Zašto dijete regurgitirati nakon hranjenja smjese

Zdravlje

Svi funkcionalni sustavi novorođenčadi daleko su od savršenstva. Nezreli organizam ima različite uvjete, a neki od njih izazivaju zabrinutost roditeljima - na primjer, kada dijete regurgitirati nakon hranjenja s mješavinom.

To se može dogoditi iz raznih razloga, i vrlo ozbiljnih i prilično bezopasnih. Ako se regurgitiranje čini opasnim za roditelje, potrebno je razumjeti zašto se oni pojavljuju.

Kako odrediti regurgitiranje

Gotovo sva djeca na ovaj ili onaj način u ranom djetinjstvu. Ne možete uvijek govoriti o patološkom stanju - često je to varijanta norme.

Potrebno je razlikovati povraćanje od povraćanja. U medicinskoj praksi dane su sljedeće definicije.

Regurgitacija je povratak dijela neprobavljene hrane iz želuca ili jednjaka u usnu šupljinu. Masne hrane iz crijeva nisu uključene. Koja je priroda mase hrane? Obično izgledaju svježe ili djelomično smotano mlijeko.

Važno je da se, kada se regurgitating, stanje djeteta i dalje normalno, stanje zdravlja i ponašanje ne mijenjaju. Roditelji mogu primijetiti da trbušni mišići djeteta nisu uključeni u proces.

Povraćanje - erupcija masama hrane iz želuca i crijeva kroz usta. Značajka povraćanja je uključivanje nekoliko sustava. Kao preteče se promatraju brzo disanje i ubrzani puls, povećava se sline. Mučnina se izražava tjeskobom, beba može biti nestašna, odbija jesti. Stegnuti se trbušni mišići.

Povraćanje, u pravilu, povezano je s bilo kojim poremećajem i zaustavlja se tijekom oporavka. To je njegova razlika od regurgitacije, koja može trajati nekoliko mjeseci.

Neprestano povraćanje je alarmantan simptom koji zahtijeva konzultacije s liječnikom, a regurgitacija je fiziološki proces u kojem je mala djeca sklona.

Fiziološki uzroci

Zašto dolazi do regurgitacije i do koje točke mogu nastaviti?

Ako dijete nema ozbiljnih zdravstvenih problema, obično postoje dva razloga za regurgitiranje:

 • anatomske značajke probavnog trakta;
 • značajke hormonalnih razina.

U odrasloj dobi, na izlazu jednjaka je ventil koji drži hranu u želucu. U bebi se takav ventil formira samo do kraja prve godine života. I prije toga, ulaz u trbuh je prekriven tankim naborom mukoznog tkiva koji se nosi s hranom neučinkovito. Ako je želudac pun, ili odmah nakon hranjenja dijete da se vodoravni položaj, hrana može biti djelomično bačen u jednjak i unesite usta.

Drugi razlog zašto se regurgitiranje javlja je povećana koncentracija hormona gastrina u dojenčadi. Čak i tijekom trudnoće, fetus proizvodi hormon u velikim količinama, uzrokujući da trudna majka povećava apetit. Dakle, žena može uzeti dovoljno hrane za nošenje bebe.

Nakon rođenja, cijeli gastrin proizveden ostaje u djetetovom tijelu, pokretajući svoj probavni sustav. Hormon potiče proizvodnju klorovodične kiseline i probavu hrane. Dijete se posebno intenzivno razvija i razvija u prvoj godini života, što objašnjava zašto koncentracija gastrina ostaje visoka. Velika količina klorovodične kiseline omogućuje vam da se nosite s ogromnom količinom hrane.

Povećana koncentracija hormona povećava ton glatkih mišića i izaziva regurgitaciju.

Do koliko mjeseci se regurgitacija nastavlja (obično do 6-8 mjeseci), trebali bi se zaustaviti čim beba dobiva dovoljno tjelesne težine. Nakon toga, koncentracija gastrina će se smanjiti.

Utjecaj vanjskih čimbenika

Pored fizioloških razloga, postoje i drugi čimbenici koji izazivaju regurgitaciju nakon hranjenja smjese.

 1. Želuca je puna. To se može dogoditi kada dijete proguta previše zraka tijekom hranjenja, a također ako jede previše hrane, dio koji je izbačen.
 2. Dijete uzima hranu vodoravno ili se uklapa u ovu poziciju odmah nakon hranjenja, zbog čega hrana nema vremena za propast.
 3. Smjesa koja se koristi nije prikladna za pripravak. U isto vrijeme postoji probavni uzrok, nadutost, crijevna kolika. Beba je zabrinuta.

Tako da vanjski čimbenici ne pogoršavaju situaciju, vrijedno je prilagoditi način i sustav ishrane djeteta.

preporuke

Zašto je vrijedno proučiti postupak hranjenja? Unatoč činjenici da je regurgitacija je tipično za gotovo bilo koju dijete u normalnim, ova pojava nije opasna, to može isporučiti dijete neugodno.

Roditelji bi trebali slijediti jednostavne smjernice kako bi smanjili učestalost i intenzitet regurgitacije. I premda najvjerojatnije neće prestati istodobno, s koliko će pokušaja doći, mjerama koje se primjenjuju u ovom slučaju ne bi trebalo zanemariti.

Što je potrebno

 1. Dijete je hraniti na takav položaj da je ulaz u želudac veći od izlaza iz trbuha u crijeva.
 2. Provjerite je li bradavica prikladna za dijete u dobi. Mješavina treba protok u kapi, a ne u struji, tako da dijete ne guši i ne proguta zrak.
 3. Nakon svakog hranjenja držite dijete uspravno najmanje 15 minuta. Preporučljivo je čekati dok dijete ne pojede gutanje zraka (čuje se karakterističan zvuk).
 4. Pobrinite se da je bradavica ispunjena smjesom tijekom hranjenja. Spriječiti dijete od gutanja viška zraka.
 5. Ako je beba dojena, mješavina se koristi kao dodatak, a nakon nje je dijete ispalo. To može ukazivati ​​na to da dijete prejeda, tako da dodatak treba otkazati.
 6. Ako dijete povraća nakon svakog hranjenja smjese, potrebno je promijeniti prehranu: smanjiti količinu hrane primljeni u isto vrijeme, a nude hranu često.
 7. Posavjetujte se s liječnikom o upotrijebljenoj smjesi - možda nije prikladno. Zamolite svog liječnika da odabere drugu mješavinu.
 8. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti posebnu smjesu protiv refluksa. Koristi se prije hranjenja u malim količinama. Ili dijete može biti potpuno preneseno do nje dok se ne postigne terapeutski učinak. Liječnik mora preporučiti količinu ml, koja treba početi hraniti anti-refluks smjesu.

