Zašto dijete pada nakon dojenja / nakon mješavine

Liječenje

Svaka majka skrbnika bila je suočena s fenomenom kada im dijete pere mlijeko nakon dojenja, a ako je dijete na IV, a zatim nakon uzimanja mješavine. U osnovi, ovo je normalni fiziološki proces u razvoju djeteta, što ga osobito ne muči i s kojim se dijete kasnije, razvijajući fiziološki, suočava. U rijetkim slučajevima, regurgitacija je simptom bolesti koju može odrediti stručnjak. Naravno, mladi roditelji su zabrinuti zbog razloga zašto dijete stane, pa ćemo pokušati shvatiti.

Burping je proces ispuštanja mlijeka iz želuca kroz usta. Je li normalno za dijete da regurgitirati mlijeko? Ispada, ne uvijek.

Uzroci regurgitacije

 • Najčešći uzrok pljuvanja u djeteta je preopterećenje. Mlijeko, koje se pokazalo suvišnim, prirodno je uklonjeno iz djetetovog trbuha;
 • Uzrok regurgitacije nakon jela može biti kršenje crijeva. Na primjer, zatvor ili kolik, koji stvaraju zapreke normalnom prolasku hrane;
 • Nepravilno hranjenje dojenjem i zbog toga nepravilno držanje bradavica, što dovodi do gutanja zraka mlijekom, koje je ispod mlijeka u želucu, doslovno "puca" natrag (vidi kako ispravno dojiti);
 • Razlog za to može biti nedostatak razvoja mišića sfinktera jednjaka. Čovjek treba ovaj ventil kako bi spriječio protok hrane iz želuca u jednjak. U odraslih, sve je to, ventil radi normalno. U dojenčadi ovaj je sfinkter nerazvijen, konačno, počinje funkcionirati samo do godine dana;
 • Ne zaboravite na ekološke uzroke onoga što se događa. U modernim životnim uvjetima, dijete može doživjeti alergijsku reakciju na proizvod koji odrasle osobe smatraju prirodnim. Zapravo, svježe voće i povrće koje kupujemo nisu uvijek ekološki prihvatljivi;
 • Pogrešno ponašanje roditelja koji odmah nakon hranjenja počnu okretati novorođenče s jedne na drugu stranu, stisnuti, utjecati na kolicima itd;
 • U teškim slučajevima, razne bolesti probavnog sustava djeteta, središnji živčani sustav ili druge patološke promjene u tijelu mogu biti uzrok regurgitacije.

Fontana za regurgitaciju

Ova vrsta regurgitacije treba upozoriti mamu. Razlozi za to mogu biti nekoliko:

 • preuranjenost djeteta, u kojoj probavni sustav radi usporeno;
 • neuspješan prijelaz iz dojenja na umjetno;
 • crijevna kolika, koja ometa hranu da se normalno kreće kroz crijeva;
 • deformacija unutarnjih organa.

Ali ne uvijek iscjedak fontana znači prisutnost neke vrste patologije. Opsežna regurgitacija također može nastati iz savršeno uklonjivih razloga.

Međutim, ako dijete često regurgitirate i odjednom, obratite se liječniku.

dojenje

U slučaju kada dijete pljune majčino mlijeko, morate pregledati mrlju. Ako je dijete bacalo ukošeno mlijeko, ili je masa poput svježeg sira, možete se smiriti. Ovo nije povraćanje. Stavite čajnu žličicu vode pokraj mrlje. Ako su mjesta oko iste veličine - sve je normalno. Brinuti se i vidjeti liječnika je potrebno ako beba pljuje puno.

 • Prestanite preopteretiti bebu ako to učinite (članak na temu: koliko novorođenog mlijeka treba jesti). Sa dobro uspostavljenim procesom dojenja, dijete će jesti koliko god mu treba. Feed na zahtjev i ne dajte dojku kada dijete ne pita. Pazite i na pravilno prianjanje. Ako dijete proguta zrak, tada je neophodno oporavak.
 • Pažljivo pratite stanje abdomena djeteta. Ne smije biti napuhan. Mekani trbuh i mirno dijete jamče da je sve u redu.
 • Stolica također važno. Sjeti se kad je to bio posljednji put. Uz ove zapažanja, možete isključiti prisutnost opstipacije i kolike u bebi (pogledajte članak o tome koliko često bebe piju).

Prilikom unosa mješavine

Ako beba nakon mješavine regurgitacije, razlozi za to mogu biti isti kao djeca koja su dojena.

 • Glavni uzrok je prejedanje. Mnogo je lakše regulirati količinu hrane koju jede u bife-hranjenoj bebi. Količina smjese u boci mora strogo odgovarati dobi djeteta.
 • Provjerite i rupu u bradavici. Ne smije biti prevelika. U procesu hranjenja važno je ukloniti gutanje zraka, a za to bradavica mora biti stalno napunjena mješavinom.
 • Možda je dijete pljusla smjesu jer to ne podnosi. Pokušajte s pedijatrom podići nešto drugo. Sada postoje mliječne formule koje sprječavaju istjecanje iz želuca (kako odabrati mješavinu).
 • Provjera trbuha na isti princip kao kod dojenja.

Video: Zašto dijete "guta" nakon hranjenja? Beba 1 mjesec:

Odgovori na pitanje: pedijatar L. Smirnova.

Prva pomoć

Ako dijete regurgitates ležeći na leđima, postoji velika vjerojatnost začepljenja dišnog trakta i naknadnog razvoja upale pluća. U tom slučaju treba odmah prebaciti na trbuščić ili podići. Tako se dijete može riješiti ostataka hrane.

Za pravilno funkcioniranje crijeva, djeci se može dati motilium, od spazmija - riabala. No dajemo pripreme djetetu samo nakon savjetovanja s specijalistom. Ne znate točan uzrok regurgitacije.

Preventivne mjere

Ako beba često regurgitates, možete uzeti u obzir nekoliko vremenski testirani tehnike koje će vam pomoći smanjiti šanse za regurgitation.

 1. Prije hranjenja, dajte bebi priliku da malo leži na trbuhu. Potrebno je samo nekoliko minuta.
 2. Tijekom hranjenja, bebino tijelo bi trebalo biti u položaju zaustavljanja s podignutom glavom. Također pomažemo pravilno uhvatiti grudi ili kontrolirati punjenje bradavica.
 3. Ako dijete regurgitates nakon hranjenja, trebao bi biti malo uspravno. To će omogućiti da zrak pobjegne. Odmah nakon što ne hranite nikakvu aktivnost. Djetetu dopuštamo samo miran igranje i ne dodirujte ga nepotrebno.

Kada trebamo liječnika?

Burping je takav proces koji gotovo svaka majka može sama podnijeti. No, u nekim slučajevima još uvijek je potrebna medicinska pomoć.

Ako beba stalno regurgitirati ili masa koju promatrate nakon što je proces promijenio volumen, miris ili boju, trebali biste kontaktirati stručnjake. Prije svega - pedijatru. Onda vas može uputiti neurologa, gastroenterologa i kirurga.

