Jastuk za novorođenče Komarovsky

Zdravlje

Post savezni »Tue May 01, 2007 18:43

Poruka kosolapiy »Thu May 10, 2007 16:29

jastuk je hitan

Post annaowens »uto vel 28, 2012 18:27

Poruka slb.michael »uto vel 28, 2012 18:39

Poruka shurka »uto vel 28, 2012 19:05

Poruka Frigga »uto vel 28, 2012 19:07

nagib madraca

Poruka Zorka »Mon Nov 25, 2013 15:54

Poruka Liu "Tue Nov 26, 2013 11:09

Poruka Stina_187175 »Thu Dec 26, 2013 10:34

Poruka Liu "Thu Dec 26, 2013 10:51

Post lowanna »Pet Dec 27, 2013 10:34

Korisne informacije o korištenju jastuka za novorođenče: treba li krevet

Novorođene bebe provode većinu svog vremena u snu. Vrlo je važno pravilno urediti postelju kako ne bi oštetili zdravlje djeteta i pridonijeli skladnom razvoju njegova tijela.

Prema pedijatri, ne preporuča se staviti jastuk pod glavu djeteta oko godinu dana, a osim toga, djeca se često okreću u snu toliko, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

Trebate li?

Da li dijete treba jastuk prema dr. Komarovskom? On smatra da dijete mlađe od 2 godine ne treba ga koristiti. Iz njegovih objašnjenja slijedi da jastuk (za ljude bilo koje dobi) namjerava nadoknaditi udaljenost od uha do ramena dok leži na svojoj strani. Ne dopušta da se kralježnica savijati i vrat iscuri.

Rizici pri korištenju jastuka:

 1. Ako se dijete u snu pretvori na trbuščić i zakopava nos u jastuk, onda jednostavno može ugušiti.

Mišići beba vrata još uvijek su vrlo slabi i on neće moći okrenuti glavu na stranu, otvarajući mlaznicu za pristup zraku.

 • Zbog spavanja na jastuku, lomljivi i nezreljeni kralješci djeteta lako se deformiraju.
 • Proizvodi s određenim vrstama prirodnih punila (detaljno opisani u nastavku) mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Kada je to potrebno?

  Kada je potrebna upotreba jastuka:

  • Ako dijete ima dijagnozu kongenitalne mišićne tortikulije. U tom slučaju (pored glavnog liječenja) liječnik će propisati uporabu posebnog ortopedskog jastuka. Ona će poslužiti kao pomoć pri ispravljanju zakrivljenosti.
  • Kada beba stalno spava u jednom položaju, ona je puna deformacije mekih kosti lubanje. U tom se slučaju preporučuje kupiti dječji jastuk kako bi mogao zadržati glavu.
  • Ako je beba sklona učestaloj regurgitiranju, pomoći će vam jastuk s nagibom. Zato ne može zagušiti povraćanje.
  • Ako postoji kršenje mišićnog tonusa u području cerviksa djeteta, liječnik također može propisati uporabu jastuka. Njegov oblik ovisi o dijagnozi (hipotoničnom ili hipertonskom) i omogućit će stabilizaciju stanja mišića novorođenčeta.

  Pojedinosti o svakoj vrsti jastuka:

  Ima visinu od oko 10 centimetara i nagib od 15-30 stupnjeva. Širina jastuka bi trebala biti jednaka širini kreveta novorođenčeta, tako da se ne bi mogao zaglaviti između ruba i ruba jastuka kada se okreće.

  Izrađen je od gustih materijala. Pomaže ako dijete često regurgitirate - zbog povišenog položaja tijela, neće moći gušiti. Može se koristiti od rođenja do 3 godine.

  Takav jastuk trebao bi biti ne samo pod glavom, već i pod leđima mrvica. Vratni mišići će se držati u opuštenom stanju (s hipertonom), a kralježnica neće biti savijena.

 • Nasloni za glavu.

  Zbog sličnosti također ima naziv "leptir". To je jastuk s usjekom za glavu u sredini. To vam omogućuje da fiksirate glavu u ispravan položaj, a njegova strana će podržati vrat.

  Za takve jastuke se obično koriste elastični materijali kao što su rayon ili lateks.

  Koristi se za prevenciju i kao pomoćno liječenje tortikulusa. Dizajniran za djecu od 3 tjedna do 2 godine.

 • Pozicioner.

  Koristi se za držanje bebe u jednom položaju (na bočnoj ili stražnjoj strani).

  Sastoji se od 2 bočna valjka koji nježno drže dijete u jednom položaju. Posebna značajka jastuka položaja je da se položaj valjaka, kao i širina samog jastuka, može mijenjati.

  To će vam omogućiti prilagodbu veličine za rastuće dijete i krevetić. Koristi se do 2 godine.

 • Otvori prsten

  Nije preporučljivo koristiti takav jastuk za spavanje. Namijenjen je za dojenje. Mama postavlja jastuk na krilo, a ona stavlja bebu na nju.

  Jastuk u obliku otvorenog prstena, iako se prodaje u odjelu za novorođenčad, vjerojatno će postati dobar pomagač za majku tijekom dojenja.

  Nije preporučljivo staviti takav proizvod pod glavu tijekom spavanja, ali je potrebno postaviti pozadinu "na stranu" ispod leđa.

 • Protivoudushlivaya.

  Ima poroznu strukturu. Proizvod je monolitni blok od spužvastog materijala. Jastučić ima visoko poroznu strukturu ili perforaciju na cijeloj površini.

  To omogućava bebi slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu

  Čak i ako se beba pretvori na trbuh i zakopči nos u jastuku, struktura disanja proizvoda neće dopustiti da se uguši. Izrađen je, u pravilu, od poliuretanske pjene ili lateksa.

 • punjenje

  • Perje i dolje. Takvi jastuci su nepoželjni za djecu jer postoji rizik od alergijske reakcije. Oni su nepraktični i teško se brinu.
  • Ovčja vuna. Unatoč "prozračnim" i termostatskim svojstvima, ovaj materijal se također ne preporučuje kao punilo za dječji jastuk.

  Sintetička punila (treba napomenuti da su svi sintetički materijali hipoalergijski):

  • Sintepon. Lagana, bez mirisa, dobro prozračna, lagana za pranje i sušenje brzo. Nedostatak sintetičkog zimzelera u svojoj krhkosti - brzo pada i gubi oblik.
  • Komforel. Mekani, elastični materijal. Savršeno prozračna i sposobna zadržati toplinu. Ne uzrokuje poteškoće pri odlasku. Razlikuje trajnost.
  • Hollofayber. Elastično i prozračno punilo, ne apsorbira mirise, brzo vraća oblik, izdržljiv.
  • Latex. Mekani i lagani, ali izdržljivi materijali. Ima poroznu strukturu (koja značajno smanjuje rizik od gušenja u snu), ima antibakterijska svojstva, izdržljiva. Nedostatak lateksa u visokim troškovima.
  • Poliuretanska pjena. Elastična, izdržljiva, porozna punila. Potreban je oblik glave i sposoban je za termoregulaciju.

  Što je bolje odabrati?

  Odabir jastuka za dijete - težak zadatak. Slijedeći kriteriji pomoći će u rješavanju:

  1. Veličina. Širina jastuka bi se trebala podudarati s širinom krevetića (najčešće je 40-60 cm), duljina može biti između 30 i 45 centimetara, ali visina ovisi o dobi djeteta.

