Posljedice umjetnog rada

Bol

Još nekoliko desetljeća, umjetni porod, koji su se provodili na kasnim trudnoćama, uzrokovali su smrt žena. No, tijekom vremena medicina je naučila smanjiti taj rizik, ali posljedice takvog pobačaja i dalje ostaju vrlo velike.

Prvo, krvari. Nakon umjetnog porođaja, možete umrijeti od krvarenja ili postati neplodna žena. Činjenica je da tijekom tog postupka tijelo utječe na razne tvari i provode se manipulacije štetne za zdravlje. Umjetni rad se odvija putem izlaganja lijekovima koji uzrokuju kontrakciju mišića maternice. Na taj način, nezrelog fetusa je uklonjen iz tijela zajedno s posteljicom. To može dovesti do značajnog gubitka krvi.

Također je moguće razviti placentni polip. Uostalom, neke placente mogu se čvrsto pričvrstiti na zid uterusa. To dovodi ne samo na produljeno krvarenje i veliku anemiju nedostatka željeza. Ako, nakon umjetnog rada, liječnici sumnjaju na prisutnost placentnog polipa, tada je propisana procedura curettegea.

Upalni procesi također mogu biti ozbiljna komplikacija nakon umjetnog rada. Tako je vjerojatno da će u akutnim infektivnim i upalnim procesima biti prisutni unutarnji organi genitalija i zdjelice. Upala može početi na povrijeđenoj površini maternice i uskoro se proširila na jajnike i jajovodne cijevi. Na taj se način izgubi funkcija sluznice maternice. Zbog toga žena više neće moći roditi jer oplođeno jaje više neće biti vezano za zid maternice.

Umjetno rođenje

Kako umjetna rođenja

Umjetni rad je prestanak trudnoće drugog tromjesečja. Kao što znate, ženama se žene mogu riješiti djeteta do 12 tjedana. Kasnije - samo iz dobrih razloga, mogu biti posljedica teških zdravstvenih problema majke i (ili) djeteta, te društvenih razloga. Ovo potonje uključuje silovanje.

Antenatalna smrt fetusa i CDF

Svjedočanstvo o umjetnom porođaju najteže je kada fetus umre u uteri. U tom slučaju postupak se ne može izbjeći. Treba napomenuti da nema puno razloga zbog kojih se fetalna smrt javlja tijekom razdoblja od više od 13 tjedana. To su teške genetske abnormalnosti kod djeteta, oštećenja fetalne membrane infekcije, zbog čega amnionski mjehurić praska i voda počinje propuštati, antifosfolipidni sindrom i trombofilija. Umjetno rođenje tijekom propuštenog pobačaja provodi se na različite načine, ali liječnici, naravno, u ovom slučaju pokušavaju učiniti sve što je sigurno za majku. Može primijeniti manipulacije koje uništavaju voće. Liječnici koji koriste lijekove izazivaju proširenje vrata maternice i u pojedinim dijelovima izvode fetus. Sve to pod anestezijom, naravno.

Postoje slučajevi kada dijete umre nakon invazivne dijagnoze, preporučeno od strane liječnika kako bi saznali ima li dijete kromosomske abnormalnosti. Obično se propisuje u slučajevima kada prenatalni screening daje visok rizik od raznih abnormalnosti. Genetičar, prije nego što pacijentu daje invazivni postupak, mora pažljivo usporediti rizike. Gdje su rizici veći - gubitak djeteta nakon invazivnog postupka ili dijete s abnormalnostima.

Često djeca umiru zbog teške placentalne insuficijencije, kada je protok krvi u pladnju pupkovine skoro ili potpuno odsutan. Ženica može primijetiti tu patologiju. Fetalni hipoksija, nedostatak kisika, očituje se u oštrom smanjenju broja kretanja djeteta, njihovoj snazi. Iz tog razloga, kako bi se na vrijeme utvrdilo patnje fetusa, žena je savjetovana da pomno prati pokrete djeteta. Ako uopće nisu 24 sata, odmah se obratite liječniku.

Djetetovu patnju može dokazati liječnik prilikom mjerenja visine dna maternice, ako je ispod normalne - to znači kašnjenje u razvoju djeteta i slušanje njegovog srčanog ritma od strane stomatologa za opstetriranje.

Na ultrazvučnom doppleru, takozvani liječnik vidi cirkulacijske poremećaje u sustavu majka-dijete. A dijete je zabilježilo kašnjenje u razvoju. Važno je odgoditi razvoj više od 2 tjedna.

U bolnici žene pomažu. Napravite kapaljke lijekovima koji poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ali to uvijek ne pomaže.

O načinu pobačaja

Provesti umjetno rođenje iz medicinskih razloga koristeći različite tehnike, sve ovisi o situaciji. Ako žena ima kasnu preeklampsiju, preeklampsiju, tada prolazi kroz hitnu carski rez. I to je u bilo koje vrijeme.

Stimulacija umjetnog rada u slučaju kada dijete ima višestruke intrauterine malformacije može se provesti s oksitocinom, lijekom koji uzrokuje snažne kontrakcije maternice. Ali prvo, u tijeku je priprema cerviksa za otkrivanje. U ove svrhe, prostaglandini se koriste u obliku gela, tableta, supozitorija. Osim toga, liječnici provode tzv prestanak fetalnog života uvođenjem kalij klorida ili digoksina u amnionsku tekućinu. To mora biti učinjeno jedan dan prije nego što se zove umjetno rođenje. Prvo rješenje se ubrizgava u prsa fetusa pod ultrazvučnom kontrolom. Drugi lijek je u amnionskoj tekućini. Digoksin ima kontraindikacije za uporabu kod žena s teškim kardiovaskularnim bolestima, zatajenjem bubrega.

Na brojnim ženskim forumima govori o tome kako se u bolnicama radi umjetno rođenje. Vrlo je bolno i iz psihološkog gledišta i od fizičkog. Često, žene s kontrakcijama pate više od jednog dana.

