Kako mijenjati smjesu: pravila sigurnog prijelaza s jednog proizvoda na drugu

Liječenje

Izgledna jednostavnost umjetne hranidbe dovodi do različitih poteškoća, na primjer, proizvod možda nije prikladan za dijete. A onda se postavlja pitanje - kako promijeniti mješavinu?

Odabir kvalitetne i sigurne hrane za dojenčad odgovoran je zadatak. Ako se iz nekog razloga smjesa ne uklapa, izbor novog proizvoda postaje stresan za dijete. Stoga bi roditelji trebali uzeti u obzir sve nijanse kako bi smanjili posljedice.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Jednostavno je nemoguće prenijeti novorođenče iz jedne mješavine u drugu - barem mora postojati dobar razlog za to. Ako se dijete osjeća dobro i jedeći se apetitom, nema razloga za prilagodbu prehrani.

Razlozi zašto morate izmijeniti poznatu smjesu novom su sljedeći čimbenici:

 • alergijski na "staru" kompoziciju;
 • potreba za uvođenjem terapeutske prehrane u vezi s novim zdravstvenim problemima bebe (na primjer, nedostatak laktoze);
 • prijelaz na prilagođene mliječne proizvode nakon terapijskih smjesa zbog uklanjanja bolesti kod djeteta;
 • dojenčad dolazi do doba uvođenja novog proizvoda zbog povećanih potreba djetetovog tijela;
 • kategorijsko odbijanje dojenčadi iz hrane, nedovoljna dobitak težine; više o stopi porasta tjelesne mase kod dojenčadi →

Činjenica da se dijete treba prebaciti na novu mješavinu bit će potaknuto sljedećim znakovima bolesti u tijelu:

 • Promjene ponašanja - pospanost, disinhibicija, razdražljivost.
 • Dijete ne održava vremenske intervale između obroka, uzimajući dovoljan volumen smjese.
 • Iscrpna regurgitacija nakon kraja hranjenja ili nekoliko puta tijekom dana.
 • Problemi probavnog trakta - kolika, nadutost, fekalna bojenja u zelenilu.
 • Pojava alergija.

Ako dijete ima ove simptome, trebalo bi ga pokazati pedijatru. Stručnjak će vam pomoći otkriti uzrok stanja. Ako je uzrokovana neodgovarajućom dječjom hranom, liječnik će vam dati preporuke i reći vam.

Koliko često to može biti učinjeno

Nažalost, mnogi roditelji su sigurni da se, sve dok se ne pronađe prikladan proizvod, dojenčad se može promijeniti gotovo neograničeno. Ovo je mišljenje pogrešno. Tijelo djeteta neće se moći često prilagoditi novim mješavinama koje mijenjaju roditelje, ima pritisak na probavni trakt i imunološki sustav, a kao rezultat toga - zdravstveni problemi.

Ako dijete dobro apsorbira novu hranu, ne regurgitirati i izgleda zdravo, znači da je proizvod prikladan za njega. Na vlastiti zahtjev, dijete ne može često mijenjati smjesu, a ako ste u nedoumici, možete se obratiti pedijatru i saznati kako gleda na ovu situaciju.

Pravila tranzicije i shema za uvođenje nove mješavine

Postoje preporuke koje objašnjavaju kako se prelaziti iz jedne mješavine u drugu kada je umjetno ili miješano hranjenje. Ako ih zanemarite, nema jamstva da će postupak uspješno završiti.

Razmotrite kako mijenjati smjesu za novorođenčad:

 1. Prije prelaska na drugu smjesu trebate se posavjetovati s pedijatrom.
 2. Moguće je promijeniti proizvode unutar jedne marke, na primjer, Nutrilon "1" do "dva" ili "Bez laktoze" bez pridržavanja faze uvođenja. To znači da "stari" proizvod odmah zamjenjuje drugi u cijelosti. S različitim markama to ne možete učiniti. Prilagodba tijela djeteta na novi sastav prehrane treba biti postupno.
 3. Mješavinu se može mijenjati djetetu, pod uvjetom da je zdravi - povišena temperatura ili rezanje zuba nije stanje kada se nova hrana treba uvesti u prehranu djeteta.
 4. Ne možete se prebaciti na drugu dječju hranu bez dobrog razloga.

Postoje razne sheme koje vam omogućuju prebacivanje na novu mješavinu bez posljedica. Koji od njih je bolje odabrati, pedijatar će potaknuti. Pročitajte više o tome kako odabrati i pripremiti smjesu →

Shema broj 1

U različitim bocama majka priprema dva skladba - poznata i nova.

Morate postupati prema sljedećem planu:

 1. U jutarnjim satima hranite se u djetetovu prehranu 10 ml neobične smjese. Međutim, ne može se miješati sa starim proizvodom.
 2. Ako beba dobro bude ostala iste u 24 sata, dobiva se 20 ml nove mješavine u prvom i petom hranjenju.
 3. Svakodnevno majka treba ubrizgati 20 ml neobičnog proizvoda u prvu i petu hranu dok se ne zamijene.
 4. Nakon toga postupno zamjenjuju ostale u smislu hranjenja u potpunosti (ne svake od 20 ml, već u cjelini): 1. dan - drugi, 2. treći, 3., 4., 4., 6., 5., sedmi.

U prosjeku, ova shema traje najmanje 2 tjedna. Ako je dijete alergično na dojenčad, ova opcija mu ne odgovara. U tom se slučaju preporučuje korištenje izrazite metode.

Shema broj 2

Na ovaj način možete ići na novu hranu u roku od 6 dana. Razmislite o tome što izgleda prijelazni plan u tablici.

Nemoguće je mijenjati smjesu za novorođenčad bez nadzora pedijatara - samo stručnjak u slučaju kvara će moći objasniti zašto dijete ima netoleranciju na određeni proizvod i kako nastaviti. Samo na taj način možete zaštititi bebu od neugodnih iznenađenja.

Što ne raditi

Kako se prebaciti na drugu formulu dojenčadi? Potrebno je prijeći u novu prehranu u fazama, u roku od nekoliko dana, ali ni u jednom slučaju naglo. Nemojte zanemarivati ​​promjene u stanju djeteta. Ako je dijete počelo iscrpno regurgitirati ili postati prekriven osipom, neophodno je prestati hraniti neobičnu hranu i posavjetovati se s pedijatrom.

Zabranjeno je istodobno uvesti dva ili više novih proizvoda. Nemoguće je mijenjati smjesu u trenucima kada dijete ima hladnoću ili ga treba cijepiti - u ovom trenutku njegova je dobrobit važnija jer je nova hrana dodatni stres za bebu.

Koje poteškoće mogu nastati

Pri prebacivanju u smjesu s HB ili zamjenom, uključujući i mješovito hranjenje, dijete može odbiti novu vrstu proizvoda.