Također, nemojte odgađati posjet liječniku, ako beba snažno regurgitirate i nakon plakanja ili savijanja. Takvo ponašanje može značiti da su dječja zidova jednjaka nadražena.

Purganje po fontani nakon svakog hranjenja, porast temperature nakon regurgitacije ili sličnost s povraćanjem zahtijeva veliku pažnju. Pokažite dijete specijalistu, nemojte uzaludno riskirati.

Trebao bi biti alarmantan i truljenje nakon što dijete napuni godinu dana. Po ovom vremenu, ovaj neugodan proces mora ići sam. Inače, to znači patologiju u tijelu-dijete, čiju prirodu mogu odrediti samo liječnici.

Znakovi normalne regurgitacije

 • Kako utvrditi da je regurgitacija prirodni proces, a ne manifestacija bolesti u djeteta? Prvo, ne brinite se ako dijete pada nakon svakog hranjenja ili čak s "fontanom", ali dobro dobiva na težini, a povećanje odgovara djetetovim razvojnim normama.
 • Normalna količina regurgitacije je od 2 do 4 žlice, koje se lako određuje veličinom mokre točke. Također, regurgitation ne bi trebao zamarati roditelje ako dijete ima dobre stolice i mokrenje.
 • Ako roditelji primijetiti da regurgitacija uzrokuje anksioznost u djeteta, to može ukazivati ​​na postnatalne učinke (oštećenja određenih dijelova živčanog sustava) tijekom hipoksije (gladovanje kisikom tijekom rada). S vremenom će to postupno proći.

Pročitajte dalje na temu:

VIDEO: Što učiniti ako beba rasprsne nakon hranjenja

Djeca pljuvaju nakon svakog hranjenja

Učestala regurgitacija kod dojenčadi

Regurgitacija nakon hranjenja djeteta vrlo je česta pojava. To je objašnjeno funkcionalnom nezrelosti probavnog trakta bebe i pogrešaka u načinu hranjenja, koje izravno priznaju odrasli. Zašto dijete regurgitirati nakon svakog hranjenja, kako ga spriječiti?

Potrebno je ispraviti svoje pogreške. Ako dojite, obratite pozornost na to kako dijete usisava dojku, zar ne ličiti bradavicu ispravno? Ako beba plače tijekom hranjenja, to se događa s crijevnom kolikom, potičući, pridonosi gutanju zraka. Pa, ovaj zrak gura hranu, a roditelji to vide nakon što je hranio mliječno mlijeko. Psihološki, ova obilježja dojenčadi opažena je prilično teško. Mama uvijek misli da je dijete gladno, au grudi nema dovoljno mlijeka da "završe" izgubljene. U većini slučajeva, ti strahovi su neutemeljeni. Nakon hranjenja, gotovo svako dijete ima štucanje i pljuje do dobi od 6-7 mjeseci. I gotovo sve zdrave bebe dobivaju na težini i rastu dobro. Količina mlijeka izgubljena tijekom regurgitacije doslovno je 1-2 grama, potpuno je nevažna. Ako je dijete zatrpalo fontanu nakon hranjenja, tada je taj iznos veći - do 12 grama, približno žličice. No, opet, to nije katastrofalno, ako se ponavlja nekoliko puta dnevno.
Umjetni ljudi imaju sličnu situaciju - kada sisaju bocu također gutljaju puno zraka. A kad je dijete u vodoravnom položaju, vrlo je vjerojatno da će ovaj zrak gurnuti zrak iz želuca i mješavine. Drugi vjerojatni uzrok problema je preopterećenje. Mnoga djeca - umjetnici piju punu bocu mješavine za 2-3 minute. Ali za to vrijeme signal ne dolazi do žilavice do mozga o zasićenosti. Čini se da dijete pokazuje znakove gladi. "Nisam dovoljno jesti!" - misli mamu i daje mu dopunu. Višak mješavine nakon nekog vremena.

Ostali razlozi zbog kojih se djeca žvakaju nakon dojenja ili mješavine su neurološke bolesti, nepravilnosti gastrointestinalnog trakta. No obično se manifestira u prvom mjesecu života djeteta. I pedijatar ga vjerojatno neće vidjeti. Sve ostalo, u slučaju normalnog razvoja djeteta (ne zaboravite na planirane pretrage liječnika drugih specijalnosti) je varijanta norme.

Djetešac može podnijeti i 15-20 minuta nakon hranjenja i sat vremena kasnije. Obično u prvih nekoliko minuta dijete oslobađa neželjeno mlijeko iz trbuha, ponekad čak i pljuva u obliku fontane, obilno. Ako beba regurgitates sat vremena nakon hranjenja, onda već zakiseljeno mlijeko. Nije da je prvi ili drugi gori. Nije važno. Bolje je pokušati spriječiti ove regurgitacije. I bez medicinskih mjera. Nudimo vam popis jednostavnih mjera koje će sigurno pomoći.

1. Nakon svakog hranjenja, dijete treba držati vertikalno, to jest, u stupcu. Ako je to učinjeno, postoji velika vjerojatnost da samo zrak izlazi iz trbuha (lakši je od mlijeka ili mješavine). Potrebno je držati dijete na taj način oko 20 minuta. Takva mjera je potrebna dok dijete ne počne uzimati uspravno mjesto, odnosno sjediti. Jedva je vrijedno držati dijete koje spava na post, ali bolje je postaviti dijete na lagano podignuti madrac.

2. Pri pripremanju mješavine mlijeka nemojte previše energizirati bocu. Tresenje dovodi do ulaska mjehurića zraka u smjesu i od tamo u trbuh do djeteta.

3. Nemojte hraniti prebrzo.

4. U slučaju umjetnog hranjenja, nastojte uvijek pratiti raspored hranjenja i hraniti u redovitim razmacima.

5. Ne dopustite dim duhana u prostoriji gdje je dijete. I nemojte dopustiti da nedavno pušeni čovjek drži dijete u rukama, osobito nakon hranjenja. Miris duhanskog dima također izaziva regurgitaciju kod djece.

6. Ako dijete puno pljuje svaki put nakon hranjenja, pokušajte ga širiti na trbuh prije sljedećeg hranjenja. Za bebe koje već gube torzo s tvrde površine, ovo je jedna od mjera koje pomažu u ispuštanju zraka iz trbuha.

Česta regurgitacija kod dojenčadi bez vidljivih patologija nije samo neugodna za roditelje, već i bolna za djecu. Ne, uopće ih ne boli. Vrlo neugodan osjećaj kada je zrak u gastrointestinalnom traktu. Pokušajte sami brzo piti ili jesti, i razumjeti o čemu se radi. Bebe koje se hrane nepravilno plakaju, imaju jači kolik. Stoga je važno pridržavati se pravila hranjenja djece.

Zašto novorođenčad mazati mlijeko ili smjesu (često puno)

Bez obzira na oblik hrane, to je dojka ili umjetno, novorođenče može, kad se njegu ili nakon nekog vremena, štucanje i trzaj. Koji je razlog i zar je opasno kada mjesečno beba pljune mlijeko nakon hranjenja? Burping je fiziološki proces u kojem hrana polako ulijeva ili se izbacuje izvora iz želuca kroz usta i nos. Kako pomoći bebi ako često pljuje? Što da radimo kad bomba izgleda poput žute povraćanja, s mukom i krvlju?

