Majstorska klasa: kako šivati ​​pelene za novorođenče od tkanine s vlastitim rukama

Hrana

San svih roditelja da njihova djeca budu jaki i zdravi. Stoga, svi pribor za djecu koja djetetu daje potrebnu pažnju mora biti napravljena samo uz uporabu prirodnih komponenti i materijala. Prije svega, odnosi se na pelene. Pojava pelena za jednokratnu upotrebu znatno je pojednostavnila živote roditelja, jer više nema potrebe za svakodnevnim pranje beskonačnog broja pelena i prsluka jer se pelene mogu kupiti.

Značajke platnene pelene

Danas postoji nekoliko mogućnosti za kućne pelene za djecu:

 1. Jednokratna je kvadratna ili trokutasta izrezana gaza, zamotana između djetetova djeteta kao obične kupljene pelene.
 2. Reusable - izrađena od gustog materijala, velike pletenine ili druge prirodne tkanine.

Za reusable pelene, ne možete koristiti tkaninu s svilenim niti, jer postaje elektrificiran i izazivat će nelagodu u bebi. U domaćim pelene stavite odvojive košuljice za koje u sredini gaćica čine džep.

prednosti

Prednosti pelene za tkanine uključuju:

 • Značajno spasi obiteljski proračun jer je materijal koji se koristi za šivanje domaćih pelena je mnogo jeftiniji od komercijalnih pelena.
 • Sastav materijala je poznat, jer majka pažljivo pristupa izboru tkanine.
 • Pelene pelene dobro dišu u odnosu na tvornicu pelene.
 • Nema mirisa i ovlaživača koji uzrokuju alergijske reakcije.
 • Minimalno oštećenje okoliša.
 • Ručne pelene su uvijek dostupne, nema potrebe posjetiti trgovinu ako ostanu bez napora.

mane

Pored neprijepornih prednosti, postoje i nedostaci:

 • Potrebno je često mijenjati i oprati.
 • Za razliku od tvornički raspoloživih pelena, oni imaju znatno nisku higroskopnost.

Kako šivati?

Neovisna pelena za šivanje tkanine na snagu bilo koje mame.

Što je potrebno?

Za šivanje pelene za dijete trebamo:

 1. Tkanina za pelene.
 2. Liner tkanina.
 3. Tkanina mreže.
 4. Uzorak.
 5. Čičak zatvarač 4 cm širine i 20-22 cm dug.
 6. Elastična elastična debljina 0,5-0,7 cm i duljina 40-45 cm.
 7. Tema.

Koji materijal odabrati?

Za šivanje reusable pelene koristite različite materijale:

 • Gaze. Najpopularnija tkanina koju koriste naše bake. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni, ima prihvatljivu cijenu, a također je i ekološki prihvatljiv materijal.
 • Vrsta cica. Prirodna tkanina koja ne uzrokuje alergijsku reakciju kod bebe, izvrsno prozračna. Potrebno je koristiti tkanine svjetlosnih nijansi, kako bi se izbjegla moguća alergija u bebi bojama.
 • Flanel. To je pamučna ili vunena mješavina od tkanine s gomilom. Izvrsno prozračno i ne nadražuje osjetljivu kožu djeteta.
 • Madapolam. Ta tkanina je analog od obične gaze. To je tanak zub, ali gusti i jaki.

Korištenje starih pelena i košulja za šivanje pelena bit će značajna ušteda u obiteljskom proračunu. Presvlake su neophodne za brzu apsorpciju tekućine nakon što dijete ode u WC. Zato je glavni zahtjev za materijal za košuljice dobar higroskopnost.

Da bi se košuljice najprimjerenijim tkaninama, bit će sljedeće:

 • Gaze. Najbolja je mogućnost preklopiti ga u četiri sloja. Nakon uporabe, ovi premazi su odbačeni.
 • Madapolam. Ove su obloge prikladne za ponovnu upotrebu, jer se ne deformiraju nakon pranja.
 • Mikrovlakana. Unatoč činjenici da nije prirodni materijal, savršeno će apsorbirati vlagu i neće uzrokovati iritaciju kože.
 • Mikrovlakana. Ovaj materijal neće donijeti neugodnosti djetetu i brzo će apsorbirati vlagu.
 • Tkanina od bambusa. Većina mama izrađuje uloške od starih bambusovih ručnika. Poželjno je koristiti ručnike svjetlosnih nijansi.

Dodatni inventar

Osim materijala, za šivanje pelene potrebni su sljedeći alati:

veličina

Za šivanje pelene na unutarnjim i vanjskim dijelovima potrebno je otprilike jedan metar od glavne tkanine i mrežaste tkanine. Potrošnja tkanine za tehniku ​​presavijanja Gusta ili kvadratna ili pravokutna tkanina moraju biti vezana uz rubove.

Duljina i širina variraju:

 • 60 x 120 cm (veličina pelena od gaze za novorođenčad), 80 x 160 cm (za mrvice od 1 do 2 mjeseca) ili 90 x 180 cm (za dijete od tri mjeseca) - kada koristite tehniku ​​"šal".
 • 60 x 100 cm - za preklapanje "pravokutnika".
 • 60 * 60 cm ili 90 * 90 cm - za "mađarsku" tehnologiju.

obrazac

Uzorak, za šivanje pelene, čine ga vrlo jednostavnim. Potrebno je uzeti jednokratnu pelensku trgovinu i nacrtati konturu oko nje.

Korak po korak

Šivaća tehnologija:

 1. Uzmite materijal i savijte pola, pričvrstite uzorak i kružite ga. Izreži, prenosi simetrične oznake u drugu polovicu. Učinite isto s mrežastom tkaninom.
 2. Sew Velcro pričvršćivač na prednjoj strani materijala.
 3. Na suprotnom kraju detalja materijala kako bi se napravio trakac za elastično. Umetnite gumu u rupu i nekoliko puta bljesnite.
 4. Zigzag ili overlock stražnji dio mrežaste građe.
 5. Sew dva dijela.
 6. Šivanje gume oko nogu na stražnjem dijelu dijela.
 7. Uklonite dio i bljesnite sve naprijed s prednje strane. Potrebno je šivati ​​sve što je u redu blizu nogu.
 8. Izrežite četiri čička za pričvršćivanje, veličine 2 centimetara za 4 centimetra i šivajte na označenim oznakama na unutarnjem sloju pelene.
 9. Pelena je spremna. Ostaje samo umetanje košuljice.

Više informacija o šivanju reusable pelena može se naći promatranjem videa:

Savjet za njegu i pranje roditelja

Kako prati i brinuti za pelene pelene:

 • Vrlo je lako ispirati mokro gaze pelen u čistoj vodi ili u perilici rublja s pelenama.
 • Prljave pelene akumulirane tijekom dana trebale bi se staviti u kantu vode i dječjeg praha.

Kako bi se brinuli za brodove, pravila su malo stroža:

 • Oprati ruke u toploj vodi pomoću beba sapuna ili posebnog praha.
 • Nakon izmeta morate temeljito oprati i zaključati košuljicu, a zatim potopiti u toploj vodi.
 • Nakon sušenja, željezno željezo na maksimalnoj temperaturi.

Pelene za trgovinu izrađuju se kombinacijom polietilena i pamuka. Prema statistikama, klinac troši oko 6000 jednokratnih pelena prije korištenja posude. Prije pojave pelene, većina majki koristila je domaće pelene.

