Sew DIY jastuci u krevetiću za novorođenčad: savjeti i korak po korak upute

Rođenja

Sve odrasle osobe su iscrpljene svakodnevnim problemima i radom, tako da je jastuk poput uklanjanja problema. Kada glava dotakne jastuk, došlo je vrijeme za očekivani odmor i dubok san.

Mnogi roditelji postavljaju jedno glavno pitanje: treba li novorođenče imati jastuk u krevetiću? Što odabrati ako je sve potrebno?

Mišljenja su drugačija, ne morate se temeljiti na nečijem iskustvu, već se posavjetujte s liječnikom.

Jesu li potrebne za bebe?

U sovjetskim godinama novorođenčadi nisu imale jastuke. Sve bebe stavljaju pelenicu ispod glave, nekoliko puta se preklopilo. I beba je slatko spavala na takvom jastuku. To stvara udobnu poziciju za vrat i kralježnicu bebe zbog pravilnog podizanja glave.

Dječji liječnici se slažu da zdravo i snažno dijete ne treba jastuk, jer bebina kralježnica još nije formirana.

Bebe koje imaju problema s deformacijama kralježnice i lubanje preporučuje se da imaju ravnu podlogu, koja se naziva ortopedska. Ona će osigurati poseban položaj za dijete u kojem će se osječati sjajno četiri mjeseca. Nije potrebno kupiti jastuke s ukrasima za takav jastuk, ali to je na vlastitu odgovornost roditelja.

U trgovinama gdje se nalaze dječji odjeli, postoji vrlo veliki izbor jastuka za bebe i stariju djecu.

Kako šivati ​​svoje ruke?

Odabir materijala

Sa svojim rukama možete šivati ​​jastuk za bebu. Obavezno pročitajte zahtjeve za izbor materijala, jer je to važno za zdravlje djeteta. Materijal mora biti: higijenski, ekološki, tako da je lako prati, ne boji se visoke temperature i ne uzrokuje alergijsku reakciju kod djeteta.

Što se tiče vanjske tkanine, takve tkanine kao što su:

punjenje

Mommi su vrlo rijetko počeli koristiti pliš kao punilo. Ovaj je materijal počeo izlaziti iz mode. Razlozi za to su sljedeći čimbenici:

 1. S donje strane je iskočeno iz jastuka, tako da pokrov mora biti šivan od izuzetno debele tkanine.
 2. Plijesan je prirodni materijal, ali uzrokuje alergije kod mnogih beba.
 3. Materijal je teško oprati.
 4. Povremeno treba riješiti.
 5. Skuplja zajedno.

Sintepukh - kombinira moderne sintetičke materijale (sintepon, lateks, poliuretan, hollofayber) i svojstva pahuljica. Stoga, ako je prednost predviđena za plamene proizvode, preporučljivo je koristiti sintepukh. Ako koristite sintetički zimski bojler, tada će stola nepotrebna jakna s ovim punilom, koja je već prošivena, biti prikladna za krojenje.

instrumenti

Počnite rezanjem materijala. Ne postoji ništa teško u ovom, to možete učiniti sami. Potrebni su osnovni alati:

 • škare;
 • linija;
 • olovka;
 • kredom ili komadom sapuna.

Korak po korak upute i uzorak

Ako postoji neizvjesnost o rezanju napernika, bolje je napraviti uzorak na grafu papira. Također možete koristiti obrazac koji je prikazan u nastavku:

Veličina napernika ovisit će o tome koliko je tkanina u zalihi. Bit će pravokutnik širok 20 centimetara i 40 centimetara dug.

 1. Tkanina se spušta na pola. Preklopna linija bi trebala biti mjesto gdje će bebino vrat biti. Bit će to duga strana.
 2. Dalje, morate priložiti predložak na tkaninu tako da se jedna strana podudara s redoslijedom.
 3. Potrebno je kružiti predložak.
 4. Obavite razlike od 1 centimetra sa svih strana.
 5. Na isti način izrezati jastučnicu.

zbor

Počinje šivanje napernika:

 1. Vratite se gore, morate unovčiti napernik.
 2. Sweep i šivati ​​bočne rubove. Gornji dio ostaje otvoren. No, ako se sintetski pokrivač koristi kao punilo, potrebno je ostaviti samo dio šavova koji se nalazi bliže sredini.
 3. Zatim preklopite kosinu na uglovima.
 4. Nakon toga ispada obrada.

Korisni videozapis

Dalje, vizualni video o jastucima za šivanje novorođenčadi s vlastitim rukama:

zaključak

Mišljenja o skrbi o djeci i obrazovanju su vrlo mnogo. Svaka mlada majka odlučuje za sebe što je potrebno za njezinu bebu i što nije. Ako se zaključi da je jastuk neophodan za malo dijete, možete ga šivati ​​vlastitim rukama i nositi se s ovim zadatkom bez ikakvih problema.

Šivamo sami jastuk za hranjenje bebe.

Šivamo sami jastuk za hranjenje bebe

Jastuk za hranjenje (dojenje), a ne samo
Ove jastuke već su pjevale, pjesme su napisane. Postoje obožavatelji, tj. oduševljeni korisnici ovog izuma modernosti. Postoje protivnici, odnosno oni koji nisu mogli u potpunosti razumjeti i primijeniti ovaj jastuk u svojim životima. Odakle ovisi? Iz oblika jastuka, od svoje veličine, od punila, od mogućnosti korištenja. Svatko pronalazi svoj odgovor na ova pitanja.
Kao što životno iskustvo pokazuje, takav jastuk može biti koristan:
- buduća mumija (trudnica) za spavanje i odmor;
- za hranjenje bebe;
- za dijete kada nauči sjesti;
- postoji svibanj biti druge koristi za jastuk.
Sew, pokušajte i steknite svoje iskustvo.
Trebat će vam:
Tkanina za napernik (poklopac za punilo) - tic, sateen, sateen-jacquard ili drugu gustu tkaninu. Širina od 90 do 100 cm potrošnja tkanine 1,5 m.
Tkanina za jastučnice - možete koristiti čašu, grubu čašu, saten, itd. Po mogućnosti prirodne tkanine. Potrošnja ovisi o širini tkanine. Širinom od 90-100 cm potrebno je 1,5 m.
Pillow filler - sintetički zimski zvučnik, sintepukh, flabertek, kamfor itd.
Zaštitni zatvarač je dugačak 50 do 60 cm.

Izrada uzoraka.

Da bismo olakšali izradu uzoraka za jastuke, zapisali smo ih na kvadratiće od 5 cm. 30 - 40 minuta vaše pažnje i ustrajnosti, a obrazac je spreman.
Ako želite, možete ga promijeniti po vlastitom nahođenju (povećati ili smanjiti, proširiti, okrugli, itd.)

Pojedinosti rezanja:
Case-napernik 2 presavijeni dijelovi;
Unutarnji umetak s 1 umetkom s preklopom;
2-struko detaljno podvozje;
Unutarnja pločica za umetanje 1 detalj s zavojem;
Kravate 6 cm x 40 cm (u gotovom obliku 2,5 x 38) 4 komada.

Unutarnji umetak, koji šivamo duž malog radijusa, čini jastuk udobnijim - to je poboljšana verzija. Ako vam se takve jastuke čini teškim, ne možete šivati ​​ovaj dio. Iz toga, jastuk neće izgubiti funkcionalnost.
Isto se može reći i o kopči na jastučnici. Ako je ovo složeni čvor za vas, možete ga ostaviti sami. Ostavite područje od 40 do 50 centimetara bez raspoloženja, a nakon što se obuče u jastučnicu, pažljivo ih šivajte ručno. U tom slučaju, molimo imajte na umu da, ako trebate oprati jastučnicu, morat ćete odstraniti šav i vratiti ga nakon pranja. Možda, ipak, obradit ćemo zatvarač?
Šivamo 4 spojnice kako bismo podesili promjer jastuka. Možete se ograničiti na dvije žice ili povećati njihov broj i mijenjati svoj položaj prema želji.

