Postoperativno razdoblje

Zdravlje

Cezarianni dio je kirurška intervencija u tijelu. Stoga, za razliku od normalno porinutih vaginalnih poroda, nakon čega žena ne treba medicinski nadzor, nakon carskog reza, mora pratiti stanje puerperalne i medicinske njege. Osim toga, jasno je da je nakon operacije abdomena rizik komplikacija mnogo veći i broj ograničenja je veći.

Prvi dan nakon operacije mlađa majka provede u operativnoj jedinici pod nadzorom anesteziologa i opstetričara. Prate njezinu dobrobit, kako se smanjuje maternica, crijeva i mokraćni mjehur.

Prvih nekoliko sati nakon carskog rezima, puerperal laži. Nakon šest sati, smije se sjesti, a nakon 12 sati smije stajati i poduzeti nekoliko koraka. Naravno, nije nužno doći do same majke - to može biti učinjeno samo uz pomoć medicinske sestre ili nekoga iz obitelji.

Drugi dan mlada majka je prebačena u postpartum odjel, gdje može biti s djetetom.

Da bi se pužersko žensko tijelo brzo oporavilo nakon carskog rezka, dopušteno joj je piti mineralnu vodu bez plina, na koju se može dodati sok od limuna, prvoga dana nakon operacije. Istina, nema potrebe jesti prvi dan, umjesto toga, žene su obično propisane IV kapanje s vitaminima i elementima u tragovima. Već drugi dan nakon carski rez, dijeta se širi - možete jesti kašu, malo meso, kuhano meso, slatki čaj. Od trećeg dana prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane. Obično se provodi pastom za čišćenje radi normalizacije funkcije crijeva otprilike 24 sata nakon operacije.

Ako govorimo o podršci lijekovima u prvim danima nakon cezariannog dijela, onda bi anestetici trebali biti propisani za parturient. Anestezija je obično potrebna za prva 2-3 dana, a zatim se postupno napušta.

Osim lijekova protiv bolova, lijekovi se propisuju kako bi se smanjila maternica, te lijekovi koji normaliziraju funkciju gastrointestinalnog trakta. Kako bi se izbjegle zarazne komplikacije, nakon carskog reza (najčešće hitne), često se propisuju antibiotici. Nakon planiranog carskog - obično bez njih.

Najviše zabrinjavajuće nakon operacije, puerperal može biti isporučen šavom: može se ozlijediti, osobito uz čak i malo opterećenje, treba ga povezati dnevno, osim toga, abdomena i šavna površina ne mogu se namočiti tijekom prvog tjedna nakon carskog rezima. Osjećaji boli brzo slabe - do trećeg dana, većina žena koje su rodile odustaje od lijekova protiv bolova. Sedmoga dana nakon operacije šavovi se uklanjaju, osim ako se ne moraju sami rastopiti. Nakon što se šava iscjeljuje, bit će gotovo nevidljiva i ni na koji način neće ometati mladu majku. Naravno, ako će pažljivo pratiti sve preporuke liječnika.

Što se događa ženi u postoperativnom razdoblju nakon carskog reza

Postoje takve situacije kada žena ne može roditi dijete na prirodan način. Razlozi za to mogu biti razni čimbenici, na primjer, nezadovoljavajuće stanje zdravlja žene ili fetusa, anatomska obilježja žene, nepravilno mjesto fetusa u maternici i još mnogo toga. U tim slučajevima koristi se carski rez.

Danas, tehnologija ove operacije smanjuje rizik za zdravlje i za žene i djecu. Ali, kao i svaka operacija, carski rez zahtijeva dugo postoperativno liječenje, kompleks koji uključuje različite antibiotike, analgetike i, u pravilu, intravensku i intramuskularnu primjenu fizioloških rješenja. Sve je to neophodno kako bi se smanjio rizik od infekcije nakon operacije, smanjili prag boli i pomogli da se žensko tijelo oporavi što je prije moguće.

Kako je oporavak nakon operacije?

Za većinu žena, nakon češkog dijela, postoperativno razdoblje je znatno izazovnije od same operacije.

Žena može imati:

 • jaka bol u području trbušnog incizije;
 • problemi s pražnjenjem i mokrenjem;
 • bolovi u trbuhu povezani s akumulacijom plina i kontrakcijom maternice;
 • mučninu i povraćanje tijekom prvih dana nakon operacije;
 • učinci: učinci anestezije, vrtoglavica, zamagljena memorija, halucinacije i još mnogo toga.

Odmah nakon operacije, žena stavlja mjehur na trbuh i ubrizgava smanjenje droga (oksitocin, itd.). Dakle, ubrzajte proces kontrakcije maternice u prvih sati nakon porođaja. Prvih 24 sata, pacijentu je zabranjeno ustajati samostalno iz kreveta. Budući da se rizik od divergencije šava i infekcije u njemu kada se pokušava povećati.

Unutar 5 dana tijek uzimanja antibiotika je obvezan, kako bi se spriječio razvoj infekcije. Kao i kod bilo koje rane, rez koji je napravljen za vrijeme operacije, dugo će ometati ženu. Osjećat će tešku bol u bilo kojem pokretu. Zbog toga su propisan lijekovi protiv narkotika, nakon čega je bol blijed, ali istodobno svijest je zamagljena. Kao rezultat toga, žena može imati "simptome pražnjenja od anestezije", to jest djelomična gubitka memorije, halucinacije, vrtoglavica, povraćanje i mučnina, dezorijentacija i poremećaji spavanja.

Ako je tijekom operacije uložena cijev u grlo (intubacija) kroz koju je anestezija isporučena, moguće posljedice bi bile:

 • oticanje grkljana;
 • privremena paraliza vokalnih užeta;
 • grčenja grkljana i bronha;
 • upaljeno grlo;
 • pojava upalnih procesa.

Intubacija može dovesti do upale pluća. Da biste spriječili pojavu bolesti, trebate proširiti i očistiti pluća preostale anestezije. Da bi to učinili, žena bi trebala biti svakodnevno vježbe disanja. Tijekom vježbe, rez treba poduprijeti jastukom.

kontrakcije maternice nakon carskog reza ranim danima ide slabo, tako da smanjenje lijekovi propisani, zbog čega se žena osjeća grčeve bol u trbuhu, koji se komplicira operacijski rana i nadutost, što također izvršio pritisak na zglob, što uzrokuje još više boli tijekom trudova. Kada se žena u radu ne može nositi s akumuliranim plinovima, ona može biti isporučena s ispušnom cijevi ili s obzirom na klistir.
Odmah nakon operacije, žena je umetnuta kateter u uretru. Po isteku 24 sata povuče se. Nemoguće je potpuno napuniti mokraćni mjehur, jer puno pritiska na šav. Stoga, ako majka ima problema s mokrenjem, može se vratiti.

