Kako primijeniti novorođenče na dojku: prava tehnika za dojenje

Rođenja

Činilo se da je tek jučer postalo poznato o nadolazećem nadopunjavanju u obitelji, a sada trudnoća dolazi do kraja. To će potrajati dosta vremena i bit će važna faza u životu žene - razdoblje majčinstva. Od prvog dana pitanje dojenja beba postaje prioritet. Svaka se trudna majka treba pripremiti za ovaj proces što je najbolje moguće, jer će ispravno vezanje novorođenčadi, posebno po prvi put, pomoći da se izbjegne velika nevolja.

Kvaliteta dojenja jako ovisi o pravilnom povezivanju djeteta na dojku. Prije početka hranjenja, majka mora odlučiti o položaju koji joj najbolje odgovara i bebu.

Negativne točke nepravilnog privitka

Daleko od svake mame može prvo pričvrstiti bebu na prsa. Zanemarivanje tog problema u ranoj fazi u budućnosti može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica:

 • upala mliječne žlijezde zbog ustajajućeg mlijeka unutar kanala (mastitis);
 • pojava pukotina u bradavicama, hranjenje u kojoj postaje izuzetno bolno (preporučujemo vam da pročitate: učinkovito liječenje bradavica pukotina);
 • smanjenje količine mlijeka - ako je nepravilno pričvršćeno, beba je loša i malo je usrano;
 • koštanje bradavica i mliječnih žlijezda;
 • nedovoljno povećanje težine u novorođenčadi zbog trajne pothranjenosti;
 • nezadovoljstvo bebinim refleksom za sisanje izražava se u obliku tjeskobe, razdražljivosti i čestih plača.

Pravilno pričvršćivanje je čvrsti temelj za dojenje.

Stvarno pitanje je mjesto u kojem će majka biti tijekom hranjenja. Pozirati bi trebao biti udoban i omogućiti vam da se opustite što je više moguće, a treba imati na umu da novorođenče može sisati dovoljno dugo.

Pri hranjenju dok sjedite:

 1. potrebno je sjediti na stolici ili krevetu, jastuk ili prevučeni pokrivač staviti ispod lakta i donjeg dijela leđa;
 2. novorođenče mora biti podignuto na takav način da se glava i tijelo okrenu prema majci;
 3. za najcjelovitiju zarobljavanje bradavice dojke šalje se dječje usta;
 4. onda, s isola ili bradavica, trebate dodirnuti usta djeteta, nakon čega će ga otvoriti i uzeti grudi;
 5. tijekom hranjenja djeteta, potrebno ga je držati tako da tijelo bude čvrsto pritisnuto majci, a noge su malo ispod razine glave.

Kada leži:

 1. Mama bi trebala ležati na svojoj strani, povucite ruku prema dolje;
 2. stavite dijete što je moguće bliže sebi i također na boku;
 3. donja ruka za sprječavanje prevrtanja treba poduprijeti leđa djeteta;
 4. zatim oslobodite dojke slobodnom rukom i usmjerite bradavicu na dječji nos, dotaknite usta s areolom;
 5. za udobnost djeteta, dojka treba biti održana tijekom njege.

Sjedeći položaj prikladan je za hranjenje u bilo kojem trenutku, no noću je još ugodnije biti u ležećem položaju kada je proces spava. Naravno, svaka majka odabire najprikladniju opciju za sebe, ovisno o njihovoj državi.

Pravilno prianjanje na dojenje osigurano je slijedećim koracima: (vidi također: što učiniti ako beba ne dobije na težini dok se doji?)

 • Glava mrvica nalazi se malo ispod bradavice, tako da sam stigne za to. U tom položaju je potrebno držati bradavicu na gornjoj usnici djeteta. Kao odgovor na to, usta se otvaraju još više.
 • Usredotočimo se na dograđivanje dječje brade, a ne na nos.
 • Mi smo stavili dalji dio areole na donju usnu i jezik proširio naprijed i "odijevali" usta na bradavicu.

Kriteriji za pravilno dojenje tijekom hranjenja:

 • novorođenče se okrenula prema mami;
 • u ustima, bradavica treba biti smještena zajedno s areolom;
 • jezik se nalazi između areole i donje gume, dok se čvrsto pritisne na drugu;
 • gornja spužva se malo ispalo;
 • nos i brade dodiruju prsa;
 • S donjom ručkom, dijete kao da obuhvaća tijelo majke, dok gornja ruka to valovi slučajno ili stavlja na dojku.

Vrijednost pravilne primjene za mamu i bebu

Prednosti dojenja su ogromne za fizičko i psiho-emocionalno zdravlje majke i djeteta. Pojava bliskog odnosa omogućuje djetetu da se osjećaju pod majčinskom zaštitom, a majka donosi osjećaj mira i mira.

Uz pravu privitku, dijete dobiva dovoljno mlijeka, što znači da će biti pun i smiren. Dugo je dokazano da kada beba doji, stvara se snažan imunitet, a za budućnost se postavlja temelj zdravog zdravlja.

Nije uvijek moguće pravilno postaviti mrvicu na prsa, video ili foto proces može biti velika pomoć u tom pitanju.

Pozitivna strana dojenja

Dugo je poznato da je dojenje pogodno za majke i djecu. Njeno trajanje i uspjeh ovisi ne samo o tehnici primjene, već io drugim čimbenicima:

 • Hranjenje noću. Noćna primjena ima pozitivan učinak na proizvodnju mlijeka, stoga je nepoželjno preskočiti.
 • Hranjenje na zahtjev bebe. Ne tako davno, majke su prakticirale primjenu strogo po satu. Stručnjaci sada preporučuju hranjenje bebe na njegov zahtjev. Ovakav pristup omogućuje povećanje laktacije, što znači da će dijete uvijek biti pun.
 • Spavaj s bebom. Zajednički ostalo doprinosi, pored jačanja veze između majke i djeteta, do porasta količine majčinog mlijeka.
 • Usisni refleks. Ponekad, kada se hrani, majka primjećuje da beba čini da spava i ne tjera nikakve pokrete za sisanje, već samo pokuša ukloniti bradavicu iz usta dok ponovno počne sisati. U nekim slučajevima, osobito kada je beba zasićena, proces usisavanja je prekinut, a zatim se nastavlja. Upravo je to izraženo reflektirajuće sisanje, što ima smirujući učinak na živčani sustav. Ne biste trebali izvaditi bradavicu, sam mrvica će ga pustiti iz usta.
 • Feed od jedne dojke ili oboje? Ako nakon pražnjenja jedne dojke postoji sumnja da dijete nije puna, trebali biste mu ponuditi drugu. U budućnosti, hranjenje treba početi s dojkom koja je dovršila prethodno hranjenje.

Prednosti rane primjene

U nedostatku kontraindikacija od majke i djeteta, poželjno je po prvi put primijeniti na dojku odmah nakon rođenja. Vrijednost tog postupka za dojenčad je da primarno mlijeko (kolostrum) ulazi u crijeva, što potiče stvaranje korisne mikroflore. U majkama ovaj pristup uzrokuje ranije stvaranje stvarnog mlijeka.

