Postavite masu embrija

Bol

Masaža i gimnastika za dijete od 1-3 mjeseca

Novorođenče beba spava i jede većinu vremena, a samo mali dio dana ostaje da se probudi. Pokušajte ovo vrijeme provesti aktivno. Također nije neophodno čvrsto stegnuti dijete, bolje je ostaviti ruke i noge besplatno.

U novorođenčadi, svi pokreti su nepravilni i slučajni, još uvijek ne zna kako držati glavu uspravno. Njegovi su udovi savijeni, pritisnuti na tijelo, a prsti se skupljaju u šake. Sve je to zbog povećanog tonusa flexor mišića (fizioloških hipertonija). Na vama je odlučiti koliko će brzo kaotični pokreti nogu i ruku doći do značajnih pokreta. To ovisi o vama i razvoju mišića, što je nužno za takve pokrete. Ali što je najvažnije, kao rezultat masaže i gimnastike, beba treba razviti motoričke i senzorske dijelove mozga koji upravljaju tim pokretima.

Od trenutka rođenja, dijete ima prilično veliku prtljagu urođenih motoričkih refleksa. To uključuje hranu (usisavanje, salivaciju, gutanje) i obrambeni obrambeni (podizanje i okretanje glave od sklonijeg položaja) reflekse, kao i reflekse položaja tijela i njegovih dijelova. Na primjer, u prvih 6 mjeseci života, dijete s vodoravnog položaja na težini odbije glavu u suprotnom smjeru: od položaja prema natrag, naprijed, desno - lijevo, na stražnjem dijelu trbuha, s lijeve strane - desno. I okretanje zdjelice uzrokuje da okrene glavu zajedno s gornjim dijelom tijela u istom smjeru.

Osim toga, ako dlan dlanova dotiče objekt, odmah se aktivira hvatajući refleks, a onda dijete stisne ruku u šaku. Često majke nose prste u djetetovu dlanu: zabavljaju se kako beba reagira na njega.

Međutim, oni i drugi odrasli ne misle malo o tome što potiče razvoj djetetovog mozga. I što više ljubavi novorođenče uživa kod kuće, više se pažnje posvećuje, brže i skladno se razvija.

Refleksno mjesto dijelova tijela može se koristiti za razvoj slobodnog držanja djeteta u procesu spavanja, što je važno ne samo u smislu razvoja, već iu smislu pravilnog ostatka djeteta. Uostalom, vrlo često dijete spava na svojoj strani, pritiskom svojih ruku na prsa i crtanje noge na trbuh. A budući da spavanje u djeteta tijekom prvih mjeseci života traje oko 20 sati, "držanje embrija" ne daje mišiće dovoljno opuštanja, što može dovesti do poremećaja u posturalu u budućnosti.

Promatrajući dijete tijekom spavanja, vidjet ćete da položaj njegovih nogu jako ovisi o položaju njegovih ruku. Na primjer, ako leži na leđima, a ruke su podignute iznad glave, sami se noge mogu slobodno izravnati. Ako su ruke pritisnute na prsima, noge se odmah privlače u trbuh. U tom smislu, neposredno prije spavanja, trebate pomicati djetetove ruke iza glave i time podići vještinu proširene poze u procesu spavanja.

U trenucima budnosti, trebate što je češće moguće postaviti bebu na trbuh. Ovaj položaj mu omogućava da povisi glavu ranije i više samopouzdano, a zatim ga drži. Osim toga, okrećući ga u različitim smjerovima, dijete opaža objekte oko sebe, i kako bi se olakšala ova vježba, možete staviti presavijeni pelenac pod prsima.

Jasno je da ležeći licem prema dolje na trbuhu, dijete jednostavno mora naučiti držati glavu kako bi vidjela njegovu okolinu, a to zauzvrat razvija odgovarajuće mišiće tijela. Osim toga, ako često raširite dijete na trbuhu, vidjet ćete da se kretanje nogu i nogu (u početku kaotično) postepeno postane značajno, kao kad se puze. Možda rodbina vole gledati bebu kada leži u krevetiću, licem prema gore. No dječak se želi kretati na putu koji će jednog dana voditi hoda.

Od trenutka rođenja, dijete ima brojne reflekse kože: uzbudljivo određeno područje kože, možete potaknuti određene pokrete u bebi. Na primjer, refleks talenta je produžetak tijela pomoću luka dok ga miluje duž kralježnice, a refleks hodanja, kada stopa dodiruje potporu, prisiljava bebu na pokretanje pješačenja.

Ako stavite dijete na trbuh i rukama dodirnete noge, možete promatrati refleks koji puze, to jest, u ovom slučaju dijete "puze", počevši od potpore. Svi ovi refleksi u malom djetetu ostaju do 3-4 mjeseca.

U prvih tjedana, pa čak i mjeseci života, dok beba ima fiziološku hipertonu fleksiora, reflekse povezane s ekstenzijom trebaju se koristiti za masažu i gimnastiku. Ovaj princip temelj je svih aktivnih vježbi. Pasivne kretnje udova, koje se izvode uz pomoć odraslih osoba u određenoj dobi, ne bi trebale nastupiti, zbog povećanog mišićnog tonja postoji opasnost od zlostavljanja djece.

Do kraja prvog mjeseca života dijete popravlja oči na licu odraslih i zna se osmijehiti. Drugog mjeseca, ležeći na trbuhu, podiže glavu i okreće ga u različitim smjerovima, promatrajući velike objekte koji se kreću i osmjehne kad se jedan od odraslih naslanja na njega. Prijateljski razgovor s djetetom izaziva takozvani kompleks revitalizacije: kaotični pokreti s nogama i rukama. Ova reakcija je vrlo korisna, jer potiče razvoj pokreta, tako da morate komunicirati sa bebom što je češće moguće: korisno je za razvoj mišića.

U 3. mjesecu života, dijete se već može prevaliti na svoju stranu, a ponekad, u procesu kretanja, može slučajno završiti na trbuhu. Kada dijete dosegne ovo doba, odrasle osobe trebaju biti posebno pažljive da ne napuštaju ondje gdje se, nakon preokrenutosti, može pasti.

Dakle, glavni cilj nastave s djetetom od 1-3 mjeseca je uravnotežiti napetost ekstenzorskih mišića i savijanja nogu i ruku. Za ovo trebamo:

1. Česta komunikacija i razgovori s djetetom, koji stimulira kompleks revitalizacije.

2. Nedostatak uske veze.

3. Često okretanje djeteta na trbuhu.

4. Dnevno kupanje i plivanje.

5. Lagana masaža tijela.

6. Poticanje aktivnog pomicanja djeteta povezano s radom ekstenzora, za koje je potrebno koristiti cijeli "motorni bazen" djetetovih refleksa.