Uzroci regurgitacije kod dojenčadi

"Zašto novorođenče regurgitirati?" Mlade majke su zainteresirane za pedijatre. Uzrok regurgitacije leži u nezrelosti unutarnjih organa i probavnog sustava. Belching je zrak koji ulazi u jednjak tijekom procesa hranjenja. Tijelo se oslobađa zraka kroz usta i nos zajedno s dijelom mlijeka. Do 3-4 mjeseca novorođenče se regurgitirati 5-10 minuta nakon svakog obroka, ponekad nakon pola sata. Kasnije regurgitacija se smanjuje na 1-2 puta dnevno.

Razlog zbog kojeg beba štucanje i sposobnost burp puno mlijeka se smatra:

 • Nepravilno hranjenje ili način hranjenja. Uz rano uvođenje komplementarne hrane, bulk dijelova, vrlo tekuće hrane, želuca zidovi se protežu, što uzrokuje regurgitation.
 • Položaj spavanja nakon hranjenja. Kad dijete jede, podignuto je s kolonom i pomnoženo na leđima dok se ne pojavi belching. Ako to nije učinjeno, mrvica će rasprsnuti većinu onoga što je jeli.
 • Ostatak poremećaja nakon jela. Samo hranio dijete ne može se mijenjati, okrenuti, širiti na trbuhu. Nakon što je slomljena ovo nepisano pravilo, mama će pronaći cijelu čašu mlijeka, koje će se vagina odmah rasprsnuti.
 • zuba. Ovo je pravi test za bebe. Neka djeca reagiraju na to s groznicom, plakanjem, anksioznosti, povećanom salivacijom. Drugi, kada se vrate, ponovno se regurgitirati sve više i više.
 • Čvrsta presijeca, stisak nježnog tijela, komplicira pokretljivost trbuha. Hrana, bez da mu se približi, vraća se.

Regurgitiranje tijekom dojenja

 • Regurgitiranje mlijeka često se javlja zbog preopterećenja. Mama treba prilagoditi proces hranjenja tako da novorođenče može naučiti jesti koliko god mu treba. Nema potrebe dati dojku kad ne traži, odvlačeći od plača i tjeskobe. Malo je vjerojatno da će 2-3 mjeseca staro dijete odbiti pričvrstiti se na dojku, ali svakako će zasušiti dodatni dio mlijeka.
 • Zrak ulazi u crijeva tijekom hranjenja. Kada se nepravilno pričvrsti na prsa, puno se zraka proguta, što može uzrokovati da se beba regurgitirati i štucanje. Potrebno je osigurati da obuhvati cijelu bradavicu i dio halo. Brada bi trebala dodirnuti prsa, a donja usna bi se trebala okrenuti prema van - o ispravnom pričvršćenju.
 • Bloating i kolik izazivaju regurgitaciju. Mama treba držati dijetu i ne pojesti hranu koja izaziva uzrujan trbuh, napraviti trbušnu masažu.
 • Greedy sisanče Uz brzo apsorpciju mlijeka, novorođenče proguta zrak hranom. Gladno dijete, intenzivno sisanje velikih dijelova, može ih podrhtavati. Hranjenje treba provesti češće, organiziranje kratkih prekida.

Regurgitiranje nakon hranjenja smjesom

 • Kod novorođenčadi hranjenih mješavinom, regurgitiranje nastaje zbog prejedanja, kao kod dojenja s dojenjem. U ovom slučaju lakše je kontrolirati količine pojedenih namirnica. Količina hrane koja se nudi u bocama mora biti primjerena dobi.
 • Smjesa koja sadrži puno laktoze. Takvu prehranu teško je apsorbiraju dojenčadi i izazivaju regurgitiranje. Ako dijete često regurgitirati, ima smisla ga prebaciti na anti-refluks mješavine. Sadrže komponente koje popravljaju hranu u želucu, ne dopuštajući joj da izbacuje.
 • Velika rupa u bradavici. Potrebno je odabrati bocu protiv šuga s ventilom koji sprečava ulazak suvišnog zraka tijekom procesa hranjenja. Važno je držati bočicu pod blagim kutom. U tom slučaju, bradavica treba biti napunjena smjesom kao cjelinom.

Regurgitiranje zbog zdravstvenih problema

Kada dijete često regurgitates, to može signalizirati ozbiljne zdravstvene probleme. U osnovi, razlog leži u neurološkim poremećajima i poremećajima probavnog sustava.

Neurološke abnormalnosti:

 1. Intrauterne abnormalnosti ili ozljede kod rađanja. Patologije živčanog sustava, hipoksija, visoki intrakranijski pritisak, drhtanje brade i udova, mišićni ton u djeteta.
 2. Trauma cervikalnih kralješaka, primljenih pri rođenju, može uzrokovati regurgitiranje fontane. Djetešce pati od povraćanja, boli kad okreće glavu. Liječnik propisuje masažu, fizioterapiju, lijekove.
 3. Preuranjene bebe zaostaju u tjelesnom razvoju i često regurgitirati. Njihov esophagus i stomach su nerazvijeni. Kako bi se uhvatili s vršnjacima, dijete će trebati vremena.

Poremećaji probavnog trakta:

 1. Dysbacteriosis. To se događa zbog unosa antibiotika, kada se uvodi komplementarna hrana, kada dijete jede pogrešnu smjesu.
 2. Zarazne bolesti. Intestinalne infekcije, meningitis, gastroenteritis, upala pluća, uzrokujući toksično trovanje. Upalni procesi popraćeni su visokom temperaturom, povraćanjem, slabostima, proljevom, kolikom. Krvne pruge, sluz, žuči mogu se naći u proizvodima regurgitacije.
 3. Povećano stvaranje plina, nadutost, kolik. Velika količina plina u crijevu pomaže guranju tekućine kroz nos i usta.
 4. Zatvor. Ometa normalnu probavu mlijeka, što uzrokuje regurgitiranje. U ovom slučaju dijete opterećuje, grunts, brige - kako se nositi s zatvorom u novorođenčadi.
 5. Alergija. Artificialists često pate od alergijske reakcije na kravlje bjelančevine. Uz iritaciju kože, dolazi do nelagode, kolike, regurgitacije.
 6. Nedostatak laktaze. Odsutnost ovog enzima uzrokuje probavne smetnje. Mliječni šećer ne raspada i fermentacija počinje u crijevima. Odredite nedostatak laktaze pomoću analiza. Dobrobit djeteta poboljšava se kada se prenese u mješavine bez laktoze i daju se enzimi laktaze.
 7. Kongenitalna patologija želuca.
 8. Sužavanje prolaza koji povezuje želudac i duodenum.

