Pušenje tijekom trudnoće

Zdravlje

Jedan od najvažnijih rasprava i kontroverznih pitanja u medicini je pušenje tijekom trudnoće. Do 50-ih godina 20. stoljeća, vjerovalo se da pušenje nije samo za dijete nego i bez pušnika. Tek nedavno, u svjetlu razvoja tehnologije i medicine, istraživanje je pokazalo katastrofalno negativan utjecaj pušenja na fetus.

Mogu li pušiti u trudnoći?

Mnoge majke vjeruju da pušenje tijekom trudnoće ima malo utjecaja na bebu. Važno je održati emocionalnu ravnotežu. To je psiho-emocionalno stanje buduće majke koja je kamen spoticanja u pitanju bacanja lošeg navika tijekom trudnoće. S jedne strane, znanost dokazana šteta nikotina i nečistoća na fetus, s druge strane, histerična majka čije stanje se prenosi djetetu i negativno utječe na njegovu psihu.

Mišljenje liječnika se razlikuje. Obje strane se slažu da je potrebno baciti, ali kada? Neki kategorizirano inzistiraju na neposrednom prestanku pušenja jer žena uči o njezinoj situaciji. Protivnici dopuštaju mogućnost pušenja određene doze nikotina kako bi se oslobodila stresa od majčinog tijela.

Posljedice pušenja su strašne za nerođeno dijete. U 70% slučajeva, bit će nemoguće izliječiti ili ukloniti.

Ako je žena davno pušila, i to je samo trebalo, a ne "pretenciozno drži mentu tanak u prstima", naglo prestanak navike ne bi bilo moguće. Cigarete su zarazna, poput opojnih droga i njihovo odbijanje dovodi do lomljenja. U ovom slučaju, najbolje je iskreno reći vodećem ginekologu o vašoj lošoj navici, nemojte se ustručavati imati neispravne poglede. Problem mora biti ispravno riješen. Liječnici koji nemaju konzervativne stavove odobriti će u slučaju hitne potrebe, kada su živci na granici, da "sruše prašinu" s parom "jednim". Miris i uobičajeni mehanički pokreti smiruju bijesnu psihu i pomažu da se privuku. Ipak, poželjno je zaustaviti ovisnost, a poticaj će se dati posljedicama koje će se očitovati u djetetu zbog pušenja majke.

Štetu od pušenja u ranoj fazi

U ranoj fazi trudnoće, pušenje prijeti fizičkim ozljedama. Prvih 3 mjeseca postoji "struktura" čovjeka. Cijeli organizam, koji se sastoji od različitih tkiva i organa, razvija se iz jedne stanice. Kontrola procesa obavlja prirodni mehanizam, koristeći DNA molekulu. U biti, DNA je program koji sekvencijski izvodi akcije. Zamislite da je komad izrezan iz programskog koda, ili je dio preuzet iz mehanizma. Rad se nastavlja, ali element koji nedostaje slomit će slijed. Tako su DNK - elementi cigareta pričvršćeni na kromosome i "bacili" ih iz sustava. Postoji pomak i tijelo se razvija dalje, ali na negativan način.

Osim toga, nikotin nepovoljno utječe na majčin organizam. Najgora stvar koja se može dogoditi je pobačaj. Dokazano je da pušenje u ranim fazama, opasno je udvostručiti stopu pobačaja.

Vrijedi obratiti pažnju na učinak nikotina na krvne žile posteljice - postoji grč, a fetus doživljava hipoksiju - gladovanje kisikom. To dovodi do velikog broja posljedica, od malih težina, do psiholoških bolesti u djeteta za život.

Što se događa kada pušite u kasnijim razdobljima

Od 4. mjeseca trudnoće, u majčinom trbuhu više nema fetusa, već muškarac. Vrlo sićušan, ali potpuno je formiran organizam, s punim rasponom sustava. Sljedećih 5 mjeseci, dijete će rasti, razvijajući unutarnje organe. Ako je fetus mogao izbjeći probleme u prvom tromjesečju, u uvjetima stalne nikotinske nadopunjavanja, tijekom ovih 5 mjeseci, može doći do širokog raspona bolesti unutarnjih organa koji su već formirani.

U maternici dijete koristi 3 sustava:

 1. disanje;
 2. probavni;
 3. kardiovaskularne.

