Zašto dojenčad štucanje nakon hranjenja

Zdravlje

Da biste shvatili zašto dijete šteti, morate shvatiti što je štucanje. Između prsa i trbuha u ljudskom tijelu nalazi se odvajanje mišića - dijafragma, koja je vrlo pokretljiva i osjetljiva u dojenčadi. Kada poticaj počne utjecati na dijafragmu djeteta, ona počinje grčevito sklopiti, što nenamjerno zatvara vokalne mišiće i zvuči karakteristično za štucanje.

Uzroci štucanja nakon jela

U većini slučajeva, štucanje nakon hranjenja pojavljuju se neko vrijeme i vrlo brzo nestaju sami. Sa stajališta fiziologije, ova pojava je sasvim normalna za djetetovo tijelo, i nije vrijedno toga brinuti.

Ali postoje čimbenici zbog kojih beba gotovo uvijek štucanje nakon jela:

 1. Najčešći od tih je ulaz zraka u probavni trakt. Rezultirajući dio zraka tijekom sisanja ispunjava dječji želudac kisikom, koji počinje pritisnuti dijafragmu i uzrokovati njegovo smanjenje. Ova vrsta štucanja je bezopasna za bebu.
 2. Nešto slabije, dječak htiji nakon prejedanja. Stalna iskustva majki o tome je li beba dobila dovoljno mlijeka tijekom hranjenja obično imaju točno suprotan učinak, dijete jede više nego što je potrebno. Zbog toga su zidovi trbuha rastegnuti, što počinje pritisnuti dijafragmu i izazvati štucanje. Kako biste spasili bebu od ove vrste štucanja, dovoljno je smanjiti volumen obroka. No, ako je to vrlo lako za vrijeme umjetnog hranjenja, tijekom dojenja, kako bi se spriječilo prejedanje, moraju se uzeti u obzir neki čimbenici. Zašto je najbolje hraniti bebu na svako svoj zahtjev, a ne na rasporedu? Činjenica je da između obroka na sat može proći dovoljno vremena da beba ima vremena da se gladne. Mali dječji trbuh ne može primiti veliku količinu mlijeka, koju će mrvica početi progutati pohlepom čim mu dopusti pristup prsima. Rezultat je prejedanje, istezanje želuca i štucanje.
 3. Zbog akumulacije plina mogu se pojaviti štucanje u dojenčadi nakon hranjenja. U novorođenčadi u prva tri mjeseca života gastrointestinalni sustav je vrlo slabo razvijen. Što može uzrokovati nadutost, crijevna kolika i štucanje nakon hranjenja.

Ostali uzroci štucanja

Nije uvijek beba štucanje zbog hranjenja s mlijekom, čak i ako je dijafragma počela ugovoriti odmah nakon jela. Ovo može biti samo slučajnost, a zapravo, hiccupping je bio izazvan jednim od sljedećih čimbenika:

 • Prekomjerna emocija. Djetetov živčani sustav ne može se nazvati stabilnim, zbog čega se bebe ne moraju probuditi za nekoliko sekundi, na primjer, zbog straha od stranca, promjena krajolika, ili iznenadnog iznenadnog zvuka. Anksioznost vodi prvo do grčenja dijafragme, a potom do konvulzivnih kontrakcija.
 • Hipotermija. Zbog nerazvijenog sustava termoregulacije, dojenčad nije u stanju održavati temperaturu svojih tijela, zbog čega se stalno zamrzavaju. Da bi shvatio je li dijete super-ohlađeno ili nije, dovoljno je dotaknuti njegove ruke: hladno - dijete je smrznuto, toplo - sve je u redu.

Mjere za sprečavanje štucanja

Prije nego što se počnete riješiti štucanja, trebali biste shvatiti zašto je nastala, ali postoje univerzalne preventivne mjere koje sprječavaju grčevito smanjenje diafragme.

 1. Za hraniti djecu potrebu na njihov prvi zahtjev u malim dijelovima.
 2. Ako postoji jaka plima, prije hranjenja, iscijedi tekući tekući mlijek.
 3. Kontrolirajte tehniku ​​grabbinga prsnog djeteta. On mora u potpunosti uhvatiti halo. Uz umjetno hranjenje držite bocu tako da bradavica bude potpuno napunjena smjesom.
 4. Prije hranjenja pokušajte uvjeriti bebu što je više moguće.
 5. Pokušajte spriječiti hipotermiju bebe, ako se i dalje dogodilo, zagrijati.
 6. Ako dojite, pokušajte slijediti posebnu prehranu koja ne smije sadržavati hranu koja uzrokuje stvaranje plinova.

Kako riješiti dijete od štucanja

Ako dijete već ima štucanje, uzmi ga u svoje ruke, čvrsto pričvrstite svoj trbuh za sebe. Osjetit će vašu toplinu i brigu, smiriti se i primijetit ćete koliko će brzo imati koliku bolnicu, izaći će se dodatni zrak, a štucanje će prestati.

Možete dati djetetu jednostavnu vodu, koja vrlo dobro pomaže dugotrajnim štucanjem.

Ako se dijafragma ne prestane opadati u roku od dva dana, svakako se posavjetujte s liječnikom, budući da takvi produljeni napadi štucanja mogu uzrokovati ozbiljnu bolest koja se ne može dijagnosticirati bez dodatnih testova.

Zašto dijete plače za vrijeme i nakon hranjenja: kako mu pomoći

Od rođenja novorođenče započinje dug i složen proces prilagodbe okolišu. Ako je ranije u tijelu primio hranjive tvari iz majčinog tijela, sada će morati naučiti kako hraniti hranu sami.

U praksi mladih majki, situacije se često pojavljuju kada je dijete nestašno, plakanje i izražavanje nezadovoljstva tijekom i nakon hranjenja. Taj se fenomen pojavljuje s istom učestalosti, i kod djece koja su dojena i među bebama koje koriste umjetne mliječne formule.

Uzroci plakanja tijekom dojenja

Ako dijete izražava nezadovoljstvo tijekom procesa dojenja, nakon toga, postoji nekoliko razloga za to. Popis razloga uključuje sljedeće čimbenike:

 • Grčevi i bolovi u trbuhu. Ako se tijekom privitka na dojku beba gleda nemirno, plače i povlače noge, tada ti simptomi ukazuju na formiranje crijevne kolike, koja je tipična za novorođenčad. Probavni sustav dojenčadi nije u stanju proizvesti dovoljno enzima, što dovodi do povećane nadutosti (nadutosti) u crijevima i koliku.
 • Upalne bolesti srednjeg uha (otitis). Ova bolest je vrlo česta među djecom u prvoj godini života. Ta tendencija je zbog osobitosti strukture nazofarinksa djeteta. Često se javlja otitis bez vrućice i drugih znakova. Ako dijete plače tijekom hranjenja, mladoj majci preporučuje se bebu pokazati medicinskom stručnjaku. Usisavanje i gutanje pokreta uzrokuju pogoršanje boli u ušima, pa beba postaje nemirna i nestašna.
 • Ulazak zraka u želudac tijekom hranjenja. Nepoštivanje tehnike dojenja može izazvati gutanje zraka tijekom hranjenja. Dolazni zrak čini utikač koji uzrokuje nelagodu i bol u dojenčadi.
 • Upalne bolesti usne šupljine i orofarinksa. Dojenje može uzrokovati povećanu bol, ako beba ima upalni proces u orofaringnu i usnoj šupljini. Najvjerojatnije, beba ima faringitis ili kandidijazu.
 • Nema dovoljno majčinog mlijeka. Crying i whims of baby tijekom i nakon hranjenja mogu ukazivati ​​na nedostatak majčinog mlijeka u majčinim mliječnim žlijezdama. Da bi se ovaj problem mogao razumjeti, mlađoj se majci preporučuje provjera vaganja djeteta prije i nakon primjene na dojku. Razlika u težini odgovara količini mlijeka koja se jede.
 • Okusi majčinog mlijeka. Ako žena koja dijete priznaje pogreške u prehrani, tada se okus mlijeka mijenja. Smetnje začina, češnjak, luk i dimljeni meso utječu na okus mlijeka. Takva hrana uzrokuje da dijete odbije hraniti.
 • Opća slabost i glavobolja. Kada beba plače tijekom i nakon hranjenja, može biti uzrokovana glavoboljom uzrokovanom neurološkim poremećajima. U ovom slučaju dijete treba pregledati dječji neurolog i drugi stručnjaci.
 • Hiperlaktiranje majke. Visoki tlak majčinog mlijeka izaziva nelagodu i plač u djeteta.

