Je li prehrana važna za umjetno hranjenje za djecu mlađeg od 7 mjeseci i kako to ispravno unijeti?

Rođenja

Jedina hrana za novorođenče je majčino mlijeko ili formula. Oni zadovoljavaju sve potrebe tijela djeteta u hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, osiguravajući zdrav rast i razvoj.

Ali, kako ova hrana sazrijeva, to ne postaje dovoljno i vrijeme je da se beba upozna s odraslom hranom. Prosječna starost početaka komplementarne hrane iznosi 6 mjeseci, ali u praksi često se mijenjaju.

Je li potrebno početi mamiti sedam mjeseci starosti na IV i zašto?

Pitanje širenja prehrane treba odlučiti liječnik, promatrajući dijete. Važno je uzeti u obzir sve značajke razvoja i zdravlja djeteta. Tradicionalno, bebe hranjene bočicom počinju davati novu hranu prije onih koji jedu dojilje, kako bi nadoknadili nedostatak vitamina i hranjivih tvari.

Međutim, moderne mješavine omogućuju odgodu tih razdoblja, jer mogu pružiti dobru prehranu za djecu do 8-9 mjeseci. Ako je dijete bolesno, dijete ili u stresnom obiteljskom okruženju, pedijatar može odlučiti čekati.

No, u nedostatku medicinskih kontraindikacija, obvezno je uvođenje komplementarne hrane na 7 mjeseci s umjetnom hranom. Po ovoj dobi, bebe su već prilagodile svoje crijeva i tijelo se može prilagoditi novim vrstama hrane. Problem čestog regurgitacije više nije bitan, jer je ventil između crijeva i jednjaka već formiran.

Dijete se počinje aktivno kretati, puzati, tako da se potrošnja energije značajno povećava. Zbog nadopunjavanja mješavine mlijeka već nije dovoljno. Konačno, nerazumna kašnjenja utječu ne samo na tjelesno zdravlje i razvoj, nego također mogu dovesti do gubitka interesa hrane, a tada će biti teže privući pažnju i priviknuti dijete na nove vrste hrane.

Shema uvoda

Koja su osnovna pravila koja slijede:

 1. Prvi put da isprobate bilo koji proizvod bolje je ujutro ili na početku dana kako biste pratili stanje djeteta.
 2. Prvi dio ne smije prijeći jednu žličicu. Ako nema negativne reakcije, iznos se može postupno povećavati.
 3. Prvo morate dati djetetu komplementarne hrane, nakon njega - glavni obrok (smjesa).
 4. Nakon 10-14 dana možete zamijeniti jedan od hranjenja.
 5. Istovremeno ne možete unijeti više proizvoda. Interval bi trebao biti barem 5-7 dana ako se ne otkriju negativne reakcije.
 6. Prvu injekciju u prehrani su jednostupanjska pšenica od povrća (najčešće tikvice, brokula) ili žitarice bez glutena (heljda, kukuruz, riža). Dječaci se preporučuju za djecu koja se ne dobivaju dobro. Budući da se takav problem kod dojenčadi rijetko opaža kod dojenčadi, u većini slučajeva povrće se prvo pojavljuje u prehrani.
 7. Nakon uvođenja komplementarne hrane potrebno je utvrditi petodnevnu prehranu.
 8. Dijete bi trebalo dobiti dovoljno tekućine ili voćnih kompotica bez šećera. Stopa je u dobi od 50 ml * u mjesecima.

Izrađujemo izbornik za hranjenje djeteta 7 mjeseci

Kada beba navrši sedam mjeseci, majčino mlijeko ne može pružiti tijelu sve potrebne supstance, a ako se u roku od 6 mjeseci još uvijek može obaviti bez dodatnog hranjenja, sada se to može učiniti. Dopunsko hranjenje djeteta u sedam mjeseci ima važnu ulogu u njegovu razvoju - on ne samo da obogaćuje tijelo korisnim elementima nego i pridonosi razvoju žvakanja.

Smatra se da je iracionalno u djetetovoj hrani za uzgoj u trajanju do šest mjeseci ako je dojen. Međutim, danas roditelji vrlo rijetko se pridržavaju tih pravila i pokušati razrijediti mlijeko dijeta što je ranije moguće i maziti svoje bebe s novim goodies.

Stoga se sada smatra da povrće i voće pire krumpir, juha od povrća i mliječni kašu trebaju biti prisutni u prehrani 6-mjesečnog djeteta. Za to čak dodati razne sokove i kolačiće. Postavlja se pitanje: koja druga hrana može ući u dijetu bebe u 7 mjeseci?

Izbornik sedmodnevne bebe definira 4 glavna proizvoda - meso, sir, kefir i žumanjak. Ispod je tabela hranjenja beba u dobi od 6 do 7 mjeseci, koja opisuje maksimalnu količinu određenog proizvoda.

Razgovarajmo o svakom novom proizvodu detaljnije.

Mliječni proizvodi trebaju biti prisutni u dijeti djeteta, ali nisu svi jednako dobro apsorbirani pa roditelji trebaju pažljivo pratiti stanje djeteta

Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani 7-mjesečnog djeteta

Njihova prisutnost u prehrani djeteta vrlo je važna, posebno ako je dijete hranjeno u bocama. Dječji ventrikuli nedavno su počeli svladati svoju "ulogu", a elementi sadržani u fermentiranim mliječnim mješavinama omogućuju mu savršeno nositi se s njegovim "odgovornostima". Osim toga, oni sadrže kalcij, nužan za jačanje kostiju.

Na početku sedmog mjeseca beba bi trebala biti uvedena u krmu. Budući da se smatra hranjivim i prilično teškim proizvodom za želudac, treba ga postupno uvesti kao komplementarna hrana, počevši od ½ čajne žličice, a tek krajem sedmog mjeseca iznos bi trebao iznositi 20-30 grama dnevno.

Šećer za djecu je zabranjen, pa ako dijete ne voli kravlji sir u čistom obliku, može se lagano razrijediti majčinim mlijekom ili mliječnom formulom, koju dijete jede.

Još jedan fermentirani mliječni proizvod, uvođenje koje je obavezno za 7 mjeseci, je kefir. Trbuščić prilično lako apsorbira, ne donosi nelagodu djetetu, već, naprotiv, pomaže uspostaviti probavni sustav. Uvođenje kefira također treba postupno postati. Njegova početna doza ne bi smjela prelaziti 10 ml, nakon čega se njegova količina dnevno povećava za 10 ml dok dosegne 200 ml dnevno.

Uvođenjem jogurta i svježeg sira treba pažljivo pratiti dječju stolicu. Rezanci mogu uzrokovati zatvor, a kefir, naprotiv, proljev. Stoga, ako primijetite promjenu u dječjoj stolici, novi će proizvod morati biti isključen iz prehrane. I tek nakon 3-4 tjedna pokušati ga ponovno unijeti u malim količinama.

U sedam mjeseci dijete može već i čak trebati kušati mesne proizvode - može se pire puretina, kunića, piletina

Meso na jelovniku sedmog mjeseca

Meso je glavni proizvod koji bi trebao biti prisutan u prehrani bilo koje osobe, bez obzira na spol i dob. To je izvor aminokiselina i fosfora, kao i mnogi drugi elementi u tragovima korisni za naše tijelo.

Po prvi put, djeci se nude meso kao dodatnu hranu u dobi od sedam mjeseci. Naravno, to ne bi trebalo biti svinjetina ili janjetina. Najvažnije za dijete su piletina, kunić i dječja teletina, lako se probavljaju i ne uzrokuju alergije.

Dopunjavanje mesa u roku od 7 mjeseci trebalo bi početi s ½ čajne žličice, a tada - u odsustvu poremećaja probavnog sustava - taj se broj postupno povećava na 50 g dnevno.

