Intimni život nakon poroda: kada mogu početi? Kako započeti s seksom nakon poroda: značajke i suptilnosti

Bol

Povratak u intimni život nakon porođaja postupno se javlja.

Za mnoge parove seks više neće biti isti.

Nije stvar gubitka interesa za seksualnog partnera, već u promijenjenom, zrelijem odnosu jedni drugima.

Roditelji imaju poseban duhovni odnos.

Zašto se roditelji povuku s početkom intimnog života nakon poroda?

Česti problem mladih roditelja je dugo odsutnost intimnosti nakon povratka majke i djeteta iz rodilišta. Što se događa Stara topline je umrla, a intimnost više ne privlači supružnike?

Uopće ne, a ljubav će zauzeti svoje. Roditelji se povlače s intimnošću zbog fizioloških i psiholoških razloga. Naravno, fiziologija je primarna: žensko tijelo, koje je pretrpjelo teške stres, treba vremena da se oporavi.

Sljedeće se događa:

• nakon isporuke otprilike dva mjeseca, maternica se čisti: iscjedak (lochia) postupno blijedi;

• perineum nakon poroda je traumatiziran, tako da bilo koji prodor donosi bol;

• Kroz praznine, vanjski i unutarnji šavovi u maternici mogu lako prodrijeti u infekciju.

Supružnici moraju čekati žensko tijelo da bude spremno za intimnost, i to je normalno. Ali kada je razdoblje oporavka, a intimni život nije započeo, to ukazuje na prisutnost psihičke nelagode. Neki supružnici propuštaju fiziološko razdoblje kad možete početi intimni život nakon rođenja.

Mlada majka ne traži nastavak seksualnosti iz nekoliko razloga:

• njegovi se prioriteti promijenili. Sada je glavna osoba u životu mlade majke njezino dijete, tako da ona ne razmišlja o svom zadovoljstvu ili zadovoljstvu supruga. To je isti istinski instinkt, koji je uključen nakon pojave u životu mlade majke novorođenčeta;

• kompleks o mijenjanju tijela. Prekomjerna težina, trbuh, strija, postoperativne šavove ozbiljno utječu na samopoštovanje. Izbjegavanje intimnosti, žena se jednostavno brani, ne želeći sebi prihvatiti novo;

• postporođajna depresija. Žena je teško priznati da se život neopozivo promijenio i nikad neće biti lako i bezbrižno. Teret odgovornosti za dijete je vrlo velik;

• kronični umor, od kojeg žena doslovno pada. Dužnosti majke sada se moraju kombinirati s dužnostima domaćice koja nije otkazana. Pa, ako imaš nekoga za pomoć. A ako ne? Nije samo tijelo umoreno: emocionalna sfera također je pod ogromnim pritiskom.

Znanstvenici su otkrili da se tijekom dojenja u tijelu žene izlučuju hormoni koji uzrokuju osjećaje slične orgazmu. Žena može odbiti intimnost sa suprugom jer joj jednostavno ne treba.

A što je s njezinim mužem? Čini se da bi trebao sjajiti od strasti. Devet mjeseci nositi dijete plus postpartum razdoblje: nije li ovo dovoljno vremena da propustite svog voljenog? I da i ne. I za muškarce je počeo teško razdoblje. Čak ni on ne osjeća čudno i ljubomorno. Supružnik ljubavi često se boji povrijediti ženu s neugodnim dodirom, a također se može osjećati krivom što želi seks.

U svakom slučaju, intimna pauza je posve normalna. Supružnici trebaju vremena da se naviknu na novu situaciju. Kada se stres spusti, želja za intimnošću sigurno će se vratiti. Osim toga, važno je pripremiti se za intimni život nakon poroda kako bi se pravilno počeli seksati.

Intimni život nakon poroda: kada mogu početi?

Čak i ako je žena spremna žuriti u ruke svog voljenog odmah nakon povratka iz bolnice, ne biste to trebali učiniti. Nije slučajno da ginekolozi nazivaju potpuno određeno razdoblje kada je moguće početi intimni život nakon rođenja. Do četrdesetog dana nakon isporuke, lochia bi trebala završiti. Kada prestane krvarenje, možete se sjetiti fizičke strane braka.

Žensko tijelo je jedinstveno, tako da kada je moguće ponovno nastaviti spolne odnose, nemoguće je unaprijed reći. U prosjeku, kako biste izbjegli suze, krvarenje, upalu i infekciju, možete uživati ​​jedni druge nakon 6 ili čak 8 tjedana od trenutka isporuke. Do ovog trenutka treba se zaustaviti čišćenje krvarenja. Ako se nakon seksa ponovno pojavi iscjedak, potrebno je posjetiti ginekologa.

Važno je da govorimo o sigurnoj dostavi, kad se maternica i vagine brzo oporavili i nisu trpjeli. Ako postoje praznine, trebate pričekati da se šavovi potpuno izliječe.

Posebnost ovog razdoblja je da je moguće negativna reakcija žene:

• suhe vaginalne zidove;

U prvom slučaju govorimo o nedovoljnoj proizvodnji estrogena, koja pruža seksualnu uzbuđivanje. Postupno, tijelo će se vratiti u svoje uobičajeno stanje, ali za sada je vrijedno koristiti razne intimne sredine. Gel-lubrikanti u postpartum razdoblju mogu biti izvrsno rješenje problema, pomoći supružnicima vratiti staru vezu.

Što se tiče boli i nelagode, s pritužbama morate ići liječniku. Možda se ne treba brinuti, samo trebate čekati još malo vremena. Ako je od rođenja prošlo nekoliko mjeseci, a blizina i dalje uzrokuje bol, potrebna je dijagnoza. Možda je riječ o vaginitisu.

Kada mogu početi seksati nakon cezariannog dijela?

Cesarski dio je potpuna kirurška intervencija. Trbuh i maternicu su izrezani, ali vaginalni mišići ostaju netaknuti. Povezane s tim su razlike u osjećajima od spola između žena koje prirodno rađaju i onih čiji je rad bio operativan.

Može potrajati duže da se oporavi. Ako je operacija provedena pažljivo, primijenjene su kozmetičke šavove, a sve je jednostavno. Pojam povratka u intimni život nakon porođaja, kada ponovno možete uživati ​​u intimnosti, isti je kao i za prirodni porod: 8-6 tjedana.

No to su vrlo prosječni podaci, jer je odgovor tijela na operativni rad individualan. Neke žene se lako dižu na dijete treći dan nakon iscjedka iz resuscitation, za druge, svaki pokret još uvijek uzrokuje bol 3-4 tjedna nakon operacije.