Prva 2 - 3 dana unosa hrane je svedena na minimum, jer se može povraćanje i potrebu za pražnjenjem da ne može dopustiti ovih dana, jer postoji velika opasnost od divergencije šavova na najmanji napetost trbušne mišiće. Tijekom tog perioda, žensko tijelo održava se ubrizgavanjem tekućine sa svim potrebnim mineralima i vitaminima intravenozno.

Rizik infekcije u trbušnoj šupljini tijekom operacije je vrlo visok. I iako se vjeruje da je porast tjelesne temperature nakon porođaja prilično prirodan fenomen, u ovom slučaju potrebno je pažljivo pratiti njegove fluktuacije. Ako povišena temperatura nakon cezariannog dijela traje duže od 2-3 dana, postoji mogućnost da je infekcija ušla u tijelo i liječenje treba odmah početi. Kasni tretman može rezultirati prepunom zdravlja žene.

Drugi problem s kojim se žena suočava je prekomjerno znojenje i formiranje edema nakon carskog reza. To se smatra normalnim stanjem nakon porođaja, međutim, to je komplicirano činjenicom da je žena u radnom tijelu ograničena u kretanju, stoga je potrebno intenzivnije rješavati edem. Uostalom, otekline u nogama mogu dovesti do stvaranja vene varikoznih i tromboflebitisa. Stoga je u postoperativnom periodu preporučljivo nositi čarape. Na konzultaciji s liječnikom, žena može naučiti kako spriječiti ili smanjiti edem. Pročitajte više o tome kako ukloniti oticanje od stopala nakon porođaja →

Šavovi se uklanjaju oko 4-5 dana. U rijetkim slučajevima, od 6 do 7. U pravilu, nakon završetka uzimanja antibiotika i uklanjanja šavova, žena se ispušta i može se sigurno vratiti kući sa bebom, naravno, samo kada je stanje žene i djeteta zadovoljavajuće.

Učinci operacije

Nakon što se dijete ukloni iz maternice, žena se zalijepi i na trbušni zid i na zidove uterusa. Vjerojatnost dijastaze u ovom slučaju (divergencija rubova šava između mišića rektuma abdominisa) vrlo je visoka. To će zahtijevati pomoć kirurga. Često, liječenje dijastaze provodi se u kombinaciji s posebnim vježbama.

Iznad šavova mogu se formirati tzv. Keloidni ožiljci (rast crvene boje), koje bi trebalo liječiti samo stručnjak.

Ako nakon operacije šava izgleda ružno i vrlo je upečatljivo, možete koristiti pomoć kirurga ili kozmetičara. Danas postoje razne metode za ispravljanje šavova, čineći ga ravnomjernijim i gotovo neprimjetnim. Na primjer, mljevenje šavova, izglađivanje ili istiskivanje.

Ali nakon carskog rezanja, šav na abdomenu ne bi trebao poremetiti ženu kao šavova na zidovima maternice. Uostalom, ovisi o tome kako će kasnija trudnoća i sam porod.

Mjesečno nakon operacije traje isto razdoblje nakon vaginalne dostave, približno 28 do 40 dana. Ako postoje komplikacije, tada postupak čišćenja maternice može potrajati i do 2 - 2,5 mjeseca.

Što se tiče dojenja, nema nikakvih posljedica operacije. Mlijeko se javlja otprilike u isto vrijeme nakon prirodnog porođaja, oko 3-4 dana, ali hranjenje je nemoguće zbog antibiotika. Stoga, tijekom tog perioda, dijete se hrani isključivo iz boce, nakon čega se navikne na njega i ne uzima grudi.

Sprječavanje komplikacija

Kao prevencija komplikacija u postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti stanje tijela. I prije svega na šavovima i na boji i količini iscjedka. Izbjegavajte opterećenja i težine dizanja, pokušajte zadržati aktivan stil života, samo, naravno, umjereno i bez fanatizma. Učinite laganu gimnastiku.

Ako ustanovite da je boja iscjedka promijenjena, njihov se broj povećava ili smanjuje, razlika u šavovima, groznica i teška bol u donjem dijelu trbuha - odmah se obratite svom liječniku! Vaše tijelo treba pregledati i po potrebi liječiti.

Cezarijska sekcija nije šala, to je prava operacija, posljedice koje mogu biti vrlo različite.

uspostavljanje dojenje

Kao što je ranije rečeno, dok je žena koja se trudi podvrgnuta antibiotskom tretmanu, dijete se ne stavlja na dojku i postoji rizik da dijete neće uzeti majčinu dojku, kako je navikao jesti iz boce. No, postoji i drugi rizik od neprestanog dojenja nakon carskog rezima - nedostatka mlijeka ili nedostatka mlijeka.
Kako bi se to spriječilo, ženu koja radi trebao bi se dekantirati svaka dva sata pet minuta. Pauza noću ne smije biti duža od 6 sati. To će omogućiti razvoj žurbe majčinog mlijeka.

Što se tiče odbijanja djeteta iz dojke, sve ovisi o vama. Ako imate iskrenu želju za dojenjem, zasigurno ćete uspjeti. Nakon što ste otpustili iz bolnice, pokušajte ne davati bebino mlijeko iz boce. Pokušajte ga češće primijeniti na prsa. Jednog dana, u nazočnosti mlijeka, on će i dalje uzeti prsa, a možete nastaviti dojenje bez ikakvih problema!

Ako niste sigurni da ćete moći uspostaviti dojenje, posjetite razne forume, pročitajte recenzije onih koji su već prošli postoperativno razdoblje nakon carskog rezima i uspostavili dojenje. Možda je ovo mjesto gdje ćete naći mnogo korisnih informacija.

Slika oporavka

Proces obnove figure nakon carske sekcije traži puno vremena. Prvo, moguće je početi obavljati fizičke vježbe tek nakon pregleda liječnika i njegovog odobrenja. Drugo, morate početi s minimalnim opterećenjima na tijelu, postupno ih povećavajući. Treće, trebate prilagoditi svoju prehranu, pripremati hranu s niskom kalorikom s visokim sadržajem vlakana.

Zapamtite da sport kao i nakon cezariannog dijela, i nakon prirodnog porođaja, vrlo snažno utječe na laktaciju. Okus mlijeka može se promijeniti, nakon čega će dijete nevoljko sisati dojku i može potpuno nestati, a zatim ćete morati prenijeti dijete do umjetne hranjenja.

Najbolje je otići u teretanu i naći se trener koji će vam stvoriti program posebno za gubitak težine i pooštravanje kože, uzimajući u obzir osobitosti vašeg položaja. Saznajte od prijatelja ili pogledajte recenzije i preporuke drugih žena, gdje se u svom gradu možete prijaviti za pojedine lekcije dobrom treneru.

