Krvni test novorođenčeta

Hrana

Prvi dan nakon rođenja, dijete uzima svoje prve testove. Uz njihovu pomoć, liječnik procjenjuje zdravlje bebe, njegove prilagodljive sposobnosti. Dakle, neposredno nakon rođenja, krv pupčane vrpce testirana je na HIV infekciju, hepatitis B i C i sifilis. Ako je potrebno, provesti proučavanje krvi za bilirubin.

Četvrti dan, uzeti su krvni test novorođenčadi za genetske bolesti. Petoga dana dijete se uzima za opću (kliničku) analizu. Test krvi obično se uzima iz pete novorođenčeta. Ovo je praktičniji način za uzimanje krvi, budući da su prsti bebe još uvijek vrlo mali za ovaj postupak.

Dešifriranje krvnog testa novorođenčeta

Sastav krvi novorođenčeta razlikuje se od sastava krvi starije djece. To je zbog specifičnog razvoja krvotvornih organa i cirkulacijskog sustava tijekom razvoja fetusa. U prvim mjesecima nakon rođenja djeteta dolazi do brzog stvaranja krvnih stanica u koštanoj srži svih kostiju. Količina krvi u odnosu na težinu novorođenčeta iznosi 14%, dok je u dojenčadi ta brojka 11%, u odraslih je 7%.

Glavna značajka krvnog testa novorođenčeta je sadržaj značajne količine fetalnog hemoglobina, koji se formira u fetalnim crvenim krvnim stanicama. Fetalni hemoglobin je neophodan za dijete u fetalnom razvoju, jer je sposoban vrlo vise vezati kisik i otporan je na lužine. Čak i prije rođenja djeteta počinje postupna zamjena fetalnog hemoglobina s odraslom hemoglobinom.

Prvi dan beba života, sadržaj fetalnog hemoglobina u krvi iznosi 70-80%. U budućnosti, ovu vrstu hemoglobina treba aktivnije zamijeniti hemoglobin odraslih. Stanje u kojem se takva supstitucija ne pojavljuje zove se hemoglobinopatija. Fetalni hemoglobin vrlo polako daje kisik organima i tkivima, što značajno usporava razvoj djetetova tijela.

U analizi krvi novorođenčeta, normalni sadržaj hemoglobina iznosi 145-225 g / l. Razina eritrocita u djetetovoj krvi odmah nakon rođenja veća je od starijih. To je zbog hipoksije (nedovoljna količina kisika) koja se javlja tijekom razvoja fetusa. Normalno, razina eritrocita je 4,4-7,7 × 10 12 / l.

Povišene razine crvenih krvnih stanica dovode do viših razina indeksa boje i hematocrita. Pokazatelj boja krvi novorođenčeta doseže 1,2. Hematocrit (postotak crvenih krvnih stanica u ukupnom volumenu krvi) prvog dana bebe života doseže 45-65%.

Eritrociti u krvi novorođenčadi imaju drugačiji oblik, boju i veličinu. Osim toga, njihov životni vijek mnogo je manje. Prema dekodiranju analize krvi novorođenčeta, to je 12 dana, a kod jednogodišnjeg djeteta ovaj indikator je 120 dana.

Visoke stope retikulocita (mladi oblici eritrocita) ukazuju na povećanu regenerativnu sposobnost krvnih stanica novorođenčadi. Ta brojka iznosi 28%.

Test krvi novorođenčeta obično označava fiziološku leukocitozu. Prvi dan života novorođenčeta razina leukocita u krvi iznosi 10-33 x 10 9 / l, a njihova razina padne na 7 × 10 9 / l. Većina leukocita predstavljaju segmentirani neutrofili (oko 50-80%).

Ubodne neutrofili čine 6-10%, - 20-25% limfocite eozinofile - 1-4% monocita - 10-12% bazofile - 0-1%.

Povećana viskoznost krvi utječe na ESR (brzinu sedimentacije eritrocita). Na osnovu tumačenja krvi novorođenčeta ESR je obično 0-2 mm / sat.

Često se novorođenčad testira na bilirubin. Bilirubin (žuti pigment) je međuproizvod koji se javlja kada se hemoglobin razgrađuje u jetri, koštanoj srži i slezeni. Slobodni bilirubin se ne može ukloniti iz tijela jer je netopiv. Kako bi postalo topljiv, specifični proteini moraju ga prenijeti u jetru. Tamo, pod utjecajem jetrenih enzima kao rezultat biokemijskih reakcija, bilirubin se pretvara u topljive i izlučuje u urinu. Ponekad novorođenčad nema dovoljno specifičnih proteina koji su potrebni za prijenos bilirubina u jetru. Tada razvijaju tzv. Fiziološku žuticu novorođenčadi.

Pri rođenju djeteta u krvi kabela, sadržaj bilirubina ne smije biti veći od 51-60 μmol / l. Dan 3-7, normalni sadržaj bilirubina u djetetovoj krvi iznosi do 205 μmol / l, u preranoj bebi je do 170 μmol / l. Nakon dva do tri tjedna, bilirubin u djece treba vratiti u normalu i biti 8.5-20.5 μmol / l.

Ako sadržaj bilirubina u krvi novorođenčeta prijeđe ove pokazatelje, njegovo se stanje smatra patološkim. U tom slučaju, dijete provodi dodatna istraživanja, na temelju rezultata koje propisuju neophodno liječenje.

Krvni test novorođenčeta na genetskim bolestima

Da bi se identificirale najčešće genetske bolesti u rodilištima, provodi se neonatalni screening novorođenčadi. Za ovaj test krvi uzimaju se nekoliko kapi iz pete novorođenčeta. Krv se primjenjuje na poseban testni obrazac koji se zatim šalje laboratoriju za istraživanje.

Ova analiza se provodi na otkrivanju pet genetskih patologija, čija rana dijagnoza i liječenje može usporiti njihov razvoj i, u nekim slučajevima, spriječiti pojavu simptoma i komplikacija.

Ispitivanja krvi novorođenčadi provode se u dijagnosticiranju sljedećih bolesti:

1. Kongenitalni hipotireoza je kršenje strukture štitne žlijezde, što se manifestira nedostatkom u proizvodnji njegovih hormona. U nedostatku liječenja, dijete ima usporavanje rasta, mentalnu retardaciju i intelektualnu nesposobnost.

2. Fenilketonurija - nedostatak ili odsutnost enzima koji je nužan za konverziju aminokiselina fenilalanina u aminokiselinsku tirozu. Ako dijete ne provodi potrebnu terapiju, nedostatci metabolizma u mozgu dovest će do progresivnog smanjenja inteligencije.

3. Cistična fibroza - bolest u kojoj se povećava viskoznost žlijezda (pankreati, znoj). Zbog blokade izlučnih kanala žlijezda, razvijaju se patologije probavnog sustava, respiratornih organa i nekih drugih tjelesnih sustava.

