Što ako dijete pere nakon hranjenja smjese?

Zasnivanje

Gotovo sve mlade majke su zainteresirane za pitanje zašto dijete regurgitates nakon hranjenja s majčino mlijeko i što ovaj fenomen može značiti. Medicinska sestra i pedijatar uvijek će pomoći u razumijevanju tog pitanja, budući da beba često regurgitira zbog jednostavnih i objašnjivih razloga.

Sam proces regurgitacije je oslobađanje male količine mlijeka ili mliječne formule iz trbuha djeteta nakon jela. U prvoj godini života, a posebno u prvih nekoliko mjeseci, regurgitacija se smatra potpuno normalnom manifestacijom formiranja i funkcioniranja organa probavnog trakta. Volumen regurgitiranog mlijeka je približno 2-4 žlice. Konzistencija obično podsjeća na koagulirano mlijeko, zbog djelovanja želučanog soka na protein hranu.

S fiziološkim oslobađanjem mlijeka koji nije povezan s patološkim procesom, regurgitiranje ne uzrokuje nelagodu bebe. Čekanje se javlja gotovo odmah nakon hranjenja majčinim mlijekom, 5-10 minuta, tako da majke trebaju biti budne u takvom trenutku i ne dopustiti da dijete zaguši. Ako regurgitirana tekućina uđe u dišni sustav, beba počinje kašljati, a koža postaje plavkasta. U takvoj situaciji morate ga okrenuti na trbuh, spuštati se i pomoći izlazu tekućine iz dišnih puteva.

Prekidanje kašlja i ružičaste kože smatra se pokazateljem obnavljanja normalnog disanja.

U slučaju dužeg kašlja, cijanoza od nasolabial trokuta i nokti trebaju biti hitno donijeti novorođenče do najbliže medicinske ustanove za ispitivanje od strane stručnjaka i sprečavanju razvoja aspiracije upale pluća, što je vrlo težak za terapijske intervencije.

Glavni razlozi

Razlozi za oslobađanje određene količine mlijeka nakon jela u nezrelom tijelu djeteta mogu biti dovoljni. Mogu se povezati s fiziologijom strukture organa novorođenčeta, s utjecajem vanjskih čimbenika i procesom isporuke.

Glavni uzroci neonatologije i pedijatara su sljedeći:

 • normalno prejedanje može izazvati regurgitaciju zbog nerazvijenih glatkih mišića želuca, što je normalna fiziološka pojava u prvoj godini beba života;
 • slabi sfinkter u djetetu koji dijeli jednjak i želuca ne može imati povećani volumen sadržaja klijetke, stoga vrlo često novorođenčad pljuje majčino mlijeko;
 • nepravilno pričvršćivanje na dojku tijekom hranjenja dovodi do nepotpunog oduzimanja bradavice mliječne žlijezde i gutanja velike količine zraka, koja se kasnije počinje vraćati kao mamac s malom količinom mlijeka koji se jede;
 • mama je maltretiranje bebe nakon hranjenja svibanj biti jedan od najčešćih uzroka regurgitation nakon jela, tj. swinging, brzo preokret, pritiskom dolje može gurnuti neke od mlijeka natrag;
 • konstipacija i povećano stvaranje plinova također igraju ulogu u pojavljivanju regurgitacije;
 • prijevremena starost uključuje probleme s normalnom apsorpcijom majčino mlijeka;
 • Asfiksija tijekom rada zbog upadanja pupčane vrpce ili amnionske tekućine koja ulazi u dišni sustav novorođenčeta karakterizira i daljnje prehrambene probleme;
 • niski Apgar rezultati uzrokuju probleme u obliku česte regurgitacije.

Ako dijete puno regurgitra nakon hranjenja s mlijekom, problem se može riješiti ispravnim taktikom brige za dijete, a fiziološki čimbenici česte regurgitacije će se sami ostaviti u drugoj polovici prve godine života. Kako bi se utvrdilo dojenje, udobno za novorođenče i majku, pedijatrijski pedijatar i medicinske sestre koje su doživjele ovo pitanje će uvijek pomoći. Vrlo je važno djelovati u skladu s karakteristikama strukture dojenčadi i poštivati ​​sva pravila sigurnog hranjenja djeteta.

Mjere prevencije i ispravna taktika hranjenja

Pravilna skrb i vješto rukovanje djetetom može značajno smanjiti učestalost i broj regurgitacije. Stručnjaci preporučuju određene radnje za rješavanje ovog problema, koji su sljedeći:

 • Nemojte preopteretiti bebe, naravno, zadatak nije jednostavan jer majka ne može kontrolirati količinu mlijeka koja se konzumira vizualno, ali ona ne mora uvijek ponuditi grudi cijelo vrijeme;
 • da kontrolira kako dijete uhvati bradavicu dojke, to jest, s dobrim obimom, ne bi trebalo biti glasno zveckanje i zvukovi koji su se šumirali;
 • kontrolirati učestalost i prirodu dječje stolice, stanje trbuha u smislu nadutosti;
 • nakon hranjenja, novorođenčad mora imati vertikalni položaj 15-20 minuta za sigurno ispuštanje zraka iz trbuha, inače će se dogoditi u obliku regurgitacije, ponekad čak i po fontani;
 • ako se nakon svakog hranjenja majčinskim mlijekom, dijete pljune, stručnjaci preporučuju stavljanje bebe na trbuh kako bi uklonili višak zraka s gornjeg probavnog trakta i aktiviraju probavne organe;
 • aktivne igre i nagle promjene položaja tijela mrvica treba odgoditi sve do kasnije, tj. najranije jedan sat nakon hranjenja;
 • tijekom hranjenja dijete treba ograničiti vizualizaciju svijetlih, pokretnih objekata i okoliša koji mogu ometati usisavanje dojke.

Pažljivost i pažljivo pridržavanje preporuka stručnjaka pomoći će mladoj majci smanjiti učestalost regurgitacije i zaštititi bebu od nepoželjnih posljedica ovog fiziološkog procesa.

Regurgitations kod kojih se trebate posavjetovati s liječnikom

Česta regurgitacija u dobi bliže godini i nakon nje, u većini slučajeva zbog prisutnosti patologije. Ako nakon breastfeeds beba pljuje se puno zbog fiziološkog kvara ili prirođenih bolesti probavnih organa i središnjeg živčanog sustava koji se može postaviti samo liječnik na temelju subjektivnih simptoma i dodatne metode nadzora, potreba za ciljano liječenje temeljni uzrok. Ova pitanja, zajedno s pedijatrom, se bave pedijatrijskim kirurzima, neuropatologima i neurokirurgima.

Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Ako beba često regurgitirati nakon hranjenja s mješavinom: uzroci i što učiniti

Mala djeca gotovo uvijek zatrpavaju nakon jela. Ovo nije neobično, takva je njihova značajka. Ovdje su samo učestalost i metode regurgitacije u svakom djetetu izrazene drugačije. Neki to rade rijetko, drugi vrlo često. Netko samo nosi zrak, netko ima dio mlijeka ili mješavinu, a ponekad dolazi i na povraćanje. Pokušajmo razumjeti razloge ovog procesa, kao i nacrtati liniju između norme i patologije i dati neke savjete za rješavanje problema.

