Multivitamini za trudnice

Bol

Što je normalna trudnica ne brinuti o dovoljnom unosu hranjivih tvari u tijelu? Uostalom, svaka trudna majka želi joj pružiti sve što je potrebno i spriječiti vjerojatne rizike povezane s nedostatkom tvari. I svaki normalni ginekolog je dužan objasniti novoj trudnici da sada ima povećanu potrebu za mnogim vitaminima i mineralima. Međutim, njihov višak može biti opasno.

Mnogi se prijatelji hvale zbog pijenja multivitaminskog kompleksa za trudnice. I misao se neumoljivo uvlači: zašto sam još gore? Osjećam li se žao zbog vitamina vašeg djeteta? Ali to nije samo financijska strana problema. Postoje mnoge nijanse koje treba uzeti u obzir ako mislite o multivitamini.

Trebate li multivitamine tijekom trudnoće?

Već na prvom posjetu ginekologu, tijekom kojeg će se potvrditi činjenica pojave trudnoće, liječnik će vam savjetovati da pijete nekoliko vitaminskih pripravaka. Uglavnom, folna kiselina i vitamin E, koji igraju važnu ulogu u fazi polaganja i formiranja organa bebe.

Ako je to potrebno (kada postoji povećani ton maternice), bit će vam propisana dodatna magnezijska droga, ali moderni ginekolozi kažu da može imati željeni učinak samo u kasnijim razdobljima: u prvom tromjesečju, mehanizam pobačaja je drugačiji i ne utječe na magnezij. Kada je potvrđeno laboratorijskim testovima anemije o nedostatku željeza, može se propisati pripravak željeza. To su već "ljekoviti" vitamini, koji se ni u kojem slučaju ne smiju uzimati na bilo koji način. Žene koje žive u uvjetima nedostatka joda također se mogu propisati ovaj lijek - u našoj zemlji je propisana gotovo bez iznimke.

Multivitamini za trudnice u prvom tromjesečju nisu samo neophodni, već također mogu biti opasni ako govorimo o kombiniranom sintetičkom drogom. Zato više nemate potrebu za zlostavljanjem i prekomjernost s Elevisom (i u mom dubokom uvjerenju nisu potrebne u načelu)!

Samo nakon 12 tjedana, multivitamini za trudnice mogu se preporučiti za upotrebu, au određenim slučajevima:

 • ako se prehrana žene ne može smatrati dovoljnom, uravnoteženom i visokom kvalitetom;
 • ako je u prošlosti dijagnosticirana manjak bitnih vitamina i minerala;
 • ako je povijest pobačaja;
 • ako žena ima jake povraćanje (i, posljedično, gubitak mnoštva tjelesnih resursa);
 • ako je trudnica starija od 30 godina.

Dakle, vjerojatno je da vam je potreban dodatni vitamin vitamina, ako je drugi trimestar otišao, a izvan nje je zima, ako vodite vrlo aktivan način života i da ste u opasnosti od virusnih infekcija u nekim drugim slučajevima. Ali nemojte uzimati multivitamin za trudnice samo zato što vaš bližnji uzima isto. Pri izboru lijeka općenito morate biti posebno izbirljivi.

Multivitamini za trudnice: za što i zašto ne bi pogriješili prilikom odabira?

Danas, multivitamini za trudnice su obvezni lijekovi, koji u velikoj većini slučajeva ginekolozi propisuju žene čak i za vrijeme normalne trudnoće.

Svrha uzimanja tih sredstava jest pružiti organizmi buduće majke i bebe s dovoljnom količinom tvari potrebnih za normalni razvoj fetusa i funkcioniranje ženskog tijela.

Kao iu svim drugim slučajevima, uzimanje vitamina, nepovoljno za dvije organizama može biti nedovoljan unos tih tvari s hranom, a njihov višak (osobito masnoće topljivi vitamini, ova skupina tvari mogu akumulirati u ljudskom tijelu).

Kako odabrati multivitamin?

Zato su moderni ginekolozi govorili budućim majkama u fazi planiranja potomstva da su najbolji multivitamini za trudnice lijek koji će nakon određenog ispitivanja biti propisana određenoj ženi. Zatim će prednosti ovog lijeka biti maksimizirane, a tijelo neće biti povrijeđeno.

Trebate procjena žene, dobi i pratećih bolesti, reproduktivno zdravlje, te mnogo drugih srodnih čimbenika - samo u ovom slučaju liječnik će biti u mogućnosti odgovoriti na pitanje o tome što multivitamine za trudnice bolje i učinkovitije.

Važnost sporta za trudnice: kakva je vrsta sportova opasna za trudnicu.

I ovdje ćete saznati jesu li groževi opasni tijekom trudnoće?

Do kojeg mjeseca se možete kupati za vrijeme trudnoće? - pročitajte u ovom članku: http://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/beremennym-prinimat-vannu.html.

Za koga?

Ako govorimo o tome što može biti multivitamin za trudnice - popis lijekova može biti prilično velik.

Može uključivati:

 • kompleksi esencijalnih vitamina potrebnih za normalan razvoj trudnoće, polaganje i sazrijevanje organa i sustava fetusa;
 • multivitaminske i mineralne komplekse, koje se pokazuju svim zdravih žena koje očekuju dijete;
 • kompleksi multivitamin s povećanim brojem određenog minerala (mikroćelija) koji pridonose ispravljanju određenih odstupanja u normalnoj trudnoći - može se odabrati lijekove s dovoljno velikom količinom željeza kod žena sklonih anemija, ili s dodatnom količinom joda preporuča Trudnice koje žive u područjima s niska prirodna razina ovog elementa.

Ako se ženama dijagnosticira povećani ton maternice i postoji rizik od pobačaja, tada liječnik može preporučiti multivitamine za trudnice s visokim sadržajem magnezija.

I domaći multivitamina izdao dokazano domaće proizvođače i uvezenih lijekova s ​​dobrim izborom vitamina će imati željeni učinak, te će doprinijeti normalan razvoj trudnoće, očuvanje zdravlja žena i rođenje zdravog djeteta.

Saznajte kako zapošljavanje počinje prije trudova: znakove i simptome. Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Što učiniti ako trudni puši? - pročitajte ovdje.

Za što su propisani?

Ako regularni „preventivne” vitamini za trudnice, na primjer, poznati multivitamine za trudnice Jedanaest može se primijeniti na žene u fazi planiranja trudnoće, „terapeutski” droga treba samo preporučiti liječnika koji će procijeniti stanje trudnice i ukazati na to koji lijek trebate, što bi trebalo biti njegova doza, koliko dugo će trajati terapija.

Uz povećan magnezij liječnik bi trebao imenovati multivitamine za trudnice u 2. tromjesečju i dalje uspješnoj rađanje završi - pobačaji, javlja se u prvim mjesecima trudnoće, ne ovise o sadržaju magnezija u tijelu žene i često uzrokuje malformacije koje su fetalna fatalan.

Da bi se spriječile nedostatke u neuralnoj cijevi i organima kardiovaskularnog sustava, liječnik može, čak i prije trudnoće, preporučiti ženi da uzme multivitamin sa visokim sadržajem folne kiseline.

Multivitamini za trudnice s jodom u suvremenim uvjetima liječnik može gotovo sigurno dao sve žene, jer nedovoljan unos ovog mikroelemenata se bilježi gotovo svugdje (osim žena koje žive na obali mora).

U tom slučaju, doza multivitamina i dodatne unos joda treba biti u skladu s kvalificiranim endokrinologa - važno je imati na umu da nedovoljan unos ovog mikroelemenata može uzrokovati ozbiljne malformacija fetusa i kongenitalne hipotireoze (stanje opasno demencije).

Znakovi propuštenog pobačaja u ranom razdoblju: liječenje i obnova tijela.

A onda ste pročitali o tome je li moguće za trudnice u kadi?

Multivitamini za trudnice - recenzije i cijene

Ako ginekolozi pitaju što lijekovi propisuju kao multivitamine za trudnice - stručne recenzije sugeriraju da je redovita uporaba ove skupine lijekova potrebna u sljedećim slučajevima:

 • ako se prehrana trudne žene ne može nazvati potpunom i uravnoteženom - u suvremenim uvjetima to je osobito vrijedno za žene koje, čak i dok očekuju dijete, ne odustaju od vegetarijanstva ili dijeta koje pomažu kontrolirati tjelesnu težinu;
 • ako podaci ankete govore da pacijent ima potencijalnu prijetnju nedovoljnog sadržaja nekih vitamina ili mikroelemenata, postoje znakovi hipovitaminoze ili nedostatka mineralnih tvari;
 • ako je prije sadašnje trudnoće u povijesti spontanog pobačaja;
 • ako se tijekom nošenja djeteta javlja jaka povraćanja ili proljev;
 • ako je trudna majka dosegla dob od 30 godina i stariji.