Meso se može dati u obliku pire krumpira, mljevenjem s miješalicom, ili u malim komadima koji se mogu dodati juhu od povrća, čime se doprinosi razvoju žvakanja. Međutim, vrijedi biti oprezan i gledati bebu žvakati na hranu. Ako još uvijek ne može žvakati i on proguta meso u komadiće, najbolje je pričekati malo i dodati kruh od mesa juhu.

Žumanjak jajnika može uzrokovati alergije, ali istovremeno bogat hranjivim tvarima i vrlo hranjivim tvarima

Žumanjka u sedmomjesečnom jelovniku

Žumanjak jajeta bogat je vitaminima i mineralima. Međutim, ovaj proizvod je vrlo slabo apsorbiran probavnim sustavom od sedam mjeseci bebe, tako da prvi put dijete ima samo šesnaesti dio.

Potrebno je pažljivo pratiti reakciju tijela djeteta na inovaciju. Bjelanjka i žumance sadrže alergene koji mogu izazvati neželjenu reakciju kod bebe. Kada se pojavi, žumanjak se mora ukloniti iz prehrane.

U nedostatku alergijskih reakcija i poremećaja stolice, količina žumanjka se povećava svaki dan. Do kraja od 7 mjeseci dijete ne smije jesti više od ¼ žumanjaka.

U sedam mjeseci, dijete ne smije izgubiti hranu u obliku majčino mlijeka, ali već treba dodatnu prehranu.

Uzorak izbornika sedmog mjeseca

Unatoč inovacijama, glavni prehrambeni proizvod djeteta u 7 mjeseci trebao bi biti majčino mlijeko ili dojenčad. Dojenje djeteta treba se pojaviti na svakom zahtjevu, hranjenje smjesa - po satu.

Shema komplementarne hrane za 7-mjesečnu bebu je približno kako slijedi:

 • 8:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir;
 • 13:00 - juha od povrća s mesom + žumanjak + pire od povrća;
 • 17:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir ili voćni kašu;
 • 20:00 - kefir.

Tijekom uvođenja novih proizvoda, izuzetno je važno promatrati prehranu djeteta. U večernjim satima nemoguće je upoznati dijete s novom hranom, jer nije poznato kako će djeci organizam reagirati na nju, potrebno je ujutro to raditi i promatrati reakciju tijekom ostatka dana.

Ako ste alergični na inovacije, trebali biste pričekati. I prije nego što počnete ponovo uvesti ove proizvode u prehranu djeteta, trebali biste govoriti o hranjenju s pedijatrom.

Prikorm beba 7 mjeseci: shema i izbornik

Liječnici savjetuju da će početi hraniti novorođenčad šest mjeseci. Tijekom tog vremena tijelo novorođenčeta postaje sve jače i spremno za odrasle hrane. Mnogi pedijatri i nutricionisti su uvjereni da će najbolji jelo za prvo hranjenje biti pire od povrća. No, poznati dječji liječnik i TV voditelj Komarovsky preporučuje da uvede poseban kefir za djecu na prvom mjestu.

On to motivira činjenicom da je mliječni proizvod sličan u sastavu majčinog mlijeka, a pire od povrća je radikalno drugačije. Stoga često izaziva probavne smetnje.

Svaka majka treba odlučiti za sebe kako započeti hranjenje. U šest mjeseci, izbornik se može postupno uvesti pire od povrća, kašu na vodi, bebe kefir i skuhani sir. Više informacija o uvođenju hrane za odrasle hrane, dijetom novorođenčeta iz tablice "Prvo dojenje hrane" iznijet će tablicu.

Dodatno hranjenje djeteta na 7 mjeseci s dojenjem nije samo moguće, već je potrebno uvesti.

Što hraniti bebu u sedam mjeseci

Stručnjaci su napravili uzorak jelovnika jela za dijete u sedam mjeseci. Tako se bebe mogu dati:

 • Heljda, kukuruz i riža kaša na vodi. Pod normalnom prenosivosti, možete davati zobene pahuljice;
 • Juhe i pire od povrća sjeckani svijetlo obojeni povrće. Tucukini, cvjetača ili brokula i krumpir bit će dobra hrana. Ako dijete nije alergično, možete davati mrkve, bundeve i zelje;
 • Pire od voća. Kuhanje od jabuka i krušaka, banana i marelica. Izbjegavajte agrumi i egzotično voće (osim banana);
 • Mliječni i fermentirani mliječni proizvodi. Ovo je mršav sir i jogurt, dječji kefir. Ne zaboravite da proizvodi trebaju biti bez aditiva!
 • Kuhani žumanjci;
 • Možete dodati maslac i biljno ulje u povrće i žitarice;
 • U sedam mjeseci počinju uvoditi meso. Ovo je low-fat, kuhana govedina ili teletina, piletina ili purica, kunić. Meso je dobro mljeveno i dodano juhu od povrća ili pire krumpira.

Počinjući mamac, nemojte odustati od dojenja. Liječnici preporučuju da počnete prvo jutro hraniti majčinskim mlijekom. Također hranite bebu s mliječnim formulama, ako je na miješanom ili umjetnom mješovitom hranjenju.

Alternativna domaća hrana i gotovi pire od povrća ili mesa. Sastav takvog pirećeg krumpira uravnotežen je i prikladan za dojenčad. Međutim, prilikom odabira pažljivo pregledajte pakiranje. Obratite pažnju na sastav, datum proizvodnje i rok trajanja, kao i za koliko je star namijenjen proizvodu.

Izbornik za sedam mjeseci

Hranjenje odraslih u sedam mjeseci zamjenjuje tri dojenja. U dvije od kojih je potrebno hraniti bebu s formulom ili prirodnim mlijekom. Kada i kako najbolje dovršiti dojenje, pročitajte članak "Kako odbaciti dijete iz dojke".

Ova tablica će vam reći kada i koliko dati hranu djetetu tijekom dojenja.

kuhani žumanjak;

Dodatak - majčino mlijeko / mješavina

mljeveno meso;

sok / voćni kompot.

Smatrajte da je takva tablica uvjetna i prilagođena je načinu i razvoju djeteta. Unesite svaki proizvod treba biti pažljivo, jer nova hrana može uzrokovati alergije, oslabljena stolica ili kolika u dojenčadi. Da biste izbjegli negativnu reakciju, slijedite preporuke stručnjaka.

Deset pravila hranjenja dojenčadi

 1. Kod dojenja i mješovitog hranjenja počinjemo prijenos bebe na komplementarnu hranu od šest mjeseci, uz umjetno hranjenje - od četiri do pet mjeseci;
 2. Hranite bebu čajnom žlicom;
 3. Počnite dati novu posudu s pola žličice i povećati dozu svaki dan. Svaka nova doza mora biti dvostruka od prethodne doze;
 4. Uz uvođenje novog proizvoda, pratiti status dojenčadi. Ako nema negativne reakcije, nastavite davati novu posudu. Ako promatrate alergiju ili probavne smetnje, nemojte povećavati dozu. Ako se bebina dobrobiti nije poboljšala, prestanite davati takve proizvode;
 5. Kako bi točno razumjeli reakciju djeteta na proizvod, nemoguće je davati nekoliko novih jela u jednom trenutku;
 6. U prvim tjednima hranjenja, možete dati djetetu kugu od jednog sastojka, ne-mliječnih žitarica iz jedne vrste žitarica (heljda, riža i kukuruzne žitarice), skuhani sir, jogurt i dječji kefir bez aditiva;
 7. Možete napraviti prirodne sokove i kompote, dok morate razrijediti vodom 1 do 1;
 8. Po prvi put, dajte bebu novu hranu na drugo hranjenje, koje se odvija u rasponu od 9-11 ujutro;
 9. Nemojte hraniti bebu silom! To smanjuje apetit i komplicira uvođenje komplementarne hrane;
 10. Nastavite dojiti i hraniti u vrijeme hranjenja.