Da biste dobili osloboditi od celulita će pomoći masaže uz korištenje anti-celulita masaže. Masaža se može obavljati samostalno, tj. S vašim rukama ili uz pomoć masažera. Ako postoji prilika, onda je bolje koristiti usluge masažnog terapeuta.

dijeta

Ne može se govoriti o prehrani nakon carskog rezima! Tijelo je već oslabjelo nakon operacije, potrebno je oporaviti, a osim toga, količina i kvaliteta mlijeka u potpunosti ovisi o hrani koju majka konzumira.

Da biste izgubili težinu nakon trudnoće, nije potrebno "sjediti" na strogu prehranu, ograničiti se na sve i riskirati gubljenje mlijeka. Kilograme u većini slučajeva odlaze sami. Međutim, taj proces traži vremena. Ali ako želite ranije izgubiti težinu, trebate samo gledati vašu prehranu.

Isključite iz prehrane brašna i konditorskih proizvoda, masne i pržene hrane. Poželjno je odvojiti hranu. Pojite čašu vode prije jela. To će pomoći da malo zadovolji glad.

Ali imajte na umu da će dijete "sisati" sve korisne tvari iz vašeg tijela, pa ako imate divlju želju da nešto pojede, nemojte se poreći.

Općenito, nije preporučljivo "sjediti" na bilo kojoj prehrani tijekom dojenja. Igranje sporta je jedna stvar, a uskraćivanje vašeg tijela i tijela djeteta bitnih vitamina i minerala potpuno je drugačije.

Naknadna isporuka

Liječnici kažu da nakon cezariannog dijela, možete imati seks samo nakon 7 do 8 tjedana nakon operacije, i to samo ako za to nema komplikacija. Naknadna isporuka je moguća samo u trajanju od 2 do 3 godine. Tijekom tog razdoblja, trebali biste biti dobro zaštićeni, osim mehaničke zaštite, morate koristiti kontracepcijske lijekove.

U slučaju trudnoće u tom razdoblju trebalo bi izvršiti pobačaj, a po mogućnosti i na medicinski način. Budući da postupak pobačaja iscrpljuje zidove maternice, koje se već nisu uspjele oporaviti od carskog reza.
Ako je žena odlučila napustiti trudnoću, šanse za prijenos djeteta do kraja pojma iznose 1:10. Trudnoća mora biti pod strogim nadzorom liječnika.

Postpartum nakon cezariannog dijela

Tesarna sekcija - operativna isporuka. Danas je ova metoda rođenja prilično raširena. Ova situacija dovodi do sve većeg broja komplikacija trudnoće, kako od majke tako i od djeteta.

Kako se izvodi carski rez?

Cesarni dio se izvodi samo pod anestezijom. Danas postoji postupan prijelaz iz opće anestezije u spinalnu anesteziju tijekom takvih operacija. Značenje ove anestezije je "isključiti" donju polovicu tijela. Žena je svjesna, ona može uzeti svoju bebu u naručju odmah nakon uklanjanja iz maternice. Osim toga, tijekom opće anestezije, dijete dobiva određenu količinu lijekova koji se ubrizgavaju u majku i malo je "zapanjen", a pri izboru anestezije kralježnice nema takvih osobina.
Nakon anestezije urezuje se urez u donjem dijelu trbuha, otvarajući maternicu i amnionsku vrećicu s naknadnim uklanjanjem djeteta. Kao u normalnom porodu, pupčana vrpca je vezana i presijecana. Zatim, kroz rez, fetalni mjehur i placenta se ekstrahiraju. Rana je šavana u slojevima, primjenjuje se sterilno odijevanje. Uz carski rez ispod spinalne anestezije, dijete se odmah primjenjuje na majčin prsima, s općom anestezijom - nakon nekog vremena je potrebno da žena izađe iz anestezije.

Rano poslijeporođajno razdoblje

Postoperativno razdoblje nakon cezariannog dijela se ne razlikuje značajno od tog razdoblja nakon drugih trbušnih operacija. Uobičajena praksa je rana aktivacija pacijenta. Nakon 6-8 sati (ovisno o općem stanju), žena je dopušteno sjediti u krevetu; u 10-12 sati - ustati i prošetati. Ta taktika omogućuje minimalizaciju rizika od razvoja ljepljivih komplikacija u trbušnoj šupljini, zagušenja u plućima (osobito nakon anestezije intubacije).
Ako stanje majke i novorođenče ne uzrokuje zabrinutost liječniku, potom drugoga dana prenose se u komoru zajedničkog prebivališta (ako postoje takve komore). Najčešće je žena propisana antibakterijska terapija kako bi se spriječile zarazne komplikacije u postpartum periodu, kao i lijekovi protiv bolova. U tom razdoblju vrijedno je upozoriti mladu majku na previše aktivnu skrb za dijete, često ga podižući u naručju (osobito za veliku djecu) i iznenadne pokrete. Kako bi se olakšalo nelagodu u postoperativnom ožiljak, preporuča se nositi poseban zavoj koji podupire trbušne mišiće.

Trajanje razdoblja nakon poroda

Postpartum razdoblje u slučaju fiziološkog porođaja traje 40 dana. Postpartum razdoblje nakon cezariannog dijela - do 60 dana. Jedan od glavnih pokazatelja tijeka poslijeporođajnog razdoblja je tzv. Invulacija maternice: proces kontrakcije i epitelizacije unutarnje površine. Tijekom tog vremena, žene imaju različite stupnjeve krvarenja iz genitalnog trakta (lochia). Treba napomenuti da je u pravilu intenzitet pražnjenja kod žena koje su rođene u carski rez manje: nakon dostave kroz rodni kanal do ispuštanja iz maternice, priloženo je iscjedak iz više ili manje ozlijeđenog cerviksa i vagine.
Budući da je tijekom operacije ugrožena cjelovitost vlakana mišića maternice, njezinih plovila i živaca, stopa utiskivanja maternice usporava. Ako je potrebno, žena je propisana odgovarajuća medicinska terapija koja stimulira kontraktilnu aktivnost mišića maternice, što smanjuje krvarenje iz plovila oštećenih tijekom incizije. Najčešće, upravo zbog sporog smanjenja maternice nakon poroda, majka s djetetom nakon carskog reza otpušta se kući nekoliko dana kasnije nego nakon fiziološkog rada.