Zašto se to događa i kako bi majka trebala djelovati ispravno u ovoj situaciji? Prije svega, ne zaboravite na preporuke za postupni prijelaz na novu prehranu. Činjenica je da kvaliteta okusa neobične mješavine ne može ugoditi bebu, a oštar prijelaz na njega rezultirat će takvom reakcijom.

Drugo, majka mora biti spremna za činjenicu da proces navikavanja traje određeno vrijeme. Čak i ako dijete nehotice jede prve dijelove nove hrane, ne bi trebalo žuriti i odvesti se u trgovinu za drugu robnu marku.

U slučaju kada dijete i dalje jede malo i bez apetita pri prebacivanju iz jedne mješavine u drugu, nema potrebe za panikom. Možda je volumen koji prima dovoljan za njega. Pozornost treba posvetiti broju mokrenja, dobitku težine i ponašanju novorođenčeta. Ako ne zadovoljavaju normu, trebate pronaći načine za rješavanje problema nedovoljnog apetita djeteta.

Kako razumjeti da je nova mješavina prikladna

Nisu sve majke znaju odrediti da se proizvod ne uklapa u bebu.

Činjenica da se dječji organizam prilagodio prehrani bit će potaknut sljedećim znakovima:

 • Zdrava koža. Ako na tijelo novorođenčadi nema iritacija i osipa, to ukazuje na dobru toleranciju ubrizgane mješavine.
 • Uobičajena stolica. Cjelovita intestinalna funkcija također svjedoči o kvaliteti odabrane prehrane.
 • Intervali između hranjenja. Ako dijete jede svaka 3 sata i češće ne traži bocu, onda hranjivi sastav smjese u potpunosti zadovoljava svoje zahtjeve.
 • Dobitak težine prema dobi.
 • Tihi san, zanimanje za okolni prostor i dobrobit djeteta sugeriraju da je bezbolno prebaciti se na prilagođenu smjesu nakon dojenja ili zamijeniti novim proizvodom prema svim pravilima.

Dakle, kako promijeniti mješavinu novorođenčadi? Proces bi trebao biti što glatkiji, samo u ovom slučaju, sve će ići glatko, a zdravlje mrvica neće patiti. Često mijenjanje mješavine za novorođenčad, kako zbog interesa tako i zbog raznolikosti, strogo je zabranjeno, jer se možete prebaciti s jedne hrane na drugo samo prema medicinskim pokazateljima, a ne zbog vlastitog hirovita - vaše dijete jedva treba dodatan stres.

Brzo mijenjanje smjese tijekom IV

Savjetovanje pedijatara

Pomozite, molim, hitno! Mi smo bili u vrbi od jednog mjeseca. Sada imamo 2 mjeseca. Kushali Nutrilon Premium. Ne znajući da je nemoguće drastično mijenjati smjesu, mijenjali su se i hranili NAN hipoalergenskim već već dva dana jer su se nedavno pojavili prištići iz Nutrilona Premium na obrazima, a posljednja dva puta bili su labavi stolci. Prvoga dana, kada je beba počela jesti novu mješavinu plinova, počeli su oštro mirisati, ali danas (drugoga dana) dječja stolica postane tamnozelena. Nakon toga, saznao sam da se smjesa ne može dramatično promijeniti. Pomozi molim. Što učiniti Ponovno kupiti Nutrilon?

Brzo mijenjanje smjese tijekom IV - liječničke konzultacije na temu

Pozdrav, Eugene. Obratite pozornost na dijete, provesti simptomatsko liječenje (espumizan, itd.). Ako je mješavina prikladna, stolica se mora vratiti u normalu u roku od 5 dana ili se želi poboljšati. Ako se simptomi povećavaju, smjesa vam ne odgovara i mora se zamijeniti (na primjer, hipoalergenski nutrilon - ako je dijete sklono manifestaciji alergijskih reakcija). Budite zdravi.

Postavite pitanje pojašnjenja u posebnom obliku ispod ako mislite da je odgovor nepotpun. Uskoro ćemo vam odgovoriti na vaše pitanje.

Ivan Smirnov, Dobar dan!
Hvala na odgovoru
Polica je počela normalizirati.
Savjetuje mu da piju Polysorb, ali dijete ga nije moglo piti, pljunuti odmah nakon što je pio. Koji lijekovi (osim espumizane) možete preporučiti?
Također, neprestano uzimamo sabSimplex, koje će lijekove biti kompatibilne s njom? Ili možda i njegovo djelovanje, kako to može pomoći u našem slučaju?
I recite mi, molim vas, nakon mijenjanja smjese, nakon koliko alergijskih reakcija na koži? (Grubost na tijelu i lice na licu).
Mnogo hvala unaprijed!

Pozdrav, Eugene. Analozi polisorb-enterosgela, smect. Posebno se koristi enterosgam u liječenju alergija na hranu. Analozi espumizana-bobotik, infacol. Biljni antispasmodici Iberogast se također može propisati u takvim slučajevima. U simptomatskom liječenju kolike i funkts. Poremećaji ZHKT Sabsimpleks se koristi prilično široko. Svi lijekovi za simptomatsko liječenje, možete kombinirati s njom. Jedina stvar koju bi se trebali dati svi sorbenti (Polysorb, smecta, enterosgel) 2 sata prije ili 2 sata nakon uzimanja drugih lijekova. Što se tiče nestanka manifestacija alergijskih reakcija, sve pojedinačno. No, ako odaberete odgovarajuću smjesu i paralelno trošite antialergijsko liječenje, vidjet ćete tendenciju poboljšanja u roku od tjedan dana. Budite zdravi.

 • 1 Napišite
  upitajte liječnika
 • 2 Pritisnite
  postavite pitanje
 • 3 Očekujte
  odgovorite na poštu

Dobiti savjete. Da biste to učinili, jednostavno postavite svoje pitanje u donji okvir i pokušat ćemo vam pomoći.

Važno je da znamo vaše mišljenje. Ostavite povratne informacije o našoj usluzi

Kako utvrditi da novorođenče ne odgovara smjesi i prenijeti dijete iz jedne hrane u drugu?

Majke koje dojku trebaju pažljivo planirati svoju prehranu kako bi dijete zdravo i jaka. Zajedno s mlijekom dobiva vitamine, dobre bakterije - sve što im treba novorođenčad. Svaka promjena prehrane može dovesti do alergijske reakcije, probavne smetnje, zatvor, kolike.

Situacija se razlikuje od onih mrvica koji su prisiljeni biti zadovoljni mješavinom mlijeka. Umjetno hranjenje se provodi prema preporuci liječnika, to je pedijatar koji vas može savjetovati da promijenite proizvod, kao i određenog proizvođača koji proizvodi visoko kvalitetnu robu.

Najbolje je povjeriti izbor dojenačke formule vodećem pedijatru koji je svjestan osobina tijela određenog djeteta.

Kada trebam zamijeniti smjesu?

Kada se novorođenče dobro osjeća, njegova probava ne uzrokuje nikakve probleme, ne biste trebali promijeniti mješavinu baš tako - samo povrijedite. Tijelo se navikne na jedan proizvod, crijevo ga stabilno probavlja. Ako odlučite prenijeti dijete u drugu mješavinu, pripremite se za frustracije, gubitak apetita i druge probleme.