4. Galaktosemija - metabolički poremećaj u kojem tijelo ne proizvodi enzim koji pretvara galaktozu u glukozu. Galaktoza je sastavni dio laktoze. Laktoza se nalazi u svim mliječnim proizvodima, uključujući majčino mlijeko. Kod djece oboljelih od ove patologije, zbog netolerancije mlijeka, bolesti probavnog i živčanog sustava javljaju se katarakta.

5. Adrenogenitalni sindrom - kršenje sinteze hormonskog nadbubrežnog kortizola. U odsutnosti liječenja kod djece, opažene su patologije razvoja reproduktivnog sustava, gubitak težine, proljev i povraćanje.

Rezultati genetske analize novorođenčadi obično su spremni za 10-12 dana. Ako postoje odstupanja od norme u analizi krvi novorođenčeta, dijete će biti propisano drugom studijom.

Brzina krvnog broja u preranoj bebi, gornja i donja granica bilirubina

Krvni test važan je dijagnostički kriterij ne samo kod odraslih, već i kod djece, uključujući novorođenčad. Mnogo promjena u djetetovom tijelu utječe na stanje krvi iz krvi. Često, krvni test omogućava u ranoj fazi sumnju na bolesti koje neprimijećuju roditelji i liječnici.

Posebna pozornost treba posvetiti krvnim brojevima tako složene skupine kao što su prerane novorođenčadi. Prerane bebe su podređeni organizmi, koji zauzvrat imaju drugačiji učinak na krvni sustav.

Kada su djeca rođena prerano krvarila?

Svi novorođenčadi uzimaju krv za opći test krvi bez iznimke, uključujući prerano. Vrijeme provedbe ovog pregleda varira ovisno o tome je li dijete puno ili ne. Dakle, kod punoljetnih beba analiza se uzima za 3-5 dana, a u prerane bebe za 7-8 dana života novorođenčeta.

Biokemijska analiza krvi nije sva djeca. Mora postojati jasna smjernica za ovu analizu. Najčešće su sumnje u bilo kakve metaboličke poremećaje ili autoimune uvjete (na primjer, dijabetes melitus, funkcionalni poremećaji jetre, hepatitis, itd.). Stoga je prilično teško reći o vremenu ove analize, budući da se jasno provodi prema indikacijama kada se pojave određene bolesti.

Postupak za uzimanje krvi obavlja medicinska sestra na imenovanju neonatologa.

Opći test krvi

Tablica prikazuje granice normalnih krvnih indeksa preranog djeteta.

biokemijski

Razlozi za odbijanje

Odstupanja od norme određenih pokazatelja mogu ukazivati ​​na sve patološke procese u tijelu novorođenčeta:

 1. Eritrociti / hemoglobin. Najčešće kod preranih beba dolazi do smanjenja tih pokazatelja, što ukazuje na prisutnost anemije kod novorođenčadi.
 2. Trombociti. Smanjenje broja trombocita može biti pokazatelj hemolitičke bolesti novorođenčeta.
 3. Leukociti / neutrofili. Neutrofilna leukocitoza najčešće je znak akutne upale, naime bakterijske infekcije.
 4. Leukociti / eozinofili kod djece. Eozinofilija u UAC je znak alergijskih bolesti.

Mnogi pokazatelji usko su povezani jedni s drugima i ovise o nizu razloga, tako da samo iskusni stručnjak može ispravno tumačiti rezultate.

zaključak

Broj krvi važni su dijagnostički kriteriji koji mogu ukazivati ​​na veliki broj bolesti, od alergija do raka. Zato su rezultati tih testova toliko važni ne samo kod odraslih, već i kod djetinjstva, osobito u takvoj složenoj grupi kao što su prerane novorođenčadi.

Dekodiranje opće i biokemijske analize krvi kod djece i dojenčadi

Najčešća i informativna dijagnostička metoda je opći i biokemijski test krvi. Ovi pokazatelji igraju važnu ulogu u pravilnoj dijagnozi i propisivanju potrebnog tretmana.

Priprema i postupak za krvne pretrage

Dijagnoza krvnih testova kod djece i dojenčadi

Ispitivanje krvi se uzima kad postoje pritužbe, znakovi mogućih bolesti. Test krvi također se može dati u sljedećim slučajevima:

 • Dugi tok prehlade
 • Komplikacije na pozadini bolesti
 • Stručni ispit

Test krvi omogućuje procjenu ne samo stanja djeteta, već i učinkovitost liječenja. Uzorak krvi se obavlja ujutro, na prazan želudac, od 8-11 sati. Posljednji obrok mora biti najmanje 8 sati prije pregleda. Pitka voda nije zabranjena. Krvava i pržena hrana dan prije nego što se krv izvuče iz djetetove prehrane treba isključiti. Ako je krv uzeta od djeteta, beba neće podnijeti takav veliki jaz, pa se analiza uzima nekoliko sati nakon obroka.

Ako dijete uzima bilo koji lijek, tada, u dogovoru s liječnikom, lijekovi bi trebali biti isključeni. Vrlo je važno pripremiti dijete fizički i emocionalno. Probijanje prsta za uzimanje krvi može se usporediti s ugrizom komaraca.

U maloj djeci krv za opću analizu uzima se iz prsta, a biokemijska - iz vena.

Krv iz novorođenčadi preuzet iz pete. Dijete tijekom postupka ima blagu nelagodu, budući da je probijanje napravljeno samo nekoliko milimetara. Zatim se kapljica krvi kapati na staklo, a zatim utrlja uz pomoć druge čaše. Nakon toga su obojene posebnom bojom. Nastali premazati ispituje pod mikroskopom i količini krvnih stanica i drugih pokazatelja :. leukocita, eritrocita, trombocita, itd Također, važnu ulogu igra i hematokrita i boja indeksa.

Osim toga, određuje se veličina i oblik stanica, kao i moguća prisutnost raznih malih čestica u njima. Mogući razvoj upalnog procesa označen je stupnjem sedimentacije eritrocita (ESR). Ovaj parametar određuje se nakon gubitka crvenih krvnih zrnaca u sedimentu. Krv je u epruveti za oko sat vremena, nakon čega se uzimaju indikatori.

Opća analiza: norma u dojenčadi

Stopa pokazatelja opće analize krvi u dojenčadi i bebama

Psihijatar može samo dešifrirati rezultat, ali svaki roditelj mora znati koji je pokazatelj normalan.

