Sew DIY jastuci u krevetiću za novorođenčad: savjeti i korak po korak upute

Zdravlje

Sve odrasle osobe su iscrpljene svakodnevnim problemima i radom, tako da je jastuk poput uklanjanja problema. Kada glava dotakne jastuk, došlo je vrijeme za očekivani odmor i dubok san.

Mnogi roditelji postavljaju jedno glavno pitanje: treba li novorođenče imati jastuk u krevetiću? Što odabrati ako je sve potrebno?

Mišljenja su drugačija, ne morate se temeljiti na nečijem iskustvu, već se posavjetujte s liječnikom.

Jesu li potrebne za bebe?

U sovjetskim godinama novorođenčadi nisu imale jastuke. Sve bebe stavljaju pelenicu ispod glave, nekoliko puta se preklopilo. I beba je slatko spavala na takvom jastuku. To stvara udobnu poziciju za vrat i kralježnicu bebe zbog pravilnog podizanja glave.

Dječji liječnici se slažu da zdravo i snažno dijete ne treba jastuk, jer bebina kralježnica još nije formirana.

Bebe koje imaju problema s deformacijama kralježnice i lubanje preporučuje se da imaju ravnu podlogu, koja se naziva ortopedska. Ona će osigurati poseban položaj za dijete u kojem će se osječati sjajno četiri mjeseca. Nije potrebno kupiti jastuke s ukrasima za takav jastuk, ali to je na vlastitu odgovornost roditelja.

U trgovinama gdje se nalaze dječji odjeli, postoji vrlo veliki izbor jastuka za bebe i stariju djecu.

Kako šivati ​​svoje ruke?

Odabir materijala

Sa svojim rukama možete šivati ​​jastuk za bebu. Obavezno pročitajte zahtjeve za izbor materijala, jer je to važno za zdravlje djeteta. Materijal mora biti: higijenski, ekološki, tako da je lako prati, ne boji se visoke temperature i ne uzrokuje alergijsku reakciju kod djeteta.

Što se tiče vanjske tkanine, takve tkanine kao što su:

punjenje

Mommi su vrlo rijetko počeli koristiti pliš kao punilo. Ovaj je materijal počeo izlaziti iz mode. Razlozi za to su sljedeći čimbenici:

 1. S donje strane je iskočeno iz jastuka, tako da pokrov mora biti šivan od izuzetno debele tkanine.
 2. Plijesan je prirodni materijal, ali uzrokuje alergije kod mnogih beba.
 3. Materijal je teško oprati.
 4. Povremeno treba riješiti.
 5. Skuplja zajedno.

Sintepukh - kombinira moderne sintetičke materijale (sintepon, lateks, poliuretan, hollofayber) i svojstva pahuljica. Stoga, ako je prednost predviđena za plamene proizvode, preporučljivo je koristiti sintepukh. Ako koristite sintetički zimski bojler, tada će stola nepotrebna jakna s ovim punilom, koja je već prošivena, biti prikladna za krojenje.

instrumenti

Počnite rezanjem materijala. Ne postoji ništa teško u ovom, to možete učiniti sami. Potrebni su osnovni alati:

 • škare;
 • linija;
 • olovka;
 • kredom ili komadom sapuna.

Korak po korak upute i uzorak

Ako postoji neizvjesnost o rezanju napernika, bolje je napraviti uzorak na grafu papira. Također možete koristiti obrazac koji je prikazan u nastavku:

Veličina napernika ovisit će o tome koliko je tkanina u zalihi. Bit će pravokutnik širok 20 centimetara i 40 centimetara dug.

 1. Tkanina se spušta na pola. Preklopna linija bi trebala biti mjesto gdje će bebino vrat biti. Bit će to duga strana.
 2. Dalje, morate priložiti predložak na tkaninu tako da se jedna strana podudara s redoslijedom.
 3. Potrebno je kružiti predložak.
 4. Obavite razlike od 1 centimetra sa svih strana.
 5. Na isti način izrezati jastučnicu.

zbor

Počinje šivanje napernika:

 1. Vratite se gore, morate unovčiti napernik.
 2. Sweep i šivati ​​bočne rubove. Gornji dio ostaje otvoren. No, ako se sintetski pokrivač koristi kao punilo, potrebno je ostaviti samo dio šavova koji se nalazi bliže sredini.
 3. Zatim preklopite kosinu na uglovima.
 4. Nakon toga ispada obrada.

Korisni videozapis

Dalje, vizualni video o jastucima za šivanje novorođenčadi s vlastitim rukama:

zaključak

Mišljenja o skrbi o djeci i obrazovanju su vrlo mnogo. Svaka mlada majka odlučuje za sebe što je potrebno za njezinu bebu i što nije. Ako se zaključi da je jastuk neophodan za malo dijete, možete ga šivati ​​vlastitim rukama i nositi se s ovim zadatkom bez ikakvih problema.

Kako šivati ​​madrac u kolicima vlastitim rukama?

Ponekad se postavlja pitanje kako šablirati madrac u kolicima vlastitim rukama. To nije tako teško, trebat će vam minimalne vještine šivanja. Dobro je ako ima šivaći stroj jer će trebati dugo vremena šivati, a šavovi neće biti tako pouzdani.

Koji su materijali potrebni?

Mala djeca u kolicima - prvo kolijevka, a zatim hodalica - provode dosta vremena. Spavaju na šetnji ili gledaju okolo. Naravno, roditelji su zabrinuti zbog udobnosti malenih. Materijal je potreban kako bi dijete ležalo ili sjedila udobno. Ali to se uvijek ne dolazi u paketu. Također, postoje situacije u kojima je previše tanka i neuobičajeno je da dijete odmara.

U dječjim trgovinama možete naći odgovarajući madrac. Ali nije tako jednostavno: različiti modeli invalidskih kolica razlikuju se po veličini veza ili sjedala, a oblik se također često ne podudara. Ali čak i ako odaberete madrac za određenu kolijevku ili kolica, majka možda neće biti zadovoljna punilom ili bojama. U takvim slučajevima, trebali biste sami pokušati napraviti ovaj pribor.

Morate početi s pripremom potrebnih materijala. Za punjenje najbolje odgovara:

Svi oni imaju prednosti i nedostatke, dok im se dopušta uporaba u proizvodima za djecu. Časopis "Miss Clean" preporučuje odabir udaranja, jer je pamučni platno prirodnog podrijetla.

Materijalni zahtjevi za gornji dio madraca su minimalni: tkanina mora biti hypoallergenic i dobro prolazni zrak. Onda se beba ne smrzava u hladnoj sezoni, a ljeti to neće biti vruće. Najbolja opcija - čašica ili boja. Možete odabrati bilo koju boju koja vam se sviđa. To može biti mirno pastelnim bojama, svijetlim uzorcima ili tkaninom koja odgovara kolicima.

Osim materijala, potrebno je pripremiti pribor za šivanje:

 • mali komad sapuna ili krede;
 • škare;
 • igla s prilično širokim okom;
 • konac, pogodan za boju odabrane tkanine, kao i kontrastno - za brišući;
 • sigurnosni igle;
 • komad podmornice;
 • marker.

