Kasno porođaj, što se treba bojati trudnoće nakon 35 godina

Rođenja

U Rusiji su rani brakovi, poput rođenja prvog djeteta u dobi od 18 do 20 godina, uvijek bili normama. U starim danima, kasni prvi porođaj smatra se rođenjem prve bebe, kada je majka starija od 20 godina. Danas, pod utjecajem Zapada, žene odgode rođenje prvog djeteta kasnije, nastojeći dobiti dobru školu, uspješnu karijeru i unaprijed osigurati dobru djecu unaprijed, čak i prije njihovog rođenja.

Trenutačno termin kasno porođaj je relevantan samo u slučaju kada je dijete rođeno od majke čija starost prelazi 35 godina.

Pro i kontra kasne trudnoće

Prema mnogim opstetričarima-ginekologima, kasna trudnoća, bez obzira na to što dijete rodi od majke, ima mnogo više nedostataka nego prednosti.

Naravno, s društvenog gledišta, uzimajući u obzir situaciju u zemlji, odluka o kasnom porodu može se smatrati opravdanom, ali rizici koji se odnose ne samo na zdravlje žene nego i na nerođeno dijete treba uzeti u obzir.

Nažalost, ima puno kasnih rođenja. Jedna od njih je činjenica da gotovo sve žene iznad 35 godina imaju nekoliko različitih bolesti, uključujući i kronične.

Optimalna dob za rađanje djece pada na razdoblje od 20 do 29 godina. Nakon 35 godina, prirodna sposobnost zena za žene značajno se smanjuje, prvenstveno zbog činjenice da se sazrijevanja jaja rjeđe javljaju zbog prirodnih hormonalnih promjena.

U jajima dolazi do procesa starenja, a starija stanica postaje veća je opasnost da u slučaju gnojidbe tijekom rasta fetus može doživjeti razne razvojne teškoće.

Rizik od kromosomskih abnormalnosti u djeteta raste s dobi majke, a to su dokazali znanstvenici u mnogim zemljama. Na primjer, među djevojčicama od 20 do 24 godine, rizik od djeteta s bilo kojim sindromom (posebice Downov sindrom) je nizak i ne više od 1 u 500-800 poroda.

Ako uzmemo u obzir statistiku porođaja nakon 40 godina, tada u ovoj kategoriji djeca s Downovim sindromom pojavljuju se prilično često, u prosjeku u jednom slučaju od 110-130 rođenih, bez obzira je li dijete prvo dijete ili ne.

Osim toga, važno je razumjeti opasnost kasnog porođaja, na primjer, nakon 35 godina:

 • Značajno povećava rizik od ektopične trudnoće.
 • U većini slučajeva, kasna trudnoća je popraćena raznim komplikacijama, jakom toksemijom u ranom periodu i gestozom u kasnim godinama. Često postoji slaba radna aktivnost koja zahtijeva ozbiljnu stimulaciju lijekova ili carski rez.
 • Rizik rano izbijanja amnionske tekućine i rađanje preranog djeteta povećava se.
 • Često, djeca nemaju dovoljno kisika, tj. Dolazi do hipoksije fetusa, a to zahtijeva hitan carski rez.
 • Rođenje na prirodan način u odrasloj dobi je teško i dugo, jer elastičnost zglobova i mišića nije dovoljno visoka, tako da je dijete često ozlijeđeno u procesu rođenja, kao i sama majka. Iz tog razloga gotovo se sva rođenja nakon 35 godina događaju kirurški.


Još jedan nedostatak je činjenica da u postpartum razdoblju mnoge komplikacije nastaju kod zrele žene, od kojih su mnoge povezane s odsutnosti mlijeka majke.

Stoga, u većini slučajeva, bebe u prvim danima života prenose se na umjetnu prehranu, dojenčad, koja ne može zamijeniti mrvicu majčinskog mlijeka.

Naravno, kasni rođaci imaju ne samo nedostatke već i pluse, čiji se glavni dio može nazvati činjenicom da je trudnoća u odrasloj dobi rijetko slučajna i nepoželjna.

U pravilu, kod odraslih žena, djeca su rođena planirana, pripremljena za izgled djeteta, doživljava puno pozitivnih emocija i ne vide svoje stanje kao teret, kao što je često slučaj s mladim majkama. Djeca rođena kada su im majke već bile 35-40 godina gotovo su uvijek voljene.

Osim toga, prema znanstvenicima, bebe odraslih žena uvijek imaju puno veći psiho-emocionalni i opći razvoj u usporedbi s djecom mladih majki. Bolje su u školi, imaju više talenata.

Ono što objašnjava činjenica da odrasle majke plaćaju mnogo više pozornosti na svoju dugo očekivanu djecu, sudjeluju u njihovom razvoju i provode dosta vremena s njima.

Ako je fiziološki za porod, optimalna dob je 19 do 29 godina, tada, emocionalno i psihološki, žena je spremna da se beba pojavi samo za 30 godina i kasnije.

U ovom je dobu da žene pozitivno, odgovorno i ozbiljnije shvaćaju svoje stanje, kako u vezi s trudnoćom, tako i procesom rođenja, spremniji su proći kroz potrebnu obuku i slijediti sve doktorske recepte bez preskakanja rutinskih pregleda i pregleda.

Među medicinskim čimbenicima, postoje i višak kasnog porođaja, na primjer, žena iznad 35 godina nakon rođenja djeteta smanjuje rizik od osteoporoze ili moždanog udara, smanjuje razinu postojećeg kolesterola, prolazi kroz menopauzu mnogo lakše.

Kako kasni rođaci

Naravno, čak iu fiziološkim terminima, porod od 20 godina i, na primjer, kod 40 godina, nastavit će se sasvim drukčije. U odrasloj dobi, porođaj traje dulje i često je popraćen mnogim komplikacijama.

U ovom dobu, ne samo porođaj, već sama trudnoća ima mnoge rizike, među kojima su:

 1. Teška toksikoza i preeklampsija. Ako među mladim trudnicama samo oko 10% žena treba medicinsku skrb za takve komplikacije, a nakon 35-40 godina, gotovo svaka sedmica trudna majka treba pomoć.
 2. Rođenje preranog djeteta (do 37 do 38 tjedana) ili produžene trudnoće, kada porod nije započeo nakon 40 tjedana.
 3. Ako žena ima dijabetes tijekom kasne trudnoće, opaža se pogoršanje bolesti.
 4. U odrasloj dobi mnoge žene imaju fibroide maternice, koje nakon trudnoće mogu početi aktivno rasti, stvarajući ozbiljnu zapreku normalnoj opskrbi esencijalnih nutrijenata fetusu u razvoju. Liječnici često, kada otkrivaju početnu fazu fibroida kod žena u dobi od 30 do 35 godina, preporučuju da postanu trudni kako bi se oslobodili formiranja prirodnog puta pod utjecajem hormonalnih promjena. Ali takva mjera ne donosi uvijek željene rezultate, jer unaprijed se ne može predvidjeti točno kako će se ovo obrazovanje ponašati kada se pojavi trudnoća.
 5. Prirodna radna aktivnost u odrasloj dobi, u pravilu, ima vrlo nisku aktivnost uslijed slabljenja ligamenta i mišića uzrokovanih početkom procesa starenja tijela. Iz tog razloga, žena mora provesti snažnu stimulaciju rada ili dohvatiti dijete carskim rezom. Pročitajte više o carskom rezu →

Kasna trudnoća, poput samog procesa rađanja, predstavlja ozbiljne rizike za zdravlje djeteta.