Oni nisu uključeni u 100%, ali stalno su uključeni u rad. Posljedično, nikotin, zarobljen u dječjem tijelu, prvenstveno ih štrajkuje. Kruženje cigarete "otpadom" kroz fetus s majčinskom krvlju, začepljuje radna tijela, ometajući njihov daljnji razvoj.

Sljedeći najvažniji je vrijeme ovisnosti o fetusu nikotinu. Do stvaranja organizma teško je zamijetiti kemikalije proizvedene kao lijek, zapravo nikotin. S formiranjem svih glavnih sustava, dječje tijelo može obraditi rezultirajuće tvari i stjecati ovisnost o nikotinu, koja još nije rođena. Nakon poroda, dijete je lišeno stalne hrane i doživljava raspad, kao i odrasli koji su prestali pušiti. On će plakati, djelovati, spavati loše i stalno doživjeti stres.

Treće mjesto na popisu važnosti pušenja u kasnijim razdobljima zauzima mogućnost preranog rođenja. Kod majki koje puše, vjerojatno će doći do prijevremenih porođaja, što znači da je beba preuranjeno i visoka prag mortaliteta. Čak i ako ste u 9. mjesecu, pušenje je još uvijek opasno.

Je pasivno pušenje tijekom trudnoće štetno?

Pasivno pušenje dilema dovodi do nasilnih sporova i rasprava. Neki smatraju da je pasivno pušenje nizak rizik, jer je većina nikotina u plućima pušača.

Trudnica s pušenjem povećava vjerojatnost pobačaja

Cigareta nije samo duhan! Pušenje čistog duhana je vrlo teško. Da bi se smanjio trošak sirovina, dao ugodan okus i povećava ovisnost, mnoge kemijske elemente dodaju se cigareti. Duhan gori s nečistoćama i ulazi u pluća s dimom, naseljavajući se alveolima, ali se kemijski aditivi vraćaju. Dakle, pasivni pušači ne inhale nikotin, ali popratni lijekovi. Ta smola i kemija u današnje vrijeme smatraju se najopasnijom sastavnicom ljudskog života.

Pasivno pušenje ne uzrokuje nikakvu posebnu ovisnost, ali osjeća osvetu pušačevu tijelu. Za lakšu viziju zamislite lubenicu. Pulpa je nikotin i kosti su nečistoće. Uobičajeni pušač jede meso i dio kostiju, a neki ga pljuju. Pasivni pušač jednostavno jede te kosti.

Mišljenje liječnika je nedvosmisleno - pasivno pušenje nije manje opasno nego aktivno, kako za majku tako i za dijete. Čiste smole se lako polože u pluća, što dovodi do širokog raspona bolesti dišnog sustava.

Učinci pušenja tijekom trudnoće

Posljedice se mogu mijenjati. Neki su postali poznati kada je fetus u maternici, a neki se manifestiraju mjesecima nakon rođenja:

 1. Mutacija. Djeca mama koje puše mogu biti rođena s 6 prsta, bez uha ili nosne hrskavice, postoje slučajevi rađanja djece s "rep" procesom od tailbone, i tako dalje.
 2. Deformacije lica. "Usnica za rupu" i "nepce" se često pojavljuju u djece majki koje puše nego kod nepušača.
 3. Ciroza jetre. Zbog prolaska nikotina kroz probavni trakt, od prvih sekundi života, dijete ima operativni stol.
 4. Astma. 60-70% djece čije su majke pušile tijekom trudnoće imaju kongenitalnu astmu.
 5. Cerebralna paraliza i slične bolesti mišićno-koštanog sustava.
 6. Mentalna retardacija, uključujući Downov sindrom.
 7. Clubfoot. Sposobnost rađanja djeteta s klupskim nogama iznosi 34% više u majci za pušenje nego u nepušačima.
 8. Oštećena reproduktivna funkcija kod djece. Dječaci mogu imati poteškoće u budućnosti.
 9. Psihološke abnormalnosti: nepažnja, impulzivnost, povećani sindrom aktivnosti, mentalni pad.
 10. Smrtnost novorođenčadi. Pušači imaju 30% više od žena koje vode zdrav stil života.