Svaki problem zahtijeva individualni pristup njegovom rješenju.

Uzroci plače tijekom umjetnog hranjenja

Nažalost, svaka mlada majka ne može priuštiti dojenje iz nekoliko razloga. Nezadovoljstvo i plakanje djeteta tijekom i nakon hranjenja s mješavinom mlijeka može biti uzrokovano sljedećim čimbenicima:

 • Malnutricija ili prejedanje. Nedostatak ili višak mliječne mješavine izaziva kapsule i plakanje novorođenčadi. Ako beba ne jede majčino mlijeko, onda roditelji trebaju samostalno regulirati količinu hrane za bebu. Nakon što se dijete rodilo, roditelji se trebaju posavjetovati s pedijatrom koji može izračunati pojedinačnu stopu hrane za dojenčad.
 • Psihološki čimbenici. Hranjenje djeteta s mješavinom ne dopušta uspostavljanje bliskog psihološkog kontakta između majke i djeteta. Kada dijete osjeća nesigurnost, postaje neugodan i plače tijekom hranjenja i poslije.
 • Nije prikladna smjesa. Niti svaka prilagođena mliječna formula može biti prikladna za bebe. To je zbog činjenice da su sva djeca individualna. Dijete ne može biti zadovoljno okusom hrane. Osim toga, neke mješavine uzrokuju probavne smetnje, što dovodi do tjeskobe djeteta. Za informacije o tome koje su mješavine pogodne za bebe, pročitajte članak na http://vskormi.ru/bottle-feeding/smesi-dlya-novorozhdennikh/.
 • Intestinalna kolikoza. Kao i kod dojenja, umjetne mliječne formule mogu uzrokovati povećanu nadutost u crijevu crijeva. Uz ovu bolest, beba plače tijekom i nakon hranjenja.
 • Neodgovarajuća bočica s čašom. Velika rupa u bradavici ubrzava protok mješavine iz boce i izaziva ulaz zraka u trbuh djeteta. Rezultantni mjehurić zraka uzrokuje mnogo nelagode kod djeteta.

Kako pomoći

Da bi dijete pružilo potrebnu pomoć, roditelji moraju biti sigurni u razlog nezadovoljstva i hirovima. Ako je plakanje uzrokovano crijevnim kolikom, dijete može biti pomoglo uz pomoć posebnih sredstava koja smanjuju stvaranje plina u crijevima, kao i uz pomoć poteza i masaže. Da biste to učinili, trebate položiti dijete na leđa i nježno udariti trbuh u smjeru kazaljke na satu. Zatim morate uzeti obje noge djeteta i obaviti vježbu "bicikl", povremeno pritiskajući ih na trbuh.

Ako je beba hranjena bocama, onda roditelji trebaju podići još jednu formulu koja sadrži manje proteina.

Ako je plač prouzročen ulazom zraka u trbuh, nakon hranjenja, majka treba okrenuti bebu u uspravnom položaju i nositi ruke 10-15 minuta. Stroking na stražnjoj strani stimulira ispuštanje viška zraka.

Kako bi se uklonili psihički čimbenici u umjetnoj hrani, dovoljno je provesti više vremena u bliskom kontaktu s bebom. Preporuča se da majka češće drži dijete u njezinim rukama, da se zagrli, da spava pored nje, da razgovara s djetetom u mirnom tonu.

Za sprječavanje nedostatka i višak prehrane potrebno je pažljivo pratiti količinu hrane koju dijete konzumira. Kada dojenje beba može samostalno regulirati količinu mlijeka. Ako se koriste umjetne mješavine, sami roditelji moraju pripremiti dobnu normu hrane. Ako postoje sumnje, preporučljivo je koristiti metodu brojanja pelena ili provjeriti vaganje prije i nakon hranjenja.

Kada dijete pati od pothranjenosti zbog smanjene laktacije, mlada majka će trebati pomoć stručnjaka za dojenje. Poticanje proizvodnje majčinog mlijeka provodi se ispravljanjem prehrane, režima za piće, masiranjem područja mliječnih žlijezda, kao i uzimanjem lijekova koji stimuliraju laktozu.

Ako je uzrok tjeskobe i plače neurološke bolesti i druga odstupanja u zdravstvu, tada je strogo zabranjeno riješiti taj problem sami. Samo kvalificirani stručnjak koji može provesti detaljno ispitivanje djeteta i propisati liječenje može pružiti potrebnu pomoć.

Zdrava i zadovoljna beba nikada neće požaliti kad se hrane i nakon njega. Ako je beba nemirna, plačući i nestašni, tada roditelji moraju poduzeti sve napore kako bi pronašli i uklonili uzrok. Ako se to ne može postići neovisno, preporučljivo je potražiti pomoć stručnjaka.

Zašto dijete plakati i trgne nakon hranjenja, kako pomoći novorođenčadi u ovom slučaju?

Novorođenčad ima mali skup komunikacijskih alata. Glavni način da kažem mami da beba nije zadovoljena nečim plače. Uz pomoć, beba jasno pokazuje da ima punu pelenu, da je previše vruća ili hladna, želi jesti ili ima nešto uznemireno. Često roditelji su zabrinuti da beba plače nakon hranjenja. Zašto prehrana uzrokuje nelagodu kod beba? Što učiniti kako bi se ispravila situacija? Mi ćemo se baviti ovim pitanjima u više detalja.

Crying - jedini način da dijete izražava svoje osjećaje ili osjećaje

grčevi u želucu

Djetetu često pati od abdominalnog distenzija, što se manifestira akutnom boli. Istodobno se trgne, naprezanje, vrisno i glasno vrišteći. Takve se boli najčešće pojavljuju kod djece koja su već navršila 2 tjedna, ali nestaju za tri mjeseca. Bol u trbuhu može se pojaviti ne samo nakon jela, već i između hranjenja. Ponekad majke misle da beba nije puna, pa mu nude da jedu dodatni dio. Ovim postupcima oni samo pogoršavaju situaciju i krše dijetu mrvica.

