokro čišćenje, prozračivanje, vlaženje zraka pomoći će olakšati disanje žene;
 • ležajni ležaj je potreban samo pri visokoj tjelesnoj temperaturi, a nakon ublažavanja stanja preporučaju se miran šetnje na svježem zraku, koji su važni za bolju ventilaciju pluća.
do sadržaja ↑

Liječenje upale pluća tijekom trudnoće

Suvremene dijagnostičke mjere i odgovarajuće liječenje omogućit će fetusu da izbjegne patologije. Terapeutsko djelovanje treba biti složeno i provesti se u bolnici, gdje će biti nadgledanje žene i budućeg djeteta tijekom cijelog dana. Do 22 tjedna, buduća mama obično je u uobičajenom odjelu, a nakon 22 - u odjelu za odrasle osobe.

Liječenje upale pluća je nemoguće bez upotrebe antibiotika, koji se odabiru pojedinačno na temelju stanja žene i vrste patogena. Tipično, žene su propisane pripravke penicilina, na primjer, amoksicilin.

U slučaju netolerancije ovoj skupini ili sa složenijim tijekom bolesti, preporučuje se uporaba makrolida, na primjer azitromicina. U slučaju kompliciranog tijeka, koriste se cefalosporini, na primjer, Ceftriaxon. Obično je propisana antibiotska terapija prije nego se dobije spremnik. kultura sputuma. Nakon primitka podataka morate ispraviti liječenje.

 1. Izlječitelji rastvaraju iskašljavanje i potiču njegovo uklanjanje. Obično liječnik preporučuje uzimanje Lasolvane, Ambrobene, ACC.
 2. Bronhodilatatori su propisani za olakšavanje disanja, ublažavanje daha i boljeg ispuštanja sputuma, najčešće Berodual.
 3. Multivitaminski pripravci pomažu u podržavanju ženskog tijela i pružaju joj potrebne vitamine i mikroelemete.
 4. Kako bi se izbjegla intrauterinska infekcija, ljudski imunoglobulin se primjenjuje, nakon tri puta intravenske primjene, preporučene su rektalne supozitorije s interferonom.
 5. Za ublažavanje oteklina i izbjegavanje alergijskih reakcija na antibiotike, propisani su antihistaminici, na primjer, Zyrtec, Zodak.
 6. Za sprečavanje placentalne insuficijencije preporuča se primjena Riboksina, Actovegina.

Liječenje upale pluća tijekom trudnoće treba biti sveobuhvatno i obuhvatiti sljedeće aktivnosti:

Nakon uklanjanja temperature i ublažavanja općeg stanja preporučuje se inhalacija nebulizatora s nebulizatorom. Osim toga, oni će pomoći u isporuci lijekova izravno na upalni fokus, izbjegavajući ulazak u krv i negativne učinke na fetus.

Za inhalaciju možete koristiti bronhodilatator, vazospazam, protuupalne lijekove;

 • elektroforeza će pomoći brzom oporavku;
 • Masaža preporučena za bolji ispuštanje sputuma;
 • senfne žbuke propisane su nakon što temperatura prestane postići visoke razine;
 • vježbe disanja doprinose poboljšanju funkcije odvodnje pluća;
 • terapeutska vježba, odabrana na temelju stanja žene, pomoći će u uklanjanju stagnacije.
 • do sadržaja ↑

  Metode tradicionalne medicine

  Tradicionalna medicina pomoći će brzom oporavku buduće majke, ali se treba provesti samo u kombinaciji s tradicionalnim metodama i tek nakon savjetovanja s vašim liječnikom. Sljedeće su najučinkovitije recepte:

  • u čaši vrućeg mlijeka otopiti 1 žlica maslaca, to pridonosi boljem ispuštanju sputuma;
  • ½ šalice grožđica u mljevenju mesa, ulijte 1 šalicu kipuće vode, peku 10 minuta na laganoj vatri, napunite i uzmite tri puta prije jela;
  • 1 šalicu prethodno očišćenih aloe listova, 40 g bundeva, 60 g razbijenog lišća dengine, dodajte 1 kg meda, gulaš u vodenoj kupelji oko 15 minuta.
  do sadržaja ↑

  prevencija

  Kao što znate, bolest je lakše spriječiti nego liječiti, osobito dok čekate dijete. Usklađenost s osnovnim preventivnim mjerama pomaže u sprečavanju pojave upale pluća u takvom uzbudljivom vremenu, uključujući:

  • prije planiranja trudnoće morate cijepljenje protiv gripe i pneumokoka;
  • preporučljivo je promatrati higijenske metode, česte pranje ruku, pranje nosa nakon posjeta mjestima velike mase ljudi pomoći će u izbjegavanju infekcije ARVI-om;
  • tijekom šetnje preporučljivo se odijevati prema vremenskim prilikama, tj. ne smije biti niti vruća ni hladnoća;
  • kada se pojave prvi simptomi hladnoće, trebate ostati kod kuće i brzo ga liječiti;
  • uravnotežena dijeta s obiljem vitamina i proteina pomoći će tijelu da podrži tijekom trudnoće;
  • dnevne šetnje u šumskom području pomoći će u jačanju imunološkog sustava;
  • prihvatljiva tjelesna aktivnost doprinosi boljem stanju žene;
  • redovite posjete ginekologu.

  Pravovremeni posjet liječniku na prvom znaku prehlade pomaže ženi da izbjegne razvoj upale pluća, što je toliko opasno za buduću majku i njezinu bebu.

  Pneumonija u trudnica

  Često vjerujemo da se kašalj i curenje nosa mogu izliječiti samo kod kućnih lijekova i ne idu liječniku. Međutim, to je tih nedužnih, na prvi pogled, simptomi mogu ukazivati ​​na početak prilično ozbiljne bolesti. Upala pluća (upala pluća) jedna je od najtežih komplikacija ARVI-a. Stoga, trudna majka s prvim znakovima prehlade mora zatražiti savjet od specijalista.

  Mai Shechtman
  Doktor medicine znanosti, profesor, akademik Međunarodne akademije informatizacije

  Uzroci bolesti

  Učestalost upale pluća, uključujući i trudnice, je sezonska: češće se obolijevaju tijekom hladne sezone. Hipotermija je izazovni čimbenik. Epidemija gripe doprinosi povećanju pneumonije uzrokovane virusima influence. Još jedan važan predisponirajući čimbenik za upalu pluća je pušenje. Nažalost, nisu sve žene prestale pušiti tijekom trudnoće.

  Pneumonija je zaražena kapljicama u zraku u kontaktu s ljudima koji kašlju ili kihaju. Gornji dišni putevi su glavna prepreka za viruse i bakterije. S slabim imunitetom, velikom aktivnošću mikroorganizama, kontaminiranjem inhalacijskog zraka, zarazni proces nije ograničen na lezije gornjeg dišnog trakta, nego se dalje širi. Bolest se može ograničiti na leziju bronhijalne sluznice - bronhitisa. No vrlo često postoji i lezija samog plućnog tkiva - upala pluća.

  Ovo je najčešći, ali ne jedini način za dobivanje upale pluća. Upala pluća rijetko je primarna, obično se javlja kao komplikacija druge bolesti, najčešće - uobičajena akutna respiratorna virusna infekcija (ARVI) - curenje nosa, faringitis, laringitis, bronhitis.

  S bilo kojim upalnim procesom u tijelu, operacijom, opeklinama, trovanjem, velika količina toksina puštena je u krv. Sve ove opasne tvari ulove pluća, nakon čega su neke neutralizirane, dok su druge uklonjene iz tijela uz pomoć kašlja. Što je bolja bolja i opasnija ozljeda, to je veća vjerojatnost da pluća neće održati i da će započeti upalni proces. To jest, zbog pojave upale pluća nije nužno supercool.