Danas, pelene izrađene od tkanine ponovno postaju popularne, jer postoji mogućnost da ih koriste mnogo puta, kao i značajnu ulogu koju imaju značajne uštede u obiteljskom proračunu.

Samouslužne reusable pelene - uštedu obiteljskog budžeta

S pojavom života pelena roditelja mnogo jednostavniji, jer nema potrebe da se opere svaki dan mnogo pelene i potkošulje, umjesto toga možete kupiti jednokratne gaće papira. Međutim, kupnja takvih stvari osobne higijene uzima značajan iznos svaki mjesec, tako da sve više i više roditelja počinju napraviti pelene vlastitim rukama.

Što su kućne pelene?

Danas postoji nekoliko mogućnosti za kućne pelene za bebe, koje su osobne stvari:

 • jednokratni - je kvadratni ili trokutasti komad gaze, koji je zamotan između nogu mrvica u obliku standardne tvornice pelene;
 • Višekratnu - od gustog tkiva, za tu stane pletene ili drugog prirodnog materijala, u svakom slučaju ne uzeti materijal sa svilenim nitima, jer to može electrify i uzrokovati dijete nelagodu. Zamjenjive gazeće pelene umetnute su u panty, zbog praktičnosti i praktičnosti proizvoda može se postaviti džep odjeće u sredini.

Glavna razlika između jednokratnih i novorođenih pelena u učestalosti njihove promjene: ako je model s izmjenjivim košuljicama potrebno prosuti 1-2 puta dnevno, jednokratni odvojak zahtijeva pranje nakon prve uporabe. Na temelju toga, i trebate odrediti koju vrstu proizvoda od gaze želiš raditi vlastitim rukama.

Kako šivati ​​odjeću za pelene kod kuće?

Za šivanje pelena s rukama, ne mora odnositi na studiju, možete to učiniti radi sebe, čak i ako nije znao kako se nositi s navojem i iglom.

Bit će potrebno kupiti rezove madapolam - ovo je fina kalicijska tkanina, u svojoj strukturi ona nalikuje gazi, ali malo gušća. Za šivanje jednog domaćeg proizvoda trebat će vam 80 cm tkanine (ispada da je kvadratna, budući da je standardna širina rezanja također 80 cm), bolje je uzeti komad od 1-2 cm veći, što je potrebno za rub. Prije uvijanja pelene, rubovi rezanja moraju se šivati ​​ili šivati ​​na šivaćem stroju.

Sada možete početi s izradom vlastite pelene:

 • zakvačimo kvadrat na pola, postavljamo je ispred nas u vodoravnom položaju, prekrižimo;
 • s dvije ruke, izvadite za bočne rubove: s desne strane za gornji rub, s lijevom - za dno;
 • Gornji rub je povučen desno, a donji rub se pomiče na sredinu gornje linije - dobiva se trokut gaza;
 • okrenite proizvod naopako kako biste nastavili raditi s ostatkom materijala. Preklapamo ga nekoliko puta prema sredini. To rezultira pečatom od gaze u središtu pelene.

Svakodnevno možete uvijati proizvode, ili možete šivati ​​rezultirajuću konstrukciju, postavljanjem kondenziranog dijela na bazu, to će komplicirati sušenje upotrebljenih pelena, ali će vam uštedjeti mnogo vremena u budućnosti.

Pelene se izrađuju od pelene na sličan način, ali vrijedi prisjetiti se da će pelenska tkanina biti gusta, pa će ti proizvodi odgovarati starijoj djeci, ne biste ih trebali koristiti za novorođene bebe.

Nije teško nositi novorođene pelene vlastitim rukama jer je postupak sličan korištenju kolegija u trgovini. Prvo, širite gaze u obliku trokuta s oštrim krajom, centrirajte bebu i zakopčajte donji rub na trbuh. Sada idite na zakretanje strane - prvo jedan rub, a zatim drugi. Krajevi gaze su uvučeni prema unutra, pazite na nepropusnost curliranja, kako ne bi prolazili trbuščić na malu. Za jednostavnu uporabu, bočni krajevi pelene za gaze mogu biti opremljeni velcro kako bi pojednostavili postupak pričvršćivanja proizvoda na tijelo.

Kako napraviti reusable pelene?

Za izradu reusabilnog modela trebat će šivati ​​prazno za hlače iz guste tkanine. U sredini proizvoda iznutra je ušiven mali džep odjeće, koji će spriječiti protok tekućine.

Osim osnovnog oblika, trebat će vam i gazeće cijevi, koje morate mijenjati nakon svakog pokreta crijeva, pa bi trebalo napraviti ove dodatke od 10/15 gaze. Obično za obloge koristi standardnu ​​gaze, presavijeni u 4-5 slojeva, radi praktičnosti, dizajn se može šivati ​​na stranama, što skraćuje vrijeme prikrivanja mrvica.

Važno je napomenuti da ponovno upotrebljive gaze pelene nisu vrlo prikladne za novorođenčad, jer zahtijevaju preljev kroz noge. Međutim, taj se problem može riješiti stvaranjem baze s nepovezanim stranama - tamo možete dodati gumbe ili gumbe.

Prednosti domaćih pelena

Gaze proizvodi za dijete će biti pravi spas u slučaju nedostatka sredstava za kupnju trgovine pelene, osim toga, oni imaju brojne prednosti:

 • ekološka prijateljstvo - jedini materijal koji dolazi u kontakt s kožom bebe - je gaza, tako da je mrvica zaštićena od iritacije i trljanja, što je osobito važno za novorođenčad;
 • sterilnost - zamjena gazećih pelena je potrebna nakon svakog putovanja u WC, tako da koža mrvica nije u kontaktu s izmetom, što sprječava infekciju i iritaciju;
 • financijske uštede - obično se proizvode domaće proizvode od gaze, što ima znatno nižu cijenu od jednokratnih pelena, osim toga, jednokratna kupnja neophodnog rezova omogućit će Vam da ne trošite dugo vremena na osobnu higijenu;
 • jednostavnost korištenja - uvijanje nekoliko modela, naučit ćete kako to obaviti što je brže i vješto moguće, stoga nema poteškoća pri pripremi i nošenju pelena od gaze;
 • dobra ventilacija - modeli gaze su dobro prozračni, što pomaže u održavanju normalne ravnoteže kože i sprječava isparavanje i znojenje;
 • odsutnost okusa i mirisa u gaze proizvod štiti dijete od alergijskih reakcija i osipa;
 • sigurnost za okoliš - za razliku od standardnih pelena, analozi gaze ne začepljuju okoliš i raspadaju se bez traga u kratkom vremenu.

Brojne prednosti gaze pelena pokazuju racionalnost njihove uporabe. Ovi proizvodi imaju, možda, samo jedan veliki nedostatak - oni se brzo mokri, pa morate pažljivo pratiti mrvice kako ne biste propustili trenutak i spriječili nelagodu djeteta.

Kako izraditi gaze i reusable pelene za novorođenče s vlastitim rukama: majstorska klasa na rezanje i šivanje

Čini se da je proces proizvodnje pelena od strane mladih majki u prošlosti, sada je dovoljno otići u trgovinu gdje se prezentiraju desetke modela. Ipak, trošak takve robe teško se može nazvati pristupačnim, a za dijete ne samo higijenski proizvodi, nego i odjeća, dobra prehrana i drugi proizvodi. Majke misle o izradi gazećih pelena za novorođenče. Takva aktivnost ne obećava da će biti lako, morat ćete oprati i oprati pelenu, a zatim ga željezo, ali financijska situacija u obitelji brzo će se stabilizirati.