Opasnost od regurgitacije

Stalna regurgitacija kod djeteta je puna gubitka tekućine u tijelu i gubitka težine, što je glavni pokazatelj u novorođenčadi. Posebno je opasno ako beba pada u snu. Može gušiti i kašljati. Pedijatri preporučuju postavljanje dječje glave do 6-7 mjeseci starosti na malom jastuku, tako da proizvodi regurgitacije ne ulaze u dišni sustav.

Trzanje fontane vrlo je slično povraćanju. Kada povraćanje zategne trbušne mišiće, a hrana se baca kroz usta i nos djeteta. Odjednom počinje, bez mučnine. Dijete se brine, postane blijedo, udovi su hladno. Povraćanje je popraćeno vrućicom i proljevom. Povraćanje može biti žuto ili sadrži krv. Moguće je razlikovati običnu regurgitaciju od povraćanja uz pomoć vode. Normalni volumen regurgitacije je 10 ml. Punjenje 2-3 žlice vode, oni su izli u pelene. Rezultirajuća mrlja se uspoređuje s iznosom koji je dijete zatrpalo. Ako je dijete u stanju još više prodrijeti, a to se redovito događa, trebate posjetiti liječnika. Preporučljivo je pogledati sastav mjesta. Ako novorođenče pljuje s zakiseljenim mlijekom poput svježeg sira, nema potrebe brinuti - to nije povraćanje.

Regurgitiranje nije patologija. Ali kad se primijetilo da novorođenčad pljune nakon svakog hranjenja uz fontanu, poremetila je mokrenje, uznemirila želudac, izgubila težinu - nemoguće je odgoditi savjetovanje s pedijatrom.

Liječnik je potreban kada:

 • nakon regurgitacije, dječji sojevi, lukovi, krikovi;
 • nakon hranjenja, uvijek naliježe fontanu poput povraćanja;
 • Sladokusna regurgitacija je promijenila boju i ima neugodan miris.

Regurgitacija žutom ili krvlju govori o bolestima probavnih organa. Ako se žuč i krv vide jednom, nema potrebe brinuti, možda je ovo privremeno slučajni fenomen. Kad se beba napuni, snažna naprezanja, snažna napetost, krvne žile jednjaka mogu se suziti. Uskoro će se izliječiti i krv neće ponovno pojaviti. Ali ako se krv i regurgitiranje žute opaža nekoliko puta dnevno, to je jasna povreda koja zahtijeva medicinsku intervenciju.

Što učiniti ako bebe često regurgitate

Mama može shvatiti što treba učiniti kada dijete do 12 mjeseci života regurgitates. Samo ona je u blizini i kontrolira učestalost, volumen regurgitacije, miris i boju. Ako postoje sumnje i zabrinutosti, bolje je posjetiti stručnjaka.

Što učiniti kako bi pomogli djetetu ako puno pljuje, ali dobiva težinu i osjeća se dobro?

 1. Kada beba leži na leđima i nagnuti, može doći do začepljenja dišnih putova, što dovodi do razvoja upale pluća. Potrebno je uzeti bebu u svoje ruke ili se okrenuti na njegovu stranu. Tako ostatak hrane istječe bez opasnosti za zdravlje.
 2. Ako je novorođenčad potapšala kroz nos i počela plakati, možete mu pomoći da ga stavite na trbuh. Kada tekućina teče kroz nosnice, nosna sluznica podliježe iritantnoj traumi. U budućnosti to dovodi do formiranja polipa i adenoida.

Kao preventivna mjera, kako biste izbjegli potiskivanje, trebate:

 • položite dijete na trbuh prije hranjenja;
 • primjenjujući se na dojku novorođenčeta, da prati njegov položaj. Glava treba lagano podići, a bradavica pravilno zarobljena;
 • nakon jela dijete mora podići u svoje ruke. Ponekad beba, već u snu, počinje izravnavati, brinuti se i vrtjeti. Potrebno je podići svoj post i tresti dok se ne pojavi.

U kojem dobu dijete prestane trpjeti

Zdravo dijete prestaje pucati u dobi od 6-7 mjeseci. Trenutačno aktivno uči sjediti sve više i više uspravno. Debela hrana u hrani smanjuje učestalost regurgitacije. U djece se mišići želuca polako razvijaju, a konačno dostižu zrelost do dobi od 8 godina. Zbog toga je spontano povraćanje kod djeteta puno češće nego u odrasloj dobi.

Kada jednogodišnje dijete pljune - izaziva zabrinutost. Ovom dobi konačno prolazi iscrpljenost u zdravoj djeci. Ako se ne zaustavi, dijete može imati patologije koje zahtijevaju dijagnozu i liječenje.

Zašto se novorođenčad nakon svakog hranjenja s majčinim mlijekom i formulom rasplamsava: razumijemo razloge

Kada se regurgitating, određenu količinu hrane iz želuca je bačen u jednjak, a od tamo kroz grlo u usta. Uobičajeno, regurgitacija je povezana s malom djecom, a istina je da više od 70% djece mlađe od 6 mjeseci zavija 1 ili više puta dnevno - to vrijedi i za dojenčad i bebe s umjetnom hranom.

Fiziološka regurgitacija nastaje uslijed nepotpune formiranja probavnih organa i dobnih anatomskih značajki, kao što je kod novorođenčadi promijenjen oblik želuca, esophagus je skraćen i zadebljan, sfinkter je slab (mišići za zaključavanje između jednjaka i želuca). Često nakon regurgitacije, beba štucanje, koja je apsolutno normalna i nije opasna. Što stariji dijete postane, to je rjeđe prisutno grčenje. Upozorenje treba, kada s čestim regurgitiranjem, dijete ne dobiva na težini, je hirovito, nemirno spava.

Smanjenje po sebi je normalni pokazatelj za dojenčad i prolazi bez intervencije. Ako je popraćeno općim pogoršanjem dobrobiti, postoji razlog za alarm i posjet liječniku.

Fiziološki uzroci regurgitacije

Zašto je novorođenčad u HB-u? To može ukazivati ​​na oštećenje njege:

 • Neispravno pričvršćivanje djeteta na prsa. Ako beba tijekom hranjenja pogrešno hvata bradavicu, onda s mlijekom zrak ulazi u želudac, što izaziva regurgitaciju, ponekad s fontanom. Važno je da beba snima ne samo bradavicu nego i areolu.
 • Brzo usisavanje Neke bebe sisaju svoje grudi previše, a to je ispunjeno gutanjem zraka i prejedanjem. Višak ide s grčevitošću. Morate odabrati način hranjenja, uzimati pauze u sisa tako da beba osjeća sitost ili ograničiti vrijeme na dojci (ne trebate se hraniti satima).
 • Ako majka napuni mrvice s izraženim mlijekom iz boce, razlog može biti velika rupa u bradavici ili njen neredoviti oblik, uzrokujući da se proguta zrak. Postoje boce s ventilima koji sprečavaju ulazak zraka. Saznajte više o hranjenju boce.
 • Velike količine komplementarne hrane ili pića, prerano uvođenje novih proizvoda. Štetno za bilo kakve povrede u količini hrane, pomak u vremenu hranjenja. Gladno dijete će jesti više, a prekomjerna hrana se proteže na trbuhu, pojavi se belching, a štucanje štucanje. Ako su novi proizvodi uvedeni ispred vremena, još uvijek nema enzima u želucu da ih razbiti i kvar događa.
 • Swaddling. Zbog prekomjernog stiskanja, s uskim prelaskom, dijete može razbiti nakon mješavine ili majčinog mlijeka.
 • Oštra promjena položaja tijela. Nakon jela, beba se ne može okupati, mijenjati odjeću, okrenuti se na želudac, oštro podignuta (više detalja u članku: koliko sati nakon obroka novorođenče može biti okupana?). Neizmjerni sphincter slabo brave želuca i kada kreće mlijeko izlazi. Nakon svakog hranjenja, trebate držati dijete "stupac" kako biste oslobodili zrak. Ponekad se to dogodi odmah, a ponekad morate nositi bebu oko 20 minuta. To pomaže ovako i kada beba često štucanje.

