Šavovi nakon porođaja

Hrana

Šavovi nakon poroda - fenomen nije rijedak i vrlo neugodan. Svaka treća žena se suočava s ovim problemom i, nakon što je čula puno od iskusnih prijatelja o opasnosti od razlike u šavovima, panika je u potrazi za informacijama o tome kako se zaštititi od takve situacije.

Postoji nekoliko obaveznih pravila za skrb o postpartumnim ožiljcima, ali prvo morate shvatiti koji su šavovi i u kojim slučajevima oni nametnu ženi u porodu.

 • Šavovi nakon carskog dijela. Ovdje je sve očito. Potrebni su šavovi. Veličina rez od oko 12 cm, a to je učinjeno na području donjeg segmenta maternice.
 • Šavovi na vratu maternice. Prekoračeno na raskidanje maternice u prirodnom porođaju, a jaz se javlja uslijed nedovoljnog otvaranja vrata maternice i prijevremenog guranja fetusa, u kojem glava stavlja pritisak na cerviks i uzrokuje rupturu.
 • Šavovi u vagini. Zidovi vagine su razbijeni u istim slučajevima kao i cerviks.
 • Šavovi na prepone. Najčešće su perinealne suze, postoji nekoliko vrsta i pojavljuju se u različitim situacijama: brzu isporuku, prijevremenu dostavu, prsni prikaz ploda i tako dalje. Stražnji komad vagine (1 stupanj kidanja), koža i mišići zdjelice (stupanj 2) i koža, mišići i zidovi rektuma (stupanj 3) mogu se slomiti. Perinealna ruptura također je umjetna: perineum se odsiječe s posebnim sredstvom u srednjoj liniji od stražnje komisije vagine do anusa.

Postoji nekoliko tehnika šivanja. Nedavno se šupljine sve više koriste, posuđene iz kozmetologije. Nakon iscjeljenja, oni su posve nevidljivi. Međutim, bez obzira na tehniku ​​šivanja, potrebna je ista kvalitetna njega. Razlikuje samo materijale s kojima su izrađene. Ako se šavovi nanesu s neabezivnim šavovima, treba ih ukloniti nakon 2-5 dana. Ali materijal koji se može upiti ne zahtjeva takav postupak. Najčešće se koriste Kedgut, vicryl i maxon. Ove se niti potpuno otapaju bez ponovljene medicinske intervencije, tj. Takve šavove nisu uklonjene.

Kako nositi šavove nakon porođaja?

Šavovi u vagini i na grliću maternice, u pravilu, gotovo se ne zamaraju ženom i ne zahtijevaju posebnu njegu. Trebate samo slijediti pravila osobne higijene i ne podizati težine. Ovi šavovi su povezani s nitima koji sami rastopiti u roku od nekoliko tjedana. Ožiljci se iscjeljuju bezbolno i prilično brzo.

Šavovi nakon cezariannog dijela zahtijevaju posebnu pozornost. U prvim danima nakon operacije, medicinska sestra brine o njima. Postoperativna šava se svakodnevno tretira antiseptičkim otopinama i primjenjuje se sterilno odijevanje. Tjedan dana poslije, uklanjaju se neizabirajući šavovi, ali nastavljaju se postupci liječenja.

Žene se često žale da bol iz šavova na perineumu ne odlazi dugo, a šavovi slabo iscjeljuju. Ovdje morate izdržati malo, ali obrada je izuzetno važna. Različite žene su prikladne za ove različite lijekove. Opstetričari u rodilištima liječe šavove na perineumu, obično zelenom bojom. Kod kuće se preporuča probati mast Levomekol, Bepantin, Malavit gel, Solcoseryl, Chlorhexidine, morske dlake, Chlorophyllipt. Valja napomenuti da nisu svi načini jednako dobri: mnoge žene, na primjer, primjećuju povećanje boli kada se koriste Levomekol, pa stoga trebate probati, odabrati i izdržati - vrijeme se također iscjeljuje u ovom slučaju. U međuvremenu, nemojte zaboraviti na higijenu.

Postpartum šavovi: kako se brinuti za njih kako bi spriječili komplikacije

Nakon poroda, mnoge žene doživljavaju pojavu uboda na cerviksu, vagini ili perineumu. Razmotrite kakve šavove postoje, kakve se komplikacije mogu susresti nakon nametanja i kakvu skrb zahtijevaju nakon poroda.

Ovisno o tome gdje se šavovi stavljaju, oni su podijeljeni na unutarnje i vanjske.

Unutarnje šavove

Interni su oni koji su bili nametnuti tijekom rupture cerviksa ili vaginalnih zidova. Takve šavove se primjenjuju nakon isporuke, kada liječnik pregledava genitalije. Postupak uboda maternice ne zahtijeva anesteziju jer je organ posve neosjetljiv nakon dostave. Kod šivanja zidova vagine vrši se lokalna anestezija. Šavovi se nanose samoapsorbirajućim nitima koji ne zahtijevaju uklanjanje.

Vanjske šavove

Vanjske šavove su postavljene na perineum. Oni su nametnuti kada su u procesu porođaja bile suze u perineumu ili je napravljena umjetna disekcija. Ako je potrebno, liječnici daju prednost rezovima, sprječavajući kidanje, budući da su njihovi rubovi uvijek glatki, što znači da će brže izliječiti. Nametanje vanjskih šavova nakon isporuke odvija se pod lokalnom anestezijom.

Razmaci mogu biti povezani s niti koje zahtijevaju uklanjanje 5 dana ili samoapsorbirajuće niti. Također u ovom području, liječnici mogu primijeniti kozmetičku šav, koja je došla u ginekologiju iz plastične kirurgije. Takav šav je karakteriziran činjenicom da nit prolazi potkožno, a samo njezin ulaz i izlaz iz rane su vidljivi.

Kako liječiti i brinuti o šavovima nakon poroda

Prvi dani u rodilištima primalja se bave šavovima. 2 puta dnevno, obrađuju šavove otopinom zelenka ili kalijevog permanganata. Nastavit ćete obrađivati ​​kod kuće. To će se trebati obaviti nakon svake obrade vode.

Tako proces vanjskih šavova. Unutarnje šavove ne zahtijeva posebnu njegu, pod uvjetom da nemate nikakvih zaraznih bolesti. Morate se pobrinuti za to prije trudnoće.

U prvim danima nakon porođaja, kada su šavovi bili zalijepljeni, trebate biti oprezni s pražnjenjem crijeva kako ne biste prekomjerno povećali tkiva. U idealnom slučaju, u prvom pokušaju da postavite klistir ili glicerolnu svijeću.

Nakon svakog izleta u WC je vrijedan za pranje. Ujutro i navečer možete koristiti alat za intimnu higijenu. Bolje je oprati pod tušem, ali ne u bazenu s vodom. Sanitarne jastučiće se mijenjaju svakih 2 sata. Čak i ako mislite da još uvijek može poslužiti.


Dobar izbor za donje rublje su jednokratni gaćice, izrađene od materijala koji može disati. Ako ne, koristite pamučnu odjeću. Ne nosite donje rublje odmah nakon tuširanja.

Zračne kupke su dobre ne samo za dječju kožu, već i za vaše ozdravljive rane. Ne možete trljati šavova s ​​ručnikom, bolje je promakivyvat ih ili čak čekati do potpunog sušenja.