Najsuvremeniji i sigurniji način na koji se umjetni porod može proći poznat je, ali mnogi liječnici to znaju. To je prilično skupo, jer postupak zahtijeva lijek "Mifepristone". Ovo je antiprogesteron. Pod njegovim utjecajem se javljaju promjene u maternici, karakteristične za one koji se javljaju prije pobačaja. Nadalje, prostaglandini su dani ženi, a nakon toga borbe već počinju. Prekid trudnoće u kasnijim razdobljima tako prolazi prilično brzo, pogotovo ako je razdoblje kratko, do 16-18 tjedana. Budući da je fetus mali, veliko otkrivanje cerviksa nije potrebno. Žena rađa bez poteškoća. No, nakon toga, pod anestezijom, potrebno je kriviti maternicu, jer se nezrelom posteljicom ne može potpuno odvojiti od maternice. Općenito, struganje je obavezan postupak za induciran pobačaj u drugom tromjesečju trudnoće.

Ali, iako se tijekom umjetne isporuke provodi tijekom prilično velike trudnoće, ozbiljne komplikacije se događaju vrlo rijetko. To uključuje perforaciju cerviksa i tijela maternice, vrlo jak gubitak krvi, zahtijeva transfuziju krvi, alergijsku reakciju na primijenjenu anesteziju. Često su infekcijske posljedice nakon umjetnog rada, ako su alati korišteni tijekom procesa rađanja, tada nije provedena odgovarajuća preventivna antibiotska terapija kako bi se izbjegao endometritis.

Vjeruje se da je umjetno rođenje u 20. tjednu sigurnije od pobačaja, na primjer 14. listopada. Stoga, za žene koje nemaju hitne indikacije za prestanak trudnoće, ako se razvije, ali fetus je dokazao teške malformacije, liječnici pokušavaju odgoditi razdoblja do kasnije.
Oni koji su zainteresirani za koliko umjetnih rođenih koštaju i tko će se obratiti za njihovu provedbu trebaju znati sljedeće. Postupak se izvodi u konvencionalnim ginekološkim bolnicama i rodilištima. Ali podsjetite se, ne na zahtjev jedne žene, već prema strogim indikacijama! Stoga, pitanje gdje možete napraviti umjetni rad za novac bez odluke medicinske komisije, nikada nećete dobiti odgovor. Ovo je kazneno djelo za liječnika.

oporavak

Kada menstruacija počinje nakon umjetnog rođenja, u kojem razdoblju čekati kritične dane? Liječnici kažu da se u ovom slučaju sve događa na isti način kao hitna dostava bez naknadne laktacije, tj. Menstruacija dolazi u 6-8 tjedana.

Ali možete postati trudni nakon umjetnog rođenja prije početka prvog menstruacije. Zato morate odabrati pouzdanu kontracepciju. Obično, prije prve mjesečnice, preporuča se kontracepcija barijere, a zatim oralni kontraceptivi najmanje 6 mjeseci. To je koliko vremena liječnici savjetuju da ne dopuste trudnoću nakon umjetnog rođenja, tijelo treba vremena da se oporavi. A ako je otkrivena kromosomska patologija, možda će biti potrebno genetsko savjetovanje.

Pri planiranju sljedeće trudnoće u ovom slučaju, folna kiselina se propisuje u velikom doziranju - 5 mg na dan, i morate ga početi uzimati 3 mjeseca prije začeća. Iako to ne daje puno jamstvo rođenja zdravog djeteta.

Umjetni rad: gdje i kako su napravljeni

Postoje slučajevi kada je poželjna trudnoća, ali za određeno razdoblje ispada da je dijete ozbiljno bolesno ili majka to ne može podnijeti. Ako je uobičajeni medicinski pobačaj prekasno, koristite ovu metodu, kao umjetno rođenje.

Umjetna isporuka se vrši u specijaliziranoj medicinskoj ustanovi u kojem se nalazi jedinica intenzivne njege kao flagrantno miješanje u ženskom tijelu može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Umjetna stimulacija porođaja provodi se korištenjem suvremenih metoda i lijekova, čiji je zadatak smanjiti rizik mogućih posljedica, međutim, mnogo će ovisiti o zdravstvenom stanju žene i ozbiljnosti postojeće patologije.

Što je umjetni rad?

Do 12 tjedana, svaka žena može vlastitom slobodnom voljom ukinuti neželjenu trudnoću, a to se zove pobačaj. Nakon isteka tog razdoblja pobačaj je zabranjen.

U sljedećim tjednima trudnoće koristi se izraz "umjetni rad". Prestanak trudnoće umjetnim rođenjem provodi se u kasnijim fazama trudnoće uz pomoć prijevremene dostave. Za obavljanje ovog postupka, žena mora imati stroge medicinske ili socijalne pokazatelje.

Niti jedan liječnik ne bi umjetno izazvao porođaj bez težih argumenata. To je zbog zakonske zabrane takve prakse i etičke strane problema.

Početkom drugog tromjesečja fetus postaje ne samo sličan osobi izvana, već posjeduje i razvijene osjetilne organe. Bolestan je, pa se taj postupak pretvara u pravi brašno za njega. Pročitajte više o 2. trimestru trudnoće →

svjedočenje

Umjetno rođenje kod kuće ili samo na zahtjev žene zabranjeno je zakonom. Ovaj medicinski postupak propisan je u odvojenim kriznim situacijama. Prije nego što se provede, žena se podvrgava potpunom pregledu, a liječnik bilježi sve prednosti i nedostatke, uzimajući u obzir stanje zdravlja pacijenta. S obzirom na dobivenu kliničku sliku, stručnjak odlučuje za umjetnu isporuku i dobiva pristanak žene.

Medicinske indikacije za umjetno porođaj su:

 • kronične patologije nespojive s trudnoćom, tj. žena nije fizički sposobna podnijeti i imati dijete;
 • abnormalnosti fetusa otkrivene ultrazvukom ili tijekom specifičnih laboratorijskih ispitivanja;
 • propušteni pobačaj;
 • fetalne kromosomske abnormalnosti otkrivene genetskim istraživanjem;
 • ozbiljnih bolesti koje je žena pretrpjela u prvih 12 tjedana trudnoće koja bi mogla nepovoljno utjecati na formiranje i razvoj fetusa;
 • bolesti srca i krvnih žila, onkologija, čije liječenje zahtijeva primjenu jakih lijekova, zračenja i kemoterapije;
 • dijabetes melitus, bolesti krvi, tuberkuloza, sifilis, rubeola;
 • mentalni poremećaji, izraženi tijekom trudnoće;
 • prestanak rasta fetusa;
 • rana trudnoća - do 16 godina;
 • alkoholizam ili ovisnost o drogama oba roditelja;
 • disfunkcionalno stanje posteljice;
 • krvarenje maternice;
 • preeklampsija.