Ipak, multivitamini su kemijski spojevi koji mogu uzrokovati alergije, pa se sve potrebne supstance trebaju uzimati hranom, a ne lijekovima koje proizvode vodeći svjetski proizvođači, iako vrlo visoke kvalitete.

U tom je slučaju korisno piti jodomarin tijekom trudnoće u ranoj fazi?

Kako dolazi do zastoja u prometu prije isporuke? - saznajte ovdje.

Multivitamini za trudnice: koje su bolje?

Zdrav način života tijekom trudnoće ima značajan utjecaj na razvoj djeteta u maternici, kao io njezinoj budućnosti. Važno je imati dobar odmor, ograničiti se na tjelesnu aktivnost i, naravno, slijediti prehranu. Od jedenja žene s djetetom primaju važne elemente u tragovima za život. Ali ponekad jednostavno nisu dovoljni, pa liječnici propisuju multivitamin za trudnice. Što je bolje, definitivno se ne može reći jer je pri odabiru potrebno proći od individualnih karakteristika organizma. Obavezno se posavjetujte sa svojim obiteljskim liječnikom kako biste pronašli pravu opciju za sebe.

Trebaju li trudnice uzeti multivitamine?

Važno je znati da svi vitamini koji su namijenjeni trudnicama sadrže u njihovom sastavu sintetičke tvari koje kompenziraju njihov nedostatak u tijelu. Ali ne uvijek postoji potreba za stjecanjem takvih lijekova.

Tko treba piti multivitamine:

 • Trudnice koje su stalno na poslu i pothranjene.
 • Oni koji su prethodno imali bolesti povezani su specifično s nedostatkom vitalnih vitamina u tijelu.
 • Žene koje su prethodno imale pobačaj ili dijete rođene su s razvojnim abnormalnostima.
 • Trudnice koje imaju preko 30 godina.

Kao što vidite, sve trudnice ne trebaju uzimati multivitamine. Daju veliko opterećenje bubrega i jetre, a to je također loše za fetalni razvoj djeteta. Pokušajte jesti pravilno, jesti voće i povrće, tada se neće pojaviti potreba za drugim elementima u tragovima. Ne biste trebali odabrati one multivitamine za trudnice, čije recenzije su vam dali vaši prijatelji. Pojedinačni kompleks je odabran za svaku ženu, što može učiniti samo liječnik.

Kada trebam početi uzimati multivitamine?

Multivitamini za trudnice sadrže mnogo više tvari u njihovom sastavu nego redoviti vitaminski kompleksi. Mora ih se uzeti samo ako je tijelo stvarno potrebna. Polazni nadomjestak u fazi planiranja trudnoće bit će neprikladan. Ako se želite pripremiti za dijete, onda bi najbolja opcija bila piti jednostavna vitamina, ne preopteretiti tijelo.

U prvom tromjesečju preporuča se piti samo folnu kiselinu, vitamin E i jod. Ovi elementi su vrlo važni za razvoj fetusa, jer s njihovim nedostatkom mogu nastati problemi.

Kada početi uzimati multivitamin za trudnice? Trimester 2 je optimalno vrijeme. Tijekom tog perioda, prijetnja pobačaja je minimizirana, fetus počinje rasti i razvijati, žena može nedostajati hranjive tvari u njenom tijelu. Međutim, pri odabiru lijeka morate uzeti u obzir pojedinačne karakteristike, pa je bolje povjeriti liječniku koji nadgleda trudnoću.

Nemojte pitati svoje prijatelje što su uzeli multivitamine, što je bolje. Pregledi trudnica o lijekovima često igraju važnu ulogu, ali imajte na umu: svaki organizam je poseban, a ako vaš prijatelj nema dovoljno joda, onda vam svibanj imati nedostatak vitamina E. Morate odabrati sastav lijeka za sebe.

Što treba tražiti pri odabiru multivitamina?

Prije kupnje određenog lijeka svakako proučite njegov sastav. Bolje je pokupiti nekoliko bočica i usporediti postotak elemenata u tragovima u svakoj od njih. Gotovo je nemoguće odabrati najbolje multivitamine za trudnice jer u nekim ljudima nedostaje jod, au drugima - kalcij, u trećem - previše vitamina A. Zbog toga je važno slušati mišljenje svog liječnika kako bi mogao objasniti prednosti i nedostatke svakog lijeka.

Gotovo svi kompleksi vitamina ne mogu se pohvaliti ogromnom količinom kalcija u svom sastavu. Ovo je sasvim normalno, jer smo dobili ovaj element iz hrane. Višak kalcija je mnogo opasniji od nedostatka. Ako se to dogodilo, tijekom razdoblja nošenja djeteta, u ovom je elementu dijagnosticiran nedostatak krvi, tada možete ispraviti situaciju uzimajući ga odvojeno.

Ista situacija može se promatrati s jodom. Ali njegov nedostatak također nije problem nadoknaditi jedući hranu kao što je morski kelj ili škampi.

Samo će vaš opstetričar-ginekolog moći pomoći da odaberete multivitamin ispravno. Morate uzeti u obzir i vaše osobne karakteristike, tromjesečje, doba godine i druge čimbenike.

Multivitamini za trudnice: 1 trimestr

U ranoj fazi trudnoće, multivitamini nisu kontraindicirani, ali bolje je ograničiti se na pravilnu prehranu i uzimanje određenih lijekova u ovom trenutku, ako u vašem tijelu nema dovoljno specifičnih tvari.

Počnimo s vitaminom E. Najbolje je da ga dobijemo iz hrane. Ovaj element u tragovima nalazi se u velikim količinama u biljnim uljima, mesu, grašcima i špinatu. Neželjeno je uzimati dodatnu količinu vitamina u drogi jer njezin višak može nepovoljno utjecati na zdravlje trudnice i djeteta.

U prvom tromjesečju trudnoće, posebnu pažnju treba posvetiti folnu kiselini, ali se treba uzeti ne u kombinaciji, već odvojeno. Vitamin B9 potiče stvaranje placente, štiti od pobačaja i normalizira hemoglobin. Sa svojim nedostatkom moguće manifestacije anemije, što nije najbolji učinak na fetus. Doza folne kiseline propisuje obiteljski liječnik.

Osim toga, vitamin B9 se može dobiti iz proizvoda poput mrkve, špinat, breskve, celer.

Drugo tromjesečje trudnoće

Multivitamini za trudnice 2 trimestra bi trebali sadržavati:

Jod je vrlo važan za formiranje ispravnog kostura djeteta, njegov nedostatak može dovesti do metaboličkog poremećaja u žena i, kao posljedica toga, povećati težinu. I s prekomjernom težinom mnogo je teže priprema za porođaj.

Kalcij doprinosi pravilnom razvoju i formiranju bubrega, endokrinog sustava. Pronađite ga u velikim količinama u mliječnim proizvodima. Kao što znate, tijelo je apsorbira kalcij nije najbolji način, zbog toga se trudnice se potiču da ga koriste u kombinaciji s drugim vitaminima.

Željezo je bitan element u tragovima za prevenciju anemije. Sudjeluje u sintezi proteina i stvaranju mišićnog tkiva. Željezo se može naći u hrani kao što su mesna mesa (osobito svinjetina i govedina).

Multivitamini za trudnice (2 trimestra) trebaju se uzimati u kompleks jer se u ovom trenutku počinju formirati organi fetusa. Vrlo je važno da za ovo tijelo ima dovoljno potrebnih tvari.

Treći trimestar trudnoće

Multivitamini za trudnice (3 trimestra) trebaju sadržavati sljedeće sastojke:

Uzimanje vitamina C u trećem tromjesečju vrlo je važno jer ima snažan učinak na imunološki sustav. Ali s dozom morate biti oprezni, jer kada postoji prekomjerna količina krvi žene, posteljica ga počinje percipirati kao neprijateljski element i filtrirati. Stoga, što više troši trudnu majku, to manje dijete dobiva. Iz tog razloga, tijekom ovog razdoblja rođenja, morate uzeti kompleks multivitamina. Sadrži optimalnu količinu svih elemenata u tragovima.