  Nudimo gledati videozapis o tome što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg jastuka:

  Jastuci s različitim punilima zahtijevaju različitu njegu:

  • Perje i dolje. Takav jastuk bi trebao biti napitan svakodnevno i redovito ventiliran. Ispiranje pera ili jastuka kod kuće je vrlo složen postupak, tako da vlasnici obično pribjegavaju suhom čišćenju.

  Korisni videozapis

  Nudimo vam gledanje videozapisa o dječjim jastučićima i njihovoj ispravnoj upotrebi za miran san beba:

  zaključak

  Nepropisno odabrani jastuk ne samo da donosi neugodnosti djetetu, već također može ozbiljno štetiti. Uostalom, kosti, mišići i zglobovi djeteta još uvijek su slabi i lako se deformiraju. Treba imati na umu da do 2 godine upotreba jastuka obično nije preporučljiva. U slučaju kada postoje naznake za njegovu upotrebu, izbor proizvoda mora biti vrlo pažljiv.

  Jastuk za dojenčad iz koje doba komarovsky

  Ortopedski jastuci za djecu

  Takav raznovrstan proizvod, uključujući ortopedske predmete, nudi se za prodaju djeci, koju mnogi roditelji steknu bez razmišljanja o postojanju indikacija za vlastito dijete. Želja za osiguranjem bebe ima sve najbolje, nije uvijek pohvalno i u svim slučajevima ne donosi pozitivne rezultate. To se u potpunosti odnosi na takav proizvod kao dječji ortopedski jastuk.

  Za što su ti proizvodi?

  Dijete, jedva rođeno, provodi većinu svog vremena u snu. Od dobi od 1-1,5 mjeseci, on počinje držati glavu, što je olakšano dovoljnim razvojem mišića na vratu i vratu. Istodobno se vratna kralježnica postepeno pojačava i formira se grlićna fiziološka zavoja. Nadalje, kada dijete počinje sjesti, puzati, ustati i hodati, naizmjenično se formiraju prsa i lumbalna zavoja.

  Tijekom svih ovih razdoblja, položaj djeteta tijekom spavanja je iznimno važan. Dok dijete spava, svi njegovi mišići trebaju biti u opuštenoj situaciji, krvne žile i živčani vodiči ne smiju biti u neprirodnom položaju ili komprimirani izvana, a fiziološka zakrivljenost kralježnice ne bi trebala biti ojačana. U velikoj mjeri to se odnosi na područje cerviksa, a pravilno odabrani jastuk će moći pružiti sve navedene uvjete zdravog sna.

  Mnogi roditelji zabrinuti su za pitanje jesu li ortopedski jastuci potrebni za novorođenčad i od kojega se doba može koristiti. Prema pedijatri, ako je beba zdrava i nema naznaka za korekciju cervikalne regije ili oblika glave, onda dječji ortopedski jastuk nije potreban.

  Dokaz o tome može biti mnogo ranijih generacija koji nemaju jastuka pod glavom u djetinjstvu i spavaju na istom madracu. Dječji liječnici uvijek su preporučili, isto tako savjetuju: u dobi od jedne godine bolje je spavati na jednome madracu.

  Međutim, ove preporuke nisu relevantne za sve dojenčad, pa su potrebne sljedeće situacije kada su potrebni ortopedski jastuci za djecu:

  • beba je rođena s ozljedom kod rođenja koja se odnosi na vratnu kralježnicu ili mišiće vrata i ogrlice;
  • dijete je dijagnosticirano torticollis, srodan ili stečen;
  • povećava ili smanjuje tonus mišića u području cerviksa;
  • beba je rođena prerano, što sugerira, zajedno s drugim uvjetima, nedostatan ton vratnog mišića;
  • beba ima abnormalni oblik glave, kao rezultat prolaska kroz uski kanal za rođenje ili zbog rakom.

  Naravno, u tim slučajevima pedijatar, pedijatar ili ortopedist savjetuje roditelje da kupuju korektivni jastuk za dijete. Ovaj proizvod, u kombinaciji s medicinskim, fizioterapeutskim ili kirurškim metodama liječenja, pomaže postići pozitivan učinak terapije.

  Dakle, glavna svrha ortopedskih jastuka za djecu bilo koje dobi, a ne samo bebe, je sljedeća:

  • podupire kralježnicu djeteta u ispravnom fiziološkom položaju;
  • služe kao prevencija skolioze i kyfoze;
  • pružiti izvrsno držanje u budućnosti;
  • pružiti normalnu opskrbu krvlju i inervaciju mišića, što im pomaže da u potpunosti rastu i razvijaju.

  Ako je u dobi od jedne godine samo stručnjak može preporučiti uporabu ortopedskog proizvoda, a nakon 2-3 godine neće ometati bilo koje dijete. U tom razdoblju beba se aktivno kreće, razvija strukturu mišića i kostiju. Neodgovarajući položaj tijekom spavanja, osobito glave i vrata, može spriječiti cirkulaciju krvi u području cerviksa, što će dovesti do nedovoljne opskrbe krvi glavi i mozgu. Kao rezultat toga dijete se budi neugodno, kapriciozno i ​​nemirno.

  Koje su jastuke za djecu?

  Za djecu od dvije godine, kao i novorođenčadi, nude se različiti modeli korektivnih proizvoda. Takve poznate tvrtke kao što su Trives, Pasteur, SISSEL, Trelax, Ascona i Ormatek proizvode jastuke raznih oblika i veličina, od prirodnih materijala i hipoalergenskih punila i pokrivača.

  Prema svrsi i formi su sljedeći:

  • "Leptir" za novorođenčad, koja podržava glavu djeteta i sprječava njegovu revoluciju, to se postiže kružnim produbljivanjem glave i valjka oko njegovog opsega;
  • "Dizajner" za bebe, kojeg predstavlja bazu i nekoliko uzdužnih valjaka pričvršćenih na ljepljive podloge, omogućuje pričvršćivanje ne samo glave i vrata djeteta, već i njegovo tijelo i ručke;
  • "Naslon za glavu", koji kopira oblik odraslih ortopedskih proizvoda; ima dva paralelna valjka različitih visina, kako bi se odabrali pravu veličinu, potrebno je znati širinu beba ramena;
  • Model "ceste", koji izgleda kao bagel, ima divergentne krajeve i nalazi se pod glavom djeteta prilikom putovanja, osobito potreban za automobile ili autobuse, srednja visina treba biti 3-5 cm.

  Sva punila koja se koriste za izradu jastuka su ekološki prihvatljiva i hipoalergena, savršeno prati i suha. Ne započinju plijesni ili grinje, tijekom vremena, elastičnost i kvaliteta prigušenja se ne smanjuju. Perforirani lateks, poliuretanska pjena, vlakno, udobnost i jastučnice od pamuka ili bambusa koriste se kao punila za higijenske, vlažne i prozračne materijale.

  Domaća tvrtka Trives proizvodi ortopedske proizvode od poliuretanske pjene, koja ima funkciju "pamćenja". Za djecu svih uzrasta dostupni su različiti oblici i veličine jastuka. Drugi ruski proizvođač, Ormatek, koristi perforirani lateks kao punilo i proizvodi proizvode koji su bliski obilježjima uzoraka za odrasle. Tvrtka Ascona nudi različite modele ortopedskih jastuka s različitim funkcijama i značajkama: s efektom pamćenja, opružnim komponentama, ugljičnim umetcima, s gelom za hlađenje.