Osim medicinskih, postoje i društvene indikacije za primjenu umjetnog rođenja:

 • antisocijalno ponašanje u društvu;
 • trudnoća koja proizlazi iz silovanja;
 • smrti ili nesposobnosti supružnika tijekom trudnoće supružnika;
 • boravak jednog od supružnika na mjestima zatvora.

Suvremena medicina omogućuje kratkotrajnu umjetnu isporuku, bez boli i ozbiljnih komplikacija za zdravlje žene.

Načine za poticanje umjetnog rođenja

Pitanje kako napraviti umjetno rođenje, brine se za svaku ženu koja je odlučila o ovom postupku.

Postoji nekoliko metoda njegove primjene, zbog čega fetus umire ili se rodi i zahtijeva pažnju:

 1. Upotreba prostaglandina najčešći je način za izazivanje umjetnog rada do 20 tjedana. Posebni pripravci imaju omekšavajući učinak na cerviks, pridonose njegovom otkrivanju, a također uzrokuju smanjenje mometrija, izazivajući kontrakcije. Prostaglandini su dostupni u obliku tableta, supozitorija ili gelova. Ponovno se ubrizgavaju izravno u rodnicu, često u kombinaciji s lijekovima koji potiču učinkovitije proširenje vrata maternice - Papaverine, No-shpa itd.
 2. Punkcija amnionskog mjehura obično se koristi kao dodatna metoda stimulacije umjetnog rada.
 3. Cezarianni dio - može se izvesti od drugog tromjesečja, kada fetus još nije izvediv. U tom se slučaju operacija naziva malim carskim dijelom. Često se prakticira samo ako je pacijent u teškom stanju.
 4. Početno ubijanje fetusa u maternici, nakon čega slijedi protjerivanje.

Datumi postavljeni za umjetno rođenje

Umjetni rad obično se provodi od 14 do 23 tjedna trudnoće. Ranije ovog razdoblja, pobačaj se naziva pobačaj, kasnije - prerano rođenje. U većini zemalja zabranjena je praksa umjetnog rada. U Rusiji se taj postupak provodi prema najstrožim socijalnim i medicinskim pokazateljima.

efekti

Nakon što je naučila kako napraviti umjetno porođaj i koliko dugo traju, žena shvaća kakav će stres njezino tijelo morati proći. Posljedice umjetnog poroaja mogu ozbiljno utjecati na njezino zdravlje. Liječnici pokušavaju spriječiti taj nepoželjan postupak izvodeći ga u ekstremnim okolnostima, a socijalni radnici se slažu oko toga samo u beznadnoj situaciji.

Posljedice umjetne dostave su:

 1. Krvarenje. Maternica žene u radu izgleda kao velika rana, ali ako je dostava dovršena na vrijeme, aktivira se zaštitni mehanizam koji sprječava opasnost od ozbiljnih krvarenja. Uz umjetno rođenje, ta zaštita jednostavno nije prisutna, pa se krvarenje često događa.
 1. Placentni polip. Ako tijekom radnog vijeka ostaje dio dlakave membrane, može rasti kroz vezivno tkivo i postati placentni polip. Posljedice su ozbiljne: krvarenje i teška razdoblja nakon umjetnog rada, anemije nedostatka željeza. Potrebna je ponovljena curettage maternice.
 1. Neplodnost. Nova trudnoća nakon umjetnog rođenja može se pojaviti tek nakon specifičnog skupog liječenja. Često se ispostavlja da je nedjelotvorna, a žena zauvijek dobiva dijagnozu "sekundarne neplodnosti".
 1. Upala. Akutne i kronične upale nisu neuobičajene kod umjetne isporuke. Upala može utjecati ne samo na uterus, već i na druge organe malih zdjelica - jajovoda, jajnika. Kao rezultat toga, ovaj proces može rezultirati kao posljedica disfunkcije jajnika, ektopične trudnoće, hormonalnih problema i još mnogo toga.
 1. Apscesa. Pojavljuju se na pozadini naprednog stupnja upale u trbušnoj šupljini. Gnjevni proces u maternici i izvan nje je opasno za život žene, budući da je pun onih komplikacija kao što su peritonitis i sepsa.
 1. Ruptura cerviksa. Ova komplikacija postaje jasna prijetnja trudnoći u budućnosti. Rizik od spontanog pobačaja ili prerano rođenje nakon umjetne postaje visoka za majku koja je jednom propala.

Prije nego što odlučite o umjetnoj dostavi, morate pažljivo razmisliti i donijeti pozitivnu odluku samo ako zaista nema drugog načina izlaska.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Što je i kako je umjetno porođaj

U ovom ćemo članku govoriti o postupku koji pomaže u spašavanju života trudnica ili oduzima im pravo da imaju dijete iz jednog ili drugog razloga. Razgovarat ćemo o umjetnom porođaju - kakav je postupak, u kojim se slučajevima provodi i jesu li ozbiljne posljedice, koje su šanse za budućnost djece.

Što je to

Umjetni rad je prekid trudnoće nakon 15. tjedna ili umjetna stimulacija rada nakon 40. tjedna, kada se dijete smatra odgođenim.

U stvari, umjetno rođenje predstavlja pobačaj, samo je drugačije ime, ali ta identifikacija je ispravna samo u slučaju kad se dijete rodi neshvatljivo. U slučaju umjetnog rada nakon 40. tjedna, ovaj se proces najčešće naziva stimulacija.

Indikacije za umjetno rođenje

Takvi se radovi provode samo po određenim pokazateljima, a to ne ovisi uvijek o želji same žene.

medicinski

Ovaj postupak ima drugačiji naziv iz razloga. Ako je za izvršenje pobačaja dovoljna suglasnost žene koja nosi dijete, a za obavljanje umjetnog rođenja potrebno vam je težak razlog, najčešće prijetnja životu majke.