Što učiniti

Prije svega, trebali biste biti sigurni da je plač povezan s kolikom u trbuhu. Oštar, zahtjevan krik, povlačenje nogu prema prsima, prošireni trbuščić može govoriti o tome. Možete pomoći bebu na različite načine:

 • Davanje bebe lijekovima koji smanjuju stvaranje plina - Espumizan, Plantex čaj, Infacol, Bobotik. Domaće metode liječenja crijevne kolike nisu ništa manje učinkovite. Pomaže pričvrstiti vodu, izvarak komorača. Sve to možete kupiti u ljekarni ili dječjoj trgovini.
 • Suha toplina radi čuda - dovoljno je glačati pelenu s vrućim željeza i staviti ga na trbuh.
 • Mama toplina pomaže. Potrebno je uzeti dijete u naručje tako da je trbuščić pritisnut na majčinu stranu i držite 5-10 minuta. Ponekad se uspravna pozicija pomaže da se riješi kolika, ponekad i horizontalnog.
Osloboditi se kolike pomoći će zagrijati trbuhu moje majke

Ako je beba imala crijevnu koliku, hranu treba pažljivo davati. Važno je izbjegavati hranu koja uzrokuje stvaranje plina - kupus, grašak, mahunarke.

prevencija

Ako dijete pati od nadutosti i kolike, potrebno je ne samo boriti se protiv boli, već i spriječiti ga. Preporuča se postavljanje na trbuh 5-15 minuta prije hranjenja. Dakle, probava se aktivira, dječji gastrointestinalni trakt spreman je za jelo. Neki pedijatri napominju da posebne vježbe također stimuliraju gastrointestinalni trakt. Potrebno je dijeliti i obrađivati ​​mrvice, te savijati noge na koljenima i opet ih saviti.

zatvor

Ako dijete krikne, stenjanje i naprezanje postoji mogućnost da ima zatvor (preporučujemo da pročitate: što učiniti ako novorođenče urla i napuni u snu?). Ovo je jedan od uobičajenih uzroka plakanja u poslijepodnevnim satima. Dječak je pojeo, trbuh je bio pun - bilo je vrijeme za čišćenje crijeva. Najčešći problem je otvrdnjavanje stolice uslijed nepravilnih utroba. Gruba ne može spavati sve dok ne završi "obvezatni program".

Prva pomoć za zatvor

 • Prvo morate pokušati riješiti problem na najmanje radikalne načine - na primjer, vježbe. Podignite noge, savijte se na koljenima, pritisnite na trbuh i ponovno poravnajte. Ponovite vježbu nekoliko puta. Zapamtite da to možete učiniti samo prije hranjenja.
 • Trbušni trbuščić mrvica se kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.
 • Ako je stolica odsutna dulje od tri dana, možete staviti svijeću glicerina. Njegov uvod uzrokuje odmrzavanje unutar 5-20 minuta. Međutim, ne vrijedi se uključiti u ovu metodu, tako da crijeva ne postanu "lijeni", već se prazni bez vanjske pomoći.
 • Pomaže isprazniti crijevo klistir. Novorođenče i bebe do 6 mjeseci dovoljno je da unesete 30 ml hladne vode. Da biste to učinili, stavite mrvicu na lijevu stranu, stavljajući pod vodom nepropusnu pelenu. Podmažite vrh vazelinom ili krema za bebe, unesite je u anus i pritisnite "kruška", otpustite svu tekućinu iz nje. Zatim pričekajte pokret crijeva.
 • Enema Microlax. Ovo je jedna od najučinkovitijih metoda koja savršeno pomaže isprazniti crijeva. Završeni klistir Mikrolaks se može kupiti u ljekarni - lijek je cijev s vrhom, unutar kojega postoji poseban sastav koji stimulira rad debelog crijeva. Pogodno za djecu od rođenja.
Microlax Enema je vrlo jednostavan za korištenje i učinkovit (više detalja u članku: Kako koristiti Microlax za djecu?)

Prevencija konstipacije

Prevencija će pomoći bebu koja je zatvorena. Ako beba bude dojena, majka treba pregledati njihovu prehranu. Cikla i šljive imaju dobar laksativ učinak, kao i fermentirane mliječne napitke poput kefira, jogurta i Narine. Ako dijete s bocom hranjenim krvlju ima smisla razmisliti o mijenjanju smjese. Postoje proizvodi s probioticima, koji se pokazuju djeci s problematičnom probavom. Ovo pitanje vrijedi razgovarati s pedijatrom.

regurgitacija

Ponekad dijete plače nakon hranjenja s mješavinom ili dojenjem, a također se obilno regurgitirati (preporučujemo čitanje: novorođenče tijekom dojenja: uzroci). Roditelji su uplašeni takvom "mlijekom", prvenstveno zbog činjenice da dijete ne prima dovoljno hrane. Ovdje je vrijedno napomenuti da je regurgitacija funkcionalna i može biti varijanta norme. Ako beba dobiva na težini, ima čistu kožu, ima normalnu stolicu - najvjerojatnije, ne može mu nanijeti štetu. Dijete će odrasti, uzeti vertikalni položaj, njegov gastrointestinalni trakt će raditi bolje i regurgitacija će prestati.

Zašto je još beba bubuljica? Ovaj fenomen može biti odgovor želuca na prejedanje - dijete je teško zaustaviti u vrijeme zasićenja. Drugi razlog - pogrešan rad probavnog trakta, kao i nedostatak enzima. Gastroenterolog će moći utvrditi korijen problema i propisati liječenje na temelju izmeta (coprograms) i krvnih testova. U nekim slučajevima potrebno je ultrazvučno skeniranje gušterače. Ako se radi o regurgitiranju, trebate biti vrlo pažljivi zbog uvođenja komplementarne hrane - svakako razgovarajte s pedijatrom.

Kako pomoći?

 • Ako dijete regurgitates zbog prejedanja, intervalima između feedings treba smanjiti. Nema vremena da se jako gladne i jede manje, njegov trbuh neće se riješiti višak.
 • Važno je pratiti kako dijete jede. Razlog za regurgitiranje može biti da gubi zrak mlijekom. Ako majka doji, neophodno je da se bradavica, ali i dio areole, stavi u usta djeteta, a donju usnicu djeteta treba malo izblijediti.
 • Ne smijemo zaboraviti nositi dijete okomito nakon jela kako bismo mu pružili priliku da ispruži zrak. Dopušteno je udariti djetetu na leđima kako bi zrak izašao. Tek kad čujete specifičan zvuk belchinga, možete postaviti mrvicu. Isto treba učiniti ako beba dobije žvakom.

Stomatitis ili drozd

Ponekad je razlog plakanja bebe nakon hranjenja u bolesti usne šupljine. Često, novorođenčadi imaju stomatitis. Ako pogledate u usta bolesnog djeteta, možete vidjeti bijelu prevlaku na jeziku, unutarnju površinu obraza. Neiskusni roditelji ne smiju obratiti pažnju na taj simptom, s obzirom da je plaka uzrokovana ostacima mlijeka. Međutim, čak i nakon hranjenja usta zdravog djeteta treba biti čista.

Također, stomatitis ili drozd može se pojaviti u mrvicama nakon 6 mjeseci tijekom uvođenja komplementarne hrane. Dijete dobiva pokretljivost, počinje uzimati neprimjerene predmete u ustima s kojima može lako nositi gljivicu.

Kućno liječenje

Trup i stomatitis mogu se tretirati s otopinom sode, obrišući ih premazom. Ova metoda je vrlo agresivna i uzrokuje bol. Potrebno je otopiti pola čajne žličice sode za pečenje u čaši kuhane vode, a zatim otopiti navlaku ili gaze u otopini i obrišite djetetove usta s njom. Učinite to nakon svakog hranjenja. Na isti način možete izbrisati usta kamilicom.