Stopa i učestalost regurgitacije kod dojenčadi

Prema statistikama:

 • U prvih tjedana života, regurgitacija se javlja u prosjeku 80% dojenčadi.
 • Do 3 mjeseca to se događa rjeđe.
 • Približno godinu dana (netko ranije, nešto kasnije) potpuno se zaustavlja.

Maksimalna dob prema kojoj bi se oporavak trebalo potpuno zaustaviti iznosi 1,5 godina. Inače, to bi trebalo smatrati odstupanjem.

Do 4 mjeseca stopa regurgitacije djeteta nije više od 2 žličice žličice nakon svakog obroka. Također se smatra normalnim je stanje u kojem dijete pada jednom dnevno u iznosu od 3 žličice. U nekim je slučajevima dopušteno čak isplovljavanje fontane, ali ne više od 1 puta dnevno.

Razlike od povraćanja

Burping je normalan proces koji ne zahtijeva tretman. Što se tiče povraćanja, to je znak bolesti. U oba slučaja, sadržaj želuca se oslobađa, stoga morate biti u stanju razlikovati ove 2 procese.

Možete otkriti regurgitations ili povraćanje po sljedećim znakovima:

 • Kada regurgitacija iz tijela "ostavlja" malu količinu tvari, dok se njihovo odvajanje javlja bez problema. Nakon toga dijete se normalno ponaša.
 • Regurgitacija kod djeteta obično se javlja nakon hranjenja, a povraćanje se događa u bilo koje doba dana, bez obzira na obrok.
 • Regurgitiranje je često jednokratan proces (po danu), a povraćanje se može ponoviti ponovo i ponovo.
 • Kada se regurgitating, nepromijenjena ili malo ograničena hrana izlazi iz tijela. Napadi na povraćanje karakteriziraju probavljena hrana i želučani sok s žuči.
 • Kada se regurgitating, dijete dobrobiti ne bi trebalo pogoršati, ali povraćanje uvijek dovodi do lošeg zdravlja.

Razlozi: zašto se ovo događa novorođenčadi?

Zašto dijete puno pljuva? Uzroci regurgitacije kod beba mogu biti mnogi. Evo nekih od njih:

 1. Slab mišići sfinktera hrane. Jedan od ključnih uzroka pobačaja u prvim mjesecima života su fiziološke značajke donjeg sfinktera jednjaka i dna trbuha. Budući da su nerazvijeni, a pylorički dio trbuha, naprotiv, bolje je razvijen, bebe se regurgitirati.
 2. Pogrešan izbor mješavine. Često roditelji ne razumiju što uzrokuje regurgitiranje, iako odgovor leži na površini - pogrešna mješavina. Unatoč činjenici da su smjese maksimalno prilagođene za malu djecu, one ne sadržavaju tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku. Neformirani trbuh može biti vrlo teško probaviti.
 3. Prejedanje. Dijete može pljuvati i zbog velike količine mješavine koja se konzumira. Ako dijete pere puno zbog toga, trebate smanjiti dojenčad. Ista situacija nastaje pri prebacivanju s dojenja na miješanje ili potpuno umjetno.
 4. Ekologija. Duhanski dim i drugi alergeni koji okružuju dijete uzrokuju grč u jednjaku. Da biste izbjegli česte regurgitations zbog nepravilne ekologije, pokušajte ograničiti dijete od njezinih učinaka.
 5. Aerophagia. Ovaj pojam znači gutanje zraka u procesu prehrane. Razlozi za to:

 • velika rupa u bradavici boce kada se hrani mješavina;
 • nedovoljne bradavice za punjenje mlijeka na bocu.

Aerofagija je osobitost djeci s pretjerano malom ili, naprotiv, većom težinom.

 • Poremećaji crijeva. U regurgitaciju bebe može prouzročiti nadutost (nadutost), pojavu crijevne kolike (spazmija), zatvor. Kao rezultat svih tih procesa, pritisak u trbušnoj šupljini se povećava, a kretanje hrane uz gastrointestinalni trakt poremećeno je. Isti simptomi mogu se pojaviti i kada dijete presijeca ili nosi klizače na uskoj elastičnoj traci. Sve to treba izbjegavati, tako da dijete često ne regurgitirati.
 • Kongenitalne malformacije. To se događa tako da regurgitacija kod beba uzrokuje ozbiljne nedostatke:

  • gastrointestinalne malformacije: pylorična stenoza (sužavanje na mjestu prijelaza želuca u duodenum, koja sprečava pražnjenje želuca), dijafragmatsku kila (pokretni dio trbušnih organa u šupljinu prsnog koša) i drugi;
  • disfunkcija središnjeg živčanog sustava, koje proizlaze iz komplikacija tijekom trudnoće ili porođaja;
  • nasljednih metaboličkih poremećaja (fenilketonurija, galaktosemija, itd.).
 • Pogrešna briga. Ako se, nakon hranjenja, dijete okupilo, prikriveno i potreslo, on će često pregrupirati obilato. Tjelesna aktivnost ne dopušta da trbuh mirno probavlja hranu, tako da spasi bebu od nje.
 • Nestašna hrana. Hrana niske kvalitete iznimno je čest uzrok probavnih poremećaja. Ako djetetovo tijelo ne može probaviti hranu koja je ušla, pokušat će ih vratiti.
 • Sindrom hiperaktivnosti. Previše aktivna djeca ne mogu mirno sjediti. Nakon jela, okreću ruke i noge, okreću se i jednostavno se nalaze u nemirnoj državi. To ga otežava rad trbuh, zbog čega dolazi do obilne regurgitacije.
 • Kada trebam vidjeti liječnika?

  Roditelje se savjetuje da odvede dijete liječniku što je prije moguće ako:

  • beba odbija jesti;
  • dijete je pospano i letargično;
  • povećava se tjelesna temperatura bebe;
  • udovi povraćanja pojavljuju češće tri puta dnevno ili se ponavljaju unutar 6 sati;
  • beba ima labave stolice;
  • dijete ima natečenu i bolnu trbuščić;
  • beba ima znakove dehidracije: suhe usne i jezika, uriniranje se rijetko događa, a urin je tamniji od uobičajenog;
  • prisutnost krvi u vomitusu;
  • na pelene postoji krv ili sluz.

  Što učiniti ako dijete često regurgitates s fontanom?

  Što treba učiniti ako dijete povraća fontanu:

  1. Masaža. U slučaju da dijete povraća fontanu, masaža abdomena će biti izvrsna pomoć. Njegova tehnika je jednostavna - samo lagano glačajte trbušni dio u smjeru kazaljke na satu uz istovremeni pritisak.
  2. Stajati "post" nakon hranjenja. Nakon što ste hranili dijete, držite ga "stupom" najmanje 20 minuta, a zatim ga nosite samo u uspravnom položaju. Kada se sav probavni zrak ispusti iz trbuha, dopustite djetetu da leći i odmori se.
  3. Smanjene količine. Ako ne možete shvatiti zašto se beba često regurgitirati nakon hranjenja s mješavinama, pobrinite se da ga ne preuružite. Vrlo je jednostavno napraviti - dovoljno je piti dijete prije hranjenja i nakon njega.
  4. Ostale metode. Tijekom hranjenja preporuča se održavanje bebe u ispravnom položaju. To će spriječiti dijete da gutanjem zraka smjesom, što dovodi do naknadne regurgitation.

  medicina

  Liječenje lijekom može se sastojati u uzimanju sljedećih lijekova:

  • Antacidi. Ova skupina uključuje droge koje odrasle osobe uzimaju s povećanom kiselinom želuca i žgaravice, na primjer, "Phosphalugel" i "Maalox".

