Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Hrana

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Oporavak nakon carskog rezima: preporuke o tome što se može i ne može učiniti

Oporavak nakon cezariana - tako počinje majčinstvo ženama koje su zbog medicinskih razloga morale napustiti prirodno porođaj. Ovaj teški proces zahtijeva strpljenje i povećanu pažnju na vlastito zdravlje - može se vratiti na punu tjelesnu aktivnost tek nakon 2 mjeseca, tijekom kojih je potrebno poduzeti zabrane i raditi na sebi kako bi se osiguralo pravilno liječenje unutarnjih i vanjskih šavova.

Cesarejska sekcija

Apsolutni su nazivi za carski rez (CS), u kojima je izlaz fetusa kroz rodni kanal nemoguć i relativan kada prirodni tijek rada prati rizik. Treba napomenuti da s razvojem lijekova, popis indikacija postaje sve rašireniji: broj dijagnoza u kojima se cezarijanstvo smatra jednim od alternativa sada se prenosi u kategoriju apsolutnih.

Postoji i mogućnost držanja COP-a na zahtjev žene, bez medicinskih indikacija. Koliko je opravdan ovaj izbor? Stručnjaci na temelju teorije, vlastitog iskustva i statističkih istraživanja daju argumente za i protiv, ali njihova uvjerenja o ovom pitanju mogu dovesti do zaključnih zaključaka: neki se trude za prirodno porođanje, drugi govore o prednostima operacije. Istodobno, moderne medicinske tehnologije poboljšavaju se u oba smjera.

Cezarianno odjeljak se obavlja rutinski ili kao hitan slučaj. U slučajevima kada je odluka o kirurškoj intervenciji napravljena prije početka rada, pacijent može dobiti detaljne informacije od liječnika o metodama anestezije, disekciji tkiva i šivanja. Tehnika se odabire ovisno o zdravstvenoj ispravnosti majke i fetusa, anatomskom mjestu unutarnjih organa, obilježjima tkiva trbušne stijenke i maternice, kao io profesionalnim vještinama kirurga.

Bol u trbuhu može biti:

 • niži medijan - od veze stidnih kostiju do pupka, koji se koristi za brzo izlučivanje fetusa;
 • poprečno - u pubičkoj regiji, ima nekoliko varijacija, s tom tehnikom lakše je vratiti peritonejsko tkivo.

Postoji niz tehnika za disekciju maternice, čija upotreba ne ovisi o načinu otvaranja abdominalnog zida, ali u praksi svaki kirurg ima svoju dobro razvijenu tehniku. Izbor metode anestezije (epiduralna, spinalna anestezija ili opća anestezija) ovisi o odlukama anesteziologa. S djelomičnom anestezijom, ako nema potrebe za reanimacijskim mjerama, dijete se dade majčinim rukama odmah nakon uklanjanja. Sintetički apsorbirajući materijali koriste se za šivanje.

Faze carskog reza:

 1. Priprema: poduzimaju se potrebni testovi i imenuje se vrijeme operacije. Želuca se očisti, odgovarajuće područje kože se dezinficira, a kateter se stavi da se ukloni urin.
 2. Anestezija: u slučaju parcijalne anestezije postavlja se zaslon koji ometa područje gledanja za pacijenta.
 3. Kirurška intervencija: disekcija peritoneuma, otvaranje maternice, uklanjanje djeteta, rezanje pupkovine i uklanjanje potomstva, sekvencijalno šivanje.
 4. Postoperativno razdoblje: najmanje jedan dan pacijenta treba leći u jedinici intenzivne njege. Budući da su pod stalnim promatranjem, žene se udaljavaju od anestezije, eliminirajući rizike od nepredviđenih komplikacija i reakcija. Zatim se propisuje lijek za pacijente koji normaliziraju kontraktilnu funkciju maternice, vraća mokrenje i gastrointestinalni trakt. Ako je potrebno, uvedeni su analgetici i antibiotici.

Rizici tijekom operacije i moguće komplikacije

Bolničko liječenje prije operacije (od 1 dana do 2 tjedna) ovisi o medicinskim pokazateljima za praćenje stanja majke i djeteta, prateći i dijagnostički postupci, a odlučuje se o istim parametrima za ispuštanje. Poslijeoperacijsko liječenje u bolnici u maternici traje prosječno 5-7 dana.

Korištenje carskog dijela glavni je čimbenik u smanjenju statistike smrtnosti kod novorođenčadi, no kirurška intervencija utječe na njih:

 • određeni dio lijekova prodire u dišni sustav cirkulacije, što može dovesti do opijenosti, depresije respiratornog refleksa, bolne letargije i pasivnosti u prvim danima života;
 • tekućina i sluz nisu potpuno gurnuta iz pluća, što može dovesti do upale pluća;
 • padovi tlaka tijekom ekstrakcije djeteta mogu uzrokovati mikro-lezije u mozgu;
 • ukupna prilagodljivost tijela se smanjuje jer se pri rođenju bez stresa ne proizvodi hormoni koji su odgovorni za prilagodbu novorođenčeta u vanjsko okruženje.