Često, mame traže drugu mješavinu iz financijskih razloga - jeftin ekvivalent. U ovom slučaju, vrijedi konzultirati s stručnjacima. Pedijatar je tijekom godina svog rada skupio bogatstvo iskustva, zna točno koja smjesa zadovoljava sigurnosne zahtjeve, ali istodobno vam to ne dopušta. Danas tržište može pronaći razne proizvode domaćih i stranih proizvođača - uvijek postoji alternativa.

Da biste shvatili je li smjesa pogodna za dijete ili ako se morate prebaciti na posebnu hranidbu, simptomi će vam pomoći. Da bi se utvrdilo da je proizvod slabo probavljen je vrlo jednostavan - dijete ima:

 • razvoj anemije;
 • abnormalna stolica tijekom vremena;
 • alergijske reakcije;
 • obilna regurgitacija;
 • česte abdominalne distenzije;
 • nedostatak laktoze;
 • dijete je odraslo - trebate planiranu tranziciju.
Ako nakon uzimanja mješavine dijete počinje regurgitirati, ima nadutost trbuha ili kršenje stolice - najvjerojatnije, ova vrsta hrane ne odgovara

Kupnja mješavine koja se temelji na karakteristikama tijela

Veliki izbor mješavina na policama trgovina omogućuje vam da ga pravilno promijenite kako bi odgovarali svim karakteristikama djetetovog tijela. Na primjer, za bebe s učestalom belchingu nude se mješavine s gumom, koja će mirno smjestiti mikroflore želuca. Kada dijete ne podnosi laktozu, bez nje se dobiva posebna hrana za bebe, au slučaju alergije na bjelančevine, prikladna je mješavina s sastojcima soje. Posebnu smjesu treba dati i za anemiju, pedijatri preporučuju hranu s visokim sadržajem željeza.

Ako beba pati od alergije na kravlje mlijeko, dobiva se smjesa s kozjim ili sojinim mlijekom (za više detalja pogledajte članak: simptomi alergije na mlijeko kod djeteta). Često se koristi protein dobiven od hidrolize. Korisni elementi su sačuvani, ali nema štetu tijelu. U svakom slučaju, dječja hrana treba kupiti tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Kako promijeniti mješavinu djeteta: osnovna načela

Prijenos djeteta u drugu mješavinu nije nužno spontano. Trebali biste slijediti preporuke:

 1. Postupajte postupno, nemojte naglo otkazati staru prehranu, jer će se u želucu pojaviti kvar, stolica će biti prekinuta, što dovodi do proljeva i dehidracije. Glatkoća je vrlo važna ako želite dati mješavinu drugog proizvođača.
 2. Postupna zamjena dolazi ne samo u slučaju različitih marki i skladbi; kada promijenite dijetu koja nije prikladna za starije dijete, učinite to glatko. Dovoljno je jedan ili dva tjedna.
 3. Ako želite promijeniti brand, razrijedite proizvod u različitim spremnicima. U jednom hranjenju, uzmi boca zauzvrat: najprije novi, a zatim stari. Mijenjanje hrane prema dobi je lakše: prašci se mogu miješati u jednoj bocu.
 4. Prijelaz prema dobi na novu prehranu zahtijeva glatko povećanje prehrane. Svakih nekoliko dana dodati žlicu novog praha umjesto starih - doziranje se postepeno povećava.
Za uvođenje nove mješavine po dobi, to će potrajati neko vrijeme da ga pomiješati s uobičajenim i postupno mijenjati proporcije.

Shema prijelaza iz jedne mješavine u drugu

Kako bi se tranzicija trebala odvijati? Ako se mijenja brand dječje hrane, trebat će vam dvije boce. Svakih dva dana morate promijeniti dijetu, povećavajući volumen nove mješavine i smanjivanjem volumena stare. Na primjer, kada dijete jede 180 ml smjese, možete planirati svoju prehranu na sljedeći način:

 • prvi drugi dan - 30 ml vode + 1 čajna žličica nove smjese / 150 ml vode + 5 žlica starog;
 • 3-4 dana - 60 ml vode + 2 žlice / 120 ml + 4 žlice;
 • 4-6 dana - 3 žlice i 90 ml vode u svakoj bocu;
 • 7-8 udaraca - 120 ml vode + 4 žlice / 60 ml + 2 žlice;
 • 9-10 - 160 ml vode + 5 žlica / 30 ml + 1 žlica;
 • 11-12 dan - smjesa je potpuno zamijenjena.

Promjena prehrane prema dobi događa se na sličan način, tek sada se prašci mogu miješati zajedno. Približna dijeta je kako slijedi:

 • prvi drugi dan - 1 žlica svježeg praha + 5 žlica starog;
 • 3-4 dana - 2 žlice svježe + 4 - stare;
 • 4-6 dana - 3 žlice svake vrste;
 • 7-8 dana - 4 žlica svježe + 2 - stare;
 • 9-10 dana - 5 žlica svježe + 1 - stari;
 • 11-12 dana - puni prijelaz.

Nemoguće je unaprijed znati kako će tijelo reagirati, ali ako beba normalno promijeni zamjenu, možete lagano smanjiti vrijeme. Jednostavno dodajte novu količinu dnevno.

Možete saznati kako tijelo reagira na novu smjesu tek nakon što ga dijete uzima - morate pažljivo pratiti promjene u probavi

Teškoće u promjeni prehrane

Prijelaz na novo hranjenje posebno je rastegnut - djetetovo tijelo treba vremena da se navikne na neobičnu prehranu. Želuca se mora prilagoditi i normalno probaviti smjesu. Razumni oprez nikada neće biti suvišan, osobito kada je riječ o djetetu - često tijelo počinje negativno reagirati. Dijete ima sljedeće simptome:

Kako promijeniti mješavinu bebe-umjetnosti?

Dojenje je važno za zdravlje i razvoj djece, jer zajedno s proizvodom dojenja, majčinska protutijela, korisne bakterije i enzimi koji pomažu u probavnom sustavu ulaze u tijelo djeteta. Osim toga, mijenjajući svoju prehranu, majka skrb može prilagoditi rad crijeva bebe, "popraviti" ili obrnuto, "popustiti".

Sve to umjetno je lišeno beba, primajući mješavinu. Ako imate trajne probleme s probavom ili zdravljem mrvica, pedijatar može preporučiti promjenu proizvoda, pa čak i savjetovati određenog proizvođača.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Ako se umjetna dječja djevojka osjeća dobro, hranjenjem mješavine koju su ga počeli hraniti u bolnici, nema potrebe za promjenom bez razloga. Beba je crijevo naviknuto na određeni proizvod koji je već naučio probaviti i apsorbirati, a mijenjanje prehrane može oštetiti njegovu funkcionalnost, što će dovesti do crijevnih poremećaja.