  1. U dobi od 6 mjeseci, dijete treba dati 1 čajnu žličicu nakon obroka.
  2. Od 6 do 12 mjeseci - 2 žličice. Uzmi lijek trebao bi biti 3 tjedna.
 • Lijekovi koji stimuliraju pokretljivost GI-a. Takvi lijekovi imaju mnoge nuspojave, pa im djeci treba dati samo kada je apsolutno neophodno. Najmanje oštećenje uzrokuje Motilium. Ti lijekovi trebaju se uzimati brzinom od 0,25 mg po kg tjelesne težine 3-4 puta dnevno, 30 minuta prije jela. Tijek liječenja obično traje od 10 do 14 dana. Značenje lijeka u ubrzavanju prolaza hrane kroz trbuh.
 • Blokatori H2 receptora. Koristi se u ekstremnim slučajevima: s neprestanim i obilnim povraćanjem, kada postoji opasnost od dehidracije. Ova skupina uključuje lijekove "Ranitidin" (5-10 mg po kg tjelesne težine) i Famotidin (1 mg po kg tjelesne težine). Tijek liječenja je do 3 mjeseca.
 • prevencija

  Kako bi se spriječilo ponovljeno regurgitiranje dojenčadi, potrebno je spriječiti ovaj proces:

  1. Ako beba plače, hranite ga malo kasnije.
  2. Kada hranite bebu iz boce, nagnite je pod takvim kutom da smjesa potpuno napuni bradavicu.
  3. Kada kupujete novu bradavicu, provjerite ima li srednje rupice.
  4. Pazite da odjeća ili pelene ne stavljaju pritisak na želudac djeteta. Također se ne preporuča čvrsto vezati bebe, a umjesto hlača s elastičnim, bolje je nositi bebu u klizačima, koji su pričvršćeni na ramenima.
  5. Za vrijeme spavanja, dijete je poželjno položeno na desnoj strani. To će smanjiti intenzitet lijevanja sadržaja želuca u jednjak. Ispod glave djeteta morate staviti mali jastučić od presavijenih pelena ili podići noge krevonskog kreveta na brijestu za 5-10 cm.

  Savjeti za roditelje

  Ako beba nakon hranjenja mješavine čestih i obilnih regurgitacija javlja, to je zbog čiste fiziologije. U takvim slučajevima, roditelji se neće miješati u nekoliko savjeta:

  • prije nego što jedete dijete treba položiti na tvrdu površinu s trbuhom dolje;
  • nakon hranjenja je potrebno ograničiti pokretljivost i aktivnost djeteta što je više moguće;
  • hraniti dijete češće, ali u manjim dijelovima;
  • pružite djetetu aktivan način života izvan hranjenja: plivanje, hodanje, masaža i dnevna gimnastika jačaju mišiće odgovornima za rad probavnog trakta.

  Često su ove radnje dovoljne za rješavanje problema.

  Iznad su navedeni razni uzroci regurgitacije kod dojenčadi. Kao što je već spomenuto, uz fiziološke i funkcionalne uzroke regurgitacije, postoje organski. Ovaj problem ponekad zahtijeva operaciju. Srećom, organski uzroci su izuzetno rijetki. Ako beba ima česte regurgitations, kontaktirajte svog liječnika za pomoć, čak i ako se dijete dobro osjeća ostatak vremena i ne pokazuje znakove tjeskobe.

  Korisni videozapis

  Pozivamo vas da pogledate videozapis o uzrocima regurgitacije kod djeteta nakon mješavine:

  Zašto se novorođenčad nakon svakog hranjenja s majčinim mlijekom i formulom rasplamsava: razumijemo razloge

  Kada se regurgitating, određenu količinu hrane iz želuca je bačen u jednjak, a od tamo kroz grlo u usta. Uobičajeno, regurgitacija je povezana s malom djecom, a istina je da više od 70% djece mlađe od 6 mjeseci zavija 1 ili više puta dnevno - to vrijedi i za dojenčad i bebe s umjetnom hranom.

  Fiziološka regurgitacija nastaje uslijed nepotpune formiranja probavnih organa i dobnih anatomskih značajki, kao što je kod novorođenčadi promijenjen oblik želuca, esophagus je skraćen i zadebljan, sfinkter je slab (mišići za zaključavanje između jednjaka i želuca). Često nakon regurgitacije, beba štucanje, koja je apsolutno normalna i nije opasna. Što stariji dijete postane, to je rjeđe prisutno grčenje. Upozorenje treba, kada s čestim regurgitiranjem, dijete ne dobiva na težini, je hirovito, nemirno spava.

  Smanjenje po sebi je normalni pokazatelj za dojenčad i prolazi bez intervencije. Ako je popraćeno općim pogoršanjem dobrobiti, postoji razlog za alarm i posjet liječniku.

  Fiziološki uzroci regurgitacije

  Zašto je novorođenčad u HB-u? To može ukazivati ​​na oštećenje njege:

  • Neispravno pričvršćivanje djeteta na prsa. Ako beba tijekom hranjenja pogrešno hvata bradavicu, onda s mlijekom zrak ulazi u želudac, što izaziva regurgitaciju, ponekad s fontanom. Važno je da beba snima ne samo bradavicu nego i areolu.
  • Brzo usisavanje Neke bebe sisaju svoje grudi previše, a to je ispunjeno gutanjem zraka i prejedanjem. Višak ide s grčevitošću. Morate odabrati način hranjenja, uzimati pauze u sisa tako da beba osjeća sitost ili ograničiti vrijeme na dojci (ne trebate se hraniti satima).
  • Ako majka napuni mrvice s izraženim mlijekom iz boce, razlog može biti velika rupa u bradavici ili njen neredoviti oblik, uzrokujući da se proguta zrak. Postoje boce s ventilima koji sprečavaju ulazak zraka. Saznajte više o hranjenju boce.
  • Velike količine komplementarne hrane ili pića, prerano uvođenje novih proizvoda. Štetno za bilo kakve povrede u količini hrane, pomak u vremenu hranjenja. Gladno dijete će jesti više, a prekomjerna hrana se proteže na trbuhu, pojavi se belching, a štucanje štucanje. Ako su novi proizvodi uvedeni ispred vremena, još uvijek nema enzima u želucu da ih razbiti i kvar događa.
  • Swaddling. Zbog prekomjernog stiskanja, s uskim prelaskom, dijete može razbiti nakon mješavine ili majčinog mlijeka.
  • Oštra promjena položaja tijela. Nakon jela, beba se ne može okupati, mijenjati odjeću, okrenuti se na želudac, oštro podignuta (više detalja u članku: koliko sati nakon obroka novorođenče može biti okupana?). Neizmjerni sphincter slabo brave želuca i kada kreće mlijeko izlazi. Nakon svakog hranjenja, trebate držati dijete "stupac" kako biste oslobodili zrak. Ponekad se to dogodi odmah, a ponekad morate nositi bebu oko 20 minuta. To pomaže ovako i kada beba često štucanje.

  A ako dijete periodično regurgitirati nakon hranjenja smjese?

  Problem regurgitacije nakon hranjenja smjese je, u pravilu, riješen mijenjanjem bradavice iz boce ili dječje hrane.