Po prestanku trudnoće nakon 15. tjedna šalje se u sljedećim slučajevima:

 1. Bolesti u čijoj su prisutnosti fizički nemoguće nositi zdravo dijete.
 2. Nerazvijenost fetusa ili ozbiljne genetske mutacije koje dovode do rođenja neupitnog djeteta ili djeteta s invaliditetom.
 3. Zamrzavanje trudnoće.
 4. Down sindrom i druge abnormalnosti u skupu kromosoma.
 5. Prisutnost onkologije ili ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti kod majke kod kojih se liječe jaki lijekovi ili kemoterapija. Dijete nakon takvih lijekova ili postupaka bit će rodeno bolesno ili s deformacijama.
 6. Mentalni poremećaji majke.
 7. Alkoholizam ili uporaba droga.
 8. Krvarenje maternice.
 9. Rhesus se sukobljava kad majka odbije dijete.
 10. Bolesti kao što su tuberkuloza, dijabetes, sifilis, rubeola.
 11. Slaba generička aktivnost.
 12. Dob do 16 godina.

Imajte na umu da u svim slučajevima, daljnje djelovanje izravno ili neizravno ugrožava život majke, pa je umjetno rođenje ekstremna mjera koja pomaže u spašavanju života žene. U svim ostalim slučajevima liječnik će odbiti ili zahtijevati značajan društveni uzrok.

socijalni

Socijalne indikacije za prekid poroda su izlaz za djevojčice i žene koje ne napuštaju dijete, već smatraju da je sama trudnoća ozbiljan problem. Govorimo o slučajevima gdje dijete ne dobiva pažnju ili će ga mrze roditelji.

Društvene indikacije:

 1. Trudnoća zbog seksualnog zlostavljanja.
 2. Oduzimanje majke roditeljskih prava.
 3. Asocijalni način života majke.
 4. Smrt oca djeteta ili uzimajući im invaliditet I-II stupanj.
 5. Zatvor za vrijeme trudnoće.

Kako je proces: metode stimulacije

Postoji nekoliko mogućnosti za pobačaj, svaka od njih ima svoje specifičnosti.

Prijem prostaglandina

Zapravo, to je medicinski pobačaj, koji se temelji na uvođenju hormona prostaglandina.

Prostaglandin uzrokuje kontrakcije tijekom kojih žena doživljava jaku bol, a cijeli postupak traje dovoljno dugo. Ponekad je potrebna ponovna primjena hormona kako bi se otvorila maternica.

S obzirom na bol i trajanje postupka, ova metoda se trenutačno ne prakticira. U ekstremnim slučajevima, uvođenje hormona provodi se zajedno s primanjem "Mifegina". Važno je da se hormon primjenjuje samo da se okonča trudnoća, a ne da stimulira porođaj.

Prijem "Mifegina"

Medicinski pobačaj uzima lijek "Mifegina". Ova metoda može se koristiti najkasnije do 5. mjeseca trudnoće.

Žena uzima drogu, nakon čega, nakon 36-48 sati, dobiva "Misoprostol" (analogu gore navedenog hormonskog lijeka). Nakon toga unesite injekciju kalij klorida. To je učinjeno kako bi ubio dijete, jer je često rođen živo, ali s takvim patologijama da ne može preživjeti.

Važno je shvatiti da je cijeli postupak na rubu onoga što je dopušteno i zabranjeno, pa ako će dijete biti rođeno s ozbiljnim komplikacijama, liječnici nemaju pravo da ga ubije, jer će biti klasificirana kao ubojstvo.

Stoga, u slučaju rođenja živog djeteta, bit će na pružanju lijekova sve dok se organi ne uskraćuju zbog njihove nerazvijenosti.

Pobačaj soli (izlijevanje)

Ova se metoda također ne može nazvati optimalnim, jer se dijete može i dalje roditi živo, što zaustavlja postupak samog pobačaja.

Postupak je ukloniti iz fetalnog mjehura oko 200 ml tekućine s dugom iglom, koja se umeće kroz peritoneum. Nakon toga se istovrsni volumen 20% vodene otopine soli ubrizgava u fetalni mjehur. Kao rezultat trovanja natrijom, kao i dehidracije, fetus umre za dan ili dva.

Nakon ubijanja fetusa, žena uzima analogni prostaglandin, tako da se maternica otvori. Pobačaj soli nije jako različit od normalnog porođaja, ali fetus je malen, tako da je bol i vrijeme trajanja nešto manji.

Transabdominalna metoda

Zapravo, to je kirurška ekstrakcija fetusa izravno iz maternice bez uporabe lijekova koji ubijaju dijete ili stimuliraju porođaj. Transabdominalna metoda se koristi ako gore navedene metode mogu naštetiti zdravlju žene.

Tijekom operacije, instrumenti su umetnuti u vaginu koji otvaraju vrata maternice i zatim raskidaju fetalni mjehur. Zatim se beba mehanički uklanja iz maternice.

Iako je ova metoda najoptimalnija, ona nosi ozbiljne rizike za zdravlje majke. Uz širenje alata uterusa može prouzročiti deformaciju, nakon čega slijedi infekcija. Isto tako, sam proces može potrajati dugo, što će utjecati na zdravlje žene.

Mogući rizici i posljedice

U stvari, ozbiljne posljedice i komplikacije su iznimno rijetke, budući da se sve operacije izvode isključivo u bolnici pod stalnim nadzorom nekoliko liječnika.

Posljedice se javljaju ako žena već ima ozbiljne bolesti ili je zatražila pomoć nakon 5. mjeseca trudnoće.

Pojavljuju se sljedeći problemi:

 1. Teško krvarenje.
 2. Stvaranje placentnog polipa, što dovodi do gubitka velikih količina krvi.
 3. Upalni procesi uzrokovani infekcijom u genitalnim organima.
 4. Nemogućnost da se djeca.
 5. Infekcija krvi
 6. Problemi s hormonskom pozadinom.

Također, mentalni poremećaji često se javljaju kao posljedica djelovanja hormona, kao i pod utjecajem same situacije. Iz tog razloga, mnoge žene trebaju dugoročnu rehabilitaciju, čak i ako je postupak bio uspješan.