Dijeta od sedam mjeseci tjedan dana

Važna je točka kod uvođenja novog izbornika broj obroka tjedno. Uostalom, višak nove hrane može dovesti do velikih problema. Tablica će vam reći koliko puta hranu treba dati dijete.

Sjetite se individualnog razvoja svakog djeteta. Obavezno slijedite reakciju i dobrobit djeteta, jer neki proizvodi mogu uzrokovati probavu, alergije, pa čak i trovanje!

Mliječni proizvodi

Kefir, jogurti, svježi sir - obvezni proizvodi u izborniku bebe u dobi od sedam mjeseci. Prema Komarovskom, majka bi trebala početi hraniti jogurta i sir. Međutim, ovo je kontroverzna točka.

Unatoč sličnosti u sastavu s majčinim mlijekom, kefir i kravlji sir vrlo je teško probaviti malo tijelo. Osim toga, sastav krme uključuje veliku količinu kalcija, što pridonosi prijevremenom zacjeljivanju fontana.

Međutim, slijedeći preporuke ne povrijediti dijete. Za komplementarnu hranu, odaberite posebnu bebu kefir iz mliječne kuhinje i sir s masnim sadržajem do 5%. Rezani sir mora se slomiti i pomiješati s jogurtom, kefirom ili majčinskim mlijekom. Imajte na umu da se do godinu dana bebe ne preporuča davati mliječne proizvode s aditivima.

Dnevna doza svježeg sira za bebu od sedam mjeseci ne prelazi 50 grama, a kefir i jogurt - maksimalno 100 ml.

Mliječni proizvodi daju se 2-3 puta tjedno za četvrto hranjenje. Kako se doziranje povećava, oni zamjenjuju dodatak.

Također, beba može početi davati kravlje mlijeko. Pa, ako je domaće. Prije hranjenja, svakako kuhajte i iscijedite mlijeko. Mlijeko se najprije mora razrijediti vodom. Budite oprezni i pratite reakciju bebe, jer je kravlji protein snažan alergen! Nemojte zaboraviti razrijediti rezultirajući sok s vodom.

Maslac početi ulaziti u izbornik od sedam mjeseci i dodati pire krumpir ili kašu. Počnite s ⅛ žličicom i postupno povećajte udio do 20 grama.

Pear od povrća i voća

Za sedam mjeseci u izborniku za bebe možete dodati voćnu kvasu. Važno je da se jelo sastoji od jednog sastojka. Kakvo voće i povrće može se koristiti za izradu pire krumpira:

 • Krumpir pročišćava tijelo i prikazuje sol, normalizira metabolizam. Međutim, budite oprezni, krumpir sadrži 2-3 puta više kalorija nego drugu hranu;
 • Tucukini su najsigurnije povrće. Dijetalni i hipoalergijski proizvod postat će pravi izvor energije i vitamina za dijete;
 • Cvjetača ili brokula je sigurno hipoalergno povrće bogato vitaminom C. Takav proizvod će biti izvrsna zaštita od virusa i prehlade, jačanje imunološkog sustava i podizanje vaših duhova;
 • Bundeva - niskokalorična povrća, koja će prilagoditi rad probave. Jednostavno apsorbira, ali može uzrokovati alergije pa stoga treba pažljivu upotrebu;
 • Mrkva održava vidnu oštrinu, poboljšava stanje kože i kose, potiče rast i jača koštani kostur;
 • Jabuke - najsigurniji plod, koji se također preporučuje za korištenje majki koje rade u prvih tjedana nakon rođenja. Jabuke doprinose normalnom rastu i razvoju djetetovog tijela i izvode gotovo sve važne funkcije;
 • Kruške normaliziraju probavu, jačaju krvne žile, pomažu kod žgaravice i gastritisa, a također imaju osnažujući učinak;
 • Banana. Unatoč činjenici da se egzotično plodove dojenčadi ne preporuča koristiti barem do godinu dana, banane su dopuštene. To su ukusni i zdravi plodovi koji će ojačati i energizirati djetetovo tijelo;
 • Breskve ili marelice pune su vitamina, a također su korisne i za malu djecu. Međutim, jesti ove plodove treba biti oprezan zbog rizika od alergija.

Povrće pire početi kuhati s tikvice, a zatim postupno voziti drugi povrće. I voće - s jabukama. U dobi od sedam mjeseci, takav pire krumpir mora se dati dva puta dnevno. Alternativni povrće i voće.

Nakon što se dijete navikne na određene tipove, možete ih pomiješati. Međutim, mješoviti pire je bolje dati nakon 9-10 mjeseci.

Kad kuhate voće i povrće, temeljito isperite i ogulite. Voće se sjeckani i pirjano ili steamed. Ako ugasite, koristite minimalnu količinu vode. Glavna stvar je da pokriva sve dijelove. Nakon kuhanja, mješavina je usitnjena u miješalici.

Kruške, breskve i jabuke također se koriste za izradu sokova. Ako dijete nije alergično, možete uzeti trešnje, grožđe i mrkvu. Međutim, imajte na umu da su to agresivni proizvodi.

Kod kuhanja za bebe do jedne godine ne koristite sol, šećer i druge začine. Ako je potrebno, nadomjesci se zamjenjuju slanom otopinom ili šećernim sirupom. Osim toga, za okus možete dodati povrće ili maslac.

U prva dva mjeseca hranjenja, liječnicima je dopušteno davati kašu samo na vodi, budući da kravlji protein često uzrokuje teške alergije kod dojenčadi. Osim toga, bolje je koristiti rižu, heljde i kukuruzni kašu. Trbuh se lakše apsorbira i ne uzrokuje negativnu reakciju.

Međutim, uz dobru prenosivost, možete dati dijete i zobene pahuljice. No, krupica, ječam i proso kaša bolje je ući u izbornik ne prije godinu dana. Kako se dijete navikne na pojedine vrste žitarica, počinju davati mješovite zrno žitarice.

Kuhajte i temeljito isperite krušne mrlje. Ne zaboravite da ne možete koristiti šećer i sol. Kako bi poboljšao okus, mnoge majke koje bi davale dojilje ne dodaju samo maslac u svoju kašu, već i majčino mlijeko.

Mesne jela

Od sedam mjeseci u izborniku djeteta, dojenje se može koristiti za ubrizgavanje mesa. Izaberite svježe, mršavo meso bez aditiva. Nemojte koristiti zamrznutu hranu i mljeveno meso. Dojenje djeteta daje juhu od pureće juhe od mesa ili pire s dodatkom mesa.

Uzmite govedinu, teletinu, kunić, puricu ili piletinu. Komad se čisti i uklanja vene, kožu i kosti. Na mesu, možete jednostavno kuhati bujon, koji zatim dodati sjeckani povrće. Također kuhano meso može se slomiti i dodati izravno u pire od povrća.

Mesno jelo se ne preporučuje davati dojenčadi više od dva puta tjedno. U budućnosti se meso izmjenjuje s ribom. Ribu je dopušteno ući u izbornik nakon 10-11 mjeseci.

Sol, šećer i biljno ulje

Biljno ulje je ukusan i zdrav dodatak jelu. Dajte djeci od šest mjeseci maslinovo ili biljno ulje. Počnite s 3-5 kapi i postupno povećajte dozu do jedne žličice.

Šećer i sol do jedne godine se ne preporučuju. Dječak se treba naviknuti na prirodni okus hrane. Pored toga, začini nepovoljno utječu na rad probave i stanje želuca.

U tom slučaju, šećer i sol savršeno će zamijeniti maslac i biljno ulje. Osim toga, kao što je ranije spomenuto, majčino mlijeko se može dodati u kašu. Međutim, ako želite poboljšati okus jela, možete primijeniti salinitet ili šećerni sirup.