Što su kućne pelene?

Dijete ima dvije vrste pelene. Mogu se napraviti za nekoliko minuta:

 1. za jednokratnu uporabu - takve pelene su oblikovane kvadratnim ili trokutastim, omotane oko djetetovog tele, njihov izgled nalikuje trgovini;
 2. za višekratnu uporabu - moderan je načiniti od prirodne tkanine s džepom za ulje i tkaninom.

Prednosti i nedostaci domaćih pampers

Gaze pelene imaju prednosti i nedostatke, što se ne može primijetiti prije nego ih upotrijebite.

 • proizvodi su vrlo ekonomični, jedan paket gaze je dovoljno za 20 pelena;
 • gaza je potpuno siguran materijal koji ne uzrokuje alergije i ne utrlja kožu novorođenčeta;
 • kod promjene pelene neposredno nakon defekacije, sterilnost se čuva;
 • gaze pelene dopuštaju da diše disanje, savršeno prozračna;
 • brzo uspijevaju poučavati dijete u lonac;
 • Veličina pelene lako se uklapa u vaše dijete.

Postoje i nedostaci, i to:

 • novorođenče ide do toaleta do 18 puta dnevno, neophodno je neprestano mijenjati gaze slobodne pelene, bit će dovoljno ambalaže za nekoliko dana;
 • ako ih ne zamijenite u vremenu, tkanina će se vlažiti i izazvati iritaciju kože;
 • nemoguće je napustiti dom - dijete urinira dvaput u tri sata, potrebno je uzeti u obzir reusable gazu udobne pelene kao pomak.

S druge strane, za šetnje i odsutnosti kod kuće, mnogi mame savjetuju korištenje vodootpornih gaćica. Izgledaju kao normalan proizvod, samo materijal ne dopušta vodu, samo ih stavljajte tako da beba ostaje suha i ne čini nikakva iznenađenja.

Načine za stvaranje gaze pelene

Da bi novorođenčad bila udobna i udobna u plastičnim pelenama, preporučljivo ih je preklopiti pomoću jedne od tri tehnologije koje su već testirale mame. Ne morate ubaciti dobiveni proizvod, nemojte gubiti vrijeme na njemu: ako pravilno omatate gaze jednostavne pelene, neće se dugo spojiti. Možete samo pomicati preko rubova.

"Klondike"

Trebat će vam komad materijala koji mjeri 90 do 180 cm: savijte ga na pola, a zatim dijagonalno. Stavite novorođenče na šal, preskočite kraj između nogu, stavite strane na. Zatim vezati remen, bolje je uzeti meku krpu kako ne bi iritirala dijete. Izaberite samo prirodne materijale koji su bezopasni za tele.

„Pravokutnik”

Trebat će vam gaza, izrezati 60 po 100 cm, pecati tri ili četiri puta. Pripremite gaze pelenu lako svojim rukama: kada dobijete pravokutnik 20 po 60, stavite jedan rub, stavite dijete. Za djevojčice - ispod leđa, za dječaka - ispred. Drugi rub prolazi ispod nogu, vezan je s nizom ili trakom, ali ne previše čvrsto, ne možete previše učvrstiti trbuh.

Pravokutne pelene su najlakše napraviti. Po želji, njihovi rubovi mogu biti prekriveni nitom tako da se ne mijenjaju, ali to je diskrecija majke

„Mađarski”

Ovdje veličina materijala nije važna, ali bi trebao biti veliki kvadrat - od pola do jednog metra širine. Rub je preklopljen na pola, i opet na pola, ali s druge strane. Gornji kvadrat trga je savijen kao i za šivač, tkanina je okrenuta prema dolje, slobodan komad je omotan nekoliko puta. Trebala bi biti kondenzirana sredina na kojoj se dijete uklapa. Donji kraj je umetnut ispod nogu, strane se preklapaju jedna drugu i vezane su pojasom. Pelene su spremne, možete ih jednostavno nositi. Ako nešto ne funkcionira, pogledajte video upute od iskusne mame:

Kako stvoriti reusable pelene?

Za obrazac gaze pelene potreban je debeli papir ili tkanina od koje se šivanje donje rublje. Bolje je kupiti vodonepropusnu materiju, inače se u budućim incidentima ne može izbjeći ili skrivati ​​od drugih. Ovaj materijal možete koristiti samo na mjestu gdje je džep ušiven. Njegova veličina se odabire uzimajući u obzir parametre novorođenčeta (za više detalja, pogledajte veličinu pelene za presvlačenje).

Za košuljice prikladne runo, bambusov materijal ili gaza, presavijeni nekoliko puta i šivati ​​na stranama, inače će se i dalje razilaziti. Iako je ovaj materijal siguran, vrlo brzo se vlazi, pelena zahtijeva redovitu kontrolu i zamjenu košuljice.

obrasci

Obrasci se mogu uzeti vrlo različiti, a načelo stvaranja pelene je isto svugdje. Evo nekoliko zanimljivih primjera:

Možete preuzeti sve 4 obrasce u punoj veličini (PDF datoteke): №1, № 2, № 3 i № 4. Dakle, šivati ​​se!

Master klasa na šivanju

U našoj majstorskoj klasi, koristit ćemo pamučnu tkaninu i preraditi na pelene, bambusov tkanina - na liniji (možete naručiti gotove ili napraviti od bambusa ručnika). Trebamo klasični obrazac broj 1 (vidi gore). Za početak, izrezali smo umetke na uzorak, pričvrstili u dva sloja i šivali po rubovima.

Izrezali smo buduću pelenu na pamučnom i fleece tkaninu. Spremnike stavljamo na runu s iglama - to će biti unutarnji sloj.

Šivanje gornjeg (širokog) dijela košuljice sa šipkastim šavom. Dno košuljice ostaje slobodno. Za praktičnost zamjene umetaka, ne mogu se ušivati ​​na pelenu, već se pričvršćuju s gumbima, ali to u svakom slučaju nije prikladno ili funkcionalno.

Nadalje, strane od pamuka i pamuka moraju biti spojene i prešle preko rubova, ostavljajući prednji dio slobodnim.

Rad iznutra: leđa i strane postavljaju gumu, uhvatimo. Izlazimo natrag "vrećicu", povlačeći elastičnost, postavljamo liniju.

Ostaje dodavati gumbe prema uzorku i šivati ​​preostali dio pelene.

Kako se brinuti o domaćim pampers?

Samo slijedite nekoliko jednostavnih pravila kako bi proizvodi dugo služili, nemojte naštetiti djetetu:

 1. Ponovno napunjenost ne treba samo brisati, već i redovito ažurirati. Barem jednom svaka dva mjeseca potrebna je potpuna zamjena, tako da osjetljiva koža djeteta nije nadražena, a opasne bolesti se ne pojavljuju.
 2. Operite pelene ručno, eliminirajući metodu stroja.
 3. Koristite dječji prah i poseban sapun kako biste izbjegli alergijsku reakciju. Dobar izbor proizvoda za čišćenje pelena je sapun za pranje rublja.
 4. Da uništi mikroorganizme, kuhati gazom, a zatim ga glačalo željezo. To možete učiniti samo s proizvodima od gaze, podmazivač će se jednostavno pogoršati od vruće izlaganja.