Rezultati prikazuju parametre kao što su:

 • Indikator boja (ICSU). Obično bi trebalo biti oko 0,85-1,15%. Ova vrijednost ukazuje koliko se hemoglobina nalazi u eritrocitima.
 • Hemoglobin (Hb). To je posrednik između tkiva i pluća i sudjeluje u razmjeni kisika i ugljičnog dioksida. Razina hemoglobina u novorođenčadi je 180-240 g / l, u djece 1-6 mjeseci oko 103-140 g / l, a u djece ispod 12 mjeseci - 113-140 g / l.
 • Crvene krvne stanice (RBC). Imaju važnu ulogu: oni nose kisik u tkivo iz pluća i leđa. Kod novorođenčadi ovaj indikator iznosi 3,9-5,5 × 1012 / l, kod djece mlađe od šest mjeseci - 2,7-4,5 × 1012 / l, do godine dana - 3,7-5,3 × 1012 / l.
 • Leukociti (WBC). Ta tijela apsorbiraju i recikliraju strane čestice. Broj leukocita treba biti u rasponu od 8.5-24.5 × 109 / l u novorođenčadi. Normalna vrijednost kod djece mlađe od šest mjeseci je 5,5-12,5 × 109 / l, a do godine dana oko 6-12 × 109 / l.
 • Trombociti (PLT). Održavajte integritet zidova krvnih žila i, ako je moguće, oštete. Razina trombocita kod djece mlađe od šest mjeseci iznosi 180-490 × 109 / l, a do godinu dana smatra se normalnim pokazateljem od 160 × 109 / l do 390 × 109 / l.
 • Neutrofila. U tijelu neutrofili imaju sposobnost apsorbiranja i probavljanja stranih tijela. Normalna vrijednost neutrofila u djece mlađoj od jedne godine je u rasponu od 15-45%.
 • Basofili (BAS). Potisnite alergene i spriječite njihovo daljnje širenje u tijelu. Sadržaj bazofila u djece je normalno - 0-1%.
 • Eosonophilic (EOS). Različite bijele krvne stanice, obaviti zaštitnu funkciju. U dojenčadi ovaj indikator je u rasponu od 1-6%.
 • Limfociti (LYM). Oni su stanice imunološkog sustava i sudjeluju u proizvodnji protutijela. Koncentracija tih stanica ne smije prelaziti 35% u novorođenčadi. Broj limfocita u djeteta od 6-12 mjeseci u normalnim 45-70%.
 • Monocita. Ove stanice imaju štetan učinak na patogene i sudjeluju u procesu stvaranja krvi. Normalan pokazatelj monocita u krvi dojenčadi je 4-10%.
 • ESR (ESR). Učestalost sedimentacije eritrocita je obično 2-4 mm / h kod djece mlađe od šest mjeseci i od 4 do 12 mm / h do godinu dana.

Neutrofili, bazofili, eosonophili, limfociti, monociti su neka vrsta bijelih krvnih stanica, stoga oni obavljaju gotovo istu funkciju. To je leukocitna formula, zahvaljujući kojoj se može odrediti u slučaju odstupanja od norme, bolest je virusnog ili bakterijskog podrijetla.

Normalna vrijednost kod djece

Dešifriranje općeg testa krvi kod djece različitih dobnih skupina

Pomoću opće analize moguće je odrediti početni upalni proces u tijelu, identificirati moguće patologije kardiovaskularnog sustava, parazitske bolesti i praćenje stanja imunološkog sustava.

 • Razina hemoglobina je oko 100-140 g / l kod djece od 1 do 6 godina, 120-150 g / l od 6-15 godina.
 • Indikator boja ne bi smio premašiti 0,96%. Broj crvenih krvnih stanica u djece trebao bi biti u rasponu od 3,7-5,2x1012 / l, retikulociti - 0,3-1,2%.
 • Sadržaj leukocita kod djece od godine do dvije godine ne smije biti manji od 6.0 × 109 / l i ne veći od 17.0 × 109 / l. Koncentracija bijelih tijela u djece od 2 do 9 godina treba biti 4-5,2 × 109 / l.
 • Normalna vrijednost trombocita je 160-390 × 109 / l, a razina ESR je oko 4-12 mm / h.
 • Sadržaj neutrofila u djece 5-7 godina - 35-50%, 8-12 godina - 40-65%.
 • Koncentracija bazofila treba biti unutar 1%, eozinofili - 0,5-0,7%, limfociti - 26-54%, monociti - 3-9%.

Više informacija o broju krvi možete pronaći u videozapisu.

Imajte na umu da rezultati u svakom laboratoriju mogu varirati. Prema tim pokazateljima, ako odstupaju od norme, ne može se precizno odrediti dijagnoza. Pedijatar mora usporediti nalaz sa simptomima i drugim dijagnostičkim metodama.

Međutim, ako postoje odstupanja od normalnih vrijednosti, onda to već ukazuje na razvoj upalnog procesa i može zahtijevati daljnje ispitivanje djeteta.

Biokemijska analiza: dekodiranje

Biokemijski pregled krvi u djece: norma pokazatelja

Najsloženije informacije o stanju unutarnjih organa mogu se dobiti putem biokemijske analize krvi. Ova studija omogućuje ranu identifikaciju mogućih patologija. Pomoću biokemije možete dijagnosticirati nedostatak elementa u tragovima u krvi.

Ovaj test često se propisuje u kombinaciji s općim testom krvi.

Glavni pokazatelji biokemijske analize krvi:

 • Protein. U dojenčadi, pokazatelj bi trebao biti u rasponu od 51-73 g / l, kod starije djece - 62 - 82 g / l.
 • Glukoza. Normalna vrijednost šećera u krvi je 3,5-5,5 mmol / l.
 • Urea. Koncentracija ureje u djece treba biti 1,8-6,4 mmol / l.
 • Kreatin. To je produkt metabolizma bjelančevina, kojeg izlučuje bubrezi. Koncentracija ove supstancije u normi je u djece prve godine života - 18-35 mmol / l, od godine do 14 godina - 27-62 mmol / l.
 • Kolesterol. Masti poput tvari formirane u jetri. Razina kolesterola u djeteta mlađoj od 12 godina trebala bi biti u rasponu od 120-200 mg / l.
 • Bilirubin. Stupanj ukupnog bilirubina trebao bi biti 5-20 μmol / l.
 • ALT i AST. Ovi enzimi pripadaju aminotransferazama. Njihova koncentracija mora biti manja od 40 U / l.
 • LDH. Intracelularni enzim u krvi novorođenčadi trebao bi biti manji od 2000 U / l, u starijoj djeci - 295 U / l.
 • Lipaze. Ovaj enzim razgrađuje masnoće. Pokazatelj ne smije biti veći od 130 U / ml.
 • Amilaze. Ovaj enzim je uključen u razgradnju ugljikohidrata. Normalna amilaza bi trebala biti 20-100 U / l.
 • Uricna kiselina. Ovo je proizvod razmjene nukleinskih kiselina. Koncentracija u djece u dobi ispod 14 godina trebala bi biti 120-320 μmol / L.
 • Ova analiza omogućuje određivanje sadržaja krvi važnih elemenata u tragovima: kalcij, natrij, magnezij, fosfor, željezo. Razina kalcija u krvi kod djece trebala bi biti u rasponu od 2,3-2,8 mmol / l, natrij - 132-156 mmol / l, magnezija - 0,69-0,87 mmol / 1, fosfor - 1-1,8 mmol / l, željezo - 8,9 - 21,4 mmol / 1.

Odbijanje analize biokemijske analize može biti samo liječnik. Povećanje ili smanjenje jednog ili drugog pokazatelja ukazuje na probleme u radu unutarnjih organa.