Kao primjer, mi ćemo šivati ​​jastuk od ostataka tkanine i ostataka poliestera. To će pokazati da dobre, i najvažnije, vrlo korisne stvari, mogu se sašiti od materijala pri ruci.
Koristimo bijeli grubi kalici za jastučnicu, a za jastučnice imamo žuti grubi kalici i tiskani kalici. Kao punilo upotrijebimo otiske sintetičkog zimovala, prethodno ručno podijeljene u male komadiće, što će olakšati našu uniformnu punjenje jastuka.
Najbolja opcija - kao punilo za korištenje suvremenih materijala posebno dizajniranih za tu svrhu. Ovaj hollofitex - 100% poliester, visokokvalitetni punjač od šuplje silikoniziranog vlakana, snažno uvijen u spiralu, oblikovan u kuglice (pridonosi većoj elastičnosti), koristi se za punjenje jastuka, namještaja i mekih igračaka. Punilo je fabertek, to je hipoalergenska, antistatična netkana tkanina koja se sastoji od tankih šupljih vlakana posebno obrađenih silikonom. Zbog toga se vlakna pomiču međusobno neovisno i kao rezultat toga se punilo ne popušta, ne kolači i zadržava oblik nakon pranja. Postoje i druga silikonizirana punila kamfora, vatrena kugla... Ako imate priliku kupiti bilo koji od ovih materijala, koristite ovu značajku.

Važno: Naš jastuk može se prati u stroj za pranje rublja.

Rezanje jastuka za dojenje.

Preklopimo tkaninu na pola. Imamo obrasce, uzimajući u obzir oznaku "fold" i "share". Imajte na umu da se u ovom proizvodu lobar konac može postaviti u dvije inačice (vidi crtež), odaberite optimalnu za sebe, ovisno o dostupnom rezu tkanine.

Obrisati uzorke, daju dopuštenja za šavova 1 - 1,5 cm i rezati. Obavezno stavite urez (rez 0,3 - 0,5 cm duljine) na mjestima koja su navedena na komadu i duž poprečnog presjeka dijelova. To će vam olakšati povezivanje dijelova. Broj dijelova označen je na obrascima (dva velika dijela, jedan mali (unutarnji umetak), plus vezice za jastučnicu). Ali ako izrezete od ostataka tkanine, možete prekinuti kalup u nekoliko dijelova, ne zaboravite li dati dopuštenja za brušenje na svakom rezu.

Ovo je poklopac za punilo, vrsta jastučnice.

Sada ponovimo sličnu operaciju s jastučnicom. Ovdje su dodani žice, njihov broj određuje vas. Napravite oštrice pojedinosti o rezu na mjestima vezanja žice, odnosno, na komad.
Ako odlučite šivati ​​jastuk s patentnim zatvaračem, nemojte zaboraviti proširiti dodatak za šav na mjestu njegovog šivanja. Optimalna veličina pričvršćivača je 50 - 60 cm. Stavite jastucnice od sredine 25 cm (30 cm) od srednjeg ruba i postavite ureze.
U našem primjeru koristimo ostatke tkanine. Stoga smo napravili velike dijelove jastučnice s dva dijela sa šavom u sredini (uzduž presavijene linije) i nastavljate od vaših sposobnosti i želja.

Iz osobnog iskustva. Kada dijete uči sjediti koristeći takav jastuk, za njega je vrlo zanimljivo gledati svijetle uzorke na jastučnici. Posebno za ovo razdoblje možete šivati ​​jastučnicu od tkanine ili dodatno šivati ​​raznobojne lukove, gumbe i kuglice. Samo dobro pokrijte sve ovo, jer Djeca će htjeti sve to kušati.

Oblaganje jastuka za dojenje

Slučaj šivanja
Kombiniramo unutarnji umetak s velikim dijelom, kombinirajući krajeve umetka s velikim dijelovima i urezima u sredini. Može se unaprijed učvrstiti s iglama ili brišući šav. Mi ubod, šavamo šav u smjeru umetka.

Povezujemo velike dijelove, prefiksirajući s iglama ili brišući duž perimetra.
Uzduž vanjskog promjera ostavljamo neizlječenu površinu od oko 20-30 cm za punjenje jastuka.

Polaganje šavova na strani unutarnjeg umetka.

Okrenite poklopac na prednjoj strani.
Napunite jastuk i pažljivo šivajte na otvorenom prostoru.

Ispada takav jastuk - "bagel".

Šivaći jastučnice.
Ako veliki dijelovi jastučnice odrezete od nekoliko dijelova, najprije najprije sve dijelove namazajte. Poništi sve šavove. Ponovno provjerite, nametajući komad. Ako je potrebno, obrišite.
Pripremite žice. Grind, twist, ironed. Moguće je koristiti gotovu traku za veze.
I nastavite izravno na skupštini.
Kombiniramo unutarnji umetak s velikim dijelom, kombinirajući krajeve umetka s velikim dijelovima i urezima u sredini. Može se unaprijed učvrstiti s iglama ili brišući šav. Mi ubod, šavamo šav u smjeru umetka.

Obrada pričvrsnih elemenata.
Od rezova na strane skinujemo male dijelove od 10-15 cm.

Ukliješteni šavovi se uklanjaju.
Pritiskamo pričvrsni element na pričvršćivaču tako što ćemo ga brišući.

Mi pričvrstimo zatvarač. Izvučemo bastu.

Preklopite jastuk licem u lice. Kombinirajte ureze u sredini i na krajevima umetka, pričvrstite s iglama (možete ga pomicati).

Nemojte zaboraviti pričvrstiti žice, usredotočujući se na zareze.

Mi smo mljevena duž perimetra, točnije od pričvršćivača do pričvršćivača. Na dijelovima žica povezivanja nekoliko puta su povezani pažljivo ih pričvršćuje.

Napomena: Što se tiče redoslijeda - prvo šavite jastučnicu oko ruba iz usjeka na usjek. U preostalom otvorenom području zalijepite zatvarač.

Važno: Budući da se jastučnica mora često prati, šavovi moraju biti prekinuti.

Iskopamo jastučnicu i odjeni se na jastuk.
Ispada da je takva ljepota.

Snovi se ostvaruju! Na vama je!
Budi sretan.


Valentina Nivina
Alexander Nivin

LiveInternetLiveInternet

-kategorije

 • Pletiva za kukice za djevojčice (23)
 • Pletenje novorođenčadi (11)
 • Šivamo za novorođenčad. (6)
 • obrasci (5)
 • čizme (5)
 • šivanje (1)
 • Kukičanje za odrasle. (1)
 • sapun (1)
 • lonci, salvete. (1)

-Pretraživanje dnevnikom

-Pretplatite se putem e-maila

-statistika

Jastuk za dijete od 0 do 2 godine

Jastuk za dijete od 0 do 2 godine.

http://mamadoktor.ru/vazhnyie-pokupki/podushka-dlya-rebenka.html

Kad beba može spavati na jastuku. Prema pedijatri, do 2 godine dijete ne treba jastuk.

Mekani jastuci su osobito štetni:

 1. mogu pridonijeti gušenju djeteta tijekom spavanja, ako dijete zakopava lice u jastuku.
 2. dovesti do zakrivljenosti kralježnice i kršenja cerebralne cirkulacije.
 3. izazvati alergijske reakcije.

Od 2 godine, djeci je dopušteno spavati na jastuku.

Jastuk za novorođenče. Ortopedski jastuk.

Obično se jastuk ne preporučuje za novorođeno dijete, savjetuje se da se ispod glave stavlja četverostruka peludna pelena. Slažem se s tim, ali postoji jastuk pogodan za novorođenče.

Naziva se ortopedskim, iako ne odgovara tom imenu, no ipak je moguće koristiti za dijete od 0 do 6 mjeseci, a vrlo je prikladno. Jastuk je oblikovan poput leptira, au sredini je rupa za glavu. Punilo za takav jastuk je obično lateks, a vrh je od pamuka.