Kada se ne morate brinuti

Ako grudnichok podrigivati ​​rijetko i nije u izobilju, ali se osjeća dobro, ali drugi simptomi su odsutni, regurgitacija može se smatrati varijanta norme. Dovoljno je slijediti preporuke za hranjenje kako bi se smanjila učestalost i intenzitet regurgitacije. Važno je osigurati da u isto vrijeme dijete drži normalne tjelesne težine. U drugim slučajevima, vrijedi konzultirati liječnika.

U normalnoj regurgitaciji u dojenčadi može trajati do 6-8 mjeseci. Po dolasku na ovo doba moraju prestati.

Što treba čuvati roditelje

Preporučuje se savjetovati se s liječnikom ako:

 • prva regurgitacija pojavila se nakon 6 mjeseci;
 • nakon godinu dana regurgitation nije prestao;
 • oporavak čest i bogat, više poput povraćanja;
 • regurgitacija se odvija na pozadini povećanja temperature;
 • dijete ima znakove dehidracije;
 • tijekom regurgitacije dijete plače i zavoja;
 • niska tjelesna težina.

Zašto se ti simptomi upozoravaju? Oni mogu ukazivati ​​na ozbiljnu bolest, pa se u takvim slučajevima posjet liječniku ne smije odgoditi.

Može se reći da je regurgitacija bez drugih simptoma varijanta fiziološke norme. Gotovo sva djeca u ranoj dobi su osjetljiva na različite stupnjeve regurgitacije. Zašto se to dogodi i do trenutka u kojem mogu nastaviti raspravlja se u ovom članku.

Kako se povezati s tim fenomenom? I potpuno zdravo dijete i dijete s zdravstvenim problemima mogu zanovijetati. Da bi se izbjegle ozbiljne posljedice, roditelji se trebaju posavjetovati s liječnikom, au nedostatku bilo kakvih patologija - slijediti preporuke za hranjenje.

Ako beba često regurgitirati nakon hranjenja s mješavinom: uzroci i što učiniti

Mala djeca gotovo uvijek zatrpavaju nakon jela. Ovo nije neobično, takva je njihova značajka. Ovdje su samo učestalost i metode regurgitacije u svakom djetetu izrazene drugačije. Neki to rade rijetko, drugi vrlo često. Netko samo nosi zrak, netko ima dio mlijeka ili mješavinu, a ponekad dolazi i na povraćanje. Pokušajmo razumjeti razloge ovog procesa, kao i nacrtati liniju između norme i patologije i dati neke savjete za rješavanje problema.

Stopa i učestalost regurgitacije kod dojenčadi

Prema statistikama:

 • U prvih tjedana života, regurgitacija se javlja u prosjeku 80% dojenčadi.
 • Do 3 mjeseca to se događa rjeđe.
 • Približno godinu dana (netko ranije, nešto kasnije) potpuno se zaustavlja.

Maksimalna dob prema kojoj bi se oporavak trebalo potpuno zaustaviti iznosi 1,5 godina. Inače, to bi trebalo smatrati odstupanjem.

Do 4 mjeseca stopa regurgitacije djeteta nije više od 2 žličice žličice nakon svakog obroka. Također se smatra normalnim je stanje u kojem dijete pada jednom dnevno u iznosu od 3 žličice. U nekim je slučajevima dopušteno čak isplovljavanje fontane, ali ne više od 1 puta dnevno.

Razlike od povraćanja

Burping je normalan proces koji ne zahtijeva tretman. Što se tiče povraćanja, to je znak bolesti. U oba slučaja, sadržaj želuca se oslobađa, stoga morate biti u stanju razlikovati ove 2 procese.

Možete otkriti regurgitations ili povraćanje po sljedećim znakovima:

 • Kada regurgitacija iz tijela "ostavlja" malu količinu tvari, dok se njihovo odvajanje javlja bez problema. Nakon toga dijete se normalno ponaša.
 • Regurgitacija kod djeteta obično se javlja nakon hranjenja, a povraćanje se događa u bilo koje doba dana, bez obzira na obrok.
 • Regurgitiranje je često jednokratan proces (po danu), a povraćanje se može ponoviti ponovo i ponovo.
 • Kada se regurgitating, nepromijenjena ili malo ograničena hrana izlazi iz tijela. Napadi na povraćanje karakteriziraju probavljena hrana i želučani sok s žuči.
 • Kada se regurgitating, dijete dobrobiti ne bi trebalo pogoršati, ali povraćanje uvijek dovodi do lošeg zdravlja.

Razlozi: zašto se ovo događa novorođenčadi?

Zašto dijete puno pljuva? Uzroci regurgitacije kod beba mogu biti mnogi. Evo nekih od njih:

 1. Slab mišići sfinktera hrane. Jedan od ključnih uzroka pobačaja u prvim mjesecima života su fiziološke značajke donjeg sfinktera jednjaka i dna trbuha. Budući da su nerazvijeni, a pylorički dio trbuha, naprotiv, bolje je razvijen, bebe se regurgitirati.
 2. Pogrešan izbor mješavine. Često roditelji ne razumiju što uzrokuje regurgitiranje, iako odgovor leži na površini - pogrešna mješavina. Unatoč činjenici da su smjese maksimalno prilagođene za malu djecu, one ne sadržavaju tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku. Neformirani trbuh može biti vrlo teško probaviti.
 3. Prejedanje. Dijete može pljuvati i zbog velike količine mješavine koja se konzumira. Ako dijete pere puno zbog toga, trebate smanjiti dojenčad. Ista situacija nastaje pri prebacivanju s dojenja na miješanje ili potpuno umjetno.
 4. Ekologija. Duhanski dim i drugi alergeni koji okružuju dijete uzrokuju grč u jednjaku. Da biste izbjegli česte regurgitations zbog nepravilne ekologije, pokušajte ograničiti dijete od njezinih učinaka.
 5. Aerophagia. Ovaj pojam znači gutanje zraka u procesu prehrane. Razlozi za to:

 • velika rupa u bradavici boce kada se hrani mješavina;
 • nedovoljne bradavice za punjenje mlijeka na bocu.

Aerofagija je osobitost djeci s pretjerano malom ili, naprotiv, većom težinom.