Međutim, stomatitis može biti različit, liječenje svakog tipa je različito. Točna dijagnoza je ključ oporavka. Ako roditelji sumnjaju u novorođenče, to je neophodno pokazati pedijatru. U tom razdoblju možete pokušati odvojiti bebu od bradavica, ali s uvođenjem komplementarne hrane bolje je čekati.

Ako postoji sumnja na stomatitis, dijete je bolje pokazati liječniku

Nedostatak laktaze

Uzrok plače može biti ozbiljna bolest - nedostatak laktaze. Enzim koji razgrađuje laktozu (mliječni šećer) mora dovoljno generirati tankog crijeva. S nedostatkom tog enzima (laktaze) ili njegovog odsutnosti, dijete neće apsorbirati majčino mlijeko ili mješavinu koja sadrži laktozu, ali samo uzrokuju probavne probleme. Simptomi nedostatka laktaze osim plače su:

 • Poremećaj stolice - može biti do 10 puta na dan, imaju pjenastu teksturu i kiselo miris (preporučujemo čitanje: pjenaste stolice u novorođenčadi tijekom dojenja). Istodobno, nepravilni stolici, kao i potpuno odsutnost bez stimulacije, mogu govoriti o manjku laktoze.
 • Nadutost.
 • Nedostatak težine u djeteta.

Nedostatak laktoze može se pojaviti tijekom uvođenja komplementarne hrane, ako majka počne dodavati kravlje mlijeko žitaricama. Međutim, samo liječnik može dati nedvosmislen odgovor na pitanje da li dijete ima ovaj problem, na temelju istraživanja. U slučaju pozitivnog rezultata, mrvica će morati biti hranjena posebnom smjesom bez laktoze.

Opisali smo nekoliko razloga za anksioznost nakon hranjenja. Ponekad su njegovi vriskovi epizodni i prolazili sami bez vanjske intervencije. Međutim, postoje atipični slučajevi, razlozi za koji će pomoći otkriti dobar liječnik. Nemojte zanemarivati ​​redovne preglede - promatranjem malog pacijenta tijekom vremena, liječnik će moći napraviti najtočniju dijagnozu.

Zbog čega dijete plače nakon ili tijekom hranjenja

Situacija je prilično česta kada novorođenče plače dok čekaju hranjenje, dopuštajući majci da zna da je gladan. Obično, nakon hranjenja, maca mirno spava točno u prsa, a mama ima trenutak da se brine o sebi. Stoga, dijete koje počinje plakati nakon obroka uznemiruje svoje roditelje. Pogledajmo zašto beba plače nakon hranjenja, koji razlozi mogu uzrokovati plakanje i što roditelji mogu učiniti u ovom slučaju.

Naravno, beba plače zbog razloga, ali zbog nečega što ga muči. Ako majka ne može otkriti uzrok samog plače, a još više ako se situacija ponavlja mnogo puta, morate se obratiti pedijatru za pomoć. No čak i liječnik, nakon promatranja bebe za kratko vrijeme, neće uvijek moći utvrditi pravi uzrok plakanja. Naravno, iskusni liječnik će pokušati odmah ukloniti najvjerojatnije uzroke brige, ali to nije uvijek moguće. U tom slučaju sami roditelji morat će promatrati bebu i odrediti uzrok plače.

Najčešći uzroci plakanja bebe

Ako su pelene suhe, ne postoje neugodno čimbenici za bebu, ali nakon hranjenja djeteta i dalje plače, trebali biste pokušati saznati što ga brine. Sljedeći su najčešći uzroci koji mogu izazvati zabrinutost mrvicama. Mama treba pažljivo promatrati bebu i saznati što ga onemogućuje da uživa u obroku.

1. Crijevna kolika. Tijekom prvih mjeseci beba života, sve dok se rad gastrointestinalnog sustava još nije prilagodio, često ga uznemiruje kolik. Ako beba čvrsto stisne oči, često vuče noge, a vjerojatno je mučio gaziki. U tom slučaju potrebno je nakon svakog hranjenja, a moguće je i tijekom djetetovanja staviti bebu u uspravan položaj i držati ga neko vrijeme, pružajući priliku da izlazi iz trbuha s viškom zraka. Prekomjerno stvaranje plina može izazvati veliku količinu šećera u majčinoj prehrani koja, ulaskom u bebino mlijeko, pojačava fermentacijske procese. Liječnik može preporučiti uporabu lijekova koji povećavaju pokretljivost crijeva i olakšavaju grč. Od trećeg tjedna života moguće je dati kopčnu vodu novorođenčadi.

2. Osjećaj gladi. Dijete može početi djelovati u slučaju da je mlijeko u dojci već završilo, a osjećaj sitosti nije još došao. Ako beba aktivno vuče bradavicu i ljuti se, onda je najvjerojatnije potrebna dodatna hrana. U tom slučaju, trebate mu dati drugu dojku, ako je beba dojena, ili ga hraniti s formulom, ako je umjetna životinja.

3. Overeating. Vjeruje se da dijete nikada neće jesti više nego što mu treba. Međutim, nije.

Neka djeca se ne mogu zaustaviti na vrijeme i nastaviti sisati čak i kad im je trbuh već pun.

Posebno sklona prejedanju djece koja se hrane hranom. Stoga je vrlo važno kada se hrane takve bebe da se pridržavaju režima i dobnih normi. Ako nakon smanjenja dijela djeteta bolovi u trbuhu prestanu i plače se zaustave, a zatim prejedanje uzrokuje zabrinutost. Kada je dojenje teško kontrolirati količinu hrane, trebali biste ukloniti dijete kada počinje tromotno izvući mlijeko.

4. Strašno. Ako beba, koja je pojela, opustila i gotovo zaspao, prepala oštar zvuk, vjerojatno će plakati. Provjerite postoje li drugi zvukovi na koje ste se navikli i nemojte obratiti pozornost. U tom slučaju, možete prestati plakati nježne mrvice lulling ili motion sickness.

5. upalni proces u usnoj šupljini. Možda je beba poremetila stomatitis ili drozd, što uzrokuje bol tijekom sisanja grudi ili bradavica. Ako je u usnoj šupljini prisutno bijelo cvijeće, posavjetujte se s liječnikom. U tom se slučaju obično savjetuje da dijete doji malom žlicom kako ne bi iritirala sluznicu i propisala liječenje.

6. upala u srednjem uhu. Ako se u procesu hranjenja ili nakon nje dijete dira u uho, a nakon što ga dotakne, krikne od boli, onda je najvjerojatnije riječ o upalu uha. Tijekom jesti, bol postaje jači jer se pritisak na srednje uho povećava tijekom gutanja. Kada pritisnete na uho ili guraš čašu, osjećaj boli se naglo povećava, često se povećava tjelesna temperatura. Ako majka sumnja u upalu uha kod bebe, hitno se posavjetujte s liječnikom, jer je ova bolest vrlo opasna za malu djecu i uzrokuje vrlo jaku bol. Lagano smanjite bol tako da pričvrsti grijanu pelenu na uho i stavlja dijete na istu stranu s kojom uši boluju. Liječnik, koji potvrđuje dijagnozu, odmah će imenovati kapi i eventualno antibiotike.

