Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Zasnivanje

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Oporavak nakon carskog reza

Nakon carskog dijela, prvi su dani najteži. Takva sitnica koja se okreće na svojoj strani, kašljanje, udisanje duboko ili dopiranje u krevet nije lako.

PRVI DANI

Prvog dana nakon operacije, novootvorena majka nalazi se u jedinici intenzivne skrbi, gdje joj stanje prati sestra i anesteziolog. Analiziraju se krvni tlak, puls, temperatura, stupanj kontrakcije maternice i intenzitet vaginalnog pražnjenja, uriniranja. Sestra mijenja zavoje u postoperativnom području za šivanje. Nakon primjene epiduralne ili spinalne anestezije, žena bi trebala ostati u krevetu 3 do 12 sati. Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta i uvijek u prisustvu nekoga iz medicinskog osoblja ili rodbine. Možete sjesti 2-3. Dana nakon operacije.

Da biste se osjećali udobnije nakon operacije, dovoljno je slijediti sljedeće savjete:

Uključivanje strane

1. Kako biste olakšali valjanje s leđa na stranu, najprije savijte koljena tako da se noge odmaraju na ravnini na kojoj lažeš.
2. Oslonite noge i podignite bokove tako da se vaše tijelo ravnalo od ramena do koljena.
3. Skrenite bokove na stranu i spustite ih. Zatim okrenite gornji dio tijela u istom smjeru.

Tako da ležiš na tvojoj strani. Na taj način štedi vaše šavove od oštećenja i sprema laktove od bolnog trljanja na plahtama.

kašalj

Ako se tijekom perioda carskog reza upotrebljava opća anestezija, potrebno je kašljanje kako bi se oslobodio sluzi koji se nakupio u plućima.

Kašalj, bez straha od neugodnih ili bolnih osjeta, koristite nekompliciranu tehniku ​​nazvanu "woof". Unatoč ironičnom imenu, to je stvarno djelotvorno i preporučeno od strane stručnjaka.

1. Potrebno je ojačati šavove rukama, malim jastukom ili vezati ručnikom.
2. Sada duboko udahnite, punite pluća u potpunosti.
3. Sljedeća akcija je puni izdisaj, oštro, ali nježno - povlačenjem trbuha, a ne pušući.
4. Napravite zvuk poput "woof".
5. Ponovite nekoliko puta u roku od jednog sata, pogotovo ako se osjećate gurkanje ili jecanje u prsima. Ako je prsa čista i redovito izašete iz kreveta, nema potrebe za to često.

Ako je "neobično rođenje" planirano zbog posebnoga svjedočenja, koje smo već detaljno opisali u članku "Neprocjenjiva pomoć u porodu", izuzetno je korisno pravilno liječiti kašljanje.

Ustajte na noge i hodali

Po prvi put, medicinska sestra će vam pomoći iz kreveta nakon dopuštenja svog liječnika. U tom slučaju, osjećate slabost i vrtoglavicu. Nemojte se bojati! Ovo je prirodno, jer ste upravo prošli kroz abdominalnu operaciju! Bez obzira na to je li korištena opća anestezija ili epiduralna anestezija, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza.

Sada, po prvi put porasli, prvo razmislite o onome što je već najteže, a vaš prvi uspon već znači da ste čvrsto na putu za oporavak!

Rođenje djeteta je veliki događaj, pravi izazov, bez obzira na to kako se to dogodilo - kroz rodni kanal ili uz pomoć "Cesareja". Ozbiljno mislite da ste u određenom trenutku, točno na određenoj točki velike Zemlje, ostvarili ovaj uspjeh! I vrlo brzo dugo očekivani bebin će biti s vama kod kuće i uživat ćete u sreći majčinstva, neprocjenjivim trenucima komunikacije s najslađim, najdražim, najdražima bitkom na svijetu.

Ako strogo slijedite preporuke liječnika, razumijevanje da vaše zdravlje izravno ovisi o njihovom poštivanju, razdoblje oporavka će ići glatko i brzo.

Da biste izašli iz kreveta, učinite sljedeće:

1. Okrenuvši se na stranu, dopustite nogama da se spuste s ruba kreveta i pomaknu se na sjedeći položaj.
2. Sjednite malo i napravite pokrete s nogama.
3. Kad ste spremni, spustite noge na pod i ustatnite (uvijek uz pomoć). Stajati što je moguće ravnije. To ne boli šavovima, čak i ako izgleda da su ispružene.
4. Kada se naviknete, poduzmite mali korak.

Svaki put kada izađete iz kreveta, vidjet ćete da je lakše i lakše to učiniti.

Sada pokušajte postupno povećati trajanje vaših šetnji. Samo nemojte zaboraviti misliti:

- Učinio sam! Svakim korakom postajem jači. Svaki pokret me približio kući za pražnjenje, jer svaki krilni poklopac nosi pticu bliže i bliže svom dragom gnijezdu.

Intestinalni plinovi

Oni, dragi, prisiljeni su paziti na sebe nakon bilo kakve operacije u trbušnoj šupljini. Jednostavno rečeno, ovo je situacija, izrazito izražena riječima "Ja sam u bič." Razlog tom problemu je usporavanje intestinalne aktivnosti kao rezultat operacije.