Kod dojenja, nema potrebe hraniti bebu dodatno. Majčino mlijeko je uobičajeno podijeljeno na "prednje" i "natrag". U prvom slučaju, podrazumijeva se dio donjih kanala, što je fluidnije i lakše sisati, dok se drugo odnosi na masno i hranjivo mlijeko iz dalekih dijelova mliječne žlijezde. Ispada da beba prima i hranu i piće, pa stoga ne treba dodatno hranjenje.

Priroda kaže da je najbolja hrana za dijete majčino mlijeko - morate učiniti sve kako biste svoje dijete dali hranom što je duže moguće (vidi također: kako razumjeti da dijete ne jede majčino mlijeko tijekom hranjenja?). Spremanje iste laktacije pomoći će pozitivnom stavu i poštivanju gore navedenih preporuka.

Forum Škola roditeljskih vještina "WE"

Učiteljska klasa: Stavljanje djeteta na hrpe.

Svetlana 09. veljače 2017. godine

Takva podrška će vam pomoći da lagano vodite dijete na stranu prsa, kako biste spriječili nagle kretnje i naginjanje glave, dok je on prilično mali.
Nemojte pričvrstiti glavu djeteta - to može biti uzrok nemirnog ponašanja u prsima.

 • Dovedite dijete na prsa, tako da je nos okrenut prema bradavici. Kada dijete otvori usta, lagano naginjući glavu natrag, bradavica će biti upravo nasuprot otvorenim ustima.
 • Uz svoju slobodnu ruku (ako ga primjenjujete na desnu dojku, a zatim s desne strane - i obrnuto) podignite prsa, oslobađajući sve režnjeve.
Četiri prsta nalaze se ispod, što je dalje moguće od areole (najmanje 3-5 cm). Palac je postavljen nasuprot bliže bradavici. Pomoću palca povucite bradavicu gore.
 • Donji rub areole (3-4 cm od bradavice, jer je veličina areole vrlo individualna), staviti na donju spužvu djeteta. Ta udaljenost će biti dubina usisavanja.

Tijekom svih naknadnih akcija, točka kontakta donje usne s grudima ne smije se mijenjati (3-4 cm od bradavice).
Ako dijete nije otvorilo usta, to možete učiniti opet i iznova, čekajući širok otvaranje usta. Također mu možete pomoći da otvorim usta širom prsima.
 • Kada dijete otvori usta široko, brzo bacimo bradavicu palcem.

Ako dijete zatvori usta prebrzo i nemate vremena za "bacanje" bradavice, pokušajte ne dodirivati ​​djetetovu gornju usnu prilikom dojenja. Da biste to učinili, dopustite djetetu da još malo naginje glavu.
Gurnite prsa u usta djeteta, istodobno ga pritisnite na oštricu ramena bliže sebi.
Tijekom dojenja djeteta treba čvrsto pritisnuti za noževe ramena majci. Dojke se mogu poduprijeti, tako da dijete ne mora držati svoju težinu sa svojim ustima.
 • Pokretanje kretanja izgleda ovako.
 • Kada beba dobro sisanja dojku:
 • Mama ne doživljava nelagodu u bradavici i areoli (čak iu prvim sekundama hranjenja);
 • brada djeteta čvrsto pritisnuta na prsa;
 • izljev može dodirnuti, ne smije dodirivati ​​prsa;
 • usta otvorena, usne nisu napete;
 • bez ikakvih vanjskih zvukova (udaranje, smacking);
 • preko donje usne može se vidjeti jezik;
 • tijekom sisanja beba uhvati više dojke od ispod, nego iznad. (oko 3-4 cm ispod i 2-3 gore). Ponekad je potrebna velika asimetrija tijekom sisanja (na primjer, s kratkim frenulumom usnice)..
 • nakon sisanja bradavica glatka, okrugla, ponekad se može produljiti. Ne kosa, ne spljoštena.

Tijekom cijelog sisanja, pobrinite se da beba bude udobna - leđa je ravna, glava ne drži ni jednog od ramena, lagano je odbijena.
 • Da biste pokupili bebe grudi, umetnite prst u kut djetetovih usta između prsa i jezika. Skinite prsa.
  Ne uklanjajte prst dok ne potpuno uklonite prsa od djetetovih usta.
Autori majstorske klase:
 • Liana Voloshinenko - konzultantica na GV, perinatalni psiholog, učitelj AKEV, učitelj i autor tečaja "Psihologija majčinstva". Dojenje ", voditeljica podružnice udruge" Dairy Help "u St. Petersburgu, partnerica udruge" Dairy Help ".
 • Elena Asadchaya - Savjetnik za dojenje, obrazovni psiholog, AKEV učitelj, osnivač i glavni partner NVO-a "Mliječna pomoć".
Fotografija: Marina Tsaplina - obiteljski fotograf.

Svetlana 09. veljače 2017. godine

Makedonska Diana, članica majki koje se brinu o djeci, podržava skupinu Latvija

Na fotografiji, majka Irina Irka i sin Arthur, u vrijeme snimanja, beba ima 10 dana
Šminka Elena Velichko, stilistica
Fotografija Elena Gaykevich.

Svetlana 09. veljače 2017. godine

Učiteljski psiholog, konzultant za GV, učitelj AKEV,

Voditeljica javne udruge konzultanata za pomoć GV mliječnim proizvodima (Kazahstan)

Memo skrb mama: kako hraniti novorođenče s majčino mlijeko

Kako se pripremiti

Pravila za dojenje djece u 21. stoljeću znatno su se promijenila u usporedbi s prethodnim stoljećem. Mnoge precizne preporuke opovrgnute su ili su bile mekane.

Nema potrebe pranja grudi prije svakog hranjenja: masni sloj će se isprati s kože. Ovaj zaštitni film štiti bradavice od pukotina i ogrebotina. Česta uporaba sapuna će isušiti kožu i bradavice. Dosta za tuširanje na početku i kraju dana.

U većini slučajeva, djeca mlađoj od 6 mjeseci ne moraju imati vodu. Doping je dopušteno u slučaju konstipacije, ali se rijetko događa kod HB-a

Ne morate ponuditi svoju bebu prije dobi od 6 mjeseci, ako je dojen. Mama mlijeko zamjenjuje hranu i piće. Pronaći će sve korisne tvari u mlijeku i neće biti žedan.

Pedijatri preporučuju vodu za masno tkivo s visokim udjelom masnoća (saznajte trebate li vodu novorođenčadi dati na HB). To izaziva razvoj zatvora kod beba, a neka voda pomaže u borbi s problemom.

Ženama laktacije preporuča se popiti čašu tekućine - 15-20 minuta prije početka postupka - čista voda, juha i čaj s mlijekom. To će povećati laktaciju i dati snagu.

Grip prsa

Majčino mlijeko je najprikladnija hrana za novorođenčad. Ovo je važno za puni razvoj djeteta. Za prve pokušaja da dobro krenete trebate znati pojedinosti o tom procesu.

Prvi put

Prvo hranjenje novorođenčadi trebalo bi se dogoditi u prvom satu nakon rođenja. To potiče bradavice žene i aktivira sustav dojenja, zahvaljujući kojem je kontrakcija maternice bolja u postpartum periodu. Dijete ima osjećaj gladi, kolostrum započinje proces stvaranja ispravne mikroflore.

Prednosti prvog obroka mlijeka (kolostrum) određuju se njegovim sastavom. Tablica opisuje njegove glavne komponente.

sastavni dio

opis

Prva aplikacija uzrokuje proces hranjenja. To je prirodan proces, važan i neophodan za dijete da raste i razvije sigurno.