Uzroci abnormalnosti

Visoka i niska razina krvi i moguće bolesti kod djece

Ako indikator ne zadovoljava normu, morat ćete se posavjetovati s liječnikom koji će odrediti razlog povećanja krvnih stanica:

 • S porastom broja leukocita u krvi, uobičajeno je govoriti o leukocitozi. Ova patologija može se pojaviti čak iu zdravoj djeci: tijekom fizičkog napora, tijekom menstruacije kod djevojčica itd. Promjena leukocita u ovom slučaju nije značajna. Porast leukocita može ukazivati ​​na upalne, zarazne i gnojne bolesti. U ozbiljnijim slučajevima, to je znak raka. Ako je broj leukocita manji od prihvatljive razine, onda to označava hipovitaminozu, leukemiju. Neke koncentracije također se mogu primijetiti nakon uporabe određenih lijekova.
 • Uz napuhani indeks boja, djeca imaju dehidraciju, eritremiju ili zatajenje srca. Ako se podcjenjuje, to je znak razvoja anemije ili zatajenja bubrega.
 • Ako postoji mnogo neutrofila u krvi, to ukazuje na infekciju, upalni proces, metabolički poremećaj. Njihov se broj može povećati nakon cijepljenja ili kada se koriste lijekovi koji imunostimuliraju. Ako je koncentracija neutrofila ispod normale, onda to može biti uzrokovano nasljednim čimbenicima, poremećajima krvi, nedostatkom vitamina B12 ili težinom.
 • U slučaju povećanja eozinofila u dječjoj krvi, javlja se alergijska reakcija. Njihovo povećanje može biti povezano s parazitnim bolestima, krvnim bolestima. Smanjenje eozinofila povezano je s trovanjem, purulentnim procesima ili početkom upalnog procesa.
 • Glavni razlozi za povećanje basofila: anemija, sinusitis u kroničnom obliku, gastrointestinalne bolesti, zračenje, uporaba lijekova protiv raka dojke. Smanjenje bazofila povezano je s akutnim zaraznim bolestima, korištenjem kortikosteroida.
 • Povećani indeks monocita može ukazivati ​​na zarazne procese, bolesti hematopoetskog sustava. Smanjeni monociti povezani su s purulentnim lezijama, anemijom, leukemijom ili steroidnim lijekovima.
 • Razvoj limfocitoze povezan je s različitim infekcijama, endokrinim bolestima. Indikator se može povećati korištenjem određenih lijekova.
 • Smanjenje razine limfocita uzrokovano je upalnim bolestima, dugotrajnim liječenjem glukokortikoidima. Pokazatelj ispod norme može se promatrati nakon operacija, opekotina i ozljeda.
 • Ako analize pokazuju ubrzanu ESR, to ukazuje na upalne procese, akutne i kronične infekcije, razvoj anemije i opijenost. Uzroci smanjene ESR: smanjena mišićna masa, izgladnjivanje.

Samo liječnik može utvrditi razlog povećanja ili smanjenja pokazatelja. On također propisuje liječenje nakon dijagnoze. Ne preporučuje se izvršavanje dekodiranja.

Norme i krvne bolesti kod novorođenčadi

Kvantitativni i kvalitativni sastav krvi u novorođenčadi obično održava relativnu postojanost. Ali ukupni volumen varira ovisno o nekoliko parametara. Prvo, ukupnu količinu krvi utječe stupanj punine novorođenčeta. Drugo, ovaj pokazatelj ovisi o tjelesnoj težini djeteta. Među najčešćim poremećajima krvi u dojenčadi su hemolitička bolest, hemoragijska dijaza i vaskulitis, kao i trombocitopenična purpura.

Norme krvnog broja u novorođenčadi

Oralni organi hematopoetskog sustava djeteta počinju funkcionirati u maternici.

Koštana srž je položena u 12-13. Tjednu trudnoće, prije nego što matične stanice proizvode jetra. Nakon rođenja, glavni izvor krvnih stanica u djeteta je crvena koštana srž. Od prve godine života, ona počinje biti zamijenjena žutom, a do 15 godina, formacija krvi nastaje samo u crvenoj koštanoj srži u ravnim kostima. Limfociti nakon rođenja nastaju u limfnim čvorovima, slezeni, monocitima - u koštanoj srži, slezeni, jetri.

Ukupna količina krvi je promjenjiva i ovisi o tjelesnoj težini i stupnju punog djeteta. Normalno, količina krvi u novorođenčadi iznosi 150 ml po 1 kg mase, u odraslih 50-70 ml.

U perifernoj krvi novorođenčeta sadržaj hemoglobina iznosi 160 ± 30 g / l, a crvene krvne stanice 5-6x10 12 / l. Od prvih sati nakon rođenja počinje kvar crvenih krvnih zrnaca, koje imaju različite veličine. Izvana pokazuje fiziološku žuticu.

Broj leukocita u prvih sati nakon rođenja je 109 g / l.

Normalno, krvni indeksi novorođenčadi zadržavaju relativnu postojanost kvantitativnog i kvalitativnog sastava. Kada promijenite fizičko stanje i patološke procese, brzo reagira promjenom pokazatelja.

Krvne bolesti karakteristične za djecu prve godine života.

Hemolitička bolest novorođenčeta i hemoragijska dijaza

Hemolitička bolest novorođenčeta je kongenitalni oblik bolesti, koji zauzima posebno mjesto među anemijama povezanim s povećanim slomom crvenih krvnih stanica. To se događa kada je nekompatibilnost krvi majke i fetusa za Rh faktor.

Uzroci bolesti. Uzrok patologije je nekompatibilnost krvi majke i fetusa, često Rh faktora, rjeđe od krvne grupe.

Znakovi bolesti. Postoje tri oblika ove krvne bolesti kod novorođenčadi: anemična, icterijska i edemata.

Anemični oblik je jednostavan. Njegove glavne značajke su blijeda koža, povećana jetra i slezena. Opće stanje bebe ne trpi. Hemoglobin se reducira na 100 g / l, broj eritrocita - do 3.0x10 12 / l.

Iterični oblik je češći. Njezini glavni simptomi su pojava žutice u prvim danima života (u teškim slučajevima dijete je rođeno s icteric boja kože), povećana jetra i slezena. Razina hemoglobina je ispod 100 g / l eritrocita - ispod 2,8 x 10 / l.

S razvojem žutice, povećava se mišićni ton, lice postaje maski, očne jabučice počinju trzati, pojavljuje se glasan "mozak" krik.

Naknadna paraliza može se razviti. U teškim uvjetima, izmet postaje obezbojen, urina potamni, a koža dobiva specifičnu zelenkastu boju.

Edematički oblik često završava smrću fetusa. Ako se dijete rodi živo, ima oteklina svih njegovih tkiva, oštra naboranost kože, povećana jetra i slezena, otežano disanje, kardiovaskularna insuficijencija. Hemoglobin se smanjuje na 30 g / l, eritrocite - do 1-1,5 x 10 / l.

Liječenje. Novorođenčad se daje fototerapiju s posebnom svjetiljkom s određenom valnom duljinom. Oči djeteta zahtijevaju zaštitu. Fototerapija se provodi s malim pauzama tijekom cijelog dana.

