Je li moguće da se kroz želudac osjećaju srčani udar fetusa

Bol

Trudnice često postavljaju ovo pitanje: je li moguće osjetiti srčani udar fetusa u želucu stavljanjem ruku na nju?

Medicinsko mišljenje je jasna: srca u utrobi ne može osjetiti rukom na bilo kojem stadiju trudnoće, kao da je muškarac ili žena nije stavio ruku, pokušavajući osjetiti nešto što će biti neučinkovit.

Ako se osjećaju pulsiranja u trbuhu trudnice, to može ukazivati ​​na visoki krvni tlak u krvnim žilama, koji zahtijevaju stručne savjete.

Kada se srčani udar fetusa čuje kroz trbuh i kako se to može osjetiti?

Pulsni dojke indiciraju zdravstveno stanje embrija. Primkinja sluša ritam fetusa, primjenjujući se na buduće majčino trbuh, a ne u uho, ali posebnu cijev - stetoskop.

Ova metoda primjenjuje se od osamnaestog tjedna trudnoće.

U ranim fazama, premlaćivanje djeteta prati se ultrazvukom. To se može učiniti već u petom tjednu razvoja embrija.

Frekvencija mreškanja obično bi trebala biti:

· Do osmog tjedna - od 125 do 135;

· Do desete - od 165 do 190;

· Jedanaesti tjedan i kasnije - od 150 do 165 gura.

Kako se sluša stetoskopom

Kardijalni puls odgovara kontinuiranom razvoju ANS, koji je odgovoran za cijelu homeostazu. Polazeći od dvadesetog tjedna, opstetričar može čuti silu guranja kroz majčin trbuh, koristeći stetoskop, cijev s lijevkom na kraju.

Slušanje otkucaja provodi se kroz trbuh trudne žene koja je u vodoravnom položaju. Primkinu treba priložiti stetoskop i slušati ritam srca. Uobičajeno se koriste ritmički, jasni, dvostruki udarci.

Šokovi sluha neophodni su samo za određivanje fizičkog stanja embrija, već i za utvrđivanje kako se nalazi u trbušnoj šupljini, poprečno, smještenu u prednjoj prezentaciji ili glavi.

Nakon dvadeset i četvrtog tjedna razvoja, pulsiranje se može čuti na različitim mjestima maternice.

Svakih 20 minuta, porodni stetoskop također se prati tijekom porođaja. To je neophodno kako bi se kontrolirale kontrakcije i reakcije djeteta s njima.

Kontrola ultrazvuka

Transvaginalni pulsirajući senzor potiskuje se već u šestom tjednu razvoja.

Ako se koristi transabdominalni senzor, onda na sedmom. Kada je premlaćivanje odsutno, embrij se zaustavio, ne razvija.

Žena će morati napraviti struganje i ispitati kako bi se utvrdio uzrok problema.

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ultrazvučni stručnjak može odrediti ne samo učestalost ritma nego i kako se nalazi srce djeteta. Njegov kasni razvojni puls ovisi o mnogim čimbenicima:

· Fizičko stanje trudnice;

· Fizička aktivnost buduće majke.

Kako bi se identificirale anomalije u razvoju kardiovaskularnog sustava, ultrazvuk se koristi za četiri komore, što omogućuje procjenu veličine i strukture klijetke i atrija.

Četverokutna kriška otkriva abnormalnosti u strukturi srca u osamdeset posto slučajeva.

Da biste slušali srce djeteta, koristite kardiotografiju, prema indikacijama:

· Preeklampsiju u kasnijim razdobljima;

· Zamrznuti fetus ili kašnjenje u njegovom razvoju;

· Akutno stanje trudnice;

Kronična bolest majke;

U provođenju CTG žena treba ležati na leđima ili na boku, ako ne može ležati na leđima, trudna je u sjedećem položaju, senzor je priključen na trbuhu.

Ispitivanje traje sat vremena, a zatim se daje zaključak o pulsiranju i kontrakcijama maternice maternice.

Podaci obrađeni na CTG-u:

· Rijetke ili česte šokove.

Ekokardiografija za slušanje fetalnog srca koristi se samo kako je naznačeno. Najznačajnije razdoblje od osamnaestog tjedna trudnoće.

Indikacije za imenovanje ECHO-a su: sumnja na kongenitalnu manjkavost; zarazne i virusne bolesti u trudnici; kasna trudnoća; odgođeni razvoj fetusa.

Kad se koriste, način Doppler ehokardiografije jednodimenzionalni i dvodimenzionalni ultrazvuk, koji se može dodatno analizirati prirodu i strukturu krvožilnom protoku krvi.

Ultrazvučni detektor za slušanje udaraca fetusa potpuno je siguran i prikladan jer se može koristiti kod kuće.

Ultrazvučni detektor se koristi u kućnim uvjetima, kako je propisao liječnik. Vrijeme manipulacije je deset minuta.

Norma i patologija

Prilikom slušanja srčanog ritma djeteta u maternici može se dijagnosticirati tahikardija. Ovo je stanje obilježeno pulsiranjem od dvjesto otkucaja u minuti.

Palpitacije srca znak su nedostatka kisika u fetusu. Osim toga, postoje razlozi koji utječu na povećanu učestalost pulsiranja beba:

· Trudna žena je na otvorenom suncu ili u neprilikiranom području dugo vremena;

· Anemija u budućoj majci;

Stresna žena.

Hipoksija uzrokuje takve razloge:

· Patologija posteljice ili pupčane vrpce;

· Nerazvijenost unutarnjih organa.

Nedostatak kisika zahtijeva odgovarajući tijek liječenja za temeljni problem.

U nekim slučajevima brzina otkucaja srca je isključena.

Slaba pulsa pobjeđuje - signal prijeteće države, mogući pobačaj. U kasnijim razdobljima je znak za neposrednu isporuku, jer ukazuje na gladovanje kisikom, prijeteće po život.

Ako se drhtanje embrija ne uklanja kada je njegov razvoj veći od pet milimetara, ovaj se status dijagnosticira kao propušteni pobačaj.

Početak trudnoće može komplicirati stanje kao što je enembronia, tj. Netaknuto jaje fetusa s odsustvom sadržaja u njoj, samog embrija.

Da pojasnimo dijagnozu na ultrazvuku trudna dolazi jednom tjedno, ako je dijete umrlo, žena će morati proći kroz medicinskih postupaka, pod nazivom pobačaja ili kiretaže. Trudnoća može biti lažna, kad fetus nije položen, samo se postala placenta razvila. Povlačenje takvim problemom je opasno, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i neplodnosti u budućnosti.

Dječje srce ne smije se osjećati tijekom dvadeset i osam tjedana, a opstetričari to označavaju kao smrt embrija, ženi se preporučuje da prođu abortus ili umjetno rođenje.

Je li spol budućeg djeteta određen trzajima

Je li moguće otkriti spol embrija njegovim premlaćivanjem? Postoje razne narodne tehnike, ali nitko od njih nije potvrdio znanost.

Metoda jedan.

Nakon što smo slušali premlaćivanje, određujemo prirodu šokova. Muški seks potvrđuje jasan ritam, ženski - kaotičan i ne podudara se s ženskim otkucajima srca.

Drugi način

Odredili smo mjesto gdje se najbolje može čuti, ako se lijevo, onda će se rođati djevojka, ako se čuje s desne, a zatim dječak.

Treći način

Broji broj pušaka, za djevojke treba biti više od 150, za dječake oko 120.

Sve tri metode su vrlo kontroverzne, liječnici kažu da ritam, učestalost moždanog udara i njihov broj ovise o zdravlju žene i djeteta, a ne o spolu djeteta.

Da biste saznali tko će biti rođen dječak ili djevojčica, možete proći samo dio placentnog tkiva ili amnionske tekućine za analizu. Ova se analiza provodi samo na svjedočenju.

Fetalni srčani udar tijekom trudnoće

Ne postoji ništa dirljivo, nježnije i važnije od kucanja malog srca u krilu buduće mame. Ovo je glavni znak ljudskog života u nama. Po srčanom ritmu može se odrediti stanje u kojem je beba: je li zdrava, nervozna, zabrinuta ili sretna. Zato se tijekom trudnoće i liječnici i mumija tako blage pažnje posvećuju.