5 stupnjeva grabbinga prsa

Kako pravilno hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom, najvažnije je uhvatiti grudi (pročitajte ako trebate poučavati bebu za dude). Prvo morate temeljito oprati ruke. Iz bradavice možete stisnuti nekoliko kapi mlijeka za podmazivanje bradavice. Ona će postati mekša, beba će ga lakše uhvatiti usta.

Faze dojenja:
1
Stavite jastuke ili valjke pod djetetom tako da je leđa ravna. Mama prstima prsa, ne dodirujući šalicu areole. Podiže se u lice s bebom. Osjetit će mlijeko, otvoriti usta. Ako se to ne dogodi, morate mu stisnuti kapljak mlijeka, staviti bradavicu na usta.
2
Brada se dotakne majčin prsima i nos je okrenut prema bradavici. Usta bi se trebala širiti. Bradavica i dio areole trebaju ući u usta.

Usta bi trebala pokriti areolu, a ne samo bradavicu.

3
Beba će početi sisati. Dojenčad je drugačija - neki odmah sisaju aktivno, drugi to polako. Ako se mlijeko malo curi iz kuta usta, djetetovu glavu treba podignuti i ispod prstiju treba staviti prstiju. Beba će čvrsto pritisnuti spužvu.
4
Kada je beba puna i počinje zaspati, postavite prst na prstima između prsa i kuta usta. To će vam pomoći da bez napora izvadi bradavicu.
5
Nema potrebe za haljinom odmah, preporučljivo je pustiti mlijeko na bradavicu suho. Djetetu se mora držati u uspravnom položaju tako da će zagušiti zrak. Nakon karakterističnog zvuka staviti ga u krevetić.

Uz pravu tehniku, beba će stvoriti visokokvalitetno sisanje. To će spriječiti ozljede bradavica u budućnosti. Mama će lakše nositi se s bebom kad odraste i dobije na težini. Ako majka ima bolove u prsima prije i poslije hranjenja, potrebno je saznati razloge jer je pun ozbiljnih bolesti.

Sljedeći videozapis pokazuje kako ispravno hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

Pričvršćivanje s različitim pozama

Izbor položaja za hranjenje novorođenčeta ostaje za majku. Proces bi trebao trajati u opuštenom stanju. Važno je skinuti teret s leđa žene.

Sjedeći položaj

U tom položaju prikladno je hraniti tijekom dana. Obavezno pružite podršku leđa za spuštanje kralježnice.

Odgovarajući položaj kad mama prekrije ruke u obliku kolijevke. Jedna ruka podupire glavu, a drugu drugo tijelo. Tijelo bebe je raspoređeno na majku, usta su udobna da dođu do bradavice.

Slabe i prerane bebe bolje leže jastuk ispod tijela. Mama će biti udobna s dvije ruke za kontrolu glave djeteta.

Sposoban položaj

Ako je majka obavljala carski rez ili ima šavove na perineumu, onda je bolje lagati tijekom cijelog procesa. Kako se hraniti novorođenčad s majčinskim mlijekom koji leži, prikazan je u rodilištu.

Postoji nekoliko odredbi:

 • Mama leži na ruci. Ona postavlja dijete na svoju stranu, leži pored nje. Dječaku jesti s gornjega prsa, stavlja se na jastuk. Za donji jastuk čist. Glava se oslanja na majčinu ruku.
 • Dijete na mami. Na taj način, oni hrane dijete s jakim kolikom, kao i veliki priliv mlijeka od majke, tako da novorođenče ne gušiti. Mama leži na leđima, postavlja novorođenče s trbuščićem na trbuhu kako bi mogao doći do bradavice. Mama može staviti jastuk ispod glave i ramena.
 • Od ispod ruke. Djeca koja sjede polovicu, počivaju na bedru i podlaktici, dijete leži na jastuku između majke i prateće ruke. Odozdo drži glavu djeteta, odozgo mu daje dojku.

Tijekom dana, pozi se mijenjaju ovisno o ženi i okolnostima.

Negativni učinci zbog nepravilnog pričvršćenja.

Pravilno pričvršćivanje novorođenčeta tijekom dojenja pomoći će izbjeći mnoge probleme. Dijete može oštetiti bradavicu. On je marljivo sisan, ali nepravilna privrženost sprječava da dobije mlijeko. To će povrijediti ženu, neki odbijaju zbog toga pokušati ponovo prijaviti na prsa.

Također izaziva neučinkovito usisavanje mlijeka. Zbog toga će željezo biti grubo, nabujati, zapaliti. Savjetujemo vam da se upoznate s simptomima i uzrocima laktozaze kod majki koje pružaju njegu i savjete kako ga spriječiti.

Kako se hraniti - savjeti za mame

Neka majke ponekad moraju hraniti djecu na javnim mjestima. Ako planirate dugu šetnju, morate uzeti u obzir da je dijete gladno pa se morate pripremiti. Uzmi veliki šal ili pelen, skup mokrih i suhih maramica, mali zalogaj.

Možete nositi posebnu odjeću za žene skrb - ovo su bluze, majice s utorima za prsa i šavne grudnjake. Kada je vrijeme za jesti, bolje je biti proaktivan: nemojte čekati zahtjevni krik, hranite bebu prije nego što to zatraži.

Trebali biste pronaći osamljeno mjesto gdje će biti manje ljudi. Ako to nije, onda samo sjesti, okrenuvši se da privuče manje pozornosti. Bacite šal i pelenu preko ramena kako biste pokrili bebu od znatiželjnih očiju. Uhvatite ga i nosite ga vertikalno (pročitajte u ovom članku kako držati novorođenčad s kolonom), budući da se novorođenčad treba čuvati nakon hranjenja u položaju da regurgitirate zrak.

Jesti na otvorenom zraku potiče dobar apetit i daje dobar san. Mama vam omogućuje da se opustite od svakodnevnog rada brige o mrvicama. Ako hranjenje izvan kuće ne radi, možete uzeti bocu izraženog mlijeka s vama. Kako se u ovom slučaju koristi crpka za grudi i koja je bolja za odabir je tema ovog članka.

Osnovna pravila

Hranjenje majčinog mlijeka treba biti ispravno. Pri primjeni, postoje različite poteškoće koje utječu na hranjenje.

Kako treba zamijeniti prsa

Mlijeko u željezo nije homogeno. Prvo, beba sranje tzv. "Front" mlijeko. To je više tekućina, sadrži manje masnoće i hranjive tvari. Zatim dolazi "stražnji", zasićeni dio. Ova kombinacija omogućuje bebi da jede uravnoteženu prehranu. Kad hranite, trebate dati jednu dojku, a sljedeću - drugu.

Regime ili uvjet - što je bolje?

Moderni pedijatri su skloni vjerovati da je bolje hraniti novorođenčad na zahtjev, a ne na sat. Uostalom, beba zove svoju majku, ne samo za vrijeme gladi. Kada se usisava, lakše se smiriti. S majkom nije tako zastrašujuće, hladno ili uzbudljivo. Dojenje na zahtjev će biti stabilno.

Nemoguće je zanemariti hranjenje noću, iako to uzrokuje neugodnosti za majku.

