Multivitamini za trudnice: za što i zašto ne bi pogriješili prilikom odabira?

Hrana

Danas, multivitamini za trudnice su obvezni lijekovi, koji u velikoj većini slučajeva ginekolozi propisuju žene čak i za vrijeme normalne trudnoće.

Svrha uzimanja tih sredstava jest pružiti organizmi buduće majke i bebe s dovoljnom količinom tvari potrebnih za normalni razvoj fetusa i funkcioniranje ženskog tijela.

Kao iu svim drugim slučajevima, uzimanje vitamina, nepovoljno za dvije organizama može biti nedovoljan unos tih tvari s hranom, a njihov višak (osobito masnoće topljivi vitamini, ova skupina tvari mogu akumulirati u ljudskom tijelu).

Kako odabrati multivitamin?

Zato su moderni ginekolozi govorili budućim majkama u fazi planiranja potomstva da su najbolji multivitamini za trudnice lijek koji će nakon određenog ispitivanja biti propisana određenoj ženi. Zatim će prednosti ovog lijeka biti maksimizirane, a tijelo neće biti povrijeđeno.

Trebate procjena žene, dobi i pratećih bolesti, reproduktivno zdravlje, te mnogo drugih srodnih čimbenika - samo u ovom slučaju liječnik će biti u mogućnosti odgovoriti na pitanje o tome što multivitamine za trudnice bolje i učinkovitije.

Važnost sporta za trudnice: kakva je vrsta sportova opasna za trudnicu.

I ovdje ćete saznati jesu li groževi opasni tijekom trudnoće?

Do kojeg mjeseca se možete kupati za vrijeme trudnoće? - pročitajte u ovom članku: http://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/beremennym-prinimat-vannu.html.

Za koga?

Ako govorimo o tome što može biti multivitamin za trudnice - popis lijekova može biti prilično velik.

Može uključivati:

 • kompleksi esencijalnih vitamina potrebnih za normalan razvoj trudnoće, polaganje i sazrijevanje organa i sustava fetusa;
 • multivitaminske i mineralne komplekse, koje se pokazuju svim zdravih žena koje očekuju dijete;
 • kompleksi multivitamin s povećanim brojem određenog minerala (mikroćelija) koji pridonose ispravljanju određenih odstupanja u normalnoj trudnoći - može se odabrati lijekove s dovoljno velikom količinom željeza kod žena sklonih anemija, ili s dodatnom količinom joda preporuča Trudnice koje žive u područjima s niska prirodna razina ovog elementa.

Ako se ženama dijagnosticira povećani ton maternice i postoji rizik od pobačaja, tada liječnik može preporučiti multivitamine za trudnice s visokim sadržajem magnezija.

I domaći multivitamina izdao dokazano domaće proizvođače i uvezenih lijekova s ​​dobrim izborom vitamina će imati željeni učinak, te će doprinijeti normalan razvoj trudnoće, očuvanje zdravlja žena i rođenje zdravog djeteta.

Saznajte kako zapošljavanje počinje prije trudova: znakove i simptome. Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Što učiniti ako trudni puši? - pročitajte ovdje.

Za što su propisani?

Ako regularni „preventivne” vitamini za trudnice, na primjer, poznati multivitamine za trudnice Jedanaest može se primijeniti na žene u fazi planiranja trudnoće, „terapeutski” droga treba samo preporučiti liječnika koji će procijeniti stanje trudnice i ukazati na to koji lijek trebate, što bi trebalo biti njegova doza, koliko dugo će trajati terapija.

Uz povećan magnezij liječnik bi trebao imenovati multivitamine za trudnice u 2. tromjesečju i dalje uspješnoj rađanje završi - pobačaji, javlja se u prvim mjesecima trudnoće, ne ovise o sadržaju magnezija u tijelu žene i često uzrokuje malformacije koje su fetalna fatalan.

Da bi se spriječile nedostatke u neuralnoj cijevi i organima kardiovaskularnog sustava, liječnik može, čak i prije trudnoće, preporučiti ženi da uzme multivitamin sa visokim sadržajem folne kiseline.

Multivitamini za trudnice s jodom u suvremenim uvjetima liječnik može gotovo sigurno dao sve žene, jer nedovoljan unos ovog mikroelemenata se bilježi gotovo svugdje (osim žena koje žive na obali mora).

U tom slučaju, doza multivitamina i dodatne unos joda treba biti u skladu s kvalificiranim endokrinologa - važno je imati na umu da nedovoljan unos ovog mikroelemenata može uzrokovati ozbiljne malformacija fetusa i kongenitalne hipotireoze (stanje opasno demencije).

Znakovi propuštenog pobačaja u ranom razdoblju: liječenje i obnova tijela.

A onda ste pročitali o tome je li moguće za trudnice u kadi?

Multivitamini za trudnice - recenzije i cijene

Ako ginekolozi pitaju što lijekovi propisuju kao multivitamine za trudnice - stručne recenzije sugeriraju da je redovita uporaba ove skupine lijekova potrebna u sljedećim slučajevima:

 • ako se prehrana trudne žene ne može nazvati potpunom i uravnoteženom - u suvremenim uvjetima to je osobito vrijedno za žene koje, čak i dok očekuju dijete, ne odustaju od vegetarijanstva ili dijeta koje pomažu kontrolirati tjelesnu težinu;
 • ako podaci ankete govore da pacijent ima potencijalnu prijetnju nedovoljnog sadržaja nekih vitamina ili mikroelemenata, postoje znakovi hipovitaminoze ili nedostatka mineralnih tvari;
 • ako je prije sadašnje trudnoće u povijesti spontanog pobačaja;
 • ako se tijekom nošenja djeteta javlja jaka povraćanja ili proljev;
 • ako je trudna majka dosegla dob od 30 godina i stariji.

Ipak, multivitamini su kemijski spojevi koji mogu uzrokovati alergije, pa se sve potrebne supstance trebaju uzimati hranom, a ne lijekovima koje proizvode vodeći svjetski proizvođači, iako vrlo visoke kvalitete.

U tom je slučaju korisno piti jodomarin tijekom trudnoće u ranoj fazi?

Kako dolazi do zastoja u prometu prije isporuke? - saznajte ovdje.

Multivitamini za trudnice

Što je normalna trudnica ne brinuti o dovoljnom unosu hranjivih tvari u tijelu? Uostalom, svaka trudna majka želi joj pružiti sve što je potrebno i spriječiti vjerojatne rizike povezane s nedostatkom tvari. I svaki normalni ginekolog je dužan objasniti novoj trudnici da sada ima povećanu potrebu za mnogim vitaminima i mineralima. Međutim, njihov višak može biti opasno.