  Kako odabrati pravu veličinu

  Bez obzira na to ima li dijete kršenje mišićno-koštanog sustava, preporučujemo da se posavjetujte sa stručnjakom prije kupnje ortopedskog proizvoda. Svakako će preporučiti koji oblik odabrati i kako pravilno izračunati željenu veličinu jastuka. Ako je izabran za dijete od 2-3 godine, onda su pravila izbora ista kao u odraslima.

  U pravilu je poželjna pravokutna oblika, tako da duga strana odgovara širini dječjeg krevetića. U tom slučaju, glava za vrijeme spavanja neće odmotati jastuk i neće biti između nje i rešetki rešetke. U takvim modelima na duge strane nalaze se dva valjka, veće i manje visine. To je neophodno jer neka djeca vole spavati na leđima, dok drugi vole spavati na svojim stranama. Na ovim dvama položajima bebe koriste se valjci različitih visina.

  Ako spava na leđima, jastuk je postavljen tako da dijete može položiti glavu na niski valjak. Njegova visina obično ne ovisi o dimenzijama spavača i prosječno 3-5 cm, što pruža najviše fiziološko mjesto cervikalne kralježnice, a očuvanje prirodne lordoze. Istodobno, potrebno je osigurati da dječja ramena ne leže na jastuku, ali su na njezinom rubu tako da okomita linija koja se izvlači iz djetetova uha prolazi kroz najviši dio valjka, kao što je prikazano na sljedećoj slici:

  Ako dijete obično preferira spavati na strani, tada će se veličina jastuka postupno povećavati, zajedno s dobi djeteta. To je zato što visina višeg jastuka, koja bi trebala biti ispod glave, ovisi o širini ramena djeteta.

  Stoga, prije kupnje, potrebno je izmjeriti udaljenost od vrata do kraja djetetova ramena, isto bi trebalo biti i visoki valjak. To je neophodno jer se u položaju spavanja na bočnoj strani vratna kralježnica mora nalaziti paralelno s vodoravnom površinom, bez dodatnih savijanja i zakrivljenosti. Visoki valjak ortopedskog jastuka u potpunosti to osigurava, što dovodi do dobre opskrbe krvi i opuštanja mišića tijekom spavanja.

  Što roditelji misle

  U pravilu, povratne informacije roditelja čije dijete spava na korektivnom jastuku je u većini slučajeva pozitivno. Evo nekih od njih:

  Svetlana, 25 godina
  "Moj sin je dijagnosticiran torticollis u dobi od 1 mjesec. Osim tijeka masaže, kirurg je preporučio kupiti posebnu podlogu. Naravno, kupili smo model iz tvrtke Trives, u obliku leptira. Nakon dva mjeseca konstantne uporabe postignut je pozitivan napredak. "

  Veronica, 30 godina
  "Preporučili smo pedijatrijskog neurologa da kupi ortopedski jastučić za dijete. Rekla je da je ton vratnih mišića malo povećao i bilo je važno da se dobro opuste tijekom spavanja. Naš je sin sada pola godine star, tiho spava na takvom jastuku i uvijek se budi vesela i vesela. "

  Katerina, 29 godina
  "Trebalo nam je oko mjesec dana da ispravimo malu torticollis uz pomoć jastuka za bebe. Glava kćeri je cijelo vrijeme bila u ispravnom položaju zahvaljujući kružnom udubljenju. Postupno se vratni mišići ojačali i razvili ravnomjerno, a mi smo uklonjeni iz ove dijagnoze. "

  Ortopedski jastuci za djecu, ako ih je propisao liječnik za liječenje određene patologije, uvijek se koriste u kombinaciji s drugim metodama. Samo u ovom slučaju, očekivani učinak je stvarno velik.

  Dodajte komentar

  Moj Spina.ru © 2012-2018. Kopiranje materijala je moguće samo u odnosu na ovu stranicu.
  UPOZORENJE! Sve informacije na ovim stranicama su samo za referencu ili popularne. Dijagnoza i propisivanje lijekova zahtijeva poznavanje medicinske povijesti i pregled liječnika. Stoga preporučujemo da se posavjetujete liječniku za liječenje i dijagnozu, a ne samoizravu. Korisnički ugovor za oglašivače

  Ortopedski jastuk za bebe i madrace postaje sve popularniji svaki dan. Činjenica je da u posljednje vrijeme osoba počinje posvetiti više vremena za svoje zdravlje, a posebno na zdravlje novorođenčeta. U pravilu, bebe kupuju ortopedske jastuke. Međutim, nisu svi roditelji razmišljali o tome je li to stvarno neophodna stvar ili dijete može učiniti savršeno bez nje?

  Ono je teško odgovoriti na ovo pitanje. Neki roditelji poučavaju svoje dijete da spavaju u usponu od ranog djetinjstva, dok drugi pokušavaju do tri godine da ne pribjegnu uporabi takvih predmeta. No postoje situacije kada je upotreba nužna, a ponekad je proizvod zabranjen.

  Je li dijete potrebno ortopedski jastuk?

  Ortopedski jastuk za bebu obavlja sljedeće funkcije:

  • podupire glavu s obje strane, pogotovo ako je leptirni jastuk;
  • podupire vrat djeteta;
  • sprječava nastanak bolesti kostiju.

  Mnogi roditelji za bebu nastoje stvoriti ugodno okruženje kupnjom hrpom ortopedskih proizvoda. Što se tiče madraca, ako je ortopedski, to će imati koristi svakom djetetu. Međutim, s obzirom na jastuke, oni nisu usredotočeni na svu djecu pa stoga prije kupnje morate učiniti sljedeće:

  Svaki proizvod je opremljen uputama za uporabu. Prije kupnje trebao bi biti upoznat s njom.

  Pročitajte preporuke proizvođača ortopedskih proizvoda.

  Posavjetujte se s pedijatrom, ortopedom i neuropatologom.

  Tek nakon dopuštenja specijalista možete ga dobiti za novorođenče.

  Ortopedski valjci mogu se koristiti za bolesnu i zdravu djecu. Što se tiče zdravog djeteta, u kojem liječnik nije pronašao nikakve patološke procese u sustavu mišićno-koštanog sustava, takvo dijete ne bi trebalo jastuk barem godinu dana.

  Svi stručnjaci kažu da do godinu dana dijete ne treba ništa staviti pod glavu, jer se kralježnica prirodno razvija. Neki roditelji, kao alternativu, stavljaju leglo pod glavu djeteta.

  Neki ortopedi preporučuju nakon godinu dana da počnu koristiti proizvod veću visinu. Međutim, to se može učiniti samo u slučaju kada nema kontraindikacija.

  Što se tiče korištenja "leptira" u slučaju izobličenja ili drugih patologija mišićno-koštanog sustava, preporučljivo je da takva djeca barem imaju noćni san na ortopedskom proizvodu. Jastuk mora biti pravilno odabran, jer postoji nekoliko vrsta njih. U pravilu, kada se koristi krivulja, koristi se "leptir", koji fiksira djetetovu glavu u željeni položaj. Ako pravilno odaberete proizvod, dijete će se riješiti bolesti mnogo brže.

  Važno je razumjeti da u prisutnosti patologije ortopedski proizvod mora propisati ortopedist, on će odabrati potrebnu vrstu i visinu. Većina roditelja stavlja dijete od rođenja na jastuk kako bi spriječila pojavu tortikulusa, no masaže će to pomoći puno bolje.

