Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Rođenja

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Nakon što se otpusti iz bolnice nakon carskog rezima

Kada rođenje završi i sve je u redu s bebom, mama želi stići kući što je prije moguće. Post-carski rez je još više dobrodošao događaj, jer operativni rad često ima različite komplikacije. Stoga, vrijeme iscjetka nakon kirurške dostave može varirati od pacijenta do pacijenta.

Vjerojatne komplikacije nakon cezariana, odgađanje iscjedka

Cezar je kirurški zahvat koji uključuje ekstrakciju fetusa kroz rez u maternici i abdominalnom zidu. Danas, sve više, djevojke odabiru ovu metodu isporuke. Prvo, za cezaru, ona neće osjetiti bol koji je karakterističan za kontrakcije. Drugo, moguće je izbjeći urinarnu inkontinenciju i suze u perineumu, istezanju mišića ili krvarenju. A ako bude zakazan carski rez, žena će znati unaprijed kada se rodi njezina beba.

Ali carski je ozbiljan kirurgija abdomena, pa je ishod nepredvidljiv. Čak i iskusni i visoko kvalificirani liječnici ne mogu jamčiti ishod Cesareja bez komplikacija. Stoga, svaki pacijent koji će imati takvo porođaj treba znati znakove kršenja kako bi odmah zaustavio početne komplikacije. I oni mogu biti puno.

Intraorganski učinci

Cezarej može dovesti do raznih komplikacija u radu anorganskih struktura.

 • Jedan od čestih problema je opskrbni gubitak krvi, rezultirajući incizijom tkiva. Kod normalne dostave pacijenti gube više od čaše krvi, dok kod kirurškog isporuke ti gubici mogu doseći jednu litru. Ako se javljaju placentalne patologije ili adhezijski procesi, krvarenje se ne može izbjeći. Stoga, nakon operativnog rada, žene u radu obično daju infuziju lijekova za zamjenu krvi.
 • Također, nakon što se mogu pojaviti carne adhezije, uzrokujući intra-abdominalne adhezije, koje ometaju rad mnogih unutarnjih organa. Zapravo, nakon bilo kakve operacije nastaju ljepljivi procesi, koji u većini slučajeva ostaju bezopasni.
 • Također se pojavljuju razni poremećaji crijevne peristalzije, koji se uskoro eliminiraju. Ako je normalna intestinalna aktivnost bila oštećena adhezija, možda je potrebno operacije.
 • Upala maternice. Kada se peritoneum disektira i maternica se disektira, mikroorganizmi prodiru kroz zrak, koji postaju izvor upale, što rezultira endometritisom. Patologija se može pojaviti već drugi dan ili latentno razvijati dulje vrijeme. S endometritis, postoje grozni uvjeti, nježnost unutar maternice i slabost, nedostatak apetita i povećanje pulsa stopa, i purulent mase smeđe boje početi stand out od vagine.

Komplikacije nakon anestezije

Također, pacijenti koji su davali dijete kroz carski rez, mogu se suočiti s komplikacijama koje nastaju zbog anestezije ili anestezije koja se koristi tijekom operacije. Za opću anesteziju koriste se lijekovi koji mogu nepovoljno utjecati na stanje djeteta. Kao rezultat, komplikacije kao što su respiratorne ili neurološke patologije i mišićni poremećaji mogu se pojaviti u dječjoj bolnici.

U samom pacijentu, kada je umetnuta trahealna cijev, grlo može biti oštećeno ili može doći do iritacije, uzrokujući teške nelagode. Apsorpcija se također može pojaviti zbog udisanja želučanih sadržaja u dišni sustav. Efekti aspiracije su vrlo teški. Ako je operativna dostava izvedena s anestezijom kralješnice, tada je vjerojatno nagli pad tlaka. Također, takva anestezija može izazvati neurosistemske komplikacije, a pacijent može početi iznenadne glavobolje.

Kada se koristi u epiduralnoj anesteziji u rađanju, komplikacije se također ne isključuju. Ako anestetik slučajno ne padne u kralježnicu, već u krv, onda je vjerojatno razvoj teških toksičnih otrova, konvulzivnih napadaja, pa čak i smrti (rijetko). Česta je komplikacija i kralježnica, koju karakteriziraju intenzivni bolni napadi u leđima. Predoziranje anestezije dovodi do respiratornog začepljenja, spinalna anestezija fetusa često je povezana s hipoksičnim fenomenima.

Komplikacije na šavovima

Pored intraorganiziranih komplikacija, problemi nakon cezariana mogu utjecati na šavove. Te komplikacije mogu se pojaviti odmah ili neko vrijeme nakon intervencije. Rane komplikacije šavova uključuju hematome i krvarenje koje se javljaju kao posljedica slabije vlaženja krvnih žila ili nepravilno primijenjenih šavova. Ako je bolesnik neprecizno obrađivao šavove tijekom zavoja, tada je vjerojatno i pojava krvarenja. Problem se rješava uz pomoć medicinskih recepata.

Ako postoperativna njegu bradavica bude nepotpuna ili nije dovoljno iscrpna, tada može započeti upalna oštećenja tkiva šavova. Postoji nekoliko znakova ove komplikacije, kao što je crvenilo površine skuta i kože oko nje, hipertermiju, natečenost ili gnojno iscjedak. Kako bi se uklonio problem, pacijenti su propisani antibiotska terapija. Ako se ne poduzmu potrebne mjere, gubljenje može dovesti do ozbiljnih komplikacija, za uklanjanje kojih će kirurška intervencija biti potrebna.