Učestalost i priroda srčanog ritma budućeg djeteta zapravo je zrcalo njegovog stanja. Srce se razvija teže i duže od ostalih ljudskih organa. Njegov je početak položen u četvrtoj tjednu trudnoće i izvana je šuplja cijev. Negdje u 5. tjednu pojavljuju se prve kontrakcije, a 8-9 tjedana srce malog čovjeka u maternici postaje isto u strukturi kao odrasla osoba: četverokamna, sastavljena od dva atrija i dva ventrikula. Međutim, srce fetusa u maternici maternice još je različito: ima ovalni prozor (rupu između desne i lijeve atrije) i

arterijskog kanala (posuda koja povezuje aortu i plućnu arteriju), jer dijete ne diše sami, a ova struktura srca omogućuje majci da primi kisik u svim njegovim organima. Ovalni prozor se zatvara, a arterijski kanal propada odmah nakon rođenja djeteta.

Srce srca bebe glavni je pokazatelj njegove održivosti. Ako je manje od 85-100 otkucaja u minuti ili više od 200 otkucaja - to je ozbiljan razlog za zabrinutost. Ako beba, kada dostigne embrionsku duljinu do 8 mm, uopće ne čuje srce, to znači da će trudnoća najvjerojatnije biti zamrznuta.

Kontrakcije srca zbog fetalnog placentarnih insuficijencija i fetalne hipoksije mogu biti rijetke. Možda je to slučaj s prsnom prikazom fetusa. Loše je ako beba nema više od 70 otkucaja u minuti za više od jedne minute.

Što je dulje gestacijsko doba, to se bolje čuje srce. Liječnik mora - na svakom pregledu - slušati te slavine. Slušajte svog liječnika

metodom auskultacije. Usput, ovo je najlakši način. Liječnik sluša djetetu s opstetrijskim stetoskopom. Ovo je tako mala cijev s širokim lijevkom.

Fetalni otkucaji srca tijekom tjedna trudnoće

Svaka žena se veseli trenutak kada će, na recepciji ginekologa, prvi put moći čuti tjelesno srce djeteta. To se budi u njoj val ljubavi prema nerođenoj bebi.

Fetalna otkucaja srca tijekom trudnoće daje informacije o njegovom zdravlju.

Opstetričari i ginekolozi prate rad srca budućeg djeteta tijekom trudnoće, kao i tijekom porođaja.

Ovo tijelo već je formirano četvrtim tjedanom, a peti počinje opadati. U početku, srce izgleda kao šuplja cijev, ali se brzo razvija i do kraja drugog mjeseca se sastoji od četiri komore.

Fetalne brzine otkucaja srca

Fetalni otkucaji srca mogu se odmah otkriti kako se pojavljuje. Intenzivni razvoj živčanog sustava u prvih 12 tjedana trudnoće utječe na brzinu otkucaja srca pa se u prvom tromjesečju taj pokazatelj stalno mijenja.

Od 15. tjedna trudnoće i prije rođenja, položaj organa, broj otkucaja srca i njihove osobitosti redovito se provjeravaju pomoću ultrazvuka.

U nekim slučajevima (višestruka trudnoća, preeklampsija, epiduralna anestezija itd.) Fetalni srčani udar također se čuje tijekom čitavog procesa isporuke. Za full-term baby, stopa je 140 otkucaja u minuti, za prerano - 155.

Što kaže poremećaj srčanog ritma?

Ako dijagnoza otkucaja srca otkrije njezino odstupanje od norme, tada se trudna majka i liječnik brinu o pitanju zašto se to dogodi. Uzroci srčane aritmije mogu biti različiti, ovise o prirodi odstupanja i trajanju trudnoće.

 • Razdoblje gestacije manje od 6 tjedana
 • Norma za razvoj embrija
 • Ako je frekvencija manja od 80 otkucaja / min - rizik prestanka trudnoće
 • Kronična fetalna oksigenacija
 • Potisnut kabel
 • Kronični ili akutni nedostatak kisika
 • Kompresija pupkovine tijekom kontrakcija
 • Najčešće je ekstremna varijanta norme.
 • Ponekad - znak prekršaja placente.
 • Odgovor na stresno stanje majke
 • Odgovor na vlastita kretanja
 • Kronična fetalna oksigenacija
 • Kronično ili akutno gladovanje kisikom djeteta
 • Odgovor na borbu ili vlastiti pokret
 • Previše je rano dijagnosticirati
 • Loši ili istrošeni ultrazvučni pretvornik
 • Prekomjerna tjelesna težina u žena u fazi pretilosti
 • Bolesti srca ili krvne žile u fetusu
 • Kršenje funkcija posteljice (razvoj placentne insuficijencije)
 • Prekomjerna tjelesna težina u žena u fazi pretilosti
 • Frontalni placenta previa
 • Nedostatak vode
 • hidramnion
 • Značajke lokacije fetusa, ne dopuštajući da čuju otkucaje srca
 • Bolesti srca ili krvne žile u fetusu
 • Gladnja kisika djeteta
 • Odgovor na aktivne kontrakcije.
 • Previše je rano dijagnosticirati
 • Loši ili istrošeni ultrazvučni pretvornik
 • Prestanak razvoja embrija (trljanje trudnoće)
 • Počinje pobačaj
 • Loši ili istrošeni CTG senzor
 • Pogrešno mjesto za slušanje
 • Fetalna smrt
 • Loši ili istrošeni CTG senzor
 • Pogrešno mjesto za slušanje
 • Fetalna smrt

Zašto proučiti otkucaje srca od budućeg djeteta?

Otkucaji srca glavni su pokazatelj koliko je moguće budućno dijete.

Dijagnostika ima za cilj rješavati tri pitanja:

 1. Potvrđuje razvoj trudnoće. Odgođena menstruacija i pozitivni rezultati testa prvi su znakovi trudnoće. Ali ne daju informacije o stanju embrija. Moderna medicinska oprema omogućuje određivanje otkucaja srca do kraja prvog mjeseca trudnoće. Na prvi ultrazvuk podaci nisu uvijek dostupni, ali to ne znači da postoje problemi. Nakon nekoliko tjedana, re-dijagnoza otkriva otkucaj srca. Ako nije, onda je pretpostavka trudnoće koja je izblijedila napredna.
 2. Procijenite stanje nerođenog djeteta. Također, kao i kod svih ljudi, FES na fetusu mijenja se kada je izložen vanjskom svijetu. Stoga, u razdoblju stresa, bolesti ili fizičkog napora žene, u stanju spavanja ili budnosti budućeg djeteta, ovaj će pokazatelj biti drugačiji. Fluktuacije ove vrste su privremene i oporavljaju se sami. No ponekad se dugotrajno povećava ili usporava otkucaj srca i ukazuje na različite patologije kao što su poremećaji cirkulacije, placentalna insuficijencija, niska voda, visoki protok vode i neki drugi. Ovisno o trajanju trudnoće, liječnik odabire liječenje, u posebno teškim slučajevima iu posljednjim tjednima trudnoće, može se donijeti odluka o hitnoj dostavi.
 3. Pratimo stanje djeteta pri rođenju. Tijekom rođenja djeteta doživljava prekomjerno opterećenje, praćeno manjkom kisika. U pravilu, srce i krvne žile mogu se nositi s tim čimbenicima, ali ako postoji prekomjerna napetost pupkovine, placentalnih abrupcija ili drugih komplikacija, otkucaji srca počinju pratiti između kontrakcija. To pomaže nadzirati stanje djeteta, na vrijeme da reagira na akutni nedostatak kisika.