Žena može imati sljedeće komplikacije:

 • Stvaranje patoloških prianjanja u crijevima i ligamentima koji drže organe urogenitalnog sustava. To može biti rezultat produljenog rada, krvi i amnionske tekućine koja ulazi u trbušnu šupljinu, upalnih procesa. To dovodi do crijevne opstrukcije, tubalne neplodnosti, savijanja maternice i nepravilnih menstruacija.
 • Postoperativna kila i funkcionalna oštećenja trbušnih mišića povezanih s greškama u tkiva. To dovodi do probavne smetnje, bolova u leđima, izostavljanju vagine, maternice, formiranju pupčane kile.
 • Oštećenje korijena živca tijekom spinalne i epiduralne anestezije. To dovodi do bolova u leđima, tremor i ukočenost udova.
 • Postpartum endometritis - infekcija unutarnjeg sloja maternice s različitim patogenima, manifestira se nekoliko dana nakon carezije i javlja se zbog smanjenja zaštitnih funkcija tijela. To dovodi do bolova u abdomenu, atipičnog pražnjenja, groznice.

Da bi se spriječili rizici, glavnu ulogu imaju:

 • odgovarajući izbor metoda rada i rehabilitacije;
 • sukladnost sa standardima za vrijeme operacije;
 • kvalitetu korištenih lijekova i materijala za šivanje;
 • postoperativna terapija;
 • Kvalifikacija kirurga i medicinskog osoblja.

Razdoblje oporavka

Nakon carski rez, potrebno je vrijeme za liječenje ozlijeđenog tkiva i hormonalnih prilagodbi nakon poroda. Moramo ostati tjedan dana u rodilištu, a potom izdržati stalne bolne bolove, koje će ih zadržati napete i ograničiti kretanje, prilagoditi režim i prehranu, a istodobno se naviknuti na majčinske dužnosti. Komunikacija s djetetom i podrška voljenima uvelike ublažava situaciju, ali u ovom slučaju, želja za bržim oporavkom često dovodi do preopterećenja koja samo produžuju bolno razdoblje.

Nosio je grudnjak

Posebno oblikovani zavoj popravlja organove trbušne šupljine, pomaže u uklanjanju prolapsa i ublažava bol. Nošenje je moguće samo s dobrim stezaljkama i normalnim funkcijama crijeva. U prva 4 tjedna nakon operacije, zavoj se stavlja na 3-4 sata dnevno, pogotovo kada trebate ustati, sjediti i hodati. Nakon toga možete ići u odjeću uske lanene.

Značajke napajanja

Izbor prehrane ima za cilj nadopunjavanje nedostatka željeza, vraćanje probave i metabolizma vode, te osiguravanje laktacije. U razdoblju kada još dugo ležete, morate koristiti više vlakana kako biste spriječili konstipaciju. Opće preporuke odnose se na isključivanje prženih, slanih, pušenih proizvoda, potrebu za djelomičnom prehranom. Preporučljivo je pojedinačno isključiti proizvode koji uzrokuju stvaranje plina. Možete piti poseban tijek vitamina za majke za njegu.

Intimni život i sport

Bez obzira na tjelesnu kondiciju, povratak na poznate sportaše moguć je samo 6 mjeseci nakon operacije. Preopterećenje, kao i prekomjerno ograničenje kretanja, može komplicirati proces ozdravljenja. Posebne nježne vježbe usmjerene na prevenciju varikoznih vena i tromboflebitis, izvođenje mišića zdjelice trebalo bi se obavljati svakodnevno s postupnim povećanjem broja nabora.

Nakon cezariannog dijela, žena će morati proći kroz razdoblje seksualne apstinencije najmanje 8 tjedana, dok su sve vrste stimulacije kontraindicirane jer rizik od komplikacija nije uzrokovan ranjivostem na infekcije, već i opasnošću mehaničke ozljede trbušne šupljine. Seksualni život nastavlja se nakon zaustavljanja pražnjenja, prolazi kroz testove i ultrazvuk kako bi se potvrdilo unutarnje iscjeljenje.

Higijena i skrb o šavovima

Briga o šavovima u porodničkoj bolnici obavlja medicinsko osoblje, a na dan pražnjenja prestaje iscjedak iz rane, uklanjaju se ili rješavaju šavovi. Kod kuće je potrebno osigurati sterilnost i zaštititi zahvaćeno područje od mehaničkih oštećenja. Koriste se dezinficijensi i sredstva za izliječenje. Kozmetički izgled ožiljka ovisi o svojstvima organizma. Korekcijske mjere (lasersko poliranje, korekcija fotografije) treba odgoditi najmanje godinu dana.

Spavati i odmoriti

U početku, rodbina bi joj trebala zaštititi od prekidnog spavanja noću i pomoći u bilo kojoj aktivnosti koja zahtijeva fizičko naprezanje, na primjer, kupanje bebe ili njegovu bolest kretanja. Postupno prijelaz iz kreveta na normalan način obavlja se obavljanjem vježbi u hodanju i sjedenju nekoliko puta dnevno.

Dojenje nakon operacije

Dojenje može početi s kašnjenjem, postoji i određeni rizik od odsutnosti ili nedostatka majčino mlijeka, pa je neophodno dodatno hranjenje s mješavinama. Liječnici savjetuju da ne odustaju od pokušaja podučavanja djeteta na dojenje, da ga češće vode u svoje ruke i da se primjenjuju na prsa, a ne prema rasporedu, ali na zahtjev. Ako je dijete već naviklo na bradavicu, morate izraziti mlijeko i pokušati zadržati lakta čak iu malim količinama.