7. Toplina, hladnoća, umor. Provjerite je li mrvica zamrznuta, a ne vruća. Možda je beba nestašna zbog prekomjernog rada.

Smatramo najčešćim uzrocima plakanja djece nakon ili tijekom hranjenja. Moguće je da je beba zabrinuta zbog nečeg drugog, pokušajte odrediti uzrok što je prije moguće. Uostalom, tko bolje može razumjeti novorođenče, ako ne i njegovu njegu brižnu majku.

Zašto beba plače nakon dojenja

Novorođenče plače nakon hranjenja, pokušavajući privući pozornost majke na bilo koji zdravstveni problem. Postoji nekoliko razloga zašto beba plače nakon hranjenja. Njima će se raspravljati u nastavku.

Čimbenici koji uzrokuju nelagodu bebe nakon jela

Obično, ako beba nije 3 mjeseca, njegova majka teško može shvatiti što želi reći svojoj bebi. Zašto dijete plače, osobito nakon dojenja, može postojati nekoliko razloga:

 • Dijete ima koliku bolest.
 • Dijete počinje plakati nakon jela jer nije bio pun.
 • Problemi nastaju zbog kršenja prehrane koju preporučuje liječnik.
 • Ostali mogući uzroci.

Colic u djetetu i kako ih eliminirati

Mnoge mame zainteresirane zašto djeca vrište cijelo vrijeme nakon jela. To može biti posljedica gutanja zraka, kada beba pogrešno snima bradavicu majčine dojke. Pokušava sisati samo vrh, a ne hvatanje areole. To dovodi do činjenice da zrak koji je prodro majčinskim mlijekom u želudac djeteta uzrokuje koliku bolest i, potom, belching. Istodobno, dječak se namrči, govori nogama i puno plače.

Ako u ovom trenutku osjeti trbuščić, tada će biti teško. Zvuči kao da će prolaziti iz njega. Obično napad plače u djetetu se bilježi odmah nakon hranjenja, prije no što ode u krevet. Kolik se u većini slučajeva javlja zbog nedovoljnog razvoja probavnog trakta, kada djeca aktivno počinju gutati zrak hranom.

Kako bi se uklonili gore navedeni fenomeni, majka mora naučiti pravilno pričvrstiti dijete na prsa. Dijete bi trebalo uhvatiti areolu sa ustima, tijekom hranjenja ne bi trebalo biti zvukova. U tom slučaju, dijete ne smije biti uznemireno ničim (na primjer, TV ili glasni zvukovi). Žena, kao roditeljska skrb, trebala bi stvoriti sve uvjete za njenog potomstva tijekom hranjenja. Po potrebi upotrijebite pumpu ili posebne obloga koji čine pravu bradavicu.

Prije hranjenja, beba bi trebala ležati na trbuhu, a zatim se treba držati uspravno. To je učinjeno kako bi izašli iz trbuha djeteta prodrla u zrak tamo. Vertikalno držanje djeteta treba održavati 15-20 minuta.

Ako je novorođenče na umjetnoj hrani, potrebno ga je hraniti posebnom bocom s bradavicom ili s funkcijom usisavanja zračnih masa (anticolik boca). U ovom slučaju, zrak ne ulazi u hranu. Sljedeće mjere se obično koriste za uklanjanje kolike:

 • U djetetu se dobiva klistir ili parna cijev se montira.
 • Za liječenje koristite lijekove, na primjer, koprenu vodu, Espumizan ili Baby-Kalm.
 • Primjenjuje se lagano milovanje djetetovog trbuha ili zagrijavanje s toplom pelenijom.

Sve ove mjere su u stanju osloboditi dijete od kolike.

Što ako malo dijete ne bude hranjeno?

Često se mlade majke pitaju liječnicima pitanje: zašto se novorođen oglasio glasno nakon jela, ako nema kolika? To se događa ako nije prošao osjećaj gladi. To se događa kada mrvica jede samo mršavljenje s malim udjelom masti, koje dolazi prvo od grudi majke. Nedostaje mu strpljenje da bi došla do frakcije mliječnih masti, tako da ne jede dovoljno. Ista situacija nastaje ako majka ima malo mlijeka.

Gladno dijete koje ne dobiva mliječni proizvod u pravoj količini histički plače. Pruži ruku svojoj majci i grudima. U ovom slučaju beba treba odmah hraniti. To bi trebalo biti učinjeno na njegov zahtjev, a ne prema utvrđenom rasporedu.

Kako bi se uklonili takvi problemi, laktaciju treba stimulirati masažom, upotrebom homeopatskih lijekova, dekantiranjem ili toplim pijeskom. Ako žena iz nekog razloga nema mlijeka ili nije dovoljno, onda je potrebno hraniti dijete mješavinom.

Poremećaj prehrane od strane žene

Ako mlada majka ne uzima u obzir preporuke liječnika o prehrani, onda mladi dijete može dobiti koliku bolest ili alergije, au nekim slučajevima moguće je da mlijeko ne bude uzimljeno od djeteta.

To se događa kada majka koristi prehrambene proizvode s viškom ugljikohidrata, aromama, različitim bojama i mirisnim sastojcima.

Da biste uklonili problem, morate strogo slijediti prehranu. Možda još jedna mogućnost: majka je koristila mast za liječenje rana na bradavicama, a zatim je loše oprala. Ponekad postoje ostaci starog, kiselog mlijeka na bradavici, a onda dijete neće početi jesti zbog lošeg ukusa. Stoga žena treba pratiti higijenu dojki.

Ostali uzroci beba plakati nakon hranjenja

Dijete plače ne samo zbog problema s hranom. To može biti posljedica pogoršanja bebe. On se jednostavno može uplašiti nekakvim oštrim zvukom (s mnogo beba zujanje).

Često djeca razvijaju povraćanje kada uzimaju veliku količinu mlijeka. Prejedanje je moguće ako se dijete dade mješavini.

Mnoge bolesti mogu biti krivi za plač u djece. Kod otitisa djetetu se otežava bol tijekom sisanja i ako ima dijabetes, teško je da dijete jede zbog nazalnih zagušenja. Ako dijete ima ENT bolest, odmah prestane jesti nakon prvog gutljaja.

Zarazna bolest, hladno, mokro pelene, pelensko osip može biti uzrok plakanja. Plače se, a po želji, beba spava. Istu situaciju s umornom bebom. U dobi od 3 mjeseca, bebe brzo umiru i puno plakaju. Da biste uklonili ovu nelagodu, trebate uzeti dijete u svoje ruke, pjevati pjesmu, probudite ga. Možete ga kupiti ili prošetati svježim zrakom.

Dijete će plakati i kada trebaš razgovarati. Da bi umirio bebu, bolje mu je pjevati uspavanku. Možda dijete zubi, majka bi trebala obratiti pažnju na simptome ovog fenomena. Ako dijete ugrize prst ili bilo koji predmet, gubi spavanje, gubi apetit, ima crvenilo na desni, a djetetu bi trebalo dopustiti žvakanje zubi. Za liječenje vam je potrebna dentalna mast (za djecu), razne anestetičke lijekove (trebate se posavjetovati s liječnikom) ili homeopatskih lijekova.