Koliko treba prije začeća prestati pušiti

Problem nije samo činjenica prisutnosti nikotina, već i njegov negativni učinak. Kada osoba prestane pušiti, tijelo je pod stresom. Procesi "ozdravljenja" oštećenih organa, prvenstveno respiratornog trakta i srca, nastaju (tahikardija, kratkoća daha, bronhijalni naslage). Velika količina sredstava se troši na njihovu obnovu. Istodobno, postoji ogroman opterećenje na živčanom sustavu.

Takvi eksperimenti su nepoželjni za trudnicu. Njeno tijelo treba usmjeriti sve raspoložive resurse za nošenje djeteta.

Idealno, trebali biste prestati pušiti godinu dana prije začeća. Sam proces će se održati na umjeren način, bez naglih zaustavljanja, a tijelo će imati dosta vremena da se oporavi. Minimalni prestanak pušenja je 3 mjeseca prije trudnoće.

Nekoliko savjeta: kako prestati pušiti

Ako je žena teška pušača, proces će biti težak i težak. S obzirom na situaciju u kojoj trudnoća nije planirana i potrebno je prestati pušiti, možete se pridržavati brojnih "pravila":

 1. Koristite slims "one". Ne samo da je doza nikotina malena, već i sami se teško izvlače, pa će vam manje dim po definiciji.
 2. Zamijenite uobičajenu mehaničku akciju drugima. Često, to nije cigareta koja "smiruje", već samo pokret.
 3. Ne pušite cigaretu u potpunosti. Svaki put nastojte ostaviti sve više i više ne gotova cigareta.
 4. Ne ulazite u situacije u kojima želite pušiti. Živčani napori i tvrtke prijatelja pušenja zavode i guraju da se stegnu.

Posljednjih godina, elektronske cigarete su široko rasprostranjene. One se smatraju alternativom nekadašnjeg načina pušenja. Postoje mnogi modeli i aditivi koji zadovoljavaju ukuse najzgodnijih pušača. Prije nego što skupite kupnju, posavjetujte se s ginekologom, pitajte prijatelje i poznanike, možda je jedan od njih imao takvo čudo tehnologije. Nemoguće ga je nazvati apsolutno sigurno, ali kao alternativu tijekom trudnoće, vrlo je prikladno ako nije moguće potpuno prestati pušiti što je prije moguće.

Pušenje tijekom trudnoće je moguće ili ne. Što trudnice koje ne mogu prestati pušiti?

Čini se da se očigledna činjenica smatra da je pušenje loša navika koju se svaka osoba treba riješiti.

Pa zašto postoji toliko mnogo pitanja o pušenju tijekom trudnoće?

Zašto neki ljudi kažu da je pušenje tijekom trudnoće moguće, dok drugi kažu ne, i koja od njih je u pravu?

Opasnost od pušenja tijekom trudnoće. Možete ili ne - odlučite!

Pušenje definitivno ne pokaže dobro. Nikotin svake godine ubije tisuće života. Također je strašno da se to ne događa u jednom trenutku, već postupno, stvarajući iluziju da slika nije toliko kritična kao u stvarnosti.

Strašno je da su žene postale ovisne o ovoj ovisnosti, ali činjenica da se buduće majke, vukući se cigaretom, filozofski razmisle o pitanju je li moguće ili ne pušiti tijekom trudnoće, jednako je katastrofi.

Prema WHO-u, 30% neočekivanih majki ne odustaje od pušenja, stvarajući nove statistike o utjecaju pušenja tijekom trudnoće na zdravlje djeteta. Ispod je samo mali popis patologija koje se pojavljuju usred pušenja.

• Spontani pobačaj. Od trudnica koje puše, broj pobačaja udvostručuje se u usporedbi s nepušačima. Ovisno o broju pušenih cigareta i njihovoj kvaliteti, broj spontanih pobačaja može doseći 80%. Razlog leži u neusporedivoj količini otrova sadržanog u cigaretama i sitnoj tjelesnoj težini nerođenog djeteta. Poznati izraz "kap nikotina ubija konja" treba zapamtiti žene kad god pokupite cigaretu. Ako za odraslu osobu u jednoj cigareti nema doze koja ga može odmah ubiti, tada je za malu tvorevinu u želucu dovoljno i nekoliko pušaka koje je napravila njegova majka.

• Perinatalna smrtnost. Oni kiddies koji su uspjeli preživjeti u utrobi pušene majke, a rođeni su u svijetu, padaju u novu muku - 35% njih umrijeti prije 7. dana nakon rođenja iz raznih razloga. Uglavnom imaju razvojne patologije koje su nespojive s životom.