  • Neodgovarajuća boca boca. Ovo je najčešći problem s kojim se majka može suočiti tijekom IV.
   • Bradavica može imati širok otvor. Izlaz je odabrati pacifier s minimalnom veličinom "rupa" ili čak kupiti dodatnu opremu bez rupa i izraditi ga vlastitim rukama.
   • Bradavica može biti neprikladna za oblik djeteta. Izlaz - odabir pribora za pojedinačne mrvice mrvica.
   • Bradavica može biti previše tvrda ili meka. I dalje je individualna ovdje - eksperiment kupnjom 2 vrste materijala - lateksa i silikona - i ocijenite koja vam bolja odgovara vašem djetetu.
  • Neispravno odabrana dječja hrana. Ako primijetite da dijete povremeno pije smjesu, trebali biste potražiti savjet od pedijatra i odlučiti o prijelazu na drugu dječju hranu. Možete isprobati posebnu smjesu protiv refluksa, no bolje je konzultirati liječnika.

  Patološki uzroci regurgitacije

  Kršenja skrbi isključena su, a regurgitacija često i obilno - kontaktirajte svog lokalnog pedijatara. Ponekad to može ukazivati ​​na kršenje tijela. Nakon sveobuhvatnog pregleda, liječnik će moći utvrditi uzrok. Patologije mogu biti u probavnom ili živčanom sustavu.

  Neurološki poremećaji

  Može se dogoditi iz sljedećih razloga:

  • Nedono. U dojenčadi prvog mjeseca života, sfinkter koji razdvaja želudac i jednjak je slabo razvijen, au preuranjenim bebama ta odstupanja su još izraženija. Stoga, regurgitacija se javlja češće. Problem se riješi sam nakon 6-8 mjeseci, kada dijete uhvati svoje vršnjake u razvoju.
  • Patologija razvoja fetusa i komplikacija tijekom porođaja. Kao rezultat intrauterine hipoksije (gladovanje kisikom) dolazi do neispravnosti živčanog sustava. Beba može imati poremećaj spavanja, anksioznost, povećani mišićni tonus, tremor tremor, grčevi mišića, povećana pobudnost središta povraćanja, poremećena regulacija sfinktera jednjaka.
  • Ozljede na vratu. Ako postoji ozljeda kralježnice u cervikalnoj regiji, pojavit će se sljedeći simptomi: obilna regurgitacija fontane, ponekad do povraćanja, tjeskobe, plačanja prilikom okretanja glave, torticollisa. Terapist odabire neurolog, obično liječenje kombinira fizičku terapiju s liječenjem.

  Morate znati razlikovati fiziološku regurgitaciju i patološku. U zdravom djetetu, nije u izobilju (do 30 ml), događa se jednom nakon hranjenja, mjesečni prirast težine je unutar normalnog raspona - regurgitacija se odvija kad odrastu, nema potrebe liječenja. Velike količine odbačene moraju biti upozorene roditeljima, može biti nečistoća žuči, želja za povraćanjem - morate pokazati dijete liječniku.

  U preuranjenim bebama gastrointestinalni trakt razvija se sporije, tako da je problem regurgitacije za njih vrlo relevantan. S pravilnim razvojem, ona također treba ići sam po sebi.

  Poremećaji u probavnom sustavu

  • Dysbacteriosis. Ako je poremećena ravnoteža između "loših" i "dobrih" bakterija u crijevima, cijeli proces probave je poremećen.
  • Virusne i bakterijske bolesti. U tom će slučaju biti dodatnih simptoma: vrućica, opća slabost, proljev, povraćanje u žuči ili sluzi. Regurgitacija postaje češća kod crijevnih infekcija, meningitisa, hepatitisa i toksičnih lezija.
  • Nadutost. Kada nadutost povećava pritisak unutar trbušne šupljine, zbog čega se gura hrana. Problem je ispravljen podešavanjem izbornika majke koje njeguje: prehrambeni proizvodi koji pridonose stvaranju plina su isključeni.
  • Zatvor. S slabom intestinalnom pokretljivošću, hrana polako prelazi iz trbuha u crijeva, a povećava se pritisak u trbušnom području.
  • Nedostatak laktaze. Stanje u kojem dijete nema dovoljno enzima za obradu mlijeka, zbog čega je probavljena poremećena.
  • Alergija na hranu. Ako dijete ima netrpeljivost nekim proizvodima, ako je dijeta sestrinskih majki poremećena, može doći do regurgitacije kao manifestacije alergijske reakcije (vidi također: simptomi netolerancije laktoze kod dojenčadi).

  Patologije gastrointestinalnog trakta

  Abnormalni razvoj organa novorođenčeta, koji izaziva povraćanje:

  • Proširenje srčanog žgaravnog sfinktera.
  • Pilorospazm. Čini se česte povraćanje (preporučujemo čitanje: povraćanje u novorođenčadi).
  • Pylorična stenoza. Kongenitalni, rijetko su stekli stezanje pylorus. Počinje s činjenicom da dijete regurgitates nakon svakog obroka. U fontani se pojavljuje obilna povraćanja nakon svakog hranjenja (preporučujemo čitanje: što učiniti ako dijete povraća u fontani?). Liječenje je brz.

  Često postavljana pitanja

  • Dječja grudi svaki put nakon hranjenja, je li opasno? Kada sisanje bebe gutati neki zrak, koji dolazi s belching zajedno s malom količinom mlijeka. Ovo je normalno.
  • Do koje doba dolazi do regurgitacije? Frekvencija je znatno smanjena nakon šest mjeseci, kada dijete postaje aktivnije, počinje sjesti na svoju, gusta hrana koja se pojavljuje u prehrani, organi i sustavi sazrijevaju. Iako do godine dana može doći do single regurgitacije, ali ako nakon 7 mjeseci njihova učestalost ne smanji, onda se morate posavjetovati s liječnikom.
  • Zašto povraćati fontanu? Bez obzira na to da li mrvica prima majčino mlijeko ili mješavinu, vrijedno je konzultirati pedijatara o ovom pitanju. Razlozi mogu biti mnogi. Ako beba bude vesela i vesela, dobivanjem težine, broj mokrenja se ne smanjuje - nema razloga za zabrinutost. S obilnom regurgitiranjem postoji opasnost od dehidracije. Potrebno je kontrolirati stanje djeteta.
  • Može li se kroz nju pojaviti regurgitacija? Kada se tekućina diže iz trbuha, ostavlja najprikladniji način, često kroz usta, ali na određenom položaju djetetovog tijela, to također može biti kroz nos. Utječe i na silu i volumen izbacivanja.
  • Dijete ejakulira s mlijekom kukuruza, je li opasno? Kod interakcije s želučanom kiselinom, mlijeko se digestrira i prosijava. Ako regurgitirani "sir" ima neugodan miris ili drugu boju, trebate se posavjetovati s liječnikom.
  • Zašto je dijete žuto? Žuta žuči. Mogu se pojaviti u jednom slučaju u uobičajenom stanju bebe. Ako se ponavlja - hitno se pojavljuje pedijatru.
  • Dijete se ne regurgitirati, je li normalno? Takva situacija može samo zadovoljiti - to znači da mrvica pravilno bilježi bradavicu, zrak ne ulazi u trbuh i ne nastaje grčenje. Osim toga, nedostatak regurgitacije ukazuje na to da beba ne prejeda.
  Ako se dijete uopće ne zavijekati, roditelji se mogu radovati - to znači da ima pravo bradavica i dobre rezultate razvoja.

