Masaža za novorođenčad. Pravila i kontraindikacije

Zdravlje

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Osnovna pravila i tehnike masaže za bebe

Masaža za dojenčad je postupak koji se, u pravilu, sviđaju kod svih beba, pogotovo ako ga provode nježne i nježne ruke majke. Ali pogrešni pokreti mogu naštetiti djetetu. Koji su uvjeti za masažu koja se mora slijediti kako bi bila korisna i učinkovita?

Larisa Shumina
pedijatar, Dječji dom broj 12, Moskva

Ako je dijete zdravo, s početkom od 1,5 mjeseca, svaka majka može uključiti masažu za bebe u načinu dana djeteta. Uz činjenicu da je masaža za bebe važna za djetetu za skladan fizički razvoj, u ranoj dobi to je jedan od načina komuniciranja s majkom. Kontakt s tijelom tijekom ovog postupka pridonosi razvoju dodira, kroz koji dijete uče svijet u ranoj dobi, a između majke i djeteta stvara se atmosfera međusobnog razumijevanja i emocionalne komunikacije. Glatke kretnje majčinih ruku tijekom masaže za bebe daju djetetu osjećaj sigurnosti, ljubavi i psihičkog zadovoljstva. Ovo zauzvrat smanjuje uzbudljivost središnjeg živčanog sustava, pomaže djetetu da se smiri i opusti.

Masaža za dojenčad također je važna za pravodobno skladan razvoj motora djeteta, jer ima tonik učinak na mišićni sustav, normalizira njegov ton i kontraktilnu sposobnost mišića.

Tumija masaža pomaže u normalizaciji rada gastrointestinalnog trakta i pomaže u uklanjanju kolike, što je jedan od glavnih uzroka anksioznosti kod djeteta u prvim mjesecima života.

Lokalni učinak masaže izražava se poboljšavanjem metabolizma i prehrane kože širenjem kapilara i ubrzavanjem cirkulacije krvi.

Moguće kontraindikacije za masažu za bebe

Postoji nekoliko jednostavnih masažnih tehnika za bebe koje majke mogu svaki dan izvoditi, pružajući bebu harmoničan fizički i psihički razvoj. Takva opća masaža za jačanje može se početi 1,5 mjeseca nakon savjetovanja s pedijatrom i neurologom u nedostatku kontraindikacija.

Glavne kontraindikacije za masažu bebe su:

 • Akutne febrilne bolesti uz groznicu. Masaža potiče protok krvi, što može uzrokovati još veću temperaturu.
 • Pustularna, infektivna, upalna ili gljivična oboljenja kože strog su kontraindikacija za masažu jer se tijekom masaže mogu ozlijediti otvorena područja gnojnih područja, kao i elemenata mjehurića (lezije) kod nekih zaraznih bolesti, a infektivno sredstvo će se širiti na kožu. pokriti.
 • Dermatitis, alergijske reakcije na koži, koje se često prate formiranjem plača, što predstavlja otvorenu površinu rane. Masaža, u pravilu, zahtijeva korištenje kreme i ulja, što je neprihvatljivo u područjima zahvaćene kože. Osim toga, dodatno trenje takvih zona tijekom masaže može uzrokovati bolne senzacije u djeteta i pridonijeti pogoršanju lokalnog stanja kože.
 • Teški kongenitalni defekti srca s nedostatkom krvotoka koji se manifestiraju kao kratkoća daha, edem, kašalj. U tim bolestima, znakovi smanjene cirkulacije krvi pojavljuju se kod djeteta čak i kod odmora, a budući da je masaža malena ali još uvijek opterećena tijelom, to će pridonijeti pogoršanju ukupnog stanja bebe.
 • Bolesti krvi (hemofilija, hemoragijska dijaza), krvarenja. Pritisak na koži tijekom masaže može izazvati pojavu unutarnjih potkožnih krvarenja.
 • Konvulzivni sindrom, epilepsija. Pod tim uvjetima, masaža je kontraindicirana, jer može potaknuti nove napadaje.
 • Rakovi tijekom pogoršanja. U ovoj fazi bolesti, djeca su posebno nemirna i uzbudljiva, održavajući masažu jer se ne preporuča dodatni stresni utjecaj, jer je nužan blagi režim.
 • Velike kameje, kada unutarnji organi (pupčani, inguinalni, itd.) Ispadaju u sjeckanom izbočenju. Masaža može izazvati kila da se zadaviti, uzrokujući snažnu bol i zahtijevati hitnu kiruršku intervenciju.