Kako napraviti komad?

Vjerojatno neće biti gotov predložak za madrac jer su dimenzije invalidskih kolica različite. U međuvremenu, madrac mora odgovarati odabranom djetetovom vozilu. Prevelik proizvod će biti deformiran, a premaleni proizvod će se uzdrmati uz dno tijekom šetnje. U oba slučaja, dijete će početi osjećati nelagodu.

Da biste to izbjegli, morate samostalno napraviti obrazac. Otkrit ćete točnu veličinu ako stavite komad podmornice na dno kolica (možete ga zamijeniti gustim polietilenom) i nacrtati konturu s prethodno pripremljenim markerom. Samo nemojte žuriti da se rezu: u kalupu treba postaviti mjesto za šavove. Tako se sa ruba konture treba povući 1,5 cm do šavova i malo do debljine proizvoda. Zatim odrežite komad.

Vrijedno je napraviti nekoliko uklonjivih pokrivača madraca. Ovo neće svaki put obrisati madrac, ako je onečišćenje manje.

Kako napraviti praznine?

Zatim napravite prave tkanine i punila, što često djeluje kao udaranje. Uzorak je jednostavno položen na tkaninu i okružen kalkom ili sapunom. Iskusne krojačice kažu da je prikladnije koristiti sapun: ne mrlje ruke i lako se briše od tkanine. Rezultat bi trebao biti tri identična komada: dva tkanina i jedan od udaraca.

Zatim morate pripremiti tkaninu za šivanje. Ovo je obavezan postupak. Ako ne nanosite mrežaste madrac, punilo nakon paranja pere se u prašinu. Bolje je koristiti šivaći stroj. Možete ići na jednostavan način i ubaciti proizvod uz glatke okomite i vodoravne linije kako biste dobili uredan kvadrati.

Ali ako odaberete izvornu verziju, ubod će ukrasiti madrac. Možete napraviti cvijeće, snježne pahuljice i druge zanimljive ukrase. Da biste to učinili, morat ćete se pripremiti unaprijed: izrezati namjeru iz papira i stavljajući ga na prednju stranu jednog od dijelova tkanine, pažljivo kružite uzorak.

Kako šivati?

Sada morate shvatiti kako šivati ​​madrac. Penjanje treba biti omotano krpom tako da je njegova prednja strana unutra. Ova konstrukcija je pričvršćena sigurnosnim iglama i napravljena je privremena šava od 1,5 cm od ruba. Prikladno je upotrijebiti kontrastne niti za nju: lakše je vidjeti dok radite sa šivaćim strojem, a zatim izvadite.

Kad je privremeni ubod spreman, morate biti sigurni da su svi dijelovi točno spojeni. Nakon toga možete nastaviti s linijom stroja. Trebao bi se strogo voditi uz vremensku liniju. Da biste izradili madrac, trebate ostaviti rupu oko 10 cm s jedne strane. Nakon toga, trebali šivati ​​preostalo područje, popraviti nit, ukloniti privremene šavove i igle. Da biste dovršili posao, morate ukrasti madrac, krećući se unaprijed označenim crtama.

Madrac u kolicima je napravljen na isti način kao iu kolijevci. Ali postoji razlika: kod kolica se osiguravaju sigurnosni pojasevi koji vam omogućuju da zadržite aktivno dijete na mjestu. Stoga se mjesta za njih moraju unaprijed brinuti.

Učiteljska klasa
Jastuci za novorođenče Leptir, medvjed i sova (+ uzorci)

Danas želim pokazati kako šivati ​​jastuci za novorođenčad u obliku leptira, medvjeda i sova. To su jastuci pod glavom za bebe od jednog mjeseca, dizajnirani da ispravno poprave glavu djeteta za vrijeme spavanja. Mišljenja stručnjaka o tim jastucima su različita, pa prije nego što šivati ​​ili kupite takav jastuk za svoje dijete, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Za proizvodnju jastuka, trebat će nam: prirodna pamučna tkanina, sintetička zimska zavarivača (također će se nalaziti Alpolux ili holofiber list), punilo (holofiber ili comfort), niti, igla, igle, mjerna traka. Ako želite šivati ​​jastuke s različitim izgledom, onda je u nastavku osnovni uzorak jastuka za novorođenčad, s kojim možete graditi uzorak bilo kojeg oblika. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Jastučić za leptir

Leptir jastuka u obliku obrasca. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Izrežite 2 identična dijela od tkanine.

Šivamo po jednoj ili obje strane ruba poliestera (ili Alpoluxa).

Odrežite dodatni padding na rubovima.

Stavili smo oba detalja u obliku leptira jedni na druge s prednjim stranama prema unutra i sažvakli ih s pogrešne strane ostavljajući malu rupu.

Izrezali smo rubove na zaobljenim dijelovima.

Izlazimo kroz lijevu rupu.

Zatim kružimo krug na pravom mjestu. Da biste to učinili, možete izrezati krug iz uzorka papira, pričvrstiti ga s iglama na jastuku i staviti ga na rub kruga.

Ispunjavamo jastuk punilom.

I ručno šivati ​​rupu tajnim ubodom.

Jastuk leptir za novorođenčad spreman.

Medvjed jastuk

Oblikovani jastuci za novorođenčad u obliku medvjeda. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Također smo odrezali glavni dio tkanine u dvije kopije, uho detalja 4 kom.

Iz šavne strane šivanja prvo, onda drugo uho, pretvorimo ga i napunimo malim stvarima. Šivamo uši u gornjem dijelu jastuka, kao što je prikazano na fotografiji. Sew ostatak, kao što je gore opisano.

Jastuk za novorođenče u obliku medvjeda je spreman.

Jastuk u obliku jazbine

Oblikovani jastuci za novorođenčad u obliku sove. Na uzorak morate dodati šavove 1-1,5 cm sa svih strana.

Glavni dio tkanine izrezan je u dvije kopije, dijelova za oči i kljun, napravljen od osjetila.

Na jednoj strani prvi šivati ​​oči i kljun, a onda šivati ​​također, kako je gore opisano u leptir-jastuk.

Jastuk za novorođenče u obliku sove je spreman.

Imam takve jastuke ispod glave za djecu.

Kako šivati ​​dječji madrac u kolicima

Kupnja kolica u trgovini, često mame primjećuju da u njemu nema madraca. U pravilu, nije riječ o transformatorima za invalidska kolica, mogućnosti za hodanje. Ako kupujete invalidska kolica s rukama, pa čak i s madracom, poželjno je zamijeniti.

Postoje dvije mogućnosti - potražite madrac u trgovini ili se sami šivajte. Lako je.

Što je potrebno za rad

Ako imate malo znanja o šivanju, sjetite se nešto s tečaja škole, rad će trajati najviše nekoliko sati.

Za šivanje treba kuhati:

 • Pamučna tkanina. To je hipoalergensko, higroskopno, lako se može prati. U tkanini se nalazi bogati izbor svijetlih kaputa za djecu boja. Čašica gušća od krzna, pa će trajati dulje.
 • Pamučne niti u tonu tkanine.
 • Škare, mjerna traka.
 • Punilo.
 • Marker, krede, sapun (za tamnu tkaninu).
 • Šivaći stroj.

