Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Liječenje

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Baby's soother: Pro i kontra

Kad je dijete vrlo mlado, još uvijek ne može reći svojoj majci da je gladan, da ima bol u želucu, da je neugodno u invalidskim kolicima i tako dalje. Plakanje dolazi u spašavanje. Stoga mnogi mame iz samog rođenja djeteta podučavaju ga bradavici - uostalom, ovo je najbolji i najbrži način da smiruje dijete.

No, uređaj koji je na prvom mjestu izvanredan kad dijete raste, daje mnogo neugodnosti: djeca se vrlo brzo naviknu na kravate i postaju lakomeljnija u odsutnosti bradavica, posebno u starijoj dobi.

Prednosti i štete dude za novorođenče

Prije nego što dajte bebu za bebu, razmislite: je li to stvarno potrebno? Pokušajte izmjeriti sve prednosti i nedostatke, a zatim donijeti ozbiljnu odluku.

Dummy korištenje

 • Bradavica - odličan način za smirivanje djeteta. Dijete se tijekom sisanja usredotočuje samo na taj proces, trošeći svu snagu na njemu. Kao rezultat toga, on nema snage za skakanje i vrištanje, a roditelji mogu sigurno otići u šetnju ili raditi kućanske poslove.
 • Djeca s aktivno razvijenim refleksom za usisavanje stalno vuče prste, igračke, pelene i bilo što drugo u usta. U takvim situacijama postaje neophodno korištenje pacifiera.
 • Usisavanje stimulira peristaltiku probavnog sustava, tako da je bradavica sjajan način za sprečavanje crijevnih problema.
 • Ako iz nekog razloga majka koristi prilagođene hrane za hranjenje, ona može dati bebu i dude. Za hranu iz boca, dijete troši manje snage i energije nego kod dojenja, pa se u ovom slučaju može smatrati upotrebom bradavica.

Loša krivnja

 • Zubari tvrde da bradavica negativno utječe na formiranje ugriza, i to je istina.
 • Prema neuropatolozima, usisavanje dude pridonosi inhibiranju mentalnog razvoja djece.
 • Dokazano je da ako dajte bradavicu djetetu u neonatalnom razdoblju, to može dovesti do smanjenja količine majčinog mlijeka. Činjenica je da stalno vezanje djeteta na dojku povećava laktaciju. A ako je beba previše umorna od pacifiera, on nema snage da aktivno sisati majčino mlijeko.
 • Zapamtite da bradavica stalno pada na pod i ne samo. Često, roditelji nemaju vremena za sterilizaciju svaki put, tako da jednostavno lizaju pacifiera i daju je svojoj bebi opet. Rezultat - stomatitis i druge bolesti usne šupljine.
 • Materijal iz kojeg je napravljena bradavica može doprinijeti razvoju alergijskih reakcija.

Dojenje dojenja: treba li novorođenčad?

Ako je beba dojena, uporaba bradavice je neprikladna. Postoji nekoliko razloga za to:

 1. Upotrebom djeteta djeteta, dijete počinje nepravilno zgrabiti majčinu dojku. Mlijeko će početi istjecati iz usta tijekom procesa hranjenja, beba će biti hirovita.
 2. S vremenom, dijete može potpuno napustiti dojku, što je štetno za zdravlje majke: postoji stagnacija mlijeka, bolna senzacija. Razvija se mastitis ili bradavica.
 3. Stalno usisavanje pacifiera dovodi do gutanja viška zraka što dovodi do stalne regurgitacije i kolike.

Mlade mumije ne smiju zaboraviti da je česta povezanost djeteta s dojkom (osobito u prvim tjednima života) neka vrsta kontakta: dijete se osjeća sigurno i smireno. Stoga, novorođenčad umjesto bradavice je bolje dati grudi.

U kojem dobu možete dati pacifier i odstraniti iz nje?

Nije potrebno privikavati djetetu pacifieru, ako se, naravno, uklapa u oblik i druge parametre. Pedijatri ne preporučuju korištenje bradavica u neonatalnom razdoblju (od rođenja do 28 dana), jer postoji rizik od neuspjeha dojke.