Prematurno stanje i hipotrofija (niska tjelesna težina) nisu kontraindikacija masaže, ali razredi s takvim bebama trebaju biti odgođeni i moraju biti usklađeni s liječnikom.

Terapijsku masažu za djecu propisuje liječnik za liječenje određene bolesti i može ga obavljati samo kvalificirani stručnjak.

Gdje i kako učiti masažu za bebe?

Kada posjetite medicinsku sestru i pedijatara iz klinike za djecu, majka će je zamoliti da joj pokaže osnovne tehnike masaže za dojenčad, koju će učiniti djetetu. Također, medicinska sestra u sobi zdravog djeteta može se konzultirati s roditeljima o masaži i gimnastici kada prvi put posjete malu kliniku za djecu u roku od mjesec dana.

Poželjno je da je prva masaža koju je provodila sama majka provodila pod nadzorom pedijatara ili medicinske sestre.

Opća pravila masaže za bebe

Da bi masaža dala bebu i da bude što učinkovitija, trebate stvoriti određene uvjete. Temperatura u sobi u kojoj se masaža izvodi treba biti udobna za dijete i biti 20-22 ° C.

Preporučljivo je pročistiti sobu unaprijed, što će dodati element za otvrdnjavanje u ovom postupku. U toploj sezoni, masaža se može izvesti s otvorenim prozorom, u nedostatku nacrta.

Masaža treba biti na tvrdom, toplom i nepokretnom površinu. Da biste to učinili, možete upotrijebiti promjenu ili regularnu tablicu. Trebao bi biti pokriven čistom pelenama, pod kojim se preporuča postaviti mazivo i flaneletu presavijeni 2 puta. Masaža na krevetu neće biti učinkovita, jer na mekoj površini neće biti moguće stvoriti potrebnu podršku i elastičnost. Prekomjerna površina će biti neugodna za dijete.

Za masažu je važno odabrati pravi trenutak. Prije svega, dijete treba biti dobro raspoloženo, spavati i ne gladovati. Preporuča se pokretanje postupka 30 minuta prije hranjenja, a ne ranije od 30-45 minuta nakon obroka, kako se ne bi izazvao regurgitaciju.

Prije početka masaže, majka bi trebala skinuti prstene, satove i narukvice s njezinih ruku kako ne bi slučajno ozlijediti djetetovu kožu. Ruke bi trebale biti čiste, suhe i tople.

Trajanje masaže može biti od 5 do 20 minuta dnevno, ovisno o dobi djeteta i njegovoj reakciji na postupak.

Važno je zapamtiti da beba masaža ne bi trebala donijeti neugodne, bolne osjećaje djetetu. Stoga, tijekom sjednice potrebno je pažljivo pratiti stanje mrvica, izraz lica, reakciju njegovog tijela. Glavni kriterij za ispravnost akcija je pozitivno emocionalno stanje djeteta. Ako je beba nestašna, bolje je odgoditi masažu neko vrijeme ili ga premjestiti na sljedeći dan.

Važno je znati nekoliko osnovnih pravila masaže:

 • Prilikom izvođenja masaže preporuča se pratiti niz masiranih zona. Prvo masirati noge, zatim ruke, trbuščić, prsa i leđa.
 • Svi pokreti trebaju biti izvedeni s periferije u središte u smjeru krvotoka u venama i protok limfa u tijelu.
 • Ne možete mazati unutrašnju površinu bedara, jer se puno živčanih završetaka koncentrira i vrlo je osjetljivo.
 • Zbog opasnosti od ozljeda, udarci na zglobovima koljena su ograničeni.
 • Ne preporuča se masaža prednje površine tibije, jer na ovom mjestu praktički nema mišićnog tkiva i koža je vrlo tanka.
 • Kada je masaža abdomena nepoželjna da utječe na područje jetre (desni hipokondrij). Ovo ograničenje je zbog činjenice da je taj organ smješten dovoljno blizu površine tijela, a izravan utjecaj na njega može naštetiti zdravlju djeteta.
 • Kada se natrag masaža treba izbjegavati zonu spinos procesa kralježnice, jer utjecaj na njih u maloj djeci može biti bolno.
 • Masaža ne bi trebala utjecati na genitalije i bradavice djeteta.