Ako želite šivati ​​prekrasan madrac, kupite pamuk za šivanje - bijele ili u boji.

Koliko će tkanina

Da biste izračunali protok, morate znati veličinu kolica, širinu tkanine. Calico, u pravilu, ima širinu veću od metra (1,2 ili 2,2 m). Široki materijal namijenjen je posteljini - nije ga isplativo kupiti. Širina 1,2 metra - idealna za šivanje madraca u kolicima.

S takvom širinom, dovoljna je jedna duljina madraca + 10 cm po rubu, šivanje u zatvaraču. Uz potrebnu duljinu madraca 80 cm, kupite 100-110 cm tkanine. Dionice su potrebne jer se pamučna tkanina smanjuje.

Duljina, širina proizvoda, njegov oblik mora se točno podudarati s dnom kolica, inače će madrac biti zakrivljen ili premjestiti ispod tijela djeteta, brzo će izgubiti oblik.

Koje punilo izabrati

Budući da je proizvod namijenjen vanjskom "transportu", dijete će ga nositi na odjeći, ne možete nametnuti stroge zahtjeve za punilo, a to mogu biti:

Pjena od gume i šupljine, smještena u kućište, ne zahtijevaju dodatnu pripremu: dovoljno ih je rezati točno po dnu kolica. Sintepon, udaranje i ostali netkani materijali morat će biti zalijepljen.

Krivulja i rezanje tkanine

Da biste napravili uzorak, morate poduzeti mjere (izmjeriti duljinu i širinu dna kolica), obratite pažnju na činjenicu da ima zaobljene kutove. U točnosti s dimenzijama na debelom papiru, plastičnom filmu, a bolje na podlogu - napravite uzorak i izrežite ga.

Umetnite uzorak u kolicima i provjerite točnost. Ako je sve u redu, pripremite tkaninu:

 • Podignite je. To je nužno, prije svega, za higijenske svrhe, a drugo, da se provjeri skupljanje tkanine. Calico "sjedi" za 4-10%. Bolje je da "sjedne" prije šivanja, inače će madrac postati malen.
 • Željezo: rezanje se može obaviti samo na uredno glačanoj tkanini.
 • Pričvrstite uzorak dvostrukom sloju (uzduž konca navoja!), Ne zaboravite ostaviti dopuštene šavove. S tri strane čine ih 5-6 cm, a od četvrtog (kratkog) - najmanje 10 cm za šivanje zatvarač ovdje. Ako ne želite ukloniti slučaj, jednako će biti 5-6 cm.
 • Izmjerite, prema izreci, sedam puta, izrežite tkaninu.

Ako postoji zastoj ili postoji prilika da napravite cik-cak ubod na stroju, obradite rubove svakog dijela.

Do ove točke, bez obzira na model madraca, sve operacije su izvedene na isti način. Daljnje radnje ovisit će o tome koji model proizvoda koji želite i koje punilo koje odlučite koristiti.

Šivamo madrac u kolicima

Sada je potrebno odrediti model madraca:

 • Jednostavan madrac s neizmijenjenim poklopcem.
 • Madrac s patentnim zatvaračem.
 • Madrac s rubom na rubovima.

U prvom slučaju, proizvodna tehnologija je jednostavna:

 1. Stavite dva dijela odrezana, okrenuta prema prednjoj strani.
 2. Sew tri strane.
 3. Uklonite proizvod.
 4. Umetnite punilo.
 5. Pažljivo zavijati četvrtu stranu ručno ili na pisaćem stroju, sjećajući se da savijate rubove prema unutra.

Ako odlučite napraviti uklonjivi poklopac, najprije morate šivati ​​"zatvarač". Da biste to učinili, preklopite dva odsječka i nježno umetnite bravu. Zatim šišite ostale tri strane i umetnite punilo.

Madrac s bodom

Stitch je potreban kada koristite netkani materijal kao punilo. Tehnologija je jednostavna:

 1. Savijajte "sendvič": jedan od dva dijela odrezan je licem prema dolje, na njemu - sintepon ili udaranje - onda drugi dio licem prema gore.
 2. Sjekirajte detalje s iglama na uglovima i bodljive šavove napravimo preliminarnu šav - s kvadratima, dijagonalno ili u obliku uzorka (krugovi, cik-cakovi). Ne zaboravite šivati ​​rubove madraca, nježno savijanje tkanine.
 3. Prijeđite prvo kroz šav, a zatim rub. Prilikom pranja, šavovi ne dopuštaju da punilo nestane.

Na takvom madracu može napraviti uklonjivi poklopac, ali ne nužno.

Prekrasan madrac s rubom čipke

Ako želite ukrasiti proizvod oko perimetra sa šivanjem, to je lako učiniti:

 • Šivanje ruba šivanja na navoj i sa šavom povezuju se s izrezanim polovicama madraca. Da bi se čipka pojavila na svom mjestu, mora se postaviti između pojedinosti izrezane, presavijene okrenute prema stranama, tako da rub sjajanog vrha gleda prema sredini, a drugi se spaja s rubovima uzorka. Kod preokretanja, šivanje će biti oko ruba proizvoda.
 • Kao u prvom slučaju, šavate 3 strane, iskrivite, stavite madrac, šivajte na posljednjoj strani, pažljivo i glatko postavite čipku. Možete ga prethodno pričvrstiti na jednu od polovica madraca.

Ako želite, madrac se može nadopuniti malim jastukom i preklopljenim pokrivačem. Kit za kolica će izaći, beba neće biti hladno tijekom šetnje.

O tome kako možete šivati ​​madrac, govori videozapis:

Lako je šivati ​​madrac ili cijeli set u kolica, čak i bez šivanja vještina. No beba će biti meka i udobna tijekom hodanja.

Jastuk u kolicima za novorođenčad s vlastitim rukama

Svaka skrbna majka želi dati svoju bebu ne samo sve osnovne, već i najbolje. Malo dijete provodi dosta vremena u kolicima. A majka je zadatak opremiti djetetov gnijezdo što ga čini udobnijom i ugodnijom. Ovaj zadatak je vrlo lako postići pozivanjem na pomoć maštarija, pametnih i vještih ruku.

Za rad trebamo:

- tkanina (po mogućnosti dječja boja),

Šivamo madrac.

Pjena i tkanina bolje je prethodno operirati, a tkanina se također glačati.
Prvo, napravimo mjerenja dna kolica (duljina i širina). Ovo će biti veličina madraca. Visina proizvoda ovisi o debljini pjene koju ćete koristiti. U našem primjeru mi ćemo šivati ​​madrac veličine 74x34x2 cm.

Započnimo.
Nacrtajte pravokutnik pjene 74x34 cm i izrežite ga. Ovdje se može naći kako izrezati pjenaste gume.

Izrežite dva identična pravokutnika iz tkanine. Širina pravokutnika izračunava se na sljedeći način: širina pjene, plus visina pjene, plus 2 cm za šavove (1 cm sa svake strane). Po istom principu, izračunavamo duljinu: duljinu pjene gume plus visinu gumene gume i plus 2 cm za šavove. U našem primjeru to je 78 x 38 cm.