Hrana nakon cezariannog dijela

Higijena nakon cezariannog dijela

Postoperativni ožiljak

Planiranje obitelji nakon carskog dijela

Ponovno započinjanje seksualne aktivnosti nakon cezariannog dijela preporuča se pola do dva mjeseca nakon operacije. Do sada je neophodno posjetiti ginekolog, kako bi se osiguralo da razdoblje oporavka bude glatko, kako bi se odredile prihvatljive metode kontracepcije. Planiranje za sljedeću trudnoću je bolje da se odgodi već dvije godine - ovaj put je dovoljno da se obnovi snaga majčinog organizma, da se stvori jaki ožiljak na maternici (kako bi se utvrdila njegova kvaliteta, izvršeno ultrazvučno skeniranje)
Medicinska se praksa sada odmakne od instalacije da je carski rez u povijesti izravna kontraindikacija za prirodno porođaj u budućnosti. Često, žene koje prolaze kroz carski rez, rađaju rođendansku kanalizaciju.

Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Mama nakon cezariannog dijela. Značajke obnavljanja

Mama nakon cezariannog dijela. Značajke obnavljanja

Cezarianni dio je operativni rad.

Ponekad je situacija takva da carski rez postaje jedini način da se rodite zdravom djetetu. Različite okolnosti mogu uzrokovati prirodno porođanje nemoguće. Ne brini ako se sve tako dogodilo. Najvažnije je rođenje novog života, rođenje malog zdravog čovjeka, vaše kćeri ili sina.

Što je carski rez?

Cezarianni dio je kirurška operacija u porodici, u kojoj dijete rodi na svijet ne kroz rodni kanal, već kroz disekciju trbušnog zida i maternice.

Priprema i provođenje ove operacije ovisi o tome je li planiran carski rez ili izvanredan. U prvom slučaju ležirat ćete unaprijed u rodilištu, najčešće se to događa u 38. tjednu trudnoće (ako imate blizanke ili triplete, a zatim ranije). U drugom slučaju, liječnik obično odluči obavljati operativne porode već u procesu rada, ako postoje dobri razlozi. Vrsta anestezije odabrat će liječnik pojedinačno, na temelju specifične situacije i stanja.

Ako vam se daje leđna anestezija (epiduralna, epiduralna), vjerojatno ćete moći vidjeti bebu odmah nakon rođenja. Ako vam se daje opća anestezija, tada ćete se malo susresti s mrvicama.

Ako usporedite operaciju abdomena s prirodnim porođajem, možete vidjeti neke značajke:

- Gubitak krvi tijekom operacije znatno je veći nego kod normalnog rada, a možda će biti potrebno napuniti određenu količinu krvi na jedan ili drugi način.

- Bilo koji ulazak u trbušnu šupljinu pun je formiranja adhezija, što ne može ometati život žene i može utjecati na njegovu kvalitetu (bol u donjem dijelu trbuha, problemi s stolicom).

- Uterus nakon cezariannog dijela znatno se smanjuje nego nakon prirodnog porođaja i stoga je moguće uvođenje lijekova.

- Nakon bilo kakvog rađanja, može doći do takve komplikacije kao što je upala maternice, ali nakon operacije češće se događa, stoga bi moglo biti potrebno antibakterijsko liječenje.

- Nakon prirodnog porođaja, mlada majka diže se za nekoliko sati, a nakon operatora provodi još jedan dan u jedinici intenzivne njege pod stalnim nadzorom stručnjaka.

Čini se da žena misli da će morati ponovno proći operaciju ako mora ponovno rađati. I iako je teoretska mogućnost prirodnog porođaja nakon carskog dijela, nažalost, u praksi u našoj zemlji češće se suočava s činjenicom da liječnici i žene ne uzimaju takav rizik. Naravno, to je vrijedno razgovarati o takvoj mogućnosti. Sve u takvim slučajevima rješava pojedinačno, zajedno s liječnikom (dužničkim timom) i ženom.

Fiziološke i psihološke značajke postoperativnog razdoblja

Tijekom postpartum razdoblja u slučaju prirodnog porođaja i nakon operacije će se odvijati na različite načine. Pogledajmo značajke obnove nakon cezariannog dijela detaljnije.

Prvi dan nakon abdominalne operacije, žena provodi u BIT (jedinica intenzivne njege). Obično, prva ili dva dana, dobiva anesteziju za lijekove u obliku injekcija.

Ako postoperativno razdoblje nastavi normalno, mladi majka može početi ustati i korak nakon prebacivanja na uobičajeni postnatalni odjel (od reanimacijske kutije).

Prve dane žena je ograničeno u hrani: obično prvog dana je dopušteno koristiti samo vodu bez plina, drugi i treći dan moguće je dodati mršave juhe, četvrti i peti dan je obično dopušteno dodati kuhano i pire mršavo meso, prirodno voće voće. Postupno, crijeva vraćaju svoj posao, a žena se vraća u normalnu prehranu, ograničenje na koje će uskoro biti nametnuto dojenjem.

Tijekom bolničkog postoperativnog dana, medicinsko osoblje nadgleda vašu šav, obrađuje se i oblači se mijenjaju.

Ako oporavak ide bez ikakvih komplikacija, bit će vam ispražnjen s domom za bebe 7. dan nakon cezariannog dijela.

Ako šav nije izazvao zabrinutost vašem liječniku i bio ste siguran od roditeljske bolnice, on ne zahtijeva posebnu njegu (naravno, ako vam liječnik nije dao druge preporuke). Istina, prvi put, tuširanje, šav ne preporučuje se utrljati s krpom.

Moms nakon carskog reza obično počinje dojiti bebe kasnije nego žene nakon prirodnog porođaja, jer kasnije dobivaju mlijeko. Ali to ne znači da ne biste trebali staviti dijete na prsa. Nemojte zaboraviti da dijete treba kolostrum da ojača svoj imunitet i normalizira rad gastrointestinalnog trakta, a zadovoljstvo bliskog kontakta je zbog svoje smirenosti i osjećaja sigurnosti.

Obično, nakon operacija abdomena, pacijentu nije dopušteno dizati težine oko 2 mjeseca. Ako imate pomoćnike - dobro, a ako ne, još uvijek morate uzeti bebu u svoje ruke. Samo pokušajte to pažljivo i uštedite se što je više moguće u prva dva mjeseca.

Intimnost s partnerom nakon cezariannog dijela je moguća nakon 2 mjeseca, kada se postpartumski iscjedak - lochia zaustavi, kako ne bi zarazila šupljinu maternice koja još nije spremna za takve upoznavanje.

Obnova menstruacije nakon carskog reza najčešće se javlja u isto vrijeme kao i prirodno rađanje žena, ali ponekad se maternica može pogoršati ugovoriti i oporaviti duže zbog ožiljaka na njemu.