A ako dijete periodično regurgitirati nakon hranjenja smjese?

Problem regurgitacije nakon hranjenja smjese je, u pravilu, riješen mijenjanjem bradavice iz boce ili dječje hrane.

 • Neodgovarajuća boca boca. Ovo je najčešći problem s kojim se majka može suočiti tijekom IV.
  • Bradavica može imati širok otvor. Izlaz je odabrati pacifier s minimalnom veličinom "rupa" ili čak kupiti dodatnu opremu bez rupa i izraditi ga vlastitim rukama.
  • Bradavica može biti neprikladna za oblik djeteta. Izlaz - odabir pribora za pojedinačne mrvice mrvica.
  • Bradavica može biti previše tvrda ili meka. I dalje je individualna ovdje - eksperiment kupnjom 2 vrste materijala - lateksa i silikona - i ocijenite koja vam bolja odgovara vašem djetetu.
 • Neispravno odabrana dječja hrana. Ako primijetite da dijete povremeno pije smjesu, trebali biste potražiti savjet od pedijatra i odlučiti o prijelazu na drugu dječju hranu. Možete isprobati posebnu smjesu protiv refluksa, no bolje je konzultirati liječnika.

Patološki uzroci regurgitacije

Kršenja skrbi isključena su, a regurgitacija često i obilno - kontaktirajte svog lokalnog pedijatara. Ponekad to može ukazivati ​​na kršenje tijela. Nakon sveobuhvatnog pregleda, liječnik će moći utvrditi uzrok. Patologije mogu biti u probavnom ili živčanom sustavu.

Neurološki poremećaji

Može se dogoditi iz sljedećih razloga:

 • Nedono. U dojenčadi prvog mjeseca života, sfinkter koji razdvaja želudac i jednjak je slabo razvijen, au preuranjenim bebama ta odstupanja su još izraženija. Stoga, regurgitacija se javlja češće. Problem se riješi sam nakon 6-8 mjeseci, kada dijete uhvati svoje vršnjake u razvoju.
 • Patologija razvoja fetusa i komplikacija tijekom porođaja. Kao rezultat intrauterine hipoksije (gladovanje kisikom) dolazi do neispravnosti živčanog sustava. Beba može imati poremećaj spavanja, anksioznost, povećani mišićni tonus, tremor tremor, grčevi mišića, povećana pobudnost središta povraćanja, poremećena regulacija sfinktera jednjaka.
 • Ozljede na vratu. Ako postoji ozljeda kralježnice u cervikalnoj regiji, pojavit će se sljedeći simptomi: obilna regurgitacija fontane, ponekad do povraćanja, tjeskobe, plačanja prilikom okretanja glave, torticollisa. Terapist odabire neurolog, obično liječenje kombinira fizičku terapiju s liječenjem.

Morate znati razlikovati fiziološku regurgitaciju i patološku. U zdravom djetetu, nije u izobilju (do 30 ml), događa se jednom nakon hranjenja, mjesečni prirast težine je unutar normalnog raspona - regurgitacija se odvija kad odrastu, nema potrebe liječenja. Velike količine odbačene moraju biti upozorene roditeljima, može biti nečistoća žuči, želja za povraćanjem - morate pokazati dijete liječniku.

U preuranjenim bebama gastrointestinalni trakt razvija se sporije, tako da je problem regurgitacije za njih vrlo relevantan. S pravilnim razvojem, ona također treba ići sam po sebi.

Poremećaji u probavnom sustavu

 • Dysbacteriosis. Ako je poremećena ravnoteža između "loših" i "dobrih" bakterija u crijevima, cijeli proces probave je poremećen.
 • Virusne i bakterijske bolesti. U tom će slučaju biti dodatnih simptoma: vrućica, opća slabost, proljev, povraćanje u žuči ili sluzi. Regurgitacija postaje češća kod crijevnih infekcija, meningitisa, hepatitisa i toksičnih lezija.
 • Nadutost. Kada nadutost povećava pritisak unutar trbušne šupljine, zbog čega se gura hrana. Problem je ispravljen podešavanjem izbornika majke koje njeguje: prehrambeni proizvodi koji pridonose stvaranju plina su isključeni.
 • Zatvor. S slabom intestinalnom pokretljivošću, hrana polako prelazi iz trbuha u crijeva, a povećava se pritisak u trbušnom području.
 • Nedostatak laktaze. Stanje u kojem dijete nema dovoljno enzima za obradu mlijeka, zbog čega je probavljena poremećena.
 • Alergija na hranu. Ako dijete ima netrpeljivost nekim proizvodima, ako je dijeta sestrinskih majki poremećena, može doći do regurgitacije kao manifestacije alergijske reakcije (vidi također: simptomi netolerancije laktoze kod dojenčadi).

Patologije gastrointestinalnog trakta

Abnormalni razvoj organa novorođenčeta, koji izaziva povraćanje:

 • Proširenje srčanog žgaravnog sfinktera.
 • Pilorospazm. Čini se česte povraćanje (preporučujemo čitanje: povraćanje u novorođenčadi).
 • Pylorična stenoza. Kongenitalni, rijetko su stekli stezanje pylorus. Počinje s činjenicom da dijete regurgitates nakon svakog obroka. U fontani se pojavljuje obilna povraćanja nakon svakog hranjenja (preporučujemo čitanje: što učiniti ako dijete povraća u fontani?). Liječenje je brz.