Preklapamo elemente tkanine zajedno s prednjom stranom prema unutra i ubodimo 3 strane oko perimetra. Omotajte poklopac i umetnite pjenaste gume u njega. Valja napomenuti da to nije jednostavna stvar, ali rezultat je vrijedan napora.

Omotajte rubove prema unutra i popravite s iglama.

Snimamo i završimo posao na madracu.

Šivamo jastuk.

Iz tkanine i termo-vlakna izrezali smo dva pravokutna oblika veličine 30 x 22 cm, a iz tkanine smo izrezali i strip od 12 x 110 cm (bolje je uzeti duljinu s marginom).

Preklopimo dugu traku tkanine na pola i prekrijemo ga, savijamo nekoliko centimetara u redovitim razmacima, pričvrstimo ga s iglama.

Šišite krilima na pogrešnu stranu jednog od pravokutnika oko perimetra, ostavljajući jedan rub slobodan.

Skupili smo sve slojeve budućeg jastuka, kao što je prikazano na fotografiji, popraviti ga s krojačima igala i boditi proizvod duž ruba cijelog perimetra, ostavljajući oko 10 cm slobodan, tako da je moguće pretvoriti proizvod na prednju stranu.

Uključivanje proizvoda. Okrenite se rubovima, pričvrstite iglama i napravite cik-cak šav.

Za ljepotu možete staviti isti šav oko ruba jastuka.

Kit je spreman, na užitak mame i bebe!

Materijal: lory_lory_lory3

Što je potrebno jastuk za novorođenče

Dobar dan Pomozite odrediti pitanje: trebam li jastuk za novorođenče? S jedne strane, znam da je prije, bebe se ne preporučuje da se stavi na jastuk. S druge strane, u tim danima nije bilo takva široka raznolikost modela koji imaju ortopedski, dišni i hipoalergijski učinak.

Ako pročitate opis modernih dječjih jastuka, čini se da ne mogu bez nje. Što da radimo, kupimo ili ne? A ako kupite, koji model točno? Idemo vidjeti!

Koje su jastuci za novorođenčad

Apsolutno si u pravu, danas je raznovrsnost proizvoda za djecu jednostavno nevjerojatna. Međutim, obilje izbora također je problem. Da biste shvatili kakav je model jastuka potreban, morate razumjeti karakteristike svake od njih.

uobičajen

Uobičajeni jastuk u krevetiću za novorođenče ima pravokutni ili kvadratni oblik. Sastoji se od poklopca i punila. Najčešće se koristi kao punilo:

 • pero ili dolje;
 • ovčja vuna;
 • sintetički zimski uređivač;
 • hollofayber;
 • komforel;
 • lateks.

Svaki materijal ima svoje prednosti. Međutim, ne bih savjetovao da kupujete mali jastuk sa sobom ili vunom. Unatoč apsolutnoj prirodnosti, morate se sjetiti da mogu uzrokovati alergije u djeteta.

Najbolja opcija je model s holofiber ili udobno punjenje. Takav materijal je također hypoallergen, ima antibakterijsku impregnaciju i ima dovoljnu propusnost zraka. Osim toga, ti proizvodi su lako za pranje i zadržati svoj oblik dugo vremena.

 1. Ordinarni jastuk je malen i odgovara djetetovoj glavi;
 2. Ako je proizvod kvadratni oblik, onda je sasvim moguće da će glava djeteta odustati od njega, stoga je takav model neprikladan za novorođenče;
 3. Pored toga, može ometati ispravnu tvorbu savijanja vratne kralježnice;
 4. Uobičajeni jastuk preporučuje se kupiti samo za djecu stariju od 1 godine.

ortopedski

Ortopedski jastuci su vrlo popularni sada. O takvim je modelima rečeno da imaju poseban oblik koji osigurava održavanje glave u željenom položaju. Ortopedni jastuci moraju imati poseban udubljenje i strane oko nje.

Prema tvorcima, njihovi proizvodi pružaju:

 • smanjenje tonus mišića vrata;
 • normalizacija cervikalne cirkulacije;
 • ispravno formiranje vratne kralježnice.

Za proizvodnju takvih proizvoda koriste se sintetički materijali koji imaju veliku elastičnost i dobro zadržavaju svoj oblik. To je lateks, poliuretanska pjena, polistiren.

Postoji nekoliko vrsta ortopedskih jastuka.

Jastuk leptira

 1. Doprinosi pravilnoj formaciji kostiju lubanje i savijanju vratne kralježnice;
 2. Preporuča se za nepoštivanje (pročitajte članak o temi lubanje u novorođenčadi >>>), oštećenja kralježaka vrata maternice tijekom porođaja, kao i za rakove.

Važno je! Međutim, s krivom, ne bih preporučio žuriti pomoću posebnog jastuka. Uostalom, ovo nije bolest, već mišićni spazam koji se javlja kod mnogih novorođenčadi.

Iskusni osteopat eliminira ovaj fenomen u 1-2 sesije. Jastuk se ne može pohvaliti takvim učinkom.

Pozicioner jastuka

 • Ovaj se model naziva i "čahura". Osigurava fiksiranje tijela u željenom položaju;
 • Jastuk - pozicioner se koristi kada novorođenčad ima mišićnu distoniju;
 • Također može biti korisno ako se dijete uvijek uključi s jedne strane i to uzrokuje deformaciju lubanje;
 • Takav jastuk koristi se od trenutka rođenja i isključivo iz medicinskih razloga.

Pročitajte više o značajkama ove vrste jastuka u članku Positioner za spavanje novorođenče >>>

Uvučen jastuk

 1. Obično se ova širina jastuka podudara s širinom kreveta;
 2. U ovom se modelu gornja površina nalazi pod kutom (ne više od 30◦);
 3. Nakošeni jastuk pruža povišen položaj gornjeg dijela novorođenčeta. Ovo će zaštititi bebu tijekom pljuvanja;
 4. Ovaj se model može koristiti od prvih dana nakon rođenja.

Važno je zapamtiti! Prije uporabe ortopedskog jastuka za novorođenčad, potrebno je konzultirati se s dječjim liječnikom.

Jastuk za hranjenje


Jedna od najnovijih inovacija je jastuk za hranjenje novorođenčadi. Naravno, majka je prirodnija i udobnija za držanje djeteta tijekom hranjenja na rukama. Zato je lakše prilagoditi razinu nagiba glave, brzo možete ispraviti položaj bebe tako da ne izgubi bradavicu. Pogotovo u ovom položaju, leđa glave ne zavoja.

Nakon rođenja, ova pozicija za bebu je najdraži. Stoga je vrlo blizak svojoj majci i zato se osjeća udobno i zaštićeno. Često, novorođenčad čak i zaspi dok je hranio u naručju.

Međutim, u slučaju da hranjenje traje vrlo dugo, ruke i leđa majke su jako umorni. Kako bi stvorili ugodno okruženje za majku i novorođenče, preporučuje se kupnja posebnog jastuka za hranjenje.