Ne koristite donje rublje mršavljenja. Učinak blokiranja protoka krvi i ometanje iscjeljivanja. Da, želite izgledati dobro odmah nakon rođenja djeteta, ali budite strpljivi par mjeseci, a zatim možete nositi i korzeti i mršave gaćice.

I najvažnije. Kada su nametnute postpartumne šavove, nećete moći sjesti oko 10 dana - barem to. Nakon ovog razdoblja, ako se šavovi liječe bez komplikacija, možete početi sjediti na tvrdom podlogu. Odmor tijekom perioda ozdravljenja šavova trebao bi ležati ili polužiti. Ne možete iznenaditi pokrete.

Ranije, kada su novorođenčad odvojene od majke, oni koji su imali postpartum uboda nisu imali dopuštenje da ustanu prije iscjedanja. To je omogućilo šavovima da se liječe puno brže. Sada, kada su djeca s majkama u odjelu, ležajni ležaj je nemoguć. Stoga je neophodno slijediti preporuke što se tiče sjedala što je više moguće kako se šavovi ne bi otvorili ili zapalili.

Komplikacije postpartum šavova

Ako je žena nakon porođaja bila zalijepljena, svakodnevno ga pregledava liječnik. Ako se ne pronađu nepravilnosti, postupak liječenja je standard: vodikov peroksid i otopina briljantnog zelenog ili kalijevog permanganata. Ako se primjećuju odstupanja od norme, odluka se donosi ovisno o situaciji.

Šavovi se odvajaju

Ako rana još nije izliječena, a šavovi su se raspršili, ponovno su nametnuti. Ako je rana zacjeljivana, a nekoliko šavova šavova razdvojene, tada liječnik može napustiti situaciju kakav jest (pod uvjetom da nema opasnosti za ženski život). Ako se cijela šava proda, morat će se ranjati i ponovno šivati. Šavovi se mogu razbiti kad je žena već ispražnjena iz bolnice. Ova činjenica zahtijeva hitan poziv u bolnicu s pozivom da sakriješ pomoć.

Šavovi se grickaju

O pravilnom liječenju šavova koji normalno liječe, već je rečeno gore. U slučaju otkrivanja upale ili zacjeljivanja unutarnjih ili vanjskih postpartum uboda, liječnik će propisati dodatne mjere za liječenje rana.

Šavovi su ozlijeđeni

U svakom će slučaju biti bol nakon nametanja vanjskih i unutarnjih šavova. Uobičajeno, bol iz unutarnje treba proći kroz 2 dana nakon rođenja. Nemir u nametanju vanjskih šavova bit će prisutan mnogo duže. Pogotovo ako se ne pridržavate režima i pokušajte sjesti rano.

Ako se bol pojavljuje samo kada sjedite - ovo je normalno (ako nije jako jaka i može se tolerirati). Ali, ako osjećate nelagodu i u stanju stajanja ili ležanja, onda to može ukazivati ​​na upalni proces. U tom slučaju bol se ne može tolerirati. Pozivanje liječnika treba biti hitno.

Postpartum uboda su šavovi nakon operacije. Da bi se brzo i sigurno izliječili, morate se brinuti za njih. Naravno, nakon rođenja djeteta će se propustiti i druge zabrinutosti. Ali vjerujte mi, vaša beba treba zdravu majku. Što se pažljivije brinete o šavovima, brže će izliječiti i zaustaviti zahtjevnu pozornost.

Što učiniti sa šavovima nakon isporuke

Nakon rođenja mnoge su žene vezane: na bendu maternice, vagine ili perineuma. Ovisno o lokaciji šavova podijeljeni su na vanjske i unutarnje.

Interni prekidi

Ako je došlo do puknuća grlića maternice ili je povrijeđena cjelovitost zidova vagine, šavovi postavljeni na zahvaćena područja nazivaju se unutarnjim. Imenujte ih neko vrijeme nakon rođenja, kada liječnik provede ispitivanje genitalija.

U ovom slučaju, potreba za anestezijom je odsutna, jer je maternica u ovom trenutku apsolutno neosjetljiva. Međutim, šivanje vaginalnih zidova zahtijeva upotrebu lokalnog anestetičkog lijeka. U oba slučaja koriste se samohipne niti, čija značajka je da ih nema uklanjati.

Odmor na otvorenom

Vanjske šavove nametnute su prepone. Moraju se nametnuti u slučaju da je kod rođenja došlo do puknuća perineuma ili ga je moralo umjetno rezati. Ako je situacija kritična, a liječnici vide da postoji jaz, tada preferiraju rezanje.

Rubovi rane u ovom slučaju glatki su, stoga će se mnogo brže izliječiti. Prekrivanje se javlja u lokalnoj anesteziji.

Stitch breakovi ili perinealni rezovi na dva načina: standardne niti koje zahtijevaju uklanjanje nakon 5 dana ili se mogu apsorbirati. Ponekad liječnici koriste kozmetičke šavove koji su došli do ginekologije iz područja plastične kirurgije. Ova metoda se sastoji u potkožnom prolasku niti, tako da su vidljivi samo početak i kraj šavova.

Briga za šavove nakon porođaja - što je strogo zabranjeno

U rodilištu se primalje bave vanjski šavovi. Dvaput dnevno se tretiraju s otopinom kalijevog permanganata ili s briljantnim zelenilom. Kada pišem ženu u radu, liječenje bi se trebalo nastaviti kod kuće, sama, nakon svakog pranja i tuširanja.

Unutarnja šavova ne zahtijevaju posebnu brigu, pod uvjetom da žena nema zaraznih bolesti. Obično je taj problem riješen prije trudnoće.

Morate biti iznimno oprezni s pražnjenjem crijeva, ne možete istegnuti vezivno tkivo. Najbolja opcija - kada je potrebno staviti klistir ili glicerin svijeću. Nakon posjete WC-u, neophodno je potkopati.

Također možete koristiti bilo kakav higijenski način (pjena, gel, sapun), ali samo dva puta dnevno (obično ujutro i navečer). Postupci se najbolje izvode pod tušem, a ne za kupanje.

Sanitarne jastučiće treba mijenjati svaka 2 sata, čak i ako još uvijek mogu služiti. Dobra alternativa brtvama su jednokratni gaćice, izrađene od posebnog materijala koji može disati.

Ako nema, onda je donje rublje bolje uzeti od pamučnih tkanina. Ne možete upotrijebiti donje rublje za mršavljenje jer ometa normalni protok krvi i, prema tome, ozdravljenje rana. Također, ne možete nositi donje rublje odmah nakon tuširanja!

Osim toga, ne možete trljati šav ručnikom. Potrebno je lagano promakivati ​​ili pričekati dok se ne osuši.

Klima kupke su korisne ne samo za novorođenčad, ali i za mame koji su dobili pauze tijekom porođaja.