Ostale preporuke

Uzimanje analgetika zaustavlja se u rodilištu, a liječnici ne preporučuju zaustavljanje boli, koristeći ih kao pokazatelj tjelesne aktivnosti. Osjećaji boli omogućuju fizičke vježbe, predlažu kako pravilno izaći iz kreveta, koliko vremena provesti na nogama ili u sjedećem položaju.

Posljedica anestezije može biti paroksizmalni kašalj uzrokovan nakupljanjem sluzi u bronhija. Da biste izbjegli razlike u šavovima, trebate kontrolirati ovaj proces, držeći mjesto šavova dlanovima i kašljajte na jakim izdisajima.

Što kategorički ne može učiniti?

Život nakon carskog rezima poboljšava se samo s vremenom, a proces rehabilitacije ne samo da se produžuje na vrijeme, već se ne može jasno predvidjeti. Važno je razumjeti da su zabrane mjere prevencije komplikacija koje omogućuju skratiti razdoblje oporavka i potrošiti je kod kuće pored djeteta.

Prva stavka na popisu ograničenja je zabrana podizanja težine veće od 3 kg do potpunog ožiljka uterinskog tkiva. Tijekom tog razdoblja, također ne možete napraviti oštre pokrete, na primjer, podići ili savijati. U prvih mjeseci nakon operacije ne može se vruće kupke.

Važno je odstupiti od stereotipa da se ograničenja mogu ukloniti ako se bol zaustavi, a šava na abdomenu je odgođena. Komplikacije iz unutarnjih upalnih procesa i abnormalno scarring maternice mogu biti skrivene, stoga je važno ne zanemariti signale upozorenja i ne prekršiti zabrane koje je postavio liječnik na temelju individualnih karakteristika pacijenta.

Kada trebam odmah otići liječniku?

Ovisno o intenzitetu simptoma, trebate nazvati hitnu pomoć ili se obratite svom liječniku ako:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • atipične promjene idu;
 • šav je upao;
 • slabost, vrtoglavica, povraćanje, oštre bolove.

Nedostatak stolice i problemi s mokrenjem također su signal upozorenja koji zahtijeva stručne savjete. Komplikacije nakon CS mogu se pojaviti nakon razdoblja oporavka, čak i godina nakon operacije. Bez obzira na to kako se osjećate, svakih šest mjeseci trebate pregledati ginekolog i potražiti liječničku pomoć za bol u trbuhu i nepravilne menstruacije.

Kada je moguće ponovo rađati, koje su značajke rada nakon carskog dijela?

Obično se spremnost za drugu zdrava trudnoća javlja 2 godine nakon operacije. Izbor između ponavljajućeg carskog ili prirodnog porođaja ovisi o osobitosti ožiljaka uterusa i o tome zašto i kako je operacija prethodno provedena. Obično, liječnici dopuštaju ne više od 3 carske rezove.

Cezarejski dio: kako se brzo oporaviti nakon operacije?

Otprilike 20% rođenih odvija se u carski rez. Operativne isporuke obavljaju se iz medicinskih razloga, a cilj im je očuvati zdravlje i život majke i djeteta u prisutnosti raznih patologija. Oporavak nakon cezariana događa se duže nego nakon normalne dostave i ima svoje osobine.

Žena nakon operativnog rada treba zapamtiti da je proživjela pravu operaciju na trbuhu. Stoga, pokušaji vraćanja na svoj bivši ritam života što je prije moguće nepotrebni su rizici. Postupak oporavka je spora, a sve preporuke liječnika i pravila skrbi o kirurškom šavu treba slijediti.

Prvih dana nakon cezariannog dijela

Prvi dan mlada majka ostaje u jedinici intenzivne njege pod nadzorom medicinskog osoblja. Prvih sati nakon operacije, zabranjeno je penjanje i hodanje - ovo je preduvjet za sve trudnice nakon operativne dostave. S normalnim blagostanjem i nedostatkom komplikacija novorođenčadi dovodi majku 8 sati nakon rođenja.

Ako je sve u redu i stanje mlade majke ne uzrokuje zabrinutost, drugi dan se prenosi na postnatalni odjel. Od sada će imati više prilika za pomicanje i brigu o bebi.

U prvim danima boravka u rodilištu, žena redovito pregledava stručnjaci, procjenjuju kontraktilnu aktivnost maternice i proces ozdravljenja šavova.

Od drugog dana, mlada majka može ustati po prvi put, početi šetnju i stavljanjem djeteta na prsa. Od trećeg dana dopušteno je sjesti. Sve to vrijeme, medicinsko osoblje provodi liječenje šavova s ​​antisepticima. Pacijent će dobiti daljnje preporuke o brigu o šavu od liječnika nakon izbacivanja iz bolnice.

Značajke postoperativnog razdoblja

Cezarianni dio provodi se kirurškim disekcijom trbuha i maternice žene, tijekom kojeg se beba i njegove fetalne membrane uklanjaju vani. Ova manipulacija, tako poznata medicinskom osoblju, ogroman je stres za ženu. Oporavak nakon operacije "carskog reza" trajat će barem nekoliko mjeseci. Nakon toga, mlada majka će se vratiti u svoje bivše fizičko i psiho-emocionalno stanje.