Ako se odlučite prebaciti na drugu mješavinu zbog svojih jeftinih troškova u odnosu na ono što sada dajete novorođenčadi, uvijek biste trebali pitati mišljenje pedijatara o tom pitanju. Dječji specijalist dugogodišnji rad s dojenčadi vjerojatno je stekao dovoljno praktičnog znanja o reakcijama bebe na proizvode različitih proizvođača. Liječnik će vam pomoći da pronađete savršenu mogućnost, koja će odgovarati tijelu mrvica, a možete si priuštiti.

Često pedijatar može preporučiti da promijenite smjesu na drugu:

 • s produljenim povredama dječje stolice;
 • s razvojem anemije;
 • s pojavama alergijskih reakcija na upotrijebljeni proizvod;
 • s obilnom regurgitiranjem djeteta;
 • s redovitim oticanje trbuha.

Proizvođači su spremni zadovoljiti potrebe svake bebe umjetno. Dakle, ako dijete pati od obilne regurgitacije, taj se problem može riješiti premještanjem na poseban anti-refluks proizvod koji sadrži guma, što učinkovito zgušnjava sadržaj želuca. Za djecu s netolerancijom na laktozu, prašci se stvaraju bez svoje prisutnosti u sastavu, a ako ste alergični na životinjske bjelančevine, možete kupiti hranu za svoje dijete soje ili hidroliziranog proteina, što neće uzrokovati sličnu reakciju.

Ako se anemija nalazi kod djeteta, pedijatar će odlučiti da ga privremeno prenese u prah koji sadrži željezo. No, najčešći problem, zbog kojeg liječnici preporučuju promjenu hrane, je disbakterija. Artificialists nemaju nigdje da dobiju lakto-i bifidobakterije, pa im ili dodatno daju posebne lijekove koji žive u mikroflori ili se prenose u smjesu s probiotikom.

U svakom slučaju, morate mijenjati smjesu djetetu strogo nakon što koordinirate svoju odluku s pedijatrom.

Kako mijenjati smjesu?

 1. Promjena smjese ne može biti dramatično, jer će dovesti do neispravnosti crijeva. Neprolazni prijelaz na novi proizvod može uzrokovati teške proljev, čije posljedice mogu biti disbioza i dehidracija.
 2. Glatka pravila prijelaza ne odnose se samo na proizvode različitih marki. Čak i ako mijenjate mješavinu iste vrste, ali namijenjene različitim dobima, trebali biste to činiti postupno, tijekom 1-2 tjedna.
 3. Ako promijenite hranu "prema dobi", prašak se može miješati u jednoj bocu, ako su marke proizvoda drugačije, trebali biste ih razrijediti u zasebnim spremnicima i dati mrvice u jednom hranjenju zauzvrat, prvi novi, a zatim bivši.
 4. Kada se prebacite na drugu mješavinu "po dobi", trebate postupno povećavati volumen novog proizvoda, svake 2-3 dana zamijenite žlicu starih namirnica novim.

Dakle, ako jedete 180 ml. prijelaz na novi proizvod izgledat će ovako:

 • 1-2 dana - 1 žlica novog praha + 5 žlica prve;
 • 3-4 dana - 2 žlice novog praha + 4 žlice prvog;
 • 4-6 dana - 3 žlice novog praha + 3 žlice prvog;
 • 7-8 dana - 4 žlice novog praha + 2 žlice prve;
 • 9-10 dana - 5 žlica novog praha + 1 žlica prve;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.

Promjena smjese različitih robnih marki događa se na isti način - jednom svaka dva dana trebate povećati volumen novog praha u jednoj od bočica za 30 ml, au spremniku s istim - respektivno:

 • 1-2 dana - 30 ml vode 1 l. novi prah / 150 ml. voda +5 l. prvo;
 • 3-4 dana - 60 ml vode +2 l. novi prah / 120 ml. voda +4 l. prvo;
 • 4-6 dana - 90 ml vode +3 l. novi prah / 90 ml. voda +3 l. prvo;
 • 7-8 dana - 120 ml vode + 4 l. novi prah / 60 ml. voda +2 l. prvo;
 • 9-10 dana - 160 ml vode +5 l. novi prah / 30 ml. voda +1 l. prvo;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.
Dijete treba prvo dobiti bocu s novom mješavinom, a potom se hraniti iz spremnika s istim proizvodom.

Ako vidite da dijete normalno podnosi zamjenu hrane, možete malo ubrzati raspored, svaki dan dodavajući 30 ml svoje prehrane. Novi proizvod i smanjenje iste količine prve.

Koje poteškoće možete naići?

Shema uvođenja nove hrane "rastegnuta" tako dugo vremena da se crijeva djeteta mogu prilagoditi i početi probavljati i apsorbirati drugačiji proizvod nego što je navikao. Ali čak i uz takvu razumnu skrb, tijelo djeteta će i dalje negativno reagirati. U prvih 3-4 dana možete primijetiti kod djeteta:

 1. Zatvor.
 2. Proljev.
 3. Brzo otekline i kolike.
 4. Lagano osip na koži.

Ako nakon 3-4 dana ti simptomi ne odstupaju ili se povećavaju, a beba neprestano vrišti, obratite se svom pedijatru - možda odabrana mješavina ne odgovara mrvicama, a morat ćete pokušati još jedan, tako da ga uvedete u djetetovu prehranu prema prethodnoj shemi.

Učestalost mijenjanja mješavine za bebu

Svaka mlada majka snima o tome kako hraniti svoje novorođeno dijete sama. To nije samo korisno za zdravlje majke i bebe, već omogućuje uspostavljanje bliske psihološke kontakte. Ali ponekad postoje situacije kada dojenje nije moguće, a dijete mora biti preneseno u umjetnu prehranu. Umjetno hranjenje podrazumijeva uravnoteženi pristup odabiru smjese i uvođenje posebne prehrane. Prije ulaska u PI u prehrani djeteta treba se posavjetovati sa svojim pedijatrom.

Glavni razlozi zbog kojih u prehrani djeteta morate ući u smjesu

Čak i najkvalitetnija dječja formula ne može ispuniti sve one mikro- i makronutrijente koje bebe dobivaju iz majčinog majčinog mlijeka. Ulazak ili zamjena IP-a treba uvijek biti razjašnjen i imati specifičan obrazloženje. Pedijatrijski liječnici određuju nekoliko situacija u kojima je potrebno uvesti umjetne mješavine:

 • Obnova žene u radu nakon izrazito teškog porođaja;
 • Imenovanje vitalnih lijekova za majčinstvo;
 • Infekcija infektivnim bolestima;
 • Nedovoljna količina majčinog mlijeka ili njegov nedostatak. Dostatnost prehrane određuje se vaganjem mrvica odmah nakon hranjenja;
 • Nemogućnost dojenja zbog dugog izostanka majki.

Za dojenje se vrijedi boriti do kraja. Čak i mala količina majčinog mlijeka donosi veliku vrijednost djetetu.