Mnogi se prijatelji hvale zbog pijenja multivitaminskog kompleksa za trudnice. I misao se neumoljivo uvlači: zašto sam još gore? Osjećam li se žao zbog vitamina vašeg djeteta? Ali to nije samo financijska strana problema. Postoje mnoge nijanse koje treba uzeti u obzir ako mislite o multivitamini.

Trebate li multivitamine tijekom trudnoće?

Već na prvom posjetu ginekologu, tijekom kojeg će se potvrditi činjenica pojave trudnoće, liječnik će vam savjetovati da pijete nekoliko vitaminskih pripravaka. Uglavnom, folna kiselina i vitamin E, koji igraju važnu ulogu u fazi polaganja i formiranja organa bebe.

Ako je to potrebno (kada postoji povećani ton maternice), bit će vam propisana dodatna magnezijska droga, ali moderni ginekolozi kažu da može imati željeni učinak samo u kasnijim razdobljima: u prvom tromjesečju, mehanizam pobačaja je drugačiji i ne utječe na magnezij. Kada je potvrđeno laboratorijskim testovima anemije o nedostatku željeza, može se propisati pripravak željeza. To su već "ljekoviti" vitamini, koji se ni u kojem slučaju ne smiju uzimati na bilo koji način. Žene koje žive u uvjetima nedostatka joda također se mogu propisati ovaj lijek - u našoj zemlji je propisana gotovo bez iznimke.

Multivitamini za trudnice u prvom tromjesečju nisu samo neophodni, već također mogu biti opasni ako govorimo o kombiniranom sintetičkom drogom. Zato više nemate potrebu za zlostavljanjem i prekomjernost s Elevisom (i u mom dubokom uvjerenju nisu potrebne u načelu)!

Samo nakon 12 tjedana, multivitamini za trudnice mogu se preporučiti za upotrebu, au određenim slučajevima:

 • ako se prehrana žene ne može smatrati dovoljnom, uravnoteženom i visokom kvalitetom;
 • ako je u prošlosti dijagnosticirana manjak bitnih vitamina i minerala;
 • ako je povijest pobačaja;
 • ako žena ima jake povraćanje (i, posljedično, gubitak mnoštva tjelesnih resursa);
 • ako je trudnica starija od 30 godina.

Dakle, vjerojatno je da vam je potreban dodatni vitamin vitamina, ako je drugi trimestar otišao, a izvan nje je zima, ako vodite vrlo aktivan način života i da ste u opasnosti od virusnih infekcija u nekim drugim slučajevima. Ali nemojte uzimati multivitamin za trudnice samo zato što vaš bližnji uzima isto. Pri izboru lijeka općenito morate biti posebno izbirljivi.

Koji vitamini najbolje uzimaju tijekom trudnoće?

Najveći pregled studija, u kojima je ukupno sudjelovalo 73.000 žena, uglavnom iz Europe, imalo je pravo tvrditi da trenutačno nema dokaza da multivitamini (tj. Kompleks vitamina u jednoj tableti) poboljšavaju ishod trudnoće i porođaja u zemljama s dobrom prehranom.

Rumbold A, Middleton P, Crowther CA. Dodatak vitamina za sprečavanje pobačaja. Cochraneova baza podataka sustavnih pregleda 2005, broj 2. Art. Broj: CD004073. DOI: 10.1002 / 14651858.CD004073.pub2

Istodobno, žena koja dobro jede ne smatra se strogo prema svojoj prehrani, ali žena koja nije gladna, ne jede Doshiraku vrstu hrane s Coca-Colom. No, u zemljama s "ograničenim resursima", korištenje multivitamina smanjilo je rizik od niske težine i anemije (smanjenje anemija / hemoglobina) kod žena.

tj odnos prema uzimanju vitamina tijekom trudnoće treba biti suzdržan. Neće vam donijeti mnogo koristi. No, postoje regije u kojima nedostaje minerala (na primjer, za Tyum.abl - jod) ili vitamine, čini da se odlučite za uzimanje tih lijekova, možda je vaš način života takav da je uzimanje vitamina jednostavno neophodno. Ali još jednom želim napomenuti da, suprotno mišljenju mnogih, izbor i unos vitamina tijekom trudnoće nije tako važan problem za stanovništvo s dovoljnom količinom prehrane kao što se to kaže o tome. Visoke doze vitamina koje neke trudnice uzimaju mogu naštetiti ženi i djetetu.

No, postoje informacije koje trudnica treba prijaviti. Folna kiselina je vitamin koji se preporučuje za sve žene prije začeća i do 12 tjedana trudnoće na 400 mikrograma.

Trenutno, folna kiselina je jedini lijek koji je prepoznat od strane svih opstetričara u svijetu kao lijek preporučen za sve trudnice. Svi drugi lijekovi propisani su prema indikacijama. Folna kiselina se preporučuje samo zato što se pripremate za trudnoću ili već trudni. Pokazalo se da uzimanje folne kiseline smanjuje rizik od malformacija u fetusu.

Nedavno je Britansko kraljevsko društvo ginekologa i opstetara objavilo izvješće o upotrebi vitamina za trudnice. Protokoli ove organizacije su najviše autoritativni u svijetu, jer temelje se na kvalitativnim istraživačkim podacima i sadrže neovisne podatke. Položaj iznesen u zapisniku obično je polazište za veliku većinu opstetara širom svijeta.

Mislim da bi bilo korisno navesti moj prijevod ovog protokola, iako je protokol britanski, a prijevod je neprofesionalan.

Kraljevski kolegij opstetričara i ginekologa // Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG)
Znanstveni savjetodavni odbor objavio je novi dokument o korištenju vitamina tijekom trudnoće. U radu se ispituju dokazi dobiveni u studijama o korištenju vitamina tijekom trudnoće i daju preporuke za trudnice u Ujedinjenom Kraljevstvu. Odbor je razmotrio uporabu multivitamskih pripravaka, kao i korištenje visokih doza vitamina za prevenciju određenih bolesti.

Navedene su sljedeće preporuke:

Multivitamini i folna kiselina:
Trudnice treba aktivno poticati da uzmu folnu kiselinu (400 mcg / dan) prije začeća i do 12 tjedana trudnoće. Uzimanje folne kiseline ima značajan zaštitni učinak na nedostatke u neuralnoj cjevčici u fetusu (na primjer: fetalna malformacija). Prihvaćanje folne kiseline također je povezano s smanjenim rizikom od drugih kongenitalnih nedostataka, uključujući kardiovaskularne defekte, defekte ekstremiteta i neke rakove: leukemiju, tumore mozga djeteta i neuroblastom.