Što je starija trudna majka, to je manja vjerojatnost da će beba imati pravodobno rođenje i dobro zdravlje, a što je veća vjerojatnost da će se pojaviti razne kromosomske razvojne abnormalnosti.

Na primjer, vjerojatnost prisustva Downovog sindroma kod bebe povećava se u odnosu na dob majke, a kod žena starijih od 45 godina 1:10, tj. Skoro svako deseto dijete rođeno je s pacijentom.

Osim toga, tijekom kasnog porođaja, dijete rizik dobivanja puno ozljeda kod rađanja zbog nedovoljne elastičnosti rodnog kanala majke, zbog čega liječnici često inzistiraju na carski rez.

Kako izbjeći komplikacije tijekom porođaja

Pravilno planiranje trudnoće, kao i odgovorni pristup njegovom upravljanju i samom rođenju pomoći će izbjeći mnoge probleme i komplikacije, stoga, nakon donošenja odluke o rođenju kasnog djeteta, prvo je pronaći dobar liječnik koji će vam pomoći i podržati u svemu.

Važno je zapamtiti da treba planirati odraslu trudnoću, uz obvezno polaganje obuke obaju roditelja.

Neke preporuke o tome kako izbjeći komplikacije tijekom poroda:

 1. U vrijeme koncepcije, oba buduća roditelja trebaju biti zdravi, koliko je to moguće, za koje oko 3 mjeseca prije namjeravane trudnoće potrebno je liječiti postojeće bolesti, uključujući karijesne zube, kao i jačanje imunološkog sustava, posebice kod čestih prehlada. Potrebno je odbiti uporabu alkoholnih pića, pušenja i drugih loših navika barem šest mjeseci prije planiranog začeća.
 2. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da su svi organi i sustavi budućeg djeteta formirani u prvih 12 tjedana, stoga je važno unaprijed liječiti kronične bolesti majke kako bi se spriječilo njihovo pogoršanje tijekom tog razdoblja i moguće prijelaz na fetus nasljeđivanjem.
 3. U vrijeme trudnoće, trebali biste vratiti svoju težinu u normalu, kao i naviknuti tijelo na stalne tjelesne aktivnosti i sportove, koji su neophodni za jačanje mišića i povećanje njihove elastičnosti.
 4. Pravo je odabrati liječnika koji će planiranjem pristupiti odgovorno i pravilno odabrati buduću majku ne samo potrebne komplekse vitamina, već i prehranu, jer je i dijeta značajna. Danas se punina podrške trudnoće sve više prakticira, kada liječnik koji kontrolira cijeli proces razvoja fetusa dobiva dostavu. Ali takva praksa, nažalost, postoji daleko od svugdje, tako da se i izbor majki bolnice treba odgovoriti odgovorno i unaprijed odrediti zdravstvenu ustanovu u kojoj se dijete rodilo.
 5. Treba imati na umu da se u nedostatku prijetnje pobačaja trudnoća u žena starijoj od 35 do 40 godina treba odvijati u aktivnom modu, tj. Ne smije se mirno sjediti. Potrebno je redovito sudjelovati u posebnoj gimnastici, plivanju, svakodnevnim šetnjama na svježem zraku. Vježba je dopuštena samo uz dopuštenje liječnika.
 6. Važno je proći sve planirane ispite na vrijeme. Mnoge trudnice ove dobi, liječnik čvrsto preporučuje da prolazi kroz amniocentezu - postupak za proučavanje amnionske tekućine. Ovaj dodatni pregled omogućuje vam točno određivanje stanja i razvoja fetusa te prepoznavanje mogućih odstupanja. Studija se može provesti od 14 do 20 tjedana.

Još jednom želim naglasiti važnost odabira pravog liječnika koji će pomoći u procesu planiranja trudnoće i nošenja bebe. Nažalost, svi ginekolozi nemaju pozitivan stav prema kasnijoj trudnoći, stoga je potrebno pronaći stručnjaka s pravim stavom, netko tko će ne samo obavljati svoj posao profesionalno, već i podupirati ženu, poticati i raspršiti strahove. I, naravno, važan je stav same budućne majke.

Kada odlučite o rođenju djeteta u zreloj dobi, trebali biste to tretirati samo pozitivno i potpuno vjerovati u uspjeh i onda će sve ići dobro.

Autor: Irina Vaganova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Kasna dostava

S gledišta moderne medicine, "kasno rođenje" smatra se prvim rođenjem žene starijih od 35 godina.

Ali to nije uvijek bio slučaj. Na primjer, u antici ili srednjem vijeku žena koja nije rodila dijete mlađe od 20 godina smatrala se beznadno starom za majčinstvo. Međutim, tada je životni vijek bio manji, a ljudi su ranije bili rani.

Sjetite se Shakespearea i njegovog kapetana Capuleta, majke Julije, časnog matrona, koji je, ako ste računali, imao samo 28 godina. Međutim, to je, naravno, slučaj davnih dana.

Mnogo kasnije, sredinom prošlog stoljeća, službena medicina nazvala je žene starog rođenja ženama koje su rodile svoje prvo dijete u dobi od 24 godine. Zatim se granice pomaknu, a idealno doba za rođenje prvog djeteta nije se smatrala dobi od 18 do 22, već u dobi od 20-25 godina. Tada su se liječnici počeli govoriti o činjenici da ženama do 30. godine žena može roditi svoje prvo dijete bez ikakvog straha. I koncept "starenja" iz dobi od 24 godine prvi put preselio na 28-year-old, a zatim na 30-year-old, a zatim nestao uopce.

Sada se žene nakon 35 godina nazivaju "prva godina", a rođenje za četrdeset godina prestaje biti neuobičajeno. Prema statističkim podacima, žene koje su rodile prvo dijete između 30 i 40 godina sada su 3 puta više od dvadeset godina, a prosječna starost prvih rođenih žena u Rusiji je blizu 30 godina.

Modu kasnog porođaja - mi ćemo ga nazvati porodom nakon 30-35 godina - započela je 70-ih godina prošlog stoljeća. Tijekom tog vremena, broj žena u radnoj snazi ​​među ženama u dobi od 35 do 39 godina povećao se za 90%, a majke koje rađaju dijete u 40 godina i kasnije postale su 87% više.