Je li moguće imati djecu nakon umjetnog rođenja?

Neplodnost je jedna od mogućih komplikacija, ali ne može se tvrditi da je nakon umjetnog rođenja nemoguće imati djecu. Sve ovisi o vašem zdravlju i tijeku operacije pobačaja.

Evo nekih od njih:

 • dob;
 • mentalno stanje;
 • prisutnost ili odsutnost upale maternice, jajovoda, jajnika;
 • hormone;
 • kronične ili akutne bolesti genitalnih organa;
 • prisutnost bolesti organa koji primaju dvostruko opterećenje tijekom trudnoće.

Kao što vidite, svi faktori izravno ne utječu na sposobnost trudnoće, ali ako se dijagnosticira kronična bolest bubrega, onda se dovodi u pitanje uspješno rođenje, jer to tijelo može odbiti tijekom trudnoće, zbog čega će liječnici morati ponovo izvršiti pobačaj.

Umjetni prekid trudnoće analogan je kasnijeg pobačaja. Bez obzira na razinu razvoja medicine, ovaj postupak ozbiljno utječe na zdravlje žena. Međutim, pomaže u spašavanju života majke, a također eliminira rođenje djece koja ili ne trebaju svoje roditelje ili ne mogu preživjeti nakon porođaja.

Umjetničko rođenje: što je to stvarno?

Rijetko postoje žene koje se ne žele ostvariti u majčinstvu, kada će za to biti stvoreni svi potrebni uvjeti.

Postoji mnogo takvih uvjeta, a na tom popisu uvijek postoji normalno stanovanje, volio pouzdane supružnike, financijsku dobrobit, zdravlje...

No, sudbina različitih žena razvija se na različite načine, i nažalost, ne uvijek uspješno. Katkad trudne djevojke ulaze u situacije u kojima će izglede nadolazećeg majčinstva, blago rečeno, ostaviti mnogo da bude poželjno.

Pogledajmo bliže tko je i zašto bi trebalo biti umjetno rađanje, u kojem se stadiju trudnoće obavljaju i kakve posljedice treba očekivati ​​nakon postupka.

Razgovarajmo o vremenu

Ako postoje sumnje, trenutačna trudnoća može se potvrditi ultrazvukom. U pravilu, ovaj postupak daje prilično točne rezultate.

Sumnje mogu nastati kako u ženi, tako iu komisiji, s obzirom na pitanje umjetno induciranog porođaja.

Glavna stvar je razlog

Do danas postoje propisi Ministarstva zdravstva i socijalnog razvoja Ruske Federacije koji se temelje na Zakonu o zaštiti javnog zdravlja i određuju naznake za umjetno porođaj iz socijalnih ili medicinskih razloga.

S druge strane, medicinske indikacije mogu se pojaviti kod žena ili fetusa. Svi su razlozi opisani u odgovarajućem redu Ministarstva zdravstva Ruske Federacije br. 736, koji je stupio na snagu 3. prosinca 2007. godine.

Od ovog trenutka, svaki liječnik u našoj zemlji točno zna specifične indikacije za obavljanje umjetnog rada tijekom trudnoće od 12 do 22 tjedna.

Medicinske indikacije

Medicinske indikacije koje su dopuštene ženama:

 1. Patološka trudnoća, opasna za život žene.
 2. Gubitak poslovne sposobnosti zbog duševnih poremećaja.
 3. Nedavno su prošli teške operacije.
 4. Ozbiljne bolesti krvi i pluća.
 5. Thyrotoxicosis.
 6. Progresivni polneuritis.
 7. Mlada dob, i to - do 16 godina.
 8. Onkologija.
 9. Značajna oštećenja tkiva bubrega ili jetre.
 10. Tuberkuloza.
 11. Cirkulacijsko zatajenje zbog bolesti kardiovaskularnog sustava.
 12. Epilepsija.
 13. Ulceri duodenuma ili želuca.
 14. Poremećaj zglobova zbog poraza.
 15. Multipla skleroza.
 16. dijabetes mellitus
 17. Ozbiljna oštećenja sluha ili vida.
 18. Opasne bolesti koje su se dogodile tijekom trudnoće (poput rubeole).
 1. Imobilizirana ili ne razvija trudnoću.
 2. Teške abnormalnosti fetusa.
 3. Neusklađene kromosomske abnormalnosti u fetusu.

U zdravstvenoj ustanovi okuplja se komisija, koja uključuje ginekologa, šefa medicinske ustanove i, naravno, specijalističkog liječnika na području na kojem pripada identificirana bolest.

Trudnica će dobiti podatke o dijagnozi u dokumentu koji je ovjeren pečatom institucije i potpisa svih liječnika.

Društvene indikacije

Danas, u zakonodavstvu Ruske Federacije, možete pronaći jasan popis socijalnih razloga za koje trudnica može pribjeći postupku umjetnog poroaja u kasnijim razdobljima.

To uključuje sljedeće okolnosti:

 • ograničavanje ili oduzimanje žene od roditeljskih prava u odnosu na svoju drugu djecu;
 • trudnoća zbog (dokumentiranog) prisilnog spola;
 • žena ili njezin suprug služe kaznu u zatvoru;
 • invalidnost muža zbog invalidnosti prve skupine;
 • supruga smrti tijekom trudnoće.

Ako se trudnica želi riješiti zdravih fetusa zbog bilo kojeg od navedenih razloga, trebala bi podnijeti prijavu i priložiti mu sve potrebne dokumente.

Medicinska ustanova će okupiti povjerenstvo sastavljeno od Ginekolog, voditelj ustanove, i naravno, u ovom slučaju, socijalnu radnicu.

O posljedicama: morate znati za svaku od njih

Činjenica da je umjetna rođenja - to je nevjerojatno puno stresa za žensko tijelo, razumije svaki trudna, ali to je vrlo važno znati kako je to opasno za život intervencije, i kako je taj potez mogao utjecati na svoju budućnost.

Zato, razgovarajmo detaljnije o najčešćim problemima koje žena ima kao rezultat umjetnog porođaja.

Krvarenje. Maternica žene koja je upravo rodila je velika rana, ali priroda pruža zaštitni mehanizam koji štiti tijelo od prekomjernog gubitka krvi.