Uhvatiti plinove pomoći će vam:
- duboko disanje;
- stolica za ljuljanje (ako će plinovi poremetiti kod kuće);
- isključenje iz postoperativne prehrane hrane i pića koja proizvode plinove

mokrenje

Još jedan osjetljiv trenutak - moguće poteškoće s mokrenjem. Mogu se pojaviti nakon katetera u mokraćovodu, anesteziji i abdominalnoj operaciji.

Ne brinite, pijte više tekućine, pokušajte urinirati u tuš ili kadi. Ako se ne možete urinirati, još uvijek trebate kateter da ispraznite mjehur.

PRAVA HRANA

1. dan

Ženama je dopušteno piti vodu bez plina, zakiseljeno s limunovim sokom. S obzirom da se obično nakon operacije droga stavljaju, prvoga dana, majka prima sve hranjive tvari izravno u krvotok.

Dan 2

Drugi dan nakon cezariannog odjeljka žena se prebaci iz jedinice intenzivne skrbi na postpartumski odjel. Dijeta nakon cezariannog dijela slična je prehrani nakon bilo koje operacije abdomena. Gusta hrana je isključena - u ovom trenutku potrebno je uštedjeti organa probavnog trakta što je više moguće.

Dan 3 i dalje.

Dijeta se postupno proširuje. 3. dan nakon operacije u izbornik se unosi mršavi pileća juha, mljeveno kuhano meso, sir ili kruh od mesa ili juhe. Cijela dijeta podijeljena je na 5-6 prijem. Dopušteno je piti ne baš slatki čaj, pikantna mliječ, kompoti, bujon hips. Uobičajena količina hrane pri svakom prijemu - 70-100 ml.

Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije. Nakon toga možete se vratiti proizvodima koji se konzumiraju tijekom trudnoće, ali podložni su ograničenjima koja su preporučena za majke koje rade. Uostalom, do tog trenutka obično dolazi mlijeko.

Srž normalizacije i prevencija zatvora su od velike pomoći:

- umjerena tjelesna aktivnost,
- također dovoljnu količinu povrća i suhog voća (osobito šljive) u prehrani. U tom razdoblju, nema prehrambenih navika za žene koje su rodile carski rez, ne postoje.

Dojenje "od A do Z"

Postoji mogućnost prvog hranjenja čak iu operacijskoj sobi, pod uvjetom da je operacija provedena lokalnom anestezijom, a bolnička pravila omogućuju takvo hranjenje. Ali s hranom morat ćete malo pričekati ako je operacija izvedena pod općom anestezijom ili vaše dijete treba medicinsku njegu.

Pokušajte podići dijete iz dječje sobe čim dođete do vaših osjetila. Treba imati na umu da određeni fizički čimbenici otežavaju djetetu da se prikaže na dojku.

Čak i strah može uzrokovati prve neuspješne hranjenja. Pored toga, mlijeko može doći kasnije (5-9 dana) zbog korištenja opće anestezije i ograničenja korištenja sredstava koja smanjuju maternicu, nedostatka potrebnih hormona koji se oslobađaju tijekom vaginalne dostave. Međutim, majčino mlijeko vaše bebe toliko je potrebno!

Sjeti se sljedećih pravila

Zahtijevajte privitak djetetovoj dojci odmah nakon isporuke ili nakon podizanja anestezije. Ali nemojte očekivati ​​od prvog dojenja hranjenja, jer morate oboje puno više naučiti.

Zamolite svog liječnika za pomoć ako vidite zabranu bolesničke skrbi za hranjenje bebe u odjelu za djecu, osobito ako je rođenje normalno. Morate unijeti bebu za hranjenje.

Najčešće, rodiljne bolnice nakon cezarije koriste lijekove koji su kompatibilni s dojenjem, ali medicinske sestre i dalje pate mame sa štetnim lijekovima, posebice antibioticima. Pitajte svog liječnika o lijekovima koje ste propisali i ako su kompatibilni s hranom. Zapišite imena tih lijekova.

Može se dogoditi da se tijekom vremena za hranjenje beba spava. Probudite ga, unatoč činjenici da nije etički. Kad se probudi, odmah počnite hraniti. Glavna stvar je vaša želja za početkom i nastavljanjem hranjenja. Proizvodnja mlijeka je vrlo ovisna o dvije stvari: vaše samopouzdanje da možete hraniti bebu i aktivnost bebe bebe.

Kad god je dijete doneseno za hranjenje, pripazite da ga pričvrstite na prsa, čak i ako spava: djeca mogu usisati polu snu.

Budite strpljivi. Ne brinite, dijete neće biti gladan, jer je potreba za hranom u novorođenčadi mala. Prije svega, vaše dijete treba ljubav i ljubav. Držite ga blizu. On će "zapamtiti" vaše srce i "prepoznati" vas.

Ako je dijete s vama najranije od 3. dana i čuva se odvojeno:

Biti u odjelu odvojeno od djeteta, dekantirati obje dojke - bolje je 8 do 10 kratkih pokušaja 5 minuta, svaka 2 sata, isključujući noćni odmor od 24 sata do 6 sati. Vaša je beba upravo rođena, a dok se kolostrum proizvodi malo, prema prirodnoj potrebi. Stoga, izraženo 5-10 grama nije dovoljno. I nemoguće je izraziti "do posljednje kapi". Nemojte se mučiti. Colostrum skuplja u bocu, 8 sati može biti pohranjen bez hladnjaka, na sobnoj temperaturi. U najranijoj prilici, dajte bebu colostrum, po mogućnosti iz žlice, stavljajući dijete na svoj lakat tako da je polu-vertikalna na njemu.