Primijetivši iritaciju ili osip na koži stražnjice djeteta, privremeno odgoditi upotrebu dodatne opreme, nemojte donijeti problem na žalosne posljedice. Promatrajte što je uzrokovalo ovu reakciju.

Kontrolirajte stanje dječje kože, koristite praške i posebne kreme, a ako se pojave komplikacije, odmah se odbijaju koristiti. Možda se koža samo nekoliko dana želi odmoriti, a malo kasnije moći će se vratiti uobičajenom načinu korištenja pelena.

Kako napraviti pelenu iz pelene?

S rođenjem djeteta suočeni smo s nepoznatim zadacima. Jedan od prvih je uporaba pelene. Dok televizija emitirati različite reklamne pelene, gdje je sretna mama ne razmišlja o odabiru proizvoda za njegu, mi smo trčanje okolo baka, tete, koji inzistiraju na opasnosti od česte uporabe kao reklamirao pelene.

Često se postavlja pitanje o materijalnoj korist kod upotrebe pelena za jednokratnu upotrebu umjesto pelene, kao i mogućih posljedica za osjetljivu kožu djeteta. Stoga, mnoge majke počinju ograničavati upotrebu tvornica pelene, vidjevši prve znakove žestokog vrućine, iritacije, tragova gume i početi proizvoditi pelene kod kuće.

Učinite to sami

Samonadne pelene mogu se izrađivati ​​i za jednokratnu i višekratnu upotrebu. Prvi je rez gaze u obliku kvadrata ili trokuta, koji je, poput tvornice pelene, umotan među noge djeteta. Reusable je izrađena od tkanine, gustoće u sastavu, od prirodnog pamučnog materijala. Unutar panty staviti odstranjujuće pelene od gaze. Takvi modeli se isperu nekoliko puta dnevno, a jednokratno treba prati odmah nakon jednokratne uporabe.

Stoga, prije nego što napravite pelenu, trebate razmišljati o tome kako namjeravate koristiti.

Jednokratna pelena je odšivena od čeličane tkanine, slična gaze, ali gušća. Razmotrite ga korak po korak.

 • Uzmi komad tkanine u obliku kvadrata, sa stranama od 80 cm. Za rub, možete uzeti komad par cm više. Objesite ili šavite rubove tkanine na šivaćem stroju, a zatim prekrižite kvadrat na pola. Stavite platnenu plohu na stol.
 • Uzmi desnu gornji rub rez tkanine, lijevo - donji rub, a zatim gornji rub gutljaj blago u desno i dolje za prijenos središte gornje linije na ovaj način gradi trokut. Okrenite trokut na suprotnoj strani i preklopite ga prema sredini. To bi trebao biti mali preklapanje tkanine u središtu pelene. Zatim možete šivati ​​rezultirajuću brtvu na bazi, čime ćete uštedjeti puno vremena za preklapanje tkanine daljnjom upotrebom.
 • Da biste stavili ovu pelenu, trebate staviti rezultirajući donji rub ruža, staviti dijete i staviti donji rub šal na trbuščić. Zatim prebacujemo preostale krajeve sa strane i uvijamo ih iznutra, pokušavajući ne stvoriti nelagodu na području dječjeg trbuha. Možete poravnati na rubovima velcro kako bi ga više prikladno za pričvršćivanje pelene.

Domaće pelene rade sami: tkanine, metode, uzorci

Postoji mnogo razloga za odabir reusabilnih pelena za svaku majku. To je sintetička koža osjetljiva koža novorođenčeta, i možda štednja novca i briga za okoliš. Tržište higijene djece nudi opcije različitih podrijetla i materijala, gotovi gazeći limovi se prodaju u ljekarnama, međutim, metode "bake" još uvijek su popularne. Lako je šivati ​​pelenama na svoje, i to neće pogoditi novčanik.

Kako šivati ​​kućnu pelenu za novorođenče iz gaze, kalice, madapolam ili druge tkanine

Postoji nekoliko vrsta proizvoda za kućnu higijenu koji se međusobno razlikuju u načinu proizvodnje:

 • trokutasta pelena s uklonjenim ili ušivenim košuljicama;
 • pravokutna pelena s uklonivim košuljicom;
 • Mađarska pelena bez košuljice.

Pant pelene su posebna vrsta dječjeg WC-a, koji je sličan raspoloživim higijenskim proizvodima koji se prodaju u trgovinama i ljekarnama.

Vrste kućnih pelena - foto galerija

Što se može napraviti pelena pelene za dijete

Reusable pelene mogu biti iz različitih materijala:

Madapolam je analog gaze, materijala od fine čaše, ali mnogo gušći i jači. Idealna je za reusable pelene.

Madapolam - pamučna tkanina, idealna za izradu pelena

Proizvodnja različitih vrsta novorođenih pelena

Svaka vrsta reusabilnih pelena ima svoje osobine u proizvodnji.

Domaći platnenasti trokut "Solitaire" i njegove dimenzije

Da biste napravili trokutastu pelenu trebate komad tkanine:

 • 60x120 cm za novorođenče;
 • 80x160 cm za dijete 1-3 mjeseca;
 • 90x180 cm za dijete starije od tri mjeseca.

Za šivanje stavke za WC, morate izvršiti niz akcija.

 1. Izrežite tkaninu udvostručenu duljini, tvoreći kvadrat. U gornjem lijevom kutu dovesti do donjeg desnog kuta.
 2. Smooth tkanina, smanjiti uglovima jedni drugima.
 3. Sweep tkanina oko rubova s ​​igle tako da se ne iseliti.
 4. Zagrijte rubove, ostavljajući razmaku od 4-5 cm, odvrnite proizvod i šivajte na preostalom rezu, pričvršćujući tkaninu.
 5. Ako želite, pričvrstite vrpce na bočne rubove za presvlačenje.

Za novorođenče, košuljica u trokutastoj peleni ne može šivati, jer nedostaje rizik od puzanja ili uvijanja. No, za djecu pokretne dobi, gaza mora biti fiksirana. Pri mijenjanju stavke za WC, uklonjena je prljava košuljica i postavljena je nova.

Kako šivati ​​pelenu za gaze s vlastitim rukama - video

Tehnika "swaddling" metoda "maramicu"

 1. Stavite proizvod u donji kut za sebe, stavite dijete na tkaninu tako da je rub na razini rebara.
 2. Pričvrstite košuljicu.
 3. Donji kut pelene nalazio se na trbuhu.
 4. Držite lijevi kut trokuta na vrhu dna i stavite ga iza leđa, postavite desni preklop na lijevoj strani ispod pelene i popravite ga.
 5. Stavite ih na klizače ili prelete.

Triangularna metoda promjene bebe

Pravokutne pelene od pelena za dječake i djevojčice

Za izradu pravokutnih pelena s izmjenjivim košuljama pomoću komada tkanine 60x100 centimetara od pamuka, flanela, kalcićnih pelena ili posteljine.

 1. Presavijte tkaninu duž duljine pola, zatim širinu - ispada komad u 4 sloja od 30x50 cm.
 2. Šivajte po rubovima, ostavljajući razmak od 4-5 cm za okretanje prema naprijed.
 3. Otpustite, ispravite šavove i uglove, pričvrstite preostali prostor.
 4. Pričvrstite vrpce na rubove jedne strane pravokutnika.