  Da bismo razumjeli zašto se upala pluća, izvodit ćemo kratki izlet u fiziologiju. Mučna sluznica bronha izlučuje sluz. Sadrži tvari koje podržavaju elastičnost plućnog tkiva. Sluzi obavija čestice prašine koja ulaze u pluća. Visoka koncentracija antimikrobnih tvari u sluzi jedan je od glavnih čimbenika u borbi protiv zaraznih agensa. Kada gusta sluz poremećaje ventilaciju pluća, cirkulacija krvi uznemirena je u slabo prozračenim područjima, mikroorganizmi se poravnavaju i počinje upalni proces. Dakle, glavni uzrok upale pluća je kršenje svojstava plućne sluzi. Sastav zraka igra veliku ulogu: sušionik je i zagađeniji, više mučija svojstva se mijenjaju u nepovoljnom smjeru (postaje deblji). Stoga je vrlo važno da je zrak u sobi čist i hladan (optimalna temperatura je 18 ° C). Istodobno, svi grijalice za sušenje zraka su iznimno opasne. Prašina u zraku povećava vjerojatnost sušenja sluzi, stoga je potrebno redovito provoditi mokro čišćenje, izbjegavajući dezinficijense koji sadrže klor. Uz obilje tepiha i tapeciranog namještaja za ovlaživanje zraka je prilično teško.

  Osim suhog i toplog zraka, sluz isušuje visoku tjelesnu temperaturu. Ali primanje antipiretika smanjuje količinu interferona - protein koji neutralizira viruse. Rješenje je piti više. Ako pijete puno, ispljuvak "ukapava" i njegovo uklanjanje je olakšano.

  Redovito uklanjanje ispljuvka iz tijela doprinosi kašljanju. Može biti drugačije: suho i bolno ili mokro, kad se nakon kašlja oslobodi osoba. To ovisi o tipu liječenja kašlja. Mnogi lijekovi - tzv. Ekspektoranti - ne zaustavljaju kašljanje, već čine lijek za oporavak. Njihova uporaba u akutnim respiratornim virusnim infekcijama dramatično smanjuje vjerojatnost upale pluća, ali uz obvezno ispunjavanje dva uvjeta: teški pijenje i čisti zrak. Još jedna stvar - lijekovi koji potiskuju kašalj. Koristi se u situacijama u kojima kašalj ne donosi olakšanje, ali samo uzrokuje patnju pacijentu (to se događa, primjerice, s krivim kašaljom ili kroničnim bronhitisom). Ako se ti lijekovi koriste za akutne respiratorne virusne infekcije, sputum se može akumulirati u plućima, što će dovesti do komplikacija - osobito na istu upalu pluća.

  No sama ispljuvka ne uzrokuje upalu pluća. To zahtijeva patogena, koja obično živi u nazofarinku, a samo imunitet onemogućuje brzu reprodukciju. SARS aktivira bakterije, smanjuje imunitet, a ako sluz ne osigura dovoljnu zaštitu, rizik razvoja pneumonije je vrlo visok.

  Velika pogreška u ovoj situaciji je uzimanje antibiotika ili sulfonamida. Ti lijekovi ne rade na virusima, a među mnoštvom bakterija uvijek će biti oni koji su neosjetljivi na prihvaćeni antibiotik. Oni će uzrokovati upalu pluća. Ali to nije sve. Uništavamo neke mikrobe, a drugi, izgubivši svoje prirodne suparnike, počinju se razmnožavati. Kao rezultat takve profilaktičke antibiotske terapije za akutne respiratorne virusne infekcije, vjerojatnost upale pluća povećava se za 9 puta.

  simptomi

  Kako prepoznati upalu pluća? Obično, bolest počinje postupno, iako se može primijetiti akutni napad: zimica, vrućica (temperatura raste do 40 ° C), suhi kašalj, opća slabost, glavobolja, otežano disanje. To može biti praćeno bolom u prsima, pogoršanom kašljem i dubokim disanjem. Bol može ići u trbuh. Dubokim dahom moguće je uklanjanje kašlja. Sve to odgovara takozvanoj lobarnoj upali pluća, u kojoj upala prekriva većinu pluća. Nisu sve prisutne sve opisane simptome, ali uvijek su prisutne groznica, kašalj i teška slabost.

