Korisno je znati roditelje! Koliko često morate kupiti dijete do godinu dana?

Bol

Kupanje bebe je cijeli događaj za nove roditelje. To bi trebalo biti učinjeno ne samo za održavanje higijene, već i za poboljšanje apetita, mirnoće i opuštanja, kao i za jačanje imunološkog sustava i živčanih stanica. Kupanje potiče bolji razvoj mišića i kostura.

Redoviti vodeni postupci savršeno ublažavaju tonus mišića, zbog čega novorođenče počinje izravnati kamere, poboljšava njegovo orijentiranje i koordinaciju u prostoru, stabilizira se krvni tlak i protok krvi.

Kako prati novorođenče?

Mlade majke, nakon što su otpuštene iz rodilišta, imaju puno pitanja o skrbi o djeci, a većina ih je zainteresirana za: "Koliko često možete kupiti novorođenče, a vrijedi li to na dan pražnjenja?". Evo nekoliko mišljenja:

 • Većina pedijatara preporučuje da ovaj dan daju bebu odmor i malo se udobnije u novom okruženju. Ali sljedeći dan možete početi prvi kupanje.

Je li često potrebno provesti vodene postupke dojenčadi?

Do šest mjeseci, dijete se okupa svaki dan, ali pod uvjetom da je potpuno zdrav. Nakon toga, plivanje je dopušteno svaki drugi dan.

Svakog dana nije potrebno dodati biljke ljekovitog bilja i koristiti sapun, jer to može ometati mikroflore djetetove kože.

Ako se prečesto provede higijena, dijete neće moći odoljeti bakterijama u budućnosti. Činjenica je da se tijekom tog razdoblja aktivno formira mikroflora i ako se dijete neprestano okupa sa antibakterijskim sredstvima, njegova koža kasnije može postati preopterećena ili nadražena.

Ako roditelji zanemaruju higijenu bebe, to može negativno utjecati ne samo na stanje kože, već i na tjelesni razvoj. Kao što je gore spomenuto, tijekom kupanja dijete aktivira cirkulaciju krvi, mišiće se ojača i noću spava bolje.

Mogu se raspravljati, osobito u krilu oružja i nogu, na vratu. Ako rijetko ispirete dijete, morat će popiti svećenika.

Ako je ljeto i dijete se znojenje, morate ga svakodnevno kupati, a ponekad i 2 puta dnevno. Da biste to učinili, jednostavno isperite kožu kako biste spriječili pojavu prickles.

Ali u hladnoj sezoni bolje je ne pretjerivati, jer je temperatura zraka u stanu nešto niža. Također je vrijedno smanjiti trajanje vodenih postupaka kako bi se izbjegla hipotermija.

Preporučujemo da pogledate videozapis o učestalosti kupanja djece:

Savjeti za roditelje

Kako bi proces kupanja donio zadovoljstvo djetetu, a roditelji se moraju pridržavati nekih pravila:

 1. Do mjesec dana dijete ne treba puno vode, ali kad postane malo stariji, njegovo tijelo treba potpuno spustiti u vodu, tako da ostaje samo njegova glava ili lice. U tom slučaju morate biti iznimno pažljivi kako biste spriječili ulazak vode u nos ili usta. Potrebno je osigurati da dijete bude na leđima, tako da se vjerojatnost da će potpuno otići pod vodu značajno smanjena, budući da će ga trbuh i prsa podići gore.
 2. Postoje tri glavne točke koje preporučuju pranje djeteta: sjedi, leži na trbuhu i leži na leđima. Ako ima dovoljno vode u kupaonici, čak i beba će moći sjesti, a nema štetu kralježnici jer nema tereta.
 3. Držite dijete za glavu, stavite mali prst pod glavu, a preostala četiri prsta ispod vrata. Neke mame su udobnije kada dijete leži na lopti lakta, ta se mogućnost također smatra ispravnim.

Preporučujemo da gledate videozapis o pravilnom kupanju djeteta:

zaključak

Ozbiljno se ne treba odnositi samo na redovitost vodnih postupaka, već i na izbor potrebnih atributa, kao što su kupaonica, rublja, držač, pjena za kupanje. Ako slijedite sva pravila i preporuke liječnika, kupanje vašeg djeteta neće biti samo ugodan postupak, već i nezaboravne uspomene u budućnosti!

Kupanje bebe, morate znati

Dobar dan, dragi roditelji!

Ja sam, kao i ti, jednom zainteresirana za kupanje djeteta. Kakva bi temperatura mora trebala biti i koliko dugo se treba okupati, kako se okupa, a kad je bilo mnogo pitanja, ovaj članak je posvećen njima.

O prednostima kupanja:

Kupanje bebe, naravno, prije svega, higijenski postupak, sve je ovdje jasno svima. Kupanje ima opuštajući učinak, jača mišiće, normalizira apetit, jača živčani sustav. I opet igramo, upoznajmo svojstva vode i upuštamo se i preplavimo.

Što se kupati?

Za kupanje možete kupiti posebnu bebu, što je pogodnije za kupanje novorođenčeta u higijenske svrhe. Zatim, sa starijim djetetom, možete se preseliti u odraslu kupelj ili tuš, to će biti više nego dovoljno za dijete.

Uvjeti temperature

Temperatura u sobi bi trebala biti 22-25 stupnjeva. Ne bi trebalo biti previše vruće, a ne previše hladno. Još važnije je nedostatak nacrta. Za ovo vrijeme pokrijte prozore i prozore.

Temperatura vode, mjerena od strane naših baka: uronjanjem lakta u vodu: ako je lakat normalan, onda je normalno za dijete. Kada je dijete vrlo mala, možete koristiti termometar.

Kako dijete raste, postaje previše lijen da ga koristi, a lakat postaje sve više i više poput majke.

Optimalna temperatura za kupanje jednogodišnjeg djeteta i preko 32-33 stupnjeva, to je temperatura u dječjem bazenu. Ako dijete sjedi u kupelji i zabrinuto je da se voda već ohladi, ne biste trebali dodati vruću vodu ako je dijete ugodno u njemu.