Maternica nakon rođenja se vraća u prenatalnu državu 8 tjedana. Incizija maternice, oteklina i krvarenje na području šivanja, kao i veliki broj šavnih materijala, znatno usporavaju proces regeneracije tkiva i predisponiraju razvoj infektivnih i upalnih komplikacija u zdjelici.

U postoperativnom razdoblju, rizik od prijama infekcije je deset puta veći nego kod normalne dostave!


Stanje žene nakon operacije u velikoj mjeri ovisi o izboru kirurške tehnike, količini i kvaliteti materijala za šivanje, odgovarajućoj antibiotskoj terapiji i pravovremenoj prevenciji komplikacija. Usklađenost sa svim tim čimbenicima zajedno osigurava brzu normalizaciju dobrobiti nakon cezariannog dijela.

Što se apsolutno ne može učiniti nakon operacije?

Ispunjavanje pravila rehabilitacije ubrzava stopu oporavka tijela. Nakon operativne isporuke, morate napustiti svaku intenzivnu tjelesnu aktivnost. Dopušteno je samo ustati i hodati polako, uzimajući pauze svakih 15 minuta.

U drugim je slučajevima poželjno lagati. Nakon iscjednje, bolje je povjeriti bližnjem rođaku ili pomoćniku glavne brige o kući i dio njege djece. Ako su ti zahtjevi zanemareni, povećava se vjerojatnost komplikacija nakon poroda, kao što je neusklađenost šavova, bol i krvarenje maternice.

Nakon što carski rez ne može:

 • da se bavite tjelovježbom i vježbanjem 10 tjedana;
 • iscijediti abdominalne mišiće dok se postpartumski pražnjenje ne zaustavi i šava se potpuno izliječi - oko 6 tjedana;
 • sjede za 3 dana;
 • kupanje ili tuširanje u prvih 7 dana (prijeti da se mokri i naknadno upalu šavova);
 • trljajte šav sa spužvom ili tkaninom sve do 14 dana od operacije;
 • dizanje od 3 kg ili više tijekom prvih 8 tjedana;
 • jesti čvrstu hranu tijekom prvih 3 dana;
 • imati spolni odnos sve dok ne završi poslijeporođaj - lochia;
 • ostati trudni i roditi se unutar sljedećih 2 godine.


Ako se slijede ove preporuke, oporavak nakon isporuke kroz carski rez će biti brži za mladu majku. Ako se pojave problemi, na primjer, ubadanje šavova ili jačanje lohii, potrebno je konzultirati liječnika.

Pravilna prehrana

U prvih 24 sata nakon operacije, dopušteno je da piju samo čistu karboniziranu vodu, po mogućnosti s dodatkom soka od limuna. Ne brinite zbog činjenice da će prvi dan morati gladovati. U ranom poslijeoperacijskom razdoblju, fizička gladi praktički se ne osjeća, jer se žena u radu "hrani" uz pomoć posebnih droppera.

Drugi dan, nakon prijenosa iz jedinice za intenzivnu njegu u redovnu sobu, prehrana mlade majke treba biti u skladu s blagom prehranom preporučenom nakon operacije abdomena.

Čvrsta hrana je potpuno isključena. Možete jesti malo, bez preopterećenja probavnog trakta. Poželjno je ograničiti pire krumpir, doveden u tekuće stanje uz pomoć vode, pečenih jabuka i niske masnoće kefir.

Trećeg dana možete ući u dijetalnu piletinu ili govedinu juhu, kuhanu u trećoj vodi. Do četvrtog dana dodaju se parne kuglice, pire meso skuhano, skuhani sir, mliječ i kompoti.

Od 5. dana možete se postupno vratiti na uobičajenu prehranu, uzimajući u obzir preporuke za majke koje se bave djetetom. Da ne bi ugrožavalo probavni trakt novorođenčadi, mlada majka mora odreći slatkiše, crveni voće i povrće, kupus, mahunarke i još mnogo toga. Pročitajte više o hranjenju majke za njegu →

vježbe

Za mlade majke koje su podvrgnute carevima postoje posebne vježbe s ciljem vraćanja cirkulacije i fitnesa, što se može obaviti u roku od nekoliko dana nakon operativne dostave.

Na primjer, Kegel vježba, čija je suština komprimiranje i opuštanje mišića perineuma. Mišići se drže u trajanju od 15 sekundi, nakon čega se istodobno opuštaju.

Izvođenje Kegelovih vježbi ujutro i navečer za 10 kompleta pomaže u sprječavanju prolapsa maternice i urinarne inkontinencije, vraćaju izgubljenu elastičnost mišića.

Da biste vratili nakon što se carski pas dogodi brže, nakon nekoliko dana nakon operacije možete početi izvoditi sljedeći niz vježbi, koji ne samo da ima pozitivan učinak na oporavak tijela, nego također pomaže u uklanjanju boli:

 • leži na leđima, naprsujte i pridružite se koljena jedni drugima na 5 sekundi, a zatim opustite noge;
 • odvojiti noge na strane i vratiti ih u početni položaj;
 • čine rotacijska kretanja stopala u različitim smjerovima;
 • povucite čarape za sebe i dalje od sebe;
 • milovanje donjeg abdomen u kružnom gibanju u smjeru kazaljke na satu, pomažući uterus se smanjiti bolje.

