Preuranjena beba loše dobiva na težini

Bol

Preuranjene bebe smatraju se bebama manje od 45 cm i težine manje od 2500 grama rođene prije 37 tjedna trudnoće. Njihovi respiratorni, kardiovaskularni i termoregulacijski sustavi još uvijek su nezreli, tako da ove bebe trebaju medicinski nadzor i posebnu njegu. Prije svega, majke razmišljaju o tome kako povećati težinu u preranom djetetu.

Budući da prerane bebe imaju slabu težinu, glavni pokazatelj njihova razvoja i zdravstvenog stanja je dobitak na težini. U pravilu, prerane bebe povećavaju svoju težinu brže od onih rođenih u vremenu.

Ovaj faktor utječe na stupanj prijevremenosti:

 • 1 - djeca su rođena 35-37 tjedna, mase od 2000 do 2500 g;
 • 2 - djeca su rođena 32-35 tjedna, težine od 1500 do 2000;
 • 3 - djeca su rođena 29-31. Tjedna, mase od 1000 do 1500 g;
 • 4 - djeca su rođena prije 29. tjedna težine manje od 1000 g.

Na primjer, djeteta s punim radnim vremenom udvostručuje tjelesnu težinu za 4-5 mjeseci, a prerano dijete koje je izdržalo od rođenja 2000 do 2500 g - za 3-3,5 mjeseci.

U prvom mjesecu života, bebe s 1 stupnjem preuranjenosti povećavaju težinu u 300g, s 2 i 3 stupnja - 190g, i bebe s 4 stupnja prijevremenosti - 180g. U drugom mjesecu, djeca iz skupine 1 dodaju 800 g, djeca iz skupine 2 - 700 g, iz skupine 3 - 650 g, iz skupine 4 - 400 g. Počevši od trećeg mjeseca života, prerane bebe počinju dobivati ​​na težini od 650 do 800 g.

Ali to su samo približne brojke, na težinu dobitak također utječu:

 • kakvoća i korisnost prehrane;
 • učestalost i trajanje hranjenja;
 • obiteljska atmosfera;
 • nasljedni čimbenik;
 • hrana mama.

Da biste utvrdili je li prerano beba dobila dobro ili dobro, samo stručnjak može. Ali ako se majci čini da dijete ne dobro jede, promatra česte kapsule bebe, onda je potrebno hitno kontaktirati pedijatra.

Zadatak majke je pružiti preuranjeno dijete dobrom hranom, uključujući dovoljnu količinu kalorija i bitnih hranjivih tvari. Uostalom, važno je da se takvo dijete intenzivno razvija kako bi se uhvatili s vršnjacima. Za to vam je potrebna:

 1. Ako je moguće, hranite bebu samo s majčinim mlijekom, koja sadrži mnogo aminokiselina, proteina, oligosaharida, protutijela. Za razliku od majčinog mlijeka žene koja je rodila na vrijeme, mlijeko za prerano dijete sadrži manje laktoze.
 2. Kada hranite bebu kroz sondu u slučaju loše formiranog refleksa za usisavanje, važno je da žena pruži djetetu majčino mlijeko neprestano dekantiranjem. Da biste to učinili, morate kupiti crpku za prsa, budući da je vrlo teško ručno izraziti mlijeko u količini koja je potrebna za dojenčad.
 3. Pričvrstite na prsa na zahtjev djeteta. Važno je pravilno primjenjivati.
 4. Obavezno pijete dijete noću.
 5. Osigurajte konstantan fizički kontakt djeteta s majkom.

Važno je zabilježiti broj uriniranja koje dijete ima kako bi utvrdilo koliko je potrebna prehrana. Kao dodatak, bolje je iskoristiti majčino mlijeko. Ali ako nije dovoljno, dodatak se izrađuje s posebnom smjesom za djecu s malom težinom. U djeteta prvog mjeseca života, broj uriniranja mora biti najmanje 16 dnevno.

Dobitak težine je glavni pokazatelj zdravlja i razvoja preranog djeteta. Važno je za njega osigurati pravilno dojenje.

Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

Rana djeca uvijek su bila posebna. Oni su rođeni prije vremena. Stoga, još nisu spremni započeti svoj život izvan maternice majke. Zaista im je potrebna stalna pozornost odraslih, posebno majki. U najkraćem mogućem roku, oni moraju nadoknaditi svoje vršnjake. Najvažnije razdoblje smatra se prvom godina. U ovom trenutku, dobivanjem težine.

Zašto prerane bebe loše slabe težine?

Takve bebe rođene su slabe. Glavni pokazatelj njihova zdravlja smatra se da je razvoj postao težak. To se događa aktivnije nego u punoljetnim bebama.

Lag se također promatra u razvoju živčanog sustava. Ako takvu djecu daju pažnju potrebnu, za dvije godine razlika postaje nevidljiva. Takva djeca više neće biti drugačija od svojih vršnjaka.

Majčino mlijeko ima jedinstven sastav, u mnogočemu različit od majčinog mlijeka, čije su bebe rođene punopravno.

Majčino mlijeko ima nekoliko prednosti:

 • po količini proteina. Potrebno je za ubrzani rast tijela;
 • visoki udio oligosaharida u mlijeku. Smatra se da stimuliraju rast crijevne mikroflore, pomažu uspješno probaviti hranu;
 • niski sadržaj laktoze;
 • visok sadržaj antitijela koji štite bebu od infekcija.

Preuranjene bebe provode dosta vremena u snu. Inicijator prehrane, u ovom slučaju, bit će majka. Dijete se treba probuditi ili ga staviti u usta. Dijete sranje slabo, brzo se umori. Nakon tih hranjenja treba dekantirati. Takve akcije dugoročno će omogućiti dojenje.