Ima oblik otvorene prtljažnice s zadebljanjem u sredini. Ovaj se proizvod nosi na struku majke. Dijete bi trebalo položiti na prednju stranu jastuka. Dakle, glava će biti na razini dojke, a majka će moći držati dijete na željenom mjestu s jednom rukom.

Više informacija o tome kako hraniti bebu udobno potražite u članku Puta za hranjenje novorođenčadi >>>

Kolica za kolica

Za šetnje na svježem zraku, možda ćete trebati jastuk u kolicima.

 • Potrebno je za omekšavanje točaka tijekom kretanja;
 • Takav model mora biti čvrst i elastičan;
 • Potrebno je izabrati tanki, ali dovoljno velik jastuk, tako da se ne samo glava novorođenčeta već i ramena nalaze na njemu.

Freyka jastuk

Tu je i poseban model - Frejka jastuk za novorođenčad.

 1. Takav proizvod ima isključivo medicinsku svrhu i koristi se u dijagnozi "displase zglobova kuka";
 2. Ovaj dizajn je prikazan u obliku elastičnog valjka, koji mora biti smješten između nogu bebe;
 3. Da bi ga pričvrstili na takav položaj, dva remenja pričvršćena na vješalice pričvršćena su na gornji dio valjka.

Trebam li jastuk za zdravog djeteta?

I sad dolazimo do glavnog pitanja: trebamo li jastuk za novorođenče?

Moje mišljenje - možete to učiniti bez nje. Jednostavno, često mislimo da novorođenčad izgleda kao odrasla osoba, ali ne - ima druge želje, potrebe i osobine tijela.

 • Koristimo jastuk po potrebi. Zbog vidljive razlike između duljine ramena i veličine glave, ležeći na svojoj strani bez jastuka, odrasla osoba će doživjeti ozbiljnu nelagodu. Doista, u ovom položaju, vratni mišići su previše napeti;
 • U novorođenčadi, glava ima različite dimenzije u odnosu na tijelo. Kad leži na svojoj strani, njegova glava slobodno dodiruje površinu madraca i ne treba nikakav napor kako bi ga držao;
 • Ne samo da novorođenče ne osjeća nikakvu udobnost zbog nedostatka jastuka, već zbog toga može doći i do negativnih posljedica: formiranje vratne kralježnice u bebama postupno se događa tijekom svog učenja da održi glavu. Ne preporučuje se miješati se s ovim prirodnim procesom!

I koristeći jastuk, to jednostavno radiš. Stavljajući ga pod glavu, vrat će vam neprirodno mjesto. Uzimajući u obzir činjenicu da dijete u prvih nekoliko mjeseci provodi dosta vremena ležeći, može biti siguran da takva intervencija neće proći bez traga.

Budite svjesni! Stoga, ako je vaše dijete rođeno zdravo, a nema naznaka za upotrebu posebnih jastuka, ne trebaju se koristiti. Dovoljno je staviti presavijenu pelenu ispod glave novorođenčeta.

To je isključivo iz higijenskih razloga. Pelena će apsorbirati znoj, sline ili tekućinu za regurgitiranje. I nakon toga se može brzo mijenjati i oprati.

Ako doista želite kupiti jastuk za novorođenče, onda naravno, možete odabrati najslabiji model na prodaju. No, u ovom slučaju, morate odlučiti kako se nositi s potrebom za čestom zamjenom.

Koliko godina može biti jastuk?

Vrijeme kada možete početi stavljati jastuk na novorođenče prilično je nejasan.

Tijekom prvog mjeseca nakon rođenja, dijete ne treba jastuk (saznajte što se događa s djetetom u tom razdoblju iz članka Što beba mora biti u mogućnosti učiniti za 1 mjesec >>>). Iako bih preporučio što je duže moguće suzdržati se od korištenja jastuka.

Stavite novorođenče na spavanje na ravnoj površini ili neka zaspati u vašim rukama. Uostalom, ova opcija daje 100% jamstvo da na taj način ne nanosite štetu djetetu.

LiveInternetLiveInternet

-kategorije

 • Pletiva za kukice za djevojčice (23)
 • Pletenje novorođenčadi (11)
 • Šivamo za novorođenčad. (6)
 • obrasci (5)
 • čizme (5)
 • šivanje (1)
 • Kukičanje za odrasle. (1)
 • sapun (1)
 • lonci, salvete. (1)

-Pretraživanje dnevnikom

-Pretplatite se putem e-maila

-statistika

Jastuk za dijete od 0 do 2 godine

Jastuk za dijete od 0 do 2 godine.

http://mamadoktor.ru/vazhnyie-pokupki/podushka-dlya-rebenka.html

Kad beba može spavati na jastuku. Prema pedijatri, do 2 godine dijete ne treba jastuk.

Mekani jastuci su osobito štetni:

 1. mogu pridonijeti gušenju djeteta tijekom spavanja, ako dijete zakopava lice u jastuku.
 2. dovesti do zakrivljenosti kralježnice i kršenja cerebralne cirkulacije.
 3. izazvati alergijske reakcije.

Od 2 godine, djeci je dopušteno spavati na jastuku.

Jastuk za novorođenče. Ortopedski jastuk.

Obično se jastuk ne preporučuje za novorođeno dijete, savjetuje se da se ispod glave stavlja četverostruka peludna pelena. Slažem se s tim, ali postoji jastuk pogodan za novorođenče.

Naziva se ortopedskim, iako ne odgovara tom imenu, no ipak je moguće koristiti za dijete od 0 do 6 mjeseci, a vrlo je prikladno. Jastuk je oblikovan poput leptira, au sredini je rupa za glavu. Punilo za takav jastuk je obično lateks, a vrh je od pamuka.

Dok je dijete malo - jastuk je kao na slici, onda bebe glava je u rupu, i ramena će se odmarati na „leptirovih krila” kada dijete odraste, jastuk uključen „naopako” - onda je donji rub će se ponovno sastati ramenima širine djeteta.

Kada je glava djeteta na ovom jastuku, nema dodatnog opterećenja na vratnoj kralježnici djeteta, naprotiv, vrat je malo fiksiran na dobrom položaju za dijete. Ovaj jastuk pomaže u sprečavanju tortikulije kod djece i pomaže u smanjenju deformacije lubanje u prvim mjesecima života, ako dijete preferira spavati na jednoj strani.

Vrlo je prikladno smjestiti ga u kolica, glava djeteta kad se kolica pomiču na jastuku. Ortopedski jastuk ne prodaje se u ljekarnama već u dječjim trgovinama. Ali jastuk ima jedan nedostatak - sami morate šivati ​​jastučnice.

Nakon 6 mjeseci beba postaje aktivna i skida s jastuka tijekom spavanja.

Jastuk za dijete od 6 mjeseci do 2 godine.

Nakošeni jastuk prikladan je za tu svrhu. Njegova visina je 9-12 cm, kut nagiba je 15 - 30 °. Najjednostavnija inačica ovog jastuka može se postaviti na krevet kao jastuk, ili staviti pod plahtu ili ispod madraca.