Osnovne tehnike masaže za bebe

Mama je dovoljno za 1-2 masaža, ali istodobno ih pokušavajte redovito obavljati. Nije preporučljivo primjenjivati ​​složene tehnike masaže kako ne bi slučajno oštetile dijete.

milovati

Glavna tehnika masaže koju majka treba naučiti je milovati. Aktivira cirkulaciju krvi i time poboljšava opskrbu krvlju tkiva i organa. Osim toga, pomicanje pokreta potiče opuštanje mišića i smiruje. Ova tehnika sadrži palmarsku površinu četke. Pokret bi trebao biti vrlo glatki i nježan. Ruka ne smije otjerati kožu djeteta, ona ga klizi uz njega.

trenje

Sljedeća tehnika koju roditelji mogu koristiti je trljanje, koje se može pokrenuti kada dijete stari 3-4 mjeseca.

Brusenje je intenzivnije i duboko milovanje, također pomaže u opuštanju mišića i smanjuje uzbudljivost središnjeg živčanog sustava. Dva ili tri prsta trljaju kistom kružnim ili spiralnim pokretima, dok masažna ruka treba pomicati, premjestiti kožu, a ne kliziti njome.

Masaža stopala

 • Masaža stopala izvodi se odozdo gore, počevši od milovanja stražnje, bočne i planarne površine stopala, a zatim svaki prst na noge djeteta.
 • Nakon zaustavljanja čitava se masa masaže. Kako bi se postigao najveći opuštanje mišića, udovi djeteta moraju imati položaj blagog savijanja u zglobovima koljena i kuka. Uz dlan iste ruke, gležanj treba biti omotan oko dna, a drugu ruku slijedi površinsko milovanje od stopala do prepona na vanjskoj i stražnjoj površini donje noge i bedra.
 • Trljanje se provodi na isti način i smjer od milovanja s laganim pomakom kože.

Ručna masaža

 • Ručna masaža se izvodi od ruke do ramena, a dječji ekstremitet mora biti u položaju laganog savijanja u zglobu lakta.
 • Šljivanjem ruke provodi se prvo na leđima, a zatim na dlanu u smjeru od prstiju do ručnog zgloba.
 • Kada masažu rukom, djetetova ruka se drži na takav način da beba pokrije majčin palac. Kretanja naboranja provode se duž unutarnje i zatim vanjske površine podlaktice i ramena.
 • Zatim, štapići prstiju lagano trljaju palmarsku površinu ruke, zatim se svaki prst koristi zauzvrat, a onda se mišići dječjeg podlaktice i ramena masiraju.

Trbušna masaža

 • Površinski ubacivanje se drži oko pupka u smjeru kazaljke na satu. Ova tehnika uzrokuje opuštanje mišića prednjeg trbušnog zida i refleksivno potiče crijevnu peristaltiku.
 • Stroking kosi trbušni mišići se obavlja s dlanovima obje ruke s posterolateralne površine prsa i dalje dolje do spajanja ruku iznad pupka djeteta.
 • Masaža rectus mišića abdomen je u klizanju ruku. Da bi to učinila, majka bi trebala staviti dlanove ruku paralelne s srednjom linijom abdomena: desnu ruku na obalnom rubu, lijevu ruku u području prepona iznad stidnog zgloba. Zatim desna ruka ide od vrha do dna, a lijeva - od dna do vrha.

Masaža grudi

 • Masaža prsa izvodi se laganim pomicanjem kretanja duž interkostnog prostora od strijca do aksile.

Natrag masaža

 • Sastoji se od milovanja stražnjeg dijela djeteta sa stražnjim dlanovima na obje strane kralješnice od stražnjice do glave. Zatim okreću ruke i udare dlanove od glave do stražnjice.

Glavni signal za otkazivanje postupka je nemirno ponašanje djeteta kad počinje cviliti ili plakati. Neke bebe mogu u početku imati negativan stav prema masaži, stoga se moraju postupno naviknuti na taj postupak. Da biste to učinili, možete podijeliti lekciju u nekoliko dijelova i izvršiti ih tijekom dana. Kada se dijete koristi, majka će moći raditi cijeli kompleks masaže odjednom.

