Brzina krvnog broja u preranoj bebi, gornja i donja granica bilirubina

Hrana

Krvni test važan je dijagnostički kriterij ne samo kod odraslih, već i kod djece, uključujući novorođenčad. Mnogo promjena u djetetovom tijelu utječe na stanje krvi iz krvi. Često, krvni test omogućava u ranoj fazi sumnju na bolesti koje neprimijećuju roditelji i liječnici.

Posebna pozornost treba posvetiti krvnim brojevima tako složene skupine kao što su prerane novorođenčadi. Prerane bebe su podređeni organizmi, koji zauzvrat imaju drugačiji učinak na krvni sustav.

Kada su djeca rođena prerano krvarila?

Svi novorođenčadi uzimaju krv za opći test krvi bez iznimke, uključujući prerano. Vrijeme provedbe ovog pregleda varira ovisno o tome je li dijete puno ili ne. Dakle, kod punoljetnih beba analiza se uzima za 3-5 dana, a u prerane bebe za 7-8 dana života novorođenčeta.

Biokemijska analiza krvi nije sva djeca. Mora postojati jasna smjernica za ovu analizu. Najčešće su sumnje u bilo kakve metaboličke poremećaje ili autoimune uvjete (na primjer, dijabetes melitus, funkcionalni poremećaji jetre, hepatitis, itd.). Stoga je prilično teško reći o vremenu ove analize, budući da se jasno provodi prema indikacijama kada se pojave određene bolesti.

Postupak za uzimanje krvi obavlja medicinska sestra na imenovanju neonatologa.

Opći test krvi

Tablica prikazuje granice normalnih krvnih indeksa preranog djeteta.

biokemijski

Razlozi za odbijanje

Odstupanja od norme određenih pokazatelja mogu ukazivati ​​na sve patološke procese u tijelu novorođenčeta:

 1. Eritrociti / hemoglobin. Najčešće kod preranih beba dolazi do smanjenja tih pokazatelja, što ukazuje na prisutnost anemije kod novorođenčadi.
 2. Trombociti. Smanjenje broja trombocita može biti pokazatelj hemolitičke bolesti novorođenčeta.
 3. Leukociti / neutrofili. Neutrofilna leukocitoza najčešće je znak akutne upale, naime bakterijske infekcije.
 4. Leukociti / eozinofili kod djece. Eozinofilija u UAC je znak alergijskih bolesti.

Mnogi pokazatelji usko su povezani jedni s drugima i ovise o nizu razloga, tako da samo iskusni stručnjak može ispravno tumačiti rezultate.

zaključak

Broj krvi važni su dijagnostički kriteriji koji mogu ukazivati ​​na veliki broj bolesti, od alergija do raka. Zato su rezultati tih testova toliko važni ne samo kod odraslih, već i kod djetinjstva, osobito u takvoj složenoj grupi kao što su prerane novorođenčadi.

Proučavamo potpuni broj krvi dojenčadi

Klinička (opća) analiza omogućava određivanje osnovnih parametara krvi (hemogram) i izvući zaključke o zdravstvenom stanju. Ova informativna dijagnostička metoda može se koristiti u bilo kojoj dobi. Razumjet ćemo kako uzeti krvni test za djecu, i kako je to dešifrirano.

Indikacije za krvne pretrage

Davanje krvi za opće pokazatelje za dijete do godinu dana preporučuje se za:

 1. nemogućnost postavljanja dijagnoze, usredotočujući se na simptome bolesti
 2. neobičan tijek bilo koje bolesti
 3. pojava komplikacija nakon bolesti
 4. potrebno je ocijeniti učinkovitost liječenja

Pored toga, hematološki pregled se treba provesti u profilaktičke svrhe:

 • zdrave djece - jednom godišnje
 • djeca s kroničnim patologijama - 2-3 puta

Priprema i postupak

Opća analiza se uzima u jutro. Unutar 8 sati prije nego što se preporuča ne jesti, i piti samo vodu bez aditiva. Ali dijete je teško ne hraniti tako dugo vremena. Djeca ispod dobi liječnika savjetuje se da doniraju krv 1.5 sati nakon obroka. U hitnim situacijama, analiza se vrši u bilo kojem trenutku.

Mala količina kapilarne krvi se uzima iz prsta na ruku, ponekad iz pete ili pete. Posljednje dvije opcije se prakticiraju u novorođenčadi. Probijanje se vrši pomoću metalne ploče za jednokratnu razgradnju s oštrim krajem. Lanceta se rjeđe koristi - automatski uređaj s najtanjom iglom. Punkcija ne uzrokuje mnogo nelagode kod djeteta. Može plakati od straha, pogotovo ako je mama jako zabrinuta.

Onda se krvne kapljice skupljaju na laboratorijsko staklo, pokrivenu drugom na vrhu i tlu. Specijalist proučava premaz pod mikroskopom, računajući broj različitih stanica, ili ga umetne u posebni analizator, a zatim računalo sve proračune. Rezultat je dekodiranje hemograma.

Što pokazuje analiza?

Predmet istraživanja u analizi su broj, oblik, veličina i druge karakteristike crvenih krvnih stanica, trombocita i leukocita, koji zajedno s plazmom tvore krvnu formulu. Razine hemoglobina, hematokrita, ESR i drugih parametara također su određene. Za sve te pokazatelje postoje određeni standardi, odstupanje od kojih može ukazivati ​​na zdravstvene probleme za dijete mlađe od godinu dana.

U državnim institucijama koriste se standardni oblici rezultata testiranja krvi u privatnim klinikama - vlastitim. U svakom slučaju, odgovor će ukazivati ​​na dešifriranje: stvarne brojke, mjerne jedinice i dobnu normu. Detaljnije razmotrite suštinu svakog pokazatelja.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Eritrociti i retikulociti

Svrha eritrocita je isporuka kisika u tkiva. Norm crveni bik:

 • u 6 mjeseci - 3,5 - 4,8 x 1012 / litra;
 • 12 - 3,6-4,9.

Smanjenje njihovog broja u dojenčadi rezultat je nedostatka željeza i proteina, kao i pretjeranog unosa tekućine. Ako transkript pokazuje povišenu razinu crvenih krvnih zrnaca, tada se to stanje naziva eritromija (eritrocitoza). To može biti posljedica:

 • fiziološki procesi - stres, stres, život u planinama
 • patološki uvjeti - bolesti krvi i pluća, oštećenja srca, dehidracija, disfunkcija nadbubrežne kore

Deformacija crvenih krvnih stanica ukazuje na različite probleme - genetske bolesti, bolesti jetre, trovanja.