U početku bi laktacija trebala pokušati uspostaviti uz pomoć posebnih pripravaka. Ako se očekivani rezultat ne dobije, unesite PI.

Glavni pro i kontra umjetne hranidbe

Prije pomicanja na smjesu vrijedi sve pozitivne i negativne točke takvog hranjenja.

Glavne prednosti pri odabiru IP-a:

 1. Dijete može biti hranjeno od drugih rođaka. Mama u ovom trenutku može otići u posao ili čak raditi. Dijete neće patiti od gladi.

Negativne točke umjetne hranidbe:

 1. Djeca na PI, češće pate od akutnih infekcija dišnih organa i alergija. To je zbog nedostatka određenih tvari koje jačaju imunološki sustav djeteta. Takve tvari su samo u majčinom mlijeku.
 2. Hranjenje bocom zahtijeva održavanje njihove stalne čistoće i sterilnosti.
 3. Crusnice često pate od kolike, jer korištenje bradavice pridonosi ulazu zraka u jednjak;
 4. U slučaju putovanja, morate uzeti sve sa sobom.
 5. Tijekom odabira odgovarajućeg IP-a, često je potrebno kupiti nekoliko vrsta, što se, stoga, ne koristi.
 6. Kvaliteta hrane nije jeftina, što će zahtijevati dodatne financijske troškove od roditelja.

Kako ispravno unijeti drugu mješavinu

Ponekad postoje situacije kada SP mora biti zamijenjen. Umjetna prehrana mora u potpunosti zadovoljiti trenutne potrebe djeteta. No, potrebno je uvesti bilo koju vrstu prehrane (prilagođene ili kurativne) iz vrlo male količine. Zatim se volumen postupno povećava, smanjujući prethodnu smjesu.

Druga smjesa se primjenjuje u sljedećim situacijama:

 1. Osobna netrpeljivost prema prehrani. Može doći do alergijskih reakcija, poremećaji gastrointestinalnog trakta će se stalno ponavljati ili se može pojaviti konstipacija;
 2. Indikatori dobi. Svaki PI ima svoje podvrste, razvijen za određeno doba. U dobi od šest mjeseci, dolazi vrijeme kada je potrebno prijeći na sljedeći korak. Ako je dijete dobro asimiliralo prethodnu prehranu, onda je proizvođač bolje da se ne mijenja.
 3. Iz medicinskih razloga postalo je nužno unijeti terapeutski PI. Oni se uvode isključivo putem pedijatara.
 4. Povratak iz medicinskih smjesa u uobičajeno nakon uklanjanja zdravstvenih problema.

Prijelaz na drugi PI novorođenčadi treba provesti u skladu s određenim pravilima.

U početku, za uvođenje nove mješavine, morate ga miješati s uobičajenom prehranom.

Nova umjetna smjesa postupno se uvodi u skladu s pravilima.

Prvi unos iznosi približno dvije trećine stare mješavine i trećinu nove hrane. Pripremite ih u različitim bocama. Nakon tri do četiri dana udio se izjednačava, a smjese se daju u jednakim količinama. U sljedeća dva dana stare PI dati jedan dio, a novi - tri dijela. Nakon tjedan dana, možete dati bebu punu obroku nove mješavine. Sedam dana količina nove hrane povećava se od 10 ml dnevno do 600 ml.

Ljudsko se tijelo prilagođava novoj prehrani nekoliko dana. U vezi s uvođenjem nove vrste hranjenja nakon nekoliko dana, može doći do reakcije gastrointestinalnog trakta (kolike, zatvor, ili obratno, labav stolice). Četvrtog - peti dan situacija se vraća na normalu. Ako su poremećaji probavnog sustava bili popraćeni osipom ili ljuštenjima obraza, onda bi trebalo nužno pokazati dijete pedijatru. Možda se nova hrana jednostavno ne uklapa u mrvice.

U doba kada dođe do prijelaza na novu razinu prehrane, dijete već počinje sjesti, stići na sva četiri, pokušavajući puzati. U ovo doba počinje aktivno davanje zuba. Izbornik počinje uključivati ​​nove proizvode. Sve to uvelike utječe i na psihološki razvoj i na fiziološke značajke.

Sve bi se trebalo odvijati na pozadini ugodnih emocija i ne bi, primjerice, trebalo povećati probleme s radom crijeva zbog zamjene PI. Osim toga, upalni procesi u usnoj šupljini također mogu uzrokovati poremećaje gastrointestinalnog trakta. I kao rezultat toga, jednostavno ne možete napraviti prave zaključke o uzrocima zdravstvenih problema. Također, nije potrebno cijepiti ili uvesti novu hranu u dijetu tijekom promjena prehrambenog razdoblja. Možete malo pomaknuti vrijeme određenih događaja.

Unesite posebne medicinske smjese

Ako dijete ne reagira dobro na standardnu ​​prilagođenu umjetnu prehranu, pedijatar u takvim slučajevima može propisati medicinsku medicinu. Samo liječnik može utvrditi potrebu za takvim prijelazom i trajanje posebnog unosa hrane. Jedno dijete je dovoljno i jedan mjesec rijetko, a drugi mora ući u terapijsku smjesu na duže razdoblje. Unos takvih smjesa mora biti strogi indikator.

 1. Nedostatak enzima koji pomaže probavljanju laktoze podrazumijeva prehranu bez laktoze.
 2. Intolerancija na životinjske mliječne bjelančevine uključuje uvođenje niske laktoze ili sojinog mlijeka.
 3. Teške alergijske reakcije i značajna kršenja procesa prehrane pridonose uvođenju poluelemalne mješavine u prehranu.
 4. Ako se beba često spits ili break, onda mu pripisuje anti-refluks smjesu.

Alergijska reakcija na dječju hranu

Vrlo često, alergijska reakcija na dječju hranu može se očitovati kršenjem gastrointestinalnog trakta. U takvim slučajevima može uzrokovati zatvor, proljev, obilnu regurgitaciju, bolnu koliku bol, ili osip na koži. U ekstremnim teškim slučajevima, alergije mogu izazvati otežano disanje. U takvim situacijama potrebno je hitno nazvati hitnu pomoć.

To se događa, uklanjanje alergijske reakcije pomaže u promjeni udjela u pripremi PI. Da biste to učinili, smanjite količinu suhe komponente. Ili trebate pokupiti drugu mješavinu. Da bi se izbjegla disbakterija, pedijatar može propisati smjesu koja se temelji na fermentiranim mliječnim proizvodima ili s probiotikom.

Ako je osip na tijelu djeteta prilično intenzivan, možete ga pokušati promijeniti u dijetu načinjenu na osnovu kozjeg mlijeka. Takvo mlijeko u nutricionističkim obilježjima nije niže od krave, ali uzrokuje alergijske reakcije znatno rjeđe. Ako ove radnje ne daju pozitivne rezultate, ostaju samo sljedeće opcije - to je sojina mješavina od proteinskih biljaka ili hipoalergenskih. Potonji se uzima samo imenovanjem liječnika.