  Druga mogućnost - bolest počinje kao obični SARS: curenje nosa, kašalj, groznica. Nakon nekog vremena temperatura pada, a zatim se diže i više se ne smanjuje. Temperatura ne diže se iznad 38 ° C, ali se drži gotovo stalno, uz kašalj i slabost.

  Osobitosti upale pluća u trudnica

  Tijek upale pluća u trudnica često je teži zbog prirodnog smanjenja respiratorne površine pluća u tom razdoblju, visokog položaja membrane, povećane uvećane maternice i rezultirajućeg ograničenja respiratornih pokreta pluća, te dodatnog opterećenja na kardiovaskularni sustav. Međutim, može se izbrisati: bez visoke temperature, izražene opijenosti, patološke promjene u krvi - što otežava dijagnozu.

  Poznavanje gore navedenih simptoma nužno je ne samoći liječenje, već kako se ne bi privukli stručnjaku. Konačna dijagnoza može se izvršiti tek nakon što liječnik sluša pluća (ako postoji bolest u plućima, čuje se wheezing), klinički krvni test (broj bijelih krvnih stanica i povećanje eritrocita sedimentacije) i, u slučajevima koji nisu dovoljno jasni, proizvode nakon 10 tjedana trudnoće.

  Pneumonija, u pravilu, može se izliječiti pa nije kontraindikacija za nastavak trudnoće. S razvojem upale pluća, nedugo prije rođenja, liječnici pokušavaju odgoditi razvoj radne aktivnosti jer rođenje može biti opasno zbog utjecaja toksično-zaraznih čimbenika na živčani i kardiovaskularni sustav žene. U prisutnosti teškog respiratornog zatajenja, rad se provodi prema individualnom planu. Rođenja na pozadini upale pluća često se javljaju bez komplikacija.

  Liječite upalu pluća u bolnici. Glavna stvar s tim - izbor antibiotika, njegova doza i način davanja u tijelo. Osim antibiotika, koriste se i lijekovi koji proširuju bronhije, vitamine i sredstva za iskašljavanje. Treba imati na umu da je neprimjerena i nepravilna primjena antibiotika za upalu pluća opasna. To dovodi do razvoja disbioze, imunosupresije i kao posljedica komplikacija.

  Bolest traje od 2 tjedna do 1 mjeseca. No, produljeni tijek upale pluća (više od 4 tjedna), u pravilu, završava oporavkom.

  Opasna upala: znakovi i taktika liječenja upale pluća u trudnica

  Upala pluća je zarazna bolest, obično bakterijske prirode, s formiranjem eksudata unutar alveola. Teško i potencijalno opasno je kombinacija upale pluća i trudnoće, što zahtijeva pažnju liječnika. U žena koje čekaju rođenje djeteta, posljedice bolesti mogu biti vrlo ozbiljne, čak i smrtonosne, uključujući i komplikacije u postpartum periodu.

  Uzroci pneumonije kod trudnica

  Upala u pluća najčešće su uzrokovana bakterijama (stafilokokna, pneumokokna, streptokokna). Pored njih, provokatori mogu biti virusi (herpes, gripa i drugi), Candida gljivice, mikoplazme. Ako gornji dišni sustav i imunološki sustav ne daju pouzdanu zaštitu od patogenih mikroorganizama, mikrobi se odmah prodiru dublje u bronhije i pluća, čime izazivaju upalu. Pneumonija se u ovom slučaju zove primarna.

  Poticaj za razvoj patologije može biti i:

  • pušenje i zloupotreba alkohola;
  • stanja imunodeficijencije;
  • suhi, zagađeni zrak;
  • opstruktivna plućna bolest;
  • lijekovi (produljena terapija antibioticima, kortikosteroidi, citotoksični lijekovi);
  • opekline, ozljede;
  • operacija na trbušnoj šupljini, organi malih zdjelica, prsa.