 • Poremećaji crijeva. U regurgitaciju bebe može prouzročiti nadutost (nadutost), pojavu crijevne kolike (spazmija), zatvor. Kao rezultat svih tih procesa, pritisak u trbušnoj šupljini se povećava, a kretanje hrane uz gastrointestinalni trakt poremećeno je. Isti simptomi mogu se pojaviti i kada dijete presijeca ili nosi klizače na uskoj elastičnoj traci. Sve to treba izbjegavati, tako da dijete često ne regurgitirati.
 • Kongenitalne malformacije. To se događa tako da regurgitacija kod beba uzrokuje ozbiljne nedostatke:

  • gastrointestinalne malformacije: pylorična stenoza (sužavanje na mjestu prijelaza želuca u duodenum, koja sprečava pražnjenje želuca), dijafragmatsku kila (pokretni dio trbušnih organa u šupljinu prsnog koša) i drugi;
  • disfunkcija središnjeg živčanog sustava, koje proizlaze iz komplikacija tijekom trudnoće ili porođaja;
  • nasljednih metaboličkih poremećaja (fenilketonurija, galaktosemija, itd.).
 • Pogrešna briga. Ako se, nakon hranjenja, dijete okupilo, prikriveno i potreslo, on će često pregrupirati obilato. Tjelesna aktivnost ne dopušta da trbuh mirno probavlja hranu, tako da spasi bebu od nje.
 • Nestašna hrana. Hrana niske kvalitete iznimno je čest uzrok probavnih poremećaja. Ako djetetovo tijelo ne može probaviti hranu koja je ušla, pokušat će ih vratiti.
 • Sindrom hiperaktivnosti. Previše aktivna djeca ne mogu mirno sjediti. Nakon jela, okreću ruke i noge, okreću se i jednostavno se nalaze u nemirnoj državi. To ga otežava rad trbuh, zbog čega dolazi do obilne regurgitacije.
 • Kada trebam vidjeti liječnika?

  Roditelje se savjetuje da odvede dijete liječniku što je prije moguće ako:

  • beba odbija jesti;
  • dijete je pospano i letargično;
  • povećava se tjelesna temperatura bebe;
  • udovi povraćanja pojavljuju češće tri puta dnevno ili se ponavljaju unutar 6 sati;
  • beba ima labave stolice;
  • dijete ima natečenu i bolnu trbuščić;
  • beba ima znakove dehidracije: suhe usne i jezika, uriniranje se rijetko događa, a urin je tamniji od uobičajenog;
  • prisutnost krvi u vomitusu;
  • na pelene postoji krv ili sluz.

  Što učiniti ako dijete često regurgitates s fontanom?

  Što treba učiniti ako dijete povraća fontanu:

  1. Masaža. U slučaju da dijete povraća fontanu, masaža abdomena će biti izvrsna pomoć. Njegova tehnika je jednostavna - samo lagano glačajte trbušni dio u smjeru kazaljke na satu uz istovremeni pritisak.
  2. Stajati "post" nakon hranjenja. Nakon što ste hranili dijete, držite ga "stupom" najmanje 20 minuta, a zatim ga nosite samo u uspravnom položaju. Kada se sav probavni zrak ispusti iz trbuha, dopustite djetetu da leći i odmori se.
  3. Smanjene količine. Ako ne možete shvatiti zašto se beba često regurgitirati nakon hranjenja s mješavinama, pobrinite se da ga ne preuružite. Vrlo je jednostavno napraviti - dovoljno je piti dijete prije hranjenja i nakon njega.
  4. Ostale metode. Tijekom hranjenja preporuča se održavanje bebe u ispravnom položaju. To će spriječiti dijete da gutanjem zraka smjesom, što dovodi do naknadne regurgitation.

  medicina

  Liječenje lijekom može se sastojati u uzimanju sljedećih lijekova:

  • Antacidi. Ova skupina uključuje droge koje odrasle osobe uzimaju s povećanom kiselinom želuca i žgaravice, na primjer, "Phosphalugel" i "Maalox".

  1. U dobi od 6 mjeseci, dijete treba dati 1 čajnu žličicu nakon obroka.
  2. Od 6 do 12 mjeseci - 2 žličice. Uzmi lijek trebao bi biti 3 tjedna.
 • Lijekovi koji stimuliraju pokretljivost GI-a. Takvi lijekovi imaju mnoge nuspojave, pa im djeci treba dati samo kada je apsolutno neophodno. Najmanje oštećenje uzrokuje Motilium. Ti lijekovi trebaju se uzimati brzinom od 0,25 mg po kg tjelesne težine 3-4 puta dnevno, 30 minuta prije jela. Tijek liječenja obično traje od 10 do 14 dana. Značenje lijeka u ubrzavanju prolaza hrane kroz trbuh.
 • Blokatori H2 receptora. Koristi se u ekstremnim slučajevima: s neprestanim i obilnim povraćanjem, kada postoji opasnost od dehidracije. Ova skupina uključuje lijekove "Ranitidin" (5-10 mg po kg tjelesne težine) i Famotidin (1 mg po kg tjelesne težine). Tijek liječenja je do 3 mjeseca.
 • prevencija

  Kako bi se spriječilo ponovljeno regurgitiranje dojenčadi, potrebno je spriječiti ovaj proces:

  1. Ako beba plače, hranite ga malo kasnije.
  2. Kada hranite bebu iz boce, nagnite je pod takvim kutom da smjesa potpuno napuni bradavicu.
  3. Kada kupujete novu bradavicu, provjerite ima li srednje rupice.
  4. Pazite da odjeća ili pelene ne stavljaju pritisak na želudac djeteta. Također se ne preporuča čvrsto vezati bebe, a umjesto hlača s elastičnim, bolje je nositi bebu u klizačima, koji su pričvršćeni na ramenima.
  5. Za vrijeme spavanja, dijete je poželjno položeno na desnoj strani. To će smanjiti intenzitet lijevanja sadržaja želuca u jednjak. Ispod glave djeteta morate staviti mali jastučić od presavijenih pelena ili podići noge krevonskog kreveta na brijestu za 5-10 cm.

  Savjeti za roditelje

  Ako beba nakon hranjenja mješavine čestih i obilnih regurgitacija javlja, to je zbog čiste fiziologije. U takvim slučajevima, roditelji se neće miješati u nekoliko savjeta:

  • prije nego što jedete dijete treba položiti na tvrdu površinu s trbuhom dolje;
  • nakon hranjenja je potrebno ograničiti pokretljivost i aktivnost djeteta što je više moguće;
  • hraniti dijete češće, ali u manjim dijelovima;
  • pružite djetetu aktivan način života izvan hranjenja: plivanje, hodanje, masaža i dnevna gimnastika jačaju mišiće odgovornima za rad probavnog trakta.

  Često su ove radnje dovoljne za rješavanje problema.

  Iznad su navedeni razni uzroci regurgitacije kod dojenčadi. Kao što je već spomenuto, uz fiziološke i funkcionalne uzroke regurgitacije, postoje organski. Ovaj problem ponekad zahtijeva operaciju. Srećom, organski uzroci su izuzetno rijetki. Ako beba ima česte regurgitations, kontaktirajte svog liječnika za pomoć, čak i ako se dijete dobro osjeća ostatak vremena i ne pokazuje znakove tjeskobe.

  Korisni videozapis

  Pozivamo vas da pogledate videozapis o uzrocima regurgitacije kod djeteta nakon mješavine:

  Uzroci regurgitacije u novorođenčadi na umjetnoj hrani: zašto toliko i fontana?

  Svaka mlada majka je upoznata s problemom regurgitacije. Ovo je prirodan proces kojim se višak hrane jede iz želuca. Postoje djeca koja uopće nemaju regurgitaciju, a netko to čini nakon svakog hranjenja.