Kupanje u vrućoj vodi ne nosi nikakvu korist: samo osuši kožu više, opušta i može nositi laksativni učinak. Kupanje naprotiv u hladnijoj vodi - ojačava i jača imunološki sustav.

Samo ne oštro: odlučili ste otvrdnuti dijete i uroniti ga u ledenu kupelj, ni u kojem slučaju! Vrlo, vrlo pažljivo, spuštanjem svakog stupnja kupanja po stupnju.

Kada ne možete kupiti dijete

Ne možete kupiti dijete nakon cijepljenja, s otvorenim ranama ili čireve, s temperaturom.

Koliko je vremena potrebno za kupanje djeteta?

Kupamo dijete dok se ne dosadi, obično u ovom dobu nije dosta dugo, oko 15 minuta. Ako više, djeca se umorna, počnu djelovati ili trljati oči.

Trebam li beba za pranje rublja?

Da, trebam, kao odrasla osoba. Moramo ukloniti mrtvi sloj epiderme.

Samo bi trebao biti od prirodnih materijala i dovoljno mekan, budući da je dječja koža još uvijek vrlo osjetljiva na različite vrste trljanja. Ona odmah pocrveni i može pružiti nelagodu bebi.

Mogu li koristiti tuš?

Možete koristiti tuš, ali nećete stvoriti učinak kao kadu. Tuš se treba koristiti u rijetkim slučajevima, rekao bih, u hitnim slučajevima, kada je dijete u pijesku ili jako prljavo. Dijete treba kupku.

Koliko često kupiti dijete nakon godinu dana?

U dobi nakon jedne godine dovoljno je kupati dijete 2-3 puta tjedno tijekom hladne sezone. Ali ako vam nije teško organizirati kupanje za bebu, možete plivati ​​čak i svaki dan. Po diskreciji roditelja.

U toploj sezoni, tuširajte po potrebi. To se događa nekoliko puta dnevno, budući da su djeca zauzeta u pješčaniku i pustiti čamce u lokvama. Kao što kažu, nakon prljavih šetnji. I tako, sapunom, opet 2-3 puta tjedno.

Kakvu kozmetiku je potrebno za kupanje djeteta?

Za kupanje, trebate samo beba sapun, po mogućnosti u tekućem obliku, to je više prikladan za korištenje i dječja kosa šampon koji ne nadražuje oči. I ostatak ljepote, to je manje zabavno za roditelje, može biti pjena za kupaonicu, gel za kupanje itd.

Zašto nam treba igračke za kupanje?

Igračke pomažu djetetu da se zabavlja u kupaonici. Kroz igru ​​se razvija, uči svojstva vode i objekata: neki se utapaju, neki ne, neki uzimaju u zrak ili vodu, itd. Strah od vode, ako ih ima, izglađen je, a djeca doista vole takve igre i okupaju se s užitkom.

Koje igračke mogu koristiti tijekom kupanja?

Igračke za kupanje su obično otporne na vodu: gumene životinje, mekane knjige za kupanje, igračke sa satom su vrlo popularne, itd.

Što ako voda dobije usta?

Ponekad se slučajno događa tijekom igre. Ponekad, ako se dijete ne kupuje na posebnim uređajima, može se roniti i, prema tome, piti vodu. Ponekad djeca to namjerno rade.

Moj Danil voli igrati "prelijepo" s čašama, a ponekad može posebno piti iz ove čaše. Što učiniti u takvim slučajevima?

Pa, prvo, ni u kom slučaju nemojte paničariti i ne vrištite djetetu. On je jednako prestraen kao i ti. Ako vrištiš, uplašit ćeš ga još više i što može biti još gore - dijete će se bojati vodenih i vodenih postupaka. Drugo, ništa strašno nije dogodilo, drugi ronjenje neće dovesti do loših posljedica.

Ako dijete curi ili kihne, dišni putevi su prirodno oslobođeni, dajte mu dobar kašalj. Ako samo plače, možete ga nabaviti i stisnuti za sebe, ali mokro, pa će dijete shvatiti da je majka uvijek tu i da se ništa strašno nije dogodilo.

Ako se vratite u vodu, možete nastaviti kupati, ako apsolutno odbijete, a zatim nemojte silom, a kupanje je za danas.

Što učiniti ako voda uđe u uši?

Ni u ovom nije ništa smrtonosno. Djeca akumuliraju dovoljnu količinu sumpora, pomažući u zaštiti uha od vanjskih utjecaja. A još više, kada je beba imala 9 mjeseci u majčinom trbuhu, a uši su bile u vodi, ništa se nije dogodilo pa se ne brinite!

Što učiniti ako voda ili sapun dobiju u oči?

U tom slučaju, isprati oči s puno tekuće vode, prema unutrašnjem kutu oka (prema nosu).

Kada hraniti bebu prije kupanja ili nakon?

Ovdje morate sami odlučiti, možete plivati ​​prije i poslije obroka, najvažnije je da beba bude dobro raspoložena i ne zahtijeva hranu. I reći mu da se u početku okupa, a onda jedemo. U ovom slučaju, bolje je imati večeru, a beba je dobra i majka je mirnija.

Kako obrisati dijete nakon kupanja?

Ako je dijete još uvijek relativno mlado, oko godinu dana staro i malo stariji, možete staviti pokrivač s ručnikom i omotati ga u ležeći položaj. Učinili smo to kad je Danilka bila mala, a nakon godinu i pol smo već pripremali haljinu ili veliki ručnik. Izvadimo dijete i stavljamo ga u ogrtač ili ručnik. Poljubiti i svi sretni i čisti!

Koje kozmetike koristiti nakon kupanja?

Nakon kupanja, mazam ulje s uljem za vlaženje, koža se malo suši, do 3 mjeseca. Sad sam to odbio. Koža je meka i svilenkasta, takva je kvaliteta vode. Stoga, u ovom trenutku, ne zamahnem ništa.