Retikulociti - mlade crvene krvne stanice. Oni bi trebali biti 3 - 15% od ukupnog broja crvenih stanica. Ovaj pokazatelj prikazuje aktivnost koštane srži.

hemoglobin

Hemoglobin je protein koji je uključen u strukturu crvenih krvnih stanica i lako reagira s plinovima. Njegova glavna uloga je transport kisika i CO2. Zbog hemoglobina, crvene krvne stanice obavljaju svoje funkcije.

 • u 1 mjesecu - 115-175 grama / litra;
 • 6-110-140;
 • 12 - 110-135.

U djevojčicama je razina ove tvari viša nego kod dječaka.

Nedostatak hemoglobina naziva se anemija. To može značajno oštetiti djecu, jer dovodi do hipoksije. Anemija je simptom mnogih bolesti. Njegov stupanj je određen ovisno o stvarnom rezultatu analize.

trombociti

Trombociti su bezbojne ravne ploče koje nastaju u koštanoj srži. Oni su odgovorni za zaustavljanje krvarenja kroz stvaranje ugruška, kao i za proizvodnju faktora rasta koji ubrzavaju regeneraciju tkiva.

Brzina ovih stanica je 180 - 400 x 109 / litra. Značajno smanjenje (trombocitopenija) može onemogućiti djetetu da zaustavi i manje krvarenje. Njegovi razlozi

 1. alergija na lijekove
 2. hematološka patologija
 3. intoksikacija
 4. tireotoksikoza
 5. neke virusne infekcije
 6. štetočina

Ako je razina trombocita u dojenčadi prekoračena, tada govorimo o trombocitozi. To može biti rezultat:

 1. uklanjanje slezene
 2. operacije
 3. krvarenje
 4. leukemija
 5. zarazne bolesti dišnog sustava
 6. tumori i tako dalje

Bijele krvne stanice

Bijele krvne stanice (bijela tijela) - stanice zaobljenog oblika s centralnom jezgrom, aktivno sudjeluju u imunološkim reakcijama. Oni obavljaju fagocitozu (konvulzije i probavu) patoloških mikroorganizama, toksina i proizvoda razgradnje. Stopa leukocita - - 5.5 - 12.5 x 109 / litra;

Povećanje broja bijelih stanica leukocitoze kod djeteta mlađe od jedne godine može ukazati na:

 1. razvoj patologija upalne ili infektivne prirode (što je veća stopa, veća je težina)
 2. tumor
 3. bolesti krvi
 4. zatajenje bubrega i tako dalje

Blagi suvišak je također moguć u zdravih beba nakon teških obroka ili tjelesne aktivnosti. Zato se preporuča donirati krv na prazan želudac.

Nizak broj bijelih krvnih stanica, leukopenija, uzrokuje:

 1. ospice, rubeole, tifusa, gripe i nekih drugih patologija
 2. endokrini problemi
 3. disfunkcije koštane srži
 4. otrovno trovanje

Za procjenu stanja dojenčadi važna je ne samo razina leukocita, već i leukocitna formula - transkripta koja ilustrira broj pojedinačnih tipova stanica: neutrofila, bazofila, eozinofila, limfocita i monocita. Njihov pokazatelj mjeri se kao postotak ukupnog broja bijelih tijela.

neutrofili

Neutrofili - stanice koje uništavaju izvanzemaljske formacije. Standardna razina segmentiranih neutrofila u dojenčadi je 15-45%.

Njihov višak (neutrofilija) rezultat je:

- upalna reakcija bilo koje prirode;

- gubitak krvi, uklanjanje slezene, opekline;

Neutrofilija nije uvijek uzrokovana zdravstvenim problemima. Razvija se i nakon jela ili stresa, ali je privremena. Stoga je bolje uzeti analizu, eliminirajući te čimbenike.

Ako dekodiranje pokazuje smanjenje razine neutrofila, tada dijete do godinu dana starosti dijagnosticira neutropeniju. Njegovi mogući uzroci su:

 1. gripe, ospice, HIV, tifus
 2. toksoplazmoza
 3. teške upale praćene iscrpljenjem koštane srži
 4. uzimanje lijekova - antibiotici, citostatici
 5. lupus eritematosus
 6. zračenje
 7. -nedostatak folne kiseline i B12

Ostali elementi leukocitne formule

Basofili su uključeni u koagulaciju krvi i alergijske reakcije. Obično njihov broj ne prelazi 1%. Ponekad se uopće ne otkrivaju. Razina bazofila povećava se s sinusitisom, leukemijom, patologijama gastrointestinalnog trakta i štitnjačom, a smanjuje se kao rezultat stresa, Cushingove bolesti i akutnih infekcija.

Eozinofili su stanice koje digestiraju imunološke komplekse. Uobičajeno, njihov broj je jednak za odraslu osobu i dijete do godinu dana starosti - 0,5-7%. Višak razina eozinofila može ukazivati ​​na alergije, parazitske bolesti, autoimune patologije i tumore krvi. Smanjenje broja stanica rezultat je bakterijske infekcije, stresa ili liječenja glukokortikoidima.

Monociti razgrađuju mikroorganizme. Njihova stopa iznosi 2-12%. Višak se opaža kod virusnih bolesti, toksoplazmoze, tuberkuloze, srčanih patologija, leukemije i tumora u limfnom sustavu. Smanjenje broja monocita rezultat je pogoršanja koštane srži.

Limfociti sintetiziraju protutijela i uništavaju "izvorne" stanice koje su izgubile svojstva kao rezultat izloženosti stranim agentima. Njihova stopa, koja je u rasponu od 38-76%, prekoračena je zbog:

 1. zarazne bolesti
 2. uzimanje određenih lijekova
 3. astma
 4. Crohnova bolest, vaskularne patologije
 5. nedostatak vitamina B12
 6. leukemija

Osim toga, bit će mnogo limfocita ako uzimate test tijekom razdoblja oporavka nakon ozbiljne bolesti. Smanjenje broja tih stanica javlja se u suppurativnim upalama, HIV-om, autoimunim patologijama i povećanom nadbubrežnom funkcijom.