Za pripremu sirupa, šećer se izlije s vrućom vodom 50 i 50 i kuhamo 20 minuta. Nakon što se smjesa profiltrira. Da bi se dobila otopina soli, 10 grama razrijeđena u litru kuhane vode.

Ako slijedite preporuke, hranjenje za 7 mjeseci proći će bez problema za bebu.

Shema hranjenja djeteta na 7 mjeseci s dojenjem i hranidbom boja: novi izbornik i dječji omjer

Uvođenje komplementarne hrane jedna je od važnih faza u životu svakog djeteta. Dječje tijelo počinje kretati od majčinog mlijeka ili formule do odrasle odrasle hrane. Taj je postupak postupan i obično se proteže mjesecima.

Postupno, beba se treba upoznati s odraslom hranom - za to, i trebate mamac

Prilikom uvođenja komplementarne hrane, roditelji bi trebali pažljivo odabrati svaki novi proizvod za mrvice i pratiti njezinu reakciju, jer neki od njih mogu uzrokovati alergije kod djece ili izazvati probleme s probavom i stolicama. Važno je i datum kada biste trebali početi upoznavati bebu s hranom koja mu nije poznata. Obično je 6 mjeseci - upravo je to doba koju je Svjetska zdravstvena organizacija postavila za početak prehrane. Slijedi u Rusiji.

Razlozi za početak uvođenja komplementarne hrane u 7 mjeseci

Postoji nekoliko razloga zašto uvođenje komplementarne hrane počinje kasnije od opće prihvaćenog razdoblja. To uključuje:

 1. Mješovita hranjenja. Do dobi od šest mjeseci u djece koja su isključivo dojena, enzimski sustav djelomično je sazrijevao. Ova okolnost omogućuje im da samostalno probavljaju neke proizvode od odrasle prehrane. U slučaju umjetnog ili miješanog hranjenja, trajanje ovog postupka traje dulje. Kao rezultat, za djecu s mješovitom hranom, poželjno je odgoditi početak komplementarne hrane za mjesec dana i nastaviti ih potpuno dojiti do ove točke.
 2. Bolest. Zbog problema s probavom, ili uslijed zubiranja ili akutnih respiratornih virusnih infekcija, vrijedno je odgoditi uvođenje novih proizvoda sve dok dijete nije potpuno zdravo. Vrlo često je potrebno oko mjesec dana da se konačno oporavi.
 3. Stres. U onim slučajevima kada je atmosfera u obitelji užurbano i emocionalni je stres, bolje je trpjeti oko mjesec dana nakon 6 mjeseci izvršenja jer se tijelo normalno može prilagoditi samo uobičajenim uvjetima mira i mira.
Ako dijete zubi, bolje je čekati dovršetak ovog bolnog procesa.

Vjeruje se da je komplementarna hrana u trajanju od 7 mjeseci idealna za bebe koje su oslabljene, imaju teže rođenje ili su rođene kao posljedica carskog reza. Za njih, majčino mlijeko je vrijednije od dodavanja novih proizvoda na izbornik.

Osnovna načela hranjenja

Dopunska hrana dodatak je osnovnoj prehrani i njezina je svrha upoznati dijete s odraslom hranom, jer je hrana vrlo mali dio dnevnog jelovnika. Od trenutka uvođenja komplementarne hrane, dijete treba nastaviti hraniti majčino mlijeko u uobičajenom iznosu na zahtjev, uključujući noćno hranjenje. Umjetna djeca također trebaju dobiti svoju formulu kao i prije, ovisno o apetitu.

Drugi zadatak proizvoda koji hrane bebu jest pružiti mu energiju. Zbog činjenice da je volumen dječjeg želuca još uvijek mali, potrebna je hrana, male količine koje imaju visoku energetsku vrijednost. Tekuće juhe i žitarice ne ispunjavaju ovaj uvjet. Vjerojatnije je da će dovesti do iscrpljivanja prehrane, osobito ako postanu zamjena za jednu punu dojenja ili formulu.

Kada dojenje

Do dobi od 7 mjeseci, uvođenje komplementarne hrane u djece s HB uglavnom ovisi o zdravlju bebe. S pravilnim razvojem, sasvim je moguće dodati novu hranu u mrvice prehrane, iako Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da do duljeg od osam mjeseci, djetetove potrebe za energijom u potpunosti zadovoljavaju majčino mlijeko. Dakle, ako imate bolesnu ili lošu percepciju nepoznate hrane s malom djecom, bolje je čekati s novim proizvodima.

Također u ovo doba važno je pridržavati se nekih pravila:

 • Mama mlijeko bi trebao ostati glavni izvor hrane za dijete, a komplementarne hrane uvode se u malim dijelovima. Ni u kojem slučaju ne trebate prisiliti na događaje i zamijeniti hranu za odrasle dojilje.
 • Uobičajeni proizvodi. Dajte prednost onim proizvodima koji su redovito prisutni u prehrani majke. Njihov probavni sustav beba već zna.
 • Bolje je ponuditi novi proizvod prije dojenja, jer malo je vjerojatno da će dobro hranjena beba jesti pšenicu ili kašu. Međutim, mnogi stručnjaci HB-a preporučuju suprotno, jer to pridonosi laktaciji.
 • Dvije mogućnosti za hranjenje na zahtjev roditelja. Prva je pedatrična. Dijete dobiva preporučene proizvode u svojoj dobi u iznosu koji odgovara normi. Drugi je pedagoški. Nalazi se u činjenici da dijete nudimo razne hrane u malim količinama, koje su u izborniku obitelji, u uobičajenom obliku bez brušenja. Tako se beba učinkovitije susreće s odraslom hranom. Istodobno, dojenje na zahtjev izbjegava probavne smetnje ili alergijske reakcije na novi proizvod.

Uz umjetno hranjenje

Načela uvođenja hrane s umjetnom hranom ostaju gotovo nepromijenjena. Samo se uzorak hranjenja razlikuje. Pedagoški pristup umjetnom djetetu jednostavno je nemoguć zbog osobitosti u razvoju svog probavnog sustava. Budući da ne dobiva prehrambene enzime od majčinog mlijeka, prehrana bi trebala uključivati ​​prilagođenu hranu - mješavine, homogenizirane pire krumpir i žitarice.

Do godinu dana, prilagođena formula mlijeka treba ostati glavni izvor hranjivih tvari. To proizlazi iz činjenice da mješavine sadrže potrebnu količinu vitamina i minerala, posjeduju uravnoteženu strukturu u usporedbi s bilo kojim drugim proizvodima. Na primjer, iako crveno meso i jetra imaju bogato željezo, dostupnost u njima iznosi samo 10%, au voću i povrću čak i manje - samo 5%. U smjesama ta brojka doseže 20%. Proizvođači namjerno zasišćuju proizvode sa željezom, kako bi zadovoljili potrebe djetetovog tijela u ovom elementu u tragovima.

U izboru komplementarne hrane s IV, potrebno je usredotočiti se na težinu i rad dječjeg probavnog sustava. Uz problem opstipacije i prekomjernog tjelesnog napora bolji je hraniti povrće, dijareja i lagane žitarice su idealne.

Ako beba pati od konstipacije, bolje je davati laktaciju s povrća.

Koji proizvodi ulaze, u kojim količinama i kako?

Slijedi tablica standarda za one proizvode koji su već prisutni u izborniku za bebe od 7 mjeseci:
(preporučujemo da pročitate: režim 7-mjesečnog djeteta tijekom dojenja)

Izbornik hranjenje beba u 7 mjeseci - napravi pravu hranu

Majčino mlijeko može pružiti dojenčad sa svim potrebnim komponentama do šest mjeseci. Svjetska zdravstvena organizacija već po ovoj dobi preporučuje uvođenje dodatnih dodataka prehrani djeteta. Ali, ako je sve u redu s bebom, liječnici i dalje savjetuju da pomaknu ovo razdoblje, počevši s uvođenjem komplementarne hrane u roku od 7 mjeseci. Takvi aditivi, prvo, omogućit će rastući organizam važnim vitaminima i mikroelementima, a drugo, vaše će dijete početi formirati puni refleks žvakanja.