Strogo je zabranjeno sjesti najmanje 10 dana. Nakon toga, ako su rane dobro zategnute, dopušteno je da sjedne na tvrdim površinama. Preporuča se odmoriti ležeći ili nasloniti se. Također je zabranjeno napraviti oštre pokrete. Ove mjere su neophodne kako bi se osiguralo da šav nije rasprodan.

komplikacije

Žena koja se prekida, liječnik svakodnevno ispituje. Ako se proces ozdravljenja odvija normalno, nema patologija, tada se primjenjuje standardni postupak liječenja: s kalijevim permanganatom, s briljantnim zelenilom ili peroksidom. Kada postoje odstupanja od norme, oni djeluju ovisno o situaciji.

Vanjska šava nakon poroda razbila: što učiniti

Ako je rana još uvijek u procesu ozdravljenja, ali šavovi iz bilo kojeg razloga su odvojeni, ponovno se primjenjuju. Kad se zdjelica ozdravi, ali samo nekoliko šavova se razdvoji, liječnik može ostaviti sve kako je to (ako nema opasnosti za zdravlje).

Uz nepodudarnost svih šavova, rana je izrezana i ponovno zalijepljena. Ako se takva situacija javlja kod kuće, potrebno hitno pozvati hitnu pomoć i transportirati ženu u bolnicu.

Što učiniti ako se šavovi isprepliću

Ako se otkriva patologija, na primjer, gubljenje ili upala šavova, liječnik poduzima dodatne mjere za liječenje. Higijenske procedure u ovom slučaju se nadopunjuju tamponima s mastima.

U tu svrhu koriste se sredstva za ublažavanje upale i gubljenja, na primjer Levomikol, Vishnevsky mast i slično. Ako je žena pronašla neuobičajeno iscjedak iz vagine, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Koliko se šavova liječi nakon porođaja

Ovo pitanje interesira apsolutno sve žene koje su imale praznine. Vrlo je teško odgovoriti, jer postoji nekoliko čimbenika koji utječu na pooštravanje rane.

Također treba uzeti u obzir da se za varanje koriste različiti materijali, koji također utječu na proces iscjeljivanja:

 • Samonosivi (filamenti mogu biti načinjeni od sintetičkih i prirodnih materijala). Rana je sama odgođena do oko 2 tjedna, a niti će se otopiti tek nakon mjesec dana;
 • Nonabsorbable. Teme treba ukloniti nakon 5-6 dana. To se može obaviti iu maternističkoj bolnici iu predškolskoj klinici ako je mlađa majka već otpuštena. Šavovi nakon poroda će se izliječiti najmanje 2 tjedna;
 • Metalni potpornji, koji se također uklanjaju uz pomoć liječnika;
 • Stopa ozdravljenja također ovisi o ulasku patogena u ranu.

Bol u zglobovima

Boli će biti prisutni u svakom slučaju, čak i ako se samouprave upijaju šavovi odmah nakon rođenja. To vrijedi i za vanjske i unutarnje prijelome. Nestanak boli smatra se normom otprilike 2-3 dana nakon šivanja. Međutim, nelagoda će trajati mnogo dulje, posebno ako želite sjediti prije dopuštene količine vremena.

Ako se nelagoda pojavljuje samo u sjedećem položaju i oni nisu jaki (može se tolerirati) - to je normalni fenomen. Međutim, prisutnost nelagode u ležećem ili stojećem položaju znak je upalnog procesa. Takvu bol se ne može tolerirati i trebate vidjeti specijaliste.

Proizvodi za njegu

Kako rukovati šavovima nakon rođenja već je poznato, ali što se može koristiti iz intimne higijene?

 • Gel ili sapun za pranje trebaju dobro očistiti kožu, ali ga ne iritiraju i ne uzrokuju alergijske reakcije. Također se koristi dječji sapun, kao i antibakterijski, no potonji se ne koristi više od 10 dana. Bolje je davati prednost prethodno dokazanim sredstvima koja su korištena prije trudnoće;
 • Potrebno je pojasniti i značajke brtvila. Oni bi trebali biti noćni ili "maxi", jer je lochia (iscjedak) u prvim danima vrlo bogata. Sada postoje posebni jastučići za upotrebu posebno u postpartum razdoblju s izvrsnom upijanju. Prvog dana preporučuje se korištenje malih komada tkanine. Zato liječnik ili primalja mogu nadzirati količinu iscjedka jer previše ukazuju na krvarenje nakon poroda, a njihova odsutnost ukazuje na blokadu cervikalnog kanala s krvnim ugruškom;
 • Kod kuće preporuča se pranje otopinom kalijevog permanganata (malo ružičasto) ili gotovim otopinama furacilina, klorheksidina ili oktenisza, koji se obično ispuštaju u postpartum jedinici;
 • Liječenje šavova dobivenih nakon poroda moguće je uz infuzije i dekocije ljekovitog bilja, na primjer, kamilice i kalendule, koje imaju dobar antiseptički učinak (1 žlica sirovina po 200 ml tekućine);
 • Ne preporučuje se kupanje, odlazak u bazene, kupanje u ribnjacima. Potrebno je izbjeći prekomjerno hlađenje;
 • Nemojte koristiti tampone umjesto brtvila;
 • Nemojte tuširati bez savjetnika liječnika.

Treba podsjetiti da svaka žena u radu treba posjetiti ginekolog nakon 10-14 dana od trenutka iscjetka. To je učinjeno čak i ako se žena u radu ne smeta.

Sukladnost s ovim pravilima je zajamčena kako bi se smanjio rizik od infekcije s patogenima, osim toga, šavovi će se brže izliječiti i nemir će se svesti na minimum.

Malo o šavovima nakon rođenja i kako brzo izliječiti šavove na perineumu

Jednom ubod, dva uboda, bit će zabavno! - rekao je opstetričar s iglom na nogama sretnog porođaja. Za neke, ovaj crni humor ne postaje smiješna stvarnost i pruža veliku nevolju i nevolje. Razgovarat ćemo o situacijama koje nadahnjuju opstetre da uzmu iglu, kako brzo liječe i oslobađaju bol.

Kada šavovi i uzroci rupture

Porijeklo nije uvijek jasno, a za sreću da imate djecu, ponekad morate platiti ozljedu kod rađanja - suze i usnice genitalnog trakta, koji se nadovezuju na vanjske i unutarnje šavove nakon porođaja. Ozljede su unutarnje - suze u cervici i vagini, a vanjski - pauze i rezovi perineuma.

Nakon prirodnog rođenja, opstetričar nužno provjerava prisustvo suza i, ako je otkriven, zatvara ih. Inače, ako se šav ne držite je postporođajne razdoblje prijeti završiti u bolničkom krevetu zbog krvarenja otvoren ozlijeđenih tkiva i pristupanje infekcije, au budućnosti čak izazvati visceralnog prolaps i inkontinenciju.

Proces umetanja vanjske i unutarnje zglobove traje dugo vremena i zahtijeva visoku kvalifikaciju doktora te u slučaju pucanja vrata maternice, rodnice i prelaska u maternici, i virtuoznosti zbog nepristupačnosti i rizik od oštećenja obližnjem mjehura i mokraćovoda.

Unutarnji šavovi nakon poroda na vratu cerviksa, vaginu i maternicu primjenjuju se pomoću apsorbirajućih niti biološke ili polusintetičke građe. Ako je samo cerviks pretrpio, tada se obično ne zahtijeva anestezija - nakon isporuke je neosjetljiva. U svim ostalim slučajevima primijenjena je lokalna ili opća anestezija - anestezija ili epiduralna anestezija.