Najprikladniji je pristup ultrazvučnim pregledom maternice kako bi bili sigurni da su šavovi normalni ožiljci i razumjeti je li opasno vratiti se intimnom životu nakon isporuke. Kako započeti s seksom, može reći liječniku. Ponekad će biti moguće vratiti se u punopravno seksualni život tek nakon šest mjeseci. Ne zaboravite na moguće komplikacije.

Kako početi seksati nakon rođenja?

Dakle, supružnici su spremni nastaviti intimni život nakon rođenja. Kako započeti s seksom? Ako govorimo o prirodnom porođaju, popraćenom ruptures ili cuts of perineum, onda bolno senzacija može ustrajati za neko vrijeme.

Nemir može uzrokovati slabljenje mišića bedara, vagine, abdomen. Stoga, podebljani pokusi moraju biti napušteni. Tradicionalni stav okrenut jedan prema drugome ili položaj čovjeka iza sebe - ono što je potrebno za nastavak seksualnog života. Važno je odabrati mjesto koje ne bi uzrokovalo bol.

Žene koje su podvrgnute operativnom porođaju, čudno, imaju velike poteškoće. Da, vagine nisu povrijeđene niti rastegnute, ali ne oslobađaju problem suhih zidova.

Urez u maternici može se osjetiti ako je položaj za spol odabran slabo. Može biti poremećena i postoperativna šava, unutarnje estrihe. Supružnici trebaju biti vrlo pažljivi u vrijeme blizine: izbjeći pritisak na trbuh, pritisak tiska. Uloga muškarca treba biti aktivnija: morat će se brinuti za svog partnera. Duboka penetracija je kontraindicirana.

Postoji još jedna delikatna točka koju svakako trebate biti svjesni, vraćajući se u intimni život nakon poroda. Kako započeti raditi ljubav je jedno pitanje. Drugi - što učiniti ako bol ne donosi vrlo intimnost, ali njegov apogej? Činjenica je da nakon operacije na maternici kontrakcija tijekom orgazma može biti vrlo bolna i čak izazvati krvarenje. Previše grubo konačno može izazvati divergenciju šava.

U svakom slučaju, čovjek mora biti vrlo nježan i bez žurbe. U budućnosti se možete vratiti na uobičajeni stil odnosa. Ali u prvih tjedana neprihvatljivo je.

Intimni život nakon poroda, kada ponovno možete uživati ​​u seksualnoj strani braka, svaki par počinje na svoj način. Ali ako su supružnici međusobno povezani, osjećajući ljubav i nježnost, definitivno će se nositi s mogućim poteškoćama.

Seksualni život nakon poroda: kada mogu? Seksualni život nakon prirodnog porođaja: recenzije

Mlada majka nakon rođenja djeteta ima puno briga: hranjenje djeteta, brigu za nju i za sebe, dok nitko nije otkazao kućanske poslove! Ona nastavlja kuhati, oprati, očistiti i ostati supruga. Nakon poroda, žena treba podršku, nježnost i ljubav, a nakon nekog vremena par dolazi na zajedničku odluku da nastavi svoj seksualni život. Ali, nažalost, sve nije tako jednostavno u intimnoj vezi između muškarca i žene nakon rođenja djeteta.

Razlozi zbog kojih se seks nije odmah nakon rođenja

Svako rođenje je čisto individualno. Iz težine djeteta, njegov položaj, stanje žene, medicinsko osoblje ovisi o tome kako dobro proces dolaska djeteta na ovaj svijet. Seksualni život nakon porođaja moguć je uz dobrobit mlade majke.

Postoji nekoliko stvari koje čine intimne odnose teško ili nemoguće.

 1. Fiziološki uzroci. Nakon poroda, hormoni žena se mijenjaju, tako da libido može nestati i može se pojaviti suhoća vagine. Također, seks nakon porođaja može uspjeti zbog oslabljene napetosti mišića u ženi. Zbog toga ne dobiva dostojan užitak.
 2. Medicinski razlozi. Teško prirodno porođaj ili carski rez podrazumijeva pojavu straha od boli u mladoj majci. Ako šavovi nisu zacjeljeni, onda je vrijedno malo pričekati od seksa, inače će seksualni život žene nakon porođaja pretvoriti u noćnu moru.
 3. Psihološki uzroci. Strah od ponovnog zatrudnjivanja, neprivlačan za muža (osobito nakon rođenja partnera), buđenje djeteta, ne doživljavanje užitka - sve to dolazi od psihološkog stanja žene nakon poroda.

Početak seksualnog života nakon prirodnog poroaja

Prirodni porođaj je proces kojim žena sama pomaže djetetu da dođe na svjetlo. To ne zahtijeva operaciju.

Svaka žena nakon takvog procesa čisti tijelo. Trenutno izgleda krvarenje prema vrsti menstruacije, maternica se postupno vraća u prethodni oblik. Također, mlada majka može primijetiti da je postala više ženstvena, stekla zaobljene oblike grudi, stražnjice. Naravno, takve promjene neće proći nezapaženo od strane muža. On, kao normalni čovjek, ima želju i želju za svojom ženom. Stoga, supružnici postavljaju pitanje: "Seksualni život nakon poroda: kada možemo početi i da li će biti puna?" Liječnici kažu da nakon prirodnog porođaja, ako nema kontraindikacija, možete imati seks u 4-5 tjedana. Ali postoji mnogo razloga zašto su ta razdoblja znatno pomaknuta. Razmotrit ćemo ih u nastavku.

Seks nakon "Cesarean"

Seksualni život nakon porođaja u prvom mjesecu strogo je zabranjen za žene koje su rodile carski rez. Da, iu drugom je mjesecu teško, jer seks uključuje napetost nekih mišića, njihov rad. To može dovesti do divergencije šava i teške boli. Treba imati na umu da obnova sluznice maternice, šavovi na njoj trebaju vremena. U slučaju kirurškog zahvata tijekom poroda, važno je da supružnici znaju koliko će spolnog života nakon rođenja biti siguran. Ginekolozi savjetuju da ga započinju najranije 1,5 do 2 mjeseca nakon operacije. Za svoj vlastiti mir, prije nastavka intimnog života, trebate ići na savjetovanje i pregled liječnika. Uostalom, šava na koži zacjeljuje brže nego na maternici.

Nedostatak seksualne želje: psihološki aspekti

Nakon rođenja, mladi supružnici mogu osjetiti strah od pokretanja seksualnog života. To također može doprinijeti osobitosti psihe žene koja je rodila i čovjeka koji je bio prisutan u rođenju.