Kao što znate, vitamin C se nalazi u agrumima, koji se ne preporučuju jesti u velikim količinama, izazivaju razvoj alergija. A ako to niste osjetili na sebe, učinak može utjecati na dijete.

Vitamin D važan je za dijete jer se u trećem tromjesečju kosti aktivno razvijaju. U hrani se nalazi u malim količinama, pa se preporučuje uzimanje kompleksa multivitamina.

Kompleks vitamina "Elevit"

Ovaj kompleks je jedan od najpopularnijih među budućim majkama. U svom sastavu sadrži veliku količinu magnezija, zbog toga liječnici preporučuju da ga koriste ženama koje su u opasnosti od pobačaja. Magnezij ima pozitivan učinak na maternicu, opušta, poboljšava protok krvi. Također u ovom kompleksu sadrži dovoljnu količinu folne kiseline, što je vrlo važno za buduće majke.

Međutim, treba napomenuti da ako ste prethodno bili dijagnosticirani nedostatkom joda, trebate odabrati multivitamin s jodom za trudnice jer ovaj element nema ovaj element u Elevit.

Kompleks vitamina "Materna"

Uzmi ovaj kompleks može se preporučiti samo od strane liječnika. Činjenica je da njezin sastav sadrži previše vitamina A i B. To su jaki alergeni, koji s prekomjernom količinom mogu imati štetan učinak ne samo na zdravlje žene nego i na fetus.

Ali kompleks "Materna" ima idealnu dozu folne kiseline i joda. Zbog toga su mišljenja o ovom lijeku podijeljena. Ni u kojem slučaju ne donosite odluku o prijamu na vlastitu, tek nakon savjetovanja s ginekologom!

Vitrum Prenatal Vitamin Complex

Ovaj lijek smatra se najoptimalnijim u kvaliteti i troškovima. Kompozicija ima jod, što mu daje prednost u odnosu na druge komplekse. Tu je i željezo, čija uporaba traži majke za sprječavanje i ispravljanje anemije. Doza vitamina A je mala, ali dovoljna. Potrebna je količina magnezija i folne kiseline kako bi se ograničio unos samo ovog kompleksa vitamina.

Vitrum multivitamin za trudnice je izvrsna opcija za sve žene. Lijek sadrži cijeli niz bitnih elemenata u tragovima za normalan razvoj fetusa i zdravlje budućih majki.

Složeni "AlphaVit mama zdravlje"

Ovaj se lijek razlikuje od drugih u tome što je dnevna doza potrebnih vitamina podijeljena na tri tablete. Izvrsno apsorbira tijelo, njeguje ga s potrebnim tvarima za normalan razvoj fetusa.

Međutim, postoji jedan nedostatak - to je mala količina folne kiseline, stoga ga morate dodatno uzeti. Među prednostima je prisutnost joda u sastavu. Ako je buduća majka alergična na vitamin B ili A, onda jednostavno ne možete uzeti pilulu da jesu.

Ako tražite trudnice s odgovarajućim multivitaminom, možete provjeriti imena s liječnikom. Vjeruje se da je "Abeceda majčinog zdravlja alfa" najbolji lijek za poduzimanje bilo kakvog trajanja nošenja djeteta.

Vitamin kompleks "Pregnakey"

Lijek se pojavio na tržištu ne tako davno, ali je već uspio postići veliko povjerenje među trudnicama. U svom sastavu sadrži sve potrebne elemente u tragovima, uključujući ispravnu dozu folne kiseline, željeza i joda. Trošak lijeka je prilično pristupačan, pa su mnogi liječnici sada preporučili da ga primi. Međutim, ne zaboravite da se bilo koja multivitamina za trudnice može uzimati samo nakon konzultacija s vašim opstetričarima i ginekologom. To je nužno radi proučavanja pojedinih osobina vašeg tijela.

Korisni savjeti za trudnice

 • Počni jesti, nemojte prejedati. Ali ako iznenada poželite nešto ukusno, ne biste trebali poricati užitak jer će tijelo početi osjećati stres i to je loše. Možete jesti sve, ali u razumnim količinama. Odbijanje komadiće čokolade jer se bojiš dobivanja dodatnih funti samo je glup.
 • Pazite na stanje zuba, ako vam zubni proizvodi počnu krvariti, odmah se posavjetujte s liječnikom.
 • Vježbajte se svako jutro kako biste vježbali trudnice. To ne samo da će poboljšati vaše zdravlje već i pomoći u pripremi za porođaj.
 • Prošećite - svjež zrak u razdoblju nošenja djeteta vrlo je koristan.
 • Uz nedostatak vitamina u tijelu, počnite ih uzimati dodatno, najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom.
 • Odrekne loše navike. Pušenje, alkohol i ostali ovisnici utječu na zdravlje i razvoj vašeg djeteta.
 • Odmorite se, pokušajte dobiti dovoljno sna - tijelo ga treba.

Značajke kompleksa vitamina

Ako odlučite početi uzimati multivitamin za trudnice, prvo se morate pobrinuti za to. U slučaju da živite u regiji gdje je teško dobiti svježe voće i povrće, dodatno hranjenje je, naravno, potrebno za tijelo.

Ako je vaša trudnoća pala tijekom toplih sezona, onda možete dobiti većinu vitamina i elemenata u tragovima bez droge. Da biste zaštitili sebe, možete uzeti kompleks nekoliko tjedana, a zatim odvojiti malo vremena. Ovo će spasiti vaše tijelo od nepotrebnog stresa.

Stil života trudnice također igra važnu ulogu. Ako ste stalno na poslu, morate biti vrlo pažljivi, jer postoji rizik od infekcije ARVI-a. U takvoj situaciji, multivitamini za trudnice jednostavno su neophodni. Također se preporučuje uzimanje dodatnog vitamina C.

Neke žene mogu se prijetiti prijevremenom isporukom u trećem tromjesečju trudnoće. Kako bi se to izbjeglo, osim multivitaminskog kompleksa, koristite dodatni magnezij. Pitajte svog liječnika o doziranju.

Nositi dijete je ogromna odgovornost. Ako doneseš pogrešnu odluku, to može imati štetan učinak na vaše stanje ili zdravlje nerođenog djeteta. Trebam li uzeti multivitamin za trudnice, što je bolje za vas - o svim tim pitanjima raspravljamo s ginekologom i opstetričarom. Ne zaboravite da vitamini nisu panaceja, i trebate ih uzimati kao kompleks samo ako to stvarno trebate.

Besplatni lijekovi za trudnice

Malo ljudi zna da je od 2007. godine u svim regijama Rusije besplatno liječenje trudnica potpuno preneseno u program rodnih listića. To je učinjeno kako bi se pojednostavio sustav plaćanja u okviru nacionalnog programa "Zdravlje".

Buduća mama može dobiti rođendansku potvrdu tako što će se prijaviti u antenatalnu kliniku prije tridesetog tjedna trudnoće ako očekuje jedno dijete, a do 28. tjedna s višestrukom trudnoćom. Država izdvaja za svaku ženu od 11 tisuća rubalja, koji se distribuira na sljedeći način: u trudnoći klinici za oko 3.000, bolnica prima 6000 rubalja, pa čak i tisuća u prvom i drugom poluvremenu da svako dijete zbog pokroviteljstvo Odjela za dječju kliniku.

Popis besplatnih lijekova varira mjesečno, ovisno o regijama i iznosu sredstava koja se dodjeljuju svakoj regiji. Tako su 2008. godine u Moskvi i regiji uklonjeni s popisa važni lijekovi kao što su imunoglobulin, fraxiparin (kako bi se spriječili ugrušci krvi) i drugi jednako važni i skupi lijekovi.

Smanjenje ili povećanje popisa lijekova uvelike je pod utjecajem iznosa koji država dodjeljuje za svaku određenu regiju. Dakle, ti popisi biti obješen u trudnoći klinici u većini vidljivom mjestu i biti stalno ažuriraju, na primjer, u Odjelu Moskvi zdravstvo, u pismu od 22.08.2007 N- 42-18-2932 «Na lijekova za besplatno raspon odmor trudnice” su vrlo jasno napisao da postoji jasan popis preferencijalnih lijekova, podijeljenih u posebne skupine. Nažalost, takvi popisi nisu na svim LCD zaslonima, a posebno u klinikama za djecu, tako da mnoge majke ni ne shvaćaju da imaju pravo na takve pogodnosti.