Od lijekova propisanih fenobarbitalom 8-10 mg / kg tjelesne težine dnevno. Od ostalih sredstava za ublažavanje stanja, koriste se aktivni ugljen i njegovi analozi, vitaminska terapija i koleretički lijekovi.

Hemoragijska dijaza je bolest krvi u novorođenčadi, uz tendenciju ponovnog krvarenja, koja proizlazi iz različitih unutarnjih i vanjskih uzroka. To uključuje hemoragični vaskulitis, hemofiliju, trombocitopeniju.

Razlikuju se kongenitalni i stečeni oblici diate. Nasljedno povezano s abnormalnostima koagulacije, inferiornosti malih krvnih žila. Dobiveni oblici krvarenja često prate imune lezije vaskularnog zida.

Bolesti krvi u djece trombocitopenična purpura

Trombocitopenička purpura, ili Verlgofova bolest, povezana je s nedostatkom trombocita i smanjenom funkcijom.

Uzroci bolesti. Glavni uzrok bolesti je skraćivanje života specifičnih krvnih stanica - trombocita, što je uzrokovano njihovim uništenjem.

Predisponirajući čimbenici u razvoju patologije mogu biti virusne infekcije, reakcije na cijepljenje, ozljede, nasljedna uvjetovanost.

Znakovi bolesti. Na koži djeteta pojavljuju se krvarenja, u rasponu od približne do značajne, do 10 cm u promjeru. Oni se pojavljuju spontano, asimetrično se nalaze na koži udova, tijela. Svježi osip ima svijetlu crvenu boju, a zatim postanu plave, zelene, žute.

Drugi glavni simptom je krvarenje: nos, iz sluznice usne šupljine; moguće krvarenje bubrega, gastrointestinalnog krvarenja u mozgu. Česti krvarenje dovodi do anemije.

U akutnom obliku trajanje bolesti ne prelazi 6 mjeseci, nakon čega slijedi oporavak.

Liječenje. Tijekom krize preporuča se odmoriti ležaj i nealergijska prehrana. Prednison se propisuje po stopi od 2 mg / kg dnevno tijekom 2-3 tjedna, nakon čega se smanji doza.

Koriste se Epsilon-aminokaproinska kiselina, lijekovi koji poboljšavaju adhezivna svojstva trombocita (dijabetes, magnezijev preparati), fitoterapija. U slučaju teškog tijeka, indicirana je transfuzijska masa krvnih pločica. Prilikom krvarenja aminokaproinske kiseline ubrizgava se adrasksol.

Klinički nadzor provodi se 5 godina.

Infekcija krvi novorođenčadi hemoragični vaskulitis

Hemoragični vaskulitis, ili Scheinlen-Genohova bolest je infektivno-alergijska bolest koja se temelji na upalu svih malih žila, što dovodi do oštećenja kože, zglobova i unutarnjih organa.

Uzroci bolesti. Ova infekcija u krvi novorođenčeta povezana je s oštećenjem krvožilnog sustava kao posljedicom bakterijskih i virusnih infekcija, cijepljenja, te lijekova i alergijskih reakcija.

Znakovi bolesti. Postoje 4 oblika hemoragičnog vaskulitisa: koža, reumatoidna, abdominalna, fulminantna.

Oblik kože karakterizira pojava simetričnih lezija (mrlje) veličine od 2-3 mm do 4-5 cm u promjeru na ekstenzorskim površinama bedara, gornjih udova, stražnjice. Ponekad postoje mjehurići ispunjeni krvavim sadržajem, a kasnije nastaju čirevi. Treći dan, osip može postati blijed. Ugasi, ostavlja tamne mrlje. Izljev je valovit.

U reumatoidnom (Ť zglobnom) obliku, uglavnom su veliki zglobovi pogođeni, postaju bolni, natečeni, koža iznad njih crvenila, zbog boli u djetetu, aktivni i pasivni pokreti su ograničeni. Istodobno postoje osip kože. Promjene u zglobovima nestaju unutar 3-5 dana.

Oblik trbušne infekcije krvi u novorođenčadi povezan je s pojavom krvarenja u crijevnom zidu. Glavni simptomi bolesti u ovom slučaju su paroksizmalna bol u trbuhu bez određene lokalizacije, povraćanja, proljeva. U bljuvotini i izmetu otkrivena je mješavina krvi. Bolesno dijete preuzima prisilni položaj s nogu na trbuhu.

Kao rezultat teške ozljede bubrega, bubrežni sindrom se može pojaviti s proteinima urina i crvenim krvnim stanicama.

Uz poraz živčanog sustava mogući konvulzije, simptomi fokalnih oštećenja mozga.

Fulminantni oblik sliči se septičkom stanju: tjelesna temperatura raste do značajnih brojeva, kožni osip pojavljuju se formiranjem krvavih mjehurića s naknadnim deaktivacijom mekih tkiva. U tom obliku, smrt nije neuobičajena.

Liječenje. Propisani su antikoagulacijski agensi (heparin), antihistaminici, enterosorbenti, hormoni. Prilikom prijama infekcije pojavljuju se antibiotici. U slučaju valnog oblika bolesti propisane su nesteroidne protuupalne lijekove (lyuvalix, ortofen, itd.).

Vitamin E, retinol, rutin se koriste kada se krv pojavljuje u urinu.

Mjere rehabilitacije uključuju: hipoalergensku prehranu tijekom godine, povlačenje iz cijepljenja za 2 godine.

Klinički nadzor provodi se 5 godina s redovitim testovima krvi i urina.

Norme opće analize krvi u dojenčadi

Dijagnostičke studije mogu identificirati različite patologije u radu svih organa u ljudskom tijelu. Ispitivanje krvi određuje kvalitativni i kvantitativni sastav krvi. Na temelju krvnog testa kod dojenčadi, može se identificirati velik broj patologija. Potrebna je puna količina krvi u dojenčadi. Promjene u krvi često upućuju na razvoj bolesti, tako da će rana dijagnoza u novorođenčadi pomoći vrlo učinkovito liječenju bolesne bolesti.

Značajke analize

Dekodiranje analize u dojenčadi provodi samo stručnjak, roditeljima je strogo zabranjeno poduzimati mjere za samokrčenje djeteta na temelju njihovih pretpostavki. Na točnost analiza utječu mnogi čimbenici, kako vanjske, tako i interni, stoga rezultati analiza mogu biti kontroverzni i iskrivljeni. Samo profesionalni stručnjaci mogu usporediti sve čimbenike s dobivenim rezultatima.

Stopa svih pokazatelja u krvi ne ukazuje na to da je dijete potpuno zdravo, međutim ta činjenica pomaže liječnicima u dijagnozi ili liječenju. Glavni aspekti istraživanja su analiza i karakterizacija njegovih elemenata, poput hemoglobina, crvenih krvnih stanica, trombocita, leukocita itd.

Sadržaj informacija ove metode je vrlo visok. Dakle, dekodiranje krvnog testa kod dojenčadi omogućuje prepoznavanje takvih patoloških procesa kao što su upala, anemija ili infestacije crva. Klinička analiza krvi novorođenčeta je uža dijagnoza, čija dekodiranje omogućuje praćenje već utvrđene patologije, kao i zaključak o djelovanju tijeka liječenja.