  Ako mladi roditelji imaju pitanje zašto novorođenče regurgitirate, uvijek ga možete pitati lokalnom pedijatru ili medicinskoj sestri. Liječnik će dati savjete i objasniti razloge.

  nalazi

  Dr. Komarovsky kaže da ako dijete osjeća dobro i da dobiva na težini, nema razloga za zabrinutost. Glavni savjet za sprječavanje regurgitacije je ograničavanje vremena na prsima. Ako beba pereoste, višak majčino mlijeko će i dalje izlaziti s trbuščićem, a ako ima fontane, može se vratiti do polovine pojedene.

  Kako razlikovati regurgitaciju u novorođenčadi od povraćanja? Prema tome koliko se mlijeko vratilo. Volumen pucanja oko 30 ml, postupak regurgitacije je bezbolan. Za povraćanje karakterizira grčeve i oslobađanje cijelog sadržaja želuca.

  Svrbež je normalno za bebe ako bebe dobiju dovoljno grama mjesečno i osjećaju se dobro. Kako raste, frekvencija se smanjuje, a 8-12 mjeseci prolazi potpuno. Ako se novorođenče učini češće, količina odbijene osobe mijenja, njen miris ili boju - morate vidjeti liječnika, to može ukazivati ​​na bolest. Često, djeca koja se bore s pušenjem moraju biti kontrolirana u snu tako da ne prigušuju i prestanu disati.

  Zašto novorođenče regurgitirati, dajući bebu s mješavinom

  Bilo koja žena koja je bila skrbna bila je suočena s takvim problemom kada, zbog nekog razloga, novorođenče počinje regurgitirati mlijeko nakon hranjenja dojenjem, au slučaju kada dijete radi na umjetnom hranjenju, a zatim nakon korištenja smjese. Najčešće je riječ o normalnom i prirodnom fenomenu u procesu rasta djeteta, koji se ne smeta i kod kojeg se dijete, koje se razvija fiziološkim riječima, samostalno suočava.

  U posebnim slučajevima, regurgitacija djeluje kao faktor u bolesti koja se razvija u tijelu djeteta. Utvrditi bolest u ovom slučaju može biti samo pedijatar. Naravno, svaki roditelj brine o razlozima zbog kojih novorođenče počinje regurgitirati hranu. Da biste razumjeli razloge ovog postupka, pažljivo pregledajte informacije o tom fenomenu.

  Burping je proces ispuštanja mlijeka iz želuca kroz usta. Je li to normalno kada beba počne prodati mlijeko? Zapravo, to nije uvijek točno.

  Zašto se novorođenče regurgitirati nakon hranjenja?

  1. Najvažniji uzrok regurgitacije majčinog mlijeka u novorođenčadi je pretjerana prehrana. Mlijeko, koje je postalo suvišno za probavu djeteta, izvlači se iz tijela pomoću prirodnog načina.
  2. Uzrok regurgitacije mlijeka mogu biti problemi u funkcioniranju crijeva. Na primjer, kolik, konstipacija, što negativno utječe na normalno funkcioniranje probavnog sustava.
  3. Loša tehnika davanja hrane za bebe, a kao rezultat toga, loše prianjanje bradavica, što dovodi do gutanja suvišnog zraka s mlijekom, koje prolazi u trbuh zajedno s mlijekom, doslovno ga vraća natrag.
  4. Također znakovi ovog fenomena mogu biti nerazvijeni mišići sfinktera jednjaka. Taj ventil je obavezan za osobu tako da hrana ne prođe odmah iz želuca u jednjak. U odraslih, upravo to se događa, proces ventila je stabilan. U dojenčadi, probavni sfinkter je vrlo slabo razvijen, tako da konačno funkcioniranje nastaje tek kada se dosegne godinu dana.
  5. Treba zapamtiti o ekološkoj situaciji oko djeteta. U našim životnim uvjetima bebe mogu biti alergične na bilo koji proizvod koji odrasli smatraju prirodnim. Zapravo, plodovi, kao i povrće koje kupujemo u trgovini, nisu uvijek čisti i ekološki prihvatljivi za hranjenje djeteta.
  6. Pogrešne akcije roditelja koji neposredno nakon procesa hranjenja počinju mijenjati položaj djeteta, okrećući ga s jedne strane na drugu, stisnuti, swing u invalidskim kolicima i slično.
  7. U teškim situacijama, različite bolesti i infekcije dječjeg probavnog sustava mogu biti čimbenik u regurgitiranju hrane. Promjene u središnjem živčanom sustavu ili patološke promjene u tijelu.

  Zašto postoji fontana za regurgitiranje

  Ova vrsta regurgitacija tvari može značajno upozoriti mladu majku. Čimbenici takve regurgitiranja mogu biti:

  1. Preuranjenost djeteta čiji je probavni sustav prespor.
  2. Neuspješan prijelaz dojenja na umjetno.
  3. Kolik u crijevima koji sprječavaju prolazak hrane normalno kroz crijeva djeteta.
  4. Deformacija unutarnjih organa.

  Kako utvrditi uzrok regurgitacije?

  U vrijeme kada beba počinje regurgitirati dobiveno majčino mlijeko, morate pažljivo ispitati mrlju. Ako je dijete mazalo mlijekom srušenog karaktera, ili je masa izgledala više kao curd, onda se više ne možete brinuti. Uopće nije povraćanje. Ulijte čajnu žličicu vode u blizini mrlje i ako se točke podudaraju s veličinom, onda je beba u redu. Da bi pokazao osobitu zabrinutost i otići specijalistu, to je nužno tek kada beba regurgitira dovoljno obilno.

  1. Prestanite preopteretiti bebu ako to učinite. S normalnim funkcioniranjem crijeva i pravilno formuliranom prehranom dijete će samostalno piti toliko mlijeka koliko mu treba. Dojenčad samo hranite bez potrebe i ne koristite dojku kad to uopće ne zahtijeva. Treba također pažljivo pratiti ispravnost prianjanja bradavica. Ako dijete u procesu hranjenja hvata dodatni zrak, proces obnavljanja bit će neizbježan.
  2. Dobro promatrajte trbuščić malog djeteta. Nikad ne bi trebao biti natečen. Meka trbuh i mirno dijete jamče da je sve u redu s njim.
  3. Dječja stolica također ima posebno značenje. Zapamti posljednji put kad se to dogodilo. Takvim metodama možete samostalno izuzeti koliku i zatvor kod djeteta.

  Zašto dijete regurgitirati nakon hranjenja smjese?

  Ako se beba počne početi regurgitirati nakon mješavine, tada čimbenici mogu biti isti kao i kod djece kod hranjenja majčinim mlijekom.

  1. Prejedanje bebe - glavni i uobičajeni uzrok. U umjetno hranjenoj bebi, količina hrane koju jede mnogo je jednostavnija za regulaciju. Volumen smjese mora se izračunati strogo prema dobi djeteta.
  2. Redovito gledajte rupu u bradavici. Ne smije biti velika. Tijekom hranjenja potrebno je potpuno riješiti mogućnost gutanja dodatnog zraka, a za to bradavica mora uvijek biti ispunjena smjesom.
  3. Možda dijete pljuje mješavinu hranjivih sastojaka, jer to loše reagira na njega. Pokušajte s specijalistom da pokupi neki drugi brand mješavine. Sada na tržištu postoji veliki broj raznolikih mješavina tipa mlijeka, čime se sprječava uklanjanje tvari iz trbuha djeteta.
  4. Trbuščić treba redovito provjeravati istim postupkom kao kod regurgitiranja tijekom dojenja.