Dok je dijete malo - jastuk je kao na slici, onda bebe glava je u rupu, i ramena će se odmarati na „leptirovih krila” kada dijete odraste, jastuk uključen „naopako” - onda je donji rub će se ponovno sastati ramenima širine djeteta.

Kada je glava djeteta na ovom jastuku, nema dodatnog opterećenja na vratnoj kralježnici djeteta, naprotiv, vrat je malo fiksiran na dobrom položaju za dijete. Ovaj jastuk pomaže u sprečavanju tortikulije kod djece i pomaže u smanjenju deformacije lubanje u prvim mjesecima života, ako dijete preferira spavati na jednoj strani.

Vrlo je prikladno smjestiti ga u kolica, glava djeteta kad se kolica pomiču na jastuku. Ortopedski jastuk ne prodaje se u ljekarnama već u dječjim trgovinama. Ali jastuk ima jedan nedostatak - sami morate šivati ​​jastučnice.

Nakon 6 mjeseci beba postaje aktivna i skida s jastuka tijekom spavanja.

Jastuk za dijete od 6 mjeseci do 2 godine.

Nakošeni jastuk prikladan je za tu svrhu. Njegova visina je 9-12 cm, kut nagiba je 15 - 30 °. Najjednostavnija inačica ovog jastuka može se postaviti na krevet kao jastuk, ili staviti pod plahtu ili ispod madraca.

Postoje veće mogućnosti s držačem, takav jastuk izgleda više poput madraca. Punilo - poliuretan - ne može uzrokovati alergiju ili gušenja.

Možeš samo oprati jastučnicu. Preporučuje se djeci od 0 do 6 mjeseci. Nakon 6 mjeseci, dijete sam pronađe udobnu poziciju i takav jastuk gubi svoje značenje.

Jastuk za takvo dijete mora biti nizak: ne prelazite polovinu širine dječjeg ramena (to je 2-3 cm). U ovom trenutku, tijekom spavanja, djeca aktivno puze, okreću se i kreću kroz cijeli krevet. Najjednostavnija i najpouzdanijih opcija: ponovno nemojte jastuk, koristite presvučenu pelenu. No, za one roditelje koji stvarno žele kupiti jastuk za dijete, postoje i opcije.

Plutajuća i pernata poput punila se ne uklapaju. Potrebni su lateks, poliester, bambus vlakno, poliuretan (pametna pjena) ili heljde od heljde.

Najprikladniji dizajn: jastuk koji je iste širine kao krevet (oko 70 cm) ili kolica (ovisno o tome gdje ga želite koristiti), treću dužinu duljine kreveta (40 cm) s udubljenjem u sredini i valjcima na rubovima, tako da dijete ne udari glavom na strane.

Od dobi od 2 godine, pedijatru je službeno dopušteno položiti dijete na jastuk.

Standardne veličine za djecu: širina - širinu ležaja (60-70 cm), dužina 40 cm, visina približno jednaka širini ramena djeteta (2 godine je 8 - 10 cm). Ovo je optimalno za bočno pozicioniranje.

Ako dijete preferira spavati na leđima ili abdomenu, možete ostaviti donji jastuk.

Komplikovani ortopedski jastuci s valjcima, kao što pokazuje praksa, nisu baš udobni za djecu mlađu od 5 godina. Obično imaju malu širinu, djeca su skliznuti za vrijeme spavanja. Prikladni su obični pravokutni jastuci odrezani šivanjem, s udubljenjem u sredini. Preporučena punila su jednaka i do 2 godine.

A za djecu od 5 godina izbor je otprilike jednak onome za odrasle, uzimajući u obzir veličinu dječjih jastuka.

Oblik jastuka za bebu od 0 do 2 godine

Učiteljska klasa
Jastuci za novorođenče Leptir, medvjed i sova (+ uzorci)

Danas želim pokazati kako šivati ​​jastuci za novorođenčad u obliku leptira, medvjeda i sova. To su jastuci pod glavom za bebe od jednog mjeseca, dizajnirani da ispravno poprave glavu djeteta za vrijeme spavanja. Mišljenja stručnjaka o tim jastucima su različita, pa prije nego što šivati ​​ili kupite takav jastuk za svoje dijete, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Za proizvodnju jastuka, trebat će nam: prirodna pamučna tkanina, sintetička zimska zavarivača (također će se nalaziti Alpolux ili holofiber list), punilo (holofiber ili comfort), niti, igla, igle, mjerna traka. Ako želite šivati ​​jastuke s različitim izgledom, onda je u nastavku osnovni uzorak jastuka za novorođenčad, s kojim možete graditi uzorak bilo kojeg oblika. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Jastučić za leptir

Leptir jastuka u obliku obrasca. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Izrežite 2 identična dijela od tkanine.

Šivamo po jednoj ili obje strane ruba poliestera (ili Alpoluxa).

Odrežite dodatni padding na rubovima.

Stavili smo oba detalja u obliku leptira jedni na druge s prednjim stranama prema unutra i sažvakli ih s pogrešne strane ostavljajući malu rupu.

Izrezali smo rubove na zaobljenim dijelovima.

Izlazimo kroz lijevu rupu.

Zatim kružimo krug na pravom mjestu. Da biste to učinili, možete izrezati krug iz uzorka papira, pričvrstiti ga s iglama na jastuku i staviti ga na rub kruga.

Ispunjavamo jastuk punilom.

I ručno šivati ​​rupu tajnim ubodom.

Jastuk leptir za novorođenčad spreman.

Medvjed jastuk

Oblikovani jastuci za novorođenčad u obliku medvjeda. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Također smo odrezali glavni dio tkanine u dvije kopije, uho detalja 4 kom.

Iz šavne strane šivanja prvo, onda drugo uho, pretvorimo ga i napunimo malim stvarima. Šivamo uši u gornjem dijelu jastuka, kao što je prikazano na fotografiji. Sew ostatak, kao što je gore opisano.

Jastuk za novorođenče u obliku medvjeda je spreman.

Jastuk u obliku jazbine

Oblikovani jastuci za novorođenčad u obliku sove. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Glavni dio tkanine izrezan je u dvije kopije, dijelova za oči i kljun, napravljen od osjetila.

Na jednoj strani prvi šivati ​​oči i kljun, a onda šivati ​​također, kako je gore opisano u leptir-jastuk.

Jastuk za novorođenče u obliku sove je spreman.

Imam takve jastuke ispod glave za djecu.

Jastuk za novorođenče

Majke novorođenčadi ponekad moraju čuvati bebu u grudima satima. To može biti vrlo neugodna i naporna. Jastuk za hranjenje znatno smanjuje opterećenje, pomaže opuštanju i odmoru.

Šivanjem jastuka za hranjenje vlastitih ruku vrlo je jednostavan. Čak se i neiskusna igla žena može nositi s tim zadatkom.

Nakon što je zalijepljen jastuk za hranjenje (uzorak je pričvršćen), možete ga koristiti i kao jastuk za trudnice i za odrasle dijete kada nauči sjesti. Tako je stvar višenamjenska!

Osim samog jastuka, mi ćemo šivati ​​jastučnicu s zatvaračem i vezom. Uostalom, važno je da ga se lako ukloni i operi, ako je potrebno. Potrebne su veze kako bi se jastuk popravio u struku, a zatim se neće usmrtiti i čak možete s njom stajati. No šivanje šivanja je opcionalno, ovisi o vašoj želji.

Važno je zalihe s potrebnom količinom punila. Holofiber je najprikladniji jer dobro čuva svoj oblik. No, za jastuk je potrebno mnogo i ispalo je malo skupo. Stoga sam uzeo sintetički zimski guma s gustoćom od 300 g / m i izbacio je u male komade prije punjenja. Ali to se ispostavlja mnogo jeftinije. Na takvom jastuku će biti potrebno 1,5-2 m sintepon.