Postoje veće mogućnosti s držačem, takav jastuk izgleda više poput madraca. Punilo - poliuretan - ne može uzrokovati alergiju ili gušenja.

Možeš samo oprati jastučnicu. Preporučuje se djeci od 0 do 6 mjeseci. Nakon 6 mjeseci, dijete sam pronađe udobnu poziciju i takav jastuk gubi svoje značenje.

Jastuk za takvo dijete mora biti nizak: ne prelazite polovinu širine dječjeg ramena (to je 2-3 cm). U ovom trenutku, tijekom spavanja, djeca aktivno puze, okreću se i kreću kroz cijeli krevet. Najjednostavnija i najpouzdanijih opcija: ponovno nemojte jastuk, koristite presvučenu pelenu. No, za one roditelje koji stvarno žele kupiti jastuk za dijete, postoje i opcije.

Plutajuća i pernata poput punila se ne uklapaju. Potrebni su lateks, poliester, bambus vlakno, poliuretan (pametna pjena) ili heljde od heljde.

Najprikladniji dizajn: jastuk koji je iste širine kao krevet (oko 70 cm) ili kolica (ovisno o tome gdje ga želite koristiti), treću dužinu duljine kreveta (40 cm) s udubljenjem u sredini i valjcima na rubovima, tako da dijete ne udari glavom na strane.

Od dobi od 2 godine, pedijatru je službeno dopušteno položiti dijete na jastuk.

Standardne veličine za djecu: širina - širinu ležaja (60-70 cm), dužina 40 cm, visina približno jednaka širini ramena djeteta (2 godine je 8 - 10 cm). Ovo je optimalno za bočno pozicioniranje.

Ako dijete preferira spavati na leđima ili abdomenu, možete ostaviti donji jastuk.

Komplikovani ortopedski jastuci s valjcima, kao što pokazuje praksa, nisu baš udobni za djecu mlađu od 5 godina. Obično imaju malu širinu, djeca su skliznuti za vrijeme spavanja. Prikladni su obični pravokutni jastuci odrezani šivanjem, s udubljenjem u sredini. Preporučena punila su jednaka i do 2 godine.

A za djecu od 5 godina izbor je otprilike jednak onome za odrasle, uzimajući u obzir veličinu dječjih jastuka.

Oblik jastuka za bebu od 0 do 2 godine

Sew set u kolica za novorođenče

Materijal i jastuk u kolicima s rukama Zigzagom.com

Svaka skrbna majka želi dati svoju bebu ne samo sve osnovne, već i najbolje. Malo dijete provodi dosta vremena u kolicima. A majka je zadatak opremiti djetetov gnijezdo što ga čini udobnijom i ugodnijom. Ovaj zadatak je vrlo lako postići pozivanjem na pomoć maštarija, pametnih i vještih ruku. Moguće je šivati ​​kit u kolica koja se sastoji od madraca i jastuka s rukavima za 2 sata.

Za rad trebamo:

- tkanina (po mogućnosti dječja boja),

Šivamo madrac.

Pjena i tkanina bolje je prethodno operirati, a tkanina se također glačati. Prvo, napravimo mjerenja dna kolica (duljina i širina). Ovo će biti veličina madraca. Visina proizvoda ovisi o debljini pjene koju ćete koristiti. U našem primjeru mi ćemo šivati ​​madrac veličine 74x34x2 cm.

Započnimo. Nacrtajte pravokutnik pjene 74x34 cm i izrežite ga. Ovdje se može naći kako izrezati pjenaste gume.

Izrežite dva identična pravokutnika iz tkanine. Širina pravokutnika izračunava se na sljedeći način: širina pjene, plus visina pjene, plus 2 cm za šavove (1 cm sa svake strane). Po istom principu, izračunavamo duljinu: duljinu pjene gume plus visinu gumene gume i plus 2 cm za šavove. U našem primjeru to je 78 x 38 cm.

Preklapamo elemente tkanine zajedno s prednjom stranom prema unutra i ubodimo 3 strane oko perimetra. Omotajte poklopac i umetnite pjenaste gume u njega. Valja napomenuti da to nije jednostavna stvar, ali rezultat je vrijedan napora.

Omotajte rubove prema unutra i popravite s iglama.

Snimamo i završimo posao na madracu.

Šivamo jastuk.

Iz tkanine i termo-vlakna izrezali smo dva pravokutna oblika veličine 30 x 22 cm, a iz tkanine smo izrezali i strip od 12 x 110 cm (bolje je uzeti duljinu s marginom).

Preklopimo dugu traku tkanine na pola i prekrijemo ga, savijamo nekoliko centimetara u redovitim razmacima, pričvrstimo ga s iglama.

Šišite krilima na pogrešnu stranu jednog od pravokutnika oko perimetra, ostavljajući jedan rub slobodan.

Skupili smo sve slojeve budućeg jastuka, kao što je prikazano na fotografiji, popraviti ga s krojačima igala i boditi proizvod duž ruba cijelog perimetra, ostavljajući oko 10 cm slobodan, tako da je moguće pretvoriti proizvod na prednju stranu.

Uključivanje proizvoda. Okrenite se rubovima, pričvrstite iglama i napravite cik-cak šav.

Za ljepotu možete staviti isti šav oko ruba jastuka.

Kit je spreman, na užitak mame i bebe!

Materijal: lory_lory_lory3

Kit u kolicima to učiniti sami Zigzagom.com

Naravno, kako bi Vaše dijete moglo udobno spavati u kolicima, mora osjetiti da je mama skrbila blizu. I kako je to dobro kad majka ne samo da može djetetu pružiti osjećaj sigurnosti i mira, već i ljubazno može šivati ​​lijepi set za njega u kolica koja se sastoji od jastuka, pokrivača i listova. Ne postoji ništa komplicirano. Sve što vam treba je malo strpljenja, puno ljubavi, kao i tkanina, termoizolacija, vladar, kredom, škare, niti i šivaći stroj. Tkanina treba odabrati prirodno (najbolje od svega, grubi kalici) s dječjim uzorcima i bojama, po mogućnosti u kombinaciji s bojom kolica. Obavezno prati i glačalo željezo. Započnimo.

Kako šivati ​​jastuk

Za šivaće jastučiće 34x20 cm Izrezali smo dva pravokutnika od tkanine veličine 36x22 cm i 1-2 pravokutnika iz poliestera odjednom iste veličine (broj slojeva poliestera ispuna ovisi o željenoj debljini ploče).

Onda smo složili slojeve tkanine licem prema dolje, stavili ih na sintetički zimski zidar i popravili sve te slojeve s iglama. Zalijepljen je oko perimetra, ostavljajući jednu stranu unstitched.

Izbacujemo naš proizvod na prednjoj strani, spojimo neškodljive dijelove zajedno, uvlačeći rubove prema unutra i popravimo ih s iglama.

Izbacujemo cik-cak bod s obje strane rubova za simetriju. Jastuk je spreman. Sada se okrenimo drugom dijelu kompleta.

Kako šivati ​​pokrivač

Za šivanje pokrivača veličine 70x70 cm potrebno je izrezati dvije prazne pločice od tkanine 72x72 cm i 1-2 pravokutnika od sintetičkog jastučića (ovisno o željenoj debljini pokrivača) iste veličine.