Mišićni slojevi na pauzu i prepone sekcija također sašivena sa apsorbirati niti, a koža se često ne apsorbira od svile, najlona i drugih materijala koje otklanjaju i dalje u bolnici ili u prenatalnom razdoblju, obično 3-7 dana nakon poroda, kada je šavnih buragu. Postupak je prilično bolan, pa je stoga potrebna anestezija.

Uzroci prekida mogu biti različiti. To ne slijedite savjete primalje tijekom ležaja-dolje razdoblju, a ožiljci od uboda, nametnuta u prethodnim rođenih (ožiljak sastoji od neelastične vezivnog tkiva), brzi, dugoročno, prerano i instrumentalne isporuke (pinceta isporuke), anatomske značajke zdjelične strukture, velika glava u djeteta, prezentacija stražnjice, niska elastičnost kože u vrijeme isporuke.

Stav prema epiziotomiji - disekcija perineuma, u različitim opstetrima. Za neke, to je rutinski postupak koji se masivno primjenjuje kako bi se izbjegao rizik od perinealne rupture. Drugi liječnici nastoje maksimizirati prirodni proces porođaja, kada se već jasno vidi da se jaz ne može izbjeći. Ako se obavlja instrumentalni rad s pincetom ili vakuumskim ekstraktorom, preporučuje se preliminarno disekcija perineuma.

Epiziotomija ne pomaže u izbjegavanju suza trećeg stupnja, kada je analni sfinkter uključen u ometanje integriteta perineuma i može čak doprinijeti takvoj ozljedi. Ipak, kirurška disekcija ima nekoliko prednosti u odnosu na rupturu. Tehnički je izvađeno tkivo tehnički lakše šivati ​​nego raskomati. Rana ima glatke rubove, iscjeljenje je brže i formira se estetski ožiljak.

Liječenje i liječenje šavova

Žalosno je, ali ono što se dogodilo dogodilo se i kao rezultat, nakon porođaja, bili ste zalijepljeni. S unutarnjim šavovima, ako je postupak sjeanja pravilno i temeljito izveden, može biti bolno oko 2 dana. Oni ne zahtijevaju posebnu njegu i ne trebaju biti uklonjeni, budući da su izrađeni od apsorbirajuće šavove.

Samonosivi šavovi nakon isporuke iz prirodnog materijala - katgut se potpuno otopi za otprilike mjesec dana, a od sintetike - za 2-3 mjeseca. Interni iscjeljuje brže i može se raspršiti u iznimno rijetkim i iznimnim slučajevima.

Još jedna stvar - vanjske šavove perineuma. Bolno je kretati se s takvom postpartum nagradom, problem je ići na zahod i ne možete sjediti, jer se šavovi mogu razbiti.

Zabrana sjedećeg položaja vrijedi dva tjedna, nakon čega se možete postepeno pokušati sjesti na tvrdim površinama.

Ako ste na perineum stavili šavove na mačke, onda se ne biste trebali bojati ako se u tjedan dana pojavljuju labavi komadi žica - tijekom tog razdoblja materijal gubi snagu i prekida. Šavovi više neće biti raspršeni, ako, naravno, ne upuštati se u ples. Koliko dugo će se materijal otopiti ovisi o brzini metaboličkih procesa u tijelu. Ponekad postoje slučajevi kada catgut ne apsorbira čak šest mjeseci nakon suturing.

Šavovi niti koji se ne apsorbiraju iz perineuma uklanjaju se 3-7 dana nakon rođenja. Ako se to ne dogodi u rodilištu, uklanjanje šavova provodi ginekolog na antenatalnoj klinici. Tijekom samog postupka uklanjanja, to je pomalo neugodno, ali u većini slučajeva to ne boli, ili je bol posve podnošljiv.

Koliko se šavovi liječe nakon porođaja utječu individualna stopa ozdravljenja ozljeda koje je tijelo zadobilo, i to od manjih ogrebotina i od teških ozljeda.

Obično ovaj proces ne traje više od mjesec dana, au prosjeku je 2 tjedna.

I prije i poslije uklanjanja šavova potrebno je redovito tretirati ih. To je osobito važno budući da postpartumski iscjedak i stalno vlažno perinealno okruženje doprinose umnožavanju raznih mikroorganizama na površini rane. Kao rezultat toga, šavovi mogu prolaziti i iscjeljivanje će biti odgođeno na neodređeno vrijeme.

Kako i kako nositi šavove nakon rođenja kod kuće? Također, kao u rodilištu, potrebno je liječiti dva do tri puta dnevno s antiseptičkim otopinama i / ili antibakterijskim pomastima koji potiskuju nekontrolirani rast bacila koji uzrokuju upalu. Najpristupačniji proizvodi su poznati zelenka, vodikov peroksid, kalijev permanganat, klorheksidin, itd. Od masti - levomekol, itd. Obrada treba provesti, izbjegavajući sjedeći položaj.

Ako vam osigura pristup zraku na perineumu, ozdravljenje će ići mnogo brže. Da biste to učinili, koristite "prozračni" jastučići od prirodnih materijala i suzdržite od noseći blisku odjeću. Idealna opcija je pružiti "prozračivanje" tijekom spavanja, kada možete potpuno odustati od donjeg rublja i spavati na posebnoj upijajućoj peleniji ili mazalici s redovitom peludom od tkanine.

Kako biste ubrzali regeneraciju, potrebna vam je i dobra prehrana koja dovodi građevinski materijal na mjesto ozljede. Od folklornih lijekova, ulje čajevog ulja, ulje morskih krmača ubrzava iscjeljivanje. Naravno, pravila higijene i održavanje čistoće dobrodošli su samo na putu brzog iscjeljenja.

Kako olakšati bol

U procesu zacjeljivanja šavova dolazi do napetosti tkiva - površine rane su smanjene, a rana je zatvorena ožilom. Stoga je sasvim normalno da se šavovi nakon porođaja, kao i ostale ozljede koje krše integritet mišića i epitelnih tkiva, povrijediti. Nemir - bol i svrbež u perineumu mogu se doživjeti do 6 tjedana nakon isporuke.

Ako je bol drugačije prirode, a još više kada je počelo zijevanje šavova, trebali biste se obratiti liječniku.

Ako je bol teška, kao što se događa u prvim danima nakon porođaja, tada se aplicirajući hladnoću na perineum može pomoći s njim, lijekovi protiv bolova. U bolnicama injekcijama, kod kuće, možete uzeti ibuprofen (nurofen), koji nije kontraindiciran kod dojenja i ima protuupalni učinak. Za manje boli tijekom mokrenja, možete pokušati urinirati stojeći u kupaonici, razmaknute noge.

Što učiniti ako su šavovi razdvojeni

Rijetko, ali se događa da se šavovi djelomično ili potpuno divergiraju. To se može dogoditi zbog dizanja utega, ranog početka seksualnog odnosa nakon porođaja, naglog sjedenja i drugih neugodnih oštrih pokreta, povećavajući pritisak na genitalije sa začepljenjem.