Dakle, to je ono što moramo učiniti vlastitim rukama za šivanje jastuka:

 • papir uzorka (primjerice pozadinska tapeta)
 • dvije vrste tkanine - za napernik i jastučnice
 • punjenje
 • 50 cm zatvarač
 • niti, škare, igle, itd.

Prijenos obrasca na papir - možda najduže vrijeme. Tada će sve biti lakše, osim što će zatvaranje zatvarača za početnike biti teže.

Nudim vam dvije vrste uzoraka za šivanje jastuka, a za napernik i za jastučnicu to je jedna, sve veličine su naznačeni:

Jastuk za hranjenje (obrazac broj 1)

Jastuk za hranjenje (obrazac broj 2)

Prvi uzorak lakše je prevesti na papiru, usredotočujući se na stanice. Svaka ćelija odgovara veličini od 5 do 5 cm na papiru. Da biste to učinili, uzmite komad papira koji odgovara veličini, nacrtajte ga u kvadrate od 5x5 cm i prevedite obrazac. Izreži ga. Evo što se događa:

Na uzorku je označeno mjesto za šivanje žica i patentni zatvarači na jastučnici. Željezo tkaninu, preklopite ga na pola, tako da je nabora tamo gdje je označena na uzorku. Prijenos uzorka na tkaninu. Izrežite dodavanjem 1 cm na sve dopuštene količine.

Presavijte detalje napernikove prednje strane prema unutra, šivajte i ostavite rupu za tamping. Imala sam previše uske tkanine pa sam šivao jastučnicu od 4 dijela. Čvrsto napunite jastuk. Šivati ​​rupu skrivenim šavom. Ovdje je takav jastuk za hranjenje:

Sada idite na jastučnicu. Ušiven je slično, ali ipak malo složeniji, budući da se žice i patentni zatvarači moraju šivati ​​na pravim mjestima. Za zatvarač, ostavite rupu od 50 cm na vanjskoj strani.

Za veze (ako mislite da ih trebate), izrežite 4 trake tkanine dugačke oko 4 cm, duljine 20 cm, preklopite ih na pola, glačajte ih, licem dolje. Šivanje, povlačenje 5 mm na dopuštenu površinu, odvrnite i ponovno glačajte.

Na isti način, preklopite pojedinosti jastučnice licem prema dolje i stavite ih zajedno, stavljajući šavove na pravo mjesto, ostavljajući rupu za zatvarač. Sew zatvarač.

Vezice na gotovoj jastučnici:

Na jastuk stavili smo jastučnicu i divili se kakvom se lijepom jastuku za hranjenje vlastitim rukama pokazao:

Tako je jednostavno i jednostavno šivati ​​jastuk za hranjenje!

Jastuk za trudnice s vlastitim rukama: uzorci, 2 radionice i video

U našem odabiru su obrasci različitih modela jastuka za trudnice i korak-po-korak radionice s videozapisima za šivanje jastuka i jastučnica, plus savjete o odabiru modela jastuka i punila.

Značajke jastuka za trudnice

Fotografija: orniteam. to

Jastuk za trudnice - uređaj koji pomaže trudnici da se na najdjelotvornijem položaju na krevetu. Uz rast trudnoće i, prema tome, abdomen, postaje neugodno za mnoge spavati u uobičajenim položajima. Spavanje na trbuhu je isključeno, štetno je ležati na leđima dugo vremena, tako da često morate spavati na svojoj strani (većinu vremena na desnoj strani, ponekad okreće lijevu stranu). Tako da je položaj tijela i rastući trbuh bio što udobniji, plus - kako bi se isključilo slučajno prebacivanje na leđa i spavanje u preporučenom položaju, a koristi se jastuk za trudnice.

Iako se ovaj uređaj naziva jastuk, ona podržava ne samo glavu i ramena, već čitavo tijelo, nježno ga pričvršćuje u željenom položaju, bez stiskanja ili stezanja bilo čega, stvarajući ugodnu podršku.

Usput, mnogi jastuci mogu se koristiti nakon porođaja. Na primjer, s njihovom pomoći, prikladno je stvoriti podršku za mamu i bebu tijekom hranjenja (onda biste trebali šivati ​​vrpce na krajevima jastuka i vezati ih, stvarajući prsten).

Kako šivati ​​čahuru za novorođenče: detaljnu majstorsku klasu

Jastuk za trudnice: kako odabrati željeni oblik

Jastuci za trudnice dolaze u malo drugačijim oblicima:

1. Najčešći jastuci u obliku slova U ili P (i njihove sorte s figured dekoltea u sredini).

Prednosti ovog oblika su: ravnomjerna podrška za leđa i trbuh, sposobnost da se valjati s jedne na drugu stranu bez okretanja jastuka.

Minus: jastuk zauzima dosta prostora.

2. Druga mogućnost je jastuk u obliku slova G ili C. Njegova suština je ista, samo dekoltea nije na dnu, već na stranu.

Njegove prednosti: dobro opterećuje leđa, trbuh, noge.

Minus: okreće se s druge strane, morate preokrenuti i jastuk.

3. jastuk banana ili jastuk u obliku slova L. Ovo je dugačak valjak, malo zakrivljen s jedne strane ili s obje strane. (Usput, valjak može biti ravno - ovo je vrlo jednostavna opcija.)

Prednosti "banane": kompaktnost, mobilnost, sposobnost korištenja prilikom putovanja.

Minus: okretanje, jastuk će morati biti pomaknut, podržava samo s jedne strane.

Dobar način odabira prave forme je doći do trgovine gdje se takvi jastuci prodaju, i "probati" na različite modele, a zatim kod kuće šivati ​​jastuk vlastitim rukama.

Kako šivati ​​odbojnici u krevetiću: dva jednostavna načina

Jastuk za trudnice: materijali

Ako ćete sami šivati ​​jastuk, obratite pozornost na izbor materijala.

tkanina

Možete kopirati zasebni jastuk i jastučnicu (s patentnim zatvaračem ili drugom kopčom) - praktičnije je oprati jastučnicu. I za sam jastuk, a za jastučnice, odaberite prirodne materijale koji nisu previše tanki, ali ne i grubi - na primjer, pamuk, mekan plašt, kalici.

Također je važno izbor punila za jastuk:

1. Holofiber, sintepukh

Pros: svjetlo, hypoallergenic, dobro čuva svoj oblik, jeftin, prati.

Minuse: mekoću, vodopropusnost (ako se takav jastuk koristi nakon hranjenja, morat će ga često oprati).

2. Prošireni polistiren u kuglicama

Pros: lakoća, hipoalergenska, elastičnost, vodoodbojna svojstva.

Minuse: kuglice "malo" se s vremenom gube, šuštanje se kreće (mogu ometati spavanje), nije lako raditi s polistirenskom pjenom, ne preporuča se pranje jastuka s ovim punjenjem, osobito u pisaćem stroju.

3. trup heljde

Pro: ekološki prihvatljiv materijal.

Cons: teška, skupo, ne može se oprati.

Najčešće, holofiber je izabran kao punilo za takve jastuke. U skupini kvaliteta, ovaj izbor je optimalan. Ako želite da jastuk postane mekši, nemojte ga previše zbijati. Za veću elastičnost napunite jastuk čvršće.

Također ćete trebati:

- papir, olovka i vladar za izradu uzoraka;

- šivaći stroj i konac;

- ako šivate jastuk i jastučnicu na zatvaraču - zatvarač oko 50 cm.

Dječja deka s vlastitim rukama

Jastuk za trudnice: obrasci

Za svaki model jastuci trebaju vlastiti uzorak. Evo glavnih vrsta:

Jednostavan jastuk u obliku slova U:

Jastuk u obliku slova U s figuriranom dekolinom:

Jastuk "bagel" oblika C:

DIY jastuk za djecu - obrazac, opis

Dječji jastuk to učiniti sami!