Činjenica je da se neposredno prije početka normalne dostave određeni dio krvnih žila koji opskrbljuju krv u posteljicu uvelike zadebljava, što ubrzava proces koagulacije u pravom trenutku.

Sa umjetnim porođajem, ta zaštita nije. U skladu s tim, žena riskira jednostavno krvarenje i umiranje.

Placentni polip. Ostatak dlakave membrane koji je ostao u maternici može se razviti u čestice vezivnog tkiva i postati gotovo dio maternice.

Posljedice su žalosne: pacijent bilježi ozbiljno krvarenje tijekom vremena, a tijelo u međuvremenu brzo gubi željezo. Postoji anemija nedostatka željeza.

Jedini način da se pomogne takvom pacijentu je ponovna struganje maternice, i to je ispunjeno novim problemima.

Neplodnost. Vrlo često žene nakon umjetnog porođaja imaju ozbiljne poteškoće s novom trudnoćom. Da biste postigli rezultat, ponekad morate pribjeći temeljitom pregledu i skupom liječenju.

I nitko vam neće dati puno jamstvo da će poduzete mjere biti plodne. U nekim slučajevima, ženama se odmah dijagnosticira "trajna neplodnost", tvrdeći da je slučaj, nažalost, beznadan.

Upala. Nemoguće je nazvati pojavu akutnih infektivnih i upalnih procesa nakon umjetnog rada. Oštećena površina maternice ili cerviksa je lak cilj.

Problem može biti kompliciran širenjem na druge organe: jajovode, jajnike. Među učincima upale različitih organa potrebno je naglasiti disfunkciju sluznice maternice; hormonalni poremećaji uslijed smanjene funkcije jajnika; kršenje prohodnosti jajovoda s rizikom od ektopične trudnoće.

Sve to može uskratiti ženi od mogućnosti da se u budućnosti uspješno trudne i donese plod.

Apscesa. Ovaj problem u obliku ulkusa na parametritis (vlakno oko maternice) javlja se zbog zanemarenog upalnog procesa. Ulceri se mogu širiti u trbušnu šupljinu, pojaviti se na koži i zaraziti unutarnje organe.

Formirana, takozvana fistula, koja dugo ispušta gnoj. Pod prijetnjom cijele šupljine zdjelice.

Peritonitis i sepsa. Da, upala peritoneuma, kao i infekcije krvi, mogu biti posljedice umjetnog rada. Za komentiranje tih ozbiljnih bolesti, vjerojatno, nema smisla.

Ruptura cerviksa. Takva komplikacija može biti prepreka za budućnost, čak i zdrave trudnoće. Rizik od pobačaja će biti previsok.


Sjetite se da je to samo ekstremna mjera, koja je opravdana samo u slučaju ozbiljnih medicinskih indikacija. Nijedan liječnik koji vrednuje njegov ugled neće vam reći da je umjetno rođenje sigurno za život i zdravlje trudne žene.

O trudnoći nakon umjetnog rođenja trebat će se savjetovati s ginekologom.

Nije ni čudo da je popis indikacija za umjetno rođenje nedavno značajno smanjen. Zbog aktivne obrazovne aktivnosti radnika na LCD-u, sve više i više djevojaka shvaćaju da se trudnoća mora pažljivo planirati, a svi drugi seksualni kontakti trebaju biti zaštićeni.

Stoga zadržavate svoje zdravlje, ne propustite izglede da postanete ljubljena i voljena majka, a da ne spominjete činjenicu da nećete počiniti namjerno, svjesno ubojstvo živog čovjeka unutar vas!

Umjetni rad - naznake za pobačaj, postupak i posljedice

Provođenje umjetnog rođenja za ženu moguće je od početka 20. tjedna trudnoće zbog medicinskih ili socijalnih razloga. Uobičajeni uzrok je prisutnost malformacije fetusa, koja ne dopušta nastavak trudnoće. Pored toga, pokazivanje može predstavljati prijetnju životu majke. Umjetno rođenje nastaje izazivanjem preranog rođenja na različite načine.

Što je umjetno rođenje?

Takozvani proces prestanka trudnoće za razdoblje od 20 tjedana zbog izazivanja preranog rođenja. Do 12 tjedana žena se odlukom može riješiti djeteta - to je pobačaj. Kasnije je zabranjeno. Iz tog razloga, izraz "umjetno rođenje" koristi se u narednim tjednima trudnoće. Da bi ovaj postupak bio stroži indikator, medicinski ili socijalni. Bez težih argumenata, niti jedan liječnik neće poduzeti takav postupak.

Umjetni pobačaj u 20. tjednu - naznake za postupak

Za produljenje od 41 tjedna naznačena je umjetno prekinuta trudnoća. Ove i druge pokazatelje detaljno razmatraju nekoliko liječnika odjednom: ginekolog koji je promatrao pacijenta, liječnika liječnika u medicinskoj ustanovi i uski stručnjak koji je identificirao problem. Umjetna stimulacija procesa porođaja nije imenovana samo na zahtjev žene. Pokazatelji su pojedinačne krize. Vijeće liječnika donosi odluku koja se prenosi ženi u obliku službene isprave.

Iz medicinskih razloga

Prije postupka, žena se podvrgava potpunom pregledu, prema kojem liječnik odlučuje o potrebi umjetne indukcije rada. Medicinske indikacije uključuju situacije vezane uz zdravlje pacijenta ili djeteta. Neke žene, kada se upućuju na umjetno ukidanje trudnoće, odbacuju ovaj postupak, što može dovesti do ozbiljnih posljedica. Provođenje nje za ozbiljno zdravstveno stanje nužna je za očuvanje zdravlja žene. Ovo se odnosi na sljedeće slučajeve i patologije:

 • kromosomske abnormalnosti fetusa identificirane genetskim istraživanjem;
 • mentalnih poremećaja tijekom trudnoće;
 • kronične bolesti u kojima žena fizički ne može podnijeti i roditi dijete;
 • propušteni pobačaj;
 • prestanak rasta fetusa;
 • ranoj trudnoći - mladoj dobi pacijenta do 16 godina;
 • disfunkcionalno stanje posteljice;
 • krvarenje maternice;
 • abnormalni razvoj djeteta, otkriven tijekom ultrazvuka;
 • tuberkuloza i dijabetes;
 • onkologija;
 • bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • sifilis;
 • rubeole;
 • rhesus sukob;
 • preeklampsija;
 • zračenja i kemoterapije;
 • roditeljsku uporabu droga ili alkohola;
 • ozbiljne bolesti žene tijekom prvog tromjesečja.