  Prva pomoć za dojenčad i prevenciju

  Ako proces povraćanja počinje u trenutku kada dijete leži na leđima, postoji velika vjerojatnost opstrukcije dišnih putova dijete, a kasnije od upale pluća. Kako biste spriječili da se dijete razboljelo, odmah trebate obratiti bebu na trbuh ili ga podignuti u svoje ruke. Tako se beba može potpuno riješiti ostataka hrane.

  Kako bi se dječje crijevno djelo stabiliziralo, treba mu dati Motilium, a od grčeva, Riabala. Ali ti lijekovi trebaju se koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer ne možete 100% znati koji je razlog za regurgitiranje hrane.

  Preventivna akcija

  Ako dijete pere hranu previše često, trebali biste se sjetiti nekoliko radnji koje provjeravaju drugi roditelji i koji mogu pomoći u spašavanju bebe od mogućnosti vraćanja.

  1. Dopustite bebi da neko vrijeme leži na trbuhu prije procesa hranjenja. Da biste to učinili, pričekajte nekoliko minuta.
  2. U procesu hranjenja, djetetovo tijelo trebalo bi stjecati državu s podizanjem glave. Treba također pažljivo pratiti ispravno snimanje dojke ili pune bradavice.
  3. Ako beba počne ponovno regurgitirati nakon hranjenja, neko vrijeme mora biti u vertikalnom stanju. To će pomoći suvišku zraka. Nakon hranjenja, ne bi trebalo biti aktivnosti djeteta. Trebalo bi koristiti samo miran, sjedeći zabavni sadržaj. Također u ovom trenutku beba najbolje ne dira.

  Kada bih trebao ići liječniku?

  Burping je akcija koju može izbjeći bilo koji roditelj koji brine. Ali ponekad je pomoć liječnika još uvijek potrebna.

  U slučaju kada je beba pljuje se cijelo vrijeme, ili mase, što se može vidjeti nakon procesa regurgitacije, mijenja svoj volumen, boju i miris, te bi trebao ići za profesionalnu pomoć. Od samog početka trebali biste posjetiti pedijatra. Nakon temeljitog pregleda, može vas uputiti kirurgu, neurologu ili gastroenterologu.

  Također, ne treba dugo čekati s posjetom stručnjaka kada beba regurgitates previše plentifully, a zatim počinje vrištati ili zavoja. Ovo ponašanje može značiti da je beba upalila zidove u jednjaku.

  Potrebno je provesti posebnu provjeru, ukoliko se regurgitiranje pojavi u obliku fontane, potrebno je provjeriti temperaturne pokazatelje nakon regurgitacije ili pregledati mrlju. Bilo bi najbolje pokazati bebu liječniku, a ne samo riskirati.

  Treba uzeti u obzir i roditelji kao nešto nenormalno. Po ovom vremenu, taj bi proces trebao automatski nestati. Inače, to može značiti da patološki procesi djeluju unutar djetetova tijela, prirode i pojave koje samo stručnjaci mogu razumjeti.

  Kako se proces normalne regurgitacije

  1. Kako se može shvatiti da je regurgitacija normalna akcija, a ne manifestacija znakova bolesti djeteta? Za početak, ne biste trebali odmah paničariti, ako dijete ponovno regurgitirate nakon svakog hranjenja, čak iu obliku fontane, ali istodobno brzo dobije potrebnu težinu, to može odgovarati standardima rasta i razvoja zdravog organizma.
  2. Normalna količina regurgitacije varira od dvije do četiri žlice, koje se lako može razumjeti po prirodi, kao i veličini mrlja. Također, ne brinite o procesu regurgitacije, ako u isto vrijeme dijete ima dobro razvijen mokrenje, a tu je i normalna stolica.
  3. Ako roditelji shvatili da dijete regurgitacija nosi samo brigu i iritacije, to može ukazivati ​​na posljedice poroda (poraza određenim područjima živčanog sustava) Pod uvjetima hipoksije (spriječenosti kisika tijekom poroda). S vremenom će svi ovi simptomi nestati sami.

  Zašto dijete počinje tresti nakon svakog obroka?

  Rođenje djeteta je sretan događaj za svaku obitelj i roditelje. Trenutke euforije i sreće brzo zamjenjuju anksioznost za maleno dijete: kako se brinuti za njega, kako ga zaštititi od raznih bolesti, što učiniti za liječenje?

  Mnogi ljudi znaju da se od rođenja do jedne godine starog djeteta smatra najtežom. Tijekom tog razdoblja, tijelo beba aktivno raste i prilagođava se novim uvjetima, te se prilagođava proces rada svih organa i sustava u tijelu djeteta. Većina problema i poteškoća mogu se pojaviti u gastrointestinalnom traktu. Prema potvrđenim podacima, 70% djece do jedne godine doživljava poteškoće u procesu funkcioniranja crijeva.

  Najčešće, roditelji su suočeni s takvim problemom, kada dijete počinje aktivno regurgitirati nakon svakog hranjenja.

  Uzrok regurgitacije može biti i fiziološki i biološki čimbenici. Ako se fiziološki čimbenici smatraju prilično nedirnutima, onda s biološkim, stvari nisu tako jednostavne. Činjenica je da bebe do jedne godine starosti imaju potpuno drugačiju strukturu probavnog trakta. U novorođenčadi, jednjak je zamjetno kratak i nije zatvoren do maksimuma. Sve ostalo imaju mali volumen vretenast želudac i nedovoljno razvijenim fermentacije mehanizam, što znači da je dijete u stanju pljuvati nakon svakog hranjenja.

  Vrijedi obratiti pozornost na neke znakove regurgitacije:

  • Loša mješavina. U tom slučaju, dijete počinje regurgitirati nakon svakog procesa hranjenja. Sva djeca su strogo individualna, a ono što može utjecati na vas možda uopće ne odgovara vašem djetetu. U tom slučaju, trebali biste kupiti anti-reflux mješavinu hranjivih tvari koja nosi tvari koje ne dopuštaju regurgitaciju.
  • Povećan plin ili zatvor. U tom se slučaju smanjuje brzina kojom se hrana širi kroz crijeva djeteta što povećava mogućnost regurgitacije. Bilo bi najbolje da masažu bebu trbuhu pomoću toplih filmova.

  Zašto dijete regurgitirati nakon hranjenja smjese

  Svi funkcionalni sustavi novorođenčadi daleko su od savršenstva. Nezreli organizam ima različite uvjete, a neki od njih izazivaju zabrinutost roditeljima - na primjer, kada dijete regurgitirati nakon hranjenja s mješavinom.

  To se može dogoditi iz raznih razloga, i vrlo ozbiljnih i prilično bezopasnih. Ako se regurgitiranje čini opasnim za roditelje, potrebno je razumjeti zašto se oni pojavljuju.

  Kako odrediti regurgitiranje

  Gotovo sva djeca na ovaj ili onaj način u ranom djetinjstvu. Ne možete uvijek govoriti o patološkom stanju - često je to varijanta norme.