Ponekad mame nemaju divergenciju šavova, što se obično događa nakon uklanjanja šavova zbog činjenice da žena zanemaruje upozorenje liječnika o zabrani dizanja utega ili se latentna infekcija razvija u pacijentovom tijelu, što uzrokuje sporo zacjeljivanje tkiva.

Bilo koja od gore navedenih komplikacija nakon carskog rezusa može odgoditi ženu u bolnici i spriječiti je da se izbavi. Osim toga, iscjedak se odgađa takvim čimbenicima kao što su mama nije baš dobra laboratorijska ispitivanja, obilni iscjedak, što upućuje na infekciju i intrauterino krvarenje.

Vrijeme oporavka prije pražnjenja

Kada se pacijent otpusti iz bolnice, ovisi o brzini njezina oporavka.

 • Prvoga dana, mama je u specijaliziranoj komori, gdje je pod intenzivnim nadzorom.
 • Još dva do tri dana, ženi je povremeno dobila analgeziju.
 • Od drugog dana možete ustati.
 • Kako bi se izbjegla stagnacija, adhezije ili tromboembolijski procesi, preporučuje se poštivanje motoričke aktivnosti. Poželjno je da djevojke hode više, idu u gimnastiku, što uključuje stroking abdomen i donjeg dijela leđa, prsa. Također je poželjno izvesti duboko dijafragmatično disanje, kao i abdominalno disanje, itd.
 • Period oporavka također sugerira posebnu prehranu. U prvih 24 sata možete samo vodu, zatim pileća juha. Od trećeg dana uključuju i kašu i kuhano meso u racije, a od četvrtog - zajedničkog stola.
 • Čarobnom šavom liječnik svakodnevno liječi. Ona mijenja zavoj. Približno 5-7 dana uklanja se šav, a kod upotrebe samohotivnih niti, nema potrebe za uklanjanjem.
 • Otprilike tjedan dana nakon cezariana nastaje ožiljak. Sada mama može ići na tuš, ali ne možete trljati šav područja s pranje rublja.

Obično, kada se promatra sterilnost, šava se brzo izliječi, ali u početku će se istaknuti. Tijekom vremena, ona će biti jednaka boji kože i postati gotovo neprimjetna. U normalnom tijeku perioda oporavka, iscjedak iz maternice traje 7-9 dana.

Kakvo je vrijeme pražnjenja

Na koji dan se obično ispušta nakon cezariannog dijela? Pitanje se često brine za mumije, čije je porođaj dogodilo putem kirurške intervencije. Pri donošenju odluke o iscjeljivanju, ginekolozi procjenjuju mnoge čimbenike. Svakako treba uzeti u obzir cjelokupno zdravstveno mama, brzina tijela maternice, koje lochia ističu iz vagine, kako brzo je došlo do ozdravljenja zglobova. Osim toga, majčino prsima nužno se ispituje jer se u prvim danima može pojaviti upala ili se pojave pukotine.

Prije ispuštanja pacijenta se šalje ultrazvučnim pregledom maternice i šavova. Takav postupak je neophodan kako bi se točno utvrdilo postoje li ostatke placentalnih čestica u maternici, da li postoje nakupine krvnih ugrušaka. Također, mama je dužna podvrći laboratorijskim testovima krvi koji omogućuju pravovremeno otkrivanje komplikacija kao što je anemija ili upala, i samo za procjenu stanja žene u radu. U urinu se također ispituje kako bi se utvrdile moguće patologije mokraćnih putova, preeklampsiju itd. Tek nakon pažljivog pregleda majke od strane liječnika može se donijeti odluka o tome koliko se pacijenta može poslati kući.

Pored majke, provodi se promatranje i beba. Svaki dan neonatolog pregledava pupčanu vrpcu i kožu novorođenčeta, procjenjuje mokrenje i stolice mrvica, provjerava reflekse i dobitak na težini, tonus mišića itd. Također uzimaju krv i urin za laboratorijsku dijagnostiku. Obično, već u rodilištu, majkama se nude djeca BCG cijepljenje i hepatitis. Nakon toga, uz normalno povećanje težine i odsutnost patologija, dijete se može pripremiti za ispuštanje.

Koji čimbenici utječu na iscjedak

Kašnjenje u pražnjenju može biti uzrokovano različitim odstupanjima u stanju bebe ili mame. Na primjer, kada pacijent otpusti, liječnici uvijek procjenjuju stanje šavova. Ako su tijekom cezariannih dodatnih uboda na cerviksu maternice i vagini, perineumu i drugim reproduktivnim strukturama nametnute, tada ovaj faktor može odgoditi pražnjenje 4-5 dana. Kašnjenje u pražnjenju može biti posljedica drugih čimbenika.

 1. Upalni procesi. Ako ožiljak slabi ili endometritis nastaje, pacijentu je potrebna dodatna terapija antibioticima, au teškim situacijama čak i kirurške intervencije ili curettage.
 2. Iscrpni gubitak krvi. Takve komplikacije često dovode do anemije kada se crvene krvne stanice i hemoglobin u krvi pacijenta ozbiljno smanje. Kako bi se uklonilo takvo stanje, potrebna je odgovarajuća terapija sa preparatima koji sadrže željezo, vitaminski kompleksi su također potrebni, a u teškim situacijama krvna plazma donora je transfuzirana.
 3. Gestoznye manifestacije. Ako mama nakon operacijske dostave ima hiperfluks, ima visok sadržaj proteina u mokraći, a kratkotrajni porast tlaka uočen je kratko prije isporuke, a mama će morati malo više provesti u bolnici radi normalizacije i stabilizacije krvnog tlaka i ublažavanja oticanja.
 4. Slimming baby. Ako beba počne brzo izgubiti težinu, iscjedak je također odgođen sve dok pedijatrici normaliziraju stanje novorođenčeta i počinje se oporaviti.
 5. Preuranjeno dijete. Obično, ove bebe trebaju specijalizirane uvjete, tako da se iscjedak djeteta može donekle odgađati sve dok se stanje ne stabilizira i počinje disati i hraniti se samostalno na majčinom mlijeku.
 6. Žutica novorođenčeta. Taj fenomen također nije neuobičajen i zahtijeva odgovarajuću terapiju, tako da će mrvice morati ležati u bolnici malo duže nego obično.