I još jedna stvar: trebate kupiti dijete veliku lopticu na napuhavanje (na primjer, lopta na plaži). Ova svijetla igračka bit će njegova prva gimnastička oprema. Osim toga, djeca vole ljuljanje na loptu, ali u isto vrijeme takve vježbe treniraju mišiće tijela i vestibularni aparat za razvoj kojih možete učiniti sljedeće: uzmite dijete u svoje ruke i nosite je u krugu. Istodobno je potrebno premjestiti ga natrag i naprijed, gore i dolje i s jedne na drugu stranu. Takva nježna stimulacija je vrlo popularna kod novorođenčadi. Dijete možete nositi oko apartmana, razgovarajući o objektima oko sebe. Morate početi s laganim pokretima, postupno povećavajući amplitudu i tempo. Ova vježba mora biti dovršena kratko prije nego dijete to želi. Onda sljedeći put čeka sljedeću lekciju s radošću.

1. Ručna masaža: glatko milovanje (6-8 puta).

2. Podignite s suprotnog položaja.

3. Masaža stopala: potezima (6-8 puta).

4. Prebacivanje na trbuh (15-20 sekundi).

5. Natrag masaža: potezima (4-5 puta).

6. produžetak kralježnice (2-3 puta na svakoj strani).

7. Masaža trbuha:

- kružni potezi (5-6 puta);

- brojač milovanja (5-6 puta);

- stroking kosi trbušni mišići (5-6 puta);

- kružnim potezima (5-6 puta).

8. Vježba za jačanje svih trbušnih mišića (2-3 puta).

9. Masaža stopala: milovanje (5-6 puta).

10. Refleksno produženje i savijanje stopala (3-4 puta).

11. Refleksna vježba "puzeći" (2-3 puta).

12. Kružna masaža dojke: vibracije i milovanje (5-6 puta).

13. Refleksno vježbanje "hodanje" (2-3 puta).

14. Tresući ruke.

15. Wiggling u "embrij" pozi (2-3 puta u svakom smjeru).

16. Mijenjati loptu.

A sada ćemo se prebaciti na detaljniji opis vježbi i tehnika masaže.

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Stavite palac u dlan djeteta. Istodobno držite lijevu ruku lijevom rukom i desnu ruku s lijevom rukom. Nalazite se u smjeru od ruke do ramena i osovinskih nabora (Sl. 1, 2). Da bi se djetetova ruka bolje opustila, potrebno je stroking na fleksibilnoj (unutarnjoj) površini. Ponovite prijam 6-8 puta.

Ručno milovanje (faza I)

Ručno pomicanje (II stupanj)

2. Podignite s suprotnog položaja

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Dajte mu dobar prst na prstima i podignite ramena iznad stola nekoliko centimetara. Čim primjetite da je dječja hvat je oslabljena ili je izraz lica zabrinutost, pažljivo ga smanjiti.

Tjelovježba treba obaviti ne više od 1 minute. Tijekom tog vremena moći ćete podići dijete 7-8 puta. Nakon 1-2 tjedna (ovisno o rezultatima), možete početi podići bebu više na takav način da će neko vrijeme zadržati svoju težinu. Važno je pohvaliti dijete kad god čvrsto zgrabi prste i kada ih oslobodi.

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Dignite desnu ruku djeteta desno i lijevu lijevu stranu.

Ubacivanje vanjske i stražnje površine stopala od stopala do bedra, nježno zaobilazeći područje koljena i pokušavajući ne dodirivati ​​prednju površinu nogu.

Svako takvo kretanje trebalo bi biti dovršeno na prednjem zubnom zavoju (slika 3, 4). Sve što trebate učiniti je 6-8 udaraca.

Stroking stopala (faza I)

Stroking noge (faza II)

4. Prebacivanje na trbuh

Stavite dijete na trbuh. U isto vrijeme, bokovi trebaju biti odvojeni od strane, a ruke bi trebale počivati ​​na njegovim podlakticama. Ova vježba temelji se na obrambenom obrambenom refleksu. U prvim tjednima svog života, dijete počinje okretati glavu, a zatim je podigne s sklonog položaja na trbuhu. Pokušajte staviti bebu na trbuh što je češće moguće, na primjer, neposredno prije hranjenja: ovo je izvrsna obuka za mišiće leđa i vrata. Trajanje vježbe određuje se pojedinačno (od 5-10 sekundi ili dulje), a s vremenom se može povećati.

Polazna pozicija: dijete leži na trbuhu, ruke su pod dojkama. Provedite stroking leđa djeteta iz stražnjice na glavu s leđa četkom. U suprotnom smjeru, kretanje masaže treba biti učinjeno s dlanom. Ponovite stroking 4-5 puta.

Do 1,5-2 mjeseca, dok dijete leži na želucu nestabilno, trebate mu masažu leđima jednom rukom, dok drugo treba držati noge u ovom trenutku. Zatim (dok raste), milovanje može biti učinjeno s obje ruke u isto vrijeme.

6. Proširenje kralješnice

Polazna pozicija: dijete leži na svojoj strani. Osigurajte noge jednom rukom, a dva prsta s drugom, nježno skliznite kralježnicu u smjeru od žrtvenika do vrata. Kao odgovor na vaše postupke, beba se mora saviti (Sl. 5). Ova vježba temelji se na urođenom refleksu Talent (kožna kralježnica). Okrenite dijete na drugu stranu, promijenite položaj ruku i učinite isto. Ova vježba mora se ponavljati nekoliko puta dnevno, tako da se mišići kralježnice bolje razvijaju.

7. Masirajte trbuh

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Postupak mora započeti kružnim udarcem (Sl. 6), koji se izvodi u smjeru kazaljke na satu. U tom slučaju, trebali biste pokušati ne pritisnuti područje pravog hipohondrija (jetra). Stroking treba ponoviti 5-6 puta.

Kontrolirajte se kako slijedi (slika 7). Stavite ruke na djetetov trbuh tako da je dlan vaše desne ruke na vrhu lijeve strane trbuha, a stražnja strana lijeve ruke nalazi se u donjem dijelu desne strane abdomen. Stroking se provodi istodobno u različitim smjerovima: palma dolje i stražnji dio četka. Prijem se ponavlja 5-6 puta. Ovo kretanje, na isti način kao i kružno ubacivanje, podudara se s kretanjem crijeva, što ga čini posebno djelotvornim u raznim poremećajima želuca.

Slijepe trbušne mišiće (sl. 8) izvodite kako slijedi: stavite obje dlanove na leđima donjeg dijela djeteta, a zatim s kopčanim pokretom usmjerite ruke jedni prema drugima, gore i naprijed, tako da se na kraju kretanja prstima pridruže preko pupka. Ponovite prijem 5-6 puta i završite s nekoliko kružnih poteza.