Možete koristiti maslinovo ulje ili hidratantno ulje za bebe za suhu kožu.

Ni u kojem slučaju ne ostavljajte svoje dijete u kupaonici bez nadzora, čak i ako mislite da neće ići nigdje, nažalost to nije tako!

Sretan vam kupanje! Sve najbolje!

Napišite komentare i pretplatite se na nove članke!

Kupanje djeteta nakon godine

Nakon prve godine beba života, već je jasno da li dijete voli plivati ​​ili ga obavlja kao nužan dnevni ritual. Let's pogledajte ovu temu za djecu nakon godinu dana. Dakle, kupanje beba nakon godinu dana.

Najčešće se događa da se u prvim mjesecima života, djeca boje vode, bojeći se kupanja, plakanja i pucanja. I zahvaljujem Bogu, ako se s mjesecima prođe i kupanje pretvara u omiljenu aktivnost i "oh horor", ako to ne postane tako. Općenito, za pozitivan plivanje i usaditi ljubav prema večernjim postupcima, koji nisu izmišljeni posebni slajdovi za pranje djece, krugovi za kupanje za bebe, razne igračke, kože, sol itd. Svi znamo da je za kožu bebe korisno kupati ih u posudama s biljnim dekocijama, a za najmanje, sve s istim manganom.

Ali kako se kupanje dijete nakon godinu dana? I to se događa puno zabavnije i svjesnije. Djeca u ovoj dobi provode dosta vremena u kupaonici, vole se igrati u vodi, puhati na pjenu, kotrljati brodom ili prskati. Za ugodnije vrijeme prosljeđivanja u vodi i za sigurnost, možete kupiti posebna toaletna sjedala za djecu. Oni su pričvršćeni na velcro na dnu kupke, izgleda kao redovito sjedalo s rubovima. U njima, dijete je udobno i magarca ne klizi.

Bliže dobi od 1,6, djeca se osjećaju sigurnijima u vodi, ne trebaju toaletna sjedala, a roditelji ih ne trebaju (puzeći iz sidushke, čistimo ruke i radimo ono što želimo), naši roditelji mogu samo pazljivo paziti i u tom slučaju, uhvatiti nezavisno dijete, te zaštititi slavinu i tuš od napada mlađeg ispitivača.

Općenito, kupanje djeteta u dobi od 1 godine i nakon godine nije toliko različito od prethodnog kupanja. Također je moguće, au nekim slučajevima je nužno kupati djecu u izvarenju ljekovitog bilja, u kamilici, nizu, hrasta kore. U takvoj kupki s ljekovitim biljem, odvija se crvenilo, koža se pročišćava, liječi rane, ako ih ima, općenito, osigurava terapeutski učinak.

Kupanje djeteta u travi donosi im utjehu i poboljšava dobrobit. Ali najomiljenije za svu djecu - to je pjena. Prilikom odabira pjene za kupanje, obratite pažnju na ono doba koje su napravljene, samo pogledajte "s suzama" ili "bez suza". Najbolje je da male djece kupuju kože i šampone bez suza.

Da bi dijete bolje zaspalo, obrijati ga u toploj vodi, a ne na bilo koji način vruće, možete dodati pjenu mirisom lavande, lavanda se dobro umasira. Iako, ako provodite cijeli sat u kupaonici, dijete je toliko pun duše da brzo spava, bez ikakve trave "bez stražnjih nogu".

Kupanje djeteta nakon godinu dana predviđa uživanje roditeljima, naime, više nije potrebno dnevno kupati dijete, kao što je slučaj kod novorođenčadi. To je sigurno svaki drugi dan, nakon dva dana, i svaki dan samo obaviti obvezne vodne postupke.

Pogledajte naš video u nastavku detaljnije i vizualno, ako imate bilo kakvih pitanja ili dopune, pišite, svakako raspravite o tome, ali za sada - uz laganu paru i mokro plijen vaše bebe! I neka svako kupanje donosi radost svojim ticima, a vi zadovoljstvo i sreća!

Koliko često kupiti bebu nakon godinu dana?

Pozdrav, voditelj dječjeg odjela našeg Centra, pedijatar prve kategorije Barzenok Tatyana Arsenyevna vam odgovara:

Ne postoji posebna razlika između kupanja u prvoj godini života i drugog (trećeg, itd.) - br. Odrasla djeca, u pravilu, vole ovaj postupak i svakodnevno će uživati ​​u plivanju. No, ako vam je svako večer teško organizirati plivanje, zimi je dovoljno da se "potpuno" okupa dva puta tjedno. Uostalom, lice, ruke i dno svi isti operite nekoliko puta dnevno - po potrebi. U vrućoj sezoni, kada dijete već aktivno trči i igra za šetnju, možda je potrebno tuširati dva puta dnevno - nakon svake proslave.
Kupanje treba minimalno: sapun za tijelo za bebe i šampon za kosu. Sve ostalo - kože, gelovi, itd. - zabavno je za roditelje. Možete koristiti sapun svaki put ili svaki drugi put; šampon - jednom tjedno zimi i češće ljeti (ako je potrebno).

Koliko često trebate kupiti dijete nakon godinu dana?

Svakodnevno smo kupili sina do godinu dana (nakon 6 mjeseci - osim za dan u tjednu kada je rođen). Istodobno, jednom tjedno smo ga okupali sapunom (kao što je preporučeno u rodilištu, kako ne biste prevagnuli kožu bebe). Sada moj sin ima 1 godinu i 7 mjeseci, a ne mogu shvatiti koliko puta tjedno da ga se okupa. Ljeti su se okupali svaki dan ili svaki drugi dan. Ali koliko često da se okupaju djeci starije od godinu dana zimi, recite mi, molim vas.