Važno je zapamtiti da djetetu treba harmonijski tjelesni razvoj ne samo pasivnih već i aktivnih pokreta. Stoga se preporučuje masaža za dopunu posebne gimnastike. Pedijatar ili medicinska sestra mogu pokazati mamu jednostavne vježbe za gimnastiku za djecu koja sama može učiniti.

Vrste masaže za bebe i njihova pravila

Masaža za novorođenčad je važan modalni trenutak u životu mrvica. Njegovo držanje nije samo poželjno, već nužno. Zato kada posjetite dječju kliniku u sobi zdravog djeteta, medicinska sestra pokazuje majci kako napraviti masažu i njegove elemente pogodne za određeno doba. U ovom članku bih želio detaljnije prebivati ​​o vrstama masaže, načelima njegove primjene i njegovoj važnosti za razvoj djeteta.

Zašto je važno masažu bebe?

Masaža je univerzalni način da utječe na tijelo bebe kao cjeline. Novorođeno dijete ima nerazvijene razne sustave tijela, ali analizatori kože su vrlo spremni za rad. Stoga, klase masaže donose maksimalne prednosti. Oni pomažu razvoju tjelesnog i govora, poboljšavaju koordinaciju pokreta i doprinose uspostavi dublje emocionalne veze između majke i djeteta. Naravno, pod uvjetom da samostalno čini bebu opuštajuću masažu, a ne koristi usluge masažnog terapeuta.

Masaža beba podijeljena je u dvije vrste

 • Tonski ili generički;
 • Terapija.

Majka za restaurativnu masažu može samostalno raditi kod kuće. Da bi to postigao, potrebno je naučiti kretanje masaže, pravilno pripremiti sobu i stol, te unaprijed dobiti sve potrebne alate za masažu. Terapeutska masaža propisuje pedijatrijski ortopedski kirurg, kirurg ili neurolog. Bolje je povjeriti njegovu vođenje stručnjacima, iako nakon vježbanja i promatranja nekoliko postupaka, majka može samostalno vladati pravilima i pokretima.

Načela opće jačanje masaže:

 • Kada početi masažu? Od 2-3 tjedna života.
 • Pokreti se provode duž linija masaže - od periferije do središta.
 • Brzina kretanja ruku - 2 cm u sekundi - treba se podudarati s brzinom limfnog toka.
 • Prekoračenje kralježnice, limfnih čvorova, jetre i srca.
 • Nježno djelujte na vratu.
 • Stroking trbuščić je samo u smjeru kazaljke na satu.
 • Svi pokreti trebaju biti lagani, ne bi trebali biti pretjerani pritisak.
 • Masaža za bebe provodi se pod klasičnom glazbom ili vlastitim pjevanjem. Također možete reći pjesme i pjesme.

Koliko je godina masaža?

Možete prakticirati održavanje tonic masaža sjednice kada dijete dosegne dob polumjeseca. Dok dijete ne dosegne 1,5 mjeseca, jedini bi se pokret trebao milovati. Nježni dodiri masiraju djetetove noge i ruke, trbuščić i leđa, prste. Kasnije (nakon 3-4 mjeseca) može se uvesti trljanje, udaranje, gnječenje i elementi gimnastike.

Pokreti masaže za rješavanje problema

Restorativna masaža za dojenčad provodi se ako su zdravi i normalno se razvijaju. Ako dijete ima problema, tada će posebne vježbe za masažu ili čak i njihovi kompleksi pomoći u borbi s njima.

Opća masaža trbuha je dobra za bebu, jer vam omogućuje da poboljšate probavu. A ako dijete pati od crijevne kolike, posebna masaža za koliku pomaže. Potrebno je alternativno smanjiti lijevu ili desnu ruku duž rebra djeteta. Dalje, dignite noge djeteta desnom rukom i lagano masirati trbuh s lijeve strane, a zatim pritisnite savijene koljena na trbuščić.

S hipertonskom pomoć fitball vježbom. Fitball je izvrsna kugla za vježbanje. Postavite trbuh za bebu na površinu lopte i lagano se protresite s jedne na drugu stranu. Također, ova vježba doprinosi ispuštanju plinova.