Dodatni čimbenici

Dječje infekcije. Za bilo kakvu zaraznu bolest kod bebe, liječnici propisuju neophodno liječenje do potpunog oporavka, tek nakon toga dijete ispadne. Kada se to dogodi, ovisi o tome koliko dana je potrebno da se zgusne mrvice.

Hipoksični učinci. Ako dijete pati od nedostatka kisika tijekom trudnoće ili tijekom porođaja, to može utjecati na funkcije živčanog sustava, koje se manifestiraju kao oslabljeni mišićni tonovi ili refleksi. Takvi uvjeti obično zahtijevaju liječenje djeteta u odjelu patologije.

Ako novorođenče ima patologiju koja zahtijeva dugotrajno liječenje, tada će biti prenesena u Odjel za pedijatrijsku patologiju, koji je obično dostupan u rodilištu ili u dječjoj bolnici. No, srećom, većina isporuka sa carskim rezom završava bez komplikacija, tako da je majka i dijete sigurno ispražnjeno već 7-8 dana.

Na koji dan se ispušta nakon carskog cara?

Rođenje za svaku ženu je razdoblje dugo očekivanog susreta s najskupljim bićem - njezinom bebom! Ovo razdoblje je različito za svakoga, ali uvijek uzbudljivo! Ovo razdoblje posebno je uzbudljivo za žene čije zdravstveno stanje ne dopušta da samostalno, prirodno rađaju bebu. To se može dogoditi iz raznih razloga: u prisutnosti određenih bolesti kod žena (visoka miopija, dijabetes, srčana bolest, hipertenzija), fiziološke značajke, u pogrešnom položaju djeteta u majčinoj majci (koso ili poprečno), u prisutnosti prijetnje životu bebe i et al.

Cesarna sekcija je jedini način da rodite zdravu bebu u svim tim slučajevima! Odluku o obavljanju takve operacije preuzima liječnik. Može se izvršiti na planirani način ili hitno! Prva novorođenčeta rođena zahvaljujući ovoj operaciji bila je Julija Cezar! Od tada, mnoštvo vode je proteklo ispod mosta, ali čak i danas ova operacija pomaže da se rode mnoge bebe, čije mame ne mogu roditi prirodno, a da ne ugroze njihovo zdravlje.

Neke žene, bojeći se neposrednog rada, mogu insistirati na carski rez. Međutim, rizik od komplikacija nakon takvog poroda povećava se za 12 puta, u usporedbi s fiziološkim prirodnim porođajem. Zato ga liječnici izvode samo u slučajevima kada doista postoji prava prijetnja zdravlju majke i djeteta. Nakon što je prenio takvu operaciju, mnogi bolesnici su zainteresirani za koji dan su otpušteni nakon carskog cara?

Koliko dana se ispuštaju nakon cezariannog dijela?

Danas se obavlja carski rez na osam prirodnih rođenih. Iako se vjeruje da operacija nije prijetnja životu, ali je ozbiljna intervencija u ženskom tijelu i može biti komplicirana s mnogo razloga. Nakon toga koliko se ispušta nakon cezariannog dijela ovisi o sljedećim čimbenicima:

 • Iz fizičkog stanja žene
 • Iz prisutnosti komplikacija tijekom rada
 • Iz stupnja gubitka krvi
 • Iz prisutnosti komplikacija u postoperativnom razdoblju
 • Iz iscjeljenja šavova, i unutarnjih i vanjskih
 • Iz rezultata ispitivanja
 • Iz zdravlja djeteta

Kada se ispuštaju nakon carski rez, ako su svi procesi u postoperativnom razdoblju normalni i svi su testovi normalni, a beba je zdrava? Obično se to događa 7-10 dana.

Koliko dana nakon carskog izbavljenja?

Ako žena odlazi u maternicu za planirani carski rez, onda je važno da ona zna koliko će dugo morati provesti u klinici. Nitko neće reći ženi točno vrijeme, kao i jamstva o vremenu boravka u rodilištu, budući da sve u osnovi ovisi o njezinu stanju nakon rođenja i zdravstvenom stanju djeteta.

U operativnoj dostavi, gubitak krvi povećava se za 4-5 puta. Ako tijekom prirodnog porođaja žena obično izgubi 200-300 ml krvi, a zatim tijekom operacije abdomena - do jedne litre. I to ako sve bude u redu! Često se povećava gubitak krvi, a zatim se ženama ubrizgava krvna plazma, kao i posebna rješenja. Za oporavak nakon cezariana, žena u radu zahtijeva mnogo više snage nego nakon normalnog fiziološkog rada. Češće su komplikacije, kao što su upala maternice, smanjena kontrakcija maternice, infekcije, problemi crijeva, komplikacije kroničnih bolesti itd. Stoga nitko ne može točno odrediti vrijeme iscjeljenja žene iz rodilišta. Svi - pojedinačno!