Vitamin A:
Visoke doze vitamina A (više od 700 μg / dan) se ne preporučuju zbog potencijalnih teratogenih učinaka (tj. Rizika od nepravilnosti fetusa). Trudnice bi također trebale izbjegavati konzumiranje jetre i hrane od toga jer mogu sadržavati velike doze vitamina A.

Vitamin B:
Istraživanja su pokazala da u prvom tromjesečju trudnoće vitamina B6 smanjuje ozbiljnost mučnine, ali ne i povraćanje. Vitamin B6 također je bio povezan sa smanjenim rizikom karijesa kod trudnica. Međutim, studije nisu mogle pokazati pozitivan učinak na razvoj drugih komplikacija od trudnice ili fetusa, teško je ocijeniti rizik od nuspojava kao rezultat uzimanja B6. Prema tome, nema uvjerljivih dokaza koji bi preporučili redovito uzimanje vitamina B6 kao teret. Slično tome, zbog minimalnih podataka o prednostima i šteti dodataka vitaminima B1, B2, B3, B5, B7 i B12, ne postoje uvjerljivi dokazi koji bi podržali upotrebu ovih vitamina tijekom trudnoće.

Vitamini C i E:
Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina topivih u vodi koji se nalaze u voću i povrću. Ona igra važnu ulogu u sintezi kolagena, zacjeljivanju rana, prevenciji anemije i kao antioksidans. Vitamin C je posebno važan za trudnice koje imaju povećani rizik od anemije nedostatka željeza. Niska doza vitamina C (

Prijem vitamina tijekom trudnoće - A, B, C, D, E... Sve se raspada u trimestre

Vitamini su biološki aktivni spojevi koji imaju raznoliku strukturu. Oni su koenzimi biokemijskih reakcija koje se javljaju u tijelu. Tijekom trudnoće, potreba za vitaminima povećava se zbog rasta i razvoja fetusa i povećanog stresa na mnogim sustavima majke. Ali je li potrebno piti vitamine tijekom trudnoće, do sada ostaje kontroverzno.

Korisna svojstva

Istraživanja pokazuju da većina žena postaje trudna u pozadini nedostatka mnogih vitamina i elemenata u tragovima. Taj nedostatak mora biti ispunjen u razdoblju trudnoće. U ovom trenutku potreba za skupinom B, C, folna kiselina se značajno povećava. Istovremeno povećavajući potrebu za elementima u tragovima.

Nedostatak se ne može osjetiti, ali će utjecati na dijete koje nastaje. Dokazano je da nedostatak folne kiseline u ranim fazama dovodi do razvoja nedostataka neuralnih cijevi. Stoga, čak i prije začeća, liječnici preporučuju uključivanje u pripremni plan pripreme vitamina koji sadrže folnu kiselinu, kao i tokoferol. Poboljšava sazrijevanje jaja i potiče gnojidbu.

Buduća majka treba pripremiti tijelo za trudnoću, stvoriti rezerve biološki aktivnih tvari. To će poboljšati rad različitih enzimskih sustava, metabolizma. Razine hemoglobina su povezane s dovoljnom količinom vitamina Vog, Boba. S nedostatkom se razvija aplastična anemija koja će otežati trudnoću.

1 termin

Liječnici preporučuju uzimanje vitamina za trudnice trudnoće. 1 tromjesečje povezuje se s polaganjem svih organa, početkom formiranja živčanog sustava. O tome kako se ovaj proces uspješno odvija, dodatna održivost fetusa i očuvanje trudnoće ovise.

Treba imati na umu da razvoj embrija ne ovisi samo o sadržaju vitamina u prehrani, au prisutnosti genetskih abnormalnosti ili kromosomskih preuređivanja uz pomoć povećanja prehrane aktivnih tvari, situacija se ne može ispraviti.

Vitamini propisuje ginekolog, ovisno o tromjesečju i individualnim karakteristikama, uzimajući u obzir faktore rizika. Glavni lijekovi u početnom razdoblju su:

 • folna kiselina - 9;
 • tokoferol acetat - E;
 • retinol-A;

Moram li piti vitamine u prvom tromjesečju trudnoće, ako žena u potpunosti jede? Potreba za njima tijekom nošenja djeteta povećava se nekoliko puta, pa je nemoguće pokriti samo hranom.

Folna kiselina

Sadrži bilo koji povrće prirodne zelene boje u zrelom obliku, kao i lisnato zelje (peršin, špinat, kopar). Pronađeno je čak iu proizvodima životinjskog podrijetla, stoga se sada govori o širokoj prisutnosti folata. Ali njegova osobitost je tendencija brzog propadanja. Ako salata ili kupus samo rastrgaju s kreveta, možemo razgovarati o dobroj zasićenosti s korisnim tvarima. No, u povrću koji se čuva u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, raspada folata se ubrzava, nakon nekoliko sati njihov je sadržaj manji od polovine. Kad se zagrijava na 60 stupnjeva u nekoliko minuta, samo su tragovi folne kiseline.

Folacin je nužan za podjelu svih stanica u tijelu, kako u trudnici, tako iu fetusu u razvoju. Uključen je u proces replikacije (udvostručenja) DNK, koji se javlja tijekom podjele stanica. Crvena koštana srž, kao najaktivnije dijeljenje strukture, najviše pati od nedostatka folata. Za ženu to se očituje razvojem megaloblastične anemije.

No, stanje obilježenog nedostatka i teških posljedica nedostatka B9 rijetko se promatra. Normalna crijevna mikroflora uključena je u sintezu ove supstance, kao i na nekoliko drugih. Kod disbakterijusa, kada se smanjuje sadržaj korisnih bakterija u crijevima, može se smanjiti broj folata u tijelu, što zajedno s nedovoljnim unosom hrane dovodi do razvoja anemije. Da biste ga izliječili samo s pripremama za željezo, nemoguće je.

Doza folne kiseline za one koji planiraju trudnoću je 400-800 mcg. No, liječnici preporučuju da se pridržavaju maksimalne doze: to će omogućiti zasićenje tijela prije začeća. S uspješnom koncepcijom doza se ne smanjuje. Oni koji nisu u prošlosti imali djecu s patologijom neuronske cijevi, spontani pobačaji u ranoj fazi, dozvoljavaju 800-1000 mg dnevno. Za žene s poviješću patologija u povijesti doze povećava se nekoliko puta.

Pročitajte više o tome zašto morate piti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće, kao i propisanim lijekovima i mogućnostima za njihovu primanju, možete pronaći ovdje.