Detaljna analiza krvi djeteta pokazuje potpunu sliku stanja svih komponenti. Također, krvni test kod novorođenčeta ESR obavještava o stopi sedimentacije eritrocita, otkriva bolesti endokrinog sustava, jetru i bubrege, kao i različite infekcije.

U kojem dobu možete uzeti krv iz novorođenčeta? Kako uzeti krv iz dojenčadi? Analiza se provodi u bilo kojoj dobi, međutim, za to moraju postojati posebni pokazatelji. Neki roditelji odbijaju provesti taj postupak, vjerujući da beba ima ozbiljne stresove, osobito ako je krv već uzeta, međutim, ako su roditelji u tom trenutku blizak djetetu, on će se osjećati zaštićenima, a test krvi kod djece mlađe od godinu dana proći će bez puno stresa.

Opća analiza

Najčešća upotreba je opći test krvi za dijete, ova metoda je vrlo informativna, a dostupna je u bilo kojem laboratoriju. Neke bolesti pokazuju simptome s jakim razvojem patološkog procesa, u ovom slučaju može biti uzrokovana snažna oštećenja djetetovog tijela, eventualno nepovratna. Ova studija omogućuje ne samo ispravnu dijagnozu, već i otkrivanje bolesti u početnoj fazi. Dakle, moguće je izbjeći teške posljedice i različite komplikacije.

Na točnost rezultata utječu nekoliko čimbenika, od kojih je jedna pravilna priprema. Osnovno je pravilo prikupljanje krvi iz dojenčadi ujutro na prazan želudac. No, za bebe donirati krv na prazan želudac je često gotovo nemoguće zadatak, jer bebe trebaju redovite obroke. Kako donirati krv u ovom slučaju? Roditelji se savjetuju da dolaze s djetetom da uzimaju krv dva sata nakon jela.

Test krvi može biti rutinski postupak koji osigurava pokroviteljstvo djeteta. Ova analiza se smatra prevencijom i ima za cilj prepoznati različite patologije karakteristične za djecu mlađu od godinu dana. Međutim, pedijatar često propisuje neplaniranu donaciju krvi u sljedećim slučajevima:

 1. Dijete postaje neprilagođeno, suzno i ​​razdražljivo, au ovom slučaju nemoguće je utvrditi simptome da je zaista zabrinut.
 2. Bolesti uobičajene za dojenčad koja nije dugo izliječena.
 3. Česte komplikacije.
 4. Ako je potrebno, odredite ozbiljnost patološkog procesa.
 5. Identificirati kronične procese koji se kontroliraju sakupljanjem krvi dvaput godišnje.
 6. Za dijagnosticiranje alergena.

Bebe uzimaju biološku tekućinu na različite načine. Uglavnom se uzima iz prsta, u nekim slučajevima potrebna je venska krv. Za opću analizu kapilare prikladne za krv, koja se uzima iz prsta ili pete novorođenčeta.

Dešifriranje analize interesira sve roditelje, međutim, mali broj roditelja može ispravno razumjeti rezultate analize pa se morate posavjetovati sa stručnjakom. Opća analiza otkriva koncentraciju svih krvnih elemenata, na primjer, crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica, hemoglobina, limfocita, monocita itd.

Zašto trebate analizirati

Stanje krvi odražava zdravlje osobe, pa će rezultat analize biti puna informacija o prisutnosti patologija u bebi. Pored toga, stručnjak izrađuje točnu dijagnozu i propisuje tijek liječenja. Uz stalno praćenje stanja, može se razmotriti dinamika razvoja bolesti i način na koji je liječenje pogođeno patologijom. Stoga roditelji ne mogu odbiti dijagnozu i pravovremeno posjetiti pedijatru.

Potpuna količina krvi u dojenčadi provodi se od tri mjeseca. Dakle, moguće je utvrditi koliko je zdrav dijete i jesu li njegovo tijelo spremno za potrebne planirane mjere cijepljenja. Ako su otkrivene patologije, cijepljenje se ne postavlja sve dok se ne otklone sve abnormalnosti. Osim toga, u ovoj dobi potrebno je odrediti razvoj anemije.

Krv je tekuće tkivo koje se sastoji od plazme. Plazma se pak sastoji od crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita. Crvene krvne stanice - glavni element krvi, koji je odgovoran za boju, zahvaljujući svom hemoglobinu. Hemoglobin donosi kisik stanicama i tkivima i uklanja ugljični dioksid.

Leukociti su bijele krvne stanice koje su odgovorne za sposobnost tijela da se odupre patološkim bakterijama. Trombociti - pojavljuju se trombociti, koji su odgovorni za stvaranje krvnog ugruška i začepljenje oštećenog plovila.

Za zdravu bebu karakterizira stopa svih pokazatelja, koja se izražava u određenom postotku koncentracije. Odstupanje pokazatelja iz norme ukazuje na bilo kakvu bolest. Dakle, moguće je odrediti koji organ ili sustav ne funkcionira ispravno.

Pokazatelji svih komponenti krvi obavještavaju o alergenu, izazivanju specifične reakcije, o upalnom procesu, kao io prisutnosti genetskih abnormalnosti. Čak i početna faza bolesti će rezultirati promjenom koncentracije krvnih elemenata.

Uobičajena izvedba

Analiza dekodiranja u odraslih i djece varira, kao i pokazatelji različitih dobnih skupina. Na primjer, koncentracija crvenih krvnih stanica u novorođenčadi je veća nego kod djeteta u starijoj dobi, na primjer, godinu dana starosti.

Dekripcija informacija o analizi:

 1. Hemoglobin. U krvi djeteta mlađe od godinu dana njegova koncentracija mora biti jednaka 94 do 130 g / l. Niska koncentracija ukazuje na anemiju, krvarenje, kao i tumorske procese.
 2. Hematokrita. Ovaj pokazatelj karakterizira koncentraciju crvenih krvnih stanica. Stopa za to je od 4,3 do 7,6%. Vrijednost ispod norme je znak anemije, krvarenja i razvoja upalnog procesa.
 3. ESR je brzina sedimentacije eritrocita. Pokazatelj treba biti u rasponu od 4 do 15 mm / h. Promjene ukazuju na opijenost, upalu ili alergijsku reakciju djeteta.
 4. Crvene krvne stanice. Za novorođenčad, karakteristika je od 3,9 do 6,2 x 10 9 / l. s dobi, vrijednost se mijenja, tako da od 4 mjeseca oni su jednaki od 3.5 do 5.0 * 10 12 / l. Signali niske koncentracije anemije nedostatka željeza, proteina i povećani znak hipoksije i dehidracije.
 5. Trombociti. Normalna koncentracija je od 180 do 320 x 10 9 / l. Niska koncentracija ukazuje na slabo zgrušavanje krvi, osim toga, nedostatak trombocita nastaje kod anemije, malignih tumora, tijekom antibiotske terapije.
 6. Leukociti. Normalna koncentracija daje dobar imunitet. Povećanje ukazuje na zarazne bolesti, akutnu upalu, kao i zloćudne tumore. Leukociti imaju konstitutivne elemente i određuju se na temelju njihovih općih pokazatelja. Sastav leukocita uključuje neutrofile, bazofile, limfocite, eozinofile, segmentirane stanice, monocite, jezgre bendova.