Ali odvojivanje djeteta od pacifiera je poželjno već od pola godine: u ovom dobu refleks usisa postaje dosadan, a prvi zubi počinju izbacivati. Sjetite se da će proces potrajati određenom vremenskom razdoblju (tjednima ili čak mjesecima), činiti sve u jednom danu neće raditi. Stoga, roditelji trebaju biti strpljivi i postupno uzimati bradavicu od bebe, koristeći neke savjete:

 • Nije neophodno oštro izbaciti pacifiera, to će samo izazvati dodatne kapsule i plač.
 • Nemojte maziti bradavicu s paprom, senfom, a osobito sapunom, samo pogoršavate situaciju.
 • Ni u kom slučaju nemojte koristiti silu i nemojte vikati djetetu!
 • Provedite što je dulje moguće djetetu, igrajte češće s njom, idite na šetnju i kupite nove igračke.
 • Dok plakete, nemojte davati dude odmah, prvo pokušajte smiriti bebu na druge načine.
 • Objasnite djetetu da je već odrasla osoba, pa je bolje davati svoje bradavice ili pse vlastitu bradavicu. Ako nakon nekog vremena dijete počinje biti vrlo nestašno i zahtijevati ga, ne zaklinjati se i biti strpljiv, jer je za ovo dijete veliki stres.

Kako koristiti i brinuti se za dude?

Ovi jednostavni savjeti pomoći će zadržati zdravu bebu:

 • Nakon što ste kupili dud, prvo što morate sterilizirati. Obavezno pročitajte upute: neki materijali ne podnose visoke temperature (tijekom ključanja).
 • Ne ostavljajte bradavicu na štednjaku ili pod izravnim sunčevim svjetlom.
 • Kupite poseban zaštitni kovčeg ili kapu.
 • Ispustivši dude na podu, dobro isperite vodom i ulijte kipuću vodu preko nje.
 • Kontinuirano provjeravajte bradavicu na pukotine i druge štete.
 • Nemojte objesiti pacifiera oko vrata mrvica pomoću užeta - to je opasno! Bolje je koristiti posebni lanac s mamacom za uši.
 • Ne možete razmaziti bradavicu, slatki sirup, džem. To može izazvati alergije, diatezu, stomatološke bolesti.
 • Ni u kom slučaju ne pokušavajte djetetu davati dude na praznom želucu: to će izazvati čudesa i tantrumi, a ako ne, beba će postati preumorna da jede i ostati gladna.

Pokušajte dati djetetu dud samo u hitnim slučajevima (što je rijetko moguće), a tijekom spavanja pažljivo uklonite. Uzmite nekoliko bradavica u slučaju oštećenja ili gubitka. Ali trebate mijenjati pacifiera barem jednom svaka 3-4 tjedna, čak i ako ostane u cijelosti.

I, naravno, nemojte zaboraviti: što više pažnju i privrženost djetetu, to će manje zahtijevati pacifira.

Najbolje mjesto za mame o bebama!

Sve o bebama i maloj djeci: prehrana, zdravlje, razvoj i briga za bebe. Članci iz praktičnih nastavnika, psihologa, liječnika i mama.

oglas

Trebam li lutku za novorođenče? Prednosti i štete od pacifiera.

Usta dječje lutke je i stereotip čvrsto utemeljen u modernom svijetu i subjekt beskrajne rasprave o tome treba li se preseliti iz prirodnog na zgodan. Stoga je mladim roditeljima tako teško razumjeti trebaju li upoznati svoju bebu s ovim priborom ili ne. Za mnoge roditelje to je čarobni štapić, a drugi u načelu ne prihvaćaju njegovu upotrebu. Zašto se to događa? Shvatimo.

Trebam li lutku za novorođenče?

Usisavanje je jedan od prvih refleksa bebe upravo rođene. Interakcijom s majčinom dojkom stječe vlastitu hranu i udobnost, pomaže da zaspi i zadovoljava potrebu za komunikacijom. Ali ponekad, iz raznih razloga, dojka je izvan dosega za mrvice, a onda ulazi u arenu - dude.
Trebam li naučiti dijete da sisati dude - to je do roditelja. Pa, ispričat ćemo vam o prednostima i nedostatcima ovog pribora i kako koristiti njegovu upotrebu što udobnije i sigurnije.

Kada podučiti djetetu pacifieru?

Odgovarajući na ovo pitanje, najprije morate shvatiti kako majka planira hraniti dijete. Ako se iz nekog razloga novorođenče hrani iz boce i nema mogućnosti primjene na dojku, u ovom slučaju bradavica se može dati što je prije moguće.
Istim majkama koje se bave dojenjem, preporučujemo da odgodi poznanstvo s pacifierom barem prva četiri tjedna, sve dok se laktacija ne ustanovi i formira se ispravno oduzimanje dojke od djeteta.

Baby's soother: Pro i kontra

Kada dati - shvatio. A što je stvarna korist od korištenja ovog prekrasnog uređaja? Uzmimo bliži pogled na prednosti i nedostatke bradavice kako bi svaka majka mogla izvući zaključke za sebe.
Liječnici i roditelji među pozitivnim učincima mačaka najčešće razlikuju sljedeće:

Upotreba pacifiera za novorođenče.