  Ortopedski jastuk za novorođenče također je koristan kada se kosti lubanje deformiraju ili kad beba ima tendenciju za taj proces. U takvoj situaciji proizvod će biti vrlo koristan i oslobodit će dijete od nepravilnosti lubanje. Međutim, u ovom slučaju, jastuk bi trebao biti pravilno odabran, naime, na preporuku ortopeda i neuropatologa. Samozadovoljavanje može imati neželjene učinke.

  Zašto zdravo dijete nije potrebno?

  Razlozi zbog kojih se ne preporučuje:

  Priroda dugo razmišlja sve, a razvoj cervikalne kralježnice javlja se bolje na ravnoj površini.

  Spavanje djeteta može biti neugodno jer je u neprirodnom položaju.

  Ovaj proizvod može iscijediti vrat, uzrokujući ozbiljne probleme.

  U najgorem slučaju, valjak može ometati normalnu cirkulaciju u vratnoj kralježnici. To može uzrokovati mnoge bolesti koje nisu povezane s kralježnicom.

  Često proizvođači u uputama mogu tvrditi da je proizvod potpuno siguran, čak i za zdravu djecu. Ali gotovo svi ortopedi i pedijatri slažu se da se dječji ortopedski jastuk koristi tek nakon godinu dana i samo ako postoji potreba za njom.

  Kao što je gore spomenuto, mišićno-koštani sustav osobe se razvija neovisno bez upotrebe pomagala. I kako doživljava iskustvo mnogih roditelja, jastuk je bio neugodno i dječak je spavao na ravnom madracu.

  Vrste ortopedskih jastuka

  Za dojenčad postoje tri glavne vrste:

  1. Jastuk ima klasičan oblik.
  2. "Butterfly".
  3. Proizvod koji se sastoji od 2 meka valjka na stranama.

  Klasični dječji jastuk dizajniran je za djecu koja su naučili držati glavu, ima malu visinu. Neki proizvođači proizvode modele u kojima postoji bočna potpora oko rubova, zbog čega dijete ne vrti se kroz krevetić. Visinska nadmorska visina namijenjena je djeci starijoj od godinu dana, pravilno podupire vrat i uklanja višak vlage i topline.

  "Leptir" je namijenjen bebama od 4 mjeseca. Ima mali valjak, zato se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom prije kupnje. Proizvod obavlja funkciju podupiranja glave od nekoliko strana odjednom. Pruža udoban san i pravilan položaj vrata, što pridonosi uobičajenom formiranju kostiju lubanje.

  Proizvod s valjcima na stranama nalikuje odraslim jastucima. Sadrže meke punila, au sredini je mala šuplja glava. Dijete može spavati na njemu u bilo kojem položaju, a roditelji ne mogu brinuti zbog pritiska na bebin vrat. U pravilu se koriste samo kad dijete ima godinu dana.

  Kako položiti dijete

  Neposredno nakon stjecanja, roditelji trebaju pažljivo pregledati upute proizvođača. Na ravnoj stavci beba bi trebala odmarati s glavom i samim tijelom na madracu. Što se tiče valjka, odrasle osobe trebaju kontrolirati da glava ima posebnu usjek, a sam vrat na malom valjku. Ista pravila vrijede za "leptir".

  Važno je shvatiti da vrijedi paziti ne samo na jastuk, već i na dijete. Roditelji bi trebali promatrati dijete i shvatiti je li stvarno ugodno za njega da spava na njemu ili je nestašan i koji se vrti. U ovom slučaju, bolje je napustiti njegovu upotrebu.

  Dr. Komarovsky na deformaciji valgus nogu u djece: liječenje i prevencija

  Poznati praktikant Komarovsky preporučuje da roditelji traže medicinsku pomoć pri prvom znaku valgusne deformacije stopala kod djece. Taj se kvar karakterizira smanjenjem visine luka, zakrivljenosti osi u X-obliku. Prsti bebe i peta se razvijaju prema van, a srednji dio blago pada. Kretanje djeteta postaje nespretno, žali se na bolne senzacije, ubrzo se umorne čak i za kratku šetnju.

  Pojava jednog od simptoma trebao bi biti poticaj za posjet dječjoj ortopediji. Liječnik će provesti vanjski pregled djeteta, imenovat će niz instrumentalnih studija - nogu X-zrake, plantografije i podometrije. Blaga valgusna deformacija reagira dobro na liječenje konzervativnim metodama. Prikazivanje masaže, fizioterapije, preporučeno nošenje ortopedskih uređaja. U slučaju teške patologije obavlja se kirurška korekcija stopala.

  Karakteristične osobine bolesti

  Uz valgusovu deformaciju, dijete, pokušavajući stabilizirati položaj tijela u prostoru, patološki mijenja svoj hod. E. O. Komarovsky upozorava roditelje na činjenicu da to dovodi do pojave najtežih bolesti koje je konzervativno liječenje teško liječiti:

  • osteokondroza lumbosakralne kralježnice;
  • deformacija kuka, koljena, zglobova gležnja;
  • artroza koja se javlja na pozadini nepovratnog uništavanja hialinske hrskavice.

  Potrebno je nekoliko godina da razviju takve komplikacije, a rjeđe se dijagnosticiraju. U suvremenoj pedijatriji prakticiralo se redovito ispitivanje bolesnika. Težina leži u različitoj etiologiji valgusne deformacije. Što bi moglo biti patologija:

  • kongenitalne, koje proizlaze iz intrauterinskih abnormalnosti formiranja nogu;
  • stečena, razvijena u procesu rasta djeteta.

  Kongenitalna deformacija obično se dijagnosticira do šest mjeseci života, a pedijatrijski ortopedi odmah obavljaju svoju terapiju. Pravovremeno otkrivanje stečene patologije često ovisi o skrbi za mame i tate. Nepravilno oblikovanje stopala postaje vidljivo 11 mjeseci, kada se dijete počinje relativno pouzdano kretati. Dr. Komarovsky upozorava da je deformacija ravnih valgija stopala otkrivena kod djeteta s nedovoljno visokom napetosti mišića. Patologija skeletnih mišića javlja se iz sljedećih razloga:

  • prijevremenost;
  • nepravilna biosinteza kolagena, izazivanje hiperaktivnosti zglobova, povećana elastičnost ligamenta i tetiva;
  • Ricketi su bolest koja je karakterizirana poremećajem stvaranja kosti i nedostatkom mineralizacije kostiju;
  • niska tjelesna otpornost na virusne, bakterijske zarazne agense, bronhitis koji se često javlja, tonsilitis, laringitis, bronhiolitis.

  Valgusova deformacija razvija se ako se dijete dijagnosticira patologijom u kojoj su statistički i dinamički odnosi djelomično ili potpuno kršeni. Ovaj poremećaj prati cerebralnu paralizu, polineuropatiju, miodistrofiju i polio. Neodgovarajuća rotacija prstiju i peta može biti posljedica produljene imobilizacije djeteta nakon prijeloma, dislokacije, pucanja ligamenta ili tetiva.