Na temelju podataka dobivenih nakon krvi, stručnjak postavlja dijagnozu, ali ako nema dovoljno podataka, postavlja se dodatna dijagnoza. Dakle, ova analiza je primarna dijagnoza.

Ispitivanje krvi za genetske bolesti

Identifikacija genetskih abnormalnosti provodi se u novorođenčadi u bolnici. Da biste to učinili, trebate nekoliko kapi krvi iz pete. Uzmi materijal stavljen je na posebnu test traku, koja se naknadno šalje na analizu u laboratorij. Ispitivanje krvi iz pete u ovoj fazi omogućuje ne samo prepoznavanje nekih abnormalnosti, već i poduzimanje mjera za njihovo liječenje na vrijeme. U nekim slučajevima moguće je ne samo smanjiti razvoj genetskog poremećaja već i potpuno eliminirati posljedice bolesti.

Test krvi kod novorođenčeta može otkriti sljedeće abnormalnosti:

 1. Hipotireoza. Karakterizira ga nedovoljna proizvodnja hormona štitnjače zbog abnormalnog kongenitalnog razvoja. Bez terapije, djeca s takvom nesposobnošću imaju veću vjerojatnost da pate od usporavanja rasta, mentalne retardacije, a također se razlikuju od zdravih vršnjaka u smislu intelektualnog razvoja.
 2. Fenilketonurija. Uz to odstupanje, nedostaje tirozin, koji je odgovoran za metabolizam u mozgu, koji prijeti snažnim smanjenjem inteligencije djeteta, što će se očitovati nekoliko godina nakon rođenja.
 3. Cistična fibroza. Ova patologija karakterizira viskoznost pankreasa i znojnih žlijezda. Viskozna tajna zatvara kanale žlijezda, što dovodi do patologije razvoja i funkcioniranja organa probavnih, respiratornih i drugih sustava.
 4. Galaktozemija. Patologija metabolizma, u kojoj nema sinteze glukoze. Dakle, dijete ne percipira majčino mlijeko, u vezi s tim postoji nedostatak prehrane, probavni sustav pati, nervozna iscrpljenost i rijetko katarakte.
 5. Adrenogenitalni sindrom. Karakterizira ga nedostatak kortizola. Simptomi ove patologije su abnormalnosti u razvoju organa reproduktivnog sustava, gubitka težine, proljeva, povraćanja.

Analiza genetske abnormalnosti obavlja se u roku od deset dana, međutim, ako se otkriva patologija, potrebna je druga promjena kako bi se potvrdila početna dijagnoza.

Proučavamo potpuni broj krvi dojenčadi

Klinička (opća) analiza omogućava određivanje osnovnih parametara krvi (hemogram) i izvući zaključke o zdravstvenom stanju. Ova informativna dijagnostička metoda može se koristiti u bilo kojoj dobi. Razumjet ćemo kako uzeti krvni test za djecu, i kako je to dešifrirano.

Indikacije za krvne pretrage

Davanje krvi za opće pokazatelje za dijete do godinu dana preporučuje se za:

 1. nemogućnost postavljanja dijagnoze, usredotočujući se na simptome bolesti
 2. neobičan tijek bilo koje bolesti
 3. pojava komplikacija nakon bolesti
 4. potrebno je ocijeniti učinkovitost liječenja

Pored toga, hematološki pregled se treba provesti u profilaktičke svrhe:

 • zdrave djece - jednom godišnje
 • djeca s kroničnim patologijama - 2-3 puta

Priprema i postupak

Opća analiza se uzima u jutro. Unutar 8 sati prije nego što se preporuča ne jesti, i piti samo vodu bez aditiva. Ali dijete je teško ne hraniti tako dugo vremena. Djeca ispod dobi liječnika savjetuje se da doniraju krv 1.5 sati nakon obroka. U hitnim situacijama, analiza se vrši u bilo kojem trenutku.

Mala količina kapilarne krvi se uzima iz prsta na ruku, ponekad iz pete ili pete. Posljednje dvije opcije se prakticiraju u novorođenčadi. Probijanje se vrši pomoću metalne ploče za jednokratnu razgradnju s oštrim krajem. Lanceta se rjeđe koristi - automatski uređaj s najtanjom iglom. Punkcija ne uzrokuje mnogo nelagode kod djeteta. Može plakati od straha, pogotovo ako je mama jako zabrinuta.

Onda se krvne kapljice skupljaju na laboratorijsko staklo, pokrivenu drugom na vrhu i tlu. Specijalist proučava premaz pod mikroskopom, računajući broj različitih stanica, ili ga umetne u posebni analizator, a zatim računalo sve proračune. Rezultat je dekodiranje hemograma.

Što pokazuje analiza?

Predmet istraživanja u analizi su broj, oblik, veličina i druge karakteristike crvenih krvnih stanica, trombocita i leukocita, koji zajedno s plazmom tvore krvnu formulu. Razine hemoglobina, hematokrita, ESR i drugih parametara također su određene. Za sve te pokazatelje postoje određeni standardi, odstupanje od kojih može ukazivati ​​na zdravstvene probleme za dijete mlađe od godinu dana.

U državnim institucijama koriste se standardni oblici rezultata testiranja krvi u privatnim klinikama - vlastitim. U svakom slučaju, odgovor će ukazivati ​​na dešifriranje: stvarne brojke, mjerne jedinice i dobnu normu. Detaljnije razmotrite suštinu svakog pokazatelja.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Eritrociti i retikulociti

Svrha eritrocita je isporuka kisika u tkiva. Norm crveni bik:

 • u 6 mjeseci - 3,5 - 4,8 x 1012 / litra;
 • 12 - 3,6-4,9.

Smanjenje njihovog broja u dojenčadi rezultat je nedostatka željeza i proteina, kao i pretjeranog unosa tekućine. Ako transkript pokazuje povišenu razinu crvenih krvnih zrnaca, tada se to stanje naziva eritromija (eritrocitoza). To može biti posljedica:

 • fiziološki procesi - stres, stres, život u planinama
 • patološki uvjeti - bolesti krvi i pluća, oštećenja srca, dehidracija, disfunkcija nadbubrežne kore

Deformacija crvenih krvnih stanica ukazuje na različite probleme - genetske bolesti, bolesti jetre, trovanja.

Retikulociti - mlade crvene krvne stanice. Oni bi trebali biti 3 - 15% od ukupnog broja crvenih stanica. Ovaj pokazatelj prikazuje aktivnost koštane srži.

hemoglobin

Hemoglobin je protein koji je uključen u strukturu crvenih krvnih stanica i lako reagira s plinovima. Njegova glavna uloga je transport kisika i CO2. Zbog hemoglobina, crvene krvne stanice obavljaju svoje funkcije.

 • u 1 mjesecu - 115-175 grama / litra;
 • 6-110-140;
 • 12 - 110-135.