Ako vam dijete dođe do sat vremena, spremite još 6-8 pumpanja, isključujući noćni odmor. Obično svaka sekunda hranjenja je neučinkovita zbog činjenice da je beba hranjena i on je naviknut sisati iz boce. Ako tijekom dojenja beba aktivira dojku u ispravnom položaju, razmotrite ovaj datum pumpanjem. Ako beba sranje usisava - napuni grudi nakon hranjenja.

Svaki put kada posjetite dijete, ne treba se usredotočiti na to koliko je sranje, već o tome kako uzima dojku.

Svakako nanesite dijete na obje dojke u jednoj hrani, za bolju stimulaciju laktacije. Učinite to sve dok ne dođe do značajnog naleta mlijeka, što može započeti 2-5 dana nakon što je beba redovito dovedena.

Hranite bebu samo kada je mirna. Inače, neće moći pronaći i uhvatiti bradavicu. Ako dijete vrišti, povucite ga blizu, protresite ga i smirite. Onda dati prsa. Da biste smanjili postoperativnu nelagodu, kod hranjenja djeteta postavite jastuk ispod nje, ležeći na svojoj strani. Tijekom vremena, bol šavova će nestati i osjetit ćete samo radost kada hranite dijete.

Vi i vaša beba su kod kuće!

Nemojte biti nervozni ako imate neuspjeh kada hranite bebu. Hranjenje treba početi što je moguće mirnije i opušteno. Saznajte kako ne mislite na sve što vam može uzrujati i uzrujati.

Pored toga, mentalni stres može smanjiti oslobađanje mlijeka.

- Pozovite savjetnika za dojenje kako bi naučili praktičnost i tehniku ​​dojenja (morate naučiti pravilno primjenjivati, pravilno oduzeti, ugodno se hraniti, hraniti s različitih položaja, hraniti ležati i spavati zajedno u djetetu, ispravno izraziti, ako je potrebno)

- Prije savjetovanja o dojenju, primjenjujte bebu na prsa svakih 2 sata, bez obzira na to spava li se ili probuditi, osim za noćne pauze od 22 do 24 sata ujutro do 4 ujutro.

"Uzmi dijete u krevet s tobom čim pođete u krevet i spavate s njim po noći".

Vaša hrana tijekom hranjenja

Kod dojenja, dnevni unos treba sadržavati najmanje 500 ml mlijeka, kefira ili jogurta, 50-100 g svježeg sira, oko 200 g mesa, 600 g povrća (unatoč različitim povrćem), 1 jaje, 300-500 g voća ( količina treba postupno povećavati), 35 g maslaca i 20 g biljnog ulja.

Potrebno je isključiti alkohol i hranu koja uzrokuje alergije: med, agrum, jagode, čokoladu, konzervirane proizvode, kobasice. Potrebno je piti dovoljno tekućine. Također se preporučuje nastavak unosa vitamina i minerala za trudnice i dojenje, budući da potreba za vitaminima i mineralima ostaje visoka kao i tijekom trudnoće.

Preporučljivo je da vam netko pomogne oko kuće, tako da možete posvetiti vrijeme za vraćanje vlastite snage i uspostavljanje dojenja. Nakon dva ili tri mjeseca, već možete početi raditi posebne vježbe kako biste dobili elastičnost trbuha, vitke noge, ljepotu prsa.

Kako se brzo oporaviti nakon cezariannog dijela? 14 učinkovitih načina

Prema statistikama, danas svaka 3-4 trudnoće završava operacijom. Novorođena mama morat će se suočiti ne samo s postpartum periodom već i nakon operacije.

I ovo je dvaput komplicirano. Odgovornosti za njegu djeteta nisu otkazane. Nitko osim vas ne može pričvrstiti dijete na prsa. Ne bez toga, žene su zainteresirane za brzo povratak u njihov bivši oblik.

Kako se oporaviti od carskog reza?

Promjena u tijelu počinje odmah nakon uklanjanja djeteta, i dalje na operativnom stolu. Uterus reagira na smanjenje volumena i naglo se smanjuje. Time doprinosi zaustavljanju krvarenja.

Od sada, svaki dan će se smanjivati ​​volumen. Potpuno smanjena negdje na 2 mjeseca. Nakon operacije, ledeni čep se stavlja na vaš želudac - to je također sredstvo za poboljšano smanjenje maternice i zaustavljanje krvarenja. Pazite da postavite injekcije koje smanjuju maternicu.

Postoperativni ožiljci na maternici, prednjem trbušnom zidu i koži učinit će se gotovo odmah. Posebno teška bol u prva 3 dana. Bol doprinosi otpuštanju hormona stresa: adrenalina i norepinefrina, što negativno utječe na stanje tijela, kao i za ozdravljenje ožiljaka i zdjeličnih organa.

Pored toga, ton mišića prednjeg trbušnog zida se smanjuje kako bi se zaštitio trbuh. To može dovesti do formiranja kila u budućnosti. Morate propisati lijekove protiv bolova.