U bolnici s ozbiljnim nepodudarnim šavovima može se ponovno primijeniti. Znakovi divergencije šavova - bol, oteklina, iscjedak iz rane. Što učiniti u ovom slučaju? Nemojte paničariti i posjetite ginekologa. Ako se širi nekoliko šavova, sve se može ostaviti kako jest. U ozbiljnijim situacijama, kada nema opasnosti za zdravlje, ozdravljenje će se dogoditi, ali u budućnosti može biti potrebna plastika vanjskih genitalnih organa.

Nadajmo se, vrlo brzo, oni koji imaju dovoljno sreće da se dobiju ispod igle opstetričara, trče gore i skoče s očima punim radosti iz njihove male "ženske sreće", čak se ne sjećaju nedavnih problema nakon porođaja. Želimo da ožiljci ne postanu ornament za žene i brz obnavljanje nakon poroda!

Koliko se šavova liječi nakon porođaja i kako ih liječiti?

Svaka žena čeka porođaj s nekom trepidacijom i strahom. Uostalom, nitko ne zna točno kada će doći, kako će proći i kada će završiti. I kao da se žena ne priprema za to, početak rada još uvijek iznenađuje.

Dugo borbe, pokušaji i, napokon, dijete na rukama.

Sreća, dok je zagrlila ženu, nemoguće je staviti u riječi, zaboravljajući svu bol, sva muka koja se doživjela prije nekoliko minuta. No, kako biste smireno držali dijete u vašim rukama, morat ćete malo raditi i patiti.

Najviše neugodan, bolan i dugo traje prvu fazu rada, kada se vrata maternice otvore. No, druga - rođenje djeteta - to su nekoliko minuta, koje se, međutim, može potamniti rezom ili (još gore), rupture prepona. Neke se žene odupiru režu što mogu: ljutiti, čak i vrištati. Ali morate razumjeti da je ova manipulacija ponekad jednostavno neophodna.

Rodni kanal može biti uski za bebu, a ako liječnik ne učini rez, dijete će to učiniti. Zatim će to biti praznina s razbijenim rubovima nepravilnog oblika i bit će mu teško sagorjeti, a da ne spominjemo činjenicu da će dugo i bolno izliječiti.

Vanjska (vanjska) i unutarnja šavova nakon porođaja

Unutarnje šavove preklapaju se pri raskidu cerviksa i vaginalnih zidova. Budući da nakon rođenja maternica gubi svoju osjetljivost, majka gotovo ništa ne osjeća kada se širi.

Ali kad se šavovi stavljaju na vaginu, vrlo je primjetljivo, pa se obavlja lokalna anestezija. Unutarnje šavove izrađene su sa samonosivim šavovima koje ne zahtijevaju dodatnu brigu i uklanjanje šavova.

Nosite šavove na perineumu na vanjske šavove, a ovdje je sve malo složenije. Žena se može rastrgati i šavovi na pauze više se izliječiti.

Međutim, uglavnom liječnici uspijevaju napraviti ravnomjerno (i apsolutno bezbolno) rez u smjeru anusa. Šivanje na ovom mjestu je malo bolno pa se ovdje također radi lokalna anestezija.

Samouvjereni šavovi

U posljednjih nekoliko godina, gotovo sve šavove nanose se samozapaljivim niti. Vrlo je prikladno: ne treba ih ukloniti, a za 7 do 10 dana neće biti nikakvih tragova.

Jedina stvar koju žena može primijetiti su komadi niti ili čvorovi na jastučiću. Ne budite uznemireni, znate, ti ostatci niti znače da su šavovi gotovo nestali. Nakon mjesec dana nakon pregleda kod liječnika možete to potvrditi.

Bilo da je kupka korisna za trudnice ili ne, naučit ćete u ovom članku.

I ovaj je članak o zla pušenja tijekom trudnoće.

Razmislite o nekim značajkama

Da se šavovi brzo izliječi, a ne upaljeni, moraju se pravilno brinuti. Unutarnje šavove u normalnom tijeku se uopće ne obrađuju, budući da se koriste sterilni samonosivi šavovi. Ima dovoljno higijenske skrbi.

Ali ako su unutarnje šavove upaljene ili su prigušene, onda koristite tamponi s levomikolom ili bilo kojim drugim protuupalnim mastima.

Posebna pažnja je potrebna za vanjske šavove. Treba ih obraditi 2 puta dnevno. U bolnici je medicinska sestra.

Prvo, šavovi se tretiraju vodikovim peroksidom, a zatim sjajnim zelenilom ili jodom. Osim toga, fizioterapija se provodi za promicanje bržeg liječenja.

Žena nakon poroda uvijek ima puno problema. A problemi s šavovima tek su mali dio njih. Ali vjerujte mi, zdravo dijete koje ima slatko, šminkanje na rukama, otkupit će sav svoj posao i učiniti ga zaboraviti na sve poteškoće vezane uz porođaj.

Mnoge žene, koje se prvi put susrele sa šavom nakon porođaja, ne znaju kako se ponašaju ispravno, tako da šavovi ne odstupaju.

Najvažnija stvar - žena u radu s šavovima ne smije sjediti 7-10 dana u svakom slučaju. To jest, možete jesti, hraniti bebu, igrati se i raditi drugi posao samo u lažnom položaju ili stojeći.

U početku će biti teško naviknuti se na to, a cijelo vrijeme će postojati želja za sjesti. Važno je da ne počinite takve gluposti, inače će se šavovi raspršiti.

Bilo je to mnogo lakše, jer je dijete doneseno samo za hranjenje i odmah je oduzeto, pa se žena mogla odmoriti, navikla na njen novi položaj. Općenito je bilo zabranjeno da se žene koje rade s ubodima nepotrebno uzdignuše, pa je liječenje uboda nakon rođenja mnogo brže.

Ali sada, kada se beba prenese u prvih 24 sata i ostavi s majkom prije ispuštanja, prilično je teško pridržavati se kreveta za krevet, jer se morate ustajati i usidriti bebu, oprati i hraniti. Pa, kako ne možete zaboraviti i ne sjediti po naviku?

Budući da se žena koja radi u operaciji ispušta 5-7 dana, putovanje kući neće biti vrlo ugodno, morat ćete voziti polu-ležajnu poziciju u automobilu. Upozorite rođake unaprijed da samo jedan putnik može voziti s vama u automobilu jer će vam trebati više prostora.

Postoji još jedna stvar: u prvom tjednu nakon šivanja, trebate pravilno otići do toaleta "uglavnom". Najbolje je staviti klistir na prvi nagon, inače se šavovi mišića zdjelice mogu raspršiti zbog napetosti mišića

A ovdje se govori o problemima u ranoj trudnoći.

Na našim stranicama http://puziko.online/ još puno zanimljivih i korisnih informacija.

Što ako...

Šavovi se odvajaju

Ako su šavovi još uvijek labav, važno je to brzo odrediti.

Unutarnje šavove razlikuju se u krajnje izuzetnim slučajevima. Upozorenje je jednostavno nemoguće. To može vidjeti samo liječnik na pregledu. Takve šavove, u pravilu, ne dodiruju.

Najčešće se to događa s vanjskim šavovima u perineumu. Brzo kretanje, pogrešan čin defekacije, ili, ako žena sjedne, može uzrokovati da šavovi razbiti.