Popis besplatnih lijekova za trudnice uspostavljen je Uredbom Vlade Ruske Federacije br. 987 i redom broj 748 "O opskrbi lijekovima za trudnice" od 6. listopada 2008. godine.

Lijekovi se daju besplatno samo za žene koje su registrirane na antenatalnoj klinici. Opstetar ih propisuje.

Korisno je zapamtiti da članak opisuje najčešće situacije i ne uzima u obzir mnoge suptilnosti i nijanse. Kako biste točno riješili problem, potražite pravni savjet putem online obrasca za savjetnike ili telefonom:

Nazovite odmah, brzo i besplatno.

zalijevanje

Tablete u bocama od 30, 60 i 100 komada. Boca se stavlja u kartonsku kutiju.

1 tableta sadrži: retinol (Vit. A) - 5000 ME, tokoferol (Vit. E) -30 ME, ergokalciferol (Vit D2) - 400 ml, askorbinska kiselina (Vit C) - 60 mg, tiamin (Vit. B1) - 1,5 mg riboflavina (vitamin B2). - 1,7 mg 10 mg pantotenska kiselina, piridoksin (vit Wb.) -, 2 mg cijanokobalamin (vit B12) - 6 mikrograma folne kiseline (vit B9) - 400 μg, nikotinamid (Vit. PP) - 20 mg, biotin - 30 ug, fosfor - 100 mg, kalij jodid - 150 μg, željezo (u obliku fumarata) - 18 mg, kalij (u obliku klorida) 37 mg, kalcij - 130 mg, magnezij (u obliku oksida) - 100 mg, bakar (u obliku sulfata) - 2 mg, mangan (u obliku sulfata) - 2,5 m g, cink (u obliku sulfata) - 15 mg, krom - 10 μg, selen - 10 μg, molibden - 10 μg.

Čuvati na suhom, tamnom mjestu na temperaturi od 10-25 ° C. Rok trajanja - 3 godine.

Multivit je kombinacija multivitaminskog pripravka koji sadrži kompleks elemenata u tragovima. Ona nadoknađuje nedostatak vitamina i mikroelemenata i sprječava razvoj hipovitaminoze i nedostatka minerala. Sastav lijeka uključuje beta-karoten. Ima metabolički učinak. Magnezij u pripravku Polyvita smanjuje ekscitabilnost živčanih stanica i neuromuskularni prijenos, uključen je u mnoge enzimske reakcije. Deficit Mg2 + očituje u obliku poremećaja neuromuskularne (miastenija gravis, tremor, mioklonus, napadaji), mentalno zdravlje (nesanica, razdražljivost, tjeskoba država), srčanog ritma (aritmija, tahikardija) i aktivnosti gastrointestinalnog trakta (bol, dijareja, grčevi, nadutost), Piridoksin je uključen u regulaciju metabolizma živčanog sustava i nadopunjuje učinak Mg2 +. Cianokobalamin i folna kiselina su uključeni u mnoge enzimske reakcije i imaju blagotvoran učinak na živčani i hematopoetski sustav.

Upozorenja za uporabu. Hypovitaminosis i mineralnih nedostatak u odrasle, starije i mlade, oporavka, smanjuje otpornost na infekcije i prehlade, povećana tjelesna i neuro-psihološki teret, pothranjenost, nepovoljne ekološke uvjete, povreda iskoristivosti vitamina (povraćanje, proljev, pušenje, alkoholizam, teške menstruacije ), aterosklerozu, bolesti živčanog sustava, kožu, oči, bolesti zračenja, anemija, antibiotika i sulfanilamid terapiju.

Unutar 1-2 tablete Polyvita ujutro ili u podne, bez žvakanja, po mogućnosti s hranom. Djeca 4-12 godina - 1/2 tableta.

Zalijevanje se može koristiti tijekom trudnoće i dojenja nakon savjetovanja s liječnikom prema strogim uputstvima.

Uz primjenu Polyvite moguća su alergijska reakcija na pojedine komponente lijeka, proljev i bol u trbuhu.

Zalijevanje je kontraindicirano u slučaju preosjetljivosti na bilo koju od komponenti lijeka, teškog zatajenja bubrega; u djetinjstvu (do 3 godine).

Polyvita tablet sadrži 15% dnevnog zahtjeva za Mg2 + i 100% dnevnog zahtjeva piridoksina, cijanokobalamina i folne kiseline.

Kalcijeve soli i fosfati smanjuju apsorpciju; magnezij kao dio Polyvita smanjuje apsorpciju tetraciklina. Piridoksin inhibira aktivnost levodope.

Zalijevanje ne sadrži šećer.

Ispod su lijekovi s istom razinom ATC koda 3 ili 4 ili istom farmakoterapijskom grupom.
Prije zamjene lijeka s analognim, obavezno se posavjetujte s liječnikom!

 • Beroka: cijena, nastava
 • Velmen: cijena, upute
 • Centrum: cijena, nastava
 • Vitacap: cijena, instrukcija
 • Witam: cijena, nastava
 • Vitrum: cijena, nastava
 • Hinomin: cijena, nastava
 • Duovit: cijena, upute
 • Kaltsinova: cijena, nastava
 • Menopace: cijena, nastava
 • Višeslojne kartice: cijena, upute
 • Multimax: cijena, nastava
 • Oligovit: cijena, nastava
 • Perfectil: cijena, instrukcija
 • Pikovit: cijena, nastava
 • Pregnavit: cijena, upute
 • Pregnaca: cijena, instrukcija
 • Prenatalna: cijena, instrukcija
 • Nadgledati: cijenu, pouku
 • Supradin: cijena, nastava
 • Teravit: cijena, instrukcija
 • Triovit: cijena, nastava
 • Elevit pronatal: cijena, instrukcija
 • Univit: cijena, upute

Upute o uporabi, sastavu, nuspojavama i drugim detaljnim informacijama na ovoj stranici za lakše opažanje dani su u besplatnom prijevodu službenih uputa proizvođača. Ovaj materijal služi samo kao referenca. Ne proizvodimo ili prodajemo lijekove. Zapamtite: potrebu za korištenjem lijeka, metoda i doza određuje samo vaš liječnik. Samozadovoljavanje može biti opasno za vaše zdravlje!

Najbolji multivitamini tijekom trudnoće

Svaka majka tijekom trudnoće pokušava slijediti određena pravila kako bi dijete rodilo zdravo. Za to vam je potrebno više odmora, slijedite prehranu. Dijete prima važne mikroelemente od onoga što mama jede. Ako nisu dovoljni, mama bi trebala znati koja su multivitamina za trudnice najbolje piti da beba dobije važne komponente za vitalnu aktivnost.

svjedočenje

Liječnici pokušavaju propisati vitamine po potrebi. Iako je već ako želite zatrudnjeti, možete piti jednostavne vitamine. Optimalno vrijeme za uzimanje multivitamina je drugi trimestar trudnoće, kada dijete raste i razvija se.

Odaberite vitamine za trudnice jer sadrže tvari korisne za majku i bebu.

Što multivitamini piju tijekom trudnoće, samo liječnik odlučuje:

 1. trudnice koje i dalje rade i ne mogu u potpunosti jesti;
 2. ako je žena ranije rodila dijete s anomalijama ili je imala pobačaj;
 3. buduće majke imaju bolesti povezane s nedostatkom vitamina;
 4. ako se trudnoća dogodila u žena starijoj od 30 godina.

Moram li piti vitamine tijekom trudnoće? Multivitamini opterećuju bubrege i jetru, stoga se ne preporučuje samostalno odlučiti o prikladnosti njihovog recepta. Samo stručnjak će imenovati pojedinačni kompleks.

Multivitamini za trudnice bolje se apsorbiraju s vlaknima i proteinima, bogatim zdrave masti, poput matica.

Bolje je obratiti pažnju na prehranu, tako da nema potrebe za dodatnim unosom vitamina.

Način primjene

Prije kupnje, morate se upoznati s sastavom lijeka. Da biste to učinili, usporedite koji je postotak svaki od svojih elemenata u tragovima. Izaberite najbolji multivitamin za trudnice teško. Svaki sastav ima određeni skup tvari. Stoga, prije nego što pijete vitamine, važno je da trudnice slušaju mišljenje stručnjaka.