Svi slojevi proizvoda presavijeni su zajedno, a dijelovi tkanine moraju biti međusobno susjedni s prednjom stranom i popraviti igle. Proširimo deku uz rub duž čitavog perimetra, ostavljajući oko 15-20 cm.

Nakon što uklonimo pokrivač, stavljamo rubove neželjenih dijelova i pričamo, zatvarajući "rupu".

Onda uzmemo vladara, izmjerimo po svakom rubu prema unutra za 20 cm i nacrtajmo trg s kredom.

Na tkanini i sintetičkom zimovniku fiksiramo igle na nekoliko mjesta, tako da sintetički zimski zvučnik ne popušta, a bod na kvadratiću.

Ljepljive čvorove, nježno obrišite niti i pokrivač je spreman. Da biste dovršili komplet, još uvijek ćemo šivati ​​list na madracu u kolicima.

Kako šivati ​​list

Izmjerite duljinu i širinu dna kolica i dodajte oko 20 cm sa svake strane. Veličina dna kolica je 75x35 cm, stoga ćemo u našoj verziji dobiti pravokutni komad tkanine 115x75 cm. Prvo, prekrižite rubove jednom 1 cm, a zatim još jednom 1 cm.

To je sve. Kit je spreman! Ugodne šetnje i zvučni san za bebu!

Materijal: lory_lory_lory3

Kako napraviti madrac u kolicima s vlastitim rukama: tajne šivanja

Ponekad se postavlja pitanje kako šablirati madrac u kolicima vlastitim rukama. To nije tako teško, trebat će vam minimalne vještine šivanja. Dobro je ako ima šivaći stroj jer će trebati dugo vremena šivati, a šavovi neće biti tako pouzdani.

Koji su materijali potrebni?

Mala djeca u kolicima - prvo kolijevka, a zatim hodalica - provode dosta vremena. Spavaju na šetnji ili gledaju okolo. Naravno, roditelji su zabrinuti zbog udobnosti malenih. Materijal je potreban kako bi dijete ležalo ili sjedila udobno. Ali to se uvijek ne dolazi u paketu. Također, postoje situacije u kojima je previše tanka i neuobičajeno je da dijete odmara.

U dječjim trgovinama možete naći odgovarajući madrac. Ali nije tako jednostavno: različiti modeli invalidskih kolica razlikuju se po veličini veza ili sjedala, a oblik se također često ne podudara. Ali čak i ako odaberete madrac za određenu kolijevku ili kolica, majka možda neće biti zadovoljna punilom ili bojama. U takvim slučajevima, trebali biste sami pokušati napraviti ovaj pribor.

Morate početi s pripremom potrebnih materijala. Za punjenje najbolje odgovara:

Svi oni imaju prednosti i nedostatke, dok im se dopušta uporaba u proizvodima za djecu. Časopis "Miss Clean" preporučuje odabir udaranja, jer je pamučni platno prirodnog podrijetla.

Materijalni zahtjevi za gornji dio madraca su minimalni: tkanina mora biti hypoallergenic i dobro prolazni zrak. Onda se beba ne smrzava u hladnoj sezoni, a ljeti to neće biti vruće. Najbolja opcija - čašica ili boja. Možete odabrati bilo koju boju koja vam se sviđa. To može biti mirno pastelnim bojama, svijetlim uzorcima ili tkaninom koja odgovara kolicima.

Osim materijala, potrebno je pripremiti pribor za šivanje:

 • mali komad sapuna ili krede;
 • škare;
 • igla s prilično širokim okom;
 • konac, pogodan za boju odabrane tkanine, kao i kontrastno - za brišući;
 • sigurnosni igle;
 • komad podmornice;
 • marker.

Kako napraviti komad?

Vjerojatno neće biti gotov predložak za madrac jer su dimenzije invalidskih kolica različite. U međuvremenu, madrac mora odgovarati odabranom djetetovom vozilu. Prevelik proizvod će biti deformiran, a premaleni proizvod će se uzdrmati uz dno tijekom šetnje. U oba slučaja, dijete će početi osjećati nelagodu.

Da biste to izbjegli, morate samostalno napraviti obrazac. Otkrit ćete točnu veličinu ako stavite komad podmornice na dno kolica (možete ga zamijeniti gustim polietilenom) i nacrtati konturu s prethodno pripremljenim markerom. Samo nemojte žuriti da se rezu: u kalupu treba postaviti mjesto za šavove. Tako se sa ruba konture treba povući 1,5 cm do šavova i malo do debljine proizvoda. Zatim odrežite komad.

Vrijedno je napraviti nekoliko uklonjivih pokrivača madraca. Ovo neće svaki put obrisati madrac, ako je onečišćenje manje.

Kako napraviti praznine?

Zatim napravite prave tkanine i punila, što često djeluje kao udaranje. Uzorak je jednostavno položen na tkaninu i okružen kalkom ili sapunom. Iskusne krojačice kažu da je prikladnije koristiti sapun: ne mrlje ruke i lako se briše od tkanine. Rezultat bi trebao biti tri identična komada: dva tkanina i jedan od udaraca.

Zatim morate pripremiti tkaninu za šivanje. Ovo je obavezan postupak. Ako ne nanosite mrežaste madrac, punilo nakon paranja pere se u prašinu. Bolje je koristiti šivaći stroj. Možete ići na jednostavan način i ubaciti proizvod uz glatke okomite i vodoravne linije kako biste dobili uredan kvadrati.

Ali ako odaberete izvornu verziju, ubod će ukrasiti madrac. Možete napraviti cvijeće, snježne pahuljice i druge zanimljive ukrase. Da biste to učinili, morat ćete se pripremiti unaprijed: izrezati namjeru iz papira i stavljajući ga na prednju stranu jednog od dijelova tkanine, pažljivo kružite uzorak.

Kako šivati?

Sada morate shvatiti kako šivati ​​madrac. Penjanje treba biti omotano krpom tako da je njegova prednja strana unutra. Ova konstrukcija je pričvršćena sigurnosnim iglama i napravljena je privremena šava od 1,5 cm od ruba. Prikladno je upotrijebiti kontrastne niti za nju: lakše je vidjeti dok radite sa šivaćim strojem, a zatim izvadite.

Kad je privremeni ubod spreman, morate biti sigurni da su svi dijelovi točno spojeni. Nakon toga možete nastaviti s linijom stroja. Trebao bi se strogo voditi uz vremensku liniju. Da biste izradili madrac, trebate ostaviti rupu oko 10 cm s jedne strane. Nakon toga, trebali šivati ​​preostalo područje, popraviti nit, ukloniti privremene šavove i igle. Da biste dovršili posao, morate ukrasti madrac, krećući se unaprijed označenim crtama.

Madrac u kolicima je napravljen na isti način kao iu kolijevci. Ali postoji razlika: kod kolica se osiguravaju sigurnosni pojasevi koji vam omogućuju da zadržite aktivno dijete na mjestu. Stoga se mjesta za njih moraju unaprijed brinuti.

Višak težine je opasno za zdravlje!