Ostali pokazatelji

Pored navedenih parametara, ukupna analiza odražava karakteristike crvene krvi:

 1. Hematocrit - udio volumena plazme i crvenih krvnih stanica. Povećava se s eritrocitozom, dehidracijom, problemima bubrega i leukemijom. A se smanjuje kao rezultat anemije, gubitka krvi i intravenozne rehidracije. Njegova stopa je 29 - 41%
 2. ESR - ritam sedimentacije eritrocita, koji ilustrira tijek i ozbiljnost bolesti. Njegova standardna vrijednost je 4 - 12 mm / sat. ESR se povećava s kroničnim infekcijama, upalom, rakom i nakon gubitka krvi, a smanjuje se zbog eritrocitoze, bolesti jetre i unosa salicilata. Tijekom bolesti, maksimalna brzina se postiže 3-4 dana.

Potpuna količina krvi je pristupačan način za dobivanje podataka o zdravstvenom stanju djeteta mlađe od jedne godine. Ali sam po sebi ne dopušta dijagnozu. Zadatak majke je pripremiti dijete kako bi mogao proći analizu u skladu sa svim pravilima. I samo kvalificirani stručnjak može odrediti bit bolesti, koji će usporediti rezultate hematološkog pregleda i simptoma, kao i rezultate drugih dijagnostičkih metoda. Mala odstupanja od norme ne znače uvijek loše rezultate, pogotovo ako dijete osjeća dobro.

Na kliničkoj analizi krvi novorođenčeta u videu govori poznati liječnik Komarovsky

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Dekodiranje opće i biokemijske analize krvi kod djece i dojenčadi

Najčešća i informativna dijagnostička metoda je opći i biokemijski test krvi. Ovi pokazatelji igraju važnu ulogu u pravilnoj dijagnozi i propisivanju potrebnog tretmana.

Priprema i postupak za krvne pretrage

Dijagnoza krvnih testova kod djece i dojenčadi

Ispitivanje krvi se uzima kad postoje pritužbe, znakovi mogućih bolesti. Test krvi također se može dati u sljedećim slučajevima:

 • Dugi tok prehlade
 • Komplikacije na pozadini bolesti
 • Stručni ispit

Test krvi omogućuje procjenu ne samo stanja djeteta, već i učinkovitost liječenja. Uzorak krvi se obavlja ujutro, na prazan želudac, od 8-11 sati. Posljednji obrok mora biti najmanje 8 sati prije pregleda. Pitka voda nije zabranjena. Krvava i pržena hrana dan prije nego što se krv izvuče iz djetetove prehrane treba isključiti. Ako je krv uzeta od djeteta, beba neće podnijeti takav veliki jaz, pa se analiza uzima nekoliko sati nakon obroka.

Ako dijete uzima bilo koji lijek, tada, u dogovoru s liječnikom, lijekovi bi trebali biti isključeni. Vrlo je važno pripremiti dijete fizički i emocionalno. Probijanje prsta za uzimanje krvi može se usporediti s ugrizom komaraca.

U maloj djeci krv za opću analizu uzima se iz prsta, a biokemijska - iz vena.

Krv iz novorođenčadi preuzet iz pete. Dijete tijekom postupka ima blagu nelagodu, budući da je probijanje napravljeno samo nekoliko milimetara. Zatim se kapljica krvi kapati na staklo, a zatim utrlja uz pomoć druge čaše. Nakon toga su obojene posebnom bojom. Nastali premazati ispituje pod mikroskopom i količini krvnih stanica i drugih pokazatelja :. leukocita, eritrocita, trombocita, itd Također, važnu ulogu igra i hematokrita i boja indeksa.

Osim toga, određuje se veličina i oblik stanica, kao i moguća prisutnost raznih malih čestica u njima. Mogući razvoj upalnog procesa označen je stupnjem sedimentacije eritrocita (ESR). Ovaj parametar određuje se nakon gubitka crvenih krvnih zrnaca u sedimentu. Krv je u epruveti za oko sat vremena, nakon čega se uzimaju indikatori.

Opća analiza: norma u dojenčadi

Stopa pokazatelja opće analize krvi u dojenčadi i bebama

Psihijatar može samo dešifrirati rezultat, ali svaki roditelj mora znati koji je pokazatelj normalan.

Rezultati prikazuju parametre kao što su:

 • Indikator boja (ICSU). Obično bi trebalo biti oko 0,85-1,15%. Ova vrijednost ukazuje koliko se hemoglobina nalazi u eritrocitima.
 • Hemoglobin (Hb). To je posrednik između tkiva i pluća i sudjeluje u razmjeni kisika i ugljičnog dioksida. Razina hemoglobina u novorođenčadi je 180-240 g / l, u djece 1-6 mjeseci oko 103-140 g / l, a u djece ispod 12 mjeseci - 113-140 g / l.
 • Crvene krvne stanice (RBC). Imaju važnu ulogu: oni nose kisik u tkivo iz pluća i leđa. Kod novorođenčadi ovaj indikator iznosi 3,9-5,5 × 1012 / l, kod djece mlađe od šest mjeseci - 2,7-4,5 × 1012 / l, do godine dana - 3,7-5,3 × 1012 / l.
 • Leukociti (WBC). Ta tijela apsorbiraju i recikliraju strane čestice. Broj leukocita treba biti u rasponu od 8.5-24.5 × 109 / l u novorođenčadi. Normalna vrijednost kod djece mlađe od šest mjeseci je 5,5-12,5 × 109 / l, a do godine dana oko 6-12 × 109 / l.
 • Trombociti (PLT). Održavajte integritet zidova krvnih žila i, ako je moguće, oštete. Razina trombocita kod djece mlađe od šest mjeseci iznosi 180-490 × 109 / l, a do godinu dana smatra se normalnim pokazateljem od 160 × 109 / l do 390 × 109 / l.
 • Neutrofila. U tijelu neutrofili imaju sposobnost apsorbiranja i probavljanja stranih tijela. Normalna vrijednost neutrofila u djece mlađoj od jedne godine je u rasponu od 15-45%.
 • Basofili (BAS). Potisnite alergene i spriječite njihovo daljnje širenje u tijelu. Sadržaj bazofila u djece je normalno - 0-1%.
 • Eosonophilic (EOS). Različite bijele krvne stanice, obaviti zaštitnu funkciju. U dojenčadi ovaj indikator je u rasponu od 1-6%.
 • Limfociti (LYM). Oni su stanice imunološkog sustava i sudjeluju u proizvodnji protutijela. Koncentracija tih stanica ne smije prelaziti 35% u novorođenčadi. Broj limfocita u djeteta od 6-12 mjeseci u normalnim 45-70%.
 • Monocita. Ove stanice imaju štetan učinak na patogene i sudjeluju u procesu stvaranja krvi. Normalan pokazatelj monocita u krvi dojenčadi je 4-10%.
 • ESR (ESR). Učestalost sedimentacije eritrocita je obično 2-4 mm / h kod djece mlađe od šest mjeseci i od 4 do 12 mm / h do godinu dana.