Za novorođeno dijete od trenutka rođenja, vrlo je važno uredno urediti krevet. Jedan od najvažnijih trenutaka je prisutnost ortopedskog jastuka, koji omogućuje djetetu da zadrži glavu i vratnu kralježnicu u anatomskom položaju.

Poznato je da su u novorođenom djetetu kosti lubanje još uvijek pokretne i može se pojaviti asimetrična lubanja iz pogrešnog položaja glave tijekom spavanja. Ako dijete uopće spava bez jastuka, može imati ravnu glavu. Ortopedski jastuk za dijete od rođenja do jedne godine - samo neophodna stvar. Ortopedski jastuk za dijete može se šivati ​​vlastitim rukama.

JEDRENJE ZA JEDNOKRATU ZA DJEČJU BOGU

materijali:

 • komad boji kalikade - 50 cm x 60 cm,
 • komad poliestera koji ima debljinu od 1 cm - 50 cm x 60 cm (kako ne bi se šivalo jastuk za jastuk, ne uzima se jednostavni poliesterski podstavnik, već prevučena tkanina na poliesterskoj podlozi)
 • hollofayber (punilo) - 100 g


Gledajući fotografiju, nacrtajte obrazac pola jastuka (izrezati ćete se iz tkanine koja je presavijena na pola, pa je uzorak napravljen pola veličine). Temelj za izradu uzorka je trapezoid, u kojem je gornja baza 14 cm, donja je 11,5 cm, a visina trapeza 17 cm (4 cm + 7 cm + 6 cm). Izgradite trapezoid (plavi kontur).

Kada razvijate rezano tkivo, imat ćete dva bokova u obliku lukova.

Šivajte po konturi s šavom za šivanje iglom.

Sada bod uz rub, povlačenjem 0,5 cm duž cijele konture, ostavljajući istodobno malu duljinu od 4 cm (po mogućnosti u gornjem dijelu jastuka) koja nije vezana.
Odstrani višak tkanine blizu šava (ostavite samo 3 mm).

Lagano glačajte rubove jastuka s ne-vrućim željeza. Ako je željezo jako vruće, sintetički zimski uređaji će se držati zajedno i jastuk će izgubiti mekoću. Budite oprezni! Nanesite uzorak na tkaninu i nacrtati krug u sredini s kredom.

Šivajte po opsegu na šivaćem stroju.

Ravnomjerno rasporedite holofiber na jastuku, šivajte rupom ručno s tajnim bodom.

Radi se o ortopedskom jastuku za bebu koju ćete uspjeti. Ugodno je, umjereno meka, i što je najvažnije, ušiveno u ljubav. Neka vaša beba bude zdrava i radosna!

Uzorci ortopedskih jastuka za novorođenčad

Kako napraviti ortopedski jastuk vlastitim rukama

Zdrav san, kao što znate, ključ je dobrog zdravlja i raspoloženja. Doživite ortopedski jastuk biti će izvrsno rješenje za one koji imaju probleme s leđima, pa čak i apsolutno zdrave osobe koje žele poboljšati kvalitetu sna.

Ortopedski jastuk za cervikalnu osteohondrozu je neophodan atribut koji će pomoći smanjiti intenzitet manifestacija bolesti i osigurati učinkovitu prevenciju njegovih pogoršanja. Ako niste spremni za kupnju gotovog proizvoda od poznatih proizvođača, uopće nije teško sami se šivati. Prije nastavljanja krojenja, treba obratiti pozornost na nekoliko važnih nijansi:

 • da biste pravilno odredili visinu proizvoda, morate točno odrediti udaljenost od ramena do vrata;
 • ako želite spavati na leđima, trebali biste odabrati niski i tvrdi jastuk;
 • niski mekani proizvodi su najudobniji za spavanje na trbuhu;
 • jastuk bi trebao biti niži, gušći i tvrđi madrac.

U idealnom slučaju, ortopedski jastuk bi trebao biti šivan prirodnim, sigurnim materijalima. To vrijedi za poklopac proizvoda i njegovo punilo. Valjci trebaju biti odgovarajuće veličine, tako da je osigurana anatomsko ispravna pozicija cervikalne regije.

Vrlo je lako šivati ​​ortopedski jastuk vlastitim rukama čak iu nedostatku profesionalnih vještina šivanja. Preporučujemo da napravite dvostrani proizvod koji će imati veći valjak s jedne strane i manji s druge strane. Takav model će biti univerzalan i može ga koristiti ljudi različitih dobi i tjelesnih građa.

Za rad će zahtijevati:

 • Uzorak - izrađen je na papiru na uzorku. Trebat će nam predložak za svaku stranu jastuka. Ako pokazujete maštu i eksperimentirajte sa materijalima različitih boja, možete napraviti prilično originalan model;
 • dva komada prirodne, bolje pamučne tkanine veličine 50x50 cm za uklonjivu jastučić;
 • dva dijela sintetičkog materijala za sam jastuk. Za šivanje je poželjno odabrati tkaninu s vodoodbojnim svojstvima;
 • punilo - holofiber ili drugi materijal. Valja napomenuti da danas heljde od hajdina raste sve popularnije u proizvodnji ortopedskih proizvoda;
 • munje 25 cm;
 • traka 30 cm;
 • škare za krojenje;
 • šivaći stroj.

Da biste odredili stil proizvoda, možete vidjeti gotove modele na internetu i pohranjuje ih. Još je bolje testirati jastuke u jednoj od trgovina kako biste razumjeli koji će oblik biti najugodniji za vas.

Dakle, odabirom stila budućeg jastuka i izrade uzorka možete izravno krenuti na šivanje:

 • prenesite uzorak na tkaninu;
 • izrezivanje materijala, ne zaboravite ostaviti dopuštenja za šavove;
 • utisnite u zglobove dijelova, pričvrstite ih jedan prema drugome i šivajte, ostavljajući na obje strane mjesto za pakiranje velikog i malog valjka. Vrpca i zatvarač mogu se umetnuti u šav za praktičnost;
 • Sada se struktura treba pričvrstiti i napuniti odabranim punilom, šivati ​​preostalu rupu.

Završeni jastuk će biti izvrstan dodatak ručno izrađenom madracu.

Važno je! Ako se ne osjećate dobro nakon spavanja na jastuku, možda je vrijedno prilagoditi volumen punila ili zamijeniti drugu.

Duga putovanja su često vrlo dosadna i iscrpljujuća. Nemoguće je zaspati na putu, a ako se to dogodi, najvjerojatnije će se nakon buđenja osjećati slabost, bol u vratu. U takvim situacijama pomaže upotreba posebnih anatomskih jastuka.

Ako putujete često, u automobilu i na avion je vrlo pogodan za korištenje ortopedskog jastuk za vrat u obliku potkove. Čišćenje je još lakše nego jastuk za spavanje. Da biste to učinili, odaberite prirodnu tkaninu bilo koje boje i punila. Najčešće korišteni holofiber ili pjena.

Pažljivo prenesemo uzorak papira na presavijenu tkaninu, izrezujemo dopuštene šavove, šavimo rubove, ostavimo rupu kroz koju se proizvod može ispasti i napuniti. Na samom kraju radimo šupljinu. Jastuk za pripremu putovanja.

Ortopedski jastuk izrađen po narudžbi trajat će što je dulje moguće, ako se nježno brinete za njega. Moguće je izbrisati proizvod samo s sredstvom za spašavanje pri optimalnom temperaturnom stanju - 30 stupnjeva. Removable jastučnica će ga spasiti od prijevremenog trošenja i prljavštine. Ako se heljde od heljde koristi kao punilo, nemoguće je oprati jastuk.

Jastuk izrađen vlastitim rukama, ako se pravilno koristi, neće donijeti proizvode salona za ortopedska svojstva, ali će koštati mnogo manje.

Ortopedski jastuk za bebu

Ortopedski jastuk za bebe. Pažljivo birati!