Nakon što liječnik ukloni šavove, možete započeti lagane vježbe s ciljem jačanja trbušnih mišića. Bolje je započeti s elementarnim - crtanje abdomena u sjedeći položaj ili položaj skuta.

U jednom pristupu, morate izvesti 20 takvih pokreta, vježbe se vrše 2 puta dnevno. Ne preporučuje se izlaganje ozbiljnijem tjelesnom naporu tijekom sljedećih 2 mjeseca. Isto vrijedi i za početak seksualne aktivnosti.

Obnova ciklusa nakon carskog reza

Unutarnja površina maternice izgleda poput krvarenja velike rane. Njezino iscjeljivanje prati oslobađanje krvi u prvim danima, a potom s mukozno-sukcinskim sekretima (lochia) - u drugu. U prosjeku, proces regeneracije maternice traje oko 6 tjedana. Pročitajte više o tome što treba biti raspodjela nakon carskog →

Vraćanje menstruacije nakon carskog reza ne razlikuje se od prirodnih porođaja. Mnogo u oba slučaja ovisi o tome hoće li mama majka dojiti bebu.

Na primjer, ako se laktacija ne provodi ili je zaustavljena tijekom prvog mjeseca nakon poroda, ženska menstruacija prilično brzo dolazi - u narednih 2-3 mjeseca. Ako je proces dojenja uspostavljen i traje više od nekoliko mjeseci, razdoblja se mogu pojaviti šest mjeseci kasnije ili kasnije.

Također, proces vraćanja ciklusa ovisi o sljedećim čimbenicima:

 • hormonalni status;
 • intenzitet proizvodnje majčinog mlijeka;
 • režim hranjenja;
 • opće zdravlje žene;
 • datum uvođenja komplementarne hrane;
 • prehrambene navike mlade majke;
 • dob;
 • prisutnost kroničnih bolesti;
 • stil života, loše navike.

Oporavak usta

Cjelokupna faza oporavka maternice nakon carezije traje od 18 do 24 mjeseca. Tijekom tog razdoblja obnavlja se mišićni sloj maternice, koji je oštećen kao rezultat kirurške disekcije.

Kao rezultat toga, ožiljak se formira na zidu organa za reprodukciju. Gledanje njene formacije bit će liječnik s ultrazvukom.

Čuvanje šavova

Šavovi nakon operacije posebno su oprezni. Sedam dana nakon cezariana (prije uklanjanja šavnih materijala ili spajalica), medicinska sestra svakodnevno tretira postoperativnu ranu antiseptičkim otopinama i ažurira preljev. Kod 5-7 dana uklanjaju se šavovi, zavoj se više ne primjenjuje.

Ako je operacijska rana bila sašivena materijalom za šivanje sa samoupojnim učinkom, šavovi se tretiraju na isti način, ali nisu uklonjeni. Takve niti obično potpuno nestanu nakon nekog vremena.

Ožiljak kože će nastati u roku od tjedan dana nakon operacije, tako da mlađa majka može prisustvovati tuširanju. Glavna stvar nije da se fizički trudimo postoperativnoj rani, kao što je trljanje s podloškom. Da biste to učinili, pričekajte još jedan tjedan.

Dojenje nakon operacije

Ako, nakon normalnog fiziološkog rada, mlijeko stiže 3. dan, a nakon cezariana to će se dogoditi bliže 5. danu. Lako je to objasniti: tijekom neovisnog rada u ženskom tijelu, dolazi do porasta hormona koji stimuliraju ne samo početak rada već i laktaciju.

Operativni radovi obično se obavljaju na planirani način, tj. Puna se spremnost tijela za porođaj ne uzima u obzir. Stoga hormon koji aktivira proizvodnju majčinog mlijeka počinje ući u krvotok žene kasnije, nakon završene operacije.

Ne brinite zbog činjenice da će novorođenče morati gladovati u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Privremena odsutnost majčinog mlijeka neće utjecati na njegovu težinu i još više zdravlja jer će ga medicinsko osoblje, ako je potrebno, sigurno hraniti s formulom za dojenčad.

Komplikacije i njihova prevencija

Najčešće komplikacije koje sprečavaju oporavak nakon cezariana su infekcijski upalni procesi i krvarenje maternice. Infekcija može utjecati na kiruršku šav, s mogućom gnojidbom, kila, te u teškim slučajevima - ligaturi fistula. Prevencija se sastoji od odgovarajuće brige o šavovima i obveznog liječenja antibiotika nakon poroda.

Postoji i rizik od varikoznih vena, tromboze i općeg pogoršanja vene. U postoperativnom razdoblju ne isključuju se komplikacije poput edema donjih ekstremiteta, egzacerbacija vene varikoze i tromboflebitis te druge ozbiljne komplikacije. Stoga žena mora početi ustajati i hodati dan nakon operacije - to sprečava stagnaciju vene.

Takve komplikacije nakon cezariana kao endometritisa, adnexita, parametrisa, placentnog polipa i hematoma nisu odmah otkrivene nakon porođaja, ali u budućnosti mogu utjecati ne samo na zdravlje žene već i na reproduktivne sposobnosti općenito. Stoga, kada se pojavljuju krvarenje maternice, bol ili nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Oporavak nakon carezije zahtijeva puno snage i strpljenja od žene. Stalna bolna bol, ograničena tjelesna aktivnost, potreba za redovitim liječenjem šavova su sve teške, a novorođenčad također zahtijeva odgovarajuću njegu.