Često postavljana pitanja

 • Dječja grudi svaki put nakon hranjenja, je li opasno? Kada sisanje bebe gutati neki zrak, koji dolazi s belching zajedno s malom količinom mlijeka. Ovo je normalno.
 • Do koje doba dolazi do regurgitacije? Frekvencija je znatno smanjena nakon šest mjeseci, kada dijete postaje aktivnije, počinje sjesti na svoju, gusta hrana koja se pojavljuje u prehrani, organi i sustavi sazrijevaju. Iako do godine dana može doći do single regurgitacije, ali ako nakon 7 mjeseci njihova učestalost ne smanji, onda se morate posavjetovati s liječnikom.
 • Zašto povraćati fontanu? Bez obzira na to da li mrvica prima majčino mlijeko ili mješavinu, vrijedno je konzultirati pedijatara o ovom pitanju. Razlozi mogu biti mnogi. Ako beba bude vesela i vesela, dobivanjem težine, broj mokrenja se ne smanjuje - nema razloga za zabrinutost. S obilnom regurgitiranjem postoji opasnost od dehidracije. Potrebno je kontrolirati stanje djeteta.
 • Može li se kroz nju pojaviti regurgitacija? Kada se tekućina diže iz trbuha, ostavlja najprikladniji način, često kroz usta, ali na određenom položaju djetetovog tijela, to također može biti kroz nos. Utječe i na silu i volumen izbacivanja.
 • Dijete ejakulira s mlijekom kukuruza, je li opasno? Kod interakcije s želučanom kiselinom, mlijeko se digestrira i prosijava. Ako regurgitirani "sir" ima neugodan miris ili drugu boju, trebate se posavjetovati s liječnikom.
 • Zašto je dijete žuto? Žuta žuči. Mogu se pojaviti u jednom slučaju u uobičajenom stanju bebe. Ako se ponavlja - hitno se pojavljuje pedijatru.
 • Dijete se ne regurgitirati, je li normalno? Takva situacija može samo zadovoljiti - to znači da mrvica pravilno bilježi bradavicu, zrak ne ulazi u trbuh i ne nastaje grčenje. Osim toga, nedostatak regurgitacije ukazuje na to da beba ne prejeda.
Ako se dijete uopće ne zavijekati, roditelji se mogu radovati - to znači da ima pravo bradavica i dobre rezultate razvoja.

Ako mladi roditelji imaju pitanje zašto novorođenče regurgitirate, uvijek ga možete pitati lokalnom pedijatru ili medicinskoj sestri. Liječnik će dati savjete i objasniti razloge.

nalazi

Dr. Komarovsky kaže da ako dijete osjeća dobro i da dobiva na težini, nema razloga za zabrinutost. Glavni savjet za sprječavanje regurgitacije je ograničavanje vremena na prsima. Ako beba pereoste, višak majčino mlijeko će i dalje izlaziti s trbuščićem, a ako ima fontane, može se vratiti do polovine pojedene.

Kako razlikovati regurgitaciju u novorođenčadi od povraćanja? Prema tome koliko se mlijeko vratilo. Volumen pucanja oko 30 ml, postupak regurgitacije je bezbolan. Za povraćanje karakterizira grčeve i oslobađanje cijelog sadržaja želuca.

Svrbež je normalno za bebe ako bebe dobiju dovoljno grama mjesečno i osjećaju se dobro. Kako raste, frekvencija se smanjuje, a 8-12 mjeseci prolazi potpuno. Ako se novorođenče učini češće, količina odbijene osobe mijenja, njen miris ili boju - morate vidjeti liječnika, to može ukazivati ​​na bolest. Često, djeca koja se bore s pušenjem moraju biti kontrolirana u snu tako da ne prigušuju i prestanu disati.

Zašto dijete često regurgitirati i mnogo nakon hranjenja

Fiziološki, dojenčad ima slabo razvijene pregrade, hranu sphincter koji veže želuca i jednjaka. Preuranjene bebe češće piju od svojih vršnjaka, jer je ovaj sfinkter još gore razvijen. No, kada dođe do razvoja, mišić postaje razvijeniji, a regurgitacija se može smanjiti ili potpuno nestati.

U članku ćemo razgovarati o tome zašto novorođenče pljuje: mlijeko, fontana, ako dijete često pada puno.

Razlozi ili zašto dijete pada nakon dojenja?

Postupak regurgitacije može se podijeliti u nekoliko kategorija: regurgitacija, belching, povraćanje. Često mladi roditelji mogu zbuniti regurgitation i povraćanje. Ali to su posve različiti postupci. Breasting beba regurgitates iz nekoliko razloga:

 1. nepravilno pričvršćivanje na prsa;
 2. nepravilno držanje hranjenja;
 3. slab ezofagealni sfinkter;
 4. overfeeding;
 5. bolesti živčanog sustava, poput hipoksije ili intrakranijskog tlaka;
 6. intestinalna opstrukcija.

hyperalimentation

Dijete može više piti mlijeko ili smjesu nego što mu treba. U tom slučaju, novorođenče regurgitirati višak mlijeka ili mješavina. Budući da se bebin trbuh (1-2 mjeseci) ne može istegnuti, sva prekomjerna hrana vraća se u jednjak. U tom slučaju, tijekom pucanja, neposredno nakon jela, mlijeko izlazi nepromijenjeno, a kasnije u obliku svježeg sira ili vode s bjelkastim mrljama. Ovaj proces prati štucanje.

Kada dojenje novorođenče pljune češće, kao i više prejedanje. Za dijete, sisanje dojke nije samo obrok, već i način da se smiri i zaspati. Mama je teško shvatiti da je dijete hranjeno i da se postupak hranjenja nastavlja sve dok dijete ne zaostaje.

Kako bi to izbjegli, dojenje bi trebalo:

 • Za jedan hranjenje, nemojte mijenjati dojku (s normalnom količinom mlijeka), primijenite ih naizmjenično.
 • Ne napunite više od pola sata.
 • Ako beba zaspi, prestanite se hraniti.

Kad se hrani mlijeko s prilagođenom mlijekom, lakše je shvatiti da dijete prejeda. Boca treba sadržavati količinu koja odgovara normi za određenu dob (sve su norme navedene na pakiranju), ponekad malo manje ako je dijete ranije zasićeno.

Pravilno hranjenje

Vrlo je važno naučiti pravilno pričvrstiti bebu na prsa što je prije moguće. To može uštedjeti mnogo problema. Prije svega, kada je bradavica nepropisno zahvaćena, puno zraka ulazi u trbuh zajedno s mlijekom. Zbog toga, dijete odmah pljuje, a zatim štucanje za dugo vremena.

Tijekom dojenja potrebno je zapamtiti da se glava beba nalazi iznad tijela, a kada usisavanje usta mora zahvatiti cijeli halo bradavica. U slučaju umjetne hranidbe potrebno je osigurati da bradavica bude potpuno napunjena mlijekom bez mjehurića zraka.

Bolesti živčanog sustava

Bolesti su najčešće kongenitalne. Ovo je mjesto gdje se odvija refleks gage, a ne samo regurgitation. To se otkriva u maternici ultrazvukom - hipoksija ili intrakranijalni tlak može napraviti dijagnozu. Ili u neonatalnom razdoblju (1 mjesec) nakon posjeta neurologa. Samo stručnjak može obavijestiti roditelje da dijete nije zdravo i da bolest može biti popraćena povraćanjem.

U tom slučaju dijete regurgitates fontanu za sat i pol nakon jela. To može biti valjano mlijeko ili svježi sir, voda.

Intestinalna opstrukcija

Ovo je ozbiljna bolest. Ponekad je uzrokovana nakupljenom izvornom sluzi u želucu ili fekalnim masama u crijevu. Specijalist treba provjeriti debelo crijevo i tankog crijeva zbog prisutnosti tumora - to je također uzrok crijevne opstrukcije kod dojenčadi.