Uoči rođenja prvog djeteta, trudna majka nastoji se u potpunosti pripremiti za sretan događaj. Obzirom da dijete provodi značajan dio svog života u horizontalnom položaju, problem stvaranja prikladnog "gnijezda" za bebu zaslužuje posebnu pažnju. Da biste to učinili, pažljivo odabrani krevet i kolica, tvrdi madraci, posteljina od prirodnih materijala. Već desetljećima pedijatri i ortopedi dali su kategorijski negativan odgovor na pitanje o potrebi jastuka za dojenčad. Ali vremena se mijenjaju, proizvođači dječjih proizvoda nude različite ortopedske jastuke za vrlo malu djecu. Da li zaista trebate ove nove predmete za bebu, kakve jesu i što volite od širokog raspona jastuka za bebe? Razgovarajmo o tome detaljnije.

Za dizajn, ortopedski jastuk pod glavu, izrađeni uzimajući u obzir anatomiju i fiziologiju tijela bebe, obavlja nekoliko funkcija

 • Ona služi kako bi se osiguralo da razvoj cervikalne kralježnice ide u pravom smjeru. U tu svrhu, jastuk pruža podršku za glavu i vrat djeteta, dok se vratni kralješci ne učitavaju, mišićni ton se normalizira.
 • Obrađuje simetrični oblik glave, pomaže u izbjegavanju ravnanja vrata.
 • Održava ugodnu temperaturu za dijete, što vam omogućuje da učinite bez kape.

Pozicioneri jastuka također su dizajnirani za održavanje ispravnog položaja bebe tijekom spavanja, budnosti i hranjenja. Prednosti kvalitetnih ortopedskih proizvoda su hipoalergijska svojstva i praktičnost - lako se brišu i suše bez gubitka originalnog izgleda.

Je li dijete potrebno jastuk?

Argumenti o tome još uvijek traju, i da bi donijela informiranu odluku, vrijedi znati argumente ne samo navijača, nego i protivnika upotrebe jastuka za dojenčad. Pedijatrijski liječnici, i ranije i danas, ne preporučuju korištenje konvencionalnih jastuka dok dijete ne ostane 2-3 godine. Korištenje ortopedskih aparata za oblaganje pod glavom dopušteno je samo zbog medicinskih razloga.

Pa zašto beba ne bi trebala kupiti redoviti jastuk?

 • Kada se beba pretvori na trbuščić, nos se nasloni na nju, a kao rezultat, može se ugušiti.
 • Ako se glava stalno podigne, postoji rizik od rane skolioze kralježnice vrata maternice. Da bi se kostur djeteta razvio pravilno, glava i vrat moraju odstupati minimalno od razine torza.
 • Tradicionalna prirodna punila (pahuljica, pero) često su uzrok alergičnosti u dječjoj dobi.

Unatoč poricanju upotrebe jastuka, praktičari su uvijek savjetovali da stvore mali kut podizanja kreveta u smjeru glave. To pomaže u održavanju normalnog protoka krvi u cerebralnim žilama, sprječava vjerojatnost povraćanja u dišnim putevima - u stvari, mnoga djeca u snu. Na starinski način, mnoge majke stavljaju presavijeni pelenac pod glavu ili podignu madrac, stavljajući ispod sebe pokrivač.

Pod kojim okolnostima je uporaba ortopedskog jastuka preporučenog za dijete tijekom prvih mjeseci života?

 • Kongenitalna torticollis je patologija u kojoj je jedan od sternocleidomastoidnih mišića nerazvijen, što uzrokuje da se glava naginje u istom smjeru. Bez liječenja, skolioza se razvija dalje. Prije toga, u ovom slučaju, liječnici su savjetovali staviti jastučić s žitaricama ili posebnim prstenom ispod bolne strane. Sada, kako bi glava bila ravnomjerna, postoje posebni jastuci s udubljenjem.
 • Hipotoni ili hipertoničnost mišića (ponekad ih se kombinira). Zbog hipertonije se razvija lažno trzanje. Kada dječak hipotonije slabo drži glavu. Osim lijekova, masaže, fizioterapije, korektivne jastuke su pomoćni alat za uklanjanje distonije.
 • Ozljede u rađanju. Jastuk pomaže u ublažavanju boli.
 • Rane faze rakom. Uporaba ortopedskih aparata smanjuje rizik od deformacije cervikalnih kralješaka.

U svakom slučaju, bez savjetnika liječnika ne biste trebali kupiti ortopedski proizvod. Njegova potreba ovisi o tijeku bolesti i općem stanju djeteta, tempo tjelesnog razvoja.

Kada mogu staviti jastuk za bebu?

U prva tri mjeseca života, u nedostatku specifičnih indikacija, liječnici (uključujući ortopediste, pedijatre, osteopate i neuropatologe) ne savjetuju korištenje bilo kakvih naslona za glavu - umjetno stvaraju zavoj u vratu. Fiziološki ispravno je položaj kralježnice djeteta, u kojem nema opterećenja na vratnoj kralježnici. Cervikalna savijanja bi trebala biti formirana prirodno do trenutka kada dijete uči držati glavu. Poticati taj proces ne može, kako ne bi nanio štetu djetetu. S tendencijom regurgitiranja, ortopedski jastuk koji ograničava rotaciju vrata može uzrokovati da se dijete guši.

Postoje posebni jastuci za kreiranje nagiba ležaja, potpore na strani jastuka - oni mogu biti zatvoreni od prvih dana života. Preporučuju se prstenasti nosači za tijelo od šest mjeseci života - stimuliraju stabilizaciju mišićnih grlića i kralježnice. Ovi jastuci namijenjeni su za slijetanje bebe.

Da bi se utvrdilo je li jedno-godišnje dijete potrebno jastuk, treba obratiti pažnju na njegov stav tijekom spavanja. Ako dijete instinktivno stavlja olovku ili igračku ispod glave, vrijedno je kupiti mali jastučić. Ako takvi fenomeni ne postoje, do dvije do tri godine ne trebate brinuti o jastuku.

Vrste i vrste ortopedskih jastuka za bebe

Jastuci za bebe imaju drugačiji oblik koji određuje njihovu funkcionalnu svrhu.

Naslon za glavu s udubljenjem. Najčešće je izrađen u obliku leptira ili životinjskih njuška. Odaberite anatomski jastuk koji treba biti na volumenu glave, promjera vrata i širine ramena.

Pozicioner tijela jastuka. Izgleda čvrstih okruglih valjaka koji su međusobno povezani širokim vrpcom. Model služi za držanje tele u željenom položaju. Pomoću pozicionera, dijete se može postaviti na stražnji ili bok (naizmjenično tako da dijete spava u različitim pozama). Udaljenost između valjaka podešava se pomoću Velcro u rasponu od 15 do 25 cm. Pozicioner može biti izrađen od zasebnih trokutastih blokova različitih visina: veliki podupire leđa, a mali se nalazi ispred (tako da dijete ne prelazi na trbuščić). Ova opcija jastuka je dizajnirana da zadrži dijete u bočnom položaju.

Jastuk je sklon. Ovo je alternativa stvarnom jastuku, pravokutnog oblika i blagog nagiba (do 30o). Širina jastuka je odabrana prema veličini krevetića. Znak može biti zatvoren ispod ploče ili čak ispod madraca. Stavljanje djeteta na nagnutu površinu, ne možete se bojati posljedica regurgitacije.

Jastuk protiv prigušivanja. Namjera je spriječiti iznenadnu smrt beba. To je nizak i elastičan proizvod od materijala koji može disati. Osim toga, površina jastuka ima perforaciju i prekriva se pamučnim poklopcem. Proizvod je siguran za dijete, bez obzira kako se vrti tijekom spavanja. Optimalna veličina protupješačkog jastuka je 40 x 60 cm.