Trudnice s dijagnozom epilepsije koje su prisiljene uzimati antikonvulzive trebaju uzeti povećanu dozu folata. Karbamazepin i valproična kiselina značajno smanjuju količinu B9 u tijelu.

Folna kiselina je sigurna. To je topivo u vodi, s viškom u tijelu lako se izlučuje bubrega. Zabilježeni su znakovi predoziranja.

tokoferol

Drugi najvažniji za trudnice je tokoferol (E). Riječ je o masti topivom spoju, naziv koji je preveden kao "nosio potomstvo". Njegova funkcija u tijelu je:

 • zaštita staničnih membrana od štetnih učinaka kisika;
 • konzerviranje u neoksidiranom obliku vitamina A i C;
 • uključivanje selena u sastav koenzima;
 • imunološka obrana;
 • smanjenje potražnje za stanicama kisika i zaštita od hipoksije;
 • sintezu bjelančevina i regeneraciju tkiva;
 • stimulacija proizvodnje hormona.

Nedostatak tokoferola odražava se u izgledu i stanju kože, noktiju i kosi. Oni postaju dosadno, beživotno, razdijeljena kosa, a nokti lako razbijaju. Stoga, sa suhom kožom, potrebno je dodatno uključiti tokoferol u prehrani.

Za vrijeme gestacijskog razdoblja potrebna je dodatna količina tokoferola. On ima sljedeće učinke:

 • poboljšava hormone;
 • promovira sazrijevanje jaja;
 • smanjuje rizik od pobačaja;
 • povećava mogućnost začeća;
 • eliminira simptome rane toksikoze;
 • potiče stvaranje posteljice;
 • smanjuje rizik od abrupcija placente.

Doza kapsula vitamina E iznosi 100-200 mg dnevno. Preporuča se započeti s uzimanjem u fazi planiranja 2 mjeseca prije začeća dvoje supružnika. Žena i dalje pijemo tokoferol nakon potvrde trudnoće za 2-3 mjeseca.

Tokoferol (vitamin E) - drugi (nakon folne kiseline) važan za trudni vitamin

Tocopherol acetat je mast topljiva tvar. Stoga postoji opasnost od njezine kumulacije. No toksični učinak se očituje kada se dnevna norma prekorači za 10-20 puta. Može postojati kumulativni učinak s produženim predoziranjem. Zatim se lijek otkazuje i propisuje Vikasol kako bi se smanjio rizik od krvarenja.

retinol

Vitamin A (retinol) je uključen u mnoge metaboličke procese:

 • sinteza enzima;
 • formiranje mišićnog tkiva;
 • sinteza spolnih hormona;
 • održavanje imuniteta zbog metabolizma interferona, lizozima, imunoglobulina A;
 • aktivacija kalcitriol receptora (vitamin D);
 • proizvodnja retinalnog rodopsina za sumrak u sutonu.

Pokusi su pokazali da najpotpunije isključivanje retinola iz prehrane kod životinja obaju spolova dovodi do razvoja neplodnosti. Također je neophodno za normalan razvoj nerođenog djeteta. No, potreba za vitaminom A kod žena prije trudnoće i tijekom nje nije baš drugačija. U jednom tromjesečju dovoljna je količina hrane. Velike doze retinoida su toksične za fetus i mogu uzrokovati razvoj srčanih defekata, živčanog sustava. Samo do druge polovice trudnoće i trenutka laktacije povećava se potreba.

2 termin

Nakon formiranja svih organa fetusa i placente, potreba za aktivnim tvarima se mijenja. 2 trimestra je vrijeme aktivnog rasta djeteta, razvoj kostura. Zbog toga se povećava potreba za kalcijem i tvarima koje su uključene u njegov metabolizam.

Nakon 20 tjedana preporučuje se uzimanje retinola. On je odgovoran za aktivaciju receptora za kalciferol, tako da će nedostatak prve utjecati na njegovo djelovanje. Liječnici propisuju 1-2 tablete retinola, što odgovara 3300-6600 IU.

Nedostatak vitamina D tijekom trudnoće pokazuje kršenje apsorpcije kalcija. Ako ovaj mikroelement nije dovoljno hranom, tijelo ga počinje povlačiti iz vlastitih struktura kako bi osigurao sve veći fetus. Stoga se može promatrati trudnica:

 • bol u kostima;
 • bol u zglobovima;
 • grčevi mišića.

Nedostatak kalcija također će utjecati nakon trudnoće. Neke čak iu razdoblju trudnoće počinju aktivno pogoršavati i raspasti zube, pojavljuje se karijes. Također pate od nedostatka kalcija dlaka, noktiju.

Treba imati na umu da je kalcij sastavni dio sustava koagulacije krvi, bez njega je nemoguće stvaranje cjelovitog ugruška. Stoga, nedostatak može dovesti do povećanja krvarenja, što je osobito opasno tijekom trudnoće.

Dijete s intrauterinskim nedostatkom Di može imati predispoziciju za razvoj raka.

No, sve trudnice nemaju očite znakove nedostatka kalciferola. Oni su uspješno sintetizirani u koži pod djelovanjem ultraljubičastog zračenja. U nekim slučajevima ovaj proces može biti poremećen:

 • Crnci koji dugo žive u ekvatorijalnim zonama, ali sada žive u umjerenoj klimi;
 • sa strogom vegetarijanskom prehranom;
 • u blizini sunca ili iz regija koje se nalaze iznad Arktičkog kruga.

Pravila za uzimanje vitamina D za trudnice - dovoljno 400-600 IU, ili 10-15 mcg, kako bi se pokrila dnevna potreba.

3 termin

Do kraja trudnoće, još uvijek postoji povećana potreba za A, E, D. Askorbinska kiselina također se preporučuje u trećem tromjesečju. To je dio kompleksa antioksidansa koji štite stanice od djelovanja raznih endogenih oksidanata. Vitamin C ima sljedeće učinke:

 • jača zidove krvnih žila, smanjuje njihovu krhkost;
 • smanjuje krvarenje;
 • jača imunološki sustav;
 • potiče apsorpciju željeza.

Za trudnice koje moraju nositi dijete tijekom sezonskog porasta učestalosti infekcija dišnog sustava, nije dobra ideja uključiti askorbinsku kiselinu u prehranu. Potpuno pokrivanje troškova tijela zbog hrane nije moguće. Askorbinska kiselina, poput folata, ne podnosi djelovanje zraka i topline, počinje se raspadati na temperaturama iznad 60 stupnjeva, a nakon kuhanja potpuno je odsutna.