Djelomice, "moda" za kasno porođaj došla je s Rusije sa Zapada - iz Europe i Amerike, gdje se obično vjenčava nakon 30 godina, a kasnije i prvo dijete. To se objašnjava činjenicom da se žena mora naći u životu, karijeru, potpuno shvatiti svoje potencijale, a tek tada dolazi s punom odgovornošću za trenutak rođenja djeteta.

U posljednjih deset godina, u Rusiji, broj žena koje žele prvo dobiti pristojno obrazovanje, karijeru, a tek onda roditi dijete je povećano. U ovom slučaju, majka mu može više vremena posvetiti, bolje mu je pružiti sve što je potrebno, bez obzira na bilo koga u ovome. Ovaj izbor čini se kontroverznim za mnoge, ali vrijedan je poštovanja, jer majci upravlja osjećaj odgovornosti prema budućem djetetu.

Međutim, razlozi za kasniju isporuku nisu samo to. Manje zdravih žena postaje sve manje vjerojatno da će zatrudnjeti i imati bebu bez ikakvih problema.

Često se događa da je, nakon što smo u našoj mladosti napravili jedan ili više abortusa, a broj kojih smo, na žalost, "ispred ostalih", žena ne može zatrudnjeti do dobi od 25 godina i treba biti tretirana za neplodnost. Često takav tretman traje više od jedne godine, a u stvarnosti se trudnoća javlja nakon 30 godina - to je možda bilo teško, ali je još poželjnije.

To se događa na drugačiji način. Nakon što je rodila svoje prvo dijete u mladosti, a zatim se posvetivši se radu, u dobi od 35-40 godina žena se osigurava pristojnim životnim standardom i rađa drugu bebu.

Često žena odlazi u kasno rođenje drugog djeteta kad se ponovno vjenčava i želi rađati bebu u zajedništvu sa svojim mužem.

Ponekad su situacije više tužne. Na primjer, postoji mnogo slučajeva kada je pokojno dijete rođeno majkama onih koji su poginuli u Afganistanu, a kasnije iu Čečeniji, sinovima.

Također je moguće da žena jednostavno ne želi roditi dijete od muškarca s kojim se neće povezati i čeka dostojanog oca za budućnost mrvica.

Na ovaj ili onaj način, broj kasnih isporuka u Rusiji raste. Ne postoji konsenzus među liječnicima o tome je li to dobro ili loše. S jedne strane, puno se kaže da što stariji žena postaje, to je teže da ima zdravo dijete. S druge strane, jasno je da su u većini slučajeva starije majke puno više odgovorne u svom pristupu planiranju trudnoće, porođanju i uzgoju djece. Uzmite u obzir pro i kontra za kasnu dostavu detaljnije.

Što se tiče prednosti kasnog rođenja, važno je priznati da nakon djetinjstva od 30 do 35 godina dijete, u pravilu, podiže ne samo majka nego i otac.

S jedne strane, to je zbog činjenice da je čovjek nakon 35 godina mnogo više povezan s obitelji. S druge strane, razumijevanje i uvažavanje odrasle žene koja je osnovana osobnost, ima posao i određenu poziciju, suprug vjerojatno neće misliti da bi, nakon poroda djeteta, odmah trebala odustati od svega i biti angažirana samo u domu i djetetu.

Što se tiče same žene, dijete nakon 30 godina rođeno je, u pravilu, kao rezultat planirane trudnoće.

Žena ovoga doba ne tretira željene mrvice, već kao veliku radost, dajući mu mnogo više pažnje, vremena i energije. Zatim, kad dijete raste i raste, ova majka, zbog svog iskustva i mudrosti, biti će strpljiviji, sposobni razlikovati najvažnije od sekundarne.

Usput, mnogi psiholozi vjeruju da je konvencionalna ideja da su kasnija djeca talentiranija i nadarena od ranijih povezana ne toliko s djecom, kao is odnosom roditelja prema njima. Uostalom, jasno je da što više vremena provede majka ili tata s bebom, to više to čine, to se bolje razvija mrvica, a to je vjerojatnije da će mu otkriti sve talente koji su u njemu svojstveni.

Također se dokazuje da ako se fiziološki optimalno razdoblje za porođaj odvija približno 22 godine, onda se psihološki i emocionalno žene spremaju za majčinstvo desetak godina kasnije, tj. Trideset i trideset i pet godina. Možda je zbog toga žene koje trudne i rađaju dijete nakon 30-35 godina, bolje razumiju njihovo stanje, rjeđe pada u depresiju, više pažnje posvećuju ležanju i njegovanju mrvica.

Zrele žene uzimaju ozbiljno i odgovorno ne samo dijete, već i trudnoću i porođaj. Planiraju trudnoću, konstantno posjećuju liječnika i provode sve svoje preporuke.

Postoji mišljenje da kasna trudnoća i kasno pjevanje pomlađuju ženu. S jedne strane, to je istina. I razlog za to - u proizvodnji hormona "trudnoće", uglavnom estrogena, toniranje mišićnog tkiva, dajući im elastičnost, jačanje kostiju i smanjenje rizika od hipertenzije.

Trudnoća i dojenje kasnog djeteta doista je, čak iu fiziološkim terminima, i vrijeme druge mladosti žene. Psihološki, žena koja je rodila kasno dijete također se može osjećati mlađom od svojih vršnjaka - nakon svega, u 40 godina nije baka, već mlada majka, a taj status također pridonosi psihološkoj mladosti. Međutim, ova medalja ima dvije strane.

Trudnoća i porod - uvijek je stres za žensko tijelo. Stoga, nakon porođaja i prestanka dojenja, nakon pada hormonske aktivnosti, dob "odrasle mlade majke" i dalje se osjeća. Naglašavamo, da je žena od 35 godina koja je zdrava i koja vodi ispravan način života je mlada žena i ona ima snage podići željeno dijete ne manje od 25-godišnje majke.

U kasnijem rođenju postoje i druge prednosti. Nakon njih, menopauza je lakša, menopauza može doći kasnije, proces starenja je manje bolan.

Osim toga, kasni rad može smanjiti kolesterol, smanjiti rizik od moždanog udara ili osteoporoze. Kasne mame, u pravilu, nemaju problema s sluhom i manje je vjerojatno da će imati infekcije mokraćnog sustava.

Ali, nažalost, kasni rođaci nisu samo prednosti. A nije slučajno da je porast broja žena s kasnim rastom s kojima se bavimo sada brine liječnicima.

To je prvenstveno zbog činjenice da, kao što smo rekli, kasna dostava ne predstavlja problem za zdravu ženu, a zdrave žene u dobi od 35 do 40 godina postaju, nažalost, manje i manje. U dobi od četrdeset godina žena ima, u pravilu, nekoliko kroničnih bolesti, u njezinoj "prtljazi" obično postoji jedna ili dvije spolno prenosive bolesti.