Nedostatak želje za seksom nakon porođaja može biti posljedica nekih psiholoških razloga. Seksualni život nakon prirodnog porođaja, iako može početi ranije, ali ne postoji jamstvo da je žena spremna za nju psihološki. Sajam seksa uvijek želi izgledati lijepo. Nije tajna da razdoblje trudnoće može završiti u višim kilogramima. Na ovoj osnovi, kao i postnatalne psihoze, mogu se pojaviti razni kompleksi: pojava, nepoštivanje očekivanja muškaraca u spolu, strah od utjecaja seksualnog života na otpuštanje mlijeka. Ako je muž prisustvovao rođenju, žena iz nekog razloga misli da će joj hraniti. Svi ovi kompleksi su česti mitovi, ako supružnici imaju snažne obiteljske odnose. Rođenje djeteta samo ih jača, iako je vidio muškarca koji pati od žene, premda se malo promijenila. Da bi započeo seksualni život nakon rođenja, važno je iskrenost u odnosima, dogovoru i povjerenju. Zatim nećete imati razloga odbiti sebi užitak.

Što bi moglo biti fiziološki razlozi za dugu odsutnost seksa?

Takvi faktori uključuju komplikacije nakon porođaja i nedostatak želje, što se izražava na fiziološkoj razini.

Seksualni život nakon porođaja može biti kompliciran takvim medicinskim razlozima kao što su prekinuti šavovi, dugoročno iscjeljenje. Vi samo trebate biti strpljivi i pričekajte povoljno vrijeme za intimne odnose.

Drugi razlog, ne manje važan za supružnike, jest suhoća vagine i njezina ekspanzija nakon porođaja. Kao rezultat toga, seksualni odnos ne donosi zadovoljstvo ženi i muškarcu. Vaginalna suhoća uzrokovana je hormonskom pozadinom tijela mlade majke, maziva se mogu koristiti za rješavanje ovog problema. Drugi mogući problem je nizak ton vaginalnih mišića, što ga onemogućuje da se vrati u svoj izvorni oblik. Kao rezultat toga, žena nema priliku doživjeti orgazam, a čovjek ne doživljava isto zadovoljstvo kao i prije. Naravno, tko će uživati ​​u takvom seksualnom životu nakon poroda? Recenzije mladih majki pokazuju da su se tek nakon 8-12 mjeseci mogli osjećati kao ženski lion u intimnom afinitetu sa suprugom. Vidimo da je potrebno samo biti strpljiv, a onda će se seksualni život vratiti u normalu.

Treći dodatni, ili Strah od spola zbog djeteta

Drugi razlog nedostatka spolne želje kod žene je osjećaj trećeg prekomjernog viška u sobi - dijete. Neprekidno se trza u njegovu stenjanju, brine se da se neće probuditi na vrijeme i tako dalje. Za to morate planirati vrijeme i organizirati romantičnu večeru, budite sigurni da dijete spava. Jednostavno rješenje ovog problema je otići u drugu sobu za vrijeme intimnosti.

Kontracepcija nakon porođaja

Mnogi parovi unaprijed misle o tome kako žena ponovno ne zatrudne. Vjeruje se da sa stalnim dojenjem prije pojave menstruacije supružnici ne mogu biti zaštićeni. Ali to nije 100% kontracepcijska metoda. Svaka žena hormonska pozadina je individualna. I ako netko nakon porođaja može zatrudnjeti samo godinu dana, a drugi - u mjesec dana. Postoje mnoge metode kontracepcije, neke se mogu koristiti odmah nakon rođenja djeteta, ostale - ne. Ako ne znate koje bi metode zaštite od neželjenih trudnoća trebale koristiti, kontaktirajte nadležnog stručnjaka.

Kada je potrebno stručno savjetovanje?

Smatrali smo glavne razloge zbog kojih seks nakon porođaja ne može donijeti nikakvo zadovoljstvo. U slučaju laganih odstupanja od norme tjelesnog i psihičkog zdravlja uz podršku muža, ti se problemi lako mogu riješiti. Ali ako se par ne može nositi s njima sami, ne bismo trebali zanemariti savjet takvih stručnjaka kao ginekolog, psiholog, seksolog. Tada će seksualni život nakon rođenja dobiti novi ukus za muža i ženu.

Seksualni život nakon porođaja

Intimni život je intiman, i kako ne bi dopustio stranim znatiželjnim gledateljima da uđu u nju i ne razgovarati s prijateljima na svakom koraku. No ipak postoje situacije kada je moguće, pa čak i potrebno govoriti o seksu, na primjer, s ginekologom nakon uspješnog rođenja. Poznato je da trudnoća i pojava novog malog člana obitelji utječu na odnos supružnika. Uključujući i seksualni život koji također prolazi kroz promjene i zahtijeva oprezan pristup obnovi nakon porođaja.

Seksualni život nakon porođaja - apstinencija najmanje 4 tjedna

Seksualni život nakon porođaja definitivno je neophodan, to je samo pitanje kada i kako napraviti prvi seksualni kontakt nakon rođenja, morate se odgovoriti odgovorno. Nije tajna da je porođaj određeni stres za majčino tijelo, zahtijeva značajnu potrošnju energije od njega i dovodi do određenih fizioloških promjena. I nakon poroda, žena nužno treba vremena za oporavak: seksualni život u ovom slučaju obično se prikazuje prije ranije od 4-8 tjedana. Naravno, sve ovisi o individualnim anatomskim i fiziološkim obilježjima "novonastale" majke, o tome kako su rađanja izvedena, koliko su složene ili jednostavne.

U svakom slučaju, prije 4 tjedna seksualnih kontakata, liječnici ne preporučuju priznavanje. Ovo je minimalno vrijeme potrebno da se maternica nastavlja nakon dostave, kao i za uklanjanje iz ostataka krvi. Povratak u intimni život neposredno nakon rođenja djeteta također je kontraindiciran jer je tijekom tog perioda uterus najizloženiji infekciji. I rizik od infekcije neće nestati dok se ne vrati u prvobitno stanje i oporavi.

Ako je porođaj bio težak, s prekidima i smanjenjem, mora proći i vrijeme prije pojave seksualne aktivnosti nakon porođaja i još više. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da bi, ako bi rođenje prolazilo kroz carski rez, onda takvi problemi vezani za seks, uz pojavu djeteta, ne bi trebali nastati. A ovo je potpuno pogrešna tvrdnja: nakon češkog dijela, žena treba još više vremena za oporavak sve dok se ubode iz operacije uopće ne liječe.

U idealnom slučaju, "dopušteno" vrijeme za prvi seksualni kontakt nakon rođenja bolje je da par razgovara s ginekologom. Specijalist će ispitati genitalije žene i procijeniti brzinu i stupanj njihovog oporavka te će stoga moći odrediti kada je moguće nastaviti s nastavkom seksualnog života. Osim toga, liječnik će moći savjetovati najprikladniju metodu kontracepcije, kako bi se spriječila ponovna trudnoća gotovo odmah nakon rođenja djeteta.