Režim prehrane novorođenčeta prikladan je jer je predvidljiv. Kada je hranjena na zahtjev, mama je vezana za bebu. Ovo je posebno neuobičajeno za mlade žene s njihovim prvorođenim.

Budite sigurni da se hranite noću. Prolaktin hormona, koji je odgovoran za laktaciju, proizvodi se noću. Slušanje od 2 ujutro do 8 sati smatra se najučinkovitijim.

Mama ne može spavati u ovom načinu hranjenja novorođenčadi, ali morate koristiti dječji san beba za odmor. U budućnosti dijete će sazrijeti i prestati jesti noću.

Koliko treba novorođenče sisati

Svako dijete je drugačije. Od rođenja ima svoj karakter. Jedan se brzo i aktivno trese 15 minuta, a drugi - bez žurbe, sa zadovoljstvom, gotovo 40 minuta. Kod duljeg hranjenja na bradavicama može se pojaviti pukotina. Ali ako prije uzmete grudi, najbogatiji i najkorisniji dio neće biti davan bebi.

Postoji stopa hranjenja dojena novorođenčeta - od 10 do 40 minuta. Zatim moramo promatrati dijete, ako jede za to vrijeme.

Nekoliko znakova da je beba puna

Mnogi laktirajuće žene brinu ako je njihovo dijete hranjeno prema stopi hranjenja novorođenčadi. Postoji nekoliko znakova pomoću kojih se može razumjeti da je beba puna:

 • novorođenče dobiva na težini normalno i dobro se osjeća (u ovoj publikaciji ćete se upoznati sa tabelom dobitka težine novorođenčadi po mjesecima);
 • urin se izlučuje oko 10 puta dnevno;
 • stolica izgleda poput žbuke, do 8 puta dnevno;
 • koža je čista, ružičasta;
 • razvoj bebe ide prema uvjetima.

Capricious ponašanje između obroka ne može biti simptom nedostatka mlijeka. Može trpjeti od kolike ili neugodnog držanja. Koliko novorođenčad treba jesti u jednom hranjenju može se odrediti s pedijatrom. To ovisi o težini rođenja i starosti.

Slijedite vezu kako biste doznali ima li vaša beba dovoljno majčinog mlijeka i kako podesiti laktaciju.

Moram se probuditi za hranjenje

Pa, kad beba čvrsto spava. Ali roditelji uvijek imaju pitanje: hoće li se probuditi novorođenče za hranjenje. Prolongirani san može uzrokovati dehidriranje i pada količina šećera. U dojilje, duža će stanka smanjiti laktaciju. Nakon 3 sata beba se probudi, hrani i pusti da ponovno zaspi. Za stariju djecu, pauza će trajati 4 sata.

Budite sigurni da probudite preranu i slabu djecu. Ali hladno dijete ima priliku spavati, pa mu je lakše nositi se s temperaturom. Ako novorođenče zaspi tijekom hranjenja, više ga nije potrebno probuditi.

Kako hraniti plačući dijete

Prije nego što hranite plavu bebu, trebate ga smiriti. Neće moći uhvatiti prsa u takvoj državi. Potrebno ga je pritisnuti za sebe, tresti, razgovarati s njim, zavarati se po sobi, uključiti melodičnu glazbu. Obično roditelji znaju što smrdi čini mrvicu.

Moguće poteškoće

Hranjenje novorođenčeta s majčinim mlijekom može biti vrlo teško zbog problema s grudima i bolesti.

Neispravan oblik bradavice

Ako su bradavice povučene ili ravne, beba će biti teško uhvatiti. Obično se žene sjećaju oblika bradavica, pitajući se zašto novorođenče plače tijekom hranjenja. Teško je bebu uhvatiti dojku i zadržati ga sisati. Kako bi se ispravila situacija, majka najprije izvlači bradavicu s njezinom rukom ili crpkom dojke ili dekantira mlijeko u bočicu.

Puknute bradavice

To je čest problem mladim mumijama, jer je potrebno naučiti kako primijeniti novorođenče tijekom hranjenja. Previše usisavanje i nepravilno prianjanje bradavice izaziva pojavu pukotina.

Zračne kupke, podmazivanje areole s "leđima" masnim mlijekom, može vam pomoći upotreba posebnih obloga za prsa.

Što učiniti s virusnim bolestima

Kada se pojavi virusna bolest, majka ne smije prestati hraniti bebu. Imunoglobulini koji tvore imunitet dolaze s mlijekom. Bolje je da se rođaci skrbe o djetetu, tako da se bolesna majka može odmoriti i poboljšati svoje zdravlje. Bolje je konzultirati liječnika za imenovanje lijekova koji neće štetiti djetetu. Mogu li hraniti bebu na temperaturi mame? Za odgovore pogledajte ovu publikaciju.

7 slučajeva kada ne možete dojiti

Postoje situacije u kojima je uporaba majčinog mlijeka kontraindicirana, jer se može prenijeti na bebe ostataka lijekova ili bakterija od majke.

Bolesti i stanja žena, isključujući dojenje:

 • onkologija;
 • otvorena tuberkuloza;
 • smrtonosne infekcije - kuga, kolera;
 • HIV;
 • mentalni poremećaji - shizofrenija;
 • uzimanje lijekova za živčane bolesti - antidepresivi, litijeve soli:
 • hepatitis.

zaključak

Majčino mlijeko je potrebno za rast i formiranje imuniteta djeteta. No, kako bi se taj proces odvijao s koristima, trebate se prisjetiti osnovnih pravila za pričvršćenje i držanje prsnog koša. Treba shvatiti da neke bolesti nameću ograničenja na dojenje, pa čak i zabranjuju. Stoga se odmah raspitajte o pravilima za umjetno hranjenje, kao i o izboru prvih smjesa za novorođenče.

Majstorska klasa: Stavljanje djeteta na prsa koja leže

Najčešća pritužba mladih majki - nemogućnost spavanja. Čini se, kakav je problem? Je li teško stalno hraniti dok sjedite? Dijete sranje dojku - leži i spava. Ali nije bilo tamo. Iz nekog razloga, nelagoda ostaje u ležećem položaju - ruka se umorila, leđa se zanijemila...

Odmor i spavanje s novorođenim djetetom prilično su stvarni. Portal Ya-mama.kz već je ponudio majstorsku klasu na udobnom sjedenju na prsima. Vi i ja smo naučili primijeniti bebu na prsa, tako da osjećate samo ugodne senzacije. Danas ćemo vidjeti kako se isti način primjene čini ležanjem. Naći će nam još i naša majka Svetlana Druz (iskusni konzultant na GW, sling konzultant) sa svojom kćerkom Arinom.
U tom položaju vaše će tijelo biti opušteno i vi i vaše dijete su udobni. Mama se može samo opustiti ili spavati. Žena ima ergonomski položaj, što štedi puno energije.

1. Ležati udobno. Nemojte se naslanjati na lakat. Trebali bi leći tako da je samo glava na jastuku. Držite se striktno na vašoj strani, ne nagnuti naprijed ili unatrag. Možete staviti podršku ispod leđa.

2. Prikladno stavite bebu. I on mora biti strmito na strani: uho, ramena i bedra na istoj liniji. Tumija je pritisnuta majci. Nose i trbuh izgledaju u istom smjeru. Onda je djetetov vrat opušten i može otvoriti usta.