Ponekad bebe razvijaju stomatitis na pozadini herpesa ili kandidijaze. Zatim u usta ima crvenilo na sluznici. Pojavljuju se sirevi cvjetovi ili mjehurići. Hrana u takvim trenucima ljuti djecu, pa oni plaču. Kako bi se uklonila bolest, potrebno je liječiti djetetove usta s natrijevim, izlučivanjem kamilice. Možete koristiti lijek Acyclovir.

Ponekad se plače zbog jake nervozne ekscitabilnosti djeteta. Za njegovo mirno korištenje lijekova s ​​magnezijem i cinkom.

Dijete plače: koji drugi mogući razlozi?

U početku se majka mora smiriti. Moramo uzeti dijete u svoje ruke, zagrijati ga, pritisnuti na tijelo. Možete malo protresti djetetu, a zatim mu dati dojku. Ako beba nastavi plakati, trebate provjeriti pelenu.

Mokre pelene utrljaju i iritiraju kožu djece, pa djeca cviljavaju kontinuirano. Dijete može swing gornji i donji udovi, pokušavajući promijeniti položaj. Nakon mijenjanja pelene ili pelene, bebe se obično smiruju.

Ako se dogodi pregrijavanje, bebe obično šire ruke i noge. Na licu djeteta pojavljuju se crvene mrlje (tzv. Vruća toplina). Zatim morate ukloniti pelene i obrisati bebu s navlaženom ručnikom. Kada je djeca prekomjerno pušila, oštar krik, plačući curi, on počinje štucati. Tada moramo hitno zagrijati dijete.

Ako majka sumnja da njen potomak ima zaraznu bolest, onda je najbolje da se dijete odvede liječniku. Ne možete ga sami liječiti, jer će svaka pogreška dovesti do komplikacija, a za malu djecu može završiti u tragediji.

Glavni razlozi zašto beba može plakati nakon hranjenja?

Dijete plače nakon hranjenja - mnoge majke ne znaju djelovati u takvoj situaciji. Čini se da je beba upravo dobila dio ukusnog mlijeka i spremna se predati oružju Morpheusa. Ali ne, umjesto pospanog anđela, pogled je vrisak stvorenje, koji nije osjetljiv na bilo kakve poznate mjere udobnosti.

Iz ovog članka saznat ćete:

Što dijete plače nakon hranjenja?

Ako mrvica počinje plakati, nešto ga muči. Svojim očajnim plačem upozorava na nelagodu koju provodi i zahtijeva neposrednu pomoć svojih roditelja. Pronalaženje točnog uzroka plače dijete nakon hranjenja je ono što odrasli trebaju učiniti.

Često razlog poremećaja su:

 • intestinalna kolika;
 • nakupljanje zraka u želucu;
 • glad;
 • prejedanje;
 • strah;
 • bolesti uha;
 • bolesti usne šupljine.

Plakanje iz kolike

Prepoznavanje crijevne kolike u bebi je lako, čini se da je najizraženija. Znakovi ove zajedničke dječje nevolje su sljedeći:

 • pierzni krik, granični vrisak, praćen izlazom plina;
 • olovke stisnute u kamere;
 • beba kuca noge;
 • stisnute oči, čelo - namršteno;
 • tijelo je napete ili luka;
 • Dolaze kratki dah.

Trajanje boli u prosjeku iznosi tri sata, a kolika se najčešće pojavljuje poslijepodne ili poslije večere.

Priroda ovog fenomena još uvijek nije znanstveno opravdana, a najzanimljivija stvar je da bol nastaje kao da od ničega i ne odlazi nigdje. Prije samo trenutak, beba bi mogla vrištati da se srce raspadne, a nakon jedne minute se širi u mirnoj tišini.

Kako pomoći

Prema uglednim pedijatarima, ne postoji univerzalni lijek za kolike, ali bol se može smanjiti:

 • Suha toplina (bočica s vrućom vodom ili glačana vruća pelena, presavijena u četiri);
 • Jednostavna kružna masaža trbuha;
 • Nosite dijete uspravno;
 • Stavljanje bebe na trbuh prije i poslije hranjenja;
 • Stavljanje djeteta na trbuh (ova pozicija omogućuje djetetu da se opusti i riješi zraka u crijevima).

Sranje od nakupljanja zraka u želucu

Akumulacija zraka u želucu pravi je mučenje za bebu. Teško je u potpunosti izbjeći takvu neugodnost, budući da djeca proguta zrak zajedno s mlijekom, ali da im pomogne vrlo je jednostavna - nakon jela, svaki dječak mora zujati. U ovom slučaju, nosi "stupac" pomaže.

Ako se zrak izmiče loše, morate stvoriti lagani pritisak na trbuščić. Najlakši način je staviti dijete na vaše rame, tako da su mu ruke i glava iza njega. Samo nekoliko sekundi u ovom položaju, i zrak će izaći, a bolan bol će se umanjiti.

Plakanje od gladi

Protestirajući povike i suze nakon hranjenja mogu se pojaviti zbog djetetove nezadovoljene potrebe za hranom u cijelosti. Je li prsa (boca) prazna, ali se dijete nastavlja protezati u njemu? Dakle, to zahtijeva dopunu. Postoje dva načina za rješavanje problema:

 • hraniti bebu iz druge dojke;
 • povećati količinu mliječne formule.

Od prejedanja

Postoji mišljenje da bebe ne jedu više nego što im je potrebno. Ali ovo nije sasvim točno. Umjetna djeca pate od posebne nezasitosti, za koju plaćaju osjećaj težine u želucu. Iz tog razloga, pedijatri diljem svijeta preporučuju strogo pridržavanje dobnih normi količine hrane i promatranje dnevnog režima. Kako ne bi izazvalo plač nakon hranjenja, potrebno je djetetu pružiti što više hrane koliko može upravljati.

Iz straha

Strah može biti ozbiljan uzrok suza. Dijete može biti zastrašeno bilo čime: oštar zvuk alarma u automobilu, lajanje pasa, vrata, sudar, krik koji dolazi s ulice, itd. Nemoguće je osigurati se od vanjskog utjecaja, pa stoga postoji samo jedna stvar da smirite dijete s nježnom riječi i nježnom bolesti kretanja.

Zbog bolesti

Ako dijete razvije bolest srednjeg uha ili usne šupljine, povećanje boli i pogoršanje upalnog procesa će se dogoditi točno nakon obroka. Ako primijetite da dijete ne dopušta dodirivanje uha ili se bjelkasto cvatu pojavljuje u ustima, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Zašto dijete pljuje nakon dojenja?

Zamrzavanje bebe nakon dojenja je situacija koja se brine za svaku majku. Postoji li razlog za zabrinutost? Kako utvrditi uzrok regurgitacije?

Što učiniti kako bi se uklonila regurgitation?

U međuvremenu, malo pozadina...

Dijete 1.5 mjeseci. Dostava u vremenu, ali bila je hipoksija. Posljednji put je počeo puno regurgitirati, često nakon dojenja.

To uvelike ometa mirni san djeteta. Doista, umjesto opuštanja i zaspati nakon hranjenja, ona stresi, brige, plače.

Mama se brine, nosila ga je u koloni, sama se umorila i ne može leći i odmarati se. Glavni strah od majke je da kćer prejeda i zbog tog "dodatnog" mlijeka i lišća. Mama čak misli da postavlja način za hranjenje.

Liječnici samo pojačavaju majku u mislima da dijete prejeda, rekavši da dijete treba vremena da probavi jedan dio mlijeka. I trebate uzeti pauzu 2-3 sata da biste ponovno hranili bebu.