Nakon koliko poslije poroda možeš ponovno živjeti intimni život i zašto ne odmah?

Vraćanje seksualnog života nakon pojave djeteta ima pojedinačne uvjete za svaki par. Obično ginekolog postavlja novootvorenu majku određenom razdoblju apstinencije tijekom rutinskog pregleda. Njegov pojam ovisi o stanju zdravlja žene, obilježjima porođaja i drugim nijansama.

Kada mogu imati seks nakon rođenja?

Svaka mlada mama je zabrinuta zbog pitanja, koliko ne možete imati seks nakon rođenja? Odgovor je: ako se rođenje djeteta dogodilo bez komplikacija, moguće je vratiti se u intimni život unutar mjesec i pol dana nakon rođenja.

To je zbog potrebe vratiti maternicu i mjesto liječenja vezanja posteljice. Infekcija u otvorenoj rani može dovesti do upale maternice, stoga trebate čekati ozdravljenje oštećenog tkiva.

Dimenzije vagine također bi trebale imati oblik. Neposredno nakon rođenja, to je u rastegnutom stanju i postupno se svodi na svoju dosadašnju veličinu. Kako bi ubrzali taj proces, mnogi ginekolozi preporučuju specijalne vježbe koje vlak mišiće vagine i perineuma. Na pregledu, ginekolog će vidjeti hoće li se organi žene vratiti u normalu ili se preporučuje daljnje odbijanje seksa.

Nakon isporuke vagina je podložna infekciji. Stoga je potrebno koristiti kvalitetnu kontracepciju i higijenu. To će pomoći u izbjegavanju komplikacija nakon poroda.

Ako se operacija dogodila u obliku curetege maternice, razdoblje apstinencije povećava se na najmanje dva mjeseca. U nekim slučajevima, trajanje ograničenja seksualnog života trebalo bi se povećati za vrijeme koje je potrebno za potpunu obnovu rodnog kanala mlade majke.

Šavovi i pauze

Na seksualni život utječu razne komplikacije koje su se dogodile tijekom porođaja.

Na primjer, nakon epiziotomije (rupture perineuma i naknadnih šavova), žena treba dulje vrijeme oporavka tijekom kojeg će morati odustati od seksa.

U području ženskih genitalnih organa postoje mnogi živci čija osjetljivost je oštećena kada se perineum slomi. Zbog toga se završava živčano zatvaranje, što će uzrokovati nelagodu tijekom ponovnog započinjanja seksualnih odnosa. Kada se mogu pojaviti šavovi, može doći do promjene u konfiguraciji vagine, što će uzrokovati bol u žena u određenim položajima.

Bol će na kraju proći, jer osjetljivost živčanih završetaka ima sposobnost prilagodbe novim uvjetima. Prvi put čovjek bi trebao biti posebno oprezan tijekom seksa, tako da nije bio bolan i neugodan za svog partnera.

Pritisak na šavove, koji je neizbježan tijekom spolnog odnosa, može uzrokovati bol i ženski nedostatak prirodnog podmazivanja. Kako biste smanjili bol, možete omekšati područje šivanja pomoću masti koje liječe keloidne ožiljke.

Značajke seksa nakon cezariannog dijela

Trajanje napuštanja seksa nakon rođenja s carskim rezom ne razlikuje se od razdoblja apstinencije nakon normalne dostave i kreće se od četiri do šest tjedana.

Potrebno je otprilike naznačeno vrijeme za liječenje ožiljka maternice, osim ako nema komplikacija.

Šav na trbuhu iz carskog dijela u većini slučajeva liječi brže od ožiljka na maternici. Međutim, budući da nije glavni pokazatelj oporavka mišića, stopa njezina iscjeljenja nije uzeta u obzir pri preporuci nastavka seksualnog života.

Budući da su zidovi vagine i cerviksa isti kao i prije trudnoće, neće biti problema gubitka senzacija.

Vrste intimnosti

Gotovo svaki bračni par osjeća promjenu u svom seksualnom životu nakon rođenja djeteta. U početku, partneri se prilagođavaju novim senzacijama i moraju pronaći najbolju opciju za seks koji će odgovarati objema od njih.

Oralni seks nakon poroda može se nastaviti puno ranije od drugih vrsta seksa. To će omogućiti ženi i muškarcu da dobije opuštanje bez početka seksualnog odnosa s penetracijom.

Prvi put nakon rođenja može biti teško vaginalnom seksu zbog raznih razloga. Nedostatak podmazivanja, ženski strah od boli, promjena osjetljivosti - sve to može utjecati na želju za seksom. Korištenje visokokvalitetnog maziva, odabir pravilnog držanja i usporene brzine pomoći će u rješavanju problema i povratku na bivšu seksualnu aktivnost.

Što se tiče analnog seksa, ona bi također trebala biti napuštena neko vrijeme nakon isporuke. To se posebno odnosi na žene koje su imale perinealne suze u porodu, hemoroidi ili analnim pukotinama.

Neugodni simptomi: što biste trebali obratiti pozornost?

Svaka žena nakon poroda trebala bi slušati njezine osjećaje tijekom seksa, ne samo da bi imala zadovoljstvo, već i da spriječi probleme.

Na primjer, bol tijekom odnosa može biti i fiziološka i psihološka. U prisustvu teške boli trebali biste odgoditi spol i tražiti uzrok nelagode.

Prisutnost krvi tijekom seksa može uplašiti partnere, i da otkrije razlog, žena odmah treba vidjeti ginekologa.

Pri odlučivanju o kršenju seksualnog mira žena treba uzeti u obzir ne samo preporuke njezina liječnika, već i svoju spremnost na seksualni život. Psihološko stanje mlade majke treba biti stabilno. Tek tada može kvalitetan seks, koji će donijeti užitak oba partnera.

Pogledajte video o tome kako se vratiti u krevet s mužem nakon rođenja:

Seks nakon poroda: kada mogu? I vrijedi li biti zaštićen?

Kad je rođenje nestalo, dugo je čekala beba, a već se malo prilagodite novom načinu života u vašoj obitelji, možete se sjetiti seksa nakon rođenja. Kada je moguće obnoviti intimne odnose, kako se zaštititi i kakvi problemi mogu nastati u ovoj osjetljivoj stvari?