Korak-po-korak upute za izradu jednokratne pravokutne pelene - video

Tehnika postupka kopanja "Pravokutnik": upute i fotografije

 1. Savijte rub bez vrpci. Za djevojku - organizirati ga na leđima, za dječaka - na trbuhu.
 2. Stavite gaza, držite tkaninu između nogu.
 3. Spojite vrpce i stavite ih na klizače.

Probijanje pravokutne reusable pelene

Kako preklopiti i povezati mađarsku metodu

Mađarski način nošenja ne daje treperi, jer se pelena sastoji od kvadratnog rezana tkanine 60, 80 ili 90 cm, ovisno o dobi djeteta. Upute u nastavku jasno pokazuju kako saviti "origami" od pelene. Kao rezultat ove manipulacije, ispalo je da je gotova toaletna oprema već s linijom.

Plava se preklopi na takav način da formira gustu liniju

 1. Tkanina presavijena u polovici duljine, a zatim ponovno u širini. Preklapanja se nalaze na vrhu i desno.
 2. Povucite donji lijevi (pojedinačni) kut, desno i gore. Uzmite jednu stranu buduće marame.
 3. Prebacite pelenu na drugu stranu tako da kut bude s desne strane.
 4. Dvostruko savi desnu stranu, dobivate "maramicu" s košuljicom u sredini.

Metoda samoljepljenja slična je "maramicu": stavljanje djeteta na pelenu, podignite umetak na trbuh i pričvrstite ga sa uglovima proizvoda.

Ova metoda izgleda kao da je teško, videozapis ga jasno pokazuje.

Kako presavijati pelene za bebe Mađarski - video

Odabrali smo materijal i napravili umetke

Liner može biti i jednokratan i ponovno iskoristiv - sve ovisi o odabranoj tkanini:

 • jednokratna košuljica je ušiveno iz gaze ili madapolam, a nakon jednokratne uporabe - bačen je;
 • ponovno iskoristivo je šivan od starih ručnika, gustog mikrofibra ili drugih tkanina s dobrom upijanju. U početku se odjeljak od 45x35 cm, koji je za novorođenče trebao biti valjan 4 puta duljine (bit će dug i gust), a za stariju djecu - 3 puta širine (kratke i guste). Vanjska košuljica je zalijepljena sa zubnim ili zigzagnim šavom duž ruba, tako da se tkanina ne raspršuje ili pada.

Dugački umetak za bebe izbjegava propuštanje.

Vrećica se može ponovno koristiti iz ručnika ili platna, ili odvojiti od gaze

Njega: pranje, mijenjanje i dezinfekcija

Neosporna prednost domaćih higijenskih proizvoda u njihovoj cijeni i nedostatak - u čestom pranju. A ako pelene imaju dovoljno 10-15 komada, tada će im linije trebati mnogo više, jer ih je potrebno mijenjati nakon svake mokrenja i dugo su suha. Ako nije bilo propuštanja, dovoljno je oprati pelene rukama ili drugim dječjim stvarima u pisaćem stroju. Njega za košuljicama nešto je stroža:

 • operite ih ručno u toploj vodi s bebom sapunom ili posebnim prahom;
 • nakon pokretanja crijeva, potrebno je temeljito isprati i blokirati košuljicu, a zatim potopiti u toploj vodi;
 • nakon sušenja, glačajte na maksimalnoj temperaturi.

U prosjeku, novorođenčad mokri 16-20 puta dnevno. Koža djeteta može trpjeti kao rezultat stalnog dodira s stolicom i pravilnim ispiranjem sapunom. Da biste izbjegli peludni dermatitis i pelensko osip, morate koristiti kremu za bebe ili posebnu krema ispod pelene.

Stvaranje proizvoda za higijenu kuće ne zahtijeva posebne vještine i dugotrajno, ali je u budućnosti više nego isplativo. Jedina stvar koju su iskusile žene je preporučiti kupiti paketu jednokratnih markiranih pelena za dobar zdravi noćni san i duge šetnje na svježem zraku tijekom hladne sezone. I odlazak liječniku u pelenicu bit će mnogo ugodniji.

Kako šivati ​​pelene od gaze za novorođenčad - vodič korak po korak

Prije otprilike 15-20 godina vrlo malo znao o raspoloživim pelenama, asortiman je bio previše ograničen, a kvaliteta posebnih proizvoda nije se razlikovala. Stoga su najčešća i dokazana vrsta pelene bila gaza, koju su svaka majka sklopila samostalno. I iako se sada situacija dramatično promijenila, a tržište je jednostavno upakirano pelenama svih veličina, mnogi još uvijek koriste gaze, kao i naše majke i bake.

Pro i kontra domaćih pelena

Gaza proizvodi imaju određene prednosti:

 • ne uzrokuju alergije;
 • malo vagati;
 • dopustiti da koža diše;
 • pristupačne i pristupačne;
 • koristi se mnogo puta;
 • lako se prati;
 • suho brzo.

Kupnjom komada gaze prije isporuke možete koristiti pelene za 7-10 mjeseci, ovisno o kvaliteti materijala. Ako izračunate koliko novca potrebno za kupnju pelena za jednokratnu upotrebu tijekom ovog vremena, uštede će biti očite.

 • vrlo brzo se mokro;
 • morate se odmah mijenjati;
 • često pranje;
 • nema mogućnosti šetnje s djetetom na ulici.

Gaza ne zadržava vlagu, kao jednokratnu pelenu, tako da morate stalno provjeravati suhoću djeteta. Ako dijete ostaje na mokroj dulji vrijeme, nadraženost kože je osigurana unatoč hipoalergenskim i prozračnim svojstvima materijala. Ovo stvara određene poteškoće noću: mijenjanje pelene, vrlo je lako probuditi bebu i ne možete ga ostaviti mokrim. Mijenjanje mokrog suha također nije uvijek prikladno tijekom šetnje jer može biti hladno vani. Pa ipak, unatoč ovim nedostacima, mnoge majke koriste samo pelene, iako ne znaju kako ih pravilno šivati.

Metode preklapanja

Dostupne su i gazeće pelene, no obično su preteške i krhke. Uz neovisnu proizvodnju, dobivaju se pouzdani proizvodi, ako, naravno, odaberete pravu gazu. To bi trebalo biti dovoljno gusto da se prilikom pranja niti ne raspršuju na strane i ne stvaraju grudice. Iskusne majke savjetuju umjesto gaze da uzmu stare listove organskog pamuka; oni su mekani, nemojte trljati tijelo, pa čak i jače od gaze nekoliko puta. Uzmite u obzir da će za novorođenče trebati oko 20-25 pelena, a svaki od njih traje gotovo četvornog metra gaze. Možete šivati ​​samo rubove proizvoda, tako da su niti manje zamagljene.

Sklapajući "maramicu"

Izrežite komad gaze 180 za 90 cm. Skočite na pola da biste napravili kvadrat, a zatim preklopili dijagonalno. Rezultirajući trokut mora biti prebačen preko rubova tako da se ne okreće. Stavili su je na taj način: stavili su pelenicu na stol pod kutom prema sebi, dijete je postavljeno na vrh, donji kraj proizvoda prolazi između nogu, a trbuščić je prekriven, a bočne krajeve pokrivene su i vezane.