Vrijeme oporavka može biti odgođeno nekoliko mjeseci i za to razdoblje žena treba pomoć voljenih. Moralna i fizička udobnost pomoći će mladoj majci brzo nadvladati postpartum pozornicu.

Autor: Olga Rogozhkina, opstetričar-ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Informativni članak o carski rez

Čestitamo, postali ste majka! Iz nekog razloga niste mogli roditi sami, a beba je rođena zahvaljujući carski rez. Preporuke koje dobivate od liječnika prilikom izbacivanja iz bolnice uvelike će se podudarati s onima koje su primile žene koje su rodile kroz rodni kanal. No, bit će neke razlike - saznat ćete ih o ovome članku.

Tijek rada

Cezarianni dio je abdominalna operacija, a provodi se pod općom anestezijom (anestezijom) ili epiduralnom anestezijom1. Prednji trbušni zid je otvoren u slojevima: prvo, kirurg smanjuje kožu - preko, duž linije dlačica stidne dlake ili duž, od pubisa i pupka. Ono što će biti rez ovisi o izboru operativnog liječnika i situaciji. Potom se potkožno masno tkivo disektira, aponeurosis2, mišići i peritoneum se otvaraju; urezuje se urez u maternici - dijete se izvadi kroz njega, a zatim posteljicu. Nakon toga, rana se zavija u slojevima obrnutim redoslijedom. Na koži nametnuti konac - ili apsorbirajući ili neabsorbable (potonji se uklanjaju 6-7 dana nakon operacije) - ili metalne zagrade. Izbor niti ovisi io preferencijama kirurga i prisustvu jednog ili drugog materijala za šivanje.

Moguće komplikacije

Od komplikacija cezariannog dijela može se zabilježiti endomimetri - upala maternice. Naravno, u ovom se slučaju javlja češće nego nakon spontanog rada. Jasno je da tijekom operacije dolazi do izravnog kontakta šupljine maternice sa zrakom, koji se ne može potpuno sterilizirati. Za prevenciju endomyometritisa, antibiotici se propisuju nakon operacije. Kratko će to biti staza ili dugo - ovisi o popratnim bolestima žene i morbiditetu ove operacije. Nakon cezariannog dijela, maternica ugovara lošije nego nakon dostave kroz rođendanski kanal, jer tijekom operacije uterus mišići presijeca. U tom smislu, češće dolazi do podvrgavanja (kršenja kontrakcije) uterusa, što zahtijeva imenovanje dodatne terapije usmjerene na poboljšanje kontraktilnosti maternice. Ova terapija se provodi u rodilištu za 2-5 dana.

Nakon operacije

Oslobođeni od rodilišne bolnice u odsutnosti bilo kakvih komplikacija 7-10 dana nakon kirurške dostave.

dojenje

Ako nakon spontanog porođaja mlijeko dolazi u 3-4 dana, a zatim nakon carskog rezima - na 4-5. To je zbog činjenice da kada žena samostalno uđe u porođaj, ona pušta određene hormone u krvotok, što između ostalog stimulira proizvodnju majčinog mlijeka. Ako se cezarianski odjel izvodi na planirani način, tj. Prije razvoja rada, hormon koji stimulira laktaciju počinje teći u krv, kasni nakon isporuke. No, o težini i stanju djeteta nema praktički nikakav učinak, jer ako je potrebno, dopunjuje se posebnim prilagođenim mješavinama.

Potrebna ograničenja

Pacijenti i njihovi rođaci često pitaju je li moguće podizanje utega nakon operacije, ući u sport i općenito što se može i ne može učiniti tijekom tog razdoblja. Odgovor na prvo pitanje nije jasan. Kirurzi, na primjer, nakon abdominalnih operacija ne dopuštaju svojim pacijentima da podižu više od 2 kg za 2 mjeseca. Ali kako reći tu ženu koja će se brinuti za bebu? Stoga ne preporučujemo puerpera po prvi put (2-3 mjeseca) carskog reza da se podigne više od 3-4 kg, tj. Više od težine djeteta.

Žene nakon spontanog porođaja, odmah možete raditi na svim mišićima tijela (idealno, ako je trudnica trudna majka to učinila).Pacijenti koji prolaze kroz carski rez, mogu raditi na trbušnom pritisku najranije mjesec dana nakon isporuke.


S obzirom na nastavak seksualnih odnosa nakon operativne dostave, ovo razdoblje je isto za operirane pacijente i za žene koje su rodile kroz rodni kanal. Nakon rođenja maternica je velika površina rane (na mjestu vezanja placente i fetalnih membrana). I kao što znate, zaraza lako "sjedne" na bilo koju ranu. Postupak ozdravljenja površine rane popraćen je sekretima, tzv. Lochia. Isprva su krvavi, zatim krvavi i sluzavi. Lochia se izlučuje unutar 6-8 tjedana nakon isporuke. Cjelovita obnova sluznice maternice karakterizira prestanak ovih sekreta. Nakon toga možete nastaviti seks, ali ne zaboravite na sredstva kontracepcije, tako da neplanirana trudnoća ne nastupi.