Svi roditelji početi primjenjivati ​​sve vrste pire krumpira na temelju povrća i voća do dobi od šest mjeseci, napraviti tekuće juhe i žitarice mlijeka. Do dobi od sedam mjeseci, nove hranjive namirnice trebale bi biti dodane prehrani djeteta kao hranjenja.

Približan izbornik za hranjenje

Dajemo kratak popis namirnica s popisom mogućih proizvoda. Primjetite kako se broj različitih jela treba mijenjati do sedmog mjeseca.

Mlijeko kaša treba početi dodavati prehrani, samo pazeći da dijete nije alergično na laktozu. U svakom slučaju, mlijeko mora biti pola razrijeđena vodom, vrijedno je proći do nerazrijeđenog ne prije nego što beba okrene jednu godinu.

Koja je razlika između dopunskog hranjenja tijekom dojenja i prehrane s umjetnom hranom? U oba slučaja, proizvodi koriste isti oblik. No, s umjetnom hranom, prva jela, pire krumpir itd. Trebaju biti gotovo potpuno tekućine, bez grudica. To će omogućiti djetetu da ne doživljava probleme pri gutanju. Malo kasnije, možete početi proizvoditi hranu gustom, a postupno, kad se pojave zubi, jednostavno rezati hranu u male komadiće.

Što su povrće krumpira?

U povrću, kao što znamo, postoji mnogo vlakana, a ona zauzvrat normalizira rad crijeva. Pire od povrća i mješavine treba prvo skuhati što je više moguće. Da biste to učinili, koristite mješalicu, ili ako nemate mješalicu, možete ih mljeti kroz sito.

Povrće u mamcu mora unijeti:

Također možete pokušati dodati mrkve, pa čak i bundeve, ali samo ako beba nije alergična na njih: povrće sa svijetlim bojama je sasvim sposobno izazvati alergijsku reakciju u tako nježnoj dobi.

Način prehrane jela od povrća

Pola godine staroj bebi je dovoljno 100 grama cvjetača ili krumpira kao komplementarne hrane. Novo povrće treba unijeti u prehranu postupno, približno jednom povrću svakih 3-4 dana.

Za pripremu voća mora prvo:

 • kuhati u pari ili u tavi s najmanje vode;
 • fino namazati miješalicu ili kroz sito;
 • dodajte okusu žličicu maslaca - vrhnja ili maslina.

Bobice i voće

Liječnici preporučuju davanje bebe reznom jabuku ili bananu do dobi od četiri mjeseca. Ali u dobi od sedam mjeseci, šljive i breskve, kao i marelice, mogu se pojaviti u mamcu. Prikladne su i bobičasto voće koje se donose iz ladanjske kuće.

Morate hraniti ove plodove sirove. Prvo, trebali biste biti sigurni da dijete nije alergično na novu voću ili bobicu. Takav može biti:

 • osip;
 • male svijetle točke na koži.

Voćni sokovi

Za normalni razvoj djece potrebna je dovoljna količina tekućine - stanice moraju biti potpuno zasićene s vlagom. Do 3-4 mjeseca djeca već dobivaju sokove na temelju jabuka i krušaka. Sada je vrijeme dodati sokove na temelju grožđa, malina i trešanja.

Sokovi od povrća na bazi mrkve i bundeve također su prilično mogući za diverzificiranje izbornika vašeg djeteta. Dajemo mali stol objašnjavajući koje količine trebate dodati dodatke na bazi sokova od povrća i distribuirati ih po danu.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je pravilo - u sedam mjeseci vaše dijete treba samo 70 grama sok. To ne broji običnu pitku vodu i mlijeko. Jedna žlica sadrži 10 grama tekućine.

Mliječna jela

Sigurno ste već počeli davati djetetu mnoštvo masti, dati mu jogurt ili jogurt. Puno mlijeko, kako smo spomenuli, prerano je dati godinu dana, samo u jednoj godini starosti, crijeva se dovoljno prilagođavaju probavljanju složenih bjelančevina i kazeina.

Mliječni proizvodi bi trebali činiti najveći dio popodnevnog snacka. Njihova hranjenja trebaju biti u vezi s ovom shemom:

 1. Mlijeko (razrijeđeno vodom) - svaki dan. Volumen - od 10 do 150 grama.
 2. Kefir i jogurt s - 3-4 puta tjedno, 150 grama u isto vrijeme. Ali morate i započeti, prvo s 10 ml, i postupno povećavajte količinu.
 3. Rezak - tri puta tjedno, 40 do 50 grama.

Naravno, nalog koji nam daje je vrlo uvjetovan. Potrebno je da beba ima zadovoljstvo jesti ove proizvode. Ali ako jede i manje, ništa strašno, ne tjerajte ga da jede sili.

Šećer ne može biti dodan u kefir ili sir, općenito je kontraindiciran kod djece u ovom dobu. Za bolju probavu, svježi sir može se razrijediti majčinim mlijekom ili ga promiješati u mješavini mlijeka. Kefir obično apsorbira djetetovo tijelo vrlo lako.

Počevši davati mlijeko mamac djetetu, pažljivo promatrajte njegovu stolicu. Kukuruzni sir može uzrokovati zatvor, a proljev ponekad dolazi od kefira. Ako osjetite najmanje negativne simptome, odmah uklonite te proizvode iz prehrane djeteta. Samo mjesec dana kasnije možete pokušati ponovno početi ih dodavati na dnevni izbornik.

Mesna jela - u prehrani!

Sedam mjeseci, dijete već može dobiti određenu količinu mesa. Sadrži fosfor i aminokiseline, a korisno je za sve ljude iu bilo kojoj dobi. Naravno, ako se radi o sedmomjesečnom djetetu, to bi trebalo biti prehrambeno meso, mršavo i nužno podignuto na stanje kave.

Ako niste sigurni u svoje kulinarske vještine, bolje je odabrati posebno meso od mesa u trgovini. Prodaje se u posudama i ima samo željenu konzistenciju. Dajte meso za bebe ne više od jednom svaka četiri dana.

Sljedeći proizvodi mogu biti uključeni u hranu za meso:

 • mlada govedina;
 • kokošje ili puretina;
 • zečji meso.

Ovi proizvodi dobro apsorbiraju dječje tijelo i ne uzrokuju alergije. No, svinjsko meso i masna govedina još su rano u prehrani.

Kuhanje jela od mesa bolje je prema ovom principu:

 • dobro kuhano meso je uzgojeno miješalicom;
 • proizvod se pomiješa s pireom od povrća.

Hrana za ovaj jelo treba biti za ručak. Pobrinite se da beba ne proguta hranu, ali ga malo žvače, posebno ako postoje mali komadi. Od ovog proizvoda je navlažen slinom, što znači da će biti bolje probavljivo. Ako i dalje ne možete žvakati bebu, bolje je pričekati dodavanje mesa u juhu od povrća.

Je li moguće ribu?

Mnogi se roditelji opravdano boje dati riblju jelu svojoj bebi zbog kostiju. To je točno, ali riba mora i dalje biti uključena u prehranu djeteta. Preporučljivo je kupiti gotovu pire od ribe u trgovini, u kojoj je sve suvišno potpuno uklonjeno.

Kruta od hrane za bebe treba biti oko jednom svakih sedam dana.