Društvene indikacije

Liječnik ocjenjuje ne samo kliničku sliku zdravstvenog stanja žene i fetusa, već i neke društvene aspekte. U ovom slučaju, naznake za umjetnu isporuku su povezane s pacijentovim načinom života. Socijalni čimbenici na temelju kojih se donosi odluka o takvom postupku su:

 • smrt supružnika ili primitak stupnja 1 ili 2 invalidnosti tijekom trudnoće supruge;
 • antisocijalni način života i ponašanje supružnika;
 • boravak pacijenata u zatvorima;
 • trudnoća kao rezultat nasilnih djela počinjenih protiv žene;
 • sudsku odluku o oduzimanju žene od roditeljskih prava u odnosu na svoju postojeću djecu.

Koliko traje umjetni rad

Prije 12. tjedna trudnoće, njegov prekid naziva se abortusom. Rođenja od 22 tjedna su prerana. Postoji jaz između njih, u kojem je abortus umjetan. Zbog medicinskih ili socijalnih razloga, od 12 do 22 tjedna ženama se može dati ovaj postupak. Pojam je potvrđen ultrazvukom. Ako postoji sumnja u to, žena je poslana na dodatne laboratorijske testove.

Metode pobačaja

Medicinski pobačaj se koristi na različite načine. U svakom slučaju, postupak se odvija u bolnici pod nadzorom i nadzorom medicinskih stručnjaka. Metode pobačaja zahtijevaju upotrebu posebnih lijekova ili operacija. Ovisno o stanju zdravlja žene, može joj se dodijeliti jedan od sljedećih postupaka:

 1. Uvođenje prostaglandina. Oni potiču početak rada.
 2. Medicinski pobačaj s mifepristonom. Primjenjuje se intravenozno, kada se umjetni rad mora donijeti minimalni rizik za bebu.
 3. Mali cesarean odjeljak. Izrađuje se rezanjem trbušne šupljine i tijela maternice.
 4. Pobačaj soli. Uključuje zamjenu amnionske tekućine s fiziološkom otopinom.
 5. Probijanje amnionskog mjehura. Manje učinkovita metoda, povezana s komplikacijama. Koristi se kao dodatak.

Primjena prostaglandina

To je češći način umjetnog ukidanja trudnoće. Ako postoje kontraindikacije za upotrebu intravenoznih otopina, prostaglandini se ubrizgavaju izravno u rodnicu u obliku supozitorija, tableta ili gela. Lijekovi uzrokuju kontrakciju mišića maternice i omekšavaju cerviks. Za njegovo otkrivanje, papaverin ili bez-shpa mogu se koristiti dodatno. Značajke ove metode:

 1. Pros. Prostaglandini ne prodiru u amnionski mjehur, oni ne utječu na dijete.
 2. Kontra. To je bolna i dugotrajna procedura, lijekovi se nekoliko puta umetnu u vaginu. Prekomjerna stimulacija maternice, zbog čega dijete pati od nedostatka kisika.
 3. Moguće posljedice. Prilikom izvođenja ovog postupka kasnije od 22 tjedna dijete se može roditi živo s teškim patologijama.

Medicinski pobačaj s mifepristonom

Ova metoda se češće koristi u kasnoj trudnoći. To zahtijeva lijek mifepriston (Mifegin). Alat blokira djelovanje progesterona, koji inhibira kontraktilnost maternice. Kako bi se pojačao učinak, dodatno se koriste prostaglandini. Medicinski pobačaj ima svoje osobitosti:

 1. Prednosti. Metoda je manje opasna i bolna, dijete preživljava u rijetkim slučajevima.
 2. Nedostatke. Ako beba preživi, ​​njegovo stanje će biti ozbiljno. U ovom slučaju, ženi se daje kalijev klorid kako bi ubio fetus.
 3. Komplikacija. Moguće krvarenje, jaka bol, nepotpuno protjerivanje embrija i povećana upala maternice i dodavanja.

Umjetni rad: ono što je, prednosti i nedostaci

Prema različitim medicinskim pokazateljima, liječnici mogu propisati umjetno rođenje - što je to, svaka žena koja nosi dijete treba znati. Oni predstavljaju način pobačaja od 20 tjedana izazivajući prerano rođenje. Ovaj koncept uključuje i umjetnu stimulaciju porođaja, počevši od 41. tjedna (tj. Tijekom ponovnog liječenja) i rođenja djeteta kroz carski rez. Mnogi ljudi pogrešno daju umjetno rođenje s mnoštvom nedostataka, iako imaju mnogo više prednosti. Bez posebne potrebe, liječnik nikada neće propisati ovaj postupak.

svjedočenje

Ako se prestanak trudnoće prije 12. tjedna naziva pobačaj, tada se pojam "umjetno rođenje" upotrebljava u kasnijim razdobljima. Ovaj postupak se dodjeljuje samo u posebnim, kritičnim situacijama. Uzimajući tako odgovornu odluku, liječnik uvijek vrednuje sve prednosti i nedostatke, uzimajući u obzir medicinske naznake za umjetno porođaj, koji uključuju slijedeće pacijentove uvjete:

 • kronične bolesti koje su kontraindikacije za trudnoću: fizički je nemoguće da nose fetus;
 • nedostatke ili nerazvijenost fetusa, određene rezultatima ultrazvučne dijagnoze ili posebnih laboratorijskih ispitivanja;
 • u slučaju propuštenog pobačaja propisuje se umjetno rođenje;
 • kromosomske abnormalnosti otkrivene tijekom genetske studije;
 • teške bolesti koje je trudnica trpjela u prvom tromjesečju trudnoće, ako mogu negativno utjecati na daljnje formacije i razvoj fetusa;
 • kardiovaskularnih ili onkoloških bolesti, čije liječenje uključuje obvezno uzimanje moćnih, moćnih lijekova, kemoterapije ili zračenja;
 • tuberkuloza, diabetes mellitus, bolesti krvi, rubeola, sifilis;
 • mentalnih poremećaja koji se javljaju tijekom trudnoće;
 • alkoholizam roditelja, uzimanje narkotičkih tvari;
 • previše mlađe dobi pacijenta (ako još nije 16 godina);
 • prestanak rasta fetusa;
 • retuširanje (nakon 41. tjedna trudnoće);
 • disfunkcija placente;
 • krvarenje maternice;
 • preeklampsija (krvni tlak je neodoljiv);
 • slaba radna aktivnost;
 • rhesus - sukob;
 • neučinkovit spontani napadaji.