Neutrofili, bazofili, eosonophili, limfociti, monociti su neka vrsta bijelih krvnih stanica, stoga oni obavljaju gotovo istu funkciju. To je leukocitna formula, zahvaljujući kojoj se može odrediti u slučaju odstupanja od norme, bolest je virusnog ili bakterijskog podrijetla.

Normalna vrijednost kod djece

Dešifriranje općeg testa krvi kod djece različitih dobnih skupina

Pomoću opće analize moguće je odrediti početni upalni proces u tijelu, identificirati moguće patologije kardiovaskularnog sustava, parazitske bolesti i praćenje stanja imunološkog sustava.

 • Razina hemoglobina je oko 100-140 g / l kod djece od 1 do 6 godina, 120-150 g / l od 6-15 godina.
 • Indikator boja ne bi smio premašiti 0,96%. Broj crvenih krvnih stanica u djece trebao bi biti u rasponu od 3,7-5,2x1012 / l, retikulociti - 0,3-1,2%.
 • Sadržaj leukocita kod djece od godine do dvije godine ne smije biti manji od 6.0 × 109 / l i ne veći od 17.0 × 109 / l. Koncentracija bijelih tijela u djece od 2 do 9 godina treba biti 4-5,2 × 109 / l.
 • Normalna vrijednost trombocita je 160-390 × 109 / l, a razina ESR je oko 4-12 mm / h.
 • Sadržaj neutrofila u djece 5-7 godina - 35-50%, 8-12 godina - 40-65%.
 • Koncentracija bazofila treba biti unutar 1%, eozinofili - 0,5-0,7%, limfociti - 26-54%, monociti - 3-9%.

Više informacija o broju krvi možete pronaći u videozapisu.

Imajte na umu da rezultati u svakom laboratoriju mogu varirati. Prema tim pokazateljima, ako odstupaju od norme, ne može se precizno odrediti dijagnoza. Pedijatar mora usporediti nalaz sa simptomima i drugim dijagnostičkim metodama.

Međutim, ako postoje odstupanja od normalnih vrijednosti, onda to već ukazuje na razvoj upalnog procesa i može zahtijevati daljnje ispitivanje djeteta.

Biokemijska analiza: dekodiranje

Biokemijski pregled krvi u djece: norma pokazatelja

Najsloženije informacije o stanju unutarnjih organa mogu se dobiti putem biokemijske analize krvi. Ova studija omogućuje ranu identifikaciju mogućih patologija. Pomoću biokemije možete dijagnosticirati nedostatak elementa u tragovima u krvi.

Ovaj test često se propisuje u kombinaciji s općim testom krvi.

Glavni pokazatelji biokemijske analize krvi:

 • Protein. U dojenčadi, pokazatelj bi trebao biti u rasponu od 51-73 g / l, kod starije djece - 62 - 82 g / l.
 • Glukoza. Normalna vrijednost šećera u krvi je 3,5-5,5 mmol / l.
 • Urea. Koncentracija ureje u djece treba biti 1,8-6,4 mmol / l.
 • Kreatin. To je produkt metabolizma bjelančevina, kojeg izlučuje bubrezi. Koncentracija ove supstancije u normi je u djece prve godine života - 18-35 mmol / l, od godine do 14 godina - 27-62 mmol / l.
 • Kolesterol. Masti poput tvari formirane u jetri. Razina kolesterola u djeteta mlađoj od 12 godina trebala bi biti u rasponu od 120-200 mg / l.
 • Bilirubin. Stupanj ukupnog bilirubina trebao bi biti 5-20 μmol / l.
 • ALT i AST. Ovi enzimi pripadaju aminotransferazama. Njihova koncentracija mora biti manja od 40 U / l.
 • LDH. Intracelularni enzim u krvi novorođenčadi trebao bi biti manji od 2000 U / l, u starijoj djeci - 295 U / l.
 • Lipaze. Ovaj enzim razgrađuje masnoće. Pokazatelj ne smije biti veći od 130 U / ml.
 • Amilaze. Ovaj enzim je uključen u razgradnju ugljikohidrata. Normalna amilaza bi trebala biti 20-100 U / l.
 • Uricna kiselina. Ovo je proizvod razmjene nukleinskih kiselina. Koncentracija u djece u dobi ispod 14 godina trebala bi biti 120-320 μmol / L.
 • Ova analiza omogućuje određivanje sadržaja krvi važnih elemenata u tragovima: kalcij, natrij, magnezij, fosfor, željezo. Razina kalcija u krvi kod djece trebala bi biti u rasponu od 2,3-2,8 mmol / l, natrij - 132-156 mmol / l, magnezija - 0,69-0,87 mmol / 1, fosfor - 1-1,8 mmol / l, željezo - 8,9 - 21,4 mmol / 1.

Odbijanje analize biokemijske analize može biti samo liječnik. Povećanje ili smanjenje jednog ili drugog pokazatelja ukazuje na probleme u radu unutarnjih organa.