Do dvije godine svakodnevno sam se okupao djecu i kada je potrebna. Rijetko koristim sapun kada kupujem, i često dodam kamilicu ili trake u vodu. Ljeti sam se uvijek okupao dva puta, nema potrebe da se dijete diže za popodnevnu drijem s malom svinjom. Jedini miris koji mora doći od bebe je neusporediv miris majčinog mlijeka. Zimsko razdoblje nije razlog za zaustavljanje procesa prirodnog otvrdnjavanja djetetovog tijela, što je nemoguće bez dnevnog kupanja.

Svakodnevno smo se okupali djetetom i ne držimo se praznovjerja oko dana u tjednu. Ljeti su se mogli čak i okupati dva ili tri puta dnevno. Sada je došla zima, pa pokušavam djelovati na takav način da se nikome ne smeta. Ponekad se okupa jednom dan, ponekad u dva i mogu se svakodnevno okupati. Na što dijete voli puno plivati ​​- to je njegov omiljeni postupak, a ako je odlučio, plivao bi dva puta dnevno. Stoga, ja gledam na sebe. Ako mogu posvetiti vrijeme za kupanje, onda se svaki dan okupa, ako ne, onda svaki drugi dan. Nakon cijepljenja ili zbog lošeg zdravlja, možemo kupiti za dva dana. Ovog zime djeteta nije osobito omamljena, i naravno, trebate odmah oprati, ali ne upućujem na kupanje.

Nakon godinu dana, dvije, tri godine. 30, 31. Kupanje je obavezan dnevni higijenski postupak, kao što je uobičajeno u našoj obitelji. Samo odrasli uzimaju tuš, a naš sin sada kupanje u kupaonici, a zatim ga opere u tuš. Jedina iznimka kada možemo preskočiti kupanje je nakon cijepljenja iz medicinskih razloga. Nemojte preporučiti kupanje djeteta na visokim temperaturama. No, to je, na taj način, visoka sila.

Kupanje za mog sina nije samo obvezni higijenski postupak i ugodna zabava (u zadnje vrijeme, otac i sin uvijek "ribaruju" tijekom večernjih kupanja), ali i obvezni režim. Sin jasno zna da će nakon kupanja zaspati u svojem krevetiću u društvu svojih "prijatelja" - omiljenih likova likova.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Do koje dobi da se svakodnevno kupaju dijete i zašto?

Vodene procedure za dijete nesumnjivo su korisne.

Nakupavshiysya dijete će jesti bolje i zaspati brže.

Kod pravilnog kupanja dolazi do procesa otvrdnjavanja, što rezultira manjom vjerojatnosti da će se dijete razboljeti.

Ali sve to ne znači da se djeca trebaju okupati što je češće moguće.

Moram li kupiti bebu svaki dan?

Štoviše, u obiteljima koje teže sterilnim uvjetima za bebu, bolesti se češće manifestiraju, osobito alergijske bolesti.

Stoga, ruski pedijatri savjetuju djeca za kupanje do 6 mjeseci ne više od jednom dnevno, a još rjeđe.

S obzirom da bebe jedva prljave, pranje i pranje su dovoljne. Ruke i lice maramice postoji, i mora se voditi za prevenciju pelenskog osipa, beba ne leži u mokroj peleni.

Koliko mjeseci kupiti dijete svaki dan?

Općenito, međunarodne preporuke - do šest mjeseci djeca kupaju svaki dan, od 6 mjeseci do godine dana - a dan kasnije, a nakon godinu dana je dovoljno vremena za dva-tri dana.

Ako je svrha kupanja - temperiranje učinak, onda morate kupati svaki dan.

Nakon pražnjenja, novorođenče je važno slijediti pupčanu ranu, pa kupanje u prvih 10-15 dana, a ako se provodi, vrlo pažljivo.

Učestalost kupanja: preporuke prema dobi

Malo dijete se ne okreće više od jednom dnevno. Ako se beba zaprlja, ispire se pod tekućom vodom. U ljetnim mjesecima u vrućini dijete se kupati češće kako bi se izbjeglo pregrijavanje tijela. Zimi možete uključiti grijač dok dijete ne bude odjeveno.

Što se tiče vremena kupanja, provodi se 30 minuta prije uzimanja, ili nakon 40-50 minuta nakon hranjenja.

Mnogi radije provode vodene postupke prije večernjih hranjenja.

To doprinosi čvrstog sna djeteta, ali postoje djeca koja su plivanje, naprotiv, uzbuđuje, pa svako dijete mora biti izabran „svoje” vrijeme.

Što se tiče trajanja, kupanje počinje od 3 minute, već idućeg dana produžuje se na 5, a zatim se dovodi do 15-20 minuta.

Općenito, kao i vrijeme kupanja, vrijeme kupanja mora biti individualno. Ako beba voli plivati, a možete se spriječiti dulje, glavna stvar je ne preveliki dijete. Također pratimo kožu: crvenilo, suhoće i piling - znak potrebe za prekidom postupaka vodoopskrbe. Ako je dijete bolesno, ne preporuča se posaditi u vruću vodu kako bi se izbjeglo pregrijavanje. Temperatura beba ispred kupaonice ne bi trebala biti veća od 37,5 stupnjeva, a umjesto kupanja dijete se opere u tušu.

Temperatura zraka u kupaonici bi trebala biti 19-20 stupnjeva u prva tri mjeseca. U budućnosti, takve mjere predostrožnosti su nepotrebne, ali, naravno, nije potrebno urediti nacrte u kupaonici.

Prije kupanja pripremite sve potrebne stvari kako ne biste ometali postupak i idite s mokrim djetetom zbog zaboravljene stvari. Temperatura vode za novorođenče iznosi približno 34 stupnja. Provjerite je pomoću termometra, ne oslanjajući se samo na vlastite osjećaje vode.

U roku od mjesec dana, može se smanjiti za 2 stupnja, u dva mjeseca, optimalna temperatura za dijete će biti 28-30 stupnjeva. Dobar postupak kaljenja biti će ispiran hladnom vodom nakon kupanja: prvo, razlika temperature ne smije biti niža od 1 stupnja, a zatim se postupno dovodi do 22 stupnja. Istodobno nije potrebno previše sipati vodu tako da dijete ne boji. Druga mogućnost: nakon kupanja, bez trljanja s ručnikom, nježno isprati vlažna mjesta i organizirati bebu zračnu kupelj.