U svakom kompleksu postoji određena količina kalcija. Ako to nedostaje, nema ništa strašno o tome. Ali kada je u izobilju može izazvati štetu. Stoga, kada kalcija nije dovoljna, bolje je uzeti ovaj element zasebno. Isto vrijedi i za jod. Mogu se nadoknaditi jedući morsku kelju i škampi. Stoga, izbor multivitamina ovisi o trimestru, sezoni i drugim čimbenicima.

Ako majka živi u regiji gdje je teško dobiti svježe povrće i voće, trebate hraniti tijelo vitaminima. Trudnoća u toploj sezoni omogućuje vam da ih dobijete od svježih bobica. Sigurno je uzimati lijek neko vrijeme i onda se odmori.

Oni koji su na poslu, potrebno je piti vitamine tijekom trudnoće, osobito zimi, kao žena može dobiti SARS. U ovom trenutku dodatak vitamina C bit će koristan dodatak. Magnezij se dodaje riziku pobačaja u trećem tromjesečju.

Nositi dijete, žena je odgovorna za to. Stoga, nakon obavljanja određenih aktivnosti, odabire najbolji multivitamin za trudnice, koji neće imati štetan učinak na dijete.

Pozitivne točke

Prvo tromjesečje trudnoće, u pravilu, prolazi bez odstupanja. U ovom trenutku možete pokupiti kompleks vitamina, ali liječnici preporučuju da se pridržavaju pravilne prehrane i jednostavnih pravila, bez pribjegavanja pilulama.

Trebali biste početi s vitaminom E. Nadopuniti svoje rezerve može biti ako jedete meso, grašak, biljno ulje. Odvojeno propisano unos folne kiseline. Dodajte vitamin B9, koji će pomoći u stvaranju placente, zaštititi od pobačaja, vratiti hemoglobin. Trudnice trebaju jesti mrkvu, špinat i breskve.

U drugom tromjesečju važno je da optimalna količina kalcija, željeza i joda u tijelu žene. Oni oblikuju ispravni kostur djeteta, pomažu u ponovnom uspostavljanju metabolizma. I to dovodi do činjenice da težina ne raste, bubrega se formiraju. Kalcij se preporučuje uzimati u kombinaciji s drugim vitaminima. Da biste spriječili anemiju, možete koristiti željezo.

Treći trimestar trebao bi se provesti uz korištenje multivitamina, koji sadrže:

Vitamin C poboljšava imunološki sustav pa se preporučuje da ga upotrijebite ne samo u kompleksnoj vitaminskoj terapiji, već da jedete više voća. Preveliki broj vitamina nepovoljno utječe na razvoj djeteta, a pjesnik trudnice pokazao je da uzima točno multivitamski kompleks.

Liječničke preporuke

Prema mišljenju stručnjaka, postoji nekoliko vrsta vitamina koji su se dokazali na pozitivnoj strani kada ih je trudnica poduzela.

Vitamini za trudnice: što je bolje. Multivitamini za trudnice.

Jedna od prvih preporuka liječnika antenatalne klinike za sve trudnice koje su registrirane je unos multivitaminskog kompleksa. Na prvi pogled, preporuka je jednostavna, ali često zbunjujuća za buduće mame. S jedne strane, postoji težak izbor u izobilju oblika i imena vitamina koji se prikazuju u ljekarnama, as druge strane, srodni roditelji s savjetima poput "zašto piće" kemije " bolje jesti jabuku.

Teško je raspravljati s činjenicom da su vitamini i minerali, koji se prirodno nalaze u voću, povrću i zelenilu, zdravije i bolje apsorbiraju. Ali to zahtijeva određene uvjete:

 • sezonski povrće treba biti 20% dnevne prehrane, svježe voće - najmanje 15%;
 • povrće i voće treba uzgajati bez upotrebe kemijskih gnojiva, koja nije podvrgnuta liječenju korova, štetnika i stimulansa rasta;
 • u blizini poljoprivrednog zemljišta ne smiju biti smješteni autoceste, industrijska poduzeća;
 • moraju se poštivati ​​pravila tijekom sklapanja, skladištenja, transporta voća i povrća;
 • odgovarajuće metode kuhanja, poštivanje vremena i temperature tijekom kuhanja.

Vrlo je teško ispuniti ove uvjete, posebno za žene - stanovnici megalopola. U ovom slučaju, multivitaminski kompleksi postaju idealni pomagači za pravilnu prehranu tijekom trudnoće.

Multivitamini za trudnice: Pitam se što je unutra

Sastav multivitamskih kompleksa za trudnice može uključivati ​​sljedeće sastojke:

 • vitamini - specijalni spojevi potrebni za pravilno funkcioniranje tijela;
 • minerali (makronutrijenti) - kemijski elementi potrebni za ljudsko tijelo u količini miligrama;
 • elementi u tragovima - kemijski elementi koji su učinkoviti u dozi od nekoliko mikrograma.

Vitamini - od riječi "život"

Vitamini su skupina kemikalija raznih struktura, bez kojih je ispravno funkcioniranje ljudskog tijela nemoguće. Iako je njihova dnevna potreba na prvi pogled vrlo mala, izmjerena u milimetra i mikrograma, uloga koju te tvari igraju u tijelu dopušta znanstvenicima da ih nazivaju "vitaminima" - od latinske riječi "vita", što znači "život".

Vitamin A (retinol) - stimulira rast tijela, odgovoran je za dobar rad očiju. Dnevni zahtjev za trudne 750 mcg.

Betakaroten - tvar koja se nalazi u biljnoj hrani, pretvara se u tijelo u vitamin A.

Vitamin B1 (tiamin) pomaže pretvoriti proteine, masti i ugljikohidrate hrane koja se jede u energiju. Dnevni zahtjev za trudnice je 1,5 mg.

Vitamin B2 (riboflavin) - odgovoran je za stanje kože i sluznice, sudjeluje u procesu stvaranja hemoglobina. Dnevni zahtjev za trudnice je 1,6 mg.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina) - regulira funkciju endokrinih žlijezda, odgovoran je za metabolizam masti. Dnevni zahtjev za trudnice 7 mg.

Vitamin B6 (piridoksin) je potreban za pravilno funkcioniranje živčanog sustava. Dnevni zahtjev za trudnice 2,2 mg.

Vitamin B9 (folna kiselina) - sudjeluje u formiranju živčanog sustava embrija, sprječava kongenitalne anomalije fetusa. Dnevni zahtjev za trudnice 400 mcg.

Vitamin B12 (cijanokobalamin) važan je element u stvaranju crvenih krvnih stanica (eritrociti). Dnevna potreba za trudnicama 3 mcg.

Vitamin C (askorbinska kiselina) - čini tijelo otporno na stres, jača zidove krvnih žila, smanjuje manifestaciju upale i alergija. Dnevni zahtjev za trudne 70 mg.

Vitamin D3 - osigurava normalni razvoj i rast kostiju, zubi, povećava protok kalcija u koštanom tkivu. Dnevni zahtjev za trudnice je 10 mcg.

Vitamin E - snažan antioksidans, kontrolira proces obnove stanica, sprečava starenje. Dnevni zahtjev za trudnice je 10 IU.

Vitamin PP (nikotinamid) - utječe na razmjenu kolesterola u tijelu, potrebno je za dobru funkciju srca. Dnevni zahtjev za trudnice 20 mg.

Macronutrienti: "veliki pomagači"

Kalcij je glavni element kostiju i zuba. Neophodna je za pravilnu kontrakciju mišićnih vlakana, uključujući srce. Sudjeluje u koagulaciji krvi, prijenosu živčanih impulsa. Bitno za pravilan rast kostiju fetusa. Dnevni zahtjev za trudne 1200 mg.

Magnezij je uključen u nošenje impulsa od živčanih stanica do mišićnih stanica. Potiče ravnotežu između relaksacije i kontrakcije mišićnih vlakana, uključujući maternicu. Dnevni zahtjev za trudnice 320 mg.

Fosfor - zajedno s kalcijem je dio koštanog tkiva, osigurava njegovu snagu. Dnevni zahtjev za trudne 1200 mg.

Elementi u tragovima: mali ne znači nepotrebno

Željezo - glavni element koji je dio hemoglobina, nužan je za pravilnu formiranost krvi kod majke i fetusa. Poboljšava prijenos kisika kroz posteljicu. Dnevni zahtjev za trudnice 30 mg.