Opstetričari još uvijek nisu došli na zajedničko mišljenje o pitanju mogućnosti spontanog rada kod pacijenata koji su prošli kroz prethodni carski rez i imaju ožiljak na maternici. U pravilu, ožiljak na maternici je samo po sebi pokazatelj ponovnog cezariannog dijela. Ali ponekad su iznimke moguće. U svakom slučaju, ako biste željeli roditi sebe, taj se problem rješava pojedinačno, ovisno o stanju vašeg zdravlja, stanju ožiljka (procjenjuje se prema ultrazvuku), tijeku postoperativnog razdoblja i mnogim drugim okolnostima.

Elena Nesyaeva
Liječnik-ginekolog, opstetrika i ginekologija MMA. IMSechenov

Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Oporavak nakon carskog reza

Kako brzo dobiti oblik nakon carskog cara

Čestitamo, postali ste majka! Iz nekog razloga niste mogli roditi sami, a beba je rođena zahvaljujući carski rez. Preporuke koje dobivate od liječnika prilikom izbacivanja iz bolnice uvelike će se podudarati s onima koje su primile žene koje su rodile kroz rodni kanal. No, bit će neke razlike - saznat ćete ih o ovome članku.

Cesarejska sekcija

Cezarianni dio je abdominalna operacija i izvodi se pod općom anestezijom (anestezijom) ili epiduralnom anestezijom 1. Prednji trbušni zid je otvoren u slojevima: prvo, kirurg smanjuje kožu - preko, duž linije dlačica stidne dlake ili duž, od pubisa i pupka. Ono što će biti rez ovisi o izboru operativnog liječnika i situaciji. Zatim se diskura potkožno masno tkivo, otvaraju aponeurosis 2, mišići i peritoneum; urezuje se urez u maternici - dijete se izvadi kroz njega, a zatim posteljicu. Nakon toga, rana se zavija u slojevima obrnutim redoslijedom. Na koži nametnuti konac - ili apsorbirajući ili neabsorbable (potonji se uklanjaju 6-7 dana nakon operacije) - ili metalne zagrade. Izbor niti ovisi io preferencijama kirurga i prisustvu jednog ili drugog materijala za šivanje.

Moguće komplikacije tijekom carskog reza

Kao i svaka druga operacija, tijekom kojih se obavlja rez prionjivih tkiva i, prema tome, krvnih žila, povezana je cezarianna sekcija s određenim gubitkom krvi. Normalni gubitak krvi tijekom spontanog rada je približno 200-250 ml; takav volumen krvi lako je obnovljen ženskim tijelom pripremljenim za to. Cezarianna sekcija podrazumijeva da je gubitak krvi mnogo fiziološkiji: prosječni volumen od 500 do 1000 ml. Naravno, pacijentovo tijelo sam se ne može nositi s ovim problemom. Stoga, tijekom operacije i u postoperativnom periodu, obavlja se intravenozna primjena otopina koja zamjenjuju krv, a ponekad i krvna plazma, masu eritrocita ili cijelu krv - to ovisi o količini krvi izgubljenu tijekom operacije i sposobnostima pacijentovog tijela.

Tijekom operacije, integritet peritoneuma je uznemiren - poklopac, koji omogućava slobodno peristaltik crijeva - kretanje, poticanje hrane. Nakon operacije, u pravilu se pojavljuju adhezije - adhezije između crijevnih petlji i drugih unutarnjih organa. Ako se ljepljivi postupak malo izražava, pacijent to neće osjetiti; ako značajke tijela podrazumijevaju razvoj opsežnog procesa prianjanja, mogu se pojaviti problemi s stolicom, a mogu se pojaviti bolovi u trbuhu, osobito u donjim dijelovima. Liječenje u ovom slučaju ovisi o težini adhezije. U blagim slučajevima fizioterapija je dovoljna, au teškim slučajevima može se postaviti pitanje kirurškog liječenja (na primjer, laparoskopska kirurgija s termokoagulacijom ("cauterizacija") adhezija)).

Od komplikacija cezariannog dijela može se zabilježiti endomimetri - upala maternice. Naravno, u ovom se slučaju javlja češće nego nakon spontanog rada. Jasno je da tijekom operacije dolazi do izravnog kontakta šupljine maternice sa zrakom, koji se ne može potpuno sterilizirati. Za prevenciju endomyometritisa, antibiotici se propisuju nakon operacije. Kratko će to biti staza ili dugo - ovisi o popratnim bolestima žene i morbiditetu ove operacije. Nakon cezariannog dijela, maternica ugovara lošije nego nakon dostave kroz rođendanski kanal, jer tijekom operacije uterus mišići presijeca. U tom smislu, češće dolazi do podvrgavanja (kršenja kontrakcije) uterusa, što zahtijeva imenovanje dodatne terapije usmjerene na poboljšanje kontraktilnosti maternice. Ova terapija se provodi u rodilištu za 2-5 dana.

Nakon carskog dijela

Nakon operativne dostave, puerperal se stavlja u posebni postpartum (ili jedinica intenzivne njege) tijekom prvih 24 sata. Anesteziolog (intenzivna medicinska sestra) i anesteziolog ju stalno prate. Tijekom tog vremena žena se prilagođava postoperativnom postojanju: ona je napravljena da ispravlja gubitak krvi, započinje antibakterijsku terapiju kako bi spriječila postoperativne zarazne komplikacije i potiče crijeva.