Masaža trbuha treba biti učinjeno ne samo tijekom dnevnih aktivnosti. To je učinkovito sredstvo za bolove u trbuhu povezane s zatvorom ili ispuštanjem plina. U terapeutske svrhe, to treba učiniti vrlo pažljivo i polako, lagano povećavajući pritisak kada je ruka u donjem lijevom trbuhu.

Stroking kosi trbušne mišiće

8. Vježba za jačanje svih mišića trbuha

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Stavite obje dlanove pod djetetovim leđima, istovremeno podupirući njegovu glavu i podupirući noge na trbuhu. Polako podignite ruke što je više moguće, a zatim ih polako spustite (slika 9).

Vježba za jačanje svih trbušnih mišića

Prilikom izvođenja ovog pokreta pazite da beba ne izgubi podršku.

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Uzmite desnu ruku za gležanj, srednji i indeks prstiju lijevog mjesta na stražnjoj strani nogu, stvarajući potporu. Pomoću palca lijeve ruke izvodite energetski kružni pokreti, milujući potplat (sl. 10). Možete izvesti ovu tehniku, "crtež" na osam stopa. Promijenite položaj ruku i masažite drugu nogu.

10. Refleksno produženje i savijanje stopala.

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Uhvatite njegovu nogu na sjenku i prstom prstom oštro pritišćite točku koja se nalazi na podnožju pri dnu prstiju. Kao odgovor na to iritacije, dijete mora saviti stopalo. Zatim, s istim prstom pod pritiskom, prstom prstom izvucite stopalo u smjeru od malog prsta do pete.

Reakcija djeteta bi trebala biti refleksno proširenje prstiju.

Svaka vježba mora se ponoviti 3-4 puta.

11. Refleksna vježba "puzanje"

Polazna pozicija: dijete leži na trbuhu, noge savijene, koljena udaljena, stopala zajedno. Bez dodirivanja na nogama bebe, lagano pomicati prste obje ruke pod metatarsus (dorzumu stopalo) dijete (Sl. 11), a zatim palac istovremeno dotaknuti obje nogama. Kao odgovor na poticaj, dijete bi trebalo energično gurati, ravnajući noge i pomicati naprijed (Slika 12). Prilikom izvođenja ove vježbe ruke trebaju biti čvrsto pritisnute na držač, inače ih dijete jednostavno gura i ostaje na mjestu.

Reflex "puzeći" (faza I)

Reflex "puzanje" (faza II)

Ova vježba temelji se na kongenitalnom refleksu nazvanom koža i noga. Fenomen koji puze u zdravom djetetu traje do 2,5-3 mjeseca. Međutim, provedba ovog kretanja zahtijeva oprez: iritirajući dječja stopala moguće je samo kada su zglobovi gležnja čvrsto učvršćeni.

12. Kružna masaža dojke

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Počnite s potezima koji trebaju biti učinjeni s obje ruke: bilo sa stražnjim prstima, ili s dlanom. Pokret bi trebao biti usmjeren od sredine prsa do strana i gore, do pazuha (slika 13).

Mijenjanje bočnih površina prsa u smjeru od sredine prsa do strane i dolje prema pazuhu (sl. 14).

Stroking prsa (faza I)

Stroking prsa (II stupanj)

Zatim morate uhvatiti djetetove prsa rukama i vrlo pažljivo, s brzim pokretima da pritisnete na prsima. Ova tehnika se odnosi na metode vibracijske masaže, što dijete uzrokuje refleksno duboko udisanje.

13. Refleksno vježbanje "hodanje"

Polazna pozicija: podignite dijete, podignite ga pod rukama i okrenite leđa (ili lice) za sebe. Zatim neka s nogama dodirne površinu stola. Ovo nadraživanje bi trebalo uzrokovati refleksne korake. "Vodite" dijete na stolu, lagano naginjući njegov torzo prema naprijed.

Prilikom izvođenja ove vježbe, morate slijediti tri važna uvjeta: prvo, beba cijelo vrijeme držati na težini, a kao drugo, to bi trebao biti oprezan da ne stisnuti prsa, i treće, treba pažljivo pratiti kako bi se osiguralo da je beba naslonjena na stol pun noga. Tipka je jako nepoželjan.

Ova vježba bi trebala biti učinjena što je češće moguće: refleksno "hodanje" pruža puno zadovoljstvo i djeci i odraslima.

14. Tresući ruke

Polazna pozicija: dijete leži na leđima. Objesite ruke na isti način kao i tijekom masaže i lagano ih protresite, lagano ih razmazavajući. Ako smatrate da se beba odupire, to znači da još nije spreman za ovu vježbu (ton mišića savijanja još je previsok). U tom slučaju, podignite udarac i idite na sljedeću stavku zaposlenja.

15. Waving u fetalnom položaju

Polazna pozicija: pridružite se djetetovim rukama na prsima, povucite savijene noge na abdomen, pridružite se nogama i širite koljena, nagnite glavu do prsa (Sl. 15). Držite udove jednom rukom i glavu s drugom. U tom položaju ("embrij" položaj) zamahnite dijete u različitim smjerovima: desno lijevo, natrag i naprijed i u krugu, u svakom smjeru 2-3 puta. Ova vježba ima smirujući učinak na živčani sustav djeteta i njegov vestibularni aparat pa se preporučuje to učiniti nekoliko puta dnevno.

Waving u pozi "embrija"

16. Mijenjati loptu

Stavite bebinu trbuhu na veliku plažu na napuhavajuću kuglu i razbijte koljena. Istodobno, držite dijete na poleđini. Swing loptu u različitim smjerovima: bočno, natrag i naprijed, i u krugu (slika 16). Raspon gibanja treba biti mali tako da se dijete ne sklizne.

Ovu vježbu treba obaviti u bilo kojem trenutku, oko 30 minuta nakon hranjenja. Glatko na lopti opušta mišiće dobro i razvija vestibularni aparat.

Swinging na loptu

Trajanje cijelog kompleksa - 15 minuta. Međutim, nije potrebno izvršiti istodobno ili potpuno. Ako beba brzo umori ili ne raspolaže, možete se ograničiti na 1-2 vježbe i masažu, a ostatak se može obavljati tijekom dana. Međutim, poželjno je održavati niz tehnika masaže i vježbi. Nemojte zaboraviti da se milovanje treba obaviti vrlo nježno i polagano, bez naglim pokretima koji sprečavaju opuštanje mišića. Ali najvažnija stvar je stalna komunikacija s djetetom: tijekom razreda, nježno ga pričajte, nastojeći na sve načine da ga održavate u dobrom raspoloženju.