3. Postavite bebu na prsa. Ne smije leći iznad dojke, već ispod dojke, tako da morate doprijeti do nje. Glava je malo pomaknuta, a usta se lako otvaraju. Bradavica ne gleda u usta djeteta, već je na razini nosa.

4. udobno hraniti bebe grudi. Ako se hranite s desnom dojkom, dijete je podignuto lopaticama desne ruke, a dojku se ulijevo uliježe.

5. Dlan se nalazi dva centimetra ispod granice areoline. Podigla je prsa malo. Palac je bliže areoli. Zateže kožu na takav način da bradavica izgleda ili na djetetovom nosu ili gore. Prsti su paralelni usnama djeteta.

6. Pomoću donje granice areole dodirnite djetetovu donju usnicu (na njemu nalazi gumb za otvaranje usta), pokušavajući ne dodirivati ​​gornju usnicu (na njemu postoji gumb za zatvaranje usta). Malo stimuliraju.

7. Kada dijete široko otvori usta, brzo ćemo staviti dojku na nju pomicanjem kretanja. S grudima otvaramo usta, a palcem gurnemo grudi u usta. Kretanje dolje i naprijed.

8. Kada dijete otvori usta, morate kombinirati dva pokreta. Dojka u djeteta i dijete na prsima. Gurnimo dijete za noževe ramena prema nama, tako da bradavica ide duboko. I mi sami krećemo naprijed.

9. Kada dijete uzima dojku, možete ga presresti s suprotnom rukom. Bit će prikladnije. Otvorite dlan kako biste podržali bebu i škapulu, i za magarca. Druga je ruka besplatna.
Ako je nosa pritisnuta na prsa, zatim pritisnite trbuh bliže sebi i nagnite glavu malo jače. Nos će se otvoriti. Nemojte napraviti rupu za nos - to je loše za prsa.
Tijekom cijelog hranjenja, podupirite bebu tako da se ne vrati. To možete učiniti ručno ili valjkom. Koristite valjak, nemojte ga stavljati pod glavu, već polazeći od lopatica tako da glava bude slobodna.

10. Ako nije moguće dobro pričvrstiti dijete, lagano umetnite mali prst u kut usana, odmaknite desni i uklonite dojku. Pokušajte ponovno pričvrstiti. Ovdje možete vidjeti znakove ispravne veze grudi.

Želimo da se lako i sa zadovoljstvom hranite!

Tajne savršene mame: pozira za hranjenje novorođenčadi

Dojenje je jedna od najvažnijih veza u pravilnom razvoju i zdravlju djeteta.

Nije iznenađujuće da većina mama pokušava dojiti svoje bebe koliko god je to moguće, provodeći nekoliko sati dnevno na ovaj postupak. Da bi taj proces donio majku i bebu samo radost i užitak, trebate odabrati prave posture za hranjenje novorođenčadi.

Kakve su to?

Kakav bi položaj trebao biti preferiran, ovisno o situaciji?

U ovom članku ćemo otkriti sve tajne pravilnog dojenja.

Hranjenje poza

Postoji nekoliko vrsta položaja za hranjenje, omogućujući majci da sjedne što je udobnije i čvrsto moguće kako bi držalo dijete u blizini dojke. Pročitajte i trenutni članak: Pravilno vezanje djeteta na prsa >>>

Pose "kolijevka"

Ovo je najpoznatiji stav za dojenje, kada dijete leži u rukama majke, kao u udobnom krevetiću. Razmislite o tome kako dijete zadržati u položaju "kolijevka":

 • glava djeteta treba biti smještena na zavoj ručice, koja se nalazi na istoj strani kao i prsa, na koju će se mrvica nanositi;
 • četkica iste ruke mora poduprijeti leđa ili djetetovu guzicu;
 • dlan s druge strane bi trebao biti smješten u lumbalnu regiju djeteta;
 • Mama bi trebala odmotati novorođenče u sebe i pritisnuti ga do trbuha.

Postoji još jedna vrsta poza koja se zove "Crosscrib". Njegove razlike su kako slijedi.

 1. Tijelo djeteta potpuno se nalazi na podlaktici savijene ruke majke, koja četkom ove ruke podupire je samo ispod leđa;
 2. Uz dlan druge ruke, ona bi trebala držati glavu djeteta.

S takvim položajem za dojenje, majka može usmjeriti i pritisnuti djetetovu glavu na prsa kako bi se osiguralo duboko držanje areole i bradavica. U pravilu, ova pomoć i korekcija potrebni su za preranu ili oslabljenu djecu. Također, ta je pozicija prikladna za prve dane hranjenja novorođenčadi, kada upravo uči sisati mlijeko. Pročitajte važan članak: Dojenje >>>

Držanje djeteta na položaju "kolijevke" sama majka može imati različite pozicije:

 • sjediti na stolcu ili stolici;
 • sjediti na krevetu ili podu s nogama prešli na turskom;
 • sjediti na fitballu;
 • stajati ili šetati po sobi.

Posljednja dva poza se koriste ako majka također pokušava gurati bebu tako da brzo spava.

Treba napomenuti da za ženu, sve vrste "kolijevke" se ne smatraju najprikladnijim položajima za hranjenje novorođenčadi. Ako postupak traje duže od 15 minuta, onda joj se leđa može početi povrijediti, a ruke se onesvijestiti. Da bi se ublažili ti simptomi, preporučuje se da se naslonite i promijenite ruku koja drži dijete češće.

Važno je! Za veću udobnost, kada sjedite u savinutoj ruci, koja drži težinu djeteta, možete staviti jastuk. Postoji čak i poseban jastuk, bumerang s vezicama na leđima, koji vam omogućuje da ga pričvrstite pod majčinu dojku.

Dijete na položaju "kolijevke" osjeća se udobno i sigurno, može čvrsto zagrliti bradavicu i čvrsto ga držati tijekom cijelog hranjenja. U tom položaju brzo jede, a toplina iz majčinega tijela zagrijava trbuh, što poboljšava probavni proces.

PAGE "Od ispod ruke"

PAGE "Od ispod ruke"

Ponos za hranjenje iz pazuha daje mamu veću slobodu, jer dijete ne treba držati u rukama. Treba ga staviti na stranu pri ruci s mamom. Tijelo bebe mora biti postavljeno okomito na majku (noge bi trebale ići iza leđa). U tom slučaju, glava djeteta treba biti smještena u smjeru koljena mama. Najbolje je staviti jastuk ili namotati pokrivač ispod djeteta tako da mu se glava nalazi na razini bradavice.

Ova je pozicija izvrsna za hranidbu laktakazom, jer u tom položaju daje potpuno uklanjanje mlijeka iz srednjeg i donjeg dijela mliječnih žlijezda. Također, preporuča se koristiti položaj "ispod ruke":

 1. nakon carskog dijela;
 2. žene s velikim grudima;
 3. žene s ravnim bradavicama;
 4. kada hranite blizance.

Mama može sjesti ili leći na krevet, naslonjena na lakat. S savijenom rukom držite glavu djeteta. Također s ovim položajem možete sjediti na stolici s velikim naslonima za ruke.

Postavite "prednju stranu"

Nije ugodno, ali vrlo korisno držanje za hranjenje. Dijete se mora staviti na krevet, lagano je okrenuto na bok. Mama bi trebala stajati blizu djeteta na sva četiri, kao da visi nad njim. U tom položaju, mlijeko ide dolje do dna dojke i uzrokuje da bradavica nabubri.