Metode dijagnoze fetalnog srčanog ritma

Odabir načina određivanja srca ovisi o trajanju trudnoće i dijagnostičkim ciljevima:

 1. Ultrazvuk u ranoj fazi. Pomoću ove metode dijagnostika je provedena od 5. tjedna trudnoće. Prvo, senzor se umetne u vaginu (transvaginalno), nakon nekoliko tjedana - na površini trbuha (transabdominalni). Liječnik otkriva prisutnost i učestalost otkucaja srca. Ako su odsutni, tjedan dana kasnije ponovno ih ispituju, potvrđuju ili opovrgavaju pretpostavku propuštenog pobačaja.
 2. Ultrazvuk u drugom i trećem tromjesečju. U kasnijim razdobljima moguće je ne samo pratiti prisutnost srca i njegovu učestalost, već i utvrditi mjesto srca u djetetovu prsima. Tijekom tih razdoblja, puls je u velikoj mjeri ovisan o vanjskim čimbenicima koji su privremeni (temperatura, aktivnost majke, bolesti, itd.). Moguće nepravilnosti određene su proučavanjem strukture klijetke i atrija.
 3. Oskultacija. Koristeći opstetrički stetoskop, liječnik sluša srce. Metoda se može koristiti od 20. tjedna trudnoće. Žena leži na kauču, a ginekološki odgojnik primjenjuje instrument na trbuh dok ne otkrije srce. Zatim procjenjuje učestalost, ritam i karakter otkucaja. Ove osobine pomažu odrediti stanje fetusa. Najbolja točka slušanja označava vrstu prezentacije (glava, prsni koš, poprečno). Metoda auskultacije može se koristiti tijekom porođaja, kada je potrebno utvrditi djetetov odgovor na rad.
 4. Kardiotokografija (CTG). Metoda se primjenjuje od 28. tjedna trudnoće, pomaže u prepoznavanju ne samo srčanog udara nego i kontrakcije maternice. Postupak traje oko sat vremena, senzor se instalira na trbuh žene, a oprema bilježi promjene u performansama tijekom vremena. Prema rezultatima metode, liječnik određuje značajke fetusnog odgovora na kontrakcije maternice.
 5. Ekokardiografija (EKG). Koristi se najčešće od 18 do 28 tjedana, pomaže proučiti strukturu srca i karakteristike protoka krvi u raznim odjelima. Ova metoda je propisana pod pretpostavkom da postoji poremećaj u radu srca. To je naznačeno kod žena starijih od 38 godina, s intrauterinskim usporavanjem rasta, prisutnosti srčanih defekata kod majke ili djece koja su ranije rođena, kao i kod zaraznih bolesti ili kod šećerne bolesti u trudnica.
 6. Ultrazvučni detektor. Metoda se može primijeniti od 8. tjedna trudnoće. Određuje broj i prirodu otkucaja srca fetusa. Uređaj je prikladan i jednostavan za korištenje, dakle, preporučuje se za upotrebu kod kuće.

Kako otkriti spol dijete po srčanom ritmu: narodne načine

Saznajte što je ranije moguće o tome tko je rođen, dječak ili djevojčica, gotovo svaka trudna majka želi. Postoje folklorni načini za određivanje spola bebe na karakteristike otkucaja srca.

Najčešće je slušanje otkucaja srca, ako je jasno i ritmično, onda će se roditi dječak, a ako je kaotičan, a ne podudara se s majkom, onda djevojkom. Drugi način da pomognete u određivanju spola temelji se na mjestu gdje se čuje srce: lijeva strana je djevojka, desna strana je dječak.

Treća opcija odnosi se na broj otkucaja u minuti. Međutim, ne postoje točni podaci o tome koji su pokazatelji inherentni u bebama različitih spolova. Većina izvora slaže se da su u djevojčicama bliža normalu, a kod dječaka "skok" od ubrzane do odgode.

Takve metode određivanja spola su zabavne, ali njihova je točnost upitna. Znanstveno je dokazano da brzina otkucaja srca ovisi o tijeku i trajanju trudnoće, položaju tijela i zdravlju budućih majki, karakteristikama razvoja fetusa.

Kako otkriti otkucaje srca djeteta bez pomoći liječnika?

Slušajte ili osjetite srčane ritmove samog fetusa nemoguće, čak i kod kasne trudnoće. To se može učiniti s stetoskopom, stavljajući je na trbuh.

Ponekad trudnice kažu da osjećaju pulsiranje u trbuhu ili donjem dijelu leđa, i smatraju ga srčanim udarom djeteta. Zapravo, ovi se osjeti uzrokuju povećani pritisak u aorti, zbog hormonalnih promjena u tijelu.

Trenutno, za kućno određivanje srca tijekom trudnoće postoji poseban uređaj - fetalni doppler. Ima ultrazvučni senzor koji mora biti postavljen na trbuh i, polako se kreće, pronaći projiciranje srca fetusa.

Uz pomoć zračenja valova i primanja signala koji se reflektiraju iz organa majke i bebe, uređaj proizvodi otkucaje srca. Ritam je fiksiran, obrađen, određen brzinama otkucaja srca i prikazan na zaslonu. Točni podaci mogu se dobiti strogo slijedeći upute za uređaj.

Istraživanje fetalnog srčanog ritma jedna je od najvažnijih dijagnostičkih metoda tijekom trudnoće i porođaja. Uz to, možete odrediti stanje nerođenog djeteta, identificirati probleme na vrijeme i započeti liječenje.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Fetalni otkucaji srca tijekom trudnoće: tjedni tečajna tablica

Po srčanom udaru djeteta u maternici, ginekolog može odrediti da dijete prima dovoljno kisika i kakvo je njezino opće stanje. U ranoj trudnoći srčani udar može se čuti od djeteta samo uz pomoć posebnih uređaja, dok je sredinom drugog tromjesečja liječnik slušao srce drvenom cijevi s opstetrijskim stetoskopom.

Brzina otkucaja srca u fetusu u različitim fazama trudnoće

Svaki tjedan razvoja embrija u šupljini maternice mijenja se učestalost njegovih otkucaja srca, što je uzrokovano progresivnim razvojem autonomnog živčanog sustava koji je odgovoran za funkcioniranje srca. Ispod je tabela fetalnih otkucaja srca tjedno trudnoće.

U 5 tjedana trudnoće, srčani ritam nerođenog djeteta je otprilike isto kao i majčino srce, tj. 80-85 otkucaja / min. U roku od mjesec dana svaki dan, ta se brojka povećava za nekoliko otkucaja pa do kraja prvog tromjesečja trudnoće dijete dobiva broj otkucaja srca od 170-175 otkucaja / min.

Polazeći od 15. tjedna trudnoće i do kraja cijelog razdoblja trudnoće, ginekolog redovito na svakom savjetovanju u antenatalnoj klinici provjerava rad srca djeteta u maternici slušajući stetoskopom kroz prednji trbušni zid pomoću ultrazvuka, prijenosnog dopplera. Od 15. tjedna trudnoće, normalni broj fetalnih otkucaja srca u minuti ne bi smio prekoračiti 160-170 otkucaja / min, ako su ove brojke viši, onda se može sumnjati na gladovanje kisika, a ako se srce smanji na manje od 130 beats / min, onda se radi o akutnom hipoksija, koja može ugroziti razvoj, pa čak i život djeteta. Stroga kontrola brzine otkucaja srca djetetu također je neophodna u procesu isporuke, osobito u trenucima kontrakcija i pokušaja, obično 140-160 otkucaja / min. Postoje naznake da zahtijevaju kontinuirano praćenje srčanog ritma djeteta u procesu dostave CTG aparatom, a to uključuje:

 • usporavanje rasta djeteta na pozadini teške hipoksije;
 • višestruke trudnoće (prirodni porođaj 2 ili više fetusa);
 • poticanje rada s oksitocinskim kapaljkom;
 • epiduralnu anesteziju prema sivoj ženi;
 • odgođena trudnoća;
 • porođaj koji je započeo prije 37. tjedna trudnoće;
 • kronične bolesti u majci, poremećaji u živčanom sustavu.

Što trebam tražiti kada slušam srce fetusa?

Oblikovanje srca u embrij počinje u najranijim stadijima embriogeneze, a rad tog tijela važan je pokazatelj razvoja budućeg djeteta i njegovog zdravstvenog stanja. Slušanje brzine otkucaja srca fetusa potrebno je tijekom trudnoće i tijekom rada, budući da ti pokazatelji upućuju na različite patologije djetetova tijela u ranoj fazi njihova razvoja.

Kada se ultrazvuk čuje fetusno srce? Unatoč činjenici da embrij započinje impuls srčanog ishoda u 21 danu, ultrazvučno skeniranje može se koristiti za čuti otkucaja srca tek nakon 6-7 tjedana trudnoće, jer se u ovom trenutku šuplja cijev počinje pretvoriti u punopravni četvorokamni organ s dva ventrikula i dva atrija.

Prilikom slušanja srca nerođenog djeteta obratite pozornost na sljedeće pokazatelje:

 1. Heart rate - kontrakcija srca od više od 185 otkucaja u minuti naziva se tahikardija u fetusu, manje od 100 otkucaja u minuti - bradikardija. Oba ova stanja nisu pokazatelji norme i zahtijevaju pojašnjenje uzroka. Fokultna brzina srca ne smije prelaziti 170 otkucaja u minuti u drugom i trećem tromjesečju.
 2. Zvuci srca su normalni u zdravom djetetu koji se potpuno razvija u uteri, srčani tonovi su jasni i zvučni, u prisutnosti malformacija ili razvojnih abnormalnosti, rezovi se ne čuju i nejasni.
 3. Srčani ritam - u zdravom fetusu koji se razvija prema razdoblju trudnoće, kontrakcije miokarda se ponavljaju redovito u redovitim razmacima. U akutnoj hipoksiji ili abnormalnom razvoju srčanih ventila, čuje se ritam aritmije i "galop".

Metode slušanja srčanog ritma djeteta u maternici

Postoji nekoliko načina slušanja kontrakcije srca fetusa u maternici, ovisno o trajanju trudnoće.

Polazeći od 5. tjedna trudnoće, moguće je procijeniti rad srca nerođenog djeteta samo uz pomoć ultrazvučnog senzora - transvaginalnog i transabdominalnog. U ranoj fazi trudnoće ultrazvučna procjena određuje postoji li kontrakcija srca, da li se embrij razvija i koliko otkucaja mišića u minuti pulsira. Od 12. do 20. tjedna liječnik ocjenjuje ne samo srčani ritam nego i mjesto organa, prisustvo svih komora i rad srčanih ventila. Na tim se razdobljima trudnoće u fetusu otkriva većina srčanih nedostataka.

stetoskop

Stetoskop se koristi za procjenu parametara kontrakcije srčanog mišića nakon 20. tjedna trudnoće. Na svakom savjetovanju u antenatalnoj klinici, liječnik najprije određuje mjesto glave djeteta i njegov položaj u maternici, a zatim primjenjuje cijev na prednji trbušni zid majke i sluša fetusno srce. Od druge polovice trudnoće, također možete koristiti stetofonendoskop, ali u opstetriji se rijetko pribjegava. Pri rođenju, otkucaje srca nadgleda stomatoskop svaki pola sata, a neophodno je da obratite pozornost na zvukove srca prije borbe i odmah nakon nje.

Kardiotokografija (CTG)

Od početka trećeg trimestra trudnoće, CTG procjenjuje parametre fetusa u srcu najmanje jednom za svaku trudnicu. Tijekom poroda - to je obavezan postupak koji pokazuje ne samo broj otkucaja srca po minuti u djeteta, već i bilježi reakciju fetusa srčanog mišića na svaku kontrakciju.

Slušanje srčanog ritma djeteta za tjedan dana

U kojem tjednu trudnoće možete izračunati količinu otkucaja srca u fetusu? Jedini način da to učinite u ranim fazama je moguć samo uz pomoć ultrazvučnog stroja. Ako na šestom tjednu ne bude otkucaja srca na monitoru, onda postoji mogućnost da se trudnoća zaustavi u takvim situacijama, žena treba obaviti preispitivanje na drugom uređaju.

Koji tjedan možete čuti kontrakciju srca u fetusu kroz trbušni zid? Možete čuti kako se bebin srce svodi na trbuh već od 20. tjedna trudnoće, povezujući stomatološki stomatoskop na prednji trbušni zid, ali prvo morate utvrditi položaj fetusa u maternici i njegovom položaju kako biste znali s koje strane i na kojoj visini stavite cijev u Inače, ništa se neće čuti.

Ponekad uz pomoć opstetrijskog stetoskopa nije moguće slušati djetetovo srce - to može biti zbog određenih uvjeta:

 • višestruka trudnoća;
 • visoki protok vode;
 • srčane mane u nerođenoj djeci;
 • pretilost i edem u trudnica;
 • vezanje placente na prednji trbušni zid.

U takvim situacijama, koristite drugi način slušanja parametara srca fetusa. Ako tijekom ultrazvučnog pregleda liječnik sumnja u srčane defekte u nerođenog djeteta, tada je procedura fetalnog ehokardiografije dodatno propisana da bude informativna od 20 do 28 tjedana trudnoće. Ekokardiografija omogućuje detaljno proučavanje svih odjela srca djeteta, procjenu protoka krvi i rad ventila, ovaj postupak je obavezna studija za trudnice koje su starije od 35 godina i za one trudnice koje već imaju djecu rođenu s greškama u srcu.

Počevši od 28-30 tjedana, svim trudnim majkama dodjeljuje CTG postupak na prednji trbušni zid s posebnim senzorom koji bilježi parametre srčanog ritma fetusa u određenom vremenskom razdoblju. Ponavljanje takvog postupka potrebno je za žene s kompliciranim tijekom trudnoće, i to:

 • kasna toksikoza;
 • prisutnost ožiljaka na maternici nakon operacije i carskog dijela u prošlosti;
 • starenje posteljice prije propisanih vremena;
 • kronične bolesti u budućnosti majke;
 • smanjenje ili povećanje količine amnionske tekućine;
 • intrauterino usporavanje rasta;
 • produženje trudnoće više od 42 tjedna.

Vrijednosti CTG procjenjuju se na ljestvici od 12 točaka: 9-12 bodova su normalno stanje djeteta, on dobiva dovoljno kisika i razvija se u potpunosti, 6-8 bodova pokazuju znakove gladovanja kisika, CTG treba ponoviti svaki drugi dan i prema potrebi propisati liječenje trudnice, 5 boda i manje - postoji opasnost za život djeteta, pati od akutne hipoksije, žena je dužna proći kroz carski rez. Tijekom CTG određuje se osnovni ritam i njegove promjene tijekom kretanja djeteta. Uobičajeno, prvi pokazatelj otkucaja srca trebao bi biti 130-160 otkucaja u stanju mirovanja fetusa i do 190 otkucaja tijekom perturbacija. Promjene u ritmu pokazuju koliko parametri srčanog ritma odstupaju od osnovnih parametara u prosjeku, u normalnom zdravom fetusu, ne više od 5-25 otkucaja / min.

Kako slušati fetalni srčani udar kod kuće?

Zanimaju se mnoge trudnice, je li moguće slušati srce djeteta kod kuće? To je prilično teško, posebno u ranoj trudnoći. Počevši od 25. tjedna, stetofonendoskop se može aplicirati na trbuh, tako da majka može čuti kako joj je beba udarila srce. Budući otac može čuti srčani ritam bebe od početka trećeg trimestra trudnoće, stavljajući uho ženinu trbuhu. U prvom tromjesečju, žena može samostalno slušati srce djeteta uz pomoć suvremenih dopplara fetusa.

Kako odrediti spol srca?

Postoji teorija da se brojem otkucaja srca u minuti u djeteta u maternici može odrediti njegov spol - kao da dječaci imaju manje kontrakcije srca od djevojčica. Znanstveno, ta činjenica nije potvrđena ništa, iako je ultrazvuk pokazao da srce muškog fetusa ravnomjerno i ritmično pobjeđuje, a djevojke su pomalo kaotične. Broj otkucaja srca može se promijeniti kada se dijete pomiče, mijenja položaj tijela u maternici i stres majke, dakle, računajući broj otkucaja srca bebe, može se samo pretpostaviti taj ili onaj seks.

Procjena parametara srčanog ritma djeteta u maternici sastavni je dio praćenja normalnog tijeka trudnoće. Po prirodi i učestalosti srčanih udara kod djeteta, liječnik može sumnjati u kršenja njegovog razvoja i prisutnost komplikacija u budućoj majci.

Dječja bolest tijekom trudnoće

Vrijeme otkrivanja i brzinu otkucaja srca fetusa

Otkrivanje srčanog ritma djeteta može biti već u ranim fazama. Pomoću konvencionalne ultrazvučne pretrage s abdomena, liječnik će otkriti otkucaje srca tijekom 5 tjedana trudnoće, a vaginalna sonda to može učiniti već 3-4 tjedna, to jest gotovo odmah nakon prvog moždanog udara malog srca (vidi izračunavanje trajanja trudnoće - kalkulator).

Srčani ritam fetusa varira ne samo ovisno o njegovoj aktivnosti, nego također varira s trajanjem trudnoće.

 • U razdoblju od 6-8 tjedana, učestalost utjecaja je 110-130 u minuti
 • od 8 do 11 tjedno može doći do 190 otkucaja
 • počevši od 11 tjedana, čuva se u rasponu od 140-160 snimaka, s malim odstupanjima u jednom ili drugom smjeru.

Liječnik ocjenjuje ne samo fetalne otkucaje srca tjednima, nego uzima u obzir i dodatne čimbenike (bolesti majke i djeteta, vrijeme slušanja i fazu aktivnosti bebe).

Uzroci abnormalnosti srčanog ritma

 • Mali pojam (manje od 4 tjedna)
 • Normalno stanje embrija (100-130 otkucaja u minuti)
 • Uz učestalost ispod 80 udaraca - rizik od gubitka trudnoće
 • Kronična hipoksija fetusa
 • Reakcija fetusa na kompresiju pupkovine
 • Kronična ili akutna hipoksija
 • Kompresija kabela u trenutku kontrakcije
 • Češće - inačica norme
 • Ponekad - kršenje placentacije
 • Reakcija fetusa prema vlastitim pokretima, stresna majka
 • Kronična hipoksija fetusa
 • Kronična ili akutna hipoksija
 • Reakcija na promjenu ili borbu
 • Kratkotrajni ili zastarjeli ultrazvučni pretvornik
 • Majčinska pretilost
 • Nedostatci srca i krvne žile fetusa
 • Majčinska pretilost
 • Feto placentna insuficijencija
 • Placenta, smještena na prednjem zidu (previa)
 • Otjecanje vode ili otjecanje vode
 • Neugodno je slušati mjesto fetusa
 • Malformacije srca ili krvnih žila
 • Aktivne kontrakcije
 • Fetalni hipoksija
 • Kratkotrajni ili zastarjeli ultrazvučni pretvornik
 • Trudnoća blijedi
 • Početak pobačaja
 • Kvar CTG osjetnika ili abnormalno mjesto auskultacije
 • Smrt maternalne fetusa
 • Kvar CTG osjetnika ili abnormalno mjesto auskultacije
 • Smrt maternalne fetusa

Što utječe na otkucaje srca fetusa?

Utvrđivanje činjenice razvoja trudnoće

Nakon prvog kašnjenja menstruacije i pojave dviju dragocjenih traka, trudnica se obično šalje na ultrazvuk. Uz pomoć suvremenih uređaja već u trećem tjednu trudnoće, možete čuti učestalo ritam srca malog embrija. Ako se kod prvog ultrazvuka fetalni srčani udar ne čuje ako postoji fetalni jaje u maternici, onda to nije razlog za paniku. Obično, kada ponovno pregledate tjedan dana kasnije, odrastao zametak omogućuje vam da čujete zvuk vašeg srca. Ali u nekim slučajevima srce se ne pojavljuje, a oplođeno jaje se deformira. Ovo stanje se zove propušteni pobačaj. U tom slučaju, uz pomoć hormonskih lijekova dolazi do medicinskog pobačaja (komplikacija), a novi pokušaj da se zatrudni preporučuje se u 3-6 mjeseci.

Procjena fetusa

Srce bebe reagira na najmanju promjenu u svijetu oko sebe. Stres, bolest ili fizički napor majke, stanje spavanja ili fetalna aktivnost, koncentracija kisika u okolnom zraku odmah se odražava u ritmu srca. No te su promjene privremene. Ako srce dugo diše prebrzo, to ukazuje na povredu opskrbe krvlju fetusu, tzv. Placentarnu insuficijenciju. Najčešće je kronično. U rijetkim slučajevima kompenzacijske sposobnosti djeteta iscrpljuju, srce počinje pobijati sporije od norme, što ukazuje na pogoršanje njegovog stanja. U takvim slučajevima često se traži hitna dostava. Izbor liječenja u velikoj mjeri ovisi o tome koji tjedan fetalni srčani udar postaje patološki.

Praćenje stanja fetusa u radnoj snazi

U vrijeme rođenja, dijete je pod ogromnim pritiskom, kompresijom i manjkom kisika. U većini slučajeva, njegov kardiovaskularni sustav uspješno se suočava s tim poteškoćama. No, ponekad nastaje pričvršćivanje kabela, placentalni poremećaji ili drugi hitni uvjeti koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Stoga, tijekom poroda, provjerite djetetovo otkucaje srca nakon svake kontrakcije kako ne biste propustili znakove početnog akutnog nedostatka kisika.

Metode za slušanje fetalnog srca

Ovo je prva metoda korištena tijekom trudnoće. U provođenju istraživanja, uz određivanje brzine otkucaja srca, liječnik procjenjuje veličinu fetusa, stanje posteljice i daje sveobuhvatan zaključak. Posebno pažljivo poslušajte srčane tonove i proučite strukturu srca u razvojnim defektima trudnice i rođenju djece s kvarcnim sustavom u prošlosti. Vrlo je važno prepoznati abnormalnosti u strukturi i radu srca tijekom infekcija koje majka provodi tijekom trudnoće.

oskultacija

Ovo sluša zvukove srca s posebnim stenoskopom za opstetriranje. Kako bi se odredilo otkucaje srca na taj način je moguće, od 18-20 tjedana trudnoće. Iskusni liječnik može odrediti približnu brzinu otkucaja srca, jasnoću tonova, mjesto najboljega slušanja uz pomoć cijevi. No čak i osoba bez medicinskog obrazovanja može detektirati srčane tonove i brojati njihov broj u minuti pomoću štoperice.

U nekim slučajevima, auskultacija s stetoskopom je teška ili nije moguća:

 • trudnica s prekomjernom težinom
 • na mjestu placente na prednjem zidu maternice (tada buka posuda sprječava auskultaciju)
 • s premalenom ili previše amnionske tekućine

Kardiotokografija (CTG)

Vrlo informativna metoda za procjenu srčanog ritma bebe. Pomoću ovog postupka moguće je otkriti izgladnjivanje fetusa u ranim fazama i poduzeti odgovarajuće mjere (vidjeti transkript fetalnog CTG tijekom trudnoće).

CTG aparat je ultrazvučni senzor koji šalje i snima reflektirane signale iz fetalnog srca. Sve promjene brzine otkucaja srca snimljene su na vrpci. Zajedno s glavnim senzorom i ugradite kontakte maternice maternice. Pokazuje aktivnost maternice, što je osobito važno u procesu porođaja.

U aparatima posljednjih godina postoje posebni senzori pokreta fetusa, ponekad korištenjem zasebnog gumba, trudnica ih može zasebno snimati. Sve informacije koje dolaze iz senzora prikazuju se na vrpci. Trajanje CTG postupka je 50-60 minuta. Ovaj put je obično dovoljno da uhvatite trenutke aktivnosti i spavanje bebe. U posebnim slučajevima, senzori su pričvršćeni na trbuh trudne žene i ostavljeni na dan.

Za analizu fetalnog srca, gestacija igra vrlo važnu ulogu. Prva studija CTG provodi se nakon 32 tjedna, jer će prije tog datuma podaci biti neinformativni. Nakon 31-32 tjedna nastaje veza između motoričke aktivnosti i srčane aktivnosti fetusa. Uobičajeno, žena trči CTG dva puta tijekom trudnoće (32 tjedna i neposredno prije isporuke). Prema svjedočenju može se izvršiti CTG neograničen broj puta, budući da je postupak bezopasan.

Dekodiranje CTG vrpce izvodi liječnik koji uspoređuje rezultate ove studije s ultrazvučnim podacima i analizama. Samo kardiotokografija nije izvor konačne dijagnoze.

"Dobar" CTG uključuje sljedeće parametre

 • fetalnog srčanog ritma u prosjeku od 120 do 160 otkucaja u minuti.
 • kao odgovor na perturbacije, povećava se broj otkucaja srca
 • Nema smanjenja srca ili su prisutni u minimalnim količinama.

Svi ovi parametri, uređaj neovisno analizira i daje rezultat u obliku posebnog indeksa PSP. Obično ne prelazi jedinstvo. Ali mnogi drugi čimbenici utječu na funkcioniranje djetetovog srca koje samo liječnik može procijeniti.

Uzroci "lošeg" CTG-a

 • Hipoksija (deprivacija kisika) fetusa najčešći je uzrok promjena u CTG.

Ako dijete nema zraka, onda mu srce počinje raditi, učestalost kontrakcija raste. Kao odgovor na borbu ili vlastiti pokret, beba može reagirati smanjivanjem otkucaja srca, što također nije norma.

 • Pritisak pupčane vrpce na glavu fetusa ili kosti uzrokuje prijelazne promjene na vrpci. Oni izgledaju isto kao kod gladovanja kisikom, ali dijete se osjeća dobro i ne osjeća nedostatak kisika.
 • Neispravno pričvršćeni senzori

Ako slušati srce fetusa pronašao svoj hipoksiju, potvrdila druge metode, liječnik propisuje terapiju ili obavljanje dostavu hitne (ovisno o dužini i stanju fetusa).

ehokardiografija

Ekokardiografija se koristi u 18-28 tjednu trudnoće samo u slučajevima sumnje na razvoj srčanih defekata kod djeteta. Ovo je ultrazvučna metoda koja proučava karakteristike protoka krvi i strukture srca. Prikazuje se ako:

 • žena već ima djecu s greškama u srcu
 • kod majke postoje kongenitalni defekti srca
 • prethodnih zaraznih bolesti tijekom ove trudnoće, osobito u prvom tromjesečju
 • žena preko 38 godina
 • trudni dijabetes
 • intrauterini usporavanje rasta
 • otkrivene malformacije fetusa u drugim organima i postoji sumnja na kongenitalne defekte srca

Metoda ehokardiografije koristi se kao dvodimenzionalni ultrazvuk, a koriste se i drugi načini skeniranja ultrazvuka: jednodimenzionalni ultrazvuk i Dopplerov način rada. Ova kombinacija tehnika pomaže temeljito ispitati strukturu srca i prirodu protoka krvi u velikim posudama.

Je li moguće odrediti spol bebe srca?

Većina žena u zanimljivom položaju, pa čak i neki medicinski radnici vjeruju da frekvencija beba srca u maternici može odrediti svoj spol. Nekako, postoji uvjerenje da su djevojke srce „često”, to je 150-160 otkucaja u minuti, a dječaci frekvencija stopa 135-150 otkucaja. Ova hipoteza nema znanstveno opravdanje, tako da kat na ovaj način može se pogoditi sa sigurnošću od samo 50 posto.

Fetalni otkucaji srca odražavaju sposobnost tijela da se nosi s nedostatkom kisika. Rodna pripadnost ovoj sposobnosti ne utječe. Ako trudna majka želi unaprijed znati koja pelena boja kupiti, onda možete kontaktirati dobar ultrazvučni stručnjak koji može odrediti spol bebe s velikom točnošću.

Čujete li sami fetalni srčani udar?

Ako buduća majka ima želju slušati srce njezine bebe, onda nije neophodno napraviti izvanredan posjet antenatalnoj klinici. Postoji nekoliko načina slušanja zvuka u razvoju života.

stetoskop

Auskultivni opstetrički stetoskop pristup apsolutno sve. To zahtijeva opstetrsku cijev (koja košta vrlo malo), kao i pažljiv i pacijent asistent. Ako nije liječnik, malo je vjerojatno da će moći čuti srce prije 25. tjedna trudnoće.

Glavna stvar - svakodnevno vježbanje. Tada će jedan dan, muž, majka ili drugi vlasnik stetoskopa moći čuti dugo očekivane zvukove otkucaja srca. Važno je naučiti ih razlikovati od zvukova pokreta fetusa, impulsa ili peristaltike majke.

Fetalni Doppler - detektor srčanog ritma

Ako nema vremena za obuku u auskultama, možete kupiti prijenosni ultrazvučni detektor - fetalni doppler. Ovaj uređaj radi na principu konvencionalnog CTG aparata, ali ne i grafiku na filmu. Često su kompletirane slušalicama uređaja prodane za ugodan slušanje. Slušajte srca ovog uređaja već može biti 8-12 tjedana, ali liječnici preporučuju da ga koriste puno kasnije, kada je potrebno, proučavanje ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta.

 • mogućnost slušanja fetalnih otkucaja srca u 12 tjedana trudnoće
 • jednostavnost korištenja
 • prilika za trudnicu da čuje srce neovisno, bez asistenta
 • visoke cijene
 • ograničenja uporabe.

Unatoč sigurnosti Dopplera, sve se mora poštivati, a ne koristiti uređaj često i dugo vremena.

Stavljajući mu uho na trbuh

Kada se u uhu čuje fetusno srce? U kasnoj trudnoći (nakon 30 tjedana), možete biti sigurni da je fetalni srca je normalno, samo stavi uho na trbuh trudne, ali ovisi o ženi masti. Potrebno je slušati srce djeteta na određenom mjestu trbuha, ovisno o mjestu fetusa u maternici. Ako je dijete u glavi, onda mu se srce bolje čuje ispod pupka žene, s leđa djeteta. Kada je zdjelica, slušajte tonove bolje od pupka. Ako je trudnoća višestruka, srce svakog djeteta može se čuti u različitim dijelovima trbuha.

Slučajevi ozbiljnih patologija koji uzrokuju nepravilan rad srca su rijetki. Priroda je odredila da velika većina trudnoće završava u rođenju apsolutno zdravih i punopravnih djeteta. Stoga, paralelno s promatranjem liječnika, morate slušati nastajanju unutar života i uživati ​​u budućem majčinstvu.

Kako odrediti otkucaje srca budućeg djeteta

U različitim vremenima, otkucaji srca embrija mogu se odrediti metodama:

 • Ultrazvuk - od 4 do 20 tjedana;
 • slušajući fonendoskop - od 20 tjedana. prije rođenja;
 • slušajući telefon - od 20 tjedana. prije rođenja;
 • echocardiograph - u posljednjoj fazi trudnoće;
 • kardiotokograf - korišten tijekom porođaja.

U početnim fazama trudnoće, srčani udar embrija pokazuje ultrazvučni stroj. Studija je sigurna za fetus, omogućuje vam prepoznavanje mogućih odstupanja od norme. Ultrazvuk proveden prema planu:

 • 10-13 tjedana - prvi (transvaginalni ultrazvuk);
 • 20-22 tjedana - druga (transabdominalna);
 • 32-34 (7-8 mjeseci) - treći.

Da biste to učinili, liječnik određuje položaj djeteta, stavlja cijev na trbuh trudne žene i sluša srčane udarce djeteta. Takva studija za iskusne ginekologe daje potpunu sliku razvoja fetusa za mjesec dana.

Tijekom poroda ili u slučaju dijagnoze u budućnosti karapuz odstupanja koristi se karditocograf ili ehokardiograf. Poseban remen s senzorima pričvršćen je na trbuh trudne žene tijekom rada. Babica sluša kucaju i određuje kako maternica ugovara, kako dijete podnosi porođaj, bilo da doživljava gladovanje kisikom.

Otkucaji srca

Prve kontrakcije srca embrija pojavljuju se već 4-6 tjedana trudnoće. Neki liječnici kažu da se srčane stanice počinju udarati u fetus 12-14 dana nakon začeća. Uz pomoć osjetljive opreme tijekom vanjskog ispitivanja, moguće je izračunati smanjenja za 2 mjeseca.

Premlaćivanjem u prvim mjesecima, iskusni opstetričar će lako odrediti pojam gestacije, pa čak i spol djeteta. Do 12-13 tjedana mali motor radi na različite načine, ovisno o razdoblju, mijenjajući ritam i učestalost kontrakcija. Profesionalni ginekolog će sa sigurnošću reći da će mama imati dječaka ili djevojčicu brzinom srca embrija. Točnije prognoze mogu se dati nakon 20 tjedana. trudnoće.

Dakle, do 6-8 tjedana, glavno tijelo djeteta proizvodi 110-130 bpm. 9-10 tjedana - rezovi povećavaju na 170-190 otkucaja. Od 11 do 13 - smanjenja su smanjena, čine 140-160 otkucaja / min. Od 12-13 tjedana. ritam i frekvencija normalizirani, postavljeni unutar 140-160 otkucaja do samog rođenja. Od 13. tjedna, opstetričar-ginekolog se prebacuje u oblik auskultacije.

Brzina razvoja fetusa određena je brzinom otkucaja srca:

 • 7 tjedana - trebao bi biti 110-130 rezova po minuti;
 • 12-13 tjedana - od 140 do 160 otkucaja u minuti.

Tablica empirijskog broja otkucaja srca

U slučaju odstupanja od norme na veću ili manju stranu, posebnu pozornost treba posvetiti opskrbi fetusom s kisikom, kao pokazatelj popratnih bolesti trudnice. Odstupanja od norme mogu biti rezultat razvijanja embrionalnih patologija, ali je teško procijeniti ovo bez dodatnih istraživanja.

Gluhi tonovi koji se mogu čuti tijekom pregleda mogu biti posljedica:

 • visoka voda;
 • prisutnost prekomjerne težine u trudnica;
 • pričvršćivanje dječjeg sjedala na prednji zid maternice.

Odsutnost srčanih poticaja govori o smrti fetusa i zahtijeva kiruršku intervenciju, umjetnu stimulaciju rada.

Rano određivanje spola

Službena medicina uskraćuje mogućnost određivanja spola djeteta od srčanog ritma. Brojni su pokusi provedeni diljem svijeta, prema rezultatima kojih je moguće predvidjeti s točnošću od 60 do 70%, bilo da se rodi - dječak ili djevojčica. U dječaka, srce otkucaje češće, kod djevojčica, učestalost kontrakcija nešto je niža od 140. Srčani ritam budućih dječaka nakon 12 tjedana je više od 140 otkucaja / min.

Predviđanje seksa je otežano drugim čimbenicima koji određuju brzinu otkucaja srca. Dječak ili djevojčica mogu se aktivno kretati dok slušaju, ili obratno, da se odmaraju.

Kao alternativa ili pored metode računanja srčanog ritma, postoje narodni znakovi koji pomažu u određivanju spola budućeg karapusa. Ako postoji dječak, žena ima jaku toksemija, oštar trbuh, ako majka preferira jesti slatko, tada će biti djevojka. Bit će mnogi od njih i, unatoč stoljetnoj praksi, tu su i misfires.

Metoda brojanja otkucaja srca u zametku je relevantna nakon 12-13 tjedana, kada se formiraju genitalije. U ranim fazama određivanja spola je teško zbog nepravilnog ritma. Ali nakon 20 tjedana moguće je odrediti 100% vjerojatnosti da dječak ili djevojčica žive u trbuhu moje majke koristeći ultrazvuk.

Slušanje prvih otkucaja srca vašeg budućeg djetetovog srca je san svake žene. Velika, buduća majka nije važna, da se rodi dječak ili djevojčica, sve dok je beba zdrava i puna. Ipak, metoda određivanja spola djeteta od srčanog ritma ostaje strašno zanimljiva za mlade roditelje. Iako s bilo kojim predviđanjima tijekom razdoblja od 9 mjeseci postat će jasno da se dječak ili djevojčica razvijaju u majčinom trbuhu.

Kada embrij ima srce?

Tvorba srca počinje već 2-3 tjedna intrauterinog razvoja, tj. U vrijeme kada žena nije ni svjesna moguće trudnoće. Tijekom tog razdoblja, srce ima oblik jednostavne cijevi koja se početkom 3-4 tjedna počinje savijati u S-obliku. Zato se u ovoj fazi razvoja srca zove sigmoid.

Nakon 4-5 tjedana trudnoće nastaje primarni septum između atrije, što rezultira time da srce embrija postane 3-komorna. U ovoj se fazi pojavljuju prvi otkucaja srca. Međutim, kako bi pouzdano zabilježili srčani udar embrija tijekom 5 tjedana trudnoće, potreban je stroj za ultrazvučni pregled stručnjaka. No, važno je zapamtiti da je u nedostatku specifičnih dokaza ultrazvuk na tako ranom datumu nerazuman i nije preporučljiv.

U tom smislu neizravna potvrda normalnog razvoja embrija i srca u 5-6 tjedana trudnoće je određivanje razine hormona hCG (humani korionski gonadotropin) tijekom 2-3 dana. U 5. tjednu razina ovog hormona kreće se od 1000 do 3100 mIU / ml. Uz uobičajenu trudnoću u ranoj fazi, razina hCG udvostručuje se svakih 2-3 dana. Ali morate znati da je definicija hCG pouzdana tek do 10. tjedna trudnoće, jer kasnije, nivo ovog hormona počinje pada, što je fiziološka norma. Stoga je ova dijagnostička metoda relevantna samo na samom početku trudnoće, kao alternativa ultrazvuku u vrlo ranoj fazi.

Fetalni otkucaji srca tjedno trudnoće

Vrlo važan aspekt u procjeni embrionalne srčane aktivnosti je poznavanje fizioloških normi u određenom tjednu trudnoće. (Za razliku od deluzija, za buduće dječake i djevojčice oni se ne razlikuju!). Zbog praktičnosti, svi ti podaci prikupljeni su u tablici:

Koja je najsigurnija metoda za dijagnosticiranje fetalnog srčanog ritma?

Postoji mnogo načina za praćenje rada srca fetusa, a svaka od tih metoda ima svoje prednosti.

Slušanje opstetričnog stetoskopa

Ovo je najlakši i najprihvatljiviji način za određivanje kontrakcije srca fetusa. Opstetrički stetoskop je jednostavan lijevak. Da bi se čula otkucaja srca, potrebno je čvrsto pritisnuti široki dio lijevka protiv prednjeg trbušnog zida. Ova je jednostavna metoda učinkovita samo kod iskusnih opstetričara. Uostalom, da biste slušali tonove srca, trebate točno znati gdje staviti stetoskop. Da biste to učinili, prije auskulta, liječnici provode vanjsku studiju o položaju fetusa: odrediti prezentaciju (dio okrenut prema zdjelici), položaj (položaj leđa na desnoj ili lijevoj strani) i pregled (okrenuti natrag naprijed ili natrag) fetusa.

Ovisno o položaju djeteta u maternici, otkucaji srca dobro se čuju na različitim mjestima:

 • Ako dijete leži glavom, a leđa okrenuta udesno, potrebno je slušati zvukove srca u desnoj polovici trbuha ispod pupka.
 • U slučaju zdjelice (kada se stražnjica fetusa pretvori u šupljinu zdjelice), a leđa okrenuta prema lijevoj strani, optimalno mjesto za slušanje otkucaja srca nalazi se u lijevoj polovici trbuha iznad pupčane prstene.
 • Ako je dijete locirano poprečno, srce se čuje na razini pupka desno ili lijevo, ovisno o tome gdje se nalazi glava fetusa.
 • S višestrukim trudnoćama (blizanci, trojke), srce beba sluša se na najboljim mjestima svake od njih. Vrlo je važno ne zbuniti ritam srca jednoga fetusa od drugih. Uostalom, s normalnim ritmom srca jednog od njih, moguće je da drugi fetus doživljava hipoksiju.

Auskultacija fetalnog srca s stetoskopom predivna je metoda koja je došla u suvremene opstetre od antike. Za auskultacije potrebni su samo stetoskopi i kompetentni stručnjaci. Ali ova metoda ima jedan veliki nedostatak: ljudsko uho može prepoznati zvukove srca, u pravilu, ne prije 27-28 tjedana trudnoće. U ranijim razdobljima to je gotovo beskorisno. I uz tešku pretilost žene ili oticanje prednjeg trbušnog zida (s gestozom), čujete otkucaje srca još kasnije, 29-30 tjedana. Iz tog razloga, u prvoj polovici trudnoće, druge dijagnostičke metode dolaze do izražaja za snimanje srčanih aktivnosti.

Video: pravila za auskultaciju fetusa

ultrazvuk

Kardiotokografija je metoda za bilježenje srčane aktivnosti fetusa pomoću ultrazvučnog senzora. Podaci primljeni od senzora pretvaraju se u monitoru srca u brzinu otkucaja srca, koji se na papiru prikazuju kao grafikon. Ova metoda je vrlo dobra, jer snimanje može biti jako dugo (oko sat vremena, ako je potrebno i još mnogo toga), a vi možete procijeniti rad srca fetusa tijekom cijelog tog vremena. Osim toga, nedvojbena je prednost istodobnoj registraciji tonova maternice pomoću drugog senzora, koji se naziva "mjerač naprezanja".

Uvjeti registracije CTG-a:

 1. Tijekom studije, žena bi trebala ležati na svojoj strani. Ako trudnica leži na leđima, rezultati se ne mogu smatrati pouzdanim, jer na tom položaju maternica može iscijediti venu cavu ispod nje, što dovodi do smanjenja uteroplacentalnog protoka krvi. Ovo stanje se naziva inferiorni sindrom vena cave, koji može uzrokovati poremećaje fetusa u ritmu.
 2. Ultrazvučni senzor postavljen je na prednji trbušni zid trudne žene u mjestu najbolje slušljivosti otkucaja srca, fiksiran je elastičnim trakama. Prije početka studije potrebno je nanijeti gel na površinu senzora radi poboljšanja vodljivosti signala.
 3. Senzor za snimanje zvuka je bolje instalirati na području dna maternice.
 4. Suvremeni uređaji opremljeni su daljinskim upravljačem s gumbom koji žena mora pritisnuti tijekom pregleda, dok osjeća mozgove fetusa. Ovo je vrlo važan dijagnostički znak, jer je moguće utvrditi koji poremećaji ritma su se dogodili tijekom kretanja fetusa i koji - u mirovanju. Ova tehnika se naziva ne-stres test, kao i kao odgovor na kretanje fetusa u normalnom ritmu povećava.
 5. Kardiotokograf je također opremljen zvučnim uređajima s kojima žena može čuti srce svoga djeteta. U većini slučajeva ima smirujući učinak na trudnice.
 6. Istraživanje treba provesti oko 40 minuta, a ne manje. Povećanje vremena registracije nije zabranjeno, ali manje kratka studija nije uvijek informativna i ne odražava punu sliku stanja fetusa.
 7. Ova metoda može se primijeniti od 22 do 23 tjedna trudnoće.
 8. Dešifriranje rezultata CTG-a može biti samo liječnik.

Ekoografska studija (ultrazvuk)

Ultrazvučna metoda je vrlo informativna, bez sumnje je mogućnost praćenja brzine otkucaja srca u vrlo ranim fazama trudnoće, kada su druge metode nedjelotvorne. Tako je u prvoj polovici trudnoće jedina metoda za procjenu funkcioniranja fetalnog kardiovaskularnog sustava. U slučaju nekomplicirane trudnoće ultrazvuk se provodi tri puta u odgovarajuće vrijeme (10-12 tjedana, 21-23 tjedana, 31-32 tjedna).

Procjena srčanog ritma provodi se zajedno s drugim važnim studijama. Međutim, ako je potrebno, možete provjeriti učestalost kontrakcija srca, kao i izvršiti određene testove koji nisu testirani na stres i češće (na primjer, tijekom hipoksije fetusa, smanjen uteroplacentalni protok krvi) kako bi nadgledali status fetusa tijekom vremena i usporedili rezultate prikazane s prethodnim. Često se takve studije izvode nakon specifičnog liječenja kako bi se procijenila učinkovitost terapije.

Video: fetalni otkucaji srca u 7-8 tjedana

Video: otkucaji srca na doplerometrijskoj razini

cardiointervalography

Ova metoda se vrlo rijetko koristi i potrebna je samo u slučajevima kada je potrebno detaljno proučiti srčani ritam bebe u kontroverznim situacijama ili u teškoj patologiji. Ova tehnika sastoji se od ultrazvučnog snimanja aktivnosti srca dulje vrijeme (najmanje 60 minuta).

Te se informacije šalju računalu, koje provodi detaljnu analizu svih pokazatelja:

 • Frekvencija ritma;
 • Varijabilnost ritma (prisutnost skokova s ​​brzog srca na sporo), registracija 7-12 ritamnih skokova ukazuje na normalan, fiziološki rad fetalnog srca. Još gore, ako je broj otkucaja srca monoton, bez ikakvih promjena. To može biti znak hipoksije;
 • Odnos srca s pokretima fetusa, brzina krvotoka u posudama;
 • Prisutnost ubrzanja (razdoblja ubrzanja brzine otkucaja srca);
 • Prisutnost usporavanja (smanjenje učestalosti ritma). Dulje usporavanje su najnepovoljniji znak stanja fetusa, što ukazuje na ozbiljnu intrauterinu hipoksiju;
 • Sinusni ritam ukazuje na ozbiljna, granična stanja fetusa, kada je potrebna medicinska pomoć ili čak isporuka.

Kardiointervalografska metoda je vrlo informativna i često pomaže razumjeti prave uzroke srčanih aritmija.

Uzroci fetalnog ritma srčanog ritma

Ponekad nakon studije, ispada da srce ne zadovoljava prihvaćene standarde. Potrebno je pažljivo pratiti ovu situaciju i otkriti razloge za to.

Čimbenici koji dovode do palpitacija srca (tahikardije):

 1. Kršenje uteroplacentalnog protoka krvi.
 2. Anemija majke.
 3. Smanjenje razine hemoglobina u fetusu (na primjer, u hemolitičkoj bolesti) uzrokuje ubrzanje protoka krvi i kompenzacijsku reakciju u obliku tahikardije.
 4. Placentna insuficijencija.
 5. Krvarenje od majke (na primjer, s placentalnim poremećajem).
 6. Malformacije srca.
 7. Povišena temperatura u trudnica (groznica).
 8. Upalni proces u fetalnim membranama (amnionitis).
 9. Prihvaćanje određenih lijekova. Na primjer, uobičajeni lijek u opstetriji "Ginipral" može uzrokovati tahikardu ne samo u majci, već iu fetusu. Osim toga, lijekovi koji blokiraju učinak parasimpatičkog živčanog sustava (na primjer, "Atropin") također mogu izazvati palpitiranje srca.
 10. Patologija pupčane vrpce (dvije žile u pupčanu vrpcu, zaplet, itd.).
 11. Akutna intrauterinska hipoksija može uzrokovati oštar porast frekvencije fetalnih kontrakcija srca do 200-220 u minuti.
 12. Gubitak petlji pupčane vrpce.
 13. Povećani intrakranijski pritisak fetusa.

Uzroci usporavanja srčanog ritma fetusa (bradikardija):

 • Dugotrajna prisutnost žene u ležećem položaju, u kojem je komprimirana inferiorna vena cava.
 • Uzimanje lijekova koji blokiraju simpatički živčani sustav, na primjer, Propranolol.
 • Izraženi poremećaji ravnoteže između kiselina i baze u krvi fetusa s ozbiljnim poremećajima metabolizma.
 • Neke abnormalnosti u razvoju fetalnog srčanog sustava.
 • Povećanje koncentracije kalija u krvi majke i djeteta, što dovodi do poremećaja srčanog ritma i pojave bradikardije.
 • Duga kompresija ili čvor pupkovine.

Svaki od tih uzroka je vrlo ozbiljan i često zahtijeva liječenje, au nekim slučajevima čak i hitne dostave u obliku carskog reza.

Mogu li čuti otkucaje srca kod kuće?

Neki se roditelji pitaju je li moguće čuti srčane udarce bebe kod kuće, ne okrećući se specijalistima ako koristite redoviti fonendoskop.

Naravno, ova se metoda može koristiti. Ali budite spremni za činjenicu da do 21-22 tjedna nećete čuti otkucaje srca. Osim toga, morat ćete moći razlikovati od srca fetusa druge zvukove: pulsiranje abdominalne aorte trudnice, crijevnu peristaltiku. U prosjeku, beba srca pobjeđuje češće od majčine oko 1,5-2 puta. Zbog praktičnosti, istodobno možete uzeti žensku puls dok slušate kako ne biste zbunili ritmove nje i bebe.

Određivanje dječjeg otkucaja srca: mit ili stvarnost?

Postoji zajednički stereotip među stanovništvom koji se, prema učestalosti srčanih kontrakcija, može unaprijed znati tko će se roditi: dječak ili djevojčica. Vjeruje se da dječaci imaju srčani udar malo manje od djevojaka. Ali je li se sigurno oslanjati na ove podatke?

Nije tajna da mnogi čimbenici utječu na otkucaje srca, na primjer:

 • Motorna aktivnost bebe;
 • Vrijeme dana (spavanje ili budnost);
 • Pojedinačne značajke inervacije srčanog mišića i sustava srčane provodljivosti;
 • Utjecaj hormonskih čimbenika;
 • Razina hemoglobina majke i fetusa;
 • Prisutnost ili odsutnost određenih patoloških stanja tijekom trudnoće (hipoksija, teška preeklampsija, krvarenje, rhesus-sukob itd.).

S obzirom na takav veliki broj čimbenika koji mijenjaju ritam srca, može li se procijeniti brzina otkucaja srca iz samo jednog položaja - određivanje spola? Sigurno ne. Štoviše, provedena je studija u kojoj je spol djeteta određen isključivo prirodom otkucaja srca, a točnost ove tehnike bila je samo 50%, što znači da je jednaka banalnoj teoriji vjerojatnosti: jedna od dvije mogućnosti. Dakle, nije moguće otkriti spol djeteta samo procjenom srčanog djelovanja.

Ritam srca je pokazatelj mnogih procesa koji se javljaju u tijelu fetusa. Struktura srčanog ritma sadrži veliku količinu informacija.

Zapravo, brzina otkucaja srca odražava kompleks zaštitnih i adaptivnih reakcija fetusa na učinke i promjene. Naravno, procjena srčane aktivnosti u prenatalnom razdoblju iznimno je važna. Prisutnost velikog broja tehnika, kao i njihova dostupnost, uvelike pojednostavljuje proces praćenja stanja fetusa.

Unatoč razvoju složenih, invazivnih tehnika koje omogućuju temeljito proučavanje stanja fetusa, njihova je opasnost ponekad vrlo visoka i neopravdana. Iz tih razloga, sve antenatalne klinike, kao i bolnice za majčinstvo, opremljene su s cardiomonitorima, ultrazvučnim uređajima, a sve primalje praktički ne sudjeluju u stetoskopu jer omogućava pravilno praćenje beba srca bez štete.