Nakon operacije potrebna je antibiotska terapija, kao i antibiotska terapija. Pozornost se također posvećuje obnovi gubitka krvi, normalizaciji crijeva. Sve to traži vremena! Vani, žena može vidjeti samo jednu šav. Danas se izvodi dolje preko trbuha. Međutim, ne smijemo zaboraviti da unutar nje još uvijek ima šavova - na maternici, na zidu peritoneuma. Pridruživanje im treba vremena.

Unutarnje šavove izvode se s posebnim apsorbirajućim šavnim materijalom. Šava se izvodi pomoću apsorbirajućih niti, običnih niti ili metalnih noževa. Sutra svakodnevno liječi medicinska sestra 6-7 dana i pregledava ga liječnik. Zatim se uklanjaju šavovi. Ako se materijal koristi samoakumulirajući, tada se apsorbira nakon 65-80 dana od vremena šivanja.

Na koji dan je propisano nakon cezariannog dijela?

Ako se nakon operacije žena osjeća dobro, što potvrđuju i rezultati testova i ultrazvuka, ona je uklonjena šavova na 5-7 dana i prestala. Ako je dijete zdravo, ono što neonatolog vodi brigu o cjelokupnom boravku u klinici, onda se beba i majka ispuštaju zajedno! Ovo je idealan scenarij!

Ako je carski rezan hitan, a dijete treba dodatnu medicinsku skrb, na primjer, biti u posebnoj tlačnoj komori, tada se majka može otpustiti, a dijete može ostati sve dok se stanje potpuno ne normalizira. Dakle, na koji dan se ispuštaju nakon carski rez, ovisi o mnogim čimbenicima! Čini se da mama, žurno napuštajući kuću iz klinike, ne daje sebi izvješće o njezinu istinskom stanju. Zaboravi da ne samo skrb djeteta, nego sve uobičajene dnevne brige će pasti na ramenima kod kuće. Nakon operacije, mama bi se trebala sjetiti da bi trebala:

 • Pridržavajte se nježnog načina života - ne podizati težine, više nego njezino dijete teže, opustiti tijekom dana, hodati na svježem zraku, jesti zdravu zdrava hrana!
 • Seksualni život odgođen je za dva mjeseca!
 • Nemojte žuriti sa željom da brzo vratite tjelesnu kondiciju. Visoka tjelesna aktivnost ne samo da je opasna za zdravlje majke, već može li oduzimati djetetu priliku da dobije dojenje!
 • Prijelazni dio prenatalne obiteljske odgovornosti na ramenima članova obitelji!
 • Nemojte odbiti pomoć voljenima!
 • Slijedite sve preporuke liječnika!

Puno oporavka ženskog tijela nakon carskog reza događa se nakon dvije ili tri godine, tj. Ovaj put će biti dovoljno za šav na maternici da ne samo liječi, već i da snosi teret moguće trudnoće. Prema tome, moguće je planirati novu trudnoću nakon carskog razdoblja ne prije 2-3 godine.

Na koji dan se obično ispušta nakon carskog rezanja iz bolnice?

Cezarski dio zahtijeva duži oporavak nakon porođaja. Operacija je ozbiljna, abdominalna, a time i proces rehabilitacije nakon što je potpuno drugačiji nego nakon prirodnog porođaja.

U ovom članku ćemo vam reći koliko vremena žena mora ostati u bolnici nakon operacije, na koji dan majka i dijete obično otpusti iz bolnice nakon carskog rezima i što može utjecati na ta razdoblja.

Kako se to radi?

U prirodnom porođaju dijete ostavlja maternicu kroz genitalni trakt. Ovo je dug i naporan proces, u velikoj mjeri upravlja ne liječnici, a ne žena u radu, već Majka priroda. Za majku i dijete rođenje može biti dugo i teško, ali proces oporavka je također prirodniji, fiziološki.

Cezarski dio je učinjeno kada prirodni porođaj nije izuzetno moguć ili može biti vrlo opasno za život i zdravlje žene i njezine bebe. U ovom slučaju, dijete se uklanja ne kroz genitalni trakt, već preko rezka kirurga u maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Razlozi zbog kojih je žena preporučena operacija mogu biti različiti. Neki su postali vidljivi čak i tijekom razdoblja dojenja, a zatim se planira planirani carski rez, drugi se iznenada pojavljuju već u procesu porođaja, a potom se provodi hitna operacija.

Za planirano kirurško davanje, najčešći uzroci su:

 • velika fetalna veličina;
 • neusklađenost između veličine zdjelice i veličine fetusa;
 • izražena visoka ili niska voda;
 • placenta previa s preklapajućim unutarnjim os;
 • neoplastični tumori u maternici;
 • postoperativne ožiljke uterusa;
 • prsni ili poprečni položaj fetusa do kraja trudnoće;
 • genitalne infekcije kod žena;
 • preeklampsija;
 • bolesti srca i krvnih žila u ženi, zatajenje bubrega, kratkovidnost i retinalna odvajanja u povijesti.

Za kirurgije u hitnim slučajevima čitanja su posve drugačija. Najčešće je potreba za dovršenjem rada kirurški uzrokovana razvojem primarne ili sekundarne slabosti.

Slabiji kontrakcije koje ne dovode do otvaranja vrata maternice na željenu veličinu, zaustavljaju pokušaje, dugo bezvodno razdoblje, nedostatak učinka stimulacije lijeka, znakove hipoksije fetusa, masivan krvarenje majke - sve to je razlog za prenošenje žene iz dvorane u operacijsku sobu.

Ako je planirana operacija, žena unaprijed odlazi u bolnicu, ne čekajući da se kontrakcije započnu ili da se voda isprazni.

Najčešće, hospitalizacija se propisuje u 38-39 tjednu trudnoće, a ako se operacija ne provodi po prvi put, otprilike tjedan dana ranije.