Ta je pozicija prikladna za prevenciju svih vrsta laktozaze (Važan članak na temu: Laktostaza u majci za njegu >>>). Isto tako, ovakvu poziciju treba svladati oni koji se pitaju: "Kako se hraniti malom dojkom?".

Postavite "Laganje"

U tom položaju, i majka i novorođenče leže na krevetu jedan prema drugome. Mama glava bi trebala biti na jastuku ili se nasloniti na savijenu ruku. Glava bebe može se nalaziti na zavoju majke ili na posebno postavljenom jastuku. S druge strane možete:

 • povuci bebu na sebe;
 • udariti ga na leđima;
 • Drži prsa.

Upoznavanje s pravilno hranjenjem novorođenčeta s majčinskim mlijekom dok leži, važno je zapamtiti da se mora staviti na svoju stranu. Ako se samo glava okrene, znatno će otežati proces gutanja mlijeka. Za bolje pričvršćivanje bebe možete staviti poseban valjak ispod leđa.

Učinkovitost ovog položaja leži u činjenici da se dijete može hraniti jednim i drugim grudima, bez preokreta i pomicanja. Da bi se hranila gornja grudi, majka je samo trebala okrenuti više na svojoj strani, lagano se naslonivši na dijete.


Druga varijanta položaja "leži" je mjesto majke i djeteta. To se smatra vrlo korisnim stavom za hranidbu laktakazom, jer je na taj način beba brada usmjerena prema gornjim segmentima mliječnih žlijezda, što doprinosi potpunijem pražnjenju ovog područja od mlijeka i sprječava njegovu zagušljivost.

Pozicija "laganja" prikladna je za upotrebu:

 1. noću;
 2. s dugim procesom hranjenja;
 3. nakon carskog reza.

Također se preporučuje korištenje ove pozicije za hranjenje tijekom epiziotomije (šavovi na perineumu).

PAGE "Dijete sjedi"

U tom položaju majka bi trebala sjesti na mrvicu pred njom tako da mu je glava na razini grudi. Dijete se može staviti na majčin krilo, s jednom nogom savijeno i pritisnutom prema majčinom trbuhu, a drugu je odvojena. Također, dijete se može staviti na majčino bedro. Tada će obje noge slobodno spustiti. O kada dijete može početi sjesti, možete saznati iz članka: Kada dijete počinje sjesti? >>>

Tijekom hranjenja, majka treba podupirati novorođenčad rukom s glavom ili leđom jednom rukom, a s druge strane lagano podići ili pritisnuti grudi.

Takav raspored za hranjenje prikladan je u takvim slučajevima:

 • dijete preko 6 mjeseci;
 • mrvica često pljuje;
 • beba ima bol u nosu ili ušima;
 • mlijeko snažno protječe iz dojke;
 • novorođenče gubi mnogo mlijeka.

Budući da se na toj poziciji dijete nije jako usko povezano s majkom i ima širok spektar pogleda, on se često može zanemariti. Potrebno je osigurati da dijete neprestano sisati mlijeko i ne dopušta mu da previše okrene glavu.

Za majku je ovo držanje prikladno jer joj omogućuje da znatno smanji opterećenje na svojim rukama (u dobi od šest mjeseci, djeca teže oko 8 kg). No, s druge strane, s takvim rasporedom, dijete neće moći penjati se ili prebaciti na drugo mjesto bez prekida postupka hranjenja.

Položite "Top na mamu"

Ta pozicija ima još nekoliko naziva:

 1. australski;
 2. samoprikladyvanie;
 3. opušteno hranjenje.

Podići za hranjenje dojkom "Odozgo prema majci"

Može se smatrati još jednim načinom dojenja kako leži. Mama mora ležati na krevetu (bolje je staviti jastuke ispod glave i pod rukama) i staviti dijete na vrh trbuha. Dijete će intuitivno pronaći bradavicu, majka ga samo treba podupirati i lagano voditi.

Ova pozicija omogućuje ženama da se opustite i odmotati tijekom njege. Također se preporučuje za hiperplaziju ili teški tok mlijeka. U položaju "odozgo na majku", dijete neće gušiti, budući da će se pritisak mlijeka značajno oslabiti.

Kako uspješno dojiti dok izbjegavate plin i zatvor, naučite s tečaja Sigurna ishrana za majke koje se bave djetetom >>>

Pravila za prikladan stav za hranjenje

Da bi majka i beba bili udobni tijekom hranjenja, moraju se uzeti u obzir sljedeći faktori.

 • U bilo kojem položaju, bebino tijelo bi trebalo biti u istoj ravnini. Važno je osigurati da se glava, prsa, trbuh i noge okrene na jednu stranu. Inače se u novorođenčadi mogu pojaviti mišići, što dovodi do poteškoća s gutanjem;
 • Nemojte dopustiti da se glava prekine ili naginje naprijed. Ruka mame mora ispravno popraviti glavu djeteta. Međutim, ne biste trebali previše pritisnuti jer mnoga djeca možda ne vole;
 • Potrebno je osigurati da dječja usta uvijek budu na razini bradavica. Također morate paziti da mrvica slobodno disati tijekom jela;
 • Važno je zapamtiti da morate staviti dijete na prsa, a ne da se savijati;
 • Tijekom vremena hranjenja, majka bi trebala biti što udobnija. Morate sjediti ravno, a ne valjati na stranu. Preporučljivo je držati leđa na okomitoj površini. Koristite jastuke, valjane pokrivače ili velike ručnike. Oni bi trebali biti smješteni ispod donjeg dijela leđa, leđa ili ruku, tako da s duljim hranom da se izbjegne pojava bolnih osjeta;
 • Kada koristite držanje hrane koja leži na vašoj strani, poželjno je staviti poseban valjak ispod leđa, i između nogu da biste pričvrstili čvrsto jastuk.

Pogledajte moj video tutorial o pravilnom dojenju:

Nepravilno pozicioniranje žene ili djeteta kad jede može dovesti do različitih problema, kao što su:

 1. pucanje bradavica;
 2. gutanje zraka za bebe;
 3. pojava stagnacije u mliječnim žlijezdama.

Sa neugodnim položajem, dijete će teško potopiti mlijeko pa može biti umoran prije nego što ima dovoljno vremena za jesti i ostati gladan.

Nema ispravnog stava za hranjenje novorođenčeta pogodnih za kontinuiranu uporabu. Preporuča se tijekom dana promijeniti položaj djeteta. To ima važan praktičan smisao, jer se na taj način osigurava pražnjenje svih dimenzija dojke i spriječava se stagnacija mlijeka.

Tehnike i pravila za primjenu djeteta na dojku

Sadržaj članka:

Dojenje je najbolje što priroda može stvoriti za čovjeka. Nakon intrauterinog života dijete je neugodno u ovom svijetu, a samo se o svojoj majci osjeća sigurno. Dijete čuje zvuk majčine srce, zvuk njezine krvi teče kroz njezine vene i toplinu.

A majčino mlijeko je najzdravija hrana za bebe. Sadrži sve tvari nužne za novorođenče - hormone, enzime, protutijela koja ga štite od bolesti.

Posljedice nepravilnog pričvršćivanja djeteta na dojku

Dojenje (HB) s pogrešnim akcijama može uzrokovati određene poteškoće, što će uskoro donijeti vrlo neugodne posljedice za dijete i majku.