Simptomi u ovoj bolesti popraćeni su regurgitacijom, ali ne i normalnim. Napad na povraćanje javlja se otprilike 2-3 sata nakon hranjenja, može postojati prisutnost u masi sluzi ili žuči s neugodnim mirisom. Ako se bilo koji od ovih simptoma pojavljuje u regurgitaciji djeteta, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Slabost sfinktera

U prvim mjesecima života dijete ima gastrointestinalni trakt. Ezofag je u početku ravno i kratko, ali nakon 3 mjeseca traje redoviti zakrivljeni oblik. Sphincter koji ga povezuje s trbuščićem još nije formiran. Dakle, novorođenče pljune mlijeko zajedno s zrakom. To se događa gotovo odmah nakon jela.

Ako dijete ponovo regurgitirate malu količinu, ništa ne vrijedi. Neposredno nakon hranjenja trebate držati dijete uspravno, tako da će nakupljeni zrak iz želuca izaći. Ali vrijedi znati da 4 mjeseca staro dijete ne bi trebalo imati takav problem. Ako se regurgitacija nastavlja, morate se posavjetovati s liječnikom. Prije ove dobi, dijete pljuje gotovo nakon svakog hranjenja.

Dijete spits up majčino mlijeko fontana

Jaka, obilna regurgitacija može uplašiti roditelje. No, trebate znati da ako je to jednokratna pojava, a količina mlijeka ne prelazi 50 ml, tada ta situacija može biti norma. No, ako se ponavljanje regurgitacije fontane i masa je više nego ikad - to može biti znak bolesti. Ako razlog zašto dijete puno pada, nije postavljeno ili dopušteno da teče, to će dovesti do dehidracije malog organizma ili gušenja. Obavezno se obratite bolnici.

Zašto dijete regurgitate i izgubiti težinu s njom

Ako novorođenče regurgitirate hranu nakon svake upotrebe i istodobno izgubi težinu, to se već razmatra sa stajališta majke - ne kao fiziološku normu, već kao alarmni signal koji ukazuje na zdravstvene probleme.

Koji zdravstveni problemi u ovom slučaju mogu biti? Ovo važno pitanje može odgovoriti samo od liječnika kojeg biste trebali odmah kontaktirati. Razlozi zašto bebe žare i izgube mogu biti mnoge. Evo nekih od njih:

 1. Abnormalni razvoj probavnog trakta. Sustav gastrointestinalnog trakta složen je mehanizam koji radi drugačije za djecu. Svako dijete pojedinačno ima svoj jedinstveni sustav gastrointestinalnog trakta, u kojem organi mogu imati različit oblik, veličinu i položaj. Moguće je da je crijevni fragment djeteta zakrivljen ili ima dodatan naboj. Da biste utvrdili točan uzrok može samo liječnik, nakon pažljivog pregleda bebe.
 2. Netolerancija laktoze. Što ona voli? Majčino majčino mlijeko sadrži poseban protein (laktoza). U trbuhu bebe, ova vrlo laktoza se razgrađuje uz pomoć posebnih, važnih enzima - laktaze. Ako ovaj enzim nije proizveden u potrebnoj količini, onda beba postaje netolerantna prema laktozi. Kao rezultat, dijete regurgitates nakon svakog hranjenja, a kao rezultat - gubi težinu. Zadaća liječnika u ovom slučaju je odabrati pravu bebu bez laktoze.
 3. Zarazne bolesti. Kada je dijete zaraženo infektivnim bolestima, sustav gastrointestinalnog trakta odmah odmah propada. Time aktiviraju zaštitnu barijeru u tijelu. Tijekom infekcije, novorođenčad se pojavljuje u masi zelenih ili žutih. To je zbog miješanja žuči s trbuščićem. Ako primijetite točno zelenu boju regurgitacije u svom djetetu, prijeđite liječniku.

Kako roditelji razlikuju povraćanje od povraćanja

 • Regurgitiranje je uvijek povezano s hranom, povraćanje se može pojaviti u bilo kojem trenutku.
 • Tijekom vraćanja hrane, hrana jednostavno izlijevanje, povraćanje je ponovio regurgitation od fontana.
 • Povraćanje je vrlo bogato izlučivanje hrane.
 • Nemoženje djeteta ne može primijetiti, a tijekom povraćanja tijelo je napeto, dječak plače i brine.
 • Stalna regurgitacija nakon hranjenja ne dovodi do gubitka tjelesne težine, uz stalno povraćanje, težina može dramatično smanjiti.

Kako zaustaviti ili smanjiti regurgitiranje kod beba?

Čak i ako se mrvica dobro osjeća, dobro jede, dobiva težinu, ali u isto vrijeme pljuje - to je fiziološka norma. Naravno, u ovom slučaju, svaka će se majka i dalje brinuti o svojoj bebi. Da, i tko će uvijek voljeti da mirisne dijete.

Pedijatri vrlo često čuju pitanje majkama koje se bave: "Kako prestati, ili barem smanjiti regurgitiranje u bebama"? Odgovor liječnika je jednostavan. Samo trebate malo pričekati. Fiziologija djeteta je takva da nakon što počnu s pouzdanjem sjediti u roku od 6-7 mjeseci, regurgitiranje se odvija samostalno.

I kakvi savjeti onim roditeljima koji ne mogu čekati da beba prestane trpjeti? Treba odmah napomenuti da danas u apotici ne postoje posebni sigurni lijekovi za regurgitaciju. Jedini izlaz je pitati ljekarnika za stvaranje plina za bebe. Većina tih alata temelji se na simetikonu. Neki lijekovi temelje se na plodovima komorača.

Ovi lijekovi će pomoći smanjiti količinu plina unutar djetetovog trbuha. Ako se stvaranje plina smanjuje, pritisak na zidove želuca će se smanjiti. Zbog ove regurgitacije treba prestati.

Smanjenje regurgitacije nakon hranjenja može se eliminirati čimbenicima koji izazivaju, a neka se pravila trebaju slijediti u prisutnosti ovog problema.

 1. Nemojte pretjerivati. Da bi se održali prekidi između hranjenja, posebno kada je umjetno hranjenje, majčino mlijeko se bolje apsorbira.
 2. Nemojte se hraniti, pogotovo s mješavinom previše uzbuđenog ili plačućeg djeteta.
 3. Bradavica. Rupa u bradavici na bocu mora biti veličina koja neće dopustiti djetetu da sisati sadržaj vrlo brzo.
 4. Proširite ili jednostavno nosite bebu prije hranjenja.
 5. Odaberite pravu državu za hranjenje. Polu-sjedište je najbolje, ako postoje problemi s regurgitacijom.
 6. Širite dijete na trbuh prije jela. Učvršćivanje masaže.
 7. Higijena. Nos djeteta uvijek mora biti čist.
 8. Nakon hrane, držite mrvice okomito "stupac". Dijete će ponovo regurgitirati zrak za nekoliko minuta, ali taj proces može potrajati i do 20 minuta.
 9. Vrlo gladno dijete može pohlepno sisati mlijeko, toliko će više zraka.