• Sindrom iznenadne smrti novorođenčadi. To je slučaj kada beba koja nije ni jedna godina prestane disati u snu. Udišćenje dišnih putova javlja se zbog poremećaja u funkcioniranju nesavršenog živčanog sustava (uključujući i autonomiju), čiji razvoj je uvelike pod utjecajem majčinskog udisanja dim cigarete, bez obzira na to puša li se ili je pored pušača.

• Fetalni razvojni kašnjenje. Ovo je naziv fetalnog kašnjenja u težini i veličini od norme u smislu gestacijske dobi. Najlakši stupanj je zaostajanje od 2 tjedna od minimalne težine koja odgovara gestacijskoj dobi. Za buduće majke koje puše, ta brojka ne znači ništa, ali nekoliko stotina grama novorođenčadi predstavlja veliku razliku. Dječačka djeca troše svu svoju malu snagu na obnovu mase, sve više i više zaostaju u svim parametrima neuropsihijskog i fizičkog razvoja od vršnjaka.

• Placenta previa. Mjesto placente ispod djeteta je ozbiljna patologija i najčešće dovodi do pobačaja u ranoj dobi ili preranog rođenja. Isto tako, s placentom previa, moguće je i prerano odstranjivanje, što prijeti fetalnom smrću uterusa.

• prijevremeno udaljavanje posteljice. Placentni abrupcija u žena pušenja može se pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće, pa čak i tijekom poroda. Bez obzira na trenutak u kojem se pojavila patologija, taj proces zahtijeva neposrednu pomoć liječnika, ali je često nepovratan. Kada odstranjivanje plašta od stjenke maternice do četvrtine ukupne površine dijete pati od teškog nedostatka kisika. Uz povećanje područja odjeljivanja do treće, fetus umre.

• Prerano raskidanje amnionske tekućine. Tijekom trudnoće, fetus je zaštićen vodom od izlaganja infekciji, a također dopušta bebin da diše i normalno se kreće. U slučaju prijevremenog pucanja fetalnog mjehura i odljeva vode van, dijete će umrijeti ako se ne rodi u narednih 12 sati. Daljnji razvoj ovisi o razdoblju u kojem je voda tekla. Ako se to dogodi nakon 38 tjedana, porod, pod nadzorom liječnika, najčešće završava sigurno, ako je trudnoća preuranjena, onda fetus može umrijeti ili biti rođen s brojnim patologijama.

Mogu li prestati pušiti tijekom trudnoće?

Mišljenje liječnika o tome je nedvosmisleno. Potrebno je prestati pušiti mnogo prije početka trudnoće ili, ako je trudnoća neplanirana, čim postane poznata.

Na ženskim forumima posvećenim rodiljama i majčinstvu, sve se više izvještava o opasnostima naglog prestanka pušenja tijekom trudnoće. To je zbog stresa, koje majka pati od nedostatka nikotina i pokušava se suočiti sa svojom lošom navikom, što zauzvrat utječe na razvoj fetusa i trudnoće.

Ako detaljnije razmotrite ovo pitanje, zapravo tijelo trudne žene ne doživljava više stresa pri prestanku pušenja nego, primjerice, da stoji u dugoj liniji ili bilo kojoj drugoj domaćoj neugodnosti. Nikotinska ovisnost većine žena također je u velikoj mjeri pretjerana, jer iskustvo pušenja mnogih od njih ne doseže ni pet godina. Čak i kod duljeg pušenja, dovoljno je usporediti stres od odricanja od lošeg navika i stresa koji žena doživljava kada razmišlja o mogućim patologijama tijekom pušenja tijekom trudnoće. Moguće je ili nije tako neodgovorno približiti se zdravlju male osobe ne smije ostati u nedoumici. Takve poruke su sastavljeno mišljenje koje trudni pušači koriste kao izgovor.

Zamjene cigareta tijekom trudnoće. Mogu li ih koristiti ili ne?

Žene koje nisu psihološki spremne prestati pušiti, ali koje razumiju potrebu za tim, daju razne načine kako to učiniti glatko. Oglašavanje nudi različite načine, zamjene cigareta, koje su prema njihovim proizvođačima manje štetne i na kraju će se riješiti ovisnosti.