Masaža za bebe

Masaža prema pravilima

Sigurno ste već morali intuitivno koristiti masažu. Ako beba ima bol u trbuhu, lagano stavite ruke na bolnu točku kako biste ublažili nelagodu. A kad dijete plače, lagano ga udari preko leđa i glave da ga smiri. Vi ste na dobrom putu. Glavna stvar je da sve radnje obavljaju redovito i prema pravilima.

Mjesto i vrijeme

Obično masaža se obavlja nakon jutarnjeg odmora ili tijekom dana prije hranjenja. Imajte na umu da bebe zamrzavaju mnogo brže od odraslih, pa izaberite najtopliju sobu u kući. Pripremite unaprijed mjesto, na primjer, stol za presvlačenje. Trebali biste imati ručnu specijalnu ulju i toplu pelenu.

Ali nemojte početi s masažom ako ste nervozni ili umorni. Dijete će to odmah osjetiti. Stoga se prvo pokušajte odvojiti od neugodnih misli. Možete pomoći smirivanju glazbe ili samo zabavnoj pjesmi. Dajte joj bebu osmijeh. I reci mu da je najljepši i najdraži. Dijete će se osmijehiti i umiriti. Sada možete zagrijati ruke i započeti postupak. Dajte svakodnevno masažu 15-20 minuta.

Pokrenite masažu po milju djetetovih ruku. Ovo će mu pomoći da se opusti.

 • Stavite palac u dlan djeteta, a druga ruka mu rukom rukom, polako se kreće od ramena do ručnog zgloba. Učinite to 4-5 puta. Zatim okrenite bebu na trbuh i istim pokretima milovanja, masirajte svaku ruku s ramena na ruku. Ponovite to nekoliko puta.
Muscle toned

Do dobi od tri mjeseca, mišići na rukama i nogama zdravog djeteta su u stanju fiziološke napetosti. Obratite pažnju na ruke bebe. Zahvaljujući masaži, hipertoni će proći brže.

Embrij Pose

Siromašan se još uvijek sjeća kako je zaštićen osjećaj u majčinom trbuhu. Zato mu jako voli ovaj položaj.

 • Jednom rukom, pričvrstite stopala i dlanove djeteta, a drugu - poduprite glavu i nagnite je na prsa. Sada ga polako tresti. Ako je dijete nestašno, obavite tu vježbu s njim. Brzo će se smiriti plač.

Prvi koraci vašeg djeteta bili su sigurni, morate trenirati mišiće nogu. Masaža stopala i koljena pomoći će im da ih ojačaju.

 • Podignite dno djeteta u dlan i upotrijebite drugu ruku da nacrtaj osam na prstima do pete. Zatim zakucajte nogu, nježno zaobilazeći koljeno. Ponovite 4-5 puta.

Da bi ojačali živčani sustav, masaža djetetova prsta i peta, lagano ih pritiskajući. Noga je koncentrirana živčana završetka, koja je odgovorna za rad cijelog organizma.

trbuh

Takva masaža ima smirujući učinak na bebu i poboljšat će proces probave koji još nije dobro uspostavljen.

 • Podmažite dlanove uljem i masažite trbuh - prvo s bočnih strana, a zatim ga udaljite u smjeru kazaljke na satu, budite pažljivi da ne previše pritisnete.

Kada je kolika lako masaža trbuha iz rebara dolje, naizmjenično ruke. Uz desni dlan, pričvrstite noge i držite ih nekoliko sekundi. Masirajte trbuh s lijevom rukom. Zatim savijte noge djetetovih koljena i pritisnite ih u trbuh. Ponovite takve pokrete 3-4 puta dnevno.

Za prerastanje pupčane vrpce tijekom masaže, 5-6 puta troše oko pupka s savijenim prstom.

kukovi

Uzgoj legova je najučinkovitija prevencija displazije.

 • Stavite dijete na leđa, savijte noge na koljenima i pritisnite na trbuh. Pažljivo ih razmazite. Učinite ovu vježbu nekoliko puta. Onda okrenite bebu na trbuh i ponovite istu stvar.
displazija

Jezgre zglobova kuka u dojenčadi su nerazvijene, njihovo oblikovanje još nije dovršeno. Stoga je vrlo važno prepoznati displasija što je ranije moguće i započeti liječenje.

Leđa

Da dijete ima snažnu kralježnicu i ispravno držanje, pružite što više pozornosti mišića.

 • Najprije lagano iskočite dijete iz vrata na stražnjicu, a zatim iz kralježnice na strane. Bentni srednji i indeksni prsti potiskuju leđima duž kralježnice. Masirajte ramena s istim pokretima. Uzmite si vremena i nemojte trpjeti ruke. Učinite ovu vježbu 5-6 puta.

Leži na loptu

Posljednji akord masaže djetetu će pružiti pravi užitak. Pomoći ćete velikoj mekom kuglu.

 • Stavite trbuh na bebu na loptu i nježno se protresite u različitim smjerovima. Da bi beba naučila držati glavu i nasloniti se na ruke, ponovite ovu vježbu nekoliko puta dnevno.

15. Waving u fetalnom položaju

P.: Dijete leži na leđima.

Skupite dijete, to jest, prekrižite ruke na prsima, podignite savijeno

noge do trbuha (širenje koljena i spajanje stopala), nagib

glava do prsa (Sl. 23).

Držite ruke i noge jednom rukom i drugom

glava ispod pazuha.

U tom položaju, nalik položaju embrija, utječe dijete

u različitim smjerovima: naprijed i natrag, lijevo i desno, u krugu

2-3 puta u svakom smjeru.

Ova vježba ima blagotvoran učinak na živčani sustav i vestibularni sustav.

aparat, pa je potrebno nekoliko puta dnevno.

16. Mijenjati loptu

Uzmi veliku lopticu na napuhavanje. Stavite bebu

trbuh na lopti, širenje koljena široko. Držite se

beba u leđima.

Letite loptu u različitim smjerovima: naprijed-natrag, bočno

i u krugu (sl. 24). Raspon kretanja bi trebao biti mali tako da

beba nije skliznula. Ova vježba može biti u bilo kojem trenutku.

dan, pola sata nakon jela. Potiče dobru relaksaciju.

i trenira vestibularni aparat.

Sl. 23. Waving u pozi "embrija"

Sl. 24. Trzaj loptu

Primjer h n e i i.

Sesija traje oko 15 minuta.

Predloženi kompleks nije nužno u potpunosti provesti

jednom. Ako je dijete preteško, brzo se umori ili je loše

raspoloženje, ograničiti masažu i 1-2 vježbe. Ostatak vas

može raditi u bilo kojem prikladnom vremenu tijekom dana.