U roku od nekoliko dana pregledava se žena, provodi se testiranje, izvodi kontrolni ultrazvuk, odabire anesteziju - epiduralnu (spinalnu) anesteziju u kojoj će žena biti svjesna tijekom operacije ili opće anestezije u kojoj će žena imati dobar san s lijekovima.

Na dan operacije ujutro, žena dobiva klistir, brijanje pubisa i mjerenje tlaka i tjelesne temperature. U operacijskoj je sobi isporučena na gurney i prvo izvodi anesteziju. Nakon injektiranja anestezije, liječnici obilježavaju linije urezivanja, tretiraju abdomena i perineum alkoholnom otopinom ili otopinom joda i nastavljaju s radom.

Traje od 20 do 40 minuta. Za to vrijeme kirurg smanjuje trbušni zid, pomiče u stranu mišiće i mjehur. Ako se operacija planira, rez je napravljen horizontalno, u donjem dijelu maternice. Zatim urezuju urez u maternici, perforiraju fetalni mjehur, isušuju amnionsku tekućinu i izvode dijete. Trenutak rođenja djeteta na svjetlo, žena može čuti njegov prvi krik samo ako je izabrala epiduralnu anesteziju. U stanju opće anestezije, ti se trenutci žene u radu ne mogu preživjeti.

Dijete se prenosi u neonatolog ili medicinsku sestru u dječjem odjelu. Dok se mrvice tretiraju s pupčanim vrpcem, izvagane i vrednovane na Apgarovoj skali, kirurg ručno razdvaja posteljicu od stjenke maternice i šivanje reproduktivnog organa. Zatim se izmjenjuju mišići i mjehur te se primjenjuju vanjske šavove.

Ako je operacija hitna, rez može biti vertikalan, ali se pribjegava samo kada postoji bitna potreba za uklanjanjem djeteta što je prije moguće zbog rizika njegove smrti u maternici.

Uz ponovljene isporuke COP-a, operacija može trajati dulje nego tijekom prve operacije, povezana je s potrebnim vremenom provedenim na izrezivanju starog ožiljka, što se nužno provodi jer svaki put žena se strogo koristi prema starom ožiljku.

rehabilitacija

Od operacijske sobe žena je prebačena u jedinicu intenzivne skrbi, a dijete je prebačeno u dječji odjel. Nekoliko sati za novootvorenu majku treba provoditi u intenzivnoj njezi pod stalnim nadzorom liječnika. Oni će kontrolirati razinu krvnog tlaka, tjelesnu temperaturu, otkucaje srca. Sve je to vrlo važno za procjenu stanja žene, za procjenu kvalitete izlaska iz stanja anestezije, bez obzira na to.

Ponekad je propisana kapljica slane vode uz dodatak vitamina. No, nedavno, liječnici sve više odbijaju intravenozne tekućine ako nema teških krvarenja, kako ne bi uzrokovali edem u ženi. Već od prvih sati mlade mame ubrizgavaju lijekove i lijekove protiv bolova. Maternica s ožiljkom se znatno sporije i gori od maternice žene koja je prirodno rodila, tako da ne možete bez odgovarajućih lijekova.

Nakon pet sati, žena se, ako se dobro osjeća, prevezena u postpartumski odjel, gdje će morati provesti ostatak vremena prije izbacivanja iz bolnice.

Nakon otprilike 6-8 sati, liječnici preporučuju da počnete aktivno. To će biti najbolja prevencija upale, infekcije, stagnacije i prianjanja.

Pokušavaju pričvrstiti bebu na prsa što je ranije moguće kako bi se ubrzao proces kontrakcije mišića maternice i potaknuo laktaciju, što nakon operacije može biti usporeno.

Zajednički boravak s djetetom najčešće se dopušta drugi dan, pod uvjetom da žena ustaje, pocne hodati, da se sama brine o mrvicama.

Da bi se brže oporavilo, preporučljivo je da se krećete, ali to učinite u fazama.

Prvo, rukama pomičite okretaje s leđa na desnu i lijevu stranu s potporom područja šava. Zatim naučite pouzdano sjediti na svojoj strani. Ležeći na stranu, možete hraniti bebu kako bi izbjegli nepotrebno dizanje utega, što je apsolutno kontraindicirano nakon operacije.

Nakon toga, žena može spustiti noge i sjesti. Bolje je ustajati i hodati nakon operacije, s podrškom ili podrškom na krevetu ili zidu, budući da će vrtoglavica pratiti novu majku barem još nekoliko dana.

Kada pišu?

Čak i prije 15-20 godina, nakon češkog dijela, žena je mogla doći kući pod najpovoljnijim okolnostima samo 10 dana.

Nakon 7-8 dana nakon kirurške dostave, uklonjena je šavovima, dobila je kontrolni ultrazvuk, nekoliko dana je promatrana, a ona joj je dopušteno ići kući. Antibiotici su obično dani 10 dana kako bi isključili mogućnost infekcije, čak i teoretski.

Posljednjih godina, u bolnicama za majčinstvo poslije je posve drugačiji pristup kašarskom dijelu i rehabilitacijskim pitanjima. Antibiotici su sada propisani samo ženama koje imaju znakove rane upale, a ostale ne liječe antibiotska terapija, ograničena na primjenu lijekova protiv bolova i smanjenja lijekova (oksitocina) tijekom prva tri do četiri dana nakon operacije.

Taj je pristup prisiljen preinačiti vrijeme ispuštanja. Čuvanje žene u bolnici 10 dana više nije potrebno. Nakon carski rez, oni su sada ispražnjeni petog dana, a nakon prirodnog rođenja, na trećem.