Anemija zbog nedostatka željeza može biti uzrokovana kršenjem unosa ferruma u tijelu. Apsorpcija se ubrzava uz uzimanje askorbinske kiseline i inhibira se u prisustvu kalcija. Stoga, kao dio nekih kompleksnih vitaminskih pripravaka, te se tvari kombiniraju ovisno o natjecanju za apsorpciju.

No preporuča se preporučena doza. Placenta reagira na ovo. Prekomjerno, blokira ulazak u fetus.

Za trudnice, bez obzira na tromjesečje, važan je vitamin B12 (cijanokobalamin). Za tijelo je korisno za sljedeća svojstva:

 • sudjelovanje u sintezi DNA i RNA stanica;
 • metabolizam masne kiseline;
 • sinteza proteina;
 • formiranje eritrocita;
 • sinteza melatonina i regulacija ciklusa spavanja;
 • održavanje zdravlja reproduktivnog sustava.

U trudnica, nedostatak cijanokobalamina dovodi do razvoja anemije, koja nije podložna liječenju željeznim pripravcima, problemima sa spavanjem, nervozom, smanjenom pamćenju. Potreba se povećava u sljedećim slučajevima:

 • vegetarijanska prehrana;
 • dijabetes melitus;
 • uporaba alkohola;
 • Starost buduće majke starja je 45 godina.

Potrebe tijekom trudnoće i dojenja su jednake i iznose 3,5 mg dnevno.

Vitamin B6 je također često propisan za trudnice, ali u kombinaciji s magnezijem. Te tvari poboljšavaju međusobno djelovanje. Počele su se koristiti u 2-3 trimestru za sprečavanje patologije posteljice, kao i prijetnjom preranog rođenja, magnezij u kombinaciji s B6 smanjuje ton maternice i pomaže produljiti trudnoću.

Načini ispunjavanja deficita

Koji vitamini najbolje uzimaju tijekom trudnoće odlučuje liječnik, usredotočujući se na individualne karakteristike žene. Ako buduća majka nema komplikacija, ona ima minimalni rizik ili nedostatak toga u razvoju fetalnih patologija, tada su neophodne profilaktičke doze lijekova. U slučaju otkrivanja abnormalnosti, ozbiljnog stanja fetusa, rizika od preranog rođenja i raznih bolesti, može se tražiti povećana doza lijekova.

Režim vitamina tijekom trudnoće može varirati. Treba imati na umu da je nemoguće kombinirati B6 i B12, povećavaju alergeni učinak jedni drugima i mogu dovesti do pojave urtikarije. A, E, C su komplementarni, imaju antioksidacijski učinak. Stoga se često koriste kao jedan lijek.

hrana

Većina liječnika inzistira na potrebi za kompleksima vitamina, unatoč uravnoteženoj prehrani. Objašnjenje za ovo je sljedeće:

 1. Količina hranjivih tvari u hrani ne može pokriti dnevnu potrebu, čak i ne-trudnica. Ono što je važno nije samo sadržaj aktivnih tvari, već i njihova apsorpcija, koja može biti ograničena zbog prirode metabolizma ili određenih bolesti.
 2. Zimi, u voću i povrću, količina korisnih sastojaka je minimalna: folati i askorbinska kiselina već su oksidirani do ove točke.
 3. Obrada proizvoda prije upotrebe dovodi do značajnog gubitka njihovih korisnih svojstava.

Postoje i uvjeti koji smanjuju protok hranjivih tvari iz hrane ili ubrzavaju njihov metabolizam:

 • gastritis;
 • duodenitis;
 • dijabetes melitus;
 • akutne ili kronične infekcije;
 • bolesti jetre;
 • kolitis.

Korištenje vitamina kompleksa ne negira ispravnu prehranu. Hrana sadrži potrebne peptide, masne kiseline, ugljikohidrate, bez kojih život i razvoj nisu mogući, kao i balastne tvari potrebne za normalnu probavu.

lijekova

Pomoću farmaceutskih pripravaka moguće je postići potrebnu koncentraciju vitamina u prehrani i blokirati dnevnu potrebu. Neki sumnjaju u nužnost i učinkovitost sintetičkih droga, ali podaci iz različitih studija kažu da je bez njih nemoguće pružiti trudnicu s potrebnim tvarima.

Ljekarne imaju mnogo različitih marki, od kojih su neke namijenjene za razdoblje hranjenja. One se razlikuju jedna od druge u sastavu i doziranju.

Elevit

Jedan od najpopularnijih kompleksa za trudnice je Elevit. Njegova je značajka dovoljna količina folne kiseline: žena ne treba uzeti kao zaseban lijek. Također, "Elevit" će biti korisno pri ugroženom prekidu ili preranom rođenju, uključuje povećanu količinu magnezija. Dobra osobina je visok sadržaj željeza, što je jednako profilaktičnoj dozi. Ali u kompleksu nema joda, što je neophodno za formiranje živčanog sustava i štitnjače fetusa. Stoga, osobe kojima je liječnik propisao "Elevit" morat će uzeti jod dodatnih 22 tjedna.

Abeceda

Osim toga, možete odabrati vitamine "Abeceda". Njihova značajka je odvajanje aktivnih tvari u različite metode. Na primjer, željezo je podržano djelovanjem askorbinske kiseline, magnezija-B6, kalcija-D3, B6 i B12, ne uzimaju se u jednoj tableti, što smanjuje rizik od razvoja alergija. Praktičnost je da se u slučaju netolerancije određene tvari u sastavu pilule od recepcije može odstupiti. No, uzimanje "abecede" preporučuje se praktično zdravih žena, bez komplikacija trudnoće ili opstetrije i ginekološke povijesti. Doze u njemu su u minimalnim vrijednostima za trudnice.

Vitrum Prenatal Forte

Pripravak sadrži sve potrebne sastojke u tragovima i vitamine, a jod nije iznimka. Sadržaj je blizak svakodnevnim potrebama i dodatna recepcija nije potrebna. Količina folne kiseline je optimalna za ranu trudnoću, a retinol se nalazi u netoksičnoj dozi fetusa. Povećana je doza tokoferola. Ova kombinacija hranjivih tvari nam omogućuje preporučiti ovaj lijek kao pregravidni pripravak.

Pregnavit

Kompleks u dovoljnoj količini sadrži sve potrebne tvari, ali elemente u tragovima sadrže samo kalcij i malu količinu željeza. S jedne strane, to se može smatrati nedostatkom, ali s druge strane, ako se željezo dodaje prehrani, dodavanje joda i magnezija ne zahtijeva prilagodbu doziranja za uzimane lijekove.

Materna

Sadrži potpuni popis potrebnih tvari, dovoljnu količinu joda. Ovaj lijek može se koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Povećava sadržaj retinola, tokoferola, askorbinske kiseline. Ovo je antioksidacijski kompleks koji će biti koristan za žene s različitim kroničnim bolestima. No istodobno povećava rizik od alergijske reakcije.