Na žalost, pušenje, pa čak i zloupotreba alkohola, nije neuobičajeno među ženama ovog doba. I odreći se loših navika u 40 godina već je teško.

Problem je u tome što jaje vrlo osjetljivo na sve promjene s vanjske strane i prikuplja sve informacije o bolestima koje su pretrpjele tijekom života. Stoga, ako žena pati od hipertenzije, dijabetesa, ima problema sa štitnjačom, onda ne može zatrudnjeti, a da se ne posavjetuje s liječnikom - rizik može biti veći od vjerojatnosti da dijete rađa zdravog djeteta.

Osim toga, kao što je poznato, nakon 35-40 godina, rizik od ektopične trudnoće raste, rizik nasljednih bolesti i fetalnih kromosomskih abnormalnosti postaje veći.

Prema statističkim podacima, na primjer, rizik da dijete s Downovim sindromom za majku majke povećava nekoliko puta: poznato je da gotovo 70% svih djece s Downovim sindromom rađa ženama starijima od 35 godina.

To su ozbiljni pokazatelji koji se ne bi trebali odbaciti, pogotovo zato što vjerojatnost razvijanja genetski određenih i kromosomskih bolesti nakon 35 godina ne ovisi o tome kakvu ženu trpi trudnoću. Down sindrom može se pojaviti iu prvom kasnom djetetu i peti djetetu u obitelji rođenoj od majke nakon 35-40 godina.

Tijekom kasne trudnoće i kasnog rođenja češće nego u mlađoj dobi, pojavljuju se različite komplikacije. To je zbog neodgovarajuće proizvodnje hormona, teške trudnoće i promjena tkiva.

Među najčešće komplikacije su prerana ili poslije trudnoće, toksično djelovanje druge polovice trudnoće (gestoza), prerano ispuštanje amnionske tekućine, slabost radne aktivnosti.

Takvo ozbiljno stanje kao hipoksija fetusa (to jest, nedostatak kisika u djeteta tijekom porođaja), što u većini slučajeva zahtijeva upotrebu carskog reza, javlja se u dobi primiparas 7 puta češće nego mladi ljudi.

Općenito je veći broj indikacija za carski rez. To je zbog činjenice da se u dobi od četrdeset godina tkiva ženskog tijela mijenjaju, postaju manje elastične. Štoviše, to nije samo meka tkiva vagine ili perineuma nego i mišićno tkivo, koje počinje raditi manje intenzivno kao mišićni organ. Stariji, ne elastični tkiva ne dopuštaju potpuno otvaranje rodnog kanala, posebno cerviks - glava stisne pupčanu vrpcu, postoji opasnost od gušenja i smrti fetusa tijekom posljednjeg trenutka rada.

Stoga, kasno porođaj, osobito u prvobitnim ženama, najčešće se obavlja putem carskog reza. Čak i ako je trudnoća normalna, a žena sama rodi, porođaj može biti još teže i produžen zbog činjenice da se elastičnost mišića i elastičnost zglobova smanjuju.

Osim toga, kasnije majke imaju veću vjerojatnost da imaju problema u postpartum periodu: krvarenje, infekcije. Teškoće kod laktacije i uspostave dojenja su česte: mnoge bebe prenose se u umjetnu prehranu od prvog mjeseca života.

Ipak, pitanje hoće li rađati ili ne imati dijete nakon 35 godina, svaka obitelj mora odlučiti za sebe. Ako je izbor napravljen u korist kasne majčinstva, žena bi se s najvećom odgovornošću trebala približiti planiranju trudnoće, njenog upravljanja i porođaja.

Do vremena kada je dijete zamišljeno, majka mora biti zdrava. Stoga treba planirati kasnu trudnoću.

2-3 mjeseca prije pojave bolesti, treba liječiti sve moguće bolesti, nakon čega je prošao puni liječnički pregled. Nije potrebno ostaviti ni takve naizgled sitnice kao neozbiljan zubi ili česte prehlade.

Sjetite se da su svi glavni organi i sustavi fetusa formirani u prvih 12 tjedana trudnoće, pa se liječenje kroničnih bolesti također treba provesti prije početka trudnoće, inače sve majčinske bolesti mogu prenijeti na bebu.

Oko šest mjeseci prije trudnoće morate odreći loše navike - pušenje majke utječe na fetus osobito loše. Ponavljamo da je dijeljenje s cigaretom nužno ne s početkom trudnoće, već dugo prije toga, tako da otrovne tvari mogu biti potpuno uklonjene iz tijela.

Prije trudnoće važno je normalizirati težinu i početi poučavati tijelo da vježba - i tijekom trudnoće i nakon rođenja, bit će im puno.

Čak i prije početka trudnoće, važno je da kasna majka pronađe dobrog ginekologa koji će voditi trudnoću. On će savjetovati koje vitamine i mineralne pripravke buduće roditelje trebaju poduzeti prije začeća, što piti majci tijekom trudnoće, kako pravilno jesti, kakav režim treba slijediti.

Kasna dostava

Gotovo 20% žena širom svijeta rađaju svoje prvorođence nakon 35 godina. Takva se generacija naziva kasno, a same majke - starosne dobi. Ako je na Zapadu ova praksa naširoko korištena, još uvijek raspravljamo o prednostima i nedostacima kasnog majčinstva. Međutim, broj pokojnih rođenih samo se povećava svake godine.

Neodgovoran odgovor na pitanje jesu li dobri ili loši rađati nakon 35 godina ne mogu dati ni ginekolozi niti psiholozi. Postoje fiziološke i psihološke prednosti i nedostaci kasne dostave.

Fiziologija kasnijeg porođaja

Moderna medicina za žene nakon 35 godina praktički je "otpisana". S svih se strana tvrdi da se zdravlje žena tijekom godina samo pogoršava. Teško je tvrditi, međutim, svaki organizam je individualan, a postoje i iznimke od svih pravila. Međutim, statistika tvrdoglavo tvrdi da se kronične bolesti osjećaju s posebnom silom nakon 30 godina, jer u toj dobi počinje prirodno starenje tijela. Ženske navike, loša prehrana, prljavi zrak, konstantan stres, nezdrav način života, udaraju žensko zdravlje. Sve to ne može utjecati na nošenje pokojnog djeteta i njegovo zdravlje.

Sve iste statistike tvrde da se rizik da će djeca s kongenitalnim abnormalnostima povećati ako se trudnoća pojavi nakon 35 godina. Ove abnormalnosti uključuju srčane defekte, mišićno-koštani sustav, gastrointestinalni trakt, kao i sve uobičajeni Downov sindrom. Međutim, učinak na navedene patologije dobi prvenstvene žene nije u potpunosti dokazano. Pridonijeti tom odstupanju od ishoda tijekom trudnoće i porođaja. I opet, liječnici ukazuju da je kasno trudnoća koja ima brojne komplikacije i ponekad prolazi nepovoljno. Nakon 30 godina povećava se mogućnost razvoja ektopične trudnoće, a prijetnja prestankom trudnoće u različitim razdobljima postaje visoka, trudnica se muči kasnom gestozom, visokim krvnim tlakom, anemijom, edemom i drugim "trudnim" tegobama.