Lakše je izrasti nego sisati prste. Mnoge majke se boje ponuditi svojoj djeci bebu, zamišljajući kako će biti teško uvjeriti dijete da sudjeluje s njom. Pa, to je istina, ali ako se mrvica umjesto mačjaka koristi za sisanje šakama ili prstima, bit će još teže napustiti ovu naviku. Kako odstraniti bebu od sisanja jednog pacifiera? Pa, uvijek možete varati malo. Na primjer, priča o tome da mali miš ima novorođenog miša ispod kreveta, a oni ne mogu bez lutke, zasigurno će probuditi vašem djetetu želju da pomogne i dijeli;) Prstom taj broj neće raditi, nažalost.

Smanjuje rizik od SIDS-a. Kao rezultat studija koje su 2005. godine proveli američki znanstvenici, pokazalo se da je rizik od razvoja iznenadnog sindroma smrti dojenčadi koji spavaju na trbuhu, kao i na mekom madracu, ali koji je primio umak za noć, smanjen za 90% u usporedbi s djecom koja su spavali su bez pacifiera u istim uvjetima. U svakom slučaju, ne preporučujemo da beba spava na trbuhu, kao i na različitim mekim madracima i jastucima, ili pokriva bebu s dekom na zajedničkom krevetu, jer sve to predstavlja faktor rizika za SIDS!

Brzo se smiruje. Na javnim mjestima ili u sobi za cijepljenje, možda ćete morati smiriti bebu što je prije moguće, u takvoj situaciji korisno je imati praznu prašinu u torbi. Naravno, ako je vaša beba već bila upoznata s njom.
Razvija kružni mišić usta. Godine 1992. švedski časopis Acta Pediatrica objavio je studiju u kojoj se pokazalo da su prerane bebe koje su odmah primile bezbrižnu bolest dobile bržu težinu i zauzele svoje punoljetne vršnjake, jer su zahvaljujući vježbama sisanja s pacifierom mogli učinkovitije dobiti hranu iz prsa ili boca.

Pomoći će u letu. Ako morate putovati s djetetom, dječja bradavica će biti izvrstan partner za bebu jer tijekom podizanja i slijetanja dijete može staviti uši, a sisanje i gutanje sline olakšava to neugodno stanje.

Jao, ako su prednosti korištenja lutke bile ograničene, ovaj članak uopće nije potreban. Nažalost, bradavice imaju niz nedostataka. Ovdje su:

Oštećenje dude za novorođenče

Unatoč činjenici da dummy dobro smiruje i zadovoljava refleks sisanja, to je njegova glavna korist i ograničena. Međutim, kao i svaki umjetni objekt u kontaktu s novorođenim, to može potaknuti neke neželjene događaje. Uglavnom minuse dude povezane su s činjenicom da se lako prljava i, stoga, akumulira infekcije i može uzrokovati trbušne i ENT organe kod djece s bolestima. Evo popisa uobičajenih problema koji se obično povezuju s upotrebom dude:

To zahtijeva pažnju. U početku, dijete još uvijek nema dovoljno ruku, stoga, svaki put kada ispadne bradavica iz usta (i to će se vrlo često dogoditi), budite spremni da se ondje vratite na svoje mjesto.

Može uzrokovati zubne probleme. Dugotrajno korištenje pacifiera ne preporučuje stomatolog, pa na sljedećem pregledu, ne zaboravite provjeriti kod svog liječnika u koje vrijeme za početak odbića.

Uvijek morate imati rezervu. Ako je vaše dijete naviknuto da se smiri samo s pacifier, teško ćete se naći u situaciji u kojoj to nije pri ruci, stoga je važno osigurati da su vam jedan ili nekoliko komada uvijek s vama.

Problemi dojenja. Pacifier je jedan od glavnih neprijatelja pravilnog dojenja, stoga se ne preporuča dati djetetu barem u prvom mjesecu nakon rođenja kako bi se izbjegla zbrka u tehnici sisanja.

Kao što možete vidjeti, čak i takav bezopasni subjekt može imati nuspojave. Budite oprezni!

Ono što biste trebali obratiti pozornost je ako koristite pacifier

Odlučivanje o upoznavanju djeteta s pacifierom ili ne, valja poduzeti pojedinačno. Na primjer, za umjetno hranjene bebe, korištenje bradavica nešto je opravdano od tradicionalno hranjenih beba. U svakom slučaju, bez obzira na to kakva je vaša konačna odluka, korisno je saznati o mjerama opreza pri korištenju ovog uređaja.