Promjena IP-a trebala bi se provesti općim pravilima. Adaptacija tijela odvija se u roku od pet do sedam dana i ne vrijedi nagle promjene, osobito kod alergija na hranu.

Ako ništa ne pomaže, a alergije ne prolaze, beba se prenosi u posebnu smjesu koja uopće ne sadrži bjelančevine. Umjesto proteina, uključene su aminokiseline.

S godinama, ti problemi mogu nestati bez traga. To je zbog formiranja probavnog sustava. Najvažnija stvar za roditelje je pokušati ne pogoršati problem, a ne pogoršavati stanje djeteta. Također nije potrebno riješiti takve probleme sami, obratite se pedijatru.

Oštra promjena mješavine

Oštra promjena smjese. Što je opasno?

Imam suprotnog muža, "da normaaaaaaalno sve", "da davaaaaaaaaa"! ali to je čak i dobro, vjerojatno. I onda ponekad chudyu na panici. Mama ne bi smjela biti tako, naravno. Obučavam se, ali ovo nije brz proces. Zato bih volio biti sigurni u povjerenje liječnicima i njihovim odlukama... Ali ne i prvi slučaj kada majka "spasi" dijete od liječnika, na žalost. Ne želim klevetati, ima i zlatnih liječnika. I posao nije lako.
Ne, ja sam išao s njom i prošao na njih. E i kazein. Negativno. Dali smo coprogram i tamo ima puno leukocita, a sam stolac, naravno, izgleda zastrašujuće. Želuca se stalno muči, to ne bi učinilo. Prethodni pedijatar propisao je enterofuril / probiotik, enterol / probiotik u krugu... Koliko ja razumijem, apsorpcija kćeri u želucu je loša i cijepanje proteina očito je teško. Pa, ovako mislim, nakon što sam studirao samostalno. Ali ja nisam liječnik). Također se brinem da kasnije cijeli moj život s mlijekom i krava nije prijatelj... A u Hippi, GA nije djelomično cijepani protein? Mislio sam da je hipoalergenski sve na hidrolizatu.

Promijenili smo 3 mješavine, ali svaki put polako, približno 4 do 5 dana. Nestozhen daje alergije mnogoj djeci, tako da su crvenkasti obrazi samo početak. Počeli smo s ovom mješavinom AD. Ali čak i unatoč tome, ako ne namjeravate pružiti dijete održive probleme s gastrointestinalnim traktom za život, prestanite vrijeđati, mijenjati smjesu postupno i pustite da se dijete navikne na to

Ovdje se ismijavaš dijete. Naravno, trbuh boli zbog naglog promjena smjese. Barem jedan dan morate postupno ući. Feed svoju uobičajenu smjesu danas (Nestozhen), pogled na trbuščić i opće stanje. Možda čak i sutra. Zatim se doda 30 ml. Unesite novu mješavinu. Preveo sam dan. Svako hranjenje smanjuje staru smjesu i 30 ml. dodano je novo.

Osip kada mijenjate smjesu

I nije se sumnjao na alergiju proteina krava? Imamo ga. Jeli smo nan 1, osip se pojavio u obliku crvene prištiće, a onda su blistali, a zatim prošli, ali šuškanje je ostalo. Kakal, tako da je od svećenika izmet proletio, bilo je puno plinskih bodova.

U dobi od 3 mjeseca dobio sam mali atopijski dermatitis, izlio na mješavinu i stolica je bila zelena, a ja sam morao učiniti nešto tako da je

Moja već 11 dana na nan hypoallergenic-pah Pah-pah-pah ne sipa, poops svakodnevno, farts, čini se kao da sve treba biti

Promijenite smjesu. IV.

Izmiješajte promjenu

Uopće ne mogu podići mješavinu, starija djeca normalno jeli, a na trećoj ravnici bilo je nesreće (na NAS-u je došlo do osipa, na Semilaku se pojavila fontana i crvene i bijele mrlje.) Tad sam pokušao dati dijete, jesti samo 20 grama i odbijati, nakon 20 minuta mrlje na licu, ali samo crveno, a zatim ponovno povraćanje po fontani, večer je zelena stolica koja neugodna miris (((((((((

Oštra promjena mješavine

Kupi takvu stvar, i dati je umjesto hranjenja ujutro i navečer... okupljanjem

Pokušajte piti vodu i kao što sam napisao, smjesu s prefiksom udobnosti i sve će raditi, ali za sada pokušajte 1/3 svijeća

za sada napraviti klistir koji neće biti mučeni!

Oštra promjena mješavine

najvjerojatnije nova mješavina također ne pomaže. Također sam promijenio smjesu, ali imamo sva pravila. možda imate vrlo različit sastav, omjer proteina. jeli smo mješavinu hippsa, sadrži škrob i imamo zatvor. koji se nalazi u sastavu iste mješavine i omjer proteina je isti, ali bez škroba, smjesa je beba. stolica se vratila na normalu sljedećeg dana. kakao istinu jednom dnevno, ali sami

Ovo je iz oštrog mješavine. Imali smo to tako. Zato što je pedijatrijska budala uhvaćena. Potrebno je unijeti tjedan dana i početi s 10 ml.
Otišli smo na ovu shemu. Proučio sam vrlo glatko i sve je u redu.

nagla promjena smjese, beba, frisolak

Oštra promjena mješavine

Smjesa je promijenjena, ali postupno. Nan nije došla k nama - imao je zatvor i kolik u trbuhu. Prebacio se na dadilju. Isprva sam dao 20-30 ml svaki, a zatim prema normalnoj težini. I sve je u redu - bez brige, redovne stolice. Svatko je sretan i zdrav.

Od nutrilone do ne-običaja, naglo su se prebacili. Jedna je mješavina završila, a druga počela davati. Ni ono što nije bilo kolateralna, i ostalo je na nestozhen.

Uz oštru tranziciju bol u trbuhu. Prešli smo za 3 dana i dobro. Tiho dodajte novu smjesu koja vam je potrebna.

Kolika iz nagle promjene smjese

Koliko liječnika ima mnogo mišljenja... Ako nazovete frisov hotline, oni će reći da nema jamstva da će čista frisom izliječiti zatvor... Na mjesec dana smo stavili na laksativ i rekli da napustimo staru mješavinu, ali sam to sam promijenio jer to nije normalno da stvari malog čovjeka s laksativom mjesecu... I stvaranje plina će proći. Na primjer, kupiti plantex, savršeno ih izbacuje, ili beba umiruje, on ih smiruje. I 20 minuta nakon svakog hranjenja.

Dakle, kupite nešto od gazika, ali općenito frisian se smatra medicinskom smjesom i samo 5% djece to percipira kao čisto, u drugim slučajevima se upravlja s Frisolackom

Dijete se navikne na smjesu najmanje 2 tjedna.

mina na frisovoy. Plinovi su nastali zbog toga tijelo počinje pepevarivat i sranje. Budite strpljivi.

Pomiješajte promjenu.