Cesarejska šav će biti tretirana svakodnevno. Uklonjeno je 7-8 dana.

Liječnici će reći i pokazati, a samo ti možeš pomoći.

14 načina da se oporavim brže nakon carskog cara

1. Nakon operacije, nemojte leći! Nakon operacije 10-12 sati, i ako ste imali anesteziju kralježnice, onda ćete jednog dana morati održavati ostatak kreveta. Prvi put morate ustati u prisustvu liječnika. Što prije stignete, to je bolje za vas.

2. Tjelesna aktivnost. Gotovo odmah nakon operacije morate se pomaknuti i okrenuti u krevet. Šav je čvrsto ušiven s nitom, neće se raspršiti. 3-4 sata nakon cezariana morate obaviti prve vježbe. Savijati i odvojiti noge u gležanj i koljeno zglobova, ruke.

3. Izvršite vježbe disanja.

 • Laganje na leđima, uzmite ruku do strane - udahnite, vratite se u SP - uzdisati.
 • Ležeći na leđima, noge ispružene i ruke na tijelu. Podignite ravne ruke gore - udahnite kroz nos, spustite donje ruke dolje - udahnite kroz usta.
 • Leži na lijevoj strani, lijevu ruku pod glavom, desno - duž tijela, noge ravno. Podignite desnu ruku, dodirnite jastuk, udahnite, niži - udahnite. Ponovite 1-2 puta. Ponovite previše na desnoj strani.
 • Ležeći na leđima, ispružene noge, desna ruka na trbuhu, lijeva ruka na prsima. Udisanje kroz nos - napuhavanje trbuha, izdisanje kroz usta - ispuhivanje.

Nakon što se uspijete penjati, 2 dana počnete vježbati na rubu kreveta, noge se spuštaju.

 • Fleksija, proširenje nogu na zglobovima koljena.
 • Udahnite - povucite koljena prema prsima, pomažući rukama, izdahnite, vratite se u SP
 • Udahnite - širite ruke na strane, izdahnite - povucite u trbuh i vratite se u SP
 • Ležeći na leđima, savijen na koljenima, ruke na tijelu. Podignite zdjelicu i okrenite ga desno - lijevo, spustite ga.
 • Ležimo na leđima, savijenih koljena, ispruženih ruku. Koljena spuštaju se desno, raširenih ruku - lijevo, koljena dolje lijevo, ispružene ruke - desno.
 • Ležimo na leđima, noge i ruke se produžuju, podignemo jednu nogu i počnemo crtati brojeve od 1 do 6. Tada je ista stvar s drugom nogom. Svakog dana dodamo 1 znamenku i dostignemo 20.
 • Da biste vratili ton mišića perineuma, postoji kompleks kegelovih vježbi.

Ako vježbate gimnastiku, oporavak nakon carskog rezima će ići mnogo brže. Nema adekvatnosti, elastičnost trbuha će se vratiti s vremenom, maternica će biti smanjena u kratkom vremenu. Ali prvo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

U pozadini temperature, ako je tijekom operacije došlo do velikog gubitka krvi, ako imate tromboflebitis, vježba je kontraindicirana. Ne vježbajte gimnastiku silom. Prestanite vježbati ako se pojavi bol.

Cezarianni dio nije kompatibilan s intenzivnim tjelesnim naporom. Nemoguće je podizati težine, zamahivati ​​u tisku, vlakati na simulatorima, trčati i čučati tijekom prva 2-3 mjeseca.

3. Dojenje. Dojenje dojenčadi. Što će to dati? Tijekom usisavanja bradavica u tijelu, proizvodi se oksitocin. Potiče proizvodnju mlijeka u mliječne žlijezde i smanjenje glatkih mišića, tj. maternica.

Osim toga, to je ljubavni hormon koji pomaže formiranju majčinih instinkata. I mnogo kažu o korisnim svojstvima majčinog mlijeka za dijete i svi znaju da nema ništa bolje.

4. Anemija. Potreba za željezom tijekom trudnoće i dojenja je uvijek povećana. Uz carski rez, gubitak krvi je nekoliko puta veći nego nakon prirodnog porođaja.

Nakon operacije, može se razviti anemija. To narušava liječenje tkiva, kontrakcija maternice i nije najbolji način utječe na dobrobit. Ako liječnik kaže da je vaš hemoglobin spušten, trebate uzeti dodatke željeza.

5. Lažite na trbuhu. Već drugi dan nakon cezariana, možete ležati na trbuhu. To će ubrzati kontrakciju maternice.

6. Pazite na pravovremeno pražnjenje mokraćnog mjehura i crijeva.

Prvi dan nakon operacije morat će izdržati urinarni kateter. Ovo nije ugodno i teško otežava kretanje. Postavlja se prije operacije, za kontrolu količine i boje urina, kao i za sprečavanje ozljeda mokraćnog mjehura tijekom operacije.

Nakon operacije, oni također razmotriti koliko je urina bilo izlučeno dnevno. Važno je procijeniti je li došlo do oštećenja mokraćnog mjehura ili uretera. Prazni mjehur je važan uvjet za ispravno smanjenje maternice, a na prvu 12-24 sata nećete moći sami zaploviti.