Opasnost od gušenja. Svaki put prije nego što djetetu dajte zalogaj, pažljivo ga ispitajte zbog prisutnosti pukotina, osobito kada se prve zube javljaju na mrvicama. Osim toga, proizvođači pozivaju na zamjenu tenka s novim barem jednom mjesečno, bez obzira na stanje.

Nema šećera. Nemojte mazati pacifiera s pekmezom, medom ili bilo kojim drugim proizvodom "odraslog" stola. Djeca prve godine života ne smiju se upoznati sa proizvodima koji sadrže šećer (osim prirodnih šećera sadržanih u voću).

Sigurnost je najvažnija. Upotrijebite posebnu klinu odjeće s lancem, pazite da njezina duljina nije dovoljna da slučajno osjeti vjetar oko grla vaših mrvica.

Neka beba izabere samog pacifiera. Ako ste isprobali nekoliko varijanti dječjih dječjih igara, ali dijete nikad nije bilo u stanju voljeti niti jednu od njih, nemojte inzistirati Na kraju, pacifier nije nužan atribut djetinjstva.

Koji se zaključak može zaključiti iz gore navedenog?

Kao što ste shvatili, bradavica je i korist i šteta djetetu jednako. Bilo da njihova beba treba lutku, roditelji su sami odlučiti, ovisno o specifičnim potrebama djeteta. Svakako može pomoći i olakšati naporan rad brige za dijete, ali morate ga koristiti mudro. Ako je dijete nestašno - ponekad možete pokušati promijeniti položaj u kojem je dijete, pokušajte ga odvratiti ili se uključiti u bilo koju igru. Nemojte koristiti pidu kao sredstvo za prvu pomoć! Nemojte zaboraviti da ovo nije čarobni lijek za sve ćudove, već samo pomoćni pribor.

Upotreba pacifiera za novorođenčad

Lutka: šteta ili koristi?

Malo je vjerojatno da jedan od roditelja smatra da takva poznata djetinjasta stvar kao lutka za bebe može donijeti ne samo mir mrvicama i cijelom domaćinstvu, već i štetu.

Pitajte bilo koju mamu: "Zašto dajete bebu lutku?" Odgovor će biti otprilike ovako: "Biti smireniji, dobro spavati."

Ali jedva jedan od roditelja misli da takva poznata djevojačka stvar kao lutka može donijeti ne samo mir mrvicama i čitavom domaćinstvu, već i štetu.

Pogledajmo sve prednosti i nedostatke pacifiera, a zatim ćete odlučiti hoćete li se pridružiti svom djetetu ili ne.

Korištenje pacifiera

 • Bradavica pomaže zadovoljiti refleks sisanja bebe. To je osobito nužno za djecu koja jedu prema režimu, ali ne na zahtjev ili su umjetno hranjeni;
 • Usisavanje dummy smiruje bebu. Tvoj mali se brzo spava brže, lakše se bori sa svojim malim nevoljama, prestaje plakati kad mu je štapić u ustima, to je štapić - lutka;
 • Moja majka dobiva slobodno vrijeme, dok je malena zauzeta važnim stvarima - sisanje dude.

Loša krivnja

 • Pacifieri ometaju punu dojenja, pogotovo ako se počnu primjenjivati ​​u prvom mjesecu i polovini života djeteta. Dijete na drugi način počinje dograbiti dojku, može naštetiti majci, oštro sisati, a ponekad i povrijediti bradavicu. Kao rezultat toga, majka ne samo da osjeća bol, već i rizik da će se njezina proizvodnja mlijeka smanjiti (zbog činjenice da će beba ubiti manje, preferirajući bradavicu).
 • Zapamtite - bradavica ne može zamijeniti malu mamu! Stalno smirujući dijete uz pomoć pacifiera, možete razbiti psiho-emocionalni kontakt između vas;
 • Ako dijete usisava dude za jako dugo vrijeme, ugriza se može promijeniti, a to može kasnije negativno utjecati na rast zuba, izražavanje pojedinih zvukova;
 • Bradavice su alergične, trljale su bradu i usne svojim naplatcima;
 • Ako ne stalno brinete o antibakterijskom tretiranju mačjaka (sterilizirani, kuhani, pohranjeni u čistom, čvrsto zatvorenom spremniku), tada bakterije i mikrobi mogu ući u usta i izazvati ozbiljne bolesti usne šupljine i gastrointestinalnog trakta.

Vrste lutki

Moderni pacifiers su vrlo različite u veličini, obliku, materijalu.