Pravokutna pelena

Izrežite komad od 100 x 60 cm i preklopite ga na pola, a zatim ponovno na pola da biste dobili pravokutnik veličine 60x25 cm. Kratke rubove možete namazati ili obložiti niti. Oblažu ga na sljedeći način: jedan rub je unesen ispod leđa djeteta, drugi je prošao između nogu i stavljen na trbuščić. Oba ruba pelene se pritisne gumenim remenima ili remenom iz iste gaze.

Sklapanje na "mađarski" način

Komad gaze trebao bi biti 90x90 cm. Materijal je presavijen na pola, a zatim opet na pola. Sada trebate okrenuti gornji kutak rezultirajućeg kvadrata na stranu, okrenuti gaze i okretati slobodni komad od 2-3 puta kako biste stvorili trokut s zapečaćenim srednjim dijelom. Na ovoj komprimiranoj traci je položena beba, donji kraj je prošao između nogu, bočni krajevi su omotani oko struka i stavljeni u nabore.

Postoji još jedan način: morate odvojiti mekom dijelu od korištene kupljene pelene i ostaviti samo vanjski sloj materijala s kopčama ili elastičnim trakama. Gaza je presavijena u pravokutnik odgovarajuće veličine i stavljen u poklopac pelene.

Uvjeti korištenja

Pod improviziranim pelenama morate nanijeti zaštitnu kremu, jer gaza ili druga tkanina ne mogu ostati suha kada apsorbiraju tekućine. Kontakt s kožom može izazvati iritaciju, a peludni dermatitis može se razviti bez dodatne zaštite. Iz istog razloga, svakako oprati bebu nakon svakog odstranjivanja pelene.

Novorođenčad piše vrlo često, doslovce svakih 20-30 minuta, a gaze pelene treba mijenjati čim se navlaže. Čak i ako nisu jako mokra, nemoguće je otići do sljedećeg, jer koža bebe previše je osjetljiva.

Ako beba upravo pere, dovoljno je isprati gazu u toploj vodi, a pelene s stolicom moraju dobro oprati. Temperatura vode mora biti iznad 90 stupnjeva, tako da će sve bakterije u stolici umrijeti. Za pranje koristite sapun ili poseban prah za dojenčad. Iz uobičajenih prašaka može se pojaviti osip, čak i ako ste temeljito isprali. Suha gaza treba glačati na maksimalnoj temperaturi.

Noću, mijenjanje pelena iz gaze i ne probuditi bebu je vrlo teško, pa je bolje koristiti kupljeni proizvod za noć. Ali ako želite uštedjeti novac, možete napraviti višeslojnu pelenu: uzmite tri komada podmornice i pomaknite ih na dvostruko presavijenu gazu. Trebalo bi se pokazati pravokutnikom, čiji je gornji sloj gaza, a donji sloj - podmazivač. Kada se beba opisuje tijekom spavanja, morate pažljivo ukloniti gornju gaze i podmazivač. Tako će jedna pelena poslužiti, ako ne cijelu noć, a zatim barem nekoliko sati. Prilikom vezivanja gaze, čvorovi se trebaju nalaziti na trbuhu ili na boku, a onda se neće slomiti i ometati djetetu.

Da biste izbjegli nepotrebne brige i ne smanjili trajanje šetnji, bolje je nositi kupljenu pelenu izvana. No, u stanu gaze i tkanine proizvodi su u potpunosti opravdani i omogućiti dobru štednju.

Tablica. Cijene za pelene

Tkanina za pelene do-it-yourself

Svi roditelji sanjaju kako njihova djeca postaju jaka i zdrava. Dječji pribor, dizajniran za pružanje potrebnih bruseva, treba napraviti samo od prirodnih sastojaka i tkanina. I, prije svega, odnosi se na pelene.

Sadržaj članka:

Koža novorođenčadi je vrlo osjetljiva, a pelene treba odabrati s posebnom pažnjom kako bi se uklonili izgled iritacije i pelenskog osipa. To se posebno odnosi na pelene za dječake. Unatoč širokom rasponu različitih pelena za jednokratnu upotrebu u našem vremenu, mnoge majke vole ih sami napraviti.

Pelene to rade sami. Prednosti domaćih pelena

 • Znatna ušteda u obiteljskom proračunu (tkanina koja se koristi za izradu domaćih pelena je višestruko jeftinija od gotove pelene).
 • Sastav materijala je apsolutno jasan (kada kupujete tkaninu, majka uvijek ima priliku pažljivo odabrati prirodnu tkaninu).
 • Zamjena zraka u platnenim pelenama - puna, za razliku od tvornice.
 • Nedostatak mirisa i ovlaživača koji mogu dovesti do alergija.
 • Minimalna šteta za okoliš.
 • Ručne pelene su uvijek pri ruci. Ne treba ih trčati nakon pohranjivanja ako ostanu bez posla.

Kako napraviti pelenu s vlastitim rukama?

Najprije morate odabrati vrstu pelene. To je, ponovno iskoristivo ili jednokratno. Jednokratna pelena se mijenja odmah nakon pojedinačne uporabe za namjeravanu namjenu, a reusable pelena je osnova za izmjenjive košuljice. Jasno je da su obje košuljice i jednokratne pelene izbrisane nakon upotrebe.

Glavno pitanje je kako to napraviti.

Moguće je, slijedeći tradicije predaka, živjeti na tradicionalnoj gaze pelen, koja je dijagonalno presavijena iz kvadratnog reza tkanine. Ili odaberite takvu mogućnost kao pleteni trokut koji ima izduženi vrh. Nažalost, ova opcija nije praktična, jer je razgovor o novorođenčadi. I većinu vremena leži u krevetiću.

Pojedinačni pelene - opcije za jednokratne pelene

Plava pelena izrađena od gaze

 • Izrezana gaza dugačka 1,6 m na pola.
 • Nastala trg ima stranu 0,8 m, otstrachivaetsya na šivaćem stroju duž oboda pelene linije strochkoy.Podguznik spreman.

DIY gaze pelene pelene

 • Izrez gazeže se preklapa nekoliko puta kako bi se dobio segment od 10 cm.
 • Traka se preklopi na pola i ručno se zaglavi (na pisaćem stroju) duž perimetra.
 • Rezultirajući gazeći sloj je 30 x 10 cm.
 • Ova košuljica je umetnuta u domaće pelene, ili se nosi ispod gaćica.

Pletena pelena radite to sami

 • Uzorak trokuta je stvoren na takav način da je visina oko metar, uglovi su zaobljeni, a duljina baze je 0,9 m.
 • Rubovi se obrađuju na overlocku.
 • Pelena je dobra za upotrebu u ljetnim mjesecima - koža bebe dobro je prozračena i nema nelagode.

Ponovno upotrebljivi pelene rade sami

 • Gaćice od guste tkanine, odgovarajuće noge djeteta (stavite gaza umetak unutra).
 • Donje gaćice, unutar kojega se šljuka odijeli (gazište se stavlja u svakom slučaju).
 • Umjesto pantyja, koristi se "isprana" i operirana pelenska pelena. Opet, unutra je umetnuta gaza.