Dacryocystitis je bolest u kojoj se upala lipična vrećica i suzni sustav. U djece, vrlo učinkovito rješenje problema je posebna masaža. Masaža s dacryocystitis je kako slijedi. Potrebno je pritisnuti točku koja se nalazi na vanjskom kutu oka i kretati se u smjeru mosta nosa, stvarajući pritiskanje kretanja. Učinkovita primjena ovog postupka u kombinaciji s protuupalnim kapima može zamijeniti kiruršku intervenciju.

Također može pomoći kod zatvora. Međutim, da biste se posvetili ovoj mjeri treba propisati liječnik. Odabrat će odgovarajuću metodu, a profesionalni masažni terapeut će osigurati potrebni pritisak.

U slučaju umbilikalne kile male veličine prakticiraju se sljedeće metode liječenja: opća masaža, fizioterapija, polaganje na abdomen, masaža prednjeg trbušnog zida. Prve dvije metode provode masažni terapeut i liječnik vježbanja, a posljednja dva mogu se lako prakticirati majka sama. To uključuje stroking trbuhu u smjeru kazaljke na satu. Stavljanje bebe na trbuh preporučuje se prije svakog hranjenja 5-10 minuta.

Masaža vrata može odrediti neurolog, ako dijete utvrdi tortikulozu. Kompleks se sastoji od vježbi, postupno dovođenja vrata u normalno stanje. Bolje je povjeriti svoju provedbu stručnjaku.

Za bebe važno je obratiti pažnju na majku i fizički kontakt s njom. Masaža će omogućiti djetetu da osjeća nježne majčinske ruke, dodir, njegu i zdravlje, oslobađajući od zdravstvenih problema.

Kompleksna masaža od trenirao pedijatara, koji se može izvoditi kod kuće

Članci našeg web mjesta napisali su razni stručnjaci koji posjeduju ne samo znanje, već i praktično iskustvo. Neobičan članak o masaži za bebe napisao je na našem siteu pedijatar Elena Borisova.

Preporuča se da pročitate ovaj članak i istražite kompleks koji Elena nudi i redovito masirajte bebu.

Restorativna masaža za bebe i novorođenče

Dijete, rođeno, treba posebnu pažljivu brigu. Mladi roditelji, zabrinuti zbog činjenice da beba razvija dobro, moraju naučiti mnoge stvari. Jedan od ovih korisnih postupaka je masaža novorođenčadi.

Zašto se novorođenčadi trebaju masirati?

Redovita masaža za novorođenčad kod kuće je vitalna potreba.

Sjednice su potrebne za:

 1. Uzimajući osloboditi od prekomjernog mišićnog tonusa.
 2. Liječenje i prevencija različitih bolesti.
 3. Masaža je jedan od oblika poznavanja okolnog svijeta: dodir majke izaziva pozitivne emocije i radost u bebi.
 4. Opuštanje prije spavanja.
 5. Oslobađanje od boli.
 6. Poboljšati cirkulaciju krvi.
 7. Poboljšanje gastrointestinalnog trakta.
 8. Jačanje općeg tijela.
 9. Povećajte imunitet.

Kako masirati bebu?

Preporučuje se masaža za dojenčad od 1 mjeseca, kada umbilikalna rana iscjeljuje. Do tog vremena majka može samo udarati i lagano mazati dijelove tijela, na primjer, ruke i noge bebe.

Zapamtite da masaža za novorođenčad ima svoje osobitosti, s obzirom na činjenicu da je djetetovo tijelo vrlo krhko i da neće izdržati previše intenzivne opterećenja. Da ne biste naškodili vašem djetetu, slijedite osnovna pravila ovog postupka:

 • Temperatura zraka u sobi bi trebala biti udobna. Ako je soba previše vruća ili hladno, beba će plakati: sesija će izazvati negativne emocije. Loše udruge će dovesti do činjenice da u budućnosti neće htjeti podvrći takvim postupcima, a to se ne može dopustiti.
 • Pogledajte bebu dobrotu i raspoloženje. Ako nije u duhu, bolje je odgoditi postupak na drugi dan.
 • Ne možete održavati masažu odmah nakon što hranite dijete ili ako je gladan. Najbolje vrijeme je sat ili dva nakon posljednje večeri hranjenja. Takav postupak će se opustiti i pripremiti za spavanje.
 • Mame bi trebale biti mekane, tople. Uklonite sve nakit kako biste izbjegli ogrebotinu nježne kože bebe.
 • Odaberite prikladno mjesto. Površina na kojoj dijete leži ne smije biti previše meka.
 • Tijekom postupka, možete dati djetetu zvuk ili neku vrstu igračke, tako da će biti zauzet i neće početi biti kapriciozan.
 • Ne možete mazati područje ispod koljena i pazuha, unutarnji dio bedara, unutarnjih organa (srce, jetra).
 • Trajanje je od nekoliko minuta do pola sata.
 • Možete masažu cijelog tijela ili pojedinih zona.
 • Možete koristiti posebnu masažu za bebe ulje ili vrhnje. Obavezno provjerite je li kompozicija sigurna!
 • Sjednice treba provoditi svaki dan. Bolje ako ih obavite u određeno vrijeme. Tako ćete razviti dnevni režim. Na primjer, mnogi roditelji obavljaju postupak nakon kupanja.

Tehnika ili značajke masaže ne ovise o spolu djeteta. Novorođenčad treba isti postupak kao i dječak.

 • Milovati. S ovog prijema uvijek započinje sesija. Pokreti se izvode sa cijelim dlanom, lagano zagrijavaju kožu i pripremaju se za daljnje manipulacije.
 • Mljevenja. Dobro radili mišići, zglobovi. Takve akcije daju im fleksibilnost, elastičnost, jača mišićni korzet. Pokret je gore i dolje, u spirali. Posebna se pozornost posvećuje velikim područjima, kao što su natrag.
 • Miješenje. Pokret postaje intenzivan, utječući na dublje slojeve tkiva. Važno stanje: oni ne bi trebali donijeti bol! Ako vaša beba plače, odmah zaustavite sesiju. Ne preporučuje se masaža kralježnice jer još nije jaka. Ova tehnika ima dobar učinak na cirkulaciju krvi, što vam dozvoljava zasićenje tkiva s kisikom.
 • Vibracije i udaranje. Sjeti se da snažni pokreti pobuđuju živčani sustav, a osjetljiviji, naprotiv, mirno i opušteno.

Masažite vrat djeteta vrlo pažljivo, gnječite i milovati samo mišiće - od ramena do kose. Ne bi trebalo biti utjecaja na kralježnicu! Obavite jednu i dvije ruke bez pondera. Pokret, u pravilu, ide u središte. Osim toga, bebe okreću i naginjaju glavu. Takva masaža vrlo je preporučljiva za upletene noge u dojenčadi i jedan je od načina da se riješite ove prilično česte bolesti.

Masaža za kolike

U slučaju probavnih poremećaja, kolike, nadutosti i zatvora, djeci se također savjetuje da imaju masažu. To će olakšati njihovo stanje, ublažiti nelagodu i uspostaviti prirodne procese. Također, ovaj postupak pomaže kod umbilikalne kile ili osjetljivosti na njegovu pojavu.

 • Soba bi trebala biti topla, oko 25-26 stupnjeva. Uključite grijač ako je potrebno.
 • Stavite dijete na trbuščić i pažljivo masažite područje sašumice laganim pokretima.
 • Zatim pazite na trbuščić bebe. Masira se u smjeru kazaljke na satu s mekim kružnim pokretima. Povremeno lagano pritisnite cijelu površinu dlana.
 • Glavna tehnika su udarci različitog intenziteta. Zamijenite ih. Moguće je trnce oko pupčanog područja.
 • Ni u kojem slučaju ne koristite točku i previše tlaka!

Nakon takve masaže, vaša beba svibanj želite ići na zahod, pa budite spremni za to, pripremiti sve što je potrebno unaprijed.

Za prevenciju kila, koristite sljedeće tehnike:

 • Podizanje nogu koje leže na leđima. Podignite jednu nogu ili oboje istovremeno. Povucite čarape na sebe, na strane. Ovo će ojačati trbušne mišiće.
 • Pomognite svojoj bebi da sjedne sam.
 • Zajedno čine okreće torzo.
 • Za liječenje ove bolesti ponekad se koristi točka pritiska oko pupka. Međutim, takvu tehniku ​​obično propisuje liječnik: bez njegova pristanka, bolje je ne koristiti takve tehnike.