Nakon operacije, možete doživjeti zatvor. To je zbog smanjene tonusa crijeva, hormonskog opterećenja i, naravno, neaktivnog načina života. Ako nema stolca do trećeg ili četvrtog dana, dobit ćete klistir.

Pijte više vode, pomaknite se više. Kod kuće je vrijedno jesti više povrća i voća, mliječnih proizvoda, juha i žitarica s heljinom i bisernim ječmom, biljnim uljima.

7. Snaga. Tijelo treba snage da se vrati u normalu nakon operacije, kao i za hranjenje djeteta. Stoga, jesti više mesa, protein je građevni materijal, a imate ožiljke koji trebaju izliječiti.

Više vlakana: povrće i voće, ali isključuju plodove u inozemstvu. Zapamtite da ćete dojiti bebu. Stoga, vaš izbornik ne bi smio štetiti djetetu. Ne možete jesti hranu sa konzervansima, začinima, vrućim umacima, dimljenim mesom, piletinom na žaru, psima za pomicanje, pizze, masnoće i pržene. Hranu treba kuhati, kuhati i kuhati.

8. Pomoći ću oporaviti i masažu i samostalnu masažu. Poboljšava ton kože, poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam. Ton tonusa također raste.

U tehnici postoje 4 metode: stroking, trljanje, gnječenje i vibracije.

Već od prvog sata možete trbuščić trzati dlanom u krug, od vrha do dna i od dna do vrha.

Možete koristiti tenisku lopticu. Zapiši ih kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, počevši od pupka.

Izvršite masažu s kontrastnim tušem.

9. Nosite zavoj. To će ublažiti bol, podupirati oslabljene trbušne mišiće. Zavoj je osobito neophodan u prvim danima i tjednima. U sklonoj poziciji, zavoj nije potreban samo pri kretanju. Ne nosite zavoj duže od 3 sata. Od 4-6 tjedana nije potreban zavoj, a njegovo dugo nošenje može dovesti do suprotnog učinka, tj. slabljenje tiska.

10. Higijena. Nažalost, ako ste imali carski rez, tada će vam biti dopušteno da se tušira tek nakon uklanjanja šavova i pod uvjetom da je dobro izliječeno. To će se dogoditi za otprilike tjedan dana.

Prije toga potrebno je prati dijelove kako ne bi mokro šav. Obavezno promatrati intimnu higijenu: prati sapunom i vodom nakon svake uporabe WC-a.

11. Pazite na izlučivanje.

 • U prva 3 dana su svijetlo crvene i vrlo bogate.
 • Od 4 do 10 dana ružičasto-smeđa ili smeđa. Svaki dan njihov se broj smanjuje, a boja postaje lakša.
 • Do 10. dana žute ili bijele mrlje.
 • Do 3. tjedna sadrže pruge sluzi.
 • Puno pražnjenje će se zaustaviti za 6-8 tjedana.

Ako su u izobilju, prljavoj boji i neugodnom mirisu, dok ste zabrinuti zbog bolova u donjem dijelu trbuha ili groznici, trebali biste se obratiti liječniku. Postoji svibanj biti komplikacija koje će usporiti oporavak tijela nakon porođaja i ozdravljenja maternice ožiljak.

12. Spavanje. Tijelo bi trebalo dobro odmarati. Spavati u popodnevnim satima, s djetetom.

13. Pravilnu brigu o ožiljku na koži. Šavovi će biti uklonjeni 6-7 dana. Ako nema komplikacija, svakodnevno se tuširajte kod kuće, ali ne trljajte površinu za šivanje s folijom za pranje. Nakon tuširanja, tretirati ga zelenom bojom, osim ako liječnik ne propisuje ništa drugo nakon pražnjenja.

Da ne biste ostavili grubu ožiljak, nakon mjesec dana, možete koristiti posebne masti (contraktubeks, solcoseryl, klirvin), ako želite, možete kontaktirati kozmetički salon.

14. Pješačenje kroz svježi zrak. Brzo zacjeljivanje rana i prehrana tkiva nemoguće je bez kisika. Osim toga, bit će korisno za bebu.

Nakon 6-12 mjeseci, ožiljci će se izliječiti, mišići i ton kože će se vratiti.

Usavršavanje vašeg tijela nakon porođaja i carskog nije lagano, ali radost od rođenja bebe zasjenit će sve poteškoće.

Cesarov oporavak

Oporavak nakon porođaja nije jednostavan proces, čak i za žene koje rađaju rođendanski kanal. Što reći o carski rez, kada se postoperativni problemi pridružuju postnatalnim problemima! Razgovarat ćemo o tome što mlada majka može učiniti da se brže oporavi od ove kirurške intervencije.

Lyudmila Petrova
Liječnik opstetričar-ginekolog u najvišoj kvalifikacijskoj kategoriji, voditelj rodilišnog odjela majčinske bolnice br. 16, St. Petersburg

Moguće posljedice operacije

Cezarianna sekcija je rad rođenja fetusa izlučivanjem abdominalnog zida i maternice kroz rez. Postpartum uterus vraća se u prvobitno stanje u roku od 6-8 tjedana. Traume u maternicu tijekom operacije, otekline,

prisutnost krvarenja u zavarenom području, veliki broj šivanje sporo maternice involucije i pridobiti pojavu postoperativne komplikacije septičku prsni uključuju proces maternicu i dodacima. Te komplikacije nakon cezariannog dijela javljaju se 8 do 10 puta češće nego nakon vaginalne dostave. Komplikacije kao što su endometritis (upala unutrašnjeg sloja maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala cirkulacijskog tkiva), naknadno utječu na reproduktivnu funkciju žena, jer može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma zdjelične boli, pobačaja, neplodnosti.