Tijekom seksualnog odnosa nemojte zaboraviti na eventualnu trudnoću jer ovulacija može nastati u žena već nakon 6 tjedana (5-15% slučajeva), a mogućnost nošenja nove trudnoće nakon carskog reza pojavit će se najdulje dvije godine zbog insolventnosti ožiljka na maternica (potrebno mu je vrijeme da ozdravi).

Pitanja o kontracepciji razgovaraju sa svojim liječnikom. Izbor načina zaštite ne ovisi samo o tome jeste li hranili bebu ili ne, već i na svoje stanje i želju.

Cezarski dio je poseban rod, tako da možete imati poseban fiziološki i psihološki oporavak i iskustva nakon rođenja. Uobičajeni osjećaji i raspoloženja nakon poroda mogu se pomiješati s osjećajem "neaktivnosti", neprirodnosti takve vrste, kao i možda osjećaj krivnje uzrokovan činjenicom da ne možete roditi dijete na prirodan način.

Žena koja je dijete rodila djetetu putem carskog dijela može nešto razlikovati od majke nešto drugo nego žena nakon prirodnog porođaja. Možda je to zbog činjenice da nije osjetila bolove u radu i nije sudjelovala u procesu rođenja djeteta (u uobičajenom smislu). Ako je carski rez postao hitno nakon boli koji je već bio iskusan, žena ne dobiva "rezoluciju" stanja boli od rađanja, kao da taj proces ostaje nedovršen za nju, unatoč činjenici da ima bebu u naručju.

Osjetite duboku emocionalnu vezu s mrvicama, takva majka ne može odmah. Ali sve će sigurno poboljšati, čak i ako traje još malo vremena, glavna stvar je želja i nastojanja za njom.

Ponekad je psihološki oporavak nakon operacije dulji. Može doći do promjene raspoloženja od olakšanja do tuga, i obrnuto. Za sve ovo razdoblje prolazi na svoj način, nije nužno usredotočiti se isključivo na prosječne pokazatelje. Samo znajte da je imate.

Sve mame nose postoperativno razdoblje na različite načine, fiziološki i psihološki. Neki od njih su lako obnovljeni i vrlo brzo zaboravljaju njihov porod. Često to ovisi o osobnim karakteristikama žene (optimizam, aktivnost), o motivaciji za rođenje djeteta (briga za željeno dijete skriva sve poteškoće). A neke žene općenito gledaju na operaciju spasenja od "boli i muka" koje su mogli čekati tijekom prirodnog porođaja.

U svakom slučaju, idite na negativna iskustva i nemojte se mučiti.

Ne zaboravite da je dovoljno velik postotak porođaja je carski rez, što znači da niti vi ni vaša beba nisu iznimka.

Ako ste prikazani carski rez, to je najsigurniji način da se beba rodi, a ne tragedija!

Uzmite i vrijeme za sebe, slušajte se, ako vam se čini da je razdoblje oporavka nekako pogrešno, ako se ne možete nositi s rastućim negativnim osjećajima, kontaktirajte svog psihologa za pomoć. Vaša beba treba te sretno!

Čini se da žena u žurbi ne nastavlja aktivan seksualni život nakon rođenja zbog straha: "kako će to biti sada?", "Je li sve ozdravljeno?", "Hoće li me ozlijediti?", "Neću li povrijediti ništa?" ? ", Itd. Osim ovih iskustava, umor od neprospavanih noći, neobične dužnosti, odgovornost za bebu se pridružuje. I nakon carski rez, sve ove "užitke" dodaju s više neugodnosti i misli o postoperativnom šav. Prvo, mama se boji da ga "uznemiri". Drugo, ona vjeruje da izgled neizazvanog uboda na neprivlačan želudac može uzrokovati negativne emocije u mužu. Ali sva su pitanja riješena. Ako se još niste vratili izvana, možete upotrijebiti lijepe donje rublje, pokrivajući ono što vidite svome mužu, a ne.

Prva intimnost nakon cezariannog dijela možda neće biti najprivlačnija od fizioloških razloga, a vaši strahovi i strahovi, što će značajno smanjiti raspoloženje i želju obaju partnera, također mogu utjecati. Strah će sigurno nestati s vremenom, jer senzacije postaju življe i ugodnije od blizine bliskosti. I dok tek počinjete seksati nakon rođenja, uvijek pokušavajte podići svoje duhove prije intimnih odnosa. Nije naštetiti razgovarati sa svojim mužem o svojim strahovima (naravno, prije navodne intimnosti), usput, suprug također može paziti na neke točke, pa će ovaj otvoreni razgovor biti koristan i za vas. No najvjerojatnije će se osmijeh na vaše brige, jer on ne samo razumije sve, već najvažnije - voli te.

Doista, prva intimnost nakon porođaja može biti pomalo bolna, ali uskoro će proći (oko 3-6 mjeseci nakon rođenja). Pa još nekoliko tjedana, i u potpunosti ćete se oporaviti.

Razmislite o činjenici da ćete uskoro postati ne manje atraktivni nego što ste prije bili (i neki ljudi vjeruju da je žena s djecom još privlačnija), a samo će vam trag ili tanka, neprimjetna linija ostati iz vašeg šavova.

Neke značajke psihološkog oporavka nakon carskog dijela

* Cezarejska sekcija puno je bolje tolerirati žene koje su unaprijed znale i pripremale se za to.

To je objašnjeno činjenicom da su oni više puta raspravljali o ovoj situaciji, prihvatili dovoljno potpune informacije, značajno smanjili njihovu anksioznost i navikli na tu neizbježnost. Iz toga možemo zaključiti da je potrebno pripremiti takav prijelaz događaja unaprijed u pripremne tečajeve za porođaj, budući da je proces rođenja nepredvidljiv. Cesarejska sekcija mame, koja su protivnici ove metode opstanka i sigurni su da se to neće dogoditi, trpe najgore.

Stoga, ako se pripremate za porođaj, svakako pitajte moderatora da obratite pozornost na carski rez i objasnite detaljno točke koje uzrokuju pitanja i strahove.

* Da biste "napustili" negativna pojavljivanja, što je češće moguće, govorite o vašim iskustvima.

Bilo koji rod - stres za tijelo, nakon čega će biti obnovljen. S vremenom nećete htjeti podijeliti te emocije, ali za sada su takve priče vrlo korisne. Sipajte dušu prijateljicama, poznanicima, rođacima.

Dovoljno je da se njezin suprug "žali" samo jednom, nakon povratka iz rodilišta. Tada će biti prikladno, ali često ponavljani rituali često teško prepoznaju muškarci. Činjenica je da oni ne razumiju što i kako vam mogu pomoći u takvoj situaciji, ali samo je teško slušati kako je teško i bolno za vas. I pretpostavimo da to pete putujete samo da kažete, oni ne mogu. Ovo nije ni loše ni dobro, muškarci i žene samo su drugačije uređeni. Muškarci vole radnje i emocije žena (ovo se ne odnosi na žene koje su morale poduzeti mnoge muške odgovornosti, zbog nužnosti ili vlastite želje).