Najbolji pokazatelj, što bi trebao biti voda - je ponašanje djeteta. Ako plače, možda je voda previše hladna ili vruća, ako se ponaša, previše je topla. Optimalno, ako se dijete aktivno kreće u vodi.

U vodi za kupanje, osobito u prvom, ne preporučuje se dodavanje aromatiziranih šampona ili eteričnih ulja.

Kuhajte vodu nije potrebno, za kupanje najmanjim mrvicama stane i uobičajeno iz slavine. Kalijev permanganat također nije potreban.

Ako je voda loše kvalitete, možete koristiti filtre za vodu. Prije kupanja temeljito oprati kupku, ali ne i upotrebom kemikalija. Soda i kipuće vode za rukovanje kupelji bit će dovoljni.

Kupanje se može provesti u odrasloj kupelji, pod uvjetom da ga nitko ne koristi osim roditelja. Do 4 mjeseca poželjno je kupati u bebenskoj kupelji. Mnogo je prikladnije za roditelje, a dijete također ne treba mnogo prostora da se vesele u vodi. Nakon 2 mjeseca, već možete izvesti posebne vježbe za kupanje, koje će dodati imunitet na bebu.

Spuštanje djeteta u vodu, drži se tako da se dječja glava počiva na podlaktici roditelja, a pazuha se drže četkicama. Nježno oprati sve nabore, počevši od vrata i završavajući prepone. Obratite pažnju na interdigitalne prostore. Glava se najmanje ispire, tako da dijete ne sjede s mokrom kosom.

Posebni hypoallergenic proizvodi s neutralnom vrijednošću - bebe šamponi ili gelovi se kupuju za dijete. Svakog dana ne trebaju se prati, jer koža bebe već sadrži film koji štiti tijelo od infekcija. Osim toga, zloupotreba sapuna prevladava kožu i ometa lojalne žlijezde. Washclothovi mogu lako ozlijediti osjetljivu kožu, pa je bolje koristiti meku spužvu ili flanelsku odjeću. U svakom slučaju, to bi trebalo biti pojedinačna spužva. Šamponi se upotrebljavaju najviše jednom tjedno. U tom slučaju, glava je oprana sa svakom kupkom, poboljšavajući cirkulaciju krvi u kožu glave.

Nakon godinu dana dijete se može bojati vode. To može biti zbog neugodnih osjeta, na primjer, ako sapun dobiva u oči.

Sada možete kupiti poseban vizir za oči djeteta ili pronaći upute kako to napraviti sami.

Dijete će imati više ugodnih osjećaja ako se roditelji ponašaju mirno i nježno tijekom kupanja.

U dobi od 1,5 godina, dijete možete postepeno privući dušu. To je osobito korisno za neaktivnu djecu s lošim apetitom. Možete tuširati svaki dan, a kupka je dovoljno 1-2 puta tjedno, kombinirajući ga s pranjem glave.

Do dvije godine kupanje za dijete već je zabavna igra, a trajanje se povećava na pola sata. U ovom dobu, prikladno je oprati nakon večernje šetnje, kada dijete igra dovoljno i dolazi kući prljav. Temperatura vode u kadi je oko 28-30 stupnjeva, a zrak je oko 21. U tim godinama već možete dati djetetu spužvu za učenje oprati.

Već možete koristiti dječje pjene i gelove za kupanje, ali se trebate suzdržati od kozmetičkih soli. Često koristimo sapun, ali ne i svaki dan. Izlijevanje čiste hladne vode do 21 stupnja još se prakticira. Nakon kupanja, dijete je prekriven ručnikom i obrisano.

Kupke s Valerianom ili matičnjak pomoći će kod živčanog sloma i nesanice. Nije nužno zlorabiti bilje zato što osuši kožu.

Kupanje u otvorenim rezervoarima počinje u dobi od 2 godine pri temperaturi zraka od 25 do 26 stupnjeva i temperaturi vode od 23 godine. Po mogućnosti je plivati ​​ujutro. U moru se također možete početi kupati sa 2 godine.

U dobi od 6 do 11 godina, jednom tjedno možete oprati. Osim toga, možete se tuširati ako dijete ode u bazen, počnete se znojiti ili zaprljati.

Od oko 11 godina, morate češće oprati, jer koža postaje sve masnija. Tuš se uzima dnevno, plus dodatno nakon vježbanja. Pranje glave nosi iste preporuke kao i za odrasle.

Briga za dijete od 3 do 6 godina

Iz svega navedenog zaključujemo: predškolsko doba mora biti u stanju izvesti određeni broj radnji koji utječu na organizaciju dnevne rutine i brigu za sebe.

a) Počevši od dobi od 3 godine, dječja haljina uz pomoć odrasle osobe, igra s djecom (u skupini), gradi most od 3 kocke, izvlači krug, kaže ime i prezime, baca loptu, stoji na jednoj nozi za 1 sekundu.

b) Polazeći od tri i pol godine, lako dijeli sa svojom majkom, poznaje svoj spol, razumije i ide u tri smjera (naprijed, nazad, itd.), skoči na licu mjesta i naprijed.

c) Počevši od dobi od 4, gumbe s gumbima, pokazuje najdulji vladar, prikazuje križ, privlači osobu (vrlo približno) u tri dijela, razumije riječi i njihovo suprotno značenje (toplo hladno, umor od umora), razumije prijedloge "gore", " unutar "," izvan ", skakanje na jednu nogu.

d) Počevši od četiri i pol godine, izvlači kvadrat, izvlači osobu od 6 dijelova, stoji na jednoj nozi 5 sekundi.

e) Polazeći od 5 godina: odjevena bez pomoći starijih osoba, leži na jednoj nozi 10 sekundi.