Početno stanje zdravlja žena racionalan odabir metoda i opreme rad, a kvaliteta šava antibakterijske terapije, kao i racionalno postoperativna skrb, prevenciju i liječenje komplikacija povezanih s operativnim isporuke, određivanje povoljan rezultat operacije.

Poprečni presjek donjeg dijela maternice izvodi se paralelno s kružnim mišićnim vlaknima, na mjestu gdje gotovo da nema krvnih žila. Stoga je manje vjerojatno da će ozlijediti anatomske strukture maternice, te stoga, u manjoj mjeri, poremetiti proces ozdravljenja u operativnom području. Korištenje suvremenih sintetičkih apsorpcijskih niti pridonosi dugoročnom zadržavanju rubova rane u maternici, što dovodi do optimalnog procesa ozdravljenja i stvaranja bogatog ožiljka uterusa, što je iznimno važno za naknadne trudnoće i porođaj.

Prevencija komplikacija nakon cezariana

Trenutno, kako bi se spriječilo majčinsku morbiditet nakon carskog reza primjenjivati ​​moderne visoko učinkovite antibiotika širokog spektra, kao što je u razvoju infekcije važnu ulogu udruga mikrobnih, virusi, mikoplazme, klamidija i drugi. U vrijeme carskog reza profilaktičke primjene antibiotika vrši nakon križanja kabel smanjiti negativan utjecaj na dijete. U postoperativnom razdoblju, prednost se daje kratkim oblicima antibiotske terapije kako bi se smanjila unos droga djetetu kroz majčino mlijeko; s povoljnim tijekom carskog reza nakon operacije, antibiotici se uopće ne primjenjuju.

Prvi dan nakon carskog rezima, puerperal je u jedinici intenzivne njege pod nadzorom medicinskog osoblja, praćenjem aktivnosti cijelog tijela. Razvijeni su algoritmi za upravljanje puerperama nakon carskog rezka: odgovarajuća zamjena gubitka krvi, anestezije, održavanja kardiovaskularnih, respiratornih i drugih sustava u tijelu. Vrlo je važno u prvim satima nakon operacije pratiti sekrecije iz genitalnog trakta, jer visoki rizik od krvarenja maternice zbog smanjene kontraktilnosti maternice uzrokovane operativnim traumama i djelovanjem lijekova. U prva dva sata nakon operacije, provodi se kontinuirano intravenozno kapanje pripravaka za smanjenje maternice: OXYTOCINA, METILEROMETRINA, na donjem trbuhu stavlja se mjehurić leda.

Nakon opće anestezije mogu biti bolovi i bolovi u grlu, mučnina i povraćanje.

Odstranjivanje boli nakon operacije daje veliku važnost. Već nakon 2-3 sata, ne-narkotički analgetici su propisani, 2-3 dana nakon operacije, anestezija se provodi prema indikacijama.

Operativni traumu, ulazeći u peritonejsku šupljinu u sadržaju operacije maternice (amnionska tekućina, krv) uzrokuje smanjenje pokretljivosti crijeva, razvio pareze - nadutost, zadržavanje plina, što može dovesti do infekcije peritoneuma, spaja se na maternicu priraslica. Povećanje viskoznosti krvi za vrijeme i nakon operacije pridonosi formiranju krvnih ugrušaka i mogućim začepljenjem različitih posuda.

Da bi se spriječila intestinalna pareza, tromboembolijske komplikacije, poboljšala periferna cirkulacija krvi, uklonila zagušenja u plućima nakon mehaničke ventilacije, važno je rano aktivacija puerperala u krevetu.

Nakon operacije preporuča se okretanje u krevetu s jedne strane na drugu, do kraja prvog dana preporučuje se rano ustati: najprije morate sjesti u krevet, spustiti noge, a zatim početi ustajati i malo hodati. Morate se ustati samo uz pomoć ili pod nadzorom medicinskog osoblja: nakon dovoljno dugog ležanja, vrtoglavice, pad može biti moguć.

Ne kasnije od prvog dana nakon operacije, potrebno je započeti stimulaciju trudnoće i crijeva. Za to se koristi PROZERIN, CERUKAL ili UBRETID, a koristi se i klistir. U nekompliciranom poslijeoperacijskom razdoblju crijevna peristaltika aktivira se drugi dan nakon operacije, plinovi se napuštaju, a treći dan, u pravilu, postoji nezavisna stolica.

1. dan, puerperal je dao piti mineralnu vodu bez plina, čaj bez šećera s limunom u malim porcijama. Drugi dan propisuje se niska kalorijska dijeta: tekuće prasine, meso, mekano kuhano jaje. Od 3-4 dana nakon nezavisne stolice, puerperal se prenosi na opću prehranu. Prihvat previše vruće i previše hladno hrane nije preporučljivo, čvrste hrane trebaju biti uvedene u vašu prehranu postupno.