Kod komplikacija često prolaze "kasno porođaj". Prerano ili odgođena trudnoća, prerana ruptura amnionske tekućine, slabost rada i fetusna hipoksija vrlo su česta. Vjeruje se da je prvo rođenje nakon 35 godina riješeno isključivo carskim rezom. Mišići postaju manje elastični s godinama, zglobovi su manje elastični, pa čak i kosti zdjelice divergiraju puno teže, kao rezultat svega toga, tijekom perioda prirodnog porođaja mogu nastati komplikacije koje ugrožavaju život majke i njezinog djeteta.

Nepovoljna prognoza u postpartum periodu: produženo liječenje rađanja rana, problemi dojenja i uspostava dojenja, postpartumna depresija. Iako praksa pokazuje da žena iz bilo koje dobi može samostalno roditi zdravo dijete, glavna stvar je da je trudnoća svjesna i planirana.

Najvjerojatnije se gore odnosi na minusa kasne dostave. Iako u stvari postoje brojne pozitivne točke. Mnogi stručnjaci tvrde da kasni rad pomlađuje tijelo žene u pravom smislu riječi. Sve zbog hormona, poput estrogena, koji se aktivno proizvode tijekom trudnoće i blagotvorno djeluju na žensko tijelo. Prema nekim studijama, trudnica 40-godišnja žena izjednačena je s 20-godišnjom djevojkom iz zdravstvenih razloga. To su hormoni trudnoće koji pomažu u snižavanju kolesterola, normaliziranju krvnog tlaka, jačanju kostiju, toniranju mišićnog tkiva i koži. I u postpartum razdoblju, kada žena dojila dijete, proizvodi se posebni hormoni koji i dalje pozitivno utječu na zdravlje i izgled majke. Svakako, stručnjaci se slažu, tajna leži u ženskoj psihologiji.

Psihologija kasnog porođaja

Postoje razni razlozi za kasnu dostavu. Najviše je tužno neplodnost. Nakon dugogodišnjeg liječenja i neuspjelih pokušaja trudnoće i djetetovanja, čak i ako se već dugo očekivana trudnoća dogodi u 50 godina, žena neće odustati od ideja rađanja prvog djeteta.

Međutim, sve više i više kasnih rađanja su svjesni i imaju vrlo prozaične razloge. Na prvom mjestu - materijalno blagostanje, rast karijere, postizanje ciljeva i svjesna ideja o djetetu. Mnoge žene namjerno planiraju postići neki uspjeh u svom radu, poboljšati svoju financijsku situaciju i tek onda roditi nasljednika. Glavni "izgovor" ranog rada je financijska nedosljednost. Kao, čvrsto i pouzdano stoji na nogama, možemo dati našem djetetu najbolje. Ipak, dopustite mi da filozofiram: život je nepredvidiva stvar. U 35 godina, cijeli svijet može biti na nogama, a već u 40 - slomljena korita.

Što je s tim rekao kvalificirani psiholozi? A ovdje mišljenja se razlikuju, kao i obično.

Vjeruje se da fiziološka zrelost za rođenje djeteta pojavljuje se između 20 i 25 godina, ali psihološki nakon 10 godina. U dobi od 30 godina žena je psihološki spremna postati majka i pozitivno poduzima sve vrste poteškoća u ležanju i rađanju djeteta.

Sredovječne žene, postaju majka, procvjetaju. Oni se posvete u potpunosti svojim prvorođencima. Njihovo majčinstvo je svjesno. Životno iskustvo je dovoljno veliko, tako da je obrazovanje drugačije. Nije ni čudo što kažu da su pokojna djeca geja. I uopće ne zato što su rođeni takvi, tvrde stručnjaci. Cijeli razlog je što su više angažirani. Mame se ne moraju razdvojiti između djeteta i karijere, ona je trajnija i dosljednija, zna što želi od života i može puno podučavati svoje dijete.

Najkontroverznija tema je skrbništvo nad djecom. Neki psiholozi kažu da se žene u dobi rijetko prepuštaju i previše brinu za svoje prvo dijete, dok drugi kažu, naprotiv, da pokojna djeca pate od hiper-skrbi koja boli ne samo psihološki nego i fizički. Vrlo često previše odgovorne majke iz bilo kojeg razloga potječu od strane raznih liječnika i stalno se tretiraju prema njihovoj djeci.

Postoje i drugi problemi "pokojni roditelji". Boji se da neće moći ili neće imati vremena podići bebu, staviti na noge. Međutim, statistika pokazuje da takvi roditelji žive duže, jer imaju svrhu u životu. Mnogi znanstvenici tvrde da samo oni ljudi koji vide smisao njihovih života i imaju jasne ciljeve žive dugo.

Neki znanstvenici rađanja nakon 40 godina nazivaju se manifestacijom ženskog egoizma. Djeca koja su rođena daleko od mladih majki osuđena su na prilično rano sirotište ili teretnu skrb za starije roditelje. Ovo mišljenje dijele poznati pedijatar Barry Walters. Preporuča rađanje prve djece najkasnije 37 godina.

Zanimljiva činjenica koju su iznijeli osoblje Sveučilišta Richmond. Vjeruju da kasnije majčinstvo daje ženskom mozgu poticaj za razvoj. Uostalom, postoje novi zahtjevi, pa je aktivnost mozga aktivirana. Tako mame s rođenjem nasljednika postaju pametnije.

pogovor

U antici i u srednjem vijeku, žene koje nisu rodile svoje prvo dijete prije 20 godina, bile su smatrane beznadnim u smislu materinstva. U one dane, 40-godišnjakinja se smatrala starom ženom. Tek su sredinom 20. stoljeća žene koje su nakon 27 godina prvi put rodile, nazvane "staromodne" medicine. Trenutačno čak i porođaj nakon 40 godina prestaje biti nešto iznenađujuće i neobično.

Stoga, drage dame, bez obzira na dob, sjećaju se glavne stvari: dijete treba biti poželjno, samo tada postoji najveća šansa da rodite zdravu i jaku.

Vjerujte u svojoj snazi ​​i rađajte! Doživite radost majčinstva!

Kasna dostava

Sve češće možete čuti mišljenje da žena treba biti neovisna. Za takve dame, glavna se stvar smatra karijerom. Stoga je obitelj i, osobito, rođenje djeteta odgođeno u "dugoj kutiji". Dobro ili loše - još uvijek postoje rasprave među stručnjacima. Činjenica je da kasni rođeni imaju pozitivne i negativne strane fiziološki i psihološki.