Uzroci abnormalnosti

Visoka i niska razina krvi i moguće bolesti kod djece

Ako indikator ne zadovoljava normu, morat ćete se posavjetovati s liječnikom koji će odrediti razlog povećanja krvnih stanica:

 • S porastom broja leukocita u krvi, uobičajeno je govoriti o leukocitozi. Ova patologija može se pojaviti čak iu zdravoj djeci: tijekom fizičkog napora, tijekom menstruacije kod djevojčica itd. Promjena leukocita u ovom slučaju nije značajna. Porast leukocita može ukazivati ​​na upalne, zarazne i gnojne bolesti. U ozbiljnijim slučajevima, to je znak raka. Ako je broj leukocita manji od prihvatljive razine, onda to označava hipovitaminozu, leukemiju. Neke koncentracije također se mogu primijetiti nakon uporabe određenih lijekova.
 • Uz napuhani indeks boja, djeca imaju dehidraciju, eritremiju ili zatajenje srca. Ako se podcjenjuje, to je znak razvoja anemije ili zatajenja bubrega.
 • Ako postoji mnogo neutrofila u krvi, to ukazuje na infekciju, upalni proces, metabolički poremećaj. Njihov se broj može povećati nakon cijepljenja ili kada se koriste lijekovi koji imunostimuliraju. Ako je koncentracija neutrofila ispod normale, onda to može biti uzrokovano nasljednim čimbenicima, poremećajima krvi, nedostatkom vitamina B12 ili težinom.
 • U slučaju povećanja eozinofila u dječjoj krvi, javlja se alergijska reakcija. Njihovo povećanje može biti povezano s parazitnim bolestima, krvnim bolestima. Smanjenje eozinofila povezano je s trovanjem, purulentnim procesima ili početkom upalnog procesa.
 • Glavni razlozi za povećanje basofila: anemija, sinusitis u kroničnom obliku, gastrointestinalne bolesti, zračenje, uporaba lijekova protiv raka dojke. Smanjenje bazofila povezano je s akutnim zaraznim bolestima, korištenjem kortikosteroida.
 • Povećani indeks monocita može ukazivati ​​na zarazne procese, bolesti hematopoetskog sustava. Smanjeni monociti povezani su s purulentnim lezijama, anemijom, leukemijom ili steroidnim lijekovima.
 • Razvoj limfocitoze povezan je s različitim infekcijama, endokrinim bolestima. Indikator se može povećati korištenjem određenih lijekova.
 • Smanjenje razine limfocita uzrokovano je upalnim bolestima, dugotrajnim liječenjem glukokortikoidima. Pokazatelj ispod norme može se promatrati nakon operacija, opekotina i ozljeda.
 • Ako analize pokazuju ubrzanu ESR, to ukazuje na upalne procese, akutne i kronične infekcije, razvoj anemije i opijenost. Uzroci smanjene ESR: smanjena mišićna masa, izgladnjivanje.

Samo liječnik može utvrditi razlog povećanja ili smanjenja pokazatelja. On također propisuje liječenje nakon dijagnoze. Ne preporučuje se izvršavanje dekodiranja.

Norme i krvne bolesti kod novorođenčadi

Kvantitativni i kvalitativni sastav krvi u novorođenčadi obično održava relativnu postojanost. Ali ukupni volumen varira ovisno o nekoliko parametara. Prvo, ukupnu količinu krvi utječe stupanj punine novorođenčeta. Drugo, ovaj pokazatelj ovisi o tjelesnoj težini djeteta. Među najčešćim poremećajima krvi u dojenčadi su hemolitička bolest, hemoragijska dijaza i vaskulitis, kao i trombocitopenična purpura.

Norme krvnog broja u novorođenčadi

Oralni organi hematopoetskog sustava djeteta počinju funkcionirati u maternici.

Koštana srž je položena u 12-13. Tjednu trudnoće, prije nego što matične stanice proizvode jetra. Nakon rođenja, glavni izvor krvnih stanica u djeteta je crvena koštana srž. Od prve godine života, ona počinje biti zamijenjena žutom, a do 15 godina, formacija krvi nastaje samo u crvenoj koštanoj srži u ravnim kostima. Limfociti nakon rođenja nastaju u limfnim čvorovima, slezeni, monocitima - u koštanoj srži, slezeni, jetri.

Ukupna količina krvi je promjenjiva i ovisi o tjelesnoj težini i stupnju punog djeteta. Normalno, količina krvi u novorođenčadi iznosi 150 ml po 1 kg mase, u odraslih 50-70 ml.

U perifernoj krvi novorođenčeta sadržaj hemoglobina iznosi 160 ± 30 g / l, a crvene krvne stanice 5-6x10 12 / l. Od prvih sati nakon rođenja počinje kvar crvenih krvnih zrnaca, koje imaju različite veličine. Izvana pokazuje fiziološku žuticu.

Broj leukocita u prvih sati nakon rođenja je 109 g / l.

Normalno, krvni indeksi novorođenčadi zadržavaju relativnu postojanost kvantitativnog i kvalitativnog sastava. Kada promijenite fizičko stanje i patološke procese, brzo reagira promjenom pokazatelja.

Krvne bolesti karakteristične za djecu prve godine života.

Hemolitička bolest novorođenčeta i hemoragijska dijaza

Hemolitička bolest novorođenčeta je kongenitalni oblik bolesti, koji zauzima posebno mjesto među anemijama povezanim s povećanim slomom crvenih krvnih stanica. To se događa kada je nekompatibilnost krvi majke i fetusa za Rh faktor.

Uzroci bolesti. Uzrok patologije je nekompatibilnost krvi majke i fetusa, često Rh faktora, rjeđe od krvne grupe.

Znakovi bolesti. Postoje tri oblika ove krvne bolesti kod novorođenčadi: anemična, icterijska i edemata.

Anemični oblik je jednostavan. Njegove glavne značajke su blijeda koža, povećana jetra i slezena. Opće stanje bebe ne trpi. Hemoglobin se reducira na 100 g / l, broj eritrocita - do 3.0x10 12 / l.

Iterični oblik je češći. Njezini glavni simptomi su pojava žutice u prvim danima života (u teškim slučajevima dijete je rođeno s icteric boja kože), povećana jetra i slezena. Razina hemoglobina je ispod 100 g / l eritrocita - ispod 2,8 x 10 / l.

S razvojem žutice, povećava se mišićni ton, lice postaje maski, očne jabučice počinju trzati, pojavljuje se glasan "mozak" krik.

Naknadna paraliza može se razviti. U teškim uvjetima, izmet postaje obezbojen, urina potamni, a koža dobiva specifičnu zelenkastu boju.

Edematički oblik često završava smrću fetusa. Ako se dijete rodi živo, ima oteklina svih njegovih tkiva, oštra naboranost kože, povećana jetra i slezena, otežano disanje, kardiovaskularna insuficijencija. Hemoglobin se smanjuje na 30 g / l, eritrocite - do 1-1,5 x 10 / l.

Liječenje. Novorođenčad se daje fototerapiju s posebnom svjetiljkom s određenom valnom duljinom. Oči djeteta zahtijevaju zaštitu. Fototerapija se provodi s malim pauzama tijekom cijelog dana.