Na 5. - 6. dan, obavljaju se ultrazvučni pregled maternice kako bi se razjasnilo njezino pravodobno smanjenje.

Tijekom poslijeoperacijskog razdoblja obrada se svakodnevno mijenja, poslijeoperacijske šavove se ispituje i liječi s jednim od antiseptika (70% etilnog alkohola, 2% tinktura joda i 5% -tna otopina kalij permanganata). Šavovi s prednjeg trbušnog zida uklanjaju se 5-7. Dan, nakon čega se odlučuje o izdavanju kuće. Dogodilo se da se rana na prednjem trbušnom zidu zaklanja intrakutanom "kozmetičkom" šavom s apsorbirajućim materijalom za šivanje; u takvim slučajevima nema vanjskih uklonjivih šavova. Izjava se obično provodi 7-8. Dan.

Poboljšanje dojenja nakon cezariana

Nakon cezariannog dijela, dojenje je često teško. Oni su zbog nekoliko razloga, uključujući bol i slabost nakon operacije, pospanost djeteta na pozadini uporabe lijekova protiv bolova ili slabije prilagodbe novorođenčeta tijekom operativne dostave, korištenje smjesa kako bi majci "odmarali". Ti čimbenici otežavaju uspostavljanje dojenja. Zbog potrebe za niskokaloričnom prehranom tijekom 4 dana, stvaranje laktacije javlja se u pozadini nedostatka prehrane žene koja se brine za makro i mikroelemente, što utječe ne samo na količinu već i na kvalitetu mlijeka. Dakle, dnevno izlučivanje mlijeka nakon carskog reza gotovo je dvostruko niže od spontanog rada; mlijeko ima mali sadržaj osnovnih sastojaka.

Važno je osigurati da je beba pričvršćena na prsa u prva 2 sata nakon operacije. Trenutno, većina opstetričkih institucija radi na načelu zajedničkog boravka majke i djeteta.

Stoga, ako je sve prošlo bez komplikacija, možete izraziti želju da ostavite bebu pored vas i počnite dojenje pod nadzorom osoblja čim anestezija nestane i imate snage preuzeti bebu u ruke (oko 6 sati nakon operacije). Maternice žene čije hranjenje iz raznih razloga odgađa kasniji datum (rođenje djece koja zahtijevaju poseban tretman, pojava komplikacija u majci), treba pribjeći izražavanju mlijeka tijekom hranjenja kako bi stimulirala laktaciju.

Jedan od glavnih uvjeta za uspješno dojenje nakon carskog reza je pronaći položaj u kojem je prikladno za ženu da hrani dijete. Prvi dan nakon operacije, lakše je hraniti ležeći na svojoj strani. Neke žene smatraju da je ta pozicija neudobna, jer istodobno dolazi do šivanja, tako da možete hraniti dok sjedite i držite dijete pod rukom ("ispod nogometne lopte" i "leži preko kreveta"). U tim položajima jastuci se postavljaju na koljena, dijete leži u ispravnom položaju, a istodobno se uklanja opterećenje s područja šavova. Kao što se majka oporavlja, majka može hraniti bebu, kako laže, sjedi i stoji.

U cilju poticanja dojenje korištene metode fizioterapije potaknuti laktaciju (UVR grudi, UHF, masaža vibracija, ultrazvuk utjecaj zvuka „bioacoustic” stimulacije), biljni lijek :. Uvarak kumin, kopar, origano, anis, itd moraju se primijeniti kako bi poboljšali majčino mlijeko kvalitativni sastav prehrambenih dodataka (specijalizirani proizvodi protein-vitamin): Femilak-2, Mliječni put, Mama Plus, Enfimama. Sve ove aktivnosti blagotvorno utječu na tjelesni razvoj djece tijekom boravka u porodničkoj bolnici, a majka se ispušta dobro utvrđenim laktacijama.

Gimnastika nakon cezariana

6 sati nakon operacije, možete započeti najjednostavniju terapijsku gimnastiku i masažu prsa i trbuha. Možete ih izvesti bez instruktora, ležeći u krevetu s koljenima lagano savijenim:

 • Kružni ruka milovati po površini trbuha u smjeru kazaljke na satu s desna na lijevo, gore i dolje duž RECTI, prema gore i prema dolje ukoso - uz kosim trbušnim mišićima - unutar 2-3 minuta;

 • milovanje prednje i bočne strane prsa od dna do aksilarne regije, lijeva se masaža s desne strane, desna strana s lijeve strane;

 • ruke su okrenute iza leđa i milovati lumbalnu regiju s leđima i dlanom rukama u smjeru od vrha prema dnu i do strane obavlja;

 • duboko disanje prsa, kontrolirati dlanove su smješteni na vrhu prsa: na 1-2 je dubok dah grudi (prsa diže) na 3-4 duboko disanje, a prsa lagano pritisne rukama;

 • duboko disanje s abdomena, dlanova, držeći šavna područja, na trošak od 1-2 udahnuti, napuhati abdomen, na trošak od 3-4 disanje, crtanje želudac u što je više moguće;

 • rotacija stopala, držeći pete s kreveta, naizmjenično u jednom i drugom smjeru, opisujući najširi mogući krug, savijajući noge prema sebi i od sebe;

 • alternativna fleksija i produžetak lijevog i desnog nogu, peta slajdova na krevetu;

 • kašalj, dlanovi koji podupiru područje šivanja.