U kasnim je dostavi vrijeme?

Teško je zamisliti, ali prije pola stoljeća žene koje su rođene nakon 20 godina smatrale su se ženama koje su imale starenje. S vremenom je ta oznaka povećana za nekoliko godina. Danas takav koncept u načelu ne postoji.

Za suvremenu ženu vrlo je važno imati uspješnu karijeru, biti angažiran u sebi i biti zdrav. Stoga je dobna oznaka ovog pojma pomaknuta gore. No postavlja se pitanje: kasna dostava - je li to vrijeme? Odgovarajući na nju, možemo reći da se porođaj smatra kasnim ako žena ima prvo dijete u dobi od 35 do 40 godina. Zapravo, svatko ne može odlučiti o kasnijoj dostavi. Uostalom, tijekom trudnoće i porođaja u ovom dobu može postojati opasnost.

razlozi

Što se tiče uzroka kasne dostave, ovdje se može vidjeti nekoliko čimbenika. Na primjer, ono što je već spomenuto: kako bi se postigla financijska stabilnost, žena može odgoditi rođenje djeteta. I to se ne može nazvati sebičnost. Te žene žele pružiti svoje nerođeno dijete pristojnoj budućnosti.

Drugi razlog je da ponekad zdravlje ostavlja mnogo da bude željeno. Teško je pronaći osobu koja bi bila potpuno zdrava. I ovaj faktor je vrlo važan za uspješno porođaj i rođenje. Stoga, vrlo često, žene provode mnogo godina (ponekad i desetljeća) kako bi vraćale svoje zdravstveno stanje do granica norme.

Prednosti kasnog rođenja

Što god ljudi rekli, ali liječnici nisu savjetovali, ali glavna stvar u ovoj temi jest činjenica da se broj pokojnih rođenih povećava svake godine. Neki vjeruju da djeca imaju negativan učinak na žensko tijelo, dok drugi tvrde da je porod može ju pomladiti.

Glavni pozitivni aspekti kasnog rođenja djeteta trebali bi se pripisati činjenici da je u to doba trudnoća obično pažljivo planirana i rijetko nepoželjna. Do tog vremena, žena razvija pravi majčin instinkt i ona ima veliku želju da roditi dijete.

Starije buduće majke prolaze velikim brojem testova i podvrgavaju se drugim testovima. Osim toga, privučeni su liječnicima i budućim očevima, što smanjuje rizike od razvoja mnogih bolesti. To se gotovo nikada ne događa kada mlada majka nosi dijete.

Materijalno stanje žene koja je najvjerojatnije donijela odluku o rađanju, vjerojatno će joj omogućiti da izabere rodiljnu bolnicu i liječnike koji će zadovoljiti osobne potrebe trudnice. Kasno dijete će biti poželjno ne samo za mamu već i za budućnost tate. Psiholozi objašnjavaju da je nakon 35 godina čovjek postao odgovorniji, čvrsto je vezan za svoju obitelj i on može imati želju da ima, na primjer, drugo dijete, da mu dade nešto što mu ne može dati. Takvi očevi, češće nego ne, neće pretpostaviti da je skrb o djeci glavna odgovornost majke i nitko drugi.

Što se tiče fizičkog zdravlja žene, mnogi stručnjaci kažu da se nakon poroda u odrasloj dobi njezino tijelo značajno pomladlja. Osim toga, smanjena je vjerojatnost moždanog udara ili osteoporoze. Razina krvnog tlaka i razina kolesterola također se vraćaju u normalu. Rizik od infekcija mokraćnog mjehura je smanjen, a problemi u sluhu slušanja u starijoj dobi vjerojatno neće smetati takvoj ženi. Još jedna prednost od djece u kasnijoj dobi je da je razdoblje menopauze lakše podnošljivo.

Mnogi znaju da djeca rođena u odrasloj dobi postaju posebna i nadarena. Oni imaju više održivog psiho-emocionalnog zdravlja i bolju akademsku učinkovitost u školama. Takva djeca su vrlo talentirana. Čudno, ali cijela tajna nije u bilo kojem genetskom kodu. Ubojica u vrlo jednostavnim i banalnim stvarima: odrasle majke više se zalažu za djecu nego za mlade. Daju im puno pozornosti, angažiraju se sa svojom djecom i pokušavaju ih pravilno educirati.

Nedostaci od kasne dostave

Unatoč takvom velikom broju pozitivnih trenutaka kasnog porođaja, postoje i nedostaci koji se trebaju razmotriti pri planiranju trudnoće. Na primjer, prva i najčešća pojava je prisutnost mnogih kroničnih bolesti. A to je činjenica, jer danas je gotovo nemoguće upoznati ženu ispod 40 godina koja ne bi imala jednu kroničnu bolest na njegov račun. Osim toga, trudnoća će biti teža zbog prisutnosti edema, hipertenzije ili anemije.

Postoji rizik od komplikacija tijekom porođaja ili razvoja ektopične trudnoće, ili se često javlja prijetnja pobačaja. Također ostaje činjenica da nakon starosti od 35 godina staro tijelo stari i stanica jajnih stanica ne izlazi jednako često kao kod mladih. Zbog hormonalnih promjena mogu se pojaviti kromosomske bolesti. I to ni na koji način ne utječe na to hoće li biti prvo porođaj ili se množi. Stoga, kako bi se izbjegle neugodne vijesti, bolje je proći test za genetiku s budućim ocem.

Tijekom poroda nakon 40 godina starosti, moguće je preobraziti ili prerano raditi. Osim toga, često se pojavljuje fetalna hipoksija, koja se često javlja u 36-40 tjedana trudnoće. Nije tako važno, ali problem je rizik od komplikacija s laktacijom u postpartum periodu.

Kasne isporuke nose sljedeće opasnosti:

 • placental abruption;
 • ozbiljno krvarenje;
 • infekcija zaraznih bolesti;
 • pogoršanje dijabetesa;
 • pogoršanje hipertenzije;
 • mala težina bebe.

Ne samo opasnosti već i pozitivni trenuci povezani su s kasnim porođajem. A ako žena odluči poduzeti ovaj korak, vrlo je važno da ona prije svih trudnoće proširi sve potrebne preglede. Osim toga, vrijedi biti pripremljen za podvrgavanje dodatnih pregleda tijekom trudnoće, kako bi se isključila vjerojatnost neočekivanih posljedica.

Fiziologija kasnijeg porođaja

Ako govorimo s medicinskog stajališta, tijelo žena starijih od 35 godina nije prikladno za nošenje i rađanje djeteta. S vremenom se zdravlje samo pogoršava, a to može povući tešku trudnoću i sam rođenje. No, naravno, ne govori o specifičnim ljudima. Svaka osoba je individualna i postoje iznimke od pravila.