Mama je zbunjena, dijete je naglašeno...

Zapravo, liječnici zbunjuju karakteristike probave majčinog mlijeka i formule.

Definicija "prejedanja" ne može se primijeniti na majčino mlijeko. Sastav majčinog mlijeka sadrži enzimsku lipazu, koji pomaže brzom raspadu masnoća majčinog mlijeka i njihove apsorpcije.

Masnoće daje energiju tijela, tako da je vrlo potrebno za malog čovjeka.

Zbog toga i drugih enzima možemo reći da je opterećenje na tijelu djeteta minimalno. Zapravo, majčino mlijeko se probavlja.

Regurgitacija je varijanta fiziološke norme za djecu do 3 mjeseca.

Zbog nezrelosti sfinktera koji razdvaja jednjak i želuca, vrlo često prilikom mijenjanja držanja djeteta, sadržaj želuca ulazi u jednjak. Na primjer, hranili ste bebu koja leži, a zatim ju je uhvatila u ruke - to može dovesti do bacanja hrane.

Vrsta mlijeka koju vidite kada se regurgitating može biti od bijele tekućine do debelih, lumpy, curdled.

Zapamtite: za djecu do 3 mjeseca života je varijanta norme - regurgitation nakon svakog hranjenja u iznosu od 1 tsp ili 1-2 puta dnevno s fontanom.

Ovo je varijanta norme.

Ne mora se liječiti.

Ne treba se bojati ni zabrinuti.

Kako odrediti količinu regurgitacije?

Ako je dijete burped na pelene, na njoj se formira mrlja. Uzmi 1 žličicu. vode i ulijte je do pelene.

Usporedite 2 mjesta po veličini. Ako su o istoj, nema razloga za brigu.

Ako vidite da dijete pljuje više nego normalno, pokazajte dijete neurologu i bilo bi dobro za osteopat. Normalno, djetinjasto.

Nakon poroda u porodničkoj bolnici, sva djeca imaju određene promjene, pomicanja - tako se uređuje pomoć za opstetriranje. Možete ispraviti dijete i vidjeti kako se situacija mijenja.

Vidi također regurgitirane režime u mom video tutoriju:

Što se može učiniti kako bi se smanjilo pljuvanje u djetetu?

 1. Usko osigurati da dijete ispravno snima dojku.

Gotovo cijeli krug kose bi trebao biti u ustima, ne bi trebalo biti nikakvih podvodnih zraka, i ne biste trebali biti povrijeđeni. O pravom privitku pogledati ovaj članak, to je napisano u detalje.

 1. Pobrinite se da tijekom dojenja dijete ne puzi na bradavicu.

Nažalost, to se često događa. Dijete dobro prima pravu dojku, ali može postupno puzati na bradavicu. Ako ne kontrolirate ovaj trenutak, beba počinje zarobljavati zrak tijekom sisanja i onda će plakati, osjećajući nelagodu u jednjaku.

 1. Ako vidite da je napadaj dojke pogrešan - uzmite prsa i ponovno ga umetnite.

Nemojte se bojati to učiniti. Nastavljajući sisati prsa u pogrešnom položaju, dijete samo gubi napore. Mlijeko ne učinkovito sisati, nema usirenja iz takvog sisanja, također gutlja zrak. Nemojte dodavati probleme za sebe ili dijete.

 1. Pokušajte hraniti u pozi "ispod ruke".

Najlakše je vidjeti napadaj prsa i lakše kontrolirati. Najmanje hranite dan u ovoj pozi, da vidite je li smanjenje regurgitacije.

 1. Otkupite dijete prema načinu prilagodljivog plivanja.

Ovo je posebna kupka, u maloj kupaonici, u kosi. Kupanje na taj način pomaže djetetu da se opusti, smiri i smanjuje napetost.

Možete naučiti plivati ​​i naučiti pravilno dojenje slijedeći tečaj "Sretna majčinstvo: kako dojiti i brinuti se za svoju bebu"

Kada se kupanje u kadi, možete dodati umirujuću zbirku (kupiti u ljekarni, pripremiti i dodati u kadu).

Svaku metodu možete primijeniti zasebno. Bolje sve odjednom u skupini. Prijavite se tijekom tjedna i pogledajte kako se situacija mijenja s regurgitacijom.

Usput, djevojka majka, čija priča sam vam rekao na početku, doslovno u tjedan dana napisao ovo pismo:

Lyudmila, dobra večer!

Zahvaljujemo na detaljnom odgovoru. I za savjet o osteopatu. Već otišao 2 puta, poboljšanje je vidljivo. Ispada da su učinci hipoksije, tako da je bila velika količina regurgitacije.

Pokušajte, potražite svoj način da se nosite s regurgitacijom bebe nakon dojenja.

Postavite pitanja u komentarima.

Lyudmila Sharova, savjetnica za dojenje i njegu djece.

Zašto dijete često pljuje nakon dojenja

Nakon rođenja djeteta, neiskusni roditelji stalno se boje nekih reakcija iz tijela novorođenčadi, ne znajući da je normalno ili bi se već trebalo uputiti liječniku. Ovdje i ogroman broj pitanja na forumima mame o tome zašto dijete regurgitates nakon dojenja, - fenomen je sada poznat. I, intuitivno, razumijemo da je to nužno, ali ipak zastrašujuće: što ako je to simptom nekih ozbiljnih bolesti i propustite početak bolesti?

Zašto se regurgitacija javlja?

Zapravo, regurgitation je daleko od uvijek simptoma neke bolesti, ili, u većini slučajeva, ova pojava ima logično objašnjenje koje nema nikakve veze s nečim opasnim. Dojenčad se srušio do godine, a gotovo da nema mame koja to nije susrela.

Mehanizam regurgitacije je jednostavan: kod ljudi postoji sfinkter, koji se nalazi između želuca i jednjaka. Ovaj sfinkter u maloj djeci otvara, tj. Još uvijek nije dovoljno razvijen i ne čuva hranu u želucu. Stoga je prirodno da sadržaj želuca odmah izlije kroz jednjak, samo je potrebno neodgovarajuće dijete ili ga postaviti nakon jela na trbuhu.

Važno: pričekajte pola sata nakon hranjenja i tek onda širite bebu na trbuh.

Neke mame tvrde da ne napuštaju novorođenče na želucu nakon jela, ali ga nose u koloni, kako pedijatri savjetuju, ali još uvijek pada. Međutim, čak iu ovom položaju, možete pritisnuti djetetovu prsa, iscijediti želudac, a beba će zanositi. Ovo je normalno.

Regurgitiranje: što je normalno i što nije?

Anksioznost bi trebala uzrokovati česte i obilne regurgitacije u kombinaciji s takvim simptomima: letargija, temperatura, moodiness.

Većina pedijatara će vam reći da regurgitiranje NIJE razlog za zabrinutost. Što je normalni fenomen. Ali ovdje je potrebno razumjeti kako dijete regurgitates, koliko puta na dan, nakon svakog hranjenja ili manje.