Ostala hrana za hranjenje

Vrlo vrijedna hrana je žumanjak jajeta. On je uključen u formiranje dječjih stanica, pa stoga prednosti takvog komplementarnog hranjenja ne mogu se precijeniti. Ali unaprijed biste trebali saznati je li vaše dijete alergično na žumance.

Uz dobru asimilaciju žumanjka, možete je dodati u prehranu, ali ne više od nekoliko puta tjedno. U tom slučaju jedan dio trebao bi biti četvrt žumanjaka, iako morate početi s 1/16, jer će tijelo trebati vremena kako bi naučili kako je apsorbira. Žumanjak mora prethodno kuhati. Ako beba ne razvije alergijsku reakciju na žumanjak, postepeno povećava svoj dio tako da do kraja sedmog mjeseca raste do ¼ žumanjaka.

Uz žumance jaja, dopušteno je diverzificiranje izbornika dojenčadi, kao i maslacem i kruhom. Ulje može biti maslinovo ulje, kukuruz ili suncokret. Kruh - uvijek svježe pečenje, mora se dodati u pire od povrća.

Evo približne tablice za primanje ovih proizvoda.

Što je mamac za 7 mjeseci?

Moderni pedijatri preporučuju da počnu hraniti bebu tek nakon šest mjeseci. Rano uvođenje novih proizvoda umjesto koristi može donijeti ozbiljne probleme kao što su alergije i poremećaji gastrointestinalnog trakta. Tek nakon 6 mjeseci potreba tijela djeteta u vitaminima, elementima u tragovima i bjelančevima povećava se sazrijevanje enzimskog sustava. Dopunska hrana u 7 mjeseci apsorbira dobro, mrvica s interesom proučava nove proizvode. Glavna zadaća majke u ovoj fazi obogaćivanja dječje prehrane jest promatranje osnovnih načela i normi komplementarnog hranjenja.

Osnovna načela hranjenja

Bez obzira jesu li bebe dojene ili hranjene formulom, dojenje u dobi od 7 mjeseci je samo dodatak glavnoj prehrani - majčinom mlijeku ili formuli. Količina dodatne hrane u prehrani djeteta je izuzetno mala. Ako beba hrani majčino mlijeko, majka, čak i nakon uvođenja komplementarne hrane, treba ga hraniti na zahtjev. Umjetni umjetnici moraju davati smjesu u odgovarajućoj dobi.

Glavno načelo hranjenja u dobi od sedam mjeseci - nemojte štetiti. Nepravilne radnje mogu dovesti do nepoželjnih posljedica za zdravlje djeteta, pa morate naučiti osnovna načela i slijediti preporuke pedijatara. Samo liječnik koji neprestano promatra dijete treba odlučiti kako i od toga kako uvesti dječju hranu 7 mjeseci.

Za bebe

Prema podacima SZO, majčino mlijeko daje bebu do 8 mjeseci sa svim hranjivim tvarima potrebnim za puni rast i razvoj. Stoga, ako dijete ima neke probleme u razvoju, a pedijatar ne preporučuje početak komplementarnog hranjenja iz objektivnih razloga, nema potrebe žuriti.

Dopunska hrana u dobi od 7-8 mjeseci nije bitna potreba za dojenčadi. Ali ako je dijete zdravo, pravilno se razvija, njegov izbornik u sedam mjeseci može se sigurno proširiti.

Obrađena hrana u dobi od sedam mjeseci mora biti unesena prema sljedećim pravilima:

 • Majčino mlijeko bi trebalo ostati glavna hrana. Nije potrebno odmah zamijeniti punjenje hrane. Da bi se uveden novi proizvod mogao proći bez problema, potrebno je strogo poštivati ​​načelo "po malo".
 • Dijete će biti bolje da probavlja one žitarice i povrće koje mama sama redovito troši. Stoga, u hrani morate uvesti poznate i jednostavne proizvode.
 • Da bi se beba zainteresirala s novim obrokom, najprije dati malo komplementarne hrane, a zatim stalno majčino mlijeko.
 • U roku od sedam mjeseci, bez obzira na zdravlje djeteta, majka može uvesti i dječju, običnu hranu svima, i pedagošku, tj. Hranu u mikro dozi s proizvodima iz zajedničkog stola. Pedijatrijsko - više poznato naše razumijevanje, i pedagoški - relativno novi izgled. Prednost prve je da gotovo ne uzrokuje probleme s gastrointestinalnim traktom i alergijskim reakcijama kod bebe.
 • U dobi od sedam mjeseci, možete ponuditi komplementarnu hranu nekoliko puta dnevno.

Za umjetno

Osnovna načela komplementarne hrane na 7 mjeseci identična su umjetnom igraču i djetetu. Jedina je razlika u tome što djeci koja ne dobivaju majčino mlijeko nisu moguća pedagoška dopuna. Njihov se probavni sustav razvija drugačije. Bebe koje hrane mješavinu ne dobivaju probavne enzime, čiji je izvor mlijeko majke. Stoga, izbornik komplementarne hrane za njih 7 mjeseci trebao bi uključivati ​​prilagođene mješavine, povrće i kukuruzne žitarice.

Osnovna načela uvođenja komplementarne hrane na sedmomjesečni umjetnik su kako slijedi:

 • Najvredniji proizvod za takvo dijete je prilagođena dječja formula. Djeca do jedne godine trebala bi je primiti kao glavni izvor tvari potrebnih za puni razvoj.
 • Sedmi mjesec života umjetnog djeteta pretpostavlja pet obroka dnevno. Potrebno je glatko uvesti dodatnu hranu, nudeći novi proizvod iz žlice u jednom od jela.
 • Kako početi hraniti i što će biti dijete, majka odluči o savjetu pedijatru. Koji proizvodi daju dijete, ovisi o tijelu djeteta, obilježjima funkcioniranja njegovog probavnog sustava. Ako je mrvica sklona opstipaciji, onda bi trebalo dati prednost povrtnoj kaši. Uz nedostatak težine je bolje dati kašu.

Pravila i proizvodi

Dječji izbornik u sedam ili osam mjeseci ovisi o tome kada započne hranjenje i karakteristike njegovog tijela.

U prehrani djeteta u ovoj dobi može biti prisutna:

 • pire od povrća - ne više od 150 grama;
 • žitarice - ne više od 150 grama;
 • pire od voća - ne više od 60 grama;
 • žumance - ne više od četvrtine;
 • sir - do 40 grama;
 • krekeri ili kruh;
 • biljno i kremno ulje - ne više od 3,5 g.

Ovo je granična norma, nije potrebno davati više tog iznosa maloj. Većina beba, osobito dojenčadi, ne treba takvo bogato hranjenje. Mamac za 7-8 mjeseci može se svesti samo na žitarice ili maslo povrće. Mliječni proizvodi, voće se može pojaviti u dječjem izborniku malo kasnije.

povrće

Što dati dijete u 7 mjeseci kao prehrana povrća? Glavno pravilo izrade povrća kaše za dijete ovog doba je jedinstvena komponenta i hipoalergentnost proizvoda.

Za pire krumpir stane:

Ako je mrvica dobro apsorbira mamac, onda s dopuštenjem pedijatra možete pokušati uvesti pire krumpir. Krumpir - visoko kalorično povrće i probavljeni teže navedeni proizvodi. U slučaju bilo kakvih reakcija organizma potrebno je odgoditi njegovo unošenje mjesec dana.

Osmi mjesec života bebe podrazumijeva potpuno zabranu korištenja soli pri kuhanju hrane iz povrća.

Prednost treba dati rižu, heljde i kukuruznom kašiku. Rijetko uzrokuju alergije i lako se probavljaju. Ako dijete nije sklono alergijama, možete pokušati zobena kaša, a malo kasnije - multizlakovuyu. No, s ječma, krupica i žitarica bolje čekati do godine.