  Potrebno je razlikovati povraćanje od povraćanja. U medicinskoj praksi dane su sljedeće definicije.

  Regurgitacija je povratak dijela neprobavljene hrane iz želuca ili jednjaka u usnu šupljinu. Masne hrane iz crijeva nisu uključene. Koja je priroda mase hrane? Obično izgledaju svježe ili djelomično smotano mlijeko.

  Važno je da se, kada se regurgitating, stanje djeteta i dalje normalno, stanje zdravlja i ponašanje ne mijenjaju. Roditelji mogu primijetiti da trbušni mišići djeteta nisu uključeni u proces.

  Povraćanje - erupcija masama hrane iz želuca i crijeva kroz usta. Značajka povraćanja je uključivanje nekoliko sustava. Kao preteče se promatraju brzo disanje i ubrzani puls, povećava se sline. Mučnina se izražava tjeskobom, beba može biti nestašna, odbija jesti. Stegnuti se trbušni mišići.

  Povraćanje, u pravilu, povezano je s bilo kojim poremećajem i zaustavlja se tijekom oporavka. To je njegova razlika od regurgitacije, koja može trajati nekoliko mjeseci.

  Neprestano povraćanje je alarmantan simptom koji zahtijeva konzultacije s liječnikom, a regurgitacija je fiziološki proces u kojem je mala djeca sklona.

  Fiziološki uzroci

  Zašto dolazi do regurgitacije i do koje točke mogu nastaviti?

  Ako dijete nema ozbiljnih zdravstvenih problema, obično postoje dva razloga za regurgitiranje:

  • anatomske značajke probavnog trakta;
  • značajke hormonalnih razina.

  U odrasloj dobi, na izlazu jednjaka je ventil koji drži hranu u želucu. U bebi se takav ventil formira samo do kraja prve godine života. I prije toga, ulaz u trbuh je prekriven tankim naborom mukoznog tkiva koji se nosi s hranom neučinkovito. Ako je želudac pun, ili odmah nakon hranjenja dijete da se vodoravni položaj, hrana može biti djelomično bačen u jednjak i unesite usta.

  Drugi razlog zašto se regurgitiranje javlja je povećana koncentracija hormona gastrina u dojenčadi. Čak i tijekom trudnoće, fetus proizvodi hormon u velikim količinama, uzrokujući da trudna majka povećava apetit. Dakle, žena može uzeti dovoljno hrane za nošenje bebe.

  Nakon rođenja, cijeli gastrin proizveden ostaje u djetetovom tijelu, pokretajući svoj probavni sustav. Hormon potiče proizvodnju klorovodične kiseline i probavu hrane. Dijete se posebno intenzivno razvija i razvija u prvoj godini života, što objašnjava zašto koncentracija gastrina ostaje visoka. Velika količina klorovodične kiseline omogućuje vam da se nosite s ogromnom količinom hrane.

  Povećana koncentracija hormona povećava ton glatkih mišića i izaziva regurgitaciju.

  Do koliko mjeseci se regurgitacija nastavlja (obično do 6-8 mjeseci), trebali bi se zaustaviti čim beba dobiva dovoljno tjelesne težine. Nakon toga, koncentracija gastrina će se smanjiti.

  Utjecaj vanjskih čimbenika

  Pored fizioloških razloga, postoje i drugi čimbenici koji izazivaju regurgitaciju nakon hranjenja smjese.

  1. Želuca je puna. To se može dogoditi kada dijete proguta previše zraka tijekom hranjenja, a također ako jede previše hrane, dio koji je izbačen.
  2. Dijete uzima hranu vodoravno ili se uklapa u ovu poziciju odmah nakon hranjenja, zbog čega hrana nema vremena za propast.
  3. Smjesa koja se koristi nije prikladna za pripravak. U isto vrijeme postoji probavni uzrok, nadutost, crijevna kolika. Beba je zabrinuta.

  Tako da vanjski čimbenici ne pogoršavaju situaciju, vrijedno je prilagoditi način i sustav ishrane djeteta.

  preporuke

  Zašto je vrijedno proučiti postupak hranjenja? Unatoč činjenici da je regurgitacija je tipično za gotovo bilo koju dijete u normalnim, ova pojava nije opasna, to može isporučiti dijete neugodno.

  Roditelji bi trebali slijediti jednostavne smjernice kako bi smanjili učestalost i intenzitet regurgitacije. I premda najvjerojatnije neće prestati istodobno, s koliko će pokušaja doći, mjerama koje se primjenjuju u ovom slučaju ne bi trebalo zanemariti.

  Što je potrebno

  1. Dijete je hraniti na takav položaj da je ulaz u želudac veći od izlaza iz trbuha u crijeva.
  2. Provjerite je li bradavica prikladna za dijete u dobi. Mješavina treba protok u kapi, a ne u struji, tako da dijete ne guši i ne proguta zrak.
  3. Nakon svakog hranjenja držite dijete uspravno najmanje 15 minuta. Preporučljivo je čekati dok dijete ne pojede gutanje zraka (čuje se karakterističan zvuk).
  4. Pobrinite se da je bradavica ispunjena smjesom tijekom hranjenja. Spriječiti dijete od gutanja viška zraka.
  5. Ako je beba dojena, mješavina se koristi kao dodatak, a nakon nje je dijete ispalo. To može ukazivati ​​na to da dijete prejeda, tako da dodatak treba otkazati.
  6. Ako dijete povraća nakon svakog hranjenja smjese, potrebno je promijeniti prehranu: smanjiti količinu hrane primljeni u isto vrijeme, a nude hranu često.
  7. Posavjetujte se s liječnikom o upotrijebljenoj smjesi - možda nije prikladno. Zamolite svog liječnika da odabere drugu mješavinu.
  8. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti posebnu smjesu protiv refluksa. Koristi se prije hranjenja u malim količinama. Ili dijete može biti potpuno preneseno do nje dok se ne postigne terapeutski učinak. Liječnik mora preporučiti količinu ml, koja treba početi hraniti anti-refluks smjesu.

  Kada se ne morate brinuti

  Ako grudnichok podrigivati ​​rijetko i nije u izobilju, ali se osjeća dobro, ali drugi simptomi su odsutni, regurgitacija može se smatrati varijanta norme. Dovoljno je slijediti preporuke za hranjenje kako bi se smanjila učestalost i intenzitet regurgitacije. Važno je osigurati da u isto vrijeme dijete drži normalne tjelesne težine. U drugim slučajevima, vrijedi konzultirati liječnika.

  U normalnoj regurgitaciji u dojenčadi može trajati do 6-8 mjeseci. Po dolasku na ovo doba moraju prestati.

  Što treba čuvati roditelje

  Preporučuje se savjetovati se s liječnikom ako:

  • prva regurgitacija pojavila se nakon 6 mjeseci;
  • nakon godinu dana regurgitation nije prestao;
  • oporavak čest i bogat, više poput povraćanja;
  • regurgitacija se odvija na pozadini povećanja temperature;
  • dijete ima znakove dehidracije;
  • tijekom regurgitacije dijete plače i zavoja;
  • niska tjelesna težina.

  Zašto se ti simptomi upozoravaju? Oni mogu ukazivati ​​na ozbiljnu bolest, pa se u takvim slučajevima posjet liječniku ne smije odgoditi.