 • Za najmanji (od 0 do 6 mjeseci);
 • Od 6 do 18 mjeseci;
 • Starije od 18 mjeseci.

Lutke su izrađene od tri vrste materijala: lateks, guma i silikon. Posljednjih godina gume su vrlo rijetke - ovaj materijal već je stvar prošlosti.

Latex bradavice su vrlo elastične i meke, ali imaju mnoge nedostatke - specifičan miris i okus, slabu otpornost na promjene temperature (mogu se deformirati tijekom sterilizacije ili vrenja). Ne mogu ih koristiti više od mjesec dana.

Silikonske lutke su izdržljive, ne propadaju tijekom vrenja, nemaju okus ili miris. Ali, postoji značajan nedostatak - oni su prilično teški i, ako se pretjerano žvače, mogu uzrokovati deformaciju zuba. Koje dijete odabire, samo dijete može odlučiti.

Oblik lutke je okrugli, ovalni i ortopedski. Ortopedske bradavice imaju nagnut vrh i zakrivljenu podlogu - ovaj dizajn je pomalo poput bradavice ženske dojke. Međutim, još uvijek nema dokaza da je ortopedski oblik bradavice bolji od bilo čega drugog.

Kako odabrati pacifier?

Danas proizvođači su, na primjer, s mnogo svjetla (kako bi ih majka lakše pronašla u mračnoj sobi) ili s rupom kroz koju bebu može dati lijek.

Uz materijal same bradavice, pazite da obratite pažnju na ono što je njezin temelj. To može biti tradicionalni okrugli ili ovalni oblik, ili može biti s zakrivljenim gornjim dijelom - izrezom za izljev, koji je mnogo prikladniji.

Osim toga, u podlozi dude bi trebao biti rupe na obje strane - za protok zraka i spriječiti iritaciju oko djeteta usne. Starije bebe često kupuju bradavice na lancima - prikladno su pričvršćene za odjeću za bebe tako da takav važan pribor nije izgubljen tijekom šetnje. Stalno provjeravajte bradavicu za suze i pukotine.

Liječnici savjetuju da svaki mjesec i pol promijene pacifiers, bez obzira na stupanj njihove pogoršanja.

Trebam li podučiti bebu na bradavici?

Samo trebate ovo odlučiti. Vaše dijete će vam reći hoće li učiniti bez pacifiera ili je li mu potrebna. Prvo, saznajte što ga smeta i zašto dijete plače - možda je gladan ili žedan.

Ako je lutka ispravno odabrana i smiruje bebu, pustite je, ali pokušajte to učiniti u slučaju nužde. Ako ste već iscrpljeni i tvoje kapriciozan ne može zaspati, dajte mu omiljenu bradavicu, tako da ćete spasiti živčane stanice za sebe i za malu.

Na kraju, kada beba sranje tiho i spokojno, on stvara snažan živčani sustav, i to je jasna korist.

Kako i kada odstraniti dijete sisati dude?

Ako je dijete naviklo na takvu "sedativnu", onda, naravno, nećete ga moći odmažiti za jednu minutu. Za početak skratite vrijeme sisanja. Na primjer, dajte pacifiera samo tijekom jake plače ili navečer, prije nego što odete u krevet.

Morate se sjetiti da sada nije samo i ne toliko problem za vas, kao i ozljedu malog, što znači da ćete morati biti strpljivi. Potrajat će malo vremena, beba će se smiriti i zaboraviti na svoju omiljenu igračku.

Što se tiče dobi u kojoj je potrebno dijeliti s bradavicom, mišljenja stručnjaka se razlikuju. Ovdje najvažniji čimbenik je emocionalna spremnost djeteta. To se može dogoditi za 1 godinu, a 2, pa čak i kasnije.

Stomatolozi vjeruju da usisavanje pacifiera nakon jedne i pol godine može dovesti do ozbiljnih nedostataka usne šupljine - to je zakrivljenost zuba, overbite, pa čak i deformacija nepca.

Međutim, kratkotrajna upotreba stručnjaka za bradavice smatra prihvatljivom.

Upotreba pacifiera za novorođenčad

Dugi niz godina, pacifier nije bio samo prirodna stvar, ona je doslovno simbol djetinjstva. I tek nedavno počeo je progon stručnjaka svih pruga na ovom području: neurolozi, govorni terapeuti i stručnjaci za infekcije djece. Znanstvene činjenice isprepletene su spekulacijama, a ponekad postaje nejasno gdje je stvarna opasnost i gdje je prazna panika.