  Doktor Komarovsky o valgus nogu deformacija

  Poznati pedijatar skreće pozornost roditelja da oni ponekad izazivaju razvoj patologije. To vrijedi za punu djecu. Njihov mišićno-koštani sustav samo hrani oblik, a ligamenti, tetive su pre elastične, mišićni korzet stopala nije dovoljno jak. Kada dijete s pretilošću počne hodati, njegova potplata doživljava stres, što dovodi do valgusne deformacije. Događaji se razvijaju u istom negativnom scenariju, ako su mame i tate ispred prirodnog tijeka događaja. Oni počinju prerano staviti bebu na svoje noge, prisiljavajući ih da poduzmu prve korake. Elastični ligamenti još nisu u stanju izdržati težinu djeteta, pa se počnu protezati, destabilizirajući zglobove nogu.

  Dr. Komarovsky često provodi razgovore s roditeljima, usredotočujući pozornost na uzroke patologije, na načine pravovremenog prepoznavanja, na metode konzervativnog liječenja. Evo njegovih preporuka:

  • Prilikom odabira obuće za bebe ne smijete krenuti do ekstrema - odmah nabaviti ortopedske cipele koje čvrsto pričvršćuju stopalo ili daju prednost širokim sandalama na ravnom potplatu. Najbolja opcija - cipele s malom izbočinom na peti, dobro prilagođavajući, no ne ograničavajući se. Sandale i cipele mogu biti jedan od kriterija za dijagnozu valgusne deformacije. Najveće trošenje cipele opaženo je iznutra;
  • Za sprečavanje raka u hladnoj sezoni, kada je sunce skriveno iza oblaka, pedijatri propisuju naftnu otopinu ergokalciferola novorođenčadi i maloljetnika. Vitamin D topiv u mastima potiče optimalnu apsorpciju (asimilaciju) kalcija u tragovima. Ova preporuka liječnika ne može se zanemariti, jer unos tijeka ergokalciferola pomaže da kosti, hrskavice nogu, noseći ligamenti i tetive oblikuju ispravno;
  • Ako roditelji sumnjaju da djetetove noge razvijaju pogrešno, onda se možete prijaviti izravno pedijatru. Liječnik ove specijalizacije ima sve vještine za dijagnosticiranje valgusne deformacije. Daljnji tretman vrši pedijatrijski ortopedist. Ako je potrebno, liječnici druge uske specijalizacije povezani su s terapijom - endokrinologom, neurologom, imunologom;
  • liječenje koje se provodi u početnoj fazi bolesti, omogućava 100% šanse da se izbjegne ozbiljne komplikacije. No, dr. Komarovsky savjetuje roditeljima da ne paniču, ako dijete pokazuje operaciju. Operaciju izvode iskusni ortopedski kirurzi koji redovito potvrđuju svoje kvalifikacije.

  Videozapis s liječničkim komentarima:

  Često u video, dr. Komarovsky pokazuje posebne prostirke, hodanje na koje postaje izvrsna prevencija valgus stopala deformiteta u djece. Ovaj ortopedski uređaj sastoji se od nekoliko segmenata. Svaki od njih oponaša svaku prirodnu površinu - grubu i fini pijesak, šljunak, travu. Pješačenje na svijetle višedimenzionalni tepih pomaže pravilno oblikovati zglobove, jača aparat ligamenta, pomaže u izgradnji mišića.

  Dr. Komarovsky o liječenju i prevenciji

  Glavni ciljevi liječenja valgusnih deformacija u djece su obnova njihovog anatomski ispravnog oblika i funkcioniranja, jačanja mišića i aparata ligamenta. Farmakološka sredstva se vrlo rijetko koriste u liječenju. Ponekad se rabe sredstva s analgetičkim djelovanjem - pomasti, gelovi, ali samo s pritužbama na teške boli. Prikazana je recepcija uravnoteženih kompleksa vitamina i mikroelemenata u obliku sirupa, dražeja, gummija:

  Ljekarne također mogu kupiti vitamine s omega-3 kiseline. Oni su dizajnirani za djecu bilo koje dobi, sadrže visoku koncentraciju polinezasićenih masnih kiselina i vitamina topljivih u mastima, potrebnih za pravilnu formiranost mišićno-koštanog sustava i jačanje imunološkog sustava.

  Kirurško liječenje valgus deformiteta provodi se u 6% slučajeva. Kakav način korekcije je bolji za korištenje, odlučuje pedijatrijski ortopedski kirurg. Uzimaju se u obzir dob, stupanj deformacije stopala i opće zdravstveno stanje pacijenta. Tetive peronealnih mišića najčešće se transplantiraju do nogu.

  Mišljenje drugih stručnjaka o problemu:

  Nosite ortopedske cipele

  Upotreba posebnih cipela pomaže ispraviti ispravan položaj stopala tijekom hodanja. Prilično je krut, popravlja podnožje, a unutarnji dio donjeg dijela cipele, pričvršćen za podnožje, namjerava smanjiti opterećenje na luku. Što bi trebale biti ispravne ortopedske cipele:

  • točnost;
  • tkanina u dodiru s kožom, izrađena od prirodnih materijala;
  • nedostatak pete ili oštar nos.

  Dr. Komarovsky upozorava roditelje na napast da kupuju cipele na rast. To će biti gubitak novca iz obiteljskog proračuna, jer se stopalo u takvim cipelama kreće slobodno, a terapeutski učinak neće biti predviđen. Ortopedske cipele prodaju se u specijaliziranim prodavaonicama. Ali najbolji je po mjeri. Majstor pažljivo mjeri noge bebe, uzima u obzir osobitosti njihove strukture. Te cipele ili sandale puno su skuplji, ali iscjeliteljski učinak nošenja vrlo je visok.

  S blagom valgusnom deformacijom, dovoljno je koristiti ortopedske podnožje - potporne noge. Glatko su zakrivljene, a na unutrašnjoj površini postoji izbočina koja ne dopušta da se stopalo pomakne bočno. Ulice su jednostavno umetnute u redovite cipele i čvrsto pričvršćene.

  Kratki i informativni videozapis liječnika:

  Terapeutska gimnastika

  Uz hodanje na ortopedskoj podlozi, liječnici savjetuju roditelje da se redovito bave djecom, da izvode posebne vježbe. Dr. Komarovsky savjetuje da terapeutsku gimnastiku pretvori u uzbudljivu igru ​​s naknadnom raspodjelom "nagrada" pobjedniku - olovke, boja, male igračke. Moguće je skupljati ili kotrljati nogama s lopticama, detalje dizajera. Koje su vježbe najviše terapeutski učinkovite:

  Zajedničko liječenje Više >>

  • sjedi na niskoj stolici, imitiraju hodanje;
  • stojite, podignite na nožnim prstima, a zatim glatko zakucajte na pete;
  • ležeći, podižite noge naizmjence i povucite čarapu prema sebi.

  Odmarajući se u zemlji ili odlazak u prirodu, trebali biste ga koristiti za poboljšanje zdravlja. Hodanje golom nogom na pijesku, sitni šljunak, trava pridonosi pravilnoj formiranju stopala.

  masaža

  Masaža je djelotvoran način liječenja valgusne deformacije kod beba. Dr. Komarovsky preporučuje masiranje dječjih stopala kako bi spriječio bolest 1-2 puta dnevno. Provodi prvu terapiju vježbanja specijalističkog postupka. Obavještava roditelje o režimu rekreacijskih aktivnosti, u praksi pokazuje kako masaža stopala. Sama i gležnjaci, sjenice, koljena i bedro zagrijavaju.