Iskušava se niz tehnika masaže i vježbi.

spasiti. Stroking se radi lagano, polagano. nije

dopustiti iznenadne pokrete, oni ometaju opuštanje mišića.

I što je najvažnije: tijekom razreda, aktivno komunicirati s bebom,

sa srcem s njim srdačno, sretni se

Kratak opis vještina i sposobnosti

Što je novo u ponašanju djeteta?

Prvo, vrijeme za budnost raste, do 4-5 sati dnevno.

Već znate kada je bolje napraviti gimnastiku s djetetom: ujutro,

usred dana, ili navečer prije plivanja. Glavni pokazatelj uspjeha

vrijeme djetetovog dobrog raspoloženja tijekom nastave i

U dobi od 3 mjeseca, beba, koja leži na trbuhu, podiže vrh

dio tijela, naslonjen na savijene ruke, dobro drži glavu.

Zato pokušajte širiti bebu češće na trbuhu. Može

ne samo na stol za mijenjanje tijekom dnevne gimnastike,

ali na bilo kojoj tvrdoj površini (na podu, u krevetiću, dalje

kauč, itd.) tijekom dana.

Zahvaljujući ponavljanjima, kretanje ruku i nogu počinje se poboljšavati,

postaje inherentno motor. Odmarajući se na pod i

stvarajući ove neuredne pokrete, dijete otkriva da se preselio

natrag, naprijed, lijevo, desno. Otkrivanje toga zahvaljujući činjenici

položaj glave, koji mu omogućuje da gleda naprijed, dijete

razumjeti prednosti onih poteza koji ga tjeraju naprijed. to

svjesni osjećaja iskusnih pri kretanju naprijed.

U 4 mjeseca dijete je već podignuto na izravnavanje ruku,

oslanjajući se samo na dlan vaše ruke. Važno je da je dječja četka dobra

otvorene, prstima su se uspravili. Pljeskajte dlanovima da to postignete

dječak na dlanovima, na raznim tvrdom podlogama

(stol, zidovi itd.).

Dijete od tri do četiri mjeseca postaje sve društveno: počinje

"Beating" često osmjesima. Na žalbu odraslih i s ljubavlju

razgovor odgovara s "kompleksom revitalizacije": radost se izražava u osmijehu,

zvukovi i aktivni pokreti ruku i nogu (čini se da se dijete smije

cijelo tijelo). Održavajte ovu izuzetno korisnu reakciju.

česta komunikacija s djetetom.

Dijete počinje pokazivati ​​interes za igračke: proteže se na njih, i na

Već 4 mjeseca bilježe, potiskuju i drže ih. Uzmi nekoliko

svijetle, udobne za hvatanje igračaka. Poželjno je da su zveckali

dugo zaobljena ručka; predmeta s ravnim ili složenim ručkom

Oni se preporučuju jer ih, uhvativši ih rukom, dijete ne protivi

thumb, što dodatno sprečava razvoj manualne vještine.

Vjerojatno ste se obratili pozornost na to kako drukčije drže učenici

olovkom ili olovkom - ta se vještina formira u djetinjstvu.

Pri rođenju, dijete zgrabi predmete potpuno nasumično i nepravilno.

Glavna stvar nije da on može zadržati, ali to

ne mogu pustiti. No, dok dijete raste, kretanja njegovih ruku

postati više usredotočeni. Sada može otpustiti opasno

ili bolan predmet, uzeti atraktivne igračke.

Do 3 mjeseca, fiziološki hiper tonus nosača ruku nestaje,

a zatim, za 4 mjeseca - i noge. Pokreti ekstremiteta postaju slobodni

i točniji. Tako možete unijeti pasivne vježbe u nastavu,

počevši od najjednostavnijih i složenijih.

U drugom kompleksu, daju se pasivne vježbe za ruke i noge djeteta,

i najprije su najbolje obaviti s laganim trese (vibracije).

Za trening mišiće leđa, trbuha, vrata i nogu i dalje koristiti

kongenitalni refleksi, osobito posturalni refleksi

Tijelo. Već znate to u horizontalnom položaju na težini djeteta

odbacuje glavu na korektivnu stranu: na stražnjoj strani leđa, na leđima

- naprijed, desno - lijevo, lijevo - desno. Hrabro se okrenuti

beba u zraku, trenirajte njegov vestibularni aparat.

Obratite posebnu pozornost na stvaranje ispravne vještine.

okrećući se od leđa do trbuha. Do 4 mjeseca beba se okreće

sam i treba samo malu pomoć

odrasla osoba. Pazite da ne ostavljate bebu bez nadzora.

gdje on, okretanje, može pasti.

Zanimanja postaju dulja, ali njihovo trajanje

odaberite individualno, na temelju mogućnosti svog djeteta. oni

vježbe da niste imali vremena učiniti, prebacite se na drugu udobnu

za vas i bebu.

Masaža postaje sve intenzivna: uvodi se nova tehnika -

trljajući je s jastučićima blago savijenih prstiju ili

nanesite trljanje prstena.

Masaža svih dijelova tijela bi trebala započeti i završiti milovati,

koja smiruje dijete i dobro opušta mišiće.

Dakle, svrha nastave s djetetom od 3-4 mjeseca je:

- normalizacija tonova nogu,

- obrazovanje prvih vještina u promjeni položaja tijela,

- razvoj manualne vještine.

- česta komunikacija s djetetom,

- gniježđenje u hvataljkama igračaka prikladnih za hvatanje,

- topla kupka i kupanje,

- energičnija masaža

- aktivni pokreti temeljeni na urođenim refleksima,

Masaža za bebe.

Masaža za bebe. Masaža za bebe

Masaža prema pravilima

Sigurno ste već morali intuitivno koristiti masažu. Ako beba ima bol u trbuhu, lagano stavite ruke na bolnu točku kako biste ublažili nelagodu. A kad dijete plače, lagano ga udari preko leđa i glave da ga smiri. Vi ste na dobrom putu. Glavna stvar je da sve radnje obavljaju redovito i prema pravilima.

Mjesto i vrijeme

Obično masaža se obavlja nakon jutarnjeg odmora ili tijekom dana prije hranjenja. Imajte na umu da bebe zamrzavaju mnogo brže od odraslih, pa izaberite najtopliju sobu u kući. Pripremite unaprijed mjesto, na primjer, stol za presvlačenje. Trebali biste imati ručnu specijalnu ulju i toplu pelenu.