Dakle, prije nego što počnemo uzeti u obzir štetu pacifiera, odredit ćemo zašto je uopće nužno potrebna. Uvijek je dano djetetu da ga smiri. Dijete je vrlo usredotočeno na usisavanje pacifiera, a sam proces pacifizira i smiruje, pomaže da zaspi. Ali to nije sve njegova korisna svojstva.

Dakle, dobro odabrana bradavica poboljšava ugriz. Ako bebu ugrožava nerazvijenost gornje čeljusti, onda mu je dano sisati kapljicu koja je posebno dizajnirana od strane dječjih ortodontskih stručnjaka čija je vrh kosa kosa. Da biste uhvatili takvu bradavicu, trebate raditi donju čeljust. U slučaju da je donja čeljust dobro razvijena, bebi se propisuje kozorica. Određivanje oka bez stručnjaka neće se riješiti - trebate se obratiti profesionalcu.

Dummy sprječava pad jezika, što ga čini sigurnim za spavanje na leđima. Osim toga, stalno usisavanje ne dopušta djetetu da pada u patološki duboki i zdrav san, sprječavajući apneju - iznenadni prestanak disanja.

Također, pacifiers pomažu kontrolirati osjetljivost boli i uzbudljivost djeteta, u nekim slučajevima može biti alternativa uporabi farmakoloških sredstava, što je iznimno korisno. I liječnik medicinskih znanosti, ginekolog Yuri Gurkin, čak je nazvao pacifier jedan od 12 čimbenika koji su potrebni za obrazovanje buduće brige majke od djevojke, nježan i nježan prema svojoj djeci. Tako je korisno, ova lutka! Pa zašto su tako mnogi liječnici voljeli?

Nažalost, postoji razlog. Neispravno odabrana lutka dovodi do problema s zubima i ugriza, narušava tijek normalnog razvoja čeljusti u tolikoj mjeri bebe - stomatolozi signaliziraju zabrinuto. A ako dijete još uvijek žvaka u dude za žvakanje već 1,5 godine, to čak može dovesti do zakrivljenosti zuba.
Govorni terapeuti kažu da navika djetetovog dummya dovodi do formiranja abnormalnih izgovornih navika, što potom dovodi do nemogućnosti izricanja tih ili drugih zvukova.

Sljedeći s tvrdnjama su neurolozi, tvrdeći da prečesto, prekomjerno usisavanje, što dovodi do upotrebe dude, dovodi do inhibicije mentalnog razvoja djeteta.
Stručnjaci za infekcije primjećuju da je gotovo nemoguće pratiti čistoću bradavica čim beba malo odraste i naučila kako staviti bradavicu koja je ispala iz usta i ležala na podu. Čak i ako je samo uvukao u znatiželjne male ruke, nakon čega ga je stavio u usta - to je već opasnost od zaraze koja ulazi u krhki organizam. I pratiti to je gotovo nemoguće, kao što vi razumijete.

Pa što da radim? Kako se nositi s nevoljnom prazninom koja je toliko štetna, ali istodobno tako dobro smiruje dijete i čak ga štiti od sindroma smrtnosti novorođenčadi (SAS)? Pa, nakon što su zagladili glavu i posavjetovali, pedijatri su ipak došli do zaključka o prihvatljivosti korištenja bradavice, ali vrlo mjerene upotrebe.

To jest, bolje je djetetu davati lutku samo kada to situacija zahtijeva: dijete je bolesno, loše, vrlo loše raspoloženje, koje se uopće ne može poboljšati, nemoguće ga je smiriti. Tada možete dati bebu sisati na bradavicu. Ali nemojte ga bacati u usta svaki put kada se umoriš od plača.

Osim toga, trebate se brinuti o vremenu kako biste odvojili dijete od svog voljenog, ali vrlo štetnog, kao što se ispostavilo, igračke. Najbolji trenutak za liječnike je u dobi od 5-6 mjeseci, jer već u 4. mjesecu konstantna crijevna kolika zaustavlja nagging bebe, što će ga učiniti malo mirnijim, a on će trebati manje umirujuće sisa na svoje omiljene pacifier. Pokušajte pozornost djeteta prebaciti na nešto drugo i umiriti ga svojim glasom, mučninom na putu, a ne dude.

Ali još je prerano da se posve odstupiti od pacifiera jer će uskoro početi zubati, što znači da će mu ponovno trebati sedativ. Ali u 1,5 do 2 godine beba je već odrasla osoba za korištenje bradavice, to je već previše. Ali nemojte se truditi izvrsno iskoristiti u svim ekstremnim metodama odvajanja od bradavica. Polako možete odrezati vrh iz bradavice tako da ga dijete odbija, odlučujući da više ne donosi zadovoljstvo - to može biti učinkovita metoda. Ali umjesto pacifiera, dijete može početi sisati nešto drugo. Ali bilo koji trljanje bradavica s češnjaka ili senfa je na rubu idiotizma i zlostavljanja djece.