 • Ako dijete uzme krivu dojku, boli mu majku. Zato mnoge majke odbijaju hraniti. Žena je bolno napeta cijelim tijelom, a željezo ne može raditi punom snagom.
 • Ako dijete nije pravilno primijenjeno, tada ne isisava dovoljnu količinu mlijeka, kao rezultat - mali porast težine.
 • Zbog nepriličnog privrženosti pojavljuje se anksioznost djeteta, jer je stalno gladan. Prečesto hranjenje iscrpljuje majku i čini joj živčanim.
 • Mliječne žlijezde su grubo. Mlijeko se ne evakuira u vremenu, što je ispunjeno pojavom laktozaze i mastitisa. Stoga, u ovoj situaciji morate dodatno izraziti mlijeko.
 • Ako je dojka neispravno zaplijenjena, dijete skida čvršći vrh bradavice desni i nježna koža na njoj je ozlijeđena. Mogu se pojaviti hematomi, otekline, pa čak i pukotine iz kojih se pušta krv. Sve to dodatno povećava bol hranjenja.
 • Ako se željezom nepropisno primjenjuje, ne povećava količinu proizvedenog mlijeka u svezi s rastućim potrebama. Zato što dijete ne može potpuno isprazniti dojku u ovoj situaciji.

Tehnika dojenja foto i video

Sam po sebi taj proces nije tako kompliciran. Ali danas većina mumija, posebno mladih, ima poteškoća s njom. To se objašnjava činjenicom da je u prošlosti bilo mnogo djece u obitelji, a djevojčice su uvijek vidjele kako pravilno hraniti bebe. Danas, ova praksa, nažalost, ne.

Od velike važnosti je prvo hranjenje djeteta u dvorani. Ostavlja u sjećanje novorođenčadi tehniku ​​privrženosti i stvara novu, ekstuterinsku vezu između majke i djeteta.

Video. Pravila za dojenje novorođenčad

Pravila primjene mogu se opisati po točki.

 1. Kada hranite u sjedećem položaju, trebate uzeti bebu u svoje ruke i staviti glavu na naslon ruke. Jednom riječju, kako bi trbuščić za bebu dotaknuo majčin trbuh. To jest, beba ne bi trebala okrenuti glavu da bi uhvatila bradavicu.
 2. Mama se treba potpuno opustiti tijekom hranjenja. To je lakše postići pri ležanju.
 3. Dijete mora držati dojke širom otvorenih usta, kao da glasno pjeva slovo "O" ili zijevajući.
 4. Dječji nos i bradavica trebaju biti u istoj razini. Dijete ne smije nagnuti glavu niti se protežu naprijed.
 5. Dijete ne smije sisati bradavicu, nego isola. Vrh bradavice je duboko usta dok su usnice na areoli.
 6. Da bi pravilno dala dojku, žena bi trebala malo držati prste (kao da je škarama) i usmjeriti bradavicu u usta djeteta. I prvo morate staviti donji rub areole na donju usnicu bebe, a zatim prebaciti ostatak areola u usta kretanjem.

Osnovna postura i pravila za dojenje novorođenčad

Postoji najmanje 20 položaja za hranjenje. Glavni ljudi sjedaju i leže.

Podići za hranjenje djeteta "sjedi"

jasle
Mama drži dijete u naručju. Ako se hrani s lijeve dojke, onda dijete leži s glavom na lijevoj lijevoj ruci, ako je s desne strane, a zatim na lijevu desnu ruku.

Natkrivena jaslica
Dok hrani dijete s lijeve dojke, majka drži desnu ruku. Dakle, glava djeteta leži u dlanu majke, a stražnjica je smještena gotovo u hrpu ruku.

Hranjenje ispod ruke

Beba sjedi
Staro dijete može se hraniti na majčinom krilu i stoji pored nje.

Postavite "laganje" za ispravno vezanje djeteta tijekom dojenja

"Laganje" - hranjenje sa strane
U ovom slučaju beba bi trebala ležati na svojoj strani, poput majke i dotaknuti trbuh. Majka može imati jastuk ispod glave radi udobnosti, ali dijete ga ne treba.

"Laganje" - hranjenje gornje dojke

Dijete na majčinoj ruci

"Lažiranje" - dijete na jastuku
Obično majke hrane bebe u tom položaju od dna dojke. Međutim, možete promijeniti prsa bez mijenjanja položaja tijela. Da biste to učinili, dovoljno je samo staviti visoki gusti jastuk pod djetetom.

"Jack"
Ovo je držanje dobro na prvim znakovima laktozaze. Istodobno, majka i dijete leže na njihovoj strani okrenutoj jedni drugima, a njihove noge gledaju u suprotnim smjerovima.

Postavite "supine"
Kada je intenzivan mlaz mlijeka pogodan za hranjenje bebe, leži na leđima. Dijete dok leži trbuh dolje na mami. U tom položaju, dijete nije gušilo mlazom mlijeka, što je pogodno i za majku i za bebu.

Za dekantiranje željenog udjela mliječne žlijezde tijekom laktozaze, trebate pokušati da se staza pada na ravno "nos" brade djeteta. Za to, majke hrane bebu na sva četiri, uvijanje u različitim smjerovima. Ovaj stav može izgledati smiješno i glupo, ali savršeno pomaže da se riješite stagnacije.

Kako razumjeti da beba dobro sisanja dojku?

 • Bol je siguran znak problema s HB. Dojka kada se pravilno primjenjuje ne boli.
 • Uz pravu vezanost djeteta na dojku, ona je potpuno oslobođena. Do kraja hranjenja ostaje prazno i ​​meko.
 • Dijete uzima grudi širom otvorenih usta. Stoga ne postoji kut između usana. Ne vidim napon obraza. Donja usnica je ispala, a vrh pokriva areolu.
 • Dječja brada se dotakne ili potone u majčinoj prsima.
 • Kada sisanje nije vidljivo kretanje mišića lica, usana, obraza. Ali možete primijetiti rad submandibularnih mišića koji djeluju zajedno s jezikom.
 • Dijete gubi mlijeko, a bradavica je daleko u gornjem nepcu, bliže grlu.
 • Donji dio alveola gotovo je otvoren, ali gornji dio je gotovo potpuno prekriven usnama.
 • Dijete ne smack i nema zraka.

Ako beba uzme krivu dojku, morate izvaditi bradavicu i staviti ga u ustima ispravno.

Pogrešno držanje bradavica na bebi tijekom hranjenja

Pravilno snimanje je najvažniji uvjet za uspješnu HB, bez kojeg je normalni razvoj bebe nemoguć.

Uz nepravilno odabrano držanje za hranjenje i nepravilno zahvaćanje bradavice, neravnomjerno povećanje težine djeteta, briga majke i stalna bol tijekom hranjenja pretvaraju normalni proces prirodnog hranjenja u pravi mučninu.

Od prvog dana dojenja, mame bi trebale slijediti pravila dojenja, a tada će cijelo razdoblje GW pratiti samo pozitivne emocije.