Multivitamini za trudnice: koje su bolje?

Zdrav način života tijekom trudnoće ima značajan utjecaj na razvoj djeteta u maternici, kao io njezinoj budućnosti. Važno je imati dobar odmor, ograničiti se na tjelesnu aktivnost i, naravno, slijediti prehranu. Od jedenja žene s djetetom primaju važne elemente u tragovima za život. Ali ponekad jednostavno nisu dovoljni, pa liječnici propisuju multivitamin za trudnice. Što je bolje, definitivno se ne može reći jer je pri odabiru potrebno proći od individualnih karakteristika organizma. Obavezno se posavjetujte sa svojim obiteljskim liječnikom kako biste pronašli pravu opciju za sebe.

Trebaju li trudnice uzeti multivitamine?

Važno je znati da svi vitamini koji su namijenjeni trudnicama sadrže u njihovom sastavu sintetičke tvari koje kompenziraju njihov nedostatak u tijelu. Ali ne uvijek postoji potreba za stjecanjem takvih lijekova.

Tko treba piti multivitamine:

 • Trudnice koje su stalno na poslu i pothranjene.
 • Oni koji su prethodno imali bolesti povezani su specifično s nedostatkom vitalnih vitamina u tijelu.
 • Žene koje su prethodno imale pobačaj ili dijete rođene su s razvojnim abnormalnostima.
 • Trudnice koje imaju preko 30 godina.

Kao što vidite, sve trudnice ne trebaju uzimati multivitamine. Daju veliko opterećenje bubrega i jetre, a to je također loše za fetalni razvoj djeteta. Pokušajte jesti pravilno, jesti voće i povrće, tada se neće pojaviti potreba za drugim elementima u tragovima. Ne biste trebali odabrati one multivitamine za trudnice, čije recenzije su vam dali vaši prijatelji. Pojedinačni kompleks je odabran za svaku ženu, što može učiniti samo liječnik.

Kada trebam početi uzimati multivitamine?

Multivitamini za trudnice sadrže mnogo više tvari u njihovom sastavu nego redoviti vitaminski kompleksi. Mora ih se uzeti samo ako je tijelo stvarno potrebna. Polazni nadomjestak u fazi planiranja trudnoće bit će neprikladan. Ako se želite pripremiti za dijete, onda bi najbolja opcija bila piti jednostavna vitamina, ne preopteretiti tijelo.

U prvom tromjesečju preporuča se piti samo folnu kiselinu, vitamin E i jod. Ovi elementi su vrlo važni za razvoj fetusa, jer s njihovim nedostatkom mogu nastati problemi.

Kada početi uzimati multivitamin za trudnice? Trimester 2 je optimalno vrijeme. Tijekom tog perioda, prijetnja pobačaja je minimizirana, fetus počinje rasti i razvijati, žena može nedostajati hranjive tvari u njenom tijelu. Međutim, pri odabiru lijeka morate uzeti u obzir pojedinačne karakteristike, pa je bolje povjeriti liječniku koji nadgleda trudnoću.

Nemojte pitati svoje prijatelje što su uzeli multivitamine, što je bolje. Pregledi trudnica o lijekovima često igraju važnu ulogu, ali imajte na umu: svaki organizam je poseban, a ako vaš prijatelj nema dovoljno joda, onda vam svibanj imati nedostatak vitamina E. Morate odabrati sastav lijeka za sebe.

Što treba tražiti pri odabiru multivitamina?

Prije kupnje određenog lijeka svakako proučite njegov sastav. Bolje je pokupiti nekoliko bočica i usporediti postotak elemenata u tragovima u svakoj od njih. Gotovo je nemoguće odabrati najbolje multivitamine za trudnice jer u nekim ljudima nedostaje jod, au drugima - kalcij, u trećem - previše vitamina A. Zbog toga je važno slušati mišljenje svog liječnika kako bi mogao objasniti prednosti i nedostatke svakog lijeka.

Gotovo svi kompleksi vitamina ne mogu se pohvaliti ogromnom količinom kalcija u svom sastavu. Ovo je sasvim normalno, jer smo dobili ovaj element iz hrane. Višak kalcija je mnogo opasniji od nedostatka. Ako se to dogodilo, tijekom razdoblja nošenja djeteta, u ovom je elementu dijagnosticiran nedostatak krvi, tada možete ispraviti situaciju uzimajući ga odvojeno.

Ista situacija može se promatrati s jodom. Ali njegov nedostatak također nije problem nadoknaditi jedući hranu kao što je morski kelj ili škampi.

Samo će vaš opstetričar-ginekolog moći pomoći da odaberete multivitamin ispravno. Morate uzeti u obzir i vaše osobne karakteristike, tromjesečje, doba godine i druge čimbenike.

Multivitamini za trudnice: 1 trimestr

U ranoj fazi trudnoće, multivitamini nisu kontraindicirani, ali bolje je ograničiti se na pravilnu prehranu i uzimanje određenih lijekova u ovom trenutku, ako u vašem tijelu nema dovoljno specifičnih tvari.

Počnimo s vitaminom E. Najbolje je da ga dobijemo iz hrane. Ovaj element u tragovima nalazi se u velikim količinama u biljnim uljima, mesu, grašcima i špinatu. Neželjeno je uzimati dodatnu količinu vitamina u drogi jer njezin višak može nepovoljno utjecati na zdravlje trudnice i djeteta.

U prvom tromjesečju trudnoće, posebnu pažnju treba posvetiti folnu kiselini, ali se treba uzeti ne u kombinaciji, već odvojeno. Vitamin B9 potiče stvaranje placente, štiti od pobačaja i normalizira hemoglobin. Sa svojim nedostatkom moguće manifestacije anemije, što nije najbolji učinak na fetus. Doza folne kiseline propisuje obiteljski liječnik.

Osim toga, vitamin B9 se može dobiti iz proizvoda poput mrkve, špinat, breskve, celer.

Drugo tromjesečje trudnoće

Multivitamini za trudnice 2 trimestra bi trebali sadržavati:

Jod je vrlo važan za formiranje ispravnog kostura djeteta, njegov nedostatak može dovesti do metaboličkog poremećaja u žena i, kao posljedica toga, povećati težinu. I s prekomjernom težinom mnogo je teže priprema za porođaj.

Kalcij doprinosi pravilnom razvoju i formiranju bubrega, endokrinog sustava. Pronađite ga u velikim količinama u mliječnim proizvodima. Kao što znate, tijelo je apsorbira kalcij nije najbolji način, zbog toga se trudnice se potiču da ga koriste u kombinaciji s drugim vitaminima.