Kashi se može samostalno kuhati od rožnjaka, proći, oprani i usitnjava. U kutije možete koristiti gotove žitarice za bebe. Šećer i sol ne mogu se dodati. Da biste poboljšali okus gotovog jela, možete dodati kap maslaca, majčino mlijeko ili malo prilagođenu smjesu.

voće

Dječji meni u 7 mjeseci uključuje voćnu kugu, koja se može napraviti od jabuka, krušaka, banana, bresaka i marelica. Najsigurniji je plod za dijete jabuka. Preporučljivo je početi poznavati dijete s voćem. Voće se parne ili goveže u maloj količini vode, a zatim slomiti miješalicom.

Sir

Nakon 7 mjeseci preporučuje se dodavanje svježeg sira u dječju prehranu kako bi se dobio kalcij u tijelu. Ako dijete od 7 mjeseci ne želi jesti hranu u obliku svježeg sira - ne zastrašujuće. Ovaj proizvod može se uvesti puno kasnije. Dnevna stopa ne smije prelaziti 40 grama.

Meso i riba

U sedam mjeseci dijete može dobiti meso. Glavno pravilo - proizvod mora biti svježe pripremljen, visokokvalitetan i bez masnoće. Meso je kuhano, pažljivo zgnječeno i dodano u juhu ili povrtnu kvasu. Za dječju hranu, puretina, kunić, teletina i piletina su idealni. Meso se može dati dva puta tjedno. Bolje poznanstvo s ribom bolje je odgoditi još nekoliko mjeseci.

žumance

Za hranjenje djeteta, poželjno je da je tušak za prepelice, jer uzrokuje alergijske reakcije rjeđe od piletine. Lure početi s nekoliko zrna, postupno dovodeći volumen dijelova do pola piletine ili jednog žutanjka prepelice. Preporuča se dva puta tjedno ujutro hraniti, miješajući s žitaricama, pirećim krumpirom ili mlijekom.

Sol, šećer i biljno ulje

Nakon 6 mjeseci potrebno je uvesti zdrava i potrebna biljna ulja (maslina, suncokret) u dijete. Trebali biste početi s nekoliko kapi, postupno dovodeći volumen dnevnog dijela na 1 žličicu.

Djeca mlađa od 12 mjeseci ne preporučuju se solju ili dodajte šećer. Kao pojačalo okusa za djecu, maslac i biljna ulja djeluju.

Ako dijete u 7 mjeseci ne jede hranu bez šećera, tada uz dopuštenje pedijatra možete pokušati poboljšati okus hrane sa šećernim sirupom. Kako bi se to postiglo, šećer se izlije u vodu u omjeru 1: 1 i kuhati 20 minuta.

Sokovi i kompoti

Izbornik djeteta od 7 mjeseci dozvoljeno je diverzificirati s kompotima i sokovima voća. Mama ih može sami kuhati ili kupiti gotove industrijske proizvode. Za pripremu pića morate koristiti voće koje ne sadrži pesticide i nitrate. Ako ne postoji takvo povjerenje, bolje je kupiti sokove industrijske proizvodnje. Kod 7 mjeseci, prednost se daje jednostrukim sokovima: jabuka, mrkva, kruška, bundeva, breskve.

Način hranjenja

Dijete u dobi od 7 mjeseci dobiva pet obroka dnevno.

Dajemo približnu prehranu i izbornik za dijete ovog doba:

 • 6-00 - mlijeko ili smjesa od 200 ml;
 • 10-00 - kašu bez mlijeka s maslacem, žumanjkom (150 g) + dodatkom mješavine (50 g) ili majčinog mlijeka;
 • 14-00 - povrtna kaša (170 gr) + meso (0,5 zlicica) + sok / kompot (70 gr);
 • 18-00 - voćni pire (70 g) + majčino mlijeko ili smjesa (130 g);
 • 22-00 - majčino mlijeko / mješavina (200 gr).

Ove preporuke o režimu hranjenja vrlo su uvjetovane, mogu se prilagoditi ovisno o načinu dana djeteta, karakteristikama svog razvoja i zdravstvenom stanju.

Dijeta za tjedan dana

Razmotrite mamac sedam mjeseci starog djeteta u stolu. Ovaj popis je samo smjernica, a majka ga treba prilagoditi, uzimajući u obzir preporuke pedijatara i pojedinih obilježja razvoja djeteta.

Prikorm u 7 mjeseci: izbornik, pravila i propisi

Koja su načela za komplementarno hranjenje za 7 mjeseci? Koja pravila je važno znati mamu? Koji se proizvodi mogu i trebaju ponuditi djetetu iu kojem obliku? Norme komplementarne hrane za bebe i umjetne tvari u dobi od sedam mjeseci.

Datum osnivanja za uvođenje komplementarne hrane od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravstva Rusije je doba djeteta od šest mjeseci. Međutim, postoje situacije kada je razumno prebaciti ovaj prag na kasniji datum. Ciljni razlozi za početak uvođenja komplementarne hrane na sedam mjeseci su slijedeći.

 • Ostanite beba na mješovitoj hrani. U dojenčadi za pola godine postoji djelomična zrenja enzimskog sustava, koja im omogućuje samostalno digestiranje nekih "odraslih" proizvoda. Umjetna djeca i bebe na mješovitoj hrani taj proces traje dulje. Stoga, za bebe na mješovitoj hranidbi, bolje je odgoditi hranjenje za mjesec dana, odnosno do sedam mjeseci starosti, nakon što je organizirala dobro dojenje.
 • Bolesti bebe. Poremećaji u prehrani, zubljivanje ili akutne respiratorne virusne infekcije zahtijevaju da pričekate s uvođenjem nove hrane dok se dijete potpuno ne izliječi. Često se oporavak tijela javlja unutar jednog mjeseca.
 • Stresna situacija. Neprihvatljivo je uvesti komplementarnu hranu, ako obitelj "nije sve mirno". Za normalnu prilagodbu tijela djeteta zahtijeva udobnu, poznatu atmosferu, stoga ima smisla čekati mjesec dana nakon šest mjeseci.

Osnovna načela hranjenja u 7 mjeseci

Lure čuva značajke hrane, osim osnovne prehrane djeteta. Njegov volumen u prehrani je izuzetno mali. Dijete bi trebalo dobiti majčino mlijeko, kao i prije, na zahtjev, uključujući noću. Hranjenje umjetnih sredstava sa smjesom nastavlja se u uobičajenom volumenu, ali uzimajući u obzir apetit djeteta.

Zadatak nove hrane je osigurati dodatnu energiju. Stoga su američki pedijatri revidirali svoj stav prema uobičajenim proizvodima koji su ranije korišteni u tu svrhu. U vezi s malim volumenom trbuha djeteta, važno je ponuditi mu hranu, u maloj količini od koje se koncentrira visoka energetska vrijednost. Da biste to učinili, nemojte stati tekuće juhe i džepove. Takva hrana osiromašuje prehranu, pogotovo ako zamjenjuje barem jednu od dojki, smjesu.

Za bebe

Dodatno hranjenje na 7 mjeseci dojenja se uvodi uzimajući u obzir stanje zdravlja djeteta. Ako se dijete pravilno razvije, možete mijenjati svoj izbornik. U ovom slučaju, Svjetska zdravstvena organizacija primjećuje da je do osam mjeseci, majčino mlijeko u stanju pružiti energetske potrebe tijela mrvica u cijelosti. Ako je dijete bolesno, ne pokazuje izumrli refleks guranja hrane iz usta, ne percipira nove proizvode dobro, pričekajte s njima.

Slijedite pravila u nastavku.