  Je li zujanje normalno?

  Burping je normalan fiziološki fenomen.

  Liječnici vjeruju da je to normalna fiziološka pojava koja je lako objasniti. No, također se događa da se nakon hranjenja s mješavinom dijete ne samo podrhtava, nego se nakuplja s fontanom. Zašto se to događa?

  Zašto novorođenče pljuje fontanu?

  Kada dijete regurgitates nakon hranjenja s mješavinom, volumen odlaznih masa je oko tri žlice, a hrana prilično nalikuje povraćanje. U ovom slučaju, majka treba obratiti pozornost na sljedeće činjenice:

  1. Smjesa je bila slaba, a dijete ju je otrovalo.
  2. Postoje virusne bolesti.
  3. Intolerancija na protein kravljeg mlijeka, dakle, tijelo reagira na njega.
  4. Mikroflora u crijevu je slomljena.
  5. Ako je boja regurgitacije zelena ili smeđa, tada možemo govoriti o crijevnoj opstrukciji, u ovom slučaju, liječnici bi trebali intervenirati što je prije moguće.

  To su prilično fiziološki uzroci, ali postoje i drugi koji također mogu dovesti do propadanja fontane, među kojima možemo zaključiti sljedeće:

  1. Moguće je da majka snažno nadesi dijete. Da biste to spriječili, morate strogo izračunati brzinu suhe mješavine.
  2. Zajedno s mješavinom, dijete proguta zrak. Kod dojenja ovo se događa vrlo rijetko. U medicini, fenomen nosi svoje ime - aerofigiya. Mjehurići zraka ulaze u želudac, nakon čega se one oslobađaju s mješavinom koja se pojede.
  3. Iz nekog razloga, smjesa ne odgovara djetetu, možda ga majka često mijenja, a tijelo jednostavno nema vremena da se navikne na to.
  4. Mnoge majke iz neznanja zaustavile su dijete nakon hranjenja, a zatim su se u tom slučaju proširile na želudac - regurgitivna fontana, odgovor.

  Važno je ne preopteretiti novorođenče.

  Problemi s probavnim traktom

  Problemi s djetetom s gastrointestinalnim traktom mogu riješiti samo liječnik.

  Organski uzroci također mogu dovesti do regurgitacije, tj. Problema s gastrointestinalnim traktom:

  1. Mjesto gdje jednjak prolazi u trbuh je vrlo uska.
  2. Donji sfinkter u jednjaku nije potpuno razvijen.
  3. Prisutnost kila dijafragme.

  Te probleme može riješiti samo liječnik.

  Kako razlikovati povraćanje od regurgitacije?

  Burping nije toliko obilno kao povraćanje.

  Kako moja mama može shvatiti da je fontana oporavak, a ne povraćanje? U stvari, postoje vrlo specifične činjenice, simptomi i izjave u vezi s ovim:

  1. Regurgitiranje i hranjenje su izravno povezani jedni s drugima, kao i za povraćanje, može početi u svakom trenutku, čak i ako niste hranili dijete.
  2. Kada se povraćanje i regurgitacija može primijetiti fontana, ako ste upravo hranili i vidjeli takve simptome, možete se obratiti svom liječniku. Ako niste hranili dijete, ali smjesa je još uvijek alocirana na fontanu, onda je najvjerojatnije povraćanje.
  3. Regurgitiranje nije tako obilato, što se ne može reći o povraćanju.
  4. Kod djeteta, regurgitacija ne uzrokuje nikakvu tjeskobu ili nelagodu, s povraćanjem, tijelo se podiže, beba može plakati.
  5. Nakon povraćanja, dijete često gubi težinu.

  Uzroci i pravila

  Ako dijete krikne, ne smijete ga hraniti.

  Da bi se dijete neovremeno regurgitiralo nakon hranjenja, neki se razlozi moraju isključiti i roditelji trebaju slijediti jednostavna pravila:

  1. Na umjetnom hranjenju roditelji često nadilaze djecu, ni u kojem slučaju to ne može biti učinjeno. Između obroka treba postojati određeno vrijeme, za svako dijete se izračunava pojedinačno.
  2. Ako dijete plače, u uzbuđenoj je stanju, ne biste ga trebali hraniti. Pričekajte dok se ne smiri, a tek nakon toga možete dati bocu.
  3. Bradavicu na bocu treba odabrati tako da mješavina ne izlazi vrlo brzo.
  4. Ne preporučujemo da se beba omogući, a još više ga ne omotajte prije nego što se hranite.
  5. Nakon obroka, ni u kojem slučaju ne možete smetati dijete, bolje držite nekoliko minuta u okomitom položaju.
  6. Za hranjenje, trebali biste odabrati polu-sjedi položaj.
  7. Ne zaboravite da se nekoliko puta dnevno beba stavlja na trbuščić.

  Promatrajući takve jednostavne preporuke, vaše dijete će moći potpuno jesti, a nećete se susresti s činjenicom da je pljunuo fontanu.

  Kako odabrati smjesu kako bi se izbjeglo regurgitation

  Odabirom mješavine za hranjenje bebe treba vrlo pažljivo pristupiti. Proizvodi imaju razliku ne samo po cijeni, već iu sastavu. Što se nalazi u dječjoj hrani Mama mora znati.

  Odabirom mješavine treba pažljivo pristupiti.

  Prije svega, obratite pozornost na smjesu koja je najbliža majčinom mlijeku. Sadržaj kalorija ne smije biti manji od 64, nema proteina kazeina, sastav masti u rasponu od 3-3.8.

  Obratite pažnju na prisutnost aminokiselina, minerala i korisnih vitamina. Ne smije postojati nikakav šećer, ne utječe na djetetovo tijelo na najbolji način. isto vrijedi i za glukozu i fruktozu, dovode do stvaranja plina.

  Što učiniti ako novorođenče pljune vodom nakon mješavine?

  Samo liječnik će moći otkriti uzroke regurgitacije.

  Mnogim majkama ne pomažu nikakvi savjeti i da djetetu nikad ne regurgitirati sa fontanom nakon što jedu smjesu. U ovom slučaju, ne može se bez pomoći liječnika.

  Samo on može otkriti razloge za ono što se događa, propisati liječenje. Ponekad dovoljno korektivne prehrane i sve se vraća na normalu.

  Antiemetski spoj

  Reglan - antiemetik lijek za dijete.

  Do danas se često koriste antiemetičke smjese, kao i lijekovi:

  1. Reglan.
  2. MOTILIUM.
  3. Terapeutske smjese - Nutrilak AR, Samper Lemolak i drugi.

  Ako postoje sumnje u prisutnost patoloških uzroka regurgitacije, dijete je obavezno ispitati. Identificirani poremećaji mogu biti liječeni od strane kirurga, neuropatologa i drugih liječnika.