Izbor bradavica treba se odnositi odgovorno. Kao što je gore spomenuto, sam oblik bradavica bi trebao odabrati zubar, uzimajući u obzir osobne karakteristike djeteta. Ali, osim toga, također morate obratiti pažnju na materijal iz kojeg je izrađena bradavica, koju ćete ponuditi djetetu. Najbolje je uzeti bijele silikonske bradavice, a ne žućkasti lateks. Potonji mogu ponekad uzrokovati alergije.

Provjerite bradavicu prije kupnje za integritet. Čak i mali pukotina može dovesti do ozbiljne deformacije i uništavanja bradavice tijekom redovitog vrenja. Nemojte uzimati bradavice s prevelikim ograničavajućim prstenovima, tako da ne pritišću na nos djeteta. Često možete vidjeti bradavicu koja počiva na djetetu u nosu - to ne bi smjelo biti tako. Ne zaboravite također da su bradavice, bez ventila za odzračivanje zraka, pretjerane tjelesne težine i štetu od sisanja takvih porasta značajno.

Dajte bebu bečaku? Mama iskustvo

Moja prva kći nije uzela maha, ništa ne može zamijeniti njezinu toplinu majčine dojke. Ali drugi dijete je volio ovaj "sedativ" od prvog dana kod kuće. Osjećala sam dobrobit i štetu mačjaka na sebi, ili bolje, u mojoj djeci. Ono što želim reći u ovom članku.

Na mnogim su mjestima žestoke rasprave o opasnostima i blagodatima pacifiera. Navest ću sve prednosti i nedostatke, na temelju njihovog iskustva.

Korištenje pacifiera

 1. Zadovoljavajući potrebu za sisanjem. "Dakle, možete je hraniti cijeli dan", sestra pokroviteljica komentirala je moje postupke, "Dajmo učiti lutku." Rado bih vas poučiti, ali moja kćer ne bi pristala prihvatiti ništa osim dojke moje majke. U međuvremenu, refleks usisa bio je dobro razvijen. To je stvarno teško, jer beba, među ostalim, bila je prilično nemirna. Mislim da je dummy osobito volio u tom pogledu onu djecu koja su hranjena u bocama, jer je boca s mješavinom jedva dovoljna da zadovolji refleks sisanja u cijelosti.
 2. Pomaže u uzimanju pauze između jela. Ne volim dojenje na zahtjev: dječja gužva, pljuvačka, proširenje ventrikula, boli... Osim toga, česte hranjenje doprinosi crijevnoj kolici. Ali ja sam na taj način hranio svoju kćer, jer je majka pokušala napraviti barem nekakav prekid između hranjenja, kćer je zaradila kuglu.
 3. Sloboda ruku moje majke. Pored stalnog hranjenja kćeri, ja, kao čuvar kućnog ognjišta, morali smo raditi kućanske poslove... Otkrili su rješenje - prsten na kolutima. Stavio sam kriknu dijete u remen, dala dojke i mogla barem napraviti neke stvari. Sve bi bilo u redu, ali imam prilično dobro pokvarila leđa nakon takvog dječjeg odjeća s hranjenjem remenima. Posljedice se i dalje osjećaju. Stoga, kad je moj sin rado uzeo silikonsku mačkicu, uzdahnuo sam olakšanjem.
 4. Sigurnost za šetnju. Kada dijete ne uzme bradavicu, teško ga je smiriti na ulici. Plač na hladnoću može dovesti do vrlo žalosnih posljedica: curenje nosa, upaljeno grlo, a zatim otitis. Naše šetnje s mojom kćerkom ponekad su trajale 15-20 minuta, jer je nemoguće je ugušiti u invalidskim kolicima, a lutka koju je rezervirala za ovaj slučaj odbila ju je.
 5. Sposobnost napuštanja rodbine za bebe. Budući da moja kćer samo mogla mirno grudi, nisam mogla pitati nikoga da je spusti. Čak je i otac rijetko shvatio. Bilo je slučajeva kada je bilo potrebno hitno otići negdje - liječniku ili radu. Sjećam se onih trenutaka: Bio sam jako zabrinut, ali moja kći i rodbina koji su plakali nisu bili manje zabrinuti.
 6. Mirno na javnim mjestima. Uz drhtanje, sjećam se svojih putovanja u kliniku s mojom kćeri. Pacifier to ne uzima, boce, zbog toga je bilo potrebno davati dojku čak i tamo. Moram reći da je to vrlo nezgodno i uzbudljivo.
 7. Pacifier štiti od sindroma iznenadne smrti. Taj dječji pribor može spriječiti iznenadnu smrt djeteta od respiratornog uhićenja, kako tvrde australski i američki znanstvenici. Dummy sprječava povlačenje jezika i iznenadno zaustavljanje disanja, a također pomaže u vremenu da se probudi.