Elena Trifonova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Naravno, nakon porođaja, fiziološke promjene se javljaju u ženskom tijelu, koje ostavljaju trag na seksualnoj strani odnosa između supružnika. U prvih 6-8 tjedana nakon rođenja djeteta, ginekolozi ne preporučuju seks nakon rođenja. To je zbog činjenice da za to vrijeme postoji obrnuti razvoj (involucija) svih organa i sustava koji su podvrgnuti promjenama zbog trudnoće i porođaja. Izuzetak su mliječne žlijezde, čija funkcija doseže svoj vrhunac u postpartum periodu.

Najizraženije involucijske promjene javljaju se u genitalijama, osobito u maternici. Nakon rođenja poroda, u njemu ostaje velika površina rane koja traje oko 4-6 tjedana liječenja. Tijekom tog razdoblja, lochiae se izlučuju - u prvim danima su krvave, postupno se njihova boja mijenja iz crvene u smećkasto, do 4. tjedna izlučivanja gotovo prestaju i uskoro u potpunosti nestaju. Seksualni život nakon porođaja može doprinijeti prodiranju infekcije kroz otvoreni vrat u maternicu, a ispuštena krv i otvorena površina rane samo će pridonijeti brzom razvoju upale.

Nakon dostave kroz rodni kanal, često su dovoljno komplikacije kao što su rezovi ili suze perineuma, zidovi vagine ili cerviksa. Također treba vremena za izliječiti šavove nakon isporuke. Čak i ako u rođenju nema suza, znatno se smanjuje mišićni ton vagine i perineuma nakon prirodnog poroaja. Proces oporavka nakon porođaja ovisi o stanju ovih mišića prije trudnoće, o tome je li ih žena obučavala dok su čekali dijete, na dob i na genetske značajke.

U žena, nakon cezariannog dijela, zidovi vagine se ne mijenjaju, ali oporavak nakon isporuke maternice događa se sporije. Osim toga, potrebno je vremena da se iscjeljuju i oblikuju ožiljak na abdomenu.

Dakle, nakon 6-8 tjedana nakon rođenja, poželjno je posjetiti ginekologa koji će odrediti stanje maternice, cerviksa, šavova na perineumu ili zidovima vagine, ožiljak nakon cezariannog dijela, uzeti krpom na floru kako bi se otkrili znakovi upale. Nakon toga, liječnik će dati preporuke o tome kada treba obnoviti intimne odnose.

Seks nakon porođaja. Mogući problemi

Kod ponovnog započinjanja seksa nakon poroda, par se može suočiti sa sljedećim problemima:

Vaginalna suhoća. Nakon poroda, većina žena ima snažno smanjenje razine ženskih spolnih hormona - estrogena. Kao rezultat toga, količina prirodnog vaginalnog podmazivanja je smanjena. Iz tog razloga, seksualni odnos može biti neugodan i čak bolan za ženu. U ovom slučaju vrijedi se zalijepiti na poseban mazivo (lubrikant), koji se može kupiti u ljekarni. Samo morate pažljivo pratiti sastav tih sredstava, a ne koristiti one koji sadrže hormone, ako žena doji.

Bolnost spolnog odnosa nakon porođaja također može biti povezana s prisutnošću šavova i ožiljaka na perineumu i vagini. Ponekad, zbog šavova, konfiguracija vagine se može promijeniti. Bolest se često zapaža i na području ožiljka na abdomenu nakon carskog reza. Naravno, s vremenom, dok se tkiva potpuno izliječe na području suza i posjekotina, ti će se osjećaji proći. No, to još nije dogodilo, da se izbjegne nelagodu ili eliminirati, potrebno je u vrijeme spolnog odnosa poziciji birati na kojoj je minimalni pritisak na ožiljak. Možete se posavjetovati s vašim opservatorijem ginekologom koji će preporučiti lokalne pripravke za ubrzavanje oporavka nakon porođaja tkiva na području šavova, dopušteno za korištenje majki koje skrbe.

Slabost mišićnog tonusa vagine i njegova ekspanzija mogu ostaviti svoj trag na senzacijama tijekom prvog seksualnog odnosa. Međutim, taj je fenomen privremen, a za nekoliko mjeseci problem će nestati, osobito ako žena može naći dosta vremena za vježbe Kegela, koje se sastoje od kontrakcije mišića zdjelice koje podupiru vaginu. Ti se mišići mogu osjetiti s proizvoljnim prekidom mokrenja ili napetosti vagine.

Za brzi oporavak nakon poroda njihovog tonusa preporuča se izvršiti vježbe svakih sat vremena tijekom 3 tjedna. Tehnika je vrlo jednostavna: trebate iscijediti mišiće perineuma i anusa 5 sekundi (kao da stvarno želite ići u WC), a zatim ih držati u maksimalnoj napetosti 5 sekundi, a zatim ih postepeno opustiti još 5 sekundi. Zatim, nakon 5 sekundi, vježba se ponavlja. Trebate napraviti najmanje 30 rezova odjednom - to traje samo nekoliko minuta.

Potrebno je reći i da mnoge žene nemaju nikakvih problema s seksom nakon rođenja - čak i suprotno, kažu da je privlačnost njezinog muža postala jača i orgazam je svjetliji.

Učinite bez iznenađenja

Vrlo važna točka u seksualnim odnosima nakon rođenja djeteta je pitanje zaštite od trudnoće. Liječnici vjeruju da minimalni interval između poroda mora biti najmanje 2 godine. Tijekom tog vremena, žensko tijelo potpuno je obnovljeno.

Izbor metode kontracepcije ovisi o pravilnosti spolnog odnosa, dojenju i sklonosti supružnika. Briga o zaštiti trudnoće je također neophodna u slučajevima kada se menstrualni ciklus još nije oporavio, jer čak iu nedostatku menstruacije može doći do ovulacije, odnosno otpuštanja jajašca iz jajnika. Razmotrite osnovne metode kontracepcije nakon porođaja.

Prekinuti seks. Korištenje prekinutog spola je vrlo neučinkovita metoda kontracepcije. Prvo, svaki čovjek ne može jasno osjetiti početak ejakulacije i kontrolirati ga u ovom trenutku. Drugo, određena količina sperme izlučuje se tijekom spolnog odnosa. Prema nekim podacima, oni su najobilniji i održivi, ​​što u skladu s tim čini vjerojatnost začeća vrlo visoku. Osim toga, s ponovljenim seksualnim odnosom u vagini može doći do preostalih spermija na zidovima muškaraca uretre nakon prve ejakulacije. Učinkovitost ove metode kontracepcije je samo 70-75%.

Metoda laktacijske amenoreje. Ova metoda kontracepcije temelji se na nedostatku ovulacije tijekom dojenja. Dok se hrani dijete, hormon prolaktin se oslobađa, što povećava proizvodnju mlijeka i ima kontracepcijsko djelovanje suprimiranjem jajnika žene.