  Mnogi od ovih čimbenika, posebice ovisnost o nikotinu i suhom zraku, smanjuju kvalitetu i količinu sluzi koju luče bronhi. Ova se tajna proizvodi za zaštitu tkiva pluća i učinkovito uklanjaju čestice prašine i patogene. Njezin nedostatak dovodi do činjenice da se mikroba i zagađenje smjeste na pluća i bronhije. Kao rezultat toga, plućna ventilacija pogoršava, a rizik od upale pluća tijekom trudnoće se značajno povećava.

  Klasifikacija upale pluća

  Upala pluća podijeljena je na nosokomično (bolničko) i izvanbolničko (izvan bolnice). Prva vrsta upale pluća razvija se nakon dva dana ili kasnije nakon hospitalizacije, dok su prethodne plućne zarazne bolesti isključene. Faktor rizika - umjetna ventilacija pluća tijekom boravka u jedinici intenzivne njege ili reanimacije. Prema ruskom medicinskom časopisu, stopa smrtnosti od bolničke pneumonije doseže 70%.

  Ambulantna upala javlja se izvan zidova medicinske ustanove i u osnovi postaje rezultat postojećih zaraznih bolesti respiratornog trakta.

  Prema vrsti patogena upala pluća je:

  • bakterija;
  • virusna (najčešća varijanta je komplikacija gripe);
  • gljiva;
  • atipični (uzrokovani mikoplazmom, Escherichia coli, klamidijom);
  • pneumocistis ili HIV indikatora (lezija pneumokocitima).

  Također je izolirana krupna upala pluća - akutna upala cijelog režnja pluća na jednoj ili objema stranama, i žarišna - lokalizirana na ograničenom području. Usisavanje je popraćeno tekućinom ili stranim tijelom koje ulazi u pluća.

  U međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD-10) različite vrste upale pluća se dodjeljuju kodovima od J12 do J18.

  Simptomi i značajke curenja

  Glavni znakovi upale pluća tijekom trudnoće slični su onima kod drugih pacijenata. No, klinički tečaj može biti teži zbog takvih obilježja ženskog tijela tijekom trudnoće:

  • povećani stres na srcu i krvnim žilama;
  • smanjenje respiratorne površine pluća;
  • visoko mjesto dijafragme, što ograničava dubinu udisanja.

  Tipični simptomi upale pluća u trudnica su:

  • bol u prsima;
  • suhi kašalj u ranim fazama i oslobađanje sputuma dok bolest napreduje;
  • povećanje temperature do groznice;
  • slabost i slabost mišića;
  • nedostatak apetita.

  Mogu se pojaviti i simptomi kao što su blijeda koža, plavi nasolabijski trokut, otežano disanje, glavobolja i bolovi u mišićima. Prilikom slušanja, otkrivaju se tvrdoća ili slabost disanja, zvučnost i napetost udarnih zvukova (glasno, nisko i dugo).

  Kronična upala pluća je popraćena razvojem respiratornog zatajivanja i pulmonarnom srčano-miokardijalnom kardiosklerozom. Istovremeno, desna klijetka je hipertrofirana, trudnica ima sljedeće simptome:

  • kratkoća daha i astma;
  • iskašljavanje krvi;
  • oticanje vratnih vena i oticanje nogu zbog venske stanice u velikoj cirkulaciji;
  • ascite - nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini;
  • vrtoglavica;
  • kratkotrajni gubitak svijesti.