 • Ako dijete regurgitates manje od 6-8 puta dnevno, u malim dijelovima, najčešće u položaju na abdomen, onda je normalno za dijete do 4-6 mjeseci.
 • Sestine mame zastrašujuće konusne žvakanje konstipacije. Zapravo, nemojte se bojati. Vrlo često, djeca cviljavaju zakiseljeno mlijeko. Ova struktura je rezultat izlaganja posebnom enzimu koji je prisutan u želučanom soku. On priprema hranu za daljnju probavu.
 • Ako dijete bez ikakvog razloga pljune fontanu (ležanje na leđima, na primjer), onda to nije normalno i najvjerojatnije je neurološki simptom. Posebno je potrebno obratiti pažnju na učestalost takve regurgitacije: trebate otići liječniku samo ako ste imali "fontanu" više od jednom, a dijete često pljuje na takav način.

Ako je dijete burped "fontana": što učiniti?

Ako je dijete burped "fontana", ne paničariti ili pasti u stupor. Postoji određeni niz postupaka koji moraju biti izvedeni sigurno.
Dakle, beba je burno nasrnula:

 1. Odmah stavite bebu na obje strane ili na želudac kako biste izbjegli povraćanje u respiratornom traktu.
 2. Operite dijete, mijenjajte odjeću (ako je bacio na sebe).
 3. Dajte svom djetetu piti toplu kuhanu vodu.
 4. Nosite ga malo okomito, udari leđa, smiri ga i sebe.
 5. Pažljivo pratite stanje bebe: je li trom, postoji li temperatura. Ako dijete nema tih simptoma, to znači da za sada možete zaboraviti na "fontanu". Ako se u bližoj budućnosti pojavljuju ili pojavljuju simptomi, odmah pozovite liječnika.

Najčešći uzroci regurgitacije

Pogledajmo glavne i najčešće uzroke pljuvanja.

 • Dijete je prejedanje. Novorođene bebe još se ne osjećaju normalno i mogu jesti više nego što njihova ventrikula može držati, što se, pak, još nije "sposobno" protezati. Osobito se često suočava s problemom prejedanja majki koje žele hraniti svoju djecu na zahtjev. Ali ponekad dijete ne treba dojku da zadovolji svoju glad, nego da ostane blizu svoje majke, da je osjeća, da se smiri. To jede više nego što može. Novorođenčad je još uvijek toliko mala da čak i dodatnih 40-50 g mlijeka neće biti zadržano unutar.
 • Neispravno držanje bradavica za vrijeme dojenja. U tom slučaju, kad mrvica zaribava dojku, zajedno s majčinskim mlijekom gutlja zrak. Zrak izlazi s malim udjelom mlijeka - dobiva se regurgitacija.
 • Povećana tvorba plina dovodi do usporenog kretanja hrane u crijeva, što dovodi do oslobađanja hrane kroz leđima jednjaka. U tom slučaju, trebali biste pričekati ili minimizirati problem nadutosti i kolike.
 • Kongenitalni problemi gastrointestinalnog trakta i središnjeg živčanog sustava. Takav razlog zahtijeva obvezan posjet liječniku i liječenju.
 • Intestinalna opstrukcija je ozbiljna bolest i drugi razlog koji zahtijeva hitnu terapiju specijalistu. Postoji opstrukcija zbog nakupljanja izvorne sluzi u želucu ili izmetu u crijevima. Također može biti uzrokovan tumorima u malom ili debelom crijevu. Simptomi crijevne opstrukcije vrlo su specifični, razlikuju se od normalne regurgitacije: nekoliko sati nakon hranjenja (obično 2-3 sata) dijete povlači, au bljuvotini se može vidjeti mješavina sluzi i žuči. Povraćanje ima neugodan miris.

Zapamtite: ako beba, čak i nakon svakog hranjenja, pljune u malim obrocima (manje od 3 žlice), ali istodobno dobiva dobro, aktivno, igra, ne plače, nije kapriciozan, ne možete se brinuti zbog regurgitacije.

Što trebate učiniti kako bi smanjili regurgitaciju tijekom dojenja

 • Pravilno nanesite dijete na prsa kako bi ispravno zahvatila bradavicu. Ako ne uspijete, obratite se djetetu za pomoć.
 • Ako hranite dijete sjedi, držeći ga u rukama, a zatim ga ne postavljajte na istu ravninu, ali lagano pod kutom, podignuvši glavu.
 • Nakon hranjenja djeteta, pazite da ga nosite uspravno ─ u stupcu. Nakon nekog vremena pojavit će se belching, zrak će pobjeći od jednjaka, neće se pojaviti regurgitacija. Nakon što se žurba ne žuri da ga stavite u krevetić, hodajte s djetetom još 10-15 minuta, tako da mlijeko ide u trbuh i počinje probaviti.
 • Kada ste bili s dječjim stupom, trebali biste ga staviti na desnu stranu. Ako crv izranja vrlo često, onda stavite jastučić ispod njegove glave. U tom položaju neka beba leži još 15 minuta. Držite se blizu, pobrinite se da on ne okrene licem prema dolje.

Važno: do jedne godine novorođenčadi se ne preporučuje spavati na jastuku. U ovom slučaju govorimo samo o sprječavanju regurgitacije. Mama je pored djeteta, dok leži na jastuku, a zatim ga ukloni.

Kako razumjeti koliko dijete živi

Da biste razumjeli koliko dijete pljuje, trebali biste uzeti čistu pelenicu, sipati 1 žlica vode na njemu. Dobijte mjesto određene veličine. Kad se ponovo digne, usporedite ovo mjesto s tragovima regurgitacije bebe. Osjetljivost iz regurgitacije može biti dvostruko veća - to je također norma. Općenito, volumen regurgitacije od 2 do 4 tbsp smatra se normom. l.

Dijete pljuva majčino mlijeko, ali mješavina ne: zašto?

Ako dijete ejakulira s majčinskim mlijekom puno s svakim hranom, onda u nekim slučajevima pedijatar može savjetovati da se pokušate prebaciti na smjesu. Na miksu, mnoge bebe prestanu pucati. Naravno, postavlja se pitanje, zašto se bebe u majčinom mlijeku, ali ne u mješavini? Postoje dva objašnjenja za to.

 • Ako je novorođenčad prestala pucati nakon prenošenja u smjesu, to može značiti da je laktoza netolerantan. Općenito, većina beba obično digestira laktozu, jer je prirodni šećer u majčinom mlijeku, to jest, zapravo - dio nje. No, neka novorođenčad može doživjeti alergije ili netoleranciju na laktozu, a njihovo tijelo će ga aktivno odbaciti, što znači da će nakon jela stalno regurgitirati. Kako bi se uklonili ovaj uzrok, potrebno je proći testove za netoleranciju na laktozu.
 • Ako alergija nije potvrđena, dijete nastavlja regurgitirati na želuci, a smjesa se savršeno drži unutar trbuha, a razlog može biti pravilno odabrani dijelovi smjese. Činjenica je da kada pripremite smjesu za bebe, u potpunosti slijedite upute na pakiranju. A kada se hranite s mlijekom, uvijek ne točno odredite koliko je dijete jeli. Ispada banalno preopterećenje s mlijekom, dok smjesa jede onoliko koliko mu je potrebno. Savjeti u ovom slučaju su jednostavni: vratite djetetu na dojenje i pratite količinu mlijeka koje jedete. Možda je potrebno dekantirati u bocu, gdje su veličine dijelova jasno vidljive.

Ukratko, treba reći da je ovaj problem - problem regurgitacije - u većini slučajeva, obični fenomen, koji ne vrijedi zabrinjavati. Do 3-4 mjeseca regurgitacije, uglavnom zbog fiziološke nezrelosti probavnog trakta male djece. S dobi, napadaji smanjuju i uskoro nestanu.