U djevojčicama je razina ove tvari viša nego kod dječaka.

Nedostatak hemoglobina naziva se anemija. To može značajno oštetiti djecu, jer dovodi do hipoksije. Anemija je simptom mnogih bolesti. Njegov stupanj je određen ovisno o stvarnom rezultatu analize.

trombociti

Trombociti su bezbojne ravne ploče koje nastaju u koštanoj srži. Oni su odgovorni za zaustavljanje krvarenja kroz stvaranje ugruška, kao i za proizvodnju faktora rasta koji ubrzavaju regeneraciju tkiva.

Brzina ovih stanica je 180 - 400 x 109 / litra. Značajno smanjenje (trombocitopenija) može onemogućiti djetetu da zaustavi i manje krvarenje. Njegovi razlozi

 1. alergija na lijekove
 2. hematološka patologija
 3. intoksikacija
 4. tireotoksikoza
 5. neke virusne infekcije
 6. štetočina

Ako je razina trombocita u dojenčadi prekoračena, tada govorimo o trombocitozi. To može biti rezultat:

 1. uklanjanje slezene
 2. operacije
 3. krvarenje
 4. leukemija
 5. zarazne bolesti dišnog sustava
 6. tumori i tako dalje

Bijele krvne stanice

Bijele krvne stanice (bijela tijela) - stanice zaobljenog oblika s centralnom jezgrom, aktivno sudjeluju u imunološkim reakcijama. Oni obavljaju fagocitozu (konvulzije i probavu) patoloških mikroorganizama, toksina i proizvoda razgradnje. Stopa leukocita - - 5.5 - 12.5 x 109 / litra;

Povećanje broja bijelih stanica leukocitoze kod djeteta mlađe od jedne godine može ukazati na:

 1. razvoj patologija upalne ili infektivne prirode (što je veća stopa, veća je težina)
 2. tumor
 3. bolesti krvi
 4. zatajenje bubrega i tako dalje

Blagi suvišak je također moguć u zdravih beba nakon teških obroka ili tjelesne aktivnosti. Zato se preporuča donirati krv na prazan želudac.

Nizak broj bijelih krvnih stanica, leukopenija, uzrokuje:

 1. ospice, rubeole, tifusa, gripe i nekih drugih patologija
 2. endokrini problemi
 3. disfunkcije koštane srži
 4. otrovno trovanje

Za procjenu stanja dojenčadi važna je ne samo razina leukocita, već i leukocitna formula - transkripta koja ilustrira broj pojedinačnih tipova stanica: neutrofila, bazofila, eozinofila, limfocita i monocita. Njihov pokazatelj mjeri se kao postotak ukupnog broja bijelih tijela.

neutrofili

Neutrofili - stanice koje uništavaju izvanzemaljske formacije. Standardna razina segmentiranih neutrofila u dojenčadi je 15-45%.

Njihov višak (neutrofilija) rezultat je:

- upalna reakcija bilo koje prirode;

- gubitak krvi, uklanjanje slezene, opekline;

Neutrofilija nije uvijek uzrokovana zdravstvenim problemima. Razvija se i nakon jela ili stresa, ali je privremena. Stoga je bolje uzeti analizu, eliminirajući te čimbenike.

Ako dekodiranje pokazuje smanjenje razine neutrofila, tada dijete do godinu dana starosti dijagnosticira neutropeniju. Njegovi mogući uzroci su:

 1. gripe, ospice, HIV, tifus
 2. toksoplazmoza
 3. teške upale praćene iscrpljenjem koštane srži
 4. uzimanje lijekova - antibiotici, citostatici
 5. lupus eritematosus
 6. zračenje
 7. -nedostatak folne kiseline i B12

Ostali elementi leukocitne formule

Basofili su uključeni u koagulaciju krvi i alergijske reakcije. Obično njihov broj ne prelazi 1%. Ponekad se uopće ne otkrivaju. Razina bazofila povećava se s sinusitisom, leukemijom, patologijama gastrointestinalnog trakta i štitnjačom, a smanjuje se kao rezultat stresa, Cushingove bolesti i akutnih infekcija.

Eozinofili su stanice koje digestiraju imunološke komplekse. Uobičajeno, njihov broj je jednak za odraslu osobu i dijete do godinu dana starosti - 0,5-7%. Višak razina eozinofila može ukazivati ​​na alergije, parazitske bolesti, autoimune patologije i tumore krvi. Smanjenje broja stanica rezultat je bakterijske infekcije, stresa ili liječenja glukokortikoidima.

Monociti razgrađuju mikroorganizme. Njihova stopa iznosi 2-12%. Višak se opaža kod virusnih bolesti, toksoplazmoze, tuberkuloze, srčanih patologija, leukemije i tumora u limfnom sustavu. Smanjenje broja monocita rezultat je pogoršanja koštane srži.

Limfociti sintetiziraju protutijela i uništavaju "izvorne" stanice koje su izgubile svojstva kao rezultat izloženosti stranim agentima. Njihova stopa, koja je u rasponu od 38-76%, prekoračena je zbog:

 1. zarazne bolesti
 2. uzimanje određenih lijekova
 3. astma
 4. Crohnova bolest, vaskularne patologije
 5. nedostatak vitamina B12
 6. leukemija

Osim toga, bit će mnogo limfocita ako uzimate test tijekom razdoblja oporavka nakon ozbiljne bolesti. Smanjenje broja tih stanica javlja se u suppurativnim upalama, HIV-om, autoimunim patologijama i povećanom nadbubrežnom funkcijom.

Ostali pokazatelji

Pored navedenih parametara, ukupna analiza odražava karakteristike crvene krvi:

 1. Hematocrit - udio volumena plazme i crvenih krvnih stanica. Povećava se s eritrocitozom, dehidracijom, problemima bubrega i leukemijom. A se smanjuje kao rezultat anemije, gubitka krvi i intravenozne rehidracije. Njegova stopa je 29 - 41%
 2. ESR - ritam sedimentacije eritrocita, koji ilustrira tijek i ozbiljnost bolesti. Njegova standardna vrijednost je 4 - 12 mm / sat. ESR se povećava s kroničnim infekcijama, upalom, rakom i nakon gubitka krvi, a smanjuje se zbog eritrocitoze, bolesti jetre i unosa salicilata. Tijekom bolesti, maksimalna brzina se postiže 3-4 dana.

Potpuna količina krvi je pristupačan način za dobivanje podataka o zdravstvenom stanju djeteta mlađe od jedne godine. Ali sam po sebi ne dopušta dijagnozu. Zadatak majke je pripremiti dijete kako bi mogao proći analizu u skladu sa svim pravilima. I samo kvalificirani stručnjak može odrediti bit bolesti, koji će usporediti rezultate hematološkog pregleda i simptoma, kao i rezultate drugih dijagnostičkih metoda. Mala odstupanja od norme ne znače uvijek loše rezultate, pogotovo ako dijete osjeća dobro.

Na kliničkoj analizi krvi novorođenčeta u videu govori poznati liječnik Komarovsky

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.