Da bi metoda kontracepcije uspješno radila, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

 • dijete je isključivo dojena, bez upotrebe dodataka i dodataka vodom;
 • beba sranje dojke najmanje svakih 3 sata tijekom dana;
 • interval između noćnih hranjenja ne smije biti duži od 6 sati (češće dolazi do hranjenja, učinkovitiji način kontracepcije);
 • nedostatak menstruacije;
 • nakon isporuke nije prošlo više od 6 mjeseci.

Međutim, s povećanjem intervala između hranjenja, uvođenjem dodataka, metoda kontracepcije postaje neučinkovita. Osim toga, što je proteklo više vremena nakon porođaja, veća je vjerojatnost neplanirane trudnoće. U nekim je ženama, unatoč dojenju, čak 1,5-2 mjeseca nakon porođaja moguće nastaviti funkciju jajnika, zbog čega dolazi do ovulacije i može doći do trudnoće. Ako je žena oporavila razdoblje, čak i ako je od rođenja prošlo manje od 6 mjeseci, trebate odabrati drugi način kontracepcije nakon rođenja. Učinkovitost metode ovisi o intervalu nakon porođaja: u prvih 6 mjeseci, ako su ispunjeni svi uvjeti, trudnoća se javlja u oko 1-2% slučajeva, od 6 do 12 mjeseci - u 4,5-7%.

Metode kontracepcije barijera - kondom, dijafragme, kapsule vrata maternice. Metode kontracepcije barijere ne utječu na proces dojenja i stanje djeteta. Stoga se može koristiti bez ograničenja u bilo kojem razdoblju nakon isporuke. Učinkovitost je od 90-98% s kondomom, na 70-80% za cervikalne kapice, te 77-98% kod dijafragme.

Spermicidi postoje u različitim oblicima - pjenom, spužvom, gelovima, topivim filmovima, tabletama, mastima ili supozitorijima. Sastav spermicida uključuje kemijsku supstancu koja uništava spermatozoide i osnovu kojom se alat širi u vaginu. Oni ne sadrže hormone, djeluju samo lokalno pa se mogu koristiti tijekom dojenja. Osim toga, spermicidi imaju hidratantni učinak, što je pozitivno za žene koje nemaju dovoljno podmazivanja u postpartum periodu.

Među nedostatcima spermicida jesu sljedeći: neki oblici otpuštanja spermicida zahtijevaju određeno vrijeme čekanja prije početka spolnog odnosa; neke žene, osobito u postpartum periodu, mogu izazvati iritaciju kože i alergijske reakcije na spermicid. Učinkovitost spermicida je nešto više od 60%.

Intrauterinski uređaj (IUD) je intrauterinski kontraceptiv, koji je mali plastični uređaj s bakrom, srebrom ili zlatom. IUD je umetnut od ginekologa u uterus. Mehanizam djelovanja intrauterinog uređaja je taj da inhibira kretanje sperme u maternicu, smanjuje život jajeta i sprečava oplođeno jaje da se pričvrsti na zid uterusa. Uvođenje intrauterine naprave moguće je 6 tjedana nakon isporuke. Prije toga moraš pregledati ginekolog. IUD ne utječe na stvaranje mlijeka pa je njegova uporaba sigurna tijekom dojenja. Uz uobičajene intrauterine uređaje postoji hormonski intrauterinski sustav. Oslobađa malu količinu hormona, analoga progesterona, koji dodatno blokira rast endometrija i sprječava vezanje jajašca u maternicu. Tijekom dojenja, hormonalni IUD se također može primijeniti 6 tjedana nakon isporuke.

Negativni aspekti ove metode kontracepcije nakon porođaja su: povećanje rizika upale u maternici; povećana vjerojatnost razvijanja ektopične trudnoće (uz uporabu hormonskog spirala, taj je rizik vrlo mali); dovoljno velik broj kontraindikacija, čiji su glavni kronični upalni oblici zdjeličnih organa.

Za ne-hormonske IUD-ove, indeks Pearl 1 je oko 1-1,5, za hormonske IUD-ove je oko 0,5.

Hormonski kontraceptivi. Tijekom razdoblja dojenja mlada majka može poduzeti daleko od svih hormonskih kontraceptiva, ali samo one koje ne sadrže estrogene - hormone koji prodiru u majčino mlijeko i mogu doći do bebe. Njegovatelj majke može koristiti hormonske kontraceptive koji sadrže samo gestagenske - analoge hormonskog progesterona. Ove tvari ulaze u tijelo žene u vrlo malim količinama, čak i manje prodiru u mlijeko. Za dijete ti su hormoni sigurni. Takvi kontraceptivi mogu biti u obliku tableta (mini-pili), injekcija (pricks, najčešće dugotrajnog djelovanja) ili implantata ugrađenih ispod kože nekoliko mjeseci. Ta se sredstva mogu koristiti 6 tjedana nakon isporuke.

Prednosti ovih sredstava uključuju njihovu visoku učinkovitost. Indeks bisera za suvremene kontraceptive je 0,1-0,5. Obzirom na - potrebu za dnevnim unosom u točno određenim vremenima i prisutnosti kontraindikacija - stoga prije nego počnete uzimati te lijekove, obavezno se posavjetujte sa ginekologom.

Kirurška sterilizacija - ligacija cjevčica. Ovo je nepovratna metoda kontracepcije nakon poroda. Najčešće se provodi tijekom cezariannog dijela ili nakon isporuke na zahtjev žene. Može se preporučiti ženama starijima od 35 i dvije ili više djece.

Da bi se nastavila intimna veza nakon takvog važnog stadija vašeg života kao trudnoće i porođaja, sve se vraća u normalu, ne postoji univerzalni recept - sve je vrlo individualno. Ali, pokazujući strpljenje i uzajamno razumijevanje, moguće je osigurati da seks nakon porođaja donese još veći užitak nego prije.

Seks nakon poroda: vrijeme i eventualni problemi

Nakon što se beba u obiteljskom životu potpuno promijeni, počevši od dnevne rutine, završavajući s intimnim odnosima između roditelja. Čak je i trudnoća nametnula neka ograničenja na seks, osobito u kasnijim razdobljima, a ponekad je iznimno teško vratiti se u normalan ritam. Tijelo i psiha žene koja je podnijela i rodila dijete prolazi kroz promjene koje su važne da se razmotre kad pokušavate nastaviti intimni život u paru.