Higijenske sposobnosti djeteta

Higijenske vještine su ključna komponenta u skrbi o djeci i održavanju zdravlja. Poželjno je da se preduvjeti budu stvorili (prema dobi djeteta), zbog čega će higijena dobiti interes i užitak. Djetetu koje je naviklo na sudoper, mora imati nisku pouzdanu stolicu. Vlastita kupaonska (sapun, spužva, ručnik, pasta za zube i četka, češalj itd.) Treba staviti na policu na visinu djeteta. Ogledalo bi također trebalo biti na takvoj visini da dijete može gledati sebe, obavljati higijenske postupke (pranje, češljanje, itd.). Dopuniti svoje podatke o vlastitom tijelu i biti sretan svojim urednim izgledom. Dijete bi se trebalo podučavati kako bi održavali stvari osobnog toaleta i odjeće.

Od dobi od tri godine, podučite svoje dijete sljedeće:

- operite se u maloj zdjeli koja se stavlja na niski stol ili stolicu u kupaonici ili u kuhinji; u modernim apartmanima djeca od 4-5 godina trebaju naučiti koristiti slavine i oprati sudoper;

- operite nakon upotrebe WC-a i nakon igre;

- koristiti vodu i; sapun;

- samozastati se - dijete zna kako razriješiti čipke; odrasle osobe od 4 do 5 godina pomažu spustiti rublje (košulje, itd.);

- Oblačite se (dijete ga voli);

- Pažljivo preklopite svoju odjeću;

- Idite u zahod; (ali kada je to neophodno i veliko), neka djeca trebaju pomoć odrasle osobe, iako bi se htjele nositi s tim "zadacima" sami. Noću, neka djeca ustaju na tavi ili na zahodu;

- Operite ruke i četkaste zube prije i poslije jela;

- Posve napunite sve od tanjura, stavite posuđe na mjesto.

Ako se dijete ujutro probudilo, ne biste ga dugo trebali ostaviti u krevetu: bezumni ležanje u krevetu uzrokuje lijenost. Ako dijete treba napustiti dom ujutro, preporučljivo ga je nježno probuditi, tako da on počinje svoj dan smireno i ima priliku jesti bez žurbe. Formiranje djetetove ličnosti je pogrešno ako majka ili baka pokušavaju učiniti sve na svom mjestu, objašnjavajući da nema vremena ili je još uvijek mali.

Ispravite vještine

Prave vještine su cijepljene u ovom određenom dobu. Poželjno je uspostaviti prijateljstvo između djeteta i vode - to će biti jamstvo zdravlja za život. Jutarnje pranje mora biti užitak. Nježan ton koji koriste roditelji, temperatura vode, kvaliteta sapuna, udobnost tijekom pranja (sobna temperatura, čistoća i udobnost u kupaonici, WC i pranje stvari koje se lako mogu dobiti, nedostatak ustrajnosti odraslih - to su elementi koji treba uzeti u obzir kada roditelji pokušavaju podučavati i potaknuti dijete na jutarnji WC.Ovaj postupak bi trebao biti za njega ugodnu naviku.

Ujutro, dijete ne samo da pere ruke i lice nego i cijelo tijelo (od struka i gore), a posebnu pozornost treba posvetiti područjima koja znoj (pazuha, nabora vrata). Četkanje zubi i češljanje kosa je potrebno! U dobi od 5-6 godina, neka se djeca naviknu uzimati čak i jutarnji tuš, a to osim čistoće tijela doprinosi i očvršćivanju tijela i jamči zdravu i lijepu kožu.

Kupujte svaki dan

Ako se uvjeti dopuštaju, dobro je ako dijete dnevno uzima kadu. Kako bi to voljno učinili, djetetu bi trebalo dopustiti da otvori slavinu, prilagodi temperaturu vode i količinu vode u kadi (oko 36,5-37,5 ° zimi i ljeti 35-36 °). Dousing s hladnom vodom i "tuš" (hladno ili toplo) je uređen samo uz suglasnost i želju djeteta. Od dobi od 5 godina beba bi trebala moći prati, iako pod nadzorom. Preporučljivo je da se djeca kupaju prije odlaska u krevet. U ruralnim područjima, kada nema mogućnosti za kupanje djeteta svaki dan, potrebno je organizirati "veliku" kupku barem jednom tjedno.

Nemojte koristiti kaustični sapun, alkalna otopina, ona iritira kožu. Najbolje je koristiti "masnu" sapun, čiste i ne uništavaju tanki sloj masti, koji je pokrio kožu.

Kada dijete sjedne u kadi s vodom, potrebno mu je omogućiti da se slobodno protežu u vodi. Tada je temeljito oprala (starija djeca to mogu sami učiniti). Četka za nokte očistiti prste i nožne prste. Od četrnaestogodišnjeg života dijete se poučava da upotrebljava perilicu, smiruje kožu i čini ga mekom. Počnite lagano oprati, od nogu do koljena i natrag, jer su to najmanje osjetljiva područja. Spužva (tkanina) čini rotacijska kretanja kako bi aktivirala cirkulaciju krvi. Bast za pranje djeteta mora biti mekan, tek nakon 6 godina, možete upotrijebiti grubu, recimo, kosu.

Kako kupiti bebu

Bez obzira na to što dijete diše, treba ga pažljivo izvršiti, jer koža u ovoj dobi može biti vrlo prljava, jer dijete cijelo dane hoda u dvorištu, na igralištima, u sandboxovima itd. Trljanje koži (kao u vodi a nakon kupanja također ima terapeutsku vrijednost: stimulira tromo i smiruje živčanu djecu. Nakon kupanja, dijete je odmah umotano u suhu (zagrijanu zimi) list (pamuk ili frotirni ručnik) i čvrsto utrljava. Koža bebe bi trebala biti čista, ružičasta i meka. Pulov je očistio uši. Nailovi na rukama trebaju se izrezati malo zaokružujući ih, a na nogama - točno, bez rezanja rubova, jer to može uzrokovati da nokti rastu u prst.