Od lijekova propisanih fenobarbitalom 8-10 mg / kg tjelesne težine dnevno. Od ostalih sredstava za ublažavanje stanja, koriste se aktivni ugljen i njegovi analozi, vitaminska terapija i koleretički lijekovi.

Hemoragijska dijaza je bolest krvi u novorođenčadi, uz tendenciju ponovnog krvarenja, koja proizlazi iz različitih unutarnjih i vanjskih uzroka. To uključuje hemoragični vaskulitis, hemofiliju, trombocitopeniju.

Razlikuju se kongenitalni i stečeni oblici diate. Nasljedno povezano s abnormalnostima koagulacije, inferiornosti malih krvnih žila. Dobiveni oblici krvarenja često prate imune lezije vaskularnog zida.

Bolesti krvi u djece trombocitopenična purpura

Trombocitopenička purpura, ili Verlgofova bolest, povezana je s nedostatkom trombocita i smanjenom funkcijom.

Uzroci bolesti. Glavni uzrok bolesti je skraćivanje života specifičnih krvnih stanica - trombocita, što je uzrokovano njihovim uništenjem.

Predisponirajući čimbenici u razvoju patologije mogu biti virusne infekcije, reakcije na cijepljenje, ozljede, nasljedna uvjetovanost.

Znakovi bolesti. Na koži djeteta pojavljuju se krvarenja, u rasponu od približne do značajne, do 10 cm u promjeru. Oni se pojavljuju spontano, asimetrično se nalaze na koži udova, tijela. Svježi osip ima svijetlu crvenu boju, a zatim postanu plave, zelene, žute.

Drugi glavni simptom je krvarenje: nos, iz sluznice usne šupljine; moguće krvarenje bubrega, gastrointestinalnog krvarenja u mozgu. Česti krvarenje dovodi do anemije.

U akutnom obliku trajanje bolesti ne prelazi 6 mjeseci, nakon čega slijedi oporavak.

Liječenje. Tijekom krize preporuča se odmoriti ležaj i nealergijska prehrana. Prednison se propisuje po stopi od 2 mg / kg dnevno tijekom 2-3 tjedna, nakon čega se smanji doza.

Koriste se Epsilon-aminokaproinska kiselina, lijekovi koji poboljšavaju adhezivna svojstva trombocita (dijabetes, magnezijev preparati), fitoterapija. U slučaju teškog tijeka, indicirana je transfuzijska masa krvnih pločica. Prilikom krvarenja aminokaproinske kiseline ubrizgava se adrasksol.

Klinički nadzor provodi se 5 godina.

Infekcija krvi novorođenčadi hemoragični vaskulitis

Hemoragični vaskulitis, ili Scheinlen-Genohova bolest je infektivno-alergijska bolest koja se temelji na upalu svih malih žila, što dovodi do oštećenja kože, zglobova i unutarnjih organa.

Uzroci bolesti. Ova infekcija u krvi novorođenčeta povezana je s oštećenjem krvožilnog sustava kao posljedicom bakterijskih i virusnih infekcija, cijepljenja, te lijekova i alergijskih reakcija.

Znakovi bolesti. Postoje 4 oblika hemoragičnog vaskulitisa: koža, reumatoidna, abdominalna, fulminantna.

Oblik kože karakterizira pojava simetričnih lezija (mrlje) veličine od 2-3 mm do 4-5 cm u promjeru na ekstenzorskim površinama bedara, gornjih udova, stražnjice. Ponekad postoje mjehurići ispunjeni krvavim sadržajem, a kasnije nastaju čirevi. Treći dan, osip može postati blijed. Ugasi, ostavlja tamne mrlje. Izljev je valovit.

U reumatoidnom (Ť zglobnom) obliku, uglavnom su veliki zglobovi pogođeni, postaju bolni, natečeni, koža iznad njih crvenila, zbog boli u djetetu, aktivni i pasivni pokreti su ograničeni. Istodobno postoje osip kože. Promjene u zglobovima nestaju unutar 3-5 dana.

Oblik trbušne infekcije krvi u novorođenčadi povezan je s pojavom krvarenja u crijevnom zidu. Glavni simptomi bolesti u ovom slučaju su paroksizmalna bol u trbuhu bez određene lokalizacije, povraćanja, proljeva. U bljuvotini i izmetu otkrivena je mješavina krvi. Bolesno dijete preuzima prisilni položaj s nogu na trbuhu.

Kao rezultat teške ozljede bubrega, bubrežni sindrom se može pojaviti s proteinima urina i crvenim krvnim stanicama.

Uz poraz živčanog sustava mogući konvulzije, simptomi fokalnih oštećenja mozga.

Fulminantni oblik sliči se septičkom stanju: tjelesna temperatura raste do značajnih brojeva, kožni osip pojavljuju se formiranjem krvavih mjehurića s naknadnim deaktivacijom mekih tkiva. U tom obliku, smrt nije neuobičajena.

Liječenje. Propisani su antikoagulacijski agensi (heparin), antihistaminici, enterosorbenti, hormoni. Prilikom prijama infekcije pojavljuju se antibiotici. U slučaju valnog oblika bolesti propisane su nesteroidne protuupalne lijekove (lyuvalix, ortofen, itd.).

Vitamin E, retinol, rutin se koriste kada se krv pojavljuje u urinu.

Mjere rehabilitacije uključuju: hipoalergensku prehranu tijekom godine, povlačenje iz cijepljenja za 2 godine.

Klinički nadzor provodi se 5 godina s redovitim testovima krvi i urina.

Norme općeg (kliničkog) testa krvi u djece u tablicama, tumačenje rezultata i pokazatelja

Opća ili klinička analiza krvi kod odraslih i djece najčešće se koristi za laboratorijsku dijagnozu. Jednostavno je, pristupačno i ima veliku količinu informativnog sadržaja za procjenu stanja zdravlja ili potvrdu navodne dijagnoze.

Pokazatelji kliničke analize, znatno iznad norme, roditelji neće proći nezapaženo, jer će utjecati na zdravstveno stanje djeteta. Međutim, ako je jedan od njih malo drugačiji - to nije uzrok zabrinutosti.

Što je potpuna krvna slika i što to uključuje?