Kako dojiti novorođenče

Pravilno odabrano držanje tijekom dojenja pridonosi ne samo punoj i dovoljnoj zasićenosti novorođenčeta, već i spasava majku od neugodnih položaja na rukama ili nogama, ili od povratka. Kada je žena u stanju opuštanja i sklada, majčino mlijeko je puno bolje proizvedeno. Ali treba imati na umu da beba treba biti udobna. Uostalom, prianjanje bradavica pri hranjenju i držanju ovisi o pravilno odabranom položaju, zbog čega djetetu dolazi do dovoljnog usisavanja mlijeka. Štoviše, u krivom položaju, tijekom hranjenja novorođenčadi, majka može imati pukotine i oštećenja bradavice ili stiskanje djetetovih desni.

Čimbenici koji utječu na pravilno hranjenje djeteta

Postoji nekoliko pravila koja se moraju slijediti kod dojenja djeteta.

 1. Tijelo bebe ne bi se trebalo saviti, svi dijelovi tijela trebali bi biti na istoj ravnoj liniji, osim glave. Glava bi uvijek trebala biti podignuta, što pomaže smanjiti ispljuvanje nakon hranjenja.

Hranjenje u položaju "leži na svojoj strani"

Taj položaj dojenja voli mnoge mame. U tom položaju žena se može opustiti i opustiti. Često ležeći na svojoj strani djeca se hrane noću. U ovom slučaju, dok je dijete zasićeno majčinim mlijekom, majka može uzeti slatki drijem. Postoje tri vrste hrane u "leži na svojoj strani".

Prvi tip je hranjenje od donjeg dijela dojke, kada se glava bebe nalazi na majčinoj ruci. Zbog toga se cijelo tijelo podiže i dječja usta su izravno nasuprot bradavice. S druge strane žena može držati dojku ili lagano udariti dijete. Mamina glava i ramena trebaju biti na jastuku, inače će hranjenje biti neugodno zbog protoka vrata ili leđa.

Druga vrsta dojenja se također odnosi na zasićenje djeteta s donje grudi. Međutim, dijete leži na ravnoj površini na svojoj strani, a obje ruke majke su slobodne. U ovom slučaju, za mir od mrvica, potrebno je da ga žena pritisne na nju.

Ispod glave djeteta možete staviti pelenu nekoliko puta uvučenih. Potrebno je osigurati da u takvom položaju dojenčadi ni u kojem slučaju ne leži na leđima. To komplicira proces gutanja i zasićenje se neispravno događa. Ova pozicija dojenja nije uključena u popis najprikladnijih. Žena laže, naslonjena na lakat, a uskoro će biti umorna, a bradavica novorođenčeta se hrani kao što je gore, a to pridonosi činjenici da često izlazi iz usta mrvica.

Treći tip je hranjenje s gornje dojke. Da bi to učinili, majka i beba moraju ležati na jastuku. A mrvica mora ležati na tome u cijelosti. Potrebno je držati dijete jednom rukom, a drugo je potpuno besplatno. Ova odredba ublažit će stagnaciju koja može nastati u prsima. Također, ovaj položaj je pogodan za hranjenje iz različitih grudi. Prvo, možete hraniti bebu s dna, a zatim, bez okretanja s druge strane, ponuditi bebu gornju dojku.

Hranjenje u položaju "ležaljke"

Kada dojenje u poziciji "jack" majka i dijete su na njihovoj strani. Noge bebe se nalaze uz glavu majke. Ovo držanje je vrlo učinkovito u otkrivanju stagnacije mlijeka u gornjim dijelovima dojke. Taj se proces naziva i laktozaza. Kada se pozicija "Jacka" s ovim problemom može riješiti. Najvažnije je podmiriti majku i bebu. Kao rezultat, beba je zasićena mlijekom s gornjih zidova dojke. Za veću udobnost beba bi trebala biti fiksirana, na primjer, postavljanjem malog jastuka pod leđima. Kao rezultat toga, bradavica će biti smještena neposredno ispred usta novorođenčeta, što će spasiti majku i dijete od neugodne zasićenosti i bolnih senzacija.

Hranjenje u pozi "supine"

Mnoga djeca vole jesti grudi, ležeći na mami. U ovom slučaju, žena leži na leđima i dolazi u dodir s mrvicama na principu "trbuh do trbuha". Glava bebe malo se okreće na svojoj strani. Ova je situacija vrlo prikladna ako se u procesu hranjenja djeteta s majčinim mlijekom majka često mijenja dojku, dajući mu lijevo ili desno. Ta se pozicija često koristi u prva dva mjeseca života novorođenčeta.

A ovo je apsolutno točno. Tijekom tog perioda, vjeruje se da je ženska laktacija poboljšana, tj. Grudi su prepunjena mlijekom. Zbog velikih količina mlijeka, mlaznica iz bradavice može imati snažan pritisak, što znači da beba stalno guši. Stajalište "supine" pomaže smanjiti pritisak mlaza. Također, kada dijete leži na trbuhu, njezini crijeva djeluju puno bolje, izbjegavajući tako nepoželjan plin i kolik.

Hranjenje u pozi "presvlaku"

Dojenje u uzdužnom položaju smatra se učinkovito. U tom položaju, majčino mlijeko uz zidove je ispravno smješteno, što pridonosi zasićenosti ne samo središnjih dijelova već i nižih. Za dijete takvo hranjenje je pogodno kada je sisanje teško zbog raznih razloga. To se može dogoditi nakon što pije iz boce, zbog čega mnoga djeca odbijaju uzimati grudi. Budući da je mlijeko iz nje puno teže nego iz bradavice.

U tom položaju majka bi trebala ležati na trbuhu, naslonivši se na laktove, tako da dojke visi nad novorođenčad, ali ga ne pritišće. Glava bebe treba lagano okrenuti na stranu.

Pogreške u dojenju

 1. Prilikom ležećeg položaja samo se glava bebe okreće prema prsima. U tom slučaju, proces gutanja bit će teško.
 2. Brada djeteta u položaju nije pritisnuta na prsa. To pomaže da bradavica sklizne iz usta.
 3. Dječak je lijen da otvori usta dovoljno širok. To može uzrokovati bol u majci i nedovoljna zasićenost novorođenčeta s majčinskim mlijekom.
 4. Dijete uhvati samo bradavicu bez areole u ustima.
 5. Novorođenče brzo i kratko gnijezde na zasićenje, dok smacking i stvaranje različitih klikova. Ova situacija pridonosi ulazu zraka u jednjak, što će posljedično dovesti do kolike i plina.
 6. Dijete je slabo fiksirano i okreće glavu, dok prstiju bradavicu između zubnog mesa.

Drugi neželjeni razlog za hranjenje može biti nelagoda, koju beba osjeća. Kao rezultat toga, on svibanj biti zabrinuti kada hranjenje, ili čak i odustati od dojenja uopce. Stoga, potrebno je sve učiniti ispravno, odabirom najprikladnije mjesto za zasititi bebu.

Dojenje je vrlo ugodan proces i za bebu i za majku, ali pod uvjetom da je položaj zasićenja pravilno odabran. Što je inteligentniji proces hranjenja, to će biti bezbolnije, tajanstveno i nježno. Mama i dijete se trebaju osjećati međusobno. I zbog toga, ne bi se trebali miješati s bolnim leđima ili neugodnim položajem različitih dijelova tijela. Također, hranjenje na različitim položajima pomaže pri prevenciji u mnogim oboljenjima mliječnih žlijezda. U procesu radi praktičnosti, možete koristiti različite jastuke.