* Bebe blues i postpartum depresija mogu imati svoje osobine, potonje, nažalost, nakon operativne isporuke javlja češće nego nakon prirodnih.

Budite pažljivi i budite oprezniji. Ponovno pročitajte preporuke o tome što učiniti u slučaju depresije nakon poroda. Čini se da je žena nakon carezijalnog dijela teško podnijeti situaciju, okrivljavajući se za "ne može kontrolirati proces rođenja", "ne biti u mogućnosti sudjelovati u njemu", "rođenje djeteta prošlo je kao majka sama". Misli o tome, zajedno s tjelesnom nelagodom, mogu izazvati depresivno stanje majke nakon carskog dijela, pa čak i utjecati na njezino samopouzdanje i samopoštovanje u budućnosti. Također, žene nakon carskog dijela žale se na "nedostatak komunikacije s djetetom", rekavši da ne osjećaju ništa posebno o njemu.

Ako se proces porođaja ne odvija dobro, žene, prije svega, okrivljuju se sve više, a nakon operativnog rođenja majka često osjeća krivnju, stalno se "vraća" u situaciju trudnoće i operacije.

Ako tuga, melankolija će vas potpuno mučiti, ako shvatite da su negativne emocije puno jače nego što bi trebale biti tijekom normalnih hormonalnih promjena, trebali biste potražiti pomoć od stručnjaka. Možda ste u takvom trenutku ne smeta što će se dogoditi s vama, a zatim razmislite o djetetu: to ovisi o vama ne samo fizički (hranjenje, hodanje, kupanje), već najvažnije, emocionalno.

* Pokušajte staviti bebu na prsa što je češće moguće, unatoč činjenici da je laktacija loša ili čak i odsutna (to se događa nakon operacije).

Prvo, dijete treba colostrum. Jedući ih, on će ojačati svoj imunitet, čime se štiti od mogućih infekcija.

Drugo, dojenje će pomoći poboljšanju (početka) dojenja.

Treće, takav afinitet zasigurno će uspostaviti emocionalnu vezu između vas. S bliskim fizičkim kontaktom, gledajući "vlastito stvorenje", smacking vašeg prsa, osjetit ćete val ljubavi i topline. Sve to neće biti sporo da odražava ne samo na vas, nego i na dobrobit djeteta.

Kada počnete dojenje, a zatim dajte bebu bocu (ako još nema mlijeka), nemojte stavljati bebu u krevetić. Uvijek ga hranite u rukama ili leži na krevetu s njim. Dijete bi trebalo osjetiti toplinu i otkucaje srca tijekom jela.

Biti majka, osjećaj svoje bebe, dajući mu svoju ljubav je divno bez obzira na to kako je vaše dijete došlo na svijet! :)

Tel: +7 929 9020234, +7 916 4015150 (bolje je napisati, jer često ne mogu odgovoriti na poziv zbog zauzetosti, nazvat ću vas ili pisati)

Ako živimo u različitim gradovima ili ne možete doći na recepciju na licu mjesta, samo upotrijebite Skype savjet.

Saznajte više o trudnoći, porodu, poslijepodnevnom oporavku i podizanju djeteta, možete iz mojih knjiga: "Kako je lako roditi, ili rodni vodič", "Ja sam rođen, hvala majci, ili prvoj godini života majke i bebe", "Trudnoća nakon 30 godina, ili Svjesno majčinstvo, "Strahovi budućih majki, ili Kako se nositi s poteškoćama trudnoće".

Oporavak nakon operacije

Postoperativno razdoblje nakon cezariannog dijela ovisi o karakteristikama operacije. Treba podrazumijevati da kirurške intervencije prati značajna oštećenja nekoliko tkiva. Postoje i negativni učinci anestezije. Sve ove promjene zahtijevaju od žena da slijede niz posebnih pravila usmjerenih na bržu obnovu zdravlja.

Posljedice operacije

A carski rez ima posljedice za opću dobrobiti žene. Potrebno je razmotriti takve pojave kao:

 • prisutnost i obrada šava;
 • izgled iscjedka iz maternice;
 • uklanjanje anestezije;
 • liječenje genitalnih organa;
 • pojava laktacije.

Svi ovi procesi moraju se pažljivo pratiti. Ako žena ne zna što učiniti nakon carskog rezima, trebate pomoć liječnika. Vaš liječnik će objasniti što učiniti i kako se ponašati nakon operacije.

Otpuštanje nakon operacije

Kirurška intervencija provodi se pod utjecajem anestezije. Moderni liječnici koriste dvije vrste anestezije. Za mnoge pacijente operacija se provodi pod općom anestezijom. Time se eliminira psihološka trauma majke. Ali ova metoda negativno utječe na stanje bolesnika u postpartum periodu.

U ranim danima, liječenje nakon carskog rezima osigurava medicinsko osoblje. Žena u radu je zabranjena ustati i hodati nekoliko dana. To je zbog preostalog učinka anestezije. Pod utjecajem lijeka mogu se pojaviti različite patologije živčanog sustava. Većina pacijenata navodi vrtoglavicu i tešku mučninu. Ako se u prvim danima žene u porođaju pokuša sjesti ili ustati, ti fenomeni se povećavaju.

Anestezija utječe i na dobrobit djeteta. Mala količina lijeka ulazi u tijelo fetusa tijekom operacije. Tvar uzrokuje smanjenje motoričke aktivnosti djeteta. Postaje trom. Dugo se dijete spava. Snažni refleks također može biti poremećen. Takve bebe mogu odbiti dojku. Zbog toga velik broj beba rođenih tijekom operacije hranjen je umjetnim mješavinama.

Lijek koji se koristi za anesteziju potpuno se ispire iz tijela petoga dana. Nakon toga, tijelo se počinje oporavljati. Prvi znak uklanjanja tvari je jaka bol u području šavova. Da biste smanjili bol, morate koristiti analgetske lijekove. Veliki broj analgetika isključuje dojenje. Alat bi trebao izabrati samo liječnik. Nezavisna uporaba analgetika može dovesti do razvoja problema u majci ili djetetu.

Drugi znak uklanjanja tvari iz tijela je smanjenje vrtoglavice. Žena se počinje osjećati bolje. Njezino stanje je normalizirano.

Obrada zapisa

Postpartum razdoblje nakon cezariannog odjeljka zahtijeva da žena pravilno brine o šavovima. Rez u ovoj intervenciji može imati drugačiji oblik. Često, kako bi uklonili fetus, doktori raščlanjuju područje abdomena duž fiziološkog puta. U tom području ožiljak koji se pojavljuje na mjestu rane neće biti vidljiv. Također, ovaj rez smanjuje rizik od oštećenja djeteta.