Potpuna količina krvi u djece može otkriti bolest u ranim fazama, procijeniti stanje imunološkog sustava i odrediti upalne procese. Često liječnik obraća pažnju na MID i koeficijente drugih krvnih stanica. MID ili MXD - broj i postotak različitih tipova leukocita: eozinofila, monocita, bazofila. Uz to, uz pomoć OVK, moguće je pratiti učinkovitost terapije.

Test krvi vrši se probijanjem djetetovog bezimenog prsta pomoću posebnog instrumenta za jednokratnu uporabu, scarifier. Zatim, pomoću pipete, laboratorijski tehničar izvlači krv iz kapilara u cijev i šalje ga u studiju. To uključuje:

 • određivanje broja, veličine i oblika krvnih elemenata;
 • izračunavanje hemoglobina u krvi;
 • određivanje prosječnog koeficijenta hemoglobina za eritrocit i izračun indeksa boje;
 • fiksirajući odnos između plazme i jednolikih elemenata;
 • izračunavanje brzine sedimentacije eritrocita - ESR.

Priprema djeteta za dostavu analize

Priprema prije prikupljanja krvi uključuje samo nekoliko preporuka. Od velike važnosti je pravilo: morate analizirati strogo na prazan želudac, dopušteno je koristiti samo vodu. Kršenje recepata utječe na pouzdanost rezultata i, kada se dekodira, pokazat će precijenjeni broj bijelih krvnih stanica. Međutim, djeca donirati krv na prazan želudac ne vrijedi, naprotiv, veliki vremenski period između feedings negativno će utjecati na rezultat. Optimalno, ako dijete jede smjesu ili majčino mlijeko za jedan sat ili dva prije nego što se krvna krvna slika brojilo.

Drugi aspekt pripreme je psihološki. Bolje je upozoriti bebu unaprijed, objašnjavajući kako donirati krv i odakle ga tehničar laboratorija to poduzima. Nemojte skrivati ​​činjenicu da će malo povrijediti, inače će dijete biti zaprepašteno i neće više vjerovati.

Kako bebe dobivaju krv na udarcu?

Krv za opću analizu krvi uzeta iz malih vanjskih prstiju prstiju. Krvni test novorođenčeta karakterizira ne samo drugačija norma nego i sama krv koja se uzima iz pete, rjeđe od pete djeteta. Mjesto je utrljano s alkoholnim obrisom, a zatim tehničar laboratorija brzo inzistira u rezu i pritiskanjem prsta privlači krv.

U novorođenčadi, krv za opću analizu uzima se iz pete.

Nakon uzimanja uzoraka, laboratorijski tehničar gubi materijal za istraživanje na staklo i protrlja ga s drugim staklom. U stanicu se doda posebna boja, nakon čega se broj krvnih stanica broji pod mikroskopom i procjenjuju se drugi pokazatelji.

Tablice s normama indikatora za djecu različitih dobnih skupina

Hematološki test krvi je računanje jedinstvenih elemenata i njihova međusobna povezanost, plazma i ukupni volumen uzima se u obzir. Prvi put se ULA provodi u novorođenčadi dok je još u bolnici, a postupak se ponavlja za 3 mjeseca i 1 godinu za bebu. Ako je rezultat dobar i nema preduvjeta za ponovno ispitivanje, klinička analiza se obavlja jednom godišnje.

Od rođenja do godine

Od velike je važnosti u dešifriranju analize starost pacijenta. Kako beba raste, vrijednosti se mijenjaju.

Od 1 do 15 godina

Tumačenje potpunog broja krvi novorođenčadi i starije djece također je različito. Za razliku od funkcioniranja tijela djeteta, imunološki sustav i organi djeteta starije od jedne godine rade drugačije. Dječje tijelo raste, a sastav krvi se mijenja.

Od godine, broj općih krvnih zrnaca razlikuje se od normi za dojenčad.

Da bismo dešifrirali što je analiza pokazala, detaljne informacije prikazane u tablici na latinskom će pomoći.

Tumačenje vrijednosti pokazatelja

Prema rezultatima UAC, stručnjak provjerava stanje hemoglobina. Procjenjuje se pomoću tri grafikona - hemoglobina, indeksa boja i prosječnog sadržaja hemoglobina u jednom eritrocita.

Točnost dijagnoze i ispravnost liječenja ovise o točnosti rezultata pretrage krvi.

Također se analiziraju:

 • Hematokrit i povećani broj crvenih krvnih stanica (RBC) pokazuju da li dijete troši dovoljno tekućine (preporučujemo da čitate: dječji hematokrit je povišen: što to znači?);
 • Neutrofili i eozinofili pomoći će procijeniti imunitetnu rezervu bebe;
 • prisutnost upale je indicirana ESR;
 • ukazuju na virusnu ili bakterijsku infekciju limfocita (LYM) i neutrofila (preporučujemo da čitate što učiniti ako se smanji dječji neutrofili).

Koncentracija hemoglobina (HGB)

Hemoglobin se sastoji od proteina i željeza. Njegovi glavni zadaci su vezanje kisika i njihova dostava u organe. Prijevozna svojstva krvi, rad mozga, pluća, srce i organizam kao cjelina izravno ovise o zasićenosti hemoglobina. U rezultatima, njegova koncentracija je indicirana s Hb, HGB ili hemoglobinom.

Velika količina hemoglobina je karakteristična za bolesti krvi, dijabetes, različite patologije bubrega, srca, pluća. Kada su razine niske, uzrok može biti neuravnotežena prehrana, kongenitalna ili stečena anemija ili leukemija.

Limfociti (LYM)

Limfociti pripadaju leukocitnim stanicama i izvode zaštitnu funkciju. Limfociti su najčešće označeni kraticama LY, LYM ili LUM.

Ovisno o njihovoj svrsi, oni su podijeljeni u sljedeće skupine:

 • B-limfociti - odgovorni su za imunitet nakon što se tijelo protivi virusu ili bakterijama;
 • T-limfociti se nazivaju ubojice - im je povjerena uloga razarača bilo koje strane stanice;
 • Pomoćnici T-stanica su T-ubojice;
 • T-supresori su odgovorni za osiguravanje da zdrave stanice nisu pogođene;
 • ALY atipični limfociti pojavljuju se kod djece samo kada su izloženi antigenom.