  Savjeti s majkama s iskustvom

  Moms s iskustvom može dati dosta dobre savjete kako izbjeći takvu regurgitaciju:

  1. Prije nego što počnete hraniti bebu, trebate ga staviti na trbuh nekoliko minuta.
  2. Prijelaz na umjetnu prehranu bit će mnogo lakši i lakši ako se koriste antiemetske smjese.

  Prije nego što hranite bebu, stavite je na trbuh.

  Preporuča se dodati žlicu suhog kaša u smjesu, bez dodavanja mlijeka, a zatim sve treba pripremiti prema uputama. Dakle, smjesa će biti gusta, a time i hranjiva. Puno dijete postupno će se odmaknuti i neće to učiniti.

  nalazi

  Pediatri ne vjeruju da je regurgitacija, čak i ako je fontana patologija, pogotovo ako se dijete razvije u potpunosti. Ali ako mrvica izlazi svaki sat, njegova se tjelesna temperatura diže, ponaša se kapriciozan i plače, onda naravno ima razloga za zabrinutost.

  Potrebno je pažljivo pratiti stanje novorođenčadi.

  Potrebno je pažljivo pratiti stanje vašeg djeteta, bez obzira na to spada li se ili ne, da li se razvija prema dobi. Ako ste zabrinuti zbog nečega, onda naravno trebate posjetiti pedijatra, a ne samo-medicirati.

  Zašto dijete regurgitirati?

  Zašto dijete ponovo regurgitirati i vrijedi ga brinuti? U većini slučajeva, br. Međutim, postoji niz situacija u kojima regurgitacija u novorođenčadi može ukazivati ​​na bolest ili abnormalnu gastrointestinalnu funkciju.

  Regurgitiranje nakon hranjenja je normalno

  Uzroci regurgitacije kod beba

  Dijete može odjednom raskomadati zbog jednog ili više razloga. Do šest mjeseci regurgitacije u djece smatra se normom, a to je zbog osebujne strukture gastrointestinalnog trakta. Uzroci regurgitacije kod beba do šest mjeseci nazivaju se fiziološkim. To uključuje:

  • kratki jednjak;
  • nedovoljno izraženo sužavanje jednjaka;
  • mišićni sfinkter nije dovoljno razvijen (dio tijela koji regulira prijenos hrane iz jednog organa u drugi);
  • nedovoljno razvijen sustav unapređenja hrane kroz probavni trakt.

  Kada beba regurgitates nakon svake dojenja, to je također norma, od dobi od dva mjeseca do jedne godine.

  ? Od četiri mjeseca, dijete ne bi smjelo udariti više od jednom dnevno. Postoji nekoliko razloga koji su uzrokovani pogreškama u skrbi o djeci. U tim slučajevima, morate brzo ispraviti pogreške, a zatim se regurgitation zaustavlja. Ti razlozi uključuju:

  1. Gutanje zraka hranom. To se događa kada dijete usisava neispravno: ne usisava bradavicu ili prsa sa usnama, jede u pogrešnom položaju, pokvari se loša bradavica, kapa boca nije dovoljno upletena. Kako bi izbjegli takve razloge, potrebno je osigurati da dijete potpuno zavrti oko bradavice majke, da je njegova bočica uvijek čvrsto zatvorena i da u njoj nema ništa osim mješavine.
  2. Prejedanje. Još jedan uobičajeni razlog. To može dovesti do hranjenja bebe na zahtjev, a ne na rasporedu. Slični eksperimenti moraju biti ograničeni.
  3. Stvaranje kolika i stvaranja plina. Mjehurići plina pomiču na zidove želuca i crijeva, uzrokujući odbacivanje hrane.
  4. Intolerancija na majčino mlijeko. Rijetki uzrok uzrokovan majčinom pothranjenosti. U tom slučaju, morate otići do liječnika, dodijeliti im odgovarajuću smjesu.
  5. Pretjerana aktivnost. Ne dirajte dijete odmah nakon što je jeo.

  Fiziološka regurgitacija nakon hranjenja

  Vrste regurgitacije

  Postoji nekoliko njih. Svi su uzrokovani različitim razlozima, neki ukazuju na opasnost od bolesti, a neki su prirodni za tijelo djeteta. Svaki od njih je bolje da nauče više, jer se dijete može pomaknuti iz jedne vrste u drugu. Takav prijelaz može biti uzrokovan i prirodnim i opasnim promjenama u gastrointestinalnom traktu.

  Regurgitiranje "fontana"

  Ova vrsta regurgitacije je vrlo opasna. Ako je majka ovo primijetila u bebi, odmah se posavjetujte s liječnikom. Vjeruje se da beba može pretrpjeti smrt (on jednostavno može gušiti). Usput, Komarovsky opovrgava opasnost čak i od takvih remećenja, tvrdeći da dijete može gušiti samo ako leži na leđima. U svakom slučaju, samo stručnjak može pomoći u takvim slučajevima. Uzroci iscjetka fontana uključuju:

  • ozbiljne probleme s probavnim traktom;
  • trauma rođenja;
  • trovanja ili infekcije.
  • disfagija (probavne smetnje).

  Ponovno zahvaćanje fontane opasno je za bebu.

  Udišući kroz nos

  Čini se da novorođenče pljuje kroz nos. Ovo također nije norma. Ova vrsta regurgitacije dovodi do razvoja polipa. Integritet sluznice nosa. Kako biste pomogli novorođenčadi trebate se posavjetovati s liječnikom.

  ? Razlog za regurgitaciju kroz nos često leži u nepravilnom hranjenju. Potrebno je osigurati da dijete jede u ispravnom položaju i točno na sat, pravilno omotane bradavice. Kako bi vam pomogao bebu, možete ga staviti na trbuh ili napraviti posebnu masažu. To će pomoći djetetu da prestane zujalo.

  Kako smanjiti regurgitaciju kod djeteta nakon jela

  Najjednostavnija stvar koju možete učiniti je čekati. Novorođenče treba prestati pucati u dobi od šest mjeseci. Ne postoji način za zaustavljanje ovog postupka umjetnim sredstvima - ne postoji univerzalni lijek za regurgitaciju. Sve što majka može učiniti za svoje dijete je pokušati smanjiti taj proces, kako bi ga bezbolno. Da biste to učinili, postoji niz određenih mjera, posebice njih, koje se trebaju smatrati majkama čija se djeca ponašaju nemirno, i tijekom dana i noću.