Sljedeći čimbenici također mogu biti prijetnja zdravlju neke žene, što podrazumijeva komplikacije kasne porođaja:

 • loš stil života;
 • pušenje, zloupotreba alkohola;
 • kronični umor i nedostatak sna;
 • česte stresne situacije;
 • zagađenog zraka.

Što se tiče fiziologije žene, treba reći da nakon 40. godine kosti zdjelice divergiraju puno teže, mišići nisu toliko elastični, a zglobovi su manje elastični. Stoga, ako trudnoća daje osnovu za carski rez, onda se bolje slažete s njom kako biste izbjegli katastrofalne posljedice.

Postpartum razdoblje također prolazi s teškim posljedicama. Žena s kasnom pojavom ima veću vjerojatnost da će doživjeti postpartumnu depresiju, a ona može imati problema s dojenjem i laktacijom. Također, bilo koje rane unutarnje i vanjske liječe mnogo duže nego u mladoj dobi i nešto bolnije.

No, općenito govoreći, svaka trudnoća i porod može dobro napredovati ako je planirana i svjesna.

Psihologija kasnog porođaja

Žene u odrasloj dobi su više odgovorni pristup pitanju trudnoće. Naravno, mišljenja stručnjaka se razlikuju. Neki kažu da je psihološka zrelost došla nakon 35. godine života, a tijekom tog razdoblja žena je spremnija postati majka nego mlada osoba. Ona ima pozitivan stav prema raznim poteškoćama u trudnoći i skrbi o djeci.

Kasna dostava i nerođeno dijete omogućuju ženi da cvjeta kao cvijet koji dugo nije apsorbirao vodu. U potpunosti se posvećuje djetetu i to joj daje snagu i mladost.

S druge strane, zreli roditelji se mogu bojati umrijeti bez stavljanja djece na noge. Ali, u pravilu, takvi ljudi žive malo duže od drugih, jer je njihov glavni cilj u životu podići dijete.

Još jedna činjenica proučavali su zaposlenici jednog sveučilišta koji su odlučili da žena postaje pametnija nego prije rođenja djeteta u dobroj dobi. Rad mozga razvija se kao posljedica nastanka novih zahtjeva.

Živi primjeri sredovječnih mama

Nema toliko mnogo žena koje su odlučile roditi dijete puno kasnije od drugih.

Najstariji kasniji porođaj zabilježen je 1776. godine, kada je velški Helen Ellis rodila 72 godine po prirodnoj koncepciji. Na nesreću, dijete je rođeno mrtvo.

Ako govorimo o umjetnoj oplodnji, indijska majka Omkari Panwar smatra se najstarijom majkom. U dobi od 70 godina 2008. godine, uspjela je roditi blizance - dječaka i djevojčicu. To su bile njezine 3 i 4 djece koja su odrasla 2 kg pri rođenju. Ona ima još dvije odrasle kćeri, ali njezin muž je doista želio imati nasljednika pa se složila s takvim ključnim korakom.

Na otoku Guernsey, koji je 1997. godine u vlasništvu Velike Britanije, Don Brovk rodio je sina carskim rezom. Žena je imala 59 godina u vrijeme rođenja djeteta. Pomogla joj je trudnoća hormonskom terapijom. Ova žena smatra se najstarijom majkom na svijetu koja je prirodnom začećem rodila dijete.

Koji je rizik od kasne dostave? Razgovarajmo o posljedicama

Zašto je u 30 godina već "kasno porođaj"? Postoji barem dva objašnjenja za tako jasnu dobnu granicu.

Prvo: nakon 30 godina počinje prirodno starenje tijela koje sigurno utječe na funkcioniranje unutarnjih organa: kronične bolesti i učinci loših navika (pothranjenost, alkohol, pušenje, itd.) "Cvjetaju", ovulacija se javlja rjeđe.

Drugo, to je lakše za liječnike kada mladi organizam žene u radu brzo se obnovi i ne predstavlja neočekivana iznenađenja.

Moguće poteškoće

Očigledni nedostaci kasnog porođaja uključuju činjenicu da je sama trudnoća često teža nego kod mladih - edem, visoki krvni tlak, anemija i tako dalje.

Zbog slabljenja elastičnosti i elastičnosti mišića i zglobova povezanih sa starenjem, rođeni se kanal ne može potpuno otvoriti, što onemogućuje rađanje autoindusiranog carskog reza.

Sve nije tako turobno!

Što starije dobivamo, točnije pratimo naše zdravlje. A rođenje djeteta nakon 30 godina, osobito prvog kasnog porođaja, ozbiljan je događaj koji je pažljivo planiran, uz sve potrebne analize i ankete.

Štoviše, (što se gotovo ne događa u mlađoj dobi), pregledavaju se ne samo žene, već i buduće očevi, što značajno smanjuje rizik od razvoja mnogih bolesti.

Postoji i mišljenje praktičara da kasni trudnoća i kasno porođaj značajno pomlađuju žensko tijelo.

Fizički, razina kolesterola je značajno smanjena, rizik od moždanog udara i osteoporoze znatno je smanjen, gotovo sigurno, kasnije će se pojaviti menopauza; i psihološki - prekrasan osjećaj da su "Ja sam mlada majka!", a ne starica "doba balzaca".

I, naravno, odrasle žene su disciplinirane i redovito posjećuju liječnika, ozbiljno i odgovorno upućuju na svoje preporuke.

A materijalne sposobnosti "odraslih" mama omogućuju vam da odaberete dobru bolnicu, iskusne opstetričarke-ginekologe i uvjete koji odgovaraju individualnim željama i zahtjevima.

Što vam je potrebno za kasnu dostavu bez komplikacija?

Naravno, vodite zdrav stil života: pravilno jesti, igrati se sportom (yoga, plivanje, Pilates), šetati puno, uskočiti u pozitivne emocije i konstantno se savjetovati sa svojim liječnikom.

Tijekom trudnoće, naravno, potrebno je pažljivo pratiti vaše zdravlje i ponašanje djeteta, podvrgnuti zakazanim pregledima i, ako se to dogodi, provesti dio trudnoće pod nadzorom liječnika u bolnici.

Potrebno je podvrgnuti potpunom ispitivanju raznih patologija fetusa. Što točno - recite liječnik, ali obično između 11 tjedana i 12 tjedana - je choriocenteza (villus ograda iz budućeg posteljice) od 14. do 18. tjedna - amniocenteza (dijagnostički test amnionske tekućine) i cordocenteza iz pupčane vrpce).

Ove će studije točno odrediti da dijete ima kromosomske abnormalnosti, kao što je Downov sindrom.

Stoga rodite ili ne?

Unatoč svim mogućim komplikacijama i "horor pričama" liječnika, broj žena koje su odlučile o kasnom porodu i majčinstvu stalno raste.

Mogućnosti medicine također ne stoje mirno. I svaka žena je spremna postati majka čim prije nego što je svjesno spremna.

Dakle, dilema "Roditi se ili ne roditi?" - to je do vas!