  Plućno srce je ozbiljno stanje koje se smatra kontraindikacijom trudnoće. Tijekom svog razvoja u razdoblju odrastanja potrebno je strogo nadzirati stanje žene od strane pulmonologa, kardiologa i opstetričara-ginekologa u uvjetima hospitalizacije.

  dijagnostika

  Za određivanje upale pluća u trudnica, liječnik treba:

  • uzimanje povijesti (ispitivanje pritužbi, vizualni pregled, slušanje pluća, uzimajući u obzir medicinsku povijest);
  • rendgensko prsni koš;
  • sputum ispitivanje dviju metoda - kultura na mediju kulture i gram mrlja;
  • biokemijska i opća klinička ispitivanja krvi, kao i proučavanje njegovog sastava plina.

  Na snimci rendgenskih zraka vidljivi su nakupljanje tekućine u pleuralnoj šupljini (izljev) i infiltracija plućnog tkiva. Ispitivanje krvi za upalu pluća pokazuje pomicanje uboda od više od 10% i izraženu leukocitozu.

  Opasnost za ženu i dijete

  Buduće mame se pitaju je li upala pluća opasna za bebu i ženu? S teškom upalom pluća koja nije primila odgovarajuće liječenje u trudnica, posljedice za dijete mogu biti sljedeće:

  • intrauterinska smrt;
  • kronična hipoksija;
  • usporavanje rasta uslijed placentalne insuficijencije;
  • intrauterinska infekcija;
  • malformacije (s pojavom upale pluća u 1 trimestru - do 14 tjedana).

  Za ženu, komplikacije upale pluća mogu biti dvije vrste:

  • Plućni se može prikazati gangrenom, plućnim apscesom, razvojem akutnog respiratornog zatajenja, opstruktivnim sindromom, eksudativnim pleuritima.
  • Izvanpulmonarno - akutno zatajenje srca, meningitis, psihoza, upala zidova srca, sepsa i infekcijski toksični šok.

  liječenje

  Terapija trudnice provodi se u bolnici. Ako se patologija odvija u blagom obliku, tada se pod dnevnim nadzorom liječnika i ako se prate sve liječničke upute, trudna se majka može liječiti kod kuće. Liječnik-ginekolog i pulmonologist (ili terapeut) trebali bi zajednički pratiti stanje pacijenta. Dakle, kako liječiti upalu pluća u trudnica i koji lijekovi su sigurni za dijete i trudnu majku?

  Osnova borbe protiv infekcije koja je uzrokovala upalu pluća je recept antibiotika. Nakon dijagnoze odabire se antimikrobni lijek, uzimajući u obzir učinke na fetus i osjetljivost mikroorganizma. Terapija odabranim antibiotikom traje 48 sati. Ako se nakon toga otkrije njegova neučinkovitost, liječnik propisuje drugi lijek, a uz pozitivne rezultate prijem se nastavlja.

  Glavni antibiotici za liječenje upale pluća u trudnica su makrolidi (s izuzetkom klaritromicina), penicilini i cefalosporini. Oni su uvjetno sigurni lijekovi.

  Propisivanje određenog lijeka ovisi o ozbiljnosti bolesti:

  • Lijek izbora za blagu upalu pluća bez povezanih kroničnih bolesti je Cefotaxime ili Ceftriaxone. Umjesto toga, također se mogu davati Clindamicin u kombinaciji s Aztreonamom.
  • Ako postoje povezane kronične bolesti, liječnik odabere Sulbactam, Cefoperazone, Cefepime, ili kombinaciju prikladnog cefalosporina s makrolidom.
  • S teškim tečajem u prvom redu su antibiotici kao što su Cefoperazone, Gentamicin, Cefepime, Carbapenem. Započnite s intravenoznom primjenom, a 4-5. Dana nastavljaju s oralnom primjenom lijeka.

  Kada je klamidijska i mycoplasma upala pluća najčešće propisana amoksicilin u kombinaciji s klavulanatom, spiramicinom ili drugim antibiotikom iz skupine makrolida.

  Ako se intrauterinska infekcija dogodila u 2 ili 3 trimestra, ljudski imunoglobulin se daje ženi, a kasnije se propisuju interferoni.