Žena se može vratiti kući sa bebom za pet dana samo ako nema komplikacija.

Šavovi petoga dana, naravno, ne uklanjaju. To jest, mama je otpuštena kući s vanjskim šavovima.

Interni se rastvaraju. Vanjske će morati biti uklonjene, ali već u ženskoj konzultaciji u mjestu prebivališta 7-8 dana nakon operacije ponekad se preporučuje uklanjanje šavova najranije 9-10 dana. Pojedinačnu preporuku o vremenu obično daje liječnik u porodničkoj bolnici prije ispuštanja.

Razlozi za promjenu datuma

Koji čimbenici mogu utjecati na trajanje boravka u rodilištu? Odmah ćemo reći, ispred pitanja najviše nestrpljivih da neće biti moguće napustiti bolnicu prije petog dana. Niti jedan liječnik, ni u jednoj klinici ili rodilištu u Rusiji, neće preuzeti odgovornost za eventualnu smrt žene ili bebe.

Pet dana je minimalno razdoblje promatranja, pa stoga ne možete ni pokušati nagovoriti liječnika da pusti rano kući.

Žena s znakovima upalnog procesa može biti zadržana u rodilištu - temperatura tijela je povišena, pritisak je skakanje, promatrane su epizode probojnog krvarenja iz genitalija.

Prema rezultatima ultrazvučnog pregleda, može se utvrditi da maternica nije dobro smanjena ili su ulomci placente ostali u njemu (što je vrlo rijetko). U ovom slučaju, majka je odgođena za još 2 do 4 dana. Tada bi moglo biti dvije mogućnosti - ili će biti otpušteno kući ili prenesena u ginekološku bolnicu za daljnje liječenje. Dijete će biti poslano kući sa svojim ocem i bliskim rodbinom.

Drugi razlog odbijanja liječnika petog dana je zdravstveni problemi djeteta. Mogu biti vrlo različite.

U prvih 3-4 dana života beba pažljivo se ispituju, od njega se preuzimaju razni testovi i provode se funkcionalni testovi. Nakon otkrivanja patologije djeteta može napustiti bolnicu je još nekoliko dana, nakon čega se ili otpremaju natrag kući s majkom, ili oboje su odvedeni u dječjoj bolnici na odjelu ranom djetinjstvu za naknadnu obradu. Prijevoz se obavlja posebnim medicinskim prijevozom.

Korisni savjeti

Ekstrakt nakon carski rez ima nekoliko značajki koje žena mora znati unaprijed i upozoriti svoje voljene osobe. Naši savjeti će vam pomoći da provjerite sa najvećom udobnošću i sigurnošću.

 • Žena ne može kategorizirano držati dijete u naručju, a težina koja prelazi težinu od 3 kilograma je najstroža zabrana za narednih šest mjeseci. Posebno pažljivo morate se pridržavati ovog pravila u prvim danima i tjednima nakon operacije. Stoga, bilo koji od rodbine, ali ne i novootvorena majka, može se u rukama pojaviti s djetetom na svečanom otpuštanju.
 • Zamolite rodbine da vas dovedu u bolnicu za ispuštanje haljine. Najbolje besplatno. Hlače, traperice, hlače i drugi struka odjeća donijeti mnogo neugodnosti, jer zglobovi još uvijek nisu povučeni s istim pritiskom na području spojnih patentni zatvarači i gumbi trebaju biti u potpunosti isključiti najmanje 3 tjedna prije nego što je vanjski šav nije potpuno ozdravio. Montaža haljina neće izgledati previše estetski, jer čak i mršave žene nakon carskog trbuh visi i uvlači znatno duže od trbuha nakon vaginalnog poroda.
 • Zamolite rodbinu ili prijatelje da unaprijed brinu o zasebnom stražnjem sjedalu u automobilu u kojem će žena otići kući. Prilično je teško dugo sjediti nakon operacije - povlačeći šavove, boli bol u leđima, možda će biti potrebno da žena leže ili položi sjedenje. Ako u automobilu na sjedalu, pored nje, bit će još par ljudi, a nova majka to ne može učiniti fizički. Dijete na putu kući mora imati drugu odraslu osobu.
 • Bolje je privremeno odustati od stolova u čast iscjedka i skupljati rođake u roku od 2-3 tjedna, jer žena je pokazana mir, a stranci također mogu biti izvor infekcije.

Poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky predstavlja svoj pogled na carski rez u sljedećem videu.

Kada se ispušta nakon carskog dijela

Cezarianni dio, za razliku od običnog porođaja - prilično ozbiljan kirurgija abdomena. Stoga, u prvim danima nakon operacije, liječnici pažljivo prate stanje novootvorene majke kako bi izbjegli moguće komplikacije. Na koji dan se izbacuje iz bolnice nakon cezariannog dijela i od čega ovisi?

Unatoč činjenici da je gotovo dva stoljeća (budući da su liječnici naučili kako ubaciti rez u maternici i da je operacija prestala biti fatalna u 100% slučajeva), medicina je skupila veliko iskustvo u provođenju i rehabilitaciji nakon CS-a, ta se operacija još uvijek smatra dalekom ne najlakši i najjednostavniji za tijelo žene. Dakle, iscjedak iz bolnice obično se događa nešto kasnije nego nakon normalne vaginalne dostave.

S druge strane, svaki dan proveden pod nadzorom liječnika nije samo ležao u odjelu, već i važna pozornica na kojoj ovisi daljnji oporavak majčinog organizma. Ako ste podvrgnuti takvoj operaciji, pažljivo pokušajte da se upoznate s onim što će se dogoditi tijekom boravka u rodilištu.