  Profesionalni masažni terapeuti postavljaju dijete na kauč na način da se noge lagano spuštaju s njega. Ispod štapića nalazi se mali gusti valjak. Maser najprije proizvodi opće gnječenje stopala s potezima, trljanje. Tada dolazi vrijeme energičnijih pokreta - valjanje, vibriranje, pritiskanje određenih točaka. Na kraju postupka, masažni terapeut ponovno potiče dječje noge. Meka miješanje poboljšava cirkulaciju krvi u nogama, uklanja prekomjernu napetost mišića.

  Dr. Komarovsky često obavještava očeve i mame da valgusna deformacija nogu nije neizlječiva patologija. Ali ne možete koristiti sredstva tradicionalne medicine. Vrijeme potrebno za provođenje konzervativne terapije bit će izgubljeno. Za vraćanje točnog položaja operacije stopala obavlja se.

  Roditelji trebaju biti svjesni da u nedostatku adekvatne terapije razvijaju se teške komplikacije, koje također zahtijevaju dugotrajno liječenje. Dijete može imati ravne noge, skraćivanje nogu, skolioza (zakrivljenost kralježnice). Stoga, u odsutnosti vanjskih znakova valgus deformiteta, dijete treba redovito biti prikazano pedijatrijskom ortopedu.

  Od koje dobi dijete treba spavati na jastuku

  Novorođenče beba većinu vremena spava, jer je samo tako da beba može oporaviti i napuniti energijske rezerve. Pedijatri i traumatolozi ne prestaju ponoviti da madrac mora biti krut, posteljina je napravljena samo od prirodnih tkanina koje ne uzrokuju alergije. Djetetovo zdravlje i skladan razvoj ovise o pravilno opremljenom mjestu za spavanje djeteta. Ali jedno pitanje često zagonetke mladih roditelja: kada možete i trebate kupiti jastuk za bebu? Što kažu liječnici o tome i kako bi mame i tate trebali djelovati ispravno?

  Kada beba može spavati na jastuku

  Jastuk se ne preporuča za djecu mlađu od dvije godine. Neki roditelji vjeruju da je dijete neudobno bez ovog atributa. Mnoge mlade majke krive nedostatak jastuka za nemirnu bebu bebe. Stručnjaci vjeruju da je ovo mišljenje apsolutno pogrešno. Štoviše, jastuk može biti opasno za dijete, osobito u prvoj godini života:

  • Korištenje jastuka u prva tri do četiri mjeseca života djeteta povećava rizik od iznenadnog sindroma smrti djeteta: dijete se može preskočiti u snu i zatvoriti nosne prozore jastukom. Mala djeca još uvijek ne mogu kontrolirati mišiće vrata, tako da ne mogu okrenuti glavu na stranu. Također, novorođenče ne regulira disanje: ako ne može disati, ležeći na licu u jastuku, mrvica se može ugušiti;
  • kralješka vratne kralježnice još uvijek je vrlo krhka, pa ih je lako oštetiti. Ako beba spava na jastuku, ona je puna deformacije kralježaka;
  • Liječnici inzistiraju na važnosti stavljanja glave i tijela djeteta na istu liniju, posebno tijekom spavanja. Jastuk udara ovu ravnotežu;
  • modeli s prirodnim punilima često uzrokuju alergijsku reakciju. U nekim slučajevima spavanje na takvom proizvodu može uzrokovati poteškoće s disanjem koje ugrožavaju život djeteta.

  Dr. Komarovsky objašnjava da su proporcije tijela djeteta različite od odraslih: glava djeteta veća je u odnosu na tijelo. Stoga dijete ne treba jastuk za normalan san. Nakon dvije godine liječnik preporučuje odabir proizvoda s hipoalergenskim i gustim punilom. Debljina jastuka ne bi smjela biti veća od dva centimetra (udaljenost od uha do ramena djeteta).

  Neka djeca ne žele spavati na jastuku čak i nakon dvije godine. Roditelji se ne bi trebali brinuti i prisiliti na dijete. Ovo je sasvim normalno i ne šteti zdravlju bebe. Od dobi od tri godine, dopušteno je koristiti odrasle jastuke, ali stručnjaci i dalje preporučuju da ne kupuju meke pernati krevete za djecu, ali i dalje koristiti guste jastuk.

  U kojem biste dobu trebali početi stavljati dijete na jastuk - video

  U kojim slučajevima je potrebno za novorođenče ili dijete

  No postoje slučajevi kada liječnik može preporučiti roditeljima da daju jastuk za dijete tijekom prvih mjeseci života ili stariji:

  • ako bebi dijagnosticira kongenitalna torticollis. U ovom slučaju, posebni ortopedski jastuk jednostavno je neophodan za ispravak ovog stanja u prvim mjesecima života. Ponekad liječnik može propisati upotrebu takvog modela jastuka za sprječavanje tortikulusa kod bebe, u slučaju da dijete često spava samo na jednoj strani;
  • kosti lubanje još uvijek su meke pa se mogu deformirati u slučaju kad dijete spava samo u jednom položaju od rođenja. Kako bi se ispravila ova situacija, stručnjaci preporučuju kupnju posebnog jastuka s usjekom. Tada će beba zadržati glavu čak i dok spava;
  • jastuk s nagibom može se staviti pod glavu djeteta kad se često regurgitates. U tom će slučaju zaštititi dijete od povraćanja u dišnim putevima;
  • u slučaju kongenitalnog hiper- ili hypotona, liječnik može preporučiti uporabu ortopedskog jastuka kao jedne od metoda pomoćnog liječenja. Proizvod pomaže opuštanju ili, obrnuto, jača mišiće vrata, ovisno o dijagnozi mrvica.

  Neki roditelji kupuju ortopedske jastuke bez savjetovanja s liječnikom. To je apsolutno nemoguće učiniti kako ne bi štetilo zdravlju djeteta. Na prodaji postoje anatomični jastuci, koji su dizajnirani za ispravan položaj bebe glavu za vrijeme spavanja. Ali prije korištenja takvog modela također je bolje konzultirati liječnika.

  Koristeći jastuk s rupicom, roditelji trebaju uzeti u obzir činjenicu da beba često regurgitates tijekom spavanja. Ako je beba uznemirena čestim regurgitacijama, kontraindicirana je na spavanje na takvom modelu: glava je ravna i povraćanje može ući u dišni sustav, a dijete može gušiti.

  Jastuci za djecu prve godine života: kada je potrebno - video

  Što tražiti pri odabiru

  Da biste odabrali kvalitetni jastuk, morate se usredotočiti na nekoliko kriterija. Liječnici upozoravaju da pogrešni model može uzrokovati napetost u mišićima vrata, uzrokovati uznemiren san, kao i glavobolje kod bebe. Stoga je nužno da se približite kupnji ovog atributa posteljine uz svu odgovornost. Prije kupnje svakako poslušajte savjet stručnjaka: ako novorođenče ili djeca u prvoj godini života trebaju jastuk, liječnik će reći roditeljima koje će parametre proizvoda odgovarati njihovom djetetu.

  Veličina jastuka za djecu različitih dobnih skupina

  Oblik jastuka treba biti pravokutan: ovaj model se uklapa u krevetić i udobno je za dijete da spava na njemu, čak i ako se okreće i pretvara usred noći velik broj puta. Duljina može varirati od 30 cm do 45 cm, širina ovisi o parametru kreveta: u prosjeku 40 do 60 cm, ali glavni kriterij za veličinu proizvoda je visina koja ovisi o dobi djeteta:

  • za novorođenčad i djecu do dvije godine, ne smije biti više od 1-2 cm;
  • za dijete od 2-3 godine, visina je 6-8 cm;
  • za dijete od 3-7 godina, proizvod s visinom od 9-10 cm.