Ako se to dogodi doslovno dan nakon isporuke, primjenjuju se opetovane šavove. Drugi razgovor, ako su rubovi rane već izliječeni, a šavovi su razdvojeni. Tada liječnik odlučuje o ponovnom šivanju.

Ako je to samo par šavova i da nema opasnosti za život, onda se šavovi mogu ostaviti kao takvi. Ali također se događa da se šav prodaje u potpunosti. Zatim se rubovi rana izvlače, a šavovi se ponovo nanesu.

Šavovi su ozlijeđeni

Šavovi nakon porođaja mogu povrijediti prvih nekoliko dana, a zatim bi bol trebao otići. Unutarnje šavove mnogo se brže izliječi, a bol se slabi, prolazi kroz nekoliko dana općenito. No, vanjske šavove i dalje dugo mogu gnjaviti, ako ne budu u skladu s režimom.

Bol pri pokušaju sjedenja je sasvim prirodna, ali ako se bol pojavljuje u mirnom stanju, to može signalizirati upalni proces.

Kada se uklanja šava?

Situacija je teža s konvencionalnim šavovima koje treba ukloniti. To se može učiniti samo nakon zacjeljivanja rana. U najboljem slučaju, to se događa danima 6-7.

Ali ako je došlo do upale uboda nakon poroda ili uboda šavova, zacjeljivanje se odgađa i morate se boriti protiv upalnog procesa i samo ukloniti šavove.

Pa kad uklonite šavove nakon poroda? Sve ovo rješava pojedinačno. Prije ispuštanja iz rodilišta, žena pregledava liječnik, a ukoliko je sve dobro, uklanjaju se šavovi (postupak je praktički bezbolan). Ako je još uvijek rano, liječnik će vam reći kada trebate pregledati konzultacije.

Umjetno rođenje: posljedice, vrijeme i uzroci. U ovom ćete članku naučiti.

I ovdje ćete saznati možete li piti pivo tijekom trudnoće.

Upaljene i isprane usne nakon poroda: simptomi, liječenje

Rođenje djeteta vrlo često prati pojava određenih poteškoća. Tijekom trudnoće, elastičnost kože postaje sve gora i pojavljuju se strija, a tijekom rođenja djeteta - suze i posjekotine. Kako bi se uklonile te ozbiljne posljedice, liječnici stavljaju shovchiki: iznutra i izvana.

Potrebno je pažljivo rukovanje i pravilnu njegu, inače upala šavova može se pojaviti nakon dostave zbog infekcije. Na preporuku liječnika neće biti dopušteno sjediti i napregnuti mišiće.

Žensko tijelo se priprema za proces djetetovog izgleda kroz 40 tjedana: oksitocin se izlučuje iz hipofize, cerviks se priprema za otvaranje, postaje mekana i labav. No, u nekim slučajevima, liječnik određuje nepovjerenje maternice na otkrivanje. Često, dijete je guranje prerano, a uterus i vaginalni mišići raspadati. Unutarnja oštećenja zahtijevaju šivanje s posebnim prirodnim nitima, koji se sigurno apsorbiraju nakon iscjeljenja.

Sewing suze na zidovima cerviksa, liječnik ne koristi anesteziju. Na ovoj stranici nema receptora za bol odmah nakon isporuke.

Postupak ozdravljenja

Unutarnje šavove nakon rođenja imaju neke osobitosti brzine i specifičnosti prerade. Izrezivanje oštećenja može se izliječiti brže nego usitnjeno. Uz uporabu posebnih apsorbirajućih niti, iscjeljenje traje oko 2 tjedna, s uobičajenim - tjedan dana dulje. Utjecaj je također zbog pravovremene njege. Pacijenti koji pate od dijabetesa, impresivan gubitak krvi i mišićna mišića izloženi su riziku od dugih ne-kohezivnih ozljeda.

Kako se brinuti

Što učiniti nakon što je liječnik izvršio ovu vrstu operacije? Unutarnji šavovi nakon poroda ne trebaju posebnu brigu. Često se koriste apsorbirajući materijali koji bi trebali potpuno nestati za 3 mjeseca nakon primjene. Ako djevojka na donjem rublju ugleda komade niti, neka je ne uzbuna. Ovo je prirodan proces.

Unatoč nedostatku posebne skrbi, trebali biste slijediti nekoliko pravila za učinkovito liječenje:

 • pažljivo slijedite pravila osobne higijene;
 • lagano otići do toaleta (pokušajte ne napinjati mišiće);
 • izbjegavajte iznenadne kretnje, ne podignite težine i, ako je moguće, nemojte sjesti;
 • izbjegavajte intimnost za dva mjeseca.

Vanjske razlike na perineumu ili nakon cezariannog dijela moraju se tretirati nekoliko puta dnevno s otopinom kalijevog permanganata ili briljantnim zelenim bojama i pridržavati se vrlo temeljite higijene tijela, prati kuhanu toplom vodom bez upotrebe sapuna i tuš gela.

Vrlo često treba mijenjati posebne brtve. Preporuča se sudjelovati u liječenju s posebnim rješenjima u klinici, obično ih provodi primalja. Ako slijedite propisane preporuke liječnika, sve će brzo izliječiti, neugodnost će nestati, a bol vas neće smetati kasnije.

Koje komplikacije mogu biti

U slučaju zanemarivanja glavnih savjeta, vjerojatnost upale uboda nakon isporuke vrlo je visoka. Simptomi neugodni: akutna bol, nestajanje i nepodudarnost. Kada se odstupanje dogodi nakon nekoliko dana, za oporavak nije potrebna dodatna procedura. Ako se nakon ozdravljenja pojavi neugodnost, na istom mjestu potrebno je i drugi rez. Zbog takvih manipulacija, ponovno iscjeljenje će se odvijati puno sporije i dulje.

Često, novo mommies su pogođeni boli i svrab nakon tkiva šivanje. Takvi znakovi se osjećaju za nekoliko dana. Ne brinite, misleći da su ožiljci upaljeni. Ovo je sasvim normalno.

Ali ako su osjećaji nepodnošljivi, odmah se obratite liječniku i ne liječite sami.

Kada se šavovi trube, liječi se s različitim pomastima. Nakon pranja, intimna područja se tretiraju s dezinficijensom ili antiseptičkim pripravkom, zatim primjenjuju željeni vrhnje, gel ili mast s trakom (ili čistom tvari). Ako oštećena područja izlučuju tekućinu ili gnoj, potrebno je konzultirati ginekologa. On će vam reći što da radite.

Ono što treba obratiti posebnu pozornost

Žena koja je postala majka treba posvetiti posebnu pozornost na sebe i svoje zdravlje. Na najmanji neugodni osjećaj ili sumnje da je šava upaljena nakon isporuke, vrijedno je, bez odlaganja, otići i posavjetovati se s liječnikom.

Bol tijekom prvih dana su poznati znakovi koje trebate izdržati. No, ako nejasnoća ima komplikacije ili impresivno trajanje, neće biti suvišno tražiti kvalificiranu pomoć. Konzultacije s profesionalnim stručnjacima mogu napraviti točnu dijagnozu, poboljšati terapiju i eliminirati rizik od komplikacija.