U pravilu, umjetni rađanja provode se iz medicinskih razloga ako postoji rizik da žena ne može sam roditi dijete ako postoji opasnost za život. Ocjenjujući ukupnu kliničku sliku, liječnik donosi odluku i bez uspjeha stječe pristanak pacijenta. Osim medicinskih, postoje i društvene indikacije za umjetno rođenje. Ovo je:

 • trudnoća zbog seksualnog zlostavljanja;
 • lišavanje roditeljskih prava;
 • antisocijalni način života supružnika;
 • smrt supružnika ili primitak stupnja I i II invalidnosti tijekom trudnoće njegove supruge;
 • boravak supružnika u tom razdoblju u zatvorima.

Ako se prema rezultatima tih indikacija (medicinskih i socijalnih), odlučilo o umjetnom porodu, žena se ne bi trebala bojati. Moderna razina medicine omogućuje brzu, bezbolno i bez opasnih posljedica za zdravlje majke i bebe.

Postupak

Prirodno je da žene žele znati kako umjetna rođenja idu, koliko dugo traju i da li to nije bolan proces. Sve će ovisiti o tome koja je metoda pobačaja izabrana od strane liječnika. Do danas, postoji nekoliko.

 • Uzimanje prostaglandina

Ovo je zastarjela metoda umjetnog rada, koja se sastoji u uzimanju hormona prostaglandina. Ovaj lijek uzrokuje kontrakcije, uzrokujući spori otvaranje cerviksa. To je bolan i dugotrajan postupak. Sada se prostaglandin za te svrhe koristi zajedno s lijekom Mifegin. Takve umjetne isporuke provode se u 18-20 tjedana, tako da dijete rodi neshvatljivo.

 • Prijem Mifegin

Ova metoda umjetnog porođaja ima još jedno ime - medicinski pobačaj. Najčešće se provodi u kasnijim razdobljima uz pomoć mifepristona (Mifegin). Nakon 36-48 sati, bolesniku se daje analgetik prostaglandina (Misopristol). Za razliku od prethodne metode, ovo se smatra sigurnijim i bezbolnije. Kada se radi o medicinskom pobačaju više od 22 tjedna, dijete preživljava u rijetkim slučajevima, ali se rađa s teškim komplikacijama i patologijama. S obzirom na tu činjenicu, pacijentu ubrizgava kalijev klorid kako bi ubio fetus: uzrokuje srčani zastoj u djeteta ili prestanak opskrbe krvi kroz pupak. U tom smislu preporučuje se umjetno rođenje u 5 mjeseci trudnoće, ali ne kasnije.

 • Pobačaj soli / "Ispunite"

Ubrizgava se amnionska tekućina (oko 200 ml) iz amniona (fetalni mjehur) s dugom medicinskom iglom, umjesto toga ubrizgava se hipertonična otopina soli (20%). Fetus umre od hipernatremije (povećana koncentracija natrija u krvnoj plazmi) i dehidracija (gubitak vode). 24-48 sati nakon takve injekcije, fetus se uklanja. Prostaglandini se koriste za izazivanje takvog umjetnog rada. Tijekom pobačaja soli, žena doživljava iste osjećaje kao i za vrijeme normalnog rada, samo se fetus rodio mnogo manji. Često se u takvim slučajevima pojavljuje prilično održiva djeca, zbog čega liječnici rjeđe koriste ovu metodu od kirurškog pobačaja.

 • Transabdominalna metoda

Ako postoje kontraindikacije za oralno davanje gore navedenih otopina, koristite metodu proširenja vrata maternice uz pomoć medicinskih instrumenata, nakon čega se otvara fetalni mjehur. Transabdominalna metoda u takvim slučajevima se koristi prilično rijetko kada su druge metode kontraindicirane, jer mogu dovesti do raskida cerviksa, produženog rada ili infekcije.

Ovisno o vrsti odabrane tehnike, možete saznati koliko dugo traju umjetni porodi: od 12 do 48 sati, kao normalna dostava. To će utjecati na trajanje trudnoće i individualne karakteristike ženskog tijela.

efekti

Najstrašniji trenutak svih žena posljedica je umjetnog poroaja, koji u budućnosti može utjecati na zdravlje i stanje djeteta. Mnogi različiti mitovi idu oko ove metode, ali gotovo se sve može razriješiti. Razina moderne medicine je takva da liječnik neće riskirati život i zdravlje majke i bebe. Posljedice su moguće samo s patologijama, komplikacijama i neispravnim postupkom (što je vrlo rijetko). To uključuje:

 1. Iscrpno krvarenje.
 2. Razvoj placentnog polipa, koji također može dovesti do produljenog krvarenja ili teške anemije nedostatka željeza. U takvoj situaciji propisana je procedura curettegea.
 3. Infektivni-upalni procesi unutarnjih genitalnih organa ili u području zdjeličnih organa. Oni mogu započeti na površini maternice, koja je bila ranjena zbog postupka i proširila se na jajovode i jajnike.
 4. Neplodnost.
 5. Kršenje menstrualnog ciklusa. Često, menstruacijska razdoblja nakon umjetnog rada mogu dugo trajati zbog teških krvarenja zbog ozljede maternice.
 6. Infekcija krvi
 7. Značajne promjene hormonalnih razina.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Ako je sve učinjeno u skladu s medicinskim pokazateljima, umjetna stimulacija rada je sasvim siguran proces za zdravlje žene i djeteta. Ako liječnik preporučuje njegovo ponašanje, morate procijeniti prednosti i nedostatke i vjerovati trenutnoj razini lijeka.