 • Glavna hrana je majčino mlijeko. Ne pokušavajte zamijeniti hranjenje ili dati bebu puno odjednom, pa čak i "u skladu s normalnim". U sovjetskoj pedijatriji dali su impresivne standarde za hranjenje sedam mjeseci starih beba. Ali oni su namijenjeni bebama koje nisu primale majčino mlijeko. Zbog toga bi princip "malo" trebao ostati glavni u ovom dobu.
 • Poznati proizvodi. U izboru povrća, žitarica, usredotočite se na one namirnice koje redovito jedete sami. S njima je probavni sustav mrvica već poznat. Majčino mlijeko će pomoći u njihovoj probavi.
 • Najprije novi proizvod, a zatim svoje mlijeko. Vrlo često konzultanti na GW savjetuju da čine suprotno. S obzirom na sekundarnu prirodu "odrasle" prehrane, prvo dojiti, a zatim ponuditi bilo koji proizvod. S gledišta održavanja laktacije, to je istina, ali malo je dobro zaraženo dijete za zdjelu. Stoga je razumno prvo dati dodatke, a zatim dojiti.
 • Taktike - po vlastitom nahođenju. Možete pratiti taktiku pedijatrijske komplementarne hrane i dati mrvicama proizvode preporučene za svoju dob u potrebnom iznosu. I možete koristiti taktiku hranjenja pedagoškog. Omogućuje vam da svom djetetu dajte mikro doza bilo kojeg proizvoda iz vašeg stola, a da ne mijenjate njihovu dosljednost. Pedagoški dodatci omogućuju bolje organiziranje poznavanja okusa različitih proizvoda, različitih tekstura, poznate hrane obitelji i regije. Zbog očuvanja dojenja na zahtjev, probavni problemi u djece i alergije na nove proizvode gotovo nikada ne proizlaze.

Ponuda mrvica hrana treba biti nekoliko puta dnevno. Dovoljno je dva ili tri hranjenja iz jedne ili više komponenti, ako ih je dijete ranije upoznalo s njima.

Za umjetno

Dopunsko hranjenje u trajanju od 7 mjeseci na temelju umjetne hranidbe temelji se na istim načelima, osim u izboru taktike hranjenja. Za umjetnike pedagoško ponašanje nije moguće zbog osobitosti razvoja probavnog sustava. Majčino mlijeko je također izvor prehrambenih enzima. Stoga, u svojoj prehrani treba prilagoditi proizvode - smjesu, homogenizirani kvasac, kašu.

 • Smjesa je više vrijedna. Unatoč želji mnogih majki da prenesu dijete iz mješavine u "normalnu prehranu" do osamnaest godina, to se ne može učiniti. Do godine dana umjetno dijete treba primiti prilagođenu smjesu kao glavni izvor hranjivih tvari. Razlog za to je njegova uravnotežena sastav od bilo kojeg drugog proizvoda i prisutnost vitamina, elemenata u tragovima u traženom iznosu. Na primjer, razina dostupnosti željeza u prilagođenu smjesu daje 20%, tako da proizvođači zasišćuju proizvode s tim elementom u tragovima u mnogo većoj mjeri nego djetetova potreba tijela, što joj dopušta da nadoknadi svoje potrebe. Puno je željeza u crvenom mesu i jetri, ali njegova je dostupnost na razini od samo deset posto, au voću i povrću - samo pet posto. Hranjenje djeteta isključivo s odraslom hranom osiromašuje nutritivnu vrijednost prehrane.
 • Ispravljanje načina hranjenja. U ovom dobu beba se prenosi na pet obroka dnevno s mješavinom. U isto vrijeme, novi proizvod se nudi iz žlice u jednom od dnevnih hranjenja u smjesu.

Proizvodi za umjetno hranjenje za bebe odabrani su na temelju rada probavnog sustava i težine djeteta. S tendencijom zatvora i prekomjerne težine, prednost se daje povrću. Za bebe s tendencijom na proljev, nedostatak težine u sedam mjeseci, po mogućnosti poznavanje žitarica žitarica.

Pravila i proizvodi

Ovisno o početku hrane, u djetetovoj prehrani može biti prisutna sljedeća hrana:

 • pire od povrća - 150 g;
 • kaša - 150 g;
 • pire od voća - 60 g;
 • žumanjak - 0,25 g (ili četvrtina);
 • sir - 40 g;
 • pšenični kruh ili krekeri - 3,5 g;
 • povrće, maslac - 3 g.

Konzistentnost jela bi trebala biti umjereno debela, udobna za gutanje. Neka beba jede žlicom, možete mu ponuditi komplementarne hrane kada jedete za stolom. U to doba, mrvica dobro sjedi na stolici i uživat će u jedenju s majkom i tatom više nego samo on.

povrće

Povrće je već prisutno u dječjoj prehrani: zelenim grašak, tikvice, bundeve, cvjetača ili bijelog kupusa, repa, mrkve, krumpir. Mijesili su ih vilicom u neujednačenom mlinu i začinili biljnim uljem.

Svako novo povrće uvedeno je najviše jednom tjedno u iznosu od pola žličice. Dodana je poznatim proizvodima.

Proizvod prvog hranjenja. Odaberite industrijsku proizvodnju riže, heljde ili kukuruza. Kod kuće, grinje se mljevenju u mlinu za mljevenje kave sve dok ne postane glatka. Masa bi trebala biti voda u omjeru 1: 4.

U kaša za sedmomjesečnu bebu možete dodati maslac. A ako je beba dobro upoznata s proizvodom, žumance kokošjih jaja. Postupno, njegov volumen povećao se na četvrtinu dnevno, što čini recept za komplementarnu hranu sedam mjeseci hranjivije.

voće

Djetetu možete upoznati s sezonskim plodovima vaše regije. Za zimske i proljetne mjesece, odaberite jabuke, ljeti možete koristiti šljive, grožđe, marelice, kruške i breskve. Unesite u obliku kaše, počevši od standardne male količine. Nema potrebe za ponudom voća "za desert" nakon žitarice ili povrća pire. Bolje je učiniti ih nezavisnim "snackom".

Sir

Za bebe koje su dojene, ovaj proizvod nije relevantan kao za umjetne tvari. Potonji se primjenjuje u dobi od sedam mjeseci kako bi se tijelo dobilo s kalcijem. Međutim, prema stranim pedijatarima, ako dijete dobije adekvatnu mješavinu visoke kvalitete, nema potrebe za dodatnim krmom. Potrebno je upotrijebiti dozu, ne više od četrdeset grama dnevno, uzimajući u obzir da je čak i u dobi od jedne godine norma proizvoda samo pedeset grama.

Odbijanje mame

Što učiniti ako je 7-mjesečno dijete slabo hranjeno? Ništa, kažu savjetnici za dojenje. Nema opasnosti da će dijete na prirodnoj prehrani početi jesti bilo koju hranu kasnije. Mama mlijeko otprilike mjesec dana može zadovoljiti sve svoje energetske potrebe.

Ako umjetno razgovarate o bebi, nastavljajući ga hraniti s kvalitetnom prilagođenom smjesom, također smanjujete rizik od nedostatka hranjivih tvari u prehrani.

U ovoj situaciji, druga je važnija - odgovoriti na pitanje, zašto se to događa? Zašto dijete odbija jesti?

Uvesti kulturu hrane. Upoznati nove dosljednosti i ukusa. Uvesti koncept prehrane, kao ugodnu zabavu, užitak. Ako beba ne pokaže interes za hranom, to znači da nije fiziološki zrela za hranjenje. Iako u sedam mjeseci, djeca su obično uvijek zainteresirana za sadržaj ploča roditelja i ono što je na stolu.

Tako da mrvica ne bi odbila jesti, nikad ga ne bi pojela, ne muči, ne organizira mu "lutkarske kazališta i predstava". Pokažite mu pravila o potrošnji hrane vašim primjerom: sjesti za stolom s drugim članovima obitelji, neka se hrani kad drugi jedu. Djeca vole kopirati odrasle i svakako isprobati ono što leži u tanjuru.