Kasna dostava: odlučiti ili ne?

U medicini, porođaj koji se dogodio u dobi od 35 godina smatra se "kasnim". Kaže se da je kasni porcija opasna i za razvoj fetusa i zdravlje majke. Koliko je istina ta izjava?

Zašto su žene kasnije rađale?

Ako vjerujete u statistiku, broj žena koje su odlučile roditi svoje prvo dijete u dobi od 30-40 godina, povećalo se gotovo 3 puta u posljednjih nekoliko godina. To je uglavnom zbog činjenice da se razdoblje braka značajno odmaklo. Žena preferira čvrsto stajati na nogama, naučiti specijalitet, krenuti na karijeru i tek nakon toga ozbiljno razmotriti ideju stvaranja obitelji.

Nažalost, često je neugodno da mladi par živi sa svojim roditeljima, a stanovanje za iznajmljivanje je vrlo skupo. Moramo uzeti u obzir te čimbenike pri planiranju trudnoće. Prirodna želja roditelja je pružiti bebu sve što im je potrebno dajući djetinjstvo sretnim i spokojnim. Većina mladih parova povezuje te koncepte s materijalnim blagostanjem.

Osim toga, medicinska statistika tvrdi da se broj parova koji ne mogu zamisliti dijete bez problema povećava. Prevalencija pobačaja, nedostatak potrebne medicinske skrbi, degradacija okoliša nepovoljno utječu na žensko tijelo.

Ponekad, da biste zatrudnili, dugo ćete morati liječiti kronične bolesti i podvrgnuti se rehabilitaciji kako biste dobili priliku da upoznate radost majčinstva.

Međutim, rano rodenje prvog djeteta, žena ponekad namjerno odgađa drugu koncepciju kako bi smireno podigla svoje prvo dijete na noge, postigla financijsku stabilnost i nije imala problema s podizanjem drugog djeteta. Prije ili kasnije, ali većina žena govori o drugom rođenju. Je li vrijedno zamisliti?

Kasna dostava: prednosti i mane od djeteta nakon 30 godina

Moram reći, profesionalci kasne isporuke izgledaju vrlo uvjerljivo:

 • Prije svega, dob nakon 30 godina omogućava vam da pristupite odgoju djeteta s maksimalnom odgovornošću. U isto vrijeme, ne samo njegova majka, nego i otac "dijete" s djetetom. Dokazano je da muškarac počinje osjećati najsnažnije potrebe za obitelji nakon 35 godina. Osim toga, odrasli muškarac je osjetljiviji i sposobniji shvatiti da žena nije "fiksirana" na kućanstvu, ima pravo ostvariti sebe u struci;
 • Budući da beba postaje poželjna, trudnoća je pažljivo planirana. Ako se ranija koncepcija mogla dogoditi slučajno, u ovom slučaju roditelji prolaze liječnički pregled i slijede sve preporuke liječnika;
 • Prvo dijete u kasnom rođenju ne percipira se kao prepreka i teret, već kao dobrodošla sreća. Majka odrasla osoba može pokazati maksimalnu strpljivost i posvetiti mnogo više vremena za odgoj bebe;
 • Iako je fizički spremna za trudnoću u dobi od 22 godine, emocionalno i psihološki priprema za majčinstvo može se nazvati ženom starije od 10 godina. Možda je to razlog rijetkih slučajeva depresije u kasnoj trudnoći;
 • Možete čuti mišljenje da se kasni rad pomlađuje. To je činjenica jer povećana proizvodnja estrogena i drugih hormona može povećati ton mišićnog tkiva, smanjiti rizik od hipertenzije i ojačati strukturu kostiju. Psihološki, gospođa koja je rodila dijete nakon 35 godina također je mlađa. Do 40-45 godina, mnogi njezini suvremenici postaju baka, a ona i dalje ostaje majka. Vjeruje se da kasni rad olakšava izdržavanje menopauze.

Zašto, s tolikim prednostima, liječnici su oprezni oko trudnoće nakon 35 godina, a što je kasno rođenje opasno?

Navođenje minusa, vrijedno je obratiti pažnju na to da rođenje u bilo kojem dobu postaje stres. Tijelo je prisiljeno prilagoditi se neprirodnim uvjetima, a ne moći protjerati izvanzemaljsko tijelo.

U prvim tjednima nakon začeća, na primjer, majčin imunološki sustav aktivno proizvodi protutijela na jajašce, koju sama mora uništiti. Takva borba dovodi do oštrog smanjenja zaštite, a trudnica je vrlo osjetljiva na infekcije, pogotovo ako njezina dob nije tako mlada.

Među ostalim nedostacima su sljedeće:

 • Vrlo je teško pronaći potpuno zdravu ženu. Najčešće, u 30-40 godina, gospođa već ima nekoliko kroničnih bolesti. Stoga znatno povećava rizik od komplikacija, što može dovesti do potrebe za umjetnim ukidanjem trudnoće. Prijetnja kromosomskim abnormalnostima u razvoju dojenčadi i ektopičnoj trudnoći je visoka. Iste statistike govore da je 70% beba s dijagnozom Downovog sindroma rođeno nakon 35 godina. Istodobno, nije važno je li to bio prvi porod ili već u obitelji postoji dijete;
 • Proces nošenja bebe nakon 35 godina često je popraćen nedovoljnom proizvodnjom hormona, slabom radnom aktivnošću i hipoksijom fetusa. U ovom slučaju, potrebno je izvršiti carski rez. Za operaciju, primiparous u dobnoj skupini od oko 35 godina imaju 7 puta češće korištenje od majki koje su mlađe od 30 godina. S godinama, tkiva gube elastičnost, a rođeni kanal se ne otvara potpuno, što prijeti stiskanju pupčane pupčane vrpce i asfiksije;
 • Komplikacije su moguće i nakon porođaja, na primjer, teških krvarenja, zaraznih procesa, problema s prirodnim hranjenjem. U većini slučajeva, od prvih dana života, bebe se prenose na umjetne spojeve.

Nije bitno hoće li žena planira drugi ili prvo rođenje u medicinskom kasnom dobu. U svakom slučaju, ona bi trebala odgovoriti na pitanje odgovorno i svakako proći kroz kompletan liječnički pregled 3-3 mjeseca prije začeća. Također je potrebno šest mjeseci prije trudnoće riješiti se navike pijenja alkohola i pušenja.

Posljednji rođendan u povijesti

Nije neuobičajeno da žena može roditi apsolutno zdravo dijete u 50 godina.

Međutim, vlasnik rekorda smatra se rezidentom otoka Henryja, Velike Britanije, koji je 1997. godine rodio dijete u dobi od 59 godina nakon liječenja hormonskim lijekovima.

Medicina kaže da je najnovija dob za porođaj, bez opasnih rizika, 40 godina.

Bilo da planira začeće kasnije, do same je žene.