  Razlika u obliku

  1. S nagibom: ovo je visok jastuk oko 10 cm, a nagib je oko 15 - 30 stupnjeva. Stručnjaci napominju da takav jastuk treba biti ne samo pod glavom, već i pod djetetom. Može se preporučiti u slučaju hipertoničnosti mišića, tako da se mišići vratu opuštaju. Također jastuk s nagibom prikladan je za djecu, koji često regurgitirati, tako da povraćanje ne ulazi u dišni sustav.
  2. Porozna: model posebno dizajniran za smanjenje rizika od iznenadne smrti dojenčeta. Ako dijete leži na jastučnom licu, moći će disati, jer dopušta zrak.
  3. Anatomski: model je napravljen tako da je glava bebe fiksirana u položaju sa strane i dijete ga ne može okrenuti.
  4. Ortopedski: modeli takvih proizvoda kraći su od klasičnog jastuka. Na stranama postoje posebni valjci s visinom od najviše 4 cm, što ne dopušta da mrvice okreću glavu. Ima udubinu koja posebno podupire glavu i vrat djeteta. U tom položaju, ne samo da opušta mišiće, nego i poboljšava cirkulaciju krvi. U djece s kongenitalnim ozljedama, spavanje na takvom jastuku pomaže u ublažavanju boli u vratu i glavoboljama.

  Vrste baby jastuka za spavanje

  Najpopularniji ortopedski jastuci. No, da ih koristite za zdravu djecu, ne preporučuje se. Neke djece dopušteno je koristiti jastuke najranije tri mjeseca, dok ih drugi propisuju u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Vrijeme uporabe po danu određuje i liječnik: neke bebe trebaju 5-8 sati, a drugima se preporučuje spavanje na ortopedskoj podlozi stalno.

  Prema pregledima liječnika i majki djece koja imaju problema, uporaba ortopedskih jastuka daje pozitivne rezultate. Oni pridonose opuštenoj spavanju djeteta, korekciji tortikulusa i deformaciji kostiju lubanje, te također pomažu u hipertoničnosti mišića. Koristite jastuke takvog modela dok beba ne bude dvije godine. Nakon ove dobi, možete kupiti dijete stan i krutog jastuka, koji je više kao odrasla osoba.

  Kako koristiti ortopedski jastuk - video

  Opcije popunjavanja

  1. Dolje ili pero: najlakši materijal i najpopularniji prije nekoliko desetljeća. No djeci se ne preporučuje kupiti jastuke s takvim punilom zbog rizika od alergijske reakcije. Proizvodi od perja ili dolje također su komplicirani u smislu skrbi: trebaju ih se prati samo na vrlo visokim temperaturama kako bi spasili punilo od mogućih parazita. To se može obaviti kvalitativno samo u suhom čišćenju. Ako roditelji odluče kupiti dijete s takvim jastukom, pažljivo pročitajte informacije na naljepnici: trebali bi postojati informacije o višestupanjskoj obradi pera i dolje kako bi se smanjio rizik od alergija kod bebe.
  2. Kosa ovna ili deva: također se može naći na prodaji jer takvi jastuci su lagani i meki. No, nedostatak je krhkost, jer oni brzo gube svoj oblik. I načini čišćenja tih modela identični su pernatim jastucima. Za dijete je bolje odabrati drugi model.
  3. Pamučna vuna: danas nije popularna jer jastuk brzo gubi oblik i neugodno je spavati na njemu, punilo se nakon prve pranja.
  4. Holofiber ili sintetski inverzator: punilo koje dobro drži oblik i ne uzrokuje alergijske reakcije, ali ne dopušta prolaz zraka. Stoga, u vrućem vremenu, mrvica se može znojiti.
  5. Lyotsel: najpopularnija punila koja se koriste u ortopedskim jastucima. Izrađen je od eukaliptnih drvenih vlakana. Takvi jastuci su trajni i hipoalergijski.
  6. Heljda trup: danas najbolji punilo za bebe jastuke. Ima svojstva masaže, ima oblik glave djeteta, ne uzrokuje alergije i savršeno prolazi zrak. Ali postoji jedan nedostatak takvim jastucima - šuškanje heljde, koja često budi dijete. Treba također napomenuti da se jastuci s heljda često mijenjaju, jer oni neće dugo trajati.
  7. Umjetno dolje: također jedno od najboljih punila. To je lagano, ne uzrokuje alergije, lako je pranje i sušenje savršeno. Takvi modeli jastuka će trajati dulje vrijeme, jer dolje ne zaluta i dobro čuva svoj oblik.
  8. Memorform pjena: poseban materijal s memorijskim efektom. Princip ovog punila: od vrućine djetetovog tijela, pjena se zagrijava i dobiva oblik djetetove glave. Takvi jastuci su teški i dugo će trajati, ali proizvođači ne pišu potpune informacije o sastavu. Stoga, postoji rizik od alergija kod djeteta.

  Prilikom odabira jastuka i punila, zapamtite glavno pravilo - jastučić treba biti izrađen samo od prirodnih materijala. Pamuk je idealan za novorođenčad i stariju djecu.

  Tu su i jastuci s posebnim remenima koji se lako mogu učvrstiti u krevetu. Čak i ako se mrvica vrti cijelu noć, on neće moći premjestiti jastuk.

  Savjeti za odabir iz Dr. Komarovsky - video

  Trebam kolica

  Liječnici inzistiraju da dijete ne treba jastuk hodati u kolicima. Moderne kolica opremljene su funkcijom podizanja naslona, ​​pa se po potrebi može podići nekoliko centimetara. Ali to je više o zimskom razdoblju. U hladnoj sezoni dijete je odjeveno u toploj odijelu. U tom slučaju djetetove noge mogu biti povišene iznad glave.

  Liječnici preporučuju da lagano podignu leđa kolica, ili stavljaju list, nekoliko puta preklopljeni ili mali ravni i kruti jastuk.

  Nepravilno odabran jastuk može uzrokovati mnoge probleme s kralježnicom u budućnosti. Stoga se u ovom slučaju preporučuje da se pridržavate mišljenja liječnika i kupite samo one modele koje imenuje liječnik. To se posebno odnosi na novorođenčad, novorođenčad i djecu do dvije do tri godine. Ako je dijete zdravo, onda ne treba koristiti jastuk, bilo bi najbolje da spava samo na madracu. Međutim, ako je dijete s dijagnozom nekih problema s vratnim područjem, vrijedno je slušati stručnjaka, jer korištenje jastuka pomaže u liječenju mnogih situacija.

  Kada i na kojem jastuku beba treba spavati

  Za većinu nas je jastuk nezaobilazan atribut udobnog sna. Početne majke su iznenađene što ne vide jastuke u krevetiću pripremljenom za novorođenče. Oni jednostavno ne mogu vjerovati da bez nje, novorođenče dobro spava, a ako loše spava, to uopće nije zbog svoje odsutnosti. Stoga, pitanje je kada dijete može spavati na jastuku, a mame i bake zainteresirane.

  Dr Komarovsky, poznati pedijatar i sam otac, u jednom od njegovog prijenosa na slično pitanje od mama-godišnja beba čvrsto odgovorio da podići temu jastuke do dvije godine dijete nije ni vrijedno.