U tom slučaju potrebno je konzultirati liječnika

Svršavanje nakon dojenja je proces koji se gotovo svi roditelji mogu nositi sami. Ali ponekad je potrebna pomoć liječnika.

Ako dijete uvijek regurgitirate i masi koja "odlazi" promijenila je boju, miris ili volumen, treba ga pokazati specijalistu. Prva stvar koju treba posjetiti je pedijatar. On može dati uputnicu neurologa, gastroenterologa ili kirurga.

Stanje djeteta treba također upozoriti roditelje ako je naklonjen, plakati u procesu regurgitacije - to može ukazivati ​​na nadražene zidove jednjaka.

Svakako posavjetujte se s liječnikom, ako se obnavlja fontana svaki put nakon obroka. Može biti popraćena temperaturom, a masa izbacena je poput povraćanja. Rizik u ovom slučaju je nemoguć!

Ako se češća regurgitacija ne ponavlja u djetetu starijoj od jedne godine - to bi trebalo izazvati zabrinutost roditeljima. Do ove dobi, normalno je taj proces potpuno neovisan. Razlog može samo shvatiti liječnike.

Zašto dijete pljuje nakon dojenja?

Zamrzavanje bebe nakon dojenja je situacija koja se brine za svaku majku. Postoji li razlog za zabrinutost? Kako utvrditi uzrok regurgitacije?

Što učiniti kako bi se uklonila regurgitation?

U međuvremenu, malo pozadina...

Dijete 1.5 mjeseci. Dostava u vremenu, ali bila je hipoksija. Posljednji put je počeo puno regurgitirati, često nakon dojenja.

To uvelike ometa mirni san djeteta. Doista, umjesto opuštanja i zaspati nakon hranjenja, ona stresi, brige, plače.

Mama se brine, nosila ga je u koloni, sama se umorila i ne može leći i odmarati se. Glavni strah od majke je da kćer prejeda i zbog tog "dodatnog" mlijeka i lišća. Mama čak misli da postavlja način za hranjenje.

Liječnici samo pojačavaju majku u mislima da dijete prejeda, rekavši da dijete treba vremena da probavi jedan dio mlijeka. I trebate uzeti pauzu 2-3 sata da biste ponovno hranili bebu.

Mama je zbunjena, dijete je naglašeno...

Zapravo, liječnici zbunjuju karakteristike probave majčinog mlijeka i formule.

Definicija "prejedanja" ne može se primijeniti na majčino mlijeko. Sastav majčinog mlijeka sadrži enzimsku lipazu, koji pomaže brzom raspadu masnoća majčinog mlijeka i njihove apsorpcije.

Masnoće daje energiju tijela, tako da je vrlo potrebno za malog čovjeka.

Zbog toga i drugih enzima možemo reći da je opterećenje na tijelu djeteta minimalno. Zapravo, majčino mlijeko se probavlja.

Regurgitacija je varijanta fiziološke norme za djecu do 3 mjeseca.

Zbog nezrelosti sfinktera koji razdvaja jednjak i želuca, vrlo često prilikom mijenjanja držanja djeteta, sadržaj želuca ulazi u jednjak. Na primjer, hranili ste bebu koja leži, a zatim ju je uhvatila u ruke - to može dovesti do bacanja hrane.

Vrsta mlijeka koju vidite kada se regurgitating može biti od bijele tekućine do debelih, lumpy, curdled.

Zapamtite: za djecu do 3 mjeseca života je varijanta norme - regurgitation nakon svakog hranjenja u iznosu od 1 tsp ili 1-2 puta dnevno s fontanom.

Ovo je varijanta norme.

Ne mora se liječiti.

Ne treba se bojati ni zabrinuti.

Kako odrediti količinu regurgitacije?

Ako je dijete burped na pelene, na njoj se formira mrlja. Uzmi 1 žličicu. vode i ulijte je do pelene.

Usporedite 2 mjesta po veličini. Ako su o istoj, nema razloga za brigu.

Ako vidite da dijete pljuje više nego normalno, pokazajte dijete neurologu i bilo bi dobro za osteopat. Normalno, djetinjasto.

Nakon poroda u porodničkoj bolnici, sva djeca imaju određene promjene, pomicanja - tako se uređuje pomoć za opstetriranje. Možete ispraviti dijete i vidjeti kako se situacija mijenja.

Vidi također regurgitirane režime u mom video tutoriju:

Što se može učiniti kako bi se smanjilo pljuvanje u djetetu?

 1. Usko osigurati da dijete ispravno snima dojku.

Gotovo cijeli krug kose bi trebao biti u ustima, ne bi trebalo biti nikakvih podvodnih zraka, i ne biste trebali biti povrijeđeni. O pravom privitku pogledati ovaj članak, to je napisano u detalje.

 1. Pobrinite se da tijekom dojenja dijete ne puzi na bradavicu.

Nažalost, to se često događa. Dijete dobro prima pravu dojku, ali može postupno puzati na bradavicu. Ako ne kontrolirate ovaj trenutak, beba počinje zarobljavati zrak tijekom sisanja i onda će plakati, osjećajući nelagodu u jednjaku.

 1. Ako vidite da je napadaj dojke pogrešan - uzmite prsa i ponovno ga umetnite.

Nemojte se bojati to učiniti. Nastavljajući sisati prsa u pogrešnom položaju, dijete samo gubi napore. Mlijeko ne učinkovito sisati, nema usirenja iz takvog sisanja, također gutlja zrak. Nemojte dodavati probleme za sebe ili dijete.

 1. Pokušajte hraniti u pozi "ispod ruke".

Najlakše je vidjeti napadaj prsa i lakše kontrolirati. Najmanje hranite dan u ovoj pozi, da vidite je li smanjenje regurgitacije.

 1. Otkupite dijete prema načinu prilagodljivog plivanja.

Ovo je posebna kupka, u maloj kupaonici, u kosi. Kupanje na taj način pomaže djetetu da se opusti, smiri i smanjuje napetost.

Možete naučiti plivati ​​i naučiti pravilno dojenje slijedeći tečaj "Sretna majčinstvo: kako dojiti i brinuti se za svoju bebu"

Kada se kupanje u kadi, možete dodati umirujuću zbirku (kupiti u ljekarni, pripremiti i dodati u kadu).

Svaku metodu možete primijeniti zasebno. Bolje sve odjednom u skupini. Prijavite se tijekom tjedna i pogledajte kako se situacija mijenja s regurgitacijom.

Usput, djevojka majka, čija priča sam vam rekao na početku, doslovno u tjedan dana napisao ovo pismo:

Lyudmila, dobra večer!

Zahvaljujemo na detaljnom odgovoru. I za savjet o osteopatu. Već otišao 2 puta, poboljšanje je vidljivo. Ispada da su učinci hipoksije, tako da je bila velika količina regurgitacije.

Pokušajte, potražite svoj način da se nosite s regurgitacijom bebe nakon dojenja.

Postavite pitanja u komentarima.

Lyudmila Sharova, savjetnica za dojenje i njegu djece.