Ali nemojte početi s masažom ako ste nervozni ili umorni. Dijete će to odmah osjetiti. Stoga se prvo pokušajte odvojiti od neugodnih misli. Možete pomoći smirivanju glazbe ili samo zabavnoj pjesmi. Dajte joj bebu osmijeh. I reci mu da je najljepši i najdraži. Dijete će se osmijehiti i umiriti. Sada možete zagrijati ruke i započeti postupak. Dajte svakodnevno masažu 15-20 minuta.

ruke

Pokrenite masažu po milju djetetovih ruku. Ovo će mu pomoći da se opusti.

 • Stavite palac u dlan djeteta, a druga ruka mu rukom rukom, polako se kreće od ramena do ručnog zgloba. Učinite to 4-5 puta. Zatim okrenite bebu na trbuh i istim pokretima milovanja, masirajte svaku ruku s ramena na ruku. Ponovite to nekoliko puta. ight: normalno; ">


Fotografija 2 Embrij Pose

Embrij Pose

Siromašan se još uvijek sjeća kako je zaštićen osjećaj u majčinom trbuhu. Zato mu jako voli ovaj položaj.

 • Jednom rukom, pričvrstite stopala i dlanove djeteta, a drugu - poduprite glavu i nagnite je na prsa. Sada ga polako tresti. Ako je dijete nestašno, obavite tu vježbu s njim. Brzo će se smiriti plač. : Times: New Roman "," serif "i" Times New Roman "," font ": Noge

Prvi koraci vašeg djeteta bili su sigurni, morate trenirati mišiće nogu. Masaža stopala i koljena pomoći će im da ih ojačaju.

 • Podignite dno djeteta u dlan i upotrijebite drugu ruku da nacrtaj osam na prstima do pete. Zatim zakucajte nogu, nježno zaobilazeći koljeno. Ponovite 4-5 puta. 2pt; Times New Roman; RU;


Slika 6 Za prerastanje pupčane vrpce

Za prerastanje pupčane vrpce tijekom masaže, 5-6 puta troše oko pupka s savijenim prstom.

kukovi

Uzgoj legova je najučinkovitija prevencija displazije.

 • Stavite dijete na leđa, savijte noge na koljenima i pritisnite na trbuh. Pažljivo ih razmazite. Učinite ovu vježbu nekoliko puta. Onda okrenite bebu na trbuh i ponovite istu stvar. > displazija

Jezgre zglobova kuka u dojenčadi su nerazvijene, njihovo oblikovanje još nije dovršeno. Stoga je vrlo važno prepoznati displasija što je ranije moguće i započeti liječenje.

Leđa

Da dijete ima snažnu kralježnicu i ispravno držanje, pružite što više pozornosti mišića.

 • Najprije lagano iskočite dijete iz vrata na stražnjicu, a zatim iz kralježnice na strane. Bentni srednji i indeksni prsti potiskuju leđima duž kralježnice. Masirajte ramena s istim pokretima. Uzmite si vremena i nemojte trpjeti ruke. Učinite ovu vježbu 5-6 puta. „>


Fotografija 11 Leži na loptu

Leži na loptu

Posljednji akord masaže djetetu će pružiti pravi užitak. Pomoći ćete velikoj mekom kuglu.

 • Stavite trbuh na bebu na loptu i nježno se protresite u različitim smjerovima. Da bi beba naučila držati glavu i nasloniti se na ruke, ponovite ovu vježbu nekoliko puta dnevno.

13. Wiggling u fetalnom položaju.

13. Wiggling u fetalnom položaju.

S prstima jedne strane, učvrstite stopala bebe, a s druge strane poduprite njegovu glavu. U rukama bebe možete dati malu igračku ili zveckanje.

U tom položaju zakrenite je u različitim smjerovima: desno lijevo, naprijed-natrag iu krug (sl. 47).

Sl. 47.

Wiggling u pozi "embrija"

Slična poglavlja iz drugih knjiga

15. Waving u fetalnom položaju

15. Vijenje u položaju "embrija" Polazni položaj: pridružite se djetetovim rukama na prsima, povucite savijene noge na abdomen, pridružite se stopalima i širite koljena, nagnite glavu do prsa (Sl. 15). Držite udove jednom rukom i glavu s drugom. U tom položaju

15. Ljuljanje na loptu

15. Stavite bebu na loptu na loptu i lagano nagnuti naprijed, natrag i unutra.

15. Ljuljanje na loptu

15. Skočite na loptu. Stavite dijete na loptu s trbuščićem i izvodite jiggling naprijed-natrag tako da dijete gura noge prema površini poda ili stola. Zatim gurnite dijete na leđa i povremeno ga ljulja na loptu u različitim smjerovima.

Kritična razdoblja razvoja embrija i fetusa

Kritična razdoblja razvoja embrija i fetusa Dakle, cijeli proces stvaranja funkcionalnog sustava majke-placente-fetusa javlja se neravnomjerno. Moguće je izdvojiti razdoblja najveće osjetljivosti razvijajućih stanica (tijekom progresije) i embrija (u

Velika okreta (duge lutnje)

Velika okreta (dugo klimanje) Vježbe za opuštanje očiju i cijelo tijelo uključuju velike zavoje. Stajati uspravno, okrenuti prema prozoru najbolje (bilo bi lijepo ako je na prozoru bilo rešetke s vertikalnim šipkama ili bilo kakav drugi

Utjecaj vitamina na razvoj embrija

Utjecaj vitamina na razvoj embrija Znanstvena istraživanja pokazala su da neuravnotežena ishrana može negativno utjecati na razvoj djeteta u maternici, uz negativne genetske čimbenike ili infekcije. najviše

Poglavlje 8. Okretanje, ljuljanje, ljuljanje

Poglavlje 8. Okreće se, ljuljanje, ljuljanje U ovom ćemo poglavlju raspravljati o drugoj metodi ublažavanja mentalnog i fizičkog stresa prema Batesu. Želim odmah primijetiti da će knjiga opisati samo četiri temeljne metode opuštanja koje nam je ostavio Bates. Svi oni

Noseći mahati

Medvjed za ljuljanje Vrlo jednostavna, ali i vrlo korisna vježba - ljuljanje smiruje svaki mišić. Ustajte ravno, opustite se. Swing s jedne na drugu stranu. Mješanje od pete do stopala, desno-lijevo, desno-lijevo. Već se čini da niste sami

Skoči i okreće se

Zamah i okretanje Čim se osoba počne kretati, okolni materijalni svijet odmah počinje kretati prema njemu. Djeca posebno dobro vide ovaj vizualni efekt, koji se neprestano vide kao bliski objekti - drveće, stupovi, kuće -

Embrijska riječ

Riječ za zaštitu od embrija Gdje je početak kraja s kojim počinje početak? Kozma Prutkov Već je jasno da je korištenje embrija u medicini pitanje vremena. Fleksibilni morali traže mogućnosti za "rješavanje osjetljivih pitanja" na ovom osjetljivom području