  Može se reći da je regurgitacija bez drugih simptoma varijanta fiziološke norme. Gotovo sva djeca u ranoj dobi su osjetljiva na različite stupnjeve regurgitacije. Zašto se to dogodi i do trenutka u kojem mogu nastaviti raspravlja se u ovom članku.

  Kako se povezati s tim fenomenom? I potpuno zdravo dijete i dijete s zdravstvenim problemima mogu zanovijetati. Da bi se izbjegle ozbiljne posljedice, roditelji se trebaju posavjetovati s liječnikom, au nedostatku bilo kakvih patologija - slijediti preporuke za hranjenje.

  Zašto dijete regurgitirati nakon hranjenja smjese

  Problem regurgitacije poznat je gotovo svakoj mladoj majci. Ovaj koncept se odnosi na prirodno oslobađanje hrane iz želuca. Neke bebe gotovo nikada ne regurgitate, jer netko se događa gotovo nakon svakog hranjenja.

  Liječnici vjeruju da je odsutnost ovog fenomena sasvim normalna i majka ispravno hrani dijete, on ne prejeda i ne proguta zrak. Ako mama ima manje sreće, vrijedi tražiti razloge i pokušati ih eliminirati.

  Fiziološki objašnjenje procesa regurgitacije nije teško. Ezofag dojenčadi ima malu duljinu, donji i gornji ventil još nisu formirani, trbuh ima nestandardni oblik i mali volumen. Gušterača ne proizvodi dovoljno enzima.

  Osim toga, uzroci regurgitacije mogu biti sljedeći:

  1. Aerofargiya. Tzv. Beba proguta zrak s mješavinom ili mlijekom. Mjehurići zraka ulaze u želudac, a zatim se vraćaju izvana s mlijekom. Djeca progutaju zrak zbog velike rupe u bradi boca ili kad jedu brzo i ukusno. Da biste izbjegli ulaz zraka, preporučljivo je držati dijete polu-sjedenje tijekom hranjenja, kao i koristiti boce s anti-colic sustavom. Kod dojenja vrijedi napraviti male stanke, tako da dijete ne žuri.
  2. Prejedanje. Često pati od mješovitih ili hranjenih beba. U takvoj situaciji, vrijedno je smanjiti volumen smjese, kao i povećati razmake između hranjenja. Isto vrijedi i za dojene bebe, ako im se regurgitacija ne pošteđuje.
  3. Neispravno odabrana mješavina. Možda umjetna mješavina za bebu jednostavno ne odgovara. Vrijedno je razmotriti mogućnosti za specijalizirane smjese kako bi se smanjio kolik.
  4. Gaziki, kršenje stolice. Kako bi se poboljšala probava, preporučuje se masaža dječjeg trbuščića, topla pelena može se primijeniti na trbuh, a posebne kapi pomažu.
  5. Pušenje u kući. Ako obitelj puši i dijete inhales cigaretni dim, on svibanj iskustvo grč u jednjak, što dovodi do regurgitation. Pušenje za djetetu je neprihvatljivo!

  Organski uzroci i problemi s probavnim traktom djeteta također mogu dovesti do regurgitacije:

  • jednjak, koji prolazi u želudac, je preuska,
  • donji sfinkter jednjaka je nerazvijen,
  • kila dijafragme,
  • dio trbuha, pretvarajući se u 12-duodenum, suviše sužen.

  Rješenje ovih problema moguće je samo uz sudjelovanje kirurga i drugih medicinskih stručnjaka.

  VIDEO NA ČLANU

  Što učiniti ako dijete pljuje nakon hranjenja s mješavinom fontane

  Ako grudnichok regurgitated mješavinu, u iznosu od regurgitacije je više od tri žlice, a hrana iz želuca je više kao povraćanje, majka treba obratiti pozornost na sljedeće moguće razloge:

  • dijete je otrovano loše kvalitete hrane,
  • virusna bolest
  • reakcija na protein kravljeg mlijeka (netolerancija),
  • kršenje intestinalne mikroflore,
  • alergijska reakcija, uključujući i hranu koju jede majka koja skriva,
  • zelena ili smeđa boja regurgitacije ukazuje na intestinalnu opstrukciju, zahtijeva neposrednu intervenciju liječnika.

  Također morate upozoriti na krvarenje, nedostatak dobitka na težini - moguće je da dijete jednostavno ne probavlja hranu.

  Sljedeće točke pomoći će razlikovati povraćanje od regurgitacije:

  • povraćanje je izravno povezano s hranom, povraćanje može početi u bilo kojem trenutku,
  • kada se vraćam, hrana izlazi, a kad povraća, dijete može ponovo regurgitirati s fontanom,
  • regurgitacija nije obilna, za razliku od povraćanja,
  • povraćanje ne uzrokuje anksioznost u djeteta, povraćanje je popraćeno napetim držanjem, suzama, tjeskobom,
  • povraćanje, za razliku od povraćanja, ne dovodi do gubitka tjelesne težine.

  Da bi beba prestala pucati, stručnjaci preporučuju maksimalno uklanjanje čimbenika izazivanja, a također poštuju sljedeća jednostavna pravila:

  1. Nemojte preopteretiti dijete, naročito se to često događa kod djece na umjetnoj hrani. Potrebno je povećati stanku između jela.
  2. Nemojte hraniti plakanje, uzbuđeno dijete.
  3. Podignite bradavicu tako da njegova rupa ne dopušta djetetu da brzo usisava smjesu.
  4. Nemojte čvrsto pričvrstiti bebu ili ga odvojiti prije hranjenja.
  5. Nemojte mučiti dijete, nakon hranjenja, držite ga uspravno.
  6. Najbolje držanje za hranjenje - polu-sjedenje.
  7. Nemojte zaboraviti na učvršćivanje masaže i periodično polaganje djeteta na trbuh.
  8. Provjerite djetetov nos, redovito ga očistite.

  Što učiniti - beba stalno regurgitirati nakon hranjenja smjese

  Neke majke ne pomažu nikakvi savjeti, a novorođenče stalno regurgitirati mješavinu, unatoč poduzetim mjerama. U takvoj situaciji ne možete bez pomoći liječnika. On mora otkriti razloge, propisati liječenje, u nekim slučajevima je dovoljno učiniti s prehrambenim korekcijom.

  Trenutno mješavine mliječnih antiemetičkih (protu-refluksa) i takvih lijekova kao što su:

  • "Reglan"
  • "MOTILIUM".
  • Također, pedijatri propisuju zgušnjivače majčinog mlijeka koji odgađaju hranu u želucu. Može biti kukuruz ili rižin škrob, gluteni roštilj. Uz umjetno hranjenje koristite takve mješavine kao što su "Nutrilon anti-refluks", "Nutrilak AR", "Samper Lemolak" i drugi.

  Ako postoje sumnje patoloških uzroka, potrebno je dodatno ispitivanje djeteta. Pravovremeno identificirani poremećaji mogu se uspješno liječiti uz sudjelovanje neuropatologa, kirurga i drugih liječnika.

  Općenito govoreći, pedijatri ne smatraju abnormalnosti regurgita kod djeteta mlađeg od jedne godine, ako njihov volumen ne prelazi 1-2 žlice istodobno, dijete dobiva dobro, razvija se prema dobi, mirno je. Ako postoji groznica, nervoza i drugi simptomi, ne biste trebali odgoditi posjet liječniku.