Željezo je bitan element u tragovima za prevenciju anemije. Sudjeluje u sintezi proteina i stvaranju mišićnog tkiva. Željezo se može naći u hrani kao što su mesna mesa (osobito svinjetina i govedina).

Multivitamini za trudnice (2 trimestra) trebaju se uzimati u kompleks jer se u ovom trenutku počinju formirati organi fetusa. Vrlo je važno da za ovo tijelo ima dovoljno potrebnih tvari.

Treći trimestar trudnoće

Multivitamini za trudnice (3 trimestra) trebaju sadržavati sljedeće sastojke:

Uzimanje vitamina C u trećem tromjesečju vrlo je važno jer ima snažan učinak na imunološki sustav. Ali s dozom morate biti oprezni, jer kada postoji prekomjerna količina krvi žene, posteljica ga počinje percipirati kao neprijateljski element i filtrirati. Stoga, što više troši trudnu majku, to manje dijete dobiva. Iz tog razloga, tijekom ovog razdoblja rođenja, morate uzeti kompleks multivitamina. Sadrži optimalnu količinu svih elemenata u tragovima.

Kao što znate, vitamin C se nalazi u agrumima, koji se ne preporučuju jesti u velikim količinama, izazivaju razvoj alergija. A ako to niste osjetili na sebe, učinak može utjecati na dijete.

Vitamin D važan je za dijete jer se u trećem tromjesečju kosti aktivno razvijaju. U hrani se nalazi u malim količinama, pa se preporučuje uzimanje kompleksa multivitamina.

Kompleks vitamina "Elevit"

Ovaj kompleks je jedan od najpopularnijih među budućim majkama. U svom sastavu sadrži veliku količinu magnezija, zbog toga liječnici preporučuju da ga koriste ženama koje su u opasnosti od pobačaja. Magnezij ima pozitivan učinak na maternicu, opušta, poboljšava protok krvi. Također u ovom kompleksu sadrži dovoljnu količinu folne kiseline, što je vrlo važno za buduće majke.

Međutim, treba napomenuti da ako ste prethodno bili dijagnosticirani nedostatkom joda, trebate odabrati multivitamin s jodom za trudnice jer ovaj element nema ovaj element u Elevit.

Kompleks vitamina "Materna"

Uzmi ovaj kompleks može se preporučiti samo od strane liječnika. Činjenica je da njezin sastav sadrži previše vitamina A i B. To su jaki alergeni, koji s prekomjernom količinom mogu imati štetan učinak ne samo na zdravlje žene nego i na fetus.

Ali kompleks "Materna" ima idealnu dozu folne kiseline i joda. Zbog toga su mišljenja o ovom lijeku podijeljena. Ni u kojem slučaju ne donosite odluku o prijamu na vlastitu, tek nakon savjetovanja s ginekologom!

Vitrum Prenatal Vitamin Complex

Ovaj lijek smatra se najoptimalnijim u kvaliteti i troškovima. Kompozicija ima jod, što mu daje prednost u odnosu na druge komplekse. Tu je i željezo, čija uporaba traži majke za sprječavanje i ispravljanje anemije. Doza vitamina A je mala, ali dovoljna. Potrebna je količina magnezija i folne kiseline kako bi se ograničio unos samo ovog kompleksa vitamina.

Vitrum multivitamin za trudnice je izvrsna opcija za sve žene. Lijek sadrži cijeli niz bitnih elemenata u tragovima za normalan razvoj fetusa i zdravlje budućih majki.

Složeni "AlphaVit mama zdravlje"

Ovaj se lijek razlikuje od drugih u tome što je dnevna doza potrebnih vitamina podijeljena na tri tablete. Izvrsno apsorbira tijelo, njeguje ga s potrebnim tvarima za normalan razvoj fetusa.

Međutim, postoji jedan nedostatak - to je mala količina folne kiseline, stoga ga morate dodatno uzeti. Među prednostima je prisutnost joda u sastavu. Ako je buduća majka alergična na vitamin B ili A, onda jednostavno ne možete uzeti pilulu da jesu.

Ako tražite trudnice s odgovarajućim multivitaminom, možete provjeriti imena s liječnikom. Vjeruje se da je "Abeceda majčinog zdravlja alfa" najbolji lijek za poduzimanje bilo kakvog trajanja nošenja djeteta.

Vitamin kompleks "Pregnakey"

Lijek se pojavio na tržištu ne tako davno, ali je već uspio postići veliko povjerenje među trudnicama. U svom sastavu sadrži sve potrebne elemente u tragovima, uključujući ispravnu dozu folne kiseline, željeza i joda. Trošak lijeka je prilično pristupačan, pa su mnogi liječnici sada preporučili da ga primi. Međutim, ne zaboravite da se bilo koja multivitamina za trudnice može uzimati samo nakon konzultacija s vašim opstetričarima i ginekologom. To je nužno radi proučavanja pojedinih osobina vašeg tijela.

Korisni savjeti za trudnice

 • Počni jesti, nemojte prejedati. Ali ako iznenada poželite nešto ukusno, ne biste trebali poricati užitak jer će tijelo početi osjećati stres i to je loše. Možete jesti sve, ali u razumnim količinama. Odbijanje komadiće čokolade jer se bojiš dobivanja dodatnih funti samo je glup.
 • Pazite na stanje zuba, ako vam zubni proizvodi počnu krvariti, odmah se posavjetujte s liječnikom.
 • Vježbajte se svako jutro kako biste vježbali trudnice. To ne samo da će poboljšati vaše zdravlje već i pomoći u pripremi za porođaj.
 • Prošećite - svjež zrak u razdoblju nošenja djeteta vrlo je koristan.
 • Uz nedostatak vitamina u tijelu, počnite ih uzimati dodatno, najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom.
 • Odrekne loše navike. Pušenje, alkohol i ostali ovisnici utječu na zdravlje i razvoj vašeg djeteta.
 • Odmorite se, pokušajte dobiti dovoljno sna - tijelo ga treba.

Značajke kompleksa vitamina

Ako odlučite početi uzimati multivitamin za trudnice, prvo se morate pobrinuti za to. U slučaju da živite u regiji gdje je teško dobiti svježe voće i povrće, dodatno hranjenje je, naravno, potrebno za tijelo.

Ako je vaša trudnoća pala tijekom toplih sezona, onda možete dobiti većinu vitamina i elemenata u tragovima bez droge. Da biste zaštitili sebe, možete uzeti kompleks nekoliko tjedana, a zatim odvojiti malo vremena. Ovo će spasiti vaše tijelo od nepotrebnog stresa.