Prvi dan nakon operacije

Bez obzira na složenost intervencije i vrstu anestezije, puerperal provodi prve dane nakon CS u jedinici intenzivne njege ili u jedinici intenzivnog liječenja gdje ga liječnici i medicinske sestre stalno prate. Dijete je u ovom trenutku u odjelu za djecu ili također u intenzivnoj njezi - ovisi o njegovu stanju u vrijeme rođenja i prisutnosti ili odsutnosti komplikacija koje mogu dovesti do zdravstvenih problema.

U prvom ili drugom danu, ženama je potrebno davati lijekove protiv bolova, kontrolirati krvni tlak i pobrinuti se da se nakon poroda ne počnu krvariti, a maternica se ispravno smanjuje. Katkad majka treba transfuzija krvi nakon CS, jer čak i kod normalne, nekomplicirane operacije, gubitak krvi će biti 2-3 puta veći nego tijekom normalnog porođaja. Antibiotici trenutačno nisu propisani svim ženama nakon CS-a, jer pravilno izvedena operacija isključuje razvoj infekcije, a dodatni lijekovi za majku koja je skrbništvo potpuno su nepotrebni.

Ako sve ide dobro, a nakon nekoliko sati odvija se anestezija. Često žena u ovom razdoblju osjeća se vrlo hladno, zimice i slabost - sve se to smatra standardnom varijantom, iako ne bi bilo neophodno reći medicinskom osoblju o svojim osjećajima.

Nakon otprilike 4-5 sati liječnik preporučuje puerperalnoj ženi da se počne okretati u krevetu, nakon 6-8 sati sjesti i ustajati. To je neophodno kako bi se izbjeglo stvaranje adhezija u zdjelici. Otprilike u isto vrijeme (6-8 sati nakon CS), ženama je dopušteno piti prvi, a zatim jesti, što također pomaže ubrzati proces ozdravljenja.

U idealnom slučaju, do kraja prvog dana, majka će se moći ustajati i prošetati do toaleta. Bez obzira na to koliko je smiješno zvučati, takvo "podvig" nakon operacije rječito znači da je oporavak tijela u normalnom rasponu i već su izbjegnute najteže komplikacije.

Drugi dan nakon operacije

Obično drugoga dana žena se prenosi na redovni porodni odjel. Sada će se moći pozvati rodbine (barem muža) i upoznati se s djetetom, koje se također daju majci što je prije moguće, dok pomaže skrbiti za dijete dok je još previše teško.

Istovremeno, drugi dan, kada anestezija postane manje, žena se može osjećati posebno loše. Naravno, ne biste trebali napraviti herojsku gestu tijekom tog razdoblja, ali bolje je da se pokušate pomaknuti koliko god možete - lagano, postupno, uz prekide, ali redovito.

Treći do četvrti dan nakon operacije

Za mnoge mumije, ovih dana su najteže, jer obično liječnici konačno otkažu bol, a dijete je prebačeno u odjel za majku "za dobro". Ako je COP bio pod ugovorom, onda se možete i trebate pozvati na pomoć majke ili muža. Štoviše, već se liječniku može dopustiti tuširanje i urediti se - i to može biti teško sami.

Mlijeko nakon COP obično dolazi 4-5. No, potrebno je primijeniti dijete na prsa čim je s majkom - to je važno za daljnje dojenje.

Uoči pražnjenja

Obično, nakon COP-a, majka i dijete ispuštaju se 5. dan. Točni datumi ovisit će o stanju žene i bebe - ako postoje bilo kakve zabrinutosti, onda neki od njih mogu neko vrijeme ostati u medicinskom objektu ili biti prebačeni u bolnicu.

Prije ispuštanja žene, oni će uzeti uobičajene testove - krv, urin, krv iz vena, napraviti ultrazvuk, liječnik će procijeniti stanje šava i dati preporuke za daljnji oporavak, higijenu i kontracepciju. A ako je sve u redu, onda možete ići kući.

Na koji dan se ispušta nakon carskog cara?

Nakon carski rez, oni se ispuštaju malo kasnije nego nakon normalne dostave. To je zbog činjenice da je Cesarean operacija.

Tijelo treba vremena da se oporavi od njega. Sve veće postoperativne komplikacije obično se javljaju u prvom tjednu. Stoga, barem 5-8 dana trebate biti pod nadzorom liječnika.

Kada se ispušta nakon carskog rezima - brine se sve mlade majke. Kuća je dobra, a zidovi su tretirani.

Ali u potrazi za ranom povratkom kući, trebali biste biti oprezni da se nećete svađati s liječnicima kako ne biste zaražili sebi i svom djetetu.

Što ovisi iscjedak nakon cezariana?

 • Iz zdravlja majke;
 • Od ozdravljenja postoperativnih šavova;
 • Od nazočnosti komplikacija nakon operacije;
 • Iz zdravstvenog stanja novorođenčeta.

Nakon što su mnogi uklonili šavove?

Nakon operacije, šavovi ostaju na maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Šavovi s kože nakon carezana uklanjaju se 7-8. Dana. Nadalje procijenite kako su izliječeni. Ako nema komplikacija, one se ispuštaju na dan sutiranja. Ako se infekcija pridruži, šavovi se mogu razbiti.

Bolnica će svakodnevno obučavati, propisati ili promijeniti antibiotik. Možda će vam trebati nametanje sekundarnih šavova. Sve to će odgoditi izjavu. Češće, ova komplikacija nastaje kod pretilih žena, ako postoji infekcija koja nije tretirana prije operacije u tijelu.