Vrijeme počinjanja seksualne aktivnosti nakon porođaja

Nakon što se dijete rodi, u tijelu ženskog tijela pojavljuju se veliki involutni procesi, a posebno oni utječu na maternicu. Placenta, koja je pričvršćena na unutarnju stijenku tijela tijekom cijele trudnoće, ostavlja veliku površinu rane nakon izlaza. To je krv iz nje i dio je Lochia - postpartum iscjedak, u kojem postoje i ostaci fetalnih membrana i vode. Sve dok se mjesto vezivanja posteljice potpuno ne izlije, to je zona rizika - infekcija je vjerojatno da će prodrijeti kroz još ne zatvoreni cerviks, razvoj upalnog procesa i druge komplikacije. Zato liječnici preporučuju seksualno odmaranje nakon porođaja najmanje 4-6 tjedana - tijekom tog razdoblja većina žena prolazi iscjedak, a nedostatak maternice kasni. Na kraju lochia, žena se preporučuje posjetiti ginekologa, a ako pregled ne otkrije nikakve abnormalnosti, onda možete nastaviti seksualni život samo 1-2 mjeseca nakon isporuke.

Seksualni život nakon cezariannog dijela

Dostavljanje carskim rezom omogućuju vam nepromijenjenost mišića vagine i perineuma, tako da mnogi pogrešno vjeruju da seksualno odmaranje može potrajati manje vremena nego kod prirodnog porođaja. No, unatoč ne-uključenosti rodnog kanala, razdoblje oporavka ne može biti kraće od mjesec dana, au većini slučajeva to je još dulje. Rizici površine rane od placente ostaju relevantni, a dodane su i nove povezane s šavom na maternici. Za nastavak seksualnog života moguće je samo ako je iscjeljenje uspješno i nema bolnih osjeta, razdoblje u takvoj situaciji može varirati unutar 4-12 tjedana.

Prisutnost šavova nakon cezariannog dijela može produljiti razdoblje seksualnog odmora nakon poroda

Seks nakon poroda: mogući problemi i njihova rješenja

Proces obnavljanja seksualnog života u paru nakon porođaja često postaje pravi problem, jer promjene u ženskom tijelu mogu biti izvor boli i čak psihološke nelagode. Što je težak porast djeteta, to će oporavak biti teži, pa je i za neke žene u prvih nekoliko mjeseci razgovaranje o seksu neugodno. Ali nemojte očajavati - unatoč nekim poteškoćama u nastavku intimnog života, nakon nekog vremena, osjećaji neće samo postati kao i prije, već i s velikom vjerojatnošću značajnog poboljšanja.

Nema dovoljno prirodnog podmazivanja

Primarni uzrok nemir tijekom seksa kod svih mladih majki - nedostatak prirodnog podmazivanja. Zbog oštrog pada proizvodnje estrogena sluzi u vagini se smanjuje, a problem može ostati relevantan tijekom cijelog razdoblja dojenja. Rješenje ovog problema - korištenje umjetnih maziva, lubrikanata, koji se prodaju u trgovinama intimne robe i ljekarni. Prilikom odabira obratite pozornost na nekoliko aspekata:

 • lubrikant bi trebao biti baziran na vodi tako da ne izaziva iritaciju, a da nema negativan učinak na kontracepcijske barijere;
 • hormonske komponente bi trebale biti odsutne;
 • bolje je davati prednost najjednostavnijim mogućnostima, bez dodatnih aditiva i okusa.

Korištenje lubrikanta pomoći će neutralizirati problem nedostatka prirodnog podmazivanja nakon poroda

Podmazivanje je dostatno za primjenu prije spolnog odnosa na penisu ili ulazu u rodnicu, ako je potrebno u procesu korištenja dodatne količine proizvoda.

Intimni oporavak mišića

Tijekom prirodnog poroaja, vaginalni mišići prolaze snažno, a ne uvijek njihov resurs je dovoljan da se vrati u prvobitni položaj. Ženama se savjetuje da izvode posebne vježbe Kegel, što će pomoći u značajnom jačanju mišićnog tkiva intimnog područja. Kompleks treba provesti nakon hranjenja bebe i ne manje od sat vremena nakon jela. Bit vježbi kompresije i opuštanja mišića perineuma u slijednom redoslijedu. Za početak, to će biti dovoljno držati mišiće na nekoliko sekundi, ponavljajući 5 minuta dnevno. Uz stalni porast vremena pričvršćivanja postižu se izvrsni rezultati.

Mnogi moji prijatelji su se bojali da će, nakon poroda, njihova vagina postati jako rastegnuta, a seks neće biti zadovoljstvo niti za njih niti za svoje partnere. U nijednom slučaju nije zabilježen učinak "kante", kako se zvao - sami mišići bili su obnovljeni pod utjecajem hormona (involucija također utječe na njih), plus posebne vježbe, a do tada, kada je spol riješen, gotovo je sve ostalo na mjestu,

Učinite to vježbanje bilo kada, bilo gdje. Šteta neće biti samo dobra. 4 kompleta od 8 puta različitog intenziteta. To je ista tjelesna vježba samo na mišićima vagine. Neke prednosti, učinio sam prije rođenja. I poslije toga stvarno pomaže da se sve podigne tamo gore, ali sve je bilo užasno uklonjeno.

Margot

https://www.baby.ru/community/view/44187/forum/post/111560915/

Bol i krv tijekom seksa

Često, nastavak seksualne aktivnosti nakon poroda prati bol i krvarenje. Razlozi za ovaj fenomen mogu biti:

 • pukotine i šavovi - oni se ne mogu izliječiti do kraja, a trenje tijekom akta uzrokovalo je krvarenje i bol;
 • Lochia, koja još nije završila - maternica nije potpuno očišćena i nije se oporavila, a seks joj je izazvao dodatnu stimulaciju;
 • prisutnost rastova granulacijskog tkiva na mjestu skuta;
 • postpartum komplikacija, uključujući eroziju na zidovima vagine.

Nakon što je pronašla krv nakon seksualnog kontakta, žena bi se trebala posavjetovati s liječnikom kako bi isključila mogućnost opasnih komplikacija.

Seks s šavovima i pauze

Prisutnost uboda nakon pauze i epiziotomije može značajno komplicirati povratak u seksualni život. Obično u roku od dva mjeseca od seksualnog odmora, oni potpuno rastresiti, ali to ne isključuje mogućnost pojave neugodnih senzacija. Činjenica je da će na mjestu šavnih oštećenja tkanine za dugo vremena ostati dugo vremena manje elastični, pa neki pozivi ili aktivni pomak tijekom seksa mogu uzrokovati osjećaj da se šavovi povlače. Zanemari, ne vrijedi, bolje je prilagoditi položaj partnera i pokušati pronaći najudobniji ili pokušati seksati čak i kasnije.