Prvoga dana nakon cezariannog dijela dopušteno je samo piti vodu s limunovim sokom. Drugi dan možete se razmaziti pilećim juhom, kotrljanim mesnim mesom s kuhanim mesom, tijestom s niskim udjelom maslaca, jogurtom bez voćnog punjenja, soka voćnog voća. Potpuno se vratite u normalnu prehranu nakon prvog nezavisnog stolca (4-5 dana). No, već 2 dana, sretna je majka prenesena u postnatalni odjel, gdje odmah počinje voditi aktivan životni stil - diže se i hoda, hrani dijete. Majka može sjesti 2-3 dana nakon operacije. 7 dana nakon cezariannog dijela (prije uklanjanja šavova), proceduralna sestra obrađuje dnevno postoperativnu šav s antiseptičkim otopinama (na primjer, zelenu boju) i mijenja preljev. Ako je rana bila šavana apsorbirajućim materijalom za šivanje, liječenje rane izvodi se u istom modu, ali se šavovi ne uklanjaju (takve niti se otapaju samostalno 65-80 dana nakon operacije).

Ožiljak kože se formira oko 7 dana nakon operacije; Slijedom toga, tjedan dana nakon cezariannog dijela, možete se tuširati u potpunoj udobnosti. Jednostavno nemojte trljati šav krpom - to se može obaviti još jedan tjedan.

Oslobođeni od rodilišne bolnice u odsutnosti bilo kakvih komplikacija 7-10 dana nakon kirurške dostave.

Dojenje nakon cezariannog dijela

Ako nakon spontanog porođaja mlijeko dolazi u 3-4 dana, a zatim nakon carskog rezima - na 4-5. To je zbog činjenice da kada žena samostalno uđe u porođaj, ona pušta određene hormone u krvotok, što između ostalog stimulira proizvodnju majčinog mlijeka. Ako se cezarianski odjel izvodi na planirani način, tj. Prije razvoja rada, hormon koji stimulira laktaciju počinje teći u krv, kasni nakon isporuke. No, o težini i stanju djeteta nema praktički nikakav učinak, jer ako je potrebno, dopunjuje se posebnim prilagođenim mješavinama.

Potrebna ograničenja nakon cezariannog dijela

Pacijenti i njihovi rođaci često pitaju je li moguće podizanje utega nakon operacije, ući u sport i općenito što se može i ne može učiniti tijekom tog razdoblja. Odgovor na prvo pitanje nije jasan. Kirurzi, na primjer, nakon abdominalnih operacija ne dopuštaju svojim pacijentima da podižu više od 2 kg za 2 mjeseca. Ali kako reći tu ženu koja će se brinuti za bebu? Stoga ne preporučujemo puerpera po prvi put (2-3 mjeseca) carskog reza da se podigne više od 3-4 kg, tj. Više od težine djeteta.

Žene nakon spontanog porođaja, odmah možete raditi na svim mišićima tijela (idealno, ako je trudnica trudna majka to učinila). Pacijenti koji prolaze kroz carski rez, mogu raditi na trbušnom pritisku najranije mjesec dana nakon isporuke.

S obzirom na nastavak seksualnih odnosa nakon operativne dostave, ovo razdoblje je isto za operirane pacijente i za žene koje su rodile kroz rodni kanal. Nakon rođenja maternica je velika površina rane (na mjestu vezanja placente i fetalnih membrana). I kao što znate, zaraza lako "sjedne" na bilo koju ranu. Postupak ozdravljenja površine rane popraćen je sekretima, tzv. Lochia. Isprva su krvavi, zatim krvavi i sluzavi. Lochia se izlučuje unutar 6-8 tjedana nakon isporuke. Cjelovita obnova sluznice maternice karakterizira prestanak ovih sekreta. Nakon toga možete nastaviti seks, ali ne zaboravite na sredstva kontracepcije, tako da neplanirana trudnoća ne nastupi.

Što se tiče postpartum zavoje, možete reći da ne morate zlostavljati svoje nošenje: vaše trbušne mišiće treba raditi.

Treba imati na umu da nakon kirurškog zahvata češerije ostaje ožiljak na maternici, što može utjecati na tijek naknadnih trudnoća. Dokazano je da ožiljak doseže optimalno stanje za nošenje trudnoće u 2-3 godine nakon operacije. U ovom trenutku, žensko tijelo je obnovljeno nakon prethodne trudnoće. Zato je bolje nakon tog vremena razmišljati o bratu ili sestri za svoje prvo dijete.

Opstetričari još uvijek nisu došli na zajedničko mišljenje o pitanju mogućnosti spontanog rada kod pacijenata koji su prošli kroz prethodni carski rez i imaju ožiljak na maternici. U pravilu, ožiljak na maternici je samo po sebi pokazatelj ponovnog cezariannog dijela. Ali ponekad su iznimke moguće. U svakom slučaju, ako biste željeli roditi sebe, taj se problem rješava pojedinačno, ovisno o stanju vašeg zdravlja, stanju ožiljka (procjenjuje se prema ultrazvuku), tijeku postoperativnog razdoblja i mnogim drugim okolnostima.