Neizravne manifestacije također ukazuju na oštećenje tkiva. Među njima su:

 1. Visoke temperature
 2. Čudna vrsta izbora.
 3. Bolovi i zimice.
 4. Slabost.
 5. Vrtoglavica.
 6. Bolne bolove

Ne biste se trebali šaliti s takvim signalima svog organizma. Morate odmah obavijestiti stručnjaka kako biste pravodobno dobili pomoć.

Prema pojedinačnom slučaju, terapija koju propisuje dijagnostičar može uključivati: korištenje kreme za izliječenje, primjenu hladnih komadića s ledom, tijek antibiotika ili dodatna operacija.

Uobičajena duljina ožiljka je 2 ili 3 cm i unatoč tome, donosi neugodne osjete. Kada se sve ukloni, postaje lakše, uobičajene bolne smetnje, a pokreti postaju lakši i glatkiji. Takva oštećenja će dugo biti poremećena zezanjem i rezanjem senzacija.

Neki slučajevi potvrđuju da čak i uz potpuno ozdravljenje, područje djelovanja može reagirati na vrijeme ili bilo kakve promjene u ženskom tijelu.

Ukupni oporavak tijela tijela traje najmanje šest mjeseci. U tom razdoblju, čak iu nedostatku pritužbi, trebali biste redovito posjećivati ​​ginekologa, proći pregled i ultrazvuk.

prevencija

S početkom trudnoće, buduća majka preporučuje se da vrlo pažljivo prate svoje zdravlje i dobrobit. Stručnjaci snažno savjetuju uzimanje vitamina kompleksa i ribljeg ulja, jesti pravu i voditi aktivan stil života. Morate jesti hranu koja ima blagotvoran učinak na kožu:

 • masne ribe i plodova mora (losos, losos, skuše);
 • maslinovo ulje, laneno ulje i sezamovo ulje;
 • sjemena i orašastih plodova (badem je najkorisnija opcija za žensko tijelo);
 • nemasno meso i perad;
 • svježi sir, obični jogurti i tvrde sireve;
 • voće, povrće i bilje (agrumi, banane, mango i špinat);
 • jaja (visoka vrijednost različitih žumanjaka).

I piti puno čiste vode, svježi sokovi i biljni dekocije.

Prateći sličnu prehranu, postoji prilika za poboljšanje dobrobiti, povećanje elastičnosti kože i opskrbu tijela s potrebnim tvarima. Izradom kože elastičnijim i zdravijim, možete izbjeći oštećenja tijekom trudnoće i rođenja djeteta.

Tu je i niz proizvoda od kojih poklopac gubi kolagen, postaje slaba, suha, s osipa. Pod zabranom:

 • šećer i proizvodi koji sadrže šećer (kolači, slatkiši, čokolada, džemovi, konzervi);
 • proizvodi od brašna (makaroni, kruh, palačinke, pite, pecivo i pite);
 • sol;
 • pržena hrana;
 • masno meso i perad (svinjetina, janjetina, mesa pataka);
 • alkohol;
 • margarin;
 • kobasice, kobasice i dimljene ribe;
 • sokovi u vrećama i bočicama.

Praćenje vaše prehrane trudnoj ženi može se činiti poput zastrašujućeg zadatka. Doista, u ovom razdoblju, želja se javlja da jedu najukusnije, štetne i velike količine. No, visoke kalorijske vrste hrane ne samo da pogađaju zdravlje i izgled buduće majke, nego također čine njezinu kožu labavom i progib, povećava rizik od strija i oštećenja u budućnosti.

Da ne izazivate bilo kakve bolesti, komplikacije i bolesti, morate posjetiti stručnjaka na vrijeme, slijediti odgovarajuću prehranu, ne zaboravite piti dovoljno vode, pratiti čistoću intimnih područja i ne zanemariti znakove upozorenja tijela.

Šavovi nakon poroda: koliko treba izliječiti, što treba obraditi?

Sadržaj članka:

Koliko šavova nakon porođaja liječi

Koliko dugo traju, kako i kako se šavovi raspadaju nakon porođaja ovisi o nekoliko čimbenika. Prvo, uzrok šava može se rezati ili suziti. Drugo, za šav mogu se koristiti različiti materijali: apsorbiraju ili zahtijevaju uklanjanje niti ili metalnih nosača. Treće, utjecaj ispravne skrbi o šavovima i sukladnosti s režimom, koji imenuje ginekolog nakon šivanja.

Šavovi nakon porođaja, nametnuti incised rane, ozdraviti oko tjedan dana prije nego što se nameće na lacerations. Kod upotrebe materijala koji se apsorbira, šav se u pravilu liječi za oko 10-15 dana i rješava se u sljedećem tjednu. Ako se koriste niti koje zahtijevaju naknadno uklanjanje, šavovi obično izliječiti unutar 15-20 dana nakon uklanjanja. Kada koristite metalne spojnice za fiksiranje kože nakon rezanja, šavovi obično izliječiti za 3-4 tjedna i potpuno otopiti nakon 1-2 tjedna. Kako bi se razumjelo koliko se šavova razriješi nakon porođaja, nakon uklanjanja potrebno je dodati još jedan tjedan u razdoblje ozdravljenja, jer se šavovi obično uklanjaju 5-7 dana nakon primjene.

Gornji odgovor na pitanje koliko se šavova liječi nakon porođaja, uz pravilnu brigu o njima i nedostatak fizioloških čimbenika koji smanjuju stopu iscjeljenja. Na primjer, dijabetes melitus, lažljivost mišićnog tkiva i kože, veliki gubitak krvi i još mnogo toga može dovesti do povećanja vremena liječenja šavova. U nastavku će se opisati kako pravilno izvršiti ovu njegu i što se može dogoditi ako se ne poduzmu nikakve mjere predostrožnosti.

Kada i kako nositi šavove nakon isporuke

Postpartum šavovi su podijeljeni u tri glavne kategorije: nakon carskog, unutarnjeg, preklapanja na cervikalni tkivo i šavova na perineumu nakon porođaja. Svaka vrsta šavova ima svoje osobitosti skrbi. Dakle, nakon carskog reza, žena ima dvije šavove, unutarnje i vanjske. Unutarnji šav ne zahtijeva tretman, jer se nalazi unutar tijela i zaštićen je od vanjskih čimbenika. Vanjska šava, potrebno je dva puta dnevno obraditi otopinom mangana tijekom cijelog tjedna.

Unutarnja šava nakon isporuke, nametnuta cervikalnim tkivom, ne zahtijeva posebnu njegu. Tako će šav za iscjeljivanje biti dovoljno pravodobno oslobađanje mokraćnog mjehura i poštivanje intimne higijene. Najteže je briga za šavova na perineumu nakon porođaja. Takve šavove treba isprati vodom na sobnoj temperaturi najmanje dva puta dnevno. Ako ustanovite da na šavovima nastaje velika količina suhe krvi, treba povećati količinu ispiranja. Obrada unutarnjih šavova provodi se ujutro i navečer s otopinom mangana ili s briljantnim zelenilom, tijekom tjedna nakon primjene, tj. Prije ispuštanja iz bolnice. Ako tkiva ne dobro rastu zajedno, a vrijeme izbacivanja iz bolnice već je blizu, tada će se šavovi morati obrađivati ​​kod kuće. Od obrade šavova nakon porođaja na dolasku kod kuće, od vas će biti zatraženo od ginekologa.