  • Nema potrebe previše hraniti bebu. Obroci moraju biti uravnoteženi i na rasporedu.
  • Nemojte preporučiti hranjenje djeteta u vodoravnom položaju. Idealan položaj bi bio pod kutom od šezdeset stupnjeva.
  • Potrebno je osigurati da dijete bude potpuno omotano oko bradavice. Kod IV, važno je pratiti kvalitetu smjese i ispravnost punjenja boce.
  • Za vrijeme obroka potrebno je slijediti poza djeteta, glava bi trebala biti smještena iznad tijela.
  • Prije hranjenja, možete napraviti bebu laganu masažu trbuha. Dijete može dati malu laž na trbuhu, smanjit će plin i koliku.
  • Nakon hranjenja dijete se nosi u uspravnom položaju sve dok se ne zagrije.
  • Možete staviti nekoliko pelena pod glavu djeteta za vrijeme spavanja, čime se podiže glavu i olakšava regurgitation.
  • Mješavina mlijeka mora biti topla. Potrebno je hraniti dijete u isto vrijeme. Morate biti sigurni da smjesa nije isključena, nemojte ga zagrijavati predugo.
  • Nije potrebno hraniti dijete plačeći. Treba napustiti aktivnost nakon jela.
  • Možete dati bebu bečaku prije spavanja, što čini koliku malo lakše poticanjem crijeva.

  Pravilno mjesto hranjenja

  Masaža prije hranjenja

  Laganu masažu treba obaviti prije obroka. Potrebno je oko pet minuta. Prvo, trbuh se pomiluje laganim umirujućim pokretima, a tijekom masaže ne smije dotaknuti pravo područje hipokondrije, tamo, dijete ima jetru. Zatim lagano pritisnite pokret sa rukama s desna na lijevo. S vrha dolje duž središnjeg dijela trbuha napravljeni su sljedeći pokreti. Tada jedna ruka ostaje na trbuhu, a drugu prvo slijeva s lijeve strane, a zatim s desne strane.

  Sada miluje jednu ruku dolje, a drugu u isto vrijeme. Zatim se trbuščić beba ubodi u krug. Prvo s jednom rukom, s dvije ruke. Možete mazati dijete i "P" maštovite pokrete. Prvo lijevo odozdo prema gore, a zatim kut s lijeva na desno, a zatim od vrha do dna i tako dalje.

  ?Nakon masaže, preporuča se da dijete oslobađa višak plinova, savijanje noge i pritiskanje na trbuh trideset sekundi.

  Masaža se mora obaviti u smjeru kazaljke na satu. Na svakom pokretu morate potrošiti oko 1,5 minuta.

  Masaža prije hranjenja - leži na trbuhu

  Kako se ponašati nakon hranjenja

  Činjenica da će dijete zatrubiti nakon jela je apsolutno neizbježna. Tako ste djetetu dali hranu. Svrstavanje se treba dogoditi za otprilike dvadeset minuta. Nakon toga, promijenite odjeću vaše bebe. Osigurajte dijete, neka malo leži na svojoj strani. Ako počnu štucanje, ključana voda će pomoći u maloj količini. Ako postoji porast temperature ili odbačeno mlijeko ima čudnu boju, trebate nazvati liječnika.

  Okomito držite dijete nakon hranjenja

  Uzroci patoloških regurgitacija

  To uključuje gastrointestinalne bolesti, infekcije, trovanje, ozljede i drugo. Općenito, uzroci patološke regurgitacije prikazani su popisom na temelju mcb:

  • razvojna kašnjenja;
  • GI patologija;
  • koliku ili nadutost;
  • konstipacija, disbakterija;
  • abnormalni razvoj želuca;
  • neurološke abnormalnosti.

  Radi se o takvim patologijama koje se mogu govoriti kada se radi o čestim, obilnim i jakim regurgitiranjem djece. Sada u više detalja.

  Poremećaji probavnog trakta

  • Dysbacteriosis može uzrokovati regurgitaciju u ranoj dobi. To može uzrokovati antibiotike ili nepravilnu prehranu djeteta. Kao rezultat toga, crijevna mikroflora je uznemirena, dolazi do neravnoteže korisnih i štetnih mikroorganizama.
  • Razne infekcije popraćene su vrućicom, letargijom, tjeskobom, proljevom, teškim kolikom. U odbačenim masama mogu se primijetiti nečistoće sluzi.
  • Alergije na hranu, kada je u pitanju IW, nastaju na proteinima kravljeg mlijeka. U tom slučaju, bebin serum treba zamijeniti drugom. Ako je beba na HB-u, majka mora bolje pratiti njihovu prehranu.
  • Nedostatak laktaze je uzrokovan nedostatkom laktaze u djetetovom tijelu. U takvoj situaciji, liječnici propisuju posebne mješavine i vitamine za dijete.
  • Nadutost i zatvor. Može se izbjeći kada je u pitanju GW. Majka je samo trebala eliminirati iz svoje prehrane slatko i plinovito.

  Poremećaji probavnog trakta - uzroci pljuvanja

  Kongenitalne abnormalnosti probavnog trakta

  • Pylorična stenoza. Sužavanje prolaza između trbuha i dijela crijeva, što dovodi do stagnacije hrane. Kao rezultat toga dijete počinje prva dva tjedna truljenja, a zatim s fontanom, a kasnije počinje povraćati. Masa koju dijete često regurgitirati ima teksturu svježeg sira. Patologija pripada grupi opasnih i pacijentica je neophodna za dijete.
  • Pilorospazm. Ista sužnja kao u pyloričnoj stenozi, ali uzrokovana grčevima mišića pilule. U tom slučaju, trebate se posavjetovati s liječnikom, idite na njihovu određenu smjesu i dodatne lijekove.
  • Proširivanje sfingera. Prevelik otvor između želuca i jednjaka. Liječnik je propisao vitamine i kalcij, dodatne lijekove. Hrana se uzima u frakcijskim dijelovima. Prihvatljivo je jesti malu količinu svježeg sira.

  Struktura jednjaka i želuca u bebi

  neurologija

  • Dijete je rođeno prerano. U takvoj djeci, sfinkter je manje razvijen, u kojem slučaju dijete će nastaviti regurgitirati do šest mjeseci, sve dok ne zahvati svoje vršnjake u razvoju gastrointestinalnog trakta.
  • Patologije nastale tijekom intrauterinog razvoja. To uključuje kršenja središnjeg živčanog sustava, poremećaji spavanja, povećani intrakranijski pritisak, veliku pobuđivost centra za povraćanje i još mnogo toga.
  • Oštećenje vratne kralježnice. Dijete bi se moglo ozlijediti tijekom poroda što bi moglo uzrokovati komplikacije. Liječenje ovdje propisuje neurolog, posebna masaža, fizioterapija, lijekovi.

  Koji su testovi potrebni ako postoji zabrinutost?

  Kako bi se osiguralo da regurgitacija nije opasna, potrebno je podvrgnuti sljedećim pregledima: rendgensko snimanje, ultrazvuk, test krvi i analiza stolice. Svi ovi postupci propisuju neurolog ili pedijatar. U nekim slučajevima mogu biti potrebni i drugi pregledi.

  Uzroci regurgitacije nakon hranjenja smjese

  Svaka majka se brine o zdravlju novorođenčeta, pokušavajući ga spasiti od svih nevolja. Roditelji su suočeni s mnogim problemima, od kojih je jedan od pregurgitus fontane nakon hranjenja s mješavinom. Mnoge majke suočavaju se s tim problemom, a još uvijek u bolnici. A onda postavljaju pitanja zašto dijete pljuje i kako ga spriječiti.