Brojenje LYM temelji se na ukupnom broju leukocita, ali apsolutni brojevi se također nalaze u rezultatima analize. U drugom slučaju, interval od 1-4 milijarde po litri se smatra standardom u djece. Apsolutni broj limfocita može se samostalno odrediti rezultatima općeg testiranja krvi pomoću formule: LC x LF% = LF, gdje LC je broj leukocita, a LF je postotak limfocita. Ako je traženi broj prema formuli odgovara normi, ne brinite se.

Normalni pokazatelj limfocita kod djece smatra se 30-70%. Međutim, većina ih je u tkivu (tonsili, slezena, limfni čvorovi, koštana srži i vermiformni proces), au krvi samo 2%. Dekodiranje KLA uključuje procjenu sadržaja limfocita u tijelu. Ako su potonji veći od stanja, stanje se naziva limfocitoza. Inače - leukopenija.

Crvene krvne stanice (RBC)

Eritrociti (RBC) doprinose oksigenaciji organa i tkiva u tijelu i prenose izlučeni ugljični dioksid natrag u pluća. Anizocitoza ili redukcija crvenih krvnih zrnaca, a ne zbog patoloških stanja, može biti uzrokovana prekomjernim unosom tekućine.

Povećana količina rbc je iznimno rijetka i naziva se eritermija ili eritrocitoza. Razlozi za ovo odstupanje mogu biti:

 • prisutnost bolesti krvi;
 • tjelesna aktivnost;
 • problema s plućima ili srcem;
 • planinski život;
 • trovanja;
 • dehidracija.

Leukociti (WBC)

Leukociti (WBC) su bijele krvne stanice koje štite imunosne sile tijela stvaranjem humoralnog i staničnog imuniteta. Pretjerana stopa tijekom trudnoće ili intenzivna vježba ne smatra se odstupanjem. Ako su ti čimbenici isključeni, uzrok je alergija, infekcija virusne ili bakterijske prirode. Nizak WBC broj ukazuje na slab imunitet.

Omjer svih vrsta leukocita u postocima prikazan je u leukocitnoj formuli. Mjereni podaci prikazani u njemu čine analizu informativnijima i omogućuju vam da odmah odredite koji leukociti su izvan normalnog raspona.

Uzroci povećanog WBC-a: ozljeda, opeklina, bolest jetre, anafilaktički šok, maligna neoplazma, unutarnje krvarenje ili bubrežni kolik. Poticaj za smanjenje bijelih krvnih stanica je virusna bolest, opijenost tijela ili endokrini poremećaj.

Trombociti (PLT)

Trombociti su krvne stanice koje su odgovorne za zgrušavanje krvi. Točnije, imenovana su dva zadatka - stvaranje agregata trombocita u slučaju oštećenja zidova vaskularnih kanala i ubrzanja koagulacije u plazmi.

Rast trombocita naziva se trombocitoza - karakterizira upalni ili zarazni proces u tijelu, trauma i značajan gubitak krvi, hematološka patologija, leukemija, kao i unos kortikosteroida, simpatomimike i antimikotika. Trombocitopenija ili nizak broj trombocita mogu biti posljedica alergijske reakcije, hemofilije, virusa ili malignih tumora.

Stopa sedimentacije eritrocita (ESR)

Stopa sedimentacije eritrocita je važan nespecifični pokazatelj. U osnovi, ESR znači kako se brzo eritrociti naseljavaju i drže zajedno u epruvetama. Sa svojom pomoći određuje se stupanj upalnog procesa. Povećanje ESR-a je spor proces, isto se događa s povratkom u normalu.

Neutrofili (NEUT)

Stanice koje se odupiru stranim formacijama nazivaju se neutrofili. Oni ne samo da pomažu tijelu da se nosi s tom bolesti, već i eliminiraju svoje nežive mikročestice.

Neutrofilija, kada se broj stanica povećava, može biti fiziološki i patološki. U prvom slučaju, stres ili nezdravu prehranu služi kao guranje, a drugo - brojne bolesti: opekline, rak krvi, upala, gubitak krvi, ugriza insekata, uklanjanje slezene.

Ako je razina neutrofila smanjena, stanje se naziva neutropenija. Izgleda zbog jednog od razloga:

 • influenca;
 • uzimanje citostatika i antibiotika;
 • zračenja;
 • HIV;
 • nedostatak vitamina;
 • iscrpljivanje koštane srži;
 • toksoplazmoza;
 • lupus eritematosus;
 • ospice.

Eozinofili (EOS)

Podvrsta leukocita odgovorna za identifikaciju i uklanjanje stranih proteina naziva se eozinofilima. Oni pomažu očistiti tijelo toksina, parazita i aktivno se boriti protiv raka. Pomoću pokazatelja eozinofila, liječnik određuje je li pacijent alergičan. Kada broj stanica prelazi normu, razlog može biti jedna od patologija:

 • onkologija;
 • helmintičke invazije;
 • bolesti hematopoetskog sustava;
 • alergija.

Nedovoljan broj eozinofila ukazuje na upalni proces. Pored toga, provokatori su porođaj ili infekcija tijela.

Monociti (MON)

Monociti su velike imunološke stanice, koje su drugi tip bijelih krvnih stanica. Oni prepoznaju i pročiste tkiva od virusa, bakterija, oštećenih stanica, uključujući tumorske stanice.

Monocitopenija se također može pojaviti zbog raka krvi. Ostali razlozi za njegovu pojavu: postoperativno stanje, hormonska terapija, osteomijelitis, flegmon i apsces.

Basofili (BAS)

Basofili su vrsta bijelih krvnih stanica koje najprije otkrivaju sve što je strano tijelu. Mogu se reći da se "bore" s otrovnim tvarima i alergenima, odupiru se upalu i vraćaju protok krvi.

Ako se stopa bazofila povećava - to može biti zbog problema s štitnjačom i limfnim sustavom, alergijama, bogatim kozicama ili hormonskim lijekovima. Stres, trudnoća i povećanje količine hormona utječu na smanjenje bazofila.

Što je krvna slika u djece?

Kako dijete raste, leukocitna recesija se promatra dvaput. To predstavlja oštar skok brojeva stanica i nije stvar zabrinutosti.

Prvi put se u novorođenčadi promatraju križevi u sedam dana - jednaki omjer limfocita i neutrofila se mijenja: broj prvih povećava, a drugi smanjuje. Kad dijete odraste 5-6 godina, skokovi se ponavljaju - jednaki omjer stanica tijekom vremena ima tendenciju odrasle formule (od 45 do 70% neutrofila i od 20 do 40% limfocita).