Neke majke vjeruju da djetetovo lice treba prati, trljati se sa svojom snagom, ponekad podmazivati. U međuvremenu, lice mnoge djece je grubo, čak i uz pukotine. Dijete mlađe od 5 godina treba da opere lice s vodom i sapunom, a ako je koža vrlo suha, suha, a zatim bez sapuna; U zimi, prije spavanja, beba može biti razmazana tankim slojem bebe ili lanolina, ali ne i trljanjem (čelo, obraze, nos i brada).

Od 5-6 godina, kada se dijete već ispire, na licu može imati mrlje od tinte ili obojenih olovaka ili prašine i prljavštine nakon zabave na otvorenom, lice bi se trebalo prati u večernjim satima samo dobrim kvalitetnim sapunom; Isprati s puno vode. Kada dijete zna kako koristiti vodu i sapun, treba ga naučiti kako pravilno oprati - pustiti mu lice laganim pokretima, bez snažnog trljanja, s malo pažnje kako se sudovi ne bi u oči. Nemojte mučiti bebu, ako prvo pere "mačka" (usta, nos i brada).

Kako smanjiti dječju kosu

Do 4 godine ne smije ostaviti djetetu dugu kosu. Što se tiče dječaka - to je bez riječi. A što se tiče djevojaka, ovo već znači određenu žrtvu. Do 4 godine, dječja kosa je vrlo tanka, krhka i lako zbunjena. Kada ga češete, želite ili ne, ali dio kose je izvučen. Nije potrebno djevojke napraviti fondu "konjski rep", jer se kose skupljene i zategnute elastičnim pojasom počnu mršaviti, postaju tanke u hramovima i oko čela, postaje poput pahuljica. Tanke dlake se ne mogu nastaviti, to je bolna kosa. Ako djevojka dugo traži frizuru, njezina kosa nikad neće biti gusta i jaka. Djevojke koje imaju rastvorenu kosu trebaju promijeniti svoje mjesto nakon svakog šamponiranja.

Kosu treba rezati u smjeru rasta. Na stražnjoj strani glave i iza ušiju ne smije se rezati stroj na kožu.

Za češljanje kose, odaberite četkicu čekinja ili konjske četke (a ne plastiku ili najlon). Djetetova glava je češljana svake večeri kako bi čista kosu od prašine. Obrve su u svim smjerovima uzduž svakog lanca, i konačno su bruseni prema prirodnom smjeru kose.

Temperatura glađe

Nakon što dijete ima 2 godine, možete koristiti šampon za pranje kose. Međutim, ne smije se zaboraviti da je dugotrajna i česta uporaba može učiniti kosu suha i lomljiva. U većini djece kosa je obično normalna (ne suha i nije masna), a niskokvalitetni šamponi mogu dati neželjene rezultate.

Temperatura vode za pranje glave treba biti umjereno topla, u svakom slučaju ne vruća. Šampon razblažen vodom u staklu i upotrijebljen u dvije doze. Isprana kosa je dobro isprala nekoliko puta. Obrišite suhom toplim ručnikom, ne trljajte, a ne uvijanje. Možete sušiti sušilicom za kosu prilagođenu prosječnoj temperaturi. Za održavanje lijepe boje kose, možete isprati nakon pranja Chamomile infuzije.

Zrak, sunce i kretanje - to su čimbenici koji su od najveće važnosti za otvrdnjavanje djetetova tijela. Potrebno je učiniti sve što je moguće da dijete, osobito od predškolske dobi, bude što je više moguće na svježem zraku.

Biljke imaju dobar učinak na djecu; cvijeće, grane s lišćem koje ih dijete može dodirnuti, imaju takvu atraktivnu silu i uzrokuju takvo zadovoljstvo da je teško objasniti. Tumbling u travi - jedna od najživopisnijih zabava za bebu. Seashells, stones, glasses, chestnuts, acorns - sve ima duboko značenje za dijete i trajnu vrijednost (oni se razlikuju od cvjetova i grana koje break i wilt).

Nije lako zadovoljiti dječju ljubav prema životinjama. Često se od djece traži da hodaju u blizini dvorišta, gdje, kako znaju, postoje životinje (pas, mačka, perad). Od posebnog interesa za djecu uzrokuju stanicu, zračnu luku, fontane.

Šetnja ulicom

Vrijeme koje dijete provodi na svježem zraku ima i prednost da se stalno kreće, a to razvija i jača mišiće cijelog tijela. Noge se najbolje razvijaju kada dijete radi na neravnom terenu. Kako bi spriječili ravne noge, dijete mora hodati nekoliko sati bosonogi ili u cipelama s tankim potplatima. Potrebno je pogledati dijete kad počinje hodati krivo. S njim možete vježbati takve vježbe: na vrh prsta, skočiti na jedan, a zatim na drugu nogu, a zatim na obje zajedno (trčati na travi, pokušati "uzeti" objekte s prstima.

Preporuča se da djeca nose zatvorene cipele (ali ne i cipele) na fleksibilnom potplatu, ne jako labavom, ali ne i tijesnom. Svaka cipela bi trebala imati određenu dužinu duljine kako bi lakše prošetala. Cipele "cipele" ne preporučuje se nositi, previše su uske u prstima i otvorene na prednjoj strani, dok hodaju, prsti klize naprijed. Zimi, dijete treba nositi čizme ili čizme. Gumene cipele su štetne: noge u njoj su hladne i znojene.

Kako odjenuti dijete

Odjeća se mora prilagoditi povećanoj pokretljivosti djece i sezone, mora ih zaštititi od hladnoće, vode i prekomjernog sunčevog zračenja. Važno je da se odjeća pusti zrakom i svjetlom. Posteljina i sintetička tkanina ne apsorbiraju vlagu i pridonose znojenju. Najprikladniji za odjeću odjeće od pamučne ili vunene tkanine: i mala mješavina sintetičkih pređa (za trajnost).