  Preporučujemo čitanje: Pneumokokna cijepljenja

  Pneumonija kao komplikacija gripe

  Često virusna upala pluća tijekom trudnoće je komplikacija gripe. To je od tri tipa i razlikuje se od simptomatologije, osobito u prvim znakovima:

  • Primarni virus - javlja se 2-3 dana nakon početka simptoma gripe. Početni znakovi su pojačani dispneja, kašalj s malom količinom iskašljaja i krvi u njemu. Bol u prsima je odsutan ili blaga. Škripanje se javlja kasnije.
  • Sekundarni (virusno-bakterijski) - razvija se 5-6 dana od nastupa bolesti. 3-5 dana prolazi od prvih manifestacija gripe do simptoma upale pluća, a stanje se čak može poboljšati. Onda iznenada postoje pleuralne bolove, kašalj s gnusno-krvavog iskašljaja, ozbiljne zimice.
  • Tercijarni bakterijski simptomi ove pneumonije pojavljuju se 7-14 dana nakon početnih znakova gripe. Karakterizira se sputum kašalj gljivom i krvlju, bol u prsima, hemoptysis, groznica i zimice.

  Liječenje virusnog oblika upale pluća tijekom trudnoće provodi se antivirusnim lijekovima (Interferon, Arbidol), inhalacije s Zinamivirom, lijekovi protiv bolova i antipiretici (Paracetamol). Ako nema edema, tada žena treba obilno alkalno piće. S preprekama za primjenu antivirusnih sredstava, na primjer, u toksici, propisane su injekcije s Panavirom. Prilikom povezivanja bakterijske infekcije, liječnik bira antibiotik.

  Značajke porođaja

  U slučaju upale pluća, abortus nije indiciran. No, rad žene s upalom pluća povezan je s visokim rizikom od razvoja respiratornog i srčanog zatajenja, krvarenja i purulentno-septičkih postpartumnih komplikacija. Stoga je isporuka odgođena kad god je to moguće što je kasnije, sve do pojave znakova oporavka. U tu svrhu koriste se beta mimetici ili druga sredstva.

  Tijekom poroda potrebno je ublažavanje boli, inhalacija kisika (terapija kisikom). U slučaju kronične upale pluća kasne faze, prikazani su pokušaji zatvaranja pomoću vakuuma ili primjenom opstetskih pinceta. To je neophodno kako bi se spriječila razvoj srčanog zatajenja u žena u radnoj snazi, jer se povećava količina cirkulirajuće krvi i stres na srcu tijekom povećanog stresa žene je ogroman.

  Kada je snažno razdoblje isključeno, koristi se epiduralna anestezija i / ili epiziotomija (disekcija stražnjeg zida vagine i perineuma). Bez obzira na način isporuke, u teškim i kroničnim oblicima upale pluća, pored upotrebe Euphyllinuma i inhalacija kisika, srčani glikozidi se primjenjuju intravenozno.

  prevencija

  Preporučujemo čitanje: Chlamydia pneumonia

  Prevencijske mjere protiv upale pluća kod trudnica uključuju:

  • zdrave prehrane, uzimanje vitamina i usklađenost sa svim preporukama vodećeg liječnika;
  • odbijanje loših navika;
  • dnevne šetnje i preporučene vježbe disanja od strane stručnjaka;
  • ovlaživanje i pročišćavanje zraka, prozračivanje prostorije;
  • Prevencija SARS-a;
  • nošenje odjeće i obuće prema vremenskim prilikama, s izuzetkom dobivanja mokrog stopala i hipotermije.

  zaključak

  Jednodijelna upala pluća nije razlog pobačaja. Pravovremena dijagnoza i pravilno liječenje pod nadzorom stručnjaka pomoći će ženi rađati zdravu bebu i sačuvati svoj život i zdravlje. Štoviše, još jedna trudnoća nakon pneumonije je moguća, uz samo jednu izmjenu - ovisno o težini patnje i tipu antibiotika od začeća, potrebno je suzdržati od 2 mjeseca do pola godine nakon oporavka.