Prvo smo bili na Frisu za prerane bebe. Zatim na Friso zlato. Od njega je dijete imalo divlje zatvor (to se dogodilo tijekom tjedna). Morao sam izmijeniti svaku hranu s Frisom (izvrsna mješavina, konstipacija je super!). Šest mjeseci kasnije dobio sam umor od kupnje dvije banke, odlučio mijenjati smjesu opet. Uzeli su Nan. Od njega, a stolica se više ili manje vratila u normalu, a dijete je voljelo mlijeko. Nekako su se, između njih, pokušavali udaljiti od vrećica - užas. Uopće ne. Dijete je uvijek kiselo od agushija. A Nanom sve je bilo u redu. Negdje od 1-1.5 prešli smo na temu paketa. Savršeno uklapanje.

Općenito, ne možemo živjeti bez klistiranja već 3 tjedna... izmet jednostavno nije postojao, jer se ispostavilo da je cijela stvar bila u mješavini, a plaćeni pedijatar propisao nam je smjesu Friso PEP. Stvarno preporučujem. Istog dana počela sam sranje, manje kolika... Friso PEP na hidrolizu, mi i težina, počeli smo dobiti i osjećamo kako se dijete počelo osjećati dobro. Liječnik je rekao 4 tjedna da pio ovu mješavinu, a onda bi rekao kome bi trebao ići

Možda bolje razgovarati o ovom trenutku sa svojim liječnikom? Kako bi se mješavina savršeno uklopila, u dobroj dječjoj poliklinici predaju se i analize i odabire se mješavina za njih. Ako se želudac iz mješavine boli, onda je naravno potrebno promijeniti. Ono što ne poke nije ništa strašno i ne vjeruje internet bajkama da je štetno.

O promjeni smjese

Što laktoza ima veze s njom? Ako postoje pojave alergija na koži, treba ih prenijeti na smjesu na temelju hidrolizata. Najčešći uzrok alergije na hranu kod djece je netolerancija bjelančevina kravljeg mlijeka. A u smjesama bez laktoze, pravi protein! Najbolje je pitati svog liječnika.

Promijenio sam smjesu, ali već u "odrasloj dobi". Uopće nije bilo reakcije. Dijete od 6 mjeseci na mješavini, zeleni kakao samo su na brokule. Prestao sam dati, sve se vratilo u normalu.

I zašto su odlučili da bez laktoze, a ne hipoalergenski? Fetidne grozdove iz smjese - i mi, također, bilo je. Što se boja izmeta ne može kupati, ako dijete osjeća dobro.

Promijenite smjesu na ST.

Ako postoji potreba za promjenom energije, u nju se uvodi nova snaga
dijeta je glatka.Nova mješavina se nudi beba prije nego što hranjenje iz zasebne
male boce. Kako se količina nove smjese povećava
količina uobičajene hrane se smanjuje.
Shema uvođenja nove smjese:

1. dan 30.0 ml 1 puta
Drugi dan 30,0 ml 2-3 puta
3. dan 30.0 ml 5-6 puta
4. dan 60.0 ml 5-6 puta
5. dan 90,0 ml 5-6 puta
6. dan 150,0 ml 5-6 puta itd. do punog volumena.
Prilagodba novoj prehrani traje oko 2 tjedna.

Posavjetovala se s stručnjacima "Nutrilona", a ona je dobila takav odgovor.

Često sam promijenio smjesu i do mjesec dana, bio sam takav budala... prvo, nova mješavina mora biti podvrgnuta malo, ali ne odmah cijeli dio) plus mješavina teža od mlijeka, tijelo treba pristojno vrijeme da se koristi, do 3 tjedna) ako želite hraniti, a zatim nazovite savjetnika za gv) ili se potpuno prevedite u smjesu. Imali smo mješovite probleme želuca, konstipacije, kolike i regurgitacije ((

Mješavine se često ne mogu mijenjati, ako postoji kolik - onda morate podići smjesu s bifidobakterijama. No, svaka smjesa može biti alergična i to također treba uzeti u obzir. Najviše idealno rješenje je da ide u potpunosti na gv.

Izmiješajte promjenu

svejedno, postupno (prošli smo tako staru mješavinu od 60gr + 30 novih tako da je nekoliko hranjenja, zatim 30 starih + 60 novih, a zatim novi)

Trebamo postupno... dodati malo nove mješavine nakon starih

Nije poželjno, ali moguće

Iskustvo mijenjanja mješavine

I naglo se promijenio, nisam imala izbora... bio je jako loš za njega iz mješavine koju sam zamijenio, jutros sam počeo davati drugu, a navečer mi je krastavac već bio mast)))))))

Vsegla se dramatično promijenio. Ako je reakcija tada bila odmah. Kod 1 tekuće smjese. Bila je pucnjava za malu.

Samo dva puta dramatično promijenila i sve! sve je dobro prošlo)))

Izmiješajte promjenu

Netko takav, ali još je bolje postupno, imam prijelaznu shemu, ako je potrebno, napiši.
Ali ako ste alergični na smjesu, naravno, možete odmah

Da. U bolnici su mu dali kuka, trbuh mu je bolio od njega. Ispušten, odmah prebačen na nutrilon. Sve je bilo dobro

Kći uopće nije reagirala. Sve je bilo kao i obično.

Naša povijest mješavina

Imali smo isto, vukli njezin sin svim liječnicima, testovima i ultrazvuku. Frisov je cijelo vrijeme imao labave stolice, zbog stalne izmjene mješavina, ona je također raspršila dijete s koricama jer ih ne možete tako često mijenjati! Gastroenterolog nas je uplašio, rekao je netolerantnost laktoze, propisao gorku suprastinsku smjesu Frisopep i rekao da se krava proteina može davati tek nakon godinu dana. Kupio sam skupu mješavinu Dadilja i bio je zadovoljan. I hemoglobin je usput padao na 99, ali na dadilji sve je bilo u redu. Povraćanje je također bila fontana. Otišli sami u jednom danu u 7,5 mjeseci. I mamac je započeo već 5 mjeseci, jer se dječje tijelo jednostavno nije moglo nositi s probavom. U 5 mjeseci su počeli, i normalno sam ga počeo jesti samo za 7 mjeseci. Želim vam samo strpljenje! Također sam plakao svaki dan. Staphylococcus je pronađen na putu, tretiran bakteriofagom. Do godine pretvaranja smatraju se normom usput. I na štetu osipa, samo prestanite već na istoj mješavini, nemojte se stalno mijenjati i bolje je ne dati Frisovu više. Već smo imali 6 mjeseci, aako smo počeli i kozjim mlijekom, od 8 smo počeli jesti temu curdova, prebacili se na mješavinu Bellakt i pili cijelo mlijeko, nije bilo reakcija. Zato smo samo potrošili novac na one "specijaliste", kojima sam pokušao dobiti odgovor.