Tablete, flasteri, sprejevi, žvakaće gume koje sadrže nikotin

Svi ti lijekovi strogo su zabranjeni za uporabu tijekom trudnoće. Nikotina sadržana u njima dovoljno je dovoljna da uzrokuju sve posljedice koje tijekom pušenja. Placenta ne može filtrirati nikotin, stoga dolazi do djeteta, uzrokujući gladovanje kisikom u mozgu, razvojno kašnjenje, uzrokujući ovisnost o nikotinu u fetusu. Žene koje puše tijekom trudnoće najčešće imaju pitanja o uzrocima dječjeg pušenja u budućnosti.

Elektroničke cigarete

Načelo elektronskih cigareta nije mnogo drugačije od djelovanja tableta i zakrpa. Unatoč nepostojanju neugodnog mirisa duhana, elektronski spremnici za cigarete i dalje sadrže nikotin, što ima štetan učinak na zdravlje budućih majki i bebe. Strogo govoreći, zamjenjujući redovnu e-cigaretu, žena se oslobađa neugodnog mirisa, ali to nema nikakve veze s poboljšanjem zdravlja tijela.

nargile

Duhanski dim ima u svom sastavu osim nikotina, teških metala, ugljičnog monoksida, arsena i drugih štetnih tvari koje otrovaju tijelo. Informacija da je voda kroz koju dim prolazi u hvata briše, ne više od mitova, izmišljena za promotivne svrhe. Dodatno, duhovi za pidžama dodaju se okusi, boje i druge kemikalije kako bi se poboljšala percepcija okusa, što je rezultiralo smjesom koja je apsolutno kontraindicirana za upotrebu bilo koje osobe, posebno trudnice.

Prestati pušiti treba biti odmah i zauvijek, ili barem do kraja dojenja. To je jedini način da zaštitite svoje nerođeno dijete i održite ga zdravima. Bilo koja pomoć pomaže samo dragocjenom vremenu, tijekom kojeg mogu nastati nepovratne posljedice, jer su svi glavni organski sustavi položeni u prvom tromjesečju, kada je svaki dan fetus veliki skok u razvoju.

Psihološki aspekt: ​​kako lako prestati pušiti tijekom trudnoće?

Dokazano je da pušenje uzrokuje psihološku ovisnost na prvom mjestu i samo drugu ovisnost o nikotinu. Sukladno tome, suočavanje s pušenjem potrebno je na razini svijesti.

Liječnici i znanstvenici napisali su mnoge knjige i letke o opasnostima pušenja. Sve posljedice koje su opisane u njima (raka, astma, bronhitis, neplodnost itd.) Također su važne za trudnice, ali prije svega očekivana majka treba razmišljati o svom djetetu. Ako je za nju vrlo opasna konzumacija nikotina rastegnuta na vrijeme, onda je za dijete stvar života i smrti nekoliko tjedana, maksimalno, mjeseci. Moramo djelovati brzo i odlučno.

Većina ljudi koji žele prestati pušiti, ali to ne čine, nisu doista donijeli odluku svjesno. Kao u adolescenciji, poznanici su im rekli da je pušenje bilo sjajno, pa sada drugi poznanici kažu suprotno. Što se tiče onih koji žele prestati pušiti, još uvijek nemaju osobno mišljenje o toj ocjeni. Javno mišljenje stavlja pritisak na trudnicu i počinje se sakriti od ljudi ili potražiti izgovor za nastavak pušenja tijekom trudnoće. Moguće je ili ne nastaviti voditi uobičajeni stil života, svaka trudnica odlučuje za sebe i dužna je preuzeti odgovornost za njezin čin.

Za razliku od drugih ljudi, žena u položaju ima ogromnu prednost da prestane pušiti. Od najvažnijeg svjedočanstva njezine slabosti nikad se ne može sakriti. Za svaki kašnjenje u budućnosti, ona će morati platiti, u najboljem slučaju, za vrijeme besane noći na prednjem dijelu bolesnog djeteta. Svjesnost ove činjenice će pomoći da brzo donese odluku, jer odlučujući zadržati trudnoću, buduća majka preuzima veliku odgovornost u budućnosti za tjelesno i moralno zdravlje djeteta. Već mora odlučiti što je važnije: pušiti cigaretu (čak i ako donese minutu užitak) ili uživati ​​u uspjehu svog djeteta tijekom cijelog njezinog života.