Jod - sudjeluje u formiranju hormona štitnjače. Nedostatak joda tijekom trudnoće može dovesti do mentalne retardacije djeteta. Dnevni zahtjev za trudne 175 mcg.

Mangan - ima utjecaja na rad seksualnih žlijezda. Dnevni zahtjev za trudnice 3 mg.

Bakar - dio je brojnih enzima u tijelu, uključujući one koji su uključeni u sintezu hemoglobina. Dnevni zahtjev za trudnice 2 mcg.

Molibden - podržava imunološki sustav, smanjuje samozastupljenje stanica. Dnevni zahtjev za trudnice 150 mcg.

Selen - poznat kao anti-stres u tragovima. Pomaže tijelu da se prilagodi stresnim uvjetima. Dnevni zahtjev za trudnice 65 mcg.

Krom - regulira razinu kolesterola u krvi, potiče rast stanica i tkiva. Dnevni zahtjev za trudnice je 100 mcg.

Cink - uključen je u sintezu nadbubrežnih hormona, koji su odgovorni za prilagodbu tijela na promjene uvjeta. Dnevni zahtjev za trudnice 15 mg.

Kako odabrati multivitamin za trudnice

Gotovo sve poznate farmakološke tvrtke proizvode vlastitu liniju multivitamina, među kojima kompleksi za žene trudnice i dojilje zauzimaju obavezno mjesto. One se razlikuju od aktivnih sastojaka (vitamina, makro i mikroelementa) i njihove doze.

Najpopularnije među budućim majkama su sljedeći multivitamski kompleksi:

Prije razmatranja osobina svakog od tih lijekova potrebno je razjasniti da dnevni zahtjev i sadržaj tvari u jednoj tableti nisu istovjetni. Dnevni zahtjev je količina vitamina ili minerala koji su potrebni za normalno funkcioniranje tijela u čistom obliku nakon apsorpcije iz crijeva. Nijedna tvar ne apsorbira 100%, posebno vitamini topljivi u željezu i masti. Stoga, u brojnim proizvođačima, broj aktivnih sastojaka u jednoj tableti premašuje dnevnu količinu unosa. U tom slučaju izračunava se gubitak tijekom apsorpcije.

Vitrum Prenatal

Prednosti: sadrži sve bitne vitamine i minerale (makro i mikronutrijente), osim joda, stoga je posebno dizajniran za trudnice s povećanom funkcijom štitne žlijezde. Sadržaj željeza i http://moymalush.ru/page/folievaja-kislota-pri-planirovanii-beremennosti dvostruko je dnevni unos. Ako uzmemo u obzir gubitak kada se apsorbiraju iz crijeva, tada je taj iznos dovoljan da potpuno pruži trudnicu.

Nedostaci: relativno visoka cijena.

Vitrum Prenatal Forte

Prednosti: sadrži u sastavu joda u takvoj količini koja ne zahtijeva dodatne lijekove na recept. Koristi se kod žena s smanjenom ili normalnom funkcijom štitnjače.

Nedostaci: visoka cijena.

Sukladna "mama"

Prednosti: razumna cijena, smanjeni sadržaj kalcija i fosfora omogućava vam da ga uzmete na žene s oštećenom funkcijom bubrega.

Nedostaci: ne sadrži jod, stoga je potrebna dodatna svrha. Zbog niske količine kalcija i fosfora, ona se ne može propisati trudnicama čija prehrana ne sadrži mliječne proizvode (na primjer, alergije na bjelančevine mlijeka, netoleranciju hrane).

Abeceda "Mama zdravlje"

Prednosti: glavna razlika od ostalih multivitamskih kompleksa je kombinacija vitamina i minerala prema principu interakcije. Dnevna doza se distribuira između tri tablete vrhnja, narančaste i žute boje. Svaki od njih kombinira one aktivne tvari koje pomažu jedni drugima da se bolje apsorbiraju u tijelu. Vitamini i minerali koji se međusobno natječu tijekom apsorpcije (na primjer, željezo i kalcij) se razrijede u različite tablete.

Nedostaci: u usporedbi s ostalim multivitaminsima, sadrži smanjenu količinu gotovo svih aktivnih sastojaka. Nizak sadržaj folne kiseline zahtijeva dodatnu upotrebu, osobito u prva tri mjeseca trudnoće.

Elevit Pronatal

Prednosti: uz dovoljan sadržaj svih esencijalnih vitamina, makro i mikronutrijenata, sastav svake tablete uključuje povećanu količinu magnezija. To vam omogućuje da ga dodijelite trudnicama s tendencijom povećanja tonusa maternice, grčeva mišića tele.

Nedostaci: ne sadrži jod, što zahtijeva dodatne lijekove.

Pregnavit

Prednosti: sadrži esencijalne vitaminima i makronutrijentima u dovoljnim količinama.

Nedostaci: ne sadrži elemente u tragovima, uključujući jod.

Multitabs Perinatal

Prednosti: sadrže uravnoteženu sastav svih važnih vitamina, makro i mikronutrijenata, uključujući jod u potrebnoj dozi. Može se propisati s mirnom trudnoćom, zdravom majkom i ispravnom prehranom.

Nedostaci: nisu identificirani.

Centrum Materna

Prednosti: sadrži sve potrebne vitamine, makro i mikronutrijente.

Nedostaci: ne pripadaju skupini lijekova i uključeni su u skupinu prehrambenih dodataka, što smanjuje povjerenje potrošača.

Femibion

Prednosti: ovo je relativno nova multivitaminska preparacija koja u svom sastavu sadrži moderni oblik folne kiseline, što je tijelo lakše apsorbira. Ne sadrži minerale i vitamin A, ali sadrži potrebnu dozu joda, pa se može posebno preporučiti u prvom tromjesečju trudnoće.

Nedostaci: sastav ne dopušta da ga dodijeli svim trudnicama u drugom i trećem tromjesečju, kada se povećava potreba tijela za mineralima.

Emfetal

Prednosti: budući da ovaj multivitamski kompleks još uvijek nije raširen, teško je identificirati njegove specifične prednosti. U svom sastavu sadrži kompleks bitnih vitamina, makro i mikronutrijenata.

Nedostaci: kompleks sadrži smanjene doze joda i željeza u usporedbi s drugim popularnim multivitaminama. Mnoge trudnice, bez ikakvog iskustva u korištenju ovog kompleksa, nastavljaju odabrati lijekove koji se testiraju na vrijeme.

Umjesto zaključka

Ti multivitamini koji se mogu slobodno kupiti u ljekarnama namijenjeni su isključivo za prevenciju i ne koriste se kao lijek za bolesti nastale zbog nedostatka vitamina i minerala. Kada se koristi kao što je preporučeno, oni ne uzrokuju predoziranje.

Treba imati na umu da, kao i svaki lijek koji se sastoji od mnogih aktivnih sastojaka, multivitamini mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Kada koristite bilo koji multivitaminski kompleks koji sadrži željezo, stolica može postati tamna.

Postoje mnogi argumenti o tome treba li uzeti multivitaminsko prije 12 tjedana gestacije ili pojedinca treba biti ograničena na recepciji preparata koji sadrže vitamin E, folnu kiselinu i jod. Mišljenje opstetara i ginekologa bilo je podjednako podijeljeno. Zagovornici ne-imenovanje multivitamina rano u trudnoći ukazuje na to da nije potrebno izlagati se embrio izložen dodatnim kemikalijama. Liječnici koji podržavaju rani početak vitaminoprofilaktiki, tvrde da nema znanstveno dokazane podatke o štetnim učincima razvoja embrija. U svakom slučaju, odluka ostaje za vrlo buduću majku. Zdrava trudnoća!

Zalijevanje - upute za uporabu, analozi i cijene

Upute za uporabu

Analozi i cijene lijeka

obložene tablete

obložene tablete

obložene tablete

filmske obložene tablete

obložene tablete

filmske obložene tablete

obložene tablete

obložene tablete

filmske obložene tablete

obložene tablete

filmske obložene tablete

filmske obložene tablete

obložene tablete

filmske obložene tablete

obložene tablete

obložene tablete

obložene tablete

filmske obložene tablete

krema za vanjsku uporabu

filmske obložene tablete

filmske obložene tablete

oralna otopina

obložene tablete

obložene tablete

obložene tablete

Ukupno glasova: 20 liječnika.