Na dan koji se obično ispušta nakon carskog rezanja ovisi o kontrakciji maternice.

Nakon operacije, maternica je na razini pupka. Svaki dan se visina smanjuje za 2 cm, smanjuje se i postaje manja.

Tjedan dana kasnije skriva se iza grudi i nije otkrivena kroz prednji trbušni zid. Prije iscjedanja 7-8 dana, liječnik će vas pregledati u ginekološkoj stolici kako bi provjerio kako se maternica smanjila i da li u njemu postoje krvni ugrušci.

Treba imati na umu da se uterus s ožiljkom sporije spušta. Stoga se izjava može odgoditi zbog toga. Obično nakon operacije, propisuje se oksitocin. To ubrzava kontrakciju maternice.

Ako maternica ugovara loše, krvni ugrušci nakupljaju se u njegovoj šupljini. Mogu zagušiti. To će dovesti do razvoja endometritisa ili teških krvarenja. Ovo stanje zahtijeva pomoć liječnika.

Ako ste do tada već otpustili, neće vas vratiti s djetetom. I razdvajanje novorođenčadi nije baš dobro. Pogotovo ako dojite.

Prevencija tromboze

Najstrašnija komplikacija cesareja, i doista bilo koja operacija, su tromboza. Činjenica je da je nakon operacije žena prisiljena promatrati ostatak kreveta, a zatim voditi sjedeći stil života.

Do kraja trudnoće i nakon poroda, krv postaje gušća. Sve to predisponira na stvaranje krvnih ugrušaka. Oni su opasni blokovi velikih posuda i kršenje robota unutarnjih organa.

Najstrašnija komplikacija je plućna tromboza. Ovo stanje zahtijeva reanimaciju i kobno.

U opasnosti su žene s varikoznim žilama, prekomjernom tjelesnom težinom i hipertenzijom. Stoga, nakon operacije, trebate razmišljati o prevenciji.

Sljedećeg dana bit će vam dodijeljena koagulogram da biste vidjeli ima li povećana zgrušavanja krvi. Ako je rizik od tromboze povišen, propisuju se lijekovi koji čine razrjeđivač krvi.

Kada ispustite, ponovno kontrolirate krvni test. Ako je sve dobro, lijekovi se otkazuju.

Žene s proširenim žilama donjih ekstremiteta trebale bi ići na operaciju i za porođaj, nakon što su prethodno povezale noge elastičnim zavojima ili nošenjem kompresijskih čarapa.

Zarazne komplikacije

Nakon carskog reza nalaze se pet puta češće nego nakon normalne dostave. Endometritis je upala maternice. Ona se manifestira na 4-5 dan. Zato žena treba biti pod nadzorom liječnika. Pratite temperaturu. Otpuštanje iz maternice.

Petog dana propisati potpunu krvnu sliku. Za kontrolu zaraznih komplikacija. Prije iscjedka provesti vaginalni pregled. Ako se razvije sumnja na infekciju, neće im pustiti da rano pođu kući.

Antibakterijska terapija

Obično, nakon carskog, propisani su antibiotici za sprečavanje zaraznih komplikacija. Tijek liječenja antibioticima za 5-7 dana. Stoga je potrebno ostati u bolnici do kraja liječenja.

Nemoguće je prekinuti tijek liječenja. To će smanjiti osjetljivost mikroorganizama na antibiotike. Sljedeći put neće biti ništa za liječenje.

hemoglobin

Otpuštanje iz bolnice može biti odgođeno ako imate nizak hemoglobin. Tijekom operacije, uvijek postoji mnogo gubitka krvi. Tijekom trudnoće, također, hemoglobin se brzo smanjuje, otkad potreba za njom se povećava. Radite na prevenciji.

Provjerite svoj hemoglobin prije operacije i, ako je potrebno, pijete lijekove koji sadrže željezo. Jedite više mesa i drugih hrane bogate željezom tijekom svoje trudnoće. Jabuke, heljde, grožđe, šipak. Šetajte više na otvorenom.

Mliječne žlijezde

Gledajte njihovo stanje. Nemojte zaboraviti dekantirati grudi s prijetnjom lactostasis i higijene. Ako postoje pukotine na bradavicama, moraju se liječiti posebnim mastima. Tako će brže izliječiti.

Zdravlje djece

Vraćanje kući iz rodilišta ne ovisi samo o vama. Hoće li se iscjedak odgoditi i koliko će ovisiti o zdravstvenom stanju novorođenčeta.

Morat ćemo ostati ako:

 • vaše dijete slabo osvaja težinu
 • umbilikalna rana ne iscjeljuje dobro ili postoje znakovi upale,
 • beba je postala žuta zbog uništavanja crvenih krvnih stanica,
 • dijete tijekom trudnoće ili porođaja doživjelo je hipoksiju - gladovanje kisikom,
 • pronašli su znakove infekcije kod djeteta.

Nosokomična infekcija

Dugi boravak jedne žene s novorođenim djetetom u bolnici uvijek je napunjen razvojem nosokomične infekcije. Ta bolest uzrokuju mikroorganizmi koji su prilagođeni životu u bolnici pod utjecajem antibiotika i antiseptika na njima.

Liječenje takve infekcije je vrlo teško. Stoga, liječnici bez dobrog razloga nikada neće odgoditi vašu iscjedak. Ako nakon kirurškog zahvata nema komplikacija, vaše dijete je zdravo, a zatim ćete ga otpustiti što je prije moguće, tj. za 5-8 dana.

Važno je da nema potrebe za ponovnom hospitalizacijom. Uostalom, trebali biste biti blizak djetetu i pobrinuti se za njega.