Razvoj embrija i fetusa

Razvoj embrija i fetusa Prvi mjesec intrauterinog razvoja je razdoblje najintenzivnijeg rasta u životu organizma: u usporedbi s zigosom, embrij se povećava 10.000 puta, a prvi tjedan. Jaje nastalo nakon oplodnje pomiče iz jajovoda do

Blok zagrijavanja asane. Vinyasa 4 (asana "Pjega embrija")

Blok zagrijavanja asane. Vinyasa 4 (asana "Embrijsko držanje") Učinak: stabilizacija disanja, usklađivanje mišića prsnog koša. Izvorni položaj je na petama, prsa se oslanjaju na noge, a glava je na podu. Ruke i ruke leže na podu s dlanovima gore, polako se razvijaju

Na položaju Lea

O položaju Leona Učinak postupka može se pojačati pomoću Leoove yoge ("simbol lava") nakon pranja nazofarinksa. Pozadina uključuje mišiće grla, ton koji se brzo povećava, a rizik od bolesti se smanjuje. Opcija 1: vježba se izvodi u bilo kojem

Vježba 3: Duga kretnja

Vježba 3: Duga kolebanja S gledišta holističke medicine postoji samo jedna bolest - stagnacija krvi u plućima. Postoji samo jedan lijek za ovu bolest - poboljšanje cirkulacije krvi. Sve dok je protok krvi, energija i iscjeljivanje blokirani u tijelu

3.4.3. Velika okreta (duge lutnje)

3.4.3. Big Turns (Long Wiggle) Vježbe usmjerene na postizanje opuštanja cijelog tijela, uključujući oči, široko se koriste u sustavu Bates. Njihov drugi zadatak je da služi kao pripremna etapa za vježbe niza malih zavoja.

3.4.4. Mali zavoji (kratki zavij)

3.4.4. Mali obrasci (kratki valovi) Ove vježbe, koje se, kada se izvode, ili drže glave u različitim smjerovima ili male zavoje, definirane su na engleskom jeziku u jednoj riječi. Specifičnosti tehnike prevođenja i vježbanja

Gimnastika za novorođenčad

Navedene su 7 posebnih prilagođenih gimnastičkih vježbi za novorođenčad. Ulazak u niz članaka o dječjoj gimnastici. Također na kraju možete gledati videozapis o pravilnoj masaži bebe u roku od jednog mjeseca.

Gimnastičke vježbe (prilagođene vježbe za bebu)

Stavljanje novorođenčeta na trbuh.

Cilj: ojačati leđa i vrat djeteta.

Stavite novorođen trbuh na čvrstu i ravnu površinu. Nježno rastresite noge i povucite ručice prema naprijed. Ako je dijete umorno ili teško držati glavu, okrenite ga na bok. Širenje mrvice na trbuščić nekoliko puta dnevno od 2 do 3 do 10-15 minuta.

Stavljanje novorođenčeta na svoju stranu.

Cilj: ojačati mišiće leđa, vrata, abdomena i ramena pojasa bebe.

Postavite novorođenčad na svoju stranu na čvrstu i ravnu površinu, prikladno postavljati ruke i noge. Ako dijete nije ugodno, položite tanki pokrivač na stol nekoliko puta. Nemojte zaboraviti mijenjati strane, 10-15 minuta preporuča se 4 do 6 puta promijeniti položaj djeteta.

3. Udaranje.

Svrha: jačanje mišića nogu i poticanje refleksne podrške.

Novorođenče leži na leđima. Podrška može biti, primjerice, napuhana kugla ili trbuh. Stajati na stranu djetetovih stopala, tako da jedna od nogu će ostati na trbuhu. Pričekajte da dijete prestane gurati od vas. Učinite isto s drugom nogu. S vježbom kugle izvodi se na istom principu. Alternativno, donijeti loptu lijevo, a zatim na desnu nogu, pritisnite ga na noge.

4. oslanjanje na ruke.

Cilj: ojačati mišiće ramena i ruke novorođenčeta.

Stavljajući dijete na trbuh, lagano podigne tijelo, stavljajući jastuk ispod prsnog koša i pod rukama. Nose ručice mrvica prema naprijed i lagano raširite ramena, lagano pritiskajući područje između lopatica ramena. Tako dijete će uzeti ispravnu poziciju i naučiti se osloniti na podlakticu.

5. Jednostavne vježbe disanja za novorođenčad.

Cilj: jačanje mišića leđa i prsa, poboljšanje kvalitete udisaja i izdisaja, razvoj mišićne snage dijafragme.

Izvedeno u dva položaja: okomito i uspravno. Držanje djeteta uspravno, učvršćivanje tijela jednim rukama, s drugom svjetlo i ritmični pritisak na leđima u prsnom području. Zatim lagano udahnite cijeli leđa djeteta glatkim i mekim pokretima. Gledajte položaj glave djeteta. Treba ga okrenuti na stranu i jedan obraz na leđima.

Zatim stavite dijete na leđa na koljena, tako da s nogama leži na trbuhu. Također izvodite lagani pritisak na prsima, postavljajte ruke duž rubova u obliku božićnog drvca ili s jednom rukom u položaju okomito na sternum. Sila pritiskanja treba biti jedva primjetna, ali dovoljna da stimulira funkciju disanja i jača mišiće.

6. Penjanje embrija.

Cilj: smanjiti mišićni ton, ublažiti nervoznu i mišićnu napetost.

Dijete leži na leđima. Jednom rukom, zaključajte ruke i noge, povezujući noge i ruke na razini trbuha. S druge strane držite glavu, malo naginjajući prema naprijed. U isto vrijeme, ruke i noge su sami savijeni (u poziciji joge ili na turskom).

Koljena i laktovi novorođenčeta trebaju biti odvojeni na stranu, a brada je pritisnuta na prsa. U tom položaju izvedite nekoliko nagiba na strane i naprijed-natrag. Ova vježba djeluje vrlo dobro na vestibularnom aparatu i na živčanom sustavu djece.

7. Wiggle na loptu.

Cilj: obučavanje vestibularnog aparata, smanjenje mišićnog tonusa, ublažavanje nervnih i mišićnih napetosti.

Stavite dijete na trbuh na lopti (promjera otprilike jednak rast mrvice), držeći ga jednom rukom u potkoljenice (snimanje „stola”), a drugi - u području lopatica. Swing beba na loptu na strane i natrag i naprijed. Gledajte položaj njegove glave i nogu. Vježba razvija koordinaciju i priprema dijete za neovisno pušenje i hodanje.

Savjeti za roditelje: kako masaža novorođenčeta?

Sjajan je način uspostavljanja i uspostavljanja taktilnog kontakta između majke i novorođenčeta masaža. To ovisi o tehnici provođenja koliko brzo dijete uči da se smiri i opusti.