Kako napraviti reusable pelene

Stručni krojač za izradu pelene apsolutno nije potrebno. Uzorak je jednostavan kao moguć i izrađen je na osnovi tradicionalnih pampers tvornica. Vrlo često za takvo izrada "ručno izrađenih" koristiti runo. Koža djeteta, unatoč sintetici, dobro diše, ne znojenje.

 • Standardne pelene prikazane su na papiru s olovkom.
 • Svaka strana je dodana centimetrom (doplatak).
 • Oblik se prenosi u prethodno ispranu tkaninu.
 • Nakon rezanja sa strane stražnjeg dijela i duž križeva za noge, pričvršćeni su elastični pojasevi (u skladu s izvornikom).
 • Dalje, čičak je ušiven.
 • U gotovim gaćicama stavite rub od gaze, pamuka ili krpice.

Kako šivati ​​pelene iz gaze vlastitim rukama: korak-po-korak dijagrami

Korištenje jednokratnih pelena često dovodi do pelenskog osipa i iritacije na koži novorođenčadi. Da biste izbjegli neugodne posljedice ove metode skrbi o djeci, koristite tehnologije koje su testirane vremenom domaćim gaza pelenama.

Oni su nježni i tanki, savršeno prilagođeni osjetljivoj koži bebe. I naučite kako šivati ​​pelene iz gaze, možete u našem članku.

Iz ovog članka saznat ćete

Prednosti i nedostaci

Odabir između gaze pelena i jednokratnih pelena, morate vagati sve prednosti i nedostatke domaće gaćice.

Unatoč dojmljivom broju nedostataka domaćeg donjeg rublja za novorođenčad, mnogi roditelji to odabiru, jer se jednokratne pelene troše previše, uzrokuju neugodne posljedice uporabe.

Na primjer, prekomjerno zagrijavanje, ako nosite sintetski apsorbirajuće gaće za više od 6 sati zaredom, osip od pelene, alergije, svrbež u prsima, ovisnost itd.

Veličine pelene

Veličina gazeće pelene varira ovisno o težini i dobi djeteta.

 • Za novorođenčad (do 1 mjesec) težine do 5 kg - 60/100 cm.
 • Za djecu od 1 do 3 mjeseca s težinom do 6,5 kg - 80/100 cm.
 • Bebe od 3 mjeseca težine do 8 kg - 60/100 koristeći tehniku ​​"pravokutnika", 180/90 - "šiljak", 90/90 - "mađarska metoda".

Na veličinu proizvoda od tkanine utječu pojedinačne karakteristike razvoja djeteta, njegove tjelesne strukture, volumena struka i svećenika.

Vrste tkanina

Reusable baby hlače su izrađene samo od prirodnih tkanina. Razmotrite najpopularnije:

Ne uzrokuje alergijsku reakciju, prirodni, prozračni materijal.

Jeftin, ekološki prihvatljiv, jednostavan za čišćenje. Prodana pakiranja u ljekarnama.

Ugodna tkanina tijela sastoji se od pamuka i vune. Savršeno upija vlagu, prolazi zrak. Nježna koža novorođenčeta će se osjećati sjajno.

Izgleda poput gaze, ali gustijeg, tako da više istroši. Obično se ne oslikava i izbjeljuje. Nedostatak boja je jedna od glavnih prednosti Madapolama. Ne uzrokuje alergije.

Savjet! Moms za početak je napraviti malu količinu domaćih pelena iz različitih tkanina. Isprobajte ih, pogledajte reakciju kože novorođenčeta. Nakon toga, odlučite koji je materijal najprikladniji.

Šivamo za sebe

Za proizvodnju jednokratnih pelena trebat će vam materijal i igla i konac. Slijedite upute u nastavku:

 1. Pripremite rez željene veličine, 80 ili 100 cm, ovisno o dobi djeteta.
 2. Zamotajte rubove tkanine, omotane na svaku stranu od 1 do 2 cm. Stoga se materijal neće zveći i cvjetati, proizvod će trajati dulje.
 3. Presavijte gotov komad na pola, dobijte trg. Okrenite tkaninu tako da je preklop okrenut prema dolje.
 4. Desnom rukom držite gornji rub s lijevom rukom, pomaknite donji rub u sredinu gornje linije.
 5. Okrenite prazninu na drugoj strani, zamotajte na isti način.
 6. Trebali biste imati trokut, u sredini - pečat. Ako šavate zavoje, proizvod će biti prikladniji za upotrebu, ali gusti rubovi su suhi za vrlo dugo vremena.

Pozivamo vas da pogledate detaljan vodič za videozapise o šivanju šalice za pelene na šivaćem stroju.

Isprobajte svoje remek-djelo. Stavite je na stol tako da je vrh na dnu, usmjerite dijete na sredinu. Zamotajte kutove na bebu, postavite jedan na drugu. Učinjeno je. Bolje je staviti na hlače ili pelenu na vrhu, domaća pelena nije fiksirana na tijelu, tako da može puzati i odmotati. Idealno za dječake i djevojčice.

Tehnike preklapanja

Postoje četiri metode za preklapanje gaze pelene za novorođenčad. Ovaj maramicu, mađarski i dva načina za izradu pravokutnika. Zamislite svakoga pojedinačno, korak po korak.

Mađarski način

Ovaj videozapis vrlo jasno pokazuje kako brzo složiti pelenu ovom metodom.

Pripremite četvrtastu gusku.

Korak 1. Sklopite tkaninu na pola, preklopite ga.

Korak 2. Pravokutnik se ponovno sklapa, s desna na lijevo. Provjerite jesu li svi otvoreni krajevi s jedne strane.

Korak 3. Uzmite gornji sloj prstima za donji lijevi rub, uzmite što je više moguće na stranu. Smooth tkanina. Trebalo bi napraviti piramidu.

Korak 4. Preokrenite proizvod. Sada je na vrhu donji rub.

Korak 5. Na lijevoj strani vidjet ćete trg. Namjestite je u valjak, malo ga ravnom. Ovaj dio je neophodan za apsorpciju tekućine.

Korak 6. U sredini biste trebali imati trokut s brtvom. Njegova debljina osigurava apsorpciju gaćica. Ako vidite da nije dovoljno širok ili tanak, preokrenite pelenu ili uzmite veći rez.

Korak 7. Postavite gaza na stol s mijenjanjem, s oštrim kutom prema dolje.

Korak 8. Postavite dijete na vrh proizvoda tako da gornji rub bude usred struka na stražnjoj strani.

Korak 9. Uz oštar kutak, klizite med iznad djetetovih nogu, postavite rubove na trbuh i preklopite ga. Gornji sloj može se ponovno napuniti za dno. Ovo će zadržati proizvod na tijelu.

marama

Korak 1. Presavijte rez na pola da biste napravili kvadrat.

Korak 2. Savijte tkaninu dijagonalno. Dobiti jednodijelni trokut. Ako su nejednake rubove, labave niti, izvadite ih, šivite proizvod duž rubova.

Korak 3. Postavite maramicu na stol, jedan kutak treba gledati dolje. Dijete je iznad. Gornji rub tkanine trebao bi biti paralelan s pojasom djeteta, tako da se strane lako savijaju na trbuhu kada se presaviše.

Korak 4. Donji rub prolazi između nogu postavljenih u pupak. Nemojte se povlačiti previše toliko da ne trljate perineum djeteta, ali nemojte pustiti pelenicu, inače će tekućina nestati. Pobrinite se da nema nabora, izboja viška tkanine.