Odjeća mora biti mekana, lagana za pranje i ne smije ometati dijete da se kreće. Zato ga treba šivati ​​slobodno na prsima i malo uske u leđima. Kada se dijete ne pomakne, lakše mu je uhvatiti hladnoću. Zato bi djeca trebala nositi pidžamu noću. Potrebno je koristiti odjeću jednostavnog rezanja, lako je staviti i ispustiti, ali istovremeno ne smijete zaboraviti na estetsku stranu, vesele, vesele boje, uspješnu kombinaciju boja itd.

Donje rublje bi trebalo biti samo pamuk (dopušteno je nošenje sintetičkih proizvoda na golom tijelu!). Gum ne smije biti čvrst. Za malo dijete trebate 6 majica i 6-10 parica gaćica.

Kako kupati jednu godinu staru bebu u kupaonici

Jednogodišnje kupanje za bebe - hodanje u kupki

Dijete godine. U ljeto u dači plivao sam u maloj kupki: sjedio sam, igrao igračke, tukao ruku na vodi itd. Kod kuće u velikoj kupelji ne želi sjediti - diže se i šetnje. tj ne boji se, ne želi izaći, ali jednostavno ne želi sjesti. Leđa mi se nakon takvog plivanja spušta. Igračke ne pomažu. Kupili su visoku stolicu na usisavačima - nisu se kotrljali, jučer su ga pokušali staviti u ovu visoku stolicu, vrišteći i razbijati poput ranjenog tigra.

Imate li ga? Da li dijete želi sjediti u nekom trenutku? Ili će ići u školu? Što još možete zanimati?

Oznake: 12-18 mjeseci, 9-12 mjeseci, no što je s vama? Potvrda, higijena / kozmetika / kupanje, što učiniti ako?

Kupanje odraslog djeteta (1,5 godina)

Kupili smo vrlo malu kćer (gotovo) prema Komarovskom, to jest u hladnoj vodi (28-30 stupnjeva) - kao da se stvrdnjava svaki dan. Zatim je izrasla iz kruga, počela se okupati na visokoj stolici pa se još uvijek okupamo; U ovom slučaju nema smisla s gledišta otvrdnjavanja, ne okupamo se više od 15-20 minuta. To smeta djetetu da sjedne, igračke muče (imamo puno različitih stvari), omiljena aktivnost je lupanje vode za pod. Pitanja: kako je to u ovom dobu? Koja je točka svakodnevnog kupanja? Uostalom, higijenski problemi mogu se riješiti bez kupanja i naknadnog čišćenja. Usput, koliko često opereš glavu svoje bebe? Svakodnevno sapunate svoje dijete? I vi koristite perilicu (pitam, jer ne vidim točku, usput, ja ga gotovo ne koristim - ne sviđa mi se)? Pa, na rubu - u knjizi "Moja prva knjiga" u dijelu "Kupanje" nalazi se slika ručnika i lumpy sapuna, moja kćer ne razumije što je to, jer imamo samo tekući sapun, a rukavice su komad odjeće). Ona također neće znati što je hodalica, pa, nekoliko riječi na sitnice)

ADF. Zahvaljujući svima koji nisu odgovorili. Kupanje zamjenjivim tušem i ostaviti kupku nekoliko puta tjedno.

Oznake: 12-18 mjeseci, higijena / kozmetika / kupanje

Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Otvorite, gledajte i preuzmite pite

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup, Prema nekoj vodi, kaša gusta otopina? U kadi je brzo skočio, skočio, skočio, u kadi s nogu kuhališta, ploča za kuhanje! Sapun će pjeniti

I prljavština će ići negdje.

Mi se okupa, kapljamo, au vodi se zabavljamo s tobom!

Noga, leg dolje!

Pen up, pen down! Mi uvijamo noge, a mi plutaju kao uchi! Splash Splash! Bum-bum!

Ljubazno i ​​nježno sapunite dijete mekom klipom za kupanje ili spužvom, pjevajući pjesmu ili razgovarajući s malim praksom: idemo plivati ​​i prskati u vodu, Splashing, frolicking, On će oprati malo. Oprali smo male noge našem slatkom malom djetetu, operemo male ruke dječaka, leđa i trbuha, lica i usana - to je čisto

Ai, frets, frets, Ne bojimo se vode, Mi oprati čist, mama smiješiti. Voda teče, dijete je prigušeno, s gustom vodom - s djetetom sitnice. Spustite vodu

Vodichka, Vodichka, Uma moje lice, Za oči su gledale, Za obraze rumenilo, Da se smijem rotok,

To je zub.

Riba je živjela u jezeru, s vama je plovila do nas (dok vozimo rukom pod vodom, kao da riba pliva). Oprati ćemo dijete, uhvatit ćemo ribu. Nismo hladna voda.

Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Božićno dijete

2 mučninska pitanja, jedan vrlo važan drugi ne tako, savjetujte se: 1. Dijete godine i on ne voli prati! U kupaonici, vrišteći opsjednutosti, razbija se, općenito plače, neki pakao. Negdje do 10-11 mjeseci sam strogo oprala u svojoj kupki, nisam se svidjela od rođenja, ali nekako sam to učinila, nisam plakala. Kad sam naučila s pouzdanjem, stajao sam pranje, nisam bio zainteresiran za igračke. Zatim smo odlučili ukloniti kupelj i sada ga okupati stojeći u velikoj kupki. Jednom je stvarno volio, ali kako je odsječeno! Glava ne daje pranje, jedva kako se nositi, držite ga u tri: mene, tata i baka. I tuš se ne dopušta da se ispire, uopće se blijedi od toga! Savjetujete što učiniti? Kako podučavati dijete da jede samu žlicu i pijem iz šalice? Kupili su posebnu, djetinjastu, zakrivljenu žlicu, ali on samo igra s njom. Zainteresirani ste za moju žlicu za hranjenje, ali ne koristite za namjeravanu svrhu. Oznake: 12-18 mjeseci, higijena / kozmetika / kupanje