Masaža za bronhitis

Ako je maloljetnik bio pogođen tim bolestom, uz liječenje lijekova koje propisuje pedijatar, možete koristiti i masažu. To će olakšati stanje djeteta, ubrzati oporavak. Možete to učiniti 3-5. Danu bolesti. Nemojte raditi na povišenoj tjelesnoj temperaturi!

Zbog starosti, dijete ne može izlučivati ​​sluz samostalno, a ispravne operacije masera pomoći će ukloniti iskašljavanje iz pluća.

Prednost ovog tipa postupka je da majka može sama provoditi sjednicu kod kuće. Ne zahtijeva posebne vještine ili posebnu opremu.

 • Prije sesije preporuča se djetetu davanje toplog napitka.
 • Tijekom postupka beba nikada ne smije zamrzavati, pa pazite na temperaturu u sobi.
 • Uz bronhitis, prsa i leđa masažu se.
 • Počnite s potezima. Zagrijte kožu. Nakon toga možete početi samljeti, mogu biti vrlo intenzivni.
 • Da biste započeli proces ispuštanja iskašljavanja, upotrijebite vibracijske pokrete: dodirnite prstima i rubu dlana.
 • Tehnika odvodnje je trnci, grabling kože u valovitim pokretima. Važna točka: glava djeteta treba biti samo ispod tijela. Nakon masiranja beba će imati kašalj koji će uzrokovati pražnjenje sluzi: budite spremni za to.
 • Cupping masaža se koristi za ozbiljne oblike bolesti i rijetko je propisana dojenčadi. Potrebna su posebna vakuumska stakla, koja se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni. Preduvjet je korištenje ulja ili vrhnja. Postupak povećava cirkulaciju krvi i smanjuje upalu. Banke su pričvršćene na kožu, i kreću u spiralu, gore i dolje, cik-cak. Ni u kojem slučaju ne možete mazati područje srca!
 • Honey masaža. Ako to radite po prvi put, provjerite jeste li alergični na ovaj proizvod! Tekući med (može se prethodno zagrijati malo u vodenoj kupci ili u mikrovalnoj pećnici) nanosi se na leđa i prsa bebe, a zatim lagano dodiruje kožu. Nakon toga, toplo dijete i dati mu odmor. Također, ova masaža uklanja toksine iz tijela.

Nakon tretmana pazite da omotate bebu, prekrivate je toplim pokrivačem i pustite ga da leži.

Zapamtite da je liječenje bronhitisa integrirani pristup, stoga koristite sve metode liječenja koje je preporučio vaš liječnik. Ako dijete ima komplikacije i počelo se osjećati još gore, svakako kontaktirajte specijaliziranu ustanovu za medicinsku pomoć.

Kontraindikacije za masažu

Kao i kod bilo kojeg postupka, masaža ima brojne kontraindikacije:

 1. Poremećaji s kataraklom uz groznicu.
 2. Osip kože, alergije.
 3. Loše raspoloženje. Ne biste trebali držati sjednicu dok dijete plače i ljuti.
 4. Bilo koja bolest u akutnoj fazi.
 5. Bolesti probavnog trakta.
 6. Hepatitis.
 7. Tuberkuloza.
 8. Loša zgrušavanje krvi.
 9. Tendencija za krvarenje.
 10. Poremećaji krvi.
 11. Rahitis.
 12. Kršenje cjelovitosti kože.

Masaža je oblik interakcije između djeteta i majke. Taktički osjećaji daju veliki doprinos razvoju središnjeg živčanog sustava, emocionalnoj sferi, fizičkom obliku malog.

Nemojte zaboraviti da se sjednice trebaju održavati redovito, ne propustite ih bez dobrog razloga.

Učinite pravu masažu djetetu, pomažete mu da se brzo prilagodite vanjskom svijetu. Takva djeca počinju činiti sve brže: sjesti, hodati, razgovarati, komunicirati s drugim ljudima.

Ovaj postupak trebao bi biti ne samo koristan, već i ugodan i za majku i za dijete.