Kao što te ja razumijem... bilo je to isto s guzom. Počela s Similac Premium počela je rehuklizaciju i konstipaciju tako da ni cijev nije probila, prenesena su na nečisti sve je bilo dobro, samo moja kćer nije znala kako otići u zahod i opustiti se, liječnik je propisao frisu, a zatim je pakao počeo... kći vrisnula 4 dana njezin trbuh zaspao na takav način da je izrasla od boli, zamolila sam našeg pedijatara da propisuje uobičajenu mješavinu kako ne bi stalno hranila ljekovito, na koju je rekla da to nipošto nije nemoguće, ali propisuje i Badi Creon kao i puno više... Ja Nisam smatrao potrebnim dati toliko toga karstv dijete.. Moje strpljenje rasprsnulo je kad je moje dijete već počelo gubiti jer nisam spavala, poslao sam svog supruga na uobičajenu bebu i sve kolike otišlo, a od frusa smo samo otišli u WC sami nekoliko puta i kada izmet nakon frisa, bilo je takvih masti da ne možemo imati ovaj nered, jer je vrlo mast i gusta poput kefira. Mi ne idemo na WC, ali samo s cijevi, hrana će početi i to će biti dobro hodati, a ne biti zakrivljena iz kolike.

Promijenili ste toliko mješavina u 8 tjedana, naravno da je teško za dijete. Gastrointestinalni trakt nije pravilno oblikovan, a vi ste jedno, a drugo. Rani mamac samo pogoršava probavne probleme. Posebno loša ideja kuhati kašu u kravljeg mlijeka! Ako njegova probavljivost laktoze nije super, mlijeko se uopće ne smije davati! Ditch dijete. Bilo je potrebno spasiti što je više moguće gv, i neka vam liječnik odrediti smjesu, nemojte preuzimati od jednog do drugog. Možda ima smisla probati mješavinu kozjeg mlijeka, ali liječnik bi to trebao odlučiti.

Kako promijeniti mješavinu novorođenčeta

Danas ćete naći mnogo različitih mikseva za novorođenčad i stariju djecu. Prije svega, hrana je podijeljena u tekućinu i suhu. Drugi tip čini oko 90% svih proizvoda. Suhe mješavine su praktične i pohranjene dugo, lako se i brzo pripremaju razrjeđivanjem vodom. Suha hrana prikladna je za pohranu i uzeti sa sobom.

Tekuće mješavine su rijetke i su gotove namirnice koje treba samo zagrijati prije konzumacije. Međutim, takva hrana je neprikladna za pohranu i uzeti sa sobom. Osim toga, rok trajanja takvog proizvoda je vrlo kratak.

Pored toga, postoje sljedeće vrste smjesa:

 • Prilagođeni sadrže kravlje sirutke i pogodni su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu dojke;
 • Djelomično prilagođeni proizvod prikladan je za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer sadrže saharozu pored laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka;
 • Kazeinske smjese su uključene u kravlje mlijeko, zbog čega je teško probaviti. Takva hrana pogodna je za razvijenije probavu, što je tipično za djecu stariju od šest mjeseci;
 • Medicinska prehrana uključuje anti-refluks, hypoallergenic i fermentirane mješavine mlijeka. Prva je propisana za alergiju na kravlji protein ili laktazu, drugi - za česte konstipacije i teške regurgitacije, a treći - za probavne smetnje, disbakterij, česte i teške kolike.

Kako bi se osigurao ugodan razvoj djeteta, važno je odabrati pravu mješavinu mlijeka. Odaberite hranu koja odgovara dobi mrvica. Paket označen kao "Pre" ili broj "0" namijenjen je za preuranjene bebe ili male težine. Proizvodi s oznakom "1" pogodni su za novorođenčad i bebe do šest mjeseci, "2" - za dijete od šest mjeseci do godinu dana, "3" - za djecu stariju od godinu dana. Detaljna pravila za izbor formule mogu se naći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Zašto moram mijenjati smjesu

Pediatricians savjetuju, čim pronađete odgovarajuću prehranu, nemojte ga mijenjati. Kod mijenjanja mješavine može doći do problema s probavljanjem mrvica i ozbiljnim posljedicama u obliku trovanja ili alergija na hranu. Stoga, moraju postojati dobri razlozi za mijenjanje smjese. Ne može se voditi samo po cijeni ili dostupnosti hrane! Planirana prijelaz provodi se samo kada dijete dosegne određenu dob. Inače, to su važniji razlozi.

Glavni razlog zbog kojeg je dijete prebačeno u drugu mješavinu je alergija na hranu. Ono se manifestira u obliku osipa i crvenila na koži, pelenskog osipa i natečenja, pilinga i svrbeža. Osim toga, dijete može osjetiti povraćanje i česte regurgitacije, konstipaciju i proljev, česte zelene stolice.

Manje česte, beba ima problema s dišnim organima, uključujući natezanje nosa i curenja, upale grla i kašalj, astmu. To su najtočnije i najopasnije manifestacije. Detaljnije, kakvi simptomi alergija na hranu postoje i kako liječiti ovu bolest, pogledajte ovdje.

Razlozi za prijelaz uključuju netoleranciju na mliječne bjelančevine ili mliječni šećer (nedostatak laktoze). U tom slučaju, morate odabrati terapeutsku prehranu koja ne sadrži mliječne proteine ​​ili laktozu. Ljekovite smjese može propisati samo pedijatar! Ne možete napraviti neovisnu tranziciju, pa samo povrijedite mrvice.

Nemojte žuriti da se prebacite na drugi proizvod ako primijetite nadutost ili povećanu količinu, zelenu izmet, proljev ili zatvor. Možda je ovo privremeni fenomen, proces prilagodbe se odvija i trebate malo pričekati da beba navikne na to. Osim toga, takve manifestacije mogu biti ne samo zbog mješavine mlijeka. Razlog ove reakcije je pogrešna rutina i aktivna vježba ili gimnastika odmah nakon hranjenja, alergije na prašinu, kozmetiku, odjeću i druge predmete, stres.

Nutricionizam majke, ako je dijete mješovito hranjeno i prima majčino mlijeko, ima veliki utjecaj na mrvicu djeteta. Ako imate zelenu izmet ili povredu stolice, povećanu količinu i druge probleme s probavom, prvo se pobrinite da otkrijete razlog za to stanje bebe, a zatim se obratite svom pedijatru i tek tada, ako je potrebno, prebacite se na novu prehranu. Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, razmislite o sljedećem.

Kako zamijeniti smjesu

Kako bi izbjegli probleme s probavom, hranjiva promjena treba biti postupno. Oštra prijelaz uzrokovat će trbuh i stolicu. Isprva, smjesa se daje samo u dnevnoj hrani prije nego što se dobije uobičajena hrana. Počnite s malim količinama i postupno povećavajte volumen, a doziranje uobičajene smjese postupno se smanjuje. Razrijedite smjesu u zasebnim bočicama i pojedite zasebno. Liječnici i stručnjaci za hranidbu male djece razvili su posebnu shemu za prijelaz iz jedne mješavine u drugu.