  Pogledajmo zašto dr. Komarovsky, poput ostalih pedijatara, tako snažno prosvjeduje protiv jastuka za djecu od 0 do 2 godine. Otkrit ćemo jesu li izuzeci ovog pravila i kada i na kojem jastuku dijete može spavati.

  Zašto štetni jastuci za novorođenčad?

  Dijete u prvih 2-3 mjeseca provodi većinu svog vremena u snu, a čak i tada, do godinu dana, spavanje i ležanje u krevetu zauzima znatan dio svog vremena. Stoga je položaj u kojem spava od velike važnosti za oblikovanje kralježnice i mišića.

  Jastuk može uzrokovati zakrivljenost kralježnice u budućnosti. To je zbog anatomske osobine novorođenčeta. Dr. Komarovsky kaže da omjer veličine djetetove glave i ramena omogućuje mu udobno ležanje bez ikakvih jastuka.

  Istodobno se formiraju samo cervikalno-kralješni dio novorođenčeta i njegovih zavoja. Ovo razdoblje traje od rođenja do dvije godine, a tek kad se dovrši, morate početi navikavati dijete na jastuk.

  Još jedna ozbiljna opasnost može biti da će mali mrvica zakopati nos u jastuku u snu i to će blokirati dah. Djeca od nekoliko mjeseci starosti i dalje ne mogu promijeniti svoje stajalište i to prijeti da ga zaustavi od disanja.

  Jastuci s perjem i dolje posebno su opasni za djecu. Ovi prirodni punjači mogu uzrokovati alergijske reakcije kod beba.

  Kako odabrati jastuk?

  Za djecu do 6 mjeseci u većini slučajeva, ako je potrebno da se glava mrvica podigne, stavljaju presavijeni pelenac pod glavu. No, u nekim slučajevima, djeca ponekad trebaju nešto više.

  • Dijete je formirano torticollis. Zbog činjenice da novorođenče preferira ležati na jednoj strani, mišići na vratu razvijaju se neravnomjerno i glava počinje naginjati na jednu stranu. Tada je potrebno, bez čekanja u dobi od 2 godine, početi koristiti ortopedski jastuk. Obično preporučujemo "leptir", sličan njezinom obliku.
  • Zbog čestih obilnih napetosti, postoji opasnost da djeca budu gušena, kašalj. Zatim je potrebno osigurati spavanje bebe na svojoj strani.
  • Nepravilna formacija lubanje, koja se može pojaviti iz nekoliko razloga. Kosti u bebama su meke, a spavanje u pravom položaju može pomoći.
  • U slučaju hipertonije ili hipotonije, ortopedski jastuk također će biti koristan.

  Ovisno o tome što je namijenjeno i odabrano je prema preporuci liječnika, ortopedski jastuk. Danas postoji veliki broj modela. Prilikom odabira morate uzeti u obzir svrhu njegove primjene i materijale iz kojih je izrađen.

  1. Jastuci za novorođenčad su ispunjeni bilo kojim od modernih materijala, po mogućnosti lateks. Danas, za bebe od dobi od jednog mjeseca, oslobađaju jastučiće ispunjene cjevastim punilom, koje, čak i ako maleni uskoči nos u njemu, daje zrak. Ako volite samo prirodne materijale, šuštanje heljde heljde je ugodnija alternativa. To su meke vlakne izrađene od eukaliptusa.
  2. Obloga treba biti samo od prirodnih materijala s ravnim ili unutarnjim šavovima.
  3. Jastuk ne bi trebao previše podići djetetovu glavu.

  Dječji spavanje: Za koji je dob potreban jastuk za dijete? - Liječnik Komarovsky

  Podupirač

  Ovo je vrsta ortopedskog jastuka. Omogućuje spavanje na strani, što je neophodno kada se, na primjer, obilno opusti. To su dva valjka, pričvršćena zajedno s trakama. Positioner za spavanje ne samo da popravlja položaj djeteta u snu nego i stvara osjećaj sigurnosti u njemu. Glavna stvar, nemojte zaboraviti okrenuti mrvicu s jedne na drugu stranu, kako ne biste izazvali zakrivljenost.

  Jastuk s udubljenjem glave

  Jastuk s udubljenjem za glavu koristi se za ispravljanje torticollisa ili za ispravljanje manjih grešaka u obliku lubanje. Zahvaljujući urezu, učvršćuje položaj glave i ublažava napetost od vrata. Obično ima oblik leptira, gdje je u sredini usjek za glavu. Obično se napuni lateksom. Vrlo je prikladno koristiti u invalidskim kolicima. Tada je mama sigurna da, unatoč mogućem trese i ljuljajući kolica, dječja glava ostaje na mjestu.

  Jastuk za dijete od 6 mjeseci do 2 godine

  Dr. Komarovsky ne preporučuje korištenje jastuka za zdravog djeteta prije dvije godine. Čak i većina vjeran ideji priložiti nešto u oku djece inzistirati na tome da ga se može obaviti najranije 8 mjeseci, kada je dijete puzi dobro te je u osnovi formirana zavoja vrata maternice-leđne podjele. Ako želite početi podučavati jedno-godišnje dijete na činjenici da nešto leži ispod glave, savjetuje se da počnete s pelenama nekoliko puta presavijeni.

  Za roditelje koji žele brzo dovesti dijete na jastuk, valja razmotriti sljedeće prilikom odabira:

  • Jastuk ne smije biti veći od 2 -3 cm.
  • Širina koja odgovara širini krevetića ili kolica.
  • Jastuk bi trebao biti dovoljno teško da bi osigurao učinkovitu podršku bebinog vrata.
  • U duljini, poželjno je treći dio krevetića, s usjekom u sredini i rotirajućim valjcima na rubovima, kako ne bi pokucao dijete s tijelom.
  • Ni u kojem slučaju ne treba punjenje biti s perjem ili dolje. Bolje je napraviti izbor umjetnih i prirodnih punila: "pametna pjena", hljepovi heljde, lateks itd.

  Jastuk za djecu od 2 godine

  Prema riječima dr. Komarovskog, od dvije godine počinje jastuk. To su djeca ovog doba koja su potpuno spremna početi učiti spavati s nečim ispod uha. Komarovsky vjeruje da je njegova standardna veličina 40 do 60 centimetara.

  Prilikom odabira njegove debljine, on preporučuje fokusiranje na širinu ramena vašeg djeteta. Obično kod djece ove dobi nije više od 4-5 centimetara. Za dvije godine, zahtjevi i želje za njom ostaju isti kao i one za nestrpljive roditelje koji djecu stavljaju u godinu dana. Također je korisno za njih da imaju tvrdu i ravnu ispod glave, a ne meke i bujne.

  Bolje je početi ih naučiti drugim modelima nakon 3 godine. Prilikom odabira, moramo se sjetiti da ako želite kupiti jastučiće sa zamagljenim punjenjem, posebno je važno obratiti pozornost na njegovu kvalitetu. To se može smatrati dolje koja je prošla nekoliko faza pročišćavanja. Inače, rizik izazivanja alergije u vašem djetetu.

  Drugi prirodni punjač za starije dječje jastuke je ovčja vuna. Vrlo je toplo i mekano, ali teško ga je brinuti. Sintetička punila imaju svoje minus. Oni su dobri u skrbi, ali slabo apsorbiraju vlagu i "ne dišu". Glavna stvar za zdravu bebu - udobnost i spokoj u kući.