Provođenje epiziotomije tijekom porođaja nameće dodatna ograničenja na seksualni život nakon - morate pričekati dok se ubode potpuno ne liječe

Seks tijekom lohii

Lochia je prisutna tijekom cijelog razdoblja oporavka maternice nakon porođaja, njihova prisutnost sugerira da rana iz posteljice nije potpuno izliječena. Čak i unatoč smanjenoj količini iscjedak, ako jesu, onda ne biste trebali sudjelovati u seksu. U takvoj situaciji ostaje visoki rizik od infekcije i razvoja upalnog procesa, što je bolje ne dopustiti.

Libido nakon poroda

Polje porođaja kod mnogih žena ima značajno smanjenje seksualne želje, a to je posljedica ne samo umora i stanja tijela, već i prirodnih hormonalnih promjena. Proces dojenja zbog aktivne proizvodnje hormona prolaktina, koji blokira ovulaciju. Nema ovulacije - nema mogućnosti zatrudnjeti, a nema potrebe za seksom na fiziološkoj razini, jer s fiziološke strane glavna zadaća seksualnog kontakta je koncepcija.

Psihološki problemi

U nastavku seksualnog života nakon rođenja, stanje uma mlade majke je od velike važnosti. Mnogi se suočavaju s problemom postpartumne depresije, kada čak i želja za jelom može biti odsutna, a da ne spominjem seksualni nagon. Poteškoće mogu biti povezane sa sljedećim aspektima:

 • strah od ponovne trudnoće. To se posebno odnosi na žene koje su podnijele tešku i dugu radnu snagu. Za njih, dugotrajni seksualni odnos može ostati pod podsvjesnom zabranom - bolje je odbiti seks nego ponovno se suočiti s mučninom u porođaju;
 • strah od boli. Anksioznost u ovom broju povećava prisutnost šavova u vagini, maternici, u području prepona;
 • osjećaj neprivlačan za partnera. Potrebno je malo vremena da se ponovno dobije oblik nakon trudnoće i porođaja, mnogi lice imaju strijele na tijelu, a dojka, zbog laktacije, uvijek mijenja svoj oblik;
 • strah da će muškarac izgubiti seksualni interes u svojoj ženi, gledajući je u porodu.

Moguće je nositi se sa svim psihološkim problemima, a većina ih je riješeno strpljenjem, pažnjom i nježnim stavom partnera. Uključivanje oca također pomaže da se minimizira rizik od depresije - mladoj majci treba dati priliku da se odmori od kućanskih poslova i djeteta te pomaže kod skrbi o djeci. Potrebno se pravilno pripremiti za prvi seksualni kontakt, brinuti se o kontracepciji, mirnoj atmosferi i udobnosti senzacija.

Pravilan položaj za seks nakon rođenja

Čak i ako je tijekom procesa rođenja bilo moguće bez praznina, tijekom seksa, osobito u prvim mjesecima, mogu postojati bolna senzacija u području prepona. Zbog toga je potrebno pažljivo odabrati posture, smanjiti pritisak i kontrolirati dubinu penetracije. Jedan od najopasnijih je položaj u kojem se žena nalazi na svim četverorazima, a muškarac ulazi u pozadinu. U ovom slučaju, pritisak na perinealnu regiju i dubinu penetracije penisa su maksimalni. Preferira se položaj kod kojeg su progresivni pokreti ograničeni, bolje je obratiti pažnju na rotacijske unose. Razmotrite tri glavna mjesta koja mogu smanjiti nelagodu na ništa:

 • "Misionar" - žena leži na leđima s nogama odvojenima, a muškarac ulazi odozgo. U ovoj situaciji, partner ima priliku prilagoditi trenje savijanjem i podizanjem nogu;
 • "Rider" - čovjek leži na leđima, a žena sjedi na njemu, potpuno kontrolirajući dubinu i učestalost pojava;
 • "S obje strane" - oba partnera leže uz bok, čovjek stisnut zatvorenim nogama, a žena - s jednom nogom gore. Ovaj položaj je najsigurniji, jer je u ovom slučaju dubina penetracije penisa u vaginu minimalna.

Učinak seksa na laktaciju

Mnoge žene odgode nastavak intimnog života zbog straha od zaustavljanja procesa proizvodnje mlijeka. Zapravo, spolni odnos ne utječe na laktaciju, i normalno ne može imati negativan utjecaj na nju. Međutim, dokazano je da se tijekom orgazma povećava proizvodnja hormona poput oksitocina i prolaktina u ženskom tijelu. Povećana proizvodnja tih tvari dovodi do povećanja aktivnosti mliječnih žlijezda. Iz tog razloga, dobar seks čak može pomoći ženama koje imaju manjak mlijeka.

Kontracepcija nakon porođaja

Prva opasnost koja se nalazi ispod nezaštićenog spola nakon porođaja je visoki rizik od infekcije, pogotovo ako žena još nije izliječila praznine i podstava maternice nije se oporavila. Drugi aspekt je mogućnost nove trudnoće. Postoji takva stvar kao laktativna amenoreja. Njegova je bit u činjenici da kada dojenje u tijelu žene proizvodi veliku količinu hormona prolaktina, što zauzvrat blokira sazrijevanje jaja i ovulacije. Očito, u takvom razdoblju, nezaštićeni seks neće završiti trudnoćom. No, postoji i jedna suptilnost - kada se točno obnavlja menstrualni ciklus, može se dogoditi i za 2 mjeseca i godinu dana nakon porođaja, pa je stoga vrlo teško predvidjeti kada je ljubav bez kontracepcije još uvijek sigurna. Zbog toga je kontracepcija neophodna i bolje je koristiti metode barijere. Instaliranje kontracepcijskog svitka u odsutnosti kontraindikacija moguće je samo 4 mjeseca nakon rođenja.

Prezervativi su najbolji način zaštite prvog puta nakon porođaja, jer štite ne samo od trudnoće, već i od infekcije

Vjeruje se da je tijelo nakon porođaja u potpunosti obnovljeno u roku od godinu dana, dok istodobno mnoge žene završavaju dojenjem. Što se tiče carski rez, onda nakon toga trebate pauzu najmanje 2-3 godine, tako da svježi ožiljak ne postaje problem tijekom trudnoće i isporuke. Stoga stručnjaci preporučuju korištenje kontracepcije tijekom perioda oporavka, jer inače ranog početka trudnoće može biti teško na nezrelom tijelu.

Video: seks nakon rođenja - kako riješiti probleme

Za mnoge, seks nakon porođaja postaje pravi problem, koji je popraćen boli, iscjedak, psihička nelagoda. Najvažnije je razumjeti da su svi ti fenomeni privremeni, a uz pravi pristup brzo se riješe, a intimni život stječe nove boje.