Izbjegavajte pacifiere

 1. Ovisnost. Dijete se vrlo brzo navikne na dude. Moj sin je mogao samo zaspati s lutkom. Bilo je beskorisno stegnuti se na svoje ruke. Nema lutke - nema spavanja. Htio ju je sisati i za vrijeme budnosti, ali smo na sve načine pokušali odvratiti malog sina. Uostalom, stalno sisanje dude, uključujući kada beba ne spava, uzrokuje vrlo snažnu ovisnost o njemu, a zatim i brojne probleme zuba i govora.
 2. Problemi s dojenjem, propušteni hranjenja. Kad je sin usnuo na pacifier tijekom spavanja, tada ga je toliko ohrabruje da čak i od gladnih nije se probudio. Pokušao sam ponovno obraditi sve slučajeve dok je mrvica spavala. Intervali između hranjenja bili su tako dugo da je dijete pokazalo znakove dehidracije (proljeće je teklo). U ovom trenutku sam također bio uvjeren u prednosti hranjenja na zahtjev. Iako mi se ne sviđa ideja čestog hranjenja bebe, treba napomenuti da je najstarija kći, koja je vrlo često zahtijevala dojku, prvi put oboljela u 8 mjeseci. Mali sin koji je dobio mlijeko na sat je dobio hladno s zelenim iscjedak u 1 mjesec! Nikada nisam mislio da se dojene bebe tako rano mogu razboljeti. U prvom slučaju, odbijanje pacifiera bilo je u našoj korist.
 3. Nakon bebe lutke, dijete uzima grudi loše. Budući da je tehnika sisanja dojke i bradavica drugačija, beba je manje pod utjecajem dojke. Također smo se našli u ovome: dok je mlijeko prolazilo kroz veliki tok, dijete je usisalo na prsa čim je morao truditi, okrenuo se i počeo plakati.
 4. Dugotrajna lutka uzrokuje probleme s ugrizom, neravnim zubima, tako da bebe ne žele odmah početi razgovarati, a zatim ne izgovaraju brojne zvukove. Dajemo sinu ortodontski pacifier, u dobi od 6-7 godina potpuno smo bez nje, tako da nismo poznavali takve probleme. Ali poznati zubi s dugogodišnjom komunikacijom sa sosoy stvarno su počeli rasturati.
 5. Prljavština i infekcija. U jednom je trenutku sin imao usta. Budući da je majka liječnica, svi pacifieri su temeljito oprali, često sterilizirani, a prsa su također čista. Protiv dlačica, odnosno kandidijaze, izvana je koristila posebne lijekove. No, sve zbog ničega, guska nije zaostajala. Metalna šalica vode neumoljivo kuhana i kuhane mahune... Ali sada je došlo vrijeme kad je sin tako željno sisao silikonsku nadomjestak (vjerojatno je da ne izgubite iz vida ovaj trenutak kako biste odvojili dijete od čaše). Zaustavili smo inzistiranje. A što je iznenađujuće - guska je nestala!
 6. Znanstvenici su dokazali da korištenje pacifiera dovodi do povećanog rizika od infekcija uha.
 7. Psihološka šteta. Neki psiholozi tvrde da usisavanje pacifiera uzrokuje psihološku traumu. S bradavicom, čini se da utihnemo usta djeteta umjesto da ga utješimo s dojkom tople majke. Vjerujem da je vrlo teško pratiti ovisnost psiholoških trauma o korištenju praznih ploča, iako priznajem mogućnost pravde za ovo mišljenje.

Sva djeca su vrlo različita. Kao što vidite u mom primjeru, čak i djeca jednog roditelja su vrlo različiti jedni od drugih. Vjerujem da davanje pacifiera ili ne, trebate odlučiti o situaciji, pogledati kako se dijete ponaša. Ali, naravno, ne propustite trenutak kada mrvica u pacifiera prestane biti. U svakom slučaju, trebali biste pokušati dati pacifiera samo za spavanje i izvaditi je kad beba brzo spava. Preporuča se da beba od mahunarke dobi od 6 mjeseci do 1 godine. Mislim da su to važne preporuke. Nadam se da će moje iskustvo služiti nekome.