Detaljno ispitivanje ispitanika prema specijalizaciji:

Ocjena vitamina za trudnice

Trudnoća nije samo radosna očekivanja već i veliki teret na tijelu buduće majke. Sada mora pružiti energiju i sve potrebne tvari, ne samo sebe, već i dijete koje raste u njoj. Obično, normalna, uobičajena hrana za tu svrhu nije dovoljna i potrebno je uzimati komplekse vitamina i minerala. Propisati takav lijek bi trebao biti ginekolog, promatrajući buduću majku. Ali možete odabrati sam kompleks, pregledavajući ocjenu vitamina za trudnice. Treba upozoriti liječnika o njegovoj odluci o uzimanju određenog lijeka.

Koja je razlika između vitamina za trudnice?

Počinjući izbor multivitaminskog pripravka, mnoge žene pitaju kako se vitamini za trudnice razlikuju od ostalih. Glavna razlika, naravno, sastav. Znanstvenici su odavno odredili koliko je i kakva supstanca potrebna za odraslu, dijete ili trudnu majku za normalno funkcioniranje tijela.

Vitamini za trudnice obuhvaćaju sve tvari potrebne odrasle žene, plus tvari koje osiguravaju pravilan razvoj trudnoće.

Svatko zna da trudnice trebaju više kalcija, jer njihovo tijelo ne samo podupire kosti u dobrom stanju - u njoj raste nova mala osoba. Zato je u vitaminima za buduće majke količina kalcija značajno povećana. Također postoji puno folne kiseline ili vitamina B9 (800 mg umjesto uobičajenih 400 mg) i vitamina E. Također se povećava volumen drugih hranjivih tvari.

Najbolji vitamini za trudnice - TOP 10

Sastav vitamina za trudnice jako se razlikuje od različitih proizvođača. Uostalom, nije riječ o željama ljekarnika, već potrebama tijela budućeg majke. Istovremeno, neki kompleksi su skupi, drugi su mnogo jeftiniji, neki su popularni, drugi su lišeni pozornosti kupaca. Proučili smo najpopularnije vitamine i rangirali ih. Temelji se na povratnim informacijama potrošača i popularnosti među budućim majkama. Možda nije sasvim točno s gledišta znanstvenika, ali odražava raspoloženje žena.

1 - Elevit Pronatal

To su najpopularniji vitamini koji su uvijek traženi među budućim mama. Proizvodi svoju tvrtku Roche (Francuska). Glavna prednost ovog kompleksa vitamina i minerala je uravnotežen sastav. Elevit Pronatal sadrži sve vitamine i minerale potrebne tijekom trudnoće, osim joda. Stoga, ako liječnik preporučuje trudnici da preuzme ovaj element, morat ćete ga kupiti zasebno ili odabrati drugi kompleks. Elevit se može uzeti od početka planiranja do kraja dojenja.

Prema pregledima budućih majki, Elevit savršeno jača kosu i nokte, smanjuje emocionalnu nestabilnost, a također daje snagu i snagu.

Nedostaci ovog lijeka su visoki troškovi, 30 tableta košta oko 700 rubalja, a 100 je oko 1700 rubalja, a prilično velika veličina tableta, nije baš prikladna progutati ih. Elevit također često izaziva opstipaciju, a to je jedan od glavnih problema mnogih budućih majki. Povremeno, alergijske reakcije u obliku osipa. Obično je i stolica obojana tamnom bojom, ali to je normalno.

2 - Vitrum Prenatal Vitamini

Vitrum Prenatal proizvodi proizvođač Unipharm, Inc. u SAD-u. Namijenjen je trudnicama i dojilje koje nemaju nedostatak joda, jer je ovaj element odsutan. Prednosti ovog kompleksa vitamina i minerala uključuju povećani sadržaj folne kiseline i željeza. Proizvođač to objašnjava neizbježnim gubitkom tijekom apsorpcije tih elemenata od crijeva.

Ako vam liječnik preporučuje vitaminski i mineralni kompleks s jodom, možda biste preferirali Vitrum Prenatal Forte. Sastoji se od ovog elementa, kao i beta-karotena, vitamina B5 i B7, magnezija, mangana, bakra, molibdena, selena i kroma.

Oba lijeka mogu se uzimati tijekom trudnoće, kao i tijekom planiranja i laktacije.

Glavni nedostatak droge je isti kao i Elevit - cijena. Vrč Vitrum Prenatal br. 30 košta oko 550 rubalja, a Elevita Forte - 650 rubalja. 100 tableta za prenatalne troškove cca. 1500 rubalja, a Forte oko 200-250 rubalja skuplji. Također je vrijedno napomenuti da pilule su prilično velike, može ih biti teško progutati, osobito za trudnicu koja pati od toksikoze. Povremeno uzimanje multivitaminskog lijeka uzrokuje nuspojave u obliku alergijskih reakcija i mučnina. Tu je i zamračenje stolice uzrokovane povećanim sadržajem željeza. Ovo je normalno i ne zahtijeva ukidanje lijeka.

3 - Vitamini za trudnice Feimbion

Multivitamski kompleks Fembion proizvodi Austrija Merck KGaA Co WerkSpittal. Dostupan je u dva oblika:

 • Fembion Moram biti uzimljen tijekom planiranja i prvog tromjesečja;
 • Fembion II je preuzet iz 13. tjedna trudnoće.

Ovaj lijek je uravnotežen i sadrži sve tvari koje žena treba u različitim fazama trudnoće. Osim toga, ona ne sadrži vitamin A koji, kada se uzima u velikim količinama, ima teratogeni učinak.

Lijek Feimbion I proizveden u obliku tableta i Fembion II - tableta i kapsula. U drugom i trećem tromjesečju potrebno je istodobno uzimati kapsulu i pilulu tijekom jela. Redoslijed nije bitan.

Prednosti ovog lijeka su jednostavna probavljivost i dobro izbalansirana smjesa prilagođena različitim razdobljima trudnoće. Glavni nedostatak je visoka cijena (Fembion I košta oko 500 rubalja, a Fembion II - oko 1000 rubalja). Također, neke buduće majke primijetile su pojavu apatije, glavobolje i umora prilikom uzimanja lijeka.

4 - Vitaminski abecedi za trudnice

Abeceda "Mom's Health" jedna je od mnogih serijskih vitamina priprema ruskog proizvođača. Namijenjen je ženama tijekom trudnoće i dojenja. Posebnost ovog lijeka je da su sve hranjive tvari podijeljene u tri tablete, bijele, plave i ružičaste. To je učinjeno kako bi se osiguralo da se vitamini i minerali bolje apsorbiraju i pojačavaju međusobno djelovanje. Možete uzeti pilule u bilo kojem redoslijedu tijekom dana. Nema posebnog poretka, ali je to bolje s obrokom.

Jedinstveni oblik puštanja omogućuje vam dodavanje sastava lijeka čak i više hranjivih tvari. Kompleks sadrži 11 minerala i 13 vitamina.

Prednosti lijeka uključuju njegovu bogatu i dobro izbalansiranu kompoziciju. U isto vrijeme, Abeceda za trudnice je manja od ostalih sličnih lijekova. Pakiranje lijeka za 60 tableta, dizajnirano za 20 dana prijema, košta oko 300 rubalja. Od minusa, neke žene kažu da nije vrlo prikladan oblik oslobađanja. Za najbolju apsorpciju pilule, morate piti u 2-3 sata, a mnogi jednostavno zaborave i uzmu sve zajedno.

5 - Majčinstvo Complivit

Komplivit za trudnice je jeftina multivitaminska priprema ruskog podrijetla. Ovaj vitamin-mineralni kompleks dostupan je u tri kompozicije:

 1. Trimestar 1 - za prvo tromjesečje
 2. Trimestar 2 - za drugo tromjesečje
 3. Trimestar 3 - za treće tromjesečje

Vitamini za prvo tromjesečje trebaju početi uzimati u fazi planiranja. Oni povećavaju količinu folne kiseline, što je vrlo važno u tom razdoblju. U tabletama za drugo i treće tromjesečje to je manje, ali količina drugih vitamina povećava se, u skladu s rastućim potrebama buduće majke.

Tvrtka Pharmstandard-Ufavita OAO također proizvodi još jednog vitamina za trudnice - Complivit Mama. Njihov je sastav također uravnotežen, ali ne uzimajući u obzir trajanje trudnoće.