Ovaj postupak je prikazan svima zdravoj djeci, osobito hiperaktivni i nemirni. Jednostavni pokreti majčinih ruku stimuliraju cirkulaciju krvi, poboljšavaju funkcioniranje zglobova, opuštaju mišiće i stimuliraju središta mozga djeteta.

Prednosti

Masaža novorođenčadi ima blagotvoran učinak na tijelo: iritira receptore kože koji šalju signale u mozak, što potiče percepciju informacija i razvoj govora (u kasnijoj dobi). Dakle, prednosti masaže podrazumijevaju sljedeće:

 • poboljšanje cirkulacije krvi;
 • razvoj emocionalnog stanja;
 • osiguravanje glatkog rada organa i sustava;
 • jačanje imuniteta;
 • uklanjanje crijevne kolike i konstipacije;
 • formiranje mišićno-koštanog sustava;
 • približavanje majke i djeteta.

Pravila vođenja

Jednostavno je učiti bebu masažu: možete gledati edukativne videozapise, konzultirati pedijatra ili čitati posebnu literaturu. Evo nekih jednostavnih pravila za izvođenje ovog postupka za novorođenčad:

 1. Morate započeti nastavu nakon 3 tjedna.
 2. Temperatura u sobi ne bi trebala prelaziti 22 stupnja (bolje je držati je unutar 18-20).
 3. Za provođenje postupka potrebno je pripremiti stol za promjenu ili drugu ravnu sigurnu površinu (pokriti ga s upijajućom pelenijom).
 4. Pripremite potrebne alate za masažu, kao što je talk za majčinske ruke.
 5. Uklonite sve nakit iz vaših ruku (prstenje, satovi, narukvice).
 6. Poželjno je rezati nokte do maksimuma (dobro održavani manikura je sasvim moguće s kratkim noktima).
 7. Operite ruke sapunom i toplom vodom.
 8. Da biste odabrali vrijeme sesije (prema režimu djeteta), glavna stvar je da bi trebao jesti najmanje pola sata prije, ali još uvijek nije želio spavati i nije bio umoran.
 9. Tijekom manipuliranja masažom s bebom, potrebno je razgovarati (korisno je reći ritualima i pjesmama).
 10. Kretanje tijekom postupka trebalo bi biti mekano i pažljivo.
 11. Trajanje sesije na 15 minuta.

Tečaj: koliko dana i koliko često?

Poželjno je izvršiti manipulacije u 1, 3, 6, 9 i 12 mjeseci. Koliko puta provesti postupak za novorođenčad? Preporučeni tečaj bebe masaže je od 8 do 10 postupaka, to jest, jedna sjednica nakon dva dana. Najbolje vrijeme za to je prva polovica dana kada beba ima aktivnu fazu i dobiva dobro raspoloženje.

Kako masaža beba?

Postoji nekoliko jednostavnih manipulacija mama:

 • Stroking dlan (ima opuštajući učinak).
 • Brušenje (kružni pokreti se izvode u različitim smjerovima).
 • Mijesanje (lagano masiranje mišića, u smjeru mišićnih vlakana).
 • Udaranje vršcima prstiju.

Tehnika masaže za novorođenče:

 1. Izvadite iz dječje odjeće i pelene.
 2. Stavite dijete na leđa, lagano milovati noge (od stopala do bedara).
 3. Jedna ruka za držanje stopala djeteta, a druga blago mijesiti nogu (prvi udarac, a zatim trljati, nacrtati nevidljivu figuru osam).
 4. Sljedeći korak je masiranje trbuha (kružno kretanje u smjeru kazaljke na satu, postavljanje dna dlana na dječju pubizu - to potiče crijeva i pomaže u plinu).
 5. Nakon što trebate nastaviti do prsnog koša (od središta prsnog koša do ramena radi nježnih poteza).
 6. Okrenite bebu na trbuhu, prvi udarac, a zatim je lako trljati leđa, tailbone, stražnjice i vrata.

Pozicija zametka zaslužuje posebnu pažnju - ovo je osebujno ljuljanje djeteta. Ponašanje treba:

 1. Spojite ruke djeteta na prsa.
 2. Savijte noge u koljena i povucite ih do trbuha.
 3. Glava nagnuta na prsa.
 4. Držite udove jednom rukom i glavu s drugom.
 5. Nježno gurnite bebu na ovu poziciju u nekoliko smjerova nekoliko puta.

Finger masaža - odvojeni smjer, primjenjuje se od rođenja do vremena kada dijete počinje govoriti. Upravo ta tehnika stimulira središte mozga i poboljšava govor. Tijekom nastave, trebate reći klincu savjete: "Četrdeset gavran", "Moja obitelj" i drugi. Vježbe za masažu prstiju izvode se prema sljedećem algoritmu:

 1. Alternativno, udari prste djeteta, stavljajući mu ruku na svoje.
 2. Savijte prste jedan po jedan, stvarajući šaku, i obratno, rastavite ih.
 3. Pritisnite na pločicama prstiju.
 4. Malo pljeskanje s prstima na dlanu djeteta.

Što se ne može učiniti?

 1. Ne preporučuje se masaža prije nego što dijete ima 20 dana.
 2. Ne možete masaža:
 • popliteal područje;
 • lakat savijanja;
 • fontanelle;
 • pazuha;
 • unutarnji bedrima.
 • Ni u kom slučaju ne pribjegavajte pritisku, šokovima, šokovima.
 • Postoji i popis stanja i bolesti u kojima je masaža kontraindicirana:

  • groznica;
  • ARVI, gripa;
  • oštećenja kože (pelensko osip, dijazu);
  • povećana krhkost kostiju;
  • umbilikalna kila;
  • srčana bolest;
  • bolesti kardiovaskularnog sustava;
  • hipertonija mišića (u ovom slučaju skup vježbi obavlja liječnik);
  • poremećaja u mišićno-koštanom sustavu.

  Savjeti za roditelje

  Neki korisni savjeti za mlade roditelje:

  1. Ako beba počne štucati, on je hladno.
  2. Nemojte hraniti odmah prije postupka.
  3. U slučaju da dijete puči, treba ga prebaciti na drugu stranu - neudoban je.
  4. Početna masaža treba biti 3-5 minuta, postupno povećavajući trajanje.

  zaključak

  Prednosti masaže dugo su dokazane, posebno ako se kombiniraju s gimnastikom. Uostalom, svakodnevno dajući novorođenčadi nekoliko minuta da se razvije, majka mu daje osjećaj sigurnosti, opuštanja i ljubavi. To, pak, potiče razvoj vještina, jača imunološki sustav i pruža emocionalni i fizički razvoj.