Višenamjenski jastuk pod cijelim tijelom. Može se koristiti za hranjenje i ljuljanje djeteta. Ona također stavlja dijete od 6 do 8 mjeseci dok je budna. Potiče održavanje vrata i leđa. U takvom modelu, jastuci djeteta posadeni su kad se počne truditi za to.

Ortopedski jastuci izrađeni su od umjetnih ili sintetičkih materijala s antialergijskim svojstvima. Najbolja punila su lateks, poliuretan, udobnost, polipropilen, viskoza. Oni osiguravaju stabilnost jastuka na deformaciju, otpornost na habanje, elastičnost. Proizvodi s takvom vrstom pakiranja lako se stavljaju u red: mogu se često isprati i osušiti brzo. Pokrivači i jastučnice se šivaju od prirodnih tkanina.

Kada kupujete ortopedski uređaj, trebali biste se povjeriti pouzdanim proizvođačima koji priložuju certifikate svojim proizvodima koji potvrđuju njegovu ekološku prihvatljivost i kvalitetu.

Popularni brandovi ortopedskih jastuka

 1. Anti-gušenje jastuk Feretti (Italija). Izrađen je od netkanog materijala s posebnim razmakom vlakana, ima perforiranu strukturu dimenzija 40 x 60 cm (ispod standardne jastučnice) ili 35 x 55 cm. Cijena je 1450 rubalja.
 2. Nagnuti jastuk Klin TM Womar (Poljska). Izrađen je od poliuretana i nadopunjen je odvojivim frotirnim jastucima (pamuk - 80%, poliester - 20%). Veličina proizvoda 60 x 36 cm, kut nagiba 17 °. Cijena 900 rubalja.
 3. Višenamjenski jastuk Trelax P23 Banana (Rusija). Izrađena je u obliku banane, dimenzije su 26 x 135 cm. Poklopac je izrađen od pamučnog materijala, au njoj se nalazi punilo od polipropilenskih kuglica. Vanjski poklopac se uklanja, može se prati na stroju pri 60 ° C. Materijali omogućuju propusnost zraka i ne uzrokuju znojenje. Jastuk se koristi za hranjenje i ljuljanje djeteta, a također se koristi za odmaranje u trudnoći. Cijena jastuci 3100 rubalja.
 4. Jastuk pod glavom s učinkom memorije F-505 Luomma (Rusija - Finska). Izrađen od viskoznog poliuretana, "pamćenje" i ponavljanje oblika djetetove glave; slučaj od pamuka. U sredini proizvoda nalazi se središnji udubljenje. Dimenzije jastuka su 23 x 25 cm, visina stranica: oko opsega glave - 3,5 cm; ispod vrata - 2 cm. Koristi se za djecu do jedne i pol godine. Jastuk košta 1080 rubalja.

Ortopedski jastuk za bebe s vlastitim rukama

Buduća majka može uštedjeti mnogo novca i šivati ​​banana jastuk vlastitim rukama. Za to su vam potrebni materijali: za unutarnji pokrov - krpelj ili kalkulator (0,8 x 2,6 m); za jastučnicu grubu čašu iste veličine; duljina zip 40-50 cm; ljepljiva traka; punilo - sintepukh. Uzorak se može uzeti ovdje zigzagom.com/odezhda/detskaya-odezhda/pridannoe-dlya-malyisha/podushka-dlya-beremennyih-svoimi-rukami.html#more-4561.

 1. Uzorak je izrađen na papiru, prebačen na tkaninu.
 2. Šivati ​​detalje unutarnjeg pokrova iznutra ostavljajući malu rupu za punjenje punila.
 3. Okrenite poklopac, napunite ga sintepuhom. Rupa je povezana ili povezana tajnim šavom.
 4. Za isti uzorak s malim doplatak izrezati i šivati ​​uklonjiv jastuk.
 5. Sew cipele u jastučnicu - jastuk je spreman!

Zaključno, valja istaknuti da se upotreba bilo kojeg ortopedskog jastuka za dijete mora uskladiti s pedijatrom, a ne biti vođena subjektivnim mišljenjem prijatelja ili komercijalnim oglašavanjem. Pri odabiru proizvoda, vjerujte ne samo certifikatu, već i vlastitim osjetilima - šavovi moraju biti ravni i uredni, a sintetički pakiranje ne smije imati neugodan miris.

Video o jesu li jastuk za bebu?

Opuštajući ortopedski jastuk. MK

Nudim vam uzorak koji je tako udoban jastuk. Korisno je za vas na cesti i na godišnjem odmoru, pogotovo ako imate problema s vratnom kralježnicom. Kažu da sprječava pojavu hrkanja, ne znam, nije provjeravala, prihvaćat ćemo kao hipotezu. :)

Da biste napravili jastuk, trebat će vam:

- tkanina, po mogućnosti pamuk ili posteljina, čak i sitni podrezivanje;

- punilo za punjenje;

- trake ili trake;

- nit, iglice, šivaći stroj.

Ispisujemo predložak i kombiniramo 4 takva dijela u skladu sa slikom. Dobivamo jednu od tri strane jastuka. Kao što možete vidjeti, možete ih izrezati u cjelinu, a možete ih podijeliti na 2 ili 4 dijela, ili čak možete misliti na nešto i koristiti ostatke i ukrase. To će učiniti jastuk još zanimljivijim.

Zatim, kao što vidite, sve je jednostavno, izrezali smo pojedinosti jastuka, nakon što smo napravili preliminarne ureze na mjestima gdje su dijelovi spojeni, to će uvelike olakšati vaš rad. Nemojte zaboraviti o šavnim doplatama!

Balk dva dijela licem u lice.

Stavljamo šavom petlju trake ili vrpce (moguće je bez njega).

Mi samljeti iz usjek na usjek samo na jednoj strani dijela. Ostavite malu rupu u šav za okretanje dijelova.

Priložimo treći detalj našeg dizajna, uklanjaju igle i urezi se na svim zavojima šavova, ne dospijući do linije od 2-3 mm, što će rezultirati lijepim izgledom za šavove. Okrenuvši poklopac, ispunjavamo ga punilom, a zatim šaljemo rupu sa skrivenim šavovima.

Sve, mali jastuk je spreman, moguće je odmoriti!

Prilikom kopiranja materijala, izravna veza na ovaj članak je obavezna.

Što je potrebno jastuk za novorođenče

Dobar dan Pomozite odrediti pitanje: trebam li jastuk za novorođenče? S jedne strane, znam da je prije, bebe se ne preporučuje da se stavi na jastuk. S druge strane, u tim danima nije bilo takva široka raznolikost modela koji imaju ortopedski, dišni i hipoalergijski učinak.

Ako pročitate opis modernih dječjih jastuka, čini se da ne mogu bez nje. Što da radimo, kupimo ili ne? A ako kupite, koji model točno? Idemo vidjeti!

Koje su jastuci za novorođenčad

Apsolutno si u pravu, danas je raznovrsnost proizvoda za djecu jednostavno nevjerojatna. Međutim, obilje izbora također je problem. Da biste shvatili kakav je model jastuka potreban, morate razumjeti karakteristike svake od njih.

uobičajen

Uobičajeni jastuk u krevetiću za novorođenče ima pravokutni ili kvadratni oblik. Sastoji se od poklopca i punila. Najčešće se koristi kao punilo:

 • pero ili dolje;
 • ovčja vuna;
 • sintetički zimski uređivač;
 • hollofayber;
 • komforel;
 • lateks.

Svaki materijal ima svoje prednosti. Međutim, ne bih savjetovao da kupujete mali jastuk sa sobom ili vunom. Unatoč apsolutnoj prirodnosti, morate se sjetiti da mogu uzrokovati alergije u djeteta.

Najbolja opcija je model s holofiber ili udobno punjenje. Takav materijal je također hypoallergen, ima antibakterijsku impregnaciju i ima dovoljnu propusnost zraka. Osim toga, ti proizvodi su lako za pranje i zadržati svoj oblik dugo vremena.