Gotovo sve buduće majke koje su koristile ovaj lijek, zabilježite svoju visoku kvalitetu uz nisku cijenu. Vitamin Compilivit Mama košta oko 200 rubalja po pakiranju od 30 tableta. 30 Complivit Trimester 1 tableta košta oko 330 rubalja, u tromjesečju 2 - oko 340 rubalja, u tromjesečju 3 - 350 rubalja. Još jedna prednost ovog lijeka je mala veličina tableta. Obično gutanje ne uzrokuje probleme ni za one koji ne vole tablete, a tijekom razdoblja rane toksikoze.

Postoji kompleks vitamina i minerala i kontra. Mnoge buduće majke primjećuje nisku učinkovitost. Također ponekad uzrokuje povećanu mučninu u prvom tromjesečju, probavne smetnje, proljev. Ponekad se primjećuje alergijske reakcije.

6 - Vitamini za trudnice Pregnavit

Ovo je njemački kompleks vitamina i minerala iz tvrtke "Merkle ratiofarm". Sadrži samo najpotrebnije vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9, C i D), kao i željezo i kalcij. Režim lijeka ovisi o trajanju trudnoće. U prvom tromjesečju potrebno je svakodnevno uzeti jednu kapsulu, u drugom i trećem. Koristite ih s hranom ili neposredno nakon njega, pitkom vodom.

Liječnik može prilagoditi dozu lijeka. Ako žena dobro jede i ne doživljava izraženu hipovitaminozu, može joj se savjetovati da uzme jednu tabletu tijekom trudnoće.

Prednosti lijeka Pregnavit uključuju lako probavljivost. Sve tvari u njemu pogodne su za cijepanje i usisavanje. Optimalna kombinacija folne kiseline i željeza pomaže u sprečavanju razvoja anemije. Takav kompleks vitamina košta oko 300 rubalja za 30 tableta.

Lijek ima nekoliko minusa - odsutnost joda u sastavu i prisutnost boje u ljusci. Povremeno uzrokuje alergijske reakcije u obliku osipa. Također može uzrokovati zatvor i nadutost.

7 - Višeslojne kartice za trudnice

Multi-tabs Perinatal je kompleks vitamina i minerala razvijen od strane danskih stručnjaka. Proizvodi se danas u Danskoj, kao iu Rusiji, koristeći danske tehnologije u licenciranim farmaceutskim tvrtkama. Sastav ovog lijeka uključuje sve potrebne vitamine i minerale za trudnicu, uključujući rijetke kao i selen. Sadrži jod. Odvojeno je proizvedeno Multi-Tabs Perinthal Omega-3 lijek s polinezasićenim masnim kiselinama.

Multi-Tabs Perinatal je jedan od univerzalnih ili osnovnih lijekova koji su pogodni za gotovo svaku ženu s normalnom trudnoćom.

Možete početi uzimati ovaj kompleks prije trudnoće, u fazi planiranja. Broj aktivnih sastojaka odabran je tako da žena u svakoj fazi trudnoće treba samo jednu tabletu dnevno. Učinite to bolje tijekom ili nakon jela.

Jedna od glavnih prednosti ovog lijeka je niska cijena s dobrom kvalitetom. Pakiranje 60 tableta košta oko 400 rubalja. Višeslojni kartice Perintal Omega-3 No. 60 košta oko 500 rubalja. Također, buduće majke slave prikladnu za gutanje oblika pilule.

Nedostaci lijeka malo. Ponekad uzrokuju povećanu mučninu tijekom toksikoze i alergijskih reakcija u obliku osipa. Također je zabilježen pogoršanje kroničnih bolesti gastrointestinalnog trakta.

8 - Solgar vitamini za trudnice

Solgar Prenatal Hranjive tvari proizvodi Solgar iz Sjedinjenih Država. Ovo je uravnotežen kompleks vitamina i minerala koji sadrži više od 20 korisnih tvari. Sve komponente lijeka su prirodne i u obliku koji je optimalan za ljudsko tijelo da se asimilira. Oni su skuplji od domaćih droga, za 60 tableta morat ćete platiti oko 1200-1300 rubalja.

Prema brojnim pregledima budućih majki, Solgar prenatalni vitamini pomažu u uklanjanju mučnine u prvom tromjesečju, kao i poboljšanju metabolizma i apetita dugih razdoblja.

Nedostaci lijeka uključuju relativno veliku veličinu tableta. Ponekad nije lako progutati. Preporučena dnevna doza lijeka u fazi planiranja iu prvom tromjesečju - 2 pilula, u 2 i 3 trimestra - 4 tablete. Često, buduće mame zaborave uzeti pravu količinu tableta ili se zbuniti o tome koliko su već pili. Također prema ocjenama Solgar često uzrokuje zatvor.

9 - Lonopan za trudnice

Lonopan za trudnice je dodatak vitaminima i mineralima kojeg proizvodi Argo u Rusiji. To su savršeno uravnoteženi vitamini koji jamče dobru apsorpciju svih nutrijenata zbog odvojenog unosa. Kit prodaje dvije vrste tableta:

 • Lonopan od željeza i joda - dragee green;
 • Kalcij Lonopan - bijeli grah.

Obično se preporučuje svako jutro uzeti dvije zelene dražeje, a četiri večeri bijelima.

Bolje je koordinirati doziranje s liječnikom, možda će odlučiti da je vaše tijelo potrebno malo manje hranjivih sastojaka.

Prednosti lijeka također uključuju njegov ugodan okus. Tablete sadrže fruktozu, prirodne okuse i okuse: zelena - "jabuka" i bijela - "vrhnja". Dragulji su ukusni, mogu se žvakati, a ne progutati.

Nedostaci uključuju neugodnu ambalažu i visoku cijenu kompleksa. Lijek se prodaje u kartonskoj kutiji, unutar kojega se nalaze dvije vrećice s zip-lock spojnicom. Ploče su postavljene u njih, ne po količini, već po težini. Stoga, kada paket završava, dodatne tablete će sigurno ostati. Cijena kutije težine 115 g - 600 rubalja. Potrebno je oko 2 tjedna.

10 - Vitamini Pregnake

Pregnaca je multivitamski kompleks koji se proizvodi u Velikoj Britaniji. Sadrži 11 vitamina i 5 minerala i preporučuje se za žene u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće, kao i tijekom planiranja i laktacije. Značajka ovog lijeka - ona ne sadrži kalcij, jer vjeruje se da ovaj mineral ometa potpunu apsorpciju željeza dok ga uzima. Stoga proizvođač ne preporučuje uzimanje Pregnaca istodobno s mliječnim proizvodima i mesnim proizvodima. Potrebno je nekoliko sati između jedenja hrane iz ove hrane i uzimanja vitamina.

Ako buduća majčinska prehrana nema dovoljno kalcija, morat će ga uzeti kao zaseban lijek. U ovom slučaju, poželjno je piti vitaminima ujutro, i kalcij nakon ručka, ili obrnuto.

Nedostaci ovog lijeka su relativno visoki troškovi - oko 500 rubalja za 30 tableta. Također, neke majke su primijetile povećanje mučnine nakon uzimanja kompleksa. Ponekad izaziva pojavu alergijskih reakcija. Odbijanje urina do svijetlo žute i zamračivanje izmeta nije razlog za prekid lijeka.

Mogu li učiniti bez uzimanja vitamina?

Definitivno moguće. Žensko tijelo je dizajnirano na takav način da štiti bebu na prvom mjestu. Ako u vašoj prehrani nema dovoljno elemenata, bit će uklonjeni iz tijela buduće majke. Zato djeca s hipotrofijom i razvojnim poremećajima povezanim s nedostatkom vitamina rođeni su relativno rijetko. Najčešće se radi o djeci žena s ozbiljnim kroničnim bolestima ili zlouporabe nikotina, alkohola itd. Čak i strogi vegani rađaju zdrave bebe.

Ali morate misliti - po kojoj cijeni? Tijelo majke dat će sve do posljednjeg, na vlastitu štetu, a nakon porođaja i dojenja, možete se pretvoriti u stare žene s tankom kosom, lošim zubima, noktima podijeljenima i trajnim bolestima. Da bi spriječili takav razvoj događaja, potrebno je uzimati komplekse vitamina i minerala za trudnice.