  Zašto dijete pada?

  Regurgitiranje je nenamjerno otpuštanje djetetovih sadržaja želuca kroz usta. To je normalni fiziološki proces. Prema statistikama, oko 80% dojenčadi do 4 mjeseca starosti redovito se regurgitirati. Nakon 4 mjeseca, regurgitacija postaje rjeđa i potpuno se zaustavlja za 9 mjeseci. Učestalost, intenzitet su individualni i ovise o uvjetima rađanja djeteta (težina, stupanj prijevremenosti), debljanje, prisutnost kongenitalnih ili stečenih bolesti.

  Većina regurgitacije fontane nakon hranjenja ne bi trebala izazvati zabrinutost, ali u nekim slučajevima oni mogu ukazivati ​​na prisutnost bolesti, a dijete treba pokazati liječniku.

  Pa zašto onda dijete pljuje? Glavni razlozi mogu biti:

   1. Prejedanje. Višak hrane uklanja se iz želuca na prirodan način. To je razlog zbog kojeg se najčešće događa kod djece koja se hrane u bocama. Da biste uklonili ovaj uzrok, trebali biste povećati vremenski interval između hranjenja ili smanjiti dozu smjese.
   2. Aerophagia. Kada dijete jede iz boce, on proguta zrak s mješavinom. Ako držite dijete nakon jela okomito, onda će zrak iz želuca izaći u obliku žara. Ako dijete leži nakon hranjenja, zrak će izaći s malom količinom mješavine koja se pojede.
   3. Slab mišići sfinktera hrane. Između jednjaka i želuca je poseban ventil koji sprječava povratak hrane iz želuca u jednjak. U dojenčadi ovaj ventil je slabo razvijen, tako da dio hrane teče iz želuca u jednjak i izlazi kroz usta.
  1. Poremećaj crijeva. U slučaju kršenja stolice (konstipacija), povećano stvaranje plina (uključujući i kolik) proces usporavanja hrane prema crijevima usporava. Kako bi se spriječio ovaj problem, potrebno je češće širiti bebu na trbuščić (osobito prije hranjenja), kako bi ga masirao, da se nanese toplom pelenama. Da biste riješili problem kolike, možete popiti kapljicu, čaj od sjemena komorače, posebne dječje kapljice na bazi simetikona (Espumizan, Infacol, Sab Simplex, Bobotik itd.) Koji se prodaju u ljekarni.
  2. Pogrešan izbor mješavine. U dječjim trgovinama možete kupiti posebnu mješavinu koja će smanjiti količinu i spriječiti regurgitiranje.
  3. Ekologija. Suvremeni okolišni uvjeti također mogu uzrokovati česte regurgitiranje dojenčadi. Vaša beba može biti alergična. Ako je pušač okružen djetetom, a dima iz cigareta ulazi u bebina pluća, tada može početi nedostatak kisika, grč u jednjaku, što dovodi do pojave gag reflasa.
  4. Kongenitalni prag - najopasniji razlog. To može biti uski prolaz između želuca i crijeva ili između jednjaka i želuca. Za ove probleme, možda ćete trebati konzultirati kirurg i naknadnu operaciju.

  Mnogi roditelji su zabrinuti zbog pitanja, zašto dijete ponovo vrati fontanu? Flicking fontana može uplašiti bilo koji roditelj. Ali ako se to događa povremeno i u malim količinama, onda se ne treba bojati, osobito ako dijete dobiva na težini dobro, ima normalne stolice i mokrenje. Ako se to često dogodi, puno, onda je razlog zašto neuspješan prijelaz prehrane s majčinog mlijeka u smjesu. Ako se beba rodi prerano, onda će regurgitirati fontanu zbog sporog funkcioniranja probavnog sustava.

  Kada odete liječniku?

  Ako malo dijete često regurgitira u malim dijelovima, dok je mirno, a ne nestašan, osjeća se dobro, onda nema razloga za zabrinutost. Ako se beba savija, plače tijekom regurgitacije, pa čak i hranjenja, to može ukazivati ​​na iritaciju zidova jednjaka.

  Obavezno liječenje liječniku je potrebno kada, pored regurgitacije, dijete ima dehidraciju i povišenu tjelesnu temperaturu.

  Ako beba ima poteškoća s disanjem, koža počinje svijetliti i izgubi svijest, a hitna pomoć hitno mora biti pozvana.

  Obavezno liječenje liječniku je potrebno kada dijete plati puno, snažno (po fontani) nakon svakog obroka, a zatim pati od gladi, jede pohlepno.

  Ako je beba počela regurgitirati nakon izvršenja od 6 mjeseci, tada, kao što prije nisu postojali, ili ako dijete već ima godinu dana, a on se nastavlja regurgitirati nakon hranjenja, ti slučajevi također nisu standard, zahtijevaju dijagnostiku i liječenje.

  Prije donošenja dijagnoze pedijatar će izdati upute za testove (urin, izmet, krv), ultrazvuk, x-zrake i fibrogastroduodenoskopiju.

  Pogađanje ili povraćanje?

  S regurgitacijom zbog prirodnih i ne opasnih uzroka, količina hrane vraćena je mala. Ako premašuje 3 žlice, najvjerojatnije već govorimo o povraćanju, čiji uzroci mogu biti:

  1. Otrovanje tijela s virusima. Dehidracija je popraćena, tako da roditelji trebaju voditi dijete što je češće moguće.
  2. Intolerancija na kravlje mlijeko ili druge proizvode. U ovom slučaju dijete će izgubiti težinu.
  3. Otrovanja hranom.
  4. Crijevna disbioza.
  5. alergija

  Uglavnom, ovi problemi mogu se susresti tijekom uvođenja komplementarne hrane.

  Prevencija regurgitacije

  Da biste dobili što manje zraka u želudac, treba ga hraniti tako da je glava iznad trbuha. Bolje je da je za vrijeme obroka bio praktički u horizontalnom položaju. Nakon hranjenja djeteta, potrebno je podnijeti kolonu oko 15 minuta, čekajući da se prikupljeni zrak izlazi u obliku normalnog kretanja.

  Ako leži na leđima, dječak se baci, treba hitno preokrenuti na trbuhu ili staviti na post tako da ne guši.

  Da biste ojačali mišiće cijelog tijela bebe, uključujući mišiće gastrointestinalnog trakta, svakodnevno morate hodati sa svojim djetetom, često ga okupajte, idite na bazen, gimnastiku i tečajeve masaže.