 1. Ordinarni jastuk je malen i odgovara djetetovoj glavi;
 2. Ako je proizvod kvadratni oblik, onda je sasvim moguće da će glava djeteta odustati od njega, stoga je takav model neprikladan za novorođenče;
 3. Pored toga, može ometati ispravnu tvorbu savijanja vratne kralježnice;
 4. Uobičajeni jastuk preporučuje se kupiti samo za djecu stariju od 1 godine.

ortopedski

Ortopedski jastuci su vrlo popularni sada. O takvim je modelima rečeno da imaju poseban oblik koji osigurava održavanje glave u željenom položaju. Ortopedni jastuci moraju imati poseban udubljenje i strane oko nje.

Prema tvorcima, njihovi proizvodi pružaju:

 • smanjenje tonus mišića vrata;
 • normalizacija cervikalne cirkulacije;
 • ispravno formiranje vratne kralježnice.

Za proizvodnju takvih proizvoda koriste se sintetički materijali koji imaju veliku elastičnost i dobro zadržavaju svoj oblik. To je lateks, poliuretanska pjena, polistiren.

Postoji nekoliko vrsta ortopedskih jastuka.

Jastuk leptira

 1. Doprinosi pravilnoj formaciji kostiju lubanje i savijanju vratne kralježnice;
 2. Preporuča se za nepoštivanje (pročitajte članak o temi lubanje u novorođenčadi >>>), oštećenja kralježaka vrata maternice tijekom porođaja, kao i za rakove.

Važno je! Međutim, s krivom, ne bih preporučio žuriti pomoću posebnog jastuka. Uostalom, ovo nije bolest, već mišićni spazam koji se javlja kod mnogih novorođenčadi.

Iskusni osteopat eliminira ovaj fenomen u 1-2 sesije. Jastuk se ne može pohvaliti takvim učinkom.

Pozicioner jastuka

 • Ovaj se model naziva i "čahura". Osigurava fiksiranje tijela u željenom položaju;
 • Jastuk - pozicioner se koristi kada novorođenčad ima mišićnu distoniju;
 • Također može biti korisno ako se dijete uvijek uključi s jedne strane i to uzrokuje deformaciju lubanje;
 • Takav jastuk koristi se od trenutka rođenja i isključivo iz medicinskih razloga.

Pročitajte više o značajkama ove vrste jastuka u članku Positioner za spavanje novorođenče >>>

Uvučen jastuk

 1. Obično se ova širina jastuka podudara s širinom kreveta;
 2. U ovom se modelu gornja površina nalazi pod kutom (ne više od 30◦);
 3. Nakošeni jastuk pruža povišen položaj gornjeg dijela novorođenčeta. Ovo će zaštititi bebu tijekom pljuvanja;
 4. Ovaj se model može koristiti od prvih dana nakon rođenja.

Važno je zapamtiti! Prije uporabe ortopedskog jastuka za novorođenčad, potrebno je konzultirati se s dječjim liječnikom.

Jastuk za hranjenje

Jedna od najnovijih inovacija je jastuk za hranjenje novorođenčadi. Naravno, majka je prirodnija i udobnija za držanje djeteta tijekom hranjenja na rukama. Zato je lakše prilagoditi razinu nagiba glave, brzo možete ispraviti položaj bebe tako da ne izgubi bradavicu. Pogotovo u ovom položaju, leđa glave ne zavoja.

Nakon rođenja, ova pozicija za bebu je najdraži. Stoga je vrlo blizak svojoj majci i zato se osjeća udobno i zaštićeno. Često, novorođenčad čak i zaspi dok je hranio u naručju.

Međutim, u slučaju da hranjenje traje vrlo dugo, ruke i leđa majke su jako umorni. Kako bi stvorili ugodno okruženje za majku i novorođenče, preporučuje se kupnja posebnog jastuka za hranjenje.

Ima oblik otvorene prtljažnice s zadebljanjem u sredini. Ovaj se proizvod nosi na struku majke. Dijete bi trebalo položiti na prednju stranu jastuka. Dakle, glava će biti na razini dojke, a majka će moći držati dijete na željenom mjestu s jednom rukom.

Više informacija o tome kako hraniti bebu udobno potražite u članku Puta za hranjenje novorođenčadi >>>

Kolica za kolica

Za šetnje na svježem zraku, možda ćete trebati jastuk u kolicima.

 • Potrebno je za omekšavanje točaka tijekom kretanja;
 • Takav model mora biti čvrst i elastičan;
 • Potrebno je izabrati tanki, ali dovoljno velik jastuk, tako da se ne samo glava novorođenčeta već i ramena nalaze na njemu.

Freyka jastuk

Tu je i poseban model - Frejka jastuk za novorođenčad.

 1. Takav proizvod ima isključivo medicinsku svrhu i koristi se u dijagnozi "displase zglobova kuka";
 2. Ovaj dizajn je prikazan u obliku elastičnog valjka, koji mora biti smješten između nogu bebe;
 3. Da bi ga pričvrstili na takav položaj, dva remenja pričvršćena na vješalice pričvršćena su na gornji dio valjka.

Trebam li jastuk za zdravog djeteta?

I sad dolazimo do glavnog pitanja: trebamo li jastuk za novorođenče?

Moje mišljenje - možete to učiniti bez nje. Jednostavno, često mislimo da novorođenčad izgleda kao odrasla osoba, ali ne - ima druge želje, potrebe i osobine tijela.

 • Koristimo jastuk po potrebi. Zbog vidljive razlike između duljine ramena i veličine glave, ležeći na svojoj strani bez jastuka, odrasla osoba će doživjeti ozbiljnu nelagodu. Doista, u ovom položaju, vratni mišići su previše napeti;
 • U novorođenčadi, glava ima različite dimenzije u odnosu na tijelo. Kad leži na svojoj strani, njegova glava slobodno dodiruje površinu madraca i ne treba nikakav napor kako bi ga držao;
 • Ne samo da novorođenče ne osjeća nikakvu udobnost zbog nedostatka jastuka, već zbog toga može doći i do negativnih posljedica: formiranje vratne kralježnice u bebama postupno se događa tijekom svog učenja da održi glavu. Ne preporučuje se miješati se s ovim prirodnim procesom!

I koristeći jastuk, to jednostavno radiš. Stavljajući ga pod glavu, vrat će vam neprirodno mjesto. Uzimajući u obzir činjenicu da dijete u prvih nekoliko mjeseci provodi dosta vremena ležeći, može biti siguran da takva intervencija neće proći bez traga.

Budite svjesni! Stoga, ako je vaše dijete rođeno zdravo, a nema naznaka za upotrebu posebnih jastuka, ne trebaju se koristiti. Dovoljno je staviti presavijenu pelenu ispod glave novorođenčeta.

To je isključivo iz higijenskih razloga. Pelena će apsorbirati znoj, sline ili tekućinu za regurgitiranje. I nakon toga se može brzo mijenjati i oprati.

Ako doista želite kupiti jastuk za novorođenče, onda naravno, možete odabrati najslabiji model na prodaju. No, u ovom slučaju, morate odlučiti kako se nositi s potrebom za čestom zamjenom.

Koliko godina može biti jastuk?

Vrijeme kada možete početi stavljati jastuk na novorođenče prilično je nejasan.

Tijekom prvog mjeseca nakon rođenja, dijete ne treba jastuk (saznajte što se događa s djetetom u tom razdoblju iz članka Što beba mora biti u mogućnosti učiniti za 1 mjesec >>>). Iako bih preporučio što je duže moguće suzdržati se od korištenja jastuka.

Stavite novorođenče na spavanje na ravnoj površini ili neka zaspati u vašim rukama. Uostalom, ova opcija daje 100% jamstvo da na taj način ne nanosite štetu djetetu.

Nabavite matricu za nutricionističku mamac sada kako biste zaštitili bebu od alergija, kolike i bolova u trbuhu.

Unesite svoju e-poštu i kliknite gumb "GET"