Korak 5. Držite tkaninu u sredini i preklopite gornje rubove na djetetovu trbuhu. Popravite ih, ugurane u gaćice ili vezu rubova. Obratite pozornost na ponašanje djeteta nakon odijevanja. Ako je beba nervozna, prolazi kroz noge, želi se riješiti pelene, trebali biste provjeriti dodatne nabore, nepropusnost fiksacije proizvoda na tijelu.

Pravokutnik (prvi put)

Jednostavnija proizvodna metoda koja traje manje vremena.

Korak 1. Izradite višeslojni pravokutnik gaze (pogledajte prvu metodu).

Korak 2. Izradite tanki remen od tankih traka tkanine. Omotajte rubove šivaćeg stroja, tako da ne trljate.

Korak 3. Temeljito glačajte dijelove.

Korak 4. Stavite bebu na gotovi pravokutnik, preskočite donji rub tkanine između nogu.

Korak 5. Spojite remen oko tijela, preko domaćih gaćica.

Korak 6. Radi lakšeg korištenja, možete šivati ​​pojas i presavijati u nekoliko slojeva tkanine, tako da domaća pampers neće pasti.

Savjet! Nemojte čvrsto vezati pojas. Dijete će osjećati nelagodu, sprječavanje probave i razmjene plinova.

Pravokutnik (drugi način)

U izgledu, gotovi gaćice podsjećaju na ponovnu upotrebu pampers.

Korak 1. Pripremite komad gaze. Namjestite ga u traku od 60 x 100 cm.

Korak 2. Ponovite postupak još 5 puta da biste dobili uski dio. Veličina će biti jednaka 20x60 cm.

Korak 3. Traka treba šivati ​​oko rubova.

Korak 4. Izmjerite opseg djetetovih bokova trakom, dodajte 2 cm na dobiveni broj. To je potrebno za izradu drugih dijelova.

Korak 5. Oduzmite 40 cm od mjerenja.

Korak 6. Podijelite dobivenu duljinu za 2. Izmjerite potrebnu količinu materijala za dva dijela.

Korak 7. Napravite skakače na isti način kao i glavni dio pelene. Na primjer, trebate umetnuti širinu od 7 cm: izrežite gips od 35 cm, širine 60 cm, preklopite ga 5 puta.

Korak 8. Šišite skakače. To će biti obloge unutar pelene.

Korak 9. Pripremite vrpcu za remen. To bi trebalo biti trake od najviše 2 cm širine. Pričvrstite ih na glavnu platnu, održat će pelenu na tijelu.

Korak 10. Spojite dijelove, ispravno popravite djetetu.

za višekratnu upotrebu nepromokashki

U ovom videozapisu saznat ćete kakve su vodonepropusne linije i koje su one bolje za kupnju.

Ekonomična opcija za plastičnu pelenu je višekratna vodootporna gaćica. Ne propuštaju tekućinu, mogu se koristiti tijekom dugih šetnji, noću za spavanje.

Oni su fiksirani na tijelo s stickies ili gumbe. Unatoč velikom broju prednosti, ova inačica tkanine pelene ima nekoliko nedostataka:

 • dugo sušenje

Unutarnji dio proizvoda je vrlo gust, prirodno suši više od tri dana. Proizvođači ne preporučuju korištenje baterije ili željeza za ubrzavanje postupka sušenja. Ali oni su izbrisani, kao jednokratni, u pisaćem stroju.

 • apsorbiraju malu količinu tekućine

Kapacitet košuljice ovisi o materijalu koji se koristi u njegovoj proizvodnji. Na primjer, gel može apsorbirati 3-4 litre tekućine, bambus - 5 puta manje, a gaćice s pjenastim punjenjem morat će se mijenjati nakon svake mokrenje.

Zanimljivo! Vlažne četkice zaista štedi malu količinu novca za kupnju skupih pelena. Prema procjenama mladih mumija, u cijenama 2018, približan iznos može biti 20-30 tisuća rubalja godišnje.

Mi sami vodootporni brodovi

Za povećanje volumena apsorbirane tekućine potreban je košuljica u jednoj ili višekratnoj peleni. Izrađena je od istog materijala kao i domaće dječje gaćice: flanel, gaza, sloj, bambusov materijal, madapolam. Pamučno podmetanje nije pogodno za tu svrhu. Kada se mokro pukne, liner će morati baciti.

Izrada linera sa svojim rukama je jednostavna, slijedite shemu:

 1. Uzimamo rub odabrane tkanine, bolji flanel, bambus, veličine 30x40 cm, sklonimo ga 3-4 puta, dobivamo pravokutnik.
 2. Ukliješteni rubovi, uklanjajući višak konca. Ili treperi overlock. Glavna stvar je da umetnite okrugli, tako da ne utrlja djetetove noge, intimno područje.
 3. Prije upotrebe glačamo proizvod.

Nemojte napraviti brodove kod kuće. Prodaju se u ljekarnama, su jeftine.

Kako se prati i brine

Gaze pelene su proizvodi koji se mogu ponovno upotrijebiti. Ako želite da vam više služe, slijedite neka pravila za brigu o njima:

 • Jednu pelenu možete upravljati 2-3 mjeseca, a zatim ih treba izbaciti i šivati ​​nove.
 • Oprati ih bez sredstava za izbjeljivanje, bolje rukama. Temeljito isprati sapunskom vodom. Koristite samo deterdžent za pranje rublja za djecu.
 • Jednom tjedno kuhajte gazeće pelene za novorođenčad. Dezinfekcija je neophodna kako bi se spriječio peludni dermatitis.
 • Osušite svoje domaće pampere bez korištenja grijača, na prirodan način.
 • Nakon pranja glačajte proizvod s obje strane. Budite oprezni s željeza ako ste napravili pelenu vodootpornog podmornica.

Kupujemo gotovu verziju

Gaze pelene ne moraju sami raditi. Ljekoviti lanci nude izbor velikog broja jednokratnih i višekratnih tkiva za bebe. Dolje su prikazani pregled najpopularnijih i najpovoljnijih cijena.

Proizvođač koristi materijal visoke kvalitete, mekana je i udobna. Uz dugotrajnu uporabu proizvoda ne gubi uredan izgled.

Zaslužio je ljubav kupaca s dugogodišnjom kvalitetom. Tkanina je savršeno prozračna, nema kožne pelene na koži bebe.

Proizvođač koristi lagani prirodni materijal. Od kože bebe diše, osigurano od dermatitisa i crvenila. Tkanina se ne deformira nakon nošenja i pranja proizvoda, ona ostaje trajna i elastična. Pelene su fiksirane na dječjom struku s velcro. Serija je prikazana s mogućnošću ponovne uporabe i raspoloživosti.

U video ispod ćete naučiti koje su reusable pelene, koje su njihove pro i kontra.

Povijest samopaglašene pelene odjeće seže u antiku. Mnogi ih smatraju reliktom prošlosti, ali ne biste trebali napustiti ovu metodu brige o djeci. Ocijenite udobnost i praktičnost samog korištenja, provjerite savjete baka u praksi.

VAŽNO! * Kod kopiranja materijala iz članka, navedite aktivnu vezu na izvor: https://razvitie-vospitanie.ru/uhod/kak_sdelat_marlevii_podguznik.html

Ako vam se sviđa članak - i ostavite komentar u nastavku. Vaše mišljenje je važno za nas!