Ako je žena podvrgnuta izlaganju opasnosti, rana se može postaviti uzdužno. Ova intervencija omogućuje liječniku da brzo djetetu daje pristup kisiku. Ali rana će dugo biti izliječena. Ožiljak nakon uzdužnog dijela za nuždu je grub.

Rubovi reznog dijela pričvršćeni su na različite načine. Većina liječnika koristi svilenu i samoupojivu nit za tu svrhu. Svileno vlakno ne ostavlja tragove na buragu. Ova se nit primjenjuje samo na vanjskim rubovima rane. Tkivo mišića pričvršćeno je s topljivom nitom. Potpuni nestanak čvorova javlja se za nekoliko tjedana. Maternica je povezana s istim materijalom. Za hitnu carski rez, ponekad se koriste zavoji. Izrađene su od medicinskog metala koji ne prolazi kemijske reakcije u tijelu pacijenta.

Nakon operacije, šavovi trebaju biti pravilno obrađeni. U bolnici, liječenje šavovima obavlja medicinska sestra. Površina rane se ispire antiseptičkom otopinom i bogato podmazuje sa sredstvom za sušenje. Da biste to učinili, bolnica koristi sjajno zelenu boju. Fukortsin se rjeđe koristi. Nakon temeljitog čišćenja, šavovi se zatvaraju postoperativnom krpom. Obloga je izrađena od prirodnih materijala i ima posebnu podlogu. Ne drži se rane i bezbolno se uklanja. Prvi tjedan šava se obrađuje 2 puta dnevno. U drugom tjednu obrada se može smanjiti na jednom.

Žena bi trebala shvatiti da nepravilno i nepravodobno čišćenje šavova može dovesti do razvoja komplikacija koje je teško liječiti. Ako pacijent pravilno brine o rani, uklanjanje šavova javlja se 10 dana nakon operacije.

Prvi dani trebali bi naučiti ispravno ustati. To će pomoći u izbjegavanju divergencije šavova. Zbog toga pacijent leži na njezinoj strani i spušta noge s kreveta. Nakon toga uzima se sjedeći položaj s ravnim leđima. Tek nakon toga možete ustati. Svi pokreti trebaju biti glatki i spori.

komplikacije

Nisu sve trudnice zalijepljene bez komplikacija. Prvih dana nakon carskog reza, liječnik prati stanje rane. Nepravilna briga i kontaminacija rane može dovesti do problema poput nedosljednosti. Taj se problem pojavljuje zbog visokog fizičkog napora. Da biste razumjeli što se može učiniti u nazočnosti šavova, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ako se liječenje rane provede s prekršajima, postoji opasnost od upale. Izgleda zbog teške kontaminacije rane. Patogeni mikroorganizmi naseljavaju se na površini rane koja mijenja tkivo. Teška onečišćenja također su ispunjena pretvaranjem. Pus u rezu može se pojaviti zbog akumulacije leukocita, mrtvih stanica i mikroorganizama. Kako bi se uklonio uzrok gubljenja, potrebno je pregledati terapijski postupak.

Nakon carskog režima, žena treba pratiti iscjedak rane. Prvi tjedan na njegovoj površini trebao bi izgledati ichor. Ova tekućina nastaje u oštećenim tkivima i sadrži veliki broj bijelih krvnih stanica. Ako se ne pojavi, morate obavijestiti liječnika. Vjerojatni uzrok je stvaranje šupljine između tkiva. Da bi se smanjio rizik od komplikacija je moguće uz pomoć drenaže, koji je instaliran u šav s operacijom.

I kostur se može istaknuti. Ako se šava dugo boji, smrtonosno krvarenje se smatra mogućim uzrokom. Pacijent je u hitnom ultrazvučnom pregledu koji omogućuje utvrđivanje uzroka bolesti. Da biste ispravno liječili, trebali biste slijediti propisani tretman.

Rijetki na šavu pojavljuje se fistulous kanal. Nastala je zbog djelomičnog očuvanja niti nakon operacije. Tkanine koje okružuju nit postaju upaljene. Oblikuju gnojna tekućina. Postupno, stanice tkiva umiru. Atrofija stanica potiče stvaranje kanala. Na površini šavova formira se tumor, ispunjen gnojem. Može se otvoriti samostalno. Iscjeljenje čistog kanala je dugo. Ako je pacijent primijetio bolno otvrdnjavanje tijekom palpacije, o tome obavijestiti liječnika.

Otpuštanje nakon operacije

Žena nakon carske sekcije treba pomno pratiti iscjedak. Preporuke se odnose na prva 4 tjedna poslijeoperacijskog razdoblja.

Žena trudnoća započinje s embrijom koji se pričvršćuje na zid uterusa. Za ovaj endometrija je formirana u njemu. Ovo tkivo do početka ovulacije sastoji se od nekoliko slojeva i ima debljinu od 12 mm. Tijekom trudnoće, endometrija nastavlja ljuštiti. Oblikovane su pahuljice. Nakon operacije, pahuljice se pomiješaju s krvlju i tekućinom. Ova mješavina liječnika zvala lochia. Moraju se samostalno ukloniti iz maternice. Nekoliko dana lohe su u izobilju. Zbog ove osobine, preporučuje se korištenje posebnih puerperal jastučića koji mogu apsorbirati veliku količinu tekućine. Za neko vrijeme odabir ima tamnu boju. Od drugog tjedna postoji promjena u kvaliteti lohii. Ispuštanje postaje lagano, volumen se smanjuje. Do kraja prvog mjeseca poslijeoperacijskog razdoblja, pražnjenje se zaustavlja.

Lochia nije uvijek znak čišćenja maternice. Ako je krvarenje u pražnjenju, trebate savjet liječnika. Dugotrajno pražnjenje krvi može dovesti do pogoršanja zdravlja žene. Postoji rizik od krvarenja. Hitno je tražiti njezin uzrok. Od velikog gubitka krvi žena može umrijeti.

Nemojte zbuniti lochia s uobičajenim mjesečnim. Menstruacija nakon cezariana može početi za šest mjeseci ili više. Ako se iscjedak pojavi ranije, potrebna je pomoć stručnjaka. Ispitivanje ginekologa eliminirat će odstupanje unutarnjih šavova.

Početak dojenja

Ograničenja nakon cezariannog dijela također se javljaju zbog pojave laktacije. Sposobnost dojenja se javlja pod utjecajem prolaktina. Ovaj hormon nastaje u ženskom tijelu pod utjecajem prirodnog rada.