Višak težine nije samo estetski problem, već je zdravstveni problem. Dokazuju doktori - svakih 10 kg. prekomjerna tjelesna težina smanjuje život osobe za 3-5 godina. Također je dokazano da svatko može izgubiti težinu, samo je potrebno.

Kako sami probiti madrac u kolica?

Često se događa da nema dječjeg kolica u dječjim kolicima ili je previše tanka, a poprečni nosači trese leđa djeteta. To je osobito uobičajeno u invalidskim kolicima. Tada morate potražiti madrac u trgovinama, a može biti vrlo teško pronaći odgovarajuću veličinu i boju. Postoji izlaz - u ovom slučaju možete šivati ​​madrac vlastitim rukama.

Lako je i vrlo povoljno jer možete odabrati boju tkanine i dizajn madraca prema vlastitom ukusu. Možda će to biti ugodan, nenametljiv pastelni ton. Ili, naprotiv, odabrat ćete svijetlu tkaninu s višestrukim uzorcima za dječje teme. Ili možete odabrati tkaninu koja odgovara boji kolica. Također možete sami odlučiti koliko će debeli madrac šivati. Što je deblji, mekši i ugodniji će biti za bebu, ali ne zaboravite da neće svi šivaći strojevi šivati ​​vrlo debeli sloj.

U svakom slučaju, vaš će mali čovjek biti zadovoljan ležati na madracu koju su stvorile brižne ruke njegove voljene majke. I zasigurno ćete uživati ​​u stvaranju jedinstvene, u jednoj kopiji, stvarima za vaše dijete.

Što trebate za šivanje madraca?

 • platno;
 • udaranje;
 • navoja;
 • igla s velikim okom;
 • škare;
 • sigurnosni igle;
 • kreda ili oštri štapić sapuna;
 • olovkom ili markerom;
 • šivaći stroj;
 • polietilen ili uljni premaz.

Odabir tkanina i materijala

Prvo morate odlučiti koji će materijal biti na podlozi madraca. Možete koristiti udarne, pjenaste gume ili sintetički zimski zvučnik. Za mlađe dijete, bolje je udarati - uostalom, to je prirodni pamučni platno.

Na vrhu madraca je idealna gruba čašica ili zrnca. U svakom slučaju, tkanina bi trebala biti hipoalergijska i dopustiti da zrak ne bi znojenje djeteta na vrućim danima, a ne hladno kod hladnih kolica.

Rezni uzorci

Važno je da se veličina madraca u potpunosti podudara s veličinom dna kolica. Ako je veća od duljine kolica, tijekom kretanja može doći do uvijanja i deformiranja. Ako je manji, može se kretati tijekom uspona kolica i kretanja djeteta.

Da biste napravili komad - priprema budućeg madraca - uzmite pjenu ili polietilen. Stavite kolica na dno i kružite po konturi s olovkom ili markerom. Zatim dodajte jedan i pol centimetara šavovima i 2-3 centimetra do širine madraca oko perimetra. Izrežite ovaj kalup.

Izrezivanje na tkanini

Uzmi komad i platno, krug oko uzorka dva identična praznina. Usput, iskusne krojačice za tu upotrebu ne koriste bojice, već obične ostatke. Prikladno je izoštriti ih škarama, a lakše ih je obrisati nakon posla. Štoviše, takvi tanki dijelovi sapuna ne mrvljaju ruke, za razliku od bojica, i crpe jasnu tanku liniju.

Nakon što se kontura prenese na tkaninu, učinite isto uz udaranje. Zatim izrezati. U ovoj fazi ćete imati tri praznine: 2 identična tkanina i jedan od udaraca.

Priprema tkanine za šivanje

Prosijavanje madraca mora biti siguran da se nakon pranja ne gubi. To možete učiniti ručno s malim čestim šavovima, ali bolje je prekriti proizvod na šivaćem stroju. Linije mogu biti ravne, a zatim dobiti uredne kvadrate. I možete sanjati i bljeskati madrac prema izvornim uzorcima - krugovima, bojama, pahuljicama, valovima.

Morate unaprijed pripremiti tkaninu za ubod. Na jednom od izrezaka s tkanine na prednjoj strani, trebate staviti slike na koje ćete zatim ubaciti madrac.

Ako crtež nije samo trgovi, već likovi iz fantazije, najprije ih se mora pripremiti na papiru. Nakon što ih izrežete, nanesite na jednaku udaljenost i krug s plitkim ili oštrenim sapunicom.

Stavite dva komada tkanine s prednjom stranom koja se okreće na udarcu. Stegovi - iglice s zaobljenim krajevima - pričvrstite sve dijelove. Bit će dovoljno oko 10 igala.

Zatim šivajte budući madrac ručno s privremenim šavovima. To je više prikladan to učiniti s niti kontrastne tkanine u boji. Na takvoj liniji će biti prikladno za šivanje na pisaćem stroju, osim toga, takve niti lakše se uklanjaju od gotovog proizvoda. Odlazite s ruba od oko 1-1,5 centimetara.

Zatim pažljivo provjerite jesu li sva tri dijela ravna, ako postoje bilo kakve izobličenja. Sada možete nastaviti s linijom stroja. Šivanje šupljina na šivaći stroj, kretanje strogo duž linije privremene linije. Ne zaboravite ostaviti na jednoj strani rupice oko 9 do 11 centimetara, tako da je kasnije lako pretvoriti proizvod na prednju stranu. Nakon što ste stavili stroj, čvrsto pričvrstite sve niti i izrežite ih. Pažljivo šivite otvorenu rupu i uklonite privremene šavove i sigurnosne igle.

Stropni madrac

Ostaje premostiti madrac u skladu s crtežima koji su prethodno nacrtani na jednoj strani. Idite glatko, s vremena na vrijeme provjerite da li niste zaglavi na stranu udarca. Također je važno provjeriti točnost uboda na drugoj strani tkanine. Nakon firmware-a, popravite sve niti i povucite unutar proizvoda pomoću igle s velikim okom.

Spremni madrac u krevetu. Također, po želji, možete šivati ​​pokrivačni madrac. Tada ne morate prati, sušiti i glačati madrac svaki put kad dobije malo prljave. Postoji čak i nekoliko takvih pokrivača madraca - različitih boja i debljine tkanine ovisno o sezoni. Vrlo je lako za šivanje - kalup s madraca u kolica će postati temelj. Par redaka - i madrac je spreman.

Madrac u kolicima, omotan vlastitim rukama, bit će vam koristan, čak i kada dijete starije.

Takav madrac može biti postavljen na kolicima u ljeto tako da tkanina kolica ne postane prljava od pijeska i prašine. I zimi, madrac se može staviti na sanjkanje tako da je dijete meko, toplo i ugodno. Samo u slučaju da stavite madrac u kolica ili sanjkanje, nemojte zaboraviti šivati ​​šavove na njega. Zatim se može povezati s kolicima ili sanjkama, a on neće voziti, pasti i izgubiti se.

Sigurno, madrac u kolicima, koji šavate vlastitim rukama, dugo će trajati i oduševit će vas svojim originalnim izgledom!