Mjere opreza za šavove nakon porođaja i posljedice nepridržavanja

Tri temeljna pravila koja treba slijediti nakon šivanja: intimna higijena, kako je gore opisano, umjerenost tjelesne aktivnosti i pravovremeno pražnjenje crijevnog trakta. Zatvor, koji se često događa nakon porođaja, nepotrebno je utječe na šavove nakon porođaja. Kako bi se izbjeglo probijanje šavova, potrebno je isprazniti na vrijeme, a u slučaju konstipacije obavijestite svog liječnika. Također u roku od dva tjedna nakon primjene šavova ne treba dizati utege. Ograničenja težine su čisto individualna, ali imajte na umu da je bolje da se brinete za sebe nego da ga ponovno utisnete. I još jedno važnije pravilo, ne možete sjesti za 1-2 tjedna. Ako je žena čučnula i ozlijedila šav, tada će se u najboljem slučaju promijeniti datum kad se šavovi uklone nakon isporuke, au najgorem slučaju šav će se raspršiti i ponovna nametanja će biti neizbježna. Zapamtite da kod dolaska kući možete sjediti samo nakon tjedna i samo na tvrdu površinu. Na sjedištu s mekom površinom možete sjediti za još jedan tjedan. Sada malo o tome što se može dogoditi u slučaju nepridržavanja pravila opreza za postpartum šavove.

Šavovi nakon rođenja razbili su se

Ako su šavovi nakon isporuke odvojeni par dana nakon nametanja, ponovno je nametanje moguće bez dodatnih postupaka. U slučajevima kada se ruptura šava dogodila nakon što se rubovi rane zacjeljuju i izgubili sposobnost rasta, nastaje drugi rez. To jest, rubovi rane su malo zarezani, a zatim fiksirani šavom, za bolju akreciju. Ponovljeni unutarnji šavovi nakon poroda rade dulje. Ako je praznina bila mala, ponovno je nametanje moguće bez dodatnih rezova.

Šav nakon porođaja boli

Razlozi zbog kojih šav nakon porođaja boli, možda puno, uzeti u obzir glavne. U roku od 2-3 dana nakon nanošenja šava će se ozlijediti bez iznimke. U tom slučaju, ne brinite se, jer će bol brzo usvojiti. Ako šav boli dugo ili bol postaje svjetliji, o tome obavijestite ginekologa. U pravilu, uzroci tih manifestacija su upala, gubljenje ili kidanje šavova. Svrbež i bol u boli također su mogući kada se šavovi raspuste nakon poroda.

Šavovi nakon isporuke

Ako se šavna upaljena ili prigušena nakon isporuke, liječenje je korištenje posebnih masti. Nakon tretmana vode žena liječena šavova vodikov peroksid, a zatim uzrokuje mast, na primjer, pomast Wisniewski na sterilnoj bintik primjenjuje zahvaćeno područje od zavarivanja. Treba napomenuti da se šavovi mogu gnjaviti i po dolasku kući. U tom slučaju, trebali biste odmah otići do ginekologa koji će vam reći kako razmaziti šavove nakon rođenja. U ovoj situaciji važno je zapamtiti da će rano otkrivanje upale olakšati i ubrzati liječenje.

Šavovi nakon porođaja

Šavovi nakon poroda - fenomen nije rijedak i vrlo neugodan. Svaka treća žena se suočava s ovim problemom i, nakon što je čula puno od iskusnih prijatelja o opasnosti od razlike u šavovima, panika je u potrazi za informacijama o tome kako se zaštititi od takve situacije.

Postoji nekoliko obaveznih pravila za skrb o postpartumnim ožiljcima, ali prvo morate shvatiti koji su šavovi i u kojim slučajevima oni nametnu ženi u porodu.

 • Šavovi nakon carskog dijela. Ovdje je sve očito. Potrebni su šavovi. Veličina rez od oko 12 cm, a to je učinjeno na području donjeg segmenta maternice.
 • Šavovi na vratu maternice. Prekoračeno na raskidanje maternice u prirodnom porođaju, a jaz se javlja uslijed nedovoljnog otvaranja vrata maternice i prijevremenog guranja fetusa, u kojem glava stavlja pritisak na cerviks i uzrokuje rupturu.
 • Šavovi u vagini. Zidovi vagine su razbijeni u istim slučajevima kao i cerviks.
 • Šavovi na prepone. Najčešće su perinealne suze, postoji nekoliko vrsta i pojavljuju se u različitim situacijama: brzu isporuku, prijevremenu dostavu, prsni prikaz ploda i tako dalje. Stražnji komad vagine (1 stupanj kidanja), koža i mišići zdjelice (stupanj 2) i koža, mišići i zidovi rektuma (stupanj 3) mogu se slomiti. Perinealna ruptura također je umjetna: perineum se odsiječe s posebnim sredstvom u srednjoj liniji od stražnje komisije vagine do anusa.

Postoji nekoliko tehnika šivanja. Nedavno se šupljine sve više koriste, posuđene iz kozmetologije. Nakon iscjeljenja, oni su posve nevidljivi. Međutim, bez obzira na tehniku ​​šivanja, potrebna je ista kvalitetna njega. Razlikuje samo materijale s kojima su izrađene. Ako se šavovi nanesu s neabezivnim šavovima, treba ih ukloniti nakon 2-5 dana. Ali materijal koji se može upiti ne zahtjeva takav postupak. Najčešće se koriste Kedgut, vicryl i maxon. Ove se niti potpuno otapaju bez ponovljene medicinske intervencije, tj. Takve šavove nisu uklonjene.

Kako nositi šavove nakon porođaja?

Šavovi u vagini i na grliću maternice, u pravilu, gotovo se ne zamaraju ženom i ne zahtijevaju posebnu njegu. Trebate samo slijediti pravila osobne higijene i ne podizati težine. Ovi šavovi su povezani s nitima koji sami rastopiti u roku od nekoliko tjedana. Ožiljci se iscjeljuju bezbolno i prilično brzo.

Šavovi nakon cezariannog dijela zahtijevaju posebnu pozornost. U prvim danima nakon operacije, medicinska sestra brine o njima. Postoperativna šava se svakodnevno tretira antiseptičkim otopinama i primjenjuje se sterilno odijevanje. Tjedan dana poslije, uklanjaju se neizabirajući šavovi, ali nastavljaju se postupci liječenja.

Žene se često žale da bol iz šavova na perineumu ne odlazi dugo, a šavovi slabo iscjeljuju. Ovdje morate izdržati malo, ali obrada je izuzetno važna. Različite žene su prikladne za ove različite lijekove. Opstetričari u rodilištima liječe šavove na perineumu, obično zelenom bojom. Kod kuće se preporuča probati mast Levomekol, Bepantin, Malavit gel, Solcoseryl, Chlorhexidine, morske dlake, Chlorophyllipt. Valja napomenuti da nisu svi načini jednako dobri: mnoge žene, na primjer, primjećuju povećanje boli kada se koriste Levomekol, pa stoga trebate probati, odabrati i izdržati - vrijeme se također iscjeljuje u ovom slučaju. U međuvremenu, nemojte zaboraviti na higijenu.