Prije početka kontrakcija hipofiza proizvodi oksitocin. Pomaže maternici da se ugovara. Također, njegova aktivnost pridonosi povećanju razine prolaktina. Hormon dopušta mliječne žlijezde da proizvode tekućinu. U prvim danima dojke pojavljuje se kolostrum. Ova tekućina sadrži veliku količinu hranjivih tvari za bebu. Postupno se kolostrum zamjenjuje mlijekom.

Kirurška intervencija propisuje liječnik na kraju posljednjeg tromjesečja. Često, carski se provodi u 37. tjednu. U ovom trenutku, tijelo ne počinje prenatalnu pripremu. Oksitocin i prolaktin nisu formirani.

Rast prolaktina može se pojaviti na kraju prvog tjedna postoperativnog razdoblja. Da biste ubrzali izgled mlijeka, možete koristiti sljedeće metode:

 • Često povezivanje djeteta s grudima;
 • uzimanje stimulirajućih lijekova;
 • primanje smjese radi laktacije;
 • dijeta za njegu.

Mnoge žene pitaju se što se može učiniti kako bi se povećala laktacija u bolničkom okruženju. Liječnici savjetuju češće staviti dijete na prsa. Reflektirajuće dijete čini djetetu da uzima praznu žlijezdu. Pod utjecajem masažnih pokreta mlijeko počinje aktivnije proizvoditi. Ako nije moguće priložiti dijete, možete koristiti poseban uređaj.

Pumpa za grudi možete kupiti u bilo kojoj trgovini ljekarni. Postoje dvije vrste crpki dojki: ručno i električno. Ručni uređaj se nanosi na prsa i uz pomoć posebne ručice žena može dekantirati. Električni uređaj je prikladniji za uporabu. Ne treba zadržati. Kontakt s dojkama stvara vakuum. Takav uređaj vam omogućuje povećanje cirkulacije krvi u dojci i povećanje protoka mlijeka.

Tijekom operacije carske operacije, postoperativno razdoblje odvija se u bolnici. Kako biste povećali količinu mlijeka, možete se savjetovati s drugim majkama. Mnoge žene znaju da možete uzeti posebnu mješavinu koja povećava laktaciju. Također možete koristiti posebnu prehranu. To bi trebalo povećati konzumaciju durum sira i vrhnja. Može također pomoći bee mlijeku. Dolazi u obliku tableta i prodaje se u ljekarnama. Prije korištenja savjeta, potrebno je konzultirati liječnika. On će reći da ne možete koristiti za povećanje laktacije.

Ali laktacija nakon operacije nije uvijek moguća. Mnoge žene nemaju mlijeko. Liječnik također može zabraniti dojenje. Razlozi zabrane su uporaba antibiotika, negativni učinci anestezije, antibakterijska terapija.

Intimni problemi

Svi pacijenti su zainteresirani za seks kada je moguće nakon cezariana. Dopuštenje za pokretanje seksualne aktivnosti ovisi o duljini postoperativnog razdoblja. Liječnik je zainteresiran za stanje šava na stjenci maternice. Prije spolne aktivnosti trebalo bi utvrditi sljedeće pojave:

 • završetak čišćenja maternice;
 • prestanak kontraktilne aktivnosti;
 • stvaranje gustog ožiljka;
 • nema genitalne infekcije.

U drugom mjesecu nakon operacije, liječnik obavlja kontrolni pregled maternice. Provodi se pomoću ultrazvučnog uređaja. Na zaslonu liječnik pregledava prisutnost preostale tekućine u šupljini. Ako postoji nakupljanje krvi, postoji rizik od latentnog krvarenja. Prisutnost tekućine ne dopušta ženi da ima seksualni kontakt.

Važna točka studije je proučavanje debljine ožiljaka i prestanka kontraktilne aktivnosti glatkih mišića maternice. Normalna debljina ožiljnog tkiva trebala bi biti 2 mm. Ako je manje, postoji opasnost od rupture stijenke maternice tijekom spolnog odnosa. Dopuštenje se daje samo kada tkanina dosegne potrebnu debljinu.

Trebali biste ispitati stanje vaginalne mikroflore. Cezarianni dio nakon operacije povećava šanse za zamjenu zdrave patogene mikroflore. Rizik proizlazi iz oštećenja unutarnjeg sloja maternice. Tijelo svake žene sadrži uvjetno patogene mikroorganizme. Pod utjecajem kirurške intervencije može se promijeniti flora. U tom slučaju liječnik ispituje razmazivanje sastava mikroflore. Ako ne sadrži patogene mikroorganizme, liječnik dopušta seksualni život.

Prvi kontakt nakon operacije može biti neugodan za roditelja. Mišići maternice potpuno su obnovljeni tek do kraja petog mjeseca. Ožilom se također boli. Postupno, maternica uzima normalnu veličinu. Seksualni život normalizira.

Smanjen libido

Nije uvijek odmah uspostavljena seksualna aktivnost žene u postoperativnom razdoblju. Ponekad postoje problemi. Smanjeni libido može se pojaviti iz sljedećih razloga:

 • psihološko stanje;
 • nepotrebne brige za dijete;
 • umor;
 • osjećaj loše.

Tijekom prvog mjeseca kod kuće, žena može biti naglašena. To se događa zbog hormonske prilagodbe. Da pacijent ne padne u depresiju, rođaci bi trebali podupirati i pomoći. Postupno, žena će se naviknuti na novi status. Seksualna aktivnost će se vratiti u normalu.

Libido se također smanjuje zbog aktivnosti prolaktina. Na pozadini laktacije, žena je stalno zabrinuta zbog djeteta. Samo psiholog može pomoći u smanjivanju anksioznosti.

Tu je i umor. Stajanje u bolnici duže vrijeme gume ženu koja radi. Nakon operacije, ona treba odmor. Kod kuće, ne mogu se svi opustiti. Čišćenje, kuhanje, hranjenje i kupanje dijete ne dopušta disanje. U tom slučaju pomoć može promijeniti situaciju.

Problem s intimnim životom javlja se zbog pogoršanja izgleda. Žene u radu sramežljive da se uklone. Nemoguće je smanjiti težinu u postoperativnom razdoblju korištenjem uobičajenih metoda. Dijeta je zabranjena zbog laktacije. Aktivna tjelesna aktivnost je zabranjena zbog operacije. Potrajat će neko vrijeme da se vrati lik. Kako bi podržao majku, čovjek mora objasniti sve pozitivne osobine njenog novog statusa.

Cezarianna sekcija izbjegava veliki broj problema koji mogu biti uzrokovani prirodnim porođajem. Oporavak nakon operacije treba provesti prema pravilima koje izgovara liječnik. Točne aktivnosti pacijenta će smanjiti postoperativno razdoblje.