Upravljanje težinom. Ako preuranjeno dijete ne dobije dobro, dobit ćete knjigu privitaka na prsa, komplementarne hrane i zabilježite koliko je uriniranja bilo tamo. Bolje je hraniti dijete kada spava, tako da se ne može naviknuti na bočicu.

Čini se da novorođenčad ne dobiva dobro u prva četiri tjedna nakon rođenja. U takvim slučajevima, trebali biste brzo identificirati uzrok manjka, donijeti pravu odluku da ga eliminirate.

Razlozi zašto prerano bebe ne dobivaju težinu mogu biti kako slijedi:

 • pothranjenost. Kao rezultat male količine hrane koja ulazi u dječje tijelo, nema mjesta za uzimanje kalorija. Trebali biste biti sigurni da je beba pravilno pričvršćena na dojku, slušati ima li ždrijela kada se hrani;
 • apetit slabog djeteta;
 • stresno stanje majke, novorođenče. Dijete osjeća nedostatak ljubavi voljene osobe. Emocionalna percepcija svijeta je uznemirena;
 • zdravstvenih problema. U takvim slučajevima odmah obavijestite okrug pedijatara;
 • loše navike majke.

Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

Postupak se može brzo razmotriti ako je ishrana završena. Smatra se takvim kada čini savršene troškove energije. Pun skup tjelesne mase događa se kada dijete dobiva potrebne zaštitne tvari, elemente u tragovima s mlijekom. Dobitak težine u prerane bebe nije bez određenih poteškoća. Taj fenomen je posve prirodan.

Prehrambeni problemi preranih beba:

 1. dijete se rodi kad se želudac i crijeva još uvijek nisu razvili;
 2. jelo je teško. Enzimi pokazuju nisku aktivnost;
 3. beba ne može pravilno sisati, gutati;
 4. često dolazi do regurgitacije hrane.

Najbolja hrana za prerane bebe je majčino mlijeko.

To je od vitalnog značaja za njih. Mlijeko prilagođava svoj sastav prema potrebama novorođenčeta, zadovoljava svoje potrebe.

Kako ide tjelesna težina?

Pojavljujući se ispred vremena, mrvica dobiva oko 120 grama tjedno. Stoga, kako bi se kontrolirala njegova težina, treba voditi evidenciju, znati, odnosno, što je bilo u vrijeme rođenja. Za tri mjeseca tjelesna težina takve bebe treba udvostručiti. Do godine ona će rasti tri puta. To su indikatori samo za prerane bebe.

Treba imati na umu da dobitak težine neće početi bez stabiliziranja svojeg stanja. U prijevremenim bebama gubitak je mnogo veći. To zahtijeva posebnu prehranu.

Dodavanje grama ovisi o učestalosti hranjenja. Takva djeca puno spavaju, proces jedenja traje duže. Međutim, to ne utječe na količinu mlijeka koja se jede.

Prije prve godine života, tjelesna težina bebe može biti drugačija. Povezana je s:

 • nasljeđe;
 • hrana za majku sama;
 • okolna atmosfera u obitelji;
 • okolišni uvjeti.

Postoji 4 stupnja prijevremene djece. Povežite ih s tjelesnom težinom pri rođenju, gestacijskom dobu.

U tablici možete vidjeti kako prerane bebe svih četiriju stupnjeva preuranentnosti dobivaju težinu.

Tabela dobitaka na težini kod preranog djeteta:

Stupanj dobivanja težine preranog djeteta pokazuje da se takav fenomen ne može nazvati patologijom. Djeca dobivaju normu tijekom prve godine, prerastaju kolege rođene s normalnom težinom. Ne smijemo zaboraviti da tablica daje približne podatke, koji se mogu razlikovati u bilo kojem smjeru. Preuranjeno dijete, kada je počelo povećavati težinu, još uvijek mora pregledati pedijatar mjesečno.

Nakon pregleda liječnik provodi:

 • procjena njegovog razvoja, zdravlja;
 • prilagođava prehrambene standarde;
 • će izračunati norme komplementarne hrane;
 • dati će određene preporuke za njegov unos;
 • će savjetovati koje vitaminske dodatke dati djetetu.

Kako jutarnja beba povećavaju težinu u 25 tjedana? Dijete rođeno puno ispred vremena dobiva svoje gramove brže kroz izravni kontakt s majkom. Ako nema ozbiljnih problema, ta se djeca ispuštaju iz rodilišta s težinom od 2000 grama. Potrebna je pažljiva kontrola tjelesne težine tijekom prva dva tjedna. Svakodnevno bi trebalo povećati za 30 grama. Niska povećanja ukazuju na probavne probleme.

Djeca koja su rođena prerano mogu zaostajati. Treba se približiti brigu o njima s velikom pažnjom, strpljenjem, odgovornošću. Za izazivanje prijevremenog porođaja može biti infekcija, patologija placente, bolest majke.

Što ako prerano beba slabo poveća težinu?

Važno je da bebe rastu zdrave i jake, pa dojenje igra značajnu ulogu u rješavanju ovog problema. Stručnjaci su pokazali da preuranjene bebe trebaju povećati težinu jer se ne hrane mješavinama, već majčinim mlijekom.

Prema svom sastavu, majčino mlijeko je jedinstveno jer sadrži:

 • mnogo više proteina, aminokiselina. Bebe koje su rođene prerano preporučujemo da piju mlijeko samo da bi brže rasti;
 • Povećani sadržaj oligosaharida pomaže stabiliziranju rasta i poboljšanju probave.

Dobitak težine prerane bebe po mjesecima započet će ako beba bude ispravno pričvršćena na dojku. Iz potpunosti apsorpcije mlijeka ovisi o daljnjem rastu djeteta. Dakle, uspostavljanje dojenja - glavni čimbenik koji vam omogućuje da uspješno podignete bebu. Postoji posebna tablica koja vam omogućuje praćenje doza koju dijete treba sisati svaki mjesec.

Zašto dijete do jedne godine ne dobiva dobro i što roditelji trebaju učiniti

Roditelji su uvijek vrlo zabrinuti ako njihovo dijete slabo poveća težinu i izgleda malo i mršavo u usporedbi s drugom djecom u određenoj dobi. Unatoč činjenici da je taj parametar određen individualnim karakteristikama razvoja bebe, u pedijatriji postoje specifične norme za korelaciju visine, dobi i tjelesne težine. A ako se ovaj potonji odstupa od njih, trebate poduzeti odgovarajuće mjere nakon savjetovanja sa svojim liječnikom. Inače, propustivši pravi trenutak u djetinjstvu, bit će teže dobiti potrebne kilograme koji će u budućnosti utjecati na zdravlje djeteta.

alarmi

Kako shvatiti: dijete zapravo ne dobiva težinu potrebnu za njegovu dob, ili je to samo izum i fantazija sumnjivih roditelja i baka? Anksioznost se vrijedi pobijediti ako primijetite sljedeće čimbenike u razvoju mrvica.

Odstupanja od normalne težine

 • U prvih 4 mjeseca, dojenčad mjesečno dobiva od 600 do 900 grama.
 • Za šest mjeseci - od 400 do 600 grama.
 • Od 6 do 9 mjeseci - od 300 do 500 grama.
 • Od 9 mjeseci do 1 godine - od 100 do 300 grama.

Stanje kože

 • nema tijela na tijelu;
 • koža izgleda zastarjelo suženo i suho;
 • nema glatkoće i elastičnosti;
 • bljedilo.

Aktivnost motora

 • nedostatak aktivnosti;
 • česte krik;
 • slab apetit;
 • poremećaja spavanja.

Ako novorođeno dijete slabo poveća težinu i ima barem nekih gore navedenih simptoma koji upućuju na alarm, stvarno je potrebno konzultirati liječnika. Pogotovo ako obitelj nije mršava i mala, a dijete se razlikuje od takvog tromog tijela.

Nakon pregleda liječnik će donijeti presudu i savjetovati je li potrebno poduzeti bilo kakve dodatne mjere. U svakom slučaju, uzroci ovog fenomena trebaju biti prepoznati na vrijeme i, ako je moguće, ukloniti.

Imajte na umu! Čak i ako vaša beba, po svim pokazateljima, lagano zaostaje za svojim vršnjacima u težini, ali je vidljiva zbog njezina dobrog apetita i veselja, koja se dodiruje svima, ne biste trebali zvučati alarmom. On je upravo takav ustav konstitucije.

Uzroci i lijekovi

Za početak, pokušajte shvatiti zašto dijete ne dobiva na težini dobro: razmislite o mogućim uzrocima koji mogu utjecati na tjelesni razvoj bebe.

Nedostatak mlijeka

Često dijete do godinu dana starosti ne dobiva dobro, jer jednostavno nema majčino mlijeko zbog sljedećih razloga:

 • malo je mlijeka majke, problemi s laktacijom, koji će se morati utvrditi u kratkom vremenu;
 • ako dijete ne dobije na težini tijekom dojenja, često jednostavno nema refleks sisanja - u ovom slučaju majka će ga morati naučiti jesti;
 • neudobno držanje: vrijedno je gledati video trening o tome kako pravilno držati dijete tijekom dojenja;
 • bolesti ili patologije usne šupljine (iste duse) koje ga sprječavaju da sisaju: obično se javljaju na vizualnom pregledu usta i sigurno se liječe;
 • patologija bradavice, što je neugodno za bebu da se omota oko usana - u ovom slučaju, primijetit ćete nedostatak debljanja već u jednom mjesecu života novorođenčeta.

Nedostatak mlijeka najčešći je razlog zašto dijete na GW slabo dobiva težinu i ne zadovoljava normalne vrijednosti. Da biste identificirali ovaj čimbenik, trebate pokušati izračunati koliko mrvica jede u određenom vremenu i dnevno te bilježiti rezultate u roku od nekoliko dana, a zatim je pokazati pedijatru.

Ako potvrdi da dijete zapravo nema dovoljno hranjivih svojstava, on će vam reći što treba učiniti: propisati lijekove za laktaciju ili savjetovati dodatno hranjenje. Do 4 mjeseca - mješavine, nakon ove dobi - povrće.

Odbijanje mame

Ako je beba napunjena bočicom i loše dobiva na težini, možda mu se ne sviđa okus mješavine. Pokušajte je zamijeniti drugom (markom, proizvođačem).

Isto se događa i nakon sedam mjeseci, kada beba počne mamiti, ali jednostavno ne voli banu ili zelenu pire nakon slatkog mlijeka moje majke. Trebamo strpljenje: do godine bebe se navikavaju na nove ukuse u njihovoj prehrani i počnu dobivati ​​na težini u skladu s normama.

Ni u kojem slučaju, u takvoj situaciji, uopće ne možete mamiti. Prvo, nakon 7 mjeseci, dijete više neće imati dovoljno kilocalorija majčinog mlijeka. Drugo, zbog lošeg izbornika, on može imati problema s imunitetom. Dakle, ako dijete slabo dijete i ne dobije težinu nakon što je uveden dodatak, pokušajte ugoditi ga s raznim jelima.

Pogrešna dijeta

Često se roditelji iznenađeni kad promatraju da dijete dobro jede, ali slabo raste i ne razumije razloge. Možda cijela stvar - u pogrešnoj prehrani. Pregledajte ga:

 • Dodajte mazivima masti: 5 g bilo kojeg ulja (povrća ili vrhnja) po 100 ml juhe (ili pire krumpira);
 • učinite izbornik raznovrsnijim;
 • smanjiti količinu šećera u hrani, što sprečava potpunu apsorpciju hranjivih tvari.

Ako niste sigurni da pravilno hranite bebu, posavjetujte se s pedijatrom o tome. Možda će se nakon mijenjanja vaših mrvica postupno povećavati težine i uskladiti sa svojim vršnjacima.

hiperaktivnost

Ako jedno-godišnje dijete ne dobije težinu, promatrajte njegovo ponašanje i odgovorite na sljedeća pitanja za sebe:

 • Je li počeo hodati rano?
 • Je li uvijek vedar i vedar?
 • Je li stalno u pokretu?
 • Je li mu uvijek potrebna pozornost da se igra s njim?
 • je li nemiran i pametan?

Ako pozitivno odgovorite na sva ova pitanja, to znači da je razlog da vaša beba izgubi težinu nakon godinu dana u svojoj hiperaktivnosti. Ima samo vremena da spali sve kalorije koje mu dolaze hranom, pa čak i više. Njegova aktivnost traje energiju, masti nemaju vremena za odgodu. U ovom slučaju, ne brinite. Glavna stvar je da onda se ne pretvara u nervozu i tjeskobu.

Bolest

Ako dijete ne dobiva dobro, ima dovoljno mlijeka, dobro jede, prehrana je uravnotežena, njegova aktivnost ne prelazi uobičajene granice, vrijeme je da posjetite pedijatar. Možda je problem ozbiljniji i leži u unutarnjoj bolesti.

Glavni uzroci gubitka tjelesne težine su:

 • cistična fibroza - nasljedna bolest u kojoj su pogođeni organi koji luče mucus;
 • celijakija - kršenje probave;
 • helminti;
 • poremećaji štitnjače;
 • dijabetes tipa 1;
 • niska razina hemoglobina;
 • neurološki problemi.

Ako se otkriju ove bolesti, provodi se liječenje, zbog čega dijete može dobiti težinu koja nedostaje.

prijevremenost

Ako prerano beba dobiva težinu, morate obratiti posebnu pozornost na svoje zdravlje. Obično se ta djeca rađaju s patologijama ili poremećajima u radu unutarnjih organa. Roditelji to znaju i moraju učiniti sve što je moguće, prema propisima liječnika, tako da će do godine dijete doći s njegovim vršnjacima pomoću parametara. Pogotovo ako se radi o IW zbog određenih okolnosti.

Umjetna prehrana

Postoji mišljenje da je umjetno dijete puno sporije od svojih vršnjaka koji su na HB-u. S jedne strane, sve je sasvim logično: potonje dobiva više hranjivih tvari. S druge strane, to je razlog zašto su takve bebe u redu s njihovim metabolizmom od ranog doba, a oni nisu pretili. Onda kako točno iskusstvennichkov ovaj problem najčešće se javlja. Stoga, svi pedijatri u jednom glasu tvrde da se IW ne može smatrati uzrokom nedovoljne težine kod beba.

Nemoj štetiti! Primjećujući da njihova mrvica malo teži svojoj dobi, brižne mame i bake počinju ga hitno hraniti, što samo otežava situaciju. S razvijenim nakon ove borbe pretilosti je mnogo teže.

Što učiniti

Što roditelji koji vjeruju da njihovo dijete ne dobiva dobro, za razliku od svojih vršnjaka? Korisni savjeti iskusnih pedijatara pomoći će u kontroli situacije.

 1. Izvijestite svoje strahove liječniku i slušajte njegovo kvalificirano mišljenje.
 2. Provjerite zdravlje djeteta zbog prisutnosti unutarnjih bolesti.
 3. Pokušajte saznati razlog zbog kojeg dijete ne mari za svoju dob, i eliminirati je.
 4. Nemojte eksperimentirati s mamcima i miješanjem.
 5. Dok god je to moguće, držite majčino mlijeko i hranite ga djetetu (ako je iznenada mlijeko nestalo, pokušajte je vratiti).
 6. Tijekom dojenja za održavanje uma, ne brinite. Majke strahove i naprezanja prenose se bebi i ne može normalno jesti.
 7. Hranjenje djeteta bilo koje dobi trebalo bi se održati u opuštenoj atmosferi, potrebno je za ovaj postupak stvoriti ugodnu, opuštajuću atmosferu koja će pomoći asimilaciji hrane malim organizmom.
 8. Izradite režim hranjenja. Ali ako dijete koji se dobiva na težini loše pita da jede izvan rasporeda koji ste postavili, nemojte biti previše strogi: dati mu što pita.
 9. Nemojte biti lijeni ustati i hraniti dijete do jedne godine noću ako mu treba.

Jeste li primijetili da vaše dijete ne dobiva na težini i zaostaje za svojim vršnjacima u ovom parametru? Nemojte žuriti na paniku. Prvo, pitajte svoje roditelje o tome što ste bili u djetinjstvu. Možda je krivnja nasljedstva. No, može biti ozbiljnijih razloga zbog kojih biste trebali obratiti pažnju i eliminirati što je prije moguće. Inače, može u budućnosti utjecati na zdravlje djeteta.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Što učiniti ako beba ne dobiva dobro u dojenju?

Ako beba ne dobije težinu prije dobi od jedne, onda je ovo alarmantno za roditelje. Zašto se to dogodi, koji su uzroci ovog fenomena, što učiniti i kakvi savjeti vam daje Dr. Komarovsky će naučiti iz ovog članka.

Znakovi

Dijete mlađe od godinu dana ne smije se povećavati i izgledati tanko u usporedbi s drugom djecom. Roditelji se mogu brinuti o ovom slučaju, iako su indikacije duljine i težine djeteta genetski određene. Ipak, ako su parametri djeteta vrlo različiti od utvrđenih standarda, koji se mogu naći u posebnim tablicama, onda biste trebali potražiti pomoć liječnika.

Znakovi da dijete ne dobiva težinu su:

 • Težina se ne uklapa u postavljene okvire (do 4 mjeseca povećanje do 0,6-0,9 kg, 6 mjeseci do 0,4-0,6 kg, 6-9 mjeseci 0,3-0,5 kg, do 1 godine 0,1-0,3 kg).
 • Nema bora na tijelu, koža s bore i suhoće, neujednačena i neelastična, blijeda.
 • Motorna aktivnost je odsutna, dijete često plače, ima loš apetit i spavanje.

Ovi znakovi zajedno čine stanje djetetovog tijela, u kojem je potrebna žalba liječniku da bi liječnik donio presudu. Da se eliminira potreba za jednostavnim vježbama i slijedite pravila kako bi dijete postalo težak i počelo izgledati normalno.

razlozi

Dijete može imati lošu težinu zbog sljedećih čimbenika.

Nedostatak mlijeka

Dijete mlađe od jedne godine može zahtijevati povećanu količinu mlijeka, što nedostaje zbog sljedećih razloga:

 • Problem s proizvodnjom mlijeka - za ovu majku treba piti čajevi koji povećavaju proizvodnju mlijeka ili sve poduzimaju kako bi se dodatke ispravno uvele.
 • Posljednji refleks sisanja nije formiran - majka treba poučavati dijete kako pravilno jesti.
 • Nepravilan položaj za hranjenje - pregledajte upute za držanje bebe.
 • Poremećaji sluznice u ustima ili drozdovima.
 • Patologija bradavice - u ovom slučaju, nedostatak težine će se otkriti već u jednom mjesecu.

Zbog nedostatka mlijeka novorođenčad može slabo pasti. Kako bi se identificirala hranjenja rekordne prehrane i količinu mlijeka koji se jede po danu, a zatim pokazati liječniku. Liječnik će propisati ili komplementarnu hranu ili lijekove za laktaciju. Do 4 mjeseca može se unijeti hrana u obliku mješavina, a poslije - u obliku pire od povrća.

Odbijanje mame

Dijete bolesno hranjeno do godine dana može loše dobiti težinu. I to je razlog zašto se smjesa ne uklapa u bebu. Što učiniti sa sličnim pitanjem - da promijenite proizvođača. U sedam mjeseci, kada beba počne hraniti istovremeno s majčinim mlijekom, dijete se može okrenuti od njega zbog nepoznatog okusa, ali već u godini dijete odbija i dobiva na težini.

Pogrešna dijeta

Dijete bolesno hranjeno može jesti s apetitom, a ne odmaknuti se s tanjur, ali je ipak loše dobiti težinu. Razlog za to je pogrešna prehrana. Da biste ga popravili, slijedite ove savjete:

 • Unesite 5 grama masti u obliku maslaca ili biljnog ulja za svakih 100 grama juhe ili pire krumpira.
 • Razvijte svoju prehranu.
 • Smanjite količinu konzumiranog šećera, što može ometati apsorpciju drugih sastojaka hrane.

Liječnik će vam dati savjete o izborniku bebe.

hiperaktivnost

Dijete do jedne godine starosti može pokazati nevjerojatno povećanu aktivnost, što može uzrokovati gubitak težine.

Znakovi hiperaktivnosti su:

 • rano hodanje;
 • uvijek veselo raspoloženje;
 • konstantno kretanje;
 • stalno zahtijeva pažnju;
 • ne može ostati mirno.

Bolest

Ako gore navedeni čimbenik nije osoban vašem djetetu prije godine, onda je vrijedno posjetiti liječnika da identificira skrivene bolesti. Zato novorođenče ne dobiva na težini:

 • cistična fibroza;
 • celijakija;
 • crvi;
 • disfunkcija štitnjače;
 • dijabetes;
 • anemija;
 • Neurologija.

Prema rezultatima dijagnoze, liječnik će propisati liječenje, nakon čega će dijete ponovno početi s preuzimanjem težine.

prijevremenost

Preuranjene bebe često pate od zdravstvenih problema - imaju patološke orgulje, pa će roditelji morati probati do jedne godine da se novorođeno dijete razvije normalno. To je osobito važno kada se preuranjeno dijete umjetno hrani.

liječenje

Može se kontrolirati težina. Potrebno je učiniti sve što je moguće kako bi dijete podizalo zdravu i pokretnu. Evo što dr. Komarovsky savjetuje o tome:

 • vidjeti liječnika na prvom znaku;
 • provesti puni pregled djeteta;
 • otkriti uzrok i ukloniti ga;
 • ne pokušavajte diverzificirati mamce i mješavine, dramatično se preseliti iz jedne u drugu;
 • dulje hraniti djetetu majčinskim mlijekom;
 • ne osjećaj stresa;
 • hraniti bebu u opuštenoj sredini prema režimu;
 • ako novorođenče s lošom težinom pita da jede izvan režima, dajte mu potrebnu hranu, čak i noću;
 • nema potrebe paničariti, već samo učiniti sve što je moguće kako bi se ispravila situacija.

Rođen je rano. Težina i visina, njegu, disanje

Kako roditelji mogu sudjelovati u skrbi za prerano dijete?

Počeli smo govoriti o preuranjenim bebama i njihovim fizičkim osobinama. Roditelji su prvenstveno zainteresirani za rast i razvoj bebe, kao i detalje praćenja njega i njegove skrbi.

Kako se fizički razvija?

Zbog činjenice da je dijete rođeno da se rodi, njegovu visinu i težinu dobit će drugačije, različite od punoljetnih beba. Obično prerano dijete raste brže nego punopravno, kao da se približava onome što nije imao vremena za sjedenje u utero. Međutim, ako je to vrlo prerano dijete - stupanj dobitka težine će biti poseban, težina neće biti dodana mnogo s obzirom na činjenicu da je mršavljenja pri rođenju će biti puno izraženiji nego u normalnim uvjetima.

Prerano pri rođenju izgubi oko 15% tjelesne težine, treba ga vratiti na svoju prvobitnu težinu i kasnije udebljati. Osim toga, vrlo prerano bebe ne smiju imati usisavanje i gutanje refleksa, to nije dobro apsorbira prehrana. Obično se hrani u prvim danima kroz IV liniju - to se naziva parenteralna prehrana, a zatim se postupno prenosi na hranu kroz želučanu cijev, a čim počne digestirati hranu - prenosi se potpuno u sondu, a zatim i dojku ili umjetnu prehranu.

Prvi mjesec je najteži i prijelaz iz intravenske na normalnu prehranu može povećati samo 200-300 g, djetetova težina udvostručuje se od drugog i trećeg mjeseca, beba trostruko poveća za pola godine, a dijete teži 4-10 puta godišnje od rođenja više od izvornika.

Mjesečni porast pretilosti:

 • prvi mjesec - od 180 do 300 g,
 • u drugom - od 400 do 800 g,
 • u trećem - 600-800 g,
 • četvrti - 600-800 g,
 • peti - 550-700 g,
 • šesti - 700-750 g,
 • sedmi - 500-700 g,
 • osmi - 500-600 g,
 • deveti 500-550 g,
 • deset - 450-500 g,
 • jedanaesti - 300-400 g,
 • godišnje povećanje od 5900 do 7300

Međutim, još uvijek ne morate usporediti preuranjeno bebe s punim radnim vremenom, ona će zaostajati za uobičajenim standardima za težinu i visinu: što je veća preuranjenost, to je naglašeni razvojni kašnjenje. Uzmite u obzir opće trendove porasta tjelesne težine i rasta vaše bebe, ne treba voditi prosječnim normama. Bez obzira na okolnosti, čak i uz duboku preuranentnost, beba će nadoknaditi svoje vršnjake od dobi od tri do šest godina: što je manje rođen, to će više vremena trebati nadoknaditi visinu i težinu punoljetnih vršnjaka. Globalne studije pouzdano pokazuju da u dobi od 10 do 18 godina nema razlike između punopravnih i preranih beba u fizičkom ili intelektualnom razvoju.

Prirodni i trendovi rasta. Duljina tijela djeteta ovisi o njezinoj težini pri rođenju i težini dobitka po mjesecu. Prvi mjeseci života povećavaju se po najaktivnijoj stopi - 2-6 cm mjesečno, a godinu dana beba može rasti za 30-40 cm. U godini njegova rast može biti oko 70-80 cm, u drugoj godini rast neće biti toliko aktivan - 1-2 cm mjesečno.

Opseg glave i prsima raste brže nego u punom trajanju, au prvih šest mjeseci povećava se za 2 cm mjesečno, dosegavši ​​dobitak od 12 cm u šest mjeseci. Od drugog polugodišta povećanje se javlja prema zakonima punoljetne djece. Trajanje dojenja bit će drugačije - obično se zubi zadržavaju sve dok dijete ne sjedi u trbuhu. Dakle, s predviđenim vremenom u dva do tri tjedna, datumi će se kretati za mjesec dana, a u smislu prijevremenosti manje od 30 tjedana, prvi zubi bit će bliži starijoj godini.

Roditelji takvih mrvica

Važno je razumjeti da rođenje preranog beba nije tvoja krivica, a okolnosti su ponekad nepredvidljive. Živjeti s krivnjom je teško, krši objektivnost percepcije stvarnosti, krši vaš mir - a to je apsolutno beskorisno vašem djetetu. Treba mirno i skupiti mamu i tatu. Ako se osjeća dobro, imat ćete dopuštenje da sami čuvate bebu, pod nadzorom liječnika, to je važno za djecu - oni najbolje odgovaraju majkama i ocima.

Prvih nekoliko tjedana bit će najteže vrijeme - dok beba je slaba i treba pažnju, sve će biti lakše, dobit će težinu i jačati. Pokušajte se držati u ruci, održavati laktaciju, dati bebu najbolje što može biti iz prehrane - mlijeko. Trebat će vam pomoć i pomoć voljenih, jer još uvijek imate dom i obitelj, a morate se odvojiti od svih briga i razmišljati o bebi.

Preuranjeno skrb

Da bi dojenje bilo učinkovito i da dijete raste i razvija se normalno, potrebno je stvoriti neophodni medicinski režim i pravilnu njegu. Obično djeca s dubokom preuranjenom se njeguju u perinatalnim centrima ili preuranjenim odjelima u urbanim bolnicama, bolnicama majčinstva. Gdje god se to dogodilo, potreban je niz uvjeta za održavanje stabilne bebe. Dijete rođeno na vrijeme ima mehanizme koji će mu pomoći da se prilagodi. U prijevremenoj dobi ti su mehanizmi još uvijek nerazvijeni i nezreli.

U bolnici se bebe obično odvajaju od majke, na njih utječu zvukovi, svjetlost, zrak, impulsi boli iz postupaka i tako dalje, što može poremetiti unutarnju ravnotežu tijela - koža je oštećena, razmjena tekućine i termoregulacija su poremećeni, a zarazne se lezije javljaju. Unutar inkubatora djeca su gotovo nepokretna i ne mogu signalizirati nelagodu, stoga danas odjeljeni preuranjeni pokušavaju što prije privući skrb djece majki i očeva.

Jedan od učinkovitih načina u skrbi čak i vrlo preranih beba je metoda klokaneta. Roditelji nose dijete na golom tijelu, čvrsto ga pritišću, stvarajući tako uvjete blizu intrauterine. To sprječava djecu da izgube dragocjenu toplinu, koju još uvijek ne mogu proizvesti i održavaju stabilnu temperaturu u tijelu. Kod nošenja beba oko tijela, njihovi respiratorni i cirkulacijski pokazatelji poboljšavaju se, osjećaju se mirnijima. Za majku to je također važno, jer dodirni kontakt i miris djeteta potiču oslobađanje ljubavnih hormona u svom mozgu, koji proizvode vruće bljeskove mlijeka i stabilnu laktaciju.

Sudjelovanje u njezi djeteta daje majci povjerenje u svoje sposobnosti i želju za borbom za zdravlje mrvica, a dijete u takvim uvjetima je stabilnije i brže dobiva na težini, raste i razvija. Mama stalno prati njegovo zdravlje i neće propustiti najmanju promjenu, hraniti ga samostalno ili uz pomoć medicinskih sestara. Ostati blizu beba pomaže održati laktaciju, tako da kao što dijete raste i razvija, počnite ga primjenjivati ​​na dojku.

Značajke respiratornog sustava

"I kako disati, da su čuli, imaju li problema s plućima, a oni su na stroj?" -Godine roditelji često pitaju kada je prijetila pretjeranom radnom snagom. Da, ako je dijete rođeno prerano, plućni sustav još nije spreman disati sam. Najosnovnije, od opasnog rođenja mrvica prije pojma - nedostatnost površinski aktivnog sredstva u plućima, koja se aktivno počinje formirati u trećem tromjesečju trudnoće. Zašto je to potrebno i zašto smo tako zabrinuti za njega?

Činjenica je da tijekom prvog daha djeteta, njegova pluća su ispravljena, a alveoli su ispunjeni zrakom. Na unutrašnjoj površini svakog alveola (zračna vrećica, isprepletena mrežom posuda za izmjenu plinova), postoji lubrikant sličan masti - to je površinski aktivna tvar. Njegova je zadaća spriječiti da se ti isti alveoli ne lijepe zajedno tijekom isteka. Ako se to dogodi, više se neće moći raspasti, a pluća će se postupno isključiti u djetetu. Onda će dijete morati biti preneseno na umjetnu ventilaciju, drugim riječima, uređaj će disati za njega sve dok njegov surfaktant ne dozrijeva. Ovo stanje je također opasno zbog činjenice da slaba pluća s lošom ventilacijom daju mikrovalni zrak - upale pluća, bronhitisa se mogu pridružiti, što će otežati razvoj bebe.

Roditelji se mogu brinuti da crv često diše, a rebra i trbuh sudjeluju u disanju - ali za prerano je normalno, ima vrlo intenzivan metabolizam i zahtijeva aktivnu razmjenu plinova. Između ostalog, dijete ima uske nosne prolaze, brzo se nabrekle, što otežava normalnu razmjenu plinova. Zbog toga bi zrak trebao biti hladan i vlažan kako bi spriječio isušivanje sluznice i oticanje.

Dijete ima široki rebra, rebra su gotovo okomita na sternum, međusobni prostori su široki - tako da se povećava i respiratorni volumen prsnog koša. Roditelji se često uplašuju zbog povremenog disanja beba. Mogu imati praznine u tzv. Apneji - nedostatak disanja ili kratkotrajnih zaustavljanja. To je zbog nezrelosti respiratornog centra i živčanog sustava. Kada se za 10-20 sekundi smanji razina kisika u krvi, dolazi snažan signal i beba počne ponovno disati još češće. Tijekom vremena, to će proći - ali ako su udisanje čestih i dugo, više od 10-20 sekundi, to zahtijeva razgovor s liječnikom.

Uzroci nedostatka u dojenčadi, zašto dijete dobiva malo

Nedostatak ili prekomjerna tjelesna težina u prvoj godini života postaje predmetom posebne pozornosti pedijatru. Ne čudi se svaki mjesec ili svaki tjedan nakon rođenja, dijete je vagati od strane liječnika. To je neophodno kako bi se utvrdilo pravilan razvoj i stanje bebe.

Smatra se da je prekomjerna tjelesna težina uvijek loša, upravo je pretilost sve više pažnje posvećena. Međutim, nedostatak težine ili njen slab set može utjecati na razvoj i zdravlje djeteta čak i gore od viška.

opasnost

Nedostatak tjelesne težine pun je opasnosti za bolesti djeteta, rast i razvojno kašnjenje. Nakon rođenja počinje intenzivan rast beba, razvoj organizma kao cjeline. Stoga je važno pratiti težinu, kao i način na koji dijete jede: dobro ili loše, puno ili malo. Ako tijelo gubi izvore energije, počinje trošiti vlastite rezerve masti ili glikogena. To dovodi do katastrofalnih posljedica.

Ako dijete dobije malu težinu, ona postaje sklona:

 • na česte prehlade i katarhalne bolesti;
 • do dysbakterioze;
 • anemija;
 • na rakove;
 • na mnoge druge opasne bolesti.

Dijete koje jede i pije samo majčino mlijeko reagira posebno na nedostatak minerala i hranjivih tvari, vitamina. Dijete može imati neuropsychic abnormalities zbog masovnih nedostataka, vitalni organi, sluha, vizija i mišićno-koštanog sustava mogu se razviti na pogrešan način.

Metode za određivanje nedostatka mase

Nije uvijek mala težina - to je dokaz neishranjenosti kod djeteta. Ponekad to može biti uzrokovano bebinim ustavom, uzrokovanim nasljedstvom. To jest, ako je njegova mama ili tata, baka ili djed imali ili imali nedostatak težine. To je također moguće zbog činjenice da dijete ne jede dovoljno. Rjeđe postoje odstupanja s realnim pokazateljima i tabličnim, onima koji su prikazani u udžbenicima.

Težina djeteta sama nije dovoljna za otkrivanje hipotrofije. Osim toga, treba primijeniti sljedeće postupke:

 • inspekcija;
 • fiksaciju rasta;
 • laboratorijski testovi;
 • istraživanje roditelja, uključujući pitanja o tome što dijete jede.

Masovni standardi i drugi pokazatelji

U dojenčadi, u pravilu, procjenjuje se ne samo tjelesna težina već i mjesečno povećanje. Dijete koje je imalo normalnu težinu pri rođenju trebalo bi obično dodati 600 g ili 500 do 1000 g tijekom prvih 6 mjeseci života. A onda - u prosjeku 300 g.

Normalna težina je neraskidivo povezana s rastom. Kombinacija tih vrijednosti i dati će točne informacije o tome da li vaša beba dobiva dovoljno hranjivih tvari.

Inspekcija djeteta i pregled roditelja

Kod intervjuiranja roditelja, pedijatar uči kako je dijete u prošlosti steklo težinu, ako ima kronične bolesti. Jeste li nedavno imali akutne respiratorne virusne infekcije ili prehlade? Liječnik pita što apetit dijete ima i što jede, o osobitosti ponašanja djeteta i hoće li puno ili malo spavati.

Djeca s hipotrofijom odlikuju se nedostatkom masnoća, njihovi nabori i obrazi nestaju, a dijete izgleda vrlo tanko. Koža bolesnog djeteta je suha, ljuskava, turgor se smanjuje. Kada se pritisne, koža se ne vraća brzo na prvobitni položaj. Može se primijetiti simptomi disfunkcije živčanog sustava. Dječak uopće ne drži glavu ili loše, ne sjede, ne jede i tako dalje.

Istraživački podaci u laboratoriju pomoći će liječniku razjasniti sliku i napraviti točnu dijagnozu. Za to se koristi kompletna krvna slika. Kada otkriva znakove anemije, smanjene razine limfocita i crvenih krvnih stanica.

Glavni izvori problema

Glavni razlog nedostatka težine u dojenčadi - nedostatak majčinog mlijeka. Pedijatri se u ovom slučaju savjetuju da hrane dijete umjetnim mješavinama. Međutim, nemojte žuriti da dijete prebacite na umjetno hranjenje.

Razlozi za gubitak težine tijekom dojenja mogu biti:

 1. Kronične bolesti.
 2. Teething i povezani gubitak apetita.
 3. Ljetno razdoblje, topline.
 4. Uzimanje određenih lijekova.
 5. Mjerna pogreška.

Ugostiteljski i nutritivni

Razlozi za povećanje tjelesne težine u dojenčadi dojenčadi su uobičajeno podijeljeni u dvije skupine - prehrambene i unutarnje. Potrošni uzroci, ili na drugi način - vanjski, povezani su s nepotpunim unosom hranjivih tvari, kao i činjenicom da beba ne dobro jede. Domaći razgovor o pretjeranom trošenju ovih tvari ili njihovoj pogrešnoj asimilaciji.

Trenutačno se vjeruje da se vanjski uzroci praktički ne susreću. Teško je zamisliti da razlog zbog kojeg beba ne dobiva na težini može biti roditeljska nepažnja ili namjerno dojenje djeteta. Međutim, ponekad postoji majčina nepažnja na način na koji dijete jede.

Potrebno je podučiti dijete prema rasporedu hranjenja. Nakon šest mjeseci svakako unesite novu hranu u prehranu. No, također je nemoguće davati hranu za djecu prema dobi. Njihov probavni sustav jednostavno ne može probaviti mnogo hrane.

Uz gore opisani nutritivni uzrok, potrebno je reći o kongenitalnim anomalijama, oštećenjima jednjaka, regurgitaciji, mentalnim poremećajima. Sve to su fiziološki znakovi gubitka tjelesne težine.

Interni razlozi uključuju:

 1. Prehrambeni zahtjevi su previsoki. To je zbog ubrzanog rasta tijela i njegove potrebe za dodatnom energijom, kao i bolesti. Preuranjeno dijete često slabo osvaja težinu.
 2. Probavljivost hranjivih tvari. Ovaj je razlog povezan s raznim bolestima: nedostatkom enzima, alergijama, kroničnim bolestima probavnog trakta. Dijete može imati sindrom apsorpcije u crijevima, itd.

Liječenje gubitkom težine

Dijagnoza "hipotrofije" može biti samo pedijatar na temelju promatranja i testova. Liječenje se također provodi pod njegovom kontrolom.

S blagim stupnjem hipotrofije, tj. S odstupanjem od norme ne više od 20%, dovoljno je samo normalizirati prehranu, uvesti režim hranjenja, što je posebno važno za novorođenčad. Kada dojite, preporuča se svako tri sata priložiti dojku. U tom slučaju majci će dobiti potrebnu količinu mlijeka.

Može biti neophodno uvesti umjetnu mješavinu ako majčino mlijeko nije dovoljno proizvedeno. U nekim slučajevima, kada beba ne dobiva na težini dobro, liječnik propisuje enzime, posebne smjese, vitamine koji pomažu i poboljšavaju dobivanje težine. Važno je ukloniti sve moguće uzroke pothranjenosti u vremenu.