  Iako je korisno širiti dijete periodično na trbuščić, bolje je da ne zaspi u tom položaju. Spavanje na abdomen, kao i jastuk ili valjak, značajno povećava rizik od iznenadnog sindroma smrtnosti dojenčadi. Ako beba često naliježe, a ispod madraca morate staviti ravni jastuk tako da dijete ne leži ravno, ali pod kutom od 30 stupnjeva, a njegova glava, odnosno, veća je od trbuha. Poželjno je da u snu glavu ne leži ravno, ali se lagano okrenuti lijevo ili desno. U tom položaju, čak i ako dijete pukne noću, neće moći gušiti.

  Zdravlje djeteta je neprocjenjivo. Ako roditeljima izgleda da je dijete zabrinuto zbog nečega, bolje je ponovno otići specijalistu, čak i uzalud, nego žaliti zbog neaktivnosti.

  Zašto dijete regurgitirati nakon hranjenja smjese?

  Kad dijete pljune nakon hranjenja smjese, svaka se majka počinje brinuti zbog toga, jer im se čini znakovima bolesti. Zapravo, prirodni proces izbacivanja hrane iz želuca, koji se pojavljuje u nekoj od djece nakon obroka, sasvim je u skladu s normom, a stručnjaci ne vide razlog za zabrinutost. Ipak, stalna regurgitacija može ukazivati ​​na prisutnost nekih zdravstvenih problema, jer morate pažljivo pratiti stanje djece.

  Zašto se smjesa regurgitirala

  Liječnici širom svijeta skloni su vjerovati da proces hranjenja i predmeti vezani uz hranjenje mogu utjecati na regurgitiranje. Općenito, regurgitacija je objašnjena činjenicom da se jednjak još uvijek nije formirao i karakterizira mala duljina, a istodobno želuca ima prilično mali volumen i ima nestandardni oblik. U ovom slučaju, gušterača ne proizvodi dovoljno enzima da spriječi regurgitiranje.

  Glavni uzroci regurgitacije mogu se svesti na mali popis:

  • uzimajući mješavinu male količine zraka, što rezultira da mjehurići zraka s određenom količinom mlijeka teže eksplodirati;
  • prejedanje mješavine koja je tipična za djecu koja se hrane umjetnom mješavinom, iako se to može dogoditi u dojenčadi;
  • neprimjerena mješavina koja može pod određenim okolnostima izazvati povraćanje nakon jela, kao i izazvati napadi kolike;
  • kršenje gastrointestinalnog trakta, koji može utjecati na rad cijelog sustava i uzrokuje ne samo regurgitiranje, već i bolno trbušne distenzije u prvim mjesecima beba života;
  • pasivno pušenje također može izazvati grčeve u jednjaku i, kao rezultat toga, regurgitaciju, jer se preporučuju roditelji dojenčadi da se suzdrže od pušenja.

  Svi ovi razlozi su normalni, iako se većina njih može eliminirati. Na primjer, kako biste smanjili rizik od regurgitacije nakon obroka, možete, prestankom pušenja, kao i odabir odgovarajuće mješavine za vaše dijete. Dodatno, oblik boce i bradavica je važan, što neće dopustiti da se zrak proguta i neće pokvariti ugriz.

  Što učiniti kada se regurgitating?

  Da biste dobili osloboditi od redovite regurgitation, morat ćete potpuno riješiti dijete od svih čimbenika koji mogu izazvati bilo koji poremećaj djece gastrointestinalnog trakta. Posebna pažnja u slučaju djece s IW treba biti plaćena količini smjese, a ako dijete pljuje nakon jela, tada možete povećati interval između jela ili smanjiti količinu smjese.

  Neprihvatljivo je hraniti dijete kad plače ili se uzbuđuje. To uzrokuje gutanje zraka, kao i pogrešnu bradavicu na bocu ili prevelika rupa u bradavici. Prije hranjenja, preporuča se odmotati dijete i osloboditi ruke, budući da to može utjecati i na kvalitetu probave hrane kod djetetovog trbuha.

  Nakon hranjenja bit će važno držati dijete u uspravnom položaju, a čak i polusjedići stručnjaci savjetuju hranjenje. Nikada nakon obroka ne možete masažu ili izlizati na trbuhu novorođenčeta, bolje je to učiniti kratko prije jela. Osim toga, potrebno je očistiti djetetov nos, jer je nos koji je začepljen nogu također može uzrokovati redovnu regurgitaciju i gutanje.

  Kada klasične preporuke ne pomažu, a novorođeno dijete, bez obzira na okolnosti, pljuva nakon svakog hranjenja, trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste utvrdili uzroke regurgitacije. Možda će stručnjak propisati lijekove za bebe s ciljem poboljšanja rada želuca i jednjaka i ubrzavanja procesa digestiranja hrane.

  Do danas postoji bogat izbor mješavina koji u svom sastavu sadrže potrebne elemente koji sprječavaju regurgitiranje. U nekim se situacijama može smisliti samo da odu u te mješavine, iako su mnogo skuplji od klasičnih.

  Opasni simptomi

  Postoje ozbiljniji uzroci regurgitacije, koje su složene bolesti koje zahtijevaju hitno liječenje:

  • na spoju jednjaka s trbuščićem, područje jednjaka može biti teško suženo;
  • nerazvijenost donjeg sfinktera dječjeg jednjaka;
  • razvoj kile dijafragme;
  • sužavanje trbuha kada se kreće u crijeva.

  Takvi problemi mogu se riješiti samo uz pomoć stručnih liječnika i često zahtijevaju pomoć kirurga i kirurgije. Liječnici naglašavaju da ako količina mješavine regurgitated prelazi tri žlice, a dijete regurgitates s "fontanom", koji često prolazi kroz nos, trebali biste se obratiti liječniku, jer to ukazuje na prisutnost trovanja ili virusne bolesti u djeteta.

  Osim toga, snažna regurgitacija nakon pojave djeteta na IV može biti tipična negativna reakcija na životinjske proteine ​​(kravlje mlijeko), a u tom slučaju treba odabrati mješavine različitih tipova. Ako su u rešetkajućoj mješavini prisutne smeđe ili zelenkaste nijanse, tada se čak i kod male regurgitacije odmah posavjetuje s liječnikom.

  Slab dobitak na težini također treba upozoriti roditelje, jer to signalizira lošu probavu hrane od djetetova tijela.

  Za potpuni pregled djeteta i utvrđivanje uzroka regurgitacije, neurološi i pedijatri mogu biti uključeni, kao i brojni drugi stručnjaci. Međutim, razvoj patologija u novorođenčadi prilično je rijedak fenomen, a najčešće regurgitacija kod djece do jedne godine potpuno je bezopasna reakcija na neke vanjske podražaje.

  Roditelji se ne moraju brinuti ako se regurgitacija javlja tek neposredno nakon hranjenja, a obujam mješavine ne prelazi 1-2 žlice. Važno je kontrolirati težinu djeteta, kao i proces njegovog razvoja. Ako je dijete potpuno mirno, raste i razvija se normalno, a također dobiva na težini u skladu s normama, onda ne postoji ništa za brinuti.

  Zanimljive Činjenice O Trudnoći