Stil života trudnice također igra važnu ulogu. Ako ste stalno na poslu, morate biti vrlo pažljivi, jer postoji rizik od infekcije ARVI-a. U takvoj situaciji, multivitamini za trudnice jednostavno su neophodni. Također se preporučuje uzimanje dodatnog vitamina C.

Neke žene mogu se prijetiti prijevremenom isporukom u trećem tromjesečju trudnoće. Kako bi se to izbjeglo, osim multivitaminskog kompleksa, koristite dodatni magnezij. Pitajte svog liječnika o doziranju.

Nositi dijete je ogromna odgovornost. Ako doneseš pogrešnu odluku, to može imati štetan učinak na vaše stanje ili zdravlje nerođenog djeteta. Trebam li uzeti multivitamin za trudnice, što je bolje za vas - o svim tim pitanjima raspravljamo s ginekologom i opstetričarom. Ne zaboravite da vitamini nisu panaceja, i trebate ih uzimati kao kompleks samo ako to stvarno trebate.

Trebamo li multivitamine tijekom trudnoće?

Briga o zdravlju njihovog nerođenog djeteta, trudnica mora imati potpune informacije i donijeti uravnoteženu odluku o prijamu bilo kojeg lijeka. Ponderirane informacije sugeriraju da kompleks vitamina i minerala uopće nije siguran kao što je navedeno u oglašavanju i često ne posjeduje skup svojstava koje obećava.

Istraživanja objavljena u američkom časopisu Pediatrics 2004. pokazuju izravnu vezu između upotrebe multivitamina dojenčadi i pojave različitih oblika alergije.

Uspostavljena je veza između nekih oštećenja u djece i visokog unosa vitamina A tijekom trudnoće.

Rezultati britanskog studija visoke doze vitamina C i E imaju antioksidativna svojstva, za koje se vjeruje da bi mogli zaštititi žene od preeklamsii pokazali da vitamini ne samo da štite trudnice od ove opasne komplikacije, već naprotiv, pridonijeli njegovu razvoju. Kod žena koje su primale visoke doze vitamina C i E, preeklampsija se dogodila tjedan dana prije žena koje su uzimale placebo. Osim toga, žene koje su uzimale vitamine, djeca s niskom tjelesnom težinom rođeni su 15% češće od žena iz kontrolne skupine.

Svaki vitaminski kompleks, bez obzira na prirodne sirovine proizveden, sastoji se prvenstveno od sintetski sintetiziranih vitamina. Na primjer, dobro poznati vitamin C (askorbinska kiselina) dobiva se iz... azbesta.

Neki od vitamina su od prirodnog podrijetla, ali da bi se mogli koristiti kao lijekovi, izvađeni su iz ove prirodne sirovine, pročišćeni i modificirani. Tijekom ekstrakcije i pročišćavanja, rekristalizacija najčešće koristi metoda koje ne utječu na kemijski sastav molekule, ali razore Biophysical strukturu, posebno složene biocomplexes koji tvore te tvari s vodom.

Dakle, dobivanjem kemijske iste tvari, sa stajališta biofizike, dobivaju se kvalitativno različiti proizvod s različitim biološkim svojstvima. Dakle, svi vitamini kompleksi priznati kao lijekovi su tvari koje su biološki strano tijelu, koje nije genetski spremno za upotrebu.

Ova imovina vitamina, u stvari, je široko poznata, iako nije uobičajeno govoriti o tome. Zato su u jednostavnim multivitaminskim kompleksima, u bivšem Sovjetskom Savezu, doza vitamina znatno prekoračena, jer se samo mali dio može apsorbirati izravno iz pilule. Kako bi se borili protiv ovog fenomena, stvoreni su novi vitamini - to su vrlo skupe vitamini koje danas vidite na policama ljekarni. Njihova razlika leži u činjenici da su vitamini počeli davati oblik koji tijelo lako apsorbira.

Najčešće, tablete ne sadrže samu vitamin, već umjetno stvorenu biokompleks koji tijelo odmah apsorbira. Takva potpuno probavljivost, u stvari, ne predstavlja manje opasnost nego potpuni nedostatak vitamina u tijelu. Tijelo prestaje proizvoditi tvari potrebne za dobivanje tih vitamina ili mikronutrijenata iz hrane i time ne kontrolira njihovu potrošnju. Koliko vitamina se jede - toliko je probavljeno, bez obzira na količinu koja je stvarno potrebna. Ovo je samo opasno.

Posljedice pretjerane konzumacije vitamina su brojni otrovi, opasne manifestacije hipervitaminoze, hormonalne podrhtavanje. Pripravci koji sadrže desetke aktivnih sastojaka dovode do stimulirajuće eksplozije imunološkog sustava, mijenjaju aktivnost jetre, bubrega, nadbubrežne žlijezde i utječu na razine hormona. Spremnik hormona - tanka tvar i najmanji uplitanje u njega dovodi do nepredvidljivih posljedica.

Stručnjaci vjeruju da je moderni rast raka, kao i povećanje broja bolesti gušterače i štitnjače povezano, između ostalog, s prirodom prehrane i viškom hormona. Rezultati sugeriraju da potreba za vitaminima može varirati ovisno o spolu, dobi, prirodi posla, klimatskim uvjetima, prisutnosti bolesti.

Multivitamini, prvenstveno su u učestalosti pojavljivanja raznih vrsta alergija, pretjecanje u ovom čak i antibioticima! Znanstvenici kažu da je uvijek lakše nositi se s nedostatkom vitamina nego da se obnovi neuravnoteženost koju uzrokuju.

Tu je i druga strana primitka višak vitamina u tijelu. Vitamini topivi u vodi, ulazeći u tijelo u velikim količinama, prvo se lako ude u krv i sadržaj tih vitamina u krvi dramatično se povećava, ali nakon nekoliko dana tijelo se počinje boriti protiv ove pojave, razina vitamina naglo padne, stvarajući umjetnu "visoravan" koja dugo traje vrijeme i ne povećava bez obzira na to koliko i koliko vitamina žena dobiva s hranom ili lijekom.

Pojavljuje se paradoksalna situacija, žena piju vitaminima kako bi djetetu dali sve što je potrebno, no ispada da mu oduzima potrebne vitamine jer se one počinju mijenjati.

Prije svega, trebali biste pokušati dobiti potrebne tvari iz prehrane, tj. Da biste diverzificirali svoju prehranu, konzumirali što više voća i povrća što je više moguće i dajte prednost prirodnoj, ekološki prihvatljivoj hrani.