  Vježba se ponavlja 2-3 puta dnevno.

  Fizički oporavak nakon carskog reza

  Toplo izlijevanje tijela u dijelove iz tuširanja moguće je već od 2 dana nakon operacije, ali nakon iscrpljenja iz porodničke bolnice možete uzeti puni tuš. Prilikom pranja šavova, bolje je koristiti sapun bez mirisa, kako ne biste ozlijedili koru. Ulijevanje u kadu ne može biti ranije od 6-8 tjedana nakon operacije, jer Do tog vremena unutarnja površina maternice iscjeljuje se potpuno i maternica se vraća na normalu. Pješačenje do kupelji moguće je samo 2 mjeseca nakon pregleda liječnika.

  Da bi postoperativni ožiljak bio brže apsorbiran, može se podmazivati ​​s prednisonom ili gelom CONTRACT TUBE. U području ožiljka do 3 mjeseca može se osjetiti ukočenost dok se živci presijecaju tijekom operacije.

  Jednako je važno obnavljanje tjelesne kondicije nakon cezariannog dijela. Od prvog dana preporuča se nositi postpartum braçe. Vlakna olakšavaju bol u leđima, pomažu u održavanju pravilnog držanja tijela, ubrzava obnavljanje elastičnosti mišića i kože, štiti šavove od razlika, pomažući liječenju postoperativnih rana. Međutim, dugo nošenje je nepoželjno, otkad mišići bi trebali raditi, ugovoriti. U pravilu, zavoj se nosi nekoliko tjedana nakon isporuke, usredotočujući se na stanje trbušnih mišića i opće blagostanje. Terapijska gimnastika treba početi 6 sati nakon operacije, postupno povećavajući intenzitet. Nakon uklanjanja šavova i konzultirati liječnik može početi vježbe za jačanje mišića dna zdjelice i mišića prednjeg trbušnog zida (Kegelove vježbe - kontrakcije i relaksacije mišića dna zdjelice uz postupno povećanje u trajanju od 20 sekundi, uvlačenjem trbuha, zdjelice za podizanje i druge vježbe) uzrokuje krvarenje krvi u prsni organi i ubrzava oporavak. Prilikom vježbanja vraća se ne samo tjelesna kondicija, nego se oslobađaju i endorfini - biološki aktivne tvari koje poboljšavaju psihološko stanje žene, smanjuju napetost, osjećaju depresije i niskog samopoštovanja.

  Nakon operacije od 1,5 do 2 mjeseca, težine dizanja više od 3-4 kg se ne preporučuju. Više aktivne nastave može se početi 6 tjedana nakon isporuke, s obzirom na razinu njihove fizičke sposobnosti prije trudnoće. Povećajte opterećenje postupno, izbjegavajući vježbe snage na gornjem dijelu tijela, jer može smanjiti laktaciju. Ne preporučuje se aktivna aerobika i trčanje. U budućnosti, ako je moguće, poželjno je sudjelovati u individualnom programu s trenerom. Nakon vježbanja s visokim intenzitetom, razina mliječne kiseline može se povećati, a kao rezultat toga, okus mlijeka pogoršava: postaje kiselkast i dijete odbija dojiti. Zato je okupacija bilo kojeg sporta za ženu koja se brine može samo na kraju dojenja, a ne skrbi - nakon obnove menstrualnog ciklusa.

  Seksualne veze mogu se nastaviti nakon 6-8 tjedana nakon operacije, posjete ginekologu i konzultirajući metodu kontracepcije.

  Drugi i treći rođendan nakon cezariana

  Postupno oporavak mišićnog tkiva na području ožiljka na maternici javlja se unutar 1-2 godine nakon operacije. Oko 30% žena nakon češkog dijela u budućnosti planira imati više djece. Vjeruje se da je povoljnije za početak trudnoće i porođaja razdoblje nakon 2-3 godine nakon što prolazi kroz carski rez. Teza "nakon cezariannog dijela, dostava kroz rodni kanal je nemoguća" sada postaje irelevantna. Zbog raznih razloga, mnoge žene pokušavaju vaginalnu isporuku nakon carskog reza. U nekim je ustanovama postotak prirodnog poroaja s ožiljkom na maternici nakon carskog dijela 40-60%.

  Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

  Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

  Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

  Što je carski rez?

  Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

  Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

  Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

  Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

  Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

  Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

  Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

  Tehnika rada

  Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

  Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

  Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

  Moguće komplikacije nakon operacije

  Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

  U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

  Najčešće se brine:

  • infekcija rana i endometritis;
  • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
  • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
  • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

  Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

  Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

  Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

  Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

  Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

  Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

  Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

  Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

  Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

  Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

  1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
  2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
  3. Stroking donji back up.
  4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
  5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
  6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
  7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
  8. Kašljanje (dlan drži šav).

  Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

  Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

  Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

  Od 4 dana - zajednički stol.

  Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

  Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

  Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

  Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

  Nakon izbacivanja iz bolnice

  Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

  U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

  Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

  Kako prilagoditi dojenje?

  Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

  Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

  Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

  Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

  • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
  • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
  • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

  Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

  Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

  Nakon oporavka

  Kada će početi menstruacija?

  Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

  Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

  Kada treba posjetiti liječnika?

  Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

  Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

  Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

  Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

  Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

  Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

  Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

  Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

  Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

  Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

  Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.