Zašto novorođenče ne uzme pacifiera i kako to popraviti?

Rođenja

Unatoč činjenici da pacifier ne pripada predmetima potrebnim za novorođenčad, većina roditelja teško može zamisliti svoj život i život bebe bez nje.

I to ne iznenađuje: nakon svega, refleks usisavanja je vrlo jak u prvoj godini djetetovog života, a on je koji prisiljava mrvice da sve stavljaju u usta, počevši od svojih prstiju i završavaju s rubom pokrivača. Bradavica savršeno zadovoljava djetetovu potrebu za sisanjem, ali ponekad to odbija.

Razlozi zašto dijete odbija bradavice

Suočeni s takvim problemom kao beba odbijanje uzimanja pacifiera, roditelji ponekad ne mogu razumjeti razlog za to, a ponekad i neuspješno pokušati shvatiti zašto njihova beba ne sisati bradavicu. O glavnim razlozima odbijanja beba iz bradavica sada razgovaramo.

Neugodan oblik

Činilo se da bradavice samo na prvi pogled izgledaju upravo isto, tako da, čini se, možete uzeti i koristiti bilo koji od njih. Zapravo, vrlo su različiti i prva stvar koju bi roditelji trebali obratiti pozornost prilikom odabira pacifiera za njihove mrvice je oblik njezinog sisanja, budući da je taj dio bradavice dijete u usta, što znači da bi trebalo biti udoban za njega i ne uzrokovati najmanju nelagodu.

Dakle, u obliku dijela za sisanje, sve lutke mogu biti podijeljene u tri vrste:

 1. Okrugli ili klasični. Bila je ona koja se pojavila pred drugima. Djeca su dobila praznu rupu za mnoge generacije, počevši od vremena kada su ih izmislili, to jest gotovo stotinu i dvadeset godina.
 2. Anatomski. Ova bradavica je duguljasta, malo spljoštena na jednoj strani usisnog dijela oblika. Zahvaljujući tome, na jednoj strani pacifiera, postoji ravnomjerna raspodjela pritiska na djetetov nepce, dok se s druge strane čvrsto uklapa u jezik, što sprečava da dijete proguta zrak.
 3. Ortopedski. Oblik dijela za usisavanje je u obliku kapi, što pomaže pri stvaranju ispravnog ugriza kod djece tijekom erupcije zuba.

Klasični oblik sisačkog dijela mačaka najčešće izaziva prosvjede u dojenčadi, jer ili stavlja previše pritiska na nepce ili zbog toga dijete proguta zrak, što mu je vrlo neugodno. Nisu svi djeca poput ortopedskog oblika, ali, ipak, za vrijeme zubiranja, stručnjaci preporučuju davanje takvih mrvica na mrvice.

"Bez okusa" materijala

Trenutno su lutke izrađene od tri vrste materijala:

 • guma;
 • lateks;
 • silikon.
 1. Gumeni pacifiers, u pravilu, nemaju ugodan miris i okus, nestabilni su na mehaničke i temperaturne utjecaje, često se slomljuju, zbog čega dijete proguta zrak. Osim toga, gumene bradavice mogu dovesti do alergija u mrvicama.
 2. Latex soothers su privlačniji za djecu, čak i ako su mekši i elastičniji. Latex tinejdžeri imaju tendenciju da se drže zajedno i rasti u veličini tijekom vremena, a također imaju neugodan okus za djecu. Također, poput gumenih pacifiera, lateks bradavice mogu izazvati alergijsku reakciju, a osim toga se ne mogu nazvati sigurnima u pogledu higijene, jer privlače i prašinu i prljavštinu i ne mogu ih kuhati.
 3. Silikonski - najvrjedniji, ne bi se trebali dati tijekom zubiranja, jer oni, poput gumenih bradavica, mogu pokvariti ugriz djeteta, osim toga, lako se grickaju mrvicama.

Što učiniti ako dijete odbije bradavicu upravo zato što mu se čini "neukusnim"? Prije svega, ne pokušavajte poboljšati okus pacifiera, uranjajući je u med ili sirup. Samo dajte bebu mačja od drugog materijala.

Bradavica je mala ili velika u dobi djeteta

Sve bradavice, lutke, pored toga, podijeljene su prema dobnim kategorijama i prema veličini:

 • od 0 do 3 mjeseca;
 • od 3 do 6 mjeseci;
 • od 6 do 18 mjeseci;
 • 18 mjeseci i stariji.

Važno je odabrati pacifiera točno veličine koja će biti najoptimalnija. Za one najmlađe koji još nisu stariji od tri mjeseca, najprikladniji su lateksovi pršutci prve veličine. Ali ako je novorođenče veliko, on može odbiti takvu bradavicu, jer mu je jednostavno malen i neprestano ispadne tijekom sisanja. Prevelika bradavica će rastegnuti djetetova usta i uzrokovati očitu nelagodu u njemu, tako da se ništa ne može iznenaditi ako odbije takav pacifier.

Ostali razlozi

Ostali razlozi zbog kojih bi dijete moglo odbiti bradavice uključuju sljedeće:

 • Neugodno u obliku ili prevelika restriktivna ploča nubnika. Može pritisnuti, ogrebotati oštrim rubom ili čak blokirati dječji zrak zbog čega će neprestano ispljunuti pacifiera.
 • S prirodnim hranjenjem na zahtjev, refleks sisanja mrvica je potpuno zadovoljan, zbog čega jednostavno ne treba sisati niti dud.

Savjeti za roditelje

 1. Odlučite li početi davati djetetu bebu, kupite ga samo u ljekarnama i trebate podići bradavicu u skladu s dobi djeteta.
 2. Kupite nekoliko lutkica iz različitih materijala i različitih oblika, a zatim se izmjenjujte i dopustite im da "iskušaju" vašu bebu. To će vam pomoći da saznate njegove postavke.
 3. Prije nego što dajte bradavicu djetetu, provjerite je li zaglavljen i da li na njoj nema mehaničkih oštećenja, bez obzira na to ima li oštar neugodan miris, jer često zbog tih razloga dovode do odbijanja djece od dude.
 4. Ako dijete krikne i izbaci dude, onda možda to ne radi jer joj se ne sviđa, ali zato što ima nešto na što ozlijediti, ili je vruće ili hladno. Pokušajte u ovom slučaju da se bavite uzrok plakanja, a zatim, nakon što je umirio dijete, ponudi ga za zalogaj.
 5. Nikada ne pokušavajte prisiliti bradavicu u usta djeteta silom. To će dovesti do činjenice da je razvio negativnu reakciju na jednu takvu vrstu. I u budućnosti, jedva vidjevši pacifiera, dijete će plakati i pljuvati je svaki put.
 6. Pokušajte izigrati bradavicu u majčino mlijeko ili u dječju formulu - to će pomoći mrvicama da prepoznaju mačjaka, ali to neće naškoditi njemu.

Bradavica, ako se pravilno koristi, može biti pravi "čarobni štapić" za roditelje. To će vam pomoći da smirite dijete u klinici ili u trgovini, pružite mu priliku da se riješite nervozne napetosti i spasi bebu od dodatnog rizika od infekcije kasnije, kada počinje šetati ulicom, povlačenjem sve što nađe u ustima.

Zadatak roditelja, ako su se odlučili za "pomoć" mačjaka - učiti bebu i odabrati pravu bradavicu koja će mu pomoći da se brzo navikne.

Kako podučiti novorođenče bečaku i što učiniti ako ga ne uzme

Čak je i iznenađujuće koliko je kontroverza među mladim roditeljima takva naizgled bezopasna stvar kao pacifier. Mišljenja o tome treba li joj dati dijete ili ne, mogu biti različite, čak i među očevima i majkama u istoj obitelji. No, mnogi od onih roditelja koji još uvijek misle da djeci trebaju bradavicu ne uvijek znaju kako podučavati dijete do bradavice.

Kada je potrebna bradavica

Liječnici snažno preporučuju upotrebu pacifiera, koji može doći do spašavanja u različitim situacijama. Na primjer:

 • dopušta novorođenčad da zadovolji svoje reflekse sisanja u tim slučajevima ako je malo ili dijete nije dojilo;
 • ako beba pati od nadutosti i teško mu se smiriti;
 • ako dijete ne zaspati dulje vrijeme.

Kao što vidite, bradavica ne samo smiruje nego zadovoljava refleks sisanja. Potonji, zauzvrat, poboljšava funkciju mozga, dovodi do stvaranja "hormona za užitak" u mrvicama, što mu omogućuje da se osjećaju sigurno i mirno spavate.

Hitna potreba za bradavicom javlja se u slučajevima kada mame moraju odustati od dugotrajnog dojenja. Ako je beba u potpunosti dojena, njegov refleks usana potpuno je zadovoljan. Ali ako ga odnesete od majčinske dojke i ponudite umak, novorođenče će vjerojatno osjetiti razliku, jedva da ćete moći varati dijete dugo.

Što učiniti ako mrvica ne uzme pacifiera

Ako vaša beba ne želi uzeti pacifiera, nemojte inzistirati. Općenito govoreći, liječnici ne preporučuju davanje dudova u prvih dana nakon rođenja, a to bi trebalo biti učinjeno tek trećeg ili četvrtog tjedna. Ako je beba već razvila vještinu pravilnog dojenja, a on je gladan, možda ne percipira pacifiera, shvativši da bradavica i mačje nisu ista stvar.

Ako dijete odbija uzimati dud, pokušajte pričekati još tjedan ili čak mjesec dana. Pokušajte s vremena na vrijeme načine podučavanja, ali nemojte inzistirati na tome da odmah ne radi.

Sve bi se trebalo dogoditi pravodobno, a onda nećete imati nikakvih problema.

Poučavati bebu na bradavici ponekad je vrijedno čekati nekoliko tjedana ili mjeseci.

Razlozi za lomljenje mrvica

Ipak, ispitujemo glavne razloge zbog kojih beba može odbiti bradavice, dok je sa hranom sve u redu. Najčešće, "kvara" leži upravo na samom bradavici. ona:

 • ima neugodan oblik;
 • napravljen od "neukusnog" materijala;
 • mali ili veliki za svoje godine.

U takvim slučajevima dovoljno je jednostavno dobiti novu bradavicu, drugačiji dizajn i drugi materijal.

Kako podučavati

Mama bi trebala poučiti bebu da sisanje dude na bilo koji od sljedećih načina.

 1. Pokušajte uzeti novorođenče u rukama u istom položaju kao kod dojenja, ali umjesto bradavice, predlažemo da sisati na dude, umočiti ga u mlijeko ili formulu. Ako vaša beba još nije pola godine, ova metoda je vrlo učinkovita.
 2. Ako je beba već počela rezati zube, trebate mu ponuditi umak, umjesto obično korištenih prstenova za zubljivanje. Dijete bi moglo pokušati ugristi zube i nju. Da bismo poučili dijete da bradavicu bude lakše, preporučujemo da kupite gumu papilom umjesto silikona ili lateksa.
 3. Umjetni umjetnici trebaju biti hranjene mješavine samo iz boce, u svakom slučaju ne s žlicom. Kada beba majstori bradavicu na bocu, on će uzeti bradavicu zdravo za gotovo.
 4. Ako je mrvica već napunjena majčinim mlijekom i počinje zaspati, ne dopustite da samo sisati dojku poput mačjaka. Ponudite mu papila u ovom trenutku, i vjerojatno se neće oduprijeti.

No, ono što točno ne biste trebali učiniti jest podmazivanje mačjaka ne s mlijekom ili mješavinama, već s nečim slatkim džemom ili medom. Ako se to učini tako često, mrvice mogu dobro razviti dijatezu ili alergije na slatkiše. Osim toga, propadanje zubi također može prijetiti njegovim malim zubima.

Kada je korisno dati lutku

Ortodontska bradavica preporučena od pedijatara za pravilnu formiranu čeljust i zube

Ovaj pribor je koristan u sljedećim slučajevima:

 1. Ako pripremaš bebu za spavanje. Kada beba uzme bradavicu u usta, smiruje ga, kao i redovno dojenje. U takvim slučajevima, djeca obično zaspati na vlastitu, i oni ne moraju biti dugo rocked. Ali čim bradavica radi svoj posao, a mrvica zaspi - pažljivo uklonite čašu iz usta.
 2. Ako je novorođenče gaziki. Usisavanje kretanja obično stimulira crijeva, kao rezultat toga, plinovi će se kretati brže.
 3. Ako je beba nestašna u trenutku kad ga, na primjer, sakupite za šetnju, vozite se s njim u prijevozu ili sjedite u redu nekom od liječnika. Bradavica u takvim slučajevima malo distracts dijete i on počinje da se ponašaju mirnije. Međutim, čim se mrvica ponese nešto drugo, bolje je ukloniti bradavicu.

U prvih šest mjeseci života djeteta, refleks usne se manifestira vrlo snažno. S vremena na vrijeme maleni ga uzima u ustima i pokuša sisati prstima ili prstima, pa je zbog higijene bolje dati mu papila. Bradavica smiruje čak i hiperaktivne ili lako uzbudljive bebe, tako da nema ničeg lošeg u tome da ste u svom arsenalu već oko godinu dana.

Nekoliko argumenata protiv

Neki roditelji, koji žele da se dijete ne miješa s njima, dopustiti mu da provede svoje slobodno vrijeme s bradavicom u ustima. Ako se dijete već koristi za lutku, to je vrlo lako postići. Ali ni u kojem slučaju to ne bi trebalo učiniti, i zato:

 • nakon što je počeo sisati na pacifier, dijete postupno "napušta" taj proces, prestanak gledati okolo i, u skladu s tim, prestaje poznavati svijet koji ga okružuje. Postaje slobodan, čak i malo besmislen izgled. Ako zadržite dijete na ovom mjestu duže vrijeme, tjednima i mjesecima, počinje se jasno zaostajati od svojih vršnjaka u svom razvoju;
 • djeca koja su već dugo navikla sisati na pacifier mogu početi govoriti kasnije od drugih, ili će se u govoru pojaviti nedostaci. To nije znanstveno dokazano, ali takav rizik očito nije vrijedan diskontiranja;
 • lako podučavati - teško je odstupiti. S vremenom, kada dođete do vaših osjetila, odvajanje bebe od uobičajenog pribora u ustima koštat će vas oba mnogo živaca;
 • dugo sisanje pacifiera s vremenom može razviti štetnu naviku u osobi, neku vrstu "krpelja opsesivnih pokreta". Tinejdžer će ugristi nokte, ali odrasla osoba stalno uzima vrh olovke ili olovke u usta itd.

Vrlo negativna situacija je kada mlada mama, koja odlazi s bebom na sat vremena hoda, razgovara s nekim na telefonu sat vremena, gura bradavicu svom malom sinu ili kćeri kako ne bi ometala. Kao rezultat toga, umjesto da gleda drugu djecu ili životinje ili razgovara, mrvica se cijelo vrijeme glupo sjedi u kolicima cijeli sat, s pacifierom u ustima, zureći u besmisleno odvojeni izgled negdje u svemiru.

Trebam li podučavati - "za" i "protiv"

Bilo koji dječji pedijatar dat će primjere iz njegove prakse, kada je, zbog navika kod bradavica, dijete imalo problema s dojenjem. Dijete može pogrešno zgrabiti bradavicu ili gutati zrak tijekom hranjenja, što dovodi do čestog regurgitacije. Dijete čak nije imalo dovoljno, ali već odbija grudi, umorna.

U takvim situacijama, zaustavljanje korištenja bradavica može odmah poboljšati situaciju. Pa ipak, takvi slučajevi su više iznimki od pravila. Stoga ćemo pokušati navesti sve prednosti i nedostatke upotrebe bradavica, jer tko je upozoren, on je naoružan, kako kažu.

Sa mačjom, beba spava duže.

Kako odabrati

Djeca odrastaju, a bradavice trebaju "rasti" s njima, za različite dobi potrebni su prikladniji pribor. Postoje dva oblika bradavice, a dijete može preferirati bilo koju od njih - to se može odrediti samo eksperimentom.

 1. Bradavica s klasičnim okruglim "papilla". Nije najbolji izbor, samo takav pribor može poremetiti ispravnu tvorbu čeljusti i zuba u budućnosti. Mjesecima od 7 do 9 ovaj bradavica treba zamijeniti ortodontskom.
 2. Ortodontska bradavica ima jednu plosnatu stranu, postoji vrsta kose. Ova bradavica je bolje prilagođena jeziću mrvica, samo trebate dati točnu ravnu stranu prema dolje. Suprotna strana ravnomjerno pritisne nepce. Ortodontska bradavica sprečava gutanje zraka.

Što se tiče materijala, bolje je kupiti proizvode od silikona ili gume. Latex se smatra više alergenskim materijalom.

Pokupiti štitnik bradavica:

 • dovoljno širok da se ne uđe u usta djeteta;
 • s izrezima za nos, tako da mrvica može slobodno disati;
 • s reljefnom površinom, tako da se slina ne nakuplja i ne nadražuje osjetljivu kožu djeteta.

zaključak

Ne vrijedi odustati od bradavica, često vam to može pomoći da se nosite s anksioznosti beba. No, potrebno ga je koristiti samo za ograničeno vrijeme, osloboditi se onih trenutaka kada više nema potrebe za lutkom.

Nemoguće je djetetu dati bradavicu odmah nakon rođenja, potrebno je da oblikuje ispravnu vještinu majke dojke. Tek nakon što beba počne pravilno jesti i jesti dovoljno, ne prije tri ili četiri tjedna, dopušteno mu je naviknuti na bradavicu

Kako podučiti bebu na bradavici: 5 učinkovitih načina

Oko 70% majki nakon rođenja djeteta odluči da ne daju bečaku svojoj bebi.

No, nakon 3-4 tjedna, i ponos ustupa iritacije i umora, kao dijete je stalno „visi” na prsima i ne želi ići spavati, ako majka pokušava ga prebaciti na jasle. Ovdje je mjesto gdje se postavlja pitanje o tome kako naučiti dijete na bradavicu.

Većina dojenačkih beba nerado se upoznaju s novim priborom, a neki kategorizirano odbiju uzimanje pacifiera i stalno ga ispljuju. Što se može učiniti u takvim situacijama?

Štetu ili korist?

Do sada, možete upoznati različita mišljenja pedijatara o pacifier. Neki vjeruju da usisavanje dude doprinosi formiranju abnormalnog ugriza i zaostajanja u razvoju govora, stoga, ni u kojem slučaju ne biste trebali dati vašem djetetu.

Drugi ne vide ništa loše u bradavici, pa čak i odobravaju njegovu upotrebu u prvim mjesecima beba života. Ali istina je, kao i uvijek, negdje u sredini.

Što je korisno za sisanje jednog pacifiera?

Snažni refleks je najmoćniji od svih refleksa koje dijete ima. Da bi se zadovoljila potreba za sisanjem, mrvica može sisati na bilo što: kut deke, rukav bluze, njezini prsti, ali glavni izvor je majčinska dojka.

Važno je razumjeti da je dijete ne može dojiti stalno, jer je pun overfeeding, nadutost, crijevnih grčeva i često izobilju regurgitacije.

U slučaju kada refleks sisanja nije zadovoljan, a beba je već puna, pacifier može biti spas.

Koje su prednosti dječjih liječnika?

Djeca navikli na dudom, zaspi gotovo odmah, kako bi dobili svoj omiljeni predmet. spavati sam više - pišljivom rijetko se probudi za hranjenje, kao u većini slučajeva, česte pokušaje sisati dojku nisu uzrokovane gladi i potrebu da ispuni refleks.

Većina beba se navikla na zaspati s majčinom dojkom u ustima, i sve ih pokušava pomaknuti do kraja kreveta u neuspjehu. Kao rezultat, oba ne dobivaju dovoljno sna.

Djeteta djeteta omogućuje ležanje beba na san u krevetu. Dovoljno mu je dati pacifier, a za 5 minuta dijete će već spavati.

 • Stabilno emocionalno stanje.

Djeca s slabim živčanim sustavom često doživljavaju negativne emocije (ljutnju, ljutnju, ljutnju), izražavajući to plakanjem. Bradavica pomaže smirivanju djeteta i sprječavanju dječjih tantruma, što je važno za skladan razvoj.

 • Refleksno usisavanje zadovoljstva.

Uz pomoć dude, dijete će moći zadovoljiti svoje potrebe 100%, budući da je bradavica uvijek pri ruci (za razliku od majčine dojke). Djeca koja sisaju umak, nemojte to raditi prstima i predmetima na ulici.

Kada dijete izvodi pokrete usta, crijevni mišići ugovore, guraju se suvišni zrak i potiču ispuštanje plinova i izlučivanje izmeta. Ovo je izvrsna prevencija crijevne kolike i konstipacije.

 • Normalizacija režima hranjenja.

Ako beba ima priliku sisati na dude, on neće stalno tražiti dojku. To će pomoći u izbjegavanju preopterećenja i povezanih poremećaja probavnog trakta.

 • Slobodno vrijeme za mamu.

Ako majka treba otići 3-4 sata (na primjer, u bolnicu), bradavica će pomoći da smiruje dijete.

 • Pomozite kod dojenja.

Kada dijete ima zube, osjeća bol i nelagodu, što utječe na emocionalno stanje. Lakše je pomoći bebi da preživi ovaj period pomoću pacifiera.

Utjecaj na dojenje

Potrebno je podučiti bebu lutke tek nakon što žena ima laktaciju. Ranija upotreba bradavice može dovesti do smanjenja mlijeka, pa čak i zatajenja dojke.

Činjenica je da se pacifiers razlikuju u obliku od ženskog bradavica. Ako beba počne sisati na pršut prerano, može uzeti grudi na isti način, sisavši samo prednje mlijeko.

Posljedice mogu biti sljedeće:

 • pothranjenost i gubitak težine;
 • laktozaza uzrokovana stagnacijom povratnog mlijeka u mliječnim žlijezdama;
 • mastitis;
 • smanjena proizvodnja mlijeka;
 • neuspjeh prsnog koša.

Nakon djeteta djeteta, dojenje se može činiti teškim za bebu, a on će jednostavno odbiti majčino mlijeko. Stoga je nemoguće podučiti dijete do bradavice sve dok se u žena ne uspostavi dobra dojenje, a dijete nije naučilo pravilno uzimati grudi.

Utjecaj na razvoj govora

Zakašnjenje u razvoju govora može se opaziti kod djece koja sisaju bradavicu, ali to se odnosi samo na dugotrajnu uporabu dodatne opreme. Preporucuje se beba od mahunarke u dobi od 2 godine. Ako to nije učinjeno, dijete može pogrešno izgovoriti određene zvukove. Samo dječji logopedac može riješiti problem.

U kojoj dobi treba podučavati bradavicu i vrijedi li?

Mišljenja stručnjaka o ovoj temi također se razlikuju. Neki ljudi misle da bi upoznavanje novorođenčadi s pacifierom trebalo biti odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, jer će to biti puno teže kad dijete raste.

No, većina neonatologa i pedijatara uvjerena je da je najbolje vrijeme da se navikne na bradavicu da dosegne mjesec dana. Tijekom tog vremena, žena je poboljšala laktaciju, a mrvica dobiva maksimalni taktilni kontakt s majkom, koji postavlja temelje za skladan i pravilan razvoj.

Da biste shvatili da beba treba lutku, možete sljedeće značajke:

 • sisanje pelene ili pokrivača;
 • popunjavajući kamere u ustima i pokušavajući sisati;
 • plakati nakon hranjenja i pokušavajući ponovno dograbiti dojku (pod uvjetom da je dijete jasno izraslo);
 • odbijanje zaspati u krevetiću (bez majčine dojke).

Ako se barem jedan od navedenih znakova može pripisati djetetu, roditelji bi trebali uzeti u obzir upotrebu pacifiera.

Pravila odabira

Čovječe za djecu razlikuju se po tri glavne karakteristike: oblik, veličinu i materijal koji je napravljen. U ljekarnama možete pronaći lateksa i silikonske bradavice. Kakav materijal kojeg će dijete izabrati ovisi o njegovim osobnim sklonostima.

Novorođenčad se može ponuditi dudom od lateksa - lateks je mekši od silikona, tako da se najmanji bebe naviknu na to bolje i brže. Starija djeca će trebati silikonske dude: oni su ugodnije sisati, a osim toga, silikon je jači od lateksa. Ono što je važno u razdoblju zubiranja prvih zuba.

S veličinom sve je jednostavno: trebate obratiti pažnju na označavanje proizvoda: 0-3, 3-6, 6-12. Ali ovdje biste trebali uzeti u obzir ukuse i karakteristike djeteta. Ako beba na 4 mjeseca odbija bradavice s oznakama 3-6, možete ostaviti dude koji je isisan prije, čak i ako ga ne odgovara prema dobi.

Svi podaci o paketima su približni. Posljednji čimbenik odluke trebao bi biti izbor djeteta i njegovih potreba.

Oblik bradavica može biti:

 • anatomski (ponovite obrise ženskog bradavica);
 • ortodontski (sprječava patologiju ugriza);
 • s izduženim bradavicama;
 • s volumetrijskom bradavicom.

Konačna odluka je uvijek za dijete. Roditelji će morati probati nekoliko proizvoda različitih oblika i veličina prije nego što mrvica odabere ono što on voli.

Neke od pravila za odabir lutke za novorođenče opisane su u ovom videozapisu.

Metode koje pomažu pri upotrebi lutke

Metoda 1

Uzmi dijete u naručju u pozi koju majka najčešće koristi za hranjenje. Jedna se ruka vrijedi ublažiti mrvicu dok mu je nježno pričala.

Umjesto dojke u ustima djeteta, stavite dude, nježno pritiskajući prstom tako da bradavica nije na podu. Ako se dijete odupre, ne trebate inzistirati. Bolje je odgoditi trening za nekoliko dana.

Metoda 2

Četka dude s nečim slatkim. Često se preporuča baka da na vrh dude stavlja malo meda. To se ne bi trebalo učiniti, jer pčelinji proizvodi imaju visoka alergijska svojstva. Bolje je koristiti otopinu glukoze ili zaslađene vode.

Djeca vole slatkiše, tako da ova metoda može biti vrlo učinkovita.

Metoda 3

Neke majke uspijevaju nadmudriti malu buku četkom četkanja bradavice majčinim mlijekom (ili smjesom koju dijete jede). Uobičajeni okus pomaže u ubrzavanju obuke za pacifiera i učinit će taj proces ugodnim i bezbolnim.

Metoda 4

Najbolje je pribjeći bradavici u vodoravnom položaju, odmah nakon hranjenja. Ako dijete izbaci dude, možete staviti valjak koji neće dopustiti da bradavica ispadne iz usta. Neka djeca poslije nekoliko takvih vježbi uspavljuju se s pacifirom.

Metoda 5

Ako dijete dobije piće, možete ga piti ne iz žlice, već iz boce. Nakon što je beba ovladala bocom, trening za dude postaje 2-3 dana.

Pravila za njegu

Važno je da bradavica uvijek bude čista - to će spriječiti razvoj infektivnih bolesti (osobito crijeva). Kako bi se postigla sterilnost, bradavice treba kuhati svaki dan.

U tu svrhu, bolje je kupiti više (5-6 komada) lutke odjednom, tako da ih možete mijenjati tijekom dana ako padnu na pod.

Zgodan u tom pogledu, posebne privitke za dude, s kojima ih možete pričvrstiti na odjeću. Ako beba ispusti dude, neće pasti na pod ili prljavo tlo ako je dijete u šetnji.

Što se ne može učiniti ako je lutka pala na pod:

 • lizati (u ustima odrasle osobe je veliki broj bakterija);
 • sipati vodu iz slavine (bradavice moraju kuhati!);
 • obrišite rupčićem, osobito ako nije sasvim čist.

Ako je dječja lutka pala na ulicu, a zamjenjiva osoba nije bila pri ruci, potrebno je smiriti dijete i vratiti se kući da bi dobili čistu bradavicu.

Sve treba mjeriti

Da bi se izbjegle daljnje poteškoće u odvikavanju djeteta od sisanja pacifiera, važno je promatrati mjeru i ne koristiti češku češće od djeteta.

Jednostavni savjeti pomoći će u izbjegavanju prekomjerne ovisnosti:

 • Nemojte djetetu dati duda pacifira, jer će plakati. Prvo ga morate pokušati smiriti na druge načine. Ako sve ostalo ne uspije, nudi sićušnu bradavicu.
 • Nakon što beba zaspati, lutka za bebu mora biti pažljivo uklonjena iz usta, inače se spavanje može postati uznemirujuće i dijete će se probuditi svaki put kada bradavica ispadne.
 • Ako dijete zaspati na ulici s pacifierom, trebali biste ga ukloniti i nakon što san uđe u duboku fazu.
 • Ako beba plače nakon hranjenja, možete mu ponuditi babi, ali ne dugo (ne više od 5-10 minuta).

Ako dijete odbija čašu

Oko 22% djece uopće ne prepoznaje lutku pa roditelji nemaju razloga za brigu i brigu. Dosta je ljubavi i brige da takva djeca odraste zdrava i nisu se razlikovala od svojih vršnjaka.

Moram li učiti bebu na lutku?

Neki ne mogu odvojiti dijete od bradavica, drugi ne mogu staviti dijete u bradavicu. Da, da, ponekad djeca odbijaju pacifira, a prilično često je bradavica koja pomaže roditeljima u različitim situacijama. Ona savršeno smiruje dijete, potiče refleks usisavanja. Tijekom sisanja bradavica mozak se stimulira, proizvodi se određena koncentracija, proizvodnja hormona za užitak. Dijete se brzo smiruje, usredotočuje se na usisavanje i zaspanje. Bilo je uvijek neprilika o činjenici da se dijete uopće ne bi trebalo naviknuti na bradavicu pa svaki roditelj odlučuje za sebe hoće li mu se pridružiti ili ne. No, također biste trebali znati da beba neće biti gora od bradavica, jedini pravi nedostatak je da će doći do poteškoća kada dođe vrijeme da se vaša beba od bradavice i wean (ovdje smo pisali o tome: kako odstupiti od bradavice).

Kada bih trebao koristiti lutku?

 • Optimalna upotreba lutke prije spavanja. U tom slučaju, stimulacija refleksnog usta pomoći će smiriti dijete, zamjenjujući uobičajenu i normalnu bebu dojenju prije spavanja;
 • Tijekom dugih okupljanja za šetnju i šetnju kada se dijete igra u pješčaniku;
 • Kada morate čekati u velikim redovima, na primjer, u klinici;
 • Tijekom kupovnih putovanja (novu odjeću na mrvicama);
 • Sve vrste putovanja i putovanja.

Zašto je nemoguće podučiti bebu na bradavici tijekom dojenja?

Ako dojenje traje do godinu dana ili godinu i pol dana, neće biti potrebna lutka. Naprotiv, s velikom vjerojatnošću, to će biti ogorčeno odbijeno. Gotovo je nemoguće podučiti bebu koja je dojena pacifieru. Djeca savršeno osjećaju razliku i neće zahtijevati dud, već toplu i živu majčinu dojku.

Ne može svatko priuštiti dugo dojenje. Korištenje brojnih lijekova, antibiotika, nepridržavanja posebne prehrane, stresa, ranog izlaska na posao. Sve to dovodi do prisilnog odbijanja dojenja.

Što može pacifier biti koristan?

 • Dijete koje je naviklo na pacifiera ne zahtijeva pozornost prije odlaska u krevet, on treba samo kolačiće. Ovo je vrlo važno pitanje. Robbing beba prije spavanja bez korištenja duda zahtijeva barem jedan sat, ili čak dva, dnevno (tj. Tijekom dana). Ako imate toliko vremena, ne možete se brinuti o potrebi za lutku. Ako ne, to je više racionalno odabrati dobru bradavicu;
 • Dummy potiče crijeva i spašava dijete iz džipa;
 • Dok hodate na ulici i igraju dijete u pješčaniku (naposljetku, djeca vuče sve vrste "Kaku" u njihova usta);
 • Postoje posebne bradavice koje pridonose formiranju točnog ugriza;
 • Dijete se može brzo uvjeriti u bilo koju situaciju nudeći mu bečaku;
 • Dummy se može koristiti za mirno dijete od bilo kojeg člana obitelji. I otac i baku djeteta i stariju djecu. Da bi beba dovela u stanje miroljubivosti, obvezno sudjelovanje majke nije nužno;
 • Postoji razvoj sposobnosti koncentracije, koji će kasnije biti vrlo koristan u studijama ili intelektualnom radu. Vrlo je važno osigurati da se ovaj privitak ne prebacuje, na primjer, na pušenje. Ali adolescentu se lako može objasniti šteta pušenja i pronaći alternativu za postizanje koncentrirane države.

Što bi moglo biti negativna strana korištenja bradavica?

 • Manje je pažnje posvećeno proučavanju okolnog svijeta, dijete je usredotočeno na usisavanje;
 • Djeca koja su se naviknula na pacifiera počinju kasnije razgovarati, češće je potrebna pomoć logičkog terapeuta (to je naravno moguće i mit);
 • Teško je odstupati od upotrebe lutke. Ponekad je to (kako odvojiti vezu na početku članka);
 • U nekim slučajevima, dijete se prebacuje na druge predmete (sve što mu uđe u oči) i usisava ih, uključujući i prste. Usput, lakše je odstraniti dijete iz bradavica nego od sisanja prstiju (vidi članak o odbacivanju djeteta da sisati prste);
 • Djeteta dječje može sisati nekoliko sati bez stanke. To je mnogo dulje od dojenja;
 • Budući da se lutka upotrebljava dulje od dojenja fiziološki je opravdana, a bez vremenskih ograničenja, pretjerano razvijeni refleks usisavanja može dugo trajati i odražavati se u usisavanju olovaka i olovaka u školi, naviku grickanja noktiju, pušenja.

Postoje i pozitivne strane s pretjerano razvijenim refleksom usta. Kod sisanja objekata, na primjer, olovka, uobičajena stimulacija mozga, lako se postiže koncentrirana stanja, proizvodi se hormoni za užitak. I problem algebre je riješen, tako i sa zadovoljstvom. Ali umjesto olovaka koje su pojedene na odluku, možete kupiti još jednu kutiju, to je u redu.

Neka djeca apsolutno ne žele koristiti pacifier. Trebam li inzistirati?

Naravno, lutka je prikladan alat za upravljanje djetetom. Većina roditelja smatra da je prikladna, u svakom trenutku da utišava dijete i smiri se. Češće, aktivna djeca odbijaju bradavice koji samostalno žele kontrolirati svaku situaciju. Moguće je da za takvu djecu koja odbijaju bradavice, navika koncentriranih stanja bit će osobito korisna. Pa, sve prednosti korištenja bradavica, napisali smo gore.

Podučavanje lutke - male trikove

Postoje dvije glavne metode podučavanja djeteta:

 1. Da zavede bebu tako što sklizne dude umjesto dojke. U tom slučaju, pričvršćivanje na bradavicu će biti maksimalno. Uzmite bebu u svoje ruke u pozi u kojoj se dojenje javlja, ali umjesto dojke nudite bradavicu podmazanu mlijekom ili formulom. Ova metoda je idealna za djecu mlađu od 3 mjeseca. Starije bebe teško se mogu nositi na ovaj način.
 2. Ponudite pacifiera u razdoblju pojavljivanja zuba, kada je beba spremna za grickanje i sisanje na bilo što. Dijete će uzeti pacifiera kao zgodnu i korisnu igračku, gnječiti i ugristi, naučiti ga staviti na svoje u ustima i ukloniti ga po volji.

O da, mnogi vas savjetuju da razmazite bradavicu sa slatkim pekmezom ili medom, tako da dijete ne pljune; malo dijete može imati diatezu, karijes, alergije i ovisno o okusu. Također ne morate lizati bradavicu prije nego što ga dajte djetetu, u slini odrasle osobe postoji ogromna količina bakterija.

Od koje dobi može biti ponuđena lutka?

Pacifier se može dati od rođenja. Dobre ljekarne imaju širok izbor bradavica za bebe, počevši od rođenja. Ako novorođenče odlučno odbije isprazniti lutku, pričekajte malo i pokušajte ponovo za 1 mjesec. Bradavice za bojenje mogu se koristiti od 7-12 mjeseci.

Kako odabrati?

Kupnja bradavica prema dobi djeteta (lutke se prodaju u veličinama od 0 do 3 mjeseca, od 3 do 6, od 12 i 18 mjeseci). Također obratite pažnju na materijal bradavica - može biti silikon i lateks (lateks je mekši od silikona) i na obrascu.

Usput, mnoge bebe često odbijaju i pljuvaju bradavice, jer ih ne odgovara veličinom i oblikom (premalo ili veliko), ili dijete ne voli materijal iz kojeg se izrađuje bradavica (preporučujemo da kupujete i lateks i silikon - beba će odabrati koji će mu odgovarati i uživati). Pročitali smo detaljno kako odabrati pacifier >>>

Trebam li kombinirati dojenje i korištenje dude?

Ovo je nepoželjno. Razlozi su sljedeći. Kada dojite, dijete uči da je vrlo pažljivo o majčinoj dojci. Djeca koja ne koriste bradavice gotovo nikada ne ugrize grudi.

Ali pacifier je vrlo prikladan za grickanje. I djeca gnuju na dude, kada se zubi rezu, kao rezultat toga, kada se dojka opet pojavljuje u ustima, teško je da se djeca prebace i mogu ugristi. Za toleriranje i oprost takvih ugriza ne može se kažnjavati, ni zbog toga.

Treba shvatiti da svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne strane. Nastavite s racionalnim preferencijama. Ako imate dovoljno vremena, smireno reagirati na zahtjeve djeteta fokus u sredini noći, spremni za rock vaše dijete satima, ako on ima trbuščić bol ili zuba - problem s dudom može ostaviti otvorenim.

Ako želite imati malo vremena za sebe osobno, nemojte stalno gledati iscrpljen kontinuiranim nedostatkom sna, radite nešto oko kuće - odaberite čašu.

Top 10 kravata: odaberite dojilicu za dijete (ocjena):

Top 10 glavnih proizvođača (marki) bradavica pacifiers, koje možete naći na tržištu dječjih proizvoda. Proizvođač, značajke, svojstva, prednosti i nedostaci, cijena - http://razvitie-krohi.ru/veshhi-dlya-malyisha/top-10-pustyishek-vyibiraem-sosku-dlya-rebenka-reyting.html

Ali ako vaše dijete još uvijek ne želi uzeti lutku na bilo koji način, radujte se, nemojte se odmažiti

Ostavi ga ovdje.

Video mišljenje: Dummy - dati ili ne dati?

Pogledajte mišljenje 5. majke mame i mišljenja dr. Komarovskog

Kako podučiti bebu na lutku?

Velika količina sporova i neslaganja - samo takva reakcija među majkama danas je uzrokovana tako jednostavnom, ali ne manje važnom, poput lutke. Neki su uznemireni da dijete ne sisati na dude, dok drugi u prilog nikada ne uvode bebu u nju. Tko je u pravu? I kako podučiti dijete za lutku, ako postoji hitna potreba za tim? Pokušat ćemo odgovoriti na sva pitanja i razumjeti situaciju.

Je li beba potrebna lutka?

Protivnici mačaka danas se nalaze na svakom koraku. Čak iu maternističkoj bolnici, mlade majke koje postavljaju pitanje može li dječija beba biti novorođenče lice prijetnje pedijatara koji kažu da su strogo zabranjeni da daju bebu mačjeg. Međutim, postoje situacije u kojima je jednostavno nemoguće bez ovog lijepog izuma čovječanstva. Na primjer:

 • duge naknade za šetnju;
 • čeka njihov red u bolnici i drugim ustanovama;
 • shopping putovanja, što je gotovo neizbježno za mumije;
 • pokušavajući na novu odjeću za bebu;
 • bilo koje putovanje i putovanja.

Osim toga, često je bradavica pravi spas tijekom igara u pješčaniku, kada dijete sada i onda podiže s tla "Kaku". A to ne spominje takvu glavnu okupaciju jednogodišnjeg beba kao sisa. Do jedne i pol godine, djeca neumorno povlače u ustima sve što je loše, počevši od igračaka i završavajući vlastitim rukama. Kao što je pokazala praksa, mnogo je lakše odvojiti djetetu od mačjeg mačjeg psa nego sisati vlastiti prst. Ako još sumnjate želite li djetetu davati lutku kada je to potrebno, glavni argument za vas će biti da je higijenski, štedi djetetu tijekom čestih noćnih buđenja, a potiče i crijevnu aktivnost i štedi od stvaranja plina.

Kako podučiti bebu na lutku?

Nakon što smo se bavili problemom važnosti bradavica, okrenimo se drugom problemu. Leži u činjenici da dijete ne uzima pacifiera. To se može dogoditi iz nekoliko razloga:

 • materijal koji je napravljen ne odgovara bebi;
 • to je premalo ili veliko za dijete;
 • beba se ne uklapa u oblik pacifiera.

Odabir pacifiera za dijete, pažljivo proučite informacije o paketu. Postoje tri glavne veličine pacifiera: od 0, od 3 i od 6 mjeseci. Materijal koji se koristi je dvije vrste: silikon i lateks. Oblik bradavice je također različit i nastaje u vezi s različitim ciljevima. Osim toga, postoje i druge suptilnosti - pitajući se kako podučiti novorođenče na lutku, ne zaboravite na težinu s kojom je rođen. "Ratnici" odmah će pljunuti bradavicu prve veličine bit će im malena. Ali postoje i oni koji, naprotiv, vole veće veličine. Drugim riječima, budite spremni za činjenicu da morate probati desetak bradavica prije nego što pronađete onu koju vaše dijete voli.

Pretpostavimo da ste napokon napravili svoj izbor. Ostaje odlučiti kada dati djetetu beč i kako se ispravno nositi kako bi dijete to voljelo. Da biste to učinili, savjetujemo vam da slušate sljedeće savjete:

 • kuhati bradavicu 2-3 minute prije prve uporabe i prije svake uporabe;
 • zamijenite lutku svakih 4-6 tjedana korištenja;
 • Nemojte koristiti vrpce i gumene trake oko vrata kako biste nosili dud. Bolje je dobiti poseban slučaj;
 • Ni u kom slučaju ne umotajte dude u slatko (sirup, šećer, med), tako da ne pljune. To može dovesti do pojave diateze u djeteta, karijesa i ovisno o okusu;
 • isto vrijedi i za lizanje bradavica prije davanja djetetu. Zapamtite da vaša sline sadrži veliku količinu bakterija opasnih za vašu bebu;
 • Poučavati djetetu pacifieru može ga davati odmah nakon hranjenja. Ako ga podmazete s mlijekom, beba neće primijetiti promjenu i zaspati s bradavicom. Ne zaboravite da je tijekom spavanja pacifier bolje ukloniti iz usta. Ili možete koristiti posebne noćne bradavice;
 • ne zabututbayte pacifiers. Dajte im samo kao posljednje sredstvo, kada je stvarno potrebno zadovoljiti djetetov usisni refleks;
 • držite nekoliko lutki u kući. Optimalna količina je oko pet. Svi oni moraju biti sterilizirani i pohranjeni u posebnim slučajevima.

Poučavanje djeteta pacifieru jednostavan je zadatak. Ali ako se, unatoč vašim nastojanjima, iz nekog razloga dijete ravno odbije uzeti ga, radovati se. Ne morate odvojiti odrasle dijete od svojih ljubljenih bradavica, koji su uspjeli postati rodni. I ovo, vjerujte mi, zadatak je teže nego pokupiti samog pacifiera.

Zašto dijete izbaci dude: je li potrebno priviknuti se dude?

Moram li učiti bebu na lutku?

Bradavica zadana je za prvu mirazu djeteta. "Pa, i kako je bez bradavice?" - iskusni roditelji će pitati, koji znaju iz prve ruke kakva je beba koja plače cijele noći ili histerikalne mrvice kad ima mnogo ljudi oko sebe.

"To je točno bez bradavice!" - savjetnici za dojenje pjevaju, aktivno prosvjeduju protiv pacifiera i boca kao "neprijatelja" pravilnog dojenja i dugoročne uspješne laktacije. Ali i sam dijete uporno ispisuje skupu lutku, odbijajući se smiriti s ovim "dodatkom". Kako biti roditelji? Trebam li naučiti djetetu pacifieru? I je li štetan za mrvice?

NAČIN ODRŽAVANJA

Stoga je začet po prirodi da se bebe umiruju usisavanjem. Ovo je jedan od najvažnijih refleksa s kojima se rogira, pa se konzultantima za laktaciju savjetuje da se mrvica na prsima na zahtjev - čim beba počne plakati ili plakati. Na majčinoj dojci, mrvica ne samo jede, već i smiruje.

Međutim, mrvica se ne smiruje uvijek na dojci, a mama, pored djeteta, poslove i potrebu za odmorom. Može li bradavica biti takva "pacifier"?

Bijesno poput panacea?

Ako bi bradavica bila tako štetna za pravilno vezanje beba, kao što savjetnici za laktaciju kažu, taj pribor iz miroze djeteta nestaje kao fenomen davno. Zapravo, bradavica nije štetna kao činjenica da majke ne znaju kako se aplicirati na dojku, tako da dijete stvarno dobiva mlijeko i ne žvače majčinim bradavicama.

Zaključak: ako majka nauči pravilno dojenje, pacifier neće postati prepreka.

ZAŠTO DUHA?

Druga stvar je da sam mrvica ne želi sisati mač i tvrdoglavo ga pljuva. Zašto? Zato što, pored sisanja, dijete također ima guranje refleks, koji je u početku pomogao ljudskom mladunčetu da ne proguta strano tijelo. I lutka, koja je teža od majčine bradavice, percipira mrvica kao nešto "izvanjsko" koje se ne može dopustiti u tijelo. Zato, beba i ispljune mačjaka, čak i ako je skupo i ortodontski.

Ponekad se beba plaši okusom bradavica od silikona ili lateksa, a majke kažu da je dijete "odabralo" jednu jedinu lutku od 5-7 opcija koje mu se nude.

JESTE LI ZAMJENA DUMPE?

Postoji alternativa svemu, i čašicu. Svaka majka odabire svoj vlastiti način: netko joj stavlja dojku na prsa svaki put ili se smiruje s bolesti kretanja, netko daje joj dijete sisati na njezin mali prst. No, ne svaka majka ima priliku biti vezana za bebu cijeli dan - postoje brige za drugu djecu, kućanske poslove ili rad na freelancingu. Mali prst mora biti stalno pranje, kako ne bi donio mrvice infekcije - i uskoro će se majka umoriti s takvom "zabavom".

Često se događa da, u potrazi za načinom smirivanja, beba, koja nema bradavicu, počinje sisati šakom ili prstom. I iz ove loše navike moramo odvojiti dugo vremena. Život postavlja svoje prioritete, a bradavica pomaže u tome. Znate, takvi slučajevi su rijetki - ali sada su aktivni mame teško učiniti bez pacifiera. Ali ti odabireš.

AKO JE JIPS POTREBNO

Ako je potrebna bradavica, ali dijete ga pljuje, navlažite mačem majčinskim mlijekom, a maca će se najvjerojatnije naviknuti na pacifiera nakon nekoliko takvih postupaka. Budite spremni za činjenicu da ako se dijete navikne na bradavicu, mora se mijenjati na novi svaka dva mjeseca ili kuhati prije uporabe.

Često se bebe naviknu na jednu vrstu pacifiera pa se sjetite imena i trgovine / ljekarne u kojoj ste ih kupili.

TOP stvari za novorođenče koje se ne isplati kupiti

Prvih 100 dana: što može uplašiti zdravu bebu

Mlijeko priče: 5 mitova o dojenju

Dijete je rasulo u suze: 10 neočekivanih savjeta o tome kako ublažiti bebu

"Front" ili "back": Koje majčino mlijeko je korisnije?

Pješačenje prije hodanja: značajke razvoja do godine dana

Kako podučiti bebu na lutku: učinkoviti načini

"Prazno" pitanje uvijek se brine roditeljima, a mnogi ih pitaju mnogo prije nego što se dijete rodi. Mišljenja su podijeljena: neke majke i očevi vjeruju da je bradavica relikt prošlosti, to je štetno za zdravlje djeteta. I drugi dio roditelja čini dude u popisu obveznih predmeta kupljenih za dojenčad. Vrijedno je utvrditi koja je od njih u pravu.

Zašto trebam lutku

Žbunja razbarušenih ruku često se opisuju s pacifierom u ustima. Taj se atribut smatra integralnim dijelom djetinjstva. No, ovaj "pomoćnik" ima svoju povijest. Na primjer, naši preci davali su bebe "lutku": stavili su krušne mrlje u krpu. Egipćani su bili manje kreativni, nudeći djeci glatko kamenje umotano u platno. Kineske majke dale su "tkanine" izrađene od kravljeg ovna i podsjećaju na modernu verziju.

Engleski ljekarnik, koji je izumio gumeni model koji je postao popularan diljem svijeta, postao je spasitelj majke. Na ovaj je izum gurao stalni krik njegove djece.

Pozitivne strane

Činjenica je da čak i prije rođenja bebe, pojavljuje se refleks sisanja, koji izuzetno smiruje mrvice. Zato je upotreba bradavica tako logična. Ali to nije sve. Dummies imaju niz pozitivnih bodova:

 1. Ona dobro uklanja prag osjetljivosti i uzbuđenja (pedijatri vjeruju da ako se ispostavlja da napusti lijekove u korist bradavica, bolje je koristiti ovu mogućnost).
 2. "Gumena dadilja" pomaže djetetu da pobjegne od gladi.
 3. Postoje proizvodi koji mogu ispraviti pogrešan zalogaj (ortodontski modeli s posebnim zakošenjem u gornjem dijelu).

Upozorenje! Bradavica smanjuje rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi (ali učinkovitije oružje, naravno, majčino dojke).

Kako bi se minimizirale sporove, potrebno je slušati mišljenje stručnjaka. Dakle, ugledni pedijatar Evgenij Komarovsky smatra da je bradavica izvrsna sedativa, pomažući, nadalje, da se mame odmaraju od stalnog usisavanja dojki kao beba.

Video: dječija beba. Dr. Komarovsky

Negativne strane

Iako ne postoje kategorične zabrane, još uvijek postoje negativne točke u korištenju lutke. I treba ih razmotriti:

 1. Negativni učinak na proces dojenja: bradavica može smanjiti količinu privrženosti grudi.
 2. U kasnijoj dobi (više od 2 godine) postoji opasnost od umjetne izolacije djeteta iz vanjskog svijeta (razlog može biti povećan fokus na proces sisanja).
 3. Materijali iz kojih su pacifieri napravljeni, vrlo često uzrokuju alergije.

Ako će svi "kontra" biti uzeti u obzir od brižne majke, onda je sasvim moguće koristiti ovaj nevjerojatan pomagač, dano kako bi se olakšalo teško razdoblje djetinjstva.

Tako je donesena odluka. Dummy - biti! Ali često mali ne želi to uzeti. Da bi se djetetu pridružilo pacifieru, izbor se mora približiti sa svu odgovornost.

Pravila odabira lutke

Prije svega, važno je zapamtiti da bradavica treba stati na bebu. I ovdje se sve uzima u obzir: dob djeteta, anatomska struktura njezinih usta, materijal iz kojeg je napravljen. Čini se da izbor bičevača utječe čak i na oblik majčine bradavice, na koju se koristi kikirikija.

Često, mlade majke su u iskušenju lijepog dizajna, a zapravo ne razmišljaju o parametrima. I oni uporno nude lijepu marku koja izgleda tako slatko s jarkom bebom. Ali on, kapriciozno, nastavlja ispljunuti mačkicu.

Savjet: Bolje je kupiti nekoliko bradavica različitih proizvođača, različite u obliku. Neka mali izabere onu koju voli.

veličina

Vrijedi paziti na naljepnicu. Uvijek je prisutan podatak koji vam govori je li ovaj proizvod prikladan za doba mrvica. Sve bradavice podijeljene su u tri kategorije:

 • od 0 do 3;
 • od 3 do 6;
 • od 6 do 18.

Dob je označen u mjesecima. Međutim, ovi su parametri uvjetovani, jer sva djeca rastu i razvijaju se na svoj način. Roditelji koji promatraju shvatit će da je prikladan za svog malog sina ili kćer.

materijal

Dijete možda ne voli određeni materijal, a vrijedno je razmotriti.

Gumena. Ovi proizvodi su jeftiniji od njihovih kolega. Imaju neobičan miris i vrlo se brzo pogoršavaju.

Latex. Bradavice iz ovog materijala su vrlo meke i uopće nisu osjetljive na deformaciju. Ali oni također imaju nedostatke: oni podnose vrlo slabo vrenje i brzo se troše, steknu neugodan okus.

Silikonski. Najviše materijala otpornog na habanje. Silikonski pacifieri mogu biti često kuhani, nemaju specifičan okus. No, stručnjaci preporučuju korištenje takvih pacifiera samo prije pojave zuba, jer je tvrdi materijal sposoban vršiti pritisak na slabe mliječne zube.

Video: dječija beba. Kako to ispravno odabrati

Kako podučavati bebu na bradavici

Nakon što je pokupio pacifier u skladu sa svim parametrima, ostaje samo joj ponuditi malom djetetu, uzimajući u obzir neke savjete:

 1. Podmažite bradavicu majčinim mlijekom ili mješavinom. Ako ova tehnika ne funkcionira, malo slatkog (zelena ili meda, ako dijete nije alergično) pomoći će majkama da postignu željenu stvar nekoliko puta.
 2. Potrebno je postaviti dijete u pozi kad uzima smjesu mlijeku ili bocu, a zatim nježno mu daju zalogaj. Možete držati neko vrijeme s rukom dok beba "okusa" i prihvaća.
 3. Ako dijete pije vodu ili biljne čajeve, a kad planirate dati dud, ne morate mu nuditi bocu, nego žlicu. Tako će beba biti lakše naviknuti se na bradavicu.

Primijetivši da beba nije gladna, ali nemirna ili plakala, vrijedno je pokušati dati mu "gume dadilju" (u ovom trenutku postoji veća šansa da će je mali prihvatiti bez ikakvih problema).

Kada podučavati bradavicu

Definitivno - kada je dojenje već uspostavljeno i mlijeko stigne dovoljno. Vrlo često, novorođena djeca ni na koji način ne žele zamijeniti majčinu bradavicu prekrasnom silikonskom "lutkom". Ubrzani događaji ne vrijede. Možete pokušati ponovno za mjesec ili dva. A ako eksperiment nije uspio do dobi od šest mjeseci, onda nema smisla pokazati svoju upornost.

Iznimka je kad majka odvuče dijete iz dojke, a zauzvrat prinos odbiča. Ali ako govorimo o dobi od jedne i pol ili dvije godine, onda je već mudro podučiti bebu na lutku.

Kako dati lutku i što ne raditi

Dijete koje je naviknuto na bradavicu ne može dijeliti s njom na sekundu. Ali može ga povrijediti. Na primjer, beba je zaspao i opustila se. Dummy je pao iz usta. Kad se navikne da je neprestano sisa, dijete se odmah probudi, pokušava pronaći "djevojku" i ponovno ga staviti u usta. Bilo bi bolje ako roditelji počnu očistiti bradavicu kad primjećuju da dijete spava.

Ista tehnika se koristi tijekom dnevne budnosti. Imajući na umu da je sin ili kći zaboravio na pacifiera, treba ga ukloniti s vidnog polja.

Nije nužno ponuditi bradavicu cijelo vrijeme, samo dijete cviljenje ili glad. Potrebno je ponekad pokušati učiniti bez nje, prilagođavajući se ritmu života mrvica. Nema potrebe za to jedino izlaz iz svake situacije.

Bez obzira je li potrebno djetetovu bradavicu, samo roditelji mogu odlučiti. Kada se pravilno primjenjuje, nema straha od ove stavke. I u nekim slučajevima, uzmite u obzir dječje neuropatologe, bradavica može napraviti dobru uslugu.

Ako je malo puno, mirno i slatko spavalo, usisavši na dude